Page 1

DIREKCIJA ZA KULTURA I UMETNOST SKOPJE DIRECTORATE OF CULTURE AND ARTS SKOPJE


Покровители: Град Скопје

Почитувани сограѓани,

Dear citizens of Skopje,

Со особено задоволство и оваа година ве поканувам да го проследите 33-то издание на фестивалот „Скопско лето“, кој во организација на Дирекцијата за култура и уметност на Скопје, традиционално ќе започне на 21 Јуни , датумот кој е прогласен за светски ден на музиката и воедно кој календарски го означува почетокот на летото.

It is my great pleasure that I have the opportunity once more to invite you to the 33rd annual “Skopje Summer” Festival organized by the Directorate for Culture and Art of the City of Skopje which traditionally begins on June 21st, the date that has been declared the World Day of Music and also marks the beginning of summer.

И оваа година, за време на 40-те фестивалски денови ќе имате можност да проследите голем број културно – уметнички и забавни настани на кои ќе продефилираат уметници и ансамбли од земјата и странство, презентирајќи ги своите достигнувања и творечка инспирација во различните жанрови и уметнички изрази во областа на музиката, театарот, филмот, визуелните уметности, како и преку мултимедијални перформанси, од кои повеќето се одвиваат на отворените, под ведро небо, градски простори. Како во изминатите, така и оваа година, со изборот на над 20 атрактивни локации каде што се оддржуваат културните настани, „Скопско лето“ го презентира нашиот главен град како урбана средина, со богата културна традиција и историја, и секако, како центар со интезивна понуда достојна за инетрес и внимание и од најпребирливите трагачи по културниот туризам. Тргнувајќи од определбата на нашата држава и на нашиот главен град за развој на културата по европски терк, во програмата на „Скопско лето“ ќе бидат застапени регионални проекти на ансамбли и уметници од Софија, Ниш, Белград, потоа од збратимените градови Нирнберг и Дрезден, како и од повеќе други европски земји. Уште една карактеристика го обележува годинашново „Скопско лето“ која се изразува преку настапи на големи национални ансамбли, хорови и оркестри, како што е на пример Софиската филхармонија, со која ќе се отвори овој фестивал. Драги сограѓани, драги посетители на Скопје, Ви посакувам топлите летни скопски вечери да ги поминете во добро расположение, инспирирано од уметничките впечатоци што ќе ви ги приреди фестивалот „Скопско лето“. Со почит, Градоначалник на Град Скопје Коце Трајановски

During the 40 days of the festival, like every year, you will have the opportunity to attend a great number of cultural events, art performances and popular entertainment, performed by artists and folk ensembles from our country and abroad. They will present their artistic achievements and inspiration in a variety of different genres and artistic expressions in the fields of music, theatre, film, visual arts, as well as multimedia performances, most of which will be preformed outside under the clear summer sky on open-air stages around the city. This year as well, “Skopje Summer” has selected over 20 attractive locations throughout the city where the cultural events shall take place, with the aim of promoting our capital as an urban center with a rich cultural tradition and history, a destination with plenty to offer worthy of the attention and interest of most discerning devotees of cultural tourism. In line with the commitment of our state and capital to develop our culture following European standards, the programme of “Skopje Summer” shall also contain regional projects involving ensembles and artists from Sophia, Nish, Belgrade, as well as Skopje’s sister cities Nurnberg and Dresden and many other European countries. One of the features that mark this year’s “Skopje Summer” are the performances of major national ensembles, choirs and orchestras such as the Sophia Philharmonic that will open this year’s festival. Dear fellow citizens, dear visitors to Skopje, I hope that you spend the Skopje warm summer nights in high spirit, inspired by the aesthetic experiences presented to you by the “Skopje Summer” Festival. Respectfully yours, Mayor of the City of Skopje Koce Trajanovski


21 ¼óíè ÷åòâðòîê 20:00 - Изложба на цртежи ПОВРЗУВАЊА (Easily Connected ) - СКОПЈЕ-НИШ-СОФИЈА - куратор: Маја Чанкуловска, коокуратор – организатор: Маријета Сидовски учесници: Атанас Ботев, Беди Ибрахим, Ненад Ѓорѓевиќ, Миле Ничевски, Зорица Зафировска (Македонија), Немања Јовановиќ, Слободан Радојковиќ, Соња Вукашиновиќ, Радмила Матејевиќ, Ивана Станковиќ (Србија), Елена Панајотова, Димитар Јаранов, Атанас Гаџев, Еслица Попова Магдалена Николова (Бугарија) - Културно инфорамативен центар - Скопје


Oтворање на на првиот ден на летотo и светскиот ден на музиката 21 ¼óíè ÷åòâðòîê

СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ НА СКОПСКО ЛЕТО 2012 – На првиот ден на летото и Светскиот ден на музиката

21:00 - Концерт на СОФИСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА - Бугарија,

диригент: Борјан Цанев - Македонија, солист: Анна Кондратенко – виолина – Македонија (во соработка со Културно информативен центар на Република Бугарија – Скопје) - Салон на МОБ


22 ¼óíè ïåòîê

21:00 - КОНЦЕРТ НА СОЛИСТИТЕ ОД ОРКЕСТАРОТ НА МОБ – диригент : Бисера Чадловска, солисти: Фросина Богданоска – виолина, Божидар Пејиќ – виолончело, Игор Бакревски – кларинет, Владимир Димовски – виола, Кирил Јосифов – виолончело, Климент Тодороски – виолина, Бојан Талески – виола, Влатко Ѓоргиевски – удиралки, Андреј Наунов – пијано - Салон на МОБ

