Page 1

Reportage fra LK’12 • ‘12 i bakspejlet • Regionale updates • Reform for forandring • og meget mere...


DANSKE SKOLEELEVERS BUD PÅ EN

REFORM FOR FORANDRING LÆS MERE PÅ SIDE 14

Farvekoder: Tryk (Pantone/CMYK: - PANTONE 386 C


Formandens klumme Så er det jul igen...

Af Vera Rosenbeck, Formand for Danske Skoleelever

Så nåede vi igen dertil, hvor året går på hæld, og det er tid til at se sig tilbage og tænke over, hvad man har opnået i løbet af de sidste 366 dage. For DSE er det bestemt ikke så lidt, og var det ikke fordi PUPILS redaktion lagde skarpe begrænsninger på længden af denne klumme, fik I da også lov til at læse, flere hundrede sider om DSE’s fremskridt i løbet af 2012, igennem. Jeg vil dog holde mig i skindet, og i stedet ridse de største politiske og organisatoriske sejre op for jer. Lad os starte ved begyndelsen; Danske Skoleelevers Speak Up! – Bliver du hørt? – kampagne blev skudt i gang, med store brag og et væld af talere og meninger om elevinddragelsens væsen, til åbningskonferencen i februar 2012. Konferencen blev startskuddet til en landsdækkende kampagne med et formål; at starte en debat om elevernes inddragelse i deres skole. I løbet af kampagnen, som startede fra februar til november, har vi besøgt over 80 skoler, uddannet lige så mange elevråd, været i kontakt med 12.000 elever og sat gang i masser af aktiviteter på vores lokale besøg. Vi har haft flere store i artikler i blandt andet Politiken, er blevet nævnt i lokale dagblade, og har ikke mindst påbegyndt den lokale diskussion om, hvordan eleverne inddrages bedst. Når vi ser tilbage på 2012, har det i sandhed været et år i elevdemokratiets tegn – på vores 80 skolebesøg, bad vi 3500 elever om at besvare en række spørgsmål om deres oplevelse af at være inddragede. Det har ført til, at DSE i samarbejde med tre studerende fra Aarhus Universitet har udarbejdet en rapport, der for første gang i Danmarks historie, påviser en sammenhæng imellem, hvor inddragede eleverne føler sig, og hvor fagligt dygtige de er. Med andre ord, har vi bevist at vi kan gøre alle elever dygtigere, hvis vi inddrager dem bedre i undervisningen – det må siges at være en sejr ud over det sædvanlige. 2012 blev også året, hvor vi endnu en gang kan konstatere at vi bliver større og større – igen i år har vi forøget vores medlemstal, og det er på trods af, at der bliver lukket flere og flere skoler. Det er altså et tegn på, at selvom der bliver færre skoler, vinder vi stadig frem og bliver større og større. Også i vores kursussektor er der kommet vokseværk – i år har vi afholdt over 100 kurser, og uddannet over 100 elev-

råd til selv at tage kampen op for elevdemokratiet. Og det slutter ikke her. Selv så tæt op til jul og det nye år, kommer de politiske sejre stadig rullende. Så sent som i sidste uge blev der på Finansloven 2013, bevilliget 4 millioner til en rådgivningscentral for elever. Dette er en sag som DSE har kæmpet igennem, for at sørge for at alle elever med problemer kan få en retfærdig behandling. Om det er fordi de er blevet mobbet, føler sig uretfærdigt behandlet eller har brug for hjælp på deres skoler, har de nu et sted at søge hen, hvor de kan få rådgivning og vejledning af andre elever. 2012 blev året hvor det lykkedes. Så lad os i dette PUPIL sammen kigge tilbage og glæde os over at være en del af en organisation, der på sit 8. leveår stadig kan berette om så mange og så store sejre!

-Vera Rosenbeck PUPIL december 2012 - 3


featured

TEMA: Reportage fra LK’12 6

PUPIL er udgivet af:

Farvekoder: Tryk (Pantone/CMYK: - PANTONE 386 C - (75,0,100,0) - (89,31,100,25)

Danske Skoleelever Mejlgade 30B Hovedtelefon 7022 0033 Mail: dse@skoleelever.dk

Web (RGB): - 7BC143 - 12b913 - 006b01

Skrifttyper: Logofont: Kontrapunkt Bold (kan hentes på http://www.kontrapunkt.com/news/ddprize_2004/Kontrapunkt-PC.zip) Websitefont: Georgia Der kan som udgangspunkt (medmindre andet er aftalt) leges med farver og lignende, ligesom logoet selvfølgelig kan skaleres, så længe at forholdene bevares

4 - PUPIL december 2012

Ansvarshavende redaktør: Robert Kjellerup Andersen Redaktør: Tobias Kleis Jensen tkj@skoleelever.dk Redaktør: Jacob L. Binzer jlb@skoleelever.dk

TEMA: ‘12 i bakspejlet 8

Mediegrafisk medarbejder: Kristoffer Jensen

PUPIL tager forbehold for trykfejl og ændringer. Citater fra webmagasinet PUPIL er tilladt, så længe disse angives med korrekt kilde samt årgang og nummer.


