Page 1

ДИРЕКЦИЈА–ЗА КУЛТУРА И УМЕТНОСТ – Скопје ДИРЕКЦИЈА ЗА КУЛТУРА И УМЕТНОСТ Скопје Directorate of culture and arts - SKOPJE Directorate of culture and arts - SKOPJE


Покровители:

Почитувани сограѓани, На 21 јуни - Светскиот ден на музиката, но и првиот ден на летото пред 39 лета се одржа првиот фестивал „Скопско лето“, што благодарение на посветеноста на Дирекцијата за култура како организатори, но несомнено и на големиот интерес на сензитивната скопска публика, којашто во него препозна обележје на градот, стана симбол на културниот живот на нашето Скопје. Со години сме добри домаќини на голем број реномирани, врвни домашни и странски уметници и ансамбли коишто со своите изведби оставија трага во сеќавањата на љубителите на уметноста. Во текот на изминатите 39 години на сцените на „Скопско лето“ продефилираа уметници коишто несебично ги презентираа своите творечки достигнувања во областа на музиката, литературата, театарот, филмот, ликовната уметност и мултимедијални перформанси. Она по што се издвои овој фестивал од другите е концептот да се извади уметноста надвор од стандардните простори и со своите гостувања уметниците од сите делови на светот го запознаа нашето Скопје и Македонија. Преку избор на необични локации со специфична историска и естетска вредност како Марков манастир, Матка, падините на Водно, Старата скопска чаршија, Калето, Кејот на Вардар, Градски парк, плоштадите низ градот, старите маала, како и на веќе познатите простори за уметничка интерпретација организаторите нудат пребогата понуда и за најпребирливите трагачи по културниот туризам. „Скопско лето“ со години со внимателно избраната програма ги задоволува различните естетски вкусови на многубројната публика од сите генерации и во текот на 40 најтопли денови успева да задржи во градот скопјани коишто со нетрпение очекуваат уметнички настани. И оваа година, програмите ќе се реализираат на локации и простори во Скопје, како што се: театри, ликовни галерии, музеи, Старата скопска чаршија, Сули ан, централното градско подрачје и други локации што во вечерните часови се претвораат во летни сцени и храмови на културата.   ГРАДОНАЧАЛНИК Петре Шилегов


20 среда

и

Јун

20:30  Изложба на м-р Владимир Темков

„ПОТРАГА ПО СМИСЛАТА НА ЛИКОВНОСТА ВО СООЧУВАЊЕТО СО УБАВИНАТА НА ПРИРОДАТА” - НЛБ Галерија

Официјално отворање на СКОПСКО ЛЕТО 2018 на првиот ден на летото и Светскиот ден на музиката „Fete

20:30  Концерт на Дадо Дганит (Daddo Dganit) – вокал

de la Musique“

Јувал Кедар (Yuval Kaydar) - пијано, гитара, Елијас Хабиб (Elias Habib) перкусии, Мумин Сеслер (Mumin Sesler) – канон, Дан Кидар (Dan Keydar) – бас и Хефциба Зер Авив (Heftsiba Zer Aviv) - флејта, Ети Тевел (Ettie Tevel) – пијано, хармоника, Марина Тошич (Marina Toshich) – ут, Рони Вагнер (Ronie Wagner) – ударни инструменти - Израел (во соработка со Амбасада на државата Израел)

- Македонска филхармонија

21

и

Јун

четврток


21:00  Театарска претстава „КРАЛ РИКАРД III“ – Вилијам Шекспир, режија: Александар Поповски драматург: Дубравко Михановиќ преведувач: Анди Јелчиќ сценограф: Александар Поповски костимограф: Марита Чопо музика: Марјан Нечак играат: Озрен Грабариќ, Андреј Дојкиќ, Свен Шестак, Мартина Чвек, Дијана Видушин, Свен Медвешек, Живко Аночиќ, Бојана Грегориќ Вејзовиќ, Хрвоје Клобучар, Славица Кнежевиќ, Никола Баќе, Иван Грчиќ, Ѓорѓе Кукуљица, Филип Шоваговиќ, Аница Ковачевиќ продукција: Градско драмско казалиште „ГАВЕЛА“ – Загреб, Хрватска

22 петок

и

Јун

- Македонски народен театар

23

и

Јун

сабота

21:00  Kонцерт „ОКЕАНИ“на ЈЕЛЕНА ТОМАШЕВИЌ – Србија, со Оркестарот на Македонската Опера и Балет, диригент: Владимир Димовски - Салон на МОБ


21:00  Театарска претстава „ПАРТИЈА РЕМИ“

– Доналд Ли Кобурн, режија: Виолета Џолева сценографија: Доротеа Ѓорѓиевска костимографија: Лидија Георгиева избор на музика: Виолета Џолева играат: Ѓокица Лукаревски, Маја Вељковиќ Пановска продукција: Драмски театар – Скопје

24

недела

- Факултет за ликовни уметности – Сули ан

25

и

Јун

понеделник

21:00  Концерт “ТАПАНОТ СЕ СЛУША НАДАЛЕКУ” на Сара Симоновска – удирачки инструменти - Факултет за ликовни уметности – Сули ан

