Page 1


СКОПСКО ЛЕТО ‘07

Покровители:

SKOPJE SUMMER

Grad Skopje Почитувани сограѓани, Токму на Светскиот ден на музиката и стартот на летото на 21-ви јуни, по дваесет и осми пат , Градот Скопје и Дирекцијата за култура и уметност ќе ви пружи духовно освежување и ќе ве дистанцира од секојдневните проблеми.

Exactly on the World day of music and 21st June, the beginning of the summer, it is going to be the 28th time that the Skopje City and the Directorate of Culture and Arts offer you spiritual refreshment and distance you from the everyday problems.

Следните четириесетина дена, место стандардните општествени прилики и неприлики, нашата Метропола ќе ја облее милозливиот звук на музичарите, креативноста на сликарите и вајарите, како и инвентивноста и разиграноста на танчерите и артистите.

In the following forty days, in stead of being covered with the standard social conveniences and inconveniences, our metropolis will be covered in the pleasant sound of the musicians, the creativity of the painters and sculptors, as well as the inventiveness and movement of the dancers and artists.

Вам добро познатите скопски културни катчиња како Куршумли ан, Даут пашин амам, Чифте амам, Кејот на реката Вардар, Сули ан и уште многу други локации во градските и национални институции со предвидените летни збиднувања уште повеќе ќе го заживеат градот, а посетата на Скопјани, се надевам ќе биде масовна, затоа што во овој топол период од годината, Градот подготви разновидно Скопско лето, токму за вас.

The famous and well known cultural places in Skopje, such as Kurshumli An, Daut Pashа Amam, Chifte Amam, the Quay of the Vardar River, Suli An and many other places which are part of the city and national institutions, will bring liveliness to the city with the planned summer events, and I hope that there will be high attendance because in this warm period of the year, the City has prepared various programme for the Skopje Summer just for you.

Оваа манифестација го оправдува епитетот за Скопје ”Отворен град“ кој всушност значи град-домаќин на гости од многу земји ширум светот, но и симбол за соработка меѓу народите, кои впрочем најсилно ги поврзуваат културата и уметноста.

This festival justifies the Skopje’s epithet An Open City, which actually means a city - host of guests from many countries worldwide, as well as a symbol of cooperation among people, who as a matter of fact most firmly connect culture and art.

Ве очекуваме повторно под светлината на театарската сцена, во концертните сали, во галериите, во холот на Македонската Опера и Балет, односно онаму каде што ќе извираат боите и звуците на Скопско лето.

We expect you again under the light of the theatre stage, in the concert halls, in the galleries, in the hall of the Macedonian Opera and Ballet, and, in other words: in all those places where the colours and sounds of the Skopje Summer will spring.

Повелете во пријатните вечери исполнети со духовно творештво и уживајте во миговите, богати со културна програма, бидејќи уметноста е мост меѓу народите и бенефит за секој оној што допрен од убавината се воздига духовно. Повикајте ги вашите најблиски, заедно споделете ја убавината на уметноста, присуствувајте на предвидените градски настани, со тоа, нашиот град ќе биде поубав, разигран и престолнина на културата.

Come and enjoy in the pleasant evenings filled with spiritual creative activity and the moments rich in cultural programme, because art is a bridge between people and a benefit for everyone who touched by the beauty has achieved spiritual growth. Call your dearest ones to share the beauty of art and attend the planned city events, because thus our city will become more beautiful, merrier and a capital of culture.

Yours truly, The Mayor of Skopje City Trifun Kostovski

Ваш, Градоначалник на Град Скопје Трифун Костовски

21 јуни четврток

Dear fellow citizens,

20.00

- Отворање на Ретроспективна изложба на Вениамин Хаџи Наумов – Национална галерија на Македонија – Мала станица

21.00

- Свечено отворање на Скопско лето на првиот ден на летото и светскиот ден на музиката – Симфониски концерт на Македонската филхармонија – диригент: Борјан Цанев, солисти: Анна Кондратенко – виолина, Владимир Костов – виолина, Паскал Краповски – виолончело, Здравко Ангелов – кларинет, Драган Младеновски - труба – Плато пред Дом на АРМ

