Page 1

vrabotuva

ВРАБОТУВАЊЕ NEWS

БРОЈ 83ПЕТОК, 31 ДЕК 2010

НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

ТЕМА НА БРОЈОТ молитва за своето претпријатие

CVна DONALD TRUMP ПРЕЗЕМЕНО: Мекдоналдс ја напаѓа територијата на Старбакс СОВЕТ: Постојано користите туѓи идеи? 31 ОГЛАСИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ 1

Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK


Содржина 04 08

08

ТЕМА НА БРОЈОТ

За 350 долари месечно, компанијата The Prayer Company (Компанија за молење) три часа неделно ќе се моли за успех на вашето претпријатие.

09 10 12 04 АКТУЕЛНОСТИ

16

08 ТЕМА НА БРОЈОТ

18

Ако ви оди лошо, секогаш можете да нарачате

22

12

ПРЕЗЕМЕНО

СУДИР НА ТИТАНИТЕ

24

19

28

20

HR АНАЛИЗА CV НА ГОЛЕМИТЕ

DONALD TRUMP

ПРЕЗЕМЕНО

Мекдоналдс ја напаѓа територијата на Старбакс

31

24

СОВЕТ

32

26

КНИГА

34

27

HR РЕЧНИК

38

27

СТАТИСТИКА

30 ОГЛАСНА ТАБЛА

12

40 42 44

CV на ГОЛЕМИТЕ DONALD TRUMP

22


ВРАБОТУВАЊЕ NEWS .......OD vrabotuva

БРОЈ 83ПЕТОК, 31 ДЕК 2010

НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

UREDNIKOT

ТЕМА НА БРОЈОТ МОЛИТВА ЗА СВОЕТО ПРЕТПРИЈАТИЕ

CVна DONALD TRUMP ГРЕЕНО ВИНО: Не користете скапо вино СОВЕТ: Постојано користите туѓи идеи? 31 ОГЛАСИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ 1

Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

Вработување NEWS тим Главен уредник Снежана Велков s.velkov@vrabotuvanje.com.mk Веб Администратор и Асистент за посредување при вработување Катерина Маџовска katerinam@vrabotuvanje.com.mk Психолог Марија Јовановска marijaj@vrabotuvanje.com.mk Дизајн Гораст Цветковски cvetkovski@gorast.com

Адреса: Васил Ѓоргов 24-1/5, 1000 Скопје Телефон: +389 (2) 3213 065

P

роблемите се разгледуваат од неколку перспективи, соработката и кохезијата на групата ги зголемуваат потребата за остварување на заедничките цели и чувството на припадност на организацијата, а со тоа и задоволството од работата. Но, треба да се нагласи дека тоа е опис на идеалниот тим, а таквите во практиката се ретки, пишува Ивана Делач Хорватинчиќ во Business.hr. Често се случува дел од членовите на тимот да вложува голем труд во остварувањето на заедничките цели, додека еден или повеќе членови го користат само нужниот минимум од своите способности, волја и енергија за работа. Таквата дифузија на одговорноста влијае негативно врз комуникацијата во тимот, работниот ентузијазам брзо паѓа, и наместо него се јавува фрустрација. Бидејќи успехот се припишува на тимот, Одговорот е помеѓу овие две крајности – тимот функционира најдобро која, покрај добрата соработка меѓу членовите, секој го врши својот дел од работата самостојно. До пред неколку децении деловните цели главно се постигнуваа преку самостојна работа, а улогата на тимот беше првенствено информативна, додека, пак, денес целта на тимот е постигнување на што е можно поголема ефикасност во работењето.

Мобилен: +389 (71) 305 939 Факс: +389 (2) 3230 091

Web site: www.vrabotuvanje.com.mk Е-MAIL: vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk

Снежана Велков Главен Уредник 3


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО...

Третина од

Македонците очекуваат 2011 да биде подобра од 2010 Триесет и три проценти од граѓаните на Македонија очекуваат 2011 да им биде подобра од 2010 година, 34 отсто сметаат дека ќе биде иста, а 30 оти ќе биде полоша, покажуваат резултатите од истражувањето „Глобален барометар“ на Галуп интернешенл. Поголеми оптимисти од Македонците за наредната година се жителите на Косово (55 проценти), а помали граѓаните на Босна и Херцеговина (22), на Бугарија (21) и на Србија (11 проценти). На прашањето дали 2011 ќе биде година на економски просперитет, 21 отсто од анкетираните македонски граѓани одговориле потврдно, 42 процента дека ќе биде исто, а 34 очекуваат полошо. За Македонците најголем економски

4

проблем останува невработеноста. Четириесет и пет проценти очекуваат таа догодина да се зголеми, 24 да се намали, а 27 отсто сметаат дека ќе остане на годинашното ниво. Истражувањето на Галуп спроведено во 53 земји во кои живее 76 отсто од светската популација, покажува дека 42 отсто од анкетираните очекуваат 2011 на глобално ниво да биде подобра од 2010, а 19 проценти се песимисти. Во Македонија биле анкетирани 1.213 лица во периодот од 22 до 29 октомври годинава. Поконкретни резултатите од работата на економските промотори се очекуваат во 2011 Македонските економски промотори интензивно преговараат и остваруваат контакти со потенцијалните странски инвеститори, но потпишување договори за конкретни проекти се очекуваат од идната година.Ниските даноци, слободните индустриски зони и конкурентната работна сила остануваат главните адути за привлекување странски капитал. - Со сигурност можам да кажам дека во последниот квартал

од годинава бројот на компании, квалитетот на посетите и интересот се зголемени. Сметам дека во првата половина од 2011. би се реализирале три до четири инвестиции од оние со кои моментно сме во крајни преговори, изјави директорот на Агенцијата за привлекување странски инвестиции Виктор Мизо и вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски, како и министерот за економија Фатмир Бесими. Владата, како што рече Пешевски, е

релативно задоволна од капацитетот на тимот промотори и од она што тие досега го сработиле. - Релативно сме задоволни, но се разбира, може подобро. Затоа се зголемува и бројот на држави, се менува составот на промоторите, но и моделот на мерење на нивните перформанси. Правиме прилагодувања и тоа е важно, да не се стои во место, нагласи Пешевски. На средбата се присутни и претставници од бизнисзаедницата по повод новите, дополнителни

ингеренции на економските промотори - промовирање на извозот.Моментно вкупно 19 економски промотори работат на привлекување странски инвестиции во повеќе земји. До средината на идниот месец на оваа функција треба да бидат испратени уште тројца, а согласно предвидувањата на Агенцијата, до крајот на 2011. бројката на економски промотори во странство треба да достигне 29. За одредени земји како што е Северна Кореја тешко се наоѓаат кандидати од аспект на возраст, познавање јазик или образование воопшто. Засега ротирање на промоторите не се планира зашто евалуацијата се уште не е завршена.Директорот на Агенцијата Мизо е најмногу задоволен од сработеното во Турција, Австрија, САД и Германија Првиот украински автобус пристигна на хомологација во Скопје Во Скопје пристигна првиот од вкупно 84те автобуси што ги изработува украинскиот производител ЛАЗ „Лвовски Автобусни Заводи“ - Лвов, за потребите на јавниот


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... се постави и прашањето за стравот од невработеноста. Во Македонија 45 проценти од анкетираните очекуваат бројот на невработени да се зголеми, а овој процент се совпаѓа со очекувањата на сите граѓани анкетирани во 53 држави. Во државава, 27 проценти од анкетираните сметаат дека бројот на невработените ќе остане ист, а 24 проценти очекуваат бројот на невработени да се намали и четири проценти одговориле дека не знаат. Конструирајќи го глобалниот барометар на надежта и на безнадежноста, Македонија е сместена во „жолта група“, а тоа се земји со низок домашен брутопроизвод по жител и со низок степен на надеж. Во оваа група спаѓаат и Бугарија, Србија, Босна и Херцеговина, Полска, Колумбија, Пакистан,

во Македонија, 45 превоз во македонскиот проценти сметаат дека главен град. Автобусот, в година ќе се зголеми како што информира невработеноста, а ЈСП Скопје, е однесен сличен е процентот и на хомологација на Машинскиот факултет. на тие што проценуваат дека во 2011 Според договорот за година економската набавка на автобусите состојба ќе остане вредни 11 милиони непроменета. Ова го евра, ЛАЗ имаше покажува анкетата обврска до Нова на истражувачката година да испорача 15 агенција „Галуп автобуси, а до крајот интернешнел“, која на 2011. преостанатите 69. Четири автобуси ќе испитала 64.000 граѓани на 53 држави од сите бидат дупли, а другите единечни. континенти, вклучувајќи ја и Македонија. Договорот, исто така, предвидува украинскиот Одговарајќи на клучното прашање во ова производител за секој ден задоцнување од глобално истражување: Дали сметате дека предвидената динамика 2011 година ќе биде на испорака да плати година на економски пенали во висина од просперитет, 0,1% од вредноста на економски тешкотии автобусите. Покрај или ситуацијата ќе испитувањето на остане непроменета, првиот автобус на 42 проценти од Машинскиот факултет во Скопје, Украинците испитаните граѓани на Македонија сметаат дополнително ќе дека економската треба да приложат и документи за извршена состојба ќе остане иста. Египет, Економски тешкотии хомологација на гледаат 34 проценти, автобусите во Германија. 21 процент од В година повеќе анкетираните очекуваат невработени економски просперитет, а три проценти не дале Најголем дел од конкретен одговор. Во истражувањето анкетираните граѓани

Украина, Латвија, Азербејџан, Литванија, Русија, Еквадор, Колумбија и Таџакистан. Во истражувањето на „Галуп интернешнел“ е наведено дека е шокантен фактот дека повеќето од богатите нации во светот спаѓаат во „црвената група“ висок приход по жител, но низок просек на нивото на надеж за 2011 година. Во оваа група спаѓаат и Германија, Франција, Австрија, Јапонија и САД, како и други држави со што нивниот број е 20 од 53 анкетирани земји. Нешто помалку, 15 држави припаѓаат на „зелената група“, а тоа се земји во кои има ниски приходи по жител, а сепак, жителите имаат висок степен на надеж. Во само четири земји, Шведска, Финска, Данска и Швајцарија има и високо ниво на надеж и висок приход по жител. Тие спаѓаат во таканаречената „виолетова група“.

