Page 1

vrabotuva

ВРАБОТУВАЊЕ NEWS

БРОЈ 114 ПОН, 10 ОКТ 2011

НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

CVна Recep Tayyip Erdoğan

ТЕМА НА БРОЈОТ

Kако да го искористите времето додека чекате ИНТЕРЕСНО: Имаат повеќе од 100 години и сеуште одат на работа! ПРЕЗЕМЕНО: Изглед(и) за добра работа во овој број

59

огласи и работни места Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK


Содржина 04 08

12

ТЕМА НА БРОЈОТ Kако да го искористите времето додека чекате

09 10 12 6 12 15

АКТУЕЛНОСТИ

16

ТЕМА НА БРОЈОТ HR АНАЛИЗА

18

16 22

ПРЕЗЕМЕНО

28

ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

30

ВРЕДИ ДА СЕ ПРОЧИТА

28

32

НА ПАУЗА

31

34 36 37 37 40

22

CV НА ГОЛЕМИТЕ

24

ИНТЕРЕСНО КНИГА HR РЕЧНИК СТАТИСТИКА ОГЛАСНА ТАБЛА

32 34 38 40 42 44

CV на ГОЛЕМИТЕ Recep Tayyip Erdoğan

22


ВРАБОТУВАЊЕ NEWS .......OD vrabotuva

БРОЈ 114 ПОН, 10 ОКТ 2011

НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

UREDNIKOT

CVна RECEP TAYYIP ERDOĞAN

ТЕМА НА БРОЈОТ

KАКО ДА ГО ИСКОРИСТИТЕ ВРЕМЕТО ДОДЕКА ЧЕКАТЕ ИНТЕРЕСНО: Имаат повеќе од 100 години и сеуште одат на работа! ПРЕЗЕМЕНО: Изглед(и) за добра работа ВО ОВОЈ БРОЈ

59

ОГЛАСИ И РАБОТНИ МЕСТА Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

Вработување NEWS тим Главен уредник Снежана Велков s.velkov@vrabotuvanje.com.mk Веб Администратор и Асистент за посредување при вработување Катерина Маџовска katerinam@vrabotuvanje.com.mk Психолог Марија Јовановска marijaj@vrabotuvanje.com.mk Дизајн Гораст Цветковски cvetkovski@gorast.com

Адреса: Васил Ѓоргов 24-1/5, 1000 Скопје Телефон: +389 (2) 3213 065 Мобилен: +389 (71) 305 939 Факс: +389 (2) 3230 091

Web site: www.vrabotuvanje.com.mk Е-MAIL: vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk

P

очитувани, Од минатиот број почнавме со нов термин на излегување на вашиот редовен e-mail пријател бесплатниот примерок на неделникот Вработување News.

Промената ја направивме и од техничнички но и од практични причини. Имено весникот да ви стои како прирачник во текот на целиот работен ден и целата работна недела без да бидете прекинати поради викенд. Затоа весникот од сега па натаму секој понеделник наутро ќе ви посакува доброутро од вашиот маил. Содржините ги задржуваме исти, огласите се менувааат постојано. И имаме новост, од сега најпривлечниот оглас ке можете де го видите и на time.mk. Ве потсетуваме отворени сме за соработка со сите и ви стоиме на располагање на сите, кои имате нови идеи или било какви коментари во врска со содржините. Не заборавајте и вие можете да бидете дел од весникот, доволно е само да ни испратите ваш текст на нашиот e-mail: vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk Заедно сме со вас и на facebook, побарајте не - Vrabotuvanje News

Со почит, Тимот на Вработување News


ЗАПОЧНЕТЕ ЈА ВАШАТА КАРИЕРА ВО

Кроациа Осигурување – Живот А.Д. Кроациа Осигурување – Живот е компанија која пред себе има поставено амбициозни цели за чие остварување има пoтреба од креативно ориентирани, високо мотивирани и квалификувани личности, кои со ентузијазам и висока ангажираност ќе ги спроведуваат и реализираат нашите заеднички цели. За таа цел, со задоволство Ви соопштуваме дека на 01.01.2012 годна Кроациа Осигурување – Живот за прв пат ќе започне со спроведување на програма за практикантска работа.


Развојот на млади кадри во Р. Македонија е една од стратешките определби на нашата компанија, затоа одлучивме на студентите да им овозможиме да се стекнат со професионално искуство. Имено, студенти од повеќе факултети, приватни и државни, своето практикантско искуство ќе можат да го стекнат во период од 1 до 3 месеци. Практикантите ќе имаат можност да стекнат практично искуство во областа на осигурувањето на живот, каде освен со производите ќе се стекнат со практично знаење и искуство за преговарање, комуникациски техники и вештини. Искористете ја дадената можност, покажете и докажете дека Вие сте правилниот избор, личност која може да одговори на предизвиците на бизнис секторот. Бидете активни во практицирањето, покажете иницијативност и желба за успех. Кроациа Осигурување – Живот ќе Ви понуди одлична работна атмосфера, каде ќе можете да добиете искуство за тимска работа, учество на состаноци како и можност да го почувствувате секојдневниот ритам на еден работен ден. За нас како компанија од исклучителна важност се правилниот избор на практиканти и укажувањето на поддршка при нивното навлегување во професионалниот живот во команијата. За Вас ова е одлична можност за започнување на кариера во осигурителниот бизнис и можност еден ден да бидете дел од големото семејство на Кроациа Осигурување – Живот.

ЗА СИТЕ ПОДЕТАЛНИ ИНФОРМАЦИИ

КОНТАКТИРАЈТЕ НÉ! 02 3215 083; 02 3215 883 http://www.cro.mk contact@cro.mk

http://www.cro.mk/


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... Македонија да биде првата држава во Македонски Југоисточна Европа телеком најави чијашто мрежа ќе биде инвестиција од 14 базирана целосно на милиони евра во интернет протокол, модернизација на односно единствена мрежата земја во регионот во која секој корисник ќе има можност за широкопојасен интернет пристап. Модернизацијата на мрежата ќе почне месецов, а се планира целосно да биде завршена до крајот на 2013 година. Процесот ќе се одвива етапно и Македонски телеком најави инвестиција од 14 по региони. Во првата милиони евра во проект фаза ќе бидат опфатени Скопје (Центар и за модернизација на Кисела Вода), Гевгелија, мрежата до крајот Тетово и Велес. Освен на 2013 година со комплетната замена на воведување нова постојните дигитални мултимедијална телефонски централи, платформа од следна модернизацијата на генерација базирана мрежата вклучува на Интернет протокол. и инсталирање Новата платформа ќе интегриран уред за ги смени постојните пристап кај корисниците дигитални телефонски кои досега не користеле централи и ќе широкопојасен овозможи воведување интернет. Уредот ќе конвергентни се дава на бесплатно мултимедијални услуги користење, а со врвен квалитет и инсталирањето, кое иновативни начини ќе го вршат технички за користење на лица, во просек ќе трае неограничените 15 минути. Претходно можности што ги нуди корисниците ќе бидат интернетот, истакна навереме известени денеска на пресод Контакт центарот конференција Даниел на Македонски Сас, извршен директор на Македонски телеком. телеком. Корисниците на Цалл&Сурф или 3 Со оваа капитална Маџ пакети веќе имаат инвестиција од 14 таков уред. На уредот милиони евра, посочи ќе се приклучуваат Сас, МТ овозможува

6

сите комуникациски уреди кои можат да се користат дома домашен телефон, МаџТв, компјутер, лап топ, смартфон, како и сите нови типови телевизори, веб камери, интернет радија... Во иднина сите вакви домашни уреди ќе можат да се управуваат или контролираат преку интернет, на сличен начин како што сега Маџ ТВ корисниците можат да закажат снимање од својот компјутер или мобилентелефон од секаде каде што има интернет врска. Според главниот извршен директор на МТ, модернзиацијата на мрежата и новите технологии што следат ќе придонесат за револуционерни промени во секојдневниот живот, почнувајќи од функционирањето на уредите во домаќинството, се до можноста да се добие адекватна дијагноза и терапија без посета на лекарска ординација. Сите овие иновации и напредни технолошки решенија ќе го направат нашиот живот полесен, ќе ни овозможат да заштедиме време, да ги намалиме трошоците и да се фокусираме на она што е вистински важно за нас, рече Сас. Тој најави дека на корисниците на МТ

кои досега користеле само говорни услуги, по префрлањето на новата платформа ќе им се овозможи еден месец бесплатен пристап до интернет без никакви обврски. Постојните корисници на широкопојасните услуги, пак, ќе добијат три месеци неограничен пристап до интернет, без дополнителен надомест. Зајакнување на малите и средни претпријатија-пат кон пристапување во ЕУ Стопанската комора на Македонија и братиславската Регионална комора при Трговско-индустриската комора на Словачка организираа завршна конференција за проектот „Зајакнување на малите и средни претпријатија-пат кон економски раст и пристапување кон ЕУ“.Проектот има за цел да им обезбеди на македонските партнери словачки искуства и експертиза за интеграција во ЕУ, развој на пазарот и бизнис амбиентот, преку мерки за поддршка на претприемништвото и поддршка на бизнис организациите.- Силен сектор на мали и средни претпријатија значи силна национална економија. Соработката


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... на маркетинг фестивалот во Словенија

меѓу стопанската комора и деловниот сектор во општините е многу важна за интеграција во европските структури и мислам дека еден од интересните резултати на проектот е создавањето на пет деловни пунктови низ цела држава, изјави Јуреј Мартан, раководител на проектот и директор на Комората за индустрија во Братислава.Една од компонентите на проектот е основање бизнис центри за поддршка на претприемачите во регионите, лоцирани во Скопје, Кочани, Битола, Неготино и Охрид. Словачкиот амбасадор во Македонија Роберт Кирнак смета дека станува збор за успешен проект преку кој сакаат да ја поддржат соработката

меѓу македонскиот и словачкиот бизнис сектор и локалната самоуправа.- На конкретен и одржлив начин сакаме да помогнеме во оваа област која според нашето мислење е многу важна во Македонија во процесот на пристапување кон Европската унија. Поддршката на мали и средни претпријатија, креирање и создавање на нови работни места и борбата против сиромаштијата се многу важни работи и се надевам дека овој проект ги задоволува сите критериуми, додаде Кирнак.Во оптшина Неготино има интерес кај граѓаните за отворање на мали и средни претпријатија, рече градоначалникот Пане Трајков, поради тоа што пред се станува

збор за земјоделсколозарско подрачје. - Во моментот има отворен јавен тендер за нови 21 винарска визба. Постапката се врши преку Министерството за транспорт и врски и јавното отворање е на 8 ноември, а информациите велат дека има интерес за тендерот, рече Трајков.Проектот беше финансиран од

Словачката агенција за развој и меѓународна соработка, а раководен од Регионалната комора на Братислава при словачката Трговскоиндустриска комора. „Њу момент“ со злато и сребро

Агенцијата "Њу момент" од Скопје освои едно прво и едно второ место на 18-тиот "Голден драм", маркетингфестивал што од 5 до 8 октомври се одржува во Порторож, Словенија. Во конуренција од 1.701 пријавено дело од 37 земји, скопската компанија е шампион во поткатегоријата "визуелни идентитети", а имаше второ најдобаро дело меѓу промо-материјалите за телевизија и за филм. "Њу момент" освои прво место со пакувањето за "Вивакс", скопскиот производител на соковите "Вива". Среброто на "Њу момент" го донесе рекламниот спот за дигиталната телевизија "Бум ТВ" насловен "Г-дине, дали ме разбирате?". Ова е

72 интернационална награда за македонската маркетинг-агенција "Њу момент", која е основана во 1993 година. Дел е од регионална мрежа од 10 рекламни агенции во 8 земји, со вкупно 150 клиенти и повеќе од 200 вработени. 7


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... Кои се најперспективните пазари за извоз на македонско вино?

