Page 1

ДИРЕКЦИЈА ЗА КУЛТУРА И УМЕТНОСТ – Скопје Directorate of culture and arts - SKOPJE


Покровители: Почитувани сограѓани Со препознатлив ентузијам и посветеност, пред 38 години, на 21 јуни – календарскиот почеток на летото и Светскиот ден на музиката, Дирекцијата за култура и уметност ја започна долгата историја на “Скопско лето”. Веројатно неочекувајќи дека овој фестивал, и покрај упорноста и истрајноста, ќе прерасне во културно обележје и симбол на уметничкиот живот во нашиот град, ентузијастите на Дирекцијата ни докажуваат дека за уметноста не постои ни време ни простор како ограничувачки фактор. Во изминативе години, преку внимателно избрана програма на “Скопско лето”, настапија голем број на изведувачи и ансамбли, понудувајќи и ја на љубителите на уметноста својата изведбена енергија во различни жанрови и уметнички правци во областа на музиката, театарот, филмот, литературата, ликовните уметности, како и мултимедијалните перформанси што им додаваат духовна содржина на отворените градски простори кои што вообичаено се користат за секојдневните потреби на граѓаните, како и простори наменети за настани од областа на културата што во летниот период се незначително искористени. Постоењето на фестивалот “Скопско лето” е важно затоа што во текот на 40 дена, во веројатно најтоплиот период од годината, успева да го привлече вниманието на публиката што е гладна за уметнички настани, да задржи во градот значителна група скопјани, како и да го привлече вниманието на странските посетители, на градски локации со специфична историска и естетска вредност: од Матка до Марков манастир, од Старата скопска чаршија до падините на Водно, како и на веќе познатите простори за уметничка интерпретација. Всушност, Скопско лето дава исклучителен придонес кон богатата туристичка понуда на Скопје. И оваа година, програмите ќе се реализираат на 18 локации и простори во Скопје, како што се: театри, ликовни галерии, музеи, Старата скопска чаршија, Сули ан, централното градско подрачје и други кои што во квечерините на летото се претвораат во летни сцени, добивајќи нов лик и функција под закрила на една од деветте музи. Дел од програмите на Скопско лето, што особено радува, и оваа година ќе се одвиваат и на улиците и во објектите на Старата Скопска чаршија, односно во едни од најрепрезентативните објекти и споменици на културата во Скопје, по избор на менаџментот на фестивалот, но и како варијанти со задоволство прифатени од уметниците, а особено од публиката. Почитувани сограѓани, Ви посакувам 40 пријатни летни вечери исполнети со уметност од околу 900 учесници во 52 програмски термини, од коишто 21 музички настани, 10 ликовни изложби, 11 филмски проекции, 7 театарски претстави, 3 промоции на книги и други содржини презентирани од домашни и изведувачи од 16 држави во светот, а на организаторите им пожелувам уште едно успешно фестивалско издание.  ГРАДОНАЧАЛНИК

Коце Трајановски

Организатор: ДИРЕКЦИЈА ЗА КУЛТУРА И УМЕТНОСТ – Скопје Мирко Стефаноски, Никола Глигоров, Ната Кецкаровска, Симона Гајдоска, Стамат Наумовски, Петранка Георгиевска Издавач: Дирекција за култура и уметност – Скопје, За издавачот: Мирко Стефаноски, Дизајн на плакат: Христијан Санев, Дизајн на каталог: Горан Јованов, Печат: Дата понс Надворешни соработници: Aнче Кузмановска, Горан Јованов, Александар Кондев, Габриела Милкова, Искра Бачева, Јасмина Трпевска, Ема Кузмановска, Јасмина Марковска

* Организаторот го задржува правото за измени и дополнувања на програмата * Во случај на невреме обезбедени се алтернативни простори * Салите во Mакедонска Опера и Балет, Македонскиот народен театар, се климатизирани * Влезот на театарските претстави и филмските проекции е регулиран со билети

Голема благодарност до: Конгресен центар „Александар Македонски“, Факултет за ликовни уметности, Македонска Опера и Балет, Македонски народен театар, Драмски театар – Скопје, Музеј на град Скопје, Национална галерија на Македонија, Културно – информативен центар – Скопје

Banка Медиумски спонзори: Програмата се реализира во соработка со: Македонска Опера и Балет, Македонски народен театар, Драмски театар – Скопје, Факултет за музичка уметност – Скопје, ДЛУМ, Факултет за ликовна уметност – Скопје, АНИМАКС, СОКОМ, Музеј на град Скопје, Национална галерија на Македонија, НЛБ Банка АД Скопје, Културно информативен центар – Скопје, Ансамбл за народни песни и игри на Македонија „Танец“, АНПО „Орце Николов“, Музичка младина на Македонија, Амбасада на Република Словенија, Амбасада на Унгарија, Амбасада на Државата Израел, Амбасада на Република Словачка, Амбасада на Босна и Херцеговина, Амбасада на Србија, Амбасада на САД, Турски културен центар - Јунуз Емре, Скопје


По повод првиод ден на летото и светскиот ден на музиката - Fete de la Musique 19:30 Концерт „ЛЕТНИ НОТИ“ на Градскиот дувачки оркестар, диригент: Хусеин Еминовиќ Улица „Македонија“

20:00 Инсталација THINK FREEDOM – МИСЛИ СЛОБОДА Едина Селесковиќ - Бoсна и Херцеговина Улица „Македонија“

