Page 1

Skövde Nyheter.se Skövde i OS-Kampen

Lokaltidningen för alla hushåll i Skövde. Telefon 0500-78 48 51.

Miljarderna syns inte Posten gjorde ifjol en vinst på 1 671 000 00 i vinst. Men de miljarderna har inte Skövdes bervbärare sett till. Istället upplever de att arbets-

miljön bara blir sämre. – Körsträckorna blir längre, och stressen ökar. Det är ett jäkla vinstintresse, säger brevbäraren Joakim Damm.

SOPHIE GÖR PICKNICKBUFFÉ I SN:S KOCKTÄVLING

Samtidigt upplever många Skövdebor att servicen havererat. Posten kommer senare och brevlådorna töms tidigare.

SIDORNA 2-3

SIDORNA 12-13

26 juli 2012. Skövdebo fixar oddsen i OS SPORT

Det är snart dags för den hittills största utmaningen i Daniel Bergmans karriär. Skövdebon ska sätta oddsen för OS i London för spelbolaget Ladbrokes. Handboll, brottning och bågskytte är hans grenar.

SIDAN 4

Ser Bruce för femte gången

NÖJE De köade en hel natt och på fredag åker ett sällskap på 35 Skövdebor för att se Bruce Springsteen. – Vi har hyrt en buss, förklarar Emma Johansson. Själv har hon sett ”The Boss” live fyra gånger. – Ingen konsert är den andra lik. SIDAN 24

Semlor mitt i sommaren SEMLOR Semlor istället för jordgubbar? Just nu lanserar vissa butiker februaribullen mitt i sommaren och många tar faktiskt med dem till stranden i kylväskan. SN bestämde sig för att bjuda på semlor i juli. Så här reagerade Skövdeborna.

SIDAN 10

”Det kunde bli tre semlor om dagen när det var som värst” Sophie Lenasdotter är nummer två bland de fem tävlande kockarna i SN:s matlagningstävling.

BERT KARLSSON SEMMELTOKIG MUSIKDIREKTÖR

SIDAN 10

Bild: JENNY ÅBERG

Vardagar 10–19 Lördag 10–17 Söndag 12–17 Fri parkering söndagar


vecka 30 | torsdagen 26 juli 2012

2 | Skövde.

1 671 000 000 i vinst – men för Skövdebrevbärarna blir arbetsförhållandena allt sämre Skövde Postens vinst förra året var över 1,6 miljarder. Samtidigt blir arbetsvillkoren för brevbärarna allt sämre. – Det är ett jäkla vinstintresse, säger Skövdebrevbäraren Joakim Damm.

Förra året gick Posten med 1 671 000 000 kronor i vinst. Det är en ökning med 323 miljoner sedan året innan. Trots det anställs sällan fler brevbärare, även fast yrket blir tyngre och stressigare. – Vi får större distrikt, med längre körslingor. Dagarna blir längre och det är mer stress än tidigare. Man hinner knappt göra färdigt, utan ställer bara sin väska och går hem. Vi skulle Joakim Damm behöva vara fler, Bild: PRIVAT menar Joakim Damm, brevbärare och fackligt ombud för Seko i Skaraborg.

Fantastiska summor

Men istället för att avlasta personalen, forstätter Posten att skära ner. Och någon miljardvinst ser brevbärarna inte röken av. – Det är fantastiska summor, men vi får ingen del av det i form av lön. Det känns inte alls bra. Förutom brevbärarnas situation verkar även Postens service ha försämrats de senaste åren. Brevlådor töms tidigare, och post delas ut senare. – Det gäller framför allt privatpersoner. Posten kommer till oss senare, så vårt arbete skjuts fram. Kvalitén blir lidande, ju mer vi stressar. Det finns ingen luft i systemet. Patrik Junerek, även han brevbärare i Skövde, håller med om att yrket blivit betydligt stressigare, men menar att vissa av Postens investeringar gjort det enklare. – På vintern är det riktigt tufft, då är det inte alltid man hinner tillbaks. Men nu har vi elbilar och mopeder, det förenklar.

Färre brev

Posten ägs av koncernen Postnord som i sin tur ägs av svenska och danska staten. Postnords kommunikationsdirektör Per Mossberg menar att det främst är vikande brevvolymer som ligger bakom både personalminskningar och sämre service. – Under åtskilliga år har det varit sjunkande brevnivåer, därför har förändringar gjorts. Det kommer in färre brev, och vi måste täcka den kostnaden. Enligt Mossberg ligger vinsten helt i nivå med vad ägarna kräver. En del av pengarna går till ägarna och en del till investeringar. Resten sparas för kommande behov. Att brevbärarna inte får ta del av miljardvinsten förklarar Mossberg med att sådant är ovanligt i svenska, statliga bolag. – Däremot får brevbärarna lediga dagar, så kallade resultatdagar. Och de får ju en del av vinsten eftersom pengarna går till staten. Sabina Lorentzon

Patrik Junerek, brevbärare i Skövde, upplever att arbetsdagarna blir allt mer stressiga. Samtidigt gjorde Posten en vinst på över 1,6 miljarder förra året. Bild: SABINA LORENTZON


torsdagen 26 juli 2012| vecka 30

–- Mode Butiken med de & Styling rätta färgerna

Mest lästa på webben DE HÄR artiklarna var de

Harry Persson: – Det har väl varit lite flaxigt med tiderna för postutdelningen på senare år. Men jag har ingen större korrespondens och köper frimärken där det är öppet.

Rebecka Hansen: – Bra. Jag skickar både paket och brev och har aldrig haft några problem.

Daniel Cornelius: – Jo men de brukar väl sköta sig. Är nöjd med postutdelning och paket. Men man kan sakna lantbrevbäraren som tog med sig paketen.

Fredrik Ödeen: – Tycker väl bra om posten. Det fungerar bra sedan de flyttat ut postkontoren. Var lite kritisk i början..

Lennart Rolff: – Om posten tycker jag inte! Den kommer alldeles för sent. Förr kom den vid 12-tiden, nu hinner klockan bli tre, halv fyra innan brevbäraren kommer.

Lars Lindgren: – Det har blivit lite sämre, men jag använder inte Posten så mycket.

mest lästa på skövenyheter.se förra veckan: 1. Katrinefors bruk brinner 2. Bärplockare upptäck tes i lastbil. 3. Trafikolycka på 26:an 4. Totalstopp i tågtrafi ken 5. Skövde tränade Kung Fu i Kina.

Pernilla Sällh Viotto: – Det har ju förändrats. På vintern får vi inte posten förrän två, halv tre på eftermiddagen. Och det är besvärligt med alla utdelningsställen.

Gunilla Bosaeus: – Det är dåligt att det inte finns något postkontor i centrum. Det ställer till det för alla småföretagare, som måste ta bilen för att hämta ut sin post.

39 platsbollar blev bytet för två kvinnor på restaurang Glädje i lördags. Bollarna satt på en lampa inne i restaurangen som värderas till 30 000 kronor. Enligt polisen handlade det om någon utmaning som kvinnorna skulle göra och då stal de plastbollarna. Men kvinnorna iakttogs och polisen larmades till platsen. De båda kvinnorna, födda 1990, har erkänt stölden.

HALVA PRISET

på alla kläder i

butiken

.V assform p k s i t Fantas

Storgatan 11, Skövde Tel. 0500-41 02 39 www.maxmode.nu

REA 50%

Två kvinnor hamnade i bråk i Tidan natten mellan lördagen och söndagen. Enligt polisen var det svartsjuka som var orsaken till bråket där den ena kvinna fick ta emot slag av den andre. Dock blev det inga allvarliga skador men en anmälan om misshandel gjordes.

på utvalda varor

För personlig heminredning

En välsorterad herrekipering vid Sandtorget i centrala Skövde

Månd, onsd, fred 10.00-18.00 Lunch 13.00-14.30 Roteg. 3A, Skövde 0500-41 19 67 Gott om parkering! Kontant betalning • Välkomna!

Olle Lissell: – Jag använder mig inte av posten så mycket. Räkningar och andra ärenden gör jag via internet och där funkar det bra.

Mån 23/7 - Lör 28/7

FINN

Antikt & Nytt

Bengt-Arne Dahlin: – Den kommer väldigt sent men annars är det bra. Posten borde delas ut vid 10-tiden hos mig, nu dröjer det till eftermiddagen.

REA

EYA R F N FRÅ UTIKEN! D A B T NYT S NU INNE I äBlkommen in!

kt & Nytt Anti

Emma Lindholm: – Jag har inte så många åsikter. Men de dagar jag är hemma vill jag att brev och annat ska komma tidigare än det gör nu.

STOR SOMMAR-

Stal plastbollar på Glädje

Svartsjuka resulterade i misshandel

Jonathan Strålman: – Jag tycker att det funkar bra. Har haft lite problem med adressändringen, men annars fungerar det bra.

Hertig Johansg. 18 SKÖVDE • 0500-48 01 81, frisör 0500-41 22 30

VAD TYCKER DU OM POSTEN?

FÄRGANALYS • STILANALYS • MAKEUPKURS • FRISÖR

www.laclasse.se

Tel 0500-41 10 11 Öppet: mån-fre. 10-18, lör. 10-15

Café NU ÄVEN

INREDNING, KLÄDER & TRÄDGÅRD

Nedsatta priser på utesaker! REAN PÅ KLÄDER OCH SMYCKEN FORTSÄTTER MED UPP TILL 70%

Mikael Dahlvid: - Den fungerar jättebra så jag är helnöjd.

Louise Ydremark: – Bra, men det håller på och förlorar sitt varumärke. Kontor läggs ner.

Roger Johansson: – Jag tycker att det är bra. Servicen är bra och posten kommer i tid.

Varmt välkommen på en mysig utflykt! ÖPPET ÅRET OM: torsdag-fredag 11-18, lördag-söndag 11-16 • butikostergarden.se Vid väg 200 mellan Skövde och Töreboda, 1 km. norr om Väring


vecka 30 | torsdagen 26 juli 2012

4 | Skövde. ENKÄT SKA DU TITTA PÅ OS?

Bo Jansson, Skövde: – Självklart! Jag följer alla större sportevenemang som OS, VM och EM i fotboll. Handboll är en rolig gren att titta på och även friidrott är bra tv.

Ett ovanligt yrke med utvecklingsmöjligheter. ”Det kommer ständigt nya infallsvinklar och nya sätt att räkna på. De skickligaste oddssättarna är de med längst erfarenhet” säger Daniel Bergman som nu åker till London för Ladbrokes. Bild: JAE C. HONG/SCANPIX

Han sätter OS-oddsen

Sören Hasselström, Källby: – Absolut inte! Jag har mitt eget OS kan man säga: jag sportar själv och vill hellre försöka vara aktiv än att sitta framför tv:n.

– Skövdebo redo att slå vad om vem som tar medaljerna Skövdebon Daniel Bergman har ett minst sagt ovanligt yrke. Han arbetar som oddssättare för den brittiska firman Ladbrokes. Snart är det dags för den hittills största utmaningen i Daniels karriär: OS i London. Britterna älskar att slå vad och kan förvandla de flesta dagsaktuella företeelser till vadslagning. Vad drottningen ska använda för ord i sitt tal, vilken färg hon kommer att ha på hatten vid nästa framträdande, hur mycket den kungliga bebisen kommer att väga vid födseln. – Där går det att slå vad om i princip vad som helst. Men vi hade faktiskt även odds på vad Victoria och Daniel skulle döpa prinsessan till här i Sverige, berättar Daniel Bergman. Namnet Estelle var förstås föga förhandstippat, det fanns överhuvudtaget inte på kartan. – För att räkna ut oddsen, eller sannolikheten för att något ska inträffa, använder man sig av statistik, siffror och databaser. Det är grunden. Sedan krävs det där lilla extra,

SPELBOLAGET LADBROKES

Oddsen för Sverige i OS är lägst inom simning och hästhoppning med favoriter som Alshammar, Sjöström och Bengtsson, avslöjar Daniel Bergman. Bild: GITTAN ÖHMAN

kunskaper som man får genom information och personliga kontakter, säger Daniel Bergman. Det kan vara information om en idrottare som är skadad, eller vadhelst som skulle kunna påverka utgången. För oddssättaren gäller det att bygga upp ett bra kontaktnät och ständigt hålla sig uppdaterad.

Bodde på Malta

Daniel Bergman växte upp i Moholm utanför Skövde och spelade både hockey och fotboll som grabb.

Under skoltiden hade han som extrajobb att hjälpa en spelfirma att sätta odds för den lokala sporten. Senare, då han läste ekonomi på högskolan, fick han nys om ett annat företag som sökte folk till Malta. – Malta är lite av ett paradis för olika spelföretag. Ön tillhandahåller spellicenser och lockar till sig många seriösa bolag, säger Daniel. Han stannade på Malta i nära tre år och förutom att utvecklas på jobbet träffade han också många nya människor och hann nju-

ta av klimatet. En rolig och lärorik tid. – Men som mål hade jag att arbeta för ett större bolag och 2006 blev jag kontaktad av anrika Ladbrokes som är ett av de största spelbolagen. De behövde en oddssättare med inriktning på svensk idrott, mer specialiserad och med ansvar för en egen marknad.

Reser mycket

I dag har han Stockholm Skövde och London som arbetsplats. Nu står Daniel inför en oddssättares kanske stör-

Ladbrokes grundades 1886 och är ett av världens största spelföretag med 3000 vadslagningsbutiker i Storbritannien, Irland, Belgien och Spanien. Företaget har mer än 16000 anställda. Ladbrokes hanterar 10 miljoner vadslagningar varje vecka och insatserna uppgår till över 14 miljarder pund varje år. På nätet har Ladbrokes dryga 3 miljoner registrerade kunder. Företaget är noterat på Londonbörsen sedan 1967.

sta utmaning. Under OSperioden ska han arbeta på Ladbrokes kontor i London och bestämma oddsen för brottning, bågskytte och handboll, både dam och herr. – Det blir väldigt intensivt, det är ju kanske årets största evenemang och inträffar bara vart fjärde år. Men det ska bli jättekul att vara där och att få uppleva atmosfären, säger han.

Gittan Öhman 0515-67 04 04

Amanda Carlshamre, Stockholm/Skara: – Ja, det ska jag. Det är roligt att titta på, speciellt friidrott och simning. Dessutom var vi på plats och tittade på den nya OSarenan för två veckor sen.

Astrid Davidsson, Hentorp: – Ja, något kanske. Simning är det som intresserar mig. Men egentligen föredrar jag vintersport, jag åkt mycket skidor själv. Och så har vi ju en stjärna härifrån, Hellner.

Tobias Holm, Stockholm: – Nej. Jag är inte intresserad.


torsdagen 26 juli 2012| vecka 30

Skövde. | 5

Stenstorps bidrag till OS Malin Viklund, komminister i Stenstorp, kan se fram emot en spännande arbetssommar. Vid stiftets nyligen genomförda medarbetardagar blev hon, genom lottning, utsedd till att arbeta som OS-präst. Ett uppdrag som nog många ville ha. Skara stift hade sammanlagt sex platser att fylla vid Svenska kyrkan i utlandet under OS i London i sommar. Liksom i Sydney, Aten och Peking storsatsar Svenska kyrkan för att möta svenskar under dessa instensiva veckor.. Basen är de två svenska kyrkorna som kommer hålla öppet varje dag. Lugna oaser där man kan dela segerglädje och besvikelser. – Jag kommer att åka iväg den 30 juli, tre dagar

”I många andra länder är sport och religion tätt förknippade” efter invigningen och räknar med att stanna i två veckor, berättar Malin Viklund. Hon har haft sin komministertjänst i Stenstorp sedan förra sommaren. Ursprungligen är hon norrländska och genomgick sin prästutbildning i Luleå. – Vi kommer att tillbringa halva dagarna ute på stan och resten i någon av kyrkorna, där ska vi finnas till hands, fortsätter hon.

Till för alla

Hon poängterar också att Svenska kyrkans personal är till för alla, för både tävlande, ledare och turister.

Men turisterna är ju så mycket flera till antalet. – Jag studerade under ett år i London så jag hittar ganska bra i stan. Det är ju värdefullt för oss. Och det ska bli väldigt roligt att komma tillbaka. Malin är förresten en ganska berest tjej. I början av hennes yrkeskarriär var hon bland annat missionär i Östafrika. – Det är ska bli intressant även ur ett annat perspektiv. I många andra länder är sport och religion tätt förknippade på ett sätt som skiljer sig markant från Sverige. Oscar Lindstrand och Inga Fransson, Götene, Hans Lobrant, Herrljunga, Elin Eriksson, Essunga och Mikael Blom, Örslösa, heter de övriga deltagarna i Skara stifts egen OS-trupp. BG Johansson bg.johansson@vgt.se 0515-67 04 06

Malin Viklund, Stenstorps bidrag till London-OS.

Bild: BG JOHANSSON

Ett komplett byggföretag NNybyggnad Ombyggnad Tillbyggnad Mur- & putsarbeten Kakel & klinker Takarbeten Renoveringar av kulturbyggnader ROT-arbeten

Vi utför ROTarbeten!

0

SSkogvaktarevägen 3, Lidköping

072-515 78 89


vecka 30 | torsdagen 26 juli 2012

6 | Sport. En svenskamerikansk softbollspelare och en alpin skidåkare. Det är idrottarna

som representerade Skövde när grenarna pistolskytte, trap, Skaraborgs främsta OS-stad kanot, beachvolleyboll och tennis. korades under en femkamp i

Emil och Tess försvarar Skövde i OS-stadskampen

EMIL JOHANSSON Emil Johansson är Skövdekillen som bor i skidorten Tärnaby under vintrarna för att satsa mot världscupen – och kanske hela vägen till de olympiska spelen. – Det är bland det häftigaste en idrottare kan delta i och det är givetvis drömmen. På samma berg där Anja Pärsons och Ingemar Stenmark lade grunden till sina karriärer kämpar 24-åringen för att nå slalomeliten. Just nu ägnas sommarmånaderna åt styrketräning varvat med jobb på posten hemma i Skövde. – Jag gillar att komma hem, träffa vännerna och tänka på annat. Som skidåkare har du ganska slitsamma dagar där det är kallt och blåsigt, berättar Emil Johansson.

Mot världscupen

Han står just nu på tröskeln till världscupen. De närmsta säsongerna blir avgörande för om Emil Johansson tar en plats i det alpina landslaget.

– Skidåkningen har jag i kroppen, det gäller bara att allt ska falla på plats. Det är en sport som kräver mycket erfarenhet och jag har blivit en klokare skidåkare, säger Emil Johansson vars formkurva har höjt sig markant de senaste åren.

Flest pallplaceringar

Säsongen som gick tog han med sina 21 pallplaceringar flest i världen och rankas på 13:e plats bland de svenska slalomherrarna. För att ta sig till världscupen gäller det att samla så kallade FIS-poäng. Hur många poäng en viss placering ger avgörs av hur

TESS GRANATH tufft motståndet är. Just nu ligger Emil på en sådan nivå att det är svårt att plocka tillräckligt med rankingpoäng i Sverige. Plan A inför kommande säsong är därför att köra till sig tillräckligt med poäng för att tävla med det svenska Europacupslaget till vintern. – För det gäller det att jag kör på topp när det gäller och det är det jag fokuserar på, säger Skövdeåkaren. Plan B är att söka sig ut i Europa på egen hand för att kunna ta steget upp. Frida Sandgren frida.sandgren@vgt.se 0500-78 48 51

Skövde saints-spelaren Tess Granath åkte raka vägen från Kalifornien för att representera sin nya hemstads färger i OSstadskampen. – Jag älskar att testa olika sporter, säger softbollspelaren som faktiskt har äkta OSblod i ådrorna. Tess Granath är uppvuxen i västkuststaden Santa Rosa i USA. Hennes svenska pappa Oloph Granath har sett till att 22-åringen fått en rejäl portion blågul kultur i bagaget – och OS-blod i ådrorna.

Skridskoåkaren Oloph Granath representerade Sverige vid vinter-OS i Lake Placid 1980. Nu representerar Tess Granath sin nya hemstad Skövde i våran OS-kamp.