5


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО...

Милионски заработки од старите коли

Ако на нешто навали годинава народот, тоа беа половните автомобили. Увозниците добро заработија, барем оние што го искористија моментот и веднаш уште во почетокот на либерализацијата на увоз на половни автомобили, кон средината на март, ги внесоа возилата во земјава, кои претходно чекаа натоварени во шлепери пред граничните премини. „Заработката по кола се движи од 400 до 700 евра“, ни велат увозниците. Ако се земе бројката дека од 50.000 увезени половни автомобили се продале 40.000, тогаш излегува дека увозниците заработиле ни помалку ни повеќе, туку околу 24 милиони евра. А многу поголема е сумата што ја инкасираше државата во буџетот врз основа на наплатена царина, ДДВ и акциза. Според некои процени, таа

6

достигнува нешто над 35 милиони евра. Вкупната заработка од старите коли изнесува близу 60 милиони евра, дел од колачот отиде кај увозниците, а дел во државната каса. Според податоците на Царинската управа, од почетокот на годинава, иако ударното темпо фати по март, во земјава се увезоа рекорден број возила или вкупно 60.000 автомобили. Од нив дури 50.000 се стари, а само 6,5 илјади нови, останатите се транспортни возила. Првите месеци или се до септември, како подмачкана течеше продажбата, додека последните три месеци веќе се чувствува заситеност на пазарот, велат увозниците. Според нив најдобро заработиле оние увозници што подготвено ја дочекаа либерализацијата на увозот. „Оние што донесоа автомобили од почетокот најдобро заработија. Големите увозници продадоа од 10 до 15 илјади возила. Ние помалите продадовме по 5- 6 илјади возила. Задоволен сум како помина продажбата. Најмногу продадов возила од средната класа, односно од марките ’фолксваген‘ и ’опел‘. Заработката по

автомобил се движи од 400 до 700 евра, во зависност од типот и цената на возилото“, вели еден од увозниците на половни автомобили, кој иако е еден од помалите препродавачи, добро се офајдил. „Шпицот беше до 30 септември до кога беше дозволен увозот на возила со Еуро1 стандард. Оние што ударно носеа возила во април, мај и летните месеци, тие остварија добра заработка. Од 50.000 увезени половни автомобили, сепак, околу 10.000 се' уште стојат по плацовите и тешко се продаваат. Толку се засити пазарот што нема голема заинтересираност од септември наваму“, вели друг увозник на половни автомобили. За разлика од старите, кај новите автомобили тешко одеше продажбата. Овој сектор беше погоден и од кризата, а дополнителен удар за нив предизвика и либерализацијата за увозот на половни возила. Автоувозниците велат дека катастрофална е состојбата на автомобилскиот пазар. „Се внесоа многу стари половни автомобили, кои воопшто не се еколошки. Кај нас се увезуваат со Еуро 1 стандард, најевтините, а во Европа се воведува

Еуро5 стандардот. Ситуацијата е многу тешка, продажбата на нови автомобили е падната над 40 отсто, гледаме колку да помине годинава, очекуваме да се стабилизира пазарот дури в година. Оваа состојба ја компензираме со тоа што работиме и хомологација и сервис за старите возила, а имаме многу работа во тој дел“, велат од „Автомакедонија“. Оттаму објаснуваат дека годинава паднаа и цените на новите автомобили, односно дека автоувозниците ги свеле маржите на минимум. Тие годинава се ориентирани и кон промотивни кампањи, акции, а нудат и пакети со различна дополнителна опрема. Повисоки глоби само во здравството и во екологијата Стопанствениците одамна реагираат на високите казни предвидени во голем број закони, кои достигнуваат и до 22.000 евра.Повисоки казни само во здравството и животната средина, а намалување на глобите и тоа до 50 отсто во законите за работни односи, за трговија, за угостителство и за данок


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... предвидените измени, на додадена вредност, истакна Пешевски. Со најави вицепремиерот вкупно 15 мерки што за економски прашања, ги донесе Владата во Владимир Пешевски. април минатата година Вкупно 43 закони се за подобрување на целосно усогласени казнената политика, ќе со мерките на бидат опфатени околу казнената политика 160 закони. Мерките и наскоро треба да се поделени во три бидат донесени од категории зависно од Собранието, 28 се во прекршокот, и тоа за владина постапка, 31 се престапи со проценета изменети во одредени сегменти, но не и во незначителна опасност, во втората група делот на казните поради се прекршоците со што ќе бидат вратени проценета значителна во процедура, а за 53 опасност и третата законски решенија група во која спаѓаат не се испочитувани прекршоци што роковите, информираше предизвикуваат Пешевски. Активностите тешки последици во усогласувањето на врз безбедноста, казнената политика животот и здравјето ќе бидат значително на луѓето, животните и интензивирани, а растенијата. Кај првата Владата оценила дека на усогласувањето со категорија се укинуваат казните и се се казнената политика предвидуваат мерките најпрво треба да укажувања и едукација подлежат законите како да се отстранат со кои и најчесто се недоследностите. Во казнува. втората категорија се „Повеќе од 90 отсто намалуваат глобите, од овие закони се веќе опфатени со некаде и за 50 проценти. Во третата категорија, пак, се најавуваат зголемувања на казните, а е можно да постои и варијанта на конфискација на имот. Фирмите каде што ќе се врши надзорот ќе бидат избирани по електронски пат, како и инспекторите што ќе контролираат. Нивните извештаи ќе бидат објавувани на веб-страниците на инспекторатите, со

што ќе се отстранат сите можности за селективен пристап на инспекторите кон одредени фирми. Мерките за унапредување на казнената политика се донесуваат во соработка со компаниите, министерствата и инспекторатите. Со тоа се очекува да се подобри бизнис-климата во земјава и да се надминат проблемите во оваа област, но и да се овозможат еднакви можности за раст и развој на сите учесници во стопанството. На високите казни предвидени во голем број закони, кои достигнуваат и до глоби од 22.000 евра одамна реагираат токму стопанствениците. Според нив, тие се трипати повисоки отколку што е предвидено во Законот за прекршоци, а многу често се казнува и за најбанални работи. Зад компаниите застанаа и трите стопански комори, кои сметаат дека главна цел на казните треба да биде обезбедување лојална конкуренција, а не полнење на буџетот. Светските богаташи ја губат надежта

Иако богатството се уште е концентрирано во Европа и во Северна Америка, моќта и просперитетот се поместува од Запад кон Исток, покажува истражувањето на „Глобал интернешнел“ што се смета за

едно од најголемите глобални истражувања. Растечките сили на Азија и на Латинска Америка се класификуваат во земји во кои доминира надежта и тие заземаат 35 проценти од вкупниот резултат за надежите на граѓаните во светот за идната. Резултатите покажуваат дека, глобално, надежта е високо концентрирана меѓу растечките нови економски сили, т. н. БРИЦ - Бразил, Русија, Индија и Кина. Наспроти овие брзорастечки економии, граѓаните на богатите земји во анкетата искажале песимизам. 7


ТЕМА НА БРОЈОТ

Ако ви оди лошо, секо нарачате молитва за

За 350 долари месечно, компанијата The Prayer Company (Компанија за молење) три часа неделно ќе се моли за успех на вашето претпријатие. Или можете да вработите корпоративен застапник кој тивко ќе седи на состаноците и ќе се моли. Но, покрај молитвите, менаџерите може да искористат и магија, астрологија, древните воини или, едноставно, Google. Оче наш, ти се молиме да ги услишиш нашите молитви за успех на претпријатието за кое се молиме, бидејќи со Твојата волја склучиле со нас шестмесечен договор за тричасовно неделно молење. Те молиме клиентите да им плаќаат, продажбата да расте и раководството да ги види резултатите од нашата молитвено-деловна соработка. Ви звучи нереално? Но, сосема е вистинито. The Prayer Company (Компанијата за молитви), за 350 долари месечно ќе се моли за успехот на вашето претпријатие три часа неделно. Прашањето е само дали тоа е навистина најдобриот начин за управување со претпријатие на кој може да се сетите – некој друг да го моли Бога за вашиот успех? „Ако се одлучите за соработка со нашата компанија, избирате на која област сакате да се сконцентрираме

