Page 1

vrabotuva

ВРАБОТУВАЊЕ NEWS

БРОЈ 106 ПЕТОК, 1 ЈУЛИ 2011

НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

ТЕМА НА БРОЈОТ Како да ги препознаете

пожртвуваните соработници?

CVна ИНТЕРЕСНО: Што им носи ЕУ на фирмите, работниците и студентите? ПРЕЗЕМЕНО : Компаниите бележат големи загуби поради Facebook во овој број

54

огласи и работни места Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK


Содржина 04 08

10

ТЕМА НА БРОЈОТ

Како да ги препознаете пожртвуваните соработници?

09 10 12 4 10 15 16 18

АКТУЕЛНОСТИ ТЕМА НА БРОЈОТ HR АНАЛИЗА ПРЕЗЕМЕНО

18 22

CV НА ГОЛЕМИТЕ

22

ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

24

ВРЕДИ ДА СЕ ПРОЧИТА

28 30 31 31 32

16

ИНТЕРЕСНО

24 28 31

КНИГА HR РЕЧНИК СТАТИСТИКА ОГЛАСНА ТАБЛА

32 34 38 40 42 44

CV на ГОЛЕМИТЕ Hilton

18


ВРАБОТУВАЊЕ NEWS .......OD vrabotuva

БРОЈ 106 ПЕТОК, 1 ЈУЛИ 2011

НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

UREDNIKOT

ТЕМА НА БРОЈОТ КАКО ДА ГИ ПРЕПОЗНАЕТЕ

ПОЖРТВУВАНИТЕ СОРАБОТНИЦИ?

CVна ИНТЕРЕСНО: Што им носи ЕУ на фирмите, работниците и студентите? ПРЕЗЕМЕНО : Компаниите бележат големи загуби поради Facebook ВО ОВОЈ БРОЈ

54

ОГЛАСИ И РАБОТНИ МЕСТА Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

Вработување NEWS тим Главен уредник Снежана Велков s.velkov@vrabotuvanje.com.mk Веб Администратор и Асистент за посредување при вработување Катерина Маџовска katerinam@vrabotuvanje.com.mk Психолог Марија Јовановска marijaj@vrabotuvanje.com.mk Дизајн Гораст Цветковски cvetkovski@gorast.com

Адреса: Васил Ѓоргов 24-1/5, 1000 Скопје Телефон: +389 (2) 3213 065

P

роблемите се разгледуваат од неколку перспективи, соработката и кохезијата на групата ги зголемуваат потребата за остварување на заедничките цели и чувството на припадност на организацијата, а со тоа и задоволството од работата. Но, треба да се нагласи дека тоа е опис на идеалниот тим, а таквите во практиката се ретки, пишува Ивана Делач Хорватинчиќ во Business.hr. Често се случува дел од членовите на тимот да вложува голем труд во остварувањето на заедничките цели, додека еден или повеќе членови го користат само нужниот минимум од своите способности, волја и енергија за работа. Таквата дифузија на одговорноста влијае негативно врз комуникацијата во тимот, работниот ентузијазам брзо паѓа, и наместо него се јавува фрустрација. Бидејќи успехот се припишува на тимот, Одговорот е помеѓу овие две крајности – тимот функционира најдобро која, покрај добрата соработка меѓу членовите, секој го врши својот дел од работата самостојно. До пред неколку децении деловните цели главно се постигнуваа преку самостојна работа, а улогата на тимот беше првенствено информативна, додека, пак, денес целта на тимот е постигнување на што е можно поголема ефикасност во работењето.

Мобилен: +389 (71) 305 939 Факс: +389 (2) 3230 091

Web site: www.vrabotuvanje.com.mk Е-MAIL: vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk

Снежана Велков Главен Уредник 3


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... „Pocket Discount" победник на Start up weekend

Проектот „Pocket Discount" - генератор на производи на попуст во супермаркетите во кои членуваа Тина Тренчева, Стефан Митев, Ненад Анчев и Благој Атанасовски е победник на првиот Start up weekend организиран од ПСМ фондација.

млади луѓе поделени во девет тимови во просториите на ФОН универзитетот работеа на реализирање на своите бизнис идеи. Под мотото „Од идеја до бизнис за 54 часа“, потенцијалните и идни претприемачи работеа на реализирање на своите бизнис идеи три дена и на крај ги презентираа пред стручното жири.

Настанот Start up weekend, кој првпат се одржува во Македонија е дел од Глобална недела на претприемништво која оваа година по 4-ти пат ќе се одржи во Македонија. Целта Нивниот проект беше на овој натпревар е најдобро оценет од создавање креативна страна на стручното средина каде ќе се жири во состав: Никола генерираат многу Шопов Марковиќпартнер бизнис менаџер просперитетни бизнис идеи кои можат да во „Hewlett-Packard" за Македонија, Албанија и бидат реализирани како успешен бизнис. Во Косово, Маја Протугер рамките на годинашниот - советник за односи со Start up weekend беа јавност во Британската вклучени голем број амбасада во Скопје и експерти и лица од Небојша Јовановиќ од бизнис заедницата „Дуна компјутерс". За освоеното прво во место кои со своето искуство и лични совети им тие беа наградени со помогнаа на учесниците четири HP лаптопи од во создавањето „Дуна компјутерс“ во профитабилен бизнис соработка со „HP“, шест модел. месеци канцеларија во ПСМ Инкубаторот, Годинашниов Start регистрација на фирма, консултации, тренинзи и up weekend, кој се организираше под обуки. мотото „Од идеја до бизнис за 54 часа“ На натпреварот 56

4

траеше 54 часа и неговиот фокус беше кон креирање мобилни, десктоп или интернет решенија кои натаму би можеле да се трансформираат во продуктивен бизнис, како и кон поврзување на младите луѓе со ИТ базирани бизнис идеи кои ќе бидат разработени во тимови за време на викендот. Овој настан се организира во Скопје првпат, но истиот е веќе организиран во повеќе од 110 градови ширум светот и наиде на голем успех, при што само минатата година директно резултираше во креирање нови компании од страна на повеќе од 850 млади луѓе. Белгаком ќе им плати отштета на своите корисници Најголемата белгиска телекомуникациска компанија Белгаком на сите свои корисници ќе им исплати отштета од по пет евра, затоа што нејзиниот мобилен оператор Проксимус во петокот имал 45-минутен прекин на работата. Како што

објави белгискиот весник Соар" минатиов викенд сите корисници на Проксимус добиле СМС порака потпишана од извршниот директор на Белгаком, Дидие Беленс, во која се признава дека настанале технички грешки и се бара извинување. - Проксимус има над четири милиони корисници, што значи дека операторот на име отштета ќе треба да исплати над 20 милиони евра - заклучува Соар. Го зголеми пазарниот удел за 50% Осигурителната компанија Винер Виена Иншуренс Груп објави дека остварила импозантен раст на пазарниот удел, од 6,14 на високи 9,17 проценти. Овој раст од цели 50 насто се должи на значителното зголемување на премијата на компанијата во претходниот период, како и на континуираното одржување на двоцифрен раст во изминатите три години. Во исто време, бројот на ликвидирани штети бил


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... човечките ресурси во рамки на компанијата, преку регрутација и селекција на нов кадар, како и активна оптимизација на постоечкиот - изјави драстично зголемен, а Зоран Нарашанов, времето на сервисирање претседател на УО на на клиентите скратено, Винер - Виена Иншуренс со што компанијата го Груп. зацврстува својот углед кога станува збор за Во рударскиот постпродажните услуги комбинат „Бор“, на пазарот. во Србија вчера Од компанијата велат беше поставен дека резултатите се камен темелник за плод на внимателното нова топилница и следење на пазарните фабрика за сулфурна процеси и строго киселина зацртаната деловна Во овој проект државата стратегија ориентирана ќе вложи 175 милиони кон одржлив раст. евра. Воедно, напоменуваат дека се посебно Од тоа за увоз на опрема задоволни што Винер од Канада, Финска, Осигурување станала Америка и Германија препознатлива ќе бидат потрошени компанија на 135 милиони евра, а 40 македонскиот милиони евра ќе бидат осигурителен пазар, потрошени за работа на пред се поради домашните фирми. деловните и етички принципи кои ги Градежните работи ќе промовира, а кои ги извршува домашната произлегуваат од „Енергопроект“, а традицијата и искуството постројките за топење на Виена Иншуренс Груп на бакар ќе ги гради -Менаџментот на канадската компанија Винер Осигурување СНЦ „Лавалин“. продолжува да ги следи постоечките стратешки определби, надополнувајќи ги со динамични планови за следниот период. Како приоритет, во согласност со зголемениот обем на работа, би го истакнал процесот на унапредување на

Главен финасиер е Канадската извозна банка (ЕДЦ), а за кредитот од 135 милиони евра ќе гарантира Србија, додека 40 милиони евра ќе бидат обезбеди Србија и борскиот комбинат за бакар. Кредитот ќе биде отплатуван на десет години со грејс период од три години. Идната топилница на бакар, заедно со фабриката за сулфурна киселина е една од најзначајните инвестиции не само во овој басен туку речиси и во цела Србија. Населението после три годни, период за кој е највено завршувањето на овој проект ќе вдишуваат воздух во кој сулфур диоксидот во воздухот ќе биде помал за дури 400 проценти, а јаглен диоксидот ќе биде намален за 40 пати. Новата топилница ќе овозможи Рударскиот басен „Бор“ да преработи 400 илјади тони концентрат на бакар годишно.

Кина инвестира 308 милијарди долари во технологија Кина во следните пет години во технолошки развој ќе инвестира 308 милијарди долари, изјави Лу Јандун, членка на Државниот совет за време на Меѓународната конференција за биоекономија во градот Тјанџин. Развојни приоритети во периодот на 12-тата петолетка од 2011 од 2015 година ќе биде биофармацијата, биотехниката и биотехнологијата во земјоделството и производството, објави кинескиот весник „Чајна дејли“. Во следните пет години кинеската Влада ќе се фокусира на примената на биотехнологијата во интерес на економскиот напредок на земјата, за зголемување на ефикасната заштита на животната средина, како и за развој и воведување на еколошки чисти процеси на изградба. Уште еден значителен правец на работа на Владата во следниот петгодишен период според Лу Јандун ќе биде иновативната медицина за чиј развој од буџетот ќе бидат одвоени околу 3,1 милијарда долари.

5


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... До 2050 година пет светски економии ќе покриваат 37% од светската трговија

е Индија со 31,07 трилиони долари и удел во светската трговија од 8,4 отсто. САД е трет на листата со 31,07 трилиони долари и удел во светската трговија од 8,4%.

Во следниве 39 години светската трговска размена ќе порасне за неверојатни 86 отсто, се вели во најновите податоци на „Ситигруп“. Светската трговска размена во текот на економската криза се намали за 20 отсто. Тенденцијата на раст на трговката размена е значително намалена пред се поради брзиот економски развој на Азија и пазарите во развој.

За Кореа се прогнозира дека до 2050 година со другите светски земји ќе достигне трговка размена во вредност од 11,5 трилиони долари, додека пак уделот во светската трговија ќе изнесува 3,1%. Германија до 2050 година ќе оствари трговска размена во висина од 11,17 трилиони долари, при тоа светскиот удел ќе изнесува 3 отсто. Европејците масовно купуваат камиони

тешките товарни возила. Побарувачката на камиони во Европа во мај е повторно зголемена, со тоа што минатиот месец во 27 европски земји, како и во Исланд, во Норвешка и во Швајцарија регистрирани се 185.000 камиони од различен тип, што е за една четвртина повеќе во однос на мај 2010 година, покажуваат податоците на Асоцијацијата на европски производители на автомобили.

Втора на листата

6

Бројот на испорачани тешки камиони во Европа е зголемен за 63 проценти. Побарувачката на автобуси, исто така бележи зголемување од 5,3 проценти. Интернетот го чека цензура

Во сите земји од Европската унија е забележан раст на продажбата на камиони за десет и повеќе проценти, освен во Шпанија каде продажбата на камиони е намалена за 13,3 проценти. На

Улогата на интернетот во Арапската пролет во некои земји може да резултира со силен удар по современите слободи, предупредува претседателот на Гугл, Ерик Шмит.

„Ситигруп“ во своите податоци истакнува дека Кина до 2015 година ќе биде прва економија во светот. Во прогнозите на „Ситигруп“ се вели дека до 2050 година светската трговка размена на Кина ќе достигне 63 трилиони долари, при тоа уделот во светската трговија ќе изнесува 17 отсто.

од 32,2 проценти. Трета е Велика Британија со зголемување на побарувачката на камиони од 17 проценти.

Во Европа е забележано зголемување на побарувачката на камиони, со особено зголемување на популарноста на

прво место е Германија каде е забележан раст на побарувачката од речиси 38,4 проценти, а втора е Франција со раст

Некои влади сакаат да го регулираат интернетот на ист начин како што се справија со телевизијата, изјавил Шмит на конференција во Ирска, признавајќи


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... дека се плаши за безбедноста на неговите колеги во некои држави. Протестантите од Арапската пролет ги искористија социјалните мрежи за организација и комуникација со странските медиуми, во време кога државните јавни сервиси беа под строги рестрикции. „Во повеќето од овие земји, телевизијата е силно регулирана бидејќи лидерите, делумните диктатори,

личи на телевизија. Без да посочи на која било држава заради чувствителноста на прашањето, претседателот на пребарувачот е загрижен за безбедноста на вработените на Гугл, во деловите од светот каде некои содржини на сајтот се сметаат за нелегални. За време на востанието во Египет, еден од директорите на Гугл, Ваел Гоним, беше приведен од тамошните власти, затоа што бил дел од основачите на ФБ групата против полициското мачење, која ги инспирираше демонстрациите што завршија со буткање на Хосни Мубарак од власт. Скопје најдобра бизнис-дестинација во ЈИЕ

половина - диктатори, или како сакате наречете ги, ја сфаќаат моќта на телевизијата,“вели Шмит. Шмит предвидува дека проблемот со владите кои сакаат да го ограничат користењето на интернетот само ќе се влоши, оценувајќи дека со локализација на содржината во една земја, на еден јазик, интернетот сè повеќе

Скопје, Битола и Тетово се рангирани меѓу најдобрите бизнисдестинации од 22 града во седум држави во Југоисточна Европа. Во најновиот извештај на Светска банка, Дуинг бизнис 2011, што беше презентиран во Виена, овие три македонски града го зазедоа првото,

третото и петтото место. „Македонските градови и Македонија се рангирани меѓу најдобрите во ЈИЕ, што е доказ дека меѓу земјите во регионот има најдобра бизнисклима, односно најдобри реформи за подобрување на бизнис-климата, изјави вицепремиерот и министер за финансии, Зоран Ставрески, кој учествува на конференцијата на која се презентира извештајот Дуинг бизнис за ЈИЕ за 2011 година. Извештајот Дуинг бизнис ги мери реформите во четири области. Првата е во започнувањето бизнис каде што, како што рече министерот, апсолутно стоиме најдобро во регионот и сме на петто место во светот. Вториот индикатор за добивањето дозволи за градба, Македонија има, исто така, напредок, во делот на скратување на процедурите за градба. Ставрески потенцира дека имаме подобрување и за регистрирање на имот, како и кај извршувањето на договорите, односно во делот кога има комерцијални спорови, иако, според него, тука се' уште има простор за подобрување.