и

Јун


26

21:00  Изложба на слики „ДОЛУ НА ФАРМАТА“ (“DOWN ON THE FARM”)

и

Јун

од Данкан Хигинс (Duncan Higgins ) - Велика Британија (во соработка со ЗГ Доминиум Културно Јадро и Музеј на град Скопје) - Музеј на град Скопје

вторник

20:30  Изложба „ФЕМИНА 8 - IV“ „ОМАЖ НА ТВОРЕШТВОТО НА АНА ТЕМКОВА” учествуваат: Ана Темкова, Јана Манева Чупоска (куратор), Жанета ГелевскаВелјановска, Симонида Филипова Китановска, Касиопеја Наумовска, Жаклина Глигориевска, Емилија Божиновска, Шкипе Мехмети, Дита Старова, Ана Ивановска, Јана Јакимовска, Маша Гала Словенија, Андреа Ержен Словенија,Маруша Стибел -Словенија, Гајатри Хорват - Хрватска (во соработка со ДЛУМ) - Културно – информативен центар

27 среда

и

Јун


21:00  Театарска претстава „ДУХ“ – Дејан Дуковски,

28

и

Јун

режија: Срѓан Јаниќијевиќ сценографија: Велимир Жерновски Четврток костимографија: Лидија Георгиева музика: Надежда Рубен, Срѓан Јаниќијевиќ и Ивица Димитријевиќ играат: Гораст Цветковски, Никола Ацески, Емил Рубен, Тања Кочовска, Ивица Димитријевиќ, Тина Трпкоска, Оливер Митковски, Матеа Јанковска, Сашко Коцев, Нина Деан, Јордан Симонов, Тони Михајловски продукција: Македонски народен театар - Македонски народен театар

29 петок

и

Јун

19:00  Театарска претстава за деца „ТОБИ” - Флоријан Зденек

aдаптација на текст и режија: Драгослав Тодоровиќ превод: Драгана Лукан Николоски креација на кукли, сценографија и костими: Ирина Сомборац композитор: Виктор Апостоловски видео анимација: Емил Петров играат: Марија Ѓорѓијоска, Катарина Илиевска-Силјановска, Винета Дамческа-Мојаноска, Ана Левајковиќ-Бошков, Мики Анчевски продукција: Театар за деца и младинци - Театар за деца и младинци

20:00  Концерт на Даниел Мојсовски – виолина,

Весна Ангелова Христов - пијано (во соработка со Музичка младина на Македонија) - Музеј на град Скопје


30 сабота

и

Јун

11:00  Мултимедијален проект „ПАТУВАЊЕ СО ГОЛЕМАТА МАЈКА“

Изложба на ликовни творби на децата од 5 годишна возраст од Предучилишната установа „ДЕТСКА РАДОСТ“ - Музеј на град Скопје

1

и

Јул

недела

11:00  Премиера на театарската претстава за деца “ПОШТЕНСКА БАЈКА” - според Карел Чапек

aдаптација и режија: Катја Петрова дизајн на кукли: Енес Деари сценографија: Крсте С. Џидров и Енес Деари музика: Светозар Георгиев пиротехнички ефекти: Методија Најдоски играат: Деа Пајазити, Флакрон Алии, Елдин Широки, Ментор Курти продукција: Театар за деца – Чаир - Детски театарски центар

21:00  Концерт „ИМПРЕСИИ” на триото Момчило Куфојанакис - виолина, Весна Ангелова Христов - пијано, Станимира Ангелова – виолончело, Бугарија - Музеј на град Скопје


2

и

Јул

понеделник По повод Австриското претседателство со Советот на Европската унија

21:30  Концерт на Дувачкиот квинтет „ЈОЗЕФ ХАЈДН БРАС“ (JOSEPH HAYDN BRASS) - Австрија

Петер Бауер (Peter Bauer) – труба, Јохан Штангл (Johann Stangl) – труба, Роберт Поперл (Robert Popperl) – тромбон, Гинтер Клајдости (Gunter Kleidosty) – туба, Флориан Јанежич (Florian Janezic) - хорна (во соработка со Амбасада на Република Австрија) - Плоштад Мајка Тереза (Плато пред Македонска Опера и Балет)

Haydnsaal 1©Manfred Horvath


3

и

Јул

вторник

21:00  Премиера на балетската претстава „МЕТАМОРФОЗА“

концепт и кореографија: Ивана Коцевска музика: Филип Глас, Иван Пенов клавир: Дино Имери костимографија: Милена Атанасова фотографија/постер: Сашо Алушевски танчери: Илијана Данаилов, Христина Наќевска, Ангела Велевска, Ивана Димковска, Меланија Гоцевска, Медина Јусуфович, Виолета Карајанова, Мартина Димовска, Исидора Краљевска, Мирослав Митрашиновиќ, Ендру Кук, Бојан Мицев, Ивана Коцевска, (Теодора Ежовска) продукција: Дирекција за култура и уметност на Скопје - Салон на МОБ

21:00  Концерт на ХОРОТ „СЕРЕНАДА“ диригент: Благица Душкова ХМД „КОЧО РАЦИН“ диригент: Светлана Сандева -Факултет за ликовни уметности – Сули ан