ПОЛСКА, ХОЛАНДИЈА, ЧЕШКА, ГЕРМАНИЈА И АНГЛИЈА – ТОП 5 ПАЗАРИ! Македонските винарници конечно имаат насока каде да се ориентираат. Сфатија дека за да бидат конкурентни извозници, прво што треба да направат е да ги мапираат земјите со најголем потенцијал за извоз, а потоа силно да работат на пробивање на тие пазари. Притоа, неопходно е да се засили и државната поддршка во креирањето препознатлив имиџ за Македонија како винска земја! Полска, Холандија, Чешка, Германија и Англија. Тоа се петте странски пазари со најголем потенцијал за извоз на македонските вина, покажа маркетингстратегијата за извоз која ја направи Здружението на

8

винарници со стручна поддршка од УСАИД и холандската агенција CBI (Centre for the promotion of imports from developing countries). По долги години лутање, македонските винарници конечно знаат каде одат. Сфатија дека за да бидат конкурентни извозници, прво што треба да направат е да ги мапираат земјите со најголем потенцијал за извоз, а потоа силно да работат на пробивање на тие пазари. Интересно е што на оваа листа ги нема земјите од регионот, кои традиционално, заедно со Германија се пазари каде што се остварува најголем извоз. Анализата е правена на основа на повеќе параметри, како што се сегашното ниво на консумација на вино, очекуваниот иден раст, бариерите за влез и пенетрација на пазарот, приемливоста на нови вина од страна на консументите и моменталната заситеност на пазарот. Актерите во овој бизнис се согласуваат дека покрај мапираните топ земји, во последните години многу важни стануваат и растечките пазари од БРИК (Бразил, Русија, Индија, Кина). “Ако ги пресликаме овие параметри на светските пазари, со

сигурност може да се издвојат земјите од БРИК четворката, меѓу кои најинтересни за македонското вино се Русија и Кина“, смета Никола Љуботенски, директор за извозни пазари во Имако Вино. Според него, овие пазари се уште не се презаситени со понуда и имаат помала влезна бариера од европските пазари, што е шанса за македонските вина.И генералната директорка на Сковин, Марија Митева, ги посочува пазарите на Кина и Индија како земји кои треба да се таргетираат затоа што стануваат винопроизведувачки нации, а истовремено кај нив и потрошувачката на вино се зголемува.“Во Кина веќе сега постојат 500.000 хектари лозја и Кинезите забрзано ангажираат енолози од Европа. Во Индија се формираа млади вински региони и годишната потрошувачка на вино бележи годишен пораст од 25% до 30%“, потенцира Митева. Директорот на Бовин, Ѓорѓи Тренев, е со сличен став, кога станува збор за една од земјите БРИК - Русија... Само ОКТА влезе на листата на 100 најголеми компании на Балканот

Како што и на листата на консултантската куќа „Дилојт“ на 400-те најголеми компании од централна, источна и југоисточна Европа од македонските компании се најде само ОКТА, така и на листата на 100-те најголеми компании на Балканот, направена од страна на Сеењуз, Еј-Ти-Кирни и Јуромонитор повторно само македонската рафинерија беше единствената рангирана компанија од земјава.

ОКТА се најде на 68 место по големината на приходите, кои во 2010 забележија раст од 26,8 отсто до сумата од 511,6 милиони евра. Од друга страна, Албанија, Молдавија, Црна Гора и Косово, пак, немаат ниедна своја компанија на оваа листа. Инаку, на листата првите три места ги држат нафтни компании како „ОМВ Петром“ од Романија со вкупни приходи од 3,6 милијарди евра, хрватската ИНА со приходи од 3,3


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... до кога се применуваше стариот ценовник, во земјава биле извадени вкупно 108.628 илјади зелени картони, додека во цела 2010 година имало издадено 116.000 зелени картони. Според одлуката на Владата донесена на крајот на јули годинава, од септември започна примената на новите, пониски цени на зелениот картон за возачите кои возат надвор од границите на земјава. Картонот сега има фиксна цена и важи една година, а не како што беше порано, во септемеври била линијата ќе почне во зелени картони да се над сите очекувања. крајот на следната издаваат со важност од Изненадени се и од година, а почетокот еден, три или 6 месеци. Националното биро на производството Така, за патничките за осигурување и е планиран за 2014 возила со моќност до од осигурителните година. 66 киловати, картонот компании од каде не Компанијата Ју ес стил „Ју ес стил“ во Кошице беше фомирана сакаат да ја коментираат поевтини од 160 на 60 евра, додека за возилата Словачка инвестира во 2000 година кога потрошувачката на со поголема моќност 36 милиони евра зелениот картон. американскиот Ју ес тој изнесува 90 евра. Уште во првите денови стил корпорејшн ја Со измените, цената Компанијата Ју ес стил од септември, откако презеде некогашната на зелениот картон Кошице (U.S. Steel) во започна примената ливница ВСЗЗ. Сега за товарните возила Словачка планира да на новиот ценовник, Ју ес стил Кошица падна од 450 на 280 инвестира 36 милиони дневно се ваделе по заедно со филијали евра. Инаку, вадењето евра во изградба околу 1.200 картони. А, е меѓу најголемите на зелениот картон на нова линија за според информациите производители во не е задолжително, пластификација. на Националното биро Европа и испорачува за осигурување, од 1 првенствено во Компанијата има септември годинава, па автомобилската, намера да го зголеми заклучно со вчерашниот машинската и капацитетот на ден, подигнати се дури електротехничката производство на 19.228 зелени картони индустрија. пластифицирани лимови без кои граѓаните за 100.000 до 120.000 Продолженото лето не можат да возат тони годишно. го запали интересот во странство. Околу „Кога ќе се остварат 85 отсто од нив се за зелен картон тие намери, вкупниот однесуваат на патнички обем напроизводство возила. За споредба, од а возачите сами Продолженото топло одлучуваат дали ќе го на пластифицирани лето го запали интересот почетокот на годинава, купат или не. лимови ќе биде 227.000 кај граѓаните за па до крајот на август, милијарди и бугарската рафинерија „Лукиол Нефтохим Бургас“ со приходи од 2,8 милијарди евра. Дури 17 од вкупно 100 компании на листата се од областа на енергетиката и оваа гранка доминира и по бројот на фирмите и по висината на приходите во однос на другите гранки. Покрај ова, составувачите имаат направено уште три листи: најголемите 100 банки на Балканот, најголемите 100 осигурителни куќи и најголемите 100 фирми во однос на бројот на жителите во нивните матични држави, каде што не се зема вкуниот приход, туку приходот по жител.

до 247.000 тони годишно во зависност од асортиманот на производството“, соопшти компанијата. Инвестицијата ќе отвори и 60 нови работни места. Изградбата на

патување во странство. Иако се очекуваше дека поради новиот ценовник на зелениот картон, на што граѓаните негодуваа, нема да има навалица за вадење на овој документ, сепак, побарувачката за него

9


„My CRO Account“

АПЛИКАЦИЈА ЗА БРЗА И ТОЧНА ИНФОРМАЦИЈА Во насока на постојана надоградба на нашата „Грижа за корисници“ изминатиов период активно работевме на воведување на нова апликација која ќе го олесни протоколот на информации до нашите Корисници. Уште еднаш докажуваме дека иновацијата е наша стратешка определба. Од минатата недела во употреба е пуштена „My CRO Account“ аплијација наменета за сите наши Осигуреници и Застапници. До „My CRO Account“ апликацијата можете да пристапите преку интернет страната www.app.cro.mk и со Ваше регистрирање на истата, од удобноста на Вашите домови можете да дојдете до сите за Вас неопходни информации. „My CRO Account“ апликацијата за нашите Осигуреници овозможува следење на: • Доспеаност на рати • Дата и износ на извршени уплати • Вкупно уплатени средства • Анализа на припишана добивка • Извештај на вложувањата на средствата од капиталот и резервите на Кроациа Осигурување – Живот • На овој начин постојано ќе бидете во тек со состојбата на Вашата полиса и Вашиот статус како наш Осигуреник. За нашите Застапници преку „My CRO Account“ апликацијата овозможуваме следење на: • Личните остварувања • Остварувања на соработниците во структурата • Прегледи за провизија • Состојба на полиси во однос на платена премија Олеснете си го начинот преку кој доаѓате до информации и регистрирајте се на „My CRO Account“ апликацијата!


ТЕМА НА БРОЈОТ

Kако да го искористите додека чекате Чекајќи во ред, автобус, пред шпоретот или додека компјутерот на работа ви одбива послушност, искористете ги бројните слободни минути што инаку оставате „да ги однесе ветрот“.

Имате пристап до компјутер и интернет? Читајте ги зачуваните работи. Кога сте во брзање и ќе најдете некоја вредна статија или е-книга, зачувајте ја во папката „Задолжително прочитај подоцна“. И читајте. Или, пак, секогаш носете со себе џебна книга. Исчистете го електронско поштенско сандаче. Чистејќи ги старите пораки ќе се опуштите, а вашиот компјутер ќе го цени тоа. Правете пари. Лесно да се каже, тешко да се стори, ќе си помислите, но, ако заработувате со пишување, уредување фотографии или што било друго што можете да го работите на маса или чекајќи во ред со лаптоп, искористете ги таквите минути за продуктивна работа. Посветете се на вмрежувањето. Ако имате само две минути, испратете му порака за поддршка, поздрав, заблагодарување или само некој краток виц на вашиот колега или на заборавениот пријател. Неколку такви пораки на ден и веќе редовно ги одржувате контактите. Интернет банкарство. Вратете ги парите што сте ги земале на заем, префрлете ги оние евра,

12

уплатете ја полисата за животно осигурување, платете ги сметките ... Со мобилен телефон, нотес и пенкало во раце? Јавете им се на сите на кои им должите повик. Ако со некого мора да разговарате подолго, а немате време, запишете го во својот роковник и завршете го тоа кога ќе бидете слободни. На мобилен телефон може да разговарате речиси во секое време. Размислете за своите цели. Без оглед на тоа дали се лични или професионални, целите се лесно достижни ако планирате како ќе ги освоите. Или, пак, напишете нов список со цели и размислете за чекорите што мора да ги преземете за да ги остварите

таквите цели. Средете го вашиот роковник. Сите оние бројни а неважни обврски (јави се на тетка си, купи батерии, честитај роденден) не ги оставајте за во последниот момент, туку завршете ги и пречкртајте ги од списокот. Време е да се потсетите и на долгорочните задачи. Вежбајте резимирање. Ги знаете сите тие вообичаени прашања на разговорите за вработување одговорете ги накратко, а можете да размислувате и за сложениот текст што токму сега го читате и да вежбате резимирајќи го. Водете дневник. Не е битно тоа што не го носите дневникот или лаптопот со себе, еден лист хартија ќе биде доволен за запишување на вашите доживувања и за ментално прочистување. Само вие и вашето тело? Прошетајте. Освен што ќе ја соберете дневната доза на витаминот Д, можете и да


е времето поразговарате со луѓето или едноставно да се опуштите. Покрај тоа, секоја прошетка се смета за физичка активност. Вежбајте. Неколку клекнувања горе долу, истегање, танцување – ако на тој начин ги користите секои десет слободни минути, ќе ја исполните вашата дневна норма за вежбање. Медитирајте. Концентрирајте се на дишењето и не размислувајте за ништо, а ако имате можност за тоа, можете малку и да прилегнете – десет минути дремка е благослов за секој ден. Дојдете порано. Раното доаѓање на состанок или разговор за вработување е многу ценето, па затоа искористете ја таквата можност за лична промоција. Брејнсторминг. Размислувајте за нешто што ви е важно и како да го подобрите тоа. Ако вежбате размислување ќе

размислувате подобро. На работната маса? Исчистете ги работната маса и фиоките. Тоа е добро чувство и остава подобар впечаток за вас пред вашите колеги, странките и деловните партнери. Организирајте ги купиштата хартија. Масата може да изгледа организирано, но само вие знаете што се крие зад едното купче документи. Ако тоа не е случајот, време е да ги прегледате документите и да ги фрлите непотребните во кутијата за рециклирање, а остатокот да го искористите или преместите. Пребарувајте на Гугл или низ деловните книги. Новите деловни идеи, поимите што ви се моткаат низ глава, а не сте сигурни во нивното значење, убави цитати за претстојните родендени или, едноставно, се што е објавено за вашите деловни партнери - решете ги своите недоумици на интернет. Подгответе се за претстојните активности. Исчистете ги чевлите, измазнете ја косата, прегледајте ја презентацијата, проверете ги деталите кај вашите колеги, подгответе се за претстојните задачи. Направете нешто убаво за другите. Донесете им кафе на колегите, сменете сијалица или полејте го цвеќето, а можеби би можеле и да направите некоја шега. Сите опции се отворени ако вашата цел е подобар соживот и повеќе забава на работа.