21

Јуни

среда


Свечено отворање на СКОПСКО ЛЕТО 2017

на првиот ден на летото и Светскиот ден на музиката

22:00 Концерт на ОМЕР ФАРУК ТЕКБИЛЕК (ÖMER FARUK TEKBiLEK) - САД/Турција

неј, саз, тарабука, ут, зурла, Алесандро Гвис (Allesandro Gwis) – клавијатури, Бахадир Сенер (Bahadir Sener) – канон, Федерико Ферандина (Federico Ferrandina) – гитара, Ратко Даутовски – перкусии, Вагелис Карипис (Vagelis Karipis) – тапани, пекусии (во соработка со Институтот „Јунус Емре“ - Турски културен Центар Скопје) Македонска Опера и Балет

r


22

Јуни

четврток

19:30  „СЛОВЕНЕЧКИОТ СТРИП ОД КЛАСИЦИ ДО ИДНИНА“

изложба на стрипови; автори: Мики Мустер, Костја Гатник, Томаж Лавриќ, Зоран Смилјаниќ, Бернард Коле, Душан Кастелиќ и Игор Рибич Фоаје на МОБ

21:30  ЛАЧНИ ФРАНЗ – Словенија,

Зоран Предин – вокал, Анеј Кочевар – бас, Лука Чадеж – тапани, Боштјан Артичек – клавијатури, Тине Час – гитара (во соработка со Амбасадата на Р. Словенија во Р. Македонија) Плоштад „Мајка Тереза (Плато пред Македонска Опера и Балет)


20:00 Театарска претстава „НИЧИЈА ЗЕМЈА“

по текст на Денис Тановиќ и Александар Морфов Продукција: Македонски народен театар Режија: Александар Морфов – Бугарија, сценографи: Никола Тороманов и Валентин Светозарев, костимографи: Валентин Светозарев и Никола Тороманов, дизајнер на светло: Крис Јегер, асистенти на режисерот: Николина Кујача и Никола Кимовски, играат: Сашко Коцев, Никола Ацески, Александар Михајловски, Гораст Цветковски, Александар Миќиќ, Славиша Кајевски, Александар Ѓорѓиески, Борче Начев, Оливер Митковски, Камка Тоциновски, Ненад Анѓелковиќ, Стефан Спасов, Григор Јовановски, Кристина Гиева, Филип Миленкоски, Александар Иваноски, Марија Кондовска и Томе Станковски Македонски народен театар

20:30 „ТВОЈ И МОЈ ГРАД“, изложба на слики и уникатни теракоти на АДИН ХЕБИБ – Босна и Херцеговина - НЛБ Галерија

23 ПЕТОК

Јуни


21:00 РЕКВИЕМ – В.А. Моцарт Концерт на хорот и оркестарот на Македонската Опера и Балет диригент: Иван Еминовиќ, солисти: Нада Талевска - Спасовска – сопран, Благој Нацоски – тенор, Ирена Кавкалевска – мецо-сопран, Владимир Саздовски – бас, режија: Дејан Прошев, хор мајстор: Јасмина Ѓорѓеска

24

сабота

Македонска Опера и Балет

25

Јуни

недела

26

21:00 Концерт „ФОЛКЛОРОТ НОСИ САМО ЕДНО ИМЕ“ АНИП „Орце Николов“ Плоштад „Карпошово востание“

Јуни

понеделник

20:00 Концерт - Детски фестивал „ПОТОЧИЊА“ Плоштад „Карпошово востание“

Јуни


21:00 Концерт на џез групата „Trió à la Kodály”– Унгарија, Дежо Олах (Dezső Oláh) – пијано, Џерџели Тар (Gergely Tar) – перкусии, Золтан Ердо (Zoltán Erdő) – кларинет, тарогато (во соработка со Амбасада на Унгарија)

27

Јуни

вторник

концертот е дел од Програмата за одбележување на 135 години од раѓањето и 50 години од смртта на Золтан Кодаљ

Факултет за ликовни уметnости – Сули ан (алтернатива: Мултимедијален центар „Јавна соба“)

28 среда

Јуни

20:30 Изложба „ФЕМИНА“ - 8 - III

куратор: Јана Манева Чупоска, учесници: Јана Манева – Чупоска, Жанета Вангели, Славица Јанешлиева, Петра Јовановска, Маријана Костојчиновска Узунчева, Александра Ристовска, Илина Арсова, Дороти Пачкова, Сергеј Андреевски, Феким Хусковиќ, Јован Балов, Жарко Башевски, Ангел Мијов, Миле Ничевски, Борче Богоевски, Милан Андов (во соработка со ДЛУМ) Kултурен информативен центар, Скопје, салон 1


29

Јуни

четврток 20:00 Промоција на книгата „КИНЕЕЊЕ 3Д“ од Тони Цифровски издавач: Дирекција за култура и уметност - Скопје Кинотека на Македонија

20:30 Мултимедијален проект „ЉУБЕН ИВАНОВ 25“ Ана Марковска Музеј на град Скопје

21:00 Комична опера во два чина „ТАКА ПРАВАТ СИТЕ“ - В. А. Моцарт

Оперски ансамбл на Уметничката академија од Осијек - Хрватска учествуваат: Габриела Шкрабал, Мирна Видовиќ, Ања Папа, Стеван Каранац, Борис Шили, Берислав Јерковиќ, пијано придружба: Анте Блажевиќ

Плоштад Мајка Тереза (плато пред Македонска опера и балет)

