__MAIN_TEXT__

Page 1

KULTUR BUNKER, Aarhus 23. september - 11.oktober 2013


INTRODUKTION: KULTUR BUNKER 2013

Historisk review.

Alle byer har nogle håndplukkede lokaliteter, der er sat i centrum som noget ganske særligt, og som gør byen et besøg værd. Seværdighederne og de pompøse højborge er byens ansigt udadtil og sammen med de officielle bygninger og butiksgaderne skaber de byens udadvendte facade. Går man bag om facaden, vil man opdage steder med et skjult potentiale, der stiller sig til rådighed for nytænkende kulturtiltag såvel som nye sociale rum. I Aarhus findes der sammenlagt 312 rør- og kuppelformede bunkere skjult under jorden, som kun ganske få har anvendt sporadisk. Disse rum inviterer til at blive inddraget som en del af byens identitet.

Det er de færreste, der ved, at de større danske byer er udrustet med et omfattende beredskab af beskyttelsesrum. For at tage befolkningen bedst muligt i forsvar blev beskyttelsesrummene placeret så tæt som muligt på befolkningen, og der ligger de endnu.

Hensigten med projektet KULTUR BUNKER er at sætte fokus på afsøgende, stedspecifikke og tværgående samarbejder, der skal udfordre de snævre rammer, som bunkerne tilbyder og derved undersøge mulighederne for, hvordan disse rum kan anvendes og bevares. Det gør vi dels ved at indrette og omdanne rummene til små urbane ormehuller med en række arrangementer og microevents. Bunkerne vil således danne ramme om afsøgende laboratorier, der sætter fokus på at udforske rummenes muligheder såvel som umuligheder. I projektet vægter de arkitektoniske rammer derfor lige så højt som det indholdsmæssige. Der sættes lige dele fokus på KULTUR (+) BUNKER. Egner rummene sig til noget? Kan vi indtage byen på en ny måde? Kan vi skabe usædvanlige udtryk i nye rammer? Kan vi skabe præcedens for en mere permanent brug af de underjordiske rum for tværæstetiske og sociokulturelle møder? Eller står vi blot over for gamle, fugtige ubrugelige rum, der kun kan rumme 15 mand ad gangen? Vi ser frem til udfordringen og glæder os til at se jer. Projektleder, Foreningen Skjulte Steder Annette Damgaard Hansen

For bare 30 år siden var en totalødelæggende verdenskrig en reel trussel. Landets beredskab var klar til at forsvare befolkningen. I dag er et sådant scenarie dog langt mindre sandsynligt, og det er for mange et glemt kapitel i vores historie. Opførelsen af beskyttelsesrum startede allerede under 2. Verdenskrig (1940-45) for at beskytte befolkningen mod luftangreb. Bunkerne blev efterfølgende moderniseret og udbygget under koldkrigstiden, lige som nye beskyttelsesrum kom til. I Aarhus blev de kuppelformede bunkere bygget under 2. Verdenskrig, mens rørbunkerne kom til i under den kolde krig (1945-1989). Man antog at ødelæggelserne under en fremtidig krig ville blive af endnu større omfang end under 2. Verdenskrig, og derfor anrettede og moderniserede man også beskyttelsesrummene. Formålet med beskyttelsesrum var at beskytte civilbefolkningen mod følgerne af et luftangreb. Rummene skulle så vidt muligt være nedstyrtningssikre, sprængsikre, gassikre, yde beskyttelse mod brand og radioaktivt nedfald og have rimelige flugtmuligheder. I tilfælde af en krig skulle beskyttelsesrummene kunne beskytte befolkningen mod radioaktivt ned-fald. I den periode hvor det kunne være livsfarligt at opholde sig udenfor, skulle befolkningen opholde sig i rummene, og vente på, at man kunne evakueres. I tilfælde af en krig skulle beskyttelsesrummene kunne beskytte befolkningen mod radioaktivt nedfald. I den periode hvor det kunne være livsfarligt at opholde sig udenfor, skulle befolkningen opholde sig i rummene, og vente på, at man kunne evakueres.

