Skrivelystmagasinet nr 5

Page 1

SKR VELYST MAGASINET FOR DE SKRIVELYSTNE

r i e l r e

m m So

FEM om leir

Bildedryss

Det var en drage! Tekster fra Leir

Nr 5


Denne gangen 04 Sommerleiren 05 Det var en drage! 06 Bildedryss 12 Tekster fra leir 16 Årsmøtet - Organisasjonen 18 Fem om Leir 19 Arrangører 2019 20 Sponsorer 2018 23 Skrivelyst 2018 25 Organisasjonen Skrivelyst 26 Hva leser 5 om 27 Ærestekst - Sommer 02


Velkommen En ny sommerleir er over. Vi sitter igjen med en rekke gode minner, og mange av oss sitter igjen med mange nye erfaringer og masse, masse inspirasjon.

I DENNE UTGAVEN: Redaktør: Helén S. Johansen helen@eikhaugen.net Skribenter: Therese Flisnes Opskar Helén S. Johansen Bilder: Helén S. Johansen for Skrivelyst Private bilder

Inspirasjon til å jobbe enda mer med tekster, inspirasjon til å jobbe enda mer med neste års leir, og inspirasjon til å kunne bringe organisasjonen Skrivelyst inn i en ny fase. En fase som åpner for medlemmer, flere møter gjennom året, og en masse nye spennende prosjekter. Samtidig må noen ting avsluttes, og selv om det har vært et fantastisk år med Skrivelystmagasinet, ser vi oss nødt til å avslutte. Vi vil, for alle dere ivrige lesere, gi ut et siste magasin i desember. Tusen takk for følget så langt, også sees vi en siste gang før jul. Takk også til alle deltakere for en fantastisk leir, vi gleder oss allerede til neste år Finn flere

oss gjerne for oppdateringer på www.skrivelyst.info

03


Sommerleiren 2018 Av Helén S. Johansen

Årets sommerleir var uten tvil en suksess! Vi begynte året med en Kubb-cup, med Håsblås, Ravnklo, Smygard og Griffing som de fire lagene, hvor team Ravnklo gikk av med seieren. Etter cup fortsatte vi med middag og mingling, før første kvelden allerede var over. Fredag begynte rolig med skriveoppgaver etter frokost, før hedersgjesten – Mikkel Bugge ankom!

04

Hans workshop satte nok spor i alle deltakerene og vi i arrangørkomiteen satt i alle fall igjen med masse inspirasjon. Tilbakemeldingsgruppene ble produktive og konstruktive, og mange tekster vil nok forbedres enda mer nå som de er blitt sett på av utenforstående. Lørdag ble det koselig bading og nye dyrevenner – før vi jobbet med våre egne prosjekter i en workshop, og ikke minst hadde

en spennende workshop om verdensbygging. Kveldskos, vaffler og høytlesning er blitt en Skrivelyst tradisjon og var så klart med i år også. Her fikk vi høre mange fine tekster, i rolige omgivelser. Søndag kom alt for raskt, og vi vasket oss ut, hadde årsmøte for organisasjonen (for de som ønsket å være med på dette) og brått var årets leir allerede over, og vi måtte nok en gang takke for oss.


Det var en drage!

«Det var en drage!» sa han høyt og trampet det lille benet i gresset. «Det var en drage som spiste av kjeksen i kjøleskapet og ikke meg!» De butte fingrene formet knyttnever og han så opp på meg med så mye trygghet og standhaftighet en liten fireåring klarer. «Og hvis det ikke var en drage så var det i alle fall noe mystisk, tenk.» Han skjønte deg selv, jeg trengte ikke å si noe, løgnen begynte å smuldre opp og jeg kunne se tårene presse seg frem i øynene hans. Selv uten at jeg hadde sagt et ord følte han trangen til å forsvare seg selv, «Du må tro meg da!»

05


Bildedryss

06


07


08


09


10


11


Tekster fra deltakere Tekster fra Leir Ă…rets sommerleir har produsert frem en rekke faktastiske tekster, og vi har møtt mange utrolig flinke skribenter. Her har vi samlet noen fĂĽ tekster fra noen av ĂĽrets flinke deltakere.

