Page 35

35

E b l 1 · 2 014

Motionera Mera! Text: Emil Ehnström

Här kommer en liten guide till alla er som vill göra er skola ännu lite bättre! Det finns alltid saker att bättra på och jag ska nu börja med att presentera ett sätt att göra det om du går i svenskspråkig skola i Finland. Kom på ERIK! Där kan man påverka bl.a. genom att skriva motioner. Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS jobbar för elevernas och de studerandes bästa och om du går i en högstadieskola, gymnasium, yrkesskola eller folkhögskola så kan du delta på Elevriksdagen ERIK. Du behöver ett studiekort och sedan är du good to go! Vad sjutton är en motion?

Det låter ansträngande! Alltså. Motioner. De är inte alls så komplicerade och flåsande som de låter. En motion är ett förslag på vad FSS ska jobba för under nästa verksamhetsår. Det här betyder alltså att om du har en idé och framför den på Erik och alla tycker den är suverän och maffig och den röstas igenom så kommer FSS att jobba för just din hjärtesak. Vad kan man då skriva om?

Jo, du kan skriva om vad som helst som handlar om skolan. Du kan skriva om att förbättra skolmaten, elevkårsutrymmen, undervisningen eller någonting helt annat. Du kan också skriva motioner om något som berör FSS:s verksamhet, t.ex. att Elevbladet skulle bli enbart en nättidning eller att man borde ordna ett nytt evenemang där man lär sig om mänskliga rättigheter! Hur ska man gör a då?

Proceduren är ganska enkel och du behöver verkligen inte ha 10 i modersmål för att skriva en motion. Motionen består av två delar.

Den första delen består av en motivering och den andra av ”att meningar”. Här kommer ett litet exempel på en motion: Sen när du kollat att du skrivit en bra motion med sakligt innehåll så låt någon annan läsa igenom motionen innan du skickar iväg den, för att få en annan synvinkel på förslaget. Sen när du känner dig säker på din sak så kan du skicka in motioMer undervisning av mänskliga rättigheter i skolorna! Det är ett faktum att unga idag inte lär sig tillräckligt om mänskliga rättigheter i skolorna. Att undervisa i mänskliga rättigheter skulle minska på mobbningen och främlingsfientligheten i landet i ett längre perspektiv. Man kunde lägga in mer undervisning om mänskliga rättigheter inom till exempel livsåskådning, religion eller samhällslära. Jag föreslår: · att FSS ska jobba under verksamhetsåret 2013-2014 för att försöka få in mer undervisning om mänskliga rättigheter i skolorna. Emil Ehnström Gymnasiet Lärkan

nen till paula.palin@skolungdom.fi senast den 11.3.2014. Om du har frågor (och kom ihåg att det aldrig finns dumma frågor! Vi hjälper alltid) så kan du också skicka dem till Paula eller mig, Emil (emil.ehnstrom@skolungdom.fi) om jag verkar mindre skrämmande. Om du ännu vill kolla lite noggrannare hur man skriver motioner så finns det mer info på hemsidan http://www.skolungdom.fi/haendelser/elevriksdagen/att-skriva-motion.

Skribenten är civiltjänstgörare på FSS kansli.

Texten har tidigare publicerats på Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf:s blogg skolungdom.blogspot.fi.

Ebl 1/2014  
Ebl 1/2014  

Ebl 1/2014

Advertisement