30 ПЕТОК

Јуни


1

Јули

сабота

21:00 Премиера на балетската претстава „ЛА, ЛА, ЛА!“,

Продукција МОБ Кореограф: Саша Ефтимова, Музика: Драган Ѓаконовски – Шпато, Тодор Бојаџиев, Дуке Бојаџиев, Идеја за костими: Саша Евтимова, Светло мајстор: Милчо Александров, Учествуваат: балетски солисти и ансамбл при Македонската Опера и Балет Плоштад Мајка Тереза (плато пред Македонска Опера и Балет)

11:00 Детска театарска претстава “Малиот принц” Автор: Антоан де Сент Егзипери, драматизација: Тодор Кузманов, Режија: Драгана Милошевска Попов, видео: Бетим Зеќири Играат: Амар Шапка, Мона Мустафа, Бесфорт Идризи

2

Јули

недела

Детски театарски центар – Стара чаршија

21:00 Концерт “РИТАМОТ НА МАНДОЛИНАТА“

Мандолински оркестар „Скопје“ гости: гудачки камерен оркестар „Арко“ диригент: Ерхан Шукри Факултет за ликовна уметnост – Сули ан (алтернатива: Музеј на македонската борба за државност и самостојност)


3

Јули

понеделник 20:00 Театарска претстава „ОТЕЛО“ Вилијам Шекспир Продукција: Турски театар – Скопје Режија: Дејан Пројковски, кореографија: Олга Панго, музика: Горан Трајковски, сценограф: Татјана Христоска Блажевска, костимограф: Тања Кларис, превод: Оздемир Нутку, главен соработник на режија: Сибел Абдиу, асистент на режија: Теодора Силјановска, асистент на сценографија: Милан Несторов, кунг фу мајстор: Влатко Здравковски Театар „Комедија“, Скопје

20:30 Изложба на слики „РЕЗОНАНТНА ФРЕКФЕНЦИЈА “- Венко Цветков Музеј на град Скопје

21:00 Вокално инструментлен концерт на Ансамблот за народни игри и песни на Македонија „ТАНЕЦ“

Плоштад „Карпошово востание“ (алтернатива Музеј на македонската борба за државност и самостојност)


4

20:30 „ВЕЧЕР НА ФАНТАЗИИ“ Концерт на трио „ИНТЕРАРТ“

Јули

Емилија Ристевска - Стефановска – флејта, Александар Стефановски – флејта, Татјана Божиновска – пијано

вторник

Музеј на град Скопје

5

Јули

среда

20:00 - Театарска претстава „ФРАНКЕНШТАЈН“ продукција: Драмски театар – Скопје сценска адаптација, музичка подлога, кореографија и режија: Лилиа Абаџиева – Бугарија, сценографија, костимографија, мултимедија и дизјан на светло: Васил Абаџиев – Бугарија, актери: Зоран Љутков, Игор Стојчевски, Биљана Драгиќевиќ – Пројковска, Благица Димитровска, Филип Трајковиќ, Александар Степанулески, Соња Стамболџиоска, Димитрија Доксевски, Гордана Ендровска, Наталија Теодосиева Драмски театар – Скопје

6

Јули

четврток

21:00 Концерт на Антоние Весковски и ансамблот за удирачки инструменти „Сонант“

пијано придружба Весна Ангелова – Христов, ментор проф. м-р Мојца Седеу Факултет за ликовни уметnости – Сули ан


20:30 - Изложба на карикатури „РЕТРОСТЕКТИВА“ 50 години творештво на ЈОРДАН ПОП ИЛИЕВ Национална галерија на Македонија – Мала станица

7

Јули

петок

21:00 Концерт „МАКЕДОНСКИ ЗВУЦИ 2“Јета Старова Мехмети – флејта и Ермал Мехмети – виолина Факултет за ликовни уметnости – Сули ан (алтернатива: Национална галерија на Македонија, Даут Пашин Амам)

8

Јули

сабота MK

MK

MK

ОТВОРАЊЕ НА

КАФЕ КИНО

21:00 БИТЛСИ: 8 ДЕНА ВО НЕДЕЛАТА / THE BEATLES: EIGHT DAYS A WEEK (2016), САД, музички документарец / траење: 137 минути режија: Рон Хауард, улоги: Пол Мекартни, Џон Ленон, Џорџ Харисон, Ринго Стар /награди: номинација за БАФТА за најдобар документарец, номинации за најдобар документарец од критиката во Лас Вегас, Лондон, Даблин,... Австралија,... Факултет за ликовни уметnости – Сули ан


9

Јули

недела

20:30  Завршен концерт на учесниците на семинарот за виолина на Анна и Олег Кондратенко

(Во соработка со Музичка младина на Македонија) Музеј на град Скопје

КАФЕ КИНО 21:00 ЛОКИ /LOCKE (2013), Велика Британија /САД / суспенс драма / траење: 85 минути, сценарио и режија: Стивен Најт, улоги:Том Харди, Оливија Колмен, Рут Вилсон, Том Холанд,... /награди: најдобро сценарио на Британските независни филмски награди, номинации за најдобри сценарио, режија и главна машка улога на Европските филмски награди, награда за најдобра машка улога според критиката на ЛА,... Факултет за ликовни уметnости – Сули ан

20:30 - Концерт „МЕЛОДИИ ОД ВИЕТНАМ“ Гудачки квартет “HBSO”

(Балет и опера на градот Хошимин) – Виетнам - Танг Танх Нам - виолина, Нгуиен Тхи Чук Тхуиен - виолина, Фам Ву Тхиен Бао - виола и Нгуиен Тан Ањ – виолончело Национална галерија на Македонија – Даут пашин амам

10

Јули

понеделник


КАФЕ КИНО 21:00 САМО КРАЈОТ НА СВЕТОТ JUSTE LA FIN DU MONDE (2016), Канада/Франција,

