Page 1

EKSKURZIJA Brela – Baška Voda ISTRA – GORSKI KOTAR 19. – 23. rujna 2011. (Pripremila: Vanja Sokol)


1.DAN: NP Paklenica - Rabac Ponedjeljak, 19. rujna 2011., polazak u 07:15 iz Baške Vode, ispred OŠ Bariše Granića Meštra, a u 07:45 iz Brela, ispred OŠ Dr. Franje Tuđmana. Konačno je svanuo i taj dan – ostavili smo roditelje na sigurnom i krenuli u novu avanturu pod budnim okom tri body garda: Maje, Tee i Vanje. Da ne skrenemo s puta brinuo se Herr Marino, a domaćin našeg putovanja bješe ozbiljni “striček” Boris.


Na samom početku kiša nam je

pobrkala konte – umjesto obilaska Južnog Velebita završili smo u prezentacijskom centru Sjevernog Velebita. Slušajući stručno predavanje i gledajući slike, upoznali smo floru i faunu cijelog Velebita.


Konačno u hotelu… Zamislite, do restorana nam je bilo bliže skočiti s balkona nego preko hodnika pa na vrata. A disko… ludnica, jedino što nam nisu htjeli prodavati alkohol…

To im stvarno nije bilo O. K.!!!


2. DAN: Brijuni - Pula Nakon nekoliko minuta sna, doručak nam nije ni trebao… Puževim korakom krenuli smo u obilazak Brijuna i Pule.


1600 godina stara maslina objesila je svoje grane i naÄ?inila nam malo hlada.


Evo i našeg prijatelja Kokija! Koki je veseli stanovnik Brijuna. Ima oko 50 godina, nekoć je bio u vlasništvu Josipa B. Tita, no sada se za njega brine osoblje koje radi u parku. Jako je inteligentan i komunikativan kakadu, iako mu ponekad zna “izletjeti ” pokoja prostota.


Stigosmo i do Pule, grada punog povijesnih znamenitosti‌


Od Arene je ipak malo zanimljiviji bio‌


3. DAN: Košljun – Baška – grad Krk


Crkva sv. Lucije


4. DAN: Poreč – Višnjan– Baredine –Motovun


Kroz ovaj “mini” teleskop nismo mogli gledati zvijezde jer on snimljene slike šalje u računalo, ali smo u ruci držali meteorit koji je pao na Zemlju.


Slijedeći tragove tajnovite igre prirode koja je tisućljećima stvarala ljepote daleko od svjetla dana i oka čovjekova, spustili smo se na 60 m dubine u jamu Baredine i pronašli čovječju ribicu. Na putu do njenog stana vidjeli smo i kosi toranj iz Pise, kip Bogorodice, desetak metara dugačke "zavjese“ te snješka lučonošu koji je zaštitni znak ove jame.


Idemo, društvo! Laganim šprintom ćemo savladati ovaj “mali i kratki” uspon na motovunske zidine! 


5. DAN: Risnjak – Vrajži prolaz – Brela – Baška Voda


Stabla se ne sijeku već ih vjetar izvaljuje jer im je korjenje jako plitko pod zemljom. Izvaljena stabla ostaju gdje i padnu, ne uklanjaju se.


Ni jednu životinju nismo uspjeli vidjeti jer smo bili previše tihi!  A mogli smo sresti…


Umjesto toga skotrljali smo se niz livadu i vidjeli divovske paprati i moÄ?varne biljke.


Nije nam bilo dovoljno pješačenja pa smo smo odlučili i poslijepodne provesti u istom ritmu, ali malo opasnijemu. Krenuli smo u osvajanje Vražjeg prolaza…


Nakon cjelodnevnog pješačenja hladnim, vlažnim, skliskim i strmim terenima, posljednje kilometre puta ipak smo svi prešli pjevajući s osmjehom na licu, i pokojom suzom u oku… Zapravo, od Šestanovca do kuće prolili smo rijeku suza…


Hmm, da nam je bila još samo jedna noć…

The end

Ekskurzija 2011  

Ekskurzija 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you