Page 48

gear og gadgets

les til kun at virke, når arbejdsdagen er overstået og der ikke er nogen i rummet/ bygningen, og man kan udstyre kameraer med både lyd og bevægelsessensorer, så de kun sætter i gang, når der kommer nogen. Det sidste reducerer behovet for lagerplads til optagelser, men betyder også dyrere kameraer, da teknologien skal være effektiv og hverken må starte, hver gang der falder et blad eller ignorere relevante hændelser. Kameraer kan også være aktivt overvåget af en vagt – enten en, der overvåger konstant, hvilket typisk kun forekommer i store institutioner som pengeinstitutter, kasinoer eller fængsler på grund af omkostningerne, eller de kan være tilsluttet en vagtcentral, der kan tjekke kameraet, når alarmen går.

Det kan f.eks. bruges til brandovervågning, hvilket har været foreslået til overvågning af de aarhusianske skoler efter en række påsatte brande. Kameraer kan desuden udstyres med infrarød teknologi og nattesyn – det har typisk ikke samme rækkevidde som i dagslys, men reducerer behovet for oplysning. I forhold til kameraets opbygning, så findes der kameraer, der monteres fast og blot dækker ét synsfelt, kameraer med motor, der ”patruljerer” et område samt kameraer, der består af en række enheder og f.eks. kan sidde i et loft og dække 360 grader. Kameraets robusthed spiller også en rolle. Et kamera til udendørs brug skal kunne tåle vejr og vind. Det skal helst

ikke gå kold efter et enkelt stenkast, hvis det skal bruges mod hærværk og det bør også side monteret uden for almindelig rækkevidde – man kan også få kameraer med en sikkerhedskuppel. Den virker som et ekstra lag beskyttelse, men har også den fordel, at bliver kameraet f.eks. udsat for spraymaling, så er det kun den billigere kuppel, der skal udskiftes. Sidst skal det nævnes, at monterer man sit kamera skjult, så er det bedre sikret mod hærværk eller forsøg på at sætte det ud af kraft, og det kan også overraske potentielle gerningsmænd og derfor måske levere bedre bevismateriale – til gengæld har et kamera, som ingen ved er der, ingen præventiv effekt.

Eksempler på kameraer

LOGITECH CIRCLE 2

NEST CAM OUTDOOR

Optager i HD (1080p) med god farvegengivelse og kan se i en vinkel på 180 grader. Kameraet kar 24 timers gratis lagring i skyen, hvilket betyder at op til 24 timers optagelser gemmes på Logitech servere, så man ikke selv skal spekulere i lagringsplads. Pladsen kan udvides mod betaling. Kameraet findes også i en trådløs udgave, der er lidt dyrere. Kameraet kan også tale med diverse smart home-systemer som Apple HomeKit, Amazon Alexa eller Google Assistant og kan udvides, så det får ansigtsgenkendelse og muligheder for at indstille specielle zoner i huset, det skal overvåge.

Optager ligeledes i HD i en knivskarp kvalitet. Kameraet tilsluttes med en smart mobil-app og sender notifikationer, så snart der sker noget. Kameraet er fuldstændigt vandtæt så også ledninger og strømforsyning er beskyttet. Nest arbejder sammen med sin egen app, Amazon Alexa og Google Assistant men ikke Apple HomeKit (Nest-appen fungerer dog fint på iPhones og iPads). Kameraet optager kontinuerligt i 24 timer, men det kræver et abonnement – det kommer med et monteringssystem, der tillader det at pege i alle retninger, men ledning og strømforsyning begrænser, hvor det kan sidde.

Pris: 1.400 kr

Pris: 1.899 kr

Disse to kameraer er eksempler på nogle af de bedste, man pt. kan købe til privat brug – kameraer til erhvervsbrug er ikke nødvendigvis bedre, men købes typisk i større mængder, og der medfølger som regel installering også.

48 plenum – maj 2019

Profile for Skolelederforeningen

Plenum nr. 3 - april/maj 2019  

Plenum nr. 3 - april/maj 2019