драма / траење: 97 минути /адаптирано сценарио и режија: Ксавиер Долан, улоги: Гаспар Улие, Марион Котијар, Винсент Касел, Натали Беј,.../ награди: Гран при од жирито на Канскиот филмски фестивал, 3 награди Цезар, 5 канадски филмски награди,... Факултет за ликовни уметnости – Сули ан

11

Јули

вторник

20:00 Промоција на книгата „СКОПСКИ ЛЕГЕНДИ“од Данило Коцевски издавач: Дирекција за култура и уметност – Скопје Музеј на град Скопје

КАФЕ КИНО 21:00 АВТОПАТ НА СМРТТА / COLLIDE (2016), САД / акциски крими-трилер / траење: 99 минути / режија: Ирен Криви, улоги: Николас Холт, Ентони Хопкинс, Фелисити Џонс, Бен Кингсли,... Факултет за ликовни уметnости – Сули ан

КАФЕ КИНО

12

среда

Јули

21:00 ЈАВАЧИ НА КОЊИ / HORSE RIDERS (2017), Македонија драма / траење: 85 минути / режија: Марјан Гавриловски, улоги: Никола Кузелов, Бобан Кулески, Долорес Поповиќ, Владимир Јаревски и Кристијан Стојановски Факултет за ликовна уметnост – Сули ан


13

20:00 Изложба на Друштвото на ликовни уметници на Србија, слики-скулптури - графики

(во соработка со ДЛУМ)

Јули

четврток

НЛБ Галерија

КАФЕ КИНО 21:00 ВЕШТЕРКИТЕ ОД ЗУГАРАМУРДИ / LAS BRUJAS DE ZUGARRAMURDI (2013), Шпанија/Франција / хорор комедија / траење: 112 минути режија: Алекс де ла Иглесија , улоги: Хуго Силво, Марио Касас, Тереле Павез, Макарена Гомез, Кармен Маура…/ награди: 8 награди ГОЈА, „Златен гавран“ на Фестивалот за фантастични филмови во Брисел,,...

Факултет за ликовни уметnости – Сули ан

14

Јули

ПЕТОК

20:00 Театарска претстава „СИНИОТ ПОРТОКАЛ“ продукција: Театар „Џинот“ – Велес автор: Џо Пенхол, режија: Александар Ивановски, драматург: Катерина Момева, сценографија: Филип Коруновски, костимографија: Раде Василев, музика: Сашко Костов, улоги: Самоил Стојановски, Жарко Спасовски, Фаик Мефаилоски, Македонски народен театар – Мала сцена

КАФЕ КИНО 21:00 ПАНАМА / PANAMA (2015), Србија /

романтичен трилер / траење: 97 минути / режија: Павле Вучковиќ, улоги: Славен Дошло, Јована Стојиљковиќ, Милош Пјевач... / награди: награда за најдобар дебитант на белградски ФЕСТ, номинација за „Златна камера“ на Канскиот филмски фестивал и номинација за најдобар филм на Филмскиот фестивал во Сараево,... Факултет за ликовни уметnости – Сули ан


15

Јули

САБОТА

20:00 Театарска претстава „ДЕВЕТКА“

автор: Гоце Ристовски, режија: Богдан Јанковиќ, Продукција: Културен центар Нови Сад и „Театар 34“ – Србија Македонски народен театар - мала сцена

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АМБАСАДА НА РЕПУБЛИКА СРБИЈА EMBASSY OF THE REPUBLIC OF SERBIA

КАФЕ КИНО 21:00 МЕСИ / MESSI (2014), Шпанија /

спортски биографски документарец / траење: 93 минути / режија: Алекс де ла Иглесија улоги: Лионел Меси, Јохан Кројф, Жерар Пике, Андре Иниеста, ... награди: номинација на Венецијанскиот филмски фестивал,... Факултет за ликовни уметnости – Сули ан

16

Јули

НЕДЕЛА

КАФЕ КИНО 21:00 МАЛИТЕ ВИЛЕНИЦИ ПИКСИ / PIXIES

* синхронизирано на македонски / (2015), Канада / анимирана семејна комедија / траење: 78 минути / сценарио и режија: Шин Патрик О’ Рејли, гласови (оригинални): Бил Пекстон, Кристофер Пламер, Алекса ПенаВега, Шин Патрик О’ Рејли,... Факултет за ликовни уметnости – Сули ан

21:00 ТОНИ ЕРДМАН / TONI ERDMANN (2016), Германија / Австрија / Швајцарија / Романија / драмска комедија / траење: 162 минути / сценарио и режија: Марен Аде, улоги: Сандра Хилер, Петер Симонишек, Томас Лојбл, Влад Иванов,... / награда: најдобар европски филм и уште 4 Европски филмски награди, награда на ФИПРЕСЦИ во Кан и номинации за Златна палма, Оскар, Златен глобус, Цезар и БАФТА,... Факултет за ликовни уметnости – Сули ан

КАФЕ КИНО

17

Јули

ПОНЕДЕЛНИК


18

КАФЕ КИНО

Јули

21:00 ИЗРАЕЛСКА ЉУБОВНА ПРИКАЗНА / SIPUR AHAVA ERETZ-ISRAELI (2015), Израел/

САД/Вел.Британија / историска драма / траење: 93 минути / режија: Ден Волмен / улоги: Ади Биелски, Авив Алуш, Алекс Енски,... награди: „Златен петел“ од публиката за главна женска улога на фестивалот „100 цветови“ во Кина (Кинески Оскар)