ХРВАТИТЕ НЕ ЗНААТ ХРВАТСКИ И АНГЛИСКИ ЈАЗИК?! Овогодинешните хрватски матуранти имаат полоши резултати на матурата од минатата година, а најлошо поминаа по предметите хрватски и англиски јазик и книжевност. Подобро поминале со математика, што е изненадувачко за хрватската јавност. Скоро секој четврти матурант на полагањето на овој предмет добил оценка доволен или недоволен, што е драстично полош резултат споредено со 2010 година, кога скоро 70% од учениците положиле англиски јазик со високи оценки, пишува хрватскиот весник Вечерњи. “Она што може да се каже за сите тестови заедно е дека просечните резултати се нешто подобри од лани, но и дека постои помал број на многу добрите ученици и доволните ученици. Со еден збор, може да се каже дека хрватските матуранти ја завршија годината со тројка“, вели Горан Сироватка, директор на Националниот центар за надворешно оценување, кој веќе втора година по ред ја спроведува државната матура во Хрватска.

7


- НАГРАДИ -

ЗА АМБИЦИОЗНИТЕ ЗАСТАПНИЦИ Амбициозноста на нашата продажна мрежа е нашата движечка сила и она што постојано нé одржува на врвот. Водени од помислата на кој начин да ги мотивираме, стимулираме и наградиме нашите застапници, во рамките на нашата Команија беше воведен новиот Loyality награден програм. Прилично зачудувачки е мотивациониот ефект кој го постигна овој награден програм. Неговото воведување се покажа како одличен предизвик за сите наши досегашни застапници, но и уште поголем предизвик за новите застапници. Воодушевени сме од натпреварувачкиот дух на нашите застапници и нивната мотивираност да се напредува и да се освојуваат наградите кои ги опфаќа овој награден програм. Наградниот програм се покажа како одличен мотив за новите застапници, кои за кратко време успеаа да преминат од прво во второ ниво и да освојат награди. Докажаа дека се доволно амбициозни за краток временски перод да остварат реализација која ќе ги однесе едно ниво повисоко во кариерниот план и притоа ќе им донесе богата награда.


Само неколку месеци како го воведовме овој награден програм, а веќе можеме да се пофалиме со низа наградени застапници. Доделивме 7 награди кои се дел од „Вториот- временски ограничен награден модул“ што само докажува дека наградите опфатени со овој награден програм се достижни за секој кој е доволно амбициозен.

Бидете и Вие дел од амбициозниот тим на Кроациа Осигурување – Живот АД. Започнете со градење на кариера во осигурителниот бизнис! Овозможете си професионален развој со флексибилно работно време, благородна заработувачка и самоограничување на приходот. За нашите соработници овозможуваме бесплатна обука, континуирана надоградба на знаења, постојана логистичка поддршка и неверојатени награди.

ЗА СИТЕ ПОДЕТАЛНИ ИНФОРМАЦИИ

КОНТАКТИРАЈТЕ НÉ!

http://www.cro.mk/


ТЕМА НА БРОЈОТ

Како да ги препозн пожртвуваните со Во желбата да вработиме луѓе кои својата работа ќе ја работат со страст и жар, лесно е да се измеша пожртвуваноста со ентузијазмот. Меѓутоа, прашање е како да се разликуваат овие, наизглед,исти работи. личноста која седи наспроти вас дава впечаток на интелигентна, способна и реализирана личност, нема гаранција дека таа личност е онаа која ви е потребна. Тие особини, иако пожелни, нема да ви откријат дали личноста со која разговарате е подготвена во целост да се посвети на целите на вашата фирма или нејзиниот жар е само привиден. Меѓутоа, постојат одредени показатели кои ќе ви помогнат да ги разликувате исконската страст и минливиот ентузијазам. Посебно внимание треба да обратите на фактот дека вистинската страст не може да се одглуми, додека ентузијазмот може.

Тактики во интервју за работа Доколку вашата одговорност е по разговорот со кандидатите да ја препознаете вистинската личност за новото работно место, посебно кога тоа е одговорна позиција во организацијата на вашата компанија, внимавајте на советите кои ќе ви помогнат да ги избегнете грешките. Дури и кога

10

Токму затоа, раководителите за човечки ресурси применуваат посебни тактики на интервјуирање, за да успеат да забележат личност, која со жар и пожртвуваност ќе врши одредена работа. За да донесете одмерена одлука, потребно е најпрво добро да го проучите работното искуство на кандидатот, детално да ги разгледате сите позиции каде што работел кандидатот и да ги откриете околностите на напредувањето. Следните се

прашањата што задолжително мора да ги поставите: Кои задачи овозможиле кандидатот да блесне во полн сјај, односно, со какви способности се справувал со проблемите и дали истите од кандидатот испровоцирале жар и пожртвуваност. Кога ќе ги споредите тие ситуации со оние со кои очекувате дека кандидатот ќе се сретне на новото работно место, доволно е јасно колку што е поголем степенот на поклопување, толку повеќе ќе бидете сигурни дека ја вработувате вистинската личност. Специфичните карактеристики кои ги барате од кандидатот треба да бидат токму оние кои може да му помогнат задачите во опсегот на работното место да ги изврши на најдобар можен начин. На пример, личност со извонредна способност да привлекува нови клиенти и нагласено способна за комуникација со нив, најверојатно нема да биде најдобрата личност за раководител за продажба, позиција каде што комуникацијата со клиенти не е толку честа. Исто така, лесно може да се види


наете оработници? и дека личности кои забрзано и самостојно напредувале како последица од примената на сопствените оригинални идеи, можеби нема да бидат најприфатливи за тимска работа. Затоа, најважно е да се запознаете со сите карактеристики на слободното работно место, бидејќи процентот веројатност да ја пронајдете вистинската личност за одредено работно место значително се зголемува колку повеќе знаете за карактеристиките на работата што кандидатот треба да ја извршува, како и карактеристиките на самиот кандидат. Покрај тоа, постои низа прашања кои значително може да ви помогнат да ја донесете правилната одлука. Имено, пожртвуваноста при извршување на задачите може да биде изразена и во степенот на подготвеност да се преземе ризик. Затоа, неизбежно е прашањето од експертите за човекови ресурси какви специфични ризици презел кандидатот додека ги вршел своите задачи. Секогаш иницирајте разговор за ризиците кои кандидатот до сега ги има преземено и каков бил резултатот од тоа, односно, дали

кандидатот може да дејствува во кризни ситуации. Доколку не направите таков разговор, бидејќи кандидатот до сега не решавал такви специфични проблеми, најверојатно се работи за личност што не ја сакате во вашите редови.

Вистинската страст доаѓа од самодовербата и храброста да се противречи, дури и тогаш кога постои опасност дека кандидатот ќе заземе непопуларна позиција во однос на личноста која го интервјуира. Најдобар начин за да се провери тоа е да се стави лицето што се интервјуира во позиција да дебатира со вас, културно, но со одредено убедување. Исто така, важно е да се внимава на прашањата што кандидатот ќе ви ги постави вам. Тогаш најдобро можете да видите дали кандидатот слепо се држи за зацртаното сценарио или може да го следи текот на разговорот и активно да учествува, со тоа што и самиот ќе поставува прашања. Исто така, тоа е и еден од релевантните показатели колку кандидатот е заинтересиран за работата. Да се избере личност која не излегува од дефинираната рамка, а автоматската дискриминација на попровокативните кандидати

џkancelariski nabavki џkancelariski materijali i oprema џreklamni materijali џhartija џpe~atarski materijali i oprema џhanplast џpe~atarski uslugi

bul. K.J.Pitu 28 blok 7 lok.19 (sproti TC Skopjanka) tel./faks: +389 2 24 66 682 tel: +389 2 24 65 732 faks: +389 2 24 68 928


ТЕМА НА БРОЈОТ може само да ви помогне да ги изберете лошите кандидати. Меѓутоа, таквата грешка се открива дури кога по одредено време ќе сфатите дека вашиот кандидат останал на истото ниво од времето кога му било доделено работното место, без очекуван напредок.

10 најчести грешки кои треба да ги избегнувате 1. Немојте да донесувате емоционални одлуки, кои подоцна ќе ги поткрепите со факти. Тоа често се случува кога кандидатот ќе ги задоволи критериумите со првиот впечаток, кој ве наведува некомпетентноста која ќе ја забележите во натамошниот разговор со кандидатот да ја анулирате со чувствата, бидејќи

12

едноставно кандидатот ви се допаѓа. Исто така, може да се случи да му поставите само прашања кои уште повеќе ќе го потврдуваат вашето дефинирано уверување и со тоа ризикувате да ја вработите погрешната личност.

личност која нема да одговори на работните предизвици и колку ќе ве чини тоа.

2. Внимавајте на фактите кои се спротивни на вашиот дефиниран став и секогаш бидете подготвени дополнително да се позанимавате со нив и да ги истражите. Тука, исто така, може да дојдете во ситуација да ги избегнете прашањата за кои сметате дека кандидатот кој ви се допаднал нема да успее да ги одговори на задоволителен начин. Прашајте се уште еднаш колку можете да изгубите ако од личните симпатии вработите

карактеристични за работното место, како ќе знаете какви особини да барате кај кандидатот?

3. Дознајте ги сите карактеристики за работното место каде што ќе работи кандидатот. Доколку не знаете какви предизвици се

4. Не трагајте само за кандидати кои до сега извршувале исти задачи како оние кои вие ќе ги барате од нив. Таквите кандидати најчесто се оние средните, а многу е важно на луѓето да им се понуди шанса да напредуваат, кога веќе имаат импресивно работно искуство


како и способност брзо да учат и да напредуваат. 5. Погрижете се вашиот оглас да биде упадлив и лесно достапен. Кога најдобрите кандидати бараат работа, главно почнуваат од мрежата поранешни соработници, а, исто така, од разни интернет страници, социјални мрежи каде што има луѓе со слични желби и способности. Вашиот оглас мора да биде токму таму каде што потенцијалните кандидати ќе бараат. Ако не успеете да го задоволите овој критериум, бидете подготвени најдобрите кандидати да не аплицираат за работата што ја нудите. 6. Внимавајте на тоа како звучи вашиот оглас. Доколку се работи за досаден оглас со многу непотребни информации и текст кој едноставно не инспирира и не го задржува вниманието, бидете подготвени на тоа дека голем број кандидати едноставно нема да се заинтересираат за какво работно место се работи.

вашите намери да го пронајдете најдобриот кандидат. Грешките што најчесто ги прават се следните: Да се испрати неподготвена, несоодветна личност на разговор со кандидатите, а потоа да се очекува едноставно ДА и НЕ, кое често може да биде обоено со емоции и предрасуди во врска со изборот на вашите идни вработени. 9. Секогаш излезете во пресрет на потенцијалните кандидати и пред да ви ја достават потребната документација и официјално да се пријават за работното место. Најдобрите кандидати ќе сакаат да ја проценат ситуацијата и пред формално да влезат во процесот на избор и затоа е потребно да им излезете во пресрет и да не поставувате административни

бариери, со тоа што ќе им барате прво да се пријават за работата пред да им одговорите на какви било прашања. 10. Немојте да се фокусирате само на вештините и компензацијата, туку пред се на можноста за напредување и перспективноста на кариерата. Тоа е токму она што ќе ги привлече најпожртвуваните и најмотивираните кандидати, затоа пред разговор за платата и бенефициите, презентирајте ја перспективноста на слободното работно место. Исто така, од вас се очекува и кај кандидатот да го препознаете капацитетот за напредување, бидејќи не е важно само да знаете какви способности има кандидатот, туку и дали има капацитет за напредување и вештини кои понатаму ќе ги стекнува.

7. Личностите кои ги интервјуираат кандидатите мораат да бидат обучени за тоа и мораат точно да знаат колку и какви прашања да постават. Доколку вие со сопствениот пример не покажете дека на секоја позиција поставувате најсоодветни луѓе, зошто кандидатите да ви веруваат дека ќе го направите тоа во нивниот случај? 8. Избегнете да носите одлуки основани на изборот помеѓу ДА и НЕ. Ваквиот модел само уште повеќе ќе ги поткопа

13


КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ® - ЖИВОТ АД за осигурување на Живот ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРАВНИ ЛИЦА Единствено КОЛЕКТИВНО ОСИГУРУВАЊЕ НА ЖИВОТ со поврат на СИТЕ вложени средства Според направената анализа во Република Македонија, Компаниите: • Со 50 Вработени, ТРОШАТ - 15.000.00 Евра • Со 100 Вработени, ТРОШАТ - 30,000.00 Евра • Со 200 Вработени, ТРОШАТ - 60,000.00 Евра • Со 500 Вработени, ТРОШАТ - 150,000.00 Евра ...во период од 10 години, НЕПОВРАТНИ средства за Колективно Осигурување! Колку ТРОШИ Вашата Компанија?!?! КОЛКУ би заштедила Вашата компанија и КАДЕ би ги вложила ЗАШТЕДЕНИТЕ средства доколку средствата за Колективно Осигурување се: ▪ 100 % Повратни ▪ Зголемени за Годишна Припишана добивка ▪ Заштитени со Девизна Клаузула Кроациа Осигурување - Живот АД Скопје е ЕДИНСТВЕНАТА осигурителна компанија во Република Македонија која нуди НОВО, УНИКАТНО Животно Колективно Осигурување. Дозволете ни да ја Осигураме Иднината на Вашата Компанија.

Наместо да се запрашате Колку троши, запрашајте се колку штеди Вашата компанија со Колективното Осигурување на живот на КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ!

ЕДИНСТВЕНО ВО КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ АД СКОПЈЕ!


