Page 1

alta Annonser og reportasjer med bedrifter i Nordlysbyen Alta DESEMBER 2013

Julehandel i

Nordlysbyen Alta er den desidert største handelsbyen i Finnmark med fylkets største tilbud på overnattingsmuligheter og Nord-Norges nest største kjøpesenter.

www.handelialta.no


Univ 2

1. august 2013 fusjonerte Høgskolen i Finnmark med Universitetet i Tromsø og ble til Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet. UiT virker i skjæringspunktet mellom nordområdenes særegne utfordringer og den grenseløse vitenskapen. I en region preget av rike naturressurser, arktisk nærhet, flerkulturelle samfunn, spredt bosetting og tunge eksportnæringer. I en verden der forskning og utdanning internasjonaliseres i stadig større utstrekning. Etter fusjonen med Høgskolen i Finnmark har universitetet campuser i byene Hammerfest og Alta. Sistnevnte utgjør hovedcampus for det nyetablerte Finnmarksfakultetet hvor den tidligere Høgskolen i Finnmark hadde hovedsete. Hovedtyngden av utdanning og forskning ved

Finnmarksfakultetet er sosialfaglig utdanning og idrettsutdanning i tillegg til reiseliv og nordlige studier. I Alta finnes mange fritidsmuligheter både for studenter og andre. I gangavstand fra Universitetet ligger Alta sentrum og Studenthuset City. For studentene er Studenthuset et viktig samlingssted hele året, med både restaurant med studentpriser, flotte konsertmuligheter, diskotek og quiz. I tillegg kan man se de nyeste filmpremierene på den moderne kinoen i samme bygg. Kultursalen, som er en del av universitetsbygget i Alta, har også betydd


n e y b s t versite Alta 3

mye for revy-, kor- og musikklivet i kommunen og det settes stadig opp forestillinger og konserter i salen. Studentsamskipnaden i Finnmark (SiF) er en av Norges 25 studentsamskipnader. SiF dekker velferdsbehovene til godt og vel 2000 studenter ved Finnmarksfakultetet. SiFs øverste organ er styret med flertall av studentrepresentanter. Som følge av fusjonen med Universitetet i Tromsø blir studentsamskipnaden omdøpt til Arktisk samskipnad.

Utgiver: Nord-Media AS | www.nord-media.no | Layout: Nord-Media AS | Annonsesalg: Nord-Media AS | Trykk: UnitedPress | Distribusjon: Bring Redaksjon: Odd-Are Skoglund, Vilde Kvammen


FOTO: JANOS KOLOSTYAK / ALTA MUSEUM www.alta.museum.no

- En god investering i 4 Prisstigningen på boligene i Reistadlia har vært formidabel de siste årene. Roy Jonas i Nordbohus anbefaler dermed folk å slå til når nye boliger nå legges ut for salg. I høst legges seks nye bolitger ut for salg i Reistadlia i Alta. Siden 2006 har Nordbohus jobbet med å sette opp nye moderne eneboliger på kanten av Thomasbakken. Mens det generelt i Altas boligmarked har vært en prisstigning på rundt 10 prosent de siste årene, har stigningen på de første boligene som kom opp i Reistadlia vært på hele 30 prosent. Det gjør at daglig leder i Nordbohus med god samvittighet kan anbefale folk å slå til. - Det er en veldig god investering på grunn av den prisstigningen som har vært i området. Dessuten er området attraktivt med nærhet til skole, fritidstilbud, Bossekop sentrum og naturen rundt, forteller Roy Jonas.

POPULÆRT OMRÅDE: Roy Jonas har fått mange gode tilbakemeldinger fra huseierne i det nye boligfeltet.


et populært område 5 Romslige boliger De første av de seks boligene som er under oppbygging står klare på nyåret. Boligene har et bruksareal på 130 kvadratmeter som inneholder blant annet tre soverom og to bad. I tillegg er hver bolig utstyrt med romslig garasje og egen hage. Byggherrene har også satt opp en ballbinge for beboerne.

- Gode tilbakemeldinger Siden Nordbohus startet opp arbeidet med Reistadlia har de bygget og solgt 33 boliger. Etter planen skal boliglaget stå ferdig i 2015. Da har det totalt blitt satt opp 45 boliger med utsikt over Alta. - Dette har blitt et veldig populært område og vi har fått mange gode tilbakemeldinger fra beboerne. Det er et rolig boligfelt og passer veldig fint for barnefamilier, meddeler Jonas til slutt.