23.00

- Музика без граници - Улица “ Македонија “ и Кејот на Вардар

22 јуни петок 19.30

- “Долго патување” Перформанс на Павле Пејовиќ Црна Гора - Под Камениот мост во водите на реката Вардар

20.30

- Отворање на изложба на скулптури и објекти на Павле Пејовиќ – Црна Гора – Национална галерија на Македонија – Чифте амам

23 јуни сабота 21.00

- Концерт и претстава “Дуел” – Лоран Сирад – виолончело, Пол Стајку – пијано - Француски културен центар – Дом на АРМ


24 јуни недела 20.30

29 јуни петок

- Концерт на Меѓународен камерен оркестар – диригент: Тошио Јанагисава, Јапонија, солист: Ерика Ханамура – виолина, Јапонија - Музеј на град Скопје

25 јуни понеделник 20.30

- Концерт на наградени ученици од музичкиот оддел при ДМБУЦ “И.Н.Луј” – Музеј на град Скопје

21.00

- Театарска претстава - “ММЕ кој прв почна” или “Голема брзина на стоење” – Дејан Дуковски – Дипломска претстава по актерска игра во класата на Проф.Владо Цветановски – Факултет за драмски уметности – Скопје – Факултет за ликовна уметност – Сули ан

26 јуни вторник 21.00

20.00

- Инсталација “Настан” на Тереза Албор – Велика Британија - Национална галерија на Македонија – Чифте амам

21.00

- Концерт на “The First Marraca$h World Session Orchestra” –Германија – Амбасада на Р. Германија - Midsummer night theatre – Летна сцена МНТ

30 јуни сабота 21.00

- Театарска претстава “Индија, Индија” – Петре Бакевски, режија:Младен Крстевски, копродукција со Скопско лето – Скопска тврдина “Кале“

01 јули недела 21.00

- Театарска претстава - “Вујко Вања” и “Три сетри” – А.П.Чехов претстава по актерска игра во класата на проф.Владимир Милчин – Факултет за драмски уметности

- Концерт на квартетот “Портал” со Марјан Јанкоски /автор, кавал, гајда,тамбура и тапан/ – Музеј на град Скопје

02 јули понеделник 20.30

27 јуни среда 20.00

- Промоција на електронско издание на книгата “Лазар Личеноски” изложба на дела од Лазар Личеноски и документарен филм – Издавач: Градска библиотека “Браќа Миладиновци” во соработка со издавачката куќа “Ѓурѓа”, Кинотеката на Македонија, и Вардар филм – Национална галерија на Македонија – Даут пашин амам

21.00

- Театарска претстава “Јонадаб” – Питер Шефер , режија Дејан Пројковски – Драмски театар - Скопје – Музеј на Македонија – Куршумли ан

28 јуни четврток 20.30

- Премиера на балетската претстава – Undergrоund Us V Them кореографија, режија и костимографија: Саша Ефтимова - Македонска Опера и Балет – Салон на Македонската Опера и Балет

- “Сета таа музика” - отворање на изложба на дел од колекцијата на Тихомир Кондев – Музеј на град Скопје

03 јули вторник 20.00

- Отворање на изложба на фотографии “Македонија каква што ја сакам” на Владимир Арсовски – Музеј на град Скопје


BLUES & SOUL FESTIVAL

05 јули четврток 20.30

- Концерт на Ансамблот за народни песни и игри на Србија “Коло” во соработка со Ансамбл за народни песни и игри на Македонија “Танец” – Салон на Македонската Опера и Балет

03 јули вторник 21.00

Blues & Soul Festival – The Nimmo Brothers (UK), Sherman Robertson & Blues Move (USA/UK) Летен клуб "Kолосеум" - Градски парк

06 јули петок 20.30

- “Шопенова вечер “ - концерт на Јана Павловска – пијано – Музеј на град Скопје

07 јули сабота 20.30

- Концерт на камерниот хор на Еврејската заедница во Македонија “Моис Хасон” – диригент: Томислав Шопов – Еврејска заедница во Македонија - Факултет за ликовна уметност - Сули ан

04 јули среда 21.00

Blues & Soul Festival – Влатко Стефановски Трио (МК), Jan Akkerman (NL) - Летен клуб "Kолосеум" - Градски парк

