Page 1

MARGARETA t e d la Nr 2 • Årgång 91 • Maj–september 2012

b

Konfirmander 2012 sidan 4

Intervju

Gunnar Prytz Leland sidan 14

Rotterdambesök sidan 15

Barnkörresa sidan 11


ledare

Svenskhet och natio ”varför har ni 17 maj som nationaldag?” frågade jag min fru och hon svarade direkt: ”For at grunnloven ble vedtatt på Eidsvoll 17. mai 1814. Det var Henrik Wergeland som befestet at dette ble vår nasjonaldag og Bjørnstjerne Bjørnson arrangerte det første barnetoget.” För många norrmän är detta välkänt. Vi svenskar är inte alls lika säkra på varför vi har 6 juni som nationaldag. Det är Gustav Vasas dag eftersom det var då han valdes till Sveriges kung 1523. Den 6 juni utfärdades också 1809 års regeringsform och 6 juni 1973 antogs nuvarande regeringsform av riksdagen. En del svenskar tycker inte att dessa händelser känns viktiga att fira. Gustav Vasa var till exempel inte kung över Skåne, Blekinge och Halland. Så 6 juni hos oss blir aldrig som 17 maj i Norge. Därför kan de flesta av oss le åt Tage Danielssons Kungörelse från Hans Majestät Konungen: Den sjätte juni ska jag bort, så flaggparaden får bli kort. Eller kanske att vi kunde riva av det där den sjunde? Jag – och många med mig – hade gärna sett midsommarafton som Sveriges nationaldag. För midsommar har en folklig tradition och känns genuint svenskt med ringdans runt majstången, med matjessill, färsk­ potatis och jordgubbar. Vad är mera svenskt än midsommar? Det enda som är bevis på svenskhet är det svenska medborgarskapet. Men vad är annars svenskt? Det sägs ibland att vi har formats av klimatet, av det geografiska läget och av att vi talar ett minoritetsspråk. Att Sverige så länge har sluppit undan krig anses också ha haft betydelse för den svenska mentaliteten. Svensken beskrivs som ärlig, punktlig, plikttrogen, tystlåten, naturälskande, avundsjuk och konfliktundvikande. Men denna mentalitet är inte genetisk utan förändras ständigt. Kanske är det därför som man brukar tala

2

om vad som inte kan betraktas som svenskt. Idag handlar det då oftast om hudfärg och religion. Eller om språk och uttal. Förr sa man lite skämtsamt att svensk är den som kan säga sjuksköterska. Till det svenska hör också att vi klagar på allt möjligt; på regeringen, skolan, sjukvården osv. Men om en norrman kritiserar vårt hemland går vi till försvar och då finns det inget land som är så bra som Sverige. Riktigt patriotiska blir vi nog bara när vi hejar på våra idrottare och landslag i fotboll eller ishockey. Då kan vi vifta med blågula flaggor och sjunga med i ”Du gamla, du fria”. Denna, Sveriges nationalsång sedan slutet av 1800-talet, är inte lika älskad som den norska, men unik eftersom det är den enda nationalsång som inkluderar sina grannländer. Det är en sång till ”Du fjällhöga nord” och den avslutas med att ”jag vill leva, jag vill dö i Norden”. Den fungerar alltså bra även för oss svenskar som bor i Norge. Ulf Lundells ”Öppna Landskap”

från 1982 har ibland kallats ”Sveriges in­ officiella nationalsång”, och vissa ville under 1980-talet göra den till officiell svensk nationalsång. Melodin är ett plagiat på den kända vårsången ”Hör hur västanvinden susar” och fast Sverige inte nämns i texten har den mycket av den svenska national­ karaktären i sig: Jag trivs bäst i öppna landskap, nära havet vill jag bo, några månader om året, så att själen kan få ro. Jag trivs bäst i öppna landskap, där vindarna får fart. Där lärkorna slår högt i skyn, och sjunger underbart. Där bränner jag mitt brännvin själv, och kryddar med Johannesört, och dricker det med välbehag, till sill och hembakt vört. Jag trivs bäst i öppna landskap, nära havet vill jag bo. Margaretabladet 2 – 2012


onaldag

Innehåll

Flaggan och nationalsången är kanske trots allt våra tydligaste nationella symboler. Det gula korset på flaggan står för frihet, oberoende, jämlikhet och demokrati. Vår kristna tradition påminner om att korset handlar om frihet från ondska, synd och död och om att Gud vill bryta ner alla murar mellan människor. Så är rättvisa, barmhärtighet och ansvar viktiga delar i den värdegrund som varit vägledande i Sverige i 1000 år. Det kan vi tänka på när vi firar nationaldag och alla andra flaggdagar.

Ledare: Svenskhet och nationaldag

2

Konfirmander 2012

4

Kära Elisabet och Erland

5

sommaren

Sommarpräst Dagsturer Veckoprogram

Kyrkfönstren 7 Kalendern 8–9

Gunnar Prytz Leland Tf. kyrkoherde

kyrknytt

Nytt från kyrkorådet Barnkörresa till Stockholm Ur kyrkoboken

Nationaldagsfiranden Barnens nationaldag Söndag 3 juni kl 11

Satellitförsamlingarna

Sveriges nationaldag Onsdag 6 juni kl 18 Läs mer om firandet på sidan 8.