I FULL SVING: Nordbohus legger i disse dager flere boliger i Reistadlia ut for salg, og de første boligene er innflyttingsklare på nyåret.

Vi leier ut! • Lifter • Stillas • Jord og hageprodukter • Maskiner • Telt • Pluss mange flere produkter. Du treffer oss på Kronstad, Storengvn. 34 Telefon: 902 33 600


TOYOTA AURIS TOURING SPO RTS

Kompakt og romslig hybrid • • • •

Stilig design uten å kompromisse med verken kapasitet eller effektivitet Kompaktsegmentets første fullhybrid stasjonsvogn - med laveste utslipp Klasseledende lasteevne, med bagasjeromvolum opp til 1658 liter Den beste funksjonaliteten i segmentet, med «Easy Flat». Gjør at baksetet felles ned med ett trykk, med lastegulv i to nivåer og toveis bagasjetrekk

6

Toyota sin nye stasjonsvogn i kompaktklassen kombinerer ikke bare stilig design med segmentets beste lastekapasitet og funksjonalitet - den er også den første fullhybrid-stasjonsvognen i kompaktsegmentet.

baksete som kan felles ned med ett trykk (Easy Flat), lastegulv i to nivåer og toveis bagasjetrekk. Bagasjerommet har dessuten kroker for handleposer, takrails i aluminium, justerbart bagasjenett, tre 12V-uttak og lampe.

I tillegg kommer modellen selvsagt med en rekke bensin- og dieselalternativer. Med CO2-utslipp på bare 85 g/km og lavere NOx- og partikkelutslipp har Auris Hybrid Touring Sports den mest effektive drivlinjen i sin klasse.

De praktiske sidene styrkes ytterligere av en mengde oppbevaringspunkter. Disse inkluderer hanskerom, solbrilleholder, knagger, en myntholder, fire kopp- eller flaskeholdere og armlene bak med dokumentholder, dessuten ekstra rom i dashbord og bakerst i midtkonsollen for små gjenstander.

Batteriet er plassert under baksetet. Dermed medfører innføringen av Toyotas Hybrid Synergy Drive (HSD) ingen kompromisser med hensyn til lastelengde (opp til 2047 mm) eller bagasjevolum (opp til 1658 liter). FUNKSJONELL SETELØSNING Auris Touring Sports er i tillegg den eneste stasjonsvognen i kompaktsegmentet som tilbyr

Bagasjerommet har dessuten flere oppbevaringsrom for hjelpeutstyr. En ny tilhengerpakke som blir standard i Norge tillater Auris Hybrid Touring Sports å trekke inntil 345 kilo. GOD PLASS Auris Touring Sports har samme akselavstand


(2.600 mm) og svingradius (10.4 meter) som 5-dørs kombiversjonen. Samtidig er stasjonsvognen 285 mm lengre enn 5-dørs. Den ekstra lengden fører i sin helhet til økt lasteplass. Ved bruk av baksetene, er lastearealet 1.115 mm langt og 1.452 mm bredt. Dermed er bagasjerommet hele 530 liter stort. Dersom baksetene (som kan legges ned 60:40) ligger flatt, øker lengden til maksimalt 2.047 mm. Den maksimale høyden blir 890 mm (760 mm med fleksibelt gulv i bagasjerommet) og det totale volumet 1.658 liter. VENTER HØYT HYBRIDSALG Fra lanseringen forventes det at rundt 65 prosent av salget av Auris Touring Sports i Norge vil være hybridversjoner. Denne forventningen understreker at hybridbiler langt fra er noen nisjeløsning i dag. De er tvert i mot blitt et klart alternativ for et stort publikum. Toyota leverer allerede nær 50 prosent av egne personbiler som hybrider før nyheten lanseres i disse dager. Auris Touring Sports har en startpris på kr. 232.900,med 1,33 liters bensinmotor. LAVERE TYNGDEPUNKT I likhet med kombimodellene, har Auris Touring Sports barske og dynamiske designtrekk. Panorama-glasstaket (skyview) som du kan få levert på din Auris Touring Sports er ett av de største i segmentet, og øker romfølelsen i kupeen betydelig. Eksteriøret maksimerer de aerodynamiske fordelene ved modellens reduserte høyde, i tillegg til å øke nytten av at nye Auris har vesentlig lavere tyngdepunkt enn forgjengeren. Dette bedrer ikke minst kjøredynamikken. Det nye utseendet betyr også utmerket aerodynamikk, med en luftmotstandskoeffisient på bare 0.28 (Cd). Dette bidrar til redusert drivstofforbruk.