џkancelariski nabavki џkancelariski materijali i oprema џreklamni materijali џhartija џpe~atarski materijali i oprema џhanplast џpe~atarski uslugi

bul. K.J.Pitu 28 blok 7 lok.19 (sproti TC Skopjanka) tel./faks: +389 2 24 66 682 tel: +389 2 24 65 732 faks: +389 2 24 68 928


КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ® - ЖИВОТ АД за осигурување на Живот ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРАВНИ ЛИЦА Единствено КОЛЕКТИВНО ОСИГУРУВАЊЕ НА ЖИВОТ со поврат на СИТЕ вложени средства Според направената анализа во Република Македонија, Компаниите: • Со 50 Вработени, ТРОШАТ - 15.000.00 Евра • Со 100 Вработени, ТРОШАТ - 30,000.00 Евра • Со 200 Вработени, ТРОШАТ - 60,000.00 Евра • Со 500 Вработени, ТРОШАТ - 150,000.00 Евра ...во период од 10 години, НЕПОВРАТНИ средства за Колективно Осигурување! Колку ТРОШИ Вашата Компанија?!?! КОЛКУ би заштедила Вашата компанија и КАДЕ би ги вложила ЗАШТЕДЕНИТЕ средства доколку средствата за Колективно Осигурување се: ▪ 100 % Повратни ▪ Зголемени за Годишна Припишана добивка ▪ Заштитени со Девизна Клаузула Кроациа Осигурување - Живот АД Скопје е ЕДИНСТВЕНАТА осигурителна компанија во Република Македонија која нуди НОВО, УНИКАТНО Животно Колективно Осигурување. Дозволете ни да ја Осигураме Иднината на Вашата Компанија.

Наместо да се запрашате Колку троши, запрашајте се колку штеди Вашата компанија со Колективното Осигурување на живот на КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ!

ЕДИНСТВЕНО ВО КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ АД СКОПЈЕ!


Топ 10 региони според бројот на огласен кадар во печатените  медиуми во периодот 29.09.2011 ‐ 05.10.2011 192

200 180 160 140 120 100 80 60

25

40

23

23

15

20

12

6

3

1

1

0

  

Споредбен преглед на бројот на огласен кадар во печатените  медиуми во периодот 29.09.2011 ‐ 05.10.2011 60 50

51

48

47 41

40 30 20

HR АНАЛИЗА

HR АНАЛИЗА

25 20

18

10

17

17 10

7

3

0 29.09.

30.09.

01.10.

Број на кадар за скопскиот регион

03.10.

04.10.

05.10.

Вкупен број на кадар за останатите региони

SETTE Media Monitoring Agency   Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47   52 29 29, contact@sette.com.mk www.sette.com.mk   15


ПРЕЗЕМЕНО

Изглед(и) за доб Колку е денес изгледот важен за работата, било кога ја бараме или потоа, кога сакаме да напредуваме? Еве што ни открива истражувањето што го спроведовме.

Дека живееме во култура што го цени она што смета дека е убаво се гледа ... каде било да погледнеме! Во огледало, на улица, во медиумите. Лично, понекогаш ми се чини дека две лица што се во секој поглед идентични освен според физичкиот изглед (едното е убаво на начинот на којшто убавината ја гледа нашето општество и време, додека другото не е) може, дури и ако живеат едно покрај друго, да искусат сосема различни животи. Физичкиот изглед, секако, се одразува и во деловниот сегмент и тоа секогаш претставува осетлива точка. "There is no business like showbusiness" па во шоу бизнисот тоа е навистина ноторен факт: оние што изгледаат подобро поминуваат полесно и подобро и стануваат глобални икони, за разлика од тие што навек ќе останат во холивудското чистилиште, меѓу таканаречените „карактери“. Изгледот во Холивуд е толкав „тотем“ што дури и неубавите филмски јунаци ги глумат убави глумци – како Гвинет Палтроу или Шарлиз Терон – што за секоја сцена мора со часови да се „нагрдуваат“. Никому не му паѓа на ум да земе некој што не изгледа совршено, иако неговиот изглед во таквиот филм и така не се гледа и само ја поскапува

16

продукцијата. Еве, на пример, во римејкот на „Роки“, Балбоа сигурно ќе го глуми Лејтон Местер ... Никогаш не се оди во спротивната насока и тешко дека некогаш ќе го видиме Дени де Вито како вилата Ѕвончица. Се разбира, како и со секој тотем, со убавината нема шега - ако ве вбројат меѓу убавите, тешко ќе ги разбиете стереотипите што се поврзуваат со нив. За Мерилин Монро велат дека се убила затоа што никако не можела да го „пробие“ таквиот демон на својата убавина и да докаже дека зад нејзиниот сензационален

изглед се крие капацитет за „вистинска глума“. Вредностите на таквиот свет, секако, не остануваат заклучени меѓу бајтите на ДВД-ата, туку преку екранот радосно влетуваат во нашиот секојдневен живот, така што ова што го живееме сега некои го нарекуваат селебрити култура (култура на славните личности). Еден поглед во огледалото и веднаш знаете какви карти ви поделиле, а менувањето на тие карти е многу потешко отколку во стариот добар покер: две-три лоши карти што ви се паднале неретко може да се заменат едиснтвено


со целосна анестезија. Вредностите на посебен начин се одразуваат и во другата култура – корпоративната, која има многу специфичен систем од вредности: за некои работи е талибански ригидна, а за другите е хипички безгрижна, така што често не може да знаете на што сте.

А КОГА ИЗГЛЕДОТ ШТЕТИ? Во истражувањето на Elle, интернет порталот за вработување Posao.hr и Поликлиника Нола, го проучивме односот меѓу убавината и работата, работното место. Одговорите го подржуваат културниот стандард на двоен однос кон убавината: се покажува дека испитаниците се чувствуваат удобно со сопствениот добар изглед, но туѓиот може да го доживеат како своевидна закана. На пример, повеќе од две третини од испитаниците сметаат дека атрактивниот изглед на некое лице може да има дури и негативно влијание врз лицата во неговото деловно окружување: половината од тие две третини (33,9 проценти) смета дека тоа се однесува и на мажите и на жените, а втората половина (исто така 33,9 проценти) смета дека тоа важи само за згодните жени, не и за мажите. Притоа, мораме да ја земеме предвид структурата на примерокот - двојно повеќе жени—што можеби ги прави малку повеќе очекувани и врз

нив фрла друго светло: жените на работа можеби се едноставно поосетливи на колешките отколку на колегите. Дури 80 проценти од испитаниците сметаат дека лицата со изразено пријатна надворешност имаат предност во деловното окружување, најмногу при самото вработување (44,8 проценти), но и во пошироката смисла на флексибилноста и разбирањето на претпоставените во секојдневните деловни ситуации (34 проценти). Дека добриот изглед е и претпоставка за унапредување и покачување на платата смета речиси секој петти испитаник (17 проценти), што, иако е помало во проценти од претходните категории, е изненадувачки многу. Дури 47,6 проценти од испитаниците сметаат дека тоа важи за двата пола; со други зборови, дека добриот изглед општо функционира како дискриминирачка категорија и дека „згодните“ се во предност без оглед на полот. Тоа е прилично поразително бидејќи, се чини, речиси половина од испитаниците проценуваат дека во корпоративниот свет е поважно да се изгледа добро отколку да се поседуваат вистински професионални квалитети. Сепак, треба да се има на ум дека овде не прашувавме за нивните лични особини, туку за нивната процена за состојбата што била затечена во работната средина. Не интересираше, понатаму,

Преземено од Posao.hr колку одговорите на анкетираните навистина се одраз на реалната состојба. Затоа ги прашавме дали во нивната конкретна фирма има лица што ја добиле работата благодарејќи на физичкиот изглед. И, иако нешто помалку од една четвртина (23,8 проценти) даде потврден одговор, повеќе од две третини кажаа дека во нивната фирма нема такви случаи (29,2 проценти) или дека за нив не знаат (39,3 проценти). Тоа покажува дека голем дел од одговорите се субјективни процени на општата состојба а не одраз на реалноста. Тоа го потврдуваат и искуствата на самите испитаници: 42,3 проценти од нив сметаат дека физичкиот изглед сепак е помалку вреден од образованието и искуството, наспроти само 11,9 проценти што сметаат дека изгледот е поважен од претходно наведените категории. Сепак, речиси половина од испитаниците (45,8 проценти) смета дека изгледот вреди исто колку образованието и работното искуство. ВО ВИСТИНСКИОТ ЖИВОТ Исто така, нешто помалку од две третини од испитаниците не можеа со сигурност да тврдат дека нивната компанија посветува посебно внимание на физичкиот изглед. Иако 79 проценти воопшто сметаат дела лицата што изгледаат добро имаат предност пред останатите, само нешто повеќе

17

ПРЕЗЕМЕНО

бра работа


ПРЕЗЕМЕНО од една третина (34,5 проценти) мисли дека тоа се однесува и за нивната компанија. Со други зборови, многу поголем број од нив сметаат дека нешто важи начелно, во „надворешниот свет“, отколку конкретно, во сопственото окружување, што сугерира дека и нивните одговори не се одраз само на вистинската состојба туку и на определени стереотипи за добриот изглед и добрата работа. Две третини од испитаниците признаваат дека поради работата трошат повеќе пари на својот изглед, при што има впечатливо голема нерамнотежа меѓу издатоците за облека и за козметика: повеќе од 60 проценти од испитаниците трошат повеќе на облека, а само нешто повеќе од 30 проценти за козметика. Навидум спротивно на тоа, напредувањето во кариерата би значело поголеми вложувања во изгледот за „само“ една третина од испитаниците. Велам „навидум“ спротивно бидејќи, ако ме прашате мене, тоа што две третини од испитаниците не би го следеле кариерното напредување со поголеми вложувања во својот изглед не значи дека тие не се грижат за сопствениот изглед и за деловната промоција. Едноставно, тие уште сега трошат многу на изгледот, независно од тоа дали навистина тоа може да си го дозволат или не. Деловното напредување во таа смисла значи само поголеми можности за финансирање на постоечките стилски стратегии. Се разбира, тоа значи и дека во криза, но и воопшто, кариерното

18

напредување во голем број случаи не носи значително подобрување на финансиската состојба. Да рекапитулираме, истражувањето во голема мера го потврди она што го очекувавме: изгледот на работното место е важен и припаѓа во збирот од нештата што придонесуваат кон севкупната деловна евалуација. Тоа важи уште повеќе кога работата вклучува односи со клиентите. Привлечната надворешност, колку што може да ја олесни, толку може до определена точка и да ја усложни ситуацијата на работа: на пример, може да ви се зголеми видливоста во компанијата, но тоа ќе ве изложи на трачови. Доколку ви ги отвори вратите кон напредувањето, останува отворено прашањето дали тоа ќе биде значајно напредување што носи значително повисоки приходи. Дури и ако изгледот ви помогне во освојувањето на некоја канцелариска позиција, тешко дека ќе ви помогне да ја задржите доколку не го следат и некои други квалитети. Исто така, иако важноста на изгледот во изненадувачки голем број одговори се изедначува со важноста на искуството и образованието, ако им се постави прашање за вистинските искуства, наместо за субјективните оценки, испитаниците сепак сведочат дека изгледот сам по себе, без други видови квалификации, долгорочно тешко може да биде доволен за подобра кариера. Главно, во вистинските деловни ситуации, во конкретните

компании во кои работат испитаниците – освен ако не се работи за специфични работни места – добриот изглед сепак нема пресудна предност. КАКО СИ ИЗГЛЕДАМЕ САМИТЕ СЕБЕСИ НА РАБОТА Спој меѓу удобното и корисното: добриот ИЗГЛЕД ПОМАГА ВО КАРИЕРАТА, но мнозинството од испитаниците во секој случај сака да се среди за работа. Речиси три четвртини од испитаниците (73,2 проценти) се изразено или главно задоволни со својот изглед, додека само 5 проценти се незадоволни, а неутрални се околу една петтина (22 проценти). Исто така, две третини (67,1 проценти) сакаат да се дотераат за работа, наспроти само 8,7 проценти од нив што ниту се дотеруваат ниту пак сметаат дека дотерувањето е важно. Очигледно е дека се работи за комбинација од згодното и корисното, бидејќи дури четири петтини од испитаниците (79,8 проценти) сметаат дека се исплати вложувањето во сопствениот деловен изглед. Со оглед на тоа,


не се вработиле на некое добро работно место? Ако тие самите, иако се задоволни со сопствената надворешност, поради неа не доживеале предност на работа, прашањето е кој тоа ги утврдува критериумите за добриот изглед во корпоративниот свет. Дали тоа значи дека „деловната убавина“ денес е своевидна маска, додека задоволството со сопствениот изглед се крие на некое друго место? Дел од објаснувањето зошто нашите испитаници високо го вреднуваат физичкиот изглед, и повеќе од тоа, го сметаат за дискриминирачки во корпоративното окружување, делумно произлегува и од нивната структура. Речиси 50 проценти од нив се вработени во администрација, маркетинг, трговија, финансии и осигурување, што зборува за тоа дека благодарејќи на својата професија остваруваат контакти со партнерите и клиентите и на некој начин ја претставуваат својата корпорација надвор, иако не се менаџери (од кои само 3,5 проценти учествуваат во анкетата).

