Page 1

Pupil Elevernes magasin

Interview med green boy

Formandens klumme

Introduktion til dette nummer Læs mere på side 2

Kalender 12. til 14. november landskonference

24. november Møde i politisk netværk

Januar 2011 DSE weekendkursus


Intro

...............

...............

Pupil

Magasinet Pupil

magasinet Pupil

S

å blev det november, og det betyder at det endnu engang er tid til en ny omgang pupil.

Men det er ikke det eneste lyspunkt i denne ellers så mørke tid. Den 12.-14. november afholder DSE nemlig Landskonference, det ene af de’ 2 årlige stormøder. Årets tema er ”grib magten” og vi har

i den forbindelse lavet en reportage fra en demonstration i Roskilde. Men det hele skal ikke kun handle om LK. Vi bringer også en test så du kan finde ud af hvor godt din skoles undervisnings miljø er.

Vox-pop ”Der er forsøgt at lave et bredt skoleforlig med Undervisningsministeriet, KL, Skolelederne, Danmarks Lærerforening, forældrene og DSE. Hvad synes du om idéen? Anders Bondo og Tina Nedergaard blev uenige, og Danmarks Lærerforening endte med at blive smidt ud. Derefter valgte KL og Skolelederne at smutte. Hvad synes du om det, både håndteringen og det efterfølgende?” Celine Schmidt // 9. klasse, Uglegårsskolen, Solrød Jeg synes da det er positivt at alle parters vinkler er med, da det jo påvirker alles arbejde. Jeg synes det er en underlig metode, at smide nogen ud, bare fordi man er uenig. 2

Pupil

November 2010

Christian Arnø // 10. klasse, Oure Sport and Performance, Sydfyn Det er godt når man får så mange vinkler på det, og et godt initiativ at invitere folk indenfor. Det er dårlig håndtering (at smide DLF ud) og viser de ikke kan håndtere en vanskelig situation. Vera Rosenbeck // 8. klasse, Trekronerskolen, Roskilde Det synes jeg er ærgerligt, da det skulle være et bredt forlig, der repræsenterede alle parter. Jeg synes på mange måder man kan betvivle Undervisningsministeriets håndtering af sagen, men det er fedt eleverne er blevet lyttet meget til.


Klumme

...............

...............

Pupil

Eleverne tager ansvar

eleverne tager ansvar – de voksne leger børnehave Skrevet af Troels boldt rømer, formand for danske skoleelever

For et halvt år siden lovede Lars Løkke, at vi skulle have en bedre folkeskole. En folkeskole, hvor elevernes forhold, undervisning og hverdag blev forbedret.

F

remskridtet skulle skabes sammen med lærerne, skolelederne, kommunerne, forældrene og eleverne.

så meget op i at tage ansvar, tage sig sammen. Der er kun tabere i jeres skænderi – og de største tabere er eleverne.

Vi klipper til mandag aften for få uger siden. Undervisningsminister Tina Nedergaard og formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, skændes som to børnehave-børn – live på TV2. Beskyldninger om løgn og ligegyldige diskussioner om, hvem af de to der er den dummeste, fyger igennem luften.

Danske Skoleelever har allerede præsenteret 22 konkrette forslag til, hvordan vi kan forbedre folkeskolen for dem det handler om – eleverne. I de forslag giver vi svar på, hvordan vi sikre nok penge til, at skolerne kan fungere. På hvordan vi gør det fedt for eleverne at gå i skole. På hvordan vi gør folkeskolen moderne og dropper de håbløst gamle traditioner, hvor alt undervisning er røv-til-bænk og hvor eleverne bliver skoletrætte.

Ude i klasselokalerne sidder 600.000 skoleelever og følger med i kampen om deres folkeskole. Og en ting er sikkert: De er ligeglade med mundhuggeri. De er ligeglade med, hvem der har sendt hvilke papirere hvornår. Og de er ligeglade med de såkaldte ansvarlige voksnes pladder. Det, der betyder noget for eleverne, er, at de har nogle ordentlige forhold på deres skole. At deres lærere er dygtige og brænder for deres arbejde. At der ikke sidder så mange elever i klasserne, at deres lærere ikke kan nå at hjælpe dem. Det er det, som bekymrer eleverne.