20:00 - Отворање на МЕЃУНАРОДНИОТ ФОЛКЛОРЕН СТУДЕНТСКИ ФЕСТИВАЛ – АКУД “МИРЧЕ АЦЕВ” учествуваат: Танцова формација при “Капански ансамбл” – Разград, Бугарија; Фолклорен ансамбл “Оро” – Ниш, Србија; КУД “Бикавац” – Вишеград, Босна и Херцеговина; Културен центар “Јенимахале” Анталија, Турција; “Узбекистон новолари” Ташкент, Узбекистан - Кеј под Камениот Мост

23 ¼óíè ñàáîòà 20:30 - Театарска претстава “АХ, ЉУБОВ МОЈА…ТУРСКА ПРИКАЗНА” автор и режија: Коле Ангеловски – продукција: Театар на комедијата – Скопје - Драмски театар Скопје

21:00 - Рок класика концерт - “STORM” настапуваат: Хорот, Симфонискиот оркестар и групата “Танг Лонг” при ДМБУЦ “Илија Николовски – Луј” хор диригент: Ана Костова, диригент: Ле Фи Фи” - Кеј под Камениот мост


24 ¼óíè íåäåëà

20:30 - Концерт на хорот на АКУД “МИРЧЕ АЦЕВ” - диригент: Илија Атанасов и хорот на Универзитетот во Мармара диригент: Булент Халваши - Турција - Факултет за ликовни уметности – Сули ан

25 ¼óíè ïîíåäåëíèê 20:30 - Концерт “ВЕЧЕР НА БУЖАРОВСКИ” – Ивана Аќимоски - Жикиќ виолина , Александар Јаковљевиќ - виолончело, Драгана Ѓорѓевиќ – пијано, Ана Аќимовиќ – пијано, Ниш, Србија - Музеј на град Скопје

18:00-24:00 - ЕМИТЕР “СКОПЈЕ” Скопски урбани приказни – куратор: Бојана Јанева Шемова, учесници: Александар Спасоски, Борис Шемов, Игор Јосифов, Марија Сотировска, Дарко Алексовски – Друштво на ликовни уметници на Македонија – Централно градско подрачје

26 ¼óíè âòîðíèê

21:00 - Театарска претстава “АНТИЦА” автор: Ристо Крле, режија: Бранко Брезовац, продукција: НУЦК “Марко Цепенков” Театар “Војдан Чернодрински” – Прилеп - Македонски народен театар

21:00 - Театарска претстава “ЗМЕЈОВАТА НЕВЕСТА” автор: Димитар Молеров, режија: Нела Витошевиќ, продукција: НУЦК “Марко Цепенков” - Театар “Војдан Чернодрински” – Прилеп - Драмски театар Скопје


27 ¼óíè ñðåäà 21:00 - Теaтарска претстава “ПРАЗЕН ГРАД” автор: Дејан Дуковски –режија: Томас Улрих – Келн, Германија - Универзална сала – Мала сцена

21:30 - Инсталација “ДРВО НА ЖИВОТОТ” - Нина Нинеска - Плоштад “Македонија”

28 ¼óíè ÷åòâðòîê

21:00 - Театарска претстава ПРЕМИЕРА “ГОСПОЃИЦА ЈУЛИЈА” – автор: Август Стринберг, режија: Саулиус Варнас продукција: Македонски народен театар - Македонски народен театар

21:30 - Концерт на групата “МАРАКЕШ ОРКЕСТРА” (MARRACASH ORCHESTRA)

29 ¼óíè ïåòîê

Harald Köhler- klavijaturi, Johannes Bierling - vokal Carl Georg-René Bergmann / bas i vokal; Martin Grellmann / tapani Christian Buchmann / gitara i vokal, Felix Melchior - Sampler, Trash - Drezden, Germanija

- Летна сцена на плато пред Универзална сала

20:00 - Балетска престсава “САМСОН И ДАЛИЛА” – музика: Ками Сен Санс, кореограф: Роналд Савковиќ – Хрватска, солисти: Јован Веселиновиќ – Србија, Александра Мијалкова, Мими Поп Алексова, Бобан Ковачевски, настапува балетскиот ансамбл на МОБ - Салон на МОБ


29 ¼óíè ïåòîê 20:30 - Изложби: Меѓународен ден на архитектурата ПОРТРЕТИ НА АРХИТЕКТИТЕ, ПРОКОЛНАТИОТ АРХИТЕКТ – БОГДАН БОГДАНОВИЌ куратор: Викторија Васев Димеска / во соработка со Атакарнет – Скопје и Музеј на современа уметност – Скопје - Музеј на современа уметност

30 ¼óíè ñàáîòà 20:30 - Концерт на ШИРИН ПАНЏАРОГЛУ – харфа, МЕРИЧ ДОНУК – харфа, ЗОХАР ФРЕСКО – ударалки, МИРЏАН - вокал, Турција, во соработка со Турскиот културен центар - „Јонуз Емре” - Скопје - Факулктет за ликовни уметности Сули ан

21:00 - Перформанс “ТОПЕЊЕ”на Борис Петровски - Плоштад „Македонија”