Flyttade tillbaka

I mitten av juli flyttade hon från San Diego till Sverige. Det är kärleken som lockar. – Sen åkte vi till Sverige varje sommar med familjen när jag var liten, det är så annorlunda från USA och livet på collage som är väldigt intensivt, berättar Tess Granath. Hon har nyss avslutat fyra års collagesoftbollspel i San Diego och tar med sig

EMIL JOHANSSON

TESS GRANATH

ÅLDER: 24 år. BOR: I barndomsstaden Skövde på somrarna och Tärnaby på vintrarna. GÖR: Skidåkare med slalom som främsta diciplin. BÄSTA OS-MINNE: André Myhrer i Vancouver 2012 när han smällde till med ett otroligt andraåk, det var häftigt.

ÅLDER: 22 år. BOR: Precis nyinflyttad i Skövde. GÖR: Spelar och tränar softboll i Skövde saints. BÄSTA OS-MINNE: Usain Bolt på 100 meter i Peking, men annars har jag varit så inne in softbollen senaste åren att jag har varit dålig på att följa OS.

Emil Johansson och Tess Granath bildade par när Skövde Bild: PER STRÖM Nyheters OS-stadskamp avgjordes.

SIDAN 8–9: SÅ GICK DET FÖR SKÖVDES LAG I OS–STADSKAMPEN

den ovärderliga rutinen rakt in i Skövde saints softbollag. Laget som hon har spelat med redan tidigare somrar.

USA runt

Hon kommer direkt från spel på hög nivå. Som tjej är collegespel den högsta nivån man kan spela på och Tess Granath har rest USA runt med sitt lag. – Vi vann national championship, det var helt underbart och det största jag kan tänka mig, säger Tess Granath som spelat softbollssedan hon var fem år gammal. Drömmarna om ett eget OS ser dessvärre inte så ljusa ut. Sporten förlorade OSstatus lagom till London nu i sommar. – Det är ju stort i USA så kanske kommer det tillbaka men det blir i så fall först 2020. I stället väntar Europacupspel med Skövde saints i augusti och så satsar de mot att försvara sin mångåriga SM-titel senare i höst. Frida Sandgren frida.sandgren@vgt.se 0500-78 48 51


Lagfarter Skövde kommun W W W.SVENSKFAST.SE

Församl: Skövde Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fastighet: Skövde Prästkragen 5 Adress: Blomstervägen 10, 541 47 Skövde Datum: 2012-05-04 Pris: 2 000 000 kr Förvärvare: Johansson, Fredrik Olof Renfors, Johanna Cecilia Överlåtare: Georgantopoulos, Berit Elin Angela Ahlberg, Nils Ove

Församl: Skövde Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fastighet: Skövde Skövde 5:397 Adress: Horsås Kapellgården 2, 541 92 Skövde Datum: 2012-05-14 Pris: 3 585 000 kr Förvärvare: Knezovic, Oliver Knezovic, Zdenko Knezovic, Vesna Överlåtare: Projektstaden Ab

Församl: Våmb Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fastighet: Skövde Nattväktaren 1 Adress: Hentorpsvägen 49, 541 54 Skövde Datum: 2012-05-02 Pris: 1 200 000 kr Förvärvare: Lätt, Carl Jonas Hermansson, Angelica Sandra Kristine Överlåtare: Pettersson, Erik

Församl: Berg Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fastighet: Skövde LerdalaKarstorp 5:1 Adress: Lerdala Trädgården, 540 17 Lerdala Datum: 2012-04-26 Pris: Gåva Förvärvare: Karlsson, Ingegerd Margareta Johansson, Stig Åke Ingemar Överlåtare: Johansson, Margareta

Församl: Skövde Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fastighet: Skövde Riddarsporren 10 Adress: Lupinvägen 8, 541 39 Skövde Datum: 2012-04-19 Pris: 1 350 000 kr Förvärvare: Nylander, Mona Viktoria Maria Svensson, Leif Jonny Joel Överlåtare: Quist, Pia Andersson, Inge

Församl: Skövde Typ: Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad Fastighet: Skövde Grenröret 6 Adress: Slangvägen 25, 541 38 Skövde Datum: 2012-04-19 Pris: 410 000 kr Förvärvare: Khalaf, Daniel Tobias David Khalaf, Lina Maria Erika Överlåtare: Skövde Kommun

Församl: Sventorp-Forsby Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fastighet: Skövde Sventorp 1:103 Adress: Onsdagsvägen 5, 541 77 Skövde Datum: 2012-03-19 Pris: 1 000 000 kr Förvärvare: Toivola, Teija-Leena Toivola, Marko Mikael Överlåtare: Edvardsson, Rolf Evert Edvardsson, Elsy Birgitta

Församl: Berg Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fastighet: Skövde Övertorp 2:14 Adress: Övertorp 4, 540 16 Timmersdala Datum: 2012-05-07 Pris: 980 000 kr Förvärvare: Pettersson, Carina Iréne Elisabeth Andersson, Per Mikael Överlåtare: Karlsson, Birgit Karlsson, Göran

Församl: Skövde Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fastighet: Skövde Sjöstjärnan 3 Adress: Ullbergs Gata 7, 541 44 Skövde Datum: 2012-05-14 Pris: 1 975 000 kr Förvärvare: Von Harten, Karl Simon Söderlund, Tina Maria Överlåtare: Larsson, Berit Widell, Peter

Församl: Sventorp-Forsby Typ: Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad Fastighet: Skövde Sventorp 1:164 Adress: Granhemsvägen 25, 541 77 Skövde Datum: 2012-04-30 Pris: 339 000 kr Förvärvare: Olsson, Elisabeth Ann-Kristin Olsson, John Anders Överlåtare: Värsåsvillan Ab

Församl: Skövde Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fastighet: Skövde Stadskvarnefallet 1 Adress: Bäckvägen 42, 541 35 Skövde Datum: 2012-05-11 Pris: 1 450 000 kr Förvärvare: Nord, Ronny Ulf Arne Nord, Inger Carina Elisabeth Överlåtare: Lundin, Simon Lennart

Församl: Skövde Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fastighet: Skövde Skövde 5:202 Adress: Törnestorpsvägen 7, 541 38 Skövde Datum: 2012-05-14 Pris: Gåva Förvärvare: Seger Nälgård, Marika Anne K Seger, Karl Lennart Mikael Överlåtare: Seger, Lennart

Församl: Berg Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fastighet: Skövde Timmersdala 26:6 K Adress: Mariestadsvägen 9, 540 16 Timmersdala Datum: 2012-05-03 Pris: Arv, tes, bpt, bod Förvärvare: Hallerbo, Johan Sven Olof Överlåtare: Hallerbo, Allan

Församl: Skövde Typ: Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad Fastighet: Skövde Kapellet 13 Adress: Kapellvägen 64J, 541 47 Skövde Datum: 2012-05-02 Pris: 1 540 000 kr Förvärvare: Fredriksson, Maria Betty Therese Frödelius, Mats Fredrik Överlåtare: Jättadalen Fastighets Ab Församl: Skövde Typ: Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad Fastighet: Skövde Pergolan 2 Adress: Lassagårdsgatan 3, 541 66 Skövde Datum: 2012-05-15 Pris: 2 390 000 kr Förvärvare: Hellberg, Sebastian Mikael Överlåtare: Borohus Ab

v

Församl: Skövde Typ: Hyreshusenhet, tomtmark Fastighet: Skövde Stenhuggaren 1 Adress: Stenhuggargränd 1A, 54131 Skövde Datum: 2012-05-01 Pris: 7 600 000 kr Förvärvare: Hsb:s Brf Stenhuggeriet i Skövde Överlåtare: Hsb Produktion i Nordv Götaland HB

Här förbereder vi v Sveriges största visningshelg den 18-19 augusti. K

Går du i försäljningstankar? Kontakta oss!

SKÖVDEBUTIKEN RÅDHUSGATAN 14 0500-41 75 10 WWW.SVENSKFAST.SE


vecka 30 | torsdagen 26 juli 2012

8 | Sport.

Skövdes tuffa OS-kämpar London invaderas just nu av olympier från världens alla hörn. Tidaholm satt för några veckor sedan i en liknande men kanske inte lika glamorös sits. Det var där som två idrottare från vardera Skara, Skövde, Tidaholm och Falköping samlades för att göra upp i Skövde Nyheters egen OS-kamp. Att representera sitt land är en dröm för många idrottare. Vi lät därför drömmen gå i uppfyllelse i miniformat. Åtta utvalda idrottare fick representera sin stads färger i de fem OSgrenarna pistolskytte, trap, kanot, beachvolleyboll och tennis. Det visade sig bli en kamp bestående av svett, kanske inget blod – men väl en hel del träsmak. Pistolskytte OS i München 1972. Ragnar Skanåker vinner guld i fripistol. Han hamnade därefter på ett frimärke. Våra atleter har hamnat på skyttebanan i Tidaholm. Pang, pang, pang, pang, pang! Klick, klick! – Har jag skjutit mina fem skott nu eller?, säger skidåkaren Emil Johansson från Skövde frågande. Han har precis lagt en salva i sin första grundserie där en olympier från varje stad gjorde upp. Skara HF:s slitvarg Frida Strand hade bättre koll på räkningen men oroades istället över sin darrande hand. – Jag vet inte om jag träffade tavlan alls. Jag skakade som tusan, säger hon. Även om många av de tävlande är vana målskyttar i sina respektive sporter var tanken att en pistol i hand skulle vara ovant för alla. Men efter första omgången visade det sig att fotbollspelaren Malin Bjerke satt

Tess Granath och Emil Johansson ledde finalen i kanot men fick se sig slagna av slutsegrarna Falköping på mållinjen.

på en dold talang. Falköpingsbon sköt lika elegant som överlägset hem grundserien och applåderades av medtävlarna – sedan kom det fram: Hon jobbar som polis. – Hehe, jag ville inte säga det innan för jag ville inte ha press på mig. Visserligen är det här lite annorlunda men det är klart att jag hade nytta av grundtekniken jag lärt mig, sa hon efteråt. Ingen förvånades sedan när hon vann finalen. Skövdes Emil Johansson tog sig vidare till final och

Emil Johansson svettades på beachvolleybollplanen.

slutade på andraplats före Tidaholm och Skara.

Lerduveskytte

OS i Sydney 2000. Pia Hansen presenterar sig för svenska folket när hon skjuter hem guldet i lerduvegrenen dubbeltrap. Västgötaolympierna fortsätter också på den inskjutna vägen. Men efter ankomsten till arenan på Hökensås känns OS-kopplingen osäker – arenan vi anlänt till påminnde mest om ett grustag. Skaras Jacob Söderberg

Det var kul att prova på men jag kommer definitivt inte att komma hit igen” SKARA FC:S JACOB SÖDERBERG

fick dock beröm för sin bösshållning under inskjutningen på tre skott och imponerade på de tillresta Skaraborgarna med

Tess Granath bytte slagträet mot bössa.

att vara ”nära” träff på samtliga duvor. Men favoritskapet visade sig bli en för stor börda. När tävlingen var igång missade Skara FC:s storskytt alla tio duvor – och Skara kom sist igen. – Jag tyckte att det var svårt men de sa ju att jag var nära hela tiden. Det var kul att prova på men jag kommer definitivt inte att komma tillbaka hit igen, log han. Falköping fortsatte att leverera och Daniel Westermark fixade möjligen ett frikort till Tidaholms

traplag med sina sex träff av tio möjliga. – Det kändes schysst med lerduvor det passade visst mig bra. Vi valde helt rätt i laguttagningen, sa Daniel Westermark på den efterföljande presskonferensen. Skövde saints softbollspelare Tess Granath kom tvåa efter en imponerande start. Två raka träffar satte press på de andra. – Taktiken verkar fungera, konstaterar lagkamraten Emil Johansson om valet att byta ut softbollträet mot en bössa.

Pistolskyttet var en ny erfarenhet för många.


torsdagen 26 juli 2012| vecka 30

på djupt vatten rade nämligen i närmsta träd i samband med målgången men domaren var både påläst och bestämd. Det är spetsen som räknas. Så var det dags att se om Skaralaget kunde resa sig. Det kunde de inte. Efter förlust i semifialen mot Falköping kom de sist igen.Tidaholm vann bronsmatchen. Och så finalen. Behöver vi säga hur det gick? Skövde ledde hela finalracet men nej det räckte inte. Falköping kom ikapp och vann igen. Exakt samma resultatordning som i de tre grenarna innan.

Beachvolleyboll

Bild: PER STRÖM

Tredjeplatsen stod Mikaela Svensson från Tidaholm för med två träffar.

Kanot

OS i Atlanta 1996. Susanne Gunnarsson och Agneta Andersson krigar sig tillsammans till guldet på K2 500 meter. Fysiska grenar skall enligt förhandstips ge fördel till Skövde så frågan var om det inte var dags för en seger. Vi hamnade vid ån Tidan för att avgöra K2 80 meter. Första semifinalen kördes mellan dåvarande totaltvåan och trean. Skövde

mot Tidaholm. Det visade sig snabbt att utmaningen med K2 inte handlade om fysik – utan om navigering. Många missförstod farkosten och kryssade sig fram. Andra smakade på både träd och grenar. ”Vi kan ju inte paddla rakt fram”, ”Kanoten svänger ju fan inte”, ”Vi ledde ju men sedan kom ett träd i vägen”. Det var ord och inga visor från deltagarna. Semifinal ett vanns tillslut av Skövde men det krävdes målfoto. Skövdekanoten parke-

Skaraborgskämparna samlade till prisutdelning.

Falköping är hela Sveriges volleybollstad men Tidaholm utnyttjade fördelen av hemmaplan i den gassande solen i centrum. Taktiken var tydlig. Patric Löfborg tog emot, innebandyspelaren Mikaela Svensson dukade och Patric gick på smash. Det resulterade i idel segrar i grenen som spelades som en enkelserie. Stackars Skara som dittills förlorat allt visade sig behärska volleybollkonsten väl. Frida Strand och Jacob Söderberg vann mot Falköping vilket räckte till en andraplats i grenen. Skövdekämparna föll på snöret när ordningsföljden efter suveräna Tidaholm fick avgöras genom gjorda poäng. Esset i rockärmen, att Tess Granath kommer direkt från stränderna i Kalifornien, räckte inte hela vägen.

Tennis

Att Falköping skulle ta sig segrande ur denna OSkamp stod klart redan inför den sista grenen förtog spänningen något. – Att spela utan chans att vinna är inte min grej, säger Skövdes Emil Johansson som fick kämpa om andraplatsen. Tidaholm såg däremot sin chans att plocka placeringar i sammandraget – genom fulspel. Mikaela Svensson kom på pappret till utmaning-

”Här ser vi varför jag inte håller på med bollsport” SKÖVDESKIDÅKAREN EMIL JOHANSSON

en som innebandyspelare i Fröjereds IF. Men när forwarden själv klev in och lärde ut reglerna till domaren började man ana ugglor i mossen. Och mycket riktigt. Med ett förflutet som tennisspelare tog Svensson taktpinnen och lotsade Tidaholm till en lätt seger före Falköping. Skövde slutade på en tredjeplats och Skara ohjälpligt sist.

Sur förlust

– Här ser vi varför jag inte håller på med bollsport, säger Emil Johansson efter sista grenen. Skövdeskidåkaren hade lite svårt att tillämpa sina skidåkartalanger under OS-kampen. De vältränade låren kom inte riktigt till sin rätt, inte heller fartkontrollen.Tävlingspsyket gjorde sig dock påmint. Att vi har att göra med en tävlingsmänniska som inte gillar att förlora blev påtagligt flertalet gånger. – Jag brukar vara bra på det mesta men känner att jag inte riktigt kan plocka fram skidesset i mig, suckar Emil efter prisutdelningen. Skövde slutade slutligen på en tredjeplats. Tess Granath ser ändå lite positivare på dagen. – Det har varit riktigt spännande att skjuta. Men det ligger mycket tur i det. Sen har jag inte haft någon press på mig och jag älskar att prova på olika sporter, säger hon på vägen hem längs med 26:an. Joakim Gustafsson sport.sklt@vgt.se 0511–77 01 40

Frida Sandgren frida.sandgren@vgt.se 0500-78 48 62

Överlägsna segrarna Malin Bjerke och Daniel Westermark.

Sport. | 9 MÖT MOTSTÅNDARNA

Falköping Daniel Westermark Ålder: 29. Bor: Falköping. Gör: Fotbollsspelare i Floby IF.

Falköping Malin Bjerke Ålder: 24 år. Bor: Falköping. Gör: Spelar fotboll i Falköpings FK och tävlar triathlon för IK Vilske. Jobbar som polis.

Tidaholm Patric Löfborg Ålder: 39 år. Bor: Tidaholm. Gör: Innebandytränare Fröjereds IF:s damlag.

Tidaholm Mikaela Svensson Ålder: 18 år. Bor: Tidaholm. Gör: Forward i innebandylaget Fröjereds IF.

Skara Jacob Söderberg Ålder: Fyller 21 år i september. Bor: Skara. Gör: Fotbollsspelare i Skara FC.

Skara Frida Strand Ålder: 23 år. Bor: Skövde. Gör: Handbollsspelare Skara HF, lärare på Helenaskolan i Skövde.

RESULTAT SKÖVDE NYHETERS OS-KAMP PISTOLSKYTTE 25 METER Grundserien: 1) Malin Bjerke, Falköping, 39, 2) Emil Johansson, Skövde, 31, 3) Frida Strand, Skara 29 4) Patric Löfborg, Tidaholm 28. Final: Falköping-Skövde 3726. Bronsmatch: Skara-Tidaholm 23-40.

BEACHVOLLEYBOLL Falköping-Tidaholm 10-21, Skara-Skövde 19-21, SkövdeTidaholm 8-21, FalköpingSkara 19-21, Tidaholm-Skara 21-15, Skövde-Falköping 14-21. 1) Tidaholm 2) Skara 3) Falköping 4) Skövde.

TRAP 10 OMGÅNGAR 1) Daniel Westermark, Falköping, 6, 2) Tess Granath, Skövde 3, 3) Mikaela Svensson, Tidaholm 2, 4) Jacob Söderberg, Skara 0.

TENNIS Tidaholm-Falköping 10-1, Skara-Skövde 4-10, Tidaholm-Skövde 10-5, Falköping-Skara 10-8, Skara-TIdaholm 1-10, Falköping-Skövde 10-8. 1) Tidaholm, 2) Falköping, 3) Skövde, 4) Skara.

KANOT K2 80 METER Semifinal: Skövde-Tidaholm, seger Skövde. Falköping-Skara, seger Falköping. Bronsmatch: TidaholmSkara, seger Tidaholm. Final: Falköping-Skövde, seger Falköping.

TOTALT 1) Falköping 42 poäng. 2) Tidaholm, 35 poäng. 3) Skövde, 29 poäng. 4) Skara, 19 poäng.


vecka 30 | torsdagen 26 juli 2012

10 | Skövde.

SN bjuder Skövdeborna på julisemlor Kan du tänka dig en semla i sommarvärmen? Det tror City Gross som nu kommer att börja sälja semlor ända in i sommarmånaderna. SN bjöd Skövdeborna på februaribullen för att se om bakverket fungerar på sommaren. Martina Björn Pettersson, en av de som bjudits på en semla, förstår om det är många som reagerar på att City Gross börjar sälja semlor på sommaren. – I Sverige är vi nog väldigt traditionsbundna. Vi har jul och påsk, valborg och kräftskivor. Det blir mer speciellt om man äter det sällan, säger Martina som ursprungligen kommer från Skövde men är numer bosatt i Bryssel. – Folk får göra som de vill, tycker hon i slutändan.

Inte på sommaren

– Jag vet inte hur många semlor jag äter på ett år. Men när jag äter blir det många. Jag gillar semlor väldigt mycket, men jag blir inte sugen på sommaren. Då blir man sugen på jordgubbar och smultron på strån. När SN bjuder familjen

Semlefantasten Bert Karlsson i Skara tycker inte att man ska äta semlor på sommaren. Bild: MATS ANDERSSON /SCANPIX

Bert har fått nog Skivbolagsdirektören och schlagerkungen, men också semlefantasten nummer ett. Bert Karlsson tror ändå inte att semlekuppen på City Gross kommer att bli en framgång. – Jag tror inte att det kommer att fungera att sälja semlor året om.