Disse forholdsregler har naturligvis resulteret i nogle rum med et vis vakuum og en speciel akustik. Det er tydeligt, at der ligger et stort uudnyttet potentiale i de mange centralt beliggende beskyttelsesrum. Beredskabsstyrelsen er endda indstillet på at gøre dem tilgængelige for offentlig benyttelse i fredstid som nu. Det er en arkitektonisk udfordring at anvende de minimale rumligheder, og det kræver kreative kræfter at udnytte rummenes potentialer og omdanne dem til brugbare rum. Cand. Arch. Jesper Urup Ruban


Arkitektfirmaet Gustin og Jesper Urup Ruban Når der ligger flere hundrede ubrugte koldkrigsbunkers på nogle af byens bedste placeringer – er det så ikke oplagt at se på potentialerne? Vores mål er at skabe flere oplevelser, mere poesi og gode sociale mødesteder i byens rum. De gamle koldkrigsbunkers rummer en række unikke rummeligheder som kan indtages på helt nye måder og her er det kun fantasien der sætter grænserne. Kan du forestille dig en skøn lille restaurant i mørket? En lille oase af kunstigt lys og grønne planter? Et atelier med maling på alle vægge? En lille intim performancescene eller et øvelokale for det vildeste metal-band?... Vi vil omdanne 3 forskellige bunkers, på 3 forskellige måder og så lade en gruppe inviterede aktører udfolde deres kreative kunst, hvor alle er velkommen… Arkitektfirmaet Gustin arbejder sammen med arkitekt Jesper Urup Ruban og en række studerende fra Aarhus Arkitektskole, på at skabe små installationer der åbner for de særlige rums muligheder. Rummene vil blive bearbejdet ganske forskelligt og vi vil arbejde med alternative materialer som f.eks. røg, LED-lys, resonans og projektioner. Vores mål er at skabe 3 minimale installationer – der på én gang skaber en særlig stemning og samtidig viser de muligheder rummenes forskellige potentialer. Velkommen til KULTUR BUNKER under Århus Arkitektfirmaet Gustin A/S er et ungt, dynamisk og kreativt firma, med fokus på den levende og innovative by. Vi arbejder målrettet og visionært med at skabe en bedre by, med flere oplevelser, mere poesi og større variation. Senest har vi stået for en visionær byfornyelse i Ikast-Brande Kommune, en oplevelsespark for Grundfos og er ved at udvikle nye kreative lærings- og legemiljøer til landets skoler. Arkitektfirmaet Gustin De arkitektindrettede bunkere er på Aarhus Lawns Tennisbane, Litteraturen På Scenens bunker på Regenburgs Plads og Læssøesgade Skole. Bunkerne kan ses under arrangementer, mens Læssøesgade Skole bunkeren kan besøges før arrangementerne på følgende dage:

Program

Onsdag d. 25.sept. Kl. 16.00 - 18.00 Torsdag d. 26.sept. Kl. 16.00 - 18.00 Onsdag d. 2. okt. Kl. 16.00 - 18.00 Torsdag d. 3. okt. Kl. 16.00 - 18.00

Arbejdstegning


ARRANGEMENTER: Electronic Bunker Jump

Program

STED: Bunkeren ved Aarhus Lawn Tennis Selskab Sandgravvej 2, 8000 Aarhus C

Koncerter mandag til fredag fra kl 20.00

I tidsrummet 7. – 11. oktober åbner DIEM (Dansk Institut for Elektronisk Musik) for koncerter i en kuppelformet tvillingebunker ved Aarhus Lawn Tennis Selskab. Omkring 20 kunstnere, fra og omkring DIEM, gæster i ugens løb den specielle scene med vidt forskellig musik som har det elektroniske islæt tilfælles og spiller på det til lejligheden anrettede diffusionsanlæg. Det kuppelformede koncertrummet giver plads til 15 personer ad gangen, så møder man op i tide er der en unik mulighed for at opleve særlige intimkoncerter. Blandt andet kan man opleve: musik spillet på hjemmebyggede elektroniske instrumenter, en duo mellem kontrolleret feedback og kinesisk guqin-strengeinstrument, musik fremført i/på/til en speciel ”lyddragt” - og meget andet!