2 ¼óëè ïîíåäåëíèê

20:30 - Изложба на фотографии f9 - Маја Јаневска – Илиева, Јасна Суша, Мимоза Велиу, Татијана Ранташа, Ива Димеска, Фросина Илиевска, Маја Аргакијева, Ирена Мила, Катерина Ристовска - Николов, - соработник на проектот Александар Кондев -Национална галерија на Македонија – Чифте амам


3 ¼óëè âòîðíèê

20:30- Изложба “ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКА ФОТОГРАФИЈА” – Фото сојуз на Македонија - Национална галерија на Македонија – Мултимедијален центар Мала станица

21:00 - Концерт на ВАСКО СЕРАФИМОВ - Летна сцена на плато пред Универзална сала

4 ¼óëè ñðåäà 20:30- Концерт „ЃЕРДАН - ПЕСНИ И ОРА”на Ансамблот за народни песни и игри на Македонија „Танец” - Амфитеатар кај Спомен куќата на Мајка Тереза

21:00 - Театарска престава “ЖЕНИ БЕЗ МАЖ И НИШТО ПОВЕЌЕ” (Домот на Бернарда Алба) автор: Фредерико Г. Лорка, режија: Софија Ристевска - Мал драмски театар - Битола - Детски театарски центар - Стара чаршија


5 ¼óëè ÷åòâðòîê

21:00 - Костимирана звучна порака “СО-ОБЛЕКУВАЊЕ” – автор: Марија Пупучевска, музика: Кокан Димушевски, видео: Милчо Узунов и Кокан Димушевски, соработник на концепт: Кочо Андоновски, Марија Вршкова - пијано, Владимир Костов - виолина, - “Менада” Клуб на граѓани “Гема” (Стара чаршија)

6 ¼óëè ïåòîê 21:00 - Концерт на АРИЈАН И ПРИЈАТЕЛИТЕ UNPLUGGED – Ариан Крлиу (Arian Kërliu) - вокал, (Македонија), и пријателите: Или Исмаили (Ylii Ismaili) – гитара, Македонија и од Косово: Фљамур Локај (Flamur Lokaj) – бас, Арт Локај (Art Lokaj) – соло гитара, Ардиан Бакали (Ardian Bakalli) – удиралки, Дукаѓини Муџаxери (Dugagiin Muhaxheri) – пијано, саксофон, кларинет. Во соработка со Културно информативен центар – Скопје и Општина Чаир/ - Музеј на Македонија - Куршумли ан

8 ¼óëè íåäåëà 20:30 - Концерт четворорачно пијано ЈАСНА АВРАМОВСКА И СЛАВИЦА МИЦЕВСКА - Музеј на град Скопје

20:30 - Изложба на фотографии “УРБАН ЧОВЕК” на Сања Николиќ -Бутерин - Национална галерија на Македонија – Мултимедијален центар Мала станица


9 ¼óëè ïîíåäåëíèê 21:00 - Концерт на групата “FABULA RASA” – Едина Сиртеш „Мокуш“– глас и виолина, Густи Балог - глас, Балаж Черта - тарогато, саксофон, гајда, Габор Фолдеш - бас, Корнел Варга – гитара, Акош Кертес - тапани и перкусии - Унгарија - Летна сцена на плато пред Универзална сала

10 јули вторник 20:30 - Концерт на „АНДРАШ ЧАКИ” (András Csáki) – гитара – Унгарија - Национална галерија на Македонија – Даут пашин амам

11 ¼óëè ñðåäà 20:30 - Концерт на “WEST COAST SYMPHONY”SYMPHONY” - Канада Диригент: Бујар Липај - Канада/Албанија, солисти: Мјузик прогресив квартет, Владимир Лазаревски обоа, Владимир Крстев - виолина, Марко Виденовиќ - виола,: Паскал Краповски - виолончело - Македонија - Факултет за ликовни уметности - Сули ан


14 ¼óëè ñàáîòà 21:00 - Нескафе кино „Мачорот во чизми” /Puss in boots/ - САД – режија: Крис Милер, гласови: Антонио Бандерас, Селма Хаек, Зек Галифијанакис, Били Боб Торнтон - Забавен парк “Луна”

ÊÈÍÎ 12 ¼óëè ÷åòâðòîê 21:00 - Отворање на Нескафе кино - „Мисија невозможна 4: Дух протокол” / mission: Impossible – ghost protocol/ – САД – режија: Бред Бирд, улоги:Том Круз, Џереми Ренер, Пола Петон - Забавен парк “Луна”

13 ¼óëè ïåòîê 21:00 - Нескафе кино -„Што да очекуваш кога очекуваш„/ What to expect when you’re expecting / – САД – режија: Кирк Џонс, улоги: Камерон Дијаз, Џенифер Лопез, Елизабет Бенкс, Метју Морисон - Забавен парк “Луна”

14 ¼óëè ñàáîòà

20:30 - Концерт на учесниците на семинарот по виолина под раководство на професорите Анна и Олег Кондратенко / во соработка со Музичка младина на Македонија/ - Музеј на град Скопје


15 ¼óëè íåäåëà

21:00 - Нескафе кино „Трансформери 3” Темнината на месечината / Transformers 3: dark of the moon/ - САД – режија: Мајкл Беј, улоги: Шаја ла Баф, Џош Даамел, Џон Тортуро, Џон Малкович - Забавен парк “Луна”

