Skrivelystmagasinet Nr 6

Page 1

SKRIVELYST MAGASINET FOR DE SKRIVELYSTNE

Juleutgave 2018


2

Velkommen «Nå begynner det å nærme seg juletider, og juletider betyr julefri. For noen vil fri være synonymt med masse kreativ skrivetid, mens for andre vil fri være en fjern drøm midt i studietid eller arbeidslivet.» Slik startet velkommen-teksten i julemagasinet for 2017, tusen takk for følget også gjennom 2018. Vi har hatt et fantastisk Skrivelyst-år med mange spennende nye prosjekter! En ny workshop, kanskje en bokklubb (?), mer torsdagstips, mer ide-fredag og ikke minst en spennende 2019 sommerleir! Vi har mange gode samarbeidspartnere og det formes stadig nye. Med magasinet har vi håpet å inspirere til videre arbeid med tekster, inspirasjon til å lese mer og ikke minst sjansen til å tro på deg selv, og den forfatteren du er og utvikler deg som! Skrivelystmagasinet vil desverre ikke bli med oss ut i det nye året, så igjen, tusen takk for følget, og takk for nå!

I DENNE UTGAVEN: Redaktør: Helén S. Johansen Skribenter: Madeleine Ferre Alexander H. Sandtorv Therese Flisnes Opskar Nina Lily Nordskag Helle Langmoen Helén S. Johansen Ida Katrine Røkenes Brekken Mika G. Espeland Bilder: Helén S. Johansen Helle Langmoen Ida-Katrine R. Brekken https://morguefile.com


Innhold

04 Til deg som skriver 06 Julekalenderene 11 Tenn Ljos 12 Solsnu 14 Voks som et tre 18 Halloween Crawl 24 Torsdagstips 25 Idefredag


4

Fotograf Patuska ved Morguefile.com


5

TIL DEG SOM SKRIVER - Alexander H. Sandtorv Mest sannsynligvis vet du ikke hvem jeg er, men jeg håper likevel jeg får fortelle deg litt om meg selv. Jeg er 31 år gammel, jobber på Universitetet i Oslo, synes ikke ananas har noe på en pizza å gjøre, og drikker alt for mye kaffe. Og så er jeg forfatter. Jeg har skrevet så lenge jeg kan huske. Den første romanen min (som jeg synes er sykt flau nå som voksen) skrev jeg da jeg var 14 eller 15 år gammel. Jeg skrev hele tiden, over alt. På bussen, på skolen, hjemme. Til og med når jeg ikke hadde pen og papir arbeidet hodet mitt med historier. Jeg pleide å dagdrømme om å være forfatter. Tenk så fint! Jeg var veldig utålmodig. Hvert år som gikk, ble jeg bare mer og mer rastløs! Nå måtte det vel være min tur! Refusjon på refusjon, jeg fikk ikke snakket med en redaktør en gang. Jeg så at noen ble utgitt da de bare var 22. Jeg ble eldre, og begynte å bli bitter.

Alt jeg ville, var å bli utgitt. Jeg kom ut med min første bok i 2016. Da var jeg 29 år gammel. Det tok altså mange, mange år. Det jeg prøver å si, er at det tar lang tid å lære å skrive godt. Jeg skriver bøker for barn, ungdom og voksne. Jeg skriver fagbøker og skjønnlitteratur. Siden den første boken min kom ut, har det blitt flere, og nå i 2019 kommer jeg med fire nye bøker. Det høres imponerende ut (og jeg har jobbet veldig hardt), men her er det som er viktig: jeg lærer fortsatt. Mye. Jeg skriver fortsatt mye dårlig. Mye flaut. Av og til lurer jeg på om jeg i det hele tatt forstår norsk. Jeg setter komma på feil sted, skriver et avsnitt som redaktøren mener må strykes helt. Kanskje det er et kapittel som må strykes helt. Jeg har mange begynnelser på bøker som aldri blir noen ting enn filer på en bortgjemt mappe på skrivebordet mitt på pc-en. Jeg har skriblerier som bare ble en Alexander H. Sandtorv er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo. Han har gitt ut en rekke fagbøker innen kjemi, blant annet “God Kjemi” fra 2018 og “Kjemi - enkelt forklart” fra 2016. I tillegg til fagbøker har han gitt ut “Profetien om Laura” gjennom Umbrella forlag. Fotograf: Emil W. Breistein

tanke. Det å skrive og det å være utgitt forfatter er ikke det samme. Mitt råd til deg som skriver, er å skrive. Så får forlag og resten av greiene kommer når de kommer. Det rådet skulle jeg gjerne gitt meg selv.

“Det er dette alt dreier seg om. Deg og det du føler når du skriver.” Jeg tror at hvis du leser dette, er du kanskje som meg. Drømmende. Full av kreativitet og fantasi. Du leser nok mye selv, og ikke bare det, du føler kanskje mye når du leser også. Kanskje du tror på ordet, på kraften i en setning, på magien i en scene. Kanskje du går rundt og lever i en verden sammen med andre karakter du har lest om. Bøkene dine er kanskje det viktigste du eier. Dette er fine ting. Det dette alt dreier seg om. Deg og det du føler når du skriver. Så får alt annet komme når det kommer.


6


Julekalender 1

“The Jungle” - Clive Cussler Lag en appelsinkalender med nelliker og send en SMS til en venn du ikke har møtt på lenge. La desember starte med en velduftende kalender og muligheten til å glede en venn! Kanskje denne vennen trengte en hyggelig melding akkurat i dag?

Å

rets julekalender fra Skrivelyst ble ikke bare en, men to kalendere. Den ene på facebook med et håp om å spre glede både til våre følgere og til de våre følgere er i kontakt med. Den andre var på instagram, og var en utvidelse av mandagsbok; ikke bare hadde vi en bok i uka. Neida denne desember-måneden hadde vi nedtelling til jul med ikke mindre enn en bok om dagen! Vi prøvde å gi et bredt utvalg både av juleaktiviteter på facebook, og av lesing på instagram, og vi prøvde å finne noe for alle. Nå, nå har vi samlet begge våre kalendere her i magasinet slik at nettopp du skal kunne se vårt utvalg.

2

“Elitesoldat” - Thomas Rathsack 1. Søndag i advent betyr konkurranse! Denne søndagen kan du vinne en flott bok sponset av Kolon forlag, og det eneste du trenger å gjøre er å beskrive deg selv slik en forfatter ville beskrevet deg i en bok! Del i kommentarene her, eller på privat melding, så er du med i trekningen.