REFORM FOR FORANDRING

Regional update 12

Farvekoder:

Reform for forandring 14 Tryk (Pantone/CMYK: - PANTONE 386 C - (75,0,100,0) - (89,31,100,25) Web (RGB): - 7BC143 - 12b913 - 006b01

Skrifttyper: Logofont: Kontrapunkt Bold (kan hentes på http://www.kontrapunkt.com/news/ddprize_2004/Kontrapunkt-PC.zip) Websitefont: Georgia Der kan som udgangspunkt (medmindre andet er aftalt) leges med farver og lignende, ligesom logoet selvfølgelig kan skaleres, så længe at forholdene bevares

Indholdsfortegnelse 3

Formandens klumme

12

Regional Update

6

TEMA: Retortage fra LK’12

14

Reform for forandring

8

TEMA: ‘12 i bakspejlet

16

Det jul, det cool!

11

Sekretariatets klumme

18

Pupils brevkasse

PUPIL december 2012 - 5


REPORTAGE FRA

LK’12

Lyden af hundredvis af kufferter, farvelkram og trætte fodtrin fylder gangene, da 300 engagerede elever forlader Søndermarkskolen i Horsens. Danske Skoleelevers Landskonference 2012 er vel søndag overstået.

Festen lørdag aften med ”bytte-køn” temaet var til stor fornøjelse for alle, her vandrede drenge rundt iført søsters kjole med læbestift og håndtasker, mens pigerne gav den gas med overskæg og butterflies.

Fredagen bød på den officielle åbning af konferencen og formandens, Vera Rosenbeck, halvårsberetning. Hun slog fast med syvmilesøm, at det går godt – og at det i det næste halve år skal gå endnu bedre for Danske Skoleelever. Efter en 30 minutters tale, forlod formanden talerstolen med klapsalver i ryggen.

Søndag foregik mere roligt, her skulle vedtages en del af Danske Skoleelevers politik det næste år og som noget særligt skulle der vælges nye bestyrelsesmedlemmer for Syddanmark. Rigtig mange elever indtegnede sig på talerlisten og bidrog til debatten. Der var spændende afstemninger og der lød både glædes udbrud og skuffende suk, når hver afstemning var afsluttet. Også valget til Syddanmark var særdeles spændende. Efter flotte opstillingstaler, kunne Jonathan Bredo og William Nielsen forlade salen, som nybagte bestyrelsesmedlemmer.

Herefter fulgte de regionale aktiviteter, hvor det var tid til, at få sat navn på alle de nye ansigter. Rundt omkring hørtes latter, instrukser til nye lege og høje slagsange, der lovpriste de enkelte regioner. Landskonferencen 2012 var for alvor sparket i gang. Om lørdagen havde alle eleverne valgt sig ind på et kursus enten med lokalt eller kommunalt fokus. Derefter fulgte seks timers intensiv læring, hvor der blev udvekslet viden og erfaring elevrødderne imellem, sat eftertrykkelige fodspor i Danske Skoleelevers fremtidige politik og etableret venskaber på tværs af regionerne.

Hele weekenden blev rundet af med fællesafslutning, før alle deltagerne vendte næsen hjem. Uden at sige for meget, kan man nok kategorisere Landskonferencen 2012 som værende en stor succes!


PUPIL december 2012 - 7


2012

TEMA: ‘12 I BAKSPEJLET Møde med Helle Thorning Schmidt: Danske Skoleelever var i januar til møde med vores Statsminister Helle Thorning Schmidt, om vores forskellige visioner for folkeskolen. Der blev talt frem og tilbage, blev udvekslet holdninger og vi fik slået fast, hvor det er vi gerne vil hen med folkeskolen i Danmark.

Speak Up!: D. 8. februar blev DSE’s kampagne Speak Up! lanceret. Kampagnen drejede sig om udbredelse af elevdemokrati. Den blev skudt i gang på Christiansborg til en konference hvor elever, lærere, skoleledere og interessenter på skoleområdet som alle diskuterede elevdemokrati. Der var spændende oplæg fra forskellige organisationer, blandt andet Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen, Skole & Forældre og Kommunernes Landsforening. Der var mange bud på, hvordan eleverne skal have indflydelse ude på skolerne, og der var rig mulighed for konstruktiv debat. Konferencen skød officielt kampagnen i gang. Med den million kroner Børn og Undervisningsminister Christine Antorini havde bevilliget os, var der rig mulighed for at komme rundt i landet og udbrede budskabet om elevdemokrati. Speak Up! karavanen kørte gennem landet med stor succes. Eleverne rundt på skolerne var meget begejstrede for vores oplæg omkring demokrati og hvordan man sikrer sig indflydelse på sin skole. Alt i alt kan man roligt sige, at kampagnen var en stor succes!

Asien: I lang tid sammenlignede man i grundskoledebatten den danske grundskole med den asiatiske skolekultur. Derfor valgte man i DSE at sende vores formand Vera, vores daværende næstformand Trisse og vores nuværende næstformand Mathias af sted til henholdsvis Singapore og Kina for at kigge nærmere på de ting, der gør den asiatiske skolekultur så speciel i forhold til den danske. I østen mødte man disciplin, hård faglighed og ansvar for egen læring i en grad, noget vi slet ikke kender til her i Danmark. Besøget var utroligt lærerigt og mange af de ting DSE lærte på turen, har ligget til grund for vores nyeste politiske oplæg; Elevernes Værdikamp.