8

во молитвата. Тогаш, онолку часови неделно колку што сакате, вредно и одлучно се молиме за областа која сте ја избрале, како и за оние за кои ќе слушнеме од божјото срце како што се приближуваме кон вратата на рајот во ваше име! Во обезбедуваме и детален преглед на она за кое сме се молеле во секоја област, плус посебен молитвен контакт преку кој може да ги упатите своите барања и да ги изразите вашите впечатоци.“ На оние кои не сакаат да ангажираат надворешни соработници, а сакаат да го унапредат претпријатието, може да им се препорача да воведат работно место на корпоративен застапник. Ова најново работно место во компаниските структури го држи барем една личност за која се знае. Нејзиното име

е Дарлен Маизано, а работи како корпоративен застапник за неколку различни компании. Преведено на хрватски, нејзината работа е застапување на интересите на претпријатието пред Бог, а тоа го прави така што седи тивко на состаноците и се моли. Напишала дури и книга насловена 'Breaking Open the Doors of Success Through Marketplace Intercession' („Отворање на вратата на успехот преку пазарно застапување“). Корпоративна магија Верници или не, повеќето менаџери ќе признаат дека донесувањето одлуки врз основа на божјиот глас и не е најсигурниот избор. Не оспоруваме дека Бог може да биде многу моќен, но најосновното познавање на човечката природа укажува на тоа дека резултатот од ваквото однесување може да биде фатален за претпријатието. Имено, одлуките кои ќе му паднат на памет, менаџерот може да ги прифати како божја волја, без внимателно да размисли за нив. На оние кои мислат идејата не е лоша и дека за неа треба да се


размисли уште малку, им се препорачува книгата 'Jesus CEO' („Претседателот на управата Исус“), па нека ги развиваат своите методи како што им одговара. Има уште многу менаџерски методи кои може да се стават под знак прашалник, а за оние кои се на другата страна на спектарот од оние кои се насочени кон Бога, најдобра литература е 'Corporate magic: Mystical Tools for Business Success' (Корпоративна магија: мистична алатка за деловен успех). Во неа, авторот дава краток преглед на начинот на кој може да се припреми умот, личниот простори и друго, а уште поважно ги наведува и боите, билките, влијанието на планетите и дава доволно информации за работата успешно да се изврши. За оние кои не веруваат ни збор, станува збор за истражување помеѓу деловните луѓе кои со разни методи ги совладале деловните препреки и ги постигнале саканите резултати. Значи, оној што не знае кој би бил најдобриот пат за

претпријатието, секогаш може да подготви неколку крилја од лилјак, да го загрее тенџерето и да се надева на најдоброто. Ѕвездите знаат најдобро За жал, многумина кои со потсмев гледаат на подготвувањето на волшебните

напивки навистина сериозно ја сфаќаат менаџерската помош која ја нуди астрологијата и ќе причекаат Сатурн да влезе во третата куќа за да донесат некоја деловна одлука. Астролози, нумеролози и тарот-мајстори сакаат да нудат решенија во тешките дилеми,

да помагаат во откривањето на највредните вработени и слично. На тој начин, целото раководство треба да застане додека Меркур е во опаѓање, на секои три до четири недели секоја година. Дека менаџерите често применуваат вакви методи, најдобро покажува фактот дека е развиен цел сет карти за тарот наменет токму за помош на деловните луѓе кога донесуваат одлуки. Менаџерите кои повеќе сакаат цврст став и методи кои покажуваат повеќе жестина од подготвувањето напивка за успех, може да се потпрат на книгата 'Leadership secrets of Attila the Hun' („Тајната на лидерството на Атила, Бичот божји“). Најверојатно настаната во обидот што подобро да се искористи воодушевувањето на менаџерите од книгата на Сун Цу „Умешноста на војувањето“ оваа книга покажува како знаењата кои ги применувал Атила во своите воени походи може да се применат на модерниот менаџмент. Умешноста на Атила Книгата содржи приказни кои Атила наводно им ги раскажувал на своите варвари околу огнот настојувајќи од нив да направи што е можно поквалитетни 9

www. m a c e d o n i a - c o n s u l t i n g .com

ТЕМА НА БРОЈОТ

огаш можете да своето претпријатие


ТЕМА НА БРОЈОТ водачи. Иако нема историски докази дека тоа навистина го правел, а факт е дека една од поуките „Немојте да толерирате никој друг кој има амбиции“ е во судир со идејата дека Атила ги учел своите војсководци да бидат подобри. Со текот на годините, идеите претставени во книгата собрале приличен број следбеници. Иако не значи дека самите пораки се неквалитетни, секоја книга врз основа на која се донесуваат важни одлуки за иднината на работењето на одредено претпријатие треба да биде многу веродостојна, а на оваа книга тоа во голема мера и` недостасува. Причината е едноставна – тешко е да се поверува дека познатиот војсководец кого ниту една од неговите 400 не смеела да

го погледне во очи, седел со своите генерали околу огнот и им раскажувал како мора „да очекуваат континуиран напредок и да го поттикнуваат учењето и иновациите кај оние кои ги водат ... и редовно да ги зголемуваат стандардите за направеното“. Во секој случај, здравиот разум вели дека квалитетната и успешна организација не се гради така што на чело на

10

неуспешно претпријатие ќе дојде менаџер кој се поистоветува со варварскиот војсководец. И Буш дели совети Сепак, на Атила барем не може да му се префрли дека бил неуспешен. Книгата 'The Leadership Genius of George W. Bush' (Генијот на лидерството Џорџ В.Буш) им нуди на менаџерите совети како да бидат успешни лидери како што бил најнепопуларниот американски претседател во модерните времиња. Да ја оставиме на страна непопуларноста, бидејќи некогаш и успешните менаџери се непопуларни, но многумина без размислување ќе се согласат дека Буш едноставно не беше успешен во својата работа. Впрочем, доволно кажува тоа дека и покрај претседавањето со најмоќната држава на светот, целокупната јавност ја забавуваше со своите паѓања, што од популарниот во Америка Segway, што по скали. Значи, тој и не е најдобрата личноста од која треба да се учи за лидерство, а камоли да се нарекува гениј во таа дисциплина. Во вечната потрага по волшебната формула на менаџерскиот успех, од време на време се појавува некој нов систем кој нуди решенија од кои многу, токму како и овие примери, уште на прв поглед имаат многу сомнителни квалитети. Не е ни чудно, бидејќи луѓето од секогаш сакале да управуваат со други, а ретки се оние кои знаеле како.

Добра илустрација за тоа колку потенцијални решенија се нудат е да се напише прашањето „Како да се биде успешен менаџер?“ на Google. Понудени се речиси 36 милиони одговори, а многу од нив наведуваат пет карактеристики кои успешниот менаџер мора да ги поседува, три начини за управување со луѓето, десет трикови за постигнување успех... Глупо зад паметното Лесно и едноставно е да се отпише Џорџ Буш и да не се водиме според советите настанати врз основа на неговата работа. Сепак, многу поопасни се книгите и теориите кои својата „глупост“ ја кријат зад добро смислени синтагми и примери кои делуваат многу уверливо. Таквите, за жал, не наидуваат на потсмевот кој го заслужиле и со текот на времето многумина наведуваат на погрешен пат. Додека многу глупите методи е лесно да се препознаат, овие другите потешко се избегнуваат. Можеби се чини дека најдобриот начин е да се побараат докази, па ако нема јасни примери дека претставените методи делуваат, тие едноставно треба да се избегнуваат. За жал, за секоја, дури и најлудата менаџерска метода, секогаш ќе се најде менаџер кој ќе потврди дека само благодарение на тој метод, неговото претпријатие постигнало успех, па дури и за читањето од талог кафе. Оние пак, што повеќе размислуваат секоја менаџерска книга ќе ја читаат со повеќе памет и внимателно ќе изберат кои делови да ги искористат во своите претпријатија.