HR АНАЛИЗА Топ 10 сектори според огласениот кадар во печатените медиуми во периодот 23.06.2011 - 29.06.2011 Администрација 5% Текстилна индустрија 6% Машинство 6%

Угостителство 5% Транспорт 30%

Телекомуникации 8%

ИТ 8% Образование 14%

Производство 9% Услуги 9%

Споредбен преглед на бројот на огласи во печатените медиуми во периодот 23.06.2011 - 29.06.2011 40

36

35 30 25

22

23

20

HR АНАЛИЗА

20

27

26

15 10 5

6 3

0 23.06.2011

3 24.06.2011

6 4

3 25.06.2011

Огласи од јавен сектор

27.06.2011

28.06.2011

29.06.2011

Огласи од приватен сектор

SETTE Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk www.sette.com.mk 15


ПРЕЗЕМЕНО

Компаниите беле загуби поради Fa Иако денес поголемиот број луѓе не можат да си го замислат својот секојдневен живот без интернет и без друштвените мрежи, токму тие се виновниците за финансиските загуби кои секојдневно ги трпат многу компании.

Тоа го покажа истражувањето на компанијата “Harmon.ie” спроведено на 515 вработени во ИТ компании, со цел подобро да се разберат пречките кои влијаат врз продуктивноста на работното место. Интернетот на работното место за приватни цели се користи еден до два часа дневно. Според истражувањето, приближно 57% од сите

16

пречки на работното место се поврзани со користењето на друштвените алати како што се е- пошта, друштвените мрежи и испраќањето СМС пораки и активностите на интернет како што се пребарувања на Google. Останатите прекини кои не забавуваат и ни ја намалуваат продуктивноста се телефонските повици, разговорите со колегите и непланираните состаноци. Уште една интересна статистика

од ова истражување покажува дека нешто помалку од половина од вработените можат да работат само 15 или помалку минути на ден, без да бидат попречени, додека 53% трошат најмалку еден час на ден на различни прекинувања во работењето, без разлика дали тоа е од колеги, со телефонирање или користење на друштвените мрежи. На некои страници, како што


ежат големи acebook

со илјада вработени, од овие причини, годишно губи повеќе од десет милиони долари. Вкупните загуби се уште поголеми ако на ова се додадат

другите проблеми, како што е општиот слаб квалитет во вршење на работата и (лошиот) однос со соработниците и клиентите.

До сега, спроведени се низа истражувања во врска со влијанието на социјалните мрежи и интернетот за намалување на продуктивноста, па ќе наведеме едно рано истражување на „Nucleus Research“, кое вели дека Facebook влијае со 1.5% намалена продуктивност во компаниите и дека две третини од вработените ги посетуваат тие социјални мрежи во текот на работното време. Иако денес Facebook е исклучително корисен работен алат, од Nucleus Research велат дека дури 87% од активноста на Facebook во текот на работното време не се поврзани со работата.

Различни истражувања спроведени од Nielsena, Burst медиумите и еMarketer, исто така, покажаа дека вработените секој ден поминуваат помеѓу еден до два часа на интернет за приватни цели и не е возможно да се пресмета колку е точната загуба на компанијата, но јасно е дека се мери во милијарди долари. Но, ќе го наведеме и истражувањето спроведено од Др. Брент Кокер од Универзитетот од Мелбурн – но на мал примерок испитаници, кое покажало дека вработените кои земаат мала пауза помеѓу работните задачи се 9% попродуктивни. Се разбира, тоа се однесува само на оние кои ретко ги гледаат објавите на Facebook или нешто читаат на интернет, а не на зависниците од друштвените мрежи, кои не можат многу време да поминат без да погледнат дали има некоја нова порака на Facebook или Twitter. 17

ПРЕЗЕМЕНО

е „Social Media Today“ се обиделе да пресметаат колкави се загубите за компаниите кои произлегуваат од таа непродуктивност и дошле до заклучокот дека една компанија

НА РАБОТНОТО МЕСТО НАЈМНОГУ ВРЕМЕ ТРОШИМЕ НА FACEBOOK НА СТРАНИЦАТА 247WALLST.COM МИНАТАТА ГОДИНА НАПРАВИЈА СПИСОК НА РАБОТИ НА КОИ ТРОШИМЕ НАЈМНОГУ ВРЕМЕ НА РАБОТНОТО МЕСТО И НА ПРВО МЕСТО СЕ ДРУШТВЕНИТЕ МРЕЖИ – ПОСЕБНО FACEBOOK, ПОТОА ИНТЕРНЕТ ИГРИ, Е-ПОШТА, ЧИТАЊЕ РАЗНИ ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛИ И ДОПИШУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРАКИ.


CV НА ГОЛЕМИТЕ

CV НА

18

големите


c u r r i c u l u m v i ta e HILTON HOTELS AND RESORTS GENERAL INFO

INDUSTRY

Hotel

F OUNDED

1919

F OUNDER

Conrad Hilton 540 Hotels

NUMBER OF LOCATIONS AREA SERVED PARENT WEBSITE

Global Hilton Worldwide hilton.com

1919

Conrad Hilton enters the hotel business in Cisco, Texas. On his way to buy a bank, Hilton purchases The Mobley, a local hotel, instead.

1925

The first hotel formally named a Hilton opens in Dallas, Texas. Elevators, laundry shoots, air shafts and other non-customer facilities are built along the west side of the building so no guest rooms face the western sun. The setting sun can be brutal in summer time Dallas, especially before air-conditioning existed.

1927

Hilton opens its first hotel with cold running water and air-conditioning in the public rooms (Waco Hilton, USA).

1943

Hilton becomes the first coast-to-coast hotel chain in the United States with the purchase of two hotels in New York City: the Roosevelt and the Plaza.

1946

Hilton Hotels Corporation is formed and listed on the New York Stock Exchange (NYSE:HLT), the first hotel company to be listed on the stock exchange

1947

The Roosevelt Hilton in New York City becomes the first hotel in the world to install televisions in guestrooms.

1948

Hilton becomes the first hotel company to introduce a multi-hotel reservations system, the Inter-Hilton Hotel Reservation System, August 15. This is the beginning of the modern day reservation system. The first serious Hilton general managers meeting is held at the Stevens Hotel (now Hilton Chicago) December 16-18. This is the first organizational attempt to introduce companywide policies. Hilton Hotels continues to lead in the adaptation of business and industrial methods of hotel operations and begins the first food and beverage pre-costing system. The new system is adopted with great success in the Stevens Hotel (now Hilton Chicago)l in Chicago and is extended to The Palmer House Hilton and other units of the Hilton group, revolutionizing both 19

CV НА ГОЛЕМИТЕ

HILTON HOTELS AND RESORTS HISTORY


CV НА ГОЛЕМИТЕ

the hotel and restaurant industries. Hilton Hotels Corp. merges the various credit records and cards from its separate hotels into one uniform system. The first uniform credit card that can be used at any Hilton Hotels property is mailed to the previous 175,000 plus cardholders.

1949

Hilton International is born when Caribe Hilton in Puerto Rico, the first Hilton outside the U.S. opens. Conrad Hilton becomes the first hotelier to appear on the cover of Time magazine December 12. He later becomes the first hotelier to make Time’s cover twice when he appears in the July 19, 1963 issue.

1950

The Stevens Hotel (now Hilton Chicago) creates its first special amenity for female travelers – a folder containing ―social note paper,‖ a sewing kit and a booklet with names and telephone numbers for baby sitters, places to get a dress patched or ironed and gift shops. Many male travelers take these hotel kits home to their wives as gifts.

1953

Conrad Hilton delivers a speech at The Palmer House Hilton November 13, before the National Society for Crippled Children and Adults, entitled ―Hiring the Handicapped Pays!‖ This prescient speech is given thirty-seven years before the Americans with Disabilities Act became law in 1990.

1955

HILCRON — Hilton creates its first central reservation office. Reservations can be made at any domestic or international Hilton hotel and by telephone, teletype and telegram. Hilton begins a multi-million dollar program to air condition every hotel in the Hilton chain. Hilton Istanbul, a development involving Hilton, the U.S. Department of State and Turkish government, opens in June. It is the first modern hotel built from the ground up in the postWorld War II Europe. It later becomes the first hotel in the world to appear on a postage stamp and eventually is granted its own postal code.

1957

Hilton offers its first brand-wide direct-dial telephone service following an initial launch at The Conrad Hilton Towers in Chicago in the late 1940s.

1959

Hilton opens its first airport hotel (380-room San Francisco Airport Hilton) and pioneers the airport hotel concept.

1963

Hilton establishes its first department of women’s services to stimulate greater interest amongst women traveling either in connection with a convention, or independently for business or pleasure. These services evolve into the Lady Hilton concept.

1965

Lady Hilton, the brand’s first concept designed for women travelers, is introduced. Select hotels have female-only floors or rooms. The rooms include items geared toward the traveling woman. In September Hilton becomes the first upscale lodging company to develop the concept of franchising hotels.

20

1970

Hilton becomes the first NYSE-listed company to enter the domestic gaming business with the purchase of the Flamingo Hotel and the Las Vegas International – later named Las Vegas Hilton.

1973

Another breakthrough in customer service is achieved as Hilton develops the first centralized reservation service using computer technology, HILTRON, which unites all Hilton hotels. The system is the most sophisticated computerized hotel reservation referral and reporting system in the industry and serves HHC and HI until 1999.


1976

―HNSIS‖ goes into operation, allowing the first complete computerization of Hilton’s national sales accounts, bookings, records and reporting system.

1987

Hilton introduces its first guest loyalty program, Hilton HHonors.

1994

Hilton HHonors Reward Exchange enables travelers to earn both points and air miles.

1995

Hilton enters cyberspace as its first website, www.hilton.com, is launched. Computer users worldwide can now make room reservations and find out about hotel programs and special offers 24 hours a day.

1999

Hilton launches HILSTAR, a new central reservation system.

2002

Hilton introduces Hilton Worldwide Resorts, its first collection of premium resorts and exotic vacation experiences.

2003

The first local language Hilton websites are created for United Kingdom, Germany, Japan and Scandinavia.

2005

Hilton installs Hilton Serenity Beds and other signature amenities in dorm rooms at the United States Olympic Training Center in Colorado Springs, Colo. to create optimal sleeping environments for U.S. Olympic and Paralympic athletes.

2006

Hilton Hotels Corporation and Hilton International are reunited. An exclusive Cuisinart® dual-cup single-brew coffeemaker is designed for Hilton Hotels, marking the first time the Cuisinart brand is used in an out-of-home setting.

2008

Hilton Vancouver Washington makes history in 2008 as the first hotel to be both Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) and Green Seal certified.

2009

Hilton Hotels operates in 76 countries, more than any other full-service hotel brand. Hilton launches its first application for mobile devices. The app enables guests to make reservations, check-in, search hotels, view HHonors account activity, book HHonors reward stays and order Hilton Requests Upon Arrival amenities.

2010

Hilton becomes the first major hotelier to reach 50,000 fans on Facebook, the most popular social networking site in the world. Hilton Hotels formally becomes Hilton Hotels & Resorts and introduces a refreshed brand logo soon after Hilton Hotels Corporation changes its name to Hilton Worldwide. Already one of the world's largest spa providers with 123 spas in operation across its portfolio, Hilton Hotels & Resorts introduces its first global spa concept: eforea: spa at Hilton. Less than five months after its October 21, 2010 opening at Hilton Short Hills, eforea: spa at Hilton operates in China, Thailand and the United States.

21


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА Опкружете се со зеленило: растенијата во канцеларијата докажано го намалуваат стресот Резултатите од американската студија покажаа дека, колку повеќе растенија има во видното поле, работниците поретко одат на боледување.

Истражувањето покажа дека присуството на растенија во канцелариите го намалува заморот, стресот, сувоста на грлото, главоболките, кашлањето и сушењето на кожата на вработените. До овие заклучоци дојдоа научниците од норвешкиот универзитет за природни науки и шведскиот универзитет во Упсала. Во истражувањето учествуваа 385 канцелариски работници, а научниците ги проучуваа податоците во врска со боледувањето и бројот растенија кои секое лице може да ги види од своето работно место во просторијата. Резултатите од американската студија покажаа дека, колку повеќе растенија има во видното поле, работниците поретко одат на боледување. Едно од

22

објаснувањата за ова е дека, можеби, микробите во земјата на растенијата ги отстрануваат органските компоненти кои дејствуваат на здравјето, а можеби, сепак се работи за психолошки причини, бидејќи веруваме дека е поздраво околу себеси да имаме растенија. Според американските научници, саксии со растенија посебно треба да имаат вработените кои работат во простории без прозорци и растенија.

Во истражувањата на универзитетот Washington State, вработените требаше да одработат одредена задача со компјутер со растенија околу себе и без нив. Во случајот кога растенијата беа присутни, работниците беа попродуктивни и 12 пати побрзо реагираа. Исто така, беа под помал притисок и имаа понизок крвен притисок.

www. m a c e d o n i a - c o n s u l t i n g .com


„My CRO Account“

АПЛИКАЦИЈА ЗА БРЗА И ТОЧНА ИНФОРМАЦИЈА Во насока на постојана надоградба на нашата „Грижа за корисници“ изминатиов период активно работевме на воведување на нова апликација која ќе го олесни протоколот на информации до нашите Корисници. Уште еднаш докажуваме дека иновацијата е наша стратешка определба. Од минатата недела во употреба е пуштена „My CRO Account“ аплијација наменета за сите наши Осигуреници и Застапници. До „My CRO Account“ апликацијата можете да пристапите преку интернет страната www.app.cro.mk и со Ваше регистрирање на истата, од удобноста на Вашите домови можете да дојдете до сите за Вас неопходни информации. „My CRO Account“ апликацијата за нашите Осигуреници овозможува следење на: • Доспеаност на рати • Дата и износ на извршени уплати • Вкупно уплатени средства • Анализа на припишана добивка • Извештај на вложувањата на средствата од капиталот и резервите на Кроациа Осигурување – Живот • На овој начин постојано ќе бидете во тек со состојбата на Вашата полиса и Вашиот статус како наш Осигуреник. За нашите Застапници преку „My CRO Account“ апликацијата овозможуваме следење на: • Личните остварувања • Остварувања на соработниците во структурата • Прегледи за провизија • Состојба на полиси во однос на платена премија Олеснете си го начинот преку кој доаѓате до информации и регистрирајте се на „My CRO Account“ апликацијата!