GF’12: Ved General Forsamlingen i april blev der valgt en splinter ny bestyrelse og der kom endda også en ny næstformand; Mathias Green. Temaet for GF’ 12 var selvfølgelig Speak Up! Og der var hele lørdagen kurser i at få indflydelse på både sin skole og i kommunen.

Elevernes Værdikamp: D. 3. maj blev vores politiske oplæg, Elevernes Værdikamp udgivet. Det skete på Christiansborg på konferencen School Summit 2012. På konferencen var der oplægsholdere fra Frankrig og England, debat mellem Christine Antorini og Ellen Trane Nørby samt præsentation af de værdier der ligger til 8 - PUPIL december 2012


grund for det politiske oplæg. Værdierne handler om rummelighed, elevinddragelse og personlig udvikling. Til konferencen blev oplægget taget godt imod og er også blevet godt modtaget i andre skolerelaterede miljøer. Det har vi blandt andet set på de kommunale besøg, vi har besøgt landet over omkring Elevernes Værdikamp. Det har skabt debat i kommunerne, og det er jo meningen med et politisk oplæg, så det er vi godt tilfredse med.

Et nyt sekretariat tager over: Starten på det nye skoleår, betød også at DSE fik nyt sekretariat. 10 friske unge mennesker har revet et år ud af deres kalender og arbejder frivilligt for DSE. Det er en stor opgave at sidde på sekretariatet, men Amalie, Anna, David, Henrik, Victoria, Tobias, Jacob, Laura, Mathias og Vera var og er mere end klar til at påtage sig opgaven.

Speak Up!-genbesøg: Sidste skoleår kørte DSE’s Speak Up!-kampagne, hvor DSE tog ud på skoler rundt om i landet, og gav et kursus i, hvordan man kunne få udviklet sine ideer og projekter. I det her skoleår var de så ude igen, denne gang på Speak Up!-genbesøg. Det var for at hjælpe skolerne, og høre om de havde fået lavet nogle projekter, og eller motivere dem i gang igen. Det virkede som om at det var gået rigtig godt skoleåret før, men eftersom der nu var et nyt elevråd, var der rigtigt mange elevråd som skulle sættes i gang igen.

DSE vokser: DSE bliver større og større. Konstant vokser det kollektive medlemstal, og DSE vinder mere og mere respekt rundt om i landet, også hos de andre forskellige organisationer. Selv på Christiansborg bliver vi hørt. Der bliver bestilt flere kurser på vores medlemsskoler, og generelt set når DSE nu rundt i hele landet.

Aktivweekend: Hver region skal holde to Aktiveweekender (AW) i løbet af et år som Regionsvalgt. De får 15.000 kroner stillet til rådighed til begge weekender, og det er de to Menige Regionsvalgte samt Regionsvalgt Regionsformand der arrangerer weekenden. Formålet er at uddanne og oplære de aktive i hver region, samt at lære de aktive lidt bedre at kende, og de aktive kan lære regionsformanden bedre at kende. Også tilmeldingen til AW er i år steget markant, selvom weekenderne dog fortsætter med at være ligeså hyggelige og lærerige som altid.

Kompetence og EK: I løbet af dette år er konceptet med Elevvenlige Kommune (EK) og det tilhørende Fælleselevråd gået rigtig godt. Selvom Kompetence nogle gange syntes arbejdet er kompliceret, da hver kommune er organiseret forskelligt, syntes de også at det er spændende og sjovt. I starten kan det være meget svært at få skabt kontakt til de forskellige kommuner, kommunale kontaktpersoner, og elevråd, men når det er lykkedes får Kompetence tilgengæld mange muligheder og kontaktpersoner. I efteråret blev der afholdt en FE-camp for alle Fælleselevråd i de Elevvenlige Kommuner, hvilket var lidt af en succes. Alle deltagerne var utroligt aktive, og gik fra campen med minder om en oplevelsesrig og lærerig weekenden.

Nye tilbud: I Medlem følger de deres styringssæt, og skal lave min. 4 tilbud til de fri grundskoler, hvilket også indebærer privatskoler, specialskoler, friskoler og skoler med få årgange. En af disse er den nyligt overståede Efterskole Weekend, som blev afholdt den sidste weekend i november. De Sekretariatsfrivillige har efterfølgende udtalt, at det var en super weekend, selvom der dog manglede lidt DSE stemning. Derudover har de fået PUPIL december 2012 - 9


stablet et nyt AEK (Aktiv Elevrådskursus) på benene, denne gang til elevråd på privatskoler. Ved siden af disse to, er de også i gang med at udvikle et Eksamenskursus, som kommer til at indeholde emner som eksamensangst, perfektionisme og stress. Dette kursus kan dog selvfølgelig også afholdes på folkeskolerne.

LK’12: Landskonferencen ’12 blev afholdt den 9.-11. november, på den vante Horsens Byskole, med lidt over 300 deltagende aktive. På dette LK blev der lagt meget vægt på, at de aktive skulle komme med forslagene til DSE’s politik og kommende projekter. Så hele lørdagen blev de aktive delt ind på to forskellige hold; 6 lokale kurser, og 4 kommunale til dem der enten sad, eller var interesseret i fælleselevråd. Der var besøg af undervisningsministeren Christine Antorrini, og de aktive fik lov til at stille spørgsmål. Alt i alt var LK en ligeså stor succes som Stormøderne plejer at være.