Светско признание за успешна македонска компанија

СЕМОС ЕДУКАЦИЈА

НАЈДОБАР ТРЕНИНГ ЦЕНТАР ЗА 2010 ГОДИНА

15 ГОДИНИ ЛИДЕР ВО КОМПЈУТЕРСКАТА ЕДУКАЦИЈА Семос Едукација ја доби наградата за најдобар нов тренинг центар за 2010 година на глобално ниво од страна на EC-Council . Наградата беше доделена на 13 Октомври за време на Hacker Halted конференцијата во Мајами. EC-Council е светски позната организација чија дејност е едукација и сертифицирање на етички хакери од многу познати корпорации и институции како што се Microsoft, Cisco, MacAfee, FBI, Scotland Yard, IBM, KPMG, Symantec, Google и многу други. Поради опасноста од cyber нападите кои секојдневно растат, компаниите веќе ангажираат таканаречен “добар хакер” или едноставно “етички хакер”. Задачата на етичкиот хакер е да помогне во спречување на нападите со примена на филозофијата – “Мисли како крадец за да го уловиш крадецот”. Ние во СЕМОС Едукација имаме за цел да ги обучиме етичките хакери како да ги пронајдат ”дупките” во информационите системи, за да можат да ја зголемат нивната безбедност. И очигледно успеавме во тоа, а оваа титула е и повеќе од доволно признание за успешното спроведување на овој тип обуки – изјави Валентина Тасева, директор на Семос Едукација. EC-Council како мандатор за моментално најбараните курсеви за “етичко хакирање” ја прогласи СЕМОС Едукација за најдобар тренинг центар врз основа на многубројни параметри. Тоа е пред сѐ долгогодишната традиција во областа на компјутерското образование која трае од 1995 година, бројноста на слушатели, како и исклучителното експертско образование на предавачите. Во овој едукативен центар, со меѓународно признат сертификат и титула од областа на компјутерското образование за изминативе 15 години се здобиле над 40 илјади слушатели. Што значи дека курсевите во СЕМОС Едукација ги посетуваат во просек околу 3 илјади слушатели годишно, бројка со која навистина ретко кој може да се пофали во Р. Македонија. Сите овие 15 години, Семос Едукација развива систем на компјутерска едукација, како неформално образование, со што го подига степенот на компјутерска едукација на популацијата на просторите на Република Македонија. Паралелно со системот за учење, кој го развива континуирано, во рамките на меѓународните сертфикациони системи координира и организира систем за сертифицирање на знаењата. Како најстар образовен центар, заслугите на СЕМОС Едукација за оваа престижна титула лежат и во способноста да обучува и едуцира кадри од најразлични возрасти и професии и за најразлични индустрии и сектори. Преку 300 домашни компании, здравствени институции, медиумски куќи, банки, ИТ фирми, и преку 50 странски компании секојдневно ја подобруваат својата експертиза и ефикасност во работењето преку обуките на кадарот спроведени во овој едукативен центар.


ПРЕЗЕМЕНО

СУДИР НА ТИТАНИТЕ Мекдоналдс ја напаѓа територијата на Старбакс Минатата недела Мекдоналдс, водечкиот светски синџир ресторани за брза храна, тргна во битка за пазарниот удел во светот на кафените пијалаци за да му ги преземат глобалните купувачи на Старбакс Во рекламирањето на понудата McCafé тие планираат да „фрлат“ огромни пари Кога некој глобален бренд ќе реши да лансира кампања чијашто цел е да го освои пазарот на непосредната конкуренција – тоа е вест. Но, ако џинот одлучи да заземе територија што според досегашната филозофија на работењето не му припаѓа, тоа е вистинска сензација. Минатата недела Мекдоналдс, водечкиот светски синџир ресторани за брза храна, тргна во битка за пазарниот удел во светот на кафените пијалаци за да му ги преземат глобалните купувачи на Старбакс. Челниците на Мекдоналдс го започнаа овој „блицкриг“ со што друго ако не со маркетиншка кампања, што многумина ја вбројуваат меѓу најголемите кампањи во неговата историја. Паднатиот противник Според написите на странските медиуми, во рекламирањето на McCafé понудата, компанијата планира да „фрли“ 100 милиони долари, што на крајот би требало

12

да и донесе приходи од дури една милијарда долари од продажбата на воспоставениот асортиман кафени пијалаци. Толку високите вложувања во маркетинг во време на криза само го оправдуваат статусот на лидер што го има Мекдоналдс, барем кога се работи за стратешкото промислување. Имено, од порано е позната приказната дека

најдоброто време за лансирање на рекламите е кризното време.

На таков начин компанијата што располага со дебел буџет стекнува предност пред конкуренцијата, што ќе и донесе придобивки во времето на смирување на економијата. Не треба да се заборави дека во наведениот случај, Мекдоналдс и Старбакс, без оглед на тоа што секој ја „брка“ својата приказна, се занимаваат со релативно сродни услужни дејности, така што влегувањето во бизнисот има логика. Иако Мекдоналдс веќе неколку години нуди кафе во своите ресторани, дополнителен, а можеби и најсилен аргумент за неговиот потег е фактот што на Старбакс во последниве месеци не му оди баш најдобро. Во последниот квартал заработката му опадна 77 проценти, а до крајот на годината планира да ги намали трошоците за дури 500 милиони долари и да затвори околу илјада кафулиња. Стручњаците го припишуваат падот на прометот на високата цена на


Пречки за Мекдоналдс Кафето се пие дома Во овој момент оптимизмот на Мекдоналдс може да го намалат некои аналитичари што тврдат дека поради кризата франшизерите нема да можат да инвестираат во уредување на рестораните, односно во нивното приспособување на новата понуда. Од друга страна, пак, истражувањата покажуваат дека потрошувачите претпочитаат да пијат кафе

дома, на тој начин настојувајќи да заштедат некој долар. Синџирот за брза храна на ова одговори со пониски цени, но и со познатата теза дека секоја економија има свои фази. Со други зборови, и кризата ќе пројде, а тогаш Мекдоналдс, освен по хамбургерите, може да стане планетарно познат и по своето кафе.

Како што тоа се случува, од „масовките“ најмногу профитира телевизијата, со традиционално најголем опсег, а Мекдоналдс, судејќи по сè, нема да цели само кон најгледаните, туку и кон оние со помал процент на гледаност. Во спотовите, пак, мора во исто време да се комуницира квалитет за да се привлечат критички расположените „кафепијци“, но и пониската цена за да се освојат потрошувачите што досега уживаа во Старбакс. За богатите и сиромашните На крајот, спотовите им

порачуваат на купувачите дека нивното кафе може да им го поправи денот и тоа по прифатлива цена и со ист или подобар квалитет од конкуренцијата. Дека ништо не му се препушта на случајот сведочи и лансирањето на рекламите што за целна група ги имаат Афроамериканците и Хиспаноамериканците, бидејќи истражувањата покажаа дека и потрошувачите од црната раса ги претпочитаат слатките напитоци, додека вторите попрво би се почестиле со еспресо. Радиските спотови, од друга страна, треба да ја привлечат целната група на возраст меѓу 18 и 34 години, а во нив спикерите (професионални актери од театарот во Чикаго) ги учат слушателите како да го изговараат акцентот во McCafé. И тоа не е сè (како што би рекле водителите од спотовите за ТВ продажба), во Мекдоналдс мислеа и на дамите од високото друштво, на кои во текот на Мерцедес-Бенц модната недела им сервираа кафе и уредија еден посебен оддел како „lounge bar" каде љубителките на модата можеа да уживаат во мирисот и вкусот на разновидните напитоци. Неодамна започна и наградна игра во која потрошувачите во 100 зборови треба да опишат како Мекдоналдс може со своето кафе да им го поправи денот и така да освојат 50 илјади долари на Visa кредитна картичка, додека новиот бренд „живее“ и на социјалната мрежа Твитер, каде се очекува од купувачите да разговараат за вредностите на McCafé. 13

ПРЕЗЕМЕНО

производите, а тоа вешто го искористи Мекдоналдс, што својата нова маркетиншка кампања, чијшто врв во американските медиуми ќе биде во текот на летото и која ќе продолжи се до 2011 година, ја заснова токму врз цените. Според написите во Адвертајзинг eјџ (Advertising Age), главниот директор за маркетинг за САД, Нил Голден, во првиот налет очекува дека од рацете на директорите на Старбакс ќе „истисне“ пет проценти од приходите, како и дека кампањата на Мекдоналдс ќе ја зголеми продажбата на сите играчи во секторот. Како што вели тој, за прв пат толку пари одат за рекламирање на кафето, односно на разновидните кафени пијалаци. Може да се очекува, значи, дека Американците во следните месеци навистина ќе се нагледаат реклами за McCafé, што ќе ѕиркаат од сите можни медиуми.


ПРЕЗЕМЕНО Се разбира, во Старбакс потезите на Мекдоналдс не ги дочекаат со воодушевување, особено во моментот кога им се тресат нозете поради неповолната економска ситуација. Сепак, и тие не се глупави, па решија да возвратат со истото оружје и да лансираат своја кампања. Се работи за реклами во кои тие се борат против погрешната перцепција за тоа дека нивните производи се преценети или, едноставно, прескапи. Одбрана на територијата Во најавата на кампањата, Хауард Шулц, директорот на Старбакс, за Фајненшал Тајмс решително изјави дека е вистинскиот момент да се утврди кои работи се точни, а кои се целосно погрешни. Таа идеја минатата недела беше преточена во принт-кампања што, во различни варијанти, се појавува во американските медиуми. А дека е, богами, одличен во бранењето на своите бои доволно зборува текстот на една од рекламите: ‘Starbucks or

14

nothing. Because compromise always leave a really bad aftertaste’ (Старбакс или ништо. Бидејќи компромисот секогаш остава навистина лош вкус во устата). Со кампањата Старбакс реши да понуди и нов напиток што е поефтин од една фунта, и, според неговото мислење (ништо чудно) поквалитетен од останатите на пазарот. Ако се суди според пазарната моќ на Старбакс, годинешниов судир на титаните во најдобриот случај ќе заврши со реми, ако не со победа на Мекдоналдс. Од овој синџир за брза храна може да се очекува сè, па дури и репозиционирање на брендот кој во очите на голем број потрошувачи е синоним за нездрава и мрсна храна.