ВТОРНИК

Факултет за ликовни уметnости – Сули ан

19

19:30 – Изложба на фотографии „Мојот Ерусалим“ на Шломи Амсалем - Израел

Јули

СРЕДА

Фоаје на Македонска Опера и Балет

21:00 Концерт „ЛАДИНО БОГАТСТВО“

на Коби Ошрат (Kobi Oshrat), Галит Гијат (Galit Giat), Ејал Хавив (Eyal Haviv), Гади Сери (Gadi Seri) – Израел (во соработка со Амбасадата на Државата Израел) Плоштад „Мајка Тереза“(плато пред Македонска опера и балет)

20

Јули

ЧЕТВРТОК

21:00 Ревија на наградени филмови на Фестивалот на анимирани филмови „АНИМАКС“ Факултет за ликовни уметnости– Сули ан


21

22:00 Концерт на ГОЦЕ СТЕВКОВСКИ СЕПТЕТ Факултет за ликовни уметnости – Сули ан

24

Јули

ПЕТОК

Јули

ПОНЕДЕЛНИК

20:00 - Театарска претстава „СЕ БАРА СТАР КЛОВН“

автор: Матеј Висниек, режија: Бесфорт Идризи, сценографија и костимографија: Енес Деари, улоги: Сабедин Шахиќи-Косово, Бајруш Мјаку-Македонија, Алфред Буалоти-Албанија, Беќир Нуредини-Македонија Продукција: Театарот на еден актер во копродукција со Меѓународниот театарски фестивал Бутринти 2000 и Градски Театар – Гњилане Факултет за ликовни уметnости – Сули ан (алтернатива: Детски театарски центар)

25

Јули

ВТОРНИК

20:00 - Промоција на книгата „Земјотрес, 05:17“ од Владимир Плавевски Издавач: Македоника Литера Музеј на град Скопје


20:00 Изложба „Скопје – архиТРАНСформа“: „Архибелези“ (изложба на МГС) и „CONCRETE MEMORIES“ изложба на фотографии на МАТИЈАС ШУМАН – Дрезден – Германија (посветена на 50 години од збратимувањето на градот Скопје и Дрезден) Музеј на град Скопје

26 СРЕДА

27

Јули

Јули

ЧЕТВРТОК

20:30 Концерт на трио „АУРА“ Страшо Темков – флејта, Ана Гацева - пијано, Марјан Милошевски – фагот Музеј на град Скопје


28

21:00 Концерт на Kамерниот оркестар на МУЗИЧКА МЛАДИНА НА МАКЕДОНИЈА, диригент: Џанлука Мартиненги - Италија

Плоштад „Мајка Тереза“(плато пред Македонска Опера и Балет)

31

Јули

ПОНЕДЕЛНИК

ПЕТОК

Јули

22:00 Концерт на „ФОЛТИН“

Бранислав Николов– вокал, гитара, Пеце Николовски – кларинет, хармоника и ефекти, Пеце Трајковски „Брада“ – хармоника, клавијатури, гитара и перкусии, Гоце Јовановски – бас, Славчо Јовев – тапани, Марјан Станиќ - перкусии Факултет за ликовни уметnости – Сули ан


PROGRAMME OF SKOPJE SUMMER 2017 Directorate of Culture and Arts - Skopje Under the patronage of: - The City of Skopje - Ministry of Culture of the Republic of Macedonia 21 June (Wednesday)

22 June (Thursday)

23 June (Friday)

19:30

Marking the First Day of Summer and World’s Day of Music - Fete de la Musique - Concert „SUMMER NOTES“ by the Brass band of the City, conductor Husein Eminović - Central City Area

20:00

Installation THINK FREEDOME by Edina Selesković – Bosnia and Herzegovina. In collaboration with the U.S Embassy in Macedonia - Central City Area

22:00

Concert performed by ÖMER FARUK TEKBiLEK – USA/Turkey Ömer Faruk Tekbilek – ney, kaval, zurna, oud, bağlama Allesandro Gwis – keyboards, Bahadir Sener – canon, Federico Ferrandina – guitar, Ratko Dautovski – percussion, Vagelis Karipis – drums, percussion - (in collaboration with the Institute Yunus Emre – Turkish Centre of Culture Skopje) - Macedonian Opera and Ballet

19:30

“SLOVENIAN COMIC STRIPS FROM CLASSICS TO THE FUTURE” Exhibition of Comic Strips; Authors: Miki Muster, Kostja Gatnik, Tomaž Lavrič, Zoran Smiljanovič, Bernard Kole, Dusan Kastelič i Igor Ribič - Macedonian Opera and Ballet – Foyer

21:30

Concert performed by the rock band Концерт на рок групата Lačni Franz - Slovenia, Zoran Predin – vocals, Anej Kočevar – bass guitar, Luka Čadež - drums, Boštjan Artiček – keyboards, Tine Čas – lead guitar - “Mother Theresa” Square (plateau in front of Macedonian Opera and Ballet)

20:00

Theatre production „NO MAN’S LAND“, Author: Danis Tanović and Aleksandar Morfov, Director: Aleksandar Morfov – Bulgaria, Production Designers: Nikola Tormanov and Valentin Svetozarev, Costume Designers: Valentin Svetozarev and Nikola Tormanov, Stage Lighting: Chris Jeger, Director’s Assistants: Nikolina Kujaća and Nikola Kimovski, roles: Sashko Kocev, Nikola Aceski, Aleksandar Mihajlovski, Gorast Cvetkovski, Aleksandar Mikic, Slavisha Kajevski, Aleksandar Gjorgjieski, Borche Nachev, Oliver Mitkovski, Kamka Tocinovski, Nenad Angjelkovikj, Stefan Spasov, Grigor Jovanovski, Kristina Gieva, Filip Milenkovski, Aleksandar Ivanoski, Marija Kondovska and Tome Stankovski, Production: Macedonian National Theatre - Macedonian National Theatre