08 јули недела 20.30

- “Светот е во вашите раце, дизајнирајте го” – изложба на Академија Италијана - Скопје - Национална галерија на Македонија - Мала Станица

21.00

- Концерт на ансамбл на Американската морнарица во Европа “The Diplomats” – Амбасада на САД Плато пред Дом на АРМ


09 јули понеделник

12 јули четврток

20.30

- Инсталација – “Енергијата на природните сили” на Ива Јосифова – Национална галерија на Македонија – Мала станица

21.00

- Оперска претстава “Палјачи” Р. Леонкавало, режија: Волфганг Вајт, Германија, диригент: Бисера Чадловска – Македонска Опера и Балет – Кеј под камениот мост

20.30

- Самостојна изложба на Никола Узуновски - Национална галерија на Македонија – Чифте амам

13 јули петок 21.00

10 јули вторник 20.00

– Изложба “Поврзаност”– Национална галерија на Македонија – Чифте амам

20.30

- Театарска претстава “Зад кулисите” по Мајкл Фрејн, режија: Драгана Милошевски – Попова, драматург: Катерина Момева – Турски театар - Скопје

21.00

- Џез концерт на Дамјан Пејчиновски Трио – Midsummer night theatre – Летна сцена МНТ

15 јули недела 14 јули сабота 21.00

20.30 20.30

- Концерт на Културно уметнички друштва – Кеј под Камениот мост

21.00

- Отворање на Кафе кино – Забавен парк “Луна”

- Театарска претстава “Полковникот птица” Христо Бојчев, режија: Нехад Мемеди – Албански театар - Скопје

КАФЕ КИНО

од 11до 20 јули

21.00 - Забавен парк “Луна”

21.00

- Кафе кино – Забавен парк “Луна”

16 јули понеделник 20.30

11 јули среда

- Премиера на театарската претстава “Семеен викенд” - Ж. Поаре, режија:Мите Грозданов - Театар “Македонија” – Факултет за ликовна уметност – Сули ан

- Концерт на мешаниот камерен хор “Хераклеа” – диригент: Јасмина Ѓорѓеска – Факултет за ликовна уметност – Сули ан

- Џез концерт на Георги Шарески Квартет – Midsummer night theatre – Летна сцена МНТ


21 јули сабота

17 јули вторник 20.30

20.30

- “Григова вечер” – концерт по повод 100 години од смртта на Едвард Григ - Катерина Гелебешева Костадиновска – пијано, Глигор Гелебешев – пијано, Васил Атанасов – обоа, Ана Ројдева – сопран – Амбасада на Кралството Норвешка - Национална галерија на Македонија – Даут пашин амам

23 јули понеделник 21.00

18 јули среда 20.30

Концерт на Катерина Бачевска – флејта, Наташа Стојановска - пијано – Национална галерија на Македонија – Даут пашин амам

- Филмска вечер “Од програмата на Aster fest” – Меѓународен филмски и видео фестивал на автори од Југоисточна Европа – Национална галерија на Македонија – Мала станица

- Концерт на традиционална кинеска музика, песни и танци – Амбасада на Народна Република Кина – Факултет за ликовна уметност – Сули ан

25 јули среда

19 јули четврток 20.30

- Концерт на современа холандска музика - Jorrit Tamminga, Катерина Пејоска, Evelien van den Broek, Александра Поповска, Бобан Бајиќ, Sonsoles Alonso - Музеј на град Скопје

21.00

- Ликовен перформанс “Skin Sensuality Sex“Олгица Димитровска – Национална галерија на Македонија – Мала станица

20.30

- Концерт на квартетот “Сонцето на Анадолија” – Турција – Кемал Билсел Сарисозен – баглама, Угур Алпагут – виолина, Каја Гуч - пијано, Риза Акјурек – перкусионист, Јашар Гумуш – баритон тенор, Фатих Еренлер – неј /флејта од трска/ - Советништво за култура и информации при Амбасада на Република Турција - Национална галерија на Македонија – Даут пашин амам

26 јули четврток 21.00

20 јули петок 20.30

Концерт на Бранко Павловски – кларинет, Наташа Стојановска – пијано - Национална галерија на Македонија – Даут пашин амам