Elevrådgivningen: På Finansloven 2013 bliver der bevilliget 4 millioner til en rådgivningscentral for elever. Dette er en sag som DSE har kæmpet for, for at sørge for at alle elever med problemer – om det er fordi de er blevet mobbet, føler sig uretfærdigt behandlet eller har brug for hjælp på deres skole – har et sted at søge hen, hvor de kan få rådgivning og vejledning af andre elever.

Kursusboom: I løbet af det første halve år af skoleåret 12/13, er der blevet holdt flere kurser, end der blev afholdt gennem hele 11/12. Faktisk har Sekretariatet og Bestyrelsesmedlemmerne været ude på skolerne og holdt ikke færre end 102 AEK (Aktivt Elevrådskurser) og KKT (Kropsprog, Kommunikation og Taleteknik-kurser) siden sommerferien! Selvom der allerede er blevet holdt 102 kurser, er der stadig omkring 700 medlemsskoler der fortsat mangler at få deres kursus.

2013 10 - PUPIL december 2012


Sekretariatets Klumme

Endnu en måned er gået, og vi frivillige arbejder på højtryk for at følge med. November måned er blandt andet gået med at afholde Landskonferencen, som var et stort hit! Omkring 300 elever var mødt op på Søndermarksskolen i Horsens, for at tilbringe en hel weekend sammen med Danske Skoleelever. Selvom LK’12 nu er blevet afholdt skulle man tro, at der var ro på, men det er der langt fra. Alle frivillige rejser stadig rundt i hele landet for at afholde kurser, og den sidste måned er der kommet flere til. Det er blevet til over 100 kurser, som medlem har stået for. Der er også for anden gang i DSEs historie afholdt en Efterskoleweekend, som var en succes, men bare fordi Medlem har gang i så mange ting, skal man ikke glemme Kompetence. Vi har snart fået afholdt alle opstartskurser i de Elevvenlige Kommuner, og nu sidder vi og

arbejder på nye projekter til det kommende år. Også Kommunikation har i november arbejdet på at få denne fede udgave af Pupil ud. Selvom vi er så meget ude af huset og ikke har tid til så meget sjov, er der stadig en god stemning i Mejlgade. Vi har både fejret Jacobs fødselsdag, haft praktikanter og fået pyntet op til jul! Lige fra starten af november startede Kompetence med at pynte op og komme med larmende julemænd, som Victoria synes var en fantastisk ide og kom selv med en gammel en af slagsen. Så man kan godt sige at julestemningen efterhånden har spredt sig til hele huset.

Anna Rose Leth Lundvig Anna Rose Leth Lundvig

PUPIL december 2012 - 11


Regional Update Region Nordjylland Efter et fantastisk LK er vi i Nordjylland gået i gang med lidt af hvert. Vi har blandt andet været i Aalborg byrådssal til en debat omkring IT i undervisningen og vores regionsformand Emil har været i TV2 nord for at debattere sociale medier. To medlemmer af regionsbestyrelsen, Kevin og Kasper, har valgt at træde af. Vi siger tak for et godt halvt års arbejde og siger i den forbindelse velkommen til Uyen og Frida i regionsbestyrelsen. De to og resten af regionsbestyrelsen er nu i gang med at planlægge og arrangere en jule klippe/klister dag for DSE’ere i Nordjylland. Det bliver her d.2. december. Vi er desuden gået i gang med at snakke AW. Det bliver d.8-10. februar, og vi håber på at se jer til en helt fænomenal weekend! God jul fra os i Nord!

Region Midtjylland I Region Midtjylland har vi netop afholdt en arbejdsdag, hvor vi har skrevet læserbreve samt en flyer og en pressemeddelelse, omkring regeringens forslag om opsat timetal i folkeskolen. Inden juleferien vil vi gå på gaden, og dele flyers ud for at komme i dialog med forbigående. Vi er lige nu også i gang med at forberede vores Aktivweekend, som bliver den 1.-3. februar, og vi glæder os rigtigt meget! Hvis du vil tilmeldes Aktivweekend, skal du blot sende en mail til Cecilie på cho@skoleelever.dk. Vi har for nyligt valgt 4 nye regionsbestyrelsesmedlemmer, og vi glæder os til at komme i gang med at arbejde med dem!

Region Syddanmark HOHOHO Ja så blev det jo december, en dejlig måned, Syddanskerne skal da ikke snydes for noget hyggetid sammen, det kommer til at forgå d. 6. december, nærmere oplysning vil komme på vores facebookside hurtigst muligt. Desuden har vi i Syddanmark fået 2 nye hoveder i bestyrelsen, Jonathan Christensen og William Nielsen, der begge glæder sig til det næste halve år. Så kan vi også offentliggøre at vi den 1.-3. februar, afholder vores Aktivweekend, og planlægningen er i gang. DU kan være med til at planlægge den, ved at ansøge om at komme ind i vores regionsbestyrelse, det gør du ved at sende Jannik en mail på jav@skoleelever.dk. VI glæder os til vi ses til Julehygge og ellers til vores Aktivweekend.