20:30

Exhibition of drawings and terracotta by ADIN HEBIB – Bosnia and Herzegovina - NLB Gallery

24 June (Saturday)

21:00

REQUIEM – W. A. Mozart – concert perfomed by the choir and orchestra of Macedonian Opera and Ballet – conductor: Ivan Eminovikj, solists: Ana Durlovski – soprano, Blagoj Nacoski – tenor, Nada Talevska Spasovska - soprano, Irena Kavkalevska – mezzo soprano, Vladimir Sazdovski – bass, Director: Dejan Proshev, Maestro: Jasmina Gjorgjeska - Macedonian Opera and Ballet

25 June (Sunday)

21:00

Concert „FOLKLORE HAS ONLY ONE NAME” Ensemble of Traditional Dances and Songs “Orce Nikolov” - Square “Karposhovo vostanie”

26 June (Monday)

20:00

Festival for children „STREAMLETS“ - Square “Karposhovo vostanie”

27 June (Tuesday)

21:00

Concert performed by the jazz band „Trió à la Kodály” – Hungary, Dezső Oláh – piano, Gergely Tar – percussion, Zoltán Erdő – clarinet, tárogató (in collaboration with the Embassy of Hungary) -the concert is a part of the Program for marking 135 years since the birth and 50 years since the death of Zoltan Kodalj - Faculty of Fine Arts – Suli an (alternative: Multimedia centre “Public room”)

28 June (Wednesday)

20:30

Exhibition „FEMINA“, Curator: Jana Maneva - Chuposka, partiipants: Jana Maneva – Chuposka, Zhaneta Vangeli, Slavica Janeshlieva, Petra Jovanovska, Marijana Kostojchinovska Uzuncheva, Aleksandra Ristovska, Ilina Arsova, Doroti Pachkova, Sergej Andreevski, Fekim Huskovikj, Jovan Balov, Zharko Basheski, Angel Mijov, Mile Nichevski, Borche Bogoevski, Milan Andov (in collaboration with DLUM) - Cultural Information Centre – Hall 1

29 June (Thursday)

20:00

Promotion of the book “KINEENJE 3D” by Toni Cifrovski, Publisher: Directorate of Culture and Arts – Skopje - Cinema of Macedonia

20:30

Multimedia project “LJUBEN IVANOV 25” by Ana Markovska – Museum of the City of Skopje

30 June (Friday)

21:00

Comic opera in two acts “ALL WOMEN DO THAT” – W. A. Mozart – Opera Ensemble of the Academy of Arts – Osijek – Croatia, Participants: Gabriela Shkarbal, Mirna Vidovic, Anja Papa, Stevan Karanac, Boris Šili, Berislav Jerkovic, piano – Ante Blazhevic - “Mother Theresa” Square (plateau in front of Macedonian Opera and Ballet)

01 July (Saturday)

21:00

Premiere of the ballet performance “LA, LA, LA!”, Production: Macedonian Opera and Ballet; Choreography: Sasha Eftimova, Musical production: Dragan Gjakonovski – Shpato, Todor Bojadzhiev, Costume production: Sasha Evtimova, Stage Lighting: Milcho Aleksandrov, Choreography Assistant: Dafina Daniloska, Coordinator: Marjan Vasilevski, Stefan Pehchevski, Participants: Ballet solists and Ensemble from the Macedonian Opera and Ballet - “Mother Theresa” Square (plateau in front of Macedonian Opera and Ballet)

02 July (Sunday)

11:00

Premiere of the children’s play “THE LITTLE PRINCE”, Author: Antoine de Saint-Exupéry, Scene Adaptation: Todor Kuzmanov, Director: Dragana Miloshevska Popov, Production Designer: Enes Deari, Video: Betim Zekjiri, Cast: Amar Shapka, Mona Mustafa, Besfort Idrizi, Production: Children’s Theatre Centre – Skopje - Children’s Theatre Centre – Skopje

21:00

Concert “THE MANDOLIN’S RHYTHM” – mandolin orchestra “Skopje”, guests: String Chamber Orchestra “Arko” – Conductor: Erhan Shukri - Faculty of Fine Arts – Suli an (alternative: Museum of the Macedonian Struggle)

20:00

Theatre production “OTHELLO” by William Shakespeare, Director: Dejan Projkovski, Choreography: Olga Pango, Musical Production: Goran Trajkovski, Production Designer: Tatjana Hristoska Blazhevska, Costume Designer: Tanja Klaris, Translation: Ozdemir Nutku, Main collaborator in directing: Sibel Abdiu, Director’s Assistant: Teodora Siljanovska, Production Designer’s Assistant: Milan Nestorov, Kung Fu Master: Vlatko Zdravkovski, Roles: OTHELLO: Dzhenap Samet, DESDEMONA: Suzan Akbelge, IAGO: Selpin Kerim, CASSIO: Osman Ali, EMILIA: Zubejde Ali, RODERIGO: Neat Ali, Production: Turkish Theatre - Skopje

03 July (Monday)

20:30

- Theatre “Comedy” Exhibition „RESONANT FREQUENCY“ by Venko Cvetkov - Museum of the City of Skopje

21:00

Vocal and instrumental concert – Ensemble of Traditional Macedonian Dances and Songs “TANEC” - Square “Karposhovo Vostanie” (alternative Museum of the Macedonian Struggle)