Martina Björn Pettersson, här tillsammans med sonen Roman, tycker att ”folk får göra som de vill”, men blir mer sugen på jordgubbar än semlor när det är sommar. Bild: JESSICA S SÄLL

Nyman på semlor instämmer Mia, mamma i familjen. – På sommaren ska man äta jordgubbar. Efter jul där någon gång börjar man längta lite till semlorna. Men jag skulle inte köpa semlor på sommaren. Jag tycker att det hör vintern till. Sonen Lukas är av en annan åsikt när det gäller semleätande på sommaren – Mig spelar det ingen roll, vill folk käka semlor får de väl göra det, säger Lukas som inte äter mer än två semlor per år. – I min generation tror

jag inte att det fungerar. Men i Linneas generation, där är de nog inte lika traditionsbundna, menar Mia.

Kluven

När SN bjuder Tore Elmer Pettersson på semla har han kluven inställning. – Jag skulle kunna göra det tror jag. Men det hör ju till februari och Fettisdagen, menar Tore som berättar att han ofta fick hembakade semlor som liten pojke. – Mamma gjorde semlor i långpanna och då blev de fyrkantiga, men de höll lite bättre än vad de här

gör i varm mjölk. Då fick man äta flera utan att det blev så dyrt. Men då hon snålade lite med mandelmassan istället, berättar Tore, som äter mellan 5-10 semlor varje år. Det är mandelmassan som Tore och hans kompis Lars Nordin gillar bäst. – En semla utan mandelmassa är ingen semla, tycker Lars och Tore instämmer. – De semlorna som har lite mandelmassa i sig de får man inte många sålda. Jessica S Säll 0500 - 78 48 52

Även om prissättningen på semlorna skulle vara lägre än under högsäsongen tror inte Bert att detta skulle hjälpa City Gross i Skaraborg som nyligen bestämt att man ska börja sälja semlor även under sommaren. – Då får de börja göra bättre semlor än vad de gör nu, de där semlorna är inte goda, säger Bert. – Man kan inte bara hafsa ihop nåt som många tror. Skara-Berts lidelse för bakverken är både enorm och vida känd. Men nu har till och med semleälskaren sedan många år tillbaka börjat tröttna. – Det kunde ju bli upp emot tre stycken på en dag när det var som värst. Förr kunde jag ta med mig semlor hem på kvällen och jag hade semlor på kontoret. Nu har jag förätit mig.

Inte på sommaren

Mia Nyman tillsammans med barnen Linnea och Lukas. Mia tycker inte att semlor ska ätas på sommaren.

Lars Nordin och Tore Elmer Pettersson mumsar på semlor. Tore kan tänla sig att äta semlor under sommaren.

BERTS SEMLOR

Oavsett hör ätandet av semlor till fettisdagens tradition och inte mer än så, menar Bert som säger att han själv aldrig skulle komma på tanken att köpa semlor under sommaren. – Nej, det skulle jag aldrig kunna tänka mig. Det passar bäst att äta semlor

TILL 16 SEMLOR: 50 g jäst 3 dl havre- eller sojamjölk 7 dl siktat dinkelmjöl 1 dl fullkornsmjöl av dinkel Honung efter smak 75 g smör 1 ägg FYLLNING: 100 g mandel honung eller agavesirap efter tycke inkråmet av bullen 0.75 dl grädde FÄRDIGT PÅ: 1 tim 40 min

när de ska ätas, säger han. Bert lanserande sin egen semla år 2007 och kallades kort och gott Bert-semla. Berts egna recept skulle vara en nyttigare variant av det vanliga receptet på semlor. – I min semla har man till exempel honung istället för socker, det är nyttigare. Men de har slutat att tillverka min semla nu. Det är dinkelmjölet som är problemet, det är svårt att få tag på, menar Bert som helst äter semlor som hetvägg, en gammal tradition i Sverige sedan 1700-talet.

Med mjölk

Man lägger semlan i en tallrik med mjölk. Då smakar de som bäst tycker Bert. – Semlan ska helst vara en dag gammal, säger Bert. – Jag tycker också att det är godast med vaniljsocker i grädden och med hel mandelmassa. Men det tycker nog inte de flesta. Jessica S Säll 0500 - 78 48 52

ÅRETS STORA SOMMARREA! UPP TILL 50% RABATT PÅ UTVALDA SOFFOR MATTOR, TRÄDGÅRDSMÖBLER SÄNGAR M.M.

6.795:-

FRÅN U-SOFFA, tyg INREDNINGSHUSET

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

0500-41 19 00 • KAPLANSG. 32, MARIESJÖ SKÖVDE MÅND-FRED 10-19, LÖRD 10-15, SÖND 11-16 • WWW.A-MOBLER.SE

5.495:-

FRÅN LOUNGEMÖBLER I KONSTROTTING

3.495:BASIC MATGRUPP

Massiv oljad ek. Bord 140x90 + 4 stolar m. träsits Bord 180 + 6 stolar 4.995:-

10%

Byggbara soffor, soffbord & fåtöljer

RABATT

PÅ GRYTHYTTANS STÅLMÖBLER Gäller lagervaror

ÅK DIREKT TILL MÖBLER I TIBRO 0504-130 60 • SVERIGES MÖBELCENTRUM

WWW.RIXNERS.SE • MÅND-FRED 10.00-18.00, LÖRD 10.00-15.00, SÖND 11.00-16.00


torsdagen 26 juli 2012| vecka 30

Stora och små. | 11 NYFÖDDA

Åsa Larsson och Andreas Göransson, Skövde, fick en flicka, Tuva, den 5 juli. Vikt 3320 g, längd 50 cm. Hemma väntar storasyster Nova.

Sofia Kindbom är hel och ren på sitt arbete som servitris på Parnassen. Bild: ANGELICA GUSTAFSSON

Så klär sig Skövdeanställda i värmen

Sofie Löfgren och Christoffer Andersson, Skövde, fick en flicka, Ebba, den 6 juli. Vikt 4360 g, längd 55 cm.

Åsa Karlsson och Roland Norberg, Skövde, fick en flicka, Filippa, den 13 juni. Vikt 1740 g, längd 42 cm.

Helena Ivarsson och Magnus Johansson, Skövde, fick en pojke, Gustav, den 4 juli. Vikt 3 255 g, längd 51 cm.

Ulla Brehm, presstalesman hos polisen. Hur går de anställda klädda under högsommaren hos er? – Vi har likadan uniform året runt, sedan finns det långärmade och kortärmade skjortor. Har ni några speciella regler? – Svensk polis har enhetlig klädsel och följer de regler som finns inom polisen. Är det extra viktigt med klädseln hos er? – Självklart är uniformen viktig och den visar tydligt att det är polisen som kommer. Utredarna har kanske inte det, men för poliser i yttre tjänst är det viktigt. Blir det varmt inne hos er? – Det är nästan omöjligt att svara på, vi har så många olika arbetsplatser. Förhoppningen är att alla arbetsplatser ska vara anpassade för situationen. Albert Khalaf, ägare på restaurang Parnassen Hur går de anställda klädda under högsommaren hos er? – I svarta byxor och kortärmad pikétröja eller uppkavlad skjorta.

Weronica Ahl-Sandholm, butikschef på H&M i Commerce. Hur går de anställda klädda under högsommaren hos er? – De går i det som klär deras personlighet. Har ni några speciella regler? – Nej, det har vi inte. Det ska vara bekvämt för de anställda och kunderna. Blir det varmt inne hos er? – Nej, vi har bra ventilation här borta och egna fläktar om det skulle bli för varmt. Tycker ni det är viktigt att inte ha en för utma-

nande klädsel? Är det extra viktigt inom vissa branscher? – Om jag svarar för egen del så tycker jag att det skulle bli pinsamt med en utmanande klädsel, både för mig och kunden. Sedan finns det säkert branscher där man behöver tänka på det mer. Sussi Hagenöhr, fastighetsmäklare Hur går de anställda klädda under högsommaren hos er? – Männen går ofta i kortärmad skjorta och jeans. Vi tjejer kör med någon topp med kavaj över om det behövs. Har ni några speciella regler? – Nej, förutom vårdad klädsel. Blir det varmt inne hos er? – Det kan det bli, men vi har air condition. Tycker ni det är viktigt att inte ha en för utmanande klädsel? Är det extra viktigt inom vissa branscher? – En för utmanande klädsel är onödigt. Vi träffar alla slags människor och det är inte kläderna de ska kolla på. Man ska vara vårdad och lukta gott, även om det är sommar och varmt. Sedan tycker jag det är viktigt med namnbrickor när det är sommar och alla ser så lika ut, utan kappor och sådant. Så man ser vem som är vem. Angelica Gustafsson angelica.gustafsson@vgt.se 0500 - 78 48 52

CUE Adjustable 90x210cm

22.950 :Bäddmadrass ingår (värde 5.650:-)

GUSTAV III 180x200cm

10.950 :Bäddmadrass ingår (värde 2.650:-)

34%

Ord.pris 14.550:--

Har ni några speciella regler? – Det ska alltid vara svarta byxor och svarta skor. Pikétröjan eller skjortan kan variera, huvudsaken är att det är enhetligt. Blir det varmt inne hos er? – Inte inne i restaurangen men på uteserveringen kan det bli varmt, vi har ju kvällssol. Tycker ni det är viktigt att inte ha en för utmanande klädsel? Är det extra viktigt inom vissa branscher? – Absolut, det ska vara propert. Har man kjol ska den vara under knät och det får inte vara för urringat. Vi serverar ju mat till alla typer av människor, då är det viktigt att vara hel och fräsch. Sedan finns det säkert de inom nöjesbranschen inom vår sektor som kanske kan ha mer utmanade klädsel, men det är inte vår nisch.

Ord.pris 34.990:--

När högsommaren lägger sig över Skövde kan man bli riktigt ”varm i kläderna”. SN har kollat hur anställda inom olika branscher i Skövde går klädda under denna värmetid.

25%

KONTINENTALSÄNG MED ZONINDELAD POCKETRESÅR OCH VÄNDBAR MADRASS

STÄLLBAR MOTORSÄNG MED ZONINDELAD POCKETRESÅR

Mått: 80, 90, 105, 120, 140, 160 och 180x200 cm

Mått: 80, 90, 105 och 120x210 cm

SOFIERO 180x200cm

14.950 :Bäddmadrass ingår (värde 5.550:-)

Ord.pris 19.950:-

Tanaponpan Phaetpricha och Robin Rosén, Skövde, fick en pojke, Hugo, den 15 juli. Vikt 3980 g, längd 50 cm.

H NDGJORDA HA SÄNGAR TILL S FFANTASTISKA R ER PRISE P

25%

JUST NU!

30% PÅ MASSOR AV TILLBEHÖR

50%

PÅ GAVEL VID KÖP AV SÄNG

KONTINENTALSÄNG MED ZONINDELAD POCKETRESÅR OCH VÄNDBAR MADRASS Mått: 80, 90, 105, 120, 140, 160 och 180x200 cm

GÄLLER T.O.M. 31 AUG. KAN EJ KOMBINERAS MED ANDRA ERBJUDANDEN. SÄNGPRISER EXKL. BEN

Klädda gavlar från

2.190 :-

1.095 :-

Skövde Vipans gränd (Hallenbergsrondellen vid Coop Extra) Tel 0500-45 91 99 Öppettider Vard 11-18, Lör 10-14, Sön 12-16 FRI HEMLEVERANS INOM SKÖVDE TÄTORT (utanför tillkommer lev.avgift)

I din brevlåda varje torsdag.


vecka 30 | torsdagen 26 juli 2012

12 | Skövde. Fem kockar. En matkasse. Tre rätter. Bara en kan vinna och du bestämmer vem. Så är förutsättningarna i Kockduellen i SN. Vilken kock är din favorit? Omröstningen börjar vecka 33. Missa inte heller matlagningsprogrammen på skövdenyheter.se

Sophie bjuder på somrig picknickbuffé Mat ska lagas med kärlek. Det är Sophie Lenasdotters övertygelse. I kockduellen bjuder hon på en somrig picknickbuffé. Sophie LenasdotMATKASSEN ter är beteendevetaren, fritidspoliINNEHÅLLER: tikern och vigsellax, schnitzel, blandförrättaren som färs, chorizokorv, örtgav Skövde ett anmarinerade kycklingsikte när hon spett, fetaost, kapris, kockade i tv4:s Halv åtta hos mig. yoghurt, ägg, pasta penne, bladspenat, Med sina ovanliga färskpotatis, gul lök, ingredienser knep röd lök, morötter, mixhon segern. sallad, ruccola, rädi– Jag har alltid sor, persilja, citron, varit intresserad gurka, melon, tomater av mat. Jag tycker och jordgubbar. att det är häftigt att vi inte vet hur mat påverkar oss. Det finns en massa teorier, men ingen forskning som säger vad vi ska äta för att må som bäst, konstaterar hon. Själv vill hon laga mat med ”riktiga” råvaror, det ska vara äkta smör och grädde. – Jag gillar ”kladdig” mat. Det ska vara sås till och gärna många olika smaker, menar Sophie, som bodde i Pakistan under uppväxten. Det har bidragit till att hon gillar stark mat.

Varmt, ljummet, eller kallt

När hon ger sig i kast med kockduellen blir det dock en ganska svensk meny schnitzelsticks med tre olika dipsåser, laxburgare med färskpotatis och fetaostkräm samt jordgubbspaj med knäckigt täcke. – Man kan äta maten varm, ljummen eller kall och den kan serveras både inomoch utomhus, säger Sophie och tipsar om att bären i jordgubbspajen kan ersättas eller kompletteras med rabarber för att få mer syra. Ett annat råd är att satsa lite extra på vissa ingredienser. En olivolja av högre kvalitet eller en balsamico kan lyfta maträtten till oanade höjder. – Balsamico kan man ha på glass eller på köttbiten före servering. Det behövs bara några droppar. Nu väljer Sophie att krydda fetaostkrämen med den.

Grillad potatis

En annan av hennes favoriter är den grillade färskpotatisen.

My

En lag

Så lagas maten - se ko

våra mackarna i tpr på sköv ogram nyheterde.se

Sch me pan hög

Sophie skriver lista på kylskåpet och stryker efterhand som hon klarat av upp-

– Du kan använda kokt potatis från dagen innan eller koka ny. Droppa rikligt med olja över potatisen och lägg den sedan i en plastpåse tillsammans med ströbröd, salt och peppar. Sedan är det bara att skaka om! Det låter som något en känd hamburgerkedja gjorde med stripsen för några år sedan? – Den hamburgerkedjan gillar jag och jo, det är ungefär så.

”Jag gillar ‘kladdig’ mat. Det ska vara sås till och gärna många olika smaker”

Potatisen läggs sedan i en form och placeras i ugnen. När de är färdiga tar man en liten nypa socker och strör över.

Går lika bra på grillen

Potatisen serveras tillsammans med laxburgare, som kan göras i förväg. Det är bara att göra färdigt smeten, forma burgarna och lägga in dem i plastfolie och förvara dem i frysen tills det är dags för tillagning.

– Jag steker dem i stekpannan den här gången, men du kan också grilla dem. Det är bara att lägga aluminiumfolie på grillen, tipsar Sophie som också har ett annat råd för att hålla maten fräsch på utflykten. – Nu finns det plastlådor med fryslock. Locket lägger du i frysen och sedan håller det maten kall i flera timmar. Smidigt! Jenny Åberg 0500 - 78 48 68

RÖSTA PÅ DIN FAVORITKOCK OCH VINN FINA PRISER FRÅN RÖSTNIN GEN STARTAR VECK A 33 PÅ SK Ö VD EN Y HETER.SE

SKÖVDE

Lax alu


torsdagen 26 juli 2012| vecka 30

Skövde. | 13 KNAPRIGA SCHNITZELSTICKS MED DIP SCHNITZELSTICKS Skär 500 g schnitzel i ca centimeterstora strimlor. Riv ner västerbottenost i två uppvispade ägg. Riv ner citronskal i stödbröd och krydda med salt och pappar. Vänd först schnitzeln i mjöl och skaka av överflödigt mjöl. Vänd dem sedan i äggblandningen och sist i ströbrödet. Stek i mycket olja på het panna tills de är gyllenbruna. Servera med olika dipsåser.

SENAPSDIP 1 dl majonnäs 2-3 dl crème fraiche 1-2 msk sötstark senap (jag använde Jonnys) Blanda väl.

INGEFÄRA- OCH CITRONDIP

CHIPOTLEDIP

Blanda ner riven ingefära i turkisk yoghurt, smaka av med pressad citron och ev lite salt.

Blanda ca 1 tsk chipotlepasta med 1,5 dl turkisk youghurt och ½ dl majonnäs.

MUMSIGA LAXBURGARE MED ROSTAD POTATIS OCH FETAOSTKRÄM

ycket olja på potatisen!

LAXBURGARE Ca 500 g laxfilé utan skinn 1 tsk saltvatten (till snabbkokning) 1 liten finhackad rödlök ca 3 msk ströbröd 2 små äggsalt vitpeppar smör och rapsolja till stekning

virtuell kokbok: en läsplatta hjälper till med matningen.

Koka upp vatten och salt. Ta bort kastrullen från värmen. Lägg ner laxfilén och låt den sjuda under lock i ca 5 minuter. Häll av kokvattnet och låt laxen svalna lite. Finfördela den sedan med en gaffel eller med fingrarna. Att smeten blir lite ojämn med bitar i gör inget. Tillsätt ca hälften av löken, ströbröd, ägg, salt och peppar. Låt smeten stå i ca 10 minuter. Forma till burgare och stek dem i smör och olja några minuter på varje sida.

PANERAD ROSTAD POTATIS Koka potatis. Låt svalna och häll sedan på oliv- eller matolja. Rör

om så att alla potatisar blir insmorda i olja. Häll i ströbröd och lite salt och peppar i en plastpåse. Lägg i potatisen i påsen och skaka så ströbrödet fördelar sig jämt. Lägg dem sedan i en oljad, ugnsfast form och ringa lite olja över. Ställ in i ugnen på ca 150 grader i ca 20 min tills de är gyllenbruna.

FETAOSTKRÄM Ett paket fetaost 2 dl crème fraiche Olivolja Balsamico Grovmalen svartpeppar Mosa fetaosten och rör ner crème fraichen. Ringla över olivolja och några droppar balsamico. Smaka av med peppar. Det går att utesluta balsamicon eller ersätta med lite balsamvinäger. Servera laxburgarna med potatis, fetaostkräm, en klick hackad lök och tunt skivad, stekt chorizo. Garnera med en citronskiva.

KNÄCKIG JORDGUBBSPAJ MED SOMMARKÄNSLA

hnitzeln skärs i centitertjocka skivor och neras innan de steks på g värme i mycket olja.

Chorizon skivas tunt, steks och gör laxburgarna extra festliga.

Skär bären i bitar, eller använd dem hela om du gillar stora bitar. Lägg dem i en ugnsform. Strö på lite potatismjöl.

xburgarna steks, men kan lika gärna grillas på en miniumfolie på grillen.

BÄSTA RÅVARORNA VARJE DAG MED

FYLLNING 1 liter jordgubbar eller andra bär. Rabarber är också gott.

PAJDEG 2 dl mjöl 2,5 dl havregryn 1 tsk bakpulver 1,5 dl socker Stött kardemumma 150 g smör 0,5-1 dl sirap 1 dl grädde

Smält smöret, häll i sirap och grädde, vispa ihop och dra av kastrullen. Blanda i de torra ingredienserna i

smörblandningen. Det ska bli en geggig smet. Bred smeten över jordgubbarna.

Grädda i 25-30 min i 175 grader, tills ytan är lite knäckig. Servera med vaniljvisp eller glass.

