Page 1

DISTRIBUERES TIL NÆRINGSDRIVENDE I FINNMARK

Kontor

i Nord ØKONOMI

IT

KONTORUTSTYR

2/2013

Oljeeventyret Forsikringsløsning Effektiv arbeidsdag


JENS-HARALD JENSSEN

ETABLERT Eltele AS ble etablert i september 1998 og har vært en viktig aktør i IT-utviklingen i Finnmark. Fra å ha hovedfokus på privatkunder har selskapet de siste årene spesialisert seg på bedriftsmarkedet. LOKALISERING Vi holder til i et spennende miljø i Kunnskapsparken i Alta. Her har vi kontorer og møterom til våre medarbeidere og et av landsdelens mest moderne datasenter i privat drift. DAGLIG LEDER Jens-Harald Jenssen Ansatt i april 2010. ANTALL ANSATTE Per i dag er vi 26 ansatte fordelt på 6 kvinner og 20 menn. OMSETNING I fjor omsatte vi for vel 42 millioner kroner. PRODUKTER OG TJENESTER Vårt mål er ganske enkelt å gjøre arbeidsdagen enklere for våre kunder. Vi hjelper kundene våre med alt som har med data å gjøre fra datalinjer, håndtering av epost og dokumenter, datalagring og backup, webhotell, drift av fagsystemer til intranett og CRM-systemer. Vi er eksperter på Microsoft sine produkter og har lang erfaring i effektiv og kostnadseffektiv datadrift for næringslivet i Finnmark. Vi har kunder i fra Kirkenes i øst til Oslo i sør, med en hovedvekt på kunder i Finnmark og Troms. Med våre ekstremt raske datalinjer spiller det ikke lengre noen rolle om serveren står i Alta og oppgavene skal løses i Bodø.

VIGGO WOLLMANN OLSEN

ANITA PERSEN

ETABLERT Alta-avdelinga ble etablert som Woco i 1981.

ETABLERT Finnmark Kontorservice AS etablerte sin første avdeling i Alta i 1981.

LOKALISERING Vi holder til i Altaveien 201 i Bukta i Alta og har også kontor i Kunnskapsparken i Alta Sentrum.

LOKALISERING I dag har bedriften åtte avdelinger som dekker hele fylket; Alta, Hammerfest, Kautokeino, Karasjok, Lakselv, Honningsvåg, Vadsø og Kirkenes.

DAGLIG LEDER Viggo Wollmann Olsen, ansatt siden 1981. ANTALL ANSATTE I dag er vi 21 ansatte fordelt på 18 kvinner og 3 menn. OMSETNING I 2012 hadde Regnskapshuset i Alta en omsetning pa 15,4 mill. PRODUKTER OG TJENESTER Regnskapshuset er autorisert regnskapskontor som har avdelinger i Hammerfest, Alta, Tromsø, Harstad, Finnsnes, Storsteinnes, Mo i Rana, Mosjøen, Trofors og Sandnessjøen. Alle regnskapskontorer er opptatt av å gi deg et riktig regnskap. Regnskapshuset vil gi deg noe mer - vi vil dekke alle dine behov innenfor økonomi og virksomhetsutvikling. Hos oss er regnskapsføring og tradisjonelle økonomiske tjenester en forutsetning. Det vi i tillegg synes er viktig for våre kunder er: • Våre kunder skal føle seg trygge og ivaretatt hos oss. • Vi bidrar med gode og fleksible løsninger som skaper effektiviseringsgevinster. • Vi skal skape økt lønnsomhet og verdiskapning hos våre kunder.

DAGLIG LEDER Anita Persen, ansatt i 12 år. ANTALL ANSATTE Per i dag er vi 33 ansatte fordelt på 22 menn og 11 kvinner. OMSETNING I fjor hadde vi en omsetning på vel 61 millioner kroner. PRODUKTER OG TJENESTER I over 30 år har vi levert kontorutstyr, rekvisita, møbler og service til offentlige og private arbeidsplasser. Vi har vokst oss til en middels stor arbeidsplass, og pr i dag er vi den største enkeltstående bedriften i bransjen innen fylket. Vi er stolte av å være en lokaleid bedrift som dekker hele Finnmark. Det gjør at vi kan betjene alle kundene våre på en god og effektiv måte. Med lokal tilstedeværelse i åtte kommuner har vi god lokal kunnskap og stor nærhet og tilgjengelighet til deg som kunde. Det innebærer at vi kan tilby det nyeste og beste av løsninger og oppfølging på service i området du er, tilpasset deg og din bedrifts behov. Som miljøfyrtårnbedrift velger vi leverandører med høy miljøprofil og miljøvennlige produkter og kan tilby kundene våre miljøvennlige alternativer.


LEDER

Kontor

i Nord

Vi som var i utkanten av alt…

ØKONOMI

Har du tenkt på det? At vi i Finnmark inntil for litt siden var i utkanten av alt. Ting skjedde først andre steder, så her. Vi betalte blod for å fly oss en liten tur. Vi hadde mye natur og kultur, og så hadde vi fisken. Men vi trodde ikke så veldig mye på oss selv. I alle fall ikke før etter en par tre halvlitere. Nå er alt dette snudd på hodet. Hammerfest er på god vei til å bli Nord-Norges svar på Stavanger. I Nordkapp skal Statoil om litt skrive del 2 av «Det store Oljeeventyret i Nord». I Øst-Finnmark er det skyhøye forventninger til det som skal skje både på russisk side og i Barentshavet sørøst. Vi har fått mange flere gode og rimelige flyforbindelser og vi har fått selvtillit så det rekker – selv i edru tilstand. I næringslivet merker vi denne endringen godt. Blant annet ved at flere og stadig større selskaper kikker mot Finnmark og ønsker å være med å tjene penger her. Vi som driver næringsvirksomhet i Finnmark blir sterkere av økt totalvirksomhet og konkurranse. Vi blir utfordret til å tenke nytt og konkurrere på vilkår som over alt ellers. Samarbeidet mellom Eltele AS, Finnmark Kontorservice AS og SpareBank 1 Regnskapshuset er et eksempel på mange offensive tiltak for å stå bedre rustet i konkurransen om kundenes oppmerksomhet fremover. Vi ser også at vi har mye å bidra med. Vi har kompetanse, pågangsmot og kapasitet. Kapitalen kommer når vi har gode ideer og sist men ikke minst, flinke folk finner det attraktivt å flytte hit for bidra til veksten i Finnmark sammen med de flinke folkene som er her fra før. I denne utgaven av Kontor i Nord kan du blant annet lese om flinke folk som flytter hjem til Finnmark. Du kan lese om hvordan næringslivet i fylket er i forkant av utviklingen ved å benytte seg av ny teknologi på flere områder og du kan få tennene til å løpe i vann etter å ha lært deg å bålbake et lammelår. Jeg tror vi skal klare å vise deg noe du kan ha nytte av i dette magasinet, og ønsker deg samtidig lykke til med høstjakta, både på fjellet og i forretningslivet! JENS-HARALD JENSSEN direktør i Eltele AS