12


26.08.2018 Du prater alltid. Du roper alltid høyest. Ler og smiler. Tuller med alt og alle. Du fikser og ordner ut. Mennesker responderer fra alle kanter. Når stillheten kom var alle stille. Plutselig skummelt og rart. Du satt ved kjøkkenbordet, hendene foldet og stirret på ingenting. Du satt i sofaen og stirret på en svart TV-skjerm. Du satt i bilen med hvite knoker på rattet. Jeg satt med deg. Stille. Funderende. Urolig. Redd. Ingen av oss sa noe, men du trengte likevel nærheten. Ingen kunne løse stillheten og tankene for deg, men i stillhet gav jeg stillheten støtte. En tåre unnslapp forsvaret ditt og rømte flyktig over kinnet ditt. Ordene løsnet fra tankene dine som en bristet demning. Hånden din i min. Hodet ditt på skulderen min. Ord som sigende gjørme og fossende vann. Hjerte som banket mot hjerte. Sterkere sammen. Kun oss to mot verden. Ingen andre turde bekjempe stillheten på ditt lag, i ditt hjørne. Du smilte mer og mer. Latteren varmet meg igjen på kalde dager. Så... Dro du... Tilbake til alle menneskene som ler når du ler, smiler og tuller. Du er min konge, men jeg var aldri dronningen din... Av; Therese Flisnes Opskar

13


Komfort

Hun våkner tidlig en søndag, klokken har ikke ringt enda. Dobbeldyna er god og varm, og hun vrir seg over på siden, smiler for seg selv. Pakker seg godt inn. Øynene vil ikke helt opp, så hun lar de gli igjen. Smiler nok en gang mens hun klemmer dyna der hun drar seg i den nye leiligheten. I morgen er det lønningsdag og hun går nok en måned i pluss. Den gjennkjennelige gode lyden av tassing over gulvet får henne til å åpne øynene. Kosmo stikker snuten over sengekanten og gir et lite klynk så hun hjelper de korte beina hans opp. Søndag morgen i sengen med favoritten og en god kopp te blir bra.

Vaskedamen Vaskedama hadde allerede låst seg inn da jeg våknet. Jeg ble liggende å vente på elefantskrittene jeg visste kom. Hun var ikke lett på tå, og med de unormalt dundrende tordenskrallene hun lagde kan det være at hun gjorde det bevisst. Sulten gnagde. Jeg kunne gå og lage frokost. Samtidig ville jeg la henne gjøre jobben sin i ro og fred. Ikke at hun likte stillhet. Fy søren så sulten jeg var.

14


Jeg Husker

Miriam Johanne vant diktkonkurransen i år og er derfor og fordi det er et utrolig vakkert dikt, med her i magasinet.

Om kvelden kommer tanker Både tunge og lette tanker De husker og de spår Både om idag og om i går De husker på stort og smått Jeg husker på de som er gått Tankene kan veien selv Til minnenes store hvelv Da husker jeg mens kvelden rår Alle tankene fra i går

Jo ha nn e

Diktet ble sendt inn til diktkonkurransen vi arrangerte på sommerleiren 2018.

Jeg husker en maidag En trivelig maidag Da våren var i blomst Og luften var klar Det var en vakker maidag En gledelig maidag Vi vandret i gresset Og sang på en sang Jeg husker en maidag En slik morsom maidag Da freden var lykke Selvom kvelden kom

am

Jeg husker er et dikt skrevet av Miriam Johanne.

Av M iri

Jeg Husker

En sommerdag av sol og blomster Gyllen glede, Og vakker sang, Så kom vinteren for oss alle Hard og kald, Men uten snø Bare blodrød anger Og metalliske smell Jeg så venner flykte, Jeg så venner dø Vinter i hjertet drepte sommerens frø Gyllen glede Ble til sorgens sang Da øya flyktet Til kulers klang.

15


Årsmøtet 2018 Årsmøtet 2018 foregikk på Portåsen den 05. August. Her var det samlet mange medlemmer, styret for 2017/2018 og arrangørkomiteen. På årsmøtet ble det gjennomgått økonomi, forretnings og promoteringsplan, planer for 2018 og 2019. Det ble også satt et nytt styre, og en ny arrangørkomitee. For de som ikke har fått det med seg kommer det her en liten innføring i Organisasjonen Skrivelyst. Organisasjonen Skrivelyst ble startet som en videreføring av sommer-

leiren, og en videreføring av skrivestedet Skrivebua.no. Målet med organisasjonen er å skape et samfunn der alle som driver med skriving, av alle slag, skal kunne finne likesinnede, få dele sine tekster, og kanskje til og med bli sett av noen enda større enn oss? Vi har åpnet for medlemmer, med en medlemskontigent. Alle Skrivelyst sine medlemmer får tidlig påmelding til sommerleir, nyhetsbrev, egen side på hjemmesiden til å dele sine tekster, samt mulighet til å påvirke leir og delta på helt spesielle konkur-

ranser, tilpasset spesielt til medlemmer. Dette året har Skrivelyst hatt flere sponsorer; Portåsen sponset oss med fantastisk lokasjon Sircon sponset vår nye nettside Rema 1000 Mjøndalen har vært utrolig snille og sponset masse mat til årets sommerleir!