- Концерт на Горан Муратовски – виолина, Наташа Стојановска - пијано – Музичка младина на Македонија - Музеј на град Скопје


SKOPJE SUMMER ‘07 PROGRAM

27 јули петок 20.30

Концерт на Огненка Герасимова – пијано – Музеј на град Скопје

20.00 21.00

28 јули сабота 20.30 21.00

21st June Thursday

- Концерт на КУД „ Јане Сандански” - Австралија во соработка со КУД „Гоце Делчев” - Скопје - Кеј на реката Вардар Концерт – „Гласот на Индија” – Адеш Видмер - ситар и Ајита Видмер - вокал и табла - Шри Ланка – Шри Чин Мој - Скопје - Факултет за ликовна уметност – Сули ан

23.00 19.30 22nd June Friday

23rd June Saturday

30 јули понеделник 21.00

24th June Sunday

Театарска претстава – “Вагинални монолози” – Ив Енслер , режија: Мартин Кочовски - Народен театар Битола - Midsummer night theatre – Летна сцена МНТ 25th June Monday

31 јули вторник 21.00

26th June Tuesday

20.30

21.00

Long Trip – Performance by Pavle Pejovic – Monte Negro – Under the Stone Bridge, on the River Vardar Opening of an Exhibition of sculptures and objects by Pavle Pejovic – Monte Negro – National Gallery of Macedonia – Chifte Amam A Duel, a concert and a play – Loran Sirad – cello – Pol Stajku – piano – the French Cultural Centre – the Army Club

20.30

Concert by an International Chamber Orchestra – Conductor: Toshio Janagisava, Japan, soloist: Erika Hanamura – violin; Japan – Skopje City Museum

20.30

Concert by the rewarded students from the music department at the I.N.Luj Music and Ballet School Centre – Skopje City Museum A play: MF who has started first or The Great Speed of Standing – Dejan Dukovski – graduation play by actors in the class of Professor Vlado Cvetanovski, Faculty of Drama – Skopje – Faculty of Applied Arts – Suli An

21.00

21.00

20.00

-Театарска претстава – “Обѕрни се во гневот Млади – Гневни” – Џон Озборн , режија: Јован Ристовски - Народен театар Битола – Музеј на град Скопје

Opening of the Retrospective Exhibition by Veniamin Hadzi Naumov – National Gallery of Macedonia - Mala Stanica Official opening of the Skopje Summer Festival on the first summer day and the world day of music Symphony concert by the Macedonian Philharmonic Orchestra - Conductor: Borjan Canev; soloists: Anna Kondratenko – violin, Vladimir Kostov – violin, Paskal Krapovski – cello, Zdravko Angelov – clarinet, Dragan Mladenovski – trumpet; – the Plateau in front of the Army Club Music without limits – Makedonia Street and Vardar River quay

27th June Wednesday 21.00

A play: Uncle Vanja and Three Sisters – A.P.Chehov, a play by the actors in the class of Professor Vladimir Milcin – Faculty of Drama Launch of the electronic edition of the Lazar Licenoski book, exhibition by Lazar Licenoski and a documentary – Publisher: Braka Miladinovci city library in cooperation with the Gjurgja publishing house, the Film library of Macedonia and Vardar Film – National Gallery of Macedonia – Daut Pashin Amam Jonabab play – Piter Shefer, director: Dejan Projkovski – Skopje Drama Theatre – Museum of Macedonia – Kurshumli An

20.30

Premiere of the ballet performance: Underground Us V Them; Choreographer, costume designer and director: Sasha Eftimova – Macedonian Opera and Ballet

20.00

Event, Installation by Tereza Albor – Great Britain – National Gallery of Macedonia – Chifte Amam Concert by The First Marraca$h World Session Orchestra – Germany – Embassy of the Republic of Germany - Midsummer night theatre – Summer stage MNT

28th June Thursday

29th June Friday

30th June Saturday 1st July Sunday 2nd July Monday

3rd July Tuesday

4th July Wednesday 5th July Thursday 6th July Friday

21.00

21.00

India, India play – Petre Bakevski; director: Mladen Krstevski, co-production with Skopje Summer – Fortress Kale

