Page 1

VIOLET DREAM


1

2

3

4

5

6

Navn: Johannes Nysveen Vagle Alder: 15 ür Født: 25.desember 1995 Sivilstatus: I et forhold Aktuell med: Violet Dream


1

2

3

4

5

6

Hvis en drøm har en farge, hvilken farge har en drøm? Johannes Nysveen Vagle (15) fra Sandnes dannet Violet Dream i juni 2011. Musikksjangeren er egendefinert og har fått navnet Dreamgaze. Tekst og foto: Jenni Yang Vi trør på knasende blad med de gjennomvåte skoene våre, og vi er omringet av våte trær. Rødt, gult, brunt. Skogen lukter en blanding av regn og vinter. Friskt. Vi nærmer oss benken som enda er fuktig etter novemberregnet, og den lette brisen puster oss i nakken. Grå himmel er ikke lenger inni bildet. ”Hadde passet fint med litt kaffe nå”, sier Johannes.

Han legger til at onkelen spiller i det kjente Stavanger bandet Helldorado. Videre sier han stolt at familien har påvirket han mye når det kommer til musikken. Ellers blir han inspirert av kjente artister.

Med MacBook Pro, to keyboard, gitar og en mikrofon lager Johannes Nysveen Vagle, bedre kjent som Violet Dream dreamgaze som er en egendefinert musikksjanger. Det er lyder som får deg til å ville danse og eksplodere i alle slags farger. Samtidig som det får deg til å drømme deg bort fra virkeligheten. Johannes lager ikke bare mystisk og interessant musikk, han har også en ekstraordinær personlighet.

- Først og fremst blir jeg veldig inspirert av artister som M83, Blackbird Blackbird, Baths og mye mer. Jeg blir også veldig inspirert av skoger og åpne enger. Begge plassene er veldig karakteristiske. De gir kontraster, men samtidig utrykker to forskjellige humør. Ellers blir jeg inspirert av eksistens generelt. Kanskje ikke hendelser, men sinnsstemning

Johannes snakker seint for å konsentrere seg om å legge til riktige detaljer. Han ble oppvokst på Sandnes og kommer fra en musikalsk familie. Han forteller at det er litt morsomt at alle i familien hans spiller gitar utenom han selv. Både faren, broren og onkelen hans spiller i band.

Steder som skog og åpne enger liker han også veldig godt.

Han lukker øyene, puster dypt inn og forteller at han kjøpte sitt første keyboard med konfirmasjonspengene da han var 14 år gammel. Han begynte å teste ut keyboardet og etter hvert ble han kjent med forskjellige mikseprogrammer. I juni 2011, skjedde det magiske. Violet Dream ble dannet. - Jeg har jo alltid hatt en interesse for musikk egentlig. Det har bare alltid virket utrolig spennende. Alle hører jo på musikk og jeg, jeg hører på veldig mye musikk.


1

2

3

4

5

6

Med musikken sin vil han skildre alt som inngår i livet. Omgivelser. Vakre ting. I det jeg spør hvorfor han kaller seg selv ”Violet Dream”, ler han og fikler med noen brunrøde blad samtidig som han forsøker å forklare.

forteller at som regel dikter han opp en historie for så å lage en slags soundtrack til historien. De grå skyene har kommet til syne igjen, og han gnir begge hendene for å varme de røde fingertuppene.

- Vel, jeg tok noe som jeg er veldig glad i, altså drømmer. Drømmer er veldig spennende synes jeg. Så tenkte jeg: Hvis en drøm har en farge hvilken farge har en drøm da? Jo, fiolett.

- Historiene til sangene mine varierer veldig. Det er bare mye forskjellig som popper opp i hodet mitt egentlig.