20:00 - Изложба на слики “КОЛОРИТНИ ВИБРАЦИИ” на Дита Старова Ќерими (Dita Starova Qerimi) – Национална галерија на Македонија - Чифте амам

16 ¼óëè ïîíåäåëíèê

20:30 - Концерт на КРСТЕ БАДАРОВСКИ – пијано, Чешка/Македонија - Музеј на град Скопје 21:00 - Нескафе кино „Хари Потер и реликвиите на смртта – втор дел / Harry Potter and the deathly hallows: part two /– САД – режија: Дејвид Јејтс, улоги: Дениел Ретклиф, Ема Вотсон, Руперт Гринт, Ралф Фајнс, Хелен Бонам Картер - Забавен парк “Луна”


17 ¼óëè âòîðíèê 21:00 - Нескафе кино „Парада”- / Parada / - Србија/ Словенија/ Хрватска / Македонија / Црна Гора - режија: Срѓан Драгојевиќ, улоги: Никола Којо, Христина Поповиќ , Милош Самолов, Тони Михајловски , Марко Николиќ, Мира Ступица - Забавен парк “Луна”

20:30 - Концерт на ШТЕФАН ГРАСЕ (Stefan Grasse) – гитара и РАФАЕЛ КЕМПКИН (Raphael Kempken) – удиралки, Нирнберг, Германија - Национална галерија на Македонија – Даут пашин амам

18 ¼óëè ñðåäà 20:00 - Изложба на графики “ЧЕТИРИ ЕЛЕМЕНТИ” на Шкипе Мехмети (Shqipe Mehmeti) - Национална галерија на Македонија – Мултимедијален центар Мала Станица

21:00 - Театарска претстава “ПРИКАЗНА ОД ПРЕДИВО” автор и режисер: Стефка Минева, актер: Катерина Илкова, продукција: Театар “Илкова” - Софија, Бугарија - Летна сцена на плато пред Универзална сала

21:00 - Нескафе кино - „Предавство” / Haywire / - САД – режија: Стивен Содерберг, улоги: Џина Карано, Јуан Мек Грегор, Микаел Фасбендер, Антонио Бандерас, Мајкл Даглас - Забавен парк “Луна”


19 ¼óëè ÷åòâðòîê 20:30 - Концерт на групата „KYNNES KABALE” – Фуат Талај (Fuat Talay) – саз, Јеспер Нордал (Jesper Nordal) – гитара, Бјокно Стошич (Bjonko Stosic) – кларинет, Андарс Хеинделбас (Anders Heindelbash) – бас, Сар Ел Жаиси (Saer El – Jaishi) – тарабука, Марија Куне (Maria Kynne) – вокал - Данска - Летна сцена на плато пред Универзална сала

20 ¼óëè ïåòîê 20:30 - Концерт на Ансамблот „ЈАНЕ САНДАНСКИ” - Австралија, и КУД „Гоце Делчев” - Скопје - Амфитеатар кај Спомен куќата на Мајка Тереза

21 ¼óëè ñàáîòà

21:00 - Нескафе кино- „Капетан Америка: првиот одмаздник” / Captain America: the first avenger / - САД – режија: Џое Џонстон, улоги: Крис Еванс, Хуго Вјуинг, Доминик Купер, Томи Ли Џонс - Забавен парк “Луна”

21:00 - Нескафе кино - „Кунг фу панда 2” / Kung fu panda 2 / - САД – режија: Џенифер Ју, гласови: Џек Блек, Анџелина Џоли, Дасти Хофман, Гери Олдмен - Забавен парк “Луна”

23 ¼óëè ïîíåäåëíèê

21:00 - Нескафе кино - „Бесмртници” / Immortals - САД – режија: Тарсем Синг, улоги: Хенри Севил, Мики Рурк, Стефан Дорф, Фрида Пинто - Забавен парк “Луна”

21:00 - Концерт на групата „OFIR EL VIAJE “ – Жосефина Гомез (Josefina Gómes) - вокал; Анхел Онталва (Ángel Ontalva) - гитара, Фран Мангас (Fran Mangas) - саксофон; Виктор Родригез (Víctor Rodríguez) - клавијатури, Аманда Пасос Коси (Amanda Pazos Cosse) - бас гитара; Тони Мангас (Toni Mangas) тапани и удиралки - Шпанија - Плато пред Музејот на холокаустот на Македонија


24 ¼óëè âòîðíèê 21:00 - Концерт на”БОЛОЊА ЧЕЛО ПРОЕКТ” - Lorenzo Squarotti, Giacomo Serra, Маја Петрушевска, Antonello Manzo, Basak Canseli Cifci , Пере Јованов, Cinzia Prampolini, Serena Pecoraro - Италија - Музеј на град Скопје

25 јули среда 20:30 - 65 ГОДИНИ „ВАРДАР ФИЛМ”

„CRNO SEME”- re`ija: Kiril Cenevski, ulogi: Pavle Vuisi}, Mite Grozdanov, Darko Damevski,Aco Jovanovski, Risto [i{kov 22:00 -„ISPRAVI SE DELFINA” – re`ija: Aleksandar \ur~inov, ulogi: Stole Arangelovi}, Neda Arneri}, Darko Damevski, Dime Iliev