IT

KONTORUTSTYR

INNHOLD Vær der uten å dra dit........................................................................... 4 Statens reiseregulativ........................................................................... 5 Mva-oppgaven / skattetrekk................................................................ 5 Klare for å ta del i oljeeventyret........................................................... 6 Nye bedrifter trenger gode og helhetlige forsikringsløsninger........ 8 Høsttrasig Kokkejævel....................................................................... 10 Kokkejævelens oppskrifter................................................................ 12 Økonomitips........................................................................................ 13 Hvem er vi?.......................................................................................... 14 Klar for ny jaktsesong........................................................................ 16 Fra Bjørvika til Bukta.......................................................................... 17 Ønsker lokal verdiskaping velkommen............................................. 18 Økonomitips........................................................................................ 19 – Kostnadsbesparende og enkel i bruk............................................ 20 Yahoo! er større enn Google i USA.................................................... 21 Effektiv arbeidsdag med Eltele.......................................................... 22

UTGIVER Finnmark Kontorservice AS Eltele AS SpareBank1 Regnskapshuset TILRETTELEGGING & ANNONSESALG Nord-Media AS DESIGN/LAYOUT Raymond Sivertsen

JOURNALIST Vilde Kvammen TRYKK Fagtrykk Idé AS DISTRIBUSJON Posten, til alle næringsdrivende, offentlige etater i Finnmark fylke


VÆR DER UTEN Å DRA DIT Lync er en av de mest spennende tjenestene på markedet i dag, og mange bedrifter har tatt det i bruk. Men hva er det?

City

design: Øivind Iversen

Planet

design: Sven Ivar Dysthe

Cup

Lync er en del av Officepakken til Microsoft. Det er et rimelig kommunikasjonssystem som sikkert lar ansatte, kunder og forretningsforbindelser skrive, snakke, se og samarbeide med hverandre på den enheten dere har tilgjengelig, det være seg telefon, nettbrett eller PC/Mac med nettverkstilkobling. Kort fortalt gir Lync deg muligheten til å kommunisere med personer via tekst, lyd og bilde over internett – altså videokonferanse. Du har også mulighet til å se om personen du ønsker kontakt med er tilgjengelig, via tilstedeværelsesfunksjon som viser om du f.eks. er opptatt i møter eller telefonsamtaler. I tillegg er det en telefonsentral som kan erstatte gamle løsninger. Den nye telefonen er PCen og/eller mobiltelefonen.

design: Knudsen Berg Hindenes

ØRSTA - OSLO - BERGEN Tlf.: 70 04 60 00 - e-mail: info@foraform.com - www.foraform.no

I dag benytter mange bedrifter andre videoløsnin-

ger for å kommunisere med kunder eller avdelingskontorer, som Skype og store videokonferanseløsninger, men disse er ikke tilpasset de andre kontorprogrammene dine. De som velger Lync får en videoløsning med ekstremt god kvalitet som fungerer enkelt sammen med resten av kontorprogrammene og gir deg bedre flyt i arbeidsdagen. Med Lync kan du kalle inn til møter rett i kalenderen. Det er langt enklere når du ser om personen er i et møte eller i telefon, akkurat nå eller i fremtiden. For å få Lync til kommunisere med andre må det ligge en servertjeneste i bunn. Standard leveranse gir tekst, video og bilde, men ikke telefoni. Dersom din bedrift ønsker telefoni så må det også inn en linje mot din leverandør av telefoni. Alt får du levert av Eltele AS.


KONTOR I NORD 02.2013

5

STATENS REISEREGULATIV BRUK AV EGEN BIL 

PR KM

Inntil 10 000 km...................................................Kr 4,05

Satsene i Særavtale for reiser innenlands og Særavtale om kostgodtgjørelse ved rutinemessige faste tjenesteoppdrag uten overnatting er endret med virkning fra 1. januar 2013.

Over 10 000 km....................................................Kr 3,40 Tillegg per km, arb.takere i Tromsø....................Kr 0,10 Tillegg for kjøring på skogs- og anleggsvei........Kr 1,00 Tillegg for tilhenger.............................................Kr 0,85 Passasjertillegg per arbeidstaker.......................Kr 1,00 BRUK AV ANDRE FREMKOMSTMIDLER

PR KM

Motorsykkel over 125 ccm...................................Kr 2,90 Moped og motorsykkel opp til 125 ccm...............Kr 1,60 Snøscooter/ATV....................................................Kr 7,50 Båt med motor inntil 50 hk..................................Kr 4,00 Båt med motor over 50 hk...................................Kr 7,30 Elbil......................................................................Kr 4,20 Andre fremkomstmidler......................................Kr 1,75 Passasjertillegg...................................................Kr 1,00

KOSTGODTGJØRELSE VED REISER MER ENN 15 KM REISER UTEN OVERNATTING For reiser inntil 5 timer (legitimert).....................Kr 175 For reiser fra og med 5 timer inntil 9 timer.........Kr 195 For reiser fra og med 9 timer inntil 12 timer.......Kr 300 For reiser over 12 timer........................................Kr 495

MVA-OPPGAVEN Ordinær oppgave Ifølge Merverdiavgiftsloven § 15-8 må omsetningsoppgave være kommet frem til merverdiavgiftsmyndighetene innen 1 måned og 10 dager etter utløpet av hver termin. Innleveringsfristen er generell og gjelder også for avgiftssubjekt med avvikende terminer (kortere eller lengre), med mindre annet er lovbestemt.

ORDINÆR 2-MÅNEDLIGE TERMINER: 1. termin (jan - feb):................................. 10. april 2. termin (mars - april):........................... 10. juni 3. termin (mai - juni):............................... 31. august 4. termin (juli - aug):................................ 10. oktober 5. termin (sept - okt):............................... 10. desember 6. termin (nov - des):................................ 10. februar

SKATTETREKK TERMINOPPG. OG FORSKUDDSTR./ARB.GIVERAVG. 1. termin (jan. - feb.)................................ 15. mars 2. termin (mar. - apr.)............................... 15. mai

REISER MED OVERNATTING

3. termin (mai - jun.)................................ 15. juli

For reiser fra og med 12 timer.............................Kr 670

4. termin (jul. - aug.)................................ 15. september 5. termin (sep. - okt.)............................... 15. november

NATTILLEGG

6. termin (nov. des.)................................. 15. januar

Ulegitimert............................................................Kr 410 Legitimerte utg. til overn. på hotell el. tilsv.......Kr 1600

Faller datoene på en lørdag, søndag eller helligdag, forlenges fristen til den nærmeste påfølgende hverdag


KONTOR I NORD 02.2013

KLARE FOR Å TA DEL I

OLJEEVENTYRET Finnmark Kontorservice har åpnet i nye lokaler i Honningsvåg, og er nå godt forberedt på å ta del i ringvirkningene av oljeterminal til kommunen. tene vi skal levere. Det skal være lett å orientere seg og kundene skal kunne bevege seg rundt. Tidligere var det slik at kundene bare kom hit og spurte etter varer de skulle ha. Nå tar de seg god tid til å se seg rundt og la seg inspirere. Tilbakemeldingene vi har fått har vært særdeles gode, og kundene blir faktisk overrasket over hva vi har, meddeler Brattli.