12 - PUPIL december 2012


Region Hovestaden I Region Hovedstaden har vi det dejligt. Vi har for en månedes tid siden holdt et hyggeligt PreLandskonference, og så var vi selvfølgelig den region der var flest med til Landskonferencen. Vi holder julehygge den 13. december inde på Elevbevægelsens hus, Vibevej 31. Vi skal lege pakkeleg, spise risengrød og se julekalender. En dejlig eftermiddag med julestemning og dejlige DSE’er. Om to måneder holder vi igen Aktivweekend. Det bliver den 25.-27. januar et sted i København. Vi er stadig i planlægningsprocessen, men vi lover jer at det bliver fedt! I kan følge mere med i, hvad der sker og læse mere om vores aktiviteter på www.facebook.dk/DanskeSkoleeleverHovedstaden.

Region Sjælland Siden sidst har vi i Region Sjælland afholdt et fedt PRE-LK, hvor vi blev ca. 25 deltagere. Regionsbestyrelsen stod hovedsagligt for arrangementet, og de gjorde det super godt. Vi har dog oplevet, at det er en skidt idé at holde et regionalt arrangement på en skole, hvor der samtidigt er lærerfest, men det var da meget hyggeligt. Vi blev inspireret af WK, og havde en fed paneldebat, hvor man fik en rolle, man skulle leve sig ind i. Dette var en kæmpe succes, alle deltagere var meget engagerede. Til LK’12 blev vi i formandsskabet positivt overrasket over at se så mange glade og energiske sjællændere. Under den regionale tid lærte vi hinanden at kende, ved hjælp af de typiske DSE lege. Derefter blev deltagerene delt op i grupper, og der blev skrevet en masse spørgsmål til Børn- og Undervisningsministeren Christine Antorini. Lige nu er vi midt i planlægningen af Aktivweekend som ligger fra d. 25. – 27. januar 2013. Vi ser frem til at holde den største Aktivweekend i Danske Skoleelevers historie!

PUPIL december 2012 - 13


1

TOSPROGEDE ELEVER

En ny undersøgelse viser at omkring halvdelen af drengene med anden etnisk baggrund, er funktionelle analfabeter. Det er et tegn på, at vi i grundskolen stadig ikke formår at løfte elever med anden etnisk baggrund end dansk i grundskolen. Derfor foreslår Danske Skoleelever, at der på skoler med over 30 % elever med anden etnisk baggrund, oprettes et sprogcenter, som skal varetage modersmålsundervisning, dansk som andetsprog og danskundervisning til elevernes forældre. På den måde rustes både elevernes og deres familiers sprogkompetencer, som vil føre til bedre integration i skolen.

2

DIGITALISERING

Vores samfund bliver mere og mere digitaliseret – offentlig service bliver håndteret på nettet, banken er digital og kommunikation forgår over Skype. Derfor skal undervisningen i grundskolen digitaliseres i en sådan grad, at skolen holder trit med resten af samfundet. En undersøgelse fra KMD viser at 33 % af eleverne ser en computer en gang om måneden eller mindre i deres undervisning. Dette tyder på en underprioritering af IT i skolen. Danske Skoleelever foreslår, at man opretter elevstyrede IT-grupper på alle skoler, som kan sørge for den kontinuerlige IT-udvikling, og at der afsættes en pulje, til efteruddannelse af alle lærere i teknikhåndtering og IT-pædagogik.

3

VALGFAG

Motivation og lyst til læring, er afgørende for elevernes trivsel og indlæring i skolen. Derfor skal der skabes mulighed for, at den enkelte elev, kan sammensatte en del af sit eget skema, med fag som eleven synes er sjove og interessante, og som han/hun gerne vil opprioritere. Danske Skoleelever foreslår at man omrokerer timetalsblokkene for overbygningen, og således frigiver 20 % af det samlede timetal til valgfag. Disse valgfag skal oprettes i et samarbejde mellem skolens elever og skolens ledelse, og kan være alt fra motormekanik til litteraturhistorie eller billedkunst. Ved at vise eleverne at interesser og læring går hånd i hånd, bliver eleverne dygtigere og får ny lyst til at lære.

4

INKLUSION

Inklusion er et emne der længe har optaget hele skolesystemet. Hvis vi skal skabe en skole for alle, er det vigtigt at vi også har plads til elever med specielle behov. På trods af gode intentioner for inklusionen, oplever vi dog at hverken lærere, forældre eller elever føler sig forberedt på den stigende inklusion. Danske Skoleelever foreslår derfor at staten opretter en lånepulje på 400 mio. kr., som kommunerne kan låne af til at efteruddanne lærerne i specialpædagogik, undervisningsdifferentiering og dialog, samt oprette tolærerordninger i de belastede klasser. Når inklusionstiltagene er blevet gennemført, kan kommunerne betale staten tilbage med de midler, der er sparet fra specialundervisningsområdet.