- Летна сцена на плато пред Универзална сала

26 ¼óëè ÷åòâðòîê 21:00 - Концерт ТОМИСЛАВА ЛОЈИЌ - пијано, БАРБАРА МИКУЛИЌ - флејта, – Хрватска - Музеј на град Скопје


27 ¼óëè ïåòîê

20:30 - АСТЕРФЕСТ 2012 - Ревија на наградени филмови - Летна сцена на плато пред Универзална сала

29 ¼óëè íåäåëà

20:30 - КОНЦЕРТ на АНСАМБЛ „ ЛЕФКАДА” ОД СЕВЕРЕН КИПАР - Амфитеатар кај Спомен куќата на Мајка Тереза

11:00 - РЕТРОСПЕКТИВА на БОРКА АВРАМОВА - СКУЛПТУРИ - Музеј на современа уметност


30 ¼óëè ïîíåäåëíèê 20:30 - Концерт на групата “КАБАДАЈАС” – Џоле Максимовиќ – бас гитара, Дино Милосављевиќ – тапани и перкусии, Зоран Костадиновски – гитара, Горан Бојчевски – кларинет, кавал, саксофон - Амфитеатар кај Спомен куќата на Мајка Тереза

31 ¼óëè âòîðíèê 20:30 - Концерт „SYMPHONY” на „ЛЕБ И СОЛ & JEUNESSES MOVING ORCHESTRA” диригент: Саша Николовски -Ѓумар / во соработка со Музичка младина на Македонија - Музеј на Македонија – Куршумли ан


PROGRAMME OF SKOPJE SUMMER 2012 Patron: The City of Skopje and the Ministry of Culture of the Republic of Macedonia 20,00

June 21 (Thursday)

21,00

20,00

June 22 (Friday)

June 23 (Saturday) June 24 (Sunday) June 25 (Monday) June 26 (Tuesday) June 27 (wednesday)

June 28 (Thursday)

21,00 20,30 21,00 20,30 20,30 20,30

June 30 (Saturday) July 2 (Monday) July 3 (Tueday) July 4 (Wednesday)

21,00

- Theatre play PREMIERE “MISS JULIA” – author: August Strinberg, directed by: Saulius Varnas – production: Macedonian National Theatre - Macedonian National Theatre

21,30

- Concert of the band MARRACASH ORCHESTRA - Dresden – Germany – Harald Köhler- keyboards, Johannes Bierling - vocal, Carl Georg-René Bergmann bass and vocal; Martin Grellmann / drums Christian Buchmann / guitar and vocal, Felix Melchior - Sampler, Trash, Drezden, Germany - Summer scene – Universal Hall - Ballet performance “SAMSON AND DALILA”, composer: Camille Saint-Saens, choreographer: Ronald Savkovic - Croatia, soloists: Jovan Veselinovic - Serbia, Aleksandra Mijalkova, Mimi Pop-Aleksova, Boban Kovachevski, ballet ensemble of MOB - Hall of MOB - International Architecture Day Exhibitions: PORTRAITS OF BELGRADE ARCHITECTS THE CURSED ARCHITECT: BOGDAN BOGDANOVIC - curator: Viktorija Vasev Dimeska in collaboration with Atakarnet Skopje and Museum of Contemporary Art - Skopje - Museum of Contemporary Art - Concert of - Şirin Pancaroğlu - harph, Meriç Dönük - harph, Zohar Fresco - percussion - Mircan – vokal, Turkey, Turkish cultural centre ,,Yunus Emre” , - Skopje - Faculty of Fine Arts - Suli An - Performance “MELTING” - Boris Petkovski - Main square Macedonia

20,30

20,30 21,00 20,30

- Photography Exhibition F9: Maja Janevska – Ilieva, Jasna Susha, Mimoza Veliu, Tatijana Rantasha, Iva Dimeska, Frosina Ilievska, Maja Argakieva, Irena Mila, Katerina Nikolov - National Gallery of Macedonia – Chifte Amam

20,30 21,00

- Exhibition “DAYS OF MACEDONIAN PHOTOGRAPHY” - Fotography Association of Macedonia - National Gallery of Macedonia - Multimedia Centre Mala Stanica - Concert of VASKO SERAFIMOV - Universall Hall Summer Stage

20,30

- Concert „NECKLACE OF SONGS AND DANCES” of National Ensemble for Songs and Dances - TANEC - Amphitheatre at Mother Theresa’s House - Theatre play „WOMEN WITHOUT MEN AND NOTHING ELSE” (THE HOME OF BERNANDA ALBA) - on text by Federico Garcia Lorca, director: Sofija Ristevska - Small Drama Theatre - Bitola - Children’s Theatre Centre - Old Bazaar - Photography Exhibition “URBAN MAN” of Sanja Buterin - National Gallery of Macedonia - Multimedia Centre Mala Stanica

21,00 20,30

July 5 (Thursday)

- Concert “EVENING OF COMPOSER BUZHAROVSKI” – Ivana Acimoski- Zhikic - violin, Aleksandar Jakovljevic - cello, Dragana Djordjevic – piano, Ana Acimovic – piano - Nish, Serbia - City Skopje Museum - Theatre play “ANTICA” author: Risto Krle, directed by: Branko Brezovac, production: NUCK “Marko Cepenkov” Theatre “Vojdan Chernodrinski” – Prilep - Macedonian National Theatre