“Jeg vil skildre alt som inngår i livet mitt. Omgivelsene rundt meg. Vakre ting” Man må ikke ha hørt mange låter av Violet Dream for å skjønne at det ikke er tekst i sangene hans. Johannes kommer med en svak latter og sier at grunnen til at han ikke har tekst, er fordi han ikke kan synge. Han

Jeg spør hvilken sang han er mest fornøyd med. Han retter seg opp, synker ned igjen, og sier at han er veldig usikker. Det blir stillhet i noen sekunder før han retter seg opp igjen. Han sier at han faktisk ikke har tenkt så mye over det. Sangen som er mest populær blant publikum er Twirls, men Johannes innrømmer at han ikke er så glad i den sangen. - Jeg tror jeg må si at jeg liker best en sangsom


1

jeg ikke har sluppet enda. Belong heter den. Det er ikke noen historie bak denne da. Jeg fikk bare helt plutselig inspirasjon og satte meg ned og bare… spilte inn.

“Alle konsertene er like bra, så lenge jeg får vist sangene mine” Det faller noen regndråper ned fra trærne imens jeg forteller at publikum mener at han er nokså diskré på scenen. Han nikker og sier seg helt enig. Det å snakke lite på scenen er en del av ”imaget”. Han prøver å være mystisk og ikke så åpen. Når han ikke er Violet Dream som opptrer på scenen, har han ikke et fast humør. Humøret forandrer seg etter omgivelsene. Med et smil rundt munnen sier Johannes at det beste med å opptre er at han får vist sangene til folk.

2

3

4

5

6

Videre sier han med en lav stemme at det verste med å opptre er definitivt lydmennene, fordi de iblant kan være litt påtrengende. Jeg spør om han kan fortelle om den beste konserten han har spilt, han puster ut skyer og sier at alle konsertene er like bra, så lenge han får delt musikken sin med andre. Johannes sier også entusiastisk at han har drømmer om å opptre på festivaler. - Moogfest, Slottsfjell og Øya. De har så utrolig mange bra artister der. Det er en stor drøm å opptre med favorittartistene mine. Jeg mener, hvem vil ikke stå på en scene som flere kjente artister har stått på, og opptre foran så mange mennesker? Allerede som 15 åring tar han et friår fra skolen. Johannes hviler blikket på benken og legger ut om hvorfor han tok dette valget. Han understreker også at dette ikke har noe med musikken å gjøre, som mange tror.


1

2

3

4

5

6

- Vel, jeg gikk på Kongsgård i et par uker, og etter hvert fant jeg ut at dette ikke var noe for meg i det hele tatt. Allmennfag var bare ikke noe for meg. Jeg holder fortsatt kontakt med vennene mine selv om jeg ikke går på skolen.

“Så utvikler du det til det maksimale også bare kjører du på. Du kjører på” Planene hans fremover er å jobbe videre med en EP på vinyl som kommer ut i januar/februar neste år. Johannes ser opp på de gråblå skyene som skjuler seg bak de nakne trærne, og sier at han håper også på å få spilt litt rundt omkring i Norge så fort som mulig. Å reise rundt å dele musikken med andre er det beste han vet. - Jeg har bare lyst til å spille inn en hel CD på et studio med analoge instrumenter i stedet for laptop basert. Johannes hoster og sier med en tullete stemme at utenom musikken er han en normal person. Etter en kort pause legger han til at han tegner mye, og ellers er han veldig interessert i foto og kunst, selv om han ikke fotograferer selv. Den lette brisen har nå blitt til en vind som skjærer. Hårstråene blåser til alle kanter. Til slutt spør jeg om han har noen råd til folk med samme drøm som han. - Jeg føler ikke jeg er noen pioner. Så jeg vet ikke om jeg kan gi noen gode råd egentlig. Kanskje bare gå ut og finn noe som er egenartet og noe som du synes er spennende. Så utvikler du det til det maksimale også bare kjører du på. Du kjører på.

VIOLET DREAM MENER DEN BEST “BELONG” SOM KOMMER UT JAN/


TE SANGEN ER: /FEB 2012

1

2

3

4

5

6


Portrettintervju - Violet Dream  

Skoleprosjekt!