Min vision er klar. Hvis vi elever skal blive ved med at leve i verdens bedste og tryggeste samfund, så kræver det, at vi bliver de klogeste mennesker i verden. Det gør vi ikke ved, at politikerne leger valgkamp og lader der gå børnehave i forhandlingerne om folkeskolen. Fy, siger jeg bare.

Så i stedet for at skændes, bør de voksne, der går

[ 3

De er ligeglade med mundhuggeri. De er ligeglade med, hvem der har sendt hvilke papirere hvornår. Og de er ligeglade med de såkaldte ansvarlige voksnes pladder. Pupil

November 2010

[


...............

Pupil

0 1 0 2 n e c n e r e f n o sk

Land

Grib magten! D. 12.-14. november er det tid til en af årets fedeste aktiviteter, nemlig Landskonferencen 2010! Det er her DU får mulighed for at opleve en hel weekend med 350 elever, som alle er der af samme grund. Grunden er selvfølgelig elevrådet, dem, der skal sparke elevdemokratiet i gang ude på skolerne. Det er på Landskonferencen du finder ud af hvordan DIT elevråd bliver det fedeste på din skole. Du kommer til at lære en masse om elevrådet, på en sjov og spændende måde, får indsigt i alle DSE’s aktiviteter, og sidst men ikke mindst, vil du selv få en masse værktøjer, som du kan bruge både i elevrådet, men også i skolen. Vi glæder os til at se dig til en fantastisk weekend med masser af sjov og gøgl!

4

Pupil

November 2010


Green boy

...............

...............

Pupil

Interview med green boy

Interview med

Green boy Green Boy er jo blevet vores allesammens maskot.

Til dem der endnu ikke har opdateret sig på facebook, youtube eller vores hjemmeside kan PUPIL fortælle at Green Boy er en dreng, hvis plan er at nå til landskonferencen i Horsens. Green Boys vej er blevet filmet og bliver løbende opdateret på netop facebook, youtube og vores hjemmeside. PUPIL har helt eksklusivt fået lov at interviewe Green Boy: Hvorfor har du så svært ved at finde landskonferencen? Ja, jeg er jo for det første grøn – hvilket gør hele mit liv meget sværere. Som du ganske rigtigt siger prøver jeg nemlig at finde landskonferencen, og jeg

5

Pupil

November 2010

er jo faktisk tilmeldt med deltagernummer 7! Jeg glæder mig super meget, og håber selvfølgelig at finde det. Men, hvordan og hvorfor er du blevet tilmeldt landskonferencen? Jeg er jo elevrådsformand på min skole, og udover det er jeg aktiv i DSE – så da jeg så at det igen var ved at være stormøde tid kunne jeg slet ikke vente med at tilmelde mig. Husk at du kan følge med i Green Boys gøren og lade på skoleelever.dk og facebook.com/danskeskoleelever.


Guide

...............

...............

Pupil

Demonstration i Roskilde

Demonstration i

roskilde

Torsdag den 14/10 gik 300 skoleelever fra Roskilde kommune på gaden for at demonstrere. Det gjorde de i protest – i protest over at der igen vil blive sparet på folkeskolerne. Eleverne mødtes på Roskilde gågade, hvorefter de gik op forbi stationen og videre til rådhuset. Hele vejen var der bannere hvorpå der stod ”fuck nedskæringer, vi vil ha indlæring” samtidig lød der kampråb som ”VI ER DANMARKS VIDENSKILDE, LAD OS IKKE GÅ TIL SPILDE” Der var en vild stemning til demonstrationen. Man kunne virkelig mærke at eleverne var sure over at der fortsat bliver sparet på deres uddannelse. 6

Pupil

November 2010

Ikke kun i Roskilde sker der aktiviteter mod besparelserne. I Nordjylland er der en kampagne i gang ”Nu’ det nok – eleverne siger stop”. Sådan siger eleverne stop i de nordjyske kommuner: I landet skal der spares og skæres på skoleområderne i alle kommuner.