Mandag d. 7/10: Kati Linek Phaedrus Isaktelefon Tirsdag d. 8/10 Christian Tronhjem Göran Tesla Coil Brain Beebop Onsdag d. 9/10 Dögenigt Sebastian Edin Zack Christ Natal & Milan Zaks Torsdag d. 10/10 Mads Engell Nicole Pedersen Simon Roy Christensen & Xiaogang Zeng Filip Ja Fredag d. 11/10 §tasis Andrew Dorman Olga Szymula Thomas Wernberg


B13 – en performanceinstallation i det skjulte. STED: Bunkeren på hjørnet af Nørrebrogade og Nørre Boulevard

D. 21. december 2012 var den sidste dag i mayaernes ka-

lender. Og nok gik verden ikke under, men der skete noget andet. En ny tidsalder, eller som mayaerne ville kalde det: en ny Baktun, er indtruffet og med den en kritisk overgangsperiode. 9 måneder og 21 dages undtagelsestilstand – krise. Hvad nu hvis balancen er forrykket? Hvis universets kræfter ikke længere balancerer? B13 er en intens og stemningsfuld performanceinstallation i en dobbeltkuplet bunker, iscenesat af Teater Fluks. Tilskuerne bydes indenfor som gæster i et midlertidigt kraftcenter, der balancerer universets kræfter. På den ene side traditionerne og faste holdepunkter fra den svundne tid, og på den anden side drømme, ønsker og utopier om den nye tidsalder. Tvillingekuplerne sættes i scene som et tempel for disse dialektiske energier. Et tempel i ubalance. Som tilskuer er du gæst i bunkeren, og kan interagere med kraftcenterets beboere, tage del i handlingen eller blot være en stille betragter. Tre aftener, der består af forberedelser og delritualer, inden den sidste aftens store ritual, der (forhåbentlig!) igen skal balancere de to kupler og deres respektive kræfter.

Program Vand: Mandag d. 7 okt. kl.19.00 -23.00 Mælk: Onsdag d. 9 okt. kl.19.00 -23.00 Blod: Fredag d.11. okt. kl.19.00 - 01.00 Mødested: På hjørnet af Nørrebrogade og Nørre Boulevard Gæster kan komme og gå når de vil, men da der kun er et begrænset antal pladser, kan der forekomme ventetid. Tilladt for alle over 16.

Foto: Kristina Tandrup Gittesdatter, Njordfoto


ARRANGEMENTER: Litteratur i bunker STED: Regenburgs Plads v/ Silkeborgvej LIPS-bunkeren Tirsdag d. 8. og onsdag d. 9. oktober er Litteratuern på Scenen med oplæsninger af Bjørn Rasmussen, Mads Mygind og Olga Ravn. Bjørn Rasmussen er uddannet på forfatterskolen. Han debuterede i 2011 på Gyldendal med Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet, som han modtog Montanas Litteraturpris 2012 for. Han er på trapperne med en ny udgivelse i nærmeste fremtid.

Bjørn Rasmussen

Mads Mygind debuterede i 2011 med digtsamlingen Før vi har set os omkring på forlaget After Hand, men udgav allerede i 2010 pamfletten Tilbage er et sart pulver af oprør samme sted. Han arbejder for tiden på en kommende digtsamling. Olga Ravn er uddannet på Forfatterskolen og debuterede som digter i 2012 med digtsamlingen Jeg æder mig selv som lyng på Gyldendal. Debuten modtog en præmiering fra Statens Kunstråds Litteraturudvalg. Derudover har hun været skribent for Dagbladet Information, Klassekampen og Femina, og hun underviser på Testrup Højskole. Alle tre digtere er kendt for deres performances og sproglige bevidsthed og vi glæder os til at præsentere dem i de spændende rammer, som bunkeren på Regenburgs Plads udgør. Fra d. 23. september vil man kunne opleve en lydlig repræsentation af de kommende oplæsningsarrangementer i bunkeren. Et foregribende ekko af litteraturen i det underjordiske, skabt i samarbejde mellem Litteraturen på Scenen og de oplæsende kunstnere.