5

VIRKELIGHEDSNÆR UNDERVISNING

Grundskolen er det første skridt på vejen til et liv og en karriere. Derfor er det essentielt at samfundet er integreret i skolen og at det er tydeligt for eleverne, at den undervisning de modtager, skal bruges i en jobfunktion. Det sker dog ikke altid – for mange elever kan det være svært at se, hvad de skal bruge deres undervisning til. Derfor foreslår Danske Skoleelever at man benytter sig af flere faggrupper i undervisningen, så sløjdtimerne bliver forstået af en håndværkeruddannet, undervisning i forskellige genrer i dansk af en forfatter, osv. Det kræver at fagmålene som er beskrevet i Fælles Mål bliver mere virkelighedsnære, så et mål for eksempel kunne være at eleverne både skal lære om økonomi i matematik og lave deres egen privatøkonomi. Det kræver at lærerne bliver uddannet i tværfaglighed, og at der fokuseres på et kompetenceløft af de allerede uddannede lærere indenfor dette område. 14 - PUPIL december 2012


6

SAMARBEJDE MED ERHVERVSLIVET

Lige så vigtigt det er, at eleverne kan se forbindelsen mellem det de lærer i skolen, og det arbejdsmarked de skal ud i, lige så vigtigt er det, at eleverne får afprøvet nogle af deres uddannelsesønsker, og set de muligheder arbejdsmarkedet tilbyder. Derfor foreslår Danske Skoleelever at alle elever i overbygningen får mulighed for at komme i virksomhedspraktik i et af deres respektive valgfag, hvor de får mulighed for at se, hvordan deres fag bliver udmøntet i virkeligheden. På den måde oplever eleverne en sammenhæng mellem deres undervisning, deres uddannelsesønsker og arbejdsmarkedet. Ligeledes skal det være muligt at komme i brobygning i en virksomhed i 9. klasse.

7

VEJLEDNING OG BROBYGNING

Når eleverne efter 9. klasse skal vælge ungdomsuddannelse, og dermed fremtidig karrierevej, har de brug for viden om og erfaring med uddannelsessystemet. Desværre udebliver den viden ofte i systemet, hvor vejledningsfokus ligger på de svageste elever, og eleverne kun oplever et minimum af ungdomsuddannelserne, før de skal træffe et valg. Derfor foreslår Danske Skoleelever at der indføres 4 dages brobygning både i 7. 8. og 9. klasse, som bliver bundet til de forskellige uddannelsesretninger. Ligeledes skal alle elever have mindst 2 obligatoriske samtaler med deres UU-vejleder og introduceres til andre vejledende initiativer, såsom eVejledning.

8

ELEVINDDRAGELSE

Den danske grundskole skal ikke bare gøre eleverne fagligt dygtigere, den skal også ruste eleverne til at være en del af samfundet, tage ansvar og deltage aktivt i demokratiet. Præcis derfor er det altafgørende at vi fokuserer på elevernes inddragelse i undervisningen, så de er rustede til demokratiet. Demokrati kan ikke læres, det skal opleves, og derfor foreslår Danske Skoleelever at der igangsættes forskning i konkrete redskaber til at inddrage eleverne, så lærerne i højere grad er rustede hertil. Ligeledes skal vilkårene for elevrådene forbedres igennem en ny elevrådsbekendtgørelse, der udvider deres spillerum og økonomiske rammer.

9

DET GLOBALE KLASSEVÆRELSE

I løbet af de sidste 10 år, er verden blevet mere og mere globaliseret, og dette bør den danske grundskole afspejle. Den globale konkurrence om jobmarkedet spidser til, og det skal skolen være klar til at håndtere. Derfor skal undervinsingen i grundskolen forberede eleverne på, at det ikke længere er nok at kende til Danmark, men også forståelsen for andre lande og kulturer er afgørende i den globale konkurrence. Danske Skoleelever foreslår at der i Fælles Mål skrives ind, at alle klasser på mellemtrinnet skal påbegynde et samarbejde med en klasse fra et andet land i faget engelsk, som skal indeholde kulturforstående elementer, og som kan munde ud i en studietur.

10

EVALUERING

Den nuværende evaluering i grundskolen er et udtryk for en forældet opfattelse af hvilken rolle evaluering skal spille i en læringssituation. En australsk undersøgelse af uddannelsesforskeren John Hattie har vist at elevernes egen bevidsthed om deres faglige niveau og udvikling er afgørende for deres indlæring. Vi skal væk fra kun at have karakterer som evalueringsredskab, og sørge for at karakterne bliver nuanceret af elevernes egne målsætninger indenfor hvert fag. Danske Skoleelever foreslår at eleverne i langt højere grad evaluerer sig selv, og sætter deres egne målsætninger, som skal tydeliggøre deres faglige udvikling og dermed gøre eleverne fagligt stærkere. PUPIL december 2012 - 15