18,00- - EMITER “SKOPJE” Skopje Urban Stories – curator: Bojana Janeva Shemova, participants: Boris Shemov, Nikola Uzunovski, Igor Josifov, Marija Sotirovska, Verica Kovachevska and 24,00 Aleksandar Spasovski – DLUM – City Centre - Theatre play “DRAGON’S BRIDE” author: Dimitar Molerov, directed by: Nela Vitoshevic, production: NUCK “Marko Cepenkov” Theatre “Vojdan Chernodrinski” – Prilep 20,30 - Drama Theatre Skopje 21,00 - Theatre play “EMPTY CITY”, author: Dejan Dukovski, director: Thomas Ulrich – Keln- Germany - Universal Hall - Small Scene 21,30 - Instalation “TREE OF LIFE” - Nina Nineska - Main square Macedonia

20,00

June 29 (Friday)

- Exhibition of drawings - EASY CONNECTED - SKOPJE-NISH-SOFIA - curator: Maja Chankulovska, co-curator - organizer: Marijeta Sidovski, participants: Atanas Botev, Bedi Ibrahim, Nenad Gjorgjevic, Mile Nichevski, Zorica Zafirovska (Macedonia), Njemanja Jovanovic, Slobodan Radojkovic, Sonja Vukashinovic, Radmila Matejevic, Ivana Stankovic (Serbia), Elena Panayotova, Dimitar Yapanov, Atanas Gadjev, Eslitza Popova (Bulgaria) – Art Factor - Skopje - Culture Informative Centre Ceremonial Opening of Skopje Summer 2012 - on the First day of Summer and the World Music Day - Concert of SOFIA PHILHARMONIC ORCHESTRA– Bulgaria, conductor: Borjan Canev, Macedonia, soloist: Anna Kondratenko – violin, Macedonia – in collaboration with the Bulgarian Cultural Centre in Skopje - Hall of the Macedonian Opera and Ballet - Opening of the INTERNATIONAL FOLKLORE STUDENT FESTIVAL - AKUD “MIRCHE ACEV” – dancing formation ,,Kapanski ensemble,, Razgrad, Bulgaria;folklore ensemble ,,Oro,, Nis, Serbia; folklore ensemble ,,Bikavac,, - Visegrad, Bosna and Hercegovina; Cultural centre ,, Jenimahale,, Antalya, Turkey ,,Uzbekiston novolari,, Tashkent, Uzbekistan - Quay of river Vardar - Concert OF THE SOLOISTS, THE ORCHESTRA AND THE CHOIR OF THE MACEDONIAN OPERA AND BALLET– conductor: Bisera Chadlovska, soloists: Frosina Bogdanoska - violin, Bozhidar Pejic - cello, Igor Bakrevski - clarinet, Vladimir Dimovski - viola, Kiril Josifov - cello, Kliment Todoroski - violin, Bojan Taleski - viola, Vlatko Gjorgjievski - percussion, Andrej Naunov - piano - Hall of the Macedonian Opera and Ballet - Theatre play “OH, MY LOVE…TURKISH STORY” – author and director: Kole Angelovski, production: Theatre of Comedy - Skopje - Drama Theatre - “STORM” - rock and classical music concert, participants: choir, symphony orchestra and the band “Tang Long” from DMBUC “Ilija Nikolovski - Luj”, conductor Le Fi Fi - Quay of river Vardar - Concert of the choir “MIRCHE ACEV” , conductor: Ilija Atanasov - Macedonia and choir from the UNIVERSITY OF MARMARA - Turkey, conductor: Bulent Halvasi - Faculty of Fine Arts - Suli An

22,30

July 6 (Friday)

21,00

July 8 (Sunday)

20,30

July 9 (Monday)

21,00

July 10 (Tuesday)

20,30

July 11 (Wednesday)

20,30

- Costume Sound Greeting “SO-OBLEKUVANJE” – author: Marija Pupuchevska, music: Kokan Dimushevski, video: Milcho Uzunov and Kokan Dimushevski, concept assistant: Kocho Andonovski, piano: Marija Vrshkova, violin: Vladimir Kostov, producer: Aleksandar Gerasimovski - “Menada”, Old Bazaar Concert of ARIAN AND FRIENDS UNPLUGGED – Arian Kërliu- vocal, Macedonia, and friends: Ylii Ismaili – guitar, Macedonia, and from Kosovo: Flamur Lokaj – bass, Art Lokaj– solo guitar, Ardian Bakali – percussion, Dugagiin Muhaxheri – piano, saxophone, clarinet. In collaboration with Culture Informative Centre - Skopje, and Municipality Chair. - Museum of Macedonia - Kurshumli An - Concert of four-hand piano JASNA AVRAMOVSKA AND SLAVICA MICEVSKA - City Skopje Museum - Concert of the band FABULA RASA – Edina Szirtes „Mókus” – voice, violin, Guszti Balogh – voice, Balázs Cserta  -tarogato, saxophone, bagpipe, Gábor Földes – bass, Kornél Varga – guitar, Ákos Kertész – drum, percussion, Hungary - Universall Hall Summer Stage Concert of András Csáki – guitar – Hungary - National Gallery of Macedonia - Daut Pashin Amam - Concert of WEST COAST SYMPHONY ORCHESTRA – Canada, conductor Bujar Lipaj, soloists: Music Progressive Quartet (Vladimir Lazarevski - oboe, Vladimir Krstev - violin, Marko Videnovic - viola, Paskal Krapovski – cello - Macedonia - Faculty of Fine Arts - Suli An