ВРЕДИ ДА СЕ ПРОЧИТА

Како до го смените с

Кога раководителот сака да го промени својот стил на водење, најпрво мора самиот да процени и самиот да ги направи измените, без да ги извести другите во фирмата. Дури кога ќе ја донесе одлуката треба јасно да ја пренесе на вработените, за сите да знаат дека ќе се случат промени.

Најголема препрека при менување на стилот на управување е сопственото его Воведувањето на промените и новиот стил на управување е лесно ако сте нови во работењето, односно ако сега сте станале сопственик на фирмата. По правило, новиот сопственик носи и нов начин на управување. Од неговото знаење, искуство и добрата процена зависи дали со својот начин ќе постигне подобри резултати. Но, немаат

24

сите раководители таков луксуз, понекогаш промените мора да се вклучат во дотогашниот начин на управување. Значи, предупредувањата се јасни кога: Фирмата покажува се полоши резултати, кога вработените не се заинтересирани за нејзината судбина и не се мотивирани, тогаш сигурно е време за промена во стилот на управување.

Каков тип раководител сте вие? Првиот чекор во промена на стилот на управување е да го препознаете дотогашниот стил, односно да препознаете за кој тип раководител станува збор. Традиционално, постојат четири, односно пет стилови на управување. Автократски стил – лидер кој ги контролира сите организациски одлуки и бара мало или никакво учество од тимот, го обележува автократското и авторитативното


управување. Предноста на автократскиот водач е тоа што тој е добар во носење одлуки, но тоа не треба да значи дека тој е најдобро информиран. Лошо е тоа што луѓето што работат за автократски раководител, често се чувствуваат дека нивниот придонес не се вреднува и не се почитува доволно. При донесување на одлуките често не се зема предвид како тие може да влијаат на вработените. Патерналитички стил – во голема мерка диктаторски, но водачот притоа води сметка за најдобрите интереси на вработените и работењето. Во основа, водачот често е во подобра позиција додека одлучува, поради неговото големо работно искуство. Познат пример на патерналистичкиот водач е Мајкл Скот, кој го глуми Стив Карел во комедијата „Канцеларија“. Добрата страна е тоа што станува збор за раководители кои се грижат за социјалните потреби на своите вработени (на пример, дали се среќни), меѓутоа,

таквото однесување го забавува одлучувањето и го прави помалку транспарентно.

Пред да се впуштите во промени Прашања на кои мора да одговорите • Дали сте подготвени да го усогласите стилот на водење за да станете поефикасен водач? • Дали промената е потребна за продолжување со работењето или фирмата може да функционира и во тековната состојба? • Дали сте подготвени да го прашате вашиот персонал за да добиете повеќе повратни информации за тоа како поефикасно да раководите, а потоа и да ја прифатите нивната критика? • Кои се краткорочните промени што може да се реализираат? • Кои промени во стилот бараат долгорочен пристап? • На кого во вашата организација или надвор од неа можете да сметате како поддршка при реализацијата на промените?

Демократски – точно како и самиот назив, демократскиот стил на водење на сите им дава еднакво право на збор при одлучувањето, од страна на вработените и раководството. Поради ваквиот пристап, вработените се чувствуваат многу добро и задоволни се со она што го работат. Резултатот од заедничкиот стил на управување често се темелни и осмислени решенија на проблемите. Сепак, ако работната сила нема искуство потребно за донесување на одлуки, истите понекогаш се носат избрзано или уште почесто, се одолговлекува поради барање мислење од различни сектори во организацијата. Меѓутоа, демократското водство популарно е ефикасно. ‘Laissezfaire’ – станува збор за стил на управување кој се карактеризира со опуштено стојалиште и овозможува на сите членови од групата да носат големи одлуки. Меѓутоа, во конкуренција на стилови, овој резултира со најмала продуктивност и тоа

25

ВРЕДИ ДА СЕ ПРОЧИТА

стилот на шефување


ВРЕДИ ДА СЕ ПРОЧИТА поради многу малку насоки од раководството и големата слобода за вработените при одлучувањето, без оглед на информираноста. Во организација каде што вработените се искусни, добри и мотивирани, таквиот пристап може да биде добар, но во многу случаи, на организацијата на крајот и треба водство за да има насока.

различни делови. Најефикасен начин за раководителот да препознае дали треба да го менува стилот на управување е да се потпре на повратните информации од соработниците и партнерите. Откако раководителот ќе ги направи сите чекори за да утврди колку промени се потребни и откако ќе одлучи да се зафати со проектот, треба да застане и да размисли

И се разбира, не е лесно и за тоа е потребен раководител што знае да донесе ефикасни и информирани одлуки, а притоа да не му смета сопственото его. Кога ќе го направи тоа, само треба да продолжи по истиот пат. Кога се подготвува таква организациска промена, важно е во управувачката структура да се почне кон долу и притоа да се промовира транспарентност.

Водители како слуги – станува збор за раководител фокусиран на колегите и на она што е потребно за да успеат заедно. Тој петти стил бил популаризиран од Роберт Гринлиф во 1970 година, во есејот „Слуга како водач“. Тоа често се скромни раководители, но исклучително добри во препознавањето на предностите и стручноста на организацијата.

за се што зборува и работи, за да не се лизне од сопствената зона на удобност. Добрите водачи исклучително добро се приспособуваат на средината и добро определуваат кога е потребна промена. Ефикасно да се менува своето однесување е голем предизвик. Притоа, клучен елемент е самосвесноста. Ако раководителот самиот признае дека другото однесување или модел на однесување е подобро, тогаш веќе го направил првиот чекор. Но, тој, исто така, мора да биде објективен, мора да може да излезе надвор од себеси и искрено да го согледа она што го работи и да разбере што треба да се направи поинаку во иднина.

Ако раководителот го менува својот стил на раководење, најпрво мора да оцени и самиот да ги направи промените (интерно, без да ги извести вработените). Дури кога ќе ја донесе одлуката треба јасно да ја пренесе на вработените, за сите да знаат дека ќе се случат промени. Кога станува збор за промени кон надвор, ако раководителот ја менува својата стратегија на управување, важно е да биде искрен кон купувачите и клиентите. На пример, неговиот тим може да ги извести купувачите во врска со промената преку социјалните мрежи.

Сузбивање на егото Нема стил што е еднакво ефикасен во сите организации. Еднакво на тоа, сите стилови на управување се идеални типови на однесување, а тоа значи дека во реалниот свет, секој раководител всушност комбинира различни стилови во

26


КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ - ЖИВОТ

пријател на Зоолошката градина „Кроациа Осигурување – Живот“ продолжува со своите активности во насока на сé поголема едуцираност на граѓаните за Животното осигурување и подигање на свеста за потребата од штедење. Како команија која се труди на најмалите да им подари среќно и безгрижно детство и уште посреќна иднина, одлучивме во соработка со Зоолошката градина во Скопје преку информативни пунктови на секој родител да му понудиме бесплатно информирање за Детското Штедно Осигурување. Целата акција организирана на оригинален и забавен начин на најмалите им овозможува бесплатно фотографирање со нивните херои од Дизниленд, додека нашиот тим ги запознава нивните родители со карактеристиките и бенефитите на Детското Штедно Осигурување. За да забавата биде комплетна, а насмевката на детските лица поголема настанот е збогатен со делење на балони за секое дете. Преку овој проект „Кроациа Осигурување – Живот “, ќе му понуди ексклузивна можност на секој родител да го осигура своето дете и притоа да заштеди за неговата иднина. За секоја склучена полиса „Кроациа Осигурување – Живот“ ќе Ве награди со вредносен бон. Дополнително изненадување е наградната игра „Најсреќно дете“. Децата кои во рамките на овој проект ќе станат наши Осигуреници стануваат потенцијален добитник на наградно патување во Дизниленд. Со ова „Кроациа Осигурување – Живот“ уште еднаш докажува дека е компанија која знае да понуди квалитет на креативен начин. Искористете ја оваа ексклузивна можност и посетете ги нашите информативни пунктови во Зоолошката градина ! За сите подетални информации контактирајте нé секој работен ден од 8 до 16 часот на тел: 02 3215 083.

27

http://www.cro.mk/


ИНТЕРЕСНО

Најбогатиот скржавец на светот

Едвард Ведбуш вози стар Лнколн, градски автомобил од 1992 година, жена му, му подготвува сендвичи со путер за ручек, а на покривот од куќата има дупки со големина на фудбалска топка. „Сиротиот тој“ би помислиле – ако не знаете дека станува збор за еден од најбогатите луѓе во САД. И најверојатно еден од најскржавите во светот, пишува германски „Bild“ 78 годишниот Ведбуш е сопственик на инвестициска фирма „Wedbush“ од Лос Анџелес. Фирмата е основана во 1955 година и управува со имот на клиенти во износ од 15 милијарди долари (или 10 милијарди евра). Седиштето на фирмата се наоѓа во зграда која има 20 ката и припаѓа на сопственикот, а вработени се 1000 луѓе. Личното богатство на Ведбуш е проценето на 150 милиони долари (или 100 милиони евра), но екцентричниот бизнисмен никако да пронајде начин како, а и причина зошто, да ги потроши тие пари. А тоа е став што неговите клиенти го

28

ценат, бидејќи сметаат дека нивните пари во рацете на ваков нерасипник се сигурни. И не е чудно што фирмата на Ведбуш за време на кризата се одржа во живот. Овој 78 годишник не знае за долгови – вложува само со она што вистински го поседува. Иако го сметаат за скржавец, дури и неговите вработени имаа високо мислење за својот шеф. Едногласни се во мислењето: Тој е скржав, но се грижи. Вработените кои не го искористуваат своето право на боледување или годишниот одмор за тоа дополнително се платени.

Во текот на финансиската криза, тој на своите вработени им овозможи сигурна работа. „Нов теписон, пица забава, големи трошоци, сето тоа е убаво, но јас на своите вработени им гарантирам сигурна работа“ вели Ведбуш опишувајќи ја својата штедлива работна политика. Тој не ги гали своите вработени, но знаат за што работат. Дополнително, тој не се штеди ни себеси. Многумина беа изненадени од дупките на покривот, поради кои не викнал мајстори, туку облекол работнички алишта и се качил на покривот и сам ја завршил работата.


НАЈ ИНТЕРЕСНО

Не знае да чита, а заработил 400 милиони фунти!

Андреас Панајоту е лондонски претприемач, кој се занимава со недвижнини и тежи приближно 400 милиони фунти. Има и една „мана“ – уште не знае да чита! Тој боледува од дислексија, но затоа има бистар ум и фотографско паметење. На 14 години го напуштил училиштето,заклучувајќи дека во животот треба да учи на друг начин. Андреас Панајоту е син на грчко-кипарски имигранти. Пораснал во лондонсиот East End, а во школските денови бил талентиран боксер. Покрај спортот и боксерските тренинзи, со средното образование во врзува и стравот од прозивање од професорите за да чита пред целиот клас. „Се сеќавам на тоа многу јасно. Учителот одеше низ училницата и ги прозиваше учениците. Се плашев да не ме прозива мене. Се потев и бев нервозен. Прозива еден од учениците и се заврте кон мене“ се присетува Андреас, напомнувајќи дека тој момент ќе го памети целиот живот, бидејќи тогаш сфатил дека има проблем. Тој учел одредени зборови напамет, но никогаш не научил да чита течно. На 14 години го напуштил училиштето,заклучувајќи дека во животот треба да учи на друг начин. И покрај недостигот на образование, Андреас Панајоту постигнал неверојатен деловен успех. Почнал да работи за

својот татко, а од првата заштеда купил мал имот кој пополека го претворал во станови. Денес, овој претприемач дислексичар поседува деловно царство од недвижности вредни приближно 400 милиони фунти. Живее на огромен имот, патува со авион вреден 40 милиони фунти, плови со јахта вредна 12 милиони фунти, а повремено користи и два авиони Cesna Citation, кои се, исто така, негова сопственост, пишува „Daily Mail“. Панајоту верува дека многу од овие работи немало да ги има ако не боледувал од дислексија. Тој тврдо дека се што постигнал и неговата цврста дисциплина произлегуваат токму од неспособноста и срамот кој ги доживувал во средното школо, поради тоа што не знаел да чита. Андреас смета дека дислексијата од една страна му зема на човека, а од друга страна и му дава. Нему му ја подарила фотографската меморија.

Можам точно да ви кажам каде се наоѓа секој костум во мојот орман, секој автомобил во мојата гаража. Можам да се сетам на деловните резултати од моите хотели кои датираат од пред три месеци“, истакнува Андреас. Лондонскиот милионер заклучува дека во 1970тите, кога растел тој, на децата кои биле заболени од дислексија им било многу полесно во споредба со денес, бидејќи денес работите се многу посложени, така што без читање е невозможно да се одработат. „Не сакам ниту едно дете да поминува низ она што поминував јас“ заклучува Андреас Панајоту.

„Јас имам феноменална меморија. Дислексијата ме направи совршено фокусиран. 29


ПРОЧИТАЈТЕ НЕШТО КОРИСНО

Петар Трајковски

УПРАВУВАЊЕ СО АД БЕЗ ОПРАВДУВАЊA! Брајан Трејси За да бидете успешни не е потребно да сте родени под среќна ѕвезда, да бидете богати, да имате идеални познанства и врски или специјални таленти. Единствено што ви е потребно е само- дисциплината. За жал, повеќето луѓе или се движат по линија на помал отпор и/или сакаат моментално задоволство - не земајќи ги предвид долгорочните последици од сегашните акции. ПРИВЛЕКУВАЊЕ НА ИНВЕСТИТОРИ: МАРКЕТИНГ-ПРИСТАП ЗА НАОЃАЊЕ СРЕДСТВА ЗА ВАШИОТ БИЗНИС  Филип Котлер Ако сте претприемач во потрага по своите први инвеститори, сопственик на бизнис или директор за финансии што бара нов извор на капитал, морате да им ја промовирате вашата компанија на инвеститорите.

30


HR HR РЕЧНИК

Expert - Експерт лице кое знае многу за нешто.

Expert system - Експертен систем Софтвер кој се однесува на знаење, совети и правилата дефинирани од страна на експерти во одредена област на податоци на корисникот за да помогне во решавањето на проблемот.

ОТЕНИТЕ НЕ СЕ ПЛАШАТ ДА ГО ПРОМЕНАТ ПОСТОЕЧКОТО РАБОТНО МЕСТО! Start-up - На почетокот на нова компанија или нов производ. се плашите од промена на работното место? Branch 29Manager - Mенаџер на филијала Одговорното лице на филијала на една компанија. 51 Advertising – Рекламирање Се обидува да ги убеди потрошувачите да купат производ или услуга.

