Page 1

Mestna knjižnica Grosuplje

KRTEK BOŽO V KNJIŽNICI Knjižnična vzgoja za najmlajše Branje je najboljša izvenšolska dejavnost

KRTKOVA BRALNA VZGOJA ZA MAMICE IN OČIJE Krtek Božo je včasih na skrivaj opazoval, kako starši otroke silijo k branju, in takrat je bil precej razkurjen. Pihal je in sopihal: «Naj ne bom krt Božo, če jim ne bom pokazal, da se k branju ne sili! Sploh pa ne razumem, zakaj odrasli za branje vedno izberejo kaj prav posebej dolgočasnega in dolgega.« Odločil se je, da bo staršem povedal nekaj krepkih o bralni vzgoji. Kakšna je razlika med pravljico na DVD-ju in tem, da jo otroku preberejo sami? Ta, da ekranu ne moreš sedeti v naročju! Pa tako lepo je sedeti v pravem naročju in poslušati pravljice …

Teta, eno knjigo, pa hitro! KRTEK BOŽO POSTANE RAZISKOVALEC Krtek Božo si je ogledoval knjige. Bilo jih je res veliko, a se ni pustil zmesti. Pregledoval je napise nad knjižnimi policami in črkoval. Na njih je pisalo, kako naj išče in katere knjige so primerne zanj. Knjige je tudi jemal v roke in jih prelistaval. Pogumno se je lotil raziskovanja. Še vedno pa lahko vpraša knjižničarja ali pa s starši pobrska po internetu. Pobrskal bo tako, kot je bil navajen v svojem podzemnem svetu: Pogumno iz teme na svetlo!

Prikoplji do svoje knjižnice!

Ups, sem se zapletel v modrosti. Izdala: Mestna knjižnica Grosuplje Napisala: Ksenija Medved Ilustriral: Gabrijel Vrhovec maj 2009 Krtek Božo nastopa tudi na naši internetni strani. Obiščite ga na http://www.gro.sik.si

BOŽO SE ZAPLETE V SVETOVNO MREŽO Krtek je spoznal, da je poleg podzemnega in zunanjega sveta tukaj še en svet – internet. Kadar ga je mučila radovednost, je tam poiskal odgovor. Vendar zaradi računalnika ni pozabljal na knjige, še manj pa na svoje prijatelje. Zavedal se je pasti mreže.

KRTEK BOŽO NAJDE POT DO KNJIŽNICE To je krtek Božo. Pod zemljo mu je bilo res temno. S svojimi rudarskimi dlanmi in trdno odločenostjo, da ima teme in slepote dovolj, je prikopal na svetlobo. Zunaj je ugledal zelo pisan svet. Odločil se je, da ga razišče. Res sreča, da je bil nad njegovo krtino smerokaz do knjižnice.


Da zacveti, moraš dobro zalivati. Kako neki se koplje z bagrom? UGANKA ZA KRTA Krtek Božo je zelo rad reševal knjižne uganke. To je bilo povezano z njegovim življenjem pod zemljo. Vedno se je namreč spraševal, kam mora riti, da bo prišel do okusne korenine za krtovsko kosilo. Poti in rovi pod zemljo so ga zato vedno kam pripeljali. Trenutno pa rešuje uganko, kdo je zasul njegove krtine z ogromnimi kupi zemlje. Gre za gromozansko železno pošast na črko B. (REGAB)

V KNJIŽNICI JE ZABAVNO Božo je v knjižnici odkril pravljično sobo. V njej se je lahko igral z igralnimi knjigami. To so bile knjige v obliki harmonike ali pa take, ki spuščajo glasove. Bile so tudi take, ki so bile v obliki traktorja ali ladje. Nekatere so bile preluknjane kot švicarski sir in druge so se razstavljale in sestavljale kot puzzle. V eni je iskal skritega račka. Zabaval se je s knjigo, ki jo je raztegnil čez celo sobo. Ob odhodu si je ogledal, kdaj so na sporedu ure pravljic. Takrat sedi pri miru kot miška, oprostite, kot krt, in posluša pravljičarko.

Iz malega bralca zraste človek. KRTEK IN KOLEDAR PRIREDITEV Krtek Božo je neizbrisno utrdil svoje prepričanje, da se v knjižnici vedno kaj dogaja. Kadar si ni izposodil knjige, je sedel v knjižničnem naslanjaču in listal po revijah ali pa je pogledal, če je na sporedu ura pravljic, rešil knjižno uganko ali pa sodeloval na delavnicah. Koledar dogodkov mu je bil pri tem v veliko pomoč.

Branje pravljic odpravlja strah pred norimi kravami. KRTEK V DOBRI DRUŽBI Krtek Božo je spoznal, da knjižnica niso samo police knjig, ampak tudi čudovita srečanja s prijatelji. Tudi zaposleni v knjižnici so ga imeli zelo radi.

Knjiga me – ne briga.

KAKO PREBRATI VSE KNJIGE NA SVETU? Krtek Božo je bil na začetku v knjižnici precej zbegan. Hotel se je kar skriti pod črno zemljo, v krtovo luknjo, saj je bilo tu ogromno knjig in je v njegovi glavi zavladala zmeda o tem, kje se kaj najde. A potem so ga premamile različne oblike in barve knjig na policah in Božo se je pomiril. Stegnil je svoje krtovske tace in izbiral med rumeno in tisto rdečo knjigo, vabila ga je velikanka in spogledoval se je z najbolj debelo. Ko jih je prelistal, je ugotovil, da je branje zelo zabavno, v knjižnici pa je spoznal tudi veliko človeških mladičev, ki so mu navdušeno razlagali, kaj so prebrali: »Preberi tudi ti. Poskusi. Ta knjiga je res dobra. In ta je smešna. In ta, Božo, ta knjiga pripoveduje o zaljubljenem žabcu!« Hihi. O zaljubljenem žabcu? Kje pa so slikanice o krtku, prosim? Spoznal je, da je življenje z vsebinami res izpolnjujoče. Njegovo življenje je postajalo polno vsebine in nič več mu ni bilo dolgčas. Postajal je vedno bogatejši ...


Krtek Bozo spoznava knjiznico  
Krtek Bozo spoznava knjiznico  

Krtek Božo spoznava knjižnico

Advertisement