BETONGVEIEN 1, 9515 ALTA, TLF. 78 44 36 80, FAX 78 44 36 99 LÅS OG BESLAG – INNRAMMING – GLASS OG FASADER – SOLAVSKJERMING

7


- Auris Hybrid Touring Sports´ unike detaljer skal gjøre det klart at den er flaggskipet i modellrekken, heter det i en pressemelding.

modifisert. Siktemålet har vært en enda mykere og mer naturlig akselerasjon, med tettere forhold mellom bilens fart og motorens turtall.

FEM SIKKERHETSSTJERNER Omfattende støytiltak sørger for at nye Auris Touring Sports ikke bare har komfortable kjøreegenskaper - den er også stille. Helhetlig lydisolering i motorrommet, fremre hjulhus og dashbord har minimert både motor- og veistøy i kupeen.

Elektro- og bensinmotor kan opptre uavhengig av hverandre eller i samspill. Bensinmotoren (VVT-i) på 1,8 liter genererer sammen med elektromotoren en samlet ytelse på 136 hestekrefter (100 kW). Auris Hybrid Touring Sports klarer 0-100 km/t på 11.2 sekunder og har en toppfart på 180 km/t. Toyota Auris Touring Sports leveres videre med en rekke diesel- og bensinmotoralternativer.

Auris Touring Sports fikk dessuten fem stjerner i Euro NCAPs omfattende kollisjonstest. - Resultatet illustrerer tydelig at Toyota jobber utrettelig med å utvikle stadig sikrere biler. Toppscoren kom til tross for enda tøffere testkriterier i 2013, heter det i en pressemelding.

8

136 HESTEKREFTER Drivlinjen i nye Auris Hybrid Touring Sports HSD innebærer selvsagt også forbedringer av Toyotas unike hybrid-kjøreopplevelse. Særlig viktig for profesjonelle brukere er det at hybridsystemet gir en avslappende og stressfri kjøreopplevelse. Kontrollogikken i Hybrid Synergy Drive-systemets sømløse kraftoverføring, via planetgir, er lett

FLERE UTSTYRSNIVÅ Skulle du velge en Toyota Auris Touring Sport kan du velge mellom fire differensierte utstyrsnivå; Sense, Active, Style og Executive. Selv innstegsversjonen av Auris Touring Sports, Sense, har en nøye gjennomtenkt mengde standardutstyr. To av punktene på listen er «følg meg hjem»-lys og bakkestarthjelp. I tillegg kommer en omfattende mengde tilleggsutstyr du kan velge mellom. EG EN PARKERINGSHJELPER Parkeringsassistenten, som nå er blitt vesentlig lettere å bruke (Easy Set), er standard på alle Executive-modeller og tilvalg på utstyrsnivået Active. Assistenten identifiserer passende parkeringsplasser ved hjelp av ryggekamera og ultralydsensorer foran og bak, og justerer så styrevinkelen automatisk. Alt føreren behøver å gjøre, er å passe på at parkeringen skjer i riktig fart.

KONKURRANSEDYKTIG E PRISER Auris Touring Sports har fått en attraktiv og konkurransedyktig pris. Startpris for modellen er kr 232.900 med 1,33 liters bensinmotor. Hybridmodellen starter på kr. 275.900 mens toppmodellen er priset til kr. 304.800,-. Alle prisene inkluderer frakt og levering Oslo.


+ r i p a p Jule k k e s p p a p e g bøl = Sant Snart er det julaften, og mang en julegave skal pakkes opp. Glade barneøyne lyser opp av alle flotte gaver, og de voksne krøller og stapper julepapir i sekker. Men så kommer spørsmålet, i hvilken pose, eller sekk skal dette papiret da? Nå er det slik at julepapiret/gavepapir ikke er egnet for gjenvinning til nytt papir. Det er for mye leire og fargestoffer til at det skal kunne materialgjenvinnes. Derfor sender Vefas dette til forbrenning slik at det blir til energi, forteller Siw Lene Thomassen i Vefas Alta.

I RØD POSE Det er ikke vanskelig å resirkulere gavepapir og man bruker pose man allerede har i hjemmet. - For å gjøre det enkelt for våre abonnenter tillater vi at julepapiret legges i den røde sekken

for bølgepapp, og vi sender da denne sekken til energigjenvinning i Sverige når vi har tømt avfallsdunkene etter jul, meddeler Thomassen. - SETT SEKKEN VED DUNKEN - Ellers i året ønsker vi kun bølgepapp i denne sekken, og dette sorteres på Stengelsmoen avfallsanlegg, presses og sendes til Ranheim hvor de lager ny bølgepapp av dette. Sekken settes ved dunken, men husk at det er kun denne sekken som kan stå ved dunken, ellers skal alle de andre fargede posene ligge inne i dunken, sier Thomassen og avslutter: - Vefas ønsker alle sammen en miljøvennlig jul!