3

“Kollaps” - Jared Diamond Lag en kopp kaffe, te eller kakao til en venn eller kollega! Det er utrolig hvor mye en kopp med noe godt kan glede noen.

4

“Ondskapen” - Jan Guillou Lag deg en kopp kakao med krem og se en julefilm! Det er viktig å kunne sette seg ned og ta et pust i bakken. DU fortjener det. Hvilken julefilm har du mest lyst til å se? Har du en favoritt julefilm?

5

“På innsiden” - Eirik Jensen Dekorer til jul på jobb eller på skolen din! Litt dekorasjoner kan spre så mye glede, og hvem vil vel ikke spre glede i desember?

6

“Mørke netter i Barcelona” - Alicia Giménez-Bartlett Lag tekopp-lys! De blir superfine, er super-enkle å lage og ikke minst er de en fantastisk julegave! Du bruker et gammelt lys, kutter det opp og putter det i et syltetøyglass som egentlig skal kastes. Putt syltetøyglasset i kokende vann og vent til voksen er helt smeltet, da kan du putte en veke i koppen - jeg kjøpte mine på et bruktmarket - og helle fra syltetøyglasset ned i koppen, men husk at det er varmt. Hvem ville du gitt et tekopp-lys til?

7


8

“The kite runner” - Khaled Hosseini Lag et eller flere hjemmelagede julekort! Det å få julekort er utrolig hyggelig, og det blir enda bedre når de er laget selv!

7

“I morgen var jeg alltid en løve” Arnhild Lauveng Kjøp en blomst - eller kanskje en blomsterbukett til noen du er glad i! Blomster når man ikke forventer det er så utrolig hyggelig! Hvem vil du gi blomster til?

10

“Among thieves” David Hosp Lag juletrepynt! Enten til å gi bort i julegave, til å henge på ditt eget juletre eller til å henge på et tre du går forbi i parken for å spre litt glede. Sett deg ned med noe godt å drikke og finn tid til å kose deg med å gjøre noe kreativt!

12

“Katakombens hemmelighet” - Tom Egeland Enda et bruksområde for et kort du har laget (eller kjøpt). Gi et julekort til en fremmed! Om du ønsker å gå rett bort til noen å gi det, slippe det ned i en hvilkensomhelst postkasse, her er mulighetene mange! Men tenk gleden du kan spre ved å dele ut et hyggelig julekort, til noen som ikke forventer det. Spesielt nå som vi er halvveis til jul!

13

9

“Jenta på klippen” - Lucinda Riley 2. Søndag i advent og også i dag kan du vinne en flott bok sponset av Kolon forlag! Denne gangen ønsker vi å lese din seksords historie. Del i kommentarene her eller på privat melding så er du med i trekningen.

11

“As chimney sweepers come to dust” Alan Bradley Nå er tiden kommet for å ta i bruk julekortene du kanskje laget for et par dager siden! I dag vil vi gjerne at du skal sende et julekort. Det kan være til noen du ser hver dag som kanskje ikke forventer et julekort, det kan være til noen du ikke har sett på lenge eller det kan være til noen du akkurat nå kom til å tenke på. Hvem sender dere julekort til?

“Hold Fast” - Samuel Massie I dag er det Lucia! Selv om det er torsdag vil jeg virkelig anbefale alle å lage lussekatter. Ved å søke litt på google finner man mange deilige oppskrifter, og hvis du virkelig ønsker å glede noen nettopp i dag, på en nesten helt vanlig torsdag, hvorfor ikke gi dem en lussekatt?


14

“El Presidente Ha Desaparecido” - Bill Clinton og James Patterson Nå er det på tide å tenke litt på seg selv og sine nærmeste, derfor vil vi at dere skal invitere til spillkveld! Del gjerne bilder av aktiviteten deres med oss! Hvem ønsker du å invitere på spillkveld?

9

15

““Og bakom synger skogene” Trygve Gulbranssen Det er på høy tid å lage pepperkakehus! Hva er vell ikke koseligere enn å sitte rundt bordet og pynte deilige nystekte pepperkaker? Hva slags pepperkakehus vil du lage?

16

“Dykking i fjerne farvann” - Nils Aukan 3. Søndag i advent! Denne søndagen ønsker vi å lese en tekst, et utdrag fra en tekst, et dikt, ja rett og slett hva som helst, som du har skrevet tidligere. Del det med oss i kommentarer eller på privat melding og du er med i trekningen av en bok sponset av Juritzen forlag!

18

17

“ Tom Sawyer” - Mark Twain I dag heier vi på dere, og når mandagen blir litt ekstra tung ønsker vi gjerne bilder av at dere gjør det vi gjorde mye som barn, teppeslott! Eller teppe borg, hva enn du kaller det, så er det et fantastisk sted å ta med seg en bok, litt kakao eller te eller kaffe og bare stenge verden ute en liten stund.

“Pergamentet” - Gert Nygårdshaug Inviter en eller flere venner på baking og smaking av Julecupcakes! Hvem mener du fortjener en julecupcake akkurat i dag?

19

“Between the lines - volumes of words unspoken” - Céline Zabad Med julaften et par dager unna, hva er vell bedre enn å starte dagen med å skrive ned tre ting du liker med deg selv? Skriv det gjerne på postit lapper du henger på speilet! Har du planlagt hva du skal ha på deg på julaften?

20

“Jakten på Thunder” - Eskil Engdal og Kjetil Sæter Nesten ingen dager igjen! Nå begynner vi å få dårlig tid! Fort deg å skrive et brev til nissen før det er for sent. Hva ønsker du deg til jul i år?

21

”Anne fra Bjørkely” Lucy M. Montgomery Nå er det på tide å glede de stakkars små som fryser av seg fjærene ute! Legg ut litt fuglemat til de flaksende små! Pleier du å legge ut mat til fugler?


10

22

“Traktaten - Varsleren” - Hogne Hongset Dagen før - dagen før dagen! I dag ønsker jeg å sende en hilsen til alle de som savner noen nå i julen. Alle som har mistet noen. Tenn et lys med meg for dem vi savner, dem vi gjerne skulle hatt her med oss, bare en - eller tusen juler til. Hvem tenner du lys for i kveld?

23

“Glem meg” - Alex Schulman 4. Søndag i advent! Denne søndagen kan du vinne en flott bok, sponset av Kolon forlag. I dag er det så enkelt, og vanskelig, som å fortelle oss om dine - dagen før dagen tradisjoner!

