__MAIN_TEXT__

Page 1

VEMDALS

pisternas historia Lite kuriosa kring några av våra backar

Bakom kulisserna

Lojala medarbetare ordnar det bäst för gästen

Kvalitetstid på tåg Vakna upp i Vemdalen


VEMDALS Ledare

redaktionen Ola Rådström

Ansvarig utgivare SkiStar Vemdalen John Nilsson

Kommunikatör SkiStar Vemdalen Anders LundQvist

Destinationschef SkiStar Vemdalen Text

Niclas Sjögren, Elisabet Aagård, Josefine Swärm, Berne Holmqvist och John Nilsson.

Dags att lära nytt? Trots att Sverige är en utförsåkarnation är det miljoner svenskar som inte är bekanta med fjällsemester. Själv är jag skidåkare sen i princip födseln. Givetvis har jag, och många andra som lärde sig åka skidor i Sverige efter att Stenmark slog igenom på 1970-talet fortfarande kul i backarna. Dessutom har många av oss fört traditionen vidare till våra barn. Däremot tror jag att många fler skulle kunna uppskatta skidåkning. Ett till mig närstående exempel är min dotter Emilias pojkvän Alexander som före förra vintern aldrig stått på skidor. På plats i Vemdalen var det dags. Efter målinriktat arbete i backen och ett par skidlektioner kunde Alexander åka i princip alla Björnrikes nedfarter. Efter bara två förmiddagar. Det är ett ganska talande exempel på hur enkelt det faktiskt kan vara att lära sig njuta av utförsåkning. Kanske introducerar du några kompisar till detta fantastiska i vinter? Anders Lundqvist Destinationschef SkiStar Vemdalen och juniorvärldsmästare i slalom (men ”bara” tvåa i storslalom) 1986 (det vill säga på ”istiden”).

Foto

Per Eriksson, Karl Vertergård, Einar Montén/ Jamtli Bildarkiv, Alexander Eklund, Stefan Lindqvist, Caroline Fredin, Sandra Lee Pettersson, Jocke Lagercrantz, Johan Huczkowsky, Daniel Penot, Fabulous & Amazing Works, STIGA. Vemdalen Guide

Text & grafisk form: SkiStar Foto: Ola Matsson, Karl Hägglund, John Nilsson, Johan Huczkowsky, Stefan Lindqvist och Daniel Penot.

Guide

HITTA RÄTT BOKA SKIDSEMESTER RESAN HIT HOTELL & BOENDE SKIPASS SKIDÅKNING AKTIVITETSTIPS SKIDSKOLA KONFERENS KALENDER RESTAURANGER

VINTERN

2019/20

Text, idé och produktion SkiStar. Med reservation för ändringar och ev. tryckfel. Foto: Ola Matsson, Karl Hägglund, Johan Huczkowsky, John Nilsson & Daniel Penot

Annonsförsäljning

SkiStar Vemdalen, Ola Rådström ola.radstrom@skistar.com Tel 0705-542 914 Tryck

Forssa Print, 80 000 ex

VEMDALS

Omslagsbilden är tagen i Hovde på Vemdalsskalet av Kalle Vertergård.

pisternas historia Lite kuriosa kring några av våra backar

Bakom kulisserna

Lojala medarbetare ordnar det bäst för gästen

kvalitetstid på tåg Vakna upp i Vemdalen.

Vad tycker du?

Vi vill gärna höra vad du tycker om säsongens upplaga av VemdalsJournalen och om det är något du saknar i magasinet. Gå in på vemdalsjournalen.se och berätta för oss.


MED PASSION FÖR NATUREN

FISKE

Ekbergs Fiske & Fritid I Vemdalen by I Systembolagsombud Ekbergs Outdoor Store I Vemdalsskalet I Skalets torg Tel 0684-300 36 I ekbergs.nu

&

FRITID

SINCE 1917


Nöjespalatset

BOKA NU!

Begränsade platser...

mitt i

Storhogna

Förköpsbiljetter på www.ticketmaster.se Eller boka via mail: ralph.bolin@storhogna-m.se

Vemdalen

För mer information besök www.storhogna-m.se eller kontakta Ralph direkt tel nr: 070 - 717 16 00

Klövsjö - Storhogna m - Spa hotellet - skalet - Passet - Vemdalen by - Björnrike

m Partybussen kör dig till oss och hem!

*

3-rätters + krogshow 6 - 12 år inkl. buffé

fr.

495:100:-

Gratis

Barn 0-5 år

Tilläggspris vid krogshow + gästartist

Robin & Sigrid

Nyårsafton

31

Dec Vinnare Let’s dance Farmen

Vinnare Mello

Robin Bengtsson Sigrid Bernson

E-Type

Torsdag

27

Feb

Stor show

Restaurangen

Theoz

Skärtorsdag

9

April

Stor show


Krogshower

Med akrobatik i världsklass!