9


+ r i p a p Jule0 år med 3 k k e s p p a p e g l ø b r e d n e r t n a S = t

10

e t e r å h Neste år kan Monasalongen i Alta feire tre tiår som har vært fylt med utvikling og nytenkning. Her er innehaver Mona Wisløff Vonheim fortsatt i full sving med saksa.


Benedicte legger siste hånd på verket

11

Det hele ble starter i 1984 av Mona Wisløff Vonheim. I dag har salongen samlet over 100 års erfaring med sine fem fast ansatte. Frisørene holder seg hele tiden oppdatert på trender innen hårmote med hyppig kursing. - Vi er jevnlig på kurs i både inn- og utland for å oppdatere oss på det siste innen mote. Vårt mål er å gi kunden det mest optimale resultat i forhold til forutsetninger og mote. KRØLLER TIL JULEBO RDET? Den største nyheten innen hårtrender nå er MiraCurl. En helautomatisk krølltang som lager perfekte krøller på kort tid. Apparatet har blitt svært ettertraktet blant frisører verden rundt på grunn av enkeltheten og presisjonen. Monasalongen kaster seg også på trenden i disse festlige tider. MiraCurl Mirakelmaskin gjør det enkelt å få perfekte lokker til julebordet.

1 3

2 1 å p r e l l Krø

2 3


FO RNØYDE KUNDER Det rolige og stabile miljøet, de nye trendene, tjenestene og tilbudene som tilbys er noe av det som gjør at salongens kunder er fornøyde. Salongen har produktkampanjer hver måned og som medlem i Monasalongen Favør får du ekstra gode fordeler. - Vi gir medlemmene 5 % bonus på alle behandlinger og varekjøp. Disse opptjente poengene kan brukes til å kjøpe valgfrie produkter. Som medlem for du medlemstilbud og nyheter, full oversikt over alle dine besøk og bonussaldo, og du får mulighet til å bestille spesialtilbud på nett og app. Det er dessuten enkelt å bli medlem. - For å bli medlem kan du laste ned Mona Salongens app for iPhone eller Android telefoner. Hvis du ikke har en smarttelefon kan du logge deg inn på vår timebestilling RIKT TILBUD AV TJENESTER I de behagelige massasjestolene hos Mona er det mulig å få gjort det aller meste innen hårpleie.

12

Karianne booker frisørtime

Monasalongen tilbyr: • • • • • • • • • • • • • • •

Klipp Farge/stripebehandling Permanent Løft Hodebunnsmassasje Kurer Extension Fargeanalyse Stilanalyse Brudepynting Oppsett Makeup Vipper og bryn Vippe Extention Anti Permanent

Anette gir en avslappende hårvask


Nå også som nettbutikk! www.interioret-as.no IN T ERI Ø RE T A S , LØ K K E V EIEN 2 5 , 9510 A LTA

TLF 95 17 94 28 Følg oss på facebook: www.facebook.com/interioretas Instagram: interioret | www.interioret-as.no

13

HUS TIL SALGS I ALTA REISTADTUNET BYGGETRINN 5 KOMMER FOR SALG I AUGUST

ANDRE BOLIGER TIL SALGS • Moderne og stor enebolig i Lampemyra 56, Øvre Alta • Ende- og utsiktstomt i Linehøyden 3 Se www.nordbohus.no/alta

Kontaktinfo Kontakt Per Erling tlf 90296709 eller Roy tlf 90510338

S A M A R B E I D S P A R T N E R E

NORDBOHUS ØSTLYNGEN – Buktaveien 16 – Tlf 78 45 62 00 – www.nordbohus.no/alta


DAGLIGE DEADLINER: Gjengen i Haldde arkitekter har mye å gjøre med jobber i hele Finnmark og Nord-Troms.

d e m r e t k e kit

Ar e k r sty 14

For Haldde Arkitekter er lokal hverdagsarkitektur viktig. De bidrar blant annet til å gjøre Alta sentrum litt mer spennende. Arkitektkontoret Haldde Arkitekter startet opp i 2010 og består av fire altaværinger. Det lokale navnet og den lokale tilknytningen er noe den kreative gjengen bruker aktivt. Daglig leder Magnus Langli mener det er en viktig styrke for kontoret. - Vi er en av få i vår bransje i fylket og vi skiller oss ut ved at vi er lokalt forankret. Firmaet og alle som jobber her kommer fra Alta. Det gjør at vi kjenner forholdene her og ser ting med lokale øyne. Det mener jeg er en styrke for oss både i anbudskonkurranser og ellers, forteller Langli.