4

и

Јул

среда


5

22:00  Концерт на SETHSTAT и FIGHTING WINDMILLS

Нинослав Спировски – – кларинет, сопран саксофон, тенор саксофон Владан Дробицки – тромбон, Антоние Весковски – тапани, вибрафон, маримба, Гоце Наумов – тапани, ударалки, електроника, Филип Букршлиев – електрична гитара, Панче Бујуклиев – аналоген синтесајзер, Павел Дробицки – електричен бас, Дени Омерагиќ – контрабас

четврток

- Факултет за ликовни уметности – Сули ан

6

и

Јул

петок 11:00  Промоција на книгата „ПРО МУЗИКА“ од Костадин Костадиновски

издавач: Дирекција за култура и уметност - Скопје - Фоаје на МОБ

20:00  Балетска претстава „ЛИБЕРТАНГО“

музика: Астор Пијацола режија и либрето: Наташа Поплавска кореографија: Сабрина Боско – Италија сценографија и костимографија: Александар Ношпал асистент кореографи: Горан Божинов и Олга Панго репетитор: Билјана Пашариковска асистент на сценографија: Михајло Стојановски асистент на костимографија: Андреј Георгиевски Настапуваат првенците, солистите и балетскиот ансамбл на МОБ продукција: Балетот на Македонската Oпера и Балет - Салон на МОБ

и

Јул


7

и

Јул

сабота

20:30  Завршен концерт на учесниците на семинарот за виолна на Анна и Олег Кондратенко (во соработка со Музичка младина на Македонија) - Музеј на град Скопје

20:30  Концерт „ВЕЧЕР НА ФРАНЦУСКА МУЗИКА“

Марија Вршкова - пијано, Марко Поп Ристов – виолина, Фредерик Легранд (Frederique Legrand) – виолончело, Франција - Музеј на град Скопје

9

и

Јул

понеделник

8

и

Јул

недела

22:00  Концерт на МЛАДИНСКИ СВЕТСКИ ЏЕЗ ОРКЕСТАР (World Jazz orchestra) диригент: Луис Бонила (Luis Bonilla) (во соработка со Музичка младина на Македонија) - Факултет за ликовни уметности – Сули ан


10

и Јул20:30 

вторник

Изложба на фотографии „ТРИ АВТОРИ“

куратор: Александар Кондев автори: Мирослав Марина, Кирил Михаилов и Мимоза Чолак - НЛБ Галерија

20:30  Изложба “MУЗИЧКА РЕМИНИСЕНЦИЈА ВО СЛИКАРСТВО” на Дренуша Палоши (Drenusha Palloshi) - Културно информативен центар

11

СРЕДА

21:00  Концерт на ДИМЧО ВЕЛИЧКОВ – пијано, Бугарија

во соработка со Културно информативен центар на Република Бугарија во Скопје) - Музеј на град Скопје

и

Јул


12

и

Јул

четврток

ОТВОРАЊЕ НА

КАФЕ КИНО

21:00  КАФЕ КИНО

СМРТТА НА СТАЛИН THE DEATH OF STALIN (2017), Велика Британија/Франција/ Белгија/Канада историска комедија / траење: 107 минути режија: Армандо Ианучи улоги: Стив Бушеми, Сајмон Расел Бил, Олга Кириленко, Џејсон Ајсекс... - Факултет за ликовни уметности – Сули ан

13

петок

и Јул

11:00  Промоција на книгата “СКОПСКИ БЛУЗ И ДРУГИ ПЕСНИ ОД МАКЕДОНИЈА”

автор: Имануел Мифсуд – Малта, препев од англиски на македонски јазик: Елена Пренџова издавач: Академски печат - Градска кафеана „Пелистер”

21:00  КАФЕ КИНО

ВО ЧЕТИРИ ЅИДА INSYRIATED (2017), Белгија/Франција/Либан воена драма / траење: 85 минути сценарио и режија: Филип Ван Лиу улоги: Хијам Абас, Жилиет Навис, Мохсен Абас,... - Факултет за ликовни уметности – Сули ан


14

сабота 21:00 КАФЕ КИНО

ДУХОВИТЕ НА ИСМАЕЛ LES FANTOMES D’ISMAEL (2017), Канада/Франција романтичен трилер / траење: 114 минути режија: Арно Десплешин улоги: Метју Амалрик, Марион Котијар, Шарлот Геинсбург... - Факултет за ликовни уметности – Сули ан

15

и

Јул

НЕДЕЛА

21:00 КАФЕ КИНО

ЗАШТИТНИК BLOOD FATHER (2016), Франција акциски крими-трилер / траење: 88 минути режија: Жан-Франсоа Рише улоги: Мел Гибсон, Ерин Моријарти, Диего Луна... - Факултет за ликовни уметности – Сули ан

16

и

Јул

пОНЕДЕЛНИК 21:00 КАФЕ КИНО

ЗА ТЕЛОТО И ДУШАТА ON BODY AND SOUL (2017), Унгарија драма / траење: 116 минути сценарио и режија: Илдико Енједи улоги: Геза Моршани, Александра Борбели, Золтан Шнајдер... - Факултет за ликовни уметности – Сули ан