Program

Lydlig Rep.: Mandag d. 23. sept. - Mandag 7. okt kl. 11 - 15 Oplæsninger: Tirsdag d. 8. okt .kl. 19.00 og kl. 21.00 Oplæsninger: Onsdag d. 9.okt kl. 19.00 og kl. 21.00

Mads Mygind

’Poetic Geometrics’ - Grauengaard & Hvid STED: Regenburgs Plads v/ Silkeborgvej LIPS-bunkeren

Olga Ravn

Grauengaard & Hvid er en nystartet kunstnerduo bestående af Sanne Grauengaard og Katrine Hvid. Vi viser vores første værk, ”Poetric Geometrics” i bunkeren på Regenburgs Plads. Poetic Geometrics er en videoinstallation, bestående af en video og en lydside. Videoen er et abstrakt teaterstykke, hvor geometriske former er koreograferet i et mørkt rum. Lydsiden opføres live i bunkeren.

Program

Torsdag d. 10. okt. kl. 19.00 - 21.00 Fredag d. 11. okt kl.19.00 - 21.00

Poetic Geometrics

Poetic Geometrics


Pink ARmy Kontrolbunker STED: Regenburgs Plads v/ Silkeborgvej X-bunkeren Den 29. september invaderede PINK ARMY det beskyttelsesrum, der skulle have været afprøvningsscene for Institiu for (X) hos hvem kræfterne slap op. Pink Army er et internationalt street art projekt og en nonprofit organisation, der vender sig mod krig. Pink Army er repræsenteret af mange forskellige afdelinger, i forskellige lande, samt hundredvis af løsgængere spredt ud over hele verden. Pink Armys aktivisme bruger ironi og militære analogier til at beskrive deres aktioner. Lørdag d. 28.sept. kl. 22.00 Søndag d. 29.sept. kl. 11.00 - 16.00 Mandag d. 30.sept. kl. 11.00 - 16.00 Tirsdag d. 1. okt. kl. 11.00 - 16.00 Onsdag d. 2. okt. kl. 11.00 - 16.00 Udstillingen fortsætter frem til d. 11. oktober kl. 21.00 se det udvidede program på side 16.00 - 21.00


ARRANGEMENTER: Open-Call Arrangementer

”Tænketanken: Efter Hånden”

Take Away Artmuseum – Lisbeth Hermansen

STED: Regenburgs Plads v/ Silkeborgvej Open Call-bunkeren

’Efter Hånden’ - et virtuelt refleksionsrum om et scenarie hvor ’håndskriverne’ må gå under jorden. Projektet tager udgangspunkt i den kæmpe store flaskepost REMIND, der var udstillet på Sculpture by the Sea i sommeren 2013. Flaskeposten indeholdt et håndskrevet budskab med teksten ”jeg er, altså skriver jeg.” Budskabet minder om Descartes’ kendte ’jeg tænker, altså er jeg.’ Projektet undersøger håndskriften, stofligheden og selve det, ikke at kunne få alt med på sin smartphone i en fart. Er der noget grundlæggende menneskeligt i at kunne meddele sig gennem håndskriften? Hvilken betydning har forskellige kommunikationsformer for vores forhold til os selv og hinanden?