Мекдоналдс се обидува да се откачи од таквиот имиџ во последниве неколку години, така што веќе потроши значителни износи на предизајнирање на ентериерот на своите ресторани во некои делови од светот, на воведување „поздрави менија“, како овошје и салати, и, на крајот на краевите, ја принуди и маскотата Роналд Мекдоналд да изгуби неколку килограми и да почне да се занимава со спорт. Ако подобро се разгледаат работите, би требало да се обложите на Мекдоналдс.


“Ваша сигурна алтернатива”

1,7 МИЛИЈАРДИ ЕВРА Дисперзија на ризик Во овој момент во Р.Македонија има нешто повеќе од 1,7 милијарди евра депозити во банките и штедилниците депонирани исклучиво од физички лица и домаќинства. Статистиката вели дека тоа би било околу 1,000.00 Евра по глава на жител. На овој статистички податок секако треба да се гледа релативно поради огромните разлики во финансиската моќ кај македонските граѓани. Факт – Банките во Р.Македонија уживаат најголема доверба кај граѓаните. Перцепирани се како единствена институција каде евентуалното штедење не носи скоро никаков ризик. Сите други видови на штедење/инвестирање заедно, опфаќаат минимален процент од вкупниот износ. “Виновници“ за оваа состојба има повеќе: ● Недоволната развиеност на финансиски пазар (на македонските граѓани им се нудат ограничена палета на финансиски продукти во кои можат да ги инвестираат своите пари) ● Недоволната информираност околу можностите за инвестирање на нивните пари (лошо претставување на другите опции) ● Отсуството на пракса за оданочување на депозитите на граѓаните во банкарските институции со што истите се ненамерно се ставаат во бенефицирана позиција. Не треба да бидеме финансиски експерти за да знаеме дека прво начело кое го практикуваат сите свесни инвеститори/штедачи е дисперзијата на ризик. Не постои учебник во кој не е содржана. Нема потреба од потенцирање на светските бројки кои укажуваат на драстична разлика во начинот на вложување и процентуалната еднаквост помеѓу штедењето во банка,штедењето во осигурување на живот, приватни пензиски фондови и сл. Само во 2009 година, осигурителните компании во Европа кои работат осигурување на живот имаат инвестирано повеќе од 4 ТРИЛИОНИ ЕВРА во светската економија. Има зошто граѓаните од Европа имаат само за 2009 година вложено 530 милијарди евра во осигурување на живот. Во овој текст нема да се посветиме на предностите и негативностите кои ги носат различните инструменти на штедење. Наше убедување е дека штедењето како момент е корисно без разлика во која форма се појавува. За волја на вистината и клиентите ги сменија своите навики. Денес се препрочитуваат и “малите букви со ѕвездичка“ на крајот на договорите. Одговорноста кон средствата кои се заработуваат порасна! Одговорноста кон средствата кои се штедат треба да ја следи! Дисперзирајте го ризикот!

http://www.cro.mk/


КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ® - ЖИВОТ АД за осигурување на Живот ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРАВНИ ЛИЦА Единствено КОЛЕКТИВНО ОСИГУРУВАЊЕ НА ЖИВОТ со поврат на СИТЕ вложени средства Според направената анализа во Република Македонија, Компаниите: • Со 50 Вработени, ТРОШАТ - 15.000.00 Евра • Со 100 Вработени, ТРОШАТ - 30,000.00 Евра • Со 200 Вработени, ТРОШАТ - 60,000.00 Евра • Со 500 Вработени, ТРОШАТ - 150,000.00 Евра ...во период од 10 години, НЕПОВРАТНИ средства за Колективно Осигурување! Колку ТРОШИ Вашата Компанија?!?! КОЛКУ би заштедила Вашата компанија и КАДЕ би ги вложила ЗАШТЕДЕНИТЕ средства доколку средствата за Колективно Осигурување се: ▪ 100 % Повратни ▪ Зголемени за Годишна Припишана добивка ▪ Заштитени со Девизна Клаузула Кроациа Осигурување - Живот АД Скопје е ЕДИНСТВЕНАТА осигурителна компанија во Република Македонија која нуди НОВО, УНИКАТНО Животно Колективно Осигурување. Дозволете ни да ја Осигураме Иднината на Вашата Компанија.

Наместо да се запрашате Колку троши, запрашајте се колку штеди Вашата компанија со Колективното Осигурување на живот на КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ!

ЕДИНСТВЕНО ВО КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ АД СКОПЈЕ!


HR АНАЛИЗА Топ 10 региони според огласениот кадар во печатените медиуми во периодот 16.12.2010 - 22.12.2010 Демирхисарски 4% Штипски 4% Битолски 4% Струшки 4%

Кумановски Струмички 2% 2% Гевгелиски Валандовски 3% 2%

Тетовски 16%

Скопски 59%

Споредбен преглед на бројот на огласен кадар во печатените медиуми во периодот 16.12.2010 - 22.12.2010 160

146

140 120

Број на кадар за скопскиот регион

93

80

93

72

Вкупен број на кадар за останатите региони

60 40

44 39

43 26

20

22

25 22

0 16.12.

17.12.

18.12.

HR АНАЛИЗА

100

20.12.

11 21.12.

22.12.

SETTE Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk www.sette.com.mk 19


CV НА ГОЛЕМИТЕ

CV НА

20

големите


c u r r i c u l u m v i ta e PERSONAL INFORMATION Name Date of birth Birthplace

Donald John Trump June 14, 1946 (age 64) New York City, New York, U.S.

Nationality

US

Residence

New York City, New York, U.S.

Occupation

Businessman Chief executive officer

Salary

$50 million (2009)

Net worth

$2 billion (2010)

Parents

Fred Christ Trump (1905-1999), Mary Anne MacLeod (1912-2000)

Spouse (s) Children

Ivana Trump (1977-1992), Marla Maples (1993-1999), Melania Trump (2005-) Donald Trump, Jr. (b.1977), Ivanka Trump (b.1981), Eric Trump (b.1984), Tiffany Trump (b.1993), Barron Trump (b.2006)

Alma mater

University of Pennsylvania

Religion Net worth website

Reformed Church in America $2 billion (2010) www.trump.com

Signature

WORK EXPERIENCE Position held Name of the employer Main activities

CEO Trump Organization Real estate development

Dates Name of the educational institution Degree in subject DEVELOPED PROPERTIES

CV НА ГОЛЕМИТЕ

EDUCATION Gratuated 1968 University of Pennsylvania Bachelor of Science in Economics Trump World Tower: 845 United Nations Plaza, New York, NY. Trump Tower: 725 Fifth Ave, New York, NY 10022 – owned the retail and office space on the lower half of this building. It is valued at $288 million. o Personal Residence: Trump Tower: top 3 floors of Trump Tower with approximately 30,000 square feet (3,000 m²) of space; detailed in bronze, gold, and marble. Worth as much as $50 million, it is one of the most valuable apartments in New York City. AXA Financial Center, 1290 Avenue of the Americas, New York, NY 555 California Street, formerly the Bank of America Center, in San Francisco. Based on the recent sales price, Trump's stake is valued at $540 million. The Trump Building at 40 Wall Street: Trump bought and renovated this building for about $35 million in 1996. Trump Entertainment Resorts: This company owns the Trump branded casino

21


CV НА ГОЛЕМИТЕ resorts. following are the Trump branded casino resorts: Trump Taj Mahal Trump Plaza Trump Marina Riverside South/Trump Place When completed, Riverside South will be the largest single private development in New York City's history. It was built by the Trump Organization, although financed by investors from Hong Kong and owned by the Hudson Waterfront Company. During his financial difficulties in the mid 90's, Trump was forced to sell this site, the former west side rail-yards. The new owners continued Trump's involvement with the property and sought to use his name to seek higher sales prices. Trump International Hotel and Tower Chicago Trump Hotel Las Vegas - a joint development with, Phil Ruffin. Trump International Hotel and Tower (NY) at Columbus Circle Trump International Hotel and Tower New York Trump Park Avenue: Park Avenue & 59th Street. It is valued at $142 million. Golf Courses (valued at $127 million): Trump currently owns four golf courses in the United States: Trump National Golf Club in Briarcliff Manor, New York, Trump National Golf Club in Bedminster, New Jersey, Trump International Golf Club in West Palm Beach, Florida, and Trump National Golf Club in Los Angeles. Nike Store: The Niketown store is located in Trump Tower. It is valued at $120 million Palm Beach estate: 43,000 square feet (4,000 m²) on a large oceanfront lot in Palm Beach. Mar-A-Lago - Palm Beach, Florida. REAL ESTATE LICENSING Many developers pay Donald Trump to market their properties and be the public face for their projects. For that reason, Trump does not own many of the buildings that display his name. According to Forbes, this portion of Trump's empire, actually run by his children, is by far his most valuable with a valuation of $562 million. According to Forbes, there are 33 licensing projects under development including seven "condo hotels" (i.e. The seven Trump International Hotel and Tower developments). BIBLIOGRAPHY Trump: Surviving at the Top (1990) Trump: The Art of Survival (1991) Trump: The Art of the Comeback (1997) Trump: How to Get Rich (2004) The Way to the Top: The Best Business Advice I Ever Received (2004) Trump: Think Like a Billionaire: Everything You Need to Know About Success, Real Estate, and Life (2004) Trump: The Best Golf Advice I Ever Received (2005) Why We Want You to be Rich: Two Men - One Message (2006), co-written with Robert Kiyosaki. Think Big and Kick Ass in Business and Life (2007), co-written with Bill Zanker. (ISBN 978-0061547836) The America We Deserve (2000) (with Dave Shiflett, ISBN 1580631312) Trump: The Best Real Estate Advice I Ever Received: 100 Top Experts Share Their Strategies (2007) Trump 101: The Way to Success (2007) Trump Never Give Up: How I Turned My Biggest Challenges into Success (2008)