и

Јул


21:00  КАФЕ КИНО

17

и

Јул

ОТКАЧЕНИ ТРУДНИЦИ BABY BUMP(S ) (2017), Франција ВТОРНИК комедија / траење: 94 минути режија: Ноеми Салио улоги: Жилиет Бинош, Камил Котин, Ламберт Вилсон... - Факултет за ликовни уметности – Сули ан

18

и

Јул

СРЕДА

20:30  Промоција на ЦД од македонското поднебје “КОН ИСТОК”

на Бајса Арифовска и Душко Георгиевски - вокален солист, оркестар од народни инструменти: Бајса Арифовска – кавал, гајда, тамбура, бас тамбура, тапан, Емил Адамски – кавал, гајда, Златко Димитријоски – тамбура, Ратко Даутовски – тапан - Музеј на македонската борба за државност и самостојност

21:00  КАФЕ КИНО

С.М.А.Р.Т. ПОТЕРА S.M.A.R.T. CHASE (2015), Кина акциска крими-авантура / траење: 95 минути режија: Чарлс Мартин улоги: Орландо Блум, Леи Ву, Сајмон Јем... - Факултет за ликовни уметности – Сули ан


19

и

ЧЕТВРТОК

Јул

20:30  Вокално инструментален концерт на Ансамблот за народни игри и песни на Македонија “ТАНЕЦ” - Плоштад „Карпошово востание”

21:00  КАФЕ КИНО

ТЕЛМА THELMA (2017), Норвешка/Франција/Данска/Шведска фантастична мистерија / траење: 116 минути режија: Жоаким Трир, улоги: Ејли Харбое, Каја Вилкинс, Хенрик Рафелсен, ... - Факултет за ликовни уметности – Сули ан

20 петок

и

Јул

20:30  Изложба „ИГРАЧКИ И РОБОТИ ВО КНИГИТЕ НА УМЕТНИЦИТЕ ПЕРГАМЕНТ КОНЦЕРТИНА” - Србија

(во соработка со ДЛУМ)

- НЛБ Галерија ИГРАЧКЕ И РОБОТИ У КЊИГАМА УМЕТНИКА ПЕРГАМЕНТ КОНЦЕРТИНА

21:00  КАФЕ КИНО

TOYS AND ROBOTS IN ARTIST BOOKS PARCHMENT CONCERTINA

ПАРИЗ МОЖЕ ДА ПОЧЕКА PARIS CAN WAIT (2016), САД/Јапонија романтична комедија / траење: 92 минути Педагошки музеј Museum сценарио и режија: Еленор Копола Pedagogical 19. 05 - 19. 06. 2018 улоги: Дајан Лејн, Арно Вијар, Алек Болдвин... - Факултет за ликовни уметности – Сули ан


21:00 КАФЕ КИНО

21

сабота

и

Јул

ТИВОК ЗАЛИВ SLACK BAY / MA LOUTE (2016), Франција/Германија /Белгија комедија / траење: 122 минути сценарио и режија: Бруно Думон улоги: Жилиет Бинош, Фабрис Лушини, Валерија Бруни-Тедески,... - Факултет за ликовни уметности – Сули ан

23

и Јул

понеделник

21:00  Театарска претстава „ТЕАТАР, ЉУБОВ МОЈА“ – Валери Петров

режисер: Деан Дамјановски, драматург: Сашо Димоски костимограф: Раде Василев, сценограф: Филип Коруновски автор на музика: Сашко Костов, играат: Кети Борисовска,Талија Настова, Зорица П. Панчиќ и Кица Ивковска продукција: НУЦК Театар Ј.Х.К. Џинот – Велес

- Факултет за ликовни уметности - Сули ан

20:30  Концерт „ВЕТРИШТА ОД ШПАНИЈА: ПЕСНА И САРСУЕЛА” („AIRES DE ESPAÑA: CANCIÓN Y ZARZUELA”) Марија Еухениа Бош (Maria Eugenia Boix) - сопран Ана Фере (Anna Ferrer) – пијано - Шпанија (во соработка со Амбасадата на Кралството Шпанија) - Музеј на град Скопје

24

и

Јул

вторник


20:30  Оперска претстава „МАРИЈА КАЛАС – ЧАС”

- Теренс Мекнели, режија и превод: Урсула Хорнер избор на костими: Марија Пупучевска графички дизајн: Марија Ветероска светло дизајн: Васко Лисичов декоратер: Зоран Данилов учествуваат: Надежда Рубен, Андреја Наунов, Марија Наумовска, Александра Лазаровска–Василевски, Влатко Груевски продукција: Македонска Опера и Балет

25 среда

и

Јул

-Факултет за ликовни уметности – Сули ан

26

Ј

ули

четврток

20:30  Промоција и изложба на графичка мапа на Родољуб Анастасов и Илија Аџиевски издавач: „Арт тајм“

- Музеј на град Скопје

20:30  Изложба на фотографии „ГРАД И ДЕЦА” – Турција

(во соработка со Институт „Јунус Емре” – Турски културен центар – Скопје, Skylife и Turkish airlines) - Kултурно информативен центар

27 петок

и

Јул


21:00  Концерт „ONE NIGHT ONLY” на Trio Gentlemen

Дејан Стоев - тенор, Кристијан Антовски - баритон и Дарко Нешовски - тенор -Факултет за ликовни уметности – Сули ан

