Page 1

Navn ____________________________________ Dato __________________

LabQuest

21 Diffusion: Hvor hurtigt? Diffusion er en proces, der tillader partikler at bevæge sig fra hvor de er mere koncentrerede, til hvor de er mindre koncentreret. Denne proces giver partikler mulighed for at bevæge sig gennem en cellemembran. Diffusion gør cellerne for at få mad og komme af med affald. En Ledningsevnesensor kan måle koncentrationen af ioner i en opløsning. En saltopløsning indeholder ioner. I dette eksperiment skal du bruge en Ledningsevnesensor til at måle udbredelsen af salt gennem en membran. Du vil også undersøge virkningen af salt koncentrationen på diffusionssatsen.

MÅL I dette eksperiment, vil du   

Måle ledningsevne. Måle diffusion af salt gennem en membran. Se effekten af salt koncentrationen på diffusionssatsen.

MATERIALER LabQuest LabQuest App Vernier Ledningsevne sensor 5% og 10% saltvand ringstativ nytte klemme 50 mL bægerglas

400 mL bægerglas dialyse slangen dropper saks rørepind 2 dialyse tube klemmer eller tandtråd destilleret vand

Figur 1

www.skolebutik.dk


Navn ____________________________________ Dato __________________

LabQuest

21 PROCEDURE Del I Måling Diffusion 1. Indstil Ledningsevnesensoren på 0-2000 mikrosiemens / cm position. Tilslut Ledningsevnesensoren til LabQuest og vælg Ny fra Fil-menuen. Hvis du har en ældre sensor, der har ikke auto-ID, skal du manuelt oprette sensoren. 2. På Sensor skærmen, tryk Rate. Ændre data-indsamlingens sats på 0,5 prøver / sekund, og dataindsamlingens længde til 120 sekunder.

Figur 2 3. Få et vådt dialyse rør og en dialyse Klemmeklods eller en kort stykke tandtråd.Brug klemmen eller tandtråd, og bind den ene ende af røret så det er lukket ca 1 cm fra enden, som i figur 2. 4. Tilsæt 5% saltvand i dialyse slangen. a. Tilsæt omkring 15 ml 5% saltvand i 50 mL bægerglas. b. Brug en pipette til at overføre omkring 10 mL af 5% saltvand ind i røret. Bemærk: Hvis du vil åbne røret, skal du måske til at gnide den mellem fingrene. c. Skru toppen af røret med en klemme eller en ny længde tandtråd. Prøv ikke at lade noget luft blive i røret. d. Vask ydersiden af slangen med destilleret vand for at vaske saltvandet af. 5. Put 250 mL destilleret vand i et 400 mL bægerglas. Placer Ledningsevnesensoren i destilleret vand som vist i figur 1. 6. Sæt dialyse slangen ned i vandet. Sørg for, at det er helt dækket med vand. Vigtigt: Ledningsevnesensoren og røret skal have den samme afstand fra hinanden i begge dele af forsøget. 7. Efter omrøring i vandet i 15 sekunder, påbegyndes dataindsamlingen. Rør vandet langsomt og kontinuerligt for de næste 2 minutter. Dataindsamlingen vil ende automatisk efter 2 minutter. 8. Optag dine begyndelses og endelige ledningsevne målinger

www.skolebutik.dk


Navn ____________________________________ Dato __________________

LabQuest

21 a. Når dataindsamling slutter, vil en graf af ledningsevne vs. tid blive vist. For at undersøge de oplysninger på den viste graf, skal du trykke på et data punkt. Når du trykker på datapunktet, vil ledningsevneværdierne for hvert datapunkt blive vist til højre for grafen. b. Optag dine begyndelses og endelige ledningsevneoplysninger i din data tabel. Del II Effekten af Salt koncentrere sig om Diffusion Brug en væv til nøje skamplet den Ledningsevne Probe tør. 10. Forbered dialyse slangen til genbrug. a. Fjern den ene af klemmerne. Hvis slangen er bundet med tandtråd, skal du bruge en saks og omhyggeligt klippe en af tandtrådsstrengene. Smid tandtråden ud. b. Hvis du skærer i slangen, skal du udskifte den. c. Tøm alt flydende ud af dialyse slangen. Med fingrene kan du eventuelt mase til at den resterende væske kommer ud. d. Vask ydersiden af slangen med vand fra hanen for at vaske saltvandet væk. 11. Gentag trin 4-8 ved hjælp af 10% saltvand.

DATA Saltkoncentrationen

5

10%

Endelige ledningsevne (mikrosiemens / cm) Begyndelses ledningsevne (mikrosiemens / cm) Ledningsevnens stigning (mikrosiemens / cm)

Behandling af oplysningerne 1. Beskriv hvad der skete i dette eksperiment.

2. Hvilke beviser er der for, at salt spredes gennem membranen?

www.skolebutik.dk


Navn ____________________________________ Dato __________________

LabQuest

21 3. Fra hvilken saltvandsopløsning blev salt diffusen hurtigere? Hvordan kunne du vide det?

UDVIDELSE 1. Design et eksperiment for at finde effekten af temperatur på udbredelsen af salt. Udfør eksperimentet du har designet. Middle School Science med Vernier

www.skolebutik.dk

21 -

21 Diffusion  

21 Diffusion

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you