J

ulekalenderen er over for i år og vinnerne er kontaktet. Som i år kommer vi neste år til å fortsette å ha konkurranser med jevne mellomrom, premiene vil variere. Denne gangen er premiene sponset av Kolon forlag, og Juritzen forlag. Vi deler ut disse bøkene; Mari Tveita Stagirm: Alle nyanser av sinne – Kolon forlag Mari Tveita Stagrim: Det jeg leter etter finnes ikke her – Kolon forlag Jan Kristoffer Dale: Arbeidsnerver – Kolon forlag Erin Hunter: Kattekrigerne; Knust Idyll – Juritzen forlag

24

“Harry Potter and the Philosopher´s stone” - J.K. Rowling Endelig er dagen her! Og i dag ønsker vi at du skal finne noe du selv har hatt en stund, men som fortsatt ser like bra ut - eller fungerer like godt - og gi det bort som en hemmelig nisse! Du skal ikke fortelle den du gir det til hvem det er fra, kanskje du til og med har startet en gjenbruks-hemmelig-nisse-tradisjon? Hva er dine planer for kvelden?


Tenn ljos

I mørkret verker alle sår Av lite mat og tronge kår, I kulda høyres gråt av kvie Av gatar fulle i julestrie. Bak glanspapir og silkeband Gøymer seg ei stille hand Som ber om klede, hus og mat Som framleis held attende hat. For kjærleik lyser alle gatar Og tener meir enn dei som hatar. Den som både gir og får Skal straks få kjenne attgrodd sår Skal straks få høyre gråten falle: God jol til deg, og til oss alle. Ida Katrine Røkenes Brekken


12

SOLSNU 2

DET ER IKKE SÃ… LENGE TIL LEIR

1.-4. AUGUST, 2019


13

Det som startet med en impulsiv mail utviklet seg til å bli en invitasjon. Nå står jeg plutselig her, med sola i ryggen og kjenner hårene på armene reise seg i spenning. En lett bris bærer med seg løftet om en vakker sommerdag. Det hersker komplett ro over gården jeg ser utover, det står i total motsetning til følelsene inne i meg. Det er så stille og fredfullt at jeg er helt sikker på at jeg har kommet feil. Jeg løfter med meg baggen min og møter det første mennesket på vei ut av det lille, hvite huset. Hun smiler og strekker fram en hånd. Så enkelt kan det være å møte mennesker du kommer til å sette pris på resten av livet. Neste person jeg møter smiler også fra hjertet og jeg kjenner at sommerfuglene i magen ikke lenger er opprørte, men spente. Jeg kjenner at stedets ro og menneskenes smil trekker inn i meg og får meg til å føle meg velkommen. Det er kanskje ikke så ille å reise på leir helt alene, for første gang, som jeg var redd for.

I løpet av dagen møter jeg bare hyggelige folk. Vi ler og tuller og snakker om ting som er viktige for oss, ting vi har til felles og ting som skiller oss fra hverandre. Det er allikevel en enighet om at det å lytte til hva andre har å si er det viktigste og måten man sier det på. Jeg føler at jeg ser de andre. Vi spiller spill og drar dumme vitser og ler nesten hele tiden. Når kvelden kommer har jeg ikke sluttet å smile siden jeg kom.

Vi begynner å jobbe i workshops med en gang. Jeg kjenner at jeg har blitt litt redd igjen. Redd for å vise hva jeg brenner for, hvordan jeg skriver. Redd for at jeg kommer til å være den dårligste, men det øyeblikket vi begynner er all redsel bak meg og jeg fokuserer totalt på det vi skal få til. Øvelsene er så forskjellige, vi jobber i mange sjangre og langt utenfor min egen komfortsone, sjan men det gjør meg nysgjerrig og egentlig ganske stolt over at jeg får til å lage noe. Mye av det jeg lagde endte opp med å bli tullete, humorbasert og latterpreget. Og det var helt greit.

“ Så lett kan det være å møte noen som du kommer til å sette pris på resten av livet”

Samarbeidsoppgavene var det beste. Jeg visste ikke at det kunne fungere så godt å jobbe med noen andre. Etter å ha skrevet oppgaver på skolen i mange år, og deltatt i ensidige gruppearbeid har jeg blitt skeptisk til å arbeide med andre mennesker når det kommer til skriving. Å jobbe med oppgaver på leiren med andre var derimot noe av det morsomste og mest produktive jeg har gjort. Jeg fikk gleden av å skrive en russesang og fremføre den til stor begeistring for de andre leirdeltakerne. I en annen workshop skapte vi en helt ny verden der hester styrte over menneskeheten, som nå var underlagt dem som slaver. I workshopene der vi jobbet en og en, skrev jeg utkast til noen av de beste tekstene jeg noen sinne har laget. De var ikke morsomme i det hele tatt. Det var noe med balansen, mellom mitt eget arbeid og gleden ved å jobbe med andre, som inspirerte meg stort.

Nå som vi er midtvinters kjenner jeg motivasjonen renne ut. Det er lenge siden jeg var på leir, lenge siden jeg fikk inspirasjon fra andre til å skrive. Lenge siden jeg lo med mine nye venner og tullet og hadde det helt supert. Det som holder meg varm er tanken på at det bare er 150 dager igjen til neste gang vi alle sammen sees . 1. August, parkeringsplassen på 2019 skal jeg stå på pa Portåsen og hilse gamle kjente og nye venner velkommen med åpne armer. Jeg håper jeg ser deg der.

- Helle, leirarrangør 2019


14

Voks som et tre

Fotograf Madeleine Ferre (f. 1983) er utdannet ved Forfatterstudiet i Telemark og Forfatterakademiet, i tillegg til at hun har en bachelorgrad i journalistikk med statsvitenskap. Hun har de siste ti årene jobbet som frilansjournalist på nett for de største mediehusene i Norge

og da særlig på fagområdene psykisk helse, samliv og seksualitet. Hun er grunnlegger og daglig drifter av det sosiale nettverket Skriverne & Leserne (Facebook).


15 trengte drømmen, sluttet å gå på biblioteket og “lost my mind”. Jeg ble syk av det, befant meg i en vond sirkel med kvernetanker og grubling i ti år! For meg fantes det ingen annen vei, så heldigvis kom jeg inn på forfatterskoler som voksen. Når jeg i dag ser tilbake på årene uten personlig skriving og lesing, står det klart for meg at det å neglisjere min litterære person i alle de formende årene er det minst rasjonelle jeg noen gang har gjort.