Expeditionens öppettider: Helgfri måndag–fredag kl 9 –12 Kontaktuppgifter Hammersborg Torg 8B, 0179 Oslo Tel: 23 35 32 50 Fax: 23 35 32 51 Mail: oslo@svenskakyrkan.se Hemsida: www.svenskakyrkan.se/oslo Bank: Handelsbanken Norskt konto: 9046 05 05711 Svenskt konto: 6370 373 885 768 Redaktionskommitté för Margaretabladet: Erland Söderström, Hélène Tranell, Solveig Kommandantvold, Marie-Anne Sekkenes, Hanna Hummelbo Upplaga 2400 ex. Tidningen är gratis. Ansvarig utgivare: Gunnar Prytz Leland Omslagsbild: Barnkörresa till Stockholm Foto: Christine Weidenhaijn Redaktör och grafisk form: Hanna Hummelbo Tryckt av Zoom Grafisk Margaretabladet 2 – 2012

6 6 6

10 11 11 12–13

Intervju med Gunnar Prytz Leland

14

Rotterdambesök

15

Barnens sida

16

Personal

Gunnar Prytz Leland

Tf kyrkoherde (präst) Tel: 23 35 32 52 Mobil: 97 03 14 92 Mail: gunnar.prytz@hotmail.com

Nathalie Fagerström

Kajsa Kvarned

Martina Eberhardsson

Ella-Britt Eriksson

Georg ”Jojje” Holmberg

Gustav Eriksson

Daniel Löfgren

Emmy Algefors

Hanna Hummelbo

Komminister (präst) Mobil: 92 22 11 86 Mail: kajsa.kvarned@svenskakyrkan.se Församlingspedagog Mobil: 92 22 55 32 Mail: ellabritt.eriksson@svenskakyrkan.se Kyrkomusiker/kantor Mobil: 97 70 84 20 Mail: gustav.eriksson@svenskakyrkan.se Kyrkomusiker/kantor Mobil: 92 22 43 43 Mail: emmy@emmyalgefors.se

Vikarie, diakoni Mobil: 91 60 20 42 Mail: n.fagerstrom@live.se Husmor Mobil: 98 88 52 52 Mail: martina.eberhardson@svenskakyrkan.se Husfar Mobil: 45 60 09 90 Mail: georg.holmberg@svenskakyrkan.se Vaktmästare Mobil: 93 67 90 95 Mail: daniel.lofgren@svenskakyrkan.se Expedition, informatör Tel: via expeditionen 23 35 32 50 Mail: hanna.hummelbo@svenskakyrkan.se

3


konfirmander

Konfirmander 2012 ”Det kostar bara din tid, men det är det värt!” Vår tid som konfirmander i Margareta­ kyrkan har varit spännande, lärorik och gjort oss mer uppmärksamma på vad kristendomen betyder. Att vi har varit så få har gjort att vi har lärt känna varandra bra och fått en bra sammanhållning. När man är få är det lättare att vara sig själv och att säga vad man menar och tänker. Det har också lett till att vi har fått specialbehandling till exempel att vi får mat ibland och någon gång godis. Vi har dramatiserat liknelser, sjungit sånger, haft öppna filosofiska samtal och hjälpt till med gudstjänsten. Den 28 april–1 maj var vi på läger på Stiftsgården i Rättvik. Ett fantastiskt fint ställe. Tillsammans med andra konfirmandgrupper från Sverige gjorde vi samarbetslekar, firade gudstjänster och ordnade disco. I vår grupp jobbade vi mycket med att förbereda vår konfirmation. Lägret var en oförglömlig upplevelse som vi inte kommer att glömma. Vi har haft väldigt duktiga ledare som har förmedlat budskapet och lärdomen på ett mycket bra sätt. En annan sak som är bra är att det är gratis, något som inte är självklart på andra ställen. För att säga allt kort, så är vi väldigt nöjda med konfirmationstiden och vi rekommenderar alla att konfirmera sig i Margaretakyrkan.

Foto: Ella-Britt Eriksson

Årets konfirmander: Marianne, Julia, Constance och Christina.

Christina af Klinteberg Herrestahl, 15 år

Fritidsintresse: Dansa och att vara med mina kompisar.

Fritidsintresse: Sjunga, spela skådespel, spela piano, träna pilates och vara med vänner och familj.

Det bästa med konfirmationstiden: Att ha lärt känna de andra och att jag har fått reda lite mer på vad jag tror på. Hela konfirmationstiden har varit personlig och att alla tänker på allas behov har varit jättefint!

Det bästa med konfirmationstiden: Få reda på mer om min tro i roligt sällskap. Det roligaste var nog att dramatisera liknelser och att åka på läger.

Vad skulle jag ta med till en öde ö: Min bästa kompis Stina för vi har alltid kul tillsammans.

Vad skulle jag ta med till en öde ö: Sandrine, min bästa vän.

Drömyrke: stylist för någon cool kändis i Hollywood eller designer tillsammans med Julia och bo granne med henne som Hollywoodfru i LA.

Drömyrke: Operasångerska på Metropolitan. :)

Julia Baardsen, 15 år

Marianne, Christina, Julia och Constance

Fritidsintresse: Spelar handboll i Nordstrand IF, vara med vänner, resa och shoppa.

Konfirmationsgudstjänst

Det bästa med konfirmationstiden: Att träffa nya personer, lära mer om Gud och att åka på läger till Rättvik (blev inte åksjuk efter sex timmar i Kyrkbussen, magiskt).

Vi konfirmeras i Margaretakyrkan lördagen den 9 juni kl 14.00. Välkomna!

Constance Averlid, 15 år

Vad skulle jag ta med till en öde ö: Min bästa kompis Ida eller boybandet ”One direction” för dom sjunger så bra!! Eller Justin Bieber för han skulle kunna lära mig att sjunga som Christina. Drömyrke: Stylist för någon cool kändis i Hollywood/ designer med Constance och bo granne med henne som Hollywoodfru i LA.

Marianne Hedén Johnsen, 14 år

Fritidsintresse: Spela piano.

Det bästa med konfirmationstiden: Att ha träffat nya vänner, fått lära mig mer om kristendomen, kyrkan, konfirmationen och mycket mera. Och att det har varit en unik upp­ levelse som jag kan ha med mig resten av livet. Vad skulle jag ta med till en öde ö: Min morfar före han blev sjuk, för jag skulle velat lära känna honom som han var.

Drömyrke: Äga ett eget företag.