21.00

Concert by Portal quartet with Marjan Jankoski (author, pipe, bagpipe, tamboura and drum) – Skopje City Museum

20.30

All That Music – opening of an exhibition including some pieces of the collection of Tihomir Kondev – Skopje City Museum

20.00

Opening of the Macedonia, as I love it exhibition of photographs – Vladimir Arsovski – Skopje City Museum Blues & Soul Festival – The Nimmo Brothers (UK), Sherman Robertson & Blues Move (USA/UK) - Koloseum Summer Club - City Park

21.00

21.00

Blues & Soul Festival – Vlatko Stefanovski Trio (МК), Jan Akkerman (NL) - Koloseum Summer Club - City Park

20.30

Concert by Kolo Ensemble for Serbian folk songs and dances in cooperation with Tanec Ensemble for Macedonian folk songs and dances – Salon MOB

20.30

Shopen’s Night - Concert by Jana Pavlovska – piano – Skopje City Museum

20.30

Concert by the Mois Hason chamber choir of the Jewish community in Macedonia – conductor: Tomislav Shopov – Jewish Community of Macedonia – Faculty of Applied Arts - Suli An

20.30

The World is in your Hands, Design it –Italiana Academy exhibition – Skopje – National Gallery of Macedonia – Mala Stanica Concert by The Diplomats Ensemble of the American Navy in Europe – Embassy of the USA - The Plateau in front of the Army Club

7 July Saturday th

8th July Sunday

21.00


SKOPJE SUMMER ‘07 PROGRAM

Организатор:

Програма во фаза на договарање: Балетски проект „Големата мајка” Дел од програмите на Скопско лето ќе се реализираат во градовите во Македонија

20.30 9th July Monday

21.00

20.00 10th July Tuesday

20.30 21.00

20.30 11th July Wednesday

20.30 21.00

12th July Thursday

13th July Friday 14th July Saturday 15th July Sunday

16th July Monday

20.30 21.00 21.00

Installation – The Energy of the Natural Forces by Iva Josifovska – National Gallery of Macedonia – Mala Stanica Clowns Opera – R. Leonkavalo; director: Volfgang Vajt, Germany; conductor: Bisera Chadlovska – Macedonian Opera and Ballet – Quay at the Stone Bridge Exhibition Conection – National Gallery of Macedonia – Chifte Amam Behind the Scenes play Majlk Frain, director: Dragana Milosevski Popova – Turkish theatre - Skopje Jazz concert by Damjan Pejcinovski Trio – Midsummer Night Theatre – Summer Stage MNT Concert by cultural and artistic groups – Quay at the Stone Bridge The Colonel Bird play, Hristo Bojcev, direktor: Nehad Memedi – Albanian Theatre - Skopje Opening of Café Cinema – Luna Theme Park Individual exhibition by Nikola Uzunovski – National Gallery of Macedonia – Chifte Amam Café Cinema – Luna Theme Park

21.00

Premiere of the Family Weekend play – Z.Pore; director: Mite Grozdanov – Facultuy of Applied Arts – Suli An Café Cinema – Luna Theme Park

21.00

Café Cinema – Luna Theme Park

21.00 21.00

Café Cinema – Luna Theme Park Jazz concert by Georgi Sharevski quartet – Midsummer Night theatre - Summer Stage MNT

20.30

Concert by the Heraclea mixed chamber choir – conductor : Jasmina Gjoeska – Faculty of Applied Arts – Suli An Café Cinema – Luna Theme Park

21.00 20.30

17th July Tuesday 21.00 20.30 18th July Wednesday 21.00

Grig’s Nihgt – Concert marking 100 years since the death of Edward Grig – Katerina Kostadinovska - Gelebeseva – piano, Gligor Gelebeshev – piano, Vasil Atanasov – oboe, Ana Rojdeva – soprano; - National Gallery of Macedonia – Daut Pasha Amam Café Cinema – Luna Theme Park Concert of traditional Chinese music, songs and dances – Embassy of the Republic of China – Faculty of Applied Arts – Suli An Café Cinema – Luna Theme Park