Кај таквите професии може да се замисли дека транзициските работодавачи – оправдано или не – ставаат поголем акцент на физичкиот изглед и на општата појава отколку во другите делови од истата корпорација. Главно, во севкупната деловна клима некои занимања се очигледно „пооптоварени“ со изгледот од останатите. Таму можеби се крие објаснувањето зошто толку висок процент од испитаниците смета дека изгледот е подеднакво важен како и образованието и работното искуство – во нивниот случај тоа би можело да биде вистина. НАКРАТКО ЗА ИСТРАЖУВАЊЕТО: спроведено е на примерок од речиси 1000 луѓе, најголемиот дел (81,5 проценти) на возраст од 25 до 44 години, меѓу кои две третини урбано население. Учествуваа 70 проценти жени и 30 проценти мажи. Истражувањето го спроведоа Elle, Posao.hr и Поликлиника Нола.

ПРЕЗЕМЕНО

очекувано е дека двојно повеќе испитаници, кога тоа би им помогнало во кариерата, би се решиле за помалку инвазивни корекциски зафати (како, на пр., козметички третмани - 49,4 проценти) отколку за поголемите зафати (како хируршките интервенции – 22 проценти). Секако, треба да се има на ум и своевидната „перцепциска дотераност“ на испитаниците, кои на страницата за барање работа автоматски сакаат да се прикажат во што подобро светло, меѓу другото и одговарајќи на прашањата за својот изглед во анонимна анкета. Имено, ако лицата што изгледаат добро имаат предност во добивањето работа и уживаат привилегии на работа – како што сугерираат нашите испитаници – зошто баш таквите лица во толку голем број доаѓаат на страницата на интернет порталот за вработување како Posao.hr? Зошто благодарејќи на добриот изглед, во светот во кој изгледот е предност во деловното окружување, тие веќе

19


ДАРУВАЈТЕ МУ НА ВАШЕТО ДЕТЕ

СИГУРНА ИДНИНА

„Кроациа Осигурување – Живот“ повторно е во акција. Продолжуваме со своите активности во насока на сé поголема едуцираност на граѓаните за Животното осигурување и подигање на свеста за потребата од штедење.

Со проектот „Дарувајте му на Вашето дете сигурна иднина“ уште еднаш докажуваме дека сме компанија која се труди на најмалите да им подари среќно и безгрижно детство и уште посреќна иднина. Целта на овој проект е да допреме до сите родители, да ги запознаеме со карактеристиките на Детското Штедно Осигурување со надеж дека ќе ги поттикнеме да размислуваат за штедење.


Во наредниот период ведриот тим на Кроациа ќе можете да го сретнете речиси секаде. Во детските градинки, основните училишта, Луна паркот или Зоолошката Градина ...ќе бидеме таму - каде ќе можеме да се дружиме со Вашите најмили. Ќе им понудиме одлична забава. Бесплатно фотографирање со нивните херои од Дизниленд, бесплатно ќе им поделиме балончиња, а Вас бесплатно ќе Ве информираме со карактеристиките и бенефитите на Детското Штедно Осигурување. Ќе Ви понудиме ексклузивна можност да го осигурате Вашето дете и притоа да заштедите за неговата иднина, а за секоја склучена полиса „Кроациа Осигурување – Живот“ ќе Ве награди со поклон бон. Но, и тоа не е се! Дополнително изненадување е наградната игра „Најсреќно дете“. Децата кои во рамките на овој проект ќе станат наши Осигуреници стануваат потенцијален добитник на наградно патување во Дизниленд. За сите дополнителни информации поврзани со овој проект или со Детското Штедно Осигурување

Ве охрабруваме

да нÉ кОНТАКТИРАТЕ! 02 3215 083; 02 3215 883

http://www.cro.mk

contact@cro.mk http://www.cro.mk/


CV НА ГОЛЕМИТЕ

CV НА

големите

22


c u r r i c u l u m v i ta e PERSONAL INFORMATION Birth Name

Recep Tayyip Erdoğan

Date of birth

26 February 1954 (age 57)

Birthplace

Istanbul, Turkey

Nationality

Turkish

Occupation Political party Other political afiliations Alma mater Religion Spouse(s) Children

Politician (Prime Minister of Turkey) Justice and Development Party (2001–present) National Salvation Party (Before 1981) Welfare Party (1983–1998) Marmara University Islam – Sunni Emine Gülbaran (1978–present) Ahmet Burak Necmettin Bilal Esra Sümeyye

Signature

POLITICAL CAREER

Achievements

14 March 2003(Assumed office) Prime Minister of Turkey (Incumbent) Ahmet Necdet Sezer Abdullah Gül Erdoğan tried to attract more foreign investors to Turkey and lifted most of government regulations, with the average GDP growth rate 7.3% during his premiership as he presided over a record 26 quarters of economic growth.

CV НА ГОЛЕМИТЕ

Dates Position held President

Erdoğan inherited a debt of $23.5 billion to the IMF, which has been reduced to $6.1 billion in 2010. He decided not to sign a new deal. Turkey's debt to the IMF will be completely paid off in 2013. In 2002, the Turkish Central Bank had $26.5 billion in reserves. This amount reached $92.2 billion in 2011. In the same period, inflation fell from 34.9% to 5.7%, the lowest in 39 years. The public debt as percentage of annual gross domestic product declined from 74% in 2002 to 39% in 2009. The unemployment rate decreased from 10.3% to 9.7% in 2007. Along with the global economic crisis of 2008, Turkey’s unemployment rate jumped to a record high of 16.1% in the January– March period of 2009. In the April–June period of 2010, the unemployment decreased again to 11.0%, compared to 10.0% in the euro zone. On 3 October 2005, the negotiations for Turkey's accession to the EU formally started during Erdoğan's tenure as Prime Minister. On April 2006, Erdoğan unveiled a social security reform package demanded by the International Monetary Fund under a loan deal. He claimed that the move, which was passed with fierce opposition, was one of the most radical reforms. Turkey’s three social security bodies were united

23


CV НА ГОЛЕМИТЕ

under one roof, bringing equal health services and retirement benefits for members of all three bodies. Under the second bill, everyone under the age of 18 years old will be entitled to free health services, irrespective of whether they pay premiums to any social security organization or not. The government unified three systems of hospitals and insurance for different professions that were criticized for offering unequal benefits and reserving the best hospitals for civil servants while others waited in long queues.

Deputy

Abdullah Gül (2003-2007) Cemil Çiçek (2007-2011) Hayati Yazıcı (2007-2009) Nazım Ekren (2007-2009) Ali Babacan (2009-) Bülent Arınç (2009-) Beşir Atalay (2011-) Bekir Bozdağ (2011-)

Preceded by

Abdullah Gül

Dates Position held Preceded by

14 August 2001 (Assumed office) Leader of the Justice and Development Party (Incumbent) Position established

Dates Position held Achievements

In office: 27 March 1994 – 6 November 1998 Mayor of Istanbul The water shortage problem was solved with the laying of hundreds of kilometers of new pipelines. The garbage problem was solved with the establishment of state-of-the-art recycling facilities. Air pollution was reduced through a plan developed to switch to natural gas. Public buses were replaced with environmentally friendly buses The city's traffic and transportation jams were ameliorated with more than fifty bridges, viaducts, and highways Major portion of Istanbul Metropolitan Municipality's two billion dollar debt was paid back and four billion dollars were invested in the city

Preceded by Succeeded by

Nurettin Sözen Ali Müfit Gürtuna

EDUCATION Name of the educational institution Degree in subject

Aksaray School of Economics and Commercial Sciences (now it is known as Marmara University's Faculty of Economics and Administrative Sciences). Business Administration

Name of the educational institution Degree in subject

Eyüp High School

Name of the educational institution Degree in subject

Istanbul Religious Vocational High School in 1973 (İmam Hatip school)

24

High school diploma

Graduation diploma


HONORARY DOCTORATES

HONORARY уставит не можел повеќе да врши јавна функција РеџепCITIZENSHIPS Таип Ердоган е роден во Северна Турција Erdoğan received Seoul, South on February 26.фебруари 1954. година. Се преселил воhonorary citizenship нитуofда влезе во Korea, парламентот. Но2004. бидејки неговата Erdoğan received honorary citizenship of Tehran, Iran, on February 2009. Истанбул во 67, а завршил факултет за менаџмет. партија победила со апсолутно мнозинсто, биле Erdoğan received honorary citizenship of Prizren, Kosovo, on November 2010.

Во 1994 станува градоначалник на Истанбул при што му се припишуваат заслугите за унапредување на јавните служби како и податокот дека градот го направил почист и позелен.Подоцна бил оптужен дека поттикнува на верска омраза при што му била изречена казна затвор во трање од 10 месеци а одлежал 4 и тоа во 1999. Неговата “Партија на доблест“ била забранета поради непочитување на законите па тој основајки нова партија во 2001 ја извојувал победата на изборите одржани во 2002 година. Иако Ердоган бил најпуларниот политичар во Турција, заради неговото затварање, според

направени измени во уставот со што Едрдоган не само што формирал влада туку станал и премиер. Првиот мандат го освоил во 2003 а моментално му тече вториот мандат. Иако неговите заложби се Турција да влезе во ЕУ сепак неколкупати има изјавено дека Турција не е подготвена да ја моли се понепријателски расположената Европска унија за влез во клубот - Турција за членство во Унијата преговара од 2004 година, но преговорите имаат застој поради кипарскиот проблем и тврдиот став на Франција и на Германија против турската кандидатура изјавил турскиот премиер.