Gir kundene påfyll

HOLDER WORKSHOP I CANONPRODUKTER: Finnmark Kontorservice feirer 30 år og holder kurs med Canon Norge, avdelingsleder Børge Brattli og salgskonsulent Gunn Bakke Sørensen.

Oljeterminal for ilandføring av olje og gass fra Johan Castberg-feltet i Barentshavet er bestemt til Veidnes i Nordkapp kommune. Selv om prosjektet nå er satt på vent, gjør bedriftene i området seg beredt, blant dem er Finnmark Kontorservice. – En av grunnene til at vi

har investert i nye lokaler er for å posisjonere oss for fremtidig aktivitet i området. Ilandføring av olje og gass til Nordkapp vil ha enorme ringvirkninger for oss og andre bedrifter i området. Da er det å kunne være leveransedyktig lokalt særdeles viktig. Vi er i alle fall klar hvis det skjer, for-

teller avdelingsleder Børge Brattli.

– Tidsriktige lokaler Finnmark Kontorservice åpnet nemlig i nye lokaler i sommer, og har fått svært gode tilbakemeldinger fra kundene. – Vi har fått tidsriktige lokaler i forhold til produk-

I høst feier forretningen 30-årsjubileum og markerer det ved å invitere kunder i bedriftsmarkedet på kake og workshop med representanter fra Canon Norge, som er bedriftens hovedleverandør av kontormaskiner og tekniske løsninger. En fin anledning til å gi noe tilbake til kundene, mener Brattli. – Det er ikke så veldig stor aktivitet her, og da er det fint å kunne gi kundene påfyll, vise at vi er til stede for kundene og synliggjøre hva vi kan hjelpe med, sier avdelingslederen til slutt.

Foto: Trym Ivar Bergsmo / nordnorge.com

6


Ikke let etter nåla i høystakken! Høystakk I dagens forretningsmiljø er effektiv data- og dokumenthåndtering kritisk. Du må raskt kunne lagre, få tilgang til og hente dine data. Dette oppleves ofte som å lete etter “nåla i høystakken”. Finn ut hva Finnmark Kontorservice kan gjøre for å hjelpe deg.

Nål

Introduksjonspris!

Ta testen for å se om Finnmark Kontorservice kan effektivisere måten du jobber med kontrakter

Pris per mnd.

899,36 mnd avtale. eks mva

1. Vet du hvor alle signerte kontrakter du trenger er?

Ja

Nei

2. Vet du utløpsdatoer på kontraktene dine?

Ja

Nei

3. Har du automatisk varsling ved utløp av kontrakter?

Ja

Nei

Ja

Nei

Digitalt arkivsystem

Ringperm, filstruktur på felles el. lignende

4. Når nøkkelpersoner ikke er til stede, finner du da dokumentene til vedkommende? 5. Hvordan lagrer du dine kontrakter

Krysser du av i den blå kolonnen, indikerer det at vi kan effektivisere dine rutiner ved kontraktshåndtering, og vi vil gjerne fortelle deg hvordan. En times møte kan bli en meget god investering. Kontakt oss i dag!

2013

Kontakt: Geir Aslaksen Tlf.: 992 18 663 geir.aslaksen@fks.as


KONTOR I NORD 02.2013

8

NYE BEDRIFTER TRENGER

GODE OG HELHETLIGE FORSIKRINGSLØSNINGER

Det mangler mye på at alle bedrifter har en optimal forsikringsløsning. I mange forsikringsopplegg er det mangel på helhet. Noen av de vitale interessene kan være uforsikret. For en nystartet bedrift vil en skikkelig gjennomgang med en forsikringsrådgiver kunne lønne seg.

Alle vesentlige risikoer må omfattes av forsikringen Det vil ikke være mulig å lage en tilfredsstillende forsikringsdekning uten en nøye gjennomført behovskartlegging. Hvilke verdier og interesser finnes? Hvilke av disse er vesentlige for virksomheten og hvilke er mindre viktige? De fleste vet vel at man må ha bilansvarsforsikring for å få registrert en bil. Det samme gjelder på andre privatrettslige områder, hvor man for eksempel bør ha boligforsikring hvis man eier en bolig. Forsikring handler først og

fremst om å redusere egen risikoeksponering og sikre egne verdier.

henger, men erfarne forsikringsrådgivere vil gjerne hjelpe deg.

Hva må man så ta hensyn til hvis man etablerer en virksomhet?

SpareBank 1 Forsikring er landets fjerde største forsikringsselskap og leverer forsikringsløsninger til private og næringsliv. Vi tilbyr rådgiving gjennom egne, lokale forsikringsspesialister rundt om i Nord-Norge.

På hvilke områder løper bedriften en økonomisk risiko, som det vil være lurt å forsikre seg for? Risiko og forsikringsbehov henger nøye sammen med hva man driver med og hvilken økonomisk risiko man ønsker å sikre seg for. Dette er det ikke like enkelte å ha oversikt over i alle sammen-

Noen forsikringer er nærmest obligatoriske Å drive næringsvirksomhet kan innebære risiko for å påføre andre skade eller økonomisk tap. Dersom din bedrift skulle komme i en situasjon

hvor den kan holdes rettslig erstatningsansvarlig, må den betale erstatning. Erstatningsbeløpets størrelse kan variere, men kan fort bli en belastning for bedriften. Ansvarsforsikringen dekker det erstatningsansvar bedriften kan pådra seg ved utførelse av arbeid eller gjennom leveranse av produkter bedriften produserer, importerer eller selger. For å vinne, må man satse og ta risiko. Dette gjelder absolutt i næringslivet. Du trenger imidlertid ikke å risikere mer enn nødvendig. En uforutsett driftsstans kan fort bli kritisk for din bedrift. Da er det helt nødvendig å ha en forsikring som dekker det økonomiske tapet. Næringsforsikringen er vår løsning på de økonomiske utfordringene en bedrift kan stå overfor når det uforutsette skjer. Det kan for eksempel være tap etter vann-, brann- eller tyveri-skader, som ellers


Seniorrådgiver Magne Overvik, SpareBank1 Nord-Norge Bedriftsmarked Finnmark.

kunne truet bedriftens eksistens. Noen forsikringsordninger er lovpålagte, - som Yrkesskadeforsikring og Tjenestepensjonsordning for de ansatte. Yrkesskadeforsikring er lovpålagt for alle bedrifter som har ansatte. Den har standardiserte dekninger for skade eller sykdom, som den ansatte har pådratt seg i bedriftens tjeneste. Personal- og Pensjonsforsikringer sikrer de ansatte hvis det uforutsette skulle skje. Gode ordninger kan være et konkurransefortrinn i kampen om de beste medarbeiderne. Ansvarsforsikring for motorkjøretøy er et nødvendig minimum for å få registret kjøretøyet. Våre forsikringsløsninger er tilpasset de forskjellige behov.