30

и

Јул

понеделник

20:30  Концерт на Мандолинскиот квартет „DA CAPO” Ивана Кенк Калебиќ, Стела Иванишевиќ, Томислав Калебиќ, Стипан Поповиќ – Сплит, Хрватска - Музеј на град Скопје

31

и

Јул

ВТОРНИК

20:30  Концерт на Камерниот оркестар на Музичка младина на Македонија „САША НИКОЛОВСКИ - ЃУМАР”, диригент: Олег Кондратенко

- Факултет за ликовни уметности – Сули ан


Организатор: ДИРЕКЦИЈА ЗА КУЛТУРА И УМЕТНОСТ – Скопје Никола Глигоров, Мирко Стефаноски, Симона Гајдоска, Стамат Наумовски, Петранка Георгиевска Издавач: Дирекција за култура и уметност – Скопје, За издавачот: Никола Глигоров, Дизајн на плакат: Христијан Санев, Дизајн на каталог: Горан Јованов, Печат: Дата понс Надворешни соработници: Aнче Кузмановска, Александар Кондев, Ема Кузмановска, Јасмина Марковска, Иван Meгленов, Димитар Крстевски Извршен одбор на Дирекцијата за култура и уметност: Страшо Темков - претседател, членови: Горан Јованов, Елизабета Кузмановска, Сашо Кузаревски, Рамадан Шукри, Анче Кузмановска, Претседател на Собранието на Дирекцијата за култура и уметност: Александар Герасимовски

* Организаторот го задржува правото за измени и дополнувања на програмата * Во случај на невреме обезбедени се алтернативни простори * Салите во Mакедонска Опера и Балет, Македонскиот народен театар и Македонската филхармонија се климатизирани * Влезот на театарските претстави и филмските проекции е регулиран со билети

Музеј на македонската борба

Медиумски спонзори:

Програмата се реализира во соработка со: Македонска Опера и Балет, Македонски народен театар, Драмски театар – Скопје, ДЛУМ, Факултет за ликовна уметност – Скопје, СОКОМ, Музеј на град Скопје, НЛБ Галерија, Културно информативен центар – Скопје, Ансамбл за народни песни и игри на Македонија „Танец“, Музичка младина на Македонија, Театар за деца и младинци, Театар за деца Чаир, Предучилишна установа „Детска радост“,НЦУК Театар Ј.Х.К. Џинот – Велес, Арт тајм, Музеј на македонската борба за државност и самостојност Турски културен центар - Јунуз Емре, Скопје, Амбасада на Република Австрија, Амбасада на Кралството Шпанија, Амбасада на Државата Израел,

... и, тука Скопско лето не завршува. Благодарност кон сите учесници, кон благородната публика, нашите пријатели и поддржувачи.


PROGRAMME OF SKOPJE SUMMER 2018 Directorate of Culture and Arts - Skopje Under the patronage of: - The City of Skopje - Ministry of Culture of the Republic of Macedonia

20 June (Wednesday)

20:30

- Exhibition „SEARCH OF THE MEANING OF ART IN FACING NATURE’S BEAUTY“ by Vladimir Temkov - NLB Gallery

21 June (Thursday)

20:30

Official opening of “Skopje Summer 2018” marking the First Day of Summer and World’s Day of Music „Fete de la Musique“ -Concert performed by Daddo Dganit – vocals, Yuval Kaydar - piano, guitar, Elias Habib - percussion, Mumin Sesler – qanun, Dan Keydar – bass and Heftsiba Zer Aviv flute, Ettie Tevel – piano, harmonica, Marina Toshich – oud, Ronie Wagner – percussion instruments - Israel (In collaboration with the Embassy of the state of Israel) - Macedonian Philharmonic

22 June (Friday)

21:00

- Theatre production „KING RICHARD III“ – William Shakespeare, Director: Aleksandar Popovski, Playwright: Dubravko Mihanovikj, Translator: Andi Jelchikj, Production Designer: Alesandar Popovski, Costume Designer: Marita Chopo, Musical Composer: Marjan Nechak, Roles: Ozren Grabarikj, Andrej Dojkikj, Sven Shestak, Martina Chvek, Dijana Vidushin, Sven Medveshek, Zhivko Anochikj, Bojana Gregorikj Vejzovikj, Hrvoje Кlobuchar, Slavica Knezhevikj, Nikola Bakje, Ivan Grgikj, Gjorgje Kukuljca, Filip Shovagovikj, Anica Kovachevikj, Production: „GAVELLA“ Drama Theatre – Zagreb, Croatia - Macedonian National Theatre

23 June (Saturday)

21:00

- Concert “OCEANS” performed by JELENA TOMASHEVIKJ – Serbia, with the Macedonian Opera and Ballet orchestra, Conductor: Vladimir Dimovski -Macedonian Opera and Ballet

24 June (Sunday)

21:00

-Theatre production „THE GIN GAME“ – Donald Lee Coburn, Director: Violeta Dzorleva, Scene Production: Dorotea Gjorgjievska, Costume Designer: Lidija Georgieva, Choice of Music: Violeta Dzorleva, Roles: Gjokjica Lukarevski, Maja Veljkovikj Panovska, Production: Drama Theatre – Skopje - Faculty of Fine Arts – Suli an