ВРАБОТЕНИТЕ НЕ СЕ ПЛАШАТ ДА ГО ПРОМЕНАТ ПОСТОЕЧКОТО РАБОТНО МЕСТО! * Дали се плашите од промена на работното место? НЕ

СТАТИСТИКА

ДА

36%

64%

31


ОГЛАСНА ТАБЛА

РЕНОМИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ објавува

ОГЛАС за вработување на

АСИСТЕНТ ЗА ФИНАНСИИ Потребни квалификации: ВСС- предност Минимум 2 (две) години работно искуство во сметководство/финансии Солидно познавање на MS OFFICE и финансови програми и програми за книговодствено работење

Задолжително познавање од: Пресметување на плати (софтверски и рачно) Водење на каса Патни налози Фактурирање Книжење изводи Подготовка на основни извештаи Следење на законски прописи

Во најкус временски рок доставета ја Вашата Професионална Биографија на e-mail: katerinam@vrabotuvanje.com.mk , со назнака „за оглас за Асистент за финансии“. ОПШТИ ПРАВИЛА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ: * Именување на документ за аплицирање - CV (име и презиме на апликантот) * Назнака на позицијата за која се аплицира Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

ОГЛАСОТ ТРАЕ 5 (ПЕТ) ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

32


Дневник, 25.06

Вечер, 27.06

Ериксон Телекомуникации Македонија Дооел има потреба од дипломирани инженери,насока Информатика или Телекомуникации. Задолжителни квалификации: - Добро познавање на IPтехнологијата и IS/IT системи - Добро разбирање на Дигиталните комуникации - Валидна возачка дозвола Избраните кандидати треба да имаат добро познавање на Англискиот јазик.Ве молиме вашите апликации да ги испратите на Ериксон Телекомуникации Македонија Дооел Даме Груев 14,Скопје,Македонија Не подоцна од 04-07-2011 год Подетални информации може да ги видите во огласот објавен во дневниот весник Дневник од 27.06.2011

PGM Оператор Инженер Компанијата има потреба од PGM Оператор Инженер кој ќе се придружи на нашиот тим за производство на група метали од Платина во Фабриката за Автокатализатори во Скопје. Доколку сте заинтересирани испратете го вашето CV и писмо за мотивација на англиски јазик на следниов e-mail : mkjobs@matthey.com Краен рок за доставување 29.06.2011 год. Подетални информации може да ги видите во огласот објавен во дневниот весник Дневник од 25.06.2011

Ресторан во Дебар Маало има потреба од готвачи,скараџии,ке лнери,шанкери. Тел за контакт: 02/311-112

Вечер, 27.06

Дневник, 25.06

Вечер, 27.06

Ексклузивен салон за убавина има потреба од козметичари,фризери и масерки од Скопје,Охрид,Битола и Гевгелија. Тел: 078/761-967

Печатница од Скопје бара офсет машинисти со или без работно искуство.За избраните кандидати без работно искуство следува обука во нашите погони. Тел: 02/3298-868

Барам пица мајстори. Тел: 075/444-109

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дневник, 27.06

33


ОГЛАСНА ТАБЛА Дневник, 28.06

Вест, 28.06

Дневник, 28.06

Ресторан Пелистер (Плоштад Македонија) има потреба од пица мајстор. Тел: 02/3112-482

Аптека во Карпош 4 бара фармацевт или техничар Тел: 077/583-515

Фирма бара машко лице до 25 години, за работа на CNC нумеричка машина. Услови: - ССС – техничка насока - Возачка дозвола Б категорија Контакт: e-mail: emaxmk@gmail.com тел: 070/268-545

Дневник, 28.06

Дневник, 28.06

Вечер, 28.06

Фирма има потреба од монтер на мебел со работно искуство и возачка дозвола. Тел: 02/3226-948

Ресторан има потреба од жена за работа на скара. Тел: 078/650-094, 070/815-265

Модерна текстилна компанија со странски инвестиции во Скопје,нуди атрактивни можности за нови искусни работници. Поради таа цел објавуваме оглас за следните работни места: - 2 бригадирки ( плата 18.000 ден) - 50 искусни шивачки ( плата од 10.000 до 15.000 ден ) За сите што ќе исполнат одредени услови следува еднократна парична награда!!! Сите заинтересирани можат да не контактираат од 07 до 16 часот на тел:02/2720-385 и 072/206-093

34


Дневник, 29.06

Време, 29.06

Барам жена за водење домаќинство и помош околу деца. Тел: 078/761-967

Реномирана словенска фирма од областа на транспортот нуди работа за со-возачи на камиони Ц, Е категорија без досегашно искуство на подрачјето на Европска унија. Своја кратка биографија испратете на info@ petty.si

Уни Проком Вемакс ДОО има потреба од: - 1 одговорен за бифе со полно работно време на неопределено време со работно искуство Огласот трае 5 дена. Кандидатите своите документи да ги достават на адреса ул.Перо Наков бр.60 Скопје.

Вест, 29.06

Дневник, 20.06.2011

Вест, 20.06.2011

Барам грнчар мајстор за работа во Словенија Информации на тел: 070/726543

Аптека во Скопје има потреба од фармацевт со лиценца и фармацевтски техничар.

Пицерија во ТЦ Бисер Скопје бара пица мајстор со работно искуство. Тел: 078/820-458

Тел: 070/243-143

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вечер, 28.06

35


ОГЛАСНА ТАБЛА НОВО МЕСТО ЗА ОДМОР И РЕЛАКСАЦИЈА

ОХРИД

објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на угостителски персонал

ШАНКЕР (М/Ж)

Ги покануваме сите млади, амбициозни но одговорни личности кои завршиле најмалку Средно образование, имаат претходно работно искуство во угостителство, се тимски ориентирани, имаат солидно познавање од Англиски јазик и работа со компјутери, се ведри, претставителни, позитивни и енергични и флексибилни за работа во смени. Доколку ваквиот работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ јавете се на: 075/ 280-600, 075/204-102 или на e-mail g_naumovski@yahoo.com

36


ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ PGM Oператор Инженер / PGM Operator Engineer (замена за породилно отсуство) Emission Control Technologies е светски лидер во производство и развој на технологии на Авто катализатори, кој работи според ISO 16949 и ISO 14001 стандардите за квалитет во автомобилската индустрија, поврзани со најдобрата практика за животната средина. Компанијата има потреба од PGM Oператор Инженер / PGM Operator Engineer кој ќе се придружи на нашиот тим за производство на група метали од Платина во Фабриката за Автокатализатори во Скопје. Кандидатот ќе биде дел од мал тим одговорен за производство на составни делови од групата на метали од Платина кои се употребуваат при изработка на Автокатализатори. Одделот за група метали од Платина е високо автоматизиран и Вашата улога би вклучувала 24 часовна работа, управувајќи со компјутерски контролиран систем, реактори и инструменти и хемиски реагенси. Физичката работа е дел од дневните активности. Вие ќе бидете одговорен за добро перформиран и безбеден процес на производство во својата смена, за соодветните реагенси и употреба на материјали, заради навремено извршување на работата. Соодветните кандидати треба да ги исполнуваат следниве услови:        

Универзитетска диплома – Хемиски Инженер/Хемија /Металургија (или сродно); Идеално 2-3 години работно искуство во Хемиско/Металуршки производствен процес; Способност за работа во тим; Способност и оддаденост на работа со апаратура; Да има познавање за карактеристиките и поединостите на целиот работен процес; Да поседува способност за брзо разбирање на концептите; Способност и силна волја за учење и примена на новите способности додека одржува високо ниво на прецизност и квалитет во работењето; Способности за работа со Microsoft Office (Word & Excel)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Неопходно е кандидатот течно да зборува и пишува на македонски и англиски јазик. Доколку сте заинтересирани испратете го Вашето CV и писмо за мотивација на англиски јазик на следнава e-mail адреса: mkjobs@matthey.com Ве молиме Вашето CV и писмо за мотивација да биде испратено како MS Word документ со назнака и наслов за која работна позиција аплицирате, во спротивно Вашата апликација нема да биде разгледана. Краен рок за доставување: 29 Јуни, 2011 година.

Johnson Matthey DOOEL TIDZ Skopje 1 1041 Ilinden Skopje Macedonia

37


ОГЛАСНА ТАБЛА

IS LOOKING FOR A HIGHLY QUALIFIED AND MOTIVATED CANDIDATES FOR THE FOLLOWING POSITION

RETAIL SUPERVISOR (for AFGHANISTAN) Our Client is looking for an experienced retail supervisors who will be responsible to lead a small team that will be involved in the support of stores. (“free shops”, restaurants, stores and other retail establishments located in a military compound) 1 year Various, Afghanistan 15 days paid leave every 6 months 1000-1500EUR (inclusive of the hardship allowance) salary depends on the experience and skills of the candidate Insurance: Will be covered under ES-KO’s life insurance, death and disability and accident insurance policies. Accommodation: Accommodation, food and transportation provided

Initial employment period: Work Location: Leave: Salary:

Candidate Specification: º Minimum of 3 years of experience in a similar position º Good written and spoken English º Experience of managing a team of retail assistants and cashiers º Experience of dealing with broad range of customers and their different type of enquires

If you have the relevant skills, experience and looking for a new exciting opportunity please forward your CV to (recruit@proaktivsolutions.com) for consideration.

WOMEN ARE STRONGLY ENCOURAGED TO APPLY.

38


БРОЈ ЕДЕН СЕРВИСЕН ЦЕНТАР ЗА ЦРНА И БЕЛА ТЕХНИКА ВО ДРЖАВАТА објавува

ОГЛАС за ангажирање на

СЕРВИСЕР ЗА БЕЛА ТЕХНИКА И КЛИМА УРЕДИ (ЕДНА ПОЗИЦИЈА)

ПОТРЕБНИ КВАЛИФИКАЦИИ: ССС/ВСС – Предност од областа на електроника Претходно работно искуство во сервисирање најмалку 2 (две) години Основно познавање на англиски јазик Основно познавање на компјутери Возачка дозвола Б- категорија

ЛИЧЕН ПРОФИЛ:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одлични комуникациски способности Организираност и одговорност Способност за тимска работа Лојалност, иницијативност, темелност, енергичност Способност за работа под притисок и на кратки рокови

Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: info@videodata.com.mk , со назнака на апликацијата “за оглас за Сервисер”. ОПШТИ ПРАВИЛА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ: * Именување на документ за аплицирање - CV (име и презиме на апликантот) * Назнака на позицијата за која се аплицира Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

ОГЛАСОТ ТРАЕ 10 (ДЕСЕТ) ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

39


ОГЛАСНА ТАБЛА

КОМПАНИЈА СО ДОЛГОГОДИШНО ИСКУСТВО ВО ТРАНСПОРТНИОТ БИЗНИС ВО ЕВРОПА објавува

ОГЛАС за вработување на

ВОЗАЧИ СО ИСКУСТВО ВО МЕЃУНАРОДЕН ПРЕВОЗ Идеалниот кандидат треба да ги поседува следните вештини: Завршено средно образование Претходно работно-возачко искуство Активна Возачка дозвола – Е категорија Валидна бугарска лична карта или пасош Да поседува картичка за Дигитален Тахограф

Нудиме: Европско Здравствено и Пензиско Осигурување во Бугарија. Месечна исплата и највисока плата споредено со просекот во Македонија. Работно време: Се вози секој ден во Италија од 08-17.00 часот. Викендите се слободни.

НАЧИН НА АПЛИЦИРАЊЕ: Лице за контакт: Жарко Контакт тел. 070/ 228 - 731

40


Internships The Program

Location

ZIP Travel Internships provides participants with exceptional paid and long term

The Hyatt Regency La Jolla is located in San Diego, California

internship positions through the J-1 Exchange Visitor Visa Program. Hyatt Jolla, California.

By participating as an ZIP Travel intern, you will: • Gain valuable work experience • Gain a unique international perspective • Increase your marketability in your industry San Diego

ZIP Travel Internship Select Program allows you to match your skills, experience with you and our portfolio of host companies to ensure that you are placed in an internship where you will meet your personal and professional development goals.

Culinary Internship Wage Qualifications

$10.50 per hour Candidates must have: •Excellent English (speaking, writing and comprehension) •Training or experience in sushi •Culinary experience in a hotel environment •Flexibility and enthusiasm

Duties

Participants will undergo rotational training in the hotel’s Culinary department.

Housing

Participants are responsible for securing their own housing in San Diego.

Hyatt Regency La Jolla Discover the many facets of Hyatt Regency La Jolla at Aventine and enjoy a seaside destination with the charm of a European village and the panache of Southern California. Located in the city known as “The Jewel of incomparable beaches, shopping, dining, galleries and attractions. Visit Stephen Birch Aquarium & Museum, spend a day kayaking, take a Baja Lobster or Wine tour, see live theater or shop San Diego’s trendy boutiques; all just minutes away.

Dates & Duration Options • 12 Months: Starting As Soon As Possible

About Intrax www.ziptravel.com.mk

Contact Us

Intrax is a leader in work-based cultural exchange programs. Since 1980, Intrax has

For more information on Intrax Internships or to apply, please fdevine@intraxinc.com contact us via email at info@ziptravel.com.mk

consistently delivered quality programs and has built a reputation for operational excellence, cultural understanding and focus on the participant experience.

ОГЛАСНА ТАБЛА

and interests with our premium internship opportunities. The Intrax team works

Department of State to administer the J-1 Exchange Visitor Visa program. Through a network of partners, Intrax has a presence in more than 80 countries, with successfully placed more than 300,000 participants with companies throughout the United States.

41


ОГЛАСНА ТАБЛА

ЦЕНТАР ЗА РАЗВОЈ НА ПРЕТПРИЕМАЧИ И МАНЕЏЕРИ - ЦЕЕД МАКЕДОНИЈА, во соработка со

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ

објавува

ОГЛАС за ангажирање на

ПРОГРАМСКИ АСИСТЕНТ (1 ПОЗИЦИЈА)

Главни задачи и одговорности: Планирање и продажба на тренинг програми Организирање и водење на логистика на активности и настани Подготовка на предлог буџети и извештаи врзани за работењето Развивање на материјали и тренинг програми Административни задачи врзани за работењето

Потребни квалификации: ВСС Одлично познавање на англиски јазик (пишување, читање, говор) Одлични познавања на MS Office Минимум 1 година претходно работно искуство во директна продажба на услуги Контакти со бизнис заедницата Возачка дозвола Б- категорија

Личен профил: Одлични комуникациски, презентациски и организациски вештини Афинитет кон продажба Тимска работа Лојалност, иницијативност Способност за решавање проблеми Одлични аналитички способности Способност за работа во кратки рокови и извршување на повеќе работи паралелно

Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: slavicat@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата „Програмски асистент“. Напомена: * Само апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледувани.