Vill du konfirmera dig i Margaretakyrkan? Den första advent har vi inskrivning för 2013 års konfirmander. Vid intresse, ring Ella-Britt Eriksson eller Kajsa Kvarned. (Kontaktuppgifter finns på sidan 3.) Gruppsamtal vid Siljans strand.

4

Foto: Ella-Britt Eriksson

Margaretabladet 2 – 2012


avsked

Kära Elisabet och Erland Ni kom in som en frisk fläkt till vår församling för två år sedan. Vi hade självklart helst sett er längre hos oss – familjeskäl kallade hem er – men ni har ändå under denna korta tid otvivelaktigt satt prägel på oss i Margaretaförsamlingen. Ni har i vår församling mött utmaningar på många sätt, inte minst allt det som 22 juli innebar. Så har ni tillsammans med personalen genomfört ett fantastiskt jubileumsår 2010/2011 med ett rikt och varierat program. Ni har vågat prova nya grepp i gudstjänstlivet och det var fantastiskt att uppleva musikalen "Liv och Fred" som i så stor grad skapade en plattform för gemenskap mellan olika åldersgrupper och mellan personalen och församlingen. En av de sista söndag­ arna inbjöd ni oss till latinamerikansk bondemässa där vi alla smittades av den direkta och uppriktiga Gudsglädjen förmedlad i nya toner och rytmer. Erland: Med satsningen på tre nya församlingar i Norge – Stavanger, Bergen och Trondheim – har du fört oss in på ett nytt och värdefullt spår som vi hoppas skall leda till en ännu mer levande och växande Margaretaförsamling. Tack för din framåtanda och förmåga att se och genomföra nya möjligheter. Tack också för alla fina och tänkvärda predikningar som betytt mycket för mig personligen. Elisabet: Varje möte med dig är ett möte omslutet av värme och kärlek. Den kan ingen ta miste på! Tack för det värdefulla tillskottet av en egen hantverksgrupp. Tack för dina bidrag till alla kyrkans aktiviteter. Tack för din förmåga att nå oss alla – också på insidan.

Margaretabladet 2 – 2012

Elisabet och Erland: Tack för att ni visar oss väg genom att stå upp för de svagaste av våra bröder och systrar. Med tro och hopp om att er anda skall leva kvar hos oss vill jag avsluta med tre verser från psalm 288 som symboliserar så mycket av det ni är och som jag hoppas er nya församling skall få glädje av: Gud, från ditt hus, vår tillflykt du oss kallar ut i en värld där stora risker väntar. Ett med din värld, så vill du vi skall leva. Gud gör oss djärva! Ge oss din blick för dolda möjligheter. Ge fantasi att finna nya medel, Gud, i din tjänst för fred och bröd åt alla. Gud, gör oss kloka! Människors krav skall pressa oss och tvivel, oro och jäkt skall tynga våra sinnen. Låt oss då känna att din kärlek bär oss. Gud gör oss glada! Takk for alt dere ga og lykke til videre i liv og virke! Karin Trydal

Erland och Elisabet Söderström avtackas i gudstjänsten den 27 maj kl 11.

5


sommaren

Sommarpräst

Veckoprogram sommar

En kort presentation av Kenth Johansson som kommer vara sommarpräst under tiden 16 juli–10 augusti.

25 juni–19 aug

Att komma till Oslo blir som att komma hem Jag prästvigdes 1980 för Strängnäs stift och har sedan dess arbetat som präst i några olika församlingar. De senaste tjugo åren har jag arbetat i en av Uppsalas församlingar – Danmark Funbo och är nu sedan tre år tillbaka kyrkoherde i Hofors. Jag är gift med Hillevi Bergvall som också är präst. Hon arbetar för närvarande på Pastoralinstitutet som kaplan för prästutbildningen.

Foto: blogg.svenskakyrkan.se/ babbelhofors

Jag har ofta besökt Norge eftersom min mor kommer från Stange och de flesta av mina mostrar och morbröder bodde i Oslo. De bodde på Brugaten, Kyrre Grepp och Grense­ veien. Förra sommaren gjorde vi en nostalgiresa tillbaka till Oslo och besökte alla dessa gator och områden. Vi besökte också en av mina kusiner på Thorvald Meiersgaten – så att komma till Oslo blir som att komma hem. Vi ser fram mot att få möta det Oslo som är er verklighet idag och att lära känna ert sätt att arbeta på och vara kyrka i en tid då det bor så många svenskar i Norge.

Söndag

11.00 Högmässa. Kyrkkaffe.

Måndag–tisdag

Ingen vanlig veckoverksamhet. Utflykter vissa tisdagar.

Onsdag

16.00-19.00 Öppen kyrka och café. 18.30

Kvällsmässa, ingång via kyrkan eller Stora salen (ingång 8C).

19.00–22.00 18plus i Lilla salen (ingång 8C) eller annat ställe (se Facebook gruppen ”artonplusoslo”).

Torsdag

9.00–12.00 Expeditionen öppen. 13.00–16.00 Baby-café i Stora salen (ingång 8C). 16.00-19.00 Öppen kyrka och café.

Fredag

9.00–12.00 Expeditionen öppen.

Dagsturer

Under sommaren anordnas dagsturer till olika platser i Oslos närområde. Är du intresserad av att följa med kan du anmäla intresse till expeditionen (tel. 23 35 32 50) så kontaktar personalen dig när en resa planeras. Begränsat antal platser. Dagsturerna arrangeras följande tisdagar: 26 juni, 17 juli och 14 augusti. Resemål är inte fastställt i skrivande stund.

Voksenåsen 22 juni

Midsommarfirande Traditionellt firande med sill, snaps, musik och dans runt majstången! Arrangeras av Norsk-Svensk Forening i samarbete med Voksenåsen.

