Page 1

EKSKURZIJA Brela – Baška Voda ISTRA – GORSKI KOTAR 19. – 23. rujna 2011. (Pripremila: Vanja Sokol)


1.DAN: NP Paklenica - Rabac Ponedjeljak, 19. rujna 2011., polazak u 07:15 iz Baške Vode, ispred OŠ Bariše Granića Meštra, a u 07:45 iz Brela, ispred OŠ Dr. Franje Tuđmana. Konačno je svanuo i taj dan – ostavili smo roditelje na sigurnom i krenuli u novu avanturu pod budnim okom tri body garda: Maje, Tee i Vanje. Da ne skrenemo s puta brinuo se Herr Marino, a domaćin našeg putovanja bješe ozbiljni “striček” Boris.


Na samom početku kiša nam je

pobrkala konte – umjesto obilaska Južnog Velebita završili smo u prezentacijskom centru Sjevernog Velebita. Slušajući stručno predavanje i gledajući slike, upoznali smo floru i faunu cijelog Velebita.


Konačno u hotelu… Zamislite, do restorana nam je bilo bliže skočiti s balkona nego preko hodnika pa na vrata. A disko… ludnica, jedino što nam nisu htjeli prodavati alkohol…

To im stvarno nije bilo O. K.!!!


2. DAN: Brijuni - Pula Nakon nekoliko minuta sna, doručak nam nije ni trebao… Puževim korakom krenuli smo u obilazak Brijuna i Pule.


1600 godina stara maslina objesila je svoje grane i naÄ?inila nam malo hlada.


Evo i našeg prijatelja Kokija! Koki je veseli stanovnik Brijuna. Ima oko 50 godina, nekoć je bio u vlasništvu Josipa B. Tita, no sada se za njega brine osoblje koje radi u parku. Jako je inteligentan i komunikativan kakadu, iako mu ponekad zna “izletjeti ” pokoja prostota.


Stigosmo i do Pule, grada punog povijesnih znamenitosti‌


Od Arene je ipak malo zanimljiviji bio‌


3. DAN: Košljun – Baška – grad Krk


Crkva sv. Lucije


4. DAN: Poreč – Višnjan– Baredine –Motovun


Kroz ovaj “mini” teleskop nismo mogli gledati zvijezde jer on snimljene slike šalje u računalo, ali smo u ruci držali meteorit koji je pao na Zemlju.


Slijedeći tragove tajnovite igre prirode koja je tisućljećima stvarala ljepote daleko od svjetla dana i oka čovjekova, spustili smo se na 60 m dubine u jamu Baredine i pronašli čovječju ribicu. Na putu do njenog stana vidjeli smo i kosi toranj iz Pise, kip Bogorodice, desetak metara dugačke "zavjese“ te snješka lučonošu koji je zaštitni znak ove jame.


Idemo, društvo! Laganim šprintom ćemo savladati ovaj “mali i kratki” uspon na motovunske zidine! 


5. DAN: Risnjak – Vrajži prolaz – Brela – Baška Voda


Stabla se ne sijeku već ih vjetar izvaljuje jer im je korjenje jako plitko pod zemljom. Izvaljena stabla ostaju gdje i padnu, ne uklanjaju se.


Ni jednu životinju nismo uspjeli vidjeti jer smo bili previše tihi!  A mogli smo sresti…


Umjesto toga skotrljali smo se niz livadu i vidjeli divovske paprati i moÄ?varne biljke.


Nije nam bilo dovoljno pješačenja pa smo smo odlučili i poslijepodne provesti u istom ritmu, ali malo opasnijemu. Krenuli smo u osvajanje Vražjeg prolaza…


Nakon cjelodnevnog pješačenja hladnim, vlažnim, skliskim i strmim terenima, posljednje kilometre puta ipak smo svi prešli pjevajući s osmjehom na licu, i pokojom suzom u oku… Zapravo, od Šestanovca do kuće prolili smo rijeku suza…


Hmm, da nam je bila još samo jedna noć…

The end

Ekskurzija 2011  

Ekskurzija 2011

Ekskurzija 2011  

Ekskurzija 2011

Advertisement