25 June (Monday)

21:00

- Concert “THE DRUM IS HEARD FROM AFAR” performed by Sara Simonovska – percussion instruments - Faculty of Fine Arts – Suli an

26 June (Tuesday) 27 June (Wednesday)

21:00

- Exhibiton of paintings “DOWN ON THE FARM” by Duncan Higgins – Great Britain (in collaboration with 3G Dominium Cultural Hub and Museum of the City of Skopje) - Museum of the City of Skopje

20:30

- Exhibition „FEMINA 8 - IV“ - „HOMAGE OF ANA TEMKOVA’S CREATION” – Curator: Jana Maneva Chuposka, participants: Zhaneta Gelevska – Veljanovska, Simonida Filipova Kitanovska, Kasiopeja Naumovska, Zhaklina Gligorievska, Emilija Bozhinovska, Shkipe Mehmeti, Dita Starova, Ana Ivanovska, Jana Jakimovska, Masha Gala - Slovenia, Andrea Erzhen - Slovenia, Marusha Stibel - Slovenia, Gajatri Horvat - Croatia , (in collaboration with DLUM) - Cultural Informative Centre

28 June (Thursday)

21:00

- Theatre Production „GHOST“ – Dejan Dukovski, Director: Srgjan Janikjievikj, Scene Production: Velimir Zhernovski, Costume Designer: Lidija Georgieva, Musical Composers: Nadezhda Ruben, Srgjan Janikjievikj and Ivica Dimitrievikj, Roles: Gorast Cvetkovski, Nikola Aceski, Emil Ruben, Tanja Kochovska, Ivica Dimitrievikj, Tina Trpkoska, Oliver Mitkovski, Matea Jankovska, Sashko Kocev, Nina Dean, Jordan Simonov, Toni Mihajlovski, Production: Macedonian National Theatre - Macedonian National Theatre

29 June (Friday)

19:00

Theatre production for children „TOBY” - Florian Zdenek, Text and Directing Adaptation : Dragoslav Todorovikj, Translation: Dragana Lukan Nikoloski; Creation of dolls, Scene Production and Costume Designer: Irina Somborac, Musical Composer: Viktor Apostolovski, Video Animation : Emil Petrov Roles: Marija Gjorgjijoska, Katarina Ilievska–Siljanovska, Vineta Damcheska-Mojanoska, Ana Levajkovikj-Boshkov, Miki Anchevski, Production: Children’s and Youth Theatre - Children’s and Youth Theatre

20:00

Concert performed by Daniel Mojsovski – violin, Vesna Angelova Hristov – piano (in collaboration with Musical Youth of Macedonia) - Museum of the City of Skopje

30 June (Saturday)

11:00

- Multimedia project “TRAVELLING WITH THE GREAT MOTHER GODDESS OF MACEDONIA” – Exhibition of fine art creations of 5-year-old children from the Pre-school institution „CHILD JOY“ - Museum of the City of Skopje

01 July (Sunday)

11:00

- Premiere of the theatre production for children “POSTAL FAIRYTALES” – according to Karel Chapek, Adaptation and Director: Katja Petrova, Dolls Designer: Enes Deari, Scene Production: Krste S. Dzidrov and Enes Deari, Musical composer: Svetozar Georgiev, Pyrotechnic effects: Metodija Najdoski, Roles: Dea Pajaziti, Flakron Alii, Eldin Shiroki, Mentor Kurti, Production: Theatre for Children – Chair - Children’s Cultural Centre

21:00

- Concert „IMPRESSIONS” performed by the trio Momchilo Kufojanakis - violin, Vesna Angelova Hristov - piano, Stanimira Angelova – violoncello (Bulgaria) - Museum of the City of Skopje

02 July (Monday)

21:30

- Concert performed by the Wind Quintet “JOSEPH HAYDN BRASS - Austria, Peter Bauer – trumpet, Johann Stangl – trumpet, Robert Popperl – trombone, Gunter Kleidosty – trumpet, Florian Janezic - horn, (in collaboration with the Embassy of the Republic of Austria) - Square “Mother Theresa” (Plateau in front of Macedonian Opera and Ballet)

03 July (Tuesday)

21:00

- Premiere of the ballet performance “METAMORPHOSIS“ – concept and choreography: Ivana Kocevska, Musical composers: Filip Glas, Ivan Penov, piano: Dino Imeri, Costume Designer: Milena Atanasova, Photograph/Poster: Sasho Alushevski, Dancers: Ilijana Danailov, Hristina Nakjevska, Angela Velevska, Ivana Dimkovska, Melanija Gocevska, Medina Jusufovich, Violeta Karajanova, Martina Dimovska, Isidora Kraljevska, Miroslav Mitrashinovikj, Endru Kuk, Bojan Micev, Ivana Kocevska, (Teodora Ezhovska) , Production: Directorate of Culture and Arts - Skopje - Macedonian Opera and Ballet

04 July (Wednesday)

21:00

- Concert performed by the CHOIRS „SERENADA“ - Conductor: Blagica Dushkova and HMD „Kocho Racin“ - Conductor: Svetlana Sandeva - Faculty of Fine Arts – Suli an