Fre-Lördagar Dec-April* * Vid högsäsong

Nightclub

Charlotte

Galakväll

Fredag

21

Feb * Vid högsäsong

kl. 22-sent*

Markoolio

Långfredag

10

April

Charlotte Perrelli

Stor show

Vinnare Eurovision

Samir & ViktorStor

Påskafton

11

April

show


Elsa Fermbäck, toppbranten, Vemdalsskalet

innehåll 10 NYHETER 34 NYBÖRJARE 40 BAKOM KULISSERNA 47 BUCKET LIST 53 NOSTALGITRIPP 68 TIMRAT OLIGARKHUS 78 VÄRLDSMÄSTARNA 83 VEMDALEN GUIDE

26

kvalitetstid på tåg Familjen Swärm reste med tåg från Motala till sin efterlängtade fjällsemester på Vemdalsskalet.

58

alpmys på fjället En av svenska fjällens absolut mest ikoniska fjällstugor med servering är utan tvekan Hovdestugan.

62

pisternas historia Vi har grävt lite i arkiven, pratat med locals och funnit en hel del intressant kuriosa kring några av våra pister.

73

skidtest Årets modeller är moderna. Årets modeller är snygga. Och dom är sjukt stabila.


SUPER Flytet, balansen och energin. Du visar vägen och responsen är omedelbar, oavsett underlag. Drömåket börjar i shopen.

.COM

JOY


NYA KLÖVSJÖ. NYA MÖJLIGHETER. Nu öppnar vi nya möjligheter för fler besökare och större konferenser i Klövsjö – både under vinter- och sommarsäsong. En ny byggnad på fem våningar med 39 dubbelrum, gym, restaurang och butik. Dessutom en konferens- och relaxavdelning med panoramautsikt över fjäll och sjö.

RELAX

Koppla av i vår nya relax med panoramautsikt.

HOTELLRUM

Utöver 14 lägenheter finns nu dessutom 39 nya dubbelrum.

RESTAURANG ENOTECA

Italieninspirerad fjällmeny (à la carte) tillredd med varor från bygden.

Hotell Klövsjöfjäll | Tfn 0682-41 31 00 | info@klovsjofjall.se | klovsjofjall.se Vi bygger en ny hotelldel på fem våningar som närmast fördubblar antalet bäddar. Utbyggnaden kommer att stå klar i mars 2020 och kommer att öppna helt nya möjligheter för konferenser i vackra Klövsjö – både sommar- och vintertid. Klövsjöfjäll 2020 är ett projekt av Klövsjöfjäll AB i samarbete med Fastighetsaktiebolaget Lilium.


Nyheter

Björnrike

har inte legat på latsidan under sommaren. Han har byggt en alldeles egen scen i Björnvallen nedanför samelandet Lopme Laante. Nu kan Valle äntligen släppa loss för fullt på sin scen med Valles Show. Alldeles intill har han också fixat i ordning en Vallebacke där han nu kan hålla sitt Valle-VM. Han har fått rejält med svängrum och dessutom delat med sig till skidskolan som fått bättre utrymme för sina avslutningar. Förra året smygflyttade Valle till sin stuga i Björnvallen. Nu har han flyttat in på riktigt och ordnar med minidisco och lek från jul. Ännu bättre med snö kommer det att bli, i och med att snösystemet byggs ut i Parken och nedfarten Solsvängen på Gråhognafjället. Nu ökar förutsättning att öppna övre delen av Gråhogna redan till jul. Värmestugan på Gråhognafjället är renoverad och där finns det nu fler platser för alla med egen matsäck. Skidvägen mellan Björnvallen och Blästervallen har fått en ny, 15 meter bred, skidbro så att du slipper korsa vägen. Nu kan du enkelt, smidigt och säkert ta dig på skidor till Grizzly Express och åkbandet vid Björnrike torg.

Valle

BRÄJKS bygger ut Bräjks Matbar kan stoltsera med ekologiska och vegetariska rätter, matlagning från grunden och ett hållbart tänk. På kort tid har de blivit en av Björnrikes mest omtalade lunch- och kvällskrogar. De har också gjort sig kända för sin afterski med trubadur, där solverandan i söderläge med utsikt över Sonfjället, oftast är fullsatt. Nu bygger de ut sin veranda för att kunna ta emot ännu fler gäster som vill njuta av sol, god mat och underhållning.

10 – Bokning skistar.com


Anpassad för svensk vinter. Äntligen är vintern här. Frosttäckta träd, solstrålar som studsar mot skaren och vinterdäck som knastrar i snön. Härliga men också förrädiska tider. Vägarna kan ändra skepnad och underlag från en timme till en annan. Därför är det extra viktigt att ha en bil som klarar vinterns alla vägar. En bil som är anpassad för den svenska vintern. Vi har fyrhjulsdrivna bilar i alla storlekar med flera förarassistanssystem som gör att du färdas både tryggt och säkert. Välkommen in och provkör hos din närmaste återförsäljare.

volkswagen.se


Nyheter

Vemdalsskalet

Mer snö Kapaciteten på Vemdalsskalets snösystem har utökats. Nu blir snöläggningen effektivare och kan ge ännu mer snö.