Lisbeth Hermansen kommer med TAKEAWAYARTMUSEUM fra Hygum Kunstmuseum og laver en installation. TakeAwayArtMuseum er et forsøg på at involvere kunstnere i landsbyudvikling og erhvervsudvikling i ”yderkantsdanmark”. Det har sit udgangspunkt i Hygum Kunstmuseum i Lemvig Kommune. I week-enden 4. - 6. oktober slår Lisbet Hermansen lejr i en bunker på Regenburgsgade, hvor du kan møde hende.

Du har nu muligheden for at møde værkets skaber Vibeke Nørgaard Rønsbo i en bunker under jorden. Følg med på facebookgruppen KULTUR BUNKER, hvor du vil få nærmere information om projektet Mandag 23.sept. kl. 14 -17 Tirsdag 24.sept. kl. 14 -17 Onsdag 25.sept. kl 17 - 20 Torsdag 26.sept. kl. 11- 17

PINK ARMY - Kontrolbunker Pink Army er et internationalt street art projekt og en nonprofit organisation, der vender sig mod krig. Pink Army er repræsenteret af mange forskellige afdelinger, i forskellige lande, samt hundredvis af løsgængere spredt ud over hele verden. Pink Armys aktivisme bruger ironi og militære analogier til at beskrive deres aktioner. 28. sept ankommer Pink Army Copenhagen og går gennem byen - 27. sept. kan du møde en lille håndfuld af Pinks Armys Generaler fra København og Aarhus i en af betondækningsgravene /bunkerne på Regenburgsplads. Herefter er der udstilling. Lørdag d. 28.sept. kl. 22.00 Søndag d. 29.sept. kl. 10.00 - 21.00 Mandag d. 30.sept. kl. 11.00 - 18.00 Tirsdag d. 1. okt. kl. 11.00 - 18.00 Onsdag d. 2. okt. kl. 11.00 - 16.00

Følg med på facebookgruppen KULTUR BUNKER, hvor du vil få nærmere information om projektet Fredag d. 4. okt. kl. 19 - 21 Lørdag d. 5. okt. kl. 13 - 17 Søndag d.6. okt. kl. 13 - 17

UNDER JORDEN - Opgang2s ungdomsspor Billedværkstedet på Opgang2s ungdomsspor inviterer til udstillingen UNDER JORDEN. Udstillingen består af tegninger og malerier skabt af billedværkstedets 6 unge i perioden august til nu. Indholdet i det der produceres på billedværkstedet, tager afsæt i de unges oplevelser, drømme, tanker og erfaringer. Billedværkstedets 6 unge kunstnere vil være tilstede i udstillingens åbningstid. Kig forbi! Mandag d. 7. okt. kl. 16-18 Tirsdag d. 8. okt. kl. 15-18 Onsdag d. 9. okt. kl. 15-18 Torsdag d. 10. okt. kl. 15-18 Fredag d. 11. okt. kl. 15-22 Fernisering d.7 okt kl. 16,00 hvor vi serverer en forfriskning.


Pink Kary

TakeAwayArtMuseum

Opgang2s ungdomsspor

REMIND -Vibeke Nørgaard Rønsbo


ARRANGEMENTER: Open-Call Arrangementer

Naturhistorisk Museum – ”Dyr i Dybet”,

Børn af Byen

STED: Læssøesgade Skole Læssøesgade 24, 8000 Aarhus C

Naturhistorisk Museum har igennem 72 år formidlet naturhistorisk viden og begejstring. Museet havde sine første lokaler under taget på Læssøesgades Skole, ydmyge lokaler under tagryggen med tusindvis af dyr og geologiske skærver hjembragt af Aarhus borgere fra nær og fjern. I 1941 flyttede museet til Universitetsparken og samlingerne tæller i dag hen ved 19 mio. genstande!

Børn af Byen er et musik og spoken word-projekt, som tog sin begyndelse i foråret 2013. Da forfatteren Daniel Boysen Pedersen og musikeren og komponisten Mikkel Julius Gravgaard mødte hinanden til et kulturprojekt i Aarhus, blev frøene til et kreativt samarbejde hurtigt sået, og få uger efter opstarten var en håndfuld numre allerede blevet indspillet.