Gode personalforsikringer kan være et konkurransefortrinn I kampen om å få tak i de bes-

te medarbeiderne, kan gode personalforsikringer gjøre bedriftene mer attraktiv. Her kan man velge mellom forskjellige løsninger, som sammen med yrkesskadeforsikringer gir den ansatte og dennes familie en god økonomisk plattform i tilfeller hvor skader og redusert arbeidsevne oppstår. Tjenestepensjonsordningene i det norske markedet er i endring og valgmulighetene blir flere. Det blir viktig å velge en leverandør som kan gi god, tilpasset rådgiving til den enkelte bedrift.

Bygninger representerer ofte store verdier Her vil verdi, byggemåte, forsikringsform(fullverdi eller førsterisiko), anvendelse av bygningen, orden og renhold, brannteknisk løsning, skadeforebyggende tiltak og egenandel kartlegges og avtales.

Inventar, maskiner og varer

Sikkerhetsforskrifter og Skadeforebygging

Disse verdiene dekkes normalt av en kombinert næringsforsikring. Det er viktig at valgt forsikringssum omfatter den totale verdi av det som befinner seg på forsikringsstedet. Verdier som befinner seg utenfor forsikringsstedet må forsikres særskilt.

Sikkerhetsforskriftene viser bedriftens ansvar for tiltak som kan hindre og begrense skade. Det er vesentlig at disse reglene er kjent i bedriften og blir fulgt. Inntruffet skade på grunn av brudd på sikkerhetsforskriftene kan medføre redusert erstatning. For å unngå skade er det viktig med stort fokus på skadeforebygging. Noen av tiltakene gir fordeler i form av sikkerhetsrabatt eller egenandelsreduksjon.

Avbrudd Ulike skader på forsikringsstedet kan føre til stopp i produksjonen eller at virksomheten for en periode må leie midlertidige lokaler annet sted mens inntruffet skade blir utbedret. Valgt løsning må også ha med dekning for de tap som oppstår i bedriften dersom det for eksempel oppstår brannskade hos leverandør eller kunde. Lag en skikkelig vurdering av nødvendig avbruddsperiode.

Vi gjør det enkelt... I SpareBank 1 vil du få nødvendig rådgiving hos din lokale bankrådgiver. Avhengig av behov og kompleksitet, vil vi tilby tilpasset rådgiving og skreddersydde forsikringsløsninger, alt tilpasset deg og din bedrift.


Mitt navn er Asbjørn Sandøy, og det er jeg som er Kokkejævel. Ble i hine hårde dager utdannet kokk ved Royal Garden Hotel i Trondheim, men har både før og siden jobbet på en rekke steder. På dagtid er jeg nå ferskvaresjef og matgledespreder bak Finnmarks største og kanskje aller beste ferskvaredisk. Dette er en fantastisk kreativ og utfordrende arbeidsplass der mange av mine evner både blir brukt og utfordret. Men ikke alle. Derfor ble enkeltmannsforetaket Kokkejævel skapt. Hele grunnidéen er å gi folk smaksopplevelser utenom det vanlige, basert på kvalitetsråvarer som både er kortreisete, men også som av og til trenger både pass og visum. Dette er noe jeg begren-

ser til helger og enkelte kvelder. Jeg er stor i kjeften, men prøver å ikke gape over ALT for mye ;-) Bortsett fra å følge Bibelens ord om å befolke verden og bli mange, noe jeg har gjort så til de grader, er hele mitt livsprosjekt basert på å spre det glade matbudskap. Lage, fortelle, vise og forklare hvor enkelt det egentlig er å lage virkelig god mat. Denne reportasjeserien er en del av dette livsprosjektet. Her vil jeg dele oppskrifter, vise bilder, fortelle om prosjekter og generelt oppmuntre deg til å tilbringe en stadig større del av livet ditt på kjøkkenet. Håper du etter hvert kan finne både glede og inspirasjon her på Kokkejævel :-)

Høsttrasig – Himmelen kan vente,


KONTOR I NORD 02.2013

Veien hjem var lang og tung. Ingen har jeg møtt. Nå blir kveldene kjølige og sene. Trøst meg du min venn, for nå er jeg veldig trett, og så innbitt, inderlig alene. Det falt meg aldri inn at mørket var så stort. Går og tenker på alt jeg hadde fore. Det er så alt for mye jeg skulle sagt og gjort, men så ALT for lite jeg gjorde. Jeg leter etter noe som kanskje har gått tapt. Glimtet av en barndom i et minne Sommeren er over, den er alltid like kort. Intet varer evig noensinne. Kanskje møtes vi i natten, før vinteren slår inn. Før viddene er hvitkledde og øde. Kanskje finner vi hverandre. Kanskje lærer vi å se. At alle ting på ny en gang skal grøde. Høststormene herjer. Sommeren er død. Drept er lengselen og håpet Jeg elsker kanskje mindre enn det jeg gjorde før, men ikke mindre inderlig og såret. Vi vet det finnes lysglimt, men høsten er så hard. Drømmen er blitt redusert til splinter. Send takk til hjertets venner. De er alt vi har. Og gir oss styrke til å takle nok en vinter. Kom til meg kjæreste, tiden er moden. Dager blir korte og kalde. Tenn alle lys. Kjenner pusten av natten. Snart er det mørkt for oss alle Med Kokkejævels MEGET frie oversettelse av Tove Janssons magiske «Høstvisa», ønsker jeg herved velkommen til «Kulinariske orgasmer» med Kokkejævel! Tidenes trolig varmeste sommer er over. Håper dere har kost dere maks, grillet masse og blitt akkurat passe fulle. Det siste er slett ikke enkelt, så jeg dømmer ingen som sklir litt ut. Nå er vi imidlertid i gang, drepende opplagt og med rett til å tilberede. Årstiden vi nå er inne i er en fantastisk og fargerik tid. Ser du bort fra den iskalde vinden og regnet som utanselig høljer ned, så er det

mye å glede seg over. Og da tenker jeg IKKE på alle oss som med et par ekstra velferdskilo som ENDELIG slipper å blotte våre kunstferdig utformede kropper. Nei, da tenker jeg på all soppen, det ferske viltet, alle bærene, de saftige lammene. Mørke kvelder, sene middager, lange netter. Høsten byr oss på så fantastisk mye godt. Utnytt den, dra ut i skogen. Skyt, sank, plukk! I fare for å bli stemplet som villmarkens ektefødte sønn, noe jeg vitterlig ikke er, så skal jeg fortelle deg en liten historie:

11

Den første, og siste, gangen jeg var på rypejakt, med våpen i hånd, fant sted høsten 1999. Hadde fått lånt meg en hagle som ingen lenger ville ha. Jeg var imidlertid ved godt mot, der jeg vadret av sted sammen med to karer, som av hensyn til det beinharde jegermiljøet har bedt om å forbli anonyme. Vi trasket og gikk, gikk og trasket. Time fulgte time. Ikke en eneste rype var å se. Vi spredte oss. Plutselig, etter nesten 40 års ørkenvandring, fikk jeg øye på en enslig liten rype, delvis skjult bak et tre. Jeg fikk ladet og skutt, i en fart selv Lucky Luke ville nikket anerkjennende til. Tror du herren klype meg at jeg ikke traff også! I auforisk lykkerus styrtet jeg fram til åstedet. Jeg løftet, noe skuffet, det må medgis, det istykkerskutte saukraniet triumferende over hodet. I det jeg står der og feirer mitt drap post mortem, kommer mine to erfarne jegere inn i lysningen. Har siden ikke fått flere jaktinvitasjoner fra den kanten. Nu vel, i dag skal du få være med meg inn i skogen, slett ikke langt fra stedet der jeg bor. Vi skal ikke skyte noe som helst. Vi skal tenne bål, som kanskje er det aller triveligste med å være ute. Vi skal lage enkle små retter på en litt annen måte enn du kanskje ville gjort det på egen hånd. Tror vi skal konsentrere oss om garnityr, dvs. tilbehør. Det er jo ofte tilbehøret som virkelig kan LØFTE et måltid, der hovedråvaren er så gode som høstens delikatesser faktisk er.

maten er servert! Bla om for

oppskrifter


KONTOR I NORD 02.2013

12

BÅLBAKT NAMMELÅR

MARSIPANREMULADE

• Kjøp et fersk nammelår, eller tin et frossent i kjøleskap • Sag av den aller øverste delen av skanken, blir mye tøffere når låret er ferdigstekt • Gni inn med godt med salt et par dager før bruk, i alle fall én dag før • Krydre så med grovmalt svart pepper, tørket timian og rosmarin • Putt inn i en stekepose • Steikes på 65 grader natta over, 12-14 timer, spiller ingen rolle  •F  jern stekeposen •R  ull låret inn i 5-6 runder med sølvpapir, skal være helt tett og isolere godt. •R  ull det så inn i et par aviser av god kvalitet •T  eip det hele stramt sammen • Pakk resten av tursekken og husk solkrem!

• 3 dl lettrømme • 3 dl majones • 100 gram marsipan • 50 gram tørket reinkjøtt • 1/2 ts grovmalt pepper • Finhakk tørket reinkjøtt • Finhakk marsipan • Bland alt sammen mens du tenker "Herregud for en LATTERLIG idé!" • Sett "remuladen" inn i kjøleskapet i en times tid • Ta "remuladen" ut av kjøleskapet, rør rundt, smak på den og send meg en melding på hvilken sang som kommer ut av deg, for SYNGE, det kommer du garantert til å gjøre! • Holder seg i alle fall i en uke hvis den står kjølig, men det kommer neppe til å bli noe problem tenker jeg ;-))

• Fyr opp et bål • Kast nammelåret rett på bålet • Når avisene er brent vekk så gjenstår ca 4 minutter steiking på hver side • Ta låret vekk fra bålet og la det hvile seg ca 5 minutter før du åpner folien • Skjær og del med alle rundt bålet. Server med en god hvitløkdressing eller marsipanremulade • Av og til er det godt med BARE kjøtt :-)

Alt har sin ende, også nammelår med marsipanremulade. Trist, men slik er det. Måtte gastronomiens guder velte sine dufter over dere i høst.

Kulinarisk hilsen ASBJØRN SANDØY Kokkejævel


• Har du tenkt på at dersom du bruker en profesjonell regnskapsfører så har du mer tid til å konsentrere deg om de oppgavene du selv gjør best. • Visste du at Visma Business har løsninger som gjør at du slipper unna masse kontorarbeid, for eksempel ved betaling av regninger og lignende. • Visste du at dersom du bruker bilagsscanning har du tilgang til å se alle fakturaer fra uansett hvor du er i verden dersom du har tilgang til internett. • Visste du at dersom du driver et enkeltmannsforetak og er flink å skille mellom privat og næring på bankkonto kan det spare deg for ekstra kostnader til regnskapsfører. • Visste du at en faktura skal

leveres til regnskapsfører den måneden fakturaen er datert og ikke den måneden den er betalt? • Visste du at alle momsterminer er i partallsmåneder, og at alle terminoppgaver for skattetrekk leveres i oddetallsmåneder? • Visste du at du kan logge deg inn i altinn med din BankID.

ØKONOMI-

TIPS

• Visste du at arbeidstakere over 60 år har rett til en ekstra uke i ferie? Det beregnes da 2,3 % mer i feriepenger i løpet av opptjeningsåret. Feriepengetillegget for den ekstra ferieuken som utbetales med 2,3 % av feriepengegrunnlaget er trekkpliktig og skal behandles som ordinær lønn.

IT-SJEFEN FORTJENER

EN BEDRE HVERDAG

Hvis alt som har med IT løsninger å gjøre, hvis hele infrastrukturen i bedriften fungerer, da kan selv sarte sjeler jobbe som IT- ansvarlig. Sammen med IT-ansvarlig går vi gjennom infrastrukturen i bedriften og avdekker punkter som bør forbedres, før problemene melder seg. Resultatet er at produktiviteten øker. Datametrix er spesialister på IT infrastruktur, og integrerer applikasjoner, designer, installerer og drifter komplekse IT løsninger. I Datametrix trives vi med å spille IT-sjefer gode. Så gode at de opplever en bedre hverdag.

datametrix.no


KONTOR I NORD 02.2013

14

HVEM ER VI?

Eltele, Finnmark Kontorservice og SpareBank 1 Regnskapshuset er tr de beste løsningene til våre felles kunder. Hver for oss bidrar vi med ulik forenkle sine forretningsprosesser og bli mer effektive i arbeidshverdage oppfølging lokalt. Til sammen er vi ca. 80 ansatte med solid erfaring og k I DENNE UTGAVEN AV KONTOR I NORD GIR VI EN NÆRMERE PRESENTASJON AV:

Christer Bjørkmann 1 Hvor lenge har du jobbet her? Ansatt i Eltele siden våren 2010 2 Litt om bakgrunn/utdanning/erfaring: Utdanning i Informasjonsteknologi ved HiFm og HiBu, samt medier og kommunikasjon fra VGS. Har tidligere erfaring fra flere forskjellige jobber innenfor kundeservice. Jobbet både på servicedesk og utviklingsavdelingen i Eltele før jeg begynte på salg.   3 Hva jobber du med? Jeg jobber som Bedriftsrådgiver og driver primært med salg av IT- og kommunikasjonsløsninger fra Eltele i bedriftsmarkedet.   4 Hvordan trives du med oppgavene? Jeg har mange varierte oppgaver og mye kundekommunikasjon som jeg trives veldig godt med.   5 Hva kan dere hjelpe kunder med? (Du/din avdeling) I samarbeid med kunden kan vi komme med råd og forslag til hvordan man kan bruke IT- og kommunikasjonsløsninger til å få en lettere og mer produktiv arbeidshverdag.