17-19 juni

Workshop: ”Express Yourself” Ett årligen återkommande mediekulturseminarium för ungdomar. I år kopplat till Svensk-norskt dialogforum och med utgångspunkt i den terror och det våld som drabbat våra länder diskuteras toleransfrågor, alternativa vägar för att uttrycka ett budskap om tolerans, demokrati, öppenhet utforskas. Workshops om att uttrycka sig genom teater, konst och text, bland annat med årets Ragnar Sohlman-stipendiat. Arrangeras i samarbete med Fritt Ord, Svensk-norska sam­arbetsfonden, Fryshuset, med flera.

Journummer till präst: +47 970 31 492

6

Mer information på deras hemsida: www.voksenaasen.no/no/program

Margaretabladet 2 – 2012


kyrkfönstren

Att förvalta ett kulturminne Innan vi startar med processen med beslut om nya kyrkfönster och rullstolstillgänglighet vill jag berätta lite om vad man måste tänka igenom när man ska förvalta ett kulturminne. Svenska Margaretakyrkan står uppförd på Oslo kommuns eller Byantikvarens lista över bevaringsverdiga miljøer og bygningar. För alla byggnader i Oslo, ska alla utvändiga ändringar godkännas av Plan- og Bygningsetaten i Oslo. För byggnader på Byantikvarens gula lista, ska Byantikvaren uttala sig innan ändringarna blir framlagda till godkännande hos Plan- og Bygningsetaten. För invändiga ändringar har norska myndigheter inga formella krav. Svenska Margaretakyrkan har en speciell ställning som ett värdefullt kulturminne och man kan därför inte förvalta detta kulturminne hur man vill.

Traditionsrik byggnad Kyrkan som byggnad blev planlagd och uppförd av svenska församlingen efter årtionden av planläggning och stor insats. Man hänvände sig till en av Sveriges mest uppskattade kyrkoarkitekter i sin tid, och fick uppfört en byggnad som i kvalitet och originalitet är enastående och unik långt utöver Oslos och Norges horisonter. Att förvalta och tillvarata en sådan byggnad med lång tradition är både förpliktande och ett stort ansvar. Kyrkan som byggnad har en ställning som är långt viktigare än de allra flesta byggnader, för många människor är kyrkan kanske den allra viktigaste. Många av de mest betydelsefulla händelsena i en människas liv har anknytning just till kyrkan, och minnena om kyrkorummet står starkt. När man ska förvalta ett kulturminne av sådan kvalitet och med så mycket känslor knutna till det, fordrar det också stor pietet och varsamhet när det gäller alla ändringar. Av princip bör man göra minsta möjliga ändringar med respekt för det verk som arkitekten tillsammans med den svenska församlingen fick uppfört 1925. Därmed inte sagt at man inte kan göra nödvändiga ändringar. Men under planläggningen är den första principen att man måste tillvarata arkitektens intentioner med byggnaden. Margaretabladet 2 – 2012

En annan princip när det gäller kultur­ minnen generellt är att man ska göra alla ändringar reversibla – även om det inte alltid är möjligt. När man gör ändringar i ett kontor eller ett bostadshus gör man det med ett tidsperspektiv för de närmaste åren. När det gäller ett kulturminne tar man sikte på att ändringarna ska vara permanenta i 100 år. Det är flera hänsyn man måste ta. Man ska vara uppmärksam på att också små fysiska ändringar kan ha stor betydelse och att de till och med kan ändra kyrkans värdefulla akustik.

Två utmaningar Vi står nu inför två nya utmaningar för kyrkan. Den ena är kyrkfönstren som tyvärr blev förstörda den 22 juli och det andra är kravet till rullstolstillgänglighet. De är båda stora och komplicerade utmaningar som vi måste tänka igenom noggrant och få bästa möjliga lösningar för. När det gäller fönstren, har gåvan från Oslos borgare nu blivit förstörd. Vi måste tänka efter hur vi förvaltar också den gåvan från vårt värdslands invånare. Diskussionen måste ta tag i både arkitekt Wahlmans uttryck, vad som är möjligheterna med det som är kvar av Per Vigelands originalfönsterdelar, men också Oslo kommuns känslor inför gåvan till kyrkan. Hur inverkar 22 juli händelsen på våra planer?

Flera frågor finns Hur såg fönstren ut som arkitekt Wahlman utformade? Vad finns för dokumentation om dem? Är det möjligt att gå tillbaka till dem? Hur mycket av arkitekt Wahlmans utformning är ändrat i kyrkans nuvarande skick? Låt oss tänka igenom detta grundligt! Ändringarna kommer ha stor betydelse för framtida generationer och inte minst för dem som har varit knutna till vår kyrka i en mansålder. Vi har en förpliktelse till vår församling som skapade denna kyrka, att tillvarata den med respekt för deras arbete. Kay Maria Germeten Restaurerings-/Interiørarkitekt MNIL

7


kalender

MAJ

Veckoprogram till och med 24 juni Söndag

11.00 Högmässa eller Gudstjänst med små och stora (se kalendern). Kyrkkaffe.

Ons 23e 12.00 Middagsbön med musik. Efteråt Onsdagsträff. Sön 27e Pingstdagen 11.00 Högmässa. Avtackning av Erland och Elisabet Söderström.

19.00–21.00 Kammarkören i Stora salen (ingång 8C).

12.00

Onsdag

Middagsbön m musik (ojämna veckor). Onsdagsträff (ojämna veckor).

Vecka 22

Sön 3e Heliga trefaldighet dag 11.00 Barnens nationaldagsfirande. Gudstjänst med små och stora. Barnkören och Svea Barock medverkar.

18.00 Konsert med Svea Barock.

Vecka 23

17.00-20.00 Öppen kyrka.

Tis 5e

17.30

Soppa serveras i Lilla salen (ingång 8C).

Ons 6e

18.30

Kvällsmässa, ingång via kyrkan eller Stora salen (ingång 8C).

19.00–22.00 18plus i Lilla salen (ingång 8C) eller annat ställe (se Facebook- gruppen ”artonplusoslo”).