Derfor vil jeg, via fagfolk, gi deg noen råd med på veien videre:

1

jschumacher ved Morguefile.com Jeg var selv et barn med skrivelyst og leselyst. Jeg drømte om å bli forfatter og favorittstedet var biblioteket hvor jeg var mest meg. Men velmenende voksne fikk meg til å tro at denne lysten ikke kunne forsvares rasjonelt. Så jeg ble journalist, for-

SKRIV, LES! Først, redaktør Christian Kjelstrup i Aschehoug Forlags sier nesten alt: Skriv! For å bli god må du prioritere det. Stå opp tidlig eller skru av tv og Facebook om kvelden. Skriv en time hver dag. I starten må du sikkert skrote alt, men gradvis vil det dukke opp en stemme i språket. Les! For å få inn et flerstemt språk. Still spørsmål til teksten: Hva er det forfatteren prøver på her, hva er det som funker og ikke funker? Les samtidslitteratur. En bok slippes nemlig ikke i et vakuum.

2

FØLG LESINGENS LOGIKK Følg lesingens logikk, for å bruke forfatter Tomas Espedals ord. Det er så enkelt

som at hvis du leser mye gjennom livet så vil du komme frem dit du skal. Altså, uansett hvordan du kommer inn i litteraturen vil du komme til kjente forfattere før eller siden – og boken som blir et gjennombrudd for deg, din stil og ditt forfatterskap hvis du har slike ambisjoner? Men uansett ambisjonsnivå, les og let for «the pleasure of finding things out» (for å sitere fysiker Richard Feynman)!

3

IKKE TENK AT DET MÅ BLI BOK Ikke tenk at det må bli bok, husk heller på forfatter Josefine Klougart som startet å skrive tidlig og aldri sluttet. Hun skrev små tekster helt fra barndommen av og fortsatte med dette på forfatterskolen i København, til hun leste dem med en veileder som en dag skjøv stabelen over bordet og sa: Send den til et forlag! Stabelen ble antatt, og er hennes debutroman Stigninger og fall (2010).

4

SØRG FOR TID OG RO Forfatter Thor Gotaas ga meg en gave av noen ord i en e-post utveksling, etter at vi møttes på toget mellom Nordagutu og Bø i 2015. «Tid og ro. Det er alt du trenger.» Dette er så viktig i den digitale tidsalderen, og hvis du noen gang har sittet på en gård i Bø og fått internettet kuttet av en traktor og blitt ufrivillig offline i noen dager, da har du opplevd forskjellen på med og uten de digitale impulsene. (Ja, jeg opplevde det ... og etter at jeg hadde hektet meg av så leste jeg rekordmange bøker.)


16

5

VÆR TÅLMODIG Til slutt, forfatter Reiner Maria Rilke skriver i Brev til en ung dikter (Dreyers Forlag, 1969) om å leve en tid i bøkene og om tålmodighet: «Her måles ikke tiden, her gjelder ikke år og ti år er ingenting. Å være kunstner vil si at man ikke regner og teller, men vokser som et tre: som ikke presser sine safter, men står tålmodig i vinterens stormer uten angsten for at det ikke kommer en sommer. Den kommer nok. Men den kommer bare til de tålmodige, de som alltid lever som om evigheten selv lå foran dem: sorgløs, stille og uendelig. Jeg lærer det daglig, lærer det under smerter som jeg er dypt takknemlig for: tålmod er alt!» Kanskje er boken noe å ønske seg til jul? Den finnes også i Bokhylla.no. Kilder: Aschehougs skrivetips (2016) Aschehoug Forlag, Tomas Espedal Interview: My Books are About Language (2015) Louisiana Channel, Josefine Klougart og Kjersti Skomsvold (2017) Litteraturhusets podkast og Rilke, Maria Reiner (1969) Brev til en ung dikter. Dreyers Forlag 3 SPØRSMÅL SOM VEIVISER Stilt overfor livets veivalg, spør deg selv: • Hva er jeg dypt lidenskapelig i forhold til? • Hva møter mitt talent? • Hva møter et betydelig behov i verden? For hvis du som meg er en med skrivelyst og leselyst, så er det noe som vil falle på plass for deg etter hvert dersom du tar lysten på alvor. Kilde: McKeown, Greg. (2014) Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less. Currency. 5 ORD I RYGGSEKKEN Hvem er du når du er mest deg selv? En bevisstgjørende øvelse du kan gjøre for eksempel hvert syvende år gjennom livet ditt er er å liste opp hva du likte, mislikte, lærte og ferdigheter du opparbeidet deg da du var 7-14 år, 14-21 år, 21-28 år og

så videre. Markere de ordene du blir intuitivt glad av. Velg deg også 5 ord som gir deg gåsehud. Hver gang du tar et viktig valg kan du spørre deg selv om det fyller hjertet med den samme gleden du føler for: 1. 2. 3. 4. 5.

________________________ ________________________ ________________________ ________________________ ________________________

Jeg kan røpe at da jeg gjorde dette like før min 35-årsdag i år, idet jeg var i ferd med å pakke ned skrivehuset i Bø, så innså jeg til min store skrekk at det var lite lyst etter politikk å spore i alle mine syv års faser. Men statsvitenskap skulle jeg altså studere først! Vi er rare dyr som tar rare “rasjonelle” valg. (Jeg ble aldri politiker eller politisk journalist, men poet ... å, det ville vært stort og en dag kunne kalle seg det.) Helt til slutt vil jeg bare understreke at det er mange veier man kan gå med lysten til å skrive og lese, enten du vil studere fag eller kanskje få deg en helt annen type jobb som enklere lar seg kombinere med et kunstnerisk liv. Gartner ..?I oktober

Iprøvde vi oss

oktober prøvde vi oss med en ny type skriveaktivitet kalt «crawl». Det er en slags hinderløype for skrivere som skal stimulere til økt ordtelling. Det er en gangs effektiv måte å dytte seg i gang og utfordre seg til å fortsette med å skrive, selv når man ikke er helt sikker på hva man driver med. Noen går inn i det med en plan, andre åpner helt enkelt et dokument og begynner å skrive. Resultatet blir gjerne mange, mange ord. Øvelsen vektlegger kvantitet, ikke nødvendigvis kvalitet, men etter å ha samlet utdrag fra deltakernes tekster kan jeg trygt si at vi har fått til begge deler.

med en ny type

Crawlen vi fulgte handlet om Halloween og beskrev en Zombieapokalypse. Målet var å skrive nok ord til å komme seg ut av vanskelige situasjoner og overleve epidemien. Tilsammen skrev deltakerne over 30.000 ord. Har du lyst til å prøve deg på en crawl? Vi kommer definitivt til å gjøre dette igjen, så følg Skrivelyst på Facebook, eller prøv deg på denne crawlen, som ligger i slutten av artikkelen.

skriveaktivitet kalt «crawl».