05 July (Thursday)

22:00

- Concert performed by SETHSTAT and FIGHTING WINDMILLS – Ninoslav Spirovski – soprano clarinet, tenor saxophone, saxophone, Vladan Dobricki – trombone, Antonie Veskovski – drums, vibraphone, marimba, Goce Naumov – drums, percussion, electronics, Filip Bukrushliev – electric guitar, Panche Bujukliev – analogue synthesizer, Pavel Dobricki – electric bass, Deni Omeragikj – contrabass - Faculty of Fine Arts – Suli an

06 July (Friday)

11:00

- Promotion of the book „PRO MUSIC“ by Kostadin Kostadinovski, Publisher: Directorate of Culture and Arts - Skopje - Lobby of Macedonian Opera and Ballet

20:00

- Ballet performance „LIBERTANGO“ – Musical composer: Astor Pijacola, Director and Liberto: Natasha Poplavska, Choreography: Sabrina Bosco – Italy, Scene Production and Costume Designer: Aleksandar Noshpal, Assistant Choreographers: Goran Bozhinov and Olga Pango, Repetitor: Biljana Pasharikovska, Production Designer’s Assistant: Mihajlo Stojanovski, Costume Designer’s Assistant: Andrej Georgievski, Performing the firsts, soloists and the ballet ensemble of Macedonian Opera and Ballet, Production: Macedonian Opera and Ballet - Macedonian Opera and Ballet

20:30

- Closing concert performed by the participants of the seminar for violin of Anna and Oleg Kondratenko (in collaboration with Musical Youth of Macedonia) - Museum of the City of Skopje

20:30

- Concert „EVENING OF FRENCH MUSIC“ – Marija Vrshkova - piano, Marko Pop Ristov – violin, Frederique Legrand – violoncello - France - Museum of the City of Skopje

22:00

Concert performed by JM JAZZ WORLD ORCHESTRA – Conductor: Luis Bonilla, (in collaboration with Musical Youth of Macedonia) - Faculty of Fine Arts – Suli an

07 July (Saturday) 08 July (Sunday) 09 July (Monday)


10 July (Tuesday) 11 July (Wednesday)

20:30

Exhibition of photographs “THREE AUTHORS“ – Curator: Aleksandar Kondev, Authors: Miroslav Marina, Kiril Mihailov and Mimoza Cholak - NLB Gallery

20:30

Exhibition “MUSICAL REMINISCENCE IN PAINTING” by Drenusha Palloshi - Cultural Informative Centre

21:00

- Concert performed by DIMCHO VELICHKOV – piano - Bulgaria (in collaboration with the Cultural Informative Centre of Republic of Bulgaria in Skopje) - Museum of the City of Skopje

12 July (Thursday)

Opening of the CAFÈ CINEMA

21:00 13 July (Friday)

11:00

21:00

THE DEATH OF STALIN (2017), Great Britain/France/Belgium/Canada Historical Comedy / Duration: 107 minutes, Director: Armando Iannucci, Roles: Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Olga Kurylenko, Jason Isaacs… - Faculty of Fine Arts – Suli an Promotion of the book “SKOPJE BLUES AND OTHER SONGS FROM MACEDONIA”- author: Imanuel Misfurd – Malta, translation from English to Macedonian: Elena Prendzova – Publisher: Academic Print - Restaurant “Pelister” CAFÈ CINEMA INSYRIATED (2017), Belgium/France/Lebanon War Drama / Duration: 85 minutes, Director and Screenwriter: Philippe Van Leeuw, Roles: Hiam Abbass, Juilette Navis, Mohsen Abbas... - Faculty of Fine Arts – Suli an

14 July (Saturday)

21:00

CAFÈ CINEMA LES FANTOMES D’ISMAEL (2017), Canada/France Romantic Thriller / Duration: 114 minutes, Director: Arnaud Desplechin - Faculty of Fine Arts – Suli an

15 July (Sunday)

21:00

CAFÈ CINEMA BLOOD FATHER (2016), Франција Action Crime Thriller / траење: 88 minutes, Director: Jean-François Richet, Roles: Mel Gibson, Erin Moriarty, Diego Luna... - Faculty of Fine Arts – Suli an

16 July (Monday)

21:00

CAFÈ CINEMA ON BODY AND SOUL (2017), Hungary Drama / Duration: 116 minutes, Director and Screenwriter: Ildikó Enyedi, Roles: Géza Morcsányi, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider... - Faculty of Fine Arts – Suli an

17 July (Tuesday)

21:00

CAFÈ CINEMA BABY BUMP(S ) (2017), France Comedy / Duration: 94 minutes, Director: Noémie Saglio, Roles: Juliette Binoche, Camille Cottin, Lambert Wilson... - Faculty of Fine Arts – Suli an

18 July (Wednesday)

20:30

Promotion of the CD from under the Macedonian sky “TOWARDS THE EAST” by Bajsa Arifovska and Dushko Georgievski - vocal soloist, a folk instrument orchestra: Bajsa Arifovska – pipe, bagpipe, timbrel, bass timbrel, drum, Emil Adamski – pipe, bagpipe, Zlatko Dimitrijoski – timbrel, Ratko Dautovski – drum - Museum of the Macedonian Struggle CAFÈ CINEMA S.M.A.R.T. CHASE (2015), China Action Crime Adventure / Duration: 95 minutes, Director: Chalrs Martin, Roles: Orlando Bloom, Lei Wu, Simon Yam... - Faculty of Fine Arts – Suli an