22


Доналд Трамп ја започна својата бизнис кариера во канцеларија која ја делеше со својот татко Фред, во Sheepshead Bay, Brooklin, New York. Тој работеше со својот татко пет години, во текот на кои склучија многу бизнис зделки. Трамп изјавил: „Мојот татко беше мојот ментор, јас научив огромен број работи за градежничкиот бизнис од него“. Исто така, Фред Трамп често изјавувал дека некои од најдобрите зделки ги склучувал токму неговиот син Доналд....се што тој ќе допрел, го претварал во злато. Потоа, г-динот Трамп навлегол во многу различниот свет на недвижности на Менхетен. Во Њу Јорк, потписот на Трамп претставува синоним за некои од најпрестижните адреси. Меѓу нив се и светски познатиот облакодер на Петтата авенија – Trump Tower. Некои од луксузните резиденцијални згради се Trump World Tower кај United Nations Plaza, Trump Park Avenue на 59тата улица, Trump Place на реката Хадсон и Trump Palace. Во 1997, Trump International Hotel & Tower ги отвори своите врати за светот. Тој претставува луксузен хотел и резиденцијален комплекс на 52 спрата дизајниран од страна на познатиот архитект Philip Johnson. The Trump Hotel Collections има развиено проекти низ целиот свет и доживеа огромен успех.

Доналд Трамп е исто така познат и како успешен литерарен автор, а неговите книги се бестселери. Некои од неговите бестселери се: The Art of the Deal, кој се смета за класична бизнис литература, The Art of the Comeback, The America We Deserve, How to Get Rich, Think like a Billionaire, Trump 101, Why We Want You To Be Rich, Think Big, Never Give up и Think Like a Champion. Доналд Трамп и телевизиската мрежа NBC се партнери во сопственоста и правата на прикажување за Miss Universe, Miss USA и Miss Teen USA натпреварите во убавина. Во Јануари 2004 година, Трамп ги здружи силите со Mark Burnett Productions и NBC во продуцирањето на реалното телевизиско шоу The Apprentice. Шоуто набрзо стана број 1 на телевизија и во тек е неговата 10 сезона на прикажување. Продикциската куќа на Доналд Трамп – Trump Productions – се наоѓа во Лос Анџелес. Доналд Трамп исто така имаше успешна радио програма на Clear Channel во текот на неколку години. Доналд Трамп претставува дефиниција за успешната Американска приказна. Тој постојано поставува нови стандарди на успех, додека ги проширува своите интереси на национално и интернационално ниво. Доналд Трамп е лично вклучен во се што го носи неговото име. Неговата посветеност го направи да биде врвен развивач на висококвалитетни недвижности ширум светот, а во сите негови активности очигледен е неговиот златен стандард. Тој го претставува архетипскиот бизнисмен – ултимативен склучувач на зделки и пасиониран филантроп. 23

CV НА ГОЛЕМИТЕ

Г-динот Трамп исто така е познат и по развивањето на терени за голф од светска класа. Трамп е страствен голфер, а неговата пасија е очигледна по спектакуларните голф терени кои ги развил и продолжува да ги развива ширум светот.


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

Постојано користите туѓи идеи?

Време е да ја смените професијата! Следниот проект не ве остава на мир. А крaткиот рок истекува. Добро, значи мора да позајмите неколку идеи. Една моја пријателка од Калифорнија, составувачка на реклами, неодамна итно ми се јави во Њујорк. “Помош! Морам да измислам дваесет начини за зголемување на продажбата на авокадо, и тоа за дваесет минути!” И предложив шест, а освен тоа и натпревар за опишување на вкусот на плодот на авокадото. Толку успеав да смислам. Мојот сопруг Дејвид помогна со уште неколку. Подоцна, приjателката ми кажа дека само две од нашите идеи биле определени како прифатливи од екипата на фирмата, но барем не морала да се појави на состанокот со празен лист.Една друга моја колешка добила задача да направи музичка реклама за некој маргарин. Жената не знаеше да испее точно ниедна нота, а уште помалку да измислува рими. Нејзина сила беше чистата строга проза, посебно онаа за батерии и генератори. Се јавила дома и нејзината тринаесетгодишна ќерка успеала да и помогне со проблемот. Но ако постојано морате дакористите туѓи идеи, тоа значи дека не сте ја избрале правилно својата рбаота. Набргу тоа ќе ви биде јасно и вам, а и на вашата

24

фирма. Инаку, во случај на итност, или во текот на почетната обука, нема никаков проблем ако го правите тоа. Идеи за работниот состанок Да претпоставиме дека штотуку почнал работниот состанок, и вам ви доаѓа идеја. Треба ли веднаш да ја кажете? Тоа не е задолжително. Дури и ако звучи како природен одговор на проблемот, тоа никој нема да го забележи, зашто не бил известен однапред за тоа. И ако дознаете дека ќе има нов состанок на таа тема, подобро задржете го бисерот дотогаш и претставете го во кадифена кутија. Сметам дека со текот на времето шефовите лесно сфаќаат на кого можат да сметаат за нови предлози, без да мора притоа да го изведувате целото шоу со привлекување на вниманието. Од друга страна, ако докрај ги браните своите идеи, за другите ќе стане доста тешко да тврдат дека се нивни. Мажите често ги определуваат жените како премногу емоционални. (Обожаваат да не гледаат како се тресеме и плачеме од јад за нив, но никако не сакаат таква драматика на работно место.) Всушност, жените не се толку емоционални колку што мислат мажите, но би било мудро од ваша страна ако

ги придружувате своите идеи со соодветни графики, табели и бројки. Статистиката е најдобро средство за објаснување на вашите интуитивни проникнувања. Една моја познајница научила да ги хармонизира своите внатрешни убедувања со статистичките податоци. Ако случајно наиде на важна информација во врска со прирастот на населението или со труење со инсектициди, без проблем може да ја изнесе така што ќе звучи како Киплингер. Други луѓе ги составуваат своите статистички графикони според потребите, што е најисправниот начин според мене. Штоооооо?! Веќе дваесет минути сите околу вас размислуваат за двојниот фрамостан со трансмисиона поддршка, но вие сепак не сфаќате дали зборуваат за мостови, за ремени или за чевли со високи потпетици. Ако сте искусен професионалец, во некоја фаза ќе ги


Слушајте внимателно и, ако по извесно време почуствувате дека работите како да почнуваат да ви се разјаснуваат, гордо дигнете ја главата и погледнете околу себе. (Никој не очекува од вас да се мешате.) Ако другите почнат да поставуваат прашања, додајте и едно или две ваши. (Не повеќе!) Запомнете дека малите девојки со претерано големи прашања обично зрачат незнаење. Нивните колеги чувствуваат дека сакаат да се вклучат, но и дека немаат што посебно да дадат. Солзите како аргумент? Ако сте убедена дека сите во салата за состаноци колективно грешат за некое прашање, со исклучок на вас (многу е можно тоа да се случи), тогаш соберете храброст, кажете ги главно своите мисли, но направете го тоа меко и елегантно, без претерана самоувереност.