I Mikroeventet ”Dyr i dybet” drager publikum med museets biologer på en underjordisk rejse under byens overflade. Vi bevæger os fra Læssøesgade Skoles tagryg dybt under jorden. Gennem dramatiserede fortællinger, billeder, dyrelyde og mødet med spændende dyr fra den skjulte underjordisk verden får publikum mulighed for at opleve dyrelivet og den underjordiske natur i byens mørkeste skjulte rum! Det bliver både spændende og overraskende, men ikke mere uhyggeligt end alle kan være med - både børn og voksne! Mandag 7. okt. kl. 19.00 - 20.00 Tirsdag 8. okt. kl. 19.00 -20.00

Der er tale om en konstellation af to unge mennesker med fælles interesse i det improvisatoriske og spontane. Udgangspunktet for de musikalske fortællinger er indtryk skabt af, i og omkring byen, og musikken går med sit varierede og underspillede udtryk hånd i hånd med de på én gang hverdagslige og poetiske tekster. Til en koncert med Børn af Byen skal man ikke forvente stramt opbygget musik eller nøgtern oplæsning fra et manuskript. Til gengæld bliver man en del af et lydligt univers, hvor tekst og stemme spiller side om side med instrumenter -- i en uformel og stemningsskabende forening. Tirsdag 8. okt. 20.00 - 21.00


PerlepladeSyndikatet

Besættelsesmuseet

Daniel Boysen

Plastikperler og perleplader er ikke kun for små piger i børnehaven. En gruppe voksne i deres bedste alder formidler perleplader som en kunstform. For dem er perler et kunstnerisk medium til en farvestrålende motivverden, der kan mere end det, man normalt forventer.

Opførelsen af beskyttelsesrum startede allerede under 2. Verdenskrig 1940-45 for at beskytte befolkningen mod luftangreb. De blev i den efterfølgende kolde krig moderniseret og udbygget. Man antog at ødelæggelserne under en fremtidig krig ville blive af endnu større omfang end under Anden Verdenskrig, og dertil anrettede og moderniserede man også beskyttelsesrummene.

Daniel Boysen Pedersen er en århusiansk forfatter, der fokuserer på de spøjse sider af tilværelsen. I debutromanen Forudsat, at du har lyst til at fortsætte skildrer han et ungdommeligt sind i splittelse - gennem poetisk sprog og skildringer af den menneskelige psykologi. I hans kommende novellesamling Efterhånden blot dages genklang møder læseren alt fra det humoristiske til det dødeligt alvorlige. Ofte indpakket i øjebliksbilleder.

PerlepladeSyndikatet inviterer til en workshopaften dybt under jorden i en kuppelformet og hyggelig indrettet bunker, hvor kreativiteten kan få frit løb. Onsdag 9. okt. kl. 19.00 - 22.00

Formålet med beskyttelsesrum var at beskytte civilbefolkningen mod følgerne af et luftangreb. Rummene skulle så vidt muligt være nedstyrtningssikre, sprængsikre, gassikre, yde beskyttelse mod brand og radioaktivt nedfald og have rimelige flugtmuligheder. I tilfælde af en krig skulle beskyttelsesrummene kunne beskytte befolkningen mod radioaktivt nedfald. I den periode hvor det kunne være livsfarligt at opholde sig udenfor, skulle befolkningen opholde sig i rummene, og vente på, at man kunne evakueres. Søren Tange Rasmussen fra Besættelsesmuseet vil to aftener i træk fortælle om, hvordan vilkårene og overlevelsesmulighederne var i byens bunkere. Torsdag d. 10. okt kl 18.00 – 19.00 Fredag d. 11.okt. kl. 18.00 – 19.00

Daniel får besøg af sin gode ven, Poul Lynggaard Damgaard, der er en århusiansk digter og maler. Pouls digte indeholder ofte fragmentariske billeder, der indrammer forskellige følelser. Torsdag 10. okt. kl. 19.00 - 20.00 Fredag 11. okt. kl. 20.00 - 21.00


ARRANGEMENTER: Open-Call Arrangementer ..... fortsat STED: Læssøesgade Skole Læssøesgade 24, 8000 Aarhus C

Ragnhild May

RETHINK Mad i Bunker

Ragnhild May arbejder primært med undersøgelser af lyd, musik, skulpturer og installationer, der ofte fremvises som performanceinstallation eller performative skulpturer bestående af mærkelige instrumenter.