Hovde sportbar & kök har fått en ny, men i området bekant krögare. Det är Peter Dahlbäck som bott i Klövsjö i tio år, varit köksmästare på Storhogna Högfjällshotell & Spa och driver Vemdalen Catering. Han fick sin utbildning i Grythyttan och skaffade sig sedan erfarenheter i New York och Skottland. Peter presenterar en meny där det serveras bra vegetarisk och blandade rätter med allt från hamburgare till ren. Han satsar på lokala råvaror och då även lokalt producerade drycker. Persbacken vid Skalspasset är många gästers första val av pist. Den tillhör en av de backar där flest åk görs under en säsong. För att skapa mer åkyta breddas nu pisten på några sträckor för att ge skidåkarna mer svängrum. grilla ute i backen, njuta av solen och dricka varm choklad är kanske vinterlovets skönaste familjeupplevelse. Till den här vintersäsongen finns det fler grillplatser att välja på och många av de befintliga blir uppgraderade. Vargens värdshus

har byggt upp en lek- och tävlingsbana för snowracer där du kan köra helt gratis. Under sportoch påsklov blir det också tävlingsrace med tidtagning.

Varggransstugan öppnar upp Varggranstoppen är kanske ett av områdets mest omtyckta utflyktsmål. Under vintern söker sig turåkare hit, både från Björnrike och Vemdalsskalet, för att hitta sköna solgropar i kanten av Varggranstjärnen. Under sommaren är också tjärnen ett populärt fiskevatten och trots sina 905 meter över havet kan du under barmarksperioderna ta bilen ända fram. Serveringen på toppen har stått igenbommad under många år, men till vintern slår den återigen upp portarna.

12 – Bokning skistar.com

Det är Renée Svärdsjö och Agneta Nääs som tagit över verksamheten och renoverat stugan. Tillsammans har de många års erfarenhet av turistnäring både i Vemdalen och i Alperna. De vill skapa en skön gemytlig känsla i stugan på toppen av fjället. Gästerna hälsas nu välkomna med sprakande brasa, kaffe, våfflor och vällagade enklare rätter där även öl och vin serveras. Stugan kan nu också bokas för event, högtidsdagar och bröllop.


nyheter

Klövsjö/storhogna

finns på plats vid Hotell Klövsjöfjäll. Det gör att även de allra minsta enkelt kan ta sig upp till SkiStarshop med skiduthyrning, nyckelutlämning, sportbutik och skidskola. Lätta slingan i Klövsjö har till den här säsongen fått belysning. Pisten är perfekt för dig som vill åka Klövsjö Express men tycker att backarna är lite för branta. Och nu kan du välja den blå slingan även när vintern är lite mörkare. Längst upp på toppen finns också en ny grillplats där man njuter av utsikten över "Sveriges vackraste by." En skridskobana med parkbänkar, musik och belysning öppnar till julen på Storhogna M. Där kan du också hyra skridskor och hjälm. Strax intill blir det en miniskoterbana och inomhus satsas det rejält på aktiviteter för de allra minsta. På barnens loft blir det ett lekland med hoppställning, cirkusskola, tumblinggolv, bio och pingisbord. Storhogna M fortsätter också på den inslagna linjen med spektakulära krogshower med akrobatik och underhållning för hela familjen. I vinter gästas de bland annat av Samir & Viktor, Markoolio, E-type och Theoz. Restaurangen på Storhogna M byggs därför om för att kunna ta emot 300 sittande gäster till showerna och utökar även med två barer. En partybuss rullar tur och retur från Björnrike via Vemdalsskalet till Storhogna. Ett nytt rullband

Ny byggshop i Klövsjö

Klövsjö byggshop flyttar nu till nybyggda lokaler vid infarten till Klövsjö skidområde. Det är rejält tilltagna försäljningsytor och förutom byggvaror, så ingår butiken även i "Happy Homes" – ett koncept där extra fokus läggs på färg och design.

14 – Bokning skistar.com


klövsjö skidområde

KLÖVSJÖ SPORTSHOP

0 meter till backen Sportbutik med modekläder

vi har ett stort utbud av längd och alpin utrustning, skid-, sport- och leisurekläder. Våra varumärken: Stöckli, colmar, j. lindeberg, goldwin, da kine, boomerang, craft, kari traa, oakley, scott, lange, alpina, skHoop, ivanhoe, Houdini, k2, rossignol, Fischer, Head, völkl, norröna, eivY, pieces, icepeak, Wear colour, Hestra, combi, devold, giro, poc, nordica, kühl, sorel, dalbello, exped.

öppet varje dag under säsong

i

tel 0682 – 211 80

i

klovsjosportshop.se

i info@klovsjosportshop.se


Nyhet

Anders Backskog, VD Hotell Klövsjöfjäll

Relaxavdelning på översta våningen med både utom- och inomhus bubbelpool.

Klövsjö bygger nytt Sedan Klövsjö Express byggdes 2008 har skidområdet Klövsjö/Storhogna vuxit på bägge sidor av fjället. Nu satsas det åter stort i området. Inte mindre än 90 miljoner investeras i Hotell Klövsjöfjäll. Text Niclas sjögren Foto Per Eriksson illustration Fabulous & Amazing Works

Det rådde man emellertid snart bot på och strax var Klövsjö en etablerad vintersportdestination. Idag fortsätter satsningen. Det närmaste året