Ако се случи да имате проблем да земете збор, за ништо на светот не обидувајте се да преминете на хистеричен бран (посебно ако спорите со мажи, кои и без тоа сметаат дека жените во бизнисот не можат да дадат ништо друго освен својата женска хистерија). Смиреноста е важен фактор за привлекување на машкото внимание. Одлично знаете дека во текот на официјалните банкети во центар на вниманието се претвораат бестрасните личности, а тие што испуштале пара, обично се принудени да си ја свиткаат опашката и да се стуткаат во агол. Колку посмирено звучите и колку помалку го покажувате своето незадоволство, толку ви се поголеми шансите да го смените начинот на мислење на присутните. Дали се прашуватеколку време да одвоите за својата тема? Доволно, но не многу долго. На крајот може и да не бидете принудена да го менувате своето мислење, но најверојатно ќе дојде мигот кога ќе престанете да мислите дека е подобро да умрете отколку да се согласите со другите, Сепак, тоа што е ставено како влог е само деловното решение, а не вашата чест! А што се случува со солзите како аргумент? Солзите се исклучително импресивен аргумент, но исто толку срцепарателен е еден вагон што излетал од колосек, од чии прозорци и врати стрчат човечки раце и нозе. Некои луѓе едноставно не сакаат да бидат импресионирани на таков начин. Освен тоа, не е лесна работата

да пуштате солзи во секој потребен случај. Верувајте ми, сум се обидела! Солзите имаат навика да навираат токму кога најмалку ги очекувате. Како стар борец против оние со огромно количество несреќно искуство, можам да ви го кажам следното: ако почувствувате дека малите ѓаволчиња навираат, скријте се некаде и почекајте да си отидат! Пофалете ги идеите на другите По секоја цена давајте им комплименти на луѓето поради нивните идеи, кога тие навистина се добри, независно од тоа колку ве чини тоа! Изразот од типот: “Елоиза, твојата идеја навистина е фантастична! Сензационална е!” автоматски ќе ви ја донесе репутацијата на далековидо и чудесно човечко суштество. Токму така! Но ако претпочитувате да се затворите во себе и да почнете љубоморно да тропкате со пенкалото по масат, со сигурност ќе ве наречат најзавидлив елемент на работното место. Да претпоставиме дека денес сите акламираат некој друг поради идејата што вчера ви дошла вам, но не стеимале храброст да а кажете. Ви гарантирам дека, ако ја кажетегласно таа мисла, никој нема да ви поверува. Но не треба поради тоа да извршите харакири! Запамтете дека плодниот мозок со сигурност набргу ќе измисли нашто друго, а следниот пат, кога веќе го иматетолку неопходното болно искуство, вие ќе бидете тој штоќе го акламираат и кому ќему честитаат!

25

ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

прекинете и ќе ги прашате: “Ама за што размислувате тука, по ѓаволите?” Но, како неискусен аматер, единственото што ви останува е да стоите настрана и да се трсете од мака.


ПРОЧИТАЈТЕ НЕШТО КОРИСНО

How countries compete: strategy, structure, and government in the global economy

Richard H. K. Vietor

Business and political leaders often talk about what their respective countries must do to compete in the world economy. But what does it really mean for a country to compete, and how do they do this successfully? As the world has globalized, countries develop strategies to compete for the markets, technologies, and skills that will raise their standards of living. These government strategies can make—or break—a nation’s efforts to drive and sustain growth. In How Countries Compete: Strategy, Structure and Government in the Global Economy, Richard Vietor shows how governments set direction and create the climate for a nation’s economic development and profitable private enterprise. Drawing on history, economic analysis, and interviews with executives and officials around the globe, Vietor provides rich and insightful examinations of different government approaches to growth and development-leading to both success and failure.

26


HR РЕЧНИК Бизнис Именка 1. Работа во купување,продажба или вршење на други работи да се направи профит Примери: Може да правиме многу бизнис со Јапонија, Бизнисот се шири, Бизнисот е слаб.Поправање на автомобили е 90% од нашиот бизнис.Направивме повеќе бизнис неделата пред божиќ одколку што обично правиме месечно, штрајковите се многу лоши за бизнисот.Во која деловна гранка е вашиот бизнис. Користење да бидете во бизнис Да раководите комерцијална фирма Примери: Таа требаше да оди во странство по бизнис. Директорот е во Холандија по Бизнис. Kомерцијална компанија Пример: Тој поседува мала компанија за поправка на коли. Таа води бизнис од нејзиниот дом. Јас поставив бизнис како брокер за осигурување.

Статистика за познавање Дискутираните работи од MS Office на дел од работобарателите од базата на Вработување.Ком 75 Word Пример: Главниот бизнис (тема) беше завршен до 3 часот попладне. Excel 38 Power Point 21 Acces 11 Internet 55

Дел од работобарателите на Вработување.Ком најмногу ги владеат програмите Word и Internet од MS Office пакетот

37%

Word

СТАТИСТИКА

28%

Excel

6%

Power Point 10%

Acces 19%

Internet

27


2011

28


29


ОГЛАСНА ТАБЛА

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ

за потребите на својот клиент

КОМПАНИЈА ОД СКОПЈЕ објавува

ОГЛАС за вработување на

ДЕЛОВНА АСИСТЕНТКА со РУСКИ ЈАЗИК Потребни квалификации: Високо образование Одлично владеење на руски јазик – пожелно мајчин Пожелно познавање на англиски јазик Одлично познавање на работа со компјутер Работно искуство на иста/слична позиција Одлични организациски способности Одлични комуникациски способности Способност за работа во кратки рокови

Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: katerinam@vrabotuvanje.com.mk , со ЗАДОЛЖИТЕЛНА НАЗНАКА на апликацијата “За оглас за деловна асистентка со руски јазик”.

!

Напомена: * САМО кандидатките кои го владеат рускиот јазик ќе бидат вклучени во селекцијата!

ОГЛАСОТ ТРАЕ 5 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

30


-3 Маркетинг агенти/софтвер презентери -3-Веб програмери (АСП,АСП НЕТ) -3 Office асистенти .Пријавите да се праќаат на е-маил vrabotuvanje@mdc.com. mk, најдоцна до 10 Јануари 2011 година.Заинтересирани кандидати своите апликации может да ги поднесат и преку веб страната на МЕДИА ДОТ КОМ на следната адреса:www. mdc.com.mk

Проект„Градење на капацитетите на ветеринарните служби за имплементација на ЕУ Аквис“ Скопје Утрински Весник 28.12.2010 Проект„Градење на капацитетите на ветеринарните служби за имплементација на ЕУ Аквис“ објавува оглас за Помлади долгорочни експерти во области на Ветеринарна легислатива и Контрола на болести кај животни. Апликантите се поканети да го поднесат нивното резиме на Англиски јазик на следната имејл адреса:slavka.zer@gmail. com Датумот за затворање на апликациите е 03.01.2011.

Здружението на новинарите на Македонија Скопје Дневник 28.12.2010 Здружението на новинарите на Македонија распишува:Оглас за вработување на извршен директор на определено време на една година, со можност за продолжување. -Конкурсот е отворен до 10 јануари 2011 година. Заинтересираните кандидати треба да поднесат мотивационо писмо, кратка биографија и најмалку две препораки.Документите може да се поднесат електронски и на E-Mail:znm@on.net. mk или лично на адресата на ЗНМ:Градски ѕид 13,1000 Скопје.

Универзитетот на Југоисточна Европа Тетово Дневник 27.12.2010 Универзитетот на Југоисточна Европа-Тетово објавува оглас за пополнување на работно место со определено работно време: Развивач на софтвер Рокот за доставување на апликациите е 5 дена од денот на објавувањето на конкурсот.Огласот е отворен до 28.12.2010 Ве молиме пратете ја апликацијата преку е-маил:HROffice@seeu.edu. mk до предвидениот рок на огласот.

Т-Мобајл Скопје Дневник 28.12.2010 Т-Мобајл бара искусен и полн со ентузијазам: Асистент на проект Овој оглас е во важност 5 дена од денот на објавувањето. Вашите апликации треба да се праќаат на следнава адреса: Т-Мобиле Македонија АД Скопје „Орце Николов“ бб,Скопје со назнака „Надворешен оглас-Асистент на проект“ или на vrabotuvanje@tmobile.mk

Динамик Системс Скопје Дневник 27.12.2010 Динамик Системс има потреба од монтажери. Пратете свое ЦВ со фотографија и мотивациско писмо на e-mail:vrabotuvanje@dynamicsystems.com.mk или на адреса:Динамик системи,ул.11 Октомври 115а 2/4, Скопје. Огласот трае 10 дена од неговото објавување. Телефонски повици во врска со огласот нема да бидат прифатени.

31

ОГЛАСНА ТАБЛА

МЕДИА ДОТ КОМ, брзо растечка фирма со 4 годишно искуство во областа на информатичката технологија во Р.Македонија, и има потреба од:


ОГЛАСНА ТАБЛА Македонски Телеком АД-Скопје Скопје Дневник 25.12.2010

Фирмата „ФРОТИРЕКС„-ДОО Скопје Дневник 24.12.2010

Македонски Телеком АД-Скопје има потреба од пополнување на работно место во Сектор за управување со готовина во Областа на финансии. Виши менаџер за готовина-1 извршител Огласот ќе биде објавен на ден 25.12.2010 година и ќе трае 5 дена. Пријавените кандидати ќе се селектираат по пат на интервју.

Агенцијата Греј Ворлдвајд Скопје 24.12.2010 Агенцијата Греј Ворлдвајд има потреба од модератори и супервизори за реализирање на училишната едукативна програма од областа на личната хигиена и здравјето. Како да аплицирате? Испратете автобиографија (ЦВ) и фотографија на смедната адреса: Grey Worldwide Поштенски фах 115 1000 Скопје (За училишната едукативна програма Always) или на E-mail адреса:office@grey.com.mk Краен рок на аплицирање е 10.01.2011.

ПроКредит Банка Скопје Дневник 25.12.2010

„Терминал-Комуналец“ ДООЕЛ Прилеп Вечер 22.12.2010

Синерџи Медикал Скопје Дневник 27.12.2010

ПроКредит Банка вработува: Професор по Сметководство, со полно работно време, на определен период од 6 до 12 месеци Ве молиме испратете ги вашите апликации (CV-кратка биографија и мотивациско писмо) на подолу наведената адреса или пополнете ја апликациската форма на www.procreditbank.com.mk не подоцна од 09.01.2011 година. Сектор за човечки ресурси Јане Сандански 109а,1000 Скопје.