Skolelukninger er blevet et hverdagsord og minimumstimekravet en nødløsning. Men for os elever er skolen ikke en ”nødløsning”. Skolen er en investering, ikke en udgift og det er netop derfor vi siger ”Nu det nok”


Næsten ingen kommuner i Nordjylland har valgt at investere i skolerne - i fremtiden. Derfor siger vi elever stop! Stop nedskæringer og nedprioritering af fremtiden! Vi vil blandt andet gennem aktiviteter, læserbreve, underskiftsindsamlinger, topmøder og demonstrationer vise "Nu det nok – eleverne siger stop!" På denne side vil du løbende kunne opdatere dig omkring aktiviteter, happenings osv. som sker her i Nordjylland i forlængelse af kampagnen. Du kan kontakte de to ansvarlige på: Kristian 26 15 44 94, krs@skoleelever.dk Michael 26 74 27 00, mib@skoleelever.dk

Nedenfor kan du se hvilke aktiviteter som foregår i lige nøjagtigt din kommune, hvis du vel og mærket bor i en nordjysk kommune. Frederikshavn: Underskriftsindsamling Rebild: Underskriftsindsamling og læserbreve. Mariager Fjord: Underskriftindsamling og topmøde med politikere. Hjørring: Underskriftindsamling og topmøde med politikere. Thisted: Læserbreve og kontakt med de forskellige skoler. Jammerbugt: Læserbreve og underskriftsindsamling. Vesthimmerland: Underskriftsindsamling og læserbreve. Aalborg: Demonstration, læserbreve og samarbejde med fælleselevrådet - Aalborg Elevsammenslutning. Brønderslev: Underskiftsindsamling.

7

Pupil

November 2010


test

...............

...............

Pupil

Test dit undervisningsmiljø!

test dit

undervisningsmiljø! 1. Du møder 10 minutter før klokken ringer. Rengøringsdamerne er:

A.

Lige kommet på arbejde. Og er nu i gang med at gøre klasse lokalerne ”rene” så hurtigt som muligt.

B.

På vej hjem, efter at have gjort rent i løbet af natten.

C.

Rengøringsdamer? Det har vi ikke haft på skolen de sidste mange år på grund af besparelser.

2. Klokken ringer og du:

A.

Går ind i dit dejligt store, rummelige og lyse klasselokale

B.

Går ind i dit klasseværelse der, og smyger dig ind mellem rækkerne af borde. Dit klasselokale er nemlig alt for småt.

C.

Sætter dig ind i fællesrummets ene halvdel og gør klar til dansk, mens din parallelklasse har matematik i den anden ende af lokalet. I skal dele lokale, for skolen skal spare penge.

8

Pupil

November 2010

3.Inde i klassen er der:

A.

35 elever, der larmer som en stor flok børnehavebørn.

B. C.

24 elever, og der er en god portion larm.

18 elever, vi er ikke en særlig stor klasse, men så er vi heller ikke så mange der skal have hjælp af læreren på samme tid.

4. Da timen starter ankommer:

A.

En vikar, der åbenbart lige har afsluttet sin studentereksamen, og nu skal undervise os i gebrokkent tysk.

B.

Ingen. I stedet kommer vores viceinspektør hurtigt forbi med 4 alt for lette opgave ark.

C.

Vores klasselærer selvfølgelig.


5. I 2. time skal I have geografi. Jeres lærer kommer ind i klassen og fortæller jer, at i i dag skal have om de russiske floder. Han går derefter:

A.

… Op til tavlen, hvor han begynder at tegne Rusland og dens floder, da I desværre ikke har noget kort i klassen.

B.

B.

af en mur af klam varm luft, der lugter af råd og som er skyld i at stort set alle i klassen har hoved pine.

C.

af en halvsløv luft af madpakke, der gør at I bliver nødt til at have åbne vinduer på trods af at det er vinter.

7. I sidste time har I idræt. Omklædningsrummet er:

Over til computeren og tænder for jeres smartboard, hvor efter han går ind på google earth og får de nyeste satellitbilleder af Rusland frem.

A.

C.

B.

Top fedt. Det har det vi skal bruge, og er dejlig

rent.

op til tavlen og hiver et gammelt kort ned, hvor der med store bogstaver over Rusland står unionen af socialistiske sovjet republikker.

Udmærket. Det er ganske vist lidt gammelt og der har været lidt problemer med vandet, men ud over det er der ikke noget galt.