20.30 19th July Thursday

21.00 21.00

20th July Friday/ 21st July Saturday

20.30 21.00

Concert by Katerina Bachevska – flute, and Natasha Stojanovska – piano – National Gallery of Macedonia – Daut Pasha Amam

21.00

Film Night From The Programme of Aster Fest - International film and video festival for authors from South-East Europe – National Gallery of Macedonia – Mala Stanica

20.30

Concert by the Sun of Anadolia quartet – Turkey – Kemal Bilsel Sarisozen – baglama, Ugur Alpagut – violin, Kaja Guch – piano, Riza Ajkutek – percussion, Jashar Gumush, bariton tenor, Fatih Erenler – nej (a flute made from reed) – Consultative Body for Culture and Information at the Embassy of the Republic of Turkey – National Gallery of Macedonia – Daut Pasha Amam

21.00

Concert by Goran Muratovski – violin, Natasha Stojanovska – piano – Music Youth Of Macedonia – Skopje City Museum

23 July Monday

25th July Wednesday

27th July Friday

28th July Saturday

30th July Monday

31st July Tuesday

Concert by Branko Pavlovski – clarinet, and Natasha Stojanovska – piano; - National Gallery of Macedonia – Daut Pasha Amam Café Cinema – Luna Theme Park

20.30

rd

26th July Thursday

Concert of contemporary Netherlands’s music Jorrit Tamminga, Katerina Pejoska, Evelien van den Broek, Aleksandra Popovska, Boban Bajic , Sonsoles Alonso – Skopje City Museum Skin Sensuality Sex Artistic performance – Olgica Dimitrovska - National Gallery of Macedonia – Mala Stanica Café Cinema – Luna Theme Park

20.30

Concert by Ogneneka Gerasimova – piano – Skopje City Museum

20.30

Concert by Jane Sandanski Cultural and Artistic Group – Australia, in cooperation with Goce Delcev Cultural and Artistic group from Skopje – River Vardar Quay Concert – Voice of India – Adesh & Ajita – (sitar-ajita: board, vocal, tamboura, flute) – Shri Lanka – Faculty of Applied Arts – Suli An

21.00

21.00

Vagina’s Monologues play – Iv Ensler; director: Martin Kochovski – Bitola National Theatre – Midsummer Night theatre – Summer Stage MNT

21.00

Look at the Anger Young – Angry play – Hon Ozborn , director ; Jovan Ristovski –Bitola National theatre – Skopje City Museum

Дополнителни информации и резервации во: Дирекцијата за култура и уметност – Скопје Directorate of Culture and Arts - Skopje тел/факс: 316 50 64, 322 23 41, 323 83 72 бул.”Св. Климент Охридски” 58 б. п.фах 519 e–mail: skleto@unet.com.mk www.dku.org.mk

Дирекција за култура и уметност - Скопје Никола Глигоров Мирко Стефаноски Ната Кецкаровска Анче Кузмановска Здравко Кочишки Стамат Наумовски Петранка Георгиевска

Програмата се реализира во соработка со: Македонска филхармонија, Национална галерија на Македонија, Македонска Опера и Балет, Драмски театар - Скопје, Македонски Народен Театар, Народен театар Битола, Албански театар - Скопје, Турски театар - Скопје, Музеј на град Скопје, Ансамбл за народни песни и игри на Македонија “Танец”,Градска библиотека “Браќа Миладиновци” - Скопје, Музичка младина на Македонија, Факултет за музичка уметност, Факултет за драмски уметности, МБУЦ “Илија Николовски - Луј”, S.V.- RSA, Premium film, Aster fest, Забавен парк “Луна”, Амбасада на Република Германија, Амбасада на Кралството Холандија, Амбасада на САД, Амбасада на Народна Република Кина, Амбасада на Кралството Норвешка, Британски совет, Француски културен центар, Советништво за култура и информации при Амбасада на Република Турција, Еврејска заедница во Македонија ,Туристички сојуз на Скопје, КУД “Гоце Делчев”,

Генерални спонзори:

Спонзори:

Медиумски спонзори:

Издавач: Дирекција за култура и уметност - Скопје За издавачот: Никола Глигоров Дизајн: McCann Erickson - Skopje Печат: Скенпоинт - Скопје


sk_leto_2007-catalog  

sk_leto_2007-catalog