„Терминал-Комуналец“ ДООЕЛ Прилеп се објавува јавен оглас за прием на работници на определено време. Огласот трае 5(пет) работни дена од денот на објавување во дневниот печат, а изборот ќе се изврши во рок од 8(осум) дена по ситекот на рокот за поднесување на молби.

32

Фирмата „ФРОТИРЕКС„-ДОО Скопје, бара работници за следните работни места: -шест работници-ткајач и со и без работно искуство -два машински инжењери за одржување -два работника со комерција со висока стручна спрема познавање на англиски јазик и компјутери Тел.25510-252 Моб.тел.075/430-466

Синерџи Медикал има потреба од вработување на лице: -завршено средно медицинско училиште -одлично познавање на англиски јазик(читање,пишување,зборува ње) -активно работење со компјутери MS Office -положен возачки испит Б категорија -одлични комуникациски вештини -желба за едукација -спремност за работа под притисок -возраст над 25 години Заинтересираните кандидати да пратат писмо за интерес и CV најдоцна до 05.01.2011 година на следната адреса: Ул.Васил Стефановски бр.1а/3 1000 Скопје Со назнака „за оглас“


33

ОГЛАСНА ТАБЛА


ОГЛАСНА ТАБЛА ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ

за потребите на својот клиент

КОМПАНИЈА ОД СКОПЈЕ СО ДЕЈНОСТ УВОЗ, ПРОИЗВОДСТВО И ПРОДАЖБА НА ИНФОРМАТИЧКА ОПРЕМА И СОФТВЕР објавува

ОГЛАС за ангажирање на

МЕНАЏЕР НА СЕРВИСЕН ЦЕНТАР (ЕДНА ПОЗИЦИЈА)

Главни цели: Пакети за грижа на корисници Проширување на портфолиото на услуги Задоволни клиенти Како недостатокот да се претвори во предност Зголемување на ефикасноста на сервисите Сервисите како додадена вредност

Потребни квалификации: ВСС, предност диплома од областа на Технички науки или менаџмент Минимум 3 години работно искуство на иста или слична позиција Пожелно е поседување на еден или повеќе сертификати за вештини и познавање на ИТ технологии (технички/ продажни специјалности) од некои од следниве IT вендори: Microsoft, Dell, Hp, Cisko, EMC, Linux и други ISO сертификат Одлични комуникациски вештини и тимска работа Одлични аналитички и организациски вештини Проектна работа, работа со извештаи Способност за забележување детали, работа под притисок и на кратки рокови

Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: marijaj@vrabotuvanje.com.mk , со назнака на апликацијата “за оглас за Менаџер на сервисен центар”.

! 34

Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!


АКВА КОКИНО, Компанија од Куманово - производство и дистрибуција на газирана и негазирана вода, за потребите во Скопје во соработка со

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ објавува

ОГЛАС

за работно ангажирање на

ДИСТРИБУТЕРИ со Ц категорија Бараме млади, амбициозни но одговорни личности кои завршиле најмалку Средно образование, имаат претходно работно искуство во дистрибуција или комерција се активни возачи со возачка дозвола Ц-категорија, поседуваат продажни вештини и предизвик им е работата на терен. Иднината на компанијата претставува секојдневно спроведување на мисијата, со цел постигнување на визијата, преку остварување на зацртаните планови, амбициозноста, желбата и мотивираноста нa вработените како и задоволството на коминтентите, купувачите и потрошувачите.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Доколку и Вие сакате да станете дел од оваа компанија и ваквиот работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ испратете Ваша Професионална биографија на следната маил адреса: marijaj@vrabotuvanje.com.mk со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака „за оглас за Дистрибутер“. За дополнителни информации јавете се на телефон: 02 32 30 091/ 02 32 96 446

!

Напомена: * Кандидатите кои ќе влезат во потесниот круг од селекцијата, односно, ги исполнуваат сите наведени критериуми, ќе бидат контактирани.

ОГЛАСОТ ТРАЕ 7 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО.

35


ОГЛАСНА ТАБЛА

ДОЗНАЈТЕ ПОВЕЌЕ ЗА РАБОТАТА како ЗАСТАПНИК ВО КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ АД СКОПЈЕ • • • • • • • •

Застапникот за осигурување бара и придобива нови клиенти Застапникот е личност која врши продажба на разни видови животно осигурување на клиентите Го одржува односот помеѓу Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје и неговите клиенти Еднаш осигуран клиент влегува во лично портфолио и носи континуирана заработка Застапникот е личност од која се бара теренско организирање на работата Застапникот за осигурување самостојно располага со своето работно време и не е просторно ограничен во канцеларија туку својата работа во главно ја извршува на терен Застапникот му пружа помош на осигуреникот при остварување на неговите права од осигурување и води грижа за наплатата на премијата Работата на застапникот во осигурување се провизионира, платата зависи од вложениот труд и не постои горна граница на заработка

ОВОЗМОЖУВАМЕ: •

• •

Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје на застапникот му овозможува постојана подршка и едукација како од осигурителните теми така и за темите кои се однесуваат на развој на продажните вештини Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје на застапниците им овозможува професионално напредување во структурата на организацијата низ 7 кариерни позиции Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје дополнително ги стимулира најуспешните застапници преку награден програм

Сите Вие кои сте продажно ориентирани, динамични и организирани, јавете ни се! Придружете се на нашиот продажен тим, станете дел од Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје! Вашите податоци испратете ги на e-mail: katerinam@vrabotuvanje.com.mk

www.cro.mk www.crosig.hr

36


ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ

за потребите на својот клиент

КОМПАНИЈАТА СО ДЕЈНОСТ ТРГОВИЈА НА ГОЛЕМО И МАЛО, УВОЗ И ИЗВОЗ И ДИСТРИБУЦИЈА НА СТОКИ ЗА ШИРОКА ПОТРОШУВАЧКА, објавува

ОГЛАС за вработување на

ДИСТРИБУТЕР СО Ц- КАТЕГОРИЈА за регионот на

СТРУГА

(1 ИЗВРШИТЕЛ) Потребни квалификации:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Минимум ССС Возачка дозвола Ц- категорија Претходно работно искуство со возење камион Желба за работа во дистрибуција

Доколку сте заинтересирани за работната позиција, ВЕДНАШ испратете го вашето CV на следната маил адреса: katerinam@vrabotuvanje.com.mk, со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака на позицијата за која аплицирате. За повеќе информации јавете се на телефон: 02 32 30 091 и 02 32 96 446.

!

Напомена: * Кандидатите кои ќе влезат во потесниот круг од селекцијата, ќе бидат контактирани.

ОГЛАСОТ ТРАЕ ДО 7 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

37


ОГЛАСНА ТАБЛА ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ за потребите на својот клиент

објавува

ОГЛАС за ангажирање на

НАДВОРЕШНИ СОРАБОТНИЦИ Поканети се сите кои имаат предиспозиции за работа со луѓе, во продажба, поседуваат високо истакнати презентерски вештини и се спремни да одговорат на следниве критериуми и квалификации:

Минимум Средно образование Солидно познавање на англиски јазик Активна возачка дозвола Б категорија Ориентираност кон купувачи Изнаоѓање на членови Развивање, нудење и продажба на бренд продукти – кредитни картички Презентација на терен, склучување на договори за соработка Истражување на пазарот

ПОБРЗАЈТЕ, доколку сакате да чекорите на патот кон успехот заедно со нас, и Вашата амбиција е да работите за компанија со одлично поставена организација, квалитетни развојни планови, добра стратегија на работење и стручни кадри во кои секогаш е загарантиран напредок и ефикасност...

Вашето CV испратете го на маил remonr@vrabotuvanje.com.mk со задолжителна назнака „за оглас за Надворешен Соработник за Дајнерс“ и ние ќе ве контактираме.

38


ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ

за потребите на

МЛЕКАРНИЦА ЈОКА - КОМПАНИЈА СО ДЕЈНОСТ ПРОИЗВОДСТВО И ДИСТРИБУЦИЈА НА МЛЕКО И МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ објавува

ОГЛАС за ангажирање на

ДИСТРИБУТЕР ЗА РЕОНОТ НА КАВАДАРЦИ И НЕГОТИНО (ЕДНА ПОЗИЦИЈА) Потребни квалификации:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Минимум ССС Приоритет е претходно работно искуство на иста или слична позиција Познавање на реоните и продажните места Возачка дозвола Б- категорија Задолжително сопствено возило Предност – поседување сопствена фирма (правен субјект)

Главни задачи и одговорности: Истражување и развој на пазарот Навремена дистрибуција на производите Следење и грижа за наплатата

Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: marijaj@vrabotuvanje.com.mk , со назнака на апликацијата “за оглас за Дистрибутер за Кавадарци и Неготино”.

!

Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

39


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk © 2010 ВработувањеNEWS All Rightswww.vrabotuvanje.com.mk Reserved www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

v.News 83  

Vrabotuvanje NEWS Broj 83

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you