Fredag 11. okt. oktober inviterer Madteam 2017 på gentænkt mad i bunker. Vi slår lejr ved den gamle kuppelformede bunker fra 2. verdenskrig på Læssøesgade Skole, hvor man før maden kan møde Søren Tange Rasmussen fra besættelsesmuseet i Aarhus (se program). Efterfølgende åbner Madteam 2017 ’s Restaurant Feltkøkken for servering af mad i bunker af til kun 30. kr. pr. kuvert. Aftenen afsluttes med historiefortælling af Daniel Boysen og Co. (se program).

Torsdag d.10. okt. kl. 20.00 - 21.00

Fredag d. 11.okt. kl. 19.00 - 20.00


Aarhus Lawn Tennis selskab DIEM

Nørrebrogade / Nørre Boulevard Teater Fluks

Læssøesgade Skole Open Call Regenburga Plads LIPS, Institut for (X), Open Call


PROGRAM:


Opdatering og ændringer kan følges på: Facebookgruppen KULTUR BUNKER


SUMMARY IN ENGLISH: CULTURE BUNKER In Aarhus there are approx. 300 tube and dome-shaped bunkers hidden under the ground, which only a few have used sporadically. These spaces invites to be involved as part of the city’s identity. The aim of the project CULTURE BUNKER is to explore sitespecific and interdisciplinary collaborations to challenge the narrow limits which the bunkers offer, and thereby discover the possibilities of how these spaces can be used and maintained. The architectural frame is the element which can motivate the actors to rethink the act. The bunkers will provide a framework for exploratory laboratories focusing on the opportunities of the rooms. Can we create unusual expression in the new framework? Can we create a precedent for a more permanent use of the underground space for cross-aesthetic and socio-cultural encounters? Architect Stephan Gustin, Architect Jesper Urup Ruban and a number of students from the Aarhus School of Architecture will develop two structural forms for 1 tubular bunkers and 2 dome shaped bunkers.

One of the dome shaped twin bunkers will host the Theatre Fluks project. Theatre Fluks will emphasise optimum interaction between the two rooms in the bunker. The focal point of the performance is the notion of Armageddon. The dome shaped twin bunkers act as both protective spaces and force fields, where performers seek to re-establish balance through rituals and ceremonies. Spectators are swiftly drawn into the fictional yet familiar parallel universe, where interaction with the inhabitants, plot and development is possible, as is inactive observation. The performance B13 is based on a last day of the Mayan calendar, which ushered a new era. Water: Monday 7/10 19.00 -23.00, Milk: Wednesday 9/10, 19.00 -23.00, Blood: Friday d.11/10, 19.00 - 01.00 LOCATION: The bunker on the corner of Nørrebrogade and Nørre Boulevard Open Call events

Experience one of the transformed dome shaped bunkers 25 Sept. 26 Sept. 2 October 3 October pm. 16.00 - 18.00 LOCATION: Læssøegade School, Læssøegade 24

X-perience: The Institute for (X) will explore what a tubular concrete bunker can be used for in peace-time. How can it be constructed? can be used as a study room? How high can we play? The program can be followed on the facebook group KULTUR BUNKER. LOCATION: Regensburg Plads / Silkeborgvej

DIEM - Danish Institute of Electronic Music - will be established in a dome shaped twin bunker, utilising the bunker as a studio space - and with a range of concerts Oct. 7 to 11 each night from 20.00. LOCATION: Aarhus Lawn Tennis Society - Sandgravvej 7