21:00 19 July (Thursday)

20:30 21:00

20 July (Friday)

20:30 21:00

Vocal and instrumental concert – Ensemble of Traditional Macedonian Dances and Songs “TANEC” - Sqaure “Karposhovo Vostanie” CAFÈ CINEMA THELMA (2017), Norway/France/Denmark/Sweden Fantasy Mystery / Duration: 116 minutes, Director: Joachim Trier, Roles: Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen... - Faculty of Fine Arts – Suli an Exhibition “TOYS AND ROBOTS IN ARTISTS’ BOOKS PERGAMENT CONCERTINA” – Serbia, (in collaboration with DLUM) - NLB Gallery CAFÈ CINEMA PARIS CAN WAIT (2016), USA/Japan Romantic Comedy / Duration: 92 minutes, Director and Screenwriter: Eleanor Coppola, Roles: Diane Lane, Arnaud Viard, Alec Baldwin... - Faculty of Fine Arts – Suli an

21 July (Saturday)

21:00

CAFÈ CINEMA SLACK BAY / MA LOUTE (2016), France/Germany/Belgium Comedy / Duration: 122 minutes, Director and Screenwriter: Bruno Dumont, Roles: Juliette Binoche, Fabrice Luchini, Valeria Bruni Tedeschi... - Faculty of Fine Arts – Suli an

23 July (Monday)

21:00

Theatre production “Theatre, my love” – Valeri Petrov, Director: Dean Damjanovski, Playwright: Sasho Dimoski, Costume Designer: Rade Vasilev, Scene Production: Filip Korunovski, Musical Composer: Sashko Kostov, Roles: Keti Borisovska, Talija Nastova, Zorica P. Panchikj and Kica Ivkovska Production: NUCK Theatre J.H.K. Dzinot – Veles - Faculty of Fine Arts – Suli an

24 July (Tuesday)

20:30

- Concert „WINDS FROM SPAIN: A SONG AND A ZARZUELA” (“AIRES DE ESPAÑA: CANCIÓN Y ZARZUELA”) - MАRIA EUGENIA BOIX – soprano ANNA FERRER - piano - Spain, (in collaboration with the Embassy of the Kingdom of Spain) - Museum of the City of Skopje

25 July (Wednesday)

20:30

Opera production „Maria Callas - HOUR” – Terrence McNally, Director and Translation: Ursula Horner, Costume Choice: Marija Pupuchevska, Graphic Designer: Marija Veteroska, Stage Lighting: Vasko Lisichov, Decorator: Zoran Danilov, Participating: Nadezhda Ruben, Andreja Naunov, Marija Naumovska, Aleksandra LazarovskaVasilevski, Vlatko Gruevski, Production: Macedonian Opera and Ballet - Faculty of Fine Arts – Suli an

26 July (Thursday) 27 July (Friday)

20:30

- Promotion and Exhibition of graphic maps by Rodoljub Anastasov and Ilija Adzievski - Publisher: „Art Time“ - Museum of the City of Skopje

20:30

- Exhibition of photographs “CITY AND CHILDREN” – Turkey, (in collaboration with the Institute “Yunus Emre” – Turkish Centre of Culture – Skopje, Skylife and Turkish airlines) - Cultural Informative Centre

21:00

- Concert “ONE NIGHT ONLY” performed by Trio Gentlemen – Dejan Stoev – tenor, Kristijan Antovski – baritone, Darko Neshovski – tenor -Faculty of fine art – Suli an

20:30

- Concert performed by the Mandolin Quartet „DA CAPO” – Ivana Kenk Kalebikj, Stela Ivanishevikj, Tomislav Kalebikj, Stipan Popovikj – Split, Croatia - Museum of the City of Skopje

20:30

- Concert perfomed by the Chamber Orchestra of Musical Youth of Macedonia “SASHA NIKOLOVSKI - GJUMAR”, Conductor: Oleg Kondratenko - Faculty of Fine Arts – Suli an

30 July (Monday) 31 July (Tuesday)

The organizer reserves the right to make changes and additions to the program. In case of bad weather conditions, alternative spaces have been arranged. The premises in the Macedonian Opera and Ballet and the Macedonian National Theatre and the Macedonian Philharmonic are air-conditioned.


AUTUMNAL MUSICAL FESTIVITIES 2018 ЕСЕНСКИ МУЗИЧКИ СВЕЧЕНОСТИ 2018

Дирекција за култура и уметност – Скопје Directorate of Culture and Arts - Skopje бул. „ Св. Климент Охридски“ б.б. п.фах 519 тел/факс: 3222 341, 3165 064 e–mail: skleto@unet.com.mk   www.dku.org.mk www.facebook.com/skopskoleto.skopje @skopskoleto

Katalog sk leto 2018  

Katalog sk leto 2018

Katalog sk leto 2018  

Katalog sk leto 2018

Advertisement