25

CV НА ГОЛЕМИТЕ

On 26 January 2004, Erdoğan received an honorary doctorate from St. John's University On 3 April 2004, Erdoğan received an honorary doctorate from the Crimean State University. On 18 May 2006, Erdoğan received an honorary doctorate from the Bulgarian Academy of Sciences. On 20 July 2006, Erdoğan received an honorary doctorates from Girne American University. On 29 March 2008, Erdoğan received an honorary doctorate from the University of Sarajevo. On 15 October 2008, Erdoğan received an honorary doctorate from the Fatih University On 4 July 2009, Erdoğan received an honorary doctorate from Maltepe University. On 4 July 2009, Erdoğan received an honorary doctorate from the Istanbul University. On 22 August 2009, Erdoğan received an honorary doctorate from the University of Aleppo. On 16 April 2010, Erdoğan received an honorary doctorate from the Islamic University of Gaza. On 18 May 2010, Erdoğan received an honorary doctorate from European University of Madrid. On 12 June 2010, Erdoğan received an honorary doctorate from Black Sea Technical University. On 2 October 2010, Erdoğan received an honorary doctorate from Piri Reis University. On 31 October 2010, Erdoğan received an honorary doctorate from Harran University. On 4 November 2010, Erdoğan received an honorary doctorate from University of Prishtina. On 25 January 2011, Erdoğan received an honorary doctorate from Taras Shevchenko University. On 16 March 2011, Erdoğan received an honorary doctorate from Moscow State University. On 21 March 2011, Erdoğan received an honorary doctorate from Umm al-Qura University On 2 July 2011, Erdoğan received an honorary doctorate from Istanbul Aydın University


Зошто Ви е потребно

осигурување на живот? Осигурувањето на живот е долгорочно решение, кое нуди комбинација на најбезбеден облик на штедење, сигурност како и осигурување, и е целосно приспособливо на индивидуалните потреби на клиентите. Она што е особено интересно кај осигурувањето на живот е тоа што сами одлучувате колку сакате да штедите, односно сами ја креирате осигурената сума. Не постои некоја универзална формула која би ги задоволила потребите и желбите на секој клиент. Бидејќи, нудиме програма која е совршено прилагодлива и секоја полиса претставува единствено решение. Комбинацијата на осигурување на Живот со дополнително осигурување од тешки болни состојби и осигурување од незгоди, т.н. КРОАЦИА ПРЕМИУМ програма, се покажа како најдобра понуда за осигурениците. Животното Осигурување е речиси задолжително за членот на семејството со највисоки месечни примања, членот од кого финансиски зависат останатите членови на семејството. Доколку сеуште не сте размислувале за животно осигурување, обидете се да си ги поставите следниве прашања: • Дали некој финансиски зависи од мене? • Што ќе се случи ако јас или сопругата не сме тука утре?, Колку приходи ќе изгуби моето семејство? • Ќе може ли семејството да го задржи домот? • На кој факултет сакам да ги школувам децата? • Колку ќе ме чини едногодишно образование на децата? • Колку имам заштедено досега? • Колку пари би сaкал да имам кога ќе се пензионирам? • Што би сакал да правам кога ќе се пензионирам? • Ќе постои ли Пензиското осигурување кога ќе дојде време за пензионирање? Всушност, основна филозофија на осигурувањето е дека за можните непосакувани настани секогаш треба да се размислува однапред, односно да се размислува превентивно. Она што го прави Животното осигурување уште по интересно е неговата штедна компонента. Животното осигурување е еден вид на инвестиција во сигурна економска иднина. Доколку досега не сте размислуваме за Осигурување на Живот, сега е вистински момент да го сторите тоа, а ние ќе Ви откриеме само дел од неговите бенефити и придобивки: - На средствата кои континуирано ги вложувате им се препушува добивка - Создавате капитал за времето кога приходите ќе Ви се намалат, особено по заминивањето во пензија, - Можност за одобрување на заем од страна на Кроациа Осигурување – Живот АД - Се заштитувате и себе и своето семејство во случај на болест или незгода - Го заштитувате своето семејство во случај да го изгубат главниот финансиски извор Доколку ја согледавте потребата и корисноста од осигурувањето на живот или сте заинтересирани за дополнителни информации

очекуваме да нé контактирате! http://www.cro.mk/


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

Охридски стил на продавање Неизбежно беше, на обуката за грижа на корисници што ја имавме оваа недела во Струга (на која учествуваа учесници и од Охрид) да не споменеме и за некои од наводно „вистинитите“ приказни за Охридската услужливост.

Како на пример: • Влегле Кавадарчани во кајче да се возат по езерото. На среде езеро, кајчето почнало да тече. Наеднаш некој од гостите викнал накај возачот дека во кајчето тече вода. А возачот му рекол „...е шо сакате, за 50ден. вино-ракија да тече?!“ • Некој дечко на плажа порачал Кока-Кола. Келнерот му донел боровница. Кога дечкото се пожалил зошто не му донел

28

Кока-Кола, келнерот му одговорил „...Ај не се жали, тоа поздраво да не е?!“ • Некоја девојка, порачала џин-тоник во кафич. Келнерот и донел водка-џус. Кога се пожалила дека тоа не е џинтоник, келнерот и рекол дека „... тука така го пијаме!“. Не е потврдено дали во Охрид тоа свесно се прави или не, но во продажбата или преговарањето, тоа е еден од најкреативните и најефикасните начини на

продажба/преговарање. Тој пристап се однесува на вадење од контекст моменталната ситуација за која се расправа и префрлање на тежиштето во друга паралелна насока. Ова народски се вика „си ја водите водата на ваша воденица“. Идејата е да се развие свое гледиште (став) во однос на темата за која се води дискусијата и да се наведат факти кои ќе го поддржат вашиот став и ќе ја направат вашата перспектива (по)логична и (по)точна во однос онаа на соговорникот (преговарачот). Во ваква ситуација, не е потребно вие да му докажувате на вашиот соговорник дека неговата перспектива не е точна, туку само е доволно вие да докажете дека вашата перспектива е точна, и во тој случај автоматски неговата е неточна. За најдобро да видите како во пракса функционира овој модел на продавање / преговарање, може да погледнете еден интересен филм „Thank you for Smoking” (најава за филмот:http://www.youtube.com/ watch?v=iBELC_vxqhI). Совет: одете во Охрид и учете продажба!!!


ВРЕДИ ДА СЕ ПРОЧИТА

Директорите на состаноците надвор од фирмата не работат за фирмата туку за себе

Тоа го кажуваат просечните бројки, но постојат големи разлики помеѓу директорите. Времето што генералниот директор на фирмата го минува со вработените е директно поврзано со мерливиот успех на фирмата што тој ја води, додека времето што го минува со аутсајдерите не и помага на фирмата, туку му помага нему лично да го прошири кругот на контактите за во перспектива да добие подобра понуда за работа, покажало истражувањето на група италијански економисти што ги анализирале работните активности на 94 генерални извршни директори на водечките италијански компании.

Од тоа, просечниот директор 42 проценти од времето го минува со инсајдерите, 25 проценти со инсајдерите и аутсајдерите заедно, а 16 проценти само со аутсајдерите.

со помала администрација поминуваат повеќе време со своите вработени отколку оние од поголемите администрации, кои имаат повеќе време за надворешните лица.

Тоа го кажуваат просечните бројки, но постојат големи разлики помеѓу директорите. Иако мнозинството директори минуваат многу малку време со надворешните лица (помалку од 5 часа неделно), 10 проценти од нив се дружат со надворешните лица повеќе од 10 часа неделно.

Како заклучок, студијата тврди дека директорите треба да поминуваат повеќе време со внатрешните лица бидејќи за секој еден процент од времето посветено на вработените, продуктивноста на фирмата расте за 1,22 проценти, додека за секој еден процент време посветено на аутсајдерите, продуктивноста расте само 0,22 проценти.

Истражувањето било спроведено така што личните асистенти на генералниот директор ги забележувале сите обврски на своите шефови на кои се трошело повеќе од 15 минути. Резултатите, што ги објави voxeu.org, говорат во прилог на оние генерални директори што одработуваат повеќе работни часови. Имено, тие по правило комуницираат значително повеќе со внатрешните лица во фирмата. Во просек, директорите 85 проценти од своето работно време го поминуваат со соработниците, партнерите и останатите луѓе.

30

Директорите што работат


AUDIT INTERNSHIP CAMPAIGN 2011

Developing potential. You and KPMG. KPMG in Macedonia is pleased to launch its Audit Internship Campaign 2011. We invite recent graduates to join our teams in Skopje as an Interns. We are looking for graduates who are enthusiastic and motivated about starting a career with us – people who can bring their unique set of skills and talent to our business. The ideal candidates should have: • university degree in Accounting, Finance or another economic related discipline

application form. You can also send your CV and Motivation Letter to the attention of Ms Mirjana Taskov, e-mail: cee-careers@kpmg.com or Vasil Adzilarski street 7th floor, Soravia Center, 1000 Skopje no later than 11 October 2011. КПМГ Македонија бара кандидати за горенаведената позиција КПМГ ќе изврши избор на кандидат во рок од 3 месеци од завршувањето на рокот за пријавување на овој оглас

kpmg.com.mk

• strong analytical skills • fluency in English • excellent computer literacy • passion to explore and succeed If you feel you meet the requirements, the next step is to apply online at www.kpmg.com.mk. Visit the Join us section and complete our online © 2011 KPMG Macedonia DOO, a Macedonian limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International”), a Swiss entity. All rights reserved. Printed in Macedonia. The KPMG name, logo and “cutting through complexity” are registered trademarks or trademarks of KPMG International.

31


НА ПАУЗА

Употреба на автомати за готовину:

www. m a c e d o n i a - c o n s u l t i n g .com

Очекуе се све помасовна употреба на автомати за готовину сас кредитни картичке, нарочито на онија кои ќе бидев поставени покрај пут. Еве неколко савети за њино користење: Процедура за Мужи:

Процедура за Жене:

1. Дојдите сас авто до автомат. 2. Отворите га прозор 3. Убаците гу картичку у автомат и одкуцајте гу шифру 4. Откуцајте га сакан износ 5. Земите гу картицу, готовину и потврду 6. Затворите га прозор 7. Продужите сас вожњу

1. Дојдите сас авто до автомат. 2. Возите малко назад такој да прозор на авто дојде еднакво сас автомат 3. Упалите га авто пошто ви се угаси 4. Отворите га прозор 5. Отворите гу ташњу, истресите све од њума на сувозачко седиште и потражите гу картичку 6. К'д наидете на кутију сас шминку, проверите га свој изглед на ретровизор 7. Вратите ги истресени работе у ташњу 8. Пробајте да гу убаците картичку у автомат 9. Отворите ги врата на авто за да можете да га докачите автомат 10. Убаците гу картичку 11. Па гу убаците картичку али ов'ј пут од праву страну окренута нагоре 12. К'д автомат ви гу потражи шифру, па гу истресите ташњу и потражите га тефтер, па онда погледните на задњу страну 13. Вратите ги истресени работе у ташњу 14. Откуцајте гу шифру

32

15. Притисните "Цанцел" и откуцајте га правилан број 16. Откуцајте га сакан износ 17. Земите гу готовину и потврду 18. Истресите ташњу и потражите га новчаник 19. Возите напред два метра 20. Возите назад два метра и земите гу картичку од автомат 21. Ставите гу картичку, новчаник, и све остало што е испаднало од торбу назад у торбу 22. Проведите гу шминку 23. Упалите га авто пошто па ви се угаси 24. Возите 5 – 10 километра 25. Спуштите гу ручну кочницу


СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД УСПЕШНИОТ ТИМ НА

Кроациа Осигурување – Живот А.Д. Соработката со Надворешни Застапници е една од стратешките определби на Кроациа Осигурување Живот. Доколку: • Сакате да остварите дополнителен приход • Сакате да започнете кариера во осигурителниот бизнис Тимот на Кроациа ќе одржи информативни средби за Надворешни Застапници низ цела Македонија, согласно дадениот план. Гo имате пред себе предизвикот, аплицирајте на e-mail m.stankovska@cro.mk и станете дел од успешниот тим на Кроациа Осигурување - Живот.

ВЕ ОХРАБРУВАМЕ ДА нé КОНТАКТИРАТЕ! http://www.cro.mk/


ИНТЕРЕСНО

Имаат повеќе од 100 години и сЕуште одат на работа!

Американската организација Експириенс Воркс (Experience Works) која во САД ги собира работниците на постара животна возраст, ги објави, по повод на националната недела на вработувањето на постарите работници, годинешниве добитници на наградата за Најдобрите постари работници во САД - 2011 година.

во Виена. Во САД побегнала во 1938 година кога Хиткер ја анектирал Австрија, а во 70-тите години го основала Институтот Рајт во Лос Анџелес, центар за натамошна едукација за психијатрите. И во својата 102 година оваа неверојатна жена сѐ уште работи со пациенти и држи предавања од 16 до 20 работни часа неделно.

депресија работел на изградбата на патиштата. Ги доживеал и сегрегацијата и изборот на Обама за претседател Како што пренесуваат американските медиуми, Вингејт пред 40 години – на возраст на која неговите соработници попрво би заминале во пензија – започнал да работи во поштата во Лексингтон парк во Мериленд. Секој ден вози до работа, каде листи по четири часа дневно, шест дена неделно. Вингејт, кој го има преживеано времето на расната сегрегација во САД и доживеа Барак Обама да стане претседател, вели дека тајната на долговечноста е во начинот на живеење: тој не пуши, не пие алкохол, секоја недела оди во црква и јаде добра храна.