6. Efter at have været ude i den friske luft går du ind i klassen og bliver mødt:

C.

A.

Ulækkert. Det stinker og der er fundet skimmelsvamp i væggene, ud over det er vandet også ret ulækket, og det har det med at være brunt og beskidt.

Af en luft der er ligeså frisk som den uden for.

Resultat: 8 point: Din skoles undervisningsmiljø er et forbillede for alle andre skoler i verden. I burde få en medalje 9-16: Din skole er næsten ved målet, men mangler lige det sidste. Fortsæt det gode arbejde 16-20: Din skole er en skændsel. Det er simpelthen for galt at nogen skal undervises i sådanne miljøer. PUPIL’s redaktion forslå en blokade af skolen indtil forholdene er blevet kraftigt forbedret. 20-24: der er kun et ord for din skole: nedrivningsklar. Så snart DSE får penge nok køber vi en bulldozer og kommer en tur forbi.

9

Pupil

November 2010

Point tælling: 1.a=2 b=1 C=3 2.a=1 b=2 c=3 3.a=3 b=2 c=1 4.a=2 b=3 c=1 5.a=3 b=1 c=2 6.a=2 b=3 c=1 7.a=3 b=1 c=1


Boganmeldelse

Den

...............

...............

Pupil

Den gyldne konge

gyldne konge

Ny Carlsberg glyptotek har bedt os på PUPIL om at anmelde bogen ”Den Gyldne Konge” som handler om Tutankahmon – det er vi selvfølgelig meget glad for, og er derfor stolte over her at kunne bringe anmeldelsen. Positive ting: Tværfagligt (historie, samfundsfag, og religion) lærer eleverne om historien samtidig med at den får dem til at tænke over deres eget liv og samfundet omkring dem. Underviser ikke kun om kongelivet men også om kønsroller, skoleliv mm. God fortæller stil, historien er set gennem tut’ øjne. Er lavet sådan at den både opfylder de obligatoriske kanon mål og trin mål. Mange af spørgsmålene i teksten er rigtig gode, da de får eleverne til at tænke selv.

Negative ting: Nogle af spørgsmålene er måske lidt uvedkommende for undervisningen f.eks. ”i det gamle egypten brugte man 750 hieroglyffer. Hvad vil du synes om at lære så mange tegn?”. Den enkelte lærer bør lige læse spørgsmålene igennem og vælge dem klassen bør beskæftig sig med. Der er måske blevet slået et større brød op end man kan bage omkring tværfagligheden fx ved ”billedanalysen”

Samlet set et rigtigt fedt projekt og en super fed tekst, der, tror jeg, rammer den’ publium.

10

Pupil

November 2010


Reklame

...............

...............

Pupil

Elevrådet

Elevrådet Et magasin til kontaktlærere

På denne side ville du jo normalt have fundet det nye indslag - “Hvad mener du” men da vi ingen ting har modtaget fra den uddannelsesordfører vi har bedt skrive en tekst har vi i stedet valgt at bringe en reklame for vores nye magasin - Elevrådet som er et magasin til din kontaktlærer. I dette kvartals udgave finder man en masse inspiration til super spændende elevrådsarbejde Så hvis du ikke allerede har hørt din kontaktlærer tale om dette magasin kan du roligt anbefale vedkommende at tjekke sin eller skolens mailboks. Vi beklager selvfølgelig at du i denne måned ikke kan læse “Hvad mener du” og håber selvfølgelig at være tilbage med dette indslag i december nummeret.

11

Pupil

November 2010


...............

Pupil

sekretariatet

Sekretariatsfrivillig 11/12

nu har DU muligheden! PUPIL er udgivet af: Danske Skoleelever Mejlgade 30B Hovedtelefon 7022 0033 Mail: dse@skoleelever.dk Ansvarshavende redaktør: Robert Kjellerup Andersen ISSN: 1904-5301 Redaktionen består af: Redaktør og journalist: Rasmus Lambert Kjær drlk@skoleelever.dk Redaktør og journalist: Hjalte Daniel Hansen dhh@skoleelever.dk Mediegrafisk Medarbejder: Ivan Sampedro Nielsen PUPIL tager forbehold for trykfejl og ændringer. Citater fra webmagasinet PUPIL er tilladt, så længe disse angives med korrekt kilde samt årgang og nummer.