Linda Tangen 1 Hvor lenge har du jobbet her? Ansatt 1. juni 2011 2 Litt om bakgrunn/utdanning/erfaring: Ledelsesutdanning, og bachelor i hotelladministrasjon. Rådgiver i bank, og bedriftsrådgiver i konsulentselskap med hovedfokus på forretningsutvikling. Styreverv. 3 Hva jobber du med? Jeg er leder på teknisk avdeling. 4 Hvordan trives du med oppgavene? Min arbeidsdag består av mange spennende oppgaver. Jeg er spesielt glad i kundekontakten og de utfordringene som møter meg som leder for avdelingen. 5 Hva kan dere hjelpe kunder med? (Du/din avdeling) Vår oppgave er å gjøre det mulig for våre kunder å tenke minst mulig på IT i arbeidshverdagen. Dette gjør vi i vårt datasenter ved serverdrift, overvåkning av servere/infrastruktur og systemer, og backup-løsninger. Vi ønsker at våre kunder skal fokusere mest mulig på egen verdiskapning. Vi skal være fremtidsrettet, og sørge for at våre kunder har den ITløsningen som best dekker deres behov.

Jan Bårdsnes 1 Hvor lenge har du jobbet her? Jeg begynte i FKS i mars 1985, og har altså vært i bedriften i over 28 år. 2 Litt om bakgrunn/utdanning/erfaring: Oppvokst i Molde. Har senere bodd og arbeidet i Trondheim,etterfulgt av flere år i Finland. Var disse årene innom mange ulike yrker, men har erfaring fra bransjen etter 2 år i tilsvarende bedrift i Molde. Faglige oppdateringer årlig. 3 Hva jobber du med? Arbeider med reparasjon og vedlikehold av maskiner,montering av møbler, ekspedering av kunder i butikken,med mer. 4 Hvordan trives du med oppgavene? Jeg trives godt med oppgavene,da de medfører at arbeidsdagene blir varierte og gir meg mulighet til å møte ulike mennesker hver dag. Ingen dager blir like. 5 Hva kan dere hjelpe kunder med? (Du/din avdeling) Vi etterstreber at kundene våre skal ha maskiner og løsninger som fungerer, og er best mulig tilpasset for deres behov.


re selvstendige bedrifter med lokalisering og eierskap i nord, som samarbeider om å levere ke kompetanseområder, og tilbyr produkter og tjenester som gjør at kundene våre kan en. Vi tilpasser komplette bedriftsløsninger etter bedriftens behov, inkludert service og kompetanse som er der for både private bedrifter og offentlige virksomheter.

Gunn Bakke Sørensen 1 Hvor lenge har du jobbet her? Jeg begynte å jobbe i Fks 1. september 1995 2 Litt om bakgrunn/utdanning/erfaring: Etter 9-årig grunnskole skulle jeg ha et jobbeår, og har siden jobbet bla, på hotell og i fiskeindustrien. Fikk siden jobb i den gang Televerket der jeg jobba i 17 år. 3 Hva jobber du med? Jeg jobber i butikken med salg av rekvisita, pc, printere, renhold, varebestillinger, prising av varer. 4 Hvordan trives du med oppgavene? Trives veldig godt med mine arbeidsoppgaver og lærer stadig noe nytt, og så har vi masse koselige kunder. 5 Hva kan dere hjelpe kunder med? (Du/din avdeling) Vi hjelper kundene fra den minste binders til store/små maskiner, alt de vil ha til innredning av nye kontor og montering av møbler/maskiner/gardiner.

Torunn Knudsen 1 Hvor lenge har du jobbet her? 11 år (siden januar 2002) 2 Litt om bakgrunn/utdanning/erfaring: Jobbet med regnskap og lønn ca 15 år før jeg begynte i SpareBank 1 Regnskapshuset Nord Norge AS. 2-årig økonomi og adm. ved Høyskolen i Finnmark 3 Hva jobber du med? Regnskap, lønn og årsoppgjør 4 Hvordan trives du med oppgavene? Jeg trives veldig godt med oppgavene. Kundene mine er i ulike bransjer som gir stor variasjon i type oppgaver og spørsmål som skal løses og besvares. 5 Hva kan dere hjelpe kunder med? (Du/din avdeling) Regnskap, lønn og årsoppgjør. Eventuelle spørsmål de måtte ha til disse oppgavene.

Trine Johnsen 1 Hvor lenge har du jobbet her? Jeg jobbet hos Sparbank 1 Regnskapshuset siden februar 2012. 2 Litt om bakgrunn/utdanning/erfaring: Jeg har tre års utdannelse inne økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Finnmark. Har jobbet som regnskapsfører siden høsten 2007. 3 Hva jobber du med? Jeg jobber med regnskap, lønn, fakturering, årsoppgjør og rådgivning. 4 Hvordan trives du med oppgavene? Jeg trives veldig godt med varierte og utfordrende arbeidsoppgaver. Våren er en spennende tid med årsoppgjør. 5 Hva kan dere hjelpe kunder med? (Du/din avdeling) Vi i Regnskapshuset kan hjelpe kunder med alt innen regnskap, lønn og fakturering.


KONTOR I NORD 02.2013

16

KLART FOR NY

JAKTSESONG Jaktsesongen står for tur og FeFo har mål om å legge til rette for at Finnmarks befolkning på best mulig måte skal kunne høste av fylkets rike naturresurser. En spennende høstjakt er rett rundt hjørnet, og 7000 jegere fra hele landet venter i spenning på hvor mye ryper som finnes i Finnmark. Småviltjakt er en fin mulighet for å komme seg bort fra hverdagens strev og plikter. Finnmark er ett av Norges mest populære områder for jakt og friluftsliv. Mange innbyggere mener nærheten til naturen er en de viktigste grunnene til å leve og bo i fylket. Det er muligheter for spenningsfylte jaktopplevelser på skogsfugl, hare, ender, gjess og rødrev i tillegg til rypejakt.

Jaktkort til gode priser Finnmarkseiendommen er et felleseie for alle innbyggerne i fylket. Gjennom Finnmarksloven er alle innbyggerne i Finnmark sikret adgang til småviltjakt i alle jaktfelt i hele jakttiden. FeFo arbeider for, og er garantist for at alle jegere skal ha tilgang til småviltjakt i Finnmark, særlig for innbyggerne i fylket. Jaktkort tilbys til gunstige priser, som er godt under markedsnivå for jegere som er bosatt i

Finnmark. For å sikre en bærekraftig forvaltning av småviltet, kan adgangen til rypejakt for tilreisende jegere begrenses ved høyt jakttrykk i de i de enkelte jaktfelt.