04 July (Tuesday)

20:30

“AN EVENING OF FANTASIES” a concert performed by the trio “INTERART” – Emilija Ristevska– Stefanovska – flute, Aleksandar Stefanovski – flute, Tatjana Bozhinovska - Museum of the City of Skopje

05 July (Wednesday)

20:00

Theatre production “FRANKENSTEIN” – Scene Adaptation, Musical accompaniment, Choreography and Director: Lilia Abadzhieva – Bulgaria, Production Designer, Costume Designer, Multimedia and Stage Lighting: Vasil Abadzhiev – Bulgaria, cast: Zoran Ljutkov, Igor Stojchevski, Biljana Dragikjevikj – Projkovska, Blagica Dimitrovska, Filip Trajkovikj, Aleksandar Stepanuleski, Sonja Stamboldzhioska, Dimitrija Doksevski, Gordana Endrovska, Natalija Teodosieva, Production: Dramski Theatre - Skopje - Dramski Theatre - Skopje

06 July (Thursday)

21:00

Concert performed by Antonie Veskovski and the Ensemble of Percussion Instruments “Sonant”, piano accompaniment: Vesna Angelova – Hristov, Mentor Professor MR Mojca Sedeu - Faculty of Fine Arts – Suli an


07 July (Friday)

20:30

Exhibition of caricatures – 50 years workmanship of JORDAN POP ILIEV – Multimedia Centre “Mala Stanica”

21:00

Concert “MACEDONIAN SOUNDS 2” – Jeta Starova Mehmeti – flute and Ermal Mehmeti – violin - Faculty of Fine Arts – Suli an (alternative: National Gallery of Macedonia – Daum Pashin Amam)

08 July (Saturday)

21:00

OPENING OF CAFÉ CINEMA THE BEATLES: EIGHT DAYS A WEEK (2016) /USA/ musical documentar/ Duration: 137 minutes Director: Ron Howard, Cast: Paul McCartney, John Lennon, George Harrison, Ringo Starr/ Awards: Nominated for BAFTA for Best Documentary, Nominated for Best Documentary by film critics in Las Vegas, London, Dublin, Australia,… - Faculty of Fine Arts – Suli an

09 July (Sunday)

20:30

Concert performed by the participants of the SEMINAR OF ANNA AND OLEG KONDRATENKO - Museum of the City of Skopje

21:00

CAFÉ CINEMA - LOCKE (2013), Great Britain /USA / Suspense Drama / Duration: 85 minutes, Production Designer and Director: Steven Knight, Cast: Tom Hardy, Olivia Colman, Ruth Wilson, Tom Holland/ Awards: Won a British Independent Film Award for Best Screenplay, Nominated at the European Film Awards for Best Screenplay, Director and Main Male Role, Won an award for Best Male Role according to film critics of Los Angeles,… - Faculty of Fine Arts – Suli an

20:30

“MELODIES FROM VIETNAM” a concert performed by the String Quartet HBSO (Ballet and Opera of the City of Ho Chi Minh) – Vietnam – Tang Tanh Nam – violin, Nguien Thi Chuk Thuien – violin, Pham Vu Thien Bao – viola and Nguien Tan Anj – violocello - National Gallery of Macedonia – Daut pashin amam

21:00

CAFÉ CINEMA – IT’S ONLY THE END OF THE WORLD (2016), Canada/France, Drama / Duration: 97 minutes /Adaptation of Screenplay and Director: Xavier Dolan, Cast: Gaspard Ulliel, Marion Cotillard, Vincent Cassel, Nathalie Baye/ Awards: Grand Prix of Cannes Film Festival, 3 Caesar Awards and 5 Canadian Film Awards,… - Faculty of Fine Arts – Suli an

20:00

Promotion of the book “LEGENDS OF SKOPJE” by Danilo Kocevski, Publisher: Directorate of Culture and Arts - Skopje - Museum of the City of Skopje

21:00

CAFÉ CINEMA - COLLIDE (2016), USA / Action/ Crime/ Thriller/ Duration: 99 minutes/ Director: Eran Creevy, Cast: Nicholas Hoult, Anthony Hopkins, Felicity Jones, Ben Kingsley - Faculty of Fine Arts – Suli an

12 July (Wednesday)

21:00

CAFE CINEMA - HORSE RIDERS (2017), Macedonian Drama/ Duration: 85 min. / Director: Marjan Gavrilovski, cast: Nikola Kuzelov, Boban Kulevski, Dolores Popovikj, Vladimir Jarevski and Kristijan Stojanovski - Faculty of Fine Arts– Suli An

13 July (Thursday)

20:00

Exhibition by The Society of Fine Artists in Serbia, Drawings-Sculptures-Graphics (In collaboration with DLUM- The Society of Fine Artists in Macedonia) - NLB Gallery

21:00

CAFE CINEMA - THE WITCHES OF ZUGARAMURDI/LAS BRUJAS DE ZUGARRAMURDI (2013), Spain/France/ Horror Comedy/ Duration: 112 min. Director: Álex de la Iglesia, Cast: Hugo Silva, Mario Kasas, Terele Pávez, Macarena Gomez, Carmen Maura…/ Awards: 8 GOYA awards; winner of the “Golden Raven” at Brussels International Fantastic Film Festival. - Faculty of Fine Arts– Suli An

20:00

Theatre production “BLUE/ORANGE” – Author: Joe Penhall, Director: Aleksandar Ivanovski, Dramaturgue: Katerina Momeva, Production Designer: Filip Korunovski, Costume Designer: Rade Vasilev, Musical Composer: Sashko Kostov, Cast: Samoil Stojanovski, Zarko Spasovski, Faik Mefailoski, Produced by Theatre “DZINOT”- Veles - Macedonian National Theatre