Benny var den deltakeren som endte opp med høyest ordtelling, på 11.000 ord, og som ble ferdig med både del 1 og 2 først. Hen forteller at hen skrev på flere forskjellige noveller under crawlen, noe på norsk og noe på engelsk. Her er et utdrag fra den lengste novellen hen skrev på under crawlen.

Det er en slags hinderløype

“He arrives a couple of minutes later in an old, red pick-up truck, with some rust along the edges and what sounds like someone wreaking havoc in the engine.

for skrivere


He is taller than her, but not by a lot, and in serious need of a haircut. He takes her hand and smiles brightly. He has the same sunny skin as the people in town.” Jeg har ikke vært med på crawls før, så det var helt nytt for meg, men synes det var veldig artig og en veldig motiverende måte å skrive på. Jeg merka at jeg sleit litt med å finne historier etter hvert, men klarte å skrape sammen nok til å fullføre i hvertfall. -Benny, 11.010 ord

En annen som lå i tet helt fra starten var Adde. Helt ny til Skrivelyst, kasta hun seg rundt og fullførte del 1 på rekordtid! Selv hadde hun lett lenge etter en form for aktivitet eller gruppe der hun kunne bli inspirert og hjulpet i skrivinga, og hun fant Skrivelyst på akkurat riktig tidspunkt. “Jeg ville likt å sett deg dø tenkte jeg. Men sånt skal man ikke tenke. Man skal ikke hate. Det hadde bare vært så godt å gjøre slutt på deg. Du kunne ligget i ro på gulvet uten å ane. Jeg kunne stirre på deg til det ble natt. Det ville gått kjapt. Stol på meg. En kule i brystet. Kanskje to. Det er ikke galt å tenke sånn. Det er jo du som får meg til å tenke på det. Det er du som vil det. Du vil få meg til å ville det. ”

Når jeg fant ut at Skrivelyst eksisterte var det ikke et spørsmål en gang. Dette måtte jeg finne ut mer om. Når jeg hørte om crawlen så leste jeg meg opp på det og slang meg bare på. Jeg likte crawlen, syntes det var et greit tidsfordriv. Jeg kjente også på litt konkurranseinstinkt. - Adde, 6504 ord Artikkelen fortsetter på neste side.


20

Selv med fokus på kvantitet har utdragene jeg har lest fra deltakerne overrasket stort. Kvalitetsmessig ligger nivået over all forventning. For min del var det nesten irriterende at jeg hadde bedt om så korte utdrag, da jeg hadde aller mest lyst til å lese mer av det de hadde skrevet. Gi meg hele historien! En av de jeg spurte om kunne sende meg mer, så jeg fikk lest videre, var Therese. Hun startet utfordringen med et helt blankt ark og hadde ingen plan for historien. Svaret jeg fikk tilbake var at hun også var veldig nysgjerrig på hvordan det gikk videre, og skulle si ifra når hun visste det selv. Hun vant også deltaker prisen for crawlen! Jeg kastet et stjålet blikk bort på Peter. Hånden hans var allerede tilbake på låret mitt. Han smilte skjevt og blunket. Det kom til å bli en lang biltur, og en krevende tur sådan, med sjarmøren i førersetet og musikkentusiasten i baksetet. Heldigvis hadde vi et ekstra par øyne og ører vi måtte passe oss for. Og det var nøyaktig dette jeg hadde blitt advart mot. Du må passe på deg selv. Du må tenke over hva du orker og hvor mye mer du orker. Du må bestemme deg. Du må.. du må.. du må... Takk, men jeg må absolutt ingenting. En biltur kunne være en biltur. Trenger ikke bety mer enn det...

Jeg har aldri vært med på en crawl før. Det var akkurat det jeg trengte for å skrive litt. Det var en god og morsom unnskyldning for å sette seg ned med skriving i en travel hverdag. - Therese, 2380 ord Den som endte med crawlens nest største ordtelling var Helén; leder i Skrivelyst og redaktør av magasinet, intet mindre. Vi jobbet sammen om å arrangere crawlen og hun var riktig så gira da vi startet. Hun kom i mål før måneden var over og skrev på noen forskjellige prosjekter hun hadde begynt på før crawlen. Hønene burde ikke være stille, tenkte Sofie, når hun så den oransje og hvite halen stikke opp bak det høye gresset. De burde lage et skikkelig leven slik at Mikkel blir redd og stikker av, eller slik at de vekker Rolf. Rolf er hunden til Sofie, og han sover ute i sin egen hundegård - og han kunne garantert skremme Mikkel. Nå hadde det seg slik at akkurat denne tidlige morgenen hadde Rolf tenkt og sove ekstra godt, og det hadde hønene også. Sofie ville ikke - selv om hun hadde planer om å stikke av og aldri komme tilbake - at hønene skulle ha det vondt. Derfor grep hun tak i Jo og dro han med seg langs gresset noen meter før de stoppet opp. Jeg har ikke gjort en crawl før, men syns det var veldig fin måte for å få rumpa i gir på. Man får noe å jobbe mot og noen å sammenligne seg med,


21 og sånn blir jeg litt stressa av, så jeg bare må skrive! For min del, som er god på å utsette, er det veldig, veldig greit. - Helén, 10.019 ord Når alle deltakerne har skrevet skjønnlitterært, spenning, romantikk og humor, så kommer selvfølgelig min egen innsats til å skille seg litt ut. Jeg skrev jo crawlen, og i utgangspunktet skulle jeg jo fullføre den, jeg og. Det var ikke like lett sagt, som gjort. Jeg skjønte fort a tjeg hadde tatt meg vann over hodet, og klarte bare bli ferdig med del 1. Det gjør det for meg mye mer imponerende med de som faktisk klarte å fullføre. Jeg hadde ikke noe jeg ønsket å skrive på, så da endte jeg med å låne noen forslag fra idé-fredag og så skrev jeg et kåseri som utdraget mitt er fra. Hvem er flink pike? Generasjon perfekt, curling, Z, kall oss hva du vil. Milleniums-barna som står til alle forventninger, røyker mindre, drikker mindre og flere som tar høyere utdanning enn noen gang. Overtallet av jenter som fullfører videregående skolegang og så stuper med hodet først inn i ny studiehverdag. De unge, pliktoppfyllende som ikke kan annet enn å smile og nikke og gjøre som de blir bedt. En generasjon som er så smarte at de ikke skjønner det selv. En del av befolkningen som er så akademisk overarchived at de ikke forstår folkevett, eller når grensa er nådd. Flink pinke-generasjonen. Psykt perfekt. Sykelig smart. Alt for oppdratt. Alt i alt er jeg strålende fornøyd både med det jeg klarte å få til i løpet av Crawlen, med deltakelsen, de tilbakemeldingene jeg har fått og selvfølgelig selve historien crawlen baserte seg på. Jeg hadde det fantastisk morsomt mens jeg skrev den. En ting er helt sikkert, selv om jeg ikke fullførte skrev jeg i alle fall en god del mer ord enn jeg ellers ville ha gjort i oktober. - Helle, 6663