PIFFER OPP SENTRUM Under byggingen av det nye BUL-huset på Breverud stod Haldde arkitekter for hele prosessen, fra første strøk til ferdigstillelse av bygget, som har blitt et viktig samlepunkt for Bossekop Ungdomslag. For arkitektkontoret er det likevel den ”vanlige” arkitekturen som er viktigst. - Det er gøy å være med på å lage et signalbygg som Nordlyskatedralen, men vi synes hverdagsarkitekturen er vel så viktig. Hvis vi for eksempel kan være med på å gjøre Alta sentrum litt mer spennende, så er det godt nok for oss, presiserer Langli.


l a k d lo 15

ALTA-ARKITEKTER: Solveig Thoresen, Therese Mannsverk, Magnus Langli og Bente Mannsverk kommer alle fra Alta og bruker dette i jobbsammenheng.

MED PÅ NO RDLYSKATEDRALEN

FLERE BRUKER ARKITEKT

Arkitektkontoret ligger under tiltaksklasse tre og har dermed ingen begrensninger når det kommer til typer bygg. De siste årene har det vært svært varierte arbeidsoppgaver, og kontoret har hatt ansvaret for alt fra barnehager til industribygg. Et av de mest markante byggene i bybildet som Haldde arkitekter har bidratt på, er nok Nordlyskatedralen. Her bidro de som hovedarkitektenes forlengende arm i Alta. Det innebar alt fra byggemøter med aktørene i byggeprosessen, til selve innredning av kirken. Katedralen har som kjent blitt kåret til årets bygg i Nord-Norge i 2012.

Som et av tre arkitektkontor i fylket jobber Haldde arkitekter i hele Finnmark og Nord-Troms. Det er med andre ord nok å henge fingrene i, og når folk flest også i stadig større grad benytter seg av arkitekttjenester, har gjengen i Bossekop nesten daglige deadliner. - Vi ser tendenser til at folk generelt ser nytten av å bruke arkitekt i byggeprosesser. Folk flest ser at det å bruke litt ekstra på planlegging kan bidra til at man sparer på det i det lange løp. Det går bedre med hele prosessen med en skikkelig plan i bunnen, sier Langli til slutt.


Fakta om Finnmark

• Kommuner: 19 • Byer: Alta, Hammerfest, Honningsvåg, Vardø, Vadsø og Kirkenes • Innbyggertall: 74 710 innbyggere (1. oktober 2013) • Areal: 48 637 kvadratmeter • Høyeste fjelltopp: Øksfjordjøkelen (1175,4/1204 moh) kilde: Statens Kartverk

• Største innsjø: Iešjávri (68 km²) • Lengste elv: Pasvikelva (360 km) • Fylkesblomst: Multe • Fylkesfugl: Rype • Fylkesstein: Kvartsittskifer • Hovednæringer: Fiske-fiskeindustri-oppdrett, petroleums-virksomhet, reiseliv, reindrift, bergverk og tjenesteyting.

Finnmark fylke har et større areal enn hele Danmark. Finnmark er landets største fylke målt i areal, men landets minste målt i antall innbyggere.

Vardø ligger lenger øst enn Istanbul i Tyrkia. Norges eldste fjell heter Humpen, og ligger i Øst-Finnmark. Allerede i 1891 fikk Hammerfest elektrisk gatebelysning. De var med dette først ut i Norge og Nord-Europa!

7 norske fylker er mindre enn Kautokeino kommune i utstrekning. Kommunen er Norges desidert største målt etter areal (9707,42 km2). Nr. 2 på lista er nabokommunen Karasjok med 5 452,91 km2. Til sammenligning bor det ca. 43 ganger så mange mennesker i Groruddalen i Oslo som i Kautokeino kommune. Honningsvåg er Norges nordligste by.

Det er godt å leve og bo i Finnmark. Samfunnene er ikke store, men svært levende, og med 75 000 innbyggere på 49 000 kvm har vi god plass. For arbeidstakere og arbeidsgivere finnes det gode økonomiske fordeler ved å være etablert i Finnmark.