Lör 9e

14.00 Konfirmationsgudstjänst.

Sön 10e 1 sön efter trefaldighet 11.00 Högmässa. 11–15 juni Församlingsresa till Dalarna.

Vecka 24

Sön 17e 2 sön efter trefaldighet 11.00 Högmässa.

Vecka 25

Tis 19e

Expeditionen stängd pga planeringsdag.

18.00 Hantverksgruppen avslutning.

Ons 20e 12.00 Middagsbön. Onsdagsträff avslutning.

Onsdagar ­kl 17–20 är kyrkan öppen. Levande ljus och stillhet hjälper dig att släppa stressen. Kl 18.30 firas också kvällsmässa i kyrkan.

Vi firar Barnens nationaldag med gudstjänst och därefter fest på gräsmattan utanför. Ponnyridning, korvgrillning, gycklare, fiskdamm m.m. Tal av Mats Billermark, Generalsekreterare i KFUK-KFUMspeidernei Norge.

(Ingen Onsdagsträff.)

18.00 Nationaldagsfirande.

10.00–13.00 Baby-café i Stora salen (ingång 8C).

Behöver du tid att varva ner? Vill du tända ett ljus för någon? Har du behov av att be i ensamhet?

Barnens nationaldag

19.00 Kammarkören avslutning.

Torsdag

Öppen kyrka och kvällsmässa

I samband med gudstjänsten och kyrkkaffet säger vi tack till Erland och Elisabet Söderström som avslutar sina tjänster i Margaretakyrkan.

JUNI

Tisdag

13.00–16.00 Baby-café i Stora salen (ingång 8C). 18.00–21.30 Hantverksgrupp i Läsrummet (ingång 8E).

Avtackning av Erland och Elisabet Söderström

Vecka 21

17.30 Soppservering avslutning.

Lör 23e Midsommardagen 11.00 Högmässa.

Sveriges nationaldag Nationaldagskonsert med Margaretakyrkans kammarkör, musikkorpset OPUS 82, trumpetsolist Jonas Haltia och sopransolist Katharina Frogner Kockum. Tal av förste ambassadsekreterare Isabelle Schylter. Efterföljande kaffeservering.

Vecka 26 – sommarschema startar

Tis 26e

Dagsutflykt.

JULI

Sön 1a 4 sön efter trefaldighet 11.00 Högmässa.

Vecka 27

Sön 8e Apostladagen 11.00 Högmässa.

Dagsturer Under sommaren arrangeras dagsturer till olika ställen runt Oslo. Detaljer hittar du på sidan 6.

Vecka 28

Sön 15e 6 sön efter trefaldighet 11.00 Högmässa.

8

Margaretabladet 2 – 2012


Vecka 29

Tis 17e

Dagsutflykt.

Sön 22a Kristi förklaringsdag 11.00 Högmässa.

Veckoprogram sommar

25 juni–19 aug

Vecka 30

Sön 29e 8 sön efter trefaldighet 11.00 Högmässa.

AUGUSTI Vecka 31

Sön 5e 9 sön efter trefaldighet 11.00 Högmässa.

Vecka 32

Sön 12e 10 sön efter trefaldighet 11.00 Högmässa.

Vecka 33

Tis 14e

Dagsutflykt.

Sön 19e 11 sön efter trefaldighet 11.00 Högmässa.

Vecka 34 – ingen veckoverksamhet

Tors-fre

Expeditionen öppen kl 9-12.

Sön 26e 12 sön efter trefaldighet 11.00 Högmässa.

Vecka 35 – ingen veckoverksamhet

Mån-fre

Expeditionen öppen kl 9-12.

Söndag

11.00 Högmässa. Kyrkkaffe.

Måndag–tisdag

Ingen vanlig veckoverksamhet. Utflykter vissa tisdagar.

Onsdag

16.00-19.00 Öppen kyrka och café. 18.30

Kvällsmässa, ingång via kyrkan eller Stora salen (ingång 8C).

19.00–22.00 18plus i Lilla salen (ingång 8C) eller annat ställe (se Facebook gruppen ”artonplusoslo”).

Torsdag

Höstterminen startar Lördag 1 sept 10.00 Minikören 11.00 Barnkören Söndag 2 sept 11.00 Festlig upptaktsdag Måndag 3 sept 16.30 Kyrkis 19.00 Ung kör Tisdag 4 sept 13.00 Babycafé 18.00 Hantverksgruppen 19.00 Kammarkören Onsdag 5 sept 17.30 Soppservering 18.30 Kvällsmässa 19.00 18plus Torsdag 6 sept 10.00 Babycafé

9.00–12.00 Expeditionen öppen. 13.00–16.00 Baby-café i Stora salen (ingång 8C). 16.00-19.00 Öppen kyrka och café.

Fredag

9.00–12.00 Expeditionen öppen.

Ons 29e 19.00 Kräftskiva. Anmälan till expeditionen senast 27 aug.

SEPTEMBER

Lör 1a

10.00 Minikören.

11.00 Barnkören.

Sön 2a 13 sön efter trefaldighet 11.00 Terminsupptakt. Gudstjänst med små och stora. Körmedverkan. Fest.

Vecka 36 – verksamhetsstart

Mån-fre

Expeditionen öppen kl 9-12.

Sön 9e 14 sön efter trefaldighet 11.00 Högmässa.

Vecka 37

Sön 16e 15 sön efter trefaldighet 11.00 Högmässa.

Med reservation för ändringar. Se hemsidan för de senaste upp­ dateringarna: www.svenskakyrkan.se/oslo.

Kräftskiva En församlingskväll för alla åldrar med underhållning, kräftor och annat gott. Anmälan till expeditionen senast 27 augusti.

Gilla sidan ”Svenska kyrkan i Oslo” 18plus-gruppen: ”artonplusoslo” Babycafé-gruppen: ”Babycafé Oslo”

Terminsupptakt En gemensam festdag för kyrkans alla grupper och körer. Kyrkkaffe med kakfrossa.