Norli Moa i Ålesund har også sponset organisasjonen og sommerleiren med supre premier til deltakerene!

Coop Extra Mjøndalen var fantastiske og sponset oss med Juice til sommerleiren 2018!

16


17


FEM om leir Miriam; Skrivelyst var veldig inspirerende, og satte igang mange tanker og nye ideer. Leieren skapte en atmosfære der vi kunne komme sammen over lav terskel med ideer og tips til hverandre. Jeg gleder meg allerede til neste år!

Benny; Skrivelyst er ofte sommerens høydare, siden jeg får møtt både gamle og nye venner som jeg vet jeg har noe til felles med. Å være på leir får også alltid skrivelysten i gang!

Oda Johanne; Jeg synes leiren var utrolig bra. Det var mange flotte mennesker der, som jeg enten fikk møtt for første gang eller sett igjen. Work shopene var spennende og lærerike, og det ga et fint grunnlag for å få frem det kreative. Opplegget, omgivelsene og det sosiale var i en perfekt sammensetning og jeg ser frem til å komme tilbake neste år. Helén; Skrivelyst var - som alle andre år - super inspirerende og utrolig sosialt og morsomt! Gleder meg alltid til leir, og i år har det vært en uforglemmelig leir - så takknemlig for at jeg fikk være med å arrangere!

18

Sandra; Sommerleiren til Skrivelyst er noe av det mest inspirerende jeg deltar på i året. Det er alltid interessante mennesker med spennende ideer og prosjekter der, og nye workshops hvert år. Og brettspill på kvelden!


Arrangører 2019 Leder; Nina Lily Nordskag

Nestleder & Helse; Therese Flisnes Opskar

PR; Helle Langmoen

Nina liker å gå lange meningsløse turer, når tiden mellom studiene tillater det. For øyeblikket studerer hun medical science i Oxford, og drømmer seg bort i en aldeles magisk by. Siste bokprosjektet hun jobbet på var fantasy for ungdom, så det blir spennende å se om hun kommer noen vei før neste leir! I tillegg til å skrive er hun aktiv i kor og universitetets dansegruppe, så hun har nok å finne på!

Therese bor i Ålesund. Hun fant ut om Skrivelyst i fjor og deltok på Skrivelyst leir i år. Therese elsker å lese, og leser i gjennomsnitt flere bøker i uken. Hun liker også å skrive og hun har en stor lidenskap for andre kreative aktiviteter som puslespill, maling og fargelegging.

Helle er ei super positiv jente som driver med tusen spennende ting på en gang! Hun driver blant annet youtube kanalen Sangfugl, og er kjempeopptatt av hunden sin. Helle leser mye, spesielt ungdomsbøker, og studerer bachelor i markedsføringsledelse på BI.

Trivsel; Mika G. Espeland

Forfatterkontakt; Sandra Mari Miller

Mika kommer fra Skien, lider av nærmest permanent skrivesperre, og mangler fullstendig evnen til å skrive gode dikt. Det hindrer ham derimot ikke i å skrive over 20 stykker i løpet av et halvt døgn på leir. Teater er en lidenskap, og rollespill som DnD er en stor favoritt. Han har som vanlig flere prosjekter gående, som sjeldent blir skrevet på.

Sandra har ansvar for økonomi for organisasjonen Skrivelyst i tillegg til å være forfatterkontakt på leir. Hun har som mål å møte 101 dalmatinere i løpet av livet, og hilser gjerne på alle andre hunder også

19


Sponsorer 2018

20


Spørsmål om Skrivelyst, arrangørene, eller lurer du på hvordan du kan bli arrangør neste år? Send oss en mail på skrivetreff@gmail.com, eller kontakt oss på facebook! Vi kan også finnes på swww.skrivelyst.info