16

© BJARNE RIESTO / RIESTO.NO / WWW.NORDNORGE.COM / SØR-VARANGER

Knivskjellodden (ikke Nordkappklippen) regnes som Europas nordligste punkt (ligger ca. 1380 meter nord for Nordkappplatået). Nå befinner faktisk Knivskjellodden seg på Magerøya (som er ei øy, selv om den er forbundet til fastlandet via Nordkapptunnelen), derfor regner mange Kinnarodden på Nordkinnhalvøya som fastlands Europas nordligste punkt. Vardø er Norges østligste by. Den laveste temperaturen som er målt i Norge er 51,4°C (Karasjok). Kautokeino i Finnmark ligger lenger sør enn Tromsø i Troms fylke. Norges smaleste punkt ligger i Sør-Varanger kommune.

BOKOMTALE

HJEMGJELD

Boktittel: ..................................................................Hjemgjeld Forfatter: ........................................................... Ronny Trælvik Forlag: .................................................................... Bok i Nord Antall sider: .........................................................................352 Sjanger: .............................................................................Krim Format: ..............................................Innbundet papirutgave

Ronny Trælvik, som har levert en rekke bidrag til Båt i Nord opp gjennom årene, er nå ute med en ny krimbok.

INFORMASJON

Fås i bokhandelen eller på www.bokinord.no

Båt i Nord-frilanser ute med ny bok.

Forfatteren og frilanseren har

skrevet en «ramsalt nordnorsk krimbok, med fjord og fjell, vær og uvær, intriger og dramatikk – intens spenning og uløste mordgåter.» som har fått navnet «Hjemgjeld».


F ØLG ME D PÅ G O D E T IL B UD I N O R DLYS B YE N

Les Handel i Alta på nett Etter flere år med utgivelse av magasiner på trykk tar nå Nord-Media et nytt steg fremover og lanserer nettstedet www.handelialta.no Her kan du lese nyheter og følge med på tilbud fra butikker og tjenesteleverandører i Alta. I tillegg vil alle sakene fra magasinserien Handel i Alta legges ut på siden.

alta

Jule handel i

Nordlysby en handelsby Alta er den desidert en i Finnm største ark tilbud på overnatting med fylkets størst e smulighete Nord-No rges nest største kjø r og pesenter.

NYHETSBREV PÅ EPOST På nettstedet kan du melde deg på vårt nyhetsbrev som sendes ut omtrent èn gang i måneden. Her vil vi lansere ekslusive tilbud fra våre annonsører og nyheter for deg som handler i Alta. Du kan når som helst melde deg ut av nyhetsbrevet.

Annonse r og repo rtasjer m ed i Nordlysbbedrifter yen Alta DESEMBE R 2013

PUBLISER SAKER OM DIN BEDRIFT Er du næringsdrivende i Alta og omegn? Da kan det være smart å følge med på muligheten for å få publisert nyheter om din bedrift. Det kan være egenproduserte saker eller oppdateringer skrevet av Nord-Media. Kanskje er dette løsningen for deg som ikke helt vet hvordan du skal øke oppmerksomheten rundt din bedrift på nett?

S JE K K U T w ww.h and el i a l t a. no

17

www.han delialta.n o

Fra baksideteksten av boka: «William Blix har forlatt Nord-Norge og en fortid som nyhetsjournalist. Nå lever han et anonymt liv i hovedstaden med en jobb han ikke visste eksisterte. Han bærer et savn etter forloveden som forsvant på mystisk vis. Men da fortiden innhenter ham i form av en desperat handling midt i Oslos gater, tvinges han til å returnere. I nord venter flere dramatiske hendelser og en uløst mordgåte – like nervepirrende som den føles umulig å oppklare.»


r e n o j s i d a r t e l u ej

God

Julen er en høytid fylt med kos, mye mat, gaver og masse juletradisjoner. Juletradisjoner slik vi kjenner dem i dag tok langsomt form allerede fra 1500-tallet, hvor man rundt omkring i Europa spiste spesiell mat i forbindelse med julen. I dag er de norske juletradisjoner en blanding av mange hundre forskjellige juletradisjoner. Pinnekjøtt og ribbe, julekaker, julenisse, julegaver, sanger og juletre er stikkord som forbindes med høytiden. I julen slapper vi også av og bruker tid sammen med familien. Det å kunne tilbringe rolige dager sammen med dem man er mest glad i, er nok til syvende og sist den aller viktigste tradisjonen for de aller fleste.