7. oct. - 11.oct. a row of micro-events will be held in a domeshaped bunker by following: Natural History Museum Children of the city, perlepladesyndikatet, Occupation Museum, Daniel Boysen and Ragnhild May, RETHINK Mad i Bunker

Poet Mads Mygind from Literature on Stage will be in charge of challenging the potential for sound, reverb and acoustics through the echo of literature. The project will present readings, sound installations as soundscapes and recorded readings, which will play with and against the sombre structures. Wednesday 8 and Thursday, 9 October: Literature on Stage with readings by Bjørn Rasmussen, Mads Mygind and Olga Ravn. LOCATION: Regensburg Plads / Silkeborgvej

Following events do not require Danish language understanding: • Perlepladesyndikatet: a workshop for adults who like to use pearl as an artistic tool. • Ragnhild May sound performance. • RETHINK Food. Food served for 30 kr. LOCATION: Læssøegade School, Læssøegade 24

Open Call events Meet the creator of the Work REMIND shown at Sculpture by the Sea Vibeke Nørgaard Rønsbo. Mandag d. 23.sept. kl. 14 -17 Tirsdag d. 24.sept. kl. 14 -17 Onsdag d. 25.sept. kl 17 - 20 Torsdag d.26.sept. kl. 11- 17 Pink Army er et internationalt street art projekt mod krig. Saturday d. 28.sept. 13.00 - 21.00 Sunday d. 29.sept. 13.00 - 21.00 Monday d. 30.sept. 11.00 - 17.00 Tuesday d. 1. oct. 11.00 - 17.00 Wednesday d. 2. oct. 11.00 - 17.00 Take Away Artmuseum – Lisbeth Hermansen, Art installation Friday d. 4. oct. kl. 19 - 21 Saturday d. 5. oct. kl. 13 - 17 Sunday d.6. oct. kl. 13 – 17 UNDERGROUND - Opgang2s youth track Opgang2s youth track invite to the exhibition UNDERGROUND. Monday d. 7. oct. kl. 16-18 Tuesday d. 8. oct. kl. 15-18 Wednesday d. 9. oct. kl. 15-18 Thursday d. 10. oct. kl. 15-18 Friday d. 11. oct. kl. 15-22 LOCATION: Regensburg Plads / Silkeborgvej The program can be followed on: facebook group KULTUR BUNKER.


KULTUR BUNKER er arrangeret af Foreningen Skjulte Steder projektleder Annette Damgaard Hansen

Projektet er støttet af:

Den Tværæstetiske Pulje/Statens Kunstråd; Kulturarrangementspuljen, Aarhus Kommune Kulturudviklingspuljen, Aarhus Kommune Aarhus 2017’s Udviklingspulje for 2013.

Tak til:

Arkitektfirmaet Gustin Ib Christensen Jesper Bonde Hansen Jesper Urup Ruban Jette Sunesen Jonas Boch Michelsen Line Sheridan Læssøesgade Skole Mads Mygind medlemmer af Teater Fluks Open Call folket Rasmus Malling Skov Jeppesen René Wiborg Robert Christensen Sleth Arkitekter Studerende på Arkitektskolen Aarhus Søren Lyngsø Knudsen Thorbjørn Jørgensen Trevor Davies Wayne Siegel Aarhus Lawn-Tennis Selskab og alle som måtte slutte sig til ved senere lejlighed


Ret h ink

Profile for SKJULTE STEDER

Kultur bunker 2013  

Kultur Bunker er en række mikroevents i seks af Aarhus' gamle beskyttelsesrum. arrangementerne kan opleves fra d. 23. sept. - 11. okt. med...

Kultur bunker 2013  

Kultur Bunker er en række mikroevents i seks af Aarhus' gamle beskyttelsesrum. arrangementerne kan opleves fra d. 23. sept. - 11. okt. med...

Advertisement