FAMILYFOODS MATKASSE MED RECEPT

M y c k e t n ä r p r o d u c e r a t o c h e k o l o g i s k t ! • V ä l j e n m a t k a s s e m e d l å g l a k t o s o m d u ö n s k a r • w w w. f a m i l y f o o d . s e


vecka 30 | torsdagen 26 juli 2012

14 | Kryss. 1:A PRIS – 25 TRISSLOTTER

BLIR GAMMAL SPIK

RASTLÖSA

GRÄS OVANPÅ KRÄVER SYRE

TAR VANDRARE

MINDRE ORT

FRUSET VATTEN

2:A PRIS – 10 TRISSLOTTER 3:E 3:E–15:E : PRIS – 5 TRISSLOTTER

SKIVLINGAR

ANTAL MUSIKER BLOMMA

MOTORVAGN

BAKKÄRL MATAFFÄR

HÅLLER LÅDA

3

TYSKT FÄRJELÄGE

LÅNG LEDIGHET

(åldersgräns 18 år)

NORSK KUNG GAMMAL GUD

YTINNEHÅLL SKAPA MUSIK GÅR I LÄRA

ÄLDRE MÅTT TIDNINGAR MÄLARSLOTT

VÅR ANDRA STAD I FOLKMUN HÖGSKOLA

HÄLSNING MOLNFRIA

LÄGGA UT TEXTEN

FISKEREDSKAP

DANMARK LITEN STUGA

INGALUNDA

BARNMAT

HYGIENISKT KRIMSKRAMS

4

INDISK DRÄKT

YTTERLIGARE VÄRDIGHET

INTE SÄRSKILT VASS

OÅTERKALLELIG SERIEFÅGEL

GENGÅNGARE

UTTORKADE ASÄTARE

RITADE ROLIGA BILDER ÖVERJÄST DRYCK

BERÖMD TRUMMIS

TÄTTING ORDKLASS

FÅGELBO

FÄRGLÖS

MOTORSPORT INSTRUKTIONER

FILOSOFISK RUSSELL UTITALIEN PÅ NÄTET RUSTAD

LÄMNA SIN POST ELDFAST SKÅL

BÅLVÄXT

5

OMGÅNGAR ISFIGUR

MUSIKTV

GALLIUM SLINGERVÄXT

MAGER ÄDEL GAS

PERSONLIGHET KAKAOKONFEKT

STRAFFPÅFÖLJD

PÅ TORGDAG

STRAX FÖRE

NACKHÅR

DIPLOMAT

GRÖNVALL PÅ SCENEN

LAMPA

BADPLATS

BEGÄRAN

DEN BEREDER BRÖD LUGN

BLODKÄRL

GÅR DET SOM GÅR SÖNDER I

SORGLÖS ALTARRUM FIBERÄMNE

VIMSIG

VARA VILSEN

HÖGST STÅND

TAKKRÖN

SÄGA MJAU PÅ BIL I TONGA

GREPPA KAN BRÖDEN BLI TILL FRUKOST

1

2

3

4

5

6

2

Fyll i motsvarande siffra enligt siffernyckeln här intill.

6

FÖRRFÖRRA VECKANS VINNARE:

SIFFERNYCKEL Bokstav Siffra Å-Ä-Ö 1 A-B-C 2 D-E-F 3 G-H-I 4 J-K-L 5

Bokstav Siffra M-N-O 6 P-Q-R-S 7 T-U-V 8 W-X-Y-Z 9

1:a pris (25 Trisslotter)

Anna Almén Lilla Edet

2:a pris (10 Trisslotter)

Ann-Britt Johansson Borås

3:e–15:e pris (5 Trisslotter)

Per Åsberg, Kristianstad. Sune Svärd, Karlstad. Jens Rubensson, Frösön. Ducilla Olovsson, Piteå. Bertil Johansson, Kungsbacka. Jan Petersson, Skruv. Ebba Sandberg, Norrtälje. Erik Stålhand, By Kyrkby. Rolf Rossing, Kållered. Gudrun Müller, Alingsås. Marianne Kalsson, Fagersta. Kerstin Joelsson, Gemla. Ann Vidmark, Burträsk.

EXEMPEL 6

3

Ring och knappa 0944 100 00 40 8859#XXXXXX# in tävlingsnumret, Du kan också skicka ett sms till 727 90. Knappa följt av fyrkant, lösnings- in TTS (mellanslag) tävlingsnumret (mellanslag) koden och fyrkant. samt den sexsiffriga lösningskoden. Sms kostar 10 kronor plus mobiloperatörens trafikavgift.

A eller B eller C ger siffran 2. När du översatt bokstäverna i de gröna rutorna till siffror i de vita har du fått lösningskoden.

Förrförra veckans lösningskod: 728827

Frågor eller synpunkter? Mejla oss på miljonkrysset@wordex.se

Dina lokala Skövdenyheter – dygnet runt på webben. skövdenyheter.se

© Bulls

DELAD STAT BLAND STATER

KONSTRUKTÖR: BOSSE EHNSIÖ FOTO: SCANPIX

MILJONKRYSSET TÄVLINGSNUMMER 8859 1

2

LYSER I BJÖRNVAKTAREN KLANDER

Lös korsordet och fyll i bokstäverna i de färgade numrerade rutorna:

INTE VÅR STRUTSFÅGEL STOR GOJA

GRÖN KAPPA

Ring 0944-100 00 40 senast onsdag 1/8 24.00. Du måste ringa från en knapptelefon. Samtalet kostar 10 kr.

HA DET BRA

FÖRRFÖRRA VECKANS LÖSNING: 2>++3, 6320) 3,<(9 ;0,3

,3)'3 +31*.6 . 43);0+ =:,0+36

?04+ *>'0,

# & % ) 4 3 5 5 * .

*+(, :;43

3<5,(++ =:, <.43

4>+ 6,-*.6+ *8,0

=-*'3+

*@15,3 ;0 )@)*.) '3) 54.

:,05,( 4>) <.);9 *'8;; =-44+ +.449 4@+0) .))09 ?3<

& 5 0 ) # 2 & ' % 5 * . ) * 4 , % $ ( % ( ' 4 + " % . 3 ' 4 ! ) ( % " % . . ) 3 " 3 & * " " $ 2 + % " ( 8 % % " ' (

4(<3,

=3443 *3223)

0 ) % )

) % , %

*2@9 *)@43

7 '<><0 %FF

$ ')8+3 =>*+2:) +.441*.6

@'0,

. " ( 0 +

?>)63 4>77 6@,1.) .143);0+

534*39 5.;3, ,0*09 20,3;0 '<3,9 )>,0,1. 40<3)

*A:53*

#

+>+3

&

, 2 $ ) % % 3 ( " % * + , % % 4 % ) '

5>,1-77 ',()3 4.660, 4@6+

>,1)(9 <.*0) ,06049 <.;,.6+

>,123,9 ',><*1. 4@)63 +3440) 4(770+

4>++ *(210) 74>++

=>440, '(++3,

*84+

+.;.6 *+-);

53, 43)+9 4.6+ <@7

%

=:,09 ;0++.)6

;-55049 =(+0)

40;;0 ,8**3, =,>2*+0 3*0)

63243 6-;3, =:;;0 *3,3

. 4>)6,0 3,6()

*'>,13< *+,@)

-);0,9 ?@443

! % & " , ( ( ) + ) 3 ) ! ) * , , , . % , % 4 " ( 3 ( ) ) 4 , . , % ) . & 0 ) ) 2 . * . % 4 4 ) 3 %

;,>)'3 20; ?:6,0 7,3+

*01509 4@+0)1-+

34'(,

7,8643,

"

,>++3 23)-* *4@, =:,*+

*0*1*(2 *+,0B' .1*'8)

.443 @+9 6@)60)

2(+9 <.4A3 =:,9 <,.;0)

+-)+ <.,'0

=,@63 *)>44+ $

'()0,

=8,?:,9 ).)6

):+

&

# ' ( $ ) - ( . / 0 % ) 2 . 4 3 ) ) % ( ( . . . ( 3 ) , " % , 0 , ( ' . & ( ) , * ( ' 1 3 , 1 3 )

>2)01. *<0+*3* =,-'+3; 6,82 *3223) 5,3);9 '0A*3,0 5(25 6020)+ 043'3 5-44509 *+8,0+

3)40;9 ).)63,

*<>,* *+.60,1. (44()9 +,>;

?@,; '.440C

" ! ' % $ % , 1 ! % ( " , 5 ( 5 ) ( ' & $ % 6 % ) - ( ( ' 3 ) ) ( 3 5 3 3 ) $ " % $

60++ *0,<.B0

G15HIIJ

1

VERBBÖJNING

'(4().9 *0,3;

,8*' =4(; *+.449 ?0+

(*1. (*4(

73789 ,-*9 *'-+3

'()*+,-'+.()/ 0.)01234250,6

?:69 3'+-9 044

6A(,+ =.)3,0 ,3'3,0 2.;;36

73**E

5('9 ?844(,

6.=+

*23'9 '()B0)+9 ,3+

53'9 743+*

*(5()

*+.6 B430*9 *()

(B'*@

):;9 '>,4C

.;,(++

!

$ * + % ' % . ( ( % ' ( ) 2 + ' , ( " * + 3 ' . . % .

60(,6.3 6,0'0,* 7(*+34+ 20+,(9 7(4

54., 4>++ <,0;

6@,1;0+ 6>)6*0 -).()

?>4*3;0 20;10) ').D

)(+0,3 (=+3 0)1).+

3270,0


torsdagen 26 juli 2012| vecka 30

Skövde. | 15 En norm att resa?

T

unga ryggsäckar, hotellrum som inte bör gå under kategorin boende, ovälkomna djur, flygresor med minst åtta timmars bytestid och flipflops som inte på något sätt är ergonomiskt att gå flera mil i. För väldigt många unga vuxna ser perioden efter studenten ut så. Man ska resa, helst till någon kontinent långt bort. Först måste man såklart spara pengar, det görs med fördel genom ett halvårs arbete i Norge eller genom att jobba så mycket man kan och bo kvar i föräldrahemmet. SEDAN BÄR DET AV, minst två till tre månader och på en reskassa som man knappt överlevt två veckor i Sverige på. Det handlar om att uppleva, få erfarenheter, träffa likasinnade och helt enkelt njuta av att vara ung och vakna varje morgon utan måsten som räkningar eller ett arbete att gå till. Efter det obligatoriska resandet gäller högskolestudier, ett måste om man ska ta sig någonstans i dagens samhälle. Det kräver dock ofta mer än ett högskoleprov och flerDet är mer talet hjärtklappningar annorlunda i innan man väl blir antagen. dag att säga ”Efter Här talar jag bara utifrån egna erfarenheter, studenten vill jag slå men är det inte den vämig till ro” gen de flesta går? När jag började på Göteborgs universitet för ett år sedan var det precis den bakgrunden till majoriteten av mina klasskamrater jag mötte. De få som hade gått direkt från gymnasiet ifrågasattes. ”Men vill du inte resa något? Känner du inte att du behöver uppleva lite innan du ger dig på tunga studier? Direkt efter gymnasiet också?” JAG GJORDE EXAKT som jag beskrev innan. Efter studenten arbetade jag och lade undan i princip allt, sedan spenderade jag drygt tre månader i Asien innan jag sökte mig in till högskolan. Jag skulle inte välja bort det för allt i världen och för mig, jag talar endast för mig, så är resor och upplevelser det allra bästa för själen. Jag lärde mig saker jag aldrig hade lärt mig på hemmaplan, jag utvecklades som person och min rastlösa själ stillades för en stund. Det tråkiga i detta är, att för dem som vill göra något annorlunda och kunna bidra med nya upplevelser blir det ganska svårt. Om fem år har förmodligen backpacking samma status som en chartervecka på Gran Canaria. Förr fanns inte så många valmöjligheter, å andra sidan är världen betydligt mindre idag och under min resa träffade jag Skövdebor i städer jag inte ens visste existerade innan jag reste. DET ÄR INTE HELLER självklart att långa resor är det ultimata för alla. Många trivs med sitt liv som det är, eller älskar sin stad och vill stanna där. Många är ivriga på att ge sig på en karriär och vill söka till högskolan direkt. För min del kan jag bli avundsjuk på människor som inte har samma resebehov som jag. Jag tror att jag skulle känna en större ro då, även om jag som sagt inte skulle välja bort min väg för det och jag hoppas att ekonomi och tid till fler resor kommer finnas i framtiden. SAKER SOM VARIT annorlunda blir till slut en form av norm. Det är mer annorlunda i dag att säga ”Efter studenten vill jag slå mig till ro, hitta en trygg arbetsplats och skapa en familj”. Och det finns inget fel i det, eller att studera direkt efter gymnasiet, eller att se världen med liten reskassa. Det finns inte heller något fel i att själv välja ordningen, kanske vill du resa men efter studierna? Det enda som är fel är om man inte skapar sina egna normer.

KRÖNIKA ANGELICA GUSTAFSSON

Tjejgruppen InSight Dance tror att en anledning till varför dansen inte har fått en mer utbredd publik i Skövdetrakten är att många människor tror att dans är en svår syssla. Tjejerna menar att alla kan lära sig att dansa. Bild: JESSICA S SÄLL

Ger Skövdeborna insyn i dansvärlden Dansen på Hertig Johans Torg under sommaren är inte tillräckligt, tycker dansgruppen InSight. Gruppen vill få Skövdeborna att dansa ännu mer. – Vi vill få igång dansen i Skövde och inspirera både barn och vuxna att börja dansa mer. Skövdebaserade InSight Dance består av Madeleine Söderqvist, Mathilda Carmbrant, Emma Fingal och Josefine Forslund. Den nuvarande danskonstellationen har varit aktiv i drygt ett år och hoppas på att nu kunna förmedla dansen till en bredare Skövdepublik. – Vi hoppas på att dansen ska bli ännu större här. Många i Skövde kanske inte riktigt vet vilka möjlig-

heter som finns med dans. Det går att göra så otroligt mycket med kläder, rekvisita, val av musik och dansstil. Efter att både Madeleine och Mathilda valt att flytta tillbaka till hemstaden efter några år i Stockholm, började de undervisa på Helen’s Dansskola. Det var där som dansgruppen InSight Dance började ta form. – Vi träffades via dansen och då kom tankarna på en dansgrupp, så vi började tjöta ihop oss.

Hiphop och jazz

Dansgruppen tror att en stor anledning till att inte dansen har fått ett så stort genomslag tidigare är att många tror att det är för svårt. – Vi träffar många som säger att de tycker att det är så roligt med dans, men

Den ena dansstilen hjälper den andra tycker dansgruppen InSight Dance som inspireras av jazz- och hiphopinfluenser, men också av artister som Britney Spears.

”Det ska vara underhållande att titta på våra föreställningar” att de är rädda att pröva på det därför att de tror att det är för svårt. Men är man nybörjare behöver man inte kunna något.

Varierande stil

Dansgruppen har tidigare uppträtt på bland annat ”Nukalaset” i Skövde. Deras senaste framträdande var ”UPPåNER”-festivalen i Tibro där de anlitades för att genomföra en flashmob under Timbuktus framträdande. Gruppens dansstil är varierande men mestadels en blandning mellan hiphop- och

jazzinspirerad dans. – Det ska vara underhållande att titta på våra framträdanden. Den ena dansstilen hjälper den andra. Men absolut blir det mycket hiphopinslag i vår dans. Dansdrömmar – Just nu har vi inget inbokat men vi vill uppträda, det är ju därför vi repar. Vi har övat in olika dansstilar och gig. Just nu siktar vi på att bli klara med det dansnummer som vi arbetar med. Dansgruppen har drömmar om att få sätta upp en dansföreställning på Skövde Stadsteater. – Det skulle vara riktigt häftigt att få göra något skräddarsytt för en större publik. Jessica S Säll 0500 - 78 48 52

Dansgruppen InSight Dance, som här övar in ett gig och lite olika dansstilar, tycker att dansutbudet i Skövde är för litet.


vecka 30 | torsdagen 26 juli 2012

16 | Tema smultronställen.

Smultronstället ligger i sta’n För två år sedan packade Evelina Kemppainen väskorna och flyttade till Oslo. Nu är hon hemma igen och det första stället hon går till är Pim’s. För de flesta av våra tidigare smultronhittare har natur och grönska varit platsen för dem. För Evelina Kemppainen lockar dock staden och rörelse mer. När Evelina flyttade till Oslo var planen att vara borta i ett halvår, max ett år. Tiden gick och när Evelina, efter ett år, fortfarande inte hade bestämt sig för vad hon ville studera i Sverige stannade hon kvar. Efter totalt två år är hon hemma i Skövde igen. Det finns ett ställe hon alltid besöker när hon är i Skövde. – Sedan jag började på högstadiet på Helenaskolan har jag och mina vänner alltid samlats på Pim’s. I början var det mest för att det låg nära. Såhär nio år senare är det lika naturligt att gå hit, säger hon.

Otaliga timmar

Pim’s är beläget mitt i stan, granne ligger diskoteket och restaurangen Husaren och runt hörnet finns mer för dem som gillar nöjesliv. Mittemot

DEN HEMKOMNES SMULTRONSTÄLLE NAMN: Pim´s VAR: Hertig Johans gata 8 I NÄRHETEN: Butiker, restauranger, park, kyrka, diskotek, resecentrum och mycket mer. DEN SOM PEKAR UT: Evelina Kemppainen

stoltserar S:ta Helenakyrkan och dess park. Evelina känner sig hemma på Pim’s och tycker det är lugnt och skönt. – Jag gillar den lugna musiken, utsikten över parken och att man kan sitta och kika på personer som går förbi. Jag tycker det kan bli lite för trångt och för mycket liv på vissa av de andra fiken, säger hon. Antalet timmar som spenderats på caféet är otaliga. – Det har hänt mycket. Stället ser ju inte ut som det gjorde för nio år sedan, det är inte ens i samma lokal. Personalen är dock fortfarande lika trevlig och jag trivs fortfarande lika bra. Vid vilka tillfällen brukar du gå hit? – Ibland äter vi lunch

Evelina tar ett glas vin en sommareftermiddag på Pim’s.

här och under en shoppingdag kan det bli en fika. På kvällarna är det lika mysigt att gå hit och ta sig

ett glas vin, säger Evelina. Till hösten försvinner Evelina från Skövde igen för studier i Göteborg.

Bild: ANGELICA GUSTAFSSON

– Men när jag kommer hem på besök och träffar vänner, kommer jag möta dem här på Pim’s.

Angelica Gustafsson angelica.gustafsson@vgt.se 0500 - 78 48 52

Smultronställen trädgård på 7000 m2 med

GreveGardens Växthus och Trädgård Vägbeskrivning: Bredöl, 6 km från Nossebro mot Grästorp.

Lördag 30/6 Repslagardag, Pionutställning och konstutställning Lördag 8/9 Skördefest på landet med Rune Kalf Hansen

VÄNERMUSEET 20/5-30/9 2012

Lite växter, lite redskap, lite annat och stor njutning. Öppettider: 0702-17 22 84 fr.om 28 juni - sista augusti: tordag - söndag kl 11-17 www.grevegarden.se

Köttex cateringshop

Följ med

NILS HOLGERSSON mot nya höjder!

Lidköpings kommun

www.vanermuseet.se 0510 - 77 00 65

Öppet hela sommaren 7 – 18 Grillskivor, potatissallad, potatisgratäng, smörgåstårtor, delikatesser m.m.