Ung kör-gruppen: ”Ung kör Margareta­kyrkan” Kammarkör-gruppen: ”Kammarkören Margaretakyrkan” Hantverksgruppen: ”Hantverksgrupp Oslo”

”I Grenselosenes Fotspor” Den årliga vandringen, nu för 14e gången, går av stapeln tisdag den 5 juni. Det är en vandring där vi går i spåren efter de norska flyktingarna, som under kriget flydde från naziockupationen. Margaretakyrkan har varit med nästan från början. Mer information får ni av mig, undertecknad, så snart jag har mer information. Solveig Kommandantvold tel. 67540119 / 91822794

Margaretabladet 2 – 2012

9


kyrknytt

Nytt från kyrkorådet Kyrkorådet 2012

Ordförande: Marie-Anne Sekkenes Vice ordförande: Karin Trydal Solveig Kommandantvold Barbro Marklund-Petersône Lilian Rogstad Mikael Strandberg Thomas Wagner Richard Klingspor Beryl Wilhelmsson Hélène Tranell Tf kyrkoherde Gunnar Prytz Leland Suppleanter

Ulrika Löfgren Ingemar Thorin Isabelle K Schlyter Anita M. Hedén Johnsen

• Vi har fått vår vikarierande kyrkoherde på plats. Gunnar Prytz Leland (se ledare och intervju). Han kommer att pendla mellan Trondheim och Oslo. Vi önskar honom välkommen och gläder oss till ett gott samarbete i kyrkorådet. • Nytt för i år var Påskfest söndagen efter påsk. Tack till personalen och alla med­ verkande som gjorde att det blev en fantastisk upplevelse i kyrkan och den goda maten på buffén efteråt. Vid detta tillfälle blev vår förre ordförande i kyrkorådet Herbert Carlén avtackad. • Vi har fått fyra ansökningar till kyrkoherdetjänsten, denna gången bara män. Tre av deras ledsagare har visat interesse för tjänsten diakon/assistent med diakonal inriktning och ytterligare en kvinna har sökt den. • Kyrkorådets ordförande, vice ordförande och kyrkorådsledamot Barbro Marklund Petersône reser till Uppsala för intervjuer med kandidaterna. Vid intervjuer av de sökande till assistenttjänsten blir Ella-Britt Eriksson med som representant för personalen. • Sju konstnärer inbjuds att komma med förslag till fönster i vår kyrka. De kommer att besöka kyrkan. Vi vill ge en grundlig information om kyrkans arkitektur och dess historia. Brev till konstnärerna, både svenska och norska, har tyvärr blivit fördröjt. Vårt försäkringsbolag ville komma med synpunkter på förfarandet. • Glädjande har vår vaktmästare Daniel och vår husfar Jojje gjort en rullstolsramp över trapporna vid huvudingången till kyrkan. Den fungerar bra. Kyrkorådet skall fortsätta arbetet med en permanent åtkomst för rörelsehindrade. • Vi kommer att få tygprov till sittdynor och firman skickar dessutom en provdyna. • Läsrummet kommer att fräschas upp, slipning av golv, trasiga skåpluckor ses över, ­väggar och tak blir målade. Detta arbete påbörjas i maj månad. • Till hösten startar ett projekt ”Ung i Oslo” under ledning av Ella–Britt Eriksson och Nathalie Fagerström. • Fastighetsnämnden bearbetar ett förslag angående kontorplatser för våra medarbetare. I och med det kommer vi se hur vi kan utnyttja representationsdelen av prästgården. • Kyrkorådet beslutade också att inte ta betalt för kyrkkaffet utan istället välkomna frivilliga bidrag. Marie-Anne Sekkenes Kyrkorådets ordförande

Foto: Svenska Margaretakyrkan

Vill du ta kontakt med kyrkorådet? Marie-Anne Sekkenes

Kyrkorådets ordförande Mail: marianne.sekkenes@svenskakyrkan.se Mobil: 97 11 16 60 Hem: 22 22 64 27

Den nya rampen i kyrkan.

10

Foto: Hanna Hummelbo

Margaretabladet 2 – 2012


Ur kyrkoboken Döpta 18/2 Ebba Winsell-Kramer Filip Förstberg 25/2 Christian Drange 4/3 Meija Zelmemyr 17/3 Emanuel Svendsberget Hall 18/3 Jonathan Fonager Ingmansson 31/3 Maria Rosenberg 22/4 Hugo Berg Anna Johansson Finsrud

Medeltida lekar var en av programpunkterna.

Foto: Emmy Algefors

Vigsel 7/4

Barnkörens resa till Stockholm

”Från benpipa till körklang!” Så löd inbjudan som barnkören fick i vintras, och den första fredagen i maj reste fyra flickor och fyra mammor tillsammans med körledare Emmy till Stockholm och en historisk festival som arrangerades på Historiska museet och i Oscarskyrkan. Under två intensiva dygn fick vi lära oss dansa historiska danser, sjunga sånger från renässansen tid, leka medeltida lekar, se och lyssna till medeltida instrument samt lära oss om historien om de fornnordiska gudarna. Vi hann även med ett besök på Gröna Lund innan vi sent på söndagskvällen flög hem till Oslo.

Linda Grandell & Reinaldo Ivan Luco Hermosilla

Avliden 30/3 Barbro Smith Henriksen Förrättningar bokas via expeditionen, kontaktuppgifter finns på sidan 3.

Emmy Algefors

EFTERLYSNING Vi söker efter medhjälpare inför hösten. Nattvandring, kyrkkaffe och annat står på schemat. Mer info kommer om detta i nästa Margaretablad, så håll utkik! Skulle du vara intresserad redan nu så kan du kontakta Nathalie Fagerström för mer info (kontaktuppgifter finns på sidan 3).