Nu har DU mulighed for at blive sekretariatsfrivillig i Danske Skoleelever! Sekretariatsfrivillig – hvad er det? Sekretariatsfrivillig for Danske Skoleelever er en fantastisk chance for at få mange nye kompetencer, venner for livet og et helt uforglemmeligt år, hvor man arbejder fuld tid med organisationen Danske Skoleelever. Som sekretariatsfrivillig for Danske Skoleelever sidder man hver dag ulønnet på sekretariat for DSE fra 9-16, deltager til bestyrelsesmøderne, og er en kerne af personer, der, sammen med bestyrelsen og de ansatte, kører organisationen til daglig. Det betyder også, at man har et år, ligesom når man tager på efterskole, hvor man har mulighed for at få en masse nye oplevelser, man vil kunne bruge i mange år fremover. Sekretariatsfrivillig – hvor? Som sekretariatsfrivillig for Danske Skoleelever arbejder man hver dag i enten København eller i Århus på vores sekretariater. I forhold til rejse, betaler DSE for at du har mulighed for at pendle frem og tilbage. Hvis du bor helt umuligt i forhold til sekretariatet, er der også mulighed for at finde ud af, hvorvidt du kan komme til at bo på værelse i København eller Århus betalt af DSE. Hvad med mine forældre? Hvis du skal være sekretariatsfrivillig, og dine forældre ikke helt er med på idéen, eller generelt gerne vil have noget mere information, snakker vi med dem. Der skal ikke herske nogen tvivl om, hvad det er I går ind til, og jeres forældre skal være helt trygge ved situationen. Sekretariatsfrivillig – hvordan? Du bliver sekretariatsfrivillig ved at henvende dig til dpr@skoleelever. dk, hvorefter vi kontakter dig. Du skal igennem et uddannelsesforløb hvor du bliver testet på dine evner. Inden den 1. februar skal du have sendt en ansøgning, og hvis du bliver indstillet som sekretariatsfrivillig vil bestyrelsen derefter tage stilling til, om du skal være sekretariatsfrivillig.

12

Pupil

November 2010


Kalender

...............

...............

Pupil

efteråret

Kalender for efteråret År 2010-2011

Efteråret byder på masser af aktiviteter i DSE, som alle elevrådsaktive kan være en del af. Her kan de se en oversigt over, hvad der sker i løbet af efteråret. Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

12. til 14. november: Landskonference Landskonferencen er den ene af to årlige stormøder i DSE. Her samles elevrådsaktive fra hele landet for at diskutere elevrådsarbejde og uddannelsespolitik. I år har vi særligt fokus på, hvordan elevrådet kan få mere indflydelse og komme til at fungere endnu bedre. Landskonferencen giver dig mulighed for at deltage i forskellige workshops og få nogle konkrete værktøjer til dit videre elevrådsarbejde. Ca. 350 elever fra hele landet deltager på denne weekend. 24. november: Møde i Politisk Netværk I det politiske netværk kan du som personligt medlem af DSE være med til at give din mening til kende om, hvilke politiske emner DSE skal tage op over for politikerne på Christiansborg, medierne i Danmark og de andre organisationer på skoleområdet. Netværket vil være direkte rådgivere for bestyrelsen, og jeres holdninger vil blive hørt, når DSE skal fastsætte sine politiske temaer. Netværket afholder en række møder i løbet af året, hvor du kan deltage – og være med til at udvikle DSE’s politik. Første møde i Politisk Netværk bliver afholdt på sekretariatet i København onsdag d. 24. november fra kl. 15.30 til kl. ca. 18.00. Januar 2011: DSE Weekendkursus DSE Weekendkursus er et tilbud til personlige med-

13

Pupil

November 2010

lemmer. På weekendkurset vil du blandt andet blive sat ind i, hvordan du som elev kan deltage i de demokratiske processer på skolen og i samfundet generelt. På DSE Weekendkursus kan du eksempelvis vælge et kursus om god ledelse - og få en masse værktøjer til, hvordan man er en god leder osv.


PUPIL 1. årgang 4. udgave  

Danske Skoleelever præsenterer denne måneds udgave af magasinet PUPIL!