Så er tiden vist ved at være her, og jeg tror godt I ved hvilken tid jeg mener. Det er JUL! Den hyggelige tid hvor familie og venner samles om gløgg, brunkager og julemusik. Men selvom denne dejlige tid skal bruges sammen med familie og venner, er der bare nogle ting, der skal gøres! Så her er Victorias guide til den perfekte jul, og med denne guide kan du ikke gå helt galt. Vi ved alle sammen at julen er en travl tid, og der er meget der skal nås og mange ting der skal ordnes. 1. december: Det er vigtigt at byde julen rigtigt velkommen, og derfor skal vi selvfølgelig pynte huset, haven, skolen eller hvor du nu er op til jul, gerne med rigtigt mange julehjerter og kræmmerhuse. Husk det er her du skal tænde kalenderlyset. 2. december: Så skal du på julemarked, der findes en masse gårde og slotte der i juletiden holder et marked hvor folk kan sætte en stand op og sælge juleting, slik og andre små ting. Det er værd at bruge et par timer på. Husk at tænde adventskransen, for det er jo 1. Advent. 3. december: Der skal da laves konfekt og masser af det, så vi ikke løber tør for slik hele julen plus at du har noget at byde dine venner på når I holder julehygge. 4. december: Din ønskeliste skal se at være klar, så alle dine venner ved, hvad du skal have i julegave, og du sikrer dig ikke at få sokker i julegave. 5. december: Så skal der bages pebernødder og brunkager, og i den anledning kan du jo invitere nogle venner over for at lave verdensmesterskabet i brunkage bagning. 6. december: Selvom der er lang tid til jul endnu kan man da godt få gaver, så saml dine venner til pakkeleg og køb en masse små pakker, og spil med dine venner, spil 16 - PUPIL december 2012

med masser af slik nu hvor I kan tillade jer det. 7. december: Så skal du vist ud og købe julegaver, og der er sikkert en lang liste over folk du gerne vil glæde med en gave. Så må vi huske dem på at de har husket at lave en ønskeseddel. 8. december: Så er det vist ved at være tid til at besøge dine nærmeste, besøg eventuelt dine bedsteforældre eller nærmeste familie, de ville elske at få besøg her op til julen, og tag lige nogle brunkager med mens du er i gang. 9. december: Så er det nu, der skal skrives julekort til nær og fjern, hvem elsker ikke at få en lille hilsen. Så sæt dig ned og ønsk dine venner glædelig jul, på den helt gammeldagsmåde med brev og kuvert. Det er også 2. Advent, så husk at tænde adventskransen. 10. december: Nu går turen til en stor by, prøv at tage til Aarhus og besøge Den Gamle By og oplev en gammeldags jul, tage til København og gå en tur i Tivoli, se en julekoncert eller smut forbi Odense og nyd lysene med juleteateret fra H.C. Andersen Festspillende. 11. december: Nu må sneen være faldet, og der ligger et hvidt lag sne rundt over det hele. Så nu skal vi ud og kælke og lege i sne, du kan inviterer nogle venner til sneboldkamp med efterfølgende varm kakao og pebernødder.


12. december: Så er halvdelen af ventetiden overstået, og tiden er jo fløjet af sted med alle de ting du har lavet. De sidste mange dage har vi brugt på at forkæle os selv, men julen er jo hjerternes fest, og derfor skal du bruge hele dagen på at gøre andre glade, hjælpe andre og sæt dagen af til at gøre en masse gode gerninger.

19. december: Så som skal du i teateret, for alle teatre har et julespil som de spiller hvert år, og der er ikke noget så hyggeligt at tage med vennerne ind og se Nødebo Præstegård for 10. gang. Gør det evt. til en tradition.

13. december: er det jo som bekendt Luciadag, men hvor mange ved egentlig hvad det handler om? Lucia var en kristen kvinde som viede sit liv til Kristendommen. Hun hjalp folk, der levede i skjul, og om natten gik hun med mad ud til dem. For at de skulle kunne genkende hende satte hun en krone med lys på hovedet. Men på grund af at hun var kristen ville romerne slå hende ihjel ved at brænde hende på et bål. Men på bålet stod hun længe uden at brænde op, inden romerne besluttede sig for selv at gøre det af med hende. Derfor blev hun betragtet som en helgen, og for at hylde hende tog man siden hen en krone med fire lys på hovedet og sang hendes sang.

20. december: Så skal de sidste julegaver købes, jeg er sikker på der lige er en du har glemt, og det er da noget værre noget. Så skynd dig, du kan lige nå det.

14. december: dag kan du bruge på at synge, en amerikansk tradition er at tage rundt og synge foran folks døre for at sprede endnu mere julestemning, det vil helt sikkert blive rigtigt sjovt. 15. december: Så skal der holdes julefrokoster, så nu skal du invitere alle dine venner over til julemad, slik og julemusik, I vil helt sikkert få en hammer hyggelig aften. 16. december: Jeg gætter på du har fulgt med i årets julekalender, men i dag skal du bruge dagen på at se gamle julekalendere, for var ”Nissebanden” ikke god eller var du mere til ”Pyrus”? Så kan du bruge hele dage på det. I dag skal du huske adventskransen, for det er 3. Advent. 17. december: Så skal vi til at finde juletræ, de fleste går bare ud til en forhandler og køber et, men min favorit er klar, at tage ud i skoven med familien og fælde dit eget juletræ. 18. december: Så er der hyggedag, sæt dagen af til at være sammen med dine forældre og søskende, brug lidt tid sammen med dem, og nyd at I er en familie.