18

ÅRETS

Julegave


Velkommen til en hyggelig handel

Alta kommune

ønsker velkommen til hyggelig julehandel i Nordlysbyen!

Telefon 905 83 817

19 Altaveien 310, 9515 Alta Tlf 78 44 43 10 (11 fax) 8–16 Man-Fre www.itnord.no

TIMEBESTILLING 78 43 06 66 Løkkeveien 9, 9510 Alta

REPARASJON AV DATA – SALG OG SUPPORT

V å r e

å p n i n g s t i d e r :

Man - Fre kl 8.30 - 16.00 Tirsdager kl 10.00 - 18.00

www.picassofrisør.no

Vi er et mediebyrå med base i Alta som leverer produkter både innenfor nettbaserte og tradisjonelle media. Trenger du ny nettside til bedriften, ønsker å annonsere i ett av våre tidsskrifter eller vil ha bistand med din egen trykksak?

BREGNEVEIEN 37 – 9516 ALTA – STIG@STIGSBUD.NO

STØRST PÅ BURGERE Man–Fre 09–22 Lørdag 11–18 Søndag 14–21

Ring 78 45 70 01 – vi kan bidra!

Mobil 959 73 986 www.nord-media.no skoglund@nord-media.no

Tlf 78 43 77 10

1


Sannheten om Juleniss en -og den rø de fluesopp en!

Julenissen kjenner vi alle godt. Den gråbrune norske fjøsnissen eller tuftekallene skulle ha grøt på julaften. Fikk han ikke det ble han sinna og laget pek for bonden. Men hvor kommer den rødkledte store nissen inn i bildet - og hvorfor bruker vi rød fluesopp i juledekorasjonene våre?

Et opphav til nissen med fotsid rød kappe er den tyrkiske biskop Nikolaus, som kom med gaver til barna på St. Nikolaus dag 6. desember. Men hvor kommer den rød- og hvitkledte julenissen fra? Han som klatrer ned pipa med en sekk mens reinsdyrene venter utenfor, før de skal fly tilbake til Nordpolen?

20

SVENSK OPPDAG ER Her kommer den røde fluesoppen inn i bildet! Rød fluesopp er den eneste vanlige forekommende veksten i nordlige områder som kan fremkalle hallusinasjoner. Den svenske oppdagelsesreisende Stellers var i Nord-Sibir på 1730-tallet, og har beskrevet hvordan de sibirske korjakene ruset seg på fluesopp. Tørket fluesopp ble svelget hel uten tygging, eller den ble kokt til suppe - gjerne blandet med blokkebær. Rusen ga kvalme, men man følte også sterk sorg og glede, danset og fikk hallusinasjoner. Urinen tok man vare på i en egen skinn sekk. Giftstoffet ble nemlig ikke nedbrutt, og effekten ved å drikke urin var igjen den samme! SIBIRSK SJAMAN Men hva har alt dette med julenissen å gjøre? Vi må bli i Sibir litt til for å finne svaret: Den amerikanske soppforskeren J. Ott beskrev på 1970-tallet de tradisjonelle midtvintersfestene i Sibir. Vinterboligen til nomadene, yurten, hadde en ljore i taket som var støttet opp av ei kraftig bjørk. Under midtvintersfesten klatret sjamanen ned gjennom ljoren - og han hadde med seg en sekk. I den var det tørket rød fluesopp, eller urin fra folk som hadde spist rød fluesopp. Etter at midtvinters seremonien var ferdig klatret han opp palen og forlot yurten med reinsdyr som transportmiddel.  Altså: Julenissen er kledt i fluesoppens farger. Han flyr gjennom lufte med reinsdyr, slik korjakene trodde sjamanen gjorde - og forskjellen på NordSibir, Kamtsjatka og Nordpolen er ikke stor for en europeer! Dermed har forestillingen om julenissen, reinsdyrene og pipa fatt en forklaring gjennom en berusende rød fluesopp. 


21


GLEM B R U K E R N AVN OG PA SSORD ! V I TAR OSS AV D R I F T E N AV NE T T S I DE N Bl i s y n l i g p å n e t t m ed en a v v å re pa k k el øsni nger : alle priser eks. mva.