10 July (Monday)

11 July (Tuesday)

14 July (Friday)

21:00

15 July (Saturday)

20:00

CAFE CINEMA - PANAMA (2015), Serbia / Romantic Thriller / Duration: 97 min./ Director: Pavle Vuchkovikj, Cast: Slaven Doshlo, Јована Stojiljkovikj, Milosh Pjevach: Award for Best Debut at Belgrade FEST; nominated for “Caméra d’Or” (“Golden Camera”) Award at Cannes Film and nominated for Best FIlm at Sarajevo Fiml Festival - Faculty of Fine Arts– Suli An Theatre production: “NINE” – Author: Goce Ristovski, Director: Bogdan Jankovikj, Production: Cultural Centre Novi Sad and “Theatre 34” – Serbia (in collaboration with the Embassy of Serbia in the Republic of Macedonia) - Small stage in MNT

21:00

CAFE CINEMA - MESSI (2014), Spain / Biographical Sports Documentary/ Duration: 93 min. / Director: Álex de la Iglesia Cast: Lionel Messi, Johan Cruyff, Gerard Piqué, Andrés Iniesta. Awards: nominated for Venice Film Festival,... - Faculty of Fine Arts– Suli An

16 July (Sunday)

21:00

CAFE CINEMA - PIXIES (2015) *Dubbed into Macedonian/ Canada / Animated Family Comedy/ Duration: 78 min./ Screenwriter and Director: Sean O’Reilly; Cast (original): Bill Paxton, Christopher Plummer, Alexa Vega. - Faculty of Fine Arts– Suli An

17 July (Monday)

21:00

CAFE CINEMA - TONI ERDMANN (2016), Germany/Austria/Switzerland/Romania/ Drama/Comedy/ Duration: 162 min. / Screenwriter and Director: Maren Ade, Cast: Sandra Hüller, Peter Simonischek, Thomas Loibl, Vlad Ivanov/ Award: Best European Film and four other European awards, FIPRESCI Award at Cannes and nominated for “Palme d’Or” (“Golden Palm”), Oscar, Golden Globes, Caesar, and BAFTA... - Faculty of Fine Arts– Suli An

18 July (Tuesday)

21:00

CAFE CINEMA-ISRAELI FILM - Faculty of Fine Arts– Suli An

19 July (Wednesday)

19:30

Exhibition of photographs “My Jerusalem” by SHLOMI AMSALEM – Israel - lobby of Macedonian Opera and Ballet

21:00

Concert “THE TREASURE OF LADINO” Kobi Oshrat, Galit Giat, Eyal Haviv, Gadi Seri – Israel (In collaboration with the Embassy of the State of Israel) - “Mother Theresa” Square; plateau in front of Macedonian Opera and Ballet

20 July (Thursday)

21:00

Showcase of awarded films at the Animated Film Festival “ANIMAX” - Faculty of Fine Arts– Suli An

21 July (Friday)

22:00

Concert of the Septet “Goce Stevkovski” - Faculty of Fine Arts– Suli An

24 July (Monday)

20:30

Theatre production “OLD CLOWN WANTED” - Author: Matei Vișniec, Director: Besfort Idrizi, Production and Costume Designer: Enes Deari, Cast: Sabedin Shahikji, Bajrush Mjaku, Alfred Bualoti, Bekir Nuredini, Produced by “The Theatre of One Actor”; coproduction with the International Theatre Festival “Butrinti” 2000 and City Theatre – “Gnjilane” - Faculty of Fine Arts– Suli An (alternative: Children’s Theatrical Centre)

25 July (Tuesday)

20:00

Promotion of the book “5:17” by Vladimir Plavevski - Museum of the City of Skopje

26 July (Wednesday)

20:00

Exhibition „Скопје – архиТРАНСформа“: „Архибелези“; (exhibition of MGS) and “CONCRETE MEMORIES”, an exhibition of photographs by Matthias Schumann – Dresden – Germany (dedicated to 50 years of collaboration between the City of Skopje and the City of Dresden) - Museum of the City of Skopje

27 July (Thursday)

20:30

Concert by the TRIO “AURA”– Strasho Temkov - flute, Ana Gaceva – piano, Marjan Miloshevski – bassoon - Museum of the City of Skopje

28 July (Friday)

21:00

Concert of the Chamber Orchestra “MUSICAL YOUTH OF MACEDONIA”, Conductor: Gianluca Martinenghi - Italy - “Mother Theresa” Square; plateau in front of Macedonian Opera and Ballet

31 July (Monday)

22:00

- Concert of the group “FOLTIN” Branislav Nikolov– vocals, guitar, Pece Nikolovski– clarinet, harmonica and effects, Pece Trajovski “Brada”– harmonica, keyboard, guitar and percussion, Goce Jovanovski– bass, Slavcho Jovev– drums, Marjan Stanikj- percussion - Faculty of Fine Arts– Suli An


Дирекција за култура и уметност – Скопје Directorate of Culture and Arts - Skopje бул. „ Св. Климент Охридски“ б.б. п.фах 519 тел/факс: 3222 341, 3165 064 e–mail: skleto@unet.com.mk   www.dku.org.mk www.facebook.com/skopskoleto.skopje @skopskoleto

Profile for Directorate of Culture and Arts Skopje Summer

Katalog skopsko leto 2017  

Katalog skopsko leto 2017  

Profile for skleto
Advertisement