Верувале или не, најдобрите постари работници годинава се 102-годишната Хеда Болгар Бекер и 101-годишниот Мазерин Вингејт. Хеда Болгар Бекер е родена на 19 август 1909 година, а студирала психологија на универзитетот

34

Вториот добитник на наградата, Мазерин Вингејт, има 101 година, а роден е на 20 септември 1910 година во Ламар, Јужна Каролина. Училиштето го напуштил кога завршил шесто одделение од основното образование за да работи на фарма, а за времето на Големата

Експириенс Воркс е организација што на работниците на возраст над 55 години им обезбедува посреднички услуги при вработувањето и можности за едукација. Велат дека во овие тешки економски времиња бројот на старите работници што се враќаат на работа е сѐ поголем и поголем. Се проценува дека до 2014 година 21 процент од работниците во САД ќе имаат повеќе од 55 години.


Се откажал од платата од 5000 евра затоа што му било здодевно! Младиот Звонимир претставува вистинско чудо во секојдневието на Босна и Херцеговина. Имено, откако на местото советник во едно од сојузните министерства за два месеци „работа“ добил речиси 10.000 евра, се решил да даде отказ затоа што, како што вели, му било доста од неработење.

колку советници имаат определени министерства во БиХ, бидејќи самите министри го утврдуваат нивниот број и го избираат кадарот.

„Можам да кажам дека тоа вклучуваше огромен број патувања, одење, млатење празна слама по светот. Тоа е страшно. Се одеше во Кина и во Јапонија, но таму ништо не се работеше. Ако некој сака да гради кариера или да научи нешто, тоа е невозможно. Не се работи ништо конкретно. Само молчиш, јадеш, пиеш, се шеташ и ги пресметуваш дневниците. И понатаму само јадеш, пиеш, се шеташ и ги пресметуваш дневниците“ кажува Звонимир. Речиси е неможно да се провери

Десница Радивојевиќ, министерот за просторно уредување, неодамна го вработил својот осми советник.

Така, сојузниот министер за земјоделство, Јерко Иванковиќ, јавно се пофали со дури 10 вработени советници, додека, пак, медиумите пренесуваа дека

Посебно се осудува фактот што меѓу новоименуваните кадри што им се познати на јавноста има многу повеќе партиски подобни отколку стручни луѓе, а често и членови на семејството.

ИНТЕРЕСНО

Звонимир работел како советник на министерот, а откако дал отказ се вратил на својата струка, во која денес постигнува извонредни резултати. За позицијата советник изјави за радиото Слободна Европа:


ПРОЧИТАЈТЕ НЕШТО КОРИСНО

Маркетинг од А до З - Филип Котлер

Кога ќе го чујам името Филип Котлер во мене има само воодушевување, почит, восхит и огромна желба и надеж дека некогаш ќе успеам да знам барем една четвртина за маркетингот од она кое го знае таткото на маркетингот - Котлер. Филип Котлер е име кое ќе го сретнете во секоја маркетинг книга која е напишана некаде во светот, доколку тој не е спомнат ниту еднаш, таа книга и не е вредна за читање. Зарем може да постои книга која не се темели на неговите теории... Оваа книга нема да Ви објасни сè за маркетингот, таа и не може да Ви објасни сè што овој човек има да нѝ каже бидејќи неговите мисли не можат да се сместат во една па ниту во 100 книги.

36


HR HR РЕЧНИК

JIT inventory system – Just – in – Time Систем на водење на залихите “во вистинско време“. Постапка по која една фирма за набавки ја намалува количината на залихи по пат на почести нарачки на стока во помали количини. Joint venture (strategic alliance) Заеднички деловен потфат (стратешки сојуз), форма на меѓународна маркетиншка организација според која една компанија се согласува да комбинира некои аспекти од сопствените производни и маркетиншки напори со истите напори на друга компанија.

и се поактивни точна акедонија падна акедонија

Joint venturing Донесување заедничка одлука; во меѓународниот маркетинг договор помеѓу домашна и странска компанија за воспоставувањеод на производни маркетиншки капацитети на работобаратели, Источнаиили од Западна Македонија? странските пазари.

55 45

45% 55%

Источна Македонија Западна Македонија

37

СТАТИСТИКА

Работобарателите од Источна Македонија се поактивни во барање на работа


ПОДАРЕТЕ НАСМЕВКА Сите оние кои на 2-ри oктомври беа во Градскиот Парк во Скопје имаа можност да бидат сведоци на најзабавниот, највеселиот и најмагичниот хуманитарен настан. На 2-ри oктомври Градскиот Парк изобилуваше од весели детски насмевки, прекрасна детска песна, шарени балони, магија, волшепство и хуманост. Кроациа Осигурување – Живот на сите присутни деца им подари незаборавна тричасовна забава и одлична лекција за хуманоста. Хуманитарната акција, која штотуку ја започна Кроациа Осигурување – Живот, се покажа како доста успешна. Присутните чекаа во редици за да донираат симболичен износ со цел да и подарат насмевка на малата Дарија Калиновска, a Кроациа Осигурување – Живот им подари насмевка на сите присутни деца. За одличната музика и веселата детска песна беа задолжени Ања Ветерова и ѕвездичките од фестивалот „Супер Ѕвезда“. Задолжен за магија и да ги маѓепса сите присутни деца беше магионичарот Кристијан. За се да биде волшебно допридонесоа принцезите Снежана, Аурора и Бел. Кловнот Лили ги црташе прекрасните детски лица со најубавите маски во најшарените бои. Том и Џери на сите деца им подаруваа насмевки, бакнежи и прегратки. Во неделата, на 2-ри oктомври, Градскиот Парк беше претворен во бајка. http://www.cro.mk/


Но, на изненадувањата им немаше крај! На огромно задоволство на сите присутни, свој придонес во оваа хуманитарна акција имаше и македонската поп-рок ѕвезда Влатко Илиевски подарувајќи ги своите познати рефрени и одлични хитови. За да ја зголеми мотивираноста за донирање и со цел да се соберат што повеќе финансиски средства за малата Дарија, Кроациа Осигурување – Живот овој хуманитарен настан го збогати со наградна игра. Секој кој донираше одреден износ за малата Дарија стануваше учесник во оваа наградна игра. Две дечиња кои имаа најмногу среќа беа добитници на два прекрасни велосипеди. Компетентниот тим на Кроациа Осигурување – Живот со ведра и љубезна насмевка го пречекуваа секој посетител на своите пултови. Со насмевка ја поздравуваа секоја донација, подарувајќи купонче за наградната игра. Ги запознаваа присутните дека можат да донираат и преку телефонски броеви, но и со секоја склучена полиса за Детско Штедно Осигурување. „Кроациа Осигурување – Живот “ е компанија која се труди на најмалите да им подари среќно и безгрижно детство и уште посреќна иднина, затоа во рамките на своето портфолио го воведе производот за Детско Штедно Осигурување. Детското Штедно Осигурување покрај тоа што е начин да заштедиме за нашите најмили и да им подариме сигурна иднина, отсега е и начин да бидеме хумани и да донираме за Дарија. Вредносниот ваучер во износ од 2.400 денари, кој досега се доделуваше како поклон со секоја склучена полиса за Детско Штедно Осигурување, во наредниот период ќе биде донација за мала Дарија. Кроациа Осигурување – Живот од се срце им се заблагодарува на сите хумани посетители кои со својата донација се обидоа да и помогнат на малата Дарија. Дополнително, ги повикуваат сите родители да им подарат на своите најмили сигурна иднина и да бидат хумани склучувајќи Детското Штедно Осигурување.


ОГЛАСНА ТАБЛА IS LOOKING FOR A HIGHLY QUALIFIED AND MOTIVATED CANDIDATES FOR THE FOLLOWING POSITION

MAINTENANCE TECHNICIAN (in Juba, South Sudan) Working environment: Different premises of the United Nations in South Sudan Accommodation: Private personal secured houses with live guards Position Summary:

º To execute, trouble shoot, repair & report fault of the equipment, and plan to carry out all preventive maintenance tasks instantaneously, to ensure the required services level & keeping assets in required condition.

Main Duties & Responsibilities:

º Execute operations & maintenance plans to assure maximum reliability level of the equipment or system.

º Trouble shoots and repair breakdowns to assure smooth & minimum down time. º Report all fault & solutions made; in the logbook of the system or the equipment to ensure correct history database. Execute the HSE/GMP regulations and procedures to ensure safe operation environ º ment for the staff/plants º Execute, and comply with the quality systems and procedures, policies and busi ness processes to ensure efficient and effective operation. º Suggest the time required for each task to ensure perfect realistic maintenance planning. Minimum Qualification & Experience:

Required Skills & Knowledge:

º Minimum two years poly technique in electrical or mechanical engineering certificate At º least 2 years experience as electrical or Mechanical technician º Extra engineering studies using & understanding technical drawing

º Good in English writing, reading, and speaking º Using Windows, Microsoft office for reporting º Written reporting fault & output of activities to engineer º Trouble shooting for distribution panels and switch gears or generators or fork

If you have the relevant skills, experience and looking for a new exciting opportunity please forward your CV to (recruit@proaktivsolutions.com) for consideration.

40


Дневник, 30.09

Дневник, 30.09

Дневник, 30.09

Фирма од Скопје бара работници за чистење на стакла на висина, пожелно претходно работно искуство.

Агенција за обезбедување SECURITY GROUP SERVICES Бара референти за обезбедување со лиценца.

Фирма за ладилна опрема бара 1 монтер – сервисер и 1 бравар.

Да се испрати CV на e-mail: sgs@ sgs.com.mk или контакт тел: 02/6130-777

Ве молиме заинтересираните кандидати својата кратка биографија да ја испратат на e-mail адреса: sikidoo@yahoo.com Контакт тел: 02/3298-496, моб: 078/382-834

Дневник, 30.09

Дневник, 30.09

Вест, 30.09

Угостителски дуќан има потреба од жена за работа на скара на жар и келнер со работно искуство.

ТУРБОИНЖЕНЕРИНГ – СКОПЈЕ БАРА: - МАШИНСКИ ИНЖЕНЕР – 1 со работно искуство и познавање од областа на хидроенергетика - ЕКОНОМИСТА – 1 со лиценца за овластен сметководител со работно искуство - ВОЗАЧ – 1 со возачка дозвола за Б и Ц категорија

Барам стоматолог со работно искуство за матичен доктор итно.

Тел: 02/3228-188

Тел: 02/077-674-198

ОГЛАСНА ТАБЛА

Информации на тел: 02/3216-548 до 07.10.2011 година.

Да ги исполнува следниве услови: - Да има искуство 2 години - Да има положено за Б категорија

Контакт телефон: 02/3172-796 Вашите CV-а испратете ги на e-mail: turboeng@turboeng. com.mk

41


ОГЛАСНА ТАБЛА Нова Македонија, 30.09

Дневник, 03.10

Дневник, 01.10

Бараме 2 особи за работа во Туристичка Агенција

Хотел во Скопје бара собарка и рецепционер со или без работно искуство. Закажување на интервју. тел. 077/516-833

Барам стоматолог со работно искуство за матичен доктор итно. Тел: 077-674-198

Дневник, 01.10

Дневник, 03.10

Дневник, 03.10

Приватна ординација има потреба од специјалист-педијатар на неопределено време, со лиценца за работа. Предност имаат млади специјалисти со или без работно искуство. Информации на тел. 078/3903-29

Реномирана компјутерска фирма од Куманово бара асистент за продажба за работа во салон

Оглас за прием на 9 соработници - стартна плата + бонуси - мин. ССС до 45 год. - можност за напредување - сопствено возило јавување од 09.00-16.00 часот тел. 070 38 77 23 / 02 2460 790 САМО ЗА СКОПЈЕ

Услови: - одлично познавање на англиски јазик - работа со компјутери - предност имаат кандидати со положени УАТА и АМАДЕУС курс mail: kondorskopje@yahoo.com

Потребни квалификации: - Минимум средно образование - Солидно познавање на Англиски јазик - Одлични комуникациски способности - Познавање од компјутерски хардвер и Аудио-видео техника ќе се смета за предност. CV со комплетни податоци пратете на vrabotuvanjecs@ hotmail.com

42


Дневник, 01.10

Вечер, 03.10

Вечер, 03.10

КAФЕ БАР Mr.JACK Има потреба од персонал.

Се бара девојка за работа во кафе бар во Ново Лисиче.

Инф.на тел: 070/217-103

Тел за контакт: 078/444-702

Ресторан Тренд и Бистро Лондон на Плоштад Имаат потреба од конобарки, кувари и салатери со работно искуство најмалку 2 години.