July 12 (Thurday) July 13 (Friday)

21,00 21,00

20,30

July 14 (Saturday) July 15 (Sunday)

21,00 21,00 20,00

July 16 (Monday)

20,30 21,00 20,30

July 17 (Tuesday)

21,00 20,00

July 18 (Wednesday)

July 19 (Thursday)

- Concert of the participants at the violin seminar of OLEG AND ANNA KONDRATENKO, in collaboration with Jeunesse Musical Macedonia - City Skopje Museum Nescafe Cinema PUSS IN BOOTS - USA, director: Chris Miller, voices: Antonio Banderas, Salma Hayek, Zack Galifianakis, Billy Bob Thorton - Fun Park “Luna” Nescafe Cinema TRANSFORMERS 3: DARK OF THE MOON - USA, directed by: Michael Bay, cast: Shia La Beef, Josh Duhamel, John Torturo, John Malkovich - Fun Park “Luna” - Painting Exhibition “Colour Vibrations” of DITA STAROVA QERIMI - National Gallery of Macedonia - Chifte Amam - Concert of KRSTE BADAROVSKI – piano, Czech Republic/Macedonia - City Skopje Museum Nescafe Cinema HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS: part two- USA, directed by: David Yates, cast: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fines, Hellena Bohnam Carter - Fun Park “Luna” - Concert of STEFAN GRASSE – guitar and RAFAEL KEMPKIN - marimba, percussion, Nurnberg, Germany - National Gallery of Macedonia - Daut Pashin Amam Nescafe Cinema PARADA - Serbia/Slovenia/Croatia/Monte Negro/Macedonia, directed by: Srdjan Dragojevic, cast: Nikola Kojo, Hristina Popovic, Milosh Samolov, Toni Mihajlovski, Marko Nikolic, Mira Stupica - Fun park “Luna” - Prints Exhibition “FOUR ELEMENTS” na SQIPE MEHMETI - National Gallery of Macedonia - Multimedia Centre Mala Stanica

21,00

- Theatre play “FOKLORIC STORIES” produciton: State Puppet Theatre - Varna, Bulgaria - Amphitheatre at Mother Theresa’s House

21,00

Nescafe Cinema HAYWIRE - USA, directed by: Stephen Soderberg, cast: Gina Carrano, Ewan McGregor, Michael Fassbinder, Antonio Banderas, Michael Douglas - Fun park “Luna”

20,30

- Concert of the band KYNNES KABALE – Fuat Talay – saz, Jesper Nordal – guitar, Bjonko Stosic – clarinet, Anders Heindelbash – bass, Saer El – Jaishi – darbuna, Maria Kynne – vocal - Danmark - Universall Hall Summer Stage Nescafe Cinema CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER - USA, directed by: Joe Johnston, cast: Chris Evans, Hugo Weaving, Dominic Cooper, Tomi Lee Jones - Fun park “Luna” - Concert of the ensemble „JANE SANDANSKI” – Australia and folklore ensemble ,,GOCE DELCEV” - Skopje - Amphitheatre at Mother Theresa’s House

21,00 20,30

July 20 (Friday)

Opening of Nescafe Cinema MISSION IMPOSSIBLE - GHOST PROTOCOL - USA, director: Brad Bird, cast: Tom Cruise, Jeremy Rener, Paula Peton - Fun Park “Luna” Nescafe Cinema WHAT TO EXPECT WHEN YOU ARE EXPECTING - USA, director: Kirk Jones, cast: Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Elizabeth Banks, Matthew Morrison - Fun Park “Luna”

21,00

Nescafe Cinema KUNG FU PANDA 2 - USA, directed by Jennifer Yuh, voices: Jack Black, Angelina Jolie, Dustin Hoffman, Gary Oldman - Fun park “Luna”” Nescafe Cinema IMMORTALS - USA, directed by: Tarsem Singh, cast: Henry Cavill, Mickey Roorke, Stefan Dorf, Frida Pinto - Fun Park “Luna”

July 21 (Saturday)

21,00

July 23 (Monday)

21,00

- Concert of the group „OFIR EL VIAJE “ – Josefina Gómez, vocals; Ángel Ontalva, guitar, Fran Mangas, sax; Víctor Rodríguez, keyboards; Amanda Pazos Cosse, electric bass; Toni Mangas, drums and percussion - Spain - Plato in front of the Museum of Holocaust

July 24 (Tuesday)

20,30

- Concert of BOLOGNA CELLO PROJECT – Italy - City Skopje Museum

July 25 (Wednesday)

20,30

July 26 (Thursday)

21,00

- 65 YEARS „VARDAR FILM” - „BLACK SEED”, directed by: Kiril Cenevski, cast: Pavle Vujisic, Mite Grozdanov, Darko Damevski, Aco Jovanovski, Risto Shishkov, „STAND UP STRAIGHT, DELFINA”, directed by: Aleksandar Gjurchinov, cast: Stole Arangelovic, Neda Arneric, Darko Damevski, Dime Iliev - Universall Hall Summer Stage - Concert of Tomislava LojiC - piano, Barbara MikuliC - flute – Croatia - City Skopje Museum

11,00

- RETROSPECTIVE OF BORKA AVRAMOVA - SCULPTURES - Museum of Contemporary Art - Skopje - Museum of Contemporary Art