Elgjakta engasjerer Det er svært stor interesse blant finnmarkinger for å høste av fylkets rike naturressurser, og elgjakta er intet unntak. Drøyt 2000 engasjerte kvinner og menn konkurrerer årlig om de 250–300 feltene som tilbys av FeFo. FeFo er glad for å kunne tilby en elgjakt som er blant de aller rimeligste i landet. Mange jakttilbydere i Norge opererer med kilopriser på over 100 kr. Elgjegere i Finnmark betalte i gjennomsnitt kun kr. 35,- per kilo elgkjøtt i 2012.

God dialog FeFo bygger jaktforvaltningen på mål som er nedsatt i 4-års bestandsplaner – gjeldende plan er for perioden 2011–14. Gjennom disse planene er elgstammen i Finnmark delt inn i 5 geografiske bestander, som hver er delt inn i en el-

20-tagger felt i Karasjok. Foto Einar Asbjørnsen

ler flere delbestander. Disse forvaltes kvotemessig hver for seg. FeFo legger stor vekt på å ha god dialog med kommunene og brukerne i både utarbeidelsen og gjennomfø-

ringen av disse planene. FeFo ønsker alle lykke til under årets jakt! Besøk oss gjerne på vår nettside www.fefo.no


FRA BJØRVIKA TIL

BUKTA

Sigurd Pettersen (34) vender hjem til Alta i høst og starter i jobben som avdelingsleder hos SpareBank1 Regnskapshuset.

I 1995 flyttet Pettersen fra Alta til Hamar for å satse på skøyter. Etter 18 år vender han nå hjem med frue og to barn. Han ser frem til å ta fatt på sin nye jobb hos

SpareBank1 Regnskapshuset og tar med seg erfaring blant annet fra stillingen i revisjons- og rådgivningsselskapet Ernst & Young i Bjørvika. – Tidligere jobbet jeg med

å kontrollere regnskap og nå skal jeg jobbe med å produsere regnskap. I tillegg skal jeg ha ansvar for en hel avdeling. Det blir noen nye utfordringer og et større totalansvar,

GLEDER SEG: Sigurd Pettersen tar med seg familien og flytter fra Oslo og Bjørvika til Alta.

men jeg føler meg klar for å ta fatt på jobben, forteller Pettersen som er utdannet siviløkonom og statsautorisert revisor.

– Godt å komme hjem Barna har fått barnehageplass og familien flytter inn i en leiebolig i Bossekop til å begynne med. Samtidig går de i gang med husbygging i Saga, med mål om å bli værende i Nordlysbyen. 34-åringen ser frem til en enklere hverdag med to sett besteforeldre i nærheten. Det gjør også muligheten til å dyrke fritidsinteresser større. – Det vil nok bli større avlastning på ungene med to sett besteforeldre i nærheten. Dessuten bor alle søsknene mine i Alta. Den nærheten til familien var en viktig motivasjon for oss å flytte oppover. I Oslo er det lengre avstander og større tiltak å komme seg ut. I Alta er det nærhet til naturen og lett å komme seg ut i skiløypa. Det skal bli godt å komme hjem, fastslår Pettersen til slutt.


KONTOR I NORD 02.2013

18

ØNSKER LOKAL VERDISKAPING VELKOMMEN Nordkapp Næringshage vil motivere lokale bedrifter til å ville ta del i utviklingen av samfunnet. Næringshagen skal bidra til økt lønnsomhet og kompetanseheving for medlemsbedrifter gjennom samarbeidsprosjekter, innovasjon og nettverksbygging. Noe som vil bli ekstra viktig i tiden fremover hvis bedriftene i Nordkapp ønsker å ta del i verdiskapningen av Statoils oljeplaner. – Dette er et stort vindu som åpner seg for det lokale næringslivet. Vi har hatt en gunstig posisjon tidligere i forhold til fiskeri og reiseliv, men det alene er ikke lenger nok til å utvikle dette samfunnet. Nå får private aktører en mulighet de aldri tidligere har hatt. Klarer vi å motivere dem til å ville gå inn, dyktiggjøre og kvalifisere seg til å kunne være med i den konkurransen som vil komme, så tror jeg fremtiden ser veldig lys ut. Vi ønsker lokal verdiskapning velkommen, sier daglig leder Stig Hansen.

kursene og den veiledningen de trenger, har næringshagen et samarbeid med Universitetet i Tromsø. I sommer fikk de på plass videokonferanseutstyr levert av Eltele for å

gjøre dette samarbeidet mer effektivt. – Jeg tror det utstyret vil gjøre hverdagen enklere og næringslivet mer effektivt. Man trenger ikke å reise for å

delta på møter, men man kan gjøre det her. De kompetanseløftene vi ønsker å tilby blir også enklere å gjennomføre ved hjelp av videokonferanseutstyret, sier Hansen til slutt.

Eltele gjør det enklere For å være godt rustet til å gi sine 55 medlemsbedrifter de

SER LYST PÅ FREMTIDEN I HONNINGSVÅG: Stig Hansen i Nordkapp Næringshage vil motivere bedriftene i lokalsamfunnet.


ØKONOMITIPS Er alle statens satser trekkfrie? Etter statens særavtale er diettsatsen for reiser med overnatting på 670 kroner per døgn. Men skattedirektoratet setter som vilkår at denne bare er trekkfri ved overnatting på hotell eller lignende. Dersom en arbeidstaker overnatter på pensjonat eller hybel/brakke uten kokemulighet, kan kun kroner 295 dekkes trekkfritt av arbeidsgiver. Overnattes det privat eller på hybel/ brakke med kokemulighet, kan kun kroner 192 gis uten at den ansatte blir trukket i skatt.

Elektronisk skattekort Med elektronisk skattekort blir håndteringen av skattekort enklere for deg som arbeidsgiver. Du kan enten

bestille skattekortene via skatteetaten.no eller direkte i ditt lønnssystem. Med elektronisk skattekort har du alltid tilgang til siste gyldige skattekort for dine ansatte, og du slipper å oppdatere lønnssystemet manuelt når en ansatt for eksempel har endret skattekort eller ved nyansettelser.

La oss ta hånd om dine

trykksaker!

2013 er et overgangsår der du frivillig kan ta i bruk det nye systemet for skattekort. Bli med nå, og få god kjennskap til det nye systemet før det blir obligatorisk for alle i 2014. I 2013 må de ansatte fortsatt levere skattekortet til sin arbeidsgiver. Papirskattekortene avvikles i sin helhet først fra inntektsåret 2014.