1. Plass: Benny 2. Plass: Helén 3. Plass: Adde

Halloween crawl 1. Det er 31. oktober, høsten har satt inn for fullt med kaldere dager og mørke kvelder. Du er på vei hjem og sjekker posten før du går inn døra hjemme. Du finner et brev som er til deg. Mens du leser brevet, skriv 250 ord. 2. Det er en invitasjon til en halloweenfest som har blitt forsinket i posten. Du må raskt bestemme deg for hva du skal gå som. Dine valg er: Mannen med ljåen Cheerleader Donald Trump deg selv 3. Du tar på deg kostymet ditt og drar til festen som er hos en venn av deg. Skriv i 15 minutter mens du sitter på bussen til festen. 4. Det er mange som allerede er på festen. Du kan nesten ikke velge hva du skal gjøre først. Du skriver 100 ord mens du introduserer deg for alle i rommet. Om du er utkledd som Donald Trump kan du hoppe over denne runden, siden ingen vil snakke med deg. 5 . Du har lyst til å danse og finner frem dine beste moves. Du har gulvet for deg selv i hele fem minutter før noen blir med. Skriv i 5 minutter mens du danser med resten av festen. Er du utkledd som cheerleader skriver du 5 minutter til, fordi du lever deg så inn i rollen og er veldig energisk. 6. Det er tid for konkurranser, du vil selvfølgelig vinne. For å vinne må du skrive 500 ord på 10 minutter. Hvis du klarer å skrive 500 ord får du en liten pose med 5 godteri. Skriver du 400 ord får du 3 godteri. Skriver du 250 ord får du 1 godteri. Hvis du skrev mindre enn 250 ord må du skrive 100 ord mens du kommer deg over flausen av å tape konkurransen. 7. Det er på tide å kle på seg for å gå trick or treat. Skriv 150 ord mens du leter etter skoene dine. Er du utkledd som mannen med ljåen kan du hoppe over denne runden fordi du aldri tok av deg skoene og har gjemt dem under kappa.


22

8. Du somler deg ut fra festen og ender opp bak de andre. Og det går jo ikke, for du trenger jo å være først for å mest godteri. Skriv til nærmeste 100 mens du tar igjen fortroppen. Er du utkledd som cheerleader kan du hoppe over denne runden fordi du fremdeles er veldig energisk og har plenty med energi til å ta igjen de første. 9. Dere banker på den første døra og en eldre dame åpner opp. Hun er sjarmert over alle de forskjellige kostymene og deler ut et godteri til hver som har en word count på over 1000 ord. Om du har over 1000 ord, men er utkledd som deg selv får du ikke godteri av damen, hun ikke er imponert over kostymeinnsatsen. 10. Dere går videre til neste dør. Der er det en ung herremann som ikke vil dele ut et godteri til hver før du har skrevet 250 ord. Skriv 250 ord og få et godteri av mannen. 11. Det tredje huset dere kommer til er helt mørkt, men du ringer på allikevel. Døra slår opp og en hodeløs prest kommer løpende mot dere. Skriv i 5 minutter mens dere løper i sikkerhet. Om du er utkledd som cheerleader kan du hoppe over denne runden fordi du er så god på å takle adrenalin og har ganske god kondis. 12. Dere løper heseblesende til andre enden av gata og finner en dør der dere kan banke på. Det er en liten familie som åpner og de vil gjerne gi deg et godteri om du kan skrive 150 ord. Skriv 150 ord for å få et godteri. Om du er utkledd som deg selv får du et ekstra godteri for å fullføre runden siden de tror du er en voksen som passer på barna mens de går trick or treat. 13. I enden av gaten ligger et stort og forfallent hus. Halvparten av gruppa tør ikke gå opp til huset, resten våger seg opp og banker på døra. Hvis du er mannen med ljåen eller Donald Trump blir du med opp til huset og skriver 500 ord for å få et godteri. Hvis du er utkledd som cheerleader eller deg selv blir du værende ved porten og skriver 350 ord. 14. Etter det skumle huset orker dere nesten ikke mer, men på vei tilbake til festen går dere forbi et utrolig kult pyntet hus med masse gresskar og skjeletter som henger fra trærne. Dere bare må gå inn. I døra venter en stilig heks som vil gi dere godteri, men først må dere testes. Skriv i 30 minutter.

Hvis du skriver over 1000 ord får du 5 godteri Skriver du over 750 ord får du 3 godteri skriver du 500 ord får du 1 godteri skriver du under 500 ord må du skrive 100 ord som straff, før du får et godteri av damen. 15. Dere går tilbake til festen og sammenlikner fangsten. Ta antallet godteri du har når og gang det med 0,3, gang det 100 og skriv samme antall ord. 16. Festen er over og du går alene hjemover fordi du ikke rakk bussen. Du syns du hører noen bak deg og går for å se hvem det er. Skriv 150 ord mens du inspiserer området. 17. Du stopper ved en busk når et menneske dukker opp fra bak busken. Hun er utkledd som en zombie og du er veldig imponert over kostymet. Alt ser skikkelig ekte ut, grønnskinnet i huden, mangelen på hår, åpne sår, til og med den rottene stanken er der. Du skjønner plutselig at dette ikke er et kostyme og begynner å sprinte hjemover. Du hører zombiejenta skrike bak deg og lyden av løping. Du løper så godt du kan hjemover, og skriver i 25 minutter mens du unngår å bli tatt igjen. Du kan ikke hoppe over denne runden. Hvis du skriver over 2000 ord kommer du deg hjem i sikkerhet. Hvis du skriver over 1500 ord mister du et godteri på veien, men kommer deg hjem i sikkerhet. Hvis du skriver 1000 ord mister du 2 godteri, men kommer deg trygt hjem. Hvis du skriver under 1000 ord mister du godteposen, men kommer deg heldigvis hjem i trygghet. 18. Inngangsdøra smekker igjen bak deg og du er endelig i trygghet. Skriv i 15 minutter mens du skifter til vanlige klær og får igjen pusten. 19. Mens du skiftet hørte du det dundret på døra, men nå har det blitt veldig stille. Kanskje litt for stille? Du er på vei inn på kjøkkenet når du hører at stuevinduet ditt knuser. Zombiejenta er på vei inn i huset, du må få tak i et våpen fort. Du kan velge mellom: Stekepanne, en gammel loff, en kniv og en brødrister. 20. Du griper tak i ditt valgte våpen og kjapper deg ut døra som går ut i kjøkkenhagen. Skriv 500 ord mens du løper for livet. 21. Det går opp for deg at du ikke kan løpe for alltid, du må varsle folk. Du bestemmer deg for å dra til tonkelen din som er overlevelsesekspert. Skriv til nærmeste 100.