Se gärna menyer o information på vår hemsida www.kottex.com Lundängsgatan 9, 533 22 Götene Tel 0511-59651

Nyhet 2012! Gårdshotell o Konferens Sommarlunch direkt från grillen - alla vardagar! Öppet: mån-fre kl 11-18 lörd kl 10-14

www.narebo.se • Tel 0510-223 06

SOMMARGÅRDEN Öppettider: Onsd-Sönd 14-21 Servering, minigolf Lördag 28/7, kl. 19.00 Simon Ådahl, Gud i mitt liv - Konsert. Information om tidningen Dagen. Välkommen! Skara Missionsförsamling/SMU


torsdagen 26 juli 2012| vecka 30

Tema smultronställen. | 17

”Man känner sig ledig här” Luften känns frisk av det stundande regnet. De enda ljud som hörs är fågelkvitter och trädens lugna susande. Omgivningen runt Karstorpssjön känns uppfriskande, när Ida och Anders visar varför just detta är deras smultronställe. – Man känner sig ledig när man är här. Man behöver inte tänka på så mycket annat, utan kan fokusera på varandra, förklarar Ida.

lugnt och behagligt

Själva tycker Ida och Anders att området är perfekt för förälskade par. Dels för att omgivningen är så vacker med all sin grönska, men också för att det är en lugn och behaglig plats. – Vi brukar promenera längs med sjön,hand i hand. Ibland sätter vi oss med varsin glass och tittar ut över sjön eller lägger ut en filt och har picknick. Man får vara ifred här,det finns alltid någon liten vik där ingen är.

DET ROMANTISKA PARETS SMULTRONSTÄLLE NAMN: Karstorpssjön. VAR: I Karstorp. Besöker man området är det svårt att missa sjön (GPS-koordinater: X: 6479084, Y: 1385944). I NÄRHETEN: Natur, badsjö, grillplats och cykelväg. FÖR VEM: Par, barnfamiljer, joggare, fiskare - alla. DE SOM PEKAR UT SMULTRONSTÄLLET: Ida Berggren och Anders Englund, från Skövde.

Men Karstorp har inte alltid varit Idas och Anders smultronställe. Det var egentligen inte speciellt länge sedan de fick upp ögonen för den vackra platsen. – Det var när vi skaffade hund för tre år sedan. Då började vi gå promenader runt sjön, och upptäckte hur vackert det är här.

Fint hela året

Ibland tar Ida och Anders med sig en picknickfilt till smultronstället vid Karstorpssjön.

Det är inte bara sommartid paret beger sig till smultronstället för att få tid för varandra. Enligt romantikerna har området sin charm oavsett årstid. – På vintern brukar det gå bra att promenera längs

den frusna sjön, så länge det inte är för mycket snö. På hösten är det fint med alla gula och orangea blad på träden, och på våren är det extra fint. Karstorp är fint hela året. Ida och Anders är överens om att det allra bästa med Karstorp ändå är läget. Trots att det ligger lugnt och avskilt, bland

Bild: SABINA LORENTZON

träd och grönska, är det ändå ganska centralt, och lätt att ta sig till. – Det är lite som Skövdes motsvarighet till New Yorks Central park,tycker Anders. Sabina Lorentzon 0500-78 48 50 red.sn@vgt.se

Sjöutsikten är vacker. Den kan man stå och beundra en stund, oavsett årstid.

2012-05-02 11.37 Sida 1

Smultronställen

Bland fågelkvitter och ljuv grönska ligger Karstorpssjön. Där brukar Ida Berggren och Anders Englund spendera många av sina lediga dagar. – Här kan man fokusera på varandra.

Nötkött, inredning, café, glass m.m. Varmt välkomna till Istrum Backgården 1, Skara (Kör mot Eggby, sväng mot Istrum. Efter ca 1 km finns skylt)

Tel 070-379 50 93

Välkommen till Mini-zoo i Tibro!

En tågresa som på farfars tid med

Tåg avgår Skara

12.00* 12.30 14.45* 15.15 Tisdagar, Torsdagar 3/7 - 16/8 Tåg avgår Skara

17.00 19.00

www.sklj.se

*rälsbusståg

0511-136 36

Mini-zoo är en djurpark med smådjur, fri entré.

Öppet 10.00-17.00 alla dagar Mini-zoo ligger vid Tibro Folkets Park, vägbeskrivning på www.tibro.se/hittahit/minizoo

Handelsträdgård med blomsterbutik

Öppet hela sommaren

Skara-Lundsbrunns Järnvägar Söndagar 24/6 - 2/9, 30/9, 7/10

www.backgarden-istrum.se

Öppetider: Tors-Fre 11-18, Lör-Sön 11-16

Tibro kommun Centrumgatan 17 Tel: 0504-180 00 www.tibro.se info@tibro.se

mån-fre 9-18 lör 9-13

Västerbyv. 13, Götene. Tel 0511-503 51


NÖJEN

SOMMARENS DANSSTÄLLE vid väg 200 mellan Skövde och Töreboda

Lördag 28/7

AUKTION Värsåsvägen 10, Tibro, lördagen den 28 juli kl. 10.00

för dbo. m.fl. Stilsoffor, klaffbyrå, gungstol, förg speglar, äkta mattor, Strindbergslampa, kristallkronor, armb ur 18 K, TV BoO, Goebel, Hummeldocka, jultallrik -68, 30-tal kopparsaker, braskamin el, gräsklippare Stiga m.m.

TRADJAZZ sommaren 2012

New Orleans Heat (UK)

Ivarssons Auktioner, tel. 0504-155 55, 070-550 25 98

ANTIK & SAMLARMÄSSA I HJO Ett av Europas ledande band när det gäller New Orleans-musik

LÖR-SÖN 28-29 JULI ÖPPET 10.00-16.00

Fredag 3 aug 19.00 Tibro, Biografen Vintergatan

Entré 40:-. Servering.

Biljettpris: 150:-. För medlemmar: 120:För bokning av biljett: 0504-220 91 0708-34 97 81 Arrangörer:

DRIVE - IN - BINGO

& 22-02 Entré: 200:-

Entrén öppnar 21.30

Minimiålder 18 år. (Även i måls. sällskap). Förköp hos Öfvermans Spelcafé, Mariestadsv. 19, Skövde, 0500-41 00 11

i Véboa: HAZZE Z

i Timmersdala

Onsdagar kl. 19.00

10 trippel 500:-, 800:-, 1.200:Tymerspelet + Minibingo 50% Free Play Utspel 75% NUMMERBRICKA 1 & 2 rader 1.000:-, 3 & 4 rader 2.000:-, 5 rader 10.000:-

CHANS TILL JACKPOT

Kassorna öppnar kl. 17.00

Välkomna! IF Tymer

RESTAURANG • PUB • KAFFESTUGA Mer info: www.olstorp.nu VAROR & TJÄNSTER

Toscana

10 dagar, 29/9.......8.980:-

Inkl. bussresa t/r, 2 övern. i Rostock, 2 övern. i Bayern, 5 övern. i Montecatini Terme, 8 middagar, 9 frukostar, lunch dag 4, tågresa till Florens t/r samt svensktalande lokalguide. Buss: Grums-Ksd-Kristinehamn-Skövde Anslutning från Karlskoga 0555-130 15, www.gruppresor.se Telefonöppet även lördag & söndag!

Boka höstens föreställningar nu! VÅR HUVUDSPONSOR ÄR NYA LIDKÖPINGS-TIDNINGEN

Kl. 18.30-20.30 den 27 juli 2012 gästartist Elisa’s

Lokala artister: Annika Lidberg, Why not, Fragile Milk Allsångsledare: Marie Arturén

Presenteras av

Tag gärna med egen stol eller filt!

Fri entré

Allsångshäfte med vinstchans: 1 för 60:- eller 2 för 100:-

MEDDELANDE

OLYMPISKA TV-SPELEN Kulturhuset i Skövde 13-20 augusti TV-spelsträff, speedrun maraton Läs mer på: www.Ludendi.se

För alla hushåll i Skövde.


VAROR & TJÄNSTER STÄDPROFFS! All slags städning! FLYTTSTÄD • HEMSTÄD FÖNSTERPUTS • STORSTÄD FÖRETAGSSTÄD TRÄDGÅRDSARBETE

MOTOR

Retro Soffa säljes

I gott skick, teakstomme, tygklädsel, går att fälla ryggstöd. Tel 0500-43 06 84, 0730-83 48 57

F-skattsedel + garanti

CL STÄD

Tel 0709-94 70 17, 0503-100 19

RESOR Halländska Pärlor

7/8 lunch, kaffe ................. 580:-

Göta Kanal Borensberg-Berg

14/8, lunch ......................... 625:-

Bohuslän

17/8, lunch, kaffe, guide ...... 580:-

Ullared

27/8 ................................... 200:-

SPANIEN Costa Brava - Calella

**** Hotell inkl. helpension 31/8-9/9, fåtal pl. kvar .... 5.895:28/9-7/10 ....................... 5.595:-

Weekendresor m. shopping

27/10, 10/11, 23/11, 2 dag, inkl. supé o. frukost ........ 1.295:-

Buss Ola

0503-300 85 www.bussola.se

160

Utflyktsmål!

Mörkläggningstyg 99:-/m Vaxduk 30:-/m Öljettlängder 299:-/2p Modetyger MÖNSTER från Burda Välkommen!

Gustav Adolfs gata 6, Skövde (vid ICA Norrmalm) Tel 0500-47 12 10 www.tygposten.se ÖPPET: må-fr 10-18, lö 10-15, lunch 13.30-14.15 Gilla oss på Facebook!

MEDDELANDE

Äkta Spådam

kr

10%

HUSHÅLLSNÄRA TJÄNSTER

per timme inkl. moms + framkörningsavg.

från

OBS avdraget! Välkommen med din förfrågan

LAGERRENSNING

Ni betalar

ROT OCH RUT

30kr

PENSIONÄR? Vill du jobba extra på dina egna villkor?

Just nu söker vi er som kan snickra eller måla men även andra kan höra av sig!

Kontakta Khareen: 0708-713 715 eller khareen@femtiofemplus.nu

Flyttstäd

FCAA TRÄDGÅRD & HEMSERVICE

MG STÄD

För privatpersoner och företag

Goda ref. finns. Garanti

Tel. 073-701 39 50

• TRÄDGÅRDSARBETE STÄDNING • MÅLERIARBETEN •FASTIGHETSSKÖTSEL

PÅ HELA BEGAGNAT-GÅRDEN STORT UTBUD – PASSA PÅ!

STENSTORP

• 0500-45 70 30 • www.erikssonshusvagnar.se

SOMMARÖPPET: mån-tors 9.00-18.00, fre 9.00-17.00, lör-sön stängt

Ring 0705-634 634

Förstärk din aktivitet, kampanj och tidningsannons med marknadsföring på skövdenyheter.se

En hyllning till livet Boka höstens föreställningar nu! För ytterligare information: Telefon 0512-315 00 vardagar kl. 13.00 - 18.00 www.varakonserthus.se

Ser djupt in i framtiden Spår i specialstjärna och i kristallkula Pröva eran framtid Spår genom telefon 0739-56 90 08 VÅR HUVUDSPONSOR ÄR NYA LIDKÖPINGS-TIDNINGEN

FASTIGHETER

TRANUM

Skaraborgsgård

TIBRO

Fritidshus med sjöutsikt vid sjön Örlen

Sommarbilden.

Skicka in din bästa sommarbild.

Förstklassig jordbruksfastighet belägen i en stark jordbruksbygd. Total areal 276 ha, varav 201 ha åker, 2 ha bete och 73 ha skog. Virkesförråd ca 11 000 m3sk. Mangårdsbyggnad i 1½-plan med bra standard. Torkanläggning med ca 1 000 t lagring. Maskinhall, Verkstad, Svinhus med 660 slaktsvinsplatser. Allt i mycket bra skick. Fastigheten försäljes genom intresseanmälan med angivande av prisnivå som skall vara EgendomsMäklarna, Sveagatan 14, 531 31 Lidköping tillhanda senast 2012-08-10 märkt "Gunnarsgården"

Vackert beläget fritidshus vid sjön Örlen. 1- plans med 90 kvm boyta, inrymmande stort allrum med matplats, kök, två sovrum, WC/duschrum samt groventré med trättstuga. Härlig stor tomt delvis natur på 5.019 kvm.

TIBRO

Jordbruksfastighet vid sjön Örlen med egen strand

VARA

Exklusiv hästanläggning Vara kommun

Komplett hästanlägging med ridhus byggt 2007, perfekt för egen ridskoleverksamhet i trevliga Arentorp. Stallplatser/lösdrift med plats för 18 hästar. Bostad 1: Två rum och kök med inredningsbar vind. Bostad 2 i 1 1/2 plan med tre rum och kök. Ladugård/stall och flera andra uthus finns på fastigheten. Magasin med café, WC mm. Ridhus 30 x 60m. Total areal ca 13 ha, varav ca 7 ha åkermark, 2 ha skog och 4 ha övrig mark.

Unikt tillfälle gård vid Örlen, ca 400 m egen strand. Totalt 12 ha varav 4 ha skog och 7 ha beten. MANGÅRDSBYGGNAD i vacker stil med underbar sjöutsikt och med Billingen i horisonten. 1½ plan inrymmande 5 rum och kök. GÄSTHUS 1 timmerhus ca 50 kvm yta fördelat på storstuga med köksdel och matplats/allrum, ett mindre sovrum, liten hall samt WC/duschrum. GÄSTHUS 2 här finns allrum med utgång till uteplats under tak, ett sovrum, mindre kök och matplats samt WC med handfat.

Lidköpingskontoret 0510-604 10 www.egendomsmaklarna.se/lidkoping

Gå in på skövdenyheter.se för din chans att vinna. Vi lottar ut priser bland alla deltagare.


vecka 30 | torsdagen 26 juli 2012

20 | Ledare & debatt.

DAGS ATT CENTRALISERA VÅRDEN

– Falköpings sjukhus borde aldrig byggts och nu är det tid att lägga ner för att rädda verksamheten

F

ALKÖPINGS SJUKHUS borde aldrig ha byggts. Men dåtidens landstingspolitiker orkade inte stå emot en stark opinion i grannkommunen. Det får vi betala för nu. Skaraborgs sjukhus har ett sparbeting på 220 miljoner. SPARBETINGEN HAR REDAN fått konsekvenser för medarbetarna. Bland annat har anställningsstoppet drabbat några timvikarier och visstidsanställda som fått färre arbetstimmar. En avdelning på KSS har också lagts ner.

Vid varje sparbeting sker det en smygcentralisering av verksamheter till Skövde. Ett faktum som politiker och tjänstemän gör allt för att förneka.

lander uppgav inför invigningen att den ortopediska dagkirurgi som idag utförs i Skövde och Lidköping skulle överföras till Falköping.

DET MEST TYDLIGA exemplet är den dagkirurgiska verksamheten som invigdes i just Falköping för ett och ett halvt år sedan. Meningen var att dagkirurgin i Falköping under första året skulle gå från drygt 1 500 operationer per år till mellan 2 500 och 3 000 operationer. Sjukhusdirektören Birgitta Molin Mel-

IDAG VISAR SIFFRORNA från det första året att dagkirurgiskt centrum opererade 2 334 patienter dagkirurgiskt. Under samma tid gjordes 7 420 dagkirurgiska ingrepp på KSS och 2 253 på Sjukhuset i Lidköping. Med andra ord har det blivit precis som vanligt. Därför är det nu läge att ta ett vågat be-

Journalistiken och framtiden

N

OTERADE ATT KVALITETEN på journalistiken måste höjas! Högskoleverkets kvalitetsgranskningar visar att journalistutbildningarna är bland de som har störst problem med bristande kvalitet, av alla de högskole- och universitetsutbildningar som utvärderats. Hälften av journalistutbildningarna är av bristande kvalitet. Konstigt att detta inte uppmärksammats i media! Studenternas examensarbeten på magisterutbildningen vid Uppsala Universitet visar till exempel bristande förmåga ”att integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer, även med begränsad information”.

DET BÅDAR INTE GOTT för oss mediakonsumenter när vi i framtiden ska läsa eller höra nyheter som är rapporterade mot en sådan bakgrund. Vi vill ju inte att tidningar och andra medier ska visa bristande respekt för människors privatliv, göra överdrifter, vara baserade på personligt tyckande från journalister eller innehålla för mycket negativa nyheter. Vi vill heller inte att förstärkningsord överutnyttjas. Om allt blir till ”massiv kritik” eller ”kritikstorm” kommer i alla fall jag att tappa förtroendet och därmed intresset. Här finns redan idag vissa oroande tecken. Resumé (www.resume.se) berättar till exempel att Expressen i början av året på nätet tvingades att ändra rubriken ”Superjägare ska döda attackbjörnen” till ”Experter kallas in – ska döda björnen”, eftersom kritiska läsare hört av sig. DET ÄR JU SKÖNT att veta att Högskoleverket uppmärksammat kvalitetsbristerna på journalistutbildningarna. Om dessa rättas till, och vi läsare fortsatt är engagerade, är jag övertygad om att vi i framtiden kommer att ha en läsvärd press både morgon och kväll.

slut. Lägg ner Falköpings sjukhus och gör det till en större vårdcentral med hospicevård. Stäng de utlokaliserade verksamheterna i Mariestad och flytta dem till Skövde. PÅ SIKT ÄR DETTA nödvändigt för att kunna behålla två sjukhus med fungerande akutsjukvård i Skaraborg. Rent geografiskt talar mycket för att man ska rädda enheterna i Lidköping och givetvis Skövde.Det kan få konsekvenser på andra håll. Men det är sånt vi valt våra politiker att hantera.

SKÖVDEDUELLEN: RÖTT MOT BLÅTT

Under vinjetten Skövdeduellen tar vi upp aktuella frågor om Skövde. Självklart ger vi också er läsare möjlighet att ge förslag om vad för ämnen vi borde spegla. Marie Ekman (S)

Oppositionsråd i Skövde 1) Det finns anledning att se över på vilket sätt Skövde i fortsättningen ska ha vänortsutbyte och det kommer att göras inom kort. Det är utvecklande och positivt att ha vänorter men formerna för hur kontakterna ska hållas behöver gås igenom och i vilken utsträckning det ska ske. 2) Jag hoppas att väg 49 med start vid Husebykorset och in till Skövde kan bli verklighet så snart det är möjligt. Hjo och Tibro tillsammans med Skövde driver frågan och det är en viktig sträcka som påverkar inoch utpendlingen till Skövde.

1 2

Är du nöjd med vänortsutbytet? Vilken är den viktigaste vägsatsningen som bör göras i Skövde? Bör Skövde införa obligatorisk sommarskola för nior med underkända betyg?

3

3) Jag säger både ja och nej. Ja – för att det kan hjälpa elever som behöver en extra puff för att få godkända betyg och kunna söka in till gymnasiet. Nej – för att jag hellre ser att hjälp och stöd sätts in långt tidigare, att resurser finns för dem som har svårt att hänga med i skolan från början, då skulle ingen behöva hamna i stressen sista året i grundskolan. Att se varje elevs behov och sätta in riktade resurser tidigt är det bästa sättet att få godkända elever.

KRÖNIKA LARS NIKLASSON

STÄLL DIN FRÅGA TILL SKÖVDES LEDANDE POLITIKER

Lars Niklasson är professor på Institutionen för kommunikation och information vid Högskolan i Skövde.

och sedan ditt meddelande.)

Skövde Nyheter.

Tidningen grundades 1907. Post- och besöksadress: Storgatan 17, 541 30 Skövde Telefon: 0500-78 48 50 www.skovdenyheter.se Öppet: vardagar 8.00-17.00

Nyhetschef: Leif Claesson 0500-78 48 70 leif.claesson@vgt.se Reportrar: Börje Andersson 0500-78 48 52 borje.andersson@vgt.se

Skövde Nyheter delas ut av Västgöta Tidningar AB. Tidningen delas ut till samtliga Anders Axelsson 0500-78 48 53 hushåll i Skövde kommun. Upplaga: 26 700 ex. anders.axelsson@vgt.se

Kommunalråd i Skövde

1) I nuläget är det inte klart i vilken form Skövde skall fortsätta vänortsutbytet. Allting förändras och frågan är om det är av större vikt för Skövdes utveckling att prioritera fler kontaktnät utanför Norden ned mot övriga Europa. 2) Gäller frågan för Skövdes utveckling så är svaret enkelt, E 20:s utbyggnad till fyrfältsväg och därefter 49:ans utbyggnad hela vägen till Skara. 3) Personligen så är mitt svar nej på grund av att jag tror att elever som inte orkat eller klarat av att få godkända betyg i nian måste få stöd tidigare än att tvingas gå i skolan under sommaren. Däremot tror jag att det kan vara en bra möjlighet för de ungdomar, som själva så önskar, att gå i sommarskola.