Nord-Norges første svanemerkede trykkeri

ALTA: Telefon 78 44 68 00 • TROMSØ: Telefon 77 67 78 30 • Post@fagtrykkide.no • www.fagtrykkide.no

Høsten er vakker

Toyota Rav4

www.harila.no - din Toyotaforhandler i nord

Harila AS - Finnmarks største bilforhandler Vestre Jakobselv - Tlf: 78 95 45 60 Hammerfest - Tlf: 78 40 78 20 Alta - Tlf: 78 44 56 00

ÅPNINGSTIDER:

Mandag - fredag: 08.00-16.00 (Vestre Jakobselv: 07.30-15.30)

Besøk vår Facebook-side: Harila-gruppen Toyota og Lexus


KONTOR I NORD 02.2013

20

– KOSTNADSBESPARENDE OG ENKEL I BRUK Polarlys Boligbyggelag i Alta kaster ikke bort tid og penger. De bruker heller bedriftstilpasset programvare levert av Finnmark Kontorservice. For lettere å kunne opprette og arbeide med PDF-filer bruker Boligbyggelaget eCopy PDF Pro Office-pakken levert av Finnmark Kontorservice. I den ene enkle og kompakte programvarepakken kan bedriften blant annet konvertere PDF-filer til og fra Office-formater og signere dokumenter elektronisk. Driftsingeniør i Polarlys Boligbyggelag Robin Ratama er fornøyd med programmet. – Programvaren er ryddig når det kommer til å konvertere andre filer til PDF. Det sparer oss også for en del kostnader og er enkelt å ta i bruk. Vi bruker programmet mye og er veldig fornøyd med hvordan det fungerer, forteller Ratama.

Tekst og foto: Vilde Kvammen FORNØYD KUNDE: Robin Ratama og Polarlys Boligbyggelag benytter seg av programvare levert av Finnmark Kontorservice.


Yahoo! er større en Google i USA I juli var en gammel storhet tilbake på tronen som mest besøkte nettsted i USA, med Google på andreplass på lista. Google har hatt denne førsteplassen uavbrutt siden 2008.

IT-SJEFEN FORTJENER

EN BEDRE HVERDAG

Hvis alt som har med IT løsninger å gjøre, hvis hele infrastrukturen i bedriften fungerer, da kan selv sarte sjeler jobbe som IT- ansvarlig. Sammen med IT-ansvarlig går vi gjennom infrastrukturen i bedriften og avdekker punkter som bør forbedres, før problemene melder seg. Resultatet er at produktiviteten øker. Datametrix er spesialister på IT infrastruktur, og integrerer applikasjoner, designer, installerer og drifter komplekse IT løsninger. I Datametrix trives vi med å spille IT-sjefer gode. Så gode at de opplever en bedre hverdag.

datametrix.no


KONTOR I NORD 02.2013

EFFEKTIV ARBEIDSDAG MED ELTELE Repvåg Kraftlag SA og datterselskapet InfraNord AS i Honningsvåg er avhengig av et godt samarbeid med Eltele for best mulig å kunne bistå kundene på kysten. Nettselskapet Repvåg Kraftlags konsesjonsområde dekker kommunene Nordkapp, Måsøy og deler av Porsanger og Kvalsund. I tillegg til å dekke et stort geografisk område skal bedriften ivareta VIDEOKONFERANSE: Sigve Hansen Gusdal og Repvåg Kraftlag har et godt samarbeid med Eltele på blant annet videokonferanseutstyr.

rundt 4300 kunder, og sine 40 ansatte ved hovedkontoret i Honningsvåg og avdelingskontorene i Olderfjord og Havøysund. I dette arbeidet benytter kraftlaget seg av IT-drifts-

løsning levert av Eltele, deriblant Microsofts intranettløsning kalt SharePoint. De ansatte ved Honningsvågbedriften har tatt i bruk en rekke løsninger som finnes tilgjengelig i programmet.

Felles kalender, saksarkiv, digitalt styrerom, god sporbarhet på post, HMS styring og muligheten for å elektronisk melde inn sykefravær er bare noe av det programmet kan tilby.

Foto: Beate Juliussen / NordNorsk Reiseliv

22


FRA NÆRINGSHAGEN TIL KRAFTLAGET: Fra 1. september tar Elin Nilsen over jobben som administrasjonssjef i Repvåg Kraftlag.

Dette har bidratt til å utvikle oss på effektivitet i arbeidshverdagen, og vi ser at sekretærfunksjonen er på vei ut. Dessuten er det miljøvennlig, siden alle papirer er borte, poengterer avtroppende administrasjonssjef i kraftlaget, Sigve Hansen Gusdal.

Lett å bruke Programmet har brukerverktøy som er designet for å være enkelt i bruk også for personer som ikke nødvendigvis er så tekniske av seg. Det mener Gusdal gjør terskelen for å gå over til «den digitale sekretæren» lavere. – Jeg tror utfordringen er å tørre å ta et slikt system i bruk. Terskelen for å ta i bruk nye systemer er ofte høy hos brukere, men i SharePoint er brukergrensesnittet enkelt og intuitivt, forteller han. Fibersuksess Gusdal er også daglig leder i InfraNord AS, og har vært med på å bygge opp kraftlagets fiberbedrift. I dag er det bygget ut nett i hele Honningsvåg. Den 20. august fikk 170 husstander i Gjesvær og Skarsvåg fiber til en samlet kostnad på 4,5 millioner, og 1. november er det 60 hustander i Kokelv som står for tur. Utbyggingen i Kokelv

har alene kostet nærmere 5 millioner, med god hjelp fra Finnmark fylkeskommune. Fibernettet gir innbyggerne i distriktet nye muligheter. – Det gjør at vi også her ute kan drive større bedrifter. I dag er bedriftene avhengige av god infrastruktur for blant annet å kunne drive turisme, forteller Gusdal.

Mobil-/webbasert timeregistrering for folk på farten!

– Eltele på alle nivå Det er ikke enkelt å få tak i en IT-ingeniør ute i Honningsvåg, og da er det godt å ha en bedrift i Alta som tar seg av vedlikehold og overvåkning. Infranord benytter seg av overvåkingssystemet Zabbix levert av Eltele og har med det full kontroll på sitt fibernett. – Det er alfa og omega for oss. Verktøyet har både klimaovervåkning og overvåkning for innbrudd eller brann. Noe som tar mye tid er nemlig kundesupport: det å reise ut for å lokalisere feil og avvik. Dette overvåkningsverktøyet reduserer kostnadene for oss betydelig, og vi er helt avhengig av det. Vi bruker Eltele på alle nivå, sier Gusdal til slutt.

Tekst og foto: Vilde Kvammen

Kontakt oss på tlf. 90 40 33 33 eller på e-post: salg@timeoversikt.no Utviklet av Ascella AS

www.timeoversikt.no for utfyllende info


Jobb mer effektivt med Finnmark Kontorservice på laget

5 steg for en mer effektiv arbeidsdag med eCopy PDF Pro Office. 1

Opprett, rediger og lag notater i PDF’ene dine

2

Konverter PDF-filer til og fra Office-formater

3

Signer dokumenter elektronisk

4

Konverter og opprett skjemaer på en enkel måte

5

Bygg en PDF av flere filer fra forskjellige formater

Kontakt: Geir Aslaksen 2013

Tlf.: 992 18 663 geir.aslaksen@fks.as

*Kilde: Nuance Communications 2010

Et selskap med 50 medarbeidere taper om lag 400 000 i året på produktivitet, som følge av ikke kompatible PDF- og Microsoft Office formater*

Kin nr 2 13  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you