Unges rådsmøte Näst sista helgen i april åkte vår assistent Nathalie Fagerström och 18plus-representant Simon Johansson iväg på Unges Rådsmøte på Solbukta utanför Fredrikstad. Där fick de vara med om en intensiv och mycket spännande utmaning, "Att leda med Jesus som förebild" var temat. Unges Rådsmøte är en ekumenisk sammankomst som jobbar med ungdomsperspektivet utifrån Norges Kristne Råd. – En bra start på ett samarbete med andra ungdomsorganisationer i de norska kyrkorna, tycker Nathalie.

Margaretabladet 2 – 2012

11


satellitförsamlingarna

Kajsa Kvarned

Mobil: 92 22 11 86 kajsa.kvarned@svenskakyrkan.se

Emmy Algefors

Mobil: 92 22 43 43 emmy@emmyalgefors.se

Foto: Gunnar Prytz Leland

Bergen, Trondheim och Stavanger Behövs det en svensk kyrka i Norge? Journalisten från NRK undrar när hon besöker Pilegrimsgården i Trondheim där vi har svenskt café en torsdag i mars. Det är långt ifrån välbesökt denna torsdag, men vi berättar om erfarenheter från Oslo, där en svensk församling funnits sedan 100 år och har många populära mötesplatser för både familjer, unga och äldre, allt från gudstjänster till filmkvällar. – Så det är inget nytt påfund, säger vi. – Men det är inte många här, säger hon. – Det tar nog tid för verksamheten att bli känd. Det får visa sig om det finns intresse och behov av Svenska kyrkan även på andra ställen där många svenskar bor. De flesta är ändå medlemmar i Svenska kyrkan även sedan de flyttat till Norge, svarar vi.

Babysång i Bergen.

Semlor och våfflor lockar! Nu har vi snart gjort två terminer i satellitförsamlingarna. Erfarenheten är att det går lite upp och lite ned med besöksantalet. Men vi får positiva kommentarer om att vi finns, att vi kommer regelbundet. När Svenska kyrkan inbjuder till svenskt café i satellitförsamlingarna och det är semlor eller våfflor, då kommer fler än vanligt. Café-konceptet fungerar ganska bra i Bergen och Stavanger medan gudstjänsterna är den fasta punkten i Trondheim. Adventsfirandet var uppskattat har vi förstått. Så de svenska traditionerna vill man gärna ha. Till babycafé/babysång har några mammor med barn hittat. Det är uppskattat både för att träffa andra svenska föräldrar som för att få sjunga de svenska barnsångerna. Au-pairtjejer, killar som arbetar på lager, studerande, buss- och lastbilsförare, ingenjörer, läkare, en del bosatta sedan trettio år och andra nyligen inflyttade för en kortare eller längre tid. Några har nyss tagit studenten. Någon är pensionerad professor från universitetet på orten – ja, de vi träffat har varierande bakgrund. Önskan att fira svensk gudstjänst finns liksom att få prata sitt modersmål, läsa en tidning, få en semla med mandelsmassa – ja, skälen att komma är också varierande. Gatepresten i Stavanger säger att han sällan träffar på svenskar i sitt jobb – de tillhör nog de bäst integrerade här, säger han. Så bra tänker jag, men finns behov så finns vi här. Kajsa Kvarned & Emmy Algefors

12

Babysång i Stavanger.

Babysång i Trondheim.

Margaretabladet 2 – 2012


Vad säger du?

Snabb-enkät

• Varför tycker du det är bra att Svenska kyrkan finns för sina medlemmar i Norge? • Vad tycker du att Svenska kyrkan ska erbjuda på de olika platserna? Skriv ned i ett mail eller på ett papper och skicka in till oss: oslo@svenskakyrkan.se

Svenska Margaretakyrkan, Hammersborg Torg 8B, 0179 Oslo

Helst före 15 juni.

Boligen vid Pilegrimsgården i Trondheim.

Café uppdukat i Trondheim. Café i Trondheim med Lennart Ståhl med fru samt Kajsa Kvarned och Gunnar Prytz Leland.

Lille Isak döps i Trondheim av Kajsa Kvarned.

Foton: Emmy Algefors och Hanna Hummelbo

Hösten 2012

Johanneskirken i Bergen.

Margaretabladet 2 – 2012

Just nu utvärderar vi våren och planerar för höstens program. Det är i skrivande stund tyvärr inte klart, vi hänvisar till hemsidan och till höstens Margaretablad. Klart är att vi fortsätter att komma till Stavanger, Bergen och Trondheim. Adventsgudstjänster ska vi erbjuda och svenskt Luciatåg hoppas vi det ska bli.

13


intervju

Gunnar, vår man i Trondheim I en utlandsförsamling är vi vana vid att våra vänner i personalen vid kyrkan lämnar oss med vissa års mellanrum. Denna gången har det hänt lite för snabbt, vi stod plötsligt utan kyrkoherde. Men i nödens stund kan lyckan stå bakom knuten och vinka. Lyckovikarien fanns här i landet i form av Gunnar Prytz Leland. Gunnar finns i Trondheim, ditflyttad efter pensioneringen från Östersund, och han har redan hunnit med några gudstjänster i Margaretakyrkan. Här uppe i norr i Nidaros bor han med sin norska fru, är för det mesta hemmaman, eftersom hustrun ännu icke har uppnått pensionsåldern och försöker anpassa sig till norska förhållanden, både när det gäller vanligt vardagsliv och kyrkoliv. Vi är naturligtvis nyfikna på vår vikarierande kyrkoherde, så vi har kontaktat honom för ett samtal.