22. Du ankommer onkel sitt hus heseblesende. Han åpner døra og du skal prøve å forklare hva som har skjedd. Skriv så mange ord du klarer på 5 minutter. Klarer du 500 ord får du 3 godteri av onkelen din og han slipper deg inn. Klarer du 300 ord får et rart blikk fra onkelen din og 2 godteri. men han slipper deg inn Klarer du 150 ord får du 1 godteri og han ber deg forklare litt roligere, så du må skrive 150 ord til. Skriver du færre enn 150 ord lukker onkelen din døra, mens han sier han ikke liker folk som går trick or treat. Skriv 200 ord mens du prøver å overtale han gjennom døra at du ikke tuller. 23. Onkel har blitt overbevist, han ber deg bli med i bilen så dere kan kjøre til skjulet han har i skogen. Skriv i 30 minutter mens dere kjører. 24. Dere har så vidt kommet ut av byen når en elg kommer løpende ut i veibanen. Onkel prøver å styre unna, men han mister kontrollen og bilen kræsjer i et tre. Skriv 250 ord mens du sjekker at dere er ok. Hvis du valgte kniv som våpen kan du skjære deg løs fra sikkerhetsbelte og hoppe over denne runden. 25. Dere har begge kommet dere ut av bilen når du skjønner hva som skremte elgen: en ny zombie kommer haltende fra bak treet og gurgler mot deg. Du må løpe avgårde igjen. Skriv i 10 minutter mens du løper mot byen igjen. 26. Du ser blålys i det fjerne og bestemmer deg for å følge etter. Skriv 150 ord mens du prøver å finne ut hvor politibilen ble av. 27. Du hører at noen kommer pesende bak deg. Du må handle raskt, angripe eller løpe? Hvis du har kniven eller loffen setter du opp farten og fortsetter du å løpe. Skriv 300 ord. Hvis du valgte stekepanna svinger du skikkelig til og treffer angriperen så han deiser i bakken. Du kan hoppe over runden. Hvis du valgte brødristeren snur du deg og kaster den alt du kan og treffer han midt i ansiktet. Han er midlertidig slått ut, så du kan løpe litt roligere. Skriv 100 ord. 28. Du runder hjørnet til hovedgata og møter på en strøm med mennesker. Det har jo vært halloweenparade, og årets tema var zombier. Det er tydelig at paraden er under angrep, men du klarer ikke skille mellom hvem som er ekte zombier og hvem som bare er i kostyme. Skriv 20 minutter mens du prøver å finne ut av hvem som er hvem. Hvis du valgte den gamle loffen som våpen kan du hoppe over denne runden, siden alle zombier er allerigsk mot gluten og

trekker seg unna deg med en gang de ser den. 29. Du innser at det ikke hjelper å vite hvem som er hvem og bestemmer deg heller for å prøve å finne et stronghold. Skriv 500 ord mens du beveger deg mot supermarkedet. 30. Du er ikke den eneste som har hatt den gode idéen, fem andre holder allerede på å sikre inngangene. Skriv til din totale word count er over 5000 ord. Er den allerede over 5000 kan du skrive 150 ord fordi du er så produktiv. 31. Dere har lukket alle innganger, delt opp rasjoner og laget vaktplan. Dere skal vente ut epidemien sammen. Dere har nok rasjoner til 3 måneder. Skriv 45 minutter mens ukene går. 32. Den 24. desember får dere endelig strømmen tilbake, etter flere uker uten. Dere har blitt vandt til å bo i mørket, blitt vandt med hverandres selskap og egentlig vendt deg til tanken om at dette er sånn resten av livet blir. Redningsmannskapet som henter dere ut er helt forbauset over hvor god helse du har, du er den eneste som ikke blir sendt rett på sykehus. Du snakker med reportere fra aviser og neste dag er det deg alle snakker om, og ditt ansikt som er på forsiden av hele landets aviser. Du er vidunderet som overlevde zombieapokalypsen, et julemirakel. Ingen trodde det fantes flere overlevende. Historien din er så interessant at du blir tilbudt både bokdeal og filmrettighetene blir solgt. Kevin Hart og Jennifer Lawrence skal spille hovedrollene. Du prøver å avslutte dette kapittelet i livet ditt, men først må du få skrevet historien ut av systemet. Skriv til nærmeste 1000 og fullfør boken om din historie om zombieapokalypsen. Du kan ikke hoppe over denne runden. Du har nå overlevd og fullført Halloween crawl 2018! Gratulerer!

23


24

Torsdagstips Av Mika G. Espeland

Vær spesifikk!

I samtale om hvordan vi kan opprettholde skrivelysten og engasjementet hos våre interesserte gjennom året kom ideen om å gi våre følgere skrivetips året gjennom opp. Om de ikke skriver hele året, skal de i alle fall ha muligheten til å lære noe om skriving, for å holde gnisten gående, selv i periodene mellom arrangement, som for mange kanskje tilsvarer en større eller mindre skrivesperre. Organisasjonen Skrivelyst valgte ut at tipsene skulle være ukentlige, og ved valget av ukedagen torsdag, var ideen om Torsdagstips blitt til. Der tipser vi om røbbel og bit, til alle deler av skriveprosessen, fra A til Å. Dette er så alle våre følgere, uansett hvor langt de er komt med egne prosjekter, vil dra nytte av tipsene våre. Det er en lærerik prosess for alle parter, da jeg stadig lærer nye ting i jakt på gode tips og triks til dere. Vi hadde en temaperiode om dialogtips, og det er definitivt det som ble mest lærerikt for meg, og vi håper at det nyttig for dere også! Håper dere vil fortsette å følge med på tipsene våre på nyåret også! Jeg avslutter med et lite, ekstra tips til dere; Vær spesifikk! Se på disse to setningene, og tenk over hvilken som gir det beste mentale bildet. «Det gamle huset var fullt av malerier» «Husets mugne vegger var dekorert av naturmalerier, alt fra rosehager, fregatter i stormvær og snødekte skoglandskap, alle med en bevitnelse av hva slags menneske som en gang hadde bodd her.»