MEJLA DIN FRÅGA till red.sn@vgt.se eller skicka ett SMS till 72121 (Skriv sn[mellanslag]tycktill[mellanslag]

Redaktionschef/ansvarig utgivare: Ronny Karlsson 0511-77 01 15 ronny.karlsson@vgt.se Verkställande direktör: Christina Björklund 0511-77 01 87 christina.bjorklund@vgt.se

Katarina Jonsson (M)

Kristina Claesson 0500-78 48 54 kristina.claesson@vgt.se Jannica Ernfridsson 0500-78 48 57 jannica.ernfridsson@vgt.se Anna Ernius 0500-78 48 55 anna.ernius@vgt.se Jenny Åberg 0500-78 48 68 jenny.aberg@vgt.se Nöje & kultur: Åsa Mwansa 0500-78 48 58 asa.mwansa@vgt.se Sporten: Frida Sandgren 0500-78 48 62 frida.sandgren@vgt.se

Webredaktör: Jens Fransson 0500-78 48 71 jens.fransson@vgt.se Annonschef: Niclas Svensson 0515-67 04 71 niclas.svensson@vgt.se Annonssäljare: Ulrika Lindner 0500-78 48 60 ulrika.lindner@vgt.se Kajsa Wernebratt 0500-78 48 61 kajsa.wernebratt@vgt.se Göran Brandels 0500-78 48 59 goran.brandels@vgt.se

Andreas Ljung 0500-78 48 65 andreas.ljung@vgt.se Annonsproduktion: Henrik Svensson 0500-78 48 63 henrik.svensson@vgt.se Tryck: Herenco Press, Jönköping Distribution: Svensk Direktreklam Utebliven tidning: ring 0500-41 80 75 måndag-fredag 8.00-11.45, 12.45-17.00 eller mejla till sdr732da@sdr.se


torsdagen 26 juli 2012| vecka 30

Insändare. | 21 ARBETE. Ta rejält

ledigt i sommar ALLA BEHÖVER FÅ vara riktigt lediga ibland. För varje år som går radar forskningen upp nya bevis på att vi behöver varva ner för att kunna återhämta oss ordentligt. Utan återhämtning riskerar vi att må sämre, prestera sämre, och tappa både kreativitet och motivation. För många är sommaren den tid på året när det är lättast att få ledigt. Men många kommer inte att utnyttja den möjligheten. ENLIGT DEN SENASTE undersökningen från arbetslivspanelen Manpower Work Life tänker var tredje svensk bara vara helt ledig i två veckor eller mindre i sommar. Om det betyder att de sparar semester för att ta ut den senare kan det vara helt okej, men om det betyder att de bara tar ledigt i två veckor är det förmodligen för kort tid för återhämtning. Undersökningen visar också att många tror att de kommer att behöva jobba under semestern i sommar. Att kolla mejlen ibland eller göra undan uppgifter en regnig dag kan vara bra, om det gör att man känner att man har bättre kontroll eller underlättar för sig själv när man kommer tillbaka. Men det är en svår balansgång. Frågan är om de verkligen hinner ladda batterierna tillräckligt för sina inten-

siva och kreativa arbeten om de inte tar ledigt på riktigt? Frågan har förmodligen inget entydigt svar, men en sak är viktig: arbetsgivare och medarbetare har ett gemensamt intresse av att alla på arbetsplatsen har möjlighet till återhämtning. För det är inte säkert att den bästa medarbetaren är den som försakar sin egen vila – tvärtom är det nog ofta så att den som prioriterar att vara riktigt ledig ibland gör ett bättre jobb än sin slitna kollega. Eller med andra ord: alla vinner på att alla kan, vill och vågar ta riktig semester. JAG ÄR SJÄLV arbetsgivare, och därför vill jag uppmana mina arbetsgivarkollegor i Västra Götaland att hjälpa och uppmuntra medarbetarna att vara riktigt lediga i sommar. Vi kan exempelvis underlätta genom att planera arbetet under året, se till att det finns vikarier och coacha medarbetarna i att delegera och koppla bort jobbet. Jag vill också uppmana alla anställda i Västra Götaland att ta vara på sin semester, för att verkligen hinna ladda batterierna och återvända till jobbet med ny energi i höst.Glad sommar! Peter Lundahl, vd för ManpowerGroup Sverige

POLITIK. Palme hedras inte Angående debatten om Tingshusparken (där det inte längre finns något Tingshus). Socialdemokratiska fullmäktigegruppen genom Anita Andersson föreslog i en motion att Tingshusparken skulle få namnet Olof Palmes Park. I motionen framgick det att skulpturen La Mano av Liss Eriksson sedan 1986 stått på kulturhustorget i Skövde. Men är nu flyttad till Tingshusparken på grund av renovering av Kulturhuset. Pengar till statyn samlades in efter Palmes död av socialdemokraterna i Skövde med initiativ av bland andra Ulla Olander och Jörgen Evertsson. Minnesstunder har ägt rum vid La Mano. En alternativ stadigvarande placering av statyn

är Tingshusparken. Motionen avslogs vid senaste fullmäktigemötet 18 juni. I Skövde kommunfullmäktige finns det 61 platser. Socialdemokraterna innehar 19 av dessa platser. I min gamla hemkommun Trollhättan finns det också 61 platser i fullmäktige. Här har Socialdemokraterna egen majoritet, 31 platser. Då är det inget problem att hedra Palmes minne genom att döpa om en centralt belägen gata till Olof Palmes gata i Trollhättan. Flertalet kommuner har i likhet med Trollhättan valt att namnge platser och hedra minnet av Olof Palme som mördades på Sveavägen i Stockholm 28 feb 1986. Jag tror till skillnad från Gösta Kenndal att flertalet i fullmäktige känner till

Palmes politiska och internationella gärningar. Men ”borgarna” vill inte att parken skall bära Olof Palmes namn och därmed jämt. Både jag och Anita Andersson har i olika sammanhang poängterat att Olof Palme har en för Skövde lokal anknytning då hans militära officersutbildning i huvudsak skedde på K 3 i Skövde. MEN NÅGON PARK eller officiell plats i Skövde kommer varken nu eller i framtiden få bära Olof Palmes namn oavsett vilka lokala kopplingar Palme har till Skövde. Olof Palme, vår internationellt och utan jämförelse mest kände politiker och internationelle medlare, kan inte räkna med att få ståta med sitt namn i Skövde så länge

den politiska majoriteten innehas av ”borgarna”. Som vice ordförande i Byggnadsnämnden vill jag betona att Socialdemokraterna och Miljöpartiet reserverade sig i nämnden mot beslutet att föreslå fullmäktige att avslå motionen. Alliansen har som ni säkert redan förstått även i majoritet i nämnden. Samtidigt respekterar och högaktar jag vår representativa demokrati. Ni väljare gav Ert stöd i senaste kommunvalet till alliansen som därmed är i majoritet i Skövdes fullmäktige. Detta kommer jag och mina Socialdemokratiska kamrater att jobba för att ändra på och hoppas på Ert stöd i valet i september 2014. Robert Ciabatti (S)

SJUKVÅRD. Förändring behövs för att få till utveckling Uppdraget för alla som arbetar inom hälso- och sjukvården är att ge bästa möjliga vård. Det är överordnat allt annat. För att betala sjukvården har vi i Sverige ett väl fungerande system med en solidarisk finansiering genom de skattepengar vi betalar, den enskilda personens plånbok ska inte göra skillnad på vilken vård man erbjuds. Vi välkomnar dialog och ett kontinuerligt ansvar för hur vården kan bli mer patientsäker, mer kostnadseffektiv och hur Skaraborgs Sjukhus genom

förändringsarbete kan utvecklas till en attraktiv organisation att arbeta inom också för att klara framtidens behov av god vård. Dialogen måste utgå från fakta och de förslag som presenteras från våra ledande tjänstemän och från oss i sjukhusstyrelsen. Skaraborgs Sjukhus har ett effektiviseringskrav som kräver förändringar på alla sjukhusorter. Det tar vi ansvar för. Två viktiga fakta att hålla sig till i en fortsatt dialog är: Akutuppdraget för kirurgen vid Skaraborgs Sjuk-

hus Lidköping försvinner inte. På varje sjukhusort för Skaraborgs Sjukhus (Falköping, Lidköping, Mariestad och Skövde) utvecklas ett riktat uppdrag för hela Skaraborg samt ett geografiskt avgränsat närsjukvårdsuppdrag i första hand kopplat till geriatrisk och palliativ vård. All vård kostar pengar. Löner, utrustning, lokaler, utbildning och mediciner utgör huvuddelen av kostnaderna. Regionfullmäktige har i sin budget gett en ekonomisk ram för vad

sjukvården får kosta. Överenskommelse har gjorts mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg (Östra och Västra) och Skaraborgs Sjukhus avseende vad som ska göras och vad det får kosta. Att inte ta ansvar för ekonomin är lika otänkbart som att inte ta ansvar för sina patienter. Susanne Larsson, (S) Ordförande Skaraborgs Sjukhus Mikael Wendt, (FP) Vice ordförande Skaraborgs Sjukhus

SKA DU TITTA PÅ OS? SN VÄRNAR DEN LOKALA DEBATTEN SIGNATUR KAN ANVÄNDAS men namn, adress och telefonnummer måste bifogas.

Leo Falden: – Nej, det kommer jag inte göra. Jag är inte intresserad av sport.

Sigge Gustafsson: – Jag kommer titta på det där det finns svenskt deltagande.

Alicia Stål: – Jag är inte så intresserad av svårt. Det är väl i så fall kampsporten.

Hanna Ravik: – Ja, det är alltid roligt med friidrott. Jag kommer titta på simningen.

Johannes Svensson: – Jag tänker titta om det är intressanta finaler.

NAMNGES PERSON ELLER FÖRETAG ska insändaren undertecknas med namn. MAXLÄNGD 2 200 TECKEN. SN förbehåller sig rätten att korta. Skriv alltid rubrikförslag. SKICKA DIN INSÄNDARE till red.sn@vgt.se eller Skövde Nyheter, Storgatan 17, 541 30 Skövde.

Bertil Hagenbrant: – Ja, framför allt kommer jag titta på friidrotten och där det finns svenskt deltagande.

Adam Sjöberg: Ja, det hör väl till. Jag kommer att titta på ridsporten eftersom jag själv håller på med det.

Signe Duberg: – Ja, det kommer jag göra. Jag tycker det är intressant att titta på friidrott.

Kjell Larsson: – Ja, det är bra tv-underhållning. Jörgen Persson (pingis) spelar sitt sjunde OS. Imponerande.

Andreas Widelund: – Oj, jag tror inte att jag hinner det. Jag kommer ha fullt upp med att söka bostad inför studier.

SMS-TYCK skickas till 72121. Gör så här: Skriv sn[mellanslag]tycktill [mellanslag] och sedan ditt meddelande.


vecka 30 | torsdagen 26 juli 2012

22 | Veckans tv.

tv

VECKANS SERIE

VECKANS

VECKANS SPORT

VECKANS START

VECKANS IDOL

Svenskorna möter Hypnos och hämnare i ”Grimm” världsmästarlaget

Dubbelavsnitt med seriemördaren

Idol-Robin på Liseberg

Sjätte säsongen av den morbida serien ”Dexter” drar i gång med ett dubbelavsnitt. Dexter (Michael C Hall) åker på sin klassåterträff fast med helt andra motiv.

Förra årets finaltvåa i ”Idol”, den skönsjungande Robin Stjernberg, gör allsångs-´debut i ”Lotta på Liseberg”. – Det ska bli fantastiskt kul. På scenen får han sällskap av bland annat Markoolio.

Vägen till medaljer

Under året har Folke Rydén följt de svenska elitfriidrottarna i deras förberedelser och satsning inför OS. ”Dokument inifrån: Medaljens pris” visar den många gånger hårda verkligheten. Han har bland annat intervjuat Carolina Klüft och följtrrmed på träningarna. Även stjärnor som r lagt av berättar om sin relation till sporten och om drivkraften. SVT2 TORSDAG 20.00

Ett flertal mord och försvinnanden gör att Nick (David Giuntoli) och Hank misstänker en hypnotisk gärningsman. Han tycks använda feromoner för att locka till sig sina offer.

Lagkapten Nilla Fischer och de andra i landslaget tar sig an världsmästarna Japan i OS-fotbollens andra gruppmatch. På dagens OS-program står också simning, cykel och rodd.

TV6 FREDAG 21.00

SVT1 LÖRDAG 9.30

TV6 SÖNDAG 22.00

TV4 MÅNDAG 20.00

7.25 Lois & Clark 8.20 Just shoot me 8.50 Skål 9.20–10.15 The vampire diaries (R) 10.45 Våra värsta år 11.45 Stargate Atlantis 12.40 Stargate SG-1 13.35 The vampire diaries 14.30 Simpsons (R) 15.30 Family guy (R) 16.30 Scrubs (R) 17.30 My name is Earl 18.00 2 1/2 män 18.30 How I met your mother 19.00 Family guy 20.00 Simpsons Animerad komediserie från 2000-01. 21.00 A perfect getaway. 23.00 Scrubs Komediserie från 2006. 0.00 How I met your mother (R) 0.30 My name is Earl (R) 1.00 Spin city 1.30 Skål (R) 2.00 Simpsons 2.30 Våra värsta år (R) 3.30 Magnum 4.20 Stargate Atlantis (R) 5.05–5.55 Battlestar Galactica

6.05 Army wives (R) 7.00 The good wife (R) 7.55 The talk 11.00 Army wives (R) 12.00 Mannen som talar med hundar (R) 13.00 Det okända (R) 14.00 The good wife (R) 15.05 How clean is your house (R) 15.45 Wife swap (R) 16.50 Jamie Olivers twist (R) 17.55 Glamour 18.30 Judys domstol (R) 19.00 Extreme makeover weightloss 20.00 Allsång på gränsen. Norsk underhållning från 2012. 21.00 Elizabethtown. Komedi från 2005. 23.35 M.A.S.H. (R) 0.05 Law & order: Special victims unit (R) Kriminalserie från 2004-05. 1.00 Primo Paolo (R) Svensk matlagningsserie från 2008. 1.30 Leila bakar (R) 2.00 Vem dömer Amy? (R) 3.00 Det okända (R) 4.00 Ghost hunters (R) 5.15–6.05 Colins och Justins heminredningskupp (R)

TORSDAG 26/7 9.30 Sverige idag sommar (R) 9.40 Christine på jobbet 10.10 Hundra procent bonde (R) 10.40 Engelska Antikrundan (R) 11.40 Desperate romantics (R) 12.40 Anslagstavlan 12.45 Biltokig (R) 13.20 Det stora hjortronkriget (R) 13.45 Undercover boss (R) 14.35 En sång om glädje (R) 15.20 Den stora kustresan (R) 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 16.55 Det ljuva livet i Alaska 17.40 (Vikten av) hår (R) 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport/Regionala nyheter 18.15 Minnenas television: Lasse Brandeby (R) 19.15 Mitt i naturen – tittarfilm 19.20 Sverige idag sommar 19.30 Rapport/ Regionala nyheter 20.00 Här är ditt kylskåp 20.30 OS i London 21.00 OS Fotboll, herrar, Storbritannien–Senegal. 23.00–6.00 Nattsändningar

13.40 Anne mat 14.10 Vasa 1628 (R) - människorna, skeppet, tiden. 15.10 X-Games (R) 16.40 Vasa 1628 (R) - människorna, skeppet, tiden. 17.40 Nyhetstecken 17.50 Uutiset Finskspråkiga nyheter. 18.00 London på väg mot OS Australisk dokumentär från 2012. 18.55 Oddasat. Samiskspråkiga nyheter. 19.00 Vem vet mest? (R) Svensk frågesport från 2010. 19.30 PSL: Sinding sessions Svensk musikserie från 2012. 20.00 Dokument inifrån: Medaljens pris Svensk dokumentär. 21.00 Aktuellt 21.23 Regionala nyheter 21.30 Sportnytt 21.45 Efter bröllopet Danskt drama från 2006. 23.45 Lysande utsikter (R) Brittisk dramaserie från 2011. 0.40 Det vilda London (R) Brittisk naturfilm från 2011. 1.35–2.05 Anne mat (R)

6.00 Rachael Ray 6.55 Nanny 7.25 Masterchef Australia 8.25 Alla älskar Raymond 8.55 Jims värld 9.25 Real housewives of Beverly Hills 10.20 Våra bästa år 11.10 Top model 14 (R) 12.05 Project runway (R) 13.00 Extreme home makeover 13.55 How I met your mother 14.55 Real housewives of Beverly Hills 15.55 Top model 14 16.55 Project runway 17.55 Navy CIS 18.55 Keno 19.00 How I met your mother (R) 20.00 Supersize vs superskinny 21.00 Hell’s kitchen 23.00 Navy CIS (R) 0.00Sex and the city 0.35 Jims värld (R) 1.05 Brottskod: Försvunnen 2.00 Supersize vs superskinny (R) 2.55 Hell’s kitchen 3.40 Sex and the city (R) 4.10 Alla älskar Raymond (R) 4.35 Funniest pets and people 5.00–6.00 Nattsändningar

5.50 Världens strängaste föräldrar (R) 6.50 Nyhetsmorgon 10.00 Doctors (R) 11.55 Viktkampen 12.55 Private practice (R) 14.00 Världens strängaste föräldrar 15.00 Sommar med Ernst (R) 16.00 The voice US (R) 17.00 Kåkfarare i köket 18.00 Ice road truckers (R) 19.00 Nyheterna 19.15 Lokala nyheter 19.20 Väder 19.30 Halv åtta hos mig (R) 20.00 Sommar med Ernst 21.00 Hawaii five-0 22.00 Nyheterna 22.15 Lokala nyheter 22.20 Sport 22.25 Väder 22.30 Borgias 23.40 30 Rock (R) 0.05 Detroit 1-8-7 1.05 Numbers (R) 2.00 Lie to me (R) 2.55 Lost (R) 3.50 Kvinnor som mördar (R) 4.20–5.20 Ice road truckers (R)

6.00 Ugly Betty (R) 6.50–7.40 Sjunde himlen (R) 8.35 High school reunion (R) 9.30 Biggest loser (R) 10.20 Desperate housewives (R) 11.15 Sjunde himlen (R) 12.15 Gordon’s kitchen nightmares 13.15 Ellen DeGeneres show 14.05 Familjen Kardashian (R) 15.05 Gossip girl (R) 16.05 Allt till salu 16.35 AFV (R) 17.05 Gordon’s kitchen nightmares 18.00 Mike & Molly 18.30 The middle 19.00 The Big bang theory (R) 19.30 Vänner (R) 20.00 Ullared 21.00 Prime suspect 21.55 Fråga Olle-dokumentären 23.00 CSI (R) 0.00 The Big bang theory (R) 0.25 CSI Miami (R) 1.20 Fringe (R) 2.20 Then she found me 3.55 Everwood (R) 4.35–6.00 Nattsändningar

Lokaltidningen för dig i Skövde. I din brevlåda varje FREDAG 27/7 9.30 Sverige idag sommar (R) 9.40 En utlandsfinländare berättar 10.10 Minnenas television 11.10 Allsång på Skansen (R) 12.10 Mitt i naturen – tittarfilm 12.20 Mat och grönt på Friland (R) 12.50 Här är ditt kylskåp (R) 13.20 Grön glädje (R) 13.50 Nordkalotten 365 (R) 14.20 Christine på jobbet (R) 14.50 Kändisbarnvakten 15.30 Friday night dinner (R) 15.55 Anslagstavlan/Rapport 16.05 Gomorron Sverige 16.55 Married single other (R) 17.45 Humor godkänd av staten 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport/Regionala nyheter 18.15 Solskensolympiaden (R) 19.15 Mitt i naturen – tittarfilm 19.20 Sverige idag sommar 19.30 Rapport/Regionala nyheter 20.00 Macken 20.40 Humor godkänd av staten 21.00 OS-magasin: London live 22.00 OS: Invigningen 1.00–6.10 Nattsändningar