21. december: Så er det juleferie, nu kan du endelig slappe af, og nyde at du ikke skal i skole før i det næste år. Derfor skal du i dag andet end at sige god jul og godt nytår til alle dine klassekammerater. 22. december: Nu tror jeg ikke der er så meget mere at bruge tiden på, med du kunne da bruge dagen på at sætte noget dejligt julemusik på og, læse en god bog eller se en masse julefilm, for hvem elsker ikke ”Alene Hjemme”? Alle giver de så dejlig julestemning. 23. december: Så er det lille juleaften, og der skal gøres de sidste småting inden den store dag i morgen, i dag skal du pynte juletræ, så det kan blive rigtigt flot. Der skal også laves risalamande så det er helt klar til i morgen. Så er det sidste og 4. Advent, så husk adventskransen. 24. december: Så er det i dag det sker, Juleaften! Det er i dag vi skal nyde al den gode mad, hyggen og alle gaverne. Folk fejrer dagen forskelligt, nogle tager i kirke og tager til julegudstjeneste, nogle tager rundt og besøger sine venner, men vi ser alle sammen Disneys Juleshow, så det skal du huske! Resten af dagen skal bruges i familiens skød, med julemad og en masse gaver. Hvis du følger denne liste er du garanteret en rigtig god gammeldags jul. Glædelig jul og godt nytår her fra Sekretariatet. Skrevet af Victoria Draborg

PUPIL december 2012 - 17


Pupils Brevkasse! Hej brevkasse, I mit elevråd vil vi gerne lave en kampagne for at få mindre mobning og et bedre fællesskab på skolen. Vores udfordring er, at skolen ikke har mange penge og i elevrådet har vi kun 500 kr. tilbage. Hvad kan vi gøre for at skaffe flere penge? Hilsen elevrådet på Klostervangsskolen

Kære elevråd på Klostervangsskolen Det er vildt fedt at høre at der også er nogle elevråd der tager mobning seriøst, og derfor gerne vil gør noget ved det! Derfor vil jeg da også sige at jeres skole burde støtte jer med projektet. For det første er 1000 eller lignende stort set ingen penge, heller ikke for en presset skole, og for det andet burde mobning jo være noget som skolen ville arbejde på, i fællesskab med jer. Så start ud med at fremlægge projektet godt for jeres skoleleder, hvorfor det er et godt projekt og hvorfor pengene er nødvendige for at gøre en forskel. Hvis der er helt lukket af for pengekassen, kan I jo også prøve andre ting, som bare at bage noget kager, og sælge det til næste forældremøde, eller lignende. Der burde man hurtigt kunne skrabe en nogle penge sammen. En anden løsningen kunne jo også være et kompromis der hed, at I ville skaffe halvdelen af pengene til kampagnen, men at I så ville bede skolen om at støtte med de resterende penge. som virkelig ikke har nogen betydning for skolen. Håber at det ku gi lidt inspiration. Husk nu på at det ikke er mange penge at hente fra forældrene, eller skolen; Det kan I sagtens! Venlig hilsen Pupil

18

- PUPIL november 2012


Pupils Brevkasse! Hej Pupil Jeg sidder som formand for elevrådet på min skole, og vi har en rigtig sød kontaktlærer. Problemet er bare at han blander sig for meget i hvad vi laver. Han har eksempelvis bedt mig og næstformanden om at smide et elevrådsmedlem ud af elevrådet, fordi han havde personlige problemer med personen. Han modsiger konstant alle vores ideer, og fungerer mere som en lærerrepræsentant end en kontaktlære. Vi har prøvet at snakke med ham om det, men det virkede ikke. Hvad skal vi gøre? Hilsen Christian

Kære Christian Det er altid svært at finde en god rolle til kontaktlæreren, og husk på at kontaktlæreren og elevrådet nok ikke altid er enige om hvad den rolle indebærer, derfor er det også godt at I prøver at tage en dialog om, hvad I synes han skal gøre. Hvis I slet ikke kan blive enige om hvad det er for en rolle han skal tage, så forsøg at tage en dialog med jeres skoleleder eller viceskoleleder, alt efter hvem I har det bedste forhold til, om hvad han eller hun skal gøre. Det kan være at de vil tage en snak med kontaktlæreren eller måske foreslå at finde en anden kontaktlærer. Hvis det er helt umuligt at få jeres kontaktlærer til at være en der hjælper og ikke bestemmer, kan I overveje om I vil frabede jer ham. Hvis I føler at kontaktlæreren skader mere end han gavner, kan det være en løsning at holde møderne uden ham og arbejde selv. Det er ikke så let som det lyder, og det kræver at man er dygtige og professionelle, som elevråd, dog kan det være den bedste løsning for jer. Husk dog at kontaktlæreren, er en god hjælp, når han gør det rigtigt. Forsøg derfor dialog først! Venlig Hilsen Pupil

PUPIL november 2012 - 19


Farvekoder: Tryk (Pantone/CMYK: - PANTONE 386 C - (75,0,100,0) - (89,31,100,25) Web (RGB): - 7BC143 - 12b913 - 006b01 Skrifttyper: Logofont: Kontrapunkt Bold (kan hentes på http://www.kontrapunkt.com/news/ddprize_2004/Kontrapunkt-PC.zip) Websitefont: Georgia Der kan som udgangspunkt (medmindre andet er aftalt) leges med farver og lignende, ligesom logoet selvfølgelig kan skaleres, så længe at forholdene bevares

ISBN: 978-87-995134-3-7 EAN: 9788799513437

Pupil - December 2012  
Pupil - December 2012  

December udgaven af Pupil.

Advertisement