Вест, 04.10

Вест, 04.10

Вест, 05.10

Фирма има потреба од комуникативни девојки за работа во продажба и презентација. Заработка одлична.Можности за раб. втора смена.

Фирма бара монтер на мебел со работно искуство и возачка дозвола Б категорија.

Слаткарница во Козле бара да вработи жена со талент, дарба за цртање.

Тел: 02/3226-948

Кон.тел. 077/568-543 од 10 до 18 часот.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тел: 070/323-231

Тел: 076/682-648

43


ОГЛАСНА ТАБЛА Дневник, 05.10

Вест, 05.10

Вест, 05.10

Хотел од Скопје има потреба од рецепционери и помошничка куварка – собарка.

Се бараат мајстор и работник за производство на пвц и алуминиумски прозори со работно искуство.

Аптека во Скопје Има потреба од дипломиран фармацевт со лиценца.

Тел: 02/3117-333 Е-мејл: tasinocesmice@t-home. mk

Дневник, 05.10 Фирмата ЕПС СИСТЕМИ ТРЕЈД Има потреба од работник – комерцијалист. Потребно е познавање на компјутери и Англиски јазик. Апликациите Ве молиме да ги испратите на следниот e-mail: eps.trade@eps-sistemi.com.mk

Тел: 077/670-696

Дневник, 05.10

Дневник, 05.10

Врз основа на ЗРО на РМ ОССУ „Ѓоце Стојчески“ – Тетово распишува:

АГЕНЦИЈА ОД БЕЛГРАД Во областа на маркетинг и туризам, има потреба од поголем број на вработени и тоа за следните позиции:

ОГЛАС за пополнување на работното место за наставен кадар на албански наставен јазик на определено работно време за учебната 2011/2012 година 1. Еден наставник по предметот англиски јазик (замена) 2. Еден лаборант Кандидатите треба да ги исполнуваат условите дадени во ЗРО и ЗСО на РМ. Огласот трае 5 дена од денот на објавувањето во дневниот печат.

44

Кон.тел. 070/243-143

1. Асистент на продажба – 2 кандидати 2. Телемаркетинг Менаџер – 1 кандидат 3. Хостеса – 2 кандидати 4. Менаџер на продажба со работно искуство – 1 кандидат Сите заинтересирани кандидати се мотивираат да испратат своја кратка биографија (CV со слика) со назнака за кое работно место аплицираат, на следнава адреса: agencijaskopje@gmail.com


Дневник, 05.10

Дневник, 06.10

Вест, 06.10

ЕУРОАЛБА дооел бара:

ГЕОМАП ИНЖЕНЕРИНГ ДООЕЛ СКОПЈЕ има потреба од еден геодетски инженер со или без работно искуство.

Млечен ресторан има потреба од еден мајстор за бели пецива. Тел: 077/882-422

Огласот трае 5 (пет) работни дена од денот на објавувањето. Кратка биографија (CV) испратете на: geomaping@ gmail.com

Дневник, 07.10

Дневник, 07.10

Дневник, 07.10

Фирма од Скопје Има потреба од дистрибутер на возраст до 35 години со возачка Ц – категорија.

Т.Д Фруит има потреба од 2 (два) административни работника со минимум ССС и основно познавање на сметководство и работа со компјутер.

АДВОКАТ ТАТЈАНА АЦЕВСКА Има потреба од 1 адвокатски приправник

Закажување интервју на 02/3298-698

Огласот трае до 16.10.2011 CV да се испрати на e-mail: fruitdooel@yahoo.com Или на адреса Панче Неделковски бр.56 Инф.на тел: 02/2549-126

Вашето CV доставете го во Скопје Ул.Даме Груев 7-4/7 Или на e-mail: adv. tatjananacevska@yahoo.com

ОГЛАСНА ТАБЛА

1. Сметководител со искуство, со познавање на материјалното и финансовото работење, способен за организација, координација и оперативно извршување на сметководствените задачи, до 40 години, предност за ВСС. 2. Комерцијалист 3. Магационер Под 2 и 3 ССС до 40 годни, возачка дозвола Б категорија. Еуроалба дооел Партизантски одреди 64 г 3/6 1000 Скопје. euroalba@euroalba.com.mk www.euroalba.com.mk

45


ОГЛАСНА ТАБЛА ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ Контролор за наплата на побарувања Emission Control Technologies е светски лидер во производство и развој на технологии на Авто катализатори, кој работи според ISO/TS 16949 и ISO 14001 стандардите за квалитет во автомобилската индустрија, поврзани со најдобрата практика за животната средина. Компанијата има потреба од Контролор за наплата на побарувања коj ќе се придружи на нашиот тим за Финансии во Фабриката за Автокатализатори во Скопје. Компанијата бара само-мотивирани кандидати со одлични вештини за комуникација кои поседуваат способност за воспоставување на ефективни работни односи со внатрешните и надворешните клиенти и добавувачи. Успешните кандидати треба да поседуват вештини за ефикасна организација и планирање. Како дел од нашиот тим треба да демонстрирате и способност за работа со брзи рокови на исполнување, како и способност за брза реакција согласно променливите деловни потреби, а во исто време да одржувате и високо ниво на точност во работата. Идеално е кандидатот да биде квалификуван Сметководител со Диплома од Економија или професионална квалификација и да поседува најмалку 4 години работно искуство во сектор за Финансии / Сметководство. Соодветните кандидати треба да ги исполнуваат следниве услови:     

Познавање и искуство со локални барања и апликативни сметководствени стандарди во врска со излезни фактури и контрола на побарувања; Работно познавање на SAP (ќе се смета за предност, но не е пресудно); Компетентен корисник на Microsoft Office (Word, Excel, Power Point); Само-мотивирана личност; Да демонстрира аналитички способности и способности за решавање на проблеми

Неопходно е кандидатот течно да зборува и пишува на македонски и англиски јазик. Доколку сте заинтересирани испратете го Вашето CV и писмо за мотивација на англиски јазик на следнава e-mail адреса: mkjobs@matthey.com Ве молиме Вашето CV и писмо за мотивација да биде испратено како MS Word документ со назнака и наслов за која работна позиција аплицирате, во спротивно Вашата апликација нема да биде разгледана. Краен рок за поднесување: 14 Октомври, 2011 година Џонсон Мети обезбедува еднакви можности за вработување и позитивно ги поттикнува апликациите од соодветно квалификуваните кандидати без оглед на пол, раса, хендикепираност, возраст, сексуална ориентација, религија или убедување

Johnson Matthey DOOEL TIDZ Skopje 1 1041 Ilinden Skopje Macedonia

46


ДТТУ РАДИКА РЕЗОРТ ДООЕЛ УВОЗ-ИЗВОЗ С.ЛЕУНОВО-МАВРОВО И РОСТУШЕ

ж-ска 300120000065117 КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА ДАНОЧЕН БРОЈ: МК 4007006133265

КУВАР (една позиција) Потребни квалификации: ССС/ВСС Работно искуство минимум 3 години Познавање на интернационална кујна Високо ниво на креативност Смисол за модерно декорирање Познавање на MS OFFICE (Word, Excel, Internet) ке се смета за предност Познавање на странски јазик ке се смета за предност Одлични организациски способности. Профил на личност:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одговорна лојална, трпелива личност Претставителна и комуникативна Позитивен став Способност за тимска и самостојна работа Подготвеност за работа под притисок и со куси рокови Вашата Професионална Биографија со фотографија, доставете ја на e-mail: info@radika.com.mk

с.Леуново-Маврово и Ростуша • Република Македонија тел: +389 42 22 33 00 факс: +389 42 22 33 76, +389 42 22 33 99 info@radika.com.mk www.radika.com.mk

47


ОГЛАСНА ТАБЛА Лиценцирана Агенција за посредување при вработување За потребите на својот клиент РЕНОМИРАНА ПРИЛЕПСКА КОМПАНИЈА објавува ОГЛАС за вработување на ГРАФИЧКИ ДИЗАЈНЕР ПРИЛЕП (една позиција)

Потребни квалификации:   

Одлично познавање на Adobe Illustrator, Adobe PhotoShop, Adobe Acrobat, Adobe InDesign Пожелно е претходно работно искуство Одлично познавање на англиски јазик

Личен профил:    

Креативност Иновативност Иницијативност Способност за работа во тим, под притисок и во кратки рокови

Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk , со назнака на апликацијата “за оглас за Графички дизајнер”. НАПОМЕНА: САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. Кандидатите кои не ги исполнуваат сите наведени услови, нема да бидат вклучени во селекцијата! Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

48


РЕНОМИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ објавува ОГЛАС за вработување на

ДИРЕКТОР НА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ

Главни цели:     

Пакети за грижа на корисници Проширување на портфолиото на услуги Задоволни клиенти Како недостатокот да се претвори во предност Зголемување на ефикасноста на услугите

Потребни квалификации:       

ВСС, предност диплома од областа на Технички науки или менаџмент Минимум 3 години работно искуство на иста или слична позиција Одлични комуникациски вештини и тимска работа Одлични аналитички и организациски вештини Креативност, способност за лидерство и менаџирање Амбиција, висока мотивираност, самоиницијативност Способност за забележување детали, работа под притисок и на кратки рокови

Во најкус временски рок доставета ја Вашата Професионална Биографија на е-маил:

ОГЛАСНА ТАБЛА

vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk со назнака „за оглас за Директор на обезбедување“.

ОПШТИ ПРАВИЛА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ: Именување на документ за аплицирање - CV (име и презиме на апликантот) Назнака на позицијата за која се аплицира НАПОМЕНА: САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

Огласот трае 10 дена од објавувањето.

49


ОГЛАСНА ТАБЛА

ДТТУ РАДИКА РЕЗОРТ ДООЕЛ УВОЗ-ИЗВОЗ С.ЛЕУНОВО-МАВРОВО И РОСТУШЕ

ж-ска 300120000065117 КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА ДАНОЧЕН БРОЈ: МК 4007006133265

МАСЕР – КА

(ЕДНА ПОЗИЦИЈА)

Потребни квалификации: ССС/ВСС Работно искуство минимум 2 години Познавање на техники на масажа Поседување на сертификати се смета за предност Физички издравствени предиспозиции за извршување на работата Високо етичко ниво Познавање на странски јазик ке се смета за предност Одлични организациски способности. Профил на личност: Одговорна лојална, трпелива личност Претставителна и комуникативна Позитивен став Способност за тимска и самостојна работа Подготвеност за работа под притисок и со куси рокови Вашата Професионална Биографија со фотографија, доставете ја на e-mail: info@radika.com.mk

с.Леуново-Маврово и Ростуша • Република Македонија тел: +389 42 22 33 00 факс: +389 42 22 33 76, +389 42 22 33 99 info@radika.com.mk www.radika.com.mk

50


ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ Аналитичар за поддршка на ИТ системи Emission Control Technologies е светски лидер во производство и развој на технологии на Авто катализатори, кој работи според ISO/TS 16949 и ISO 14001 стандардите за квалитет во автомобилската индустрија, поврзани со најдобрата практика за животната средина. Компанијата има потреба од Аналитичар за поддршка на ИТ системи коj ќе се придружи на нашиот ИТ тим во Фабриката за Автокатализатори во Скопје. Кандидатот треба да има позитивен и аналитички пристап и да демонстрира способност за ефективна комуникација, на сите деловни нивоа. Треба да имате докажани способности за решавање проблеми, кои сте ги стекнале како резултат на работа во производствена работна средина, како и да демонстрирате способност за брза реакција согласно променливите деловни потреби. Соодветните кандидати треба да ги исполнуваат следниве услови:          

Соодветна универзитетска диплома - Информатичка технологија или Електро Инженер; 5 години работно искуство во поддршка на ИТ системи вклучително 2 години во сервер поддршка; TCP/IP LAN администрирање на мрежи; Active Directory администрација на корисници и безбедност; Сертификати за Microsoft Desktop и/или Server ќе се смета за предност; Искуство со конфигурација на Windows Desktop и Server оперативни системи; Искуство со централизирана инсталација на апликации; Искуство со системи за поддршка на администрација и евиденција на повици за поддршка; Логички пристап при решавање на проблеми; Креирање и генерирање на идеи и предлози за подобрување и проширување на постоечките ИТ сервиси

ОГЛАСНА ТАБЛА

Неопходно е кандидатот течно да зборува и пишува на македонски и англиски јазик. Доколку сте заинтересирани испратете го Вашето CV и писмо за мотивација на англиски јазик на следнава e-mail адреса: mkjobs@matthey.com Ве молиме Вашето CV и писмо за мотивација да биде испратено како MS Word документ со назнака и наслов за која работна позиција аплицирате, во спротивно Вашата апликација нема да биде разгледана. Краен рок за поднесување: 14 Октомври, 2011 година Џонсон Мети обезбедува еднакви можности за вработување и позитивно ги поттикнува апликациите од соодветно квалификуваните кандидати без оглед на пол, раса, хендикепираност, возраст, сексуална ориентација, религија или убедување

Johnson Matthey DOOEL TIDZ Skopje 1 1041 Ilinden Skopje Macedonia

51


ОГЛАСНА ТАБЛА

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ за потребите на својот клиент,

ЕДНА ОД НАЈГОЛЕМИТЕ КОМПАНИИ ОД ТУТУНСКАТА ИНДУСТРИЈА ВО МАКЕДОНИЈА објавува

ОГЛАС за

МЕРЧЕНДАЈЗЕР ЗА РЕГИОНОТ НА ОХРИД Потребни квалификации: Минимум ССС Возачка дозвола Б -категорија Сопствено возило Пожелно е претходно работно искуство во продажба или мерчендајзинг Подготвеност за чести патувања и работа на терен

Личен профил: Одговорност и прецизност Лојалност и исполнителност Доверливост

Ве молиме испратете Ваше CV и мотивационо писмо на e-mail: marijaj@vrabotuvanje.com.mk со назнака „за оглас за Мерчендајзери“. Напомена: * Сите апликации ќе бидат разгледувани во дискреција. * Само апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледувани.