13.45 London på väg mot OS (R) 14.40 Anne mat 15.10 Antikmagasinet (R) 15.40 Buzz Aldrin (R) 16.40 Dokument inifrån: Medaljens pris (R) 17.40 Nyhetstecken 17.50 Uutiset 18.00 London på väg mot OS (R) 18.55 Oddasat 19.00 Vem vet mest? (R) 19.30 Korrespondenterna sommar (R) Svenskt utrikesmagasin från 2012. 20.00 Parradox, filmaren som föll ur ramen K special. Dokumentär. 20.55 Panik i byn (R) Belgisk animerad serie från 2000. 21.00 Aktuellt 21.23 Regionala nyheter 21.30 Sportnytt 21.45 Huff Dramaserie från 2006. 22.40 Kingdom hospital 23.20 Rapport 23.25 Paul Simon i Sydafrika (R) 0.55 Nurse Jackie (R) 1.25 Vasa 1628 (R) 2.25–2.55 Anne mat (R)

6.00 Rachael Ray 6.55 Nanny 7.25 Masterchef Australia 8.25 Alla älskar Raymond 8.55 Jims värld 9.25 Real housewives of Beverly Hills 10.20 Våra bästa år 11.10 Top model 14 (R) 12.05 Project runway (R) 13.00 Extreme home makeover Inredningsserie från 2007. 13.55 Baggage Realityserie från 2010. 14.55 Real housewives of Beverly Hills 15.55 Top model 14 16.55 Project runway 17.55 Top model 18 (R) 18.55 Keno 19.00 How I met your mother 20.00 Systrar i jeans Äventyr från 2005. 22.20 Härmed förklarar jag er Chuck och Larry Komedi från 2007. 0.40 Rocky III 2.40 The unborn 4.05 Stopp! Annars skjuter morsan skarpt 5.35–6.00 Romantically challenged

5.50 Världens strängaste föräldrar (R) 6.50 Nyhetsmorgon 10.05 Doctors (R) 11.55 Viktkampen 12.55 Private practice (R) 14.00 Världens strängaste föräldrar 15.00 Sommar med Ernst (R) 16.00 Bonde söker fru (R) Svensk realityserie från 2011. 16.55 Kåkfarare i köket (R) Kanadensisk matlagningsserie från 2009. 17.55 Trav: V75-klubben 18.00 Ice road truckers (R) Doku 19.00 Nyheterna 19.15 Lokala nyheter 19.20 Väder 19.30 Vad blir det för mat (R) Svensk matlagningsserie från 2010. 20.00 Gladiatorerna (R) Svensk underhållning från 2012. 21.30 Alexander Äventyr från 2004. 22.00 Nyheterna 22.10 Vädret 22.15 Alexander, forts Äventyr från 2004. 1.10 Safe harbour Drama från 2007. 3.15 The limit 4.50–5.20 Kvinnor som mördar (R)

6.00 Ugly Betty (R) 6.50–7.40 Sjunde himlen (R) 8.35 High school reunion (R) 9.30 Biggest loser (R) 10.20 Desperate housewives (R) 11.15 Sjunde himlen (R) 12.15 Gordon’s kitchen nightmares 13.15 Ellen DeGeneres show 14.05 Familjen Kardashian (R) 14.35 Vänner (R) 15.05 Gossip girl (R) 16.05 Unga mödrar 16.35 AFV (R) 17.05 Gordon’s kitchen nightmares 18.00 Mike & Molly (R) 18.30 Rules of engagement 19.00 Arga snickaren (R) 20.00 Wipeout US (R) 21.00 CSI 22.00 Criminal minds: Suspect behavior (R) 23.00 Midnight meat train 0.50 Supernatural 1.45 Fråga Olle-dokumentären (R) 2.40 United States of Tara 3.05 Wipeout US (R) 3.50–6.00 Nattsändningar

7.25 Lois & Clark 8.20 Just shoot me 8.50 Skål 9.20–10.15 The vampire diaries (R) 10.45 Våra värsta år 11.45 Stargate Atlantis 12.40 Stargate SG-1 13.35 The vampire diaries 14.30 Simpsons (R) 15.30 Family guy (R) Animerad serie från 2008. 16.30 Spin city (R) Komediserie från 1997-98. 17.00 Speeders Realityserie från 2007. 18.00 Cops Realityserie från 2009. 19.00 Family guy 20.00 Simpsons 21.00 Grimm Dramaserie från 2011. 22.00 Fighting Action från 2009. 0.10 NCIS Los Angeles 1.10 Justified 2.05 Entourage 2.35 Simpsons 3.05 Våra värsta år (R) 3.55 Stargate Atlantis (R) 4.40 Battlestar Galactica 5.25–5.55 Skål (R)

6.05 Army wives (R) 7.00 The good wife (R) 7.55 The talk 11.00 Army wives (R) 12.00 Mannen som talar med hundar (R) 13.00 Det okända (R) 14.00 The good wife (R) 15.05 How clean is your house (R) 15.45 Wife swap (R) 16.50 Jamie Olivers twist (R) 17.55 Glamour 18.30 Judys domstol (R) Realityserie från 2010. 19.25 How clean is your house (R) Brittisk realityserie från 2007. 20.00 Jönssonligan på Mallorca Svensk komedi från 1989. 22.00 The good wife Dramaserie från 2011-12. 22.55 Blue bloods Kriminaldramaserie från 2011. 23.55 Taggart (R) 1.00 Rehab 2.00 Paranormal state 3.00 Ghost hunters (R) 5.25 Primo Paolo (R) 5.50–6.50 Mannen som talar med hundar (R)

7.10 Från Sverige till himlen (R) 8.10 X-Games (R) 9.40 PSL: Sinding sessions (R) 10.10 Work of art (R) 10.55 Enastående kvinnor (R) 11.45 Antikmagasinet (R) 12.15 Rapport 12.20 Vasa 1628 (R) 13.20 Dokument inifrån: Medaljens pris (R) 14.20 Korrespondenterna sommar 14.50 Uppdrag OS (R) 15.20 Allsång på Skansen (R) 16.20 Rapport 16.25 Tillbaka till Cranford (R) 17.55 OS Handboll, damer, Danmark– Sverige. 18.15 Vem tror du att du är? (R) 18.55 Kära gamla ödlor 19.20 Kryp och andra djur 19.30 OS 19.50 Kryp och andra djur 20.00 Sommarkonsert i Donaudalen Veckans föreställning. 21.25 En profet 23.55 Rapport 0.00 Speedway VM-serien. Deltävling 7 1.00–3.20 Nattsändningar

6.00 Nanny 6.30 Ska du säga 7.00 I nöd och lust 7.25 Hot in Cleveland 7.50 Jims värld (R) Komediserie från 2004-05. 8.20 Dance your ass off 9.15 Extreme home makeover Inredningsserie från 2006. 10.10 Top model 15 16.00 Hell’s kitchen (R) Realityserie från 2011. 17.55 How I met your mother (R) Komediserie från 2011. 18.55 Keno 19.00 Min pappa är bättre än din pappa Svensk underhållning från 2012. 20.00 Bones Kriminaldramaserie från 2010. 21.00 Evan den allsmäktige Komedi från 2007. 23.00 Hide and seek Thriller från 2005. 1.10 Lies in plain sight 2.55 Ensam ung kvinna söker ...igen Thriller från 2005. 4.30–5.20 Bones (R) 5.35–6.00 Romantically challenged

5.50 Jamie’s fish suppers (R) 6.05–7.58 Barnprogram 6.05 Dora utforskaren 6.30 Vännernas stad (R) 6.40 Mona vampyr 6.55 Svamp-Bob Fyrkant (R) 7.05 Pop Pixie 7.25 Ap-tv med Zillah & Totte (R) 7.58 Nyhetsmorgon lördag 11.30 Lotta på Liseberg (R) 12.55 Mitt märkliga missbruk (R) 14.00 Trav: V75 direkt 17.00 Tinas sommarkök (R) 18.00 Vinnare: V75 19.00 Nyheterna 19.20 Väder 19.25 Full fräs med Stefan och Krister 20.00 Sommarkrysset 21.25 Man lever bara två gånger 22.00 Nyheterna 22.05 Vädret 22.15 Man lever bara två gånger, forts 0.00 Bandits 2.30 Farväl Bafana 4.35 Mitt märkliga missbruk (R) 5.20–5.50 Mitt märkliga missbruk

6.00 Shake it up 6.25 Den lilla sjöjungfrun (R) 6.50–7.40 Brothers & sisters (R) 8.35 AFV (R) 9.00 Gilmore girls (R) 9.55 Chloe Kings nio liv (R) 10.50 So you think you can dance (R) 12.35 Brudens far 2 14.40 Wipeout US (R) 15.40 Arga snickaren (R) 16.40 Rules of engagement (R) 17.10 Happy endings (R) Komediserie från 2011. 17.40 Glory road 20.00 America’s funniest home videos (R) 21.00 Mystic river. Dramathriller från 2003. 23.45 Spring breakdown. Komedi från 2009. 1.25 Criminal minds: Suspect behavior (R) Thrillerserie från 2010. 2.20 Blue collar comedy tour: The movie 4.10 Prime suspect (R) 4.50 Kyle XY (R) 5.35–6.00 Pantertanter (R)

7.30 Ska du säga 8.00 Knight rider 9.00 Beethoven 10.40 Fear factor USA 11.35 Speeders 12.05 Royal pains 13.05 Eureka 14.00 Stargate Universe 15.00 Grimm (R) Dramaserie från 2011. 16.00 Camelot Dramaserie från 2011. 17.10 Final days of planet Earth 19.00 Simpsons Animerad komediserie från 1992-93. 20.00 Family guy 21.00 Sjätte sinnet Thriller från 1999. 23.10 Spartacus: Vengeance Dramaserie från 2011. 0.25 16 blocks Tysk-amerikansk action från 2006. 2.25 Häng dom högt Västern från 1968. 4.25 Fear itself Kanadensisk-amerikansk serie från 2008. 5.10 Speeders (R) 5.35–6.05 Skål Komediserie från 1989.

6.50 Wife swap (R) Brittisk realityserie från 2008. 11.00 CBS 60 minutes Nyhetsmagasin. 12.00 Jag skäms över min kropp (R) Dokumentärserie från 2008. 13.05 Bizarre animal ER (R) Kanadensisk dokumentärserie från 2008. 13.45 Don’t tell the bride (R) Brittisk realityserie från 2010. 15.00 Marigold: An adventure in India Komedi från 2007. 17.20 Hemma hos Jamie (R) Brittisk matlagningsserie från 2007. 18.25 Laga mat i solen (R) Brittisk realityserie från 2009. 19.00 På bar gärning (R) Svensk underhållning från 2012. 20.00 Grabben i graven bredvid Svensk komedi från 2002. 21.55 Dumpa honom Komedi från 2009. 0.30 The score Kriminaldrama från 2001. 3.00 Maskernas mästare 4.40 112 – på liv och död (R) S 5.45–6.45 Wife swap (R) Brittisk realityserie från 2008.

LÖRDAG 28/7 6.10 Hundra procent bonde (R) 6.40 En sång om glädje (R) Musikunderhållning. 7.25 Biltokig (R) Reportageserie. 8.00 Usain Bolt (R) Fransk dokumentär från 2012. 9.00 Rapport 9.05 Det stora hjortronkriget (R) Norskt naturprogram från 2007. 9.30 OS-magasin: London live 10.00 OS 11.00–12.50 Simning, försök (fortsätter i Kunskapskanalen). 16.30 OS-magasin: London live 17.00 OS 17.15 Handboll, damer, Danmark-Sverige. 17.55 Helgmålsringning 18.00 Rapport 18.15 OS Handboll, damer, SverigeDanmark. 19.30 Rapport 19.45 Sportnytt 19.50 OS-magasin: London live 20.30 OS Simning, finaler/kvällspass. 21.55 OS-magasin: London live 23.00 OS 5.00–9.30 OS Höjdpunkter från dagens tävlingar.


torsdagen 26 juli 2012| vecka 30

Veckans tv. | 23 SÖNDAG 29/7 9.30 OS-magasin: London live. Gäster, reportage och senaste nytt från OS-tävlingarna direkt från London med André Pops. 10.00 OS 11.00 Simning, försök. Kommentatorer: Staffan Lindeborg, Hans Chrunak. 17.00 OS-magasin: London live. Gäster, reportage och senaste nytt från OS-tävlingarna direkt från London med André Pops. 17.40 OS 18.00 Rapport 18.15 OS 19.30 Rapport 19.50 Sportnytt 19.55 OS-magasin: London live. Gäster, reportage och senaste nytt från OS-tävlingarna direkt från London med André Pops. 20.30 OS Simning, finaler/kvällspass. 22.00 OS-magasin: London live. Gäster, reportage och senaste nytt från OS-tävlingarna direkt från London med André Pops. Uppdaterad information om OS-tablåerna hittas på text-tv sid 440 och svt.se/os 23.00–6.00 OS

7.00 Magnus och Petski (R) 7.30 Från Sverige till himlen (R) 8.00 Minnenas television: Lasse Brandeby (R) 9.00 Rapport 9.05 London på väg mot OS (R) 10.00 Himlaliv 10.30 Paul Simon i Sydafrika (R) 12.00 Rapport 12.05 Vad har du gjort idag, Céderic? 12.30 Speedway (R) Deltävling 7. 13.30 Vem vet mest? (R) 16.00 Rapport 16.05 Parradox, filmaren som föll ur ramen (R) 17.00 Ingermanland: Omringad av kriget (R) 17.30 Miffo-tv (R) 18.00 OS 18.15 Djurgårdsfärjan 18.30 Havets jättar 19.25 Mc-tur på Island 19.30 OS 19.55 Panik i byn 20.00 Lysande utsikter 20.55 Spegelbarn (R) 21.00–3.10 Nattsändningar

6.00 Nanny 6.30 Ska du säga 7.00 I nöd och lust 7.30 Hot in Cleveland 7.55 The bachelorette Realityserie från 2008. 8.55 Extreme home makeover Inredningsserie från 2006. 9.55 Top model 15 Realityserie från 2011. 16.55 Project runway (R) Realityserie från 2011. 18.55 Keno 19.00 Unforgettable Dramaserie från 2011. 20.00 The mentalist Kriminaldramaserie från 2011. 21.00 It’s complicated Dramakomedi från 2009. 23.20 Space cowboys Science-fiction från 2000. 2.00 Mercy Dramakomediserie från 2009. 2.50 Royal pains Komediserie från 2010. 3.40 The mentalist (R) 4.25 Unforgettable (R) 5.10 Hot in Cleveland (R) 5.35–6.00 Nanny (R)

5.50 Jamie’s fish suppers (R) 5.55–7.58 Barnprogram 5.55 Chuggington (R) 6.05 Mumintrollens äventyr (R) 6.15 Tom & Jerry 6.35 Scooby-Doo (R) 7.00 Pokémon 7.25 Smartskalle (R) 7.58 Nyhetsmorgon söndag 11.30 Postkodlotteriets sommarvinnare 11.35 Sommarkrysset (R) 13.05 Bygglov (R) 14.05 Mitt märkliga missbruk (R) 14.45 Casanova 17.05 Vinnare: V64 18.00 Sommar med Ernst (R) 19.00 Nyheterna/Väder/Sporten 20.00 Solsidan (R) 20.30 Hem till Tyringe 21.00 Ulvenatten 22.00 Nyheterna/Vädret 22.15 Ulvenatten, forts 22.55 Hajen 1.20 The eye 3.15 Viktkampen (R) 4.05–5.05 Ice road truckers (R)

6.00 Shake it up 6.25 Den lilla sjöjungfrun (R) 6.50–7.40 Brothers & sisters (R) 8.30 America’s funniest home videos 8.55 So you think you can dance – Scandinavia 12.05 Trinny och Susannah stylar Amerika (R) 13.05 Boston med 14.05 Last chance to live (R) 15.05 Real housewives of New York 16.05 Chloe Kings nio liv 17.05 One Tree Hill 18.00 Frisörakuten 19.00 Ullared (R) Svensk realityserie från 2011. 20.00 America’s funniest home videos (R) 21.00 Gone baby gone 23.15 Nikita (R) 0.15 Criminal minds (R) 1.10 Celebrity rehab with Dr Drew (R) 2.10 Jail 2.55 Flashpoint (R) 3.40 Nikita (R) 4.25 Jerseylicious (R) 5.15–6.00 Kyle XY (R)

7.30 Monster jam 8.25 Knight rider 9.20 Amazing race 10.10 Camelot (R) 11.10 Eureka (R) 12.05 Skål 13.10 Erik & Mackan – knäcker den manliga koden 14.15 Big Daddy 16.00 Simpsons (R) 17.00 Family guy (R) 18.00 Fear factor USA 19.00 Amazing race 20.00 How I met your mother 21.00 2 1/2 män 21.30 My name is Earl 22.00 Dexter Thrillerserie från 2011. 0.20 It’s always sunny in Philadelphia Komediserie från 2006. 0.50 How I met your mother (R) Komediserie från 2009. 1.50 2 1/2 män (R) Komediserie från 2010. 2.20 My name is Earl (R) 2.50 Karatefylla 3.20 Weeds 3.55 Stockholmsnatt 4.50 Amazing race (R) 5.40–6.10 Skål

6.45 Wife swap (R) Brittisk realityserie från 2008. 10.50 Specialfall: Riskförlossningar (R) 11.55 How clean is your house (R) 14.00 112 – på liv och död (R) 17.00 Allsång på gränsen (R) Norsk underhållning från 2012. 18.00 Vad blir det för mat (R) Svensk matlagningsserie från 2007. 19.00 Livsfarliga bröst (R) Brittisk dokumentärserie från 2009. 20.00 Svagaste länken Svensk frågesport från 2012. 21.00 Poirot (R) Brittisk kriminaldramaserie från 2009. 23.00 Ghost hunters Ockultserie från 2010. 0.00 Rescue mediums Brittisk ockultserie från 2009. 1.00 Hemsökta hus (R) Brittisk ockultserie från 2010. 3.00 Rehab (R) Dokumentärserie från 2009. 4.00 Stephen Fry in America Brittisk dokumentärserie från 2008. 5.15–6.05 Colins och Justins heminredningskupp (R)

12.25 Från Sverige till himlen (R) 12.55 Anne mat 13.25 Kalle Karlsson från Jularbo 15.05 PSL: Sinding sessions (R) 15.35 Korrespondenterna sommar (R) 16.05 Rapport 16.10 Himlaliv (R) 16.40 Morfars farfars far – och jag (R) 17.40 Nyhetstecken 17.50 Uutiset 18.00 OS Gymnastik, herrar, lagfinal. 18.15 Vem tror du att du är? (R) 18.55 Oddasat 19.00 Vem vet mest? (R) 19.30 OS Gymnastik, herrar, lagfinal. 20.00 Vasa 1628 (R) 20.50 Kryp och andra djur (R) 21.00 Aktuellt 21.23 Regionala nyheter 21.30 Prayers for Bobby 23.00 Hex 23.50 Rapport 23.55 Kvartersdoktorn (R) 0.25 Lars Forssell x 2 (R) 2.25 Anne mat (R) 2.55–3.25 Från Sverige till himlen (R)

6.00 Rachael Ray 6.55 Nanny 7.25 Masterchef Australia 7.55 Funniest pets and people 8.25 Alla älskar Raymond 8.55 Jims värld 9.25 Real housewives of Beverly Hills 10.20 Våra bästa år 11.10 Top model 14 (R) 12.05 Project runway (R) 13.00 Extreme home makeover 13.55 How I met your mother 14.55 Real housewives of Beverly Hills 15.55 Top model 14 16.55 Project runway 17.55 Navy CIS 18.55 Keno 19.00 How I met your mother (R) 20.00 Clean house New York 21.00 Big families 22.00 Sex education 23.00 Navy CIS (R) 0.00 Sex and the city 0.35 Jims värld (R) 1.05 Brottskod: Försvunnen 2.00 Sex education (R) 2.55 Hell’s kitchen 3.40–6.00 Nattsändningar