20,30

- ASTERFEST 2012 - Awarded Movies - Universall Hall Summer Stage

July 29 (Sunday)

20,30

- Concert of the ENSEBLE “LEFKADA” - North Cyprus - Amphitheatre at Mother Theresa’s House

July 30 (Monday)

20,30

- Concert of the group KABADAYS (Djole Maksimovic - bass guitar, Dino Milosavljevic - drums and percussion, Zoran Kostadinovski - guitar, Goran Bojchevski - clarinet, kaval, saxophone - Amphitheatre Mother Theresa

July 31 (Tuesday)

21,00

- Concert „SYMPHONY” of „LEB I SOL & JEUNESSES MOVING ORCHESTRA” conductor: Sasha Nikolovski -Gjumar - Museum of Macedonia – Kurshumli An

July 27 (Friday)

Integral part in the realization of the programme is the Centre for organizing events - Universall Hall - Skopje. The organizer has the right to make changes in the programme. In case of bad weather, there is an additional closed space. Due to some ingeneering activities taking place near the venues, there could be changes during the events at Skopje Summer Festival 2012.

Additional informationa and booking at: Derectorate for Culture and Arts - Skopje Tel/fax: 316 50 64, 322 23 41, 323 83 72 bul.”Sv. Kliment Ohridski” 58 b. p.fah 519 e – mail: skleto@unet.com.mk www.dku.org.mk


НАЈАВУВАМЕ

2012

ДИРЕКЦИЈА ЗА КУЛТУРА И УМЕТНОСТ-СКОПЈЕ DIRECTORATE OF CULTURE AND ARTS-SKOPJE

ЕСЕНСКИ МУЗИЧКИ СВЕЧЕНОСТИ AUTUMNAL MUSICAL FESTIVITIES НОЕМВРИ 5-30 НОЕМВРИ

Спонзорирано од:

the best point of view

Медиумски Спонзори:


Организаторот го задржува правото за измени во програмата Дополнителни информации и резервации во :

ДИРЕКЦИЈА ЗА КУЛТУРА И УМЕТНОСТ – СКОПЈЕ DIRECTORATE OF CULTURE AND ARTS – SKOPJE Бул.”Св.Климент Охридски” 58 б. п.фах 519, Тел/факс: 316 50 64, 322 23 41, 323 83 72, Е – маил: skleto@unet.com.mk, www.dku.org.mk

Програмата се реализира во соработка со: Македонска Опера и Балет , НУ Музеј на современа уметност – Скопје, Музеј на град Скопје, Национална галерија на Македонија, Даут пашин амам, Мултимедијален центар Мала станица, Чифте амам, ДЛУМ , Драмски театар – Скопје, Македонски народен театар, Турски театар, Театар “Војдан Чернодрински” – Прилеп, “Мал драмски театар” – Битола, ДМБУЦ “И.Н.- Луј”, Музичка младина на Македонија, Факултет за ликовна уметност – Скопје, Културно – информативен центар – Скопје,Фото сојуз на Македонија, “Вардар филм”, “Премиум филм”, “Манаки филм”, “Сектор”, АСТЕР Фест, Ансамбл за народни песни и игри на Македонија “Танец”, “Атакарнет” – Скопје, “Арт Фактор”, АКУД “Мирче Ацев”, КУД “Гоце Делчев”, “Илинденски денови”, Културно – информативен центар на Бугарија - Скопје, Амбасада на Р. Унгарија, Турски културен центар “Јонуз Емре” – Скопје, Забавен парк “Луна” Програми во фаза на договарање: - Театарска престава премиера “Кога лисјата паѓаат” , автор: Решат Нури Ѓунтекин, режија: Салаетин Билал, продукција: Турски театар - Скопје. Интегрален дел во реализација на програмата е и Центарот за организирање приредби – Универзална сала. Во случај на невреме, обезбеден е алтернативен затворен простор. Заради изведување на градежни активности во близина на дел од локаците на кои ќе се одвива прогамата можна е промена на истите во текот на реализаицјата на “Скопско лето 2012”. Дел од програмите на Скопско лето 2012, ќе се реализираат во градовите во Македонија Организатор: ДИРЕКЦИЈА ЗА КУЛТУРА И УМЕТНОСТ – Скопје Мирко Стефаноски Никола Глигоров Ната Кецкаровска Анче Кузмановска Стамат Наумовски Петранка Георгиевска Надворешни соработници: Горан Јованов, Никола Гугувчевски, Благица Сливоска, Елена Мицајкова Превод на англиски: Дојрана Прокопиева Елена Дамјаноска Издавач: Дирекција за култура и уметност – Скопје За Издавачот: Мирко Стефаноски Дизајн на плакат: Милчо Серафимовски Дизајна на каталог и печат: СКЕНПОИНТ – Скопје


Additional information and booking by: DIRECTORATE OF CULTURE AND ARTS – SKOPJE Tel./Fax: 316 50 64, 322 23 41, 323 83 72 Boul. “St. Climent Ochridski” 58 b. p.box 519 е-mail: skleto@unet.com.mk www.dku.org.mk

SKOPSKO LETO 2012, SKOPJE SUMMER 2012  

SKOPSKO LETO 2012, SKOPJE SUMMER 2012

SKOPSKO LETO 2012, SKOPJE SUMMER 2012  

SKOPSKO LETO 2012, SKOPJE SUMMER 2012

Advertisement