ОГЛАСОТ ТРАЕ 5 ДЕНА ОД ДЕНОТ НА ОБЈАВАТА!

42


Internships Location

The Program

The Hilton New Orelans Riverside is located in New Orleans,

ZIP Travel Internships provides participants with exceptional paid and long term

Louisiana

internship positions through the J-1 Exchange Visitor Visa Program. The Hilton Beverage Supervisor position in New Orleans, Louisiana. New Orleans

By participating as an ZIP Travel intern, you will: • Gain valuable work experience • Increase your marketability in your industry ZIP Travel Internship Select Program allows you to match your skills, experience and interests with our premium internship opportunities. The Intrax team works with you and our portfolio of host companies to ensure that you are placed in an internship where you will meet your personal and professional development goals.

Beverage Supervisor Opportunity Pay Rate

Qualifications

Duties

Accomodations

$12.50 per hour

Candidates must have: •Strong English (speaking, writing and comprehension) •Previous experience in Food & Beverage •Flexibility and enthusiasm •This position is open to males only, due to housing arrangements The participant will undergo supervisory training in the hotel’s Food and Beverage department. Participants are responsible for securing their own housing in New Orleans. Assistance may be provided by the Host Company.

The Hilton New Orleans Riverside

The Hilton New Orleans hotel is located right in the heart of the city where guests enjoy having almost everything the city has to offer right outside their doorstep! The hotel is located near the Convention Center, downtown business district, the famous French Quarter, and near iconic Big Easy attractions. A full service luxury complex, the hotel can be called a city within itself! Guests enjoy the 90,000 sq. ft. Health Club, and rooms that include features such as walk-in showers for Drago’s Seafoot Restaurant, “Home of the Original Charbroiled Oyster.” New Orleans is mostly known for jazz music, seafood gumbo, and the popular celebration that precedes Lent called "Fat Tuesday" (or more famously known as “Mardi Gras”). New Orleans is not a big city, but it does have an extensive and dynamic history.

Start Dates & Duration

ОГЛАСНА ТАБЛА

• Gain a unique international perspective

• Start: July 15, 2011 for 12 months

About Intrax www.ziptravel.com.mk

Contact Us

Intrax is a leader in work-based cultural exchange programs. Since 1980, Intrax has consistently delivered quality programs and has built a reputation for operational excellence, cultural understanding and focus on the participant experience.

For more information on Intrax Internships or to apply, please contact us via email at info@ziptravel.com.mk fdevine@intraxinc.com

Department of State to administer the J-1 Exchange Visitor Visa program. Through a network of partners, Intrax has a presence in more than 80 countries, with successfully placed more than 300,000 participants with companies throughout the United States.

43


ОГЛАСНА ТАБЛА НОВО МЕСТО ЗА ОДМОР И РЕЛАКСАЦИЈА

ОХРИД

објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на угостителски персонал

ПИЦА МАЈСТОР (М/Ж)

Ги покануваме сите млади, амбициозни но одговорни личности кои завршиле најмалку Средно образование, имаат претходно работно искуство во угостителство, се тимски ориентирани, имаат солидно познавање од Англиски јазик и работа со компјутери, се ведри, претставителни, позитивни и енергични и флексибилни за работа во смени. Доколку ваквиот работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ јавете се на: 075/ 280-600, 075/204-102 или на e-mail g_naumovski@yahoo.com

44


45

ОГЛАСНА ТАБЛА


ОГЛАСНА ТАБЛА АКВА КОКИНО,

Компанија од Куманово - производство и дистрибуција на газирана и негазирана вода, за потребите во Скопје

објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на:

МЕНАЏЕР ЗА ПРОДАЖБА Потребни квалификации: Минимум Средно образование Работно познавање на компјутери Солидно познавање на англиски јазик Активна возачка дозвола Б категорија Ориентираност кон купувачи Способност за тимска работа Одговорности: Развивање и одржување на односите со клиентите Развивање, нудење и продажба на бренд продукти Грижа за клиенти Презентација на терен, склучување на договори за соработка Истражување на пазарот Доставете ни Ваша Професионална биографија на адреса akvakokino@yahoo.com со назнака „Менаџер за продажба“. Огласот трае 10 дена од објавувањето. Кандидатите кои ќе влезат во потесниот круг од селекцијата, односно, ги исполнуваат сите наведени критериуми, ќе бидат контактирани.

46


Internships Location

The Program

Hyatt Regency Chesapeake Bay Golf Resort, Spa and Marina is

ZIP Travel Internships provides participants with exceptional paid and long term

located in Cambridge, Maryland.

internship positions through the J-1 Exchange Visitor Visa Program. Hyatt Regency Chesapeake Bay Golf Resort, Spa and Marina is currently looking to

By participating as an ZIP Travel intern, you will: • Gain valuable work experience

Cambridge

• Gain a unique international perspective • Increase your marketability in your industry ZIP Travel Internship Select Program allows you to match your skills, experience with you and our portfolio of host companies to ensure that you are placed in an internship where you will meet your personal and professional development goals.

Food and Beverage (Bar) Opportunity Wage

Skills/Experience

Duties

Housing

$1200 – 1400 per month Candidates must have: •Excellent English (speaking, writing and comprehension) •Service experience in the Hospitality industry •Flexibility and enthusiasm •Knowledge of the Hyatt brand Participants will undergo rotational training in the hotel’s Food and Beverage department, with a focus on the Bar. Participants are responsible for securing their own housing and will be assisted with resources by the Host Company and Intrax.

Hyatt Regency Chesapeake Bay Golf Resort, Spa and Marina Hyatt Regency Chesapeake Bay Golf Resort, Spa, and Marina is set on the banks of the Choptank river and hiking. This Four-Diamond Resort features 400 guest rooms, 4 sophisticated restaurants, and 35,000 square feet of indoor and outdoor function space. The Resort has been coined the most distinctive location among Cambridge hotels. Guests who come to the Resort come to enjoy the many amenities the hotel has to offer, as well as the local attractions of the historic and beautiful Cambridge, MD.

Dates & Duration • Start Date: June 25, 2011 • Duration: 12 months

About Intrax www.ziptravel.com.mk

Contact Us

Intrax is a leader in work-based cultural exchange programs. Since 1980, Intrax has

For more information on Intrax Internships or to apply, please fdevine@intraxinc.com contact us via email at info@ziptravel.com.mk

consistently delivered quality programs and has built a reputation for operational excellence, cultural understanding and focus on the participant experience.

ОГЛАСНА ТАБЛА

and interests with our premium internship opportunities. The Intrax team works

Department of State to administer the J-1 Exchange Visitor Visa program. Through a network of partners, Intrax has a presence in more than 80 countries, with successfully placed more than 300,000 participants with companies throughout the United States.

47


ОГЛАСНА ТАБЛА

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ за потребите на својот клиент,

објавува

ОГЛАС за вработување на

ПЕЧАТАР (ОФСЕТ МАШИНИСТ – 1 ПОЗИЦИЈА)

ЗА РАБОТНО МЕСТО ВО КОЧАНИ Идеалниот кандидат треба да ги поседува следните вештини: Средна стручна подготовка Пожелно познавање на Англискиот јазик 3 (три) години работно искуство во печатница Активна возачка дозвола Б категорија Познавање на компјутери Способност за тимска работа, добра организација, иницијативност и лојалност

Доколку сметате дека ги исполнувате овие услови и живеете во Кочани или неговата околина, Ве молиме да го испратите вашето CV на македонски јазик, заедно со фотографија, на следната e-mail адреса slavicat@vrabotuvanje.com.mk ОПШТИ ПРАВИЛА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ: * Именување на документ за аплицирање - CV (име и презиме на апликантот) * Назнака на позицијата за која се аплицира Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

48


Internships The Program

Location

ZIP Travel Internships provides participants with exceptional paid and long term

The Greensboro Marriott Downtown is located in Greensboro,

internship positions through the J-1 Exchange Visitor Visa Program. The

North Carolina

Division positions in Greensboro, North Carolina.

Greensboro

By participating as an ZIP Tracvel intern, you will: • Gain valuable work experience • Gain a unique international perspective • Increase your marketability in your industry ZIP Travel Internship Select Program allows you to match your skills, experience with you and our portfolio of host companies to ensure that you are placed in an internship where you will meet your personal and professional development goals.

Front Office/Rooms Division Opportunity Wage

Qualifications

Duties

Housing

$8 per hour Advanced English fluency and dedication to providing impeccable customer service is mandatory. Candidates should be friendly, personable, and outgoing and have prior experience in a Front Office/Rooms position. The participant will be positioned in Front Office rotational roles that may include Front Desk and Night Audit activities. Due to the size of the hotel, this will also require flexibility as the chances of performing multiple roles throughout the internship is possible. Participants are responsible for finding housing Greensboro and will be assisted with resources by the Host Company and Intrax.

The Greensboro Marriott Downtown The Greensboro Marriott Downtown is a 4 star hotel which contains 274 rooms and 24,000 sg ft of meeting space. Whether for business or pleasure, guests enjoy the stylish guestrooms, gourmet restaurants, and ideal location in the heart of downtown near the Coliseum, live entertainment, baseball, museums, and more than 30 restaurants. The hotel also features the Bistro 40 an American bistro specializing in classic American cuisine. and pool. Greensboro, North Carolina is the largest city population wise in North Carolina and is a thriving metropolis full of entertainment, history, and culture.

ОГЛАСНА ТАБЛА

and interests with our premium internship opportunities. The Intrax team works

Start Date & Duration • ASAP: 12 Months

About Intrax www.ziptravel.com.mk

Contact Us

Intrax is a leader in work-based cultural exchange programs. Since 1980, Intrax has consistently delivered quality programs and has built a reputation for operational excellence, cultural understanding and focus on the participant experience.

For more information on Intrax Internships or to apply, please contact us via email at info@ziptravel.com.mk cbell@intraxinc.com

Department of State to administer the J-1 Exchange Visitor Visa program. Through a network of partners, Intrax has a presence in more than 80 countries, with successfully placed more than 300,000 participants with companies throughout the United States.

49


ОГЛАСНА ТАБЛА

IS LOOKING FOR A HIGHLY QUALIFIED AND MOTIVATED CANDIDATES FOR THE FOLLOWING POSITION

CASHIER (for AFGHANISTAN) Our Client is looking for an experienced Cashiers to work in “free shops”, restaurants, stores and other retail establishments located in a military compound. 1 year Various, Afghanistan 15 days paid leave every 6 months 1000-1500EUR (inclusive of the hardship allowance) salary depends on the experience and skills of the candidate Insurance: will be covered under ES-KO’s life insurance, death and disability and accident insurance policies. Accommodation: Accommodation, food and transportation provided

Initial employment period: Work Location: Leave: Salary:

Person specification: º Minimum of 3 years of experience in a similar position º Good written and spoken English º Previous experience of working in a retail environment º Experience of dealing with broad range of customers and their different type of enquires

If you have the relevant skills, experience and looking for a new exciting opportunity please forward your CV to (recruit@proaktivsolutions.com) for consideration.

WOMEN ARE STRONGLY ENCOURAGED TO APPLY.

50


Internships The Program

Location

ZIP Travel Internships provides participants with exceptional paid and long term

The Hermitage is located in Nashville, Tennessee

internship positions through the J-1 Exchange Visitor Visa Program. The Nashville, Tennessee. Nashville

By participating as an ZIP Travel intern, you will: • Gain valuable work experience • Gain a unique international perspective • Increase your marketability in your industry ZIP Travel Internship Select Program allows you to match your skills, experience and interests with our premium internship opportunities. The Intrax team works

The Hermitage Hotel

with you and our portfolio of host companies to ensure that you are placed in an

The luxurious Hermitage Hotel is rich with history and aesthetics. The hotel opened in 1910 and was built with

Night Audit Internship Wage

$11 per hour

Qualifications

Advanced English, focused on Customer Service. Outgoing personalities that will add to the Southern Hospitality will be

Duties

Housing

walnut wood, Persian rugs and more! The Hermitage impresses visitors with a grand lobby and corridors that have been walked by celebrities, presidents, and the like. Nashville is a music lover’s delight and

favored.

to keep you busy.

Participant will fulfill the duties of a night audit, working the hours of night. The hotel’s size will also require preperation to fill more than one role throughout the internship.

Dates & Duration Options

Housing is acquired independently by the participant with some assistance from the host company.

• Start Date: September 1, 2011 • Duration: 12 months

About Intrax www.ziptravel.com.mk

Contact Us

Intrax is a leader in work-based cultural exchange programs. Since 1980, Intrax has

For more information on Intrax Internships or to apply, please contact us via email at info@ziptravel.com.mk fdevine@intraxinc.com

consistently delivered quality programs and has built a reputation for operational excellence, cultural understanding and focus on the participant experience.

ОГЛАСНА ТАБЛА

internship where you will meet your personal and professional development goals.

Department of State to administer the J-1 Exchange Visitor Visa program. Through a network of partners, Intrax has a presence in more than 80 countries, with successfully placed more than 300,000 participants with companies throughout the United States.