5.50 Världens strängaste föräldrar (R) 6.50 Nyhetsmorgon 10.00 Doctors (R) 11.55 Viktkampen 12.55 Private practice (R) 14.00 Världens strängaste föräldrar 15.00 Sommar med Ernst (R) 16.00 Bonde söker fru (R) 17.00 Kåkfarare i köket (R) 18.00 Ice road truckers (R) 19.00 Nyheterna 19.15 Lokala nyheter 19.20 Väder 19.30 Halv åtta hos mig (R) Svensk matlagningsserie från 2011. 20.00 Lotta på Liseberg Svensk underhållning från 2012. 21.30 Wallander: Blodsband Svenskt kriminaldrama från 2006. 22.00 Nyheterna 22.05 Vädret 22.15 Wallander: Blodsband, forts 23.45 Detroit 1-8-7 0.35 Numbers (R) 1.25 Lie to me (R) 2.20 Lost (R) 3.10 Kvinnor som mördar (R) 4.00–5.10 Ice road truckers (R)

6.00 Ugly Betty (R) 6.50–7.40 Sjunde himlen (R) 8.40 High school reunion (R) 9.35 Biggest loser (R) 10.25 Desperate housewives (R) 11.20 Sjunde himlen (R) 12.20 Gordon’s kitchen nightmares 13.20 Ellen DeGeneres show 14.10 Kourtney & Khloé i Miami (R) 14.40 AFV (R) 15.10 Gossip girl (R) 16.05 Unga mödrar 16.35 AFV (R) 17.05 Gordon’s kitchen nightmares 18.00 Mike & Molly 18.30 The middle (R) 19.00 The Big bang theory (R) 19.30 Vänner (R) 20.00 Arga snickaren (R) 21.00 Criminal minds 22.00 Celebrity rehab with Dr Drew 23.00 CSI (R) 0.00 The Big bang theory (R) 0.25 CSI Miami (R) 1.20 Fringe (R) 2.20 Flashpoint (R) 3.05–6.00 Nattsändningar

7.25 Lois & Clark 8.20 Just shoot me 8.50 Skål 9.20–10.15 The vampire diaries (R) 10.45 Våra värsta år 11.45 Stargate Atlantis 12.40 Stargate SG-1 13.35 The vampire diaries 14.30 Simpsons (R) 15.30 Family guy (R) 16.30 Scrubs (R) 17.30 Cops 18.00 My name is Earl 18.30 How I met your mother 19.00 Family guy 20.00 Simpsons 21.00 2 1/2 män 22.00 $#*! my dad says 22.30 Outsourced 23.00 Scrubs 0.05 How I met your mother (R) 0.35 My name is Earl (R) 1.05 Spin city 1.35 Just shoot me (R) 2.05 Skål (R) 2.35 Simpsons 3.05 Våra värsta år (R) 3.30–5.55 Battlestar Galactica

6.05 Army wives (R) 7.00 The good wife (R) 7.55–8.55 The talk 11.00 Army wives (R) 12.00 Mannen som talar med hundar (R) 13.00 Det okända (R) 14.00 The good wife (R) 15.05 How clean is your house (R) 15.45 Wife swap (R) 16.50 Jamie Olivers twist (R) 17.55 Glamour 18.30 Judys domstol (R) 19.00 Extreme makeover weightloss 20.00 112 – på liv och död (R) 21.00 Time out (R) 22.00 Medium (R) 22.55 Skenet bedrar (R) Brittisk komediserie från 1990. 23.35 M.A.S.H. (R) Komediserie från 1972-83. 0.00 Law & order: Special victims unit (R) Kriminalserie från 2004-05. 1.00 Medium (R) 2.00 Vem dömer Amy? (R) 3.00 Det okända (R) 4.00 Ghost hunters (R) 5.15–6.05 Colins och Justins heminredningskupp (R)

MÅNDAG 30/7 6.00 Rapport 6.05 Sportspegeln 6.25 Gomorron Sverige 9.30 OS-magasin: London live 10.00 OS 11.00–12.40 Siming, försök. Kommentatorer: Staffan Lindeborg, Hans Chrunak. 17.00 OS-magasin: London live 17.30 OS Gymnastik, herrar, lagfinal. 18.00 Rapport 18.10 Regionala nyheter 18.15 OS Gymnastik, herrar, lagfinal. 19.30 Rapport 19.52 Regionala nyheter 20.00 OS-magasin: London live 20.30 OS: 20.30-22.00 Simning, finaler/kvällspass. Kommentatorer: Staffan Lindeborg, Hans Chrunak. 22.15 Handboll, damer, Sverige– Norge OS i London. 23.45 OS-magasin: London live 0.15 OS Höjdpunkter från dagens tävlingar. 5.30–6.00 OS Höjdpunkter från dagens tävlingar.

torsdag och dygnet runt på skövdenyheter.se TISDAG 31/7 6.00 Rapport 6.05 Regionala nyheter 6.25 Gomorron Sverige 9.30 OS-magasin: London live 10.00 OS Beachvolley, omgång 1. 11.00 Simning, försök, bl a 200 m fjäril. Rodd, försök/kvartsfinal, bl a singelsculler. 15.00 OS Boxning, herrar, 49/64 kg, 16-delsfinaler. 15.15 Fotboll, damer, Kanada–Sverige. Från Newcastle. Kommentatorer: Chris Härenstam, Glenn Strömberg. 17.30 Gymnastik, damer, lagfinal. 18.00 Rapport 18.10 Regionala nyheter 18.15 OS Gymnastik, damer, lagfinal. 19.30 Rapport 19.52 Regionala nyheter 20.00 Allsång på Skansen Svensk underhållning från 2012. 21.00 OS 21.00 Simning, finaler, bl a 200 m frisim. 22.00 OS-magasin: London live 23.00–6.00 OS 23.15 Basket, herrar, USA-Tunisien.

10.45 Från Sverige till himlen (R) 11.15 Anne mat 11.45 Vem tror du att du är? (R) 12.25 Kära gamla ödlor (R) 12.50 Vem tror du att du är? (R) 13.30 Rospiggar (R) 15.00 Speedway (R) VM-serien. 16.00 Rapport 16.05 Macken (R) 16.45 Morfars farfars far – och jag 17.40 Nyhetstecken 17.50 Uutiset 18.00 OS Gymnastik, damer, lagfinal. 18.15 Vem tror du att du är? 18.55 Oddasat 19.00 Vem vet mest? (R) 19.30 OS-magasin: London live 20.30 OS 20.30 Simning, finaler, bl a 200 m frisim. 21.00 Aktuellt 21.23 Regionala nyheter 21.30 The Boys in the band – så kom den till 23.05 Rapport 23.10 HBT-personer om sina kroppar 23.40 Hex (R) 0.30 Anne mat (R) 1.00–4.05 Nattsändningar

6.00 Rachael Ray 6.55 Nanny 7.25 Masterchef Australia 8.25 Alla älskar Raymond 8.55 Jims värld 9.25 Real housewives of Beverly Hills 10.20 Våra bästa år 11.10 Top model 14 (R) 12.05 Project runway (R) 13.00 Extreme home makeover 13.55 How I met your mother 14.55 Real housewives of Beverly Hills 15.55 Top model 14 16.55 Project runway 17.55 Navy CIS 18.55 Keno 19.00 How I met your mother (R) 20.00 Top model 18 21.00 Project runway 23.00 Navy CIS (R) 0.00 Sex and the city 0.35 Jims värld (R) 1.05 Brottskod: Försvunnen 2.00 Clean house New York (R) 2.55 Hell’s kitchen 3.40 Sex and the city (R) 4.10 Alla älskar Raymond (R) 4.35 Funniest pets and people 5.00–5.25 2900 Happiness

5.35–6.00 Nanny (R) 5.50 Världens strängaste föräldrar (R) 6.50 Nyhetsmorgon 10.00 Doctors 11.55 Viktkampen 12.55 Private practice (R) 14.00 Världens strängaste föräldrar 15.00 Sommar med Ernst (R) 16.00 Bonde söker fru (R) 17.00 Kåkfarare i köket (R) 18.00 Ice road truckers (R) 19.00 Nyheterna 19.15 Lokala nyheter 19.20 Väder 19.30 Halv åtta hos mig (R) 20.00 Bygglov (R) 21.00 Kommissarie Thorne: Offerlek Brittisk thrillerserie från 2010. 22.00 Nyheterna 22.15 Lokala nyheter 22.20 Sport 22.25 Väder 22.30 Kingdom of heaven 1.20 Kvinnor som mördar (R) 1.50 Lie to me (R) 2.45 Lost (R) 3.40 Kvinnor som mördar (R) 4.10–5.10 Ice road truckers (R)

6.00 Ugly Betty (R) 6.50–7.40 Sjunde himlen (R) 8.40 High school reunion (R) 9.35 Biggest loser (R) 10.25 Desperate housewives (R) 11.20 Sjunde himlen (R) 12.20 Gordon’s kitchen nightmares 13.20 Ellen DeGeneres show 14.10 Kourtney & Khloé i Miami (R) 14.40 Vänner (R) 15.10 Gossip girl (R) 16.05 Unga mödrar 16.35 AFV (R) 17.05 Gordon’s kitchen nightmares 18.00 Mike & Molly 18.30 The middle (R) 19.00 The Big bang theory (R) 19.30 Vänner (R) 20.00 Hart of Dixie 21.00 The Big bang theory 21.30 Suburgatory 22.00 Happy endings 22.30 Mike & Molly 23.00 CSI (R) 0.00 The Big bang theory (R) 0.55 CSI Miami (R) 1.50–6.00 Nattsändningar

7.25 Lois & Clark 8.20 Just shoot me 8.50 Skål 9.20–10.15 The vampire diaries (R) 10.45 Våra värsta år 11.45 Stargate Atlantis 12.40 Stargate SG-1 13.35 The vampire diaries 14.30 Simpsons (R) 15.30 Family guy (R) 16.30 Scrubs (R) 17.30 Cops 18.00 My name is Earl 18.30 How I met your mother 19.00 Family guy 20.00 Simpsons 21.00 U.S. Marshals 23.30 Scrubs Komediserie från 2006. 0.30 How I met your mother (R) Komediserie från 2005. 1.00 My name is Earl (R) 1.30 Spin city 2.00 Just shoot me (R) 2.30 Skål (R) 3.05 Simpsons 3.30 Våra värsta år (R) 4.20 Stargate Atlantis (R) 5.05–5.55 Battlestar Galactica

6.05 Army wives (R) 7.00 The good wife (R) 7.55–8.55 The talk 11.00 Army wives (R) 12.00 Mannen som talar med hundar (R) 13.00 Det okända (R) 14.00 The good wife (R) 15.05 How clean is your house (R) 15.45 Wife swap (R) 16.50 Jamie Olivers twist (R) 17.55 Glamour 18.30 Judys domstol (R) 19.00 Extreme makeover weightloss 20.00 112 – på liv och död (R) Svensk dokumentärserie från 2012. 21.00 Mannen som talar med hundar (R) Dokumentärserie från 2007. 22.00 Ghost whisperer (R) 22.55 Skenet bedrar (R) 23.35 M.A.S.H. (R) 0.00 Law & order: Special victims unit (R) 1.00 Ghost whisperer (R) 2.00 Vem dömer Amy? (R) 3.00 Det okända (R) 4.00 Ghost hunters (R) 5.15–6.05 Colins och Justins heminredningskupp (R)

11.55 Från Sverige till himlen (R) 12.25 Anne mat 12.55 Antikmagasinet (R) 13.25 Singoalla (R) 15.05 Vasa 1628 (R) 16.00 Rapport 16.05 Vem tror du att du är? (R) 16.45 Morfars farfars far – och jag 17.40 Nyhetstecken 17.50 Uutiset 18.00 OS Gymnastik, herrar, individuellt, final. 18.15 Vem tror du att du är? 18.55 Oddasat 19.00 Vem vet mest? (R) 19.30 OS Gymnastik, herrar, individuellt, final. 20.00 Plantera mera 20.30 Uppdrag OS 21.00 Aktuellt 21.23 Regionala nyheter 21.30 Gläntan 22.00 Nurse Jackie 22.30 Buzz Aldrin 23.30 Rapport 23.35 PSL: Sinding sessions (R) 0.05 Vem tror du att du är? (R) 0.45–3.05 Nattsändningar

6.00 Rachael Ray 6.55 Nanny 7.25 Masterchef Australia 7.55 Funniest pets and people 8.25 Alla älskar Raymond 8.55 Jims värld 9.25 Real housewives of Beverly Hills 10.20 Våra bästa år 11.10 Top model 14 (R) 12.05 Project runway (R) 13.00 Extreme home makeover 13.55 How I met your mother 14.55 Real housewives of Beverly Hills 15.55 Top model 14 16.55 Project runway 17.55 Navy CIS 18.55 Keno 19.00 How I met your mother (R) 20.00 Lyxfällan 21.00 Morden i Midsomer 23.00 Navy CIS (R) 0.00 Sex and the city 0.35 Jims värld (R) 1.05 Without a trace 2.00 Big families (R) 2.55 Hell’s kitchen 3.40 Sex and the city (R) 4.10–6.00 Nattsändningar

5.50 Världens strängaste föräldrar (R) 6.50 Nyhetsmorgon 10.00 Doctors 11.55 Viktkampen 12.55 Private practice (R) 14.00 Världens strängaste föräldrar 14.55 Sommar med Ernst (R) 15.55 Bonde söker fru (R) 16.55 Kåkfarare i köket (R) 17.55 Ice road truckers (R) 18.25 Lotto, Joker och Drömvinsten 18.35 Ice road truckers, forts (R) 19.00 Nyheterna 19.15 Lokala nyheter 19.20 Väder 19.30 Halv åtta hos mig (R) 20.00 Tinas sommarkök (R) 21.00 Tyst vittne 22.00 Nyheterna 22.10 Vädret 22.15 Tyst vittne, forts 23.20 Hawaii five – 0 (R) 0.15 Detroit 1-8-7 1.10 Numbers (R) 2.05 Lie to me (R) 3.00 Lost (R) 3.55 Kvinnor som mördar (R) 4.30–5.15 Ice road truckers (R)

6.00 Ugly Betty (R) 6.50–7.40 Sjunde himlen (R) 8.40 High school reunion 9.35 Biggest loser (R) 10.25 Desperate housewives (R) 11.20 Sjunde himlen (R) 12.20 Gordon’s kitchen nightmares 13.20 Ellen DeGeneres show 14.10 Kourtney & Khloé i Miami (R) 14.40 Vänner (R) 15.10 Gossip girl (R) 16.05 Unga mödrar 16.35 AFV (R) 17.05 Gordon’s kitchen nightmares 18.00 Mike & Molly 18.30 The middle (R) 19.00 The Big bang theory (R) 19.30 Vänner (R) 20.00 Våra pinsamma kroppar 21.00 Last chance to live 22.00 So you think you can dance 23.55 The Big bang theory (R) 0.25 CSI Miami (R) 1.25 Fringe (R) 2.20 CSI Miami (R) 3.05 Tredje skiftet (R) 3.45–6.00 Nattsändningar

7.25 Lois & Clark 8.20 Just shoot me 8.50 Skål 9.20–10.15 The vampire diaries (R) 10.45 Våra värsta år 11.45 Stargate Atlantis 12.40 Stargate SG-1 13.35 The vampire diaries 14.30 Simpsons (R) 15.30 Family guy (R) 16.30 Scrubs (R) 17.30 Cops 18.00 My name is Earl 18.30 How I met your mother 19.00 Family guy 20.00 Simpsons 21.00 Hellboy 2: The golden army 23.20 Scrubs 0.20 How I met your mother (R) 0.50 My name is Earl (R) 1.20 Spin city 1.50 Just shoot me (R) 2.20 Skål (R) 2.55 Simpsons 3.20 Våra värsta år (R) 4.10 Stargate Atlantis (R) 4.55 Battlestar Galactica 5.40–6.05 Spin city (R)

6.05 Army wives (R) 7.00 The good wife (R) 7.55–8.55 The talk 11.00 Army wives (R) 12.00 Mannen som talar med hundar (R) 13.00 Det okända (R) 14.00 The good wife (R) 15.05 How clean is your house (R) 15.45 Wife swap (R) 16.50 Jamie Olivers twist (R) 17.55 Glamour 18.30 Jamie Oliver: Middag på 30 minuter (R) 19.00 Extreme makeover weightloss (R) 20.00 112 – på liv och död (R) 21.00 På bar gärning (R) 22.00 Oskyldigt dömd (R) 22.55 Skenet bedrar (R) 23.35 M.A.S.H. (R) 0.00 Law & order: Special victims unit (R) 1.00 Oskyldigt dömd (R) 2.00 Vem dömer Amy? (R) 3.00 Det okända (R) 4.00 Ghost hunters (R) 5.15–6.05 Colins och Justins heminredningskupp (R)

ONSDAG 1/8 6.00 Rapport 6.05 Regionala nyheter 6.25 Gomorron Sverige 9.30 OS-magasin: London live 10.00 OS Badminton, singel/dubbel, 16-dels-/kvartsfinaler. 10.30 Rodd, herrar, försök, bl a singelsculler. 11.00 Simning, försök, bl a 100 m fritt. 17.00 OS-magasin: London live. Gäster, reportage och senaste nytt från OS-tävlingarna direkt från London med André Pops. Uppdaterad information om OS-tablåerna hittas på text-tv sid 440 och svt.se/os. 17.30 OS 17.45 Gymnastik, herrar, individuellt, final. 18.00 Rapport 18.10 Regionala nyheter 18.15 OS Gymnastik, herrar, individuellt, final. 19.30 Rapport 19.52 Regionala nyheter 20.00 OS-magasin: London live 20.30 OS Simning, finaler, bl a 100 m fritt. 22.10 OS-magasin: London live 23.10–6.00 OS Boxning, herrar 60/75 kg, 16-delsfinaler.


vecka 30 | torsdagen 26 juli 2012

24 | Skövde.

Hundratals Skövdebor till Bruce Springsteenkonsert Nästa helg kommer Bruce Springsteen till Göteborg och hundratals Skövdebor kommer ta sig dit. Emma Johansson ser ”The Boss” live för femte gången. När biljetterna till Bruce Springsteens konsert på fredag släpptes i slutet av förra året var Emma Johansson, hennes släkt och vänner beredda. Redan klockan 18:00 dagen innan ställde de sig vid Turistbyrån och var glada över att få vara först på plats. – Man fick köpa åtta biljetter per person så vi var fyra till fem som åt gången som turades om att köa, säger hon.

Överraskningar

På fredag har sällskapet från Skövde på cirka 35 personer hyrt en buss de

kommer färdas till Göteborg i. – Jag är ett stort fan av Bruce Springsteen. Min pappa har alltid lyssnat på honom och jag har växt upp med musiken, säger Emma. Trots att hon sett honom live fem gånger så är aldrig den ena konserten den andra lik. – Han improviserar väldigt mycket och säger det han känner för. Sedan vet man aldrig om en konsert är 2,5 timmar eller fyra, det beror på vilket humör han är på. Sedan har han släppt ett nytt album varje gång jag sett honom så det har alltid varit några nya låtar med. Enligt Emma är gör sig Bruce Springsteen bäst live. – Han är ju världens bästa liveartist enligt dom som kan. De som gillar musiken och se honom för

Emma Johansson ser Bruce Springsteen för femte gången. Bild: PRIVAT

första gången i helgen kommer tycka att han är tio tusen gånger bättre live. Även på lördag när extrakonserten är kommer sällskapet bege sig till Göteborg i hopp om att kunna köpa biljetter på plats. Angelica Gustafsson angelica.gustafsson@vgt.se 0500 - 78 48 52v

Bruce Springsteen kommer dra hundratals Skövdebor till Göteborg i helgen. Bild: TOR ERIK SCHRÖDER/SCANPIX

4 33 440 202 30 9909 2 VALID THRU:

00/0 0

RS RESU K BAN

SN 120726  

Skövde Nyheter

SN 120726  

Skövde Nyheter

Advertisement