Erfaren präst Gunnar har mycket att berätta. En lång prästtjänst i Svenska kyrkan har omfattat

församlingar i Halmstad, Trollhättan och Han bakar till exempel bullar till deras möVänersborg, stiftstjänster i Göteborgs och ten i Ilen kirke! Bakning är för övrigt en av Skara stift, och senast kyrkoherdetjänst i hans hobbys. Östersund. Men Gunnar har också haft kontakt med Svenska kyrkan i utlandet, Svensk i Norge både korta perioder i Aten, Antwerpen, Att som svensk flytta till Norge tror de Skagen och lite längre i Toronto, Kanada. flesta bara är som att flytta på sig i hemEftersom vi är en utlandskyrka, vet han vad landet. Det trodde Gunnar kanske också. Dock märker man ganska snart att han kommer till. våra två broderfolk är ganska Också administrativt har olika i kultur, språk och olika styrelser fått njuta vanor. Språket är ett spegott av Gunnars kunskaDet internationella ciellt kapitel, dialekterna per och insatsvilja. Han engagemanget är populära här och har suttit i Kyrkomötet, sträckte sig också man måste ha ett ganska Kyrkostyrelsen, Nämntill Södra Sudan. skarpt öra för att lära sig den för utlandskyrkan uppfatta och förstå vad en samt Hela Människan. trønder eller en oslobo säger. Sporten Engagerad i satellitförsamlingen står högt på popularitetslistan, särskilt gälEn aktiv person som Gunnar kan natur- ler det vinteridrotter, där norrmännen gör ligtvis inte avhålla sig från att träda in där sig gällande och slår svenskarna på många det behövs. Därför har han också blivit en områden. För att inte tala om fotboll – värdefull kontaktperson för Kajsa Kvarned men där har vi väl ändå övertaget? Gunoch Emmy Algefors, våra två medarbetare nar har märkt att man i sportreferat gärna som har ansvaret för Margaretakyrkans framhäver de norska resultaten även om satellitsatsning i bland annat Trondheim. svenskarna både vunnit första, andra och tredje pris. Känns det igen?

Kreativt hjälparbete Gunnar startade i slutet av 80-talet ”Polenhjälpen i Trollhättan”, som arbetade med bistånd till södra Polen under hela 90-talet. Det internationella engagemanget sträckte sig också till Södra Sudan. Här fick man pengar genom Sida, men Trollhätteförsamlingen hjälpte också till med frikostiga bidrag. Det gick bland annat till hjälp och stöd till flickskolor.

Revisionen av kyrkohandboken Kyrkohandboken är under en ganska genomgripande revision. Här finns Gunnar med. På min något ängsliga fråga om vi nu igen skall få en massa nytt att förhålla oss till, svarar Gunnar lugnande att man denna gången skall försöka utforma en handbok, som ger församlingarna större frihet att utforma sina gudstjänster, men där ordningen för mässan håller en stram form.

Bakning och familj

Gunnar Prytz Leland och Kajsa Kvarned leder gudstjänsten i samband med påskfesten 15 april 2012.

14

Foto: Hanna Hummelbo

Så var det fritiden – hobbys. Bakning är redan nämnt. Familjen hemma i Sverige ber fortfarande pappa, att när han kommer på besök, baka det där goda brödet man är van vid från barndomen. En annan friMargaretabladet 2 – 2012


Rotterdambesök vi var sex förväntansfulla tjejer som möttes på skärtorsdagens eftermiddag för att påbörja vår miniveckoresa till Nederländerna. Resan gick problemfritt och vi fascinerades över det platta och annorlunda landskapet. Väl framme i Rotterdam möttes vi av Sjömanskyrkans präst Mikael Jönsson som välkomnade oss och bjöd på kvällsmat innan vi i princip stupade i säng. Fredagen spenderades i Amsterdam där vi blev guidade av Mikael, åkte kanalbåt och slutade dagen med ett mycket spännande besök på Anne Franks museum. På lördagen upptäckte vi Rotterdam. Marknad, hamnbåtstur och shopping stod på schemat. Dagen avslutades med middag och påskäggsjakt hemma i kyrkan. Påskdagen firade vi med församlingen, gudstjänsten var fin och rentav skratt­ retande då vi fick pröva på det ortodoxa ”påskskrattet”. Efter kyrkkaffet tackade vi för oss och lämnade Rotterdam för denna gång. Det var en mycket lyckad resa, alla var supernöjda och vi vill tacka er som gjorde den möjlig för oss. Ett speciellt tack till Mikael och de andra i Sjömanskyrkan för att ni öppnade era dörrar för oss! Nathalie Fagerström tidssyssla är fotografering. Gunnar har haft flera fotoutställningar. Det vore kanske något att visa oss i Margaretakyrkan? Fotografering innebär att man ger sig ut i naturen för att få de fina motiven. Dessutom lär man på det sättet känna sina omgivningar. Det gör Gunnar mer än gärna. För att få en uppfattning av Hammersborg och andra områden i Oslo under den relativt korta tiden han bor här, tar han varje morgon en promenad i omgivningarna. På förfrågan om han också använder sig av den trønderska naturen under vintern, blir svaret, som den göteborgare han är, – nej, det står inte högst på listan. Familjen med fem barn och fem barnbarn hemma i Sverige känns ibland långt borta, men kontakten är god och barnen nöjda med att pappa finns i Norge och är tillfreds här. Avstånden idag är inte heller oöverkomliga. Så vi i Margaretaförsamlingen hälsar Gunnar välkommen i vår krets och hoppas på ett gott samarbete under våren 2012.

Gruppen framför en del av den stora hamnen i Rotterdam.

Foto: Hanna Hummelbo

Solveig Kommandantvold

Påskäggsjakt i Sjömanskyrkan. Margaretabladet 2 – 2012

Foto: Maria Bertilsson

Besök i Anne Franks hus i Amsterdam.

Foto: Maria Bertilsson

15


Hammersborg Torg 8B NO-0179 Oslo

B-economique

Svenska Margaretaförsamlingen

B-Økonomi

Returadresse:

Barnens sida       Hunden Rufus saknar sitt saftiga köttben   att smaska på. Men först måste han leta   sig igenom hela laburinten.  

 Kan du hjälpa honom? 

Copyright: www.hjarngympa.se

Margaretabladet nr 2 - 2012  
Margaretabladet nr 2 - 2012  

Församlingsbladet från Svenska Margaretakyrkan i Oslo.

Advertisement