51


ОГЛАСНА ТАБЛА

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ за потребите на својот клиент,

ПРИВАТНА ЗДРАВСТВЕНА УСТАНОВА ОД СКОПЈЕ објавува

ОГЛАС за вработување на

МЕДИЦИНСКА СЕСТРА со положен стручен испит Потребни квалификации: Средно медицинско образование Положен стручен испит Претходно работно искуство во областа Познавање на англиски јазик Одлично работење со компјутер

Личен профил: Одговорен и професионален пристап Самоиницијативност и независност

ОРДИНАЦИЈАТА НУДИ ПРИВЛЕЧНО РАБОТНО ВРЕМЕ И СООДВЕТЕН ПАКЕТ ЗА НАГРАДУВАЊЕ. Вашата Професионална Биографија доставете ja на e-mail: vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk , со задолжителна назнака „за оглас за Медицинска сестра“. ОПШТИ ПРАВИЛА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ: * Именување на документ за аплицирање - CV (име и презиме на апликантот) * Назнака на позицијата за која се аплицира Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

52


НОВО МЕСТО ЗА ОДМОР И РЕЛАКСАЦИЈА

ОХРИД

објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на угостителски персонал

КЕЛНЕР (М/Ж)

Ги покануваме сите млади, амбициозни но одговорни личности кои завршиле најмалку Средно образование, имаат претходно работно искуство во угостителство, се тимски ориентирани, имаат солидно познавање од Англиски јазик и работа со компјутери, се ведри, претставителни, позитивни и енергични и флексибилни за работа во смени. Доколку ваквиот работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ јавете се на: 075/ 280-600, 075/204-102

ОГЛАСНА ТАБЛА

или на e-mail g_naumovski@yahoo.com

53


ОГЛАСНА ТАБЛА НАЈУРБАНАТА ДИМЕНЗИЈА ВО ЦЕНТАРОТ НА ГРАДОТ

нуди можност за вработување на угостителски персонал

КЕЛНЕР/И (М/Ж) Ги покануваме сите млади и амбициозни но одговорни личности кои: Завршиле најмалку Средно образование; Имаат претходно работно искуство во угостителство; Се тимски ориентирани; Имаат солидно познавање од Англиски јазик и работа со компјутери; Се претставителни, позитивни, педантни, енергични и флексибилни за работа во смени.

Доколку ваквиот работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ испратете го вашето CV на следната маил адреса:

zlatko@caffetrend.com.mk со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака “за вработување во ТРЕНД“.

54


ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ за потребите на својот клиент, објавува

ОГЛАС за вработување на

КОМЕРЦИЈАЛИСТ (ЕДНА ПОЗИЦИЈА)

Потребни квалификации: ССС / ВСС Претходно работно искуство во комерција со производи за хигиена Пожелно дополнително искуство во продажба, дистрибуција и однос кон клиенти Работно знаење на компјутери (Ms Office, Internet) Добро познавање на англиски јазик Возачка дозвола Б- категорија – активен возач

Профил на личност:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ориентираност кон клиенти и деловни успеси Продажно ориентирана личност Самоиницијативност при извршување на работните задачи Способност за тимска работа Способност за работа под притисок

Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk , со ЗАДЛОЖИТЕЛНА назнака на апликацијата „за оглас за КОМЕРЦИЈАЛИСТ “. ОПШТИ ПРАВИЛА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ: * Именување на документ за аплицирање - CV (име и презиме на апликантот) * Назнака на позицијата за која се аплицира Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

55


ОГЛАСНА ТАБЛА

56


Internships The Program

Location

ZIP TravelInternships provides participants with exceptional paid and long term

The Hermitage is located in Nashville, Tennessee

internship positions through the J-1 Exchange Visitor Visa Program. The in Nashville, Tennessee. Nashville

By participating as an ZIP Travel intern, you will: • Gain valuable work experience • Gain a unique international perspective • Increase your marketability in your industry ZIP Travel Internship Select Program allows you to match your skills, experience and interests with our premium internship opportunities. The Intrax team works internship where you will meet your personal and professional development goals.

Housekeeping Supervisor Opportunity Wage

Based on Experience

Qualifications

• Must have previous experience in Housekeeping • Advanced English, focused on Customer Service • Outgoing personalities that will add to the Southern Hospitality will be favored.

Duties

Housing

This Housekeeping training will rotate through the program between positions such as: Inspector, Lobby, Laundry, and Housekeeper. The hotel’s size will also require preperation to fill more than one role throughout the internship.

The Hermitage Hotel The Hermitage Hotel is rich with history and asthetics. The hotel opened in 1910 was built with walnut wood, Persian rugs and more. The Hermitage impresses visitors with a grand lobby and cooridors that have been walked by celebrities, presidents, and the alike. Located in Nashville, considered the sites and many points of interest to keep you busy.

Dates & Duration Options

ОГЛАСНА ТАБЛА

with you and our portfolio of host companies to ensure that you are placed in an

• 12 Months: Starting March 10, 2011

Housing is acquired independently by the participant with some assistance from the host company.

About Intrax www.ziptravel.com.mk

Contact Us

Intrax is a leader in work-based cultural exchange programs. Since 1980, Intrax has

For more information on Intrax Internships or to apply, please contact us via email at info@ziptravel.com.mk fdevine@intraxinc.com

consistently delivered quality programs and has built a reputation for operational excellence, cultural understanding and focus on the participant experience.

Department of State to administer the J-1 Exchange Visitor Visa program. Through a network of partners, Intrax has a presence in more than 80 countries, with successfully placed more than 300,000 participants with companies throughout the United States.

57


ОГЛАСНА ТАБЛА Internships Location

The Program ZIP Travel Internships provides participants with exceptional paid and long term

The Williamsburg Marriott is located in Williamsburg, Virginia

internship positions through the J-1 Exchange Visitor Visa Program. We’re Marriott location in Williamsburg, Virginia.

By participating as an ZIP Travel intern, you will: • Gain valuable work experience • Gain a unique international perspective

Williamsburg

• Increase your marketability in your industry ZIP Travel Internship Select Program allows you to match your skills, experience and interests with our premium internship opportunities. The Intrax team works with you and our portfolio of host companies to ensure that you are placed in an internship where you will meet your personal and professional development goals.

Williamsburg Marriott This hotel is located in historical Williamsburg, which is famous for restored historical landmarks and buildings that date back to colonial America. Close proximity to this historical district and the Busch Gardens Theme Park make it a top choice for travelers.

Food and Beverage Opportunity Wage

Skills/Experience

Duties

Housing

$9 per hour

•Advanced English •Focused on Customer Service •Enjoys interacting with customers •Extremely professional attitude This Food and Beverage Training will rotate through the program between these positions: Restaurant, Rooms, Service, Banquets, and Cafe. Housing is to be obtained independently with some assistance from the host company.

Located just south of Washington, DC on the USA's mid-Atlantic coast, Virginia is the perfect choice to experience the real America. From the stunning sunset views of the Atlantic Ocean beaches at Virginia Beach to the Blue Ridge and Allegheny mountains in western Virginia, from big city vivacity and world-class shopping to whimsical drives over country roads, Virginia will give you a sincerely stunning view of the American personality and way of life.

Dates & Duration • Start: ASAP • Duration: 12 months

About Intrax www.ziptravel.com.mk

Contact Us

Intrax is a leader in work-based cultural exchange programs. Since 1980, Intrax has

For more information on Intrax Internships or to apply, please cbell@intraxinc.com contact us via email at info@ziptravel.com.mk

consistently delivered quality programs and has built a reputation for operational excellence, cultural understanding and focus on the participant experience.

Department of State to administer the J-1 Exchange Visitor Visa program. Through a network of partners, Intrax has a presence in more than 80 countries, with successfully placed more than 300,000 participants with companies throughout the United States.

58

Virginia


ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ за потребите на својот клиент,

РЕНОМИРАНА КОМПАНИЈА ОД СКОПЈЕ објавува

ОГЛАС за вработување на

ПРАВНИК со положен правосуден испит (ЕДНА ПОЗИЦИЈА)

Потребни квалификации: ВСС- Правен факултет, положен правосуден испит Познавање на Закон за работни односи Познавање на деловно право Одлично познавање на Англискиот јазик Одлично познавање на MS Office пакетот Возачка дозвола Б- категорија

Очекувани способности, персонални карактеристики: Ориентираност кон клиенти Организирана и мотивирана личност Високи етички норми Динамични, иницијативни и насочени кон резултати Иницијатива за професионална надградба и усовршување Тимски работници

ОГЛАСНА ТАБЛА

Клучни обврски и задачи: Кадровско работење Следење на прописи и усогласување со законски акти

Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk , со ЗАДЛОЖИТЕЛНА назнака на апликацијата „за оглас за ПРАВНИК“. ОПШТИ ПРАВИЛА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ: * Именување на документ за аплицирање - CV (име и презиме на апликантот) * Апликантите потребно ќе биде да достават Уверение за неосудуваност, Лекарско Уверение и фотографија не постара од 6 месеци. * Назнака на позицијата за која се аплицира Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

ОГЛАСОТ ТРАЕ 7 (СЕДУМ) ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

59


ОГЛАСНА ТАБЛА

РЕНОМИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ објавува

ОГЛАС за вработување на

САМОСТОЕН СМЕТКОВОДИТЕЛ Потребни квалификации: ССС/ ВСС Минимум 5 (пет) години претходно работно искуство во сметководство Работно познавање на MS OFFICE и финансови програми

Одговорности: Целокупно водење на материјално и финасиско сметководство Книжења на фактури и изводи Изготвување на Даночни пријави Изготвување на Завршни сметки Следење и примена на законски регулативи од областа на сметководството

Личен профил: Самоиницијативност при извршување на работните задачи Позитивен став, лојалност, темелност, трпеливост

Во најкус временски рок доставета ја Вашата Професионална Биографија на e-mail: marijaj@vrabotuvanje.com.mk , со назнака „за оглас за Самостоен сметководител“. ОПШТИ ПРАВИЛА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ: * Именување на документ за аплицирање - CV (име и презиме на апликантот) * Апликантите потребно ќе биде да достават Уверение за неосудуваност, Лекарско Уверение и фотографија не постара од 6 месеци. * Назнака на позицијата за која се аплицира Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

ОГЛАСОТ ТРАЕ 5 (ПЕТ) ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

60


Internships The Program

Location

ZIP Travel Internships provides participants with exceptional paid and long term

The Agen Tours, Inc is located in San Francisco, California

internship positions through the J-1 Exchange Visitor Visa Program. Agen Tours, Inc is currently looking for a Tourism Coordinator Intern in San Francisco, California.

By participating as an ZIP Travel intern, you will:

San Francisco

• Gain valuable work experience • Gain a unique international perspective • Increase your marketability in your industry ZIP Travel Internship Select Program allows you to match your skills, experience and interests with our premium internship opportunities. The Intrax team works internship where you will meet your personal and professional development goals.

Tourism Coordinator Internship Wage

$1500 per month

Qualifications

Interns must be current university students or recent graduates with strong customer service skills and eagerness to learn and grow in the tourism industry. A strong back ground in tourism is required and applicants must speak and write English as well as Portugeuse.

Duties

Housing

The position is in our “FIT” department that works with individual travelers coming into the USA. The applicant will process customer requests, make hotel and tour reservations, calculate prices and confirm programs to the customers. After initial training the applicant will work independently in a small office with friendly international staff.

Agen Tours, Inc Agen Tours, Inc provides tourist servies, such as, hotel reservations, sightseeing tours, airport transfers, and restaurant dinners for groups and individuals visiting the United States.

Victorian architechure, scenic beauty and one of the most diverse populations in the United States. Finding something to do in the San Francisco Bay Area is not hard to do and you’ll enjoy living in one of the most visited cities in the world.

Dates & Duration Options

ОГЛАСНА ТАБЛА

with you and our portfolio of host companies to ensure that you are placed in an

• 12 Months: Starting August 2011

Housing is acquired independently by the intern.

About Intrax www.ziptravel.com.mk

Contact Us

Intrax is a leader in work-based cultural exchange programs. Since 1980, Intrax has

For more information on Intrax Internships or to apply, please contact us via email at info@ziptravel.com.mk fdevine@intraxinc.com

consistently delivered quality programs and has built a reputation for operational excellence, cultural understanding and focus on the participant experience.

Department of State to administer the J-1 Exchange Visitor Visa program. Through a network of partners, Intrax has a presence in more than 80 countries, with successfully placed more than 300,000 participants with companies throughout the United States.

61


ОГЛАСНА ТАБЛА Internships Location

The Program ZIP Travel Internships provides participants with exceptional paid and long term

Eden Roc Renaissance Miami is located in Miami, Florida

internship positions through the J-1 Exchange Visitor Visa Program. The Eden in Miami, Florida.

By participating as an ZIP Travel intern, you will: • Gain valuable work experience • Gain a unique international perspective • Increase your marketability in your industry Miami

ZIP Travel Internship Select Program allows you to match your skills, experience and interests with our premium internship opportunities. The Intrax team works with you and our portfolio of host companies to ensure that you are placed in an internship where you will meet your personal and professional development goals.

Food & Beverage Opportunities Wage

Around $10 per hour

Qualifications

Advanced English, focused on Customer Service, enjoys working with people and overall extremely professional. Previous experience is mandatory for all positions.

Duties

Both the positions and responsibilities are to be rotational and will provide cultivating exposure to the Eden Roc’s hotel operations and services.

Housing

Housing is to be obtained independently with possible assistance from the host company. The first two weeks upon arrival, participants may be allowed to stay at the hotel, but this is not guaranteed.

it’s $200 million renovation. Overlooking the world-renowned Miami Beach, the impressive Eden Roc resort embraces its role as a timeless treasure, yet welcomes guests with a gracious, new contemporary spirit. Once again, this exclusive Miami Beach resort's guests can luxuriate in spacious rooms & suites, bask in the sun at one of four refreshing pools or claim a chaise lounge on the beach to watch the waves roll by.

Dates & Duration •Starting: 7/15/2011 (8/1/2011 at the latest) •Duration: 12 months

About Intrax www.ziptravel.com.mk

Contact Us

Intrax is a leader in work-based cultural exchange programs. Since 1980, Intrax has

For more information on Intrax Internships or to apply, please contact us via email at info@ziptravel.com.mk fdevine@intraxinc.com

consistently delivered quality programs and has built a reputation for operational excellence, cultural understanding and focus on the participant experience.

Department of State to administer the J-1 Exchange Visitor Visa program. Through a network of partners, Intrax has a presence in more than 80 countries, with successfully placed more than 300,000 participants with companies throughout the United States.

62

Eden Roc Renaissance Miami


ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ

за потребите на својот клиент

НОВ БРЕНДИРАН МОТЕЛ ВО ВЕЛЕС објавува

ОГЛАС за вработување на кандидат на позиција

РАКОВОДИТЕЛ НА РЕСТОРАНСКА САЛА (1 ПОЗИЦИЈА) Идеалниот кандидати треба да поседува: Високо образование - предност во областа на угостителството и/или туризам Претходно работно иксуство на иста или слична позиција Одлично познавање од англиски јазик Познавање од друг странски јазик ќе се смета за предност Компјутерски вештини Флексибиност за работа во смени

Личен профил:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Самостојна и одговорна личност со развиени организациски способности Креативност, способност за лидерство и менаџирање Амибиција и висока мотивираност Лојалност, иницијативност, проактивност Способност за решавање проблеми Тимска работа

Доколку ваквиот редовен работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ испратете го вашето CV со фотографија (не постара од 6 месеци) на следната мејл адреса: vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака “за Оглас за Раководител на ресторанска сала“. Напомена: *Кандидатите кои ќе влезат во потесниот круг од селекцијата, односно, ги исполнуваат СИТЕ наведени критериуми, ќе бидат контактирани.