52


53

ОГЛАСНА ТАБЛА


ОГЛАСНА ТАБЛА

објавува

ОГЛАС за вработување на

НЕГУВАТЕЛКА ВО ИГРОТЕКА Идеалниот кандидат треба да поседува: Завршено најмалку средно образование Претходно работно искуство на иста или слична позиција Познавање од англиски јазик Љубезност и педантност Тимска работа Ведра, позитивна и претставителна личност

Поканети се да аплицираат и сите млади, амбициозни и одговорни личности кои се ведри, претставителни, позитивни, енергични и флексибилни за работа во смени. Доколку ваквиот редовен работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ испратете го вашето CV на следната маил адреса:

info@forza.com.mk со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака “за Оглас за Негувателка во игротека во ЗООЛЕНД“. Кандидатите кои ќе влезат во потесниот круг од селекцијата, односно, ги исполнуваат СИТЕ наведени критериуми, ќе бидат контактирани. ОГЛАСОТ ТРАЕ 10 (ДЕСЕТ) ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

54


Our client is an International company high-tech company, focusing on the design and development of products and services in the field of mobile and geolocation technologies. We are now in pursuit for new talent for over the web employment, to work on the following position:

DIGITAL ART DIRECTOR

We are seeking to recruit an experienced Art Director to work alongside its award winning team, leading the design of websites and mobile applications loyalty for Fortune 500 companies around the world. Requirements: Expert knowledge of Photoshop and Illustrator Knowledge of Flash, HTML, CSS, HTML5 Art direction experience in digital or traditional advertising Exceptional conceptual and design skills An online portfolio featuring great digital work

ОГЛАСНА ТАБЛА

    

This is a fulltime position for over the web employment. To apply for this position please send your CV and online portfolio, by citing "Digital Art Director" to: marijaj@vrabotuvanje.com.mk

55


ОГЛАСНА ТАБЛА НИЕ

ВРАБОТУВАМЕ НАЈГОЛЕМАТА ТАКСИ КОМПАНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА И ЕДИНСТВЕНА СО СОПСТВЕНА АКАДЕМИЈА ЗА ОБУКА И СТАНДАРДИ ЗА НАПРЕДОК ВО КАРИЕРА

објавува ОГЛАС за вработување на

ВОЗАЧ НА ТАКСИ Главни задачи и одговорности: Земање и превезување на патници/клиенти Превоз на патници на најбрз и најбезбеден начин Помагање при утоварање и истоварање на поголем багаж на патниците Одржување на чисти и уредни возила Водење грижа за исправност и добра работна состојба на возилото

Потребни квалификации: Минимум ССС Предходно работно искуство како возач е предност Основно познавање на англиски јазик-усмена комуникација Уредно персонално досие без прекршоци

Персонални способности и вештини: Добро физичко и ментално здравје Силни усмени комуникациски вештини Пријатен и љубезен однос кон клиенти Добро познавање на градот и околината Сигурен и искусен возач Способност за справување со различни карактери на клиенти и во различни ситуации во сообраќајот Справување со пари, наплата на услугата

ДОКОЛКУ сакате да станете дел од тим на професионалци, доставете Ваша Професионална Биографија на e-mail:

vrabotuvanje@intaxi.mk За дополнителни информации јавете се на телефоните: 02 32 13 065 и 02 32 30 091. ОГЛАСОТ ТРАЕ 15 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО!

56


We work for your work.

L I C E N S E D J O B M E D I AT I O N A G E N C Y

Our client is an International company high-tech company, focusing on the design and development of products and services in the field of mobile and geolocation technologies. We are now in pursuit for new talent for over the web employment, to work on the following position:

SENIOR SOFTWARE iOS DEVELOPER

We are looking for a talented and creative IOS iPhone/iPad developer. Launch experience of a consumer iPhone/iPad application is preferred. Must have excellent organizational and communication skills and willingness to work in a startup type environment. This position will work on developing our music notation and playback software projects, as well as all future products on multiple platforms including mobile devices. Applicant must be able to multi-task as we have multiple projects under development; must be able to prioritize and execute tasks in a high-pressure environment.

Job Description: The candidate will be responsible of the presales department. ¾ ¾ ¾ ¾ ¾

Leading the design and development of bleeding edge iOS application Building mobile applications for the iPhone and iPad Working with a team Interfacing with different internal business units Close interacting with campaign management and sales team

Technical Requirements:

ОГЛАСНА ТАБЛА

¾ Applicants must have at least 1-year experience w/ Cocoa & Objective-C. , ¾ 3-5 years experience in software development using C++/STL as well as excellent debugging ability. ¾ Must have deployed iPhone & iPad apps that are available for viewing &evaluation. ¾ Experience with Mobile App development (iOS, Android, PalmOS, or Windows Mobile). ¾ Strong OO Design Skills Objective-C/Xcode experience desired. ¾ Must be able to work with an existing body of code (maintenance, feature additions, debugging, etc). Experience with mapping, geolocation, push and memory management is considered a plus. We Offer: ¾ ¾ ¾ ¾

Competitive Salaries Performance Bonuses Stock Options Casual Environment

This is a fulltime position for over the web employment. To apply for this position please sends your CV and online portfolio, by citing "Senior Software iOS Developer" to: marijaj@vrabotuvanje.com.mk

57


ОГЛАСНА ТАБЛА

58


објавува

ОГЛАС за екипирање со угостителски персонал на позиција

ПИЦА МАЈСТОР Идеалниот кандидат треба да поседува: Завршено најмалку средно образование – предност угостителско 3 (три) годишно искуство на иста позиција Активна возачка дозвола Б категорија Љубезност и педантност Тимска работа

Поканети се да аплицираат и сите млади, амбициозни и одговорни личности кои се ведри, претставителни, позитивни, енергични и флексибилни за работа во смени.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Доколку ваквиот редовен работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ испратете го вашето CV на следната маил адреса:

info@forza.com.mk со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака “за Оглас за Пица мајстор во ЗООЛЕНД“. Кандидатите кои ќе влезат во потесниот круг од селекцијата, односно, ги исполнуваат СИТЕ наведени критериуми, ќе бидат контактирани. ОГЛАСОТ ТРАЕ 10 (ДЕСЕТ) ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

59


ОГЛАСНА ТАБЛА

објавува

ОГЛАС за екипирање со угостителски персонал на позиција

ПОМОШНИК ВО КУЈНА Идеалниот кандидат треба да поседува: Завршено најмалку средно образование 3 (три) годишно искуство на иста или слична позиција Активна возачка дозвола Б категорија Љубезност и педантност Тимска работа

Поканети се да аплицираат и сите млади, амбициозни и одговорни личности кои се ведри, претставителни, позитивни, енергични и флексибилни за работа во смени. Доколку ваквиот редовен работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ испратете го вашето CV на следната маил адреса:

info@forza.com.mk со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака “за Оглас за Помошник во кујна во ФОРЦА“. Кандидатите кои ќе влезат во потесниот круг од селекцијата, односно, ги исполнуваат СИТЕ наведени критериуми, ќе бидат контактирани. ОГЛАСОТ ТРАЕ 10 (ДЕСЕТ) ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

60


објавува ОГЛАС за вработување на

RMA MANAGER (1 позиција)

Главни задачи и одговорности:     

Организирање и контрола на работата на Сервисен центар Следење и контрола на увоз/извоз на резервни делови Контрола на процес на поправки на резервни делови Комуникација и соработка со добавувачи Грижа за корисници

Потребни квалификации:

   

Пожелно е Високо образование – Електроинженер, Машински инженер, ИТ или слично Претходно работно искуство во иста или слична област Одлично познавање на англиски јазик Одлично познавање на MS Office Возачка дозвола Б- категорија

ОГЛАСНА ТАБЛА

Личен профил:    

Одлични организациски способности Одлични аналитички вештини Лидерски способности Одлични комуникациски, преговарачки и презентациски вештини

Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: jobs@riversoft.com.mk, со назнака на апликацијата „За оглас за RMA Manager“.

61


ОГЛАСНА ТАБЛА

објавува

ОГЛАС за

Надворешен Застапник за Осигурување ОПИС НА РАБОТНОТО МЕСТО: Идентификување на потенцијални осигуреници ; Средба со потенцијални осигуреници и користење на методи со кои се проценува потребата од долгорочни финансиски решенија ; Предложување на решение кое се вклопува во рамките на потребата и можностите на потенцијалниот осигуреник ; Градење и одржување на долгорочна врска со осигуреникот ;

ОВОЗМОЖУВАМЕ: Бесплатен тренинг и постојана надоградба на знаењата ; Компензациски пакет кој овозможува провизија еднаква на остварениот резултат и можност за бонус ; 8(о сум) фазен кариерен развој ; Годишни признанија и награди за најдобрите ;

Кроациа Осигурување – Живот АД дава шанса: На лицата кои штотуку завршиле со студиите и оние кои во моментот се без работа започнување на кариера во осигурителниот бизнис, како и ; Можност за дополнителен приход за оние кои се во редовен работен однос. Доколку смететате дека се пронаоѓате во горенаведените карактеристики, Ве молиме, пратете ги вашите контакт информации на: katerinam@vrabotuvanje.com.mk со назнака „ЗА КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ – Надворешен застапник“. Наш претставник ќе Ве контактира во најкус можен рок. Благодариме за Вашиот интерес за застапување на нашиот бренд Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје. Основана во далечната 1884 год., Croatia Osiguranje d.d. Zagreb е една од најстарите и најпочитувани осигурителни компании на Балканот. Искуството кумулирано низ нејзината 12 6 годишна историја се гаранција за квалитетот на услугите кои ги нуди на своите клиенти.

62


објавува

ОГЛАС за екипирање со угостителски персонал на позиција

КЕЛНЕР Идеалниот кандидат треба да поседува: Завршено образование во областа на угостителството Повеќегодишно искуство во угосителство Солидно познавање од англиски јазик Компјутерски вештини Љубезност и педантност Тимска работа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Поканети се да аплицираат и сите млади, амбициозни и одговорни личности кои се ведри, претставителни, позитивни, енергични и флексибилни за работа во смени. Доколку ваквиот редовен работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ испратете го вашето CV на следната маил адреса:

info@forza.com.mk со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака “Оглас за Келнер во ФОРЦА“. Кандидатите кои ќе влезат во потесниот круг од селекцијата, односно, ги исполнуваат СИТЕ наведени критериуми, ќе бидат контактирани. ОГЛАСОТ ТРАЕ 10 (ДЕСЕТ) ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

63


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk © 2011 ВработувањеNEWS All Rightswww.vrabotuvanje.com.mk Reserved www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

v.News 114  

Vrabotuvanje NEWS Broj 114

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you