NETTSIDE

SOSIALE MEDIER

ANNONSERING

fra

fra

fra

1000

500

500

kr/mnd

• • • • •

kr/mnd

Nettside Nettbutikk Nyhetssaker Epost-lister Tilpasning mobile enheter

• •

skoglund@nord-media.no www.nord-media.no

kr/mnd

Oppsett og administrasjon av sosiale medier Synkronisering fra nettside Kartlegging av behov

Oppsett og administrasjon av annonsering fra nett Annonsering på sosiale medier og søkemotorer

FINN UT MER! TA KONTAKT

22 M O D E R N E ,

K R E A T I V

S A L O N G

– når kvalitet teller –

Monasalongen ble etablert i 1984 av Mona Wisløff Vonheim. I dag er vi 6 ansatte + 1 lærling og utplassering av elever fra frisørlinja. Monasalongen er en godkjent lærebedrift. Vi har store, intime lokaliteter med en rolig og behagelig atmosfære. Vi er jevnlig på kurser i både inn- og utland for å oppdatere oss på det siste innen mote. Vårt mål er å gi kunden det mest optimale resultat i forhold til forutsetninger og mote.

M

IN AL

–A

N

EDICTE – KARIANNE – IRENE N E B – SO E– NJ ETT

Til sammen har vi over 100 års erfaring Tlf. 78 43 54 85 – monasalongen@trollnet.no Timebestilling kan gjøres over nett på: www.monasalongen.no

A–

MO

N A

NYHET! Få perfekte krøller til julebordet med vår nye krøllemaskin Kun kr: 315,-

ALTA Åpningstider: Mandag og fredag 08.30-16.00 Tirsdag, onsdag og torsdag 08.30-19.00 Lørdag 10.00-15.00


Høytiden fo r kos, glede og hu sbranner For de fleste er jula forbundet med julepakker, glade smårollinger, god mat og generell hygge. Men for noen ender julefeiringen med tragedie. MATLAG ING OG LYSBRUK Årsaken til at det brenner mer akkurat i desember er flerdelt. Vi steker og koker mer mat enn normalt, dermed øker sjansen for at gjenglemte gryter på komfyren tar tenning. Tørrkoking er faktisk en av de vanligste årsakene til boligbranner. Hver tiende boligbrann tilberedes på komfyren, heter det på dsb. no. Videre bruker vi mye mer levende lys i jula enn ellers i året. Oppå dette har vi all slags elektrisk julebelysning, som i seg selv utgjør en ekstra risiko. Fyrverkeriet som sendes opp i lufta nyttårsaftenen har tidligere vært en sterk bidragsyter til statistikkene over husbranner, men etter at pinneraketter ble forbudt i 2008. RØYKVARSLERENS DAG Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Gjensidige kjører hvert år 1. desember kampanjen Røykvarslerens dag. Målet er å få folk til å bytte batteri denne dagen. Røykvarslere som fungerer kan være det som blir utslagsgivende for at brannen oppdages og i ytterste konsekvens redder liv. Røykvarslerens dag følges opp med en landsomfattende kontroll av brannsikkerheten i 40.000 boliger. TIPS FO R Å HINDRE BRANN På nettet finner du en rekke sider med tips og triks for hvordan du kan minimere sjansen for at julegleden ender i tragedie. Blant annet har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap lagt ut en rekke tips på sine hjemmesider www.dsb.no

Nesten 50 prosent flere boliger brenner i desember enn i årets øvrige måneder.

Følgende oppgis som viktig å tenke på når det gjelder levende lys: •

Bruk aldri brennbare lysestaker eller lysmansjetter

Ikke plasser flere lys tett inntil hverandre

• Ikke gå fra levende lys • Ikke la barn håndtere lys på egenhånd • Husdyr bør ikke være i samme rom som levende lys • Plasser ikke lys i nærheten av brennbare gjenstander • Om tørrkoking, og da særlig tørrkoking i gryter som inneholder fett eller smult, skriver DSB følgende: • Ved sterk varme er matolje fett og smult selvantennende • Forlat aldri en gryte med fett eller smult • Oppstår en brann, ikke slokk med vann. Legg lokk, brannteppe eller en fuktig hånduk over flammene slik at brannen kveles • Sørg for jevnlig renhold av kjøkkenviften; ved brann på komfyren kan flammene lett spre seg til kjøkkenviften og viftekanalen

23


Sammen skaper vi stolthet lengst nord!

T86 Toyota G

• • • • •

id uris Hybr Toyota A

Toyota Rav 4

Kun solgte lodd er med i trekningen Loddpris: kr. 300,Loddene selges hos Alta IF, Harila, Amfi - Christiania Glassmagasin Overskuddet går til Alta IF Fotball Trekning under Altaturneringen

Julehandel i alta 2013  
Julehandel i alta 2013  

Julehandel i Alta