ОГЛАСОТ ТРАЕ 10 (ДЕСЕТ) ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

63


ОГЛАСНА ТАБЛА Internships The Program

Location

ZIP Travel Internships provides participants with exceptional paid and long term

Hyatt Key West Resort and Spa is located in Key West, Florida

internship positions through the J-1 Exchange Visitor Visa Program. Hyatt Key Food and Beverage position in Key West, Florida.

By participating as an ZIP Travel intern, you will: • Gain valuable work experience • Gain a unique international perspective • Increase your marketability in your industry ZIP Travel Internship Select Program allows you to match your skills, experience and interests with our premium internship opportunities. The Intrax team works

Key West

with you and our portfolio of host companies to ensure that you are placed in an internship where you will meet your personal and professional development goals.

Culinary or Food and Beverage Internship Openings

Culinary: 2 positions. F&B: 1 position

Wage

Culinary: $12 per hour. F&B: $10 per hour.

Qualifications

Candidates must have: •Excellent English (speaking, writing and comprehension) •Relevant work experience in a hotel environment •Flexibility and enthusiasm •A positive attitude

Duties

Participants will undergo rotational training in the department of their internship.

Housing

Housing is provided by the hotel.

www.ziptravel.com.mk

Hyatt Key West Resort and Spa The Hyatt Key West Resort and Spa is known for its impeccable service, old world architecture, remarkable cuisine, and of course, ideal waterfront location. The hotel has 118 rooms with private balconies and one of the most luxurious spas in all of the Hyatt properties. The hotel in conveniently located next to famous museums, the entertaining Duval Street, and visitors can enjoy diving and parasailing! Interning at the Hyatt Key West will enhance your level of your skills.

Dates & Duration Options Start Date: June 15, 2011 Duration: 12 months

Contact Us For more information on Intrax Internships or to apply, please contact us via email at info@ziptravel.com.mk

64


IS LOOKING FOR A HIGHLY QUALIFIED AND MOTIVATED CANDIDATES FOR THE FOLLOWING POSITION

MAINTENANCE TECHNICIAN/ELECTRICIAN (for AFGHANISTAN) 1 year Mazar-E-Sharif, Afghanistan 15 days paid leave every 6 months 1000-1500EUR (inclusive of the hardship allowance) salary depends on the experience and skills of the candidate Insurance: Will be covered under ES-KO’s life insurance, death and disability and accident insurance policies. Accommodation: Accommodation, food, transportation provided

Initial employment period: Work Location: Leave: Salary:

Job description: º To be in charge of the preventive maintenance of all equipment under ES-KO’s responsibility located in the “German” Kitchen º To be able to repair kitchen equipment as needed º To liaise with the Project Manager in regards to faulty equipment/infrastructure under the client’s responsibility To º be able to assist the Project Manager in daily routine tasks including the procurement of any spare parts, tools, etc needed to conduct his tasks To º produce a monthly report to the Project Manager with details of equipment under repair process, fixed and broken beyond repair

ОГЛАСНА ТАБЛА

Candidate Specification: º Good written and spoken English º Knowledge of the following kitchen equipment brands or similar is desired: Rational, Frima, MKN, Hobart. Graef, etc. Minimum of 3 years of previous working experience in maintaining high tech º catering equipment º Experienced multi skilled maintenance technician with excellent electrical fault finding, repair, and installation skills, and good mechanical aptitude

ABILITY TO WORK AUTONOMOUSLY. If you have the relevant skills, experience and looking for a new exciting opportunity please forward your CV to (recruit@proaktivsolutions.com) for consideration.

65


ОГЛАСНА ТАБЛА ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ за потребите на својот клиент

КОМПАНИЈА СО ДЕЈНОСТ ПРОИЗВОДСТВО И ТРГОВИЈА СО ПРОИЗВОДИ ЗА ШИРОКА ПОТРОШУВАЧКА објавува

ОГЛАС за вработување на

АДМИНИСТРАТИВЕН АСИСТЕНТ (1 ПОЗИЦИЈА)

Потребни квалификации: Висока стручна подготовка (технички или економски насоки) Одлично познавање на Англискиот јазик Добро познавање на Германски јазик Работно искуство во областа на административното работење Познавање на компјутери: Microsoft Office, Internet, Outlook

Идеалниот кандидат треба да ги поседува следните вештини: Познавање на основните законски одредби во Р.Македонија Искуство во деловно работење и познавање на документација Искуство со државни администрации Професионален и деловен став Специфични особини и способности, како што се аналитика, комуникација, способност за тимска работа, добра организација, мултитаскинг, способност за извршување во кратки рокови, лидерски способности, иницијативност и лојалност.

Доколку сметате дека ги исполнувате овие услови, Ве молиме да го испратите вашето CV на македонски јазик, заедно со фотографија, на следната e-mail адреса marijaj@vrabotuvanje.com.mk ОПШТИ ПРАВИЛА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ: * Именување на документ за аплицирање - CV (име и презиме на апликантот) * Назнака на позицијата за која се аплицира Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

ОГЛАСОТ ТРАЕ 7 (СЕДУМ) ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

66


Internships Location

The Program ZIP Travel Internships provides participants with exceptional paid and long term internship positions through the J-1 Exchange Visitor Program. The Hyatt

The Hyatt Regency Crown Center is located in Kansas City, Missouri.

Kansas City, Missouri. Kansas City

By participating as an ZIP Travel intern, you will: • Gain valuable work experience • Gain a unique international perspective • Increase your marketability in your industry ZIP Travel Internship Select Program allows you to match your skills, experience and interests with our premium internship opportunities. The Intrax team works with you and our portfolio of host companies to ensure that you are placed in an internship where you will meet your personal and professional development goals.

Culinary Opportunity Wage

$10.00 per hour

Skills/Experience

A Degree in the Culinary field/Culinary Arts is mandatory along with excellent English fluency. In addition, those with previous culinary experience in a high volume restaurant will have priority.

Duties

Both the position and responsibilities are to be rotational and will provide cultivating exposure to the Hyatt Regency Crown Center’s restaurants, fine dining services, and banquets.

Housing

Housing is secured/acquired independently by the applicant with assistance from the Host Company.

Hyatt Regency Crown Center The Hyatt Regency Crown Center is a 40-story Global Hyatt hotel in the Crown Center complex in Kansas City, Missouri that has 733 guest rooms and is topped by a revolving restaurant known as Skies. Unique to Kansas City, this extraordinary restaurant slowly revolves and gives the diner an amazing view of the Kansas City skyline. Connected by elevated walkways to Crown Center and Worlds of Fun/Oceans of Fun Amusement Park, the newly renovated Hyatt Regency is conveniently close to downtown Kansas City. From historic restorations to dramatic renovations, Kansas City's hotels are experiencing a renaissance of their own. North, south, east or west—Kansas City offers a wealth of entertainment and attractions in every direction

ОГЛАСНА ТАБЛА

Start Dates & Duration • September 1, 2011 for 12 months

About Intrax www.ziptravel.com.mk

Contact Us

Intrax is a leader in work-based cultural exchange programs. Since 1980, Intrax has consistently delivered quality programs and has built a reputation for operational excellence, cultural understanding and focus on the participant experience.

For more information on Intrax Internships or to apply, please contact us via email at info@ziptravel.com.mk cbell@intraxinc.com

Department of State to administer the J-1 Exchange Visitor Visa program. Through a network of partners, Intrax has a presence in more than 80 countries, with successfully placed more than 300,000 participants with companies throughout the United States.

67


ОГЛАСНА ТАБЛА Internships Location

The Program ZIP Travel Internships provides participants with exceptional paid and long term

The New Orleans Marriott hotel is located in New Orleans, Louisiana

internship positions through the J-1 Exchange Visitor Visa Program. The New position in New Orleans, Louisiana.

By participating as an ZIP Travel intern, you will: Contact Us

• Gain valuable work experience

New Orleans

For more information on Intrax Internships or to apply, please contact us via email at fdevine@intraxinc.com

• Gain a unique international perspective • Increase your marketability in your industry ZIP Travel Internship Select Program allows you to match your skills, experience and interests with our premium internship opportunities. The Intrax team works with you and our portfolio of host companies to ensure that you are placed in an internship where you will meet your personal and professional development goals.

Housekeeping Supervisor Opportunity Wage Qualifications

$11per hour Candidates must have: •Strong English (speaking, writing and comprehension) •Previous experience in hotels •Flexibility and enthusiasm •An interest in training with a Marriott property

Duties

Participant will develop supervisory and management skills by training in the Housekeeping department of this well-known hotel.

Housing

Participants are responsible for finding housing in New Orleans and will be assisted with resources by the Host Company and Intrax. .

The New Orleans Marriott hotel is located in the French Quarter, located steps from Bourbon Street, the Convention Center, downtown business district and iconic Big Easy attractions. Fresh from a recent $38 million renovation, the Marriott New Orleans French Quarter Hotel features over 1,300 guest rooms and suites. This stunning forty-one story hotel features beautiful sights along the Mississippi River & spectacular city views. New Orleans is mostly known for jazz music, seafood gumbo, and the popular celebration that precedes Lent called "Fat Tuesday" (or more famously known as “Mardi Gras”). New Orleans is not a big city, but it does have an extensive and dynamic history.

Start Date & Duration • Start: September 1, 2011 - September 1, 2012 • Duration: 12 months

About Intrax www.ziptravel.com.mk

Contact Us

Intrax is a leader in work-based cultural exchange programs. Since 1980, Intrax has consistently delivered quality programs and has built a reputation for operational excellence, cultural understanding and focus on the participant experience.

For more information on Intrax Internships or to apply, please contact us via email at info@ziptravel.com.mk

Department of State to administer the J-1 Exchange Visitor Visa program. Through a network of partners, Intrax has a presence in more than 80 countries, with successfully placed more than 300,000 participants with companies throughout the United States.

68

The New Orleans Marriott


for its office in Pristina is seeking for

YOUNG, ENTHUSIASTIC AND MOTIVATED PERSON TO JOIN OUR TEAM as

PROJECT ASSISTANT Qualification: University degree in Economy, preferably in E-business, or final year student With or without previous work experience Excellent knowledge of English language (written and spoken) Excellent knowledge of MS Office, Internet, E-mail

Main tasks and responsibilities: Administrative support Website administration Organization and logistics of events and activities

Excellent communication, presentation and organizational skills Team work Loyalty and initiative Ability to work under pressure and with tight deadlines

Please send your CV and Cover Letter in English language not later than 23.05.2011 to the following e-mail address: marijaj@vrabotuvanje.com.mk with subject of the e-mail “Project assistant”.

ONLY CANDIDATES FROM KOSOVO ARE INVITED TO APPLY. Attention: * All application will be in strict confidence. * Only short listed candidates will be contacted.

69

ОГЛАСНА ТАБЛА

Personal profile:


ОГЛАСНА ТАБЛА КОМПАНИЈА ОД СКОПЈЕ КОЈА СЕ ЗАНИМАВА СО ПРОДАЖБА НА МАТЕРИЈАЛИ, ОПРЕМА И АЛАТИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛЦИ во соработка со

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ објавува

ОГЛАС за ангажирање на

РЕФЕРЕНТ ЗА МАТЕРИЈАЛНА И ЦАРИНСКА ДОКУМЕНТАЦИЈА (ЕДНА ПОЗИЦИЈА)

Потребни квалификации: ССС/ ВСС Поседување валидна ЦАРИНСКА ЛИЦЕНЦА - Задолжително Добро познавање на англиски јазик Одлично познавање на MS Office и програмски апликации за материјално и царинско работење Искуство во вршење и застапување на царински постапки Пожелно познавање за вршење на увоз извоз транзит и други основни работи од областа на шпедицијата Претходно работно искуство во материјално работење Возачка дозвола Б- категорија

Личен профил: Организираност и одговорност Способност за тимска работа Лојалност, иницијативност, темелност, енергичност Способност за работа под притисок и на кратки рокови

Поканети се да аплицираат се сите кандидати/ки со искуство во компании од областа на царина, шпедиција и транспорт. Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk , со назнака на апликацијата “за оглас за Референт за материјална и царинска документација”. ОПШТИ ПРАВИЛА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ: * Именување на документ за аплицирање - CV (име и презиме на апликантот) * Назнака на позицијата за која се аплицира Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Кандидатите кои не ги исполнуваат сите наведени услови, нема да бидат вклучени во селекцијата! * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

ОГЛАСОТ ТРАЕ 10 (ДЕСЕТ) ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

70


објавува

ОГЛАС за

Надворешен Застапник за Осигурување ОПИС НА РАБОТНОТО МЕСТО: Идентификување на потенцијални осигуреници ; Средба со потенцијални осигуреници и користење на методи со кои се проценува потребата од долгорочни финансиски решенија ; Предложување на решение кое се вклопува во рамките на потребата и можностите на потенцијалниот осигуреник ; Градење и одржување на долгорочна врска со осигуреникот ;

ОВОЗМОЖУВАМЕ: Бесплатен тренинг и постојана надоградба на знаењата ; Компензациски пакет кој овозможува провизија еднаква на остварениот резултат и можност за бонус ; 8(о сум) фазен кариерен развој ; Годишни признанија и награди за најдобрите ;

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кроациа Осигурување – Живот АД дава шанса: На лицата кои штотуку завршиле со студиите и оние кои во моментот се без работа започнување на кариера во осигурителниот бизнис, како и ; Можност за дополнителен приход за оние кои се во редовен работен однос. Доколку смететате дека се пронаоѓате во горенаведените карактеристики, Ве молиме, пратете ги вашите контакт информации на: katerinam@vrabotuvanje.com.mk со назнака „ЗА КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ – Надворешен застапник“. Наш претставник ќе Ве контактира во најкус можен рок. Благодариме за Вашиот интерес за застапување на нашиот бренд Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје. Основана во далечната 1884 год., Croatia Osiguranje d.d. Zagreb е една од најстарите и најпочитувани осигурителни компании на Балканот. Искуството кумулирано низ нејзината 12 6 годишна историја се гаранција за квалитетот на услугите кои ги нуди на своите клиенти.

71


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk © 2010 ВработувањеNEWS All Rightswww.vrabotuvanje.com.mk Reserved www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

v.News 106  

Vrabotuvanje NEWS Broj 106

v.News 106  

Vrabotuvanje NEWS Broj 106

Advertisement