25 det var alt livet handla om, og eg skreiv så mange dårlige Harry Potter-etterlikningar at eg kunne sikkert fylt eit veldig lite skulebibliotek.

Ideen bak idefredag

Av Ida Katrine Røkenes Brekken

Har du nokonsinne kjent på at du har skikkelig lyst til å skrive, men du veit ikkje om kva? Hjartet pumper iherdig, hjernen jobber på spreng og fingrane sitrar etter å forme ord, setningar, meining men du har ingen idé å formidle? Det har eg kjend mange gongar. Av og til får eg det utav det blå. Som norsklærar, derimot, får eg det oftast når eg snakkar om kjend og god litteratur med elevane mine. Eg får det når eg gir dei skriftlege oppgåver i engelsk og norsk, spesielt når dei skal skrive skjønnlitteratur. Også kjenner eg det spesielt når dei spør meg kva eg ville bli som vaksen då eg var på deira alder. Mine elevar er 10 år, og då eg var 10 år ville eg bli forfattar. Kvar gong eg fortel dei det, så kjenner eg på saknet etter å ha mange og store idear til bøker og tekster. Eg skreiv dikt som om

Som 26 år gamal og tilsynelatande ansvarleg vaksen, så er det vanskeleg å finne tid og inspirasjon i kvardagen til å skrive dårlige Harry Potter-etterlikningar. Det er tungt å setje av tid til å fokusere på min eigen fantasi og mitt eiga utløp for kreativitet. Det er så mykje som skal gjerast, og avstanden mellom inspirasjonen er til tider alt for stor. Så eg har i stor grad vald at eg skriv ikkje lenger, for det er enklare å gi det opp fullstendig enn å halde fast på det og berre gjere noko utav det no og då. Likevel, når eg får spørsmål om å bidra til Skrivelyst-magasinet, eller når eg får spørsmål om å halde workshops, så seier eg ja. Eg kan skrive eit dikt til magasinet. Eg kan ordne ein tekst. Eller eg seier ja. Eg kan halde workshops om skriving. Eg kan fortelje om verdsbygging, som eg nesten ikkje driv med lenger, men som eg elsker. Av og til skal det ikkje meir til enn at nokon gir deg ein idé. Eg er av den typen som let meg veldig inspirere av

Av og til skal det ikkje meir til enn at nokon gir deg ein idé andres kreasjonar. Spesielt songtekstar inspirerer meg, men også videospel, bøker/ lydbøker og kunst kan tale veldig tydeleg til meg. Det er ufatteleg kor mykje ein kan inspirere kvarandre utan å eigentleg meine det. Det fekk meg til å undre på om eg nokon sinne har klart å inspirere nokon. Har eg bidratt til nokon andre si skriveglede? Har eg gitt glør til nokon si skrivelyst?


26 Det var også slik eg fann ut at eg ville forelå, og ha ansvar for, Skrivelyst sin “Idéfredag”. Eg ville prøve å bidra til andre si skrivelyst. Eg ville prøve å inspirere, å gi følgarane og lesarane våre idear. Etter at eg fekk grønt lys for ideen min, sette eg i gang med å leite opp og/eller skrive ned potensielle idear. Mange av dei er oversett frå engelske “writing prompts”, nokre av dei er idear eg har fått frå å lese slike “prompts”, og nokre att er oversett og omskrivne “prompts”. Samlinga endte opp med å vere på 100 idear, og etter noko vurdering (og litt matematikk), laga eg meg eit forslag til kva idear som skulle leggjast ut på kva fredag. Eg ynska også å ha eit bilete med til ideane. Dette har faktisk vore mi største utfordring så langt, rett og slett fordi eg ikkje er den som plar ta masse bilete til vanleg. Difor har det av og til vore ingenting, eller veldig halvhjarta forsøk på å få til eit passande bilete. Eg har derimot tenkt at bileta er eigentleg mest pynt, og det er sjølve ideen som gjeld. Kanskje nokon finn ekstra idear i bileta, og om det er tilfellet, så er det supert! Men alt i alt valde eg å gjere det slik fordi det ville sjå mindre tomt ut med skikkelege bilete. I samlinga mi, har eg prøvd å gi så opne idear som mogleg, men at ideane likevel kan vere tilstrekkeleg inspirerande. Eg har prøvd å finne idear de kan basere dykkar tekstar på, setningar ein kan nytte til tekstane sine, eller dialogidear. Tanken bak denne variasjonen var at me får inspirasjon frå forskjellige plassar. Nokon kan hente inspirasjon frå noko dei må inkludere i teksten sin, medan andre får inspirasjon frå idear dei kan basere teksten sin på. Det treng ikkje vere ein definitiv del av teksten, men det kan vere delvis inkludert på ein eller fleire måtar. Til slutt tenkte eg at kanskje nokon der ute ville dra fordel av å kunne fullføre ein dialog, og at den fullførte dialogen kanskje kunne bidra til eit ynske om å skrive heile historia. Kva skjedde før dialogen tok stad? Kvar enda historia opp etter dialogen? Eg ville at ideane skulle dekke så mykje grunn som mogleg, og at eg skulle nå ut til så mange av følg-

jarane våre som mogleg. Eg veit ikkje om eg har lukkast i mitt oppdrag, om eg har bidratt til nokon sin inspirasjon, eller om eg har gitt glør til nokon si skrivelyst. Det eg veit, derimot, er at eg har prøvd, og eg har gjort alt eg kan så langt. Kanskje ser eg at eg kan bidra meir seinare - eg har jo ikkje eigentleg gitt meg med å skrive, sjølv om eg seier det - men nett no er det bidraget eg har til Skrivelyst, og den innsatsen eg gjer for mine 10-åringar, det eg har moglegheit til å tilby. Forhåpentligvis har eg i det minste gitt nokon litt å tenkje på. Kanskje har eg fylt på litt kreativitet hjå nokre av dykk - eller kanskje har eg meir å tilby til mine 5. klassingar, som framleis lærer seg å finne gleda i å skrive, og som kanskje treng litt Idéfredag med Ida.


GODT NYTT Ã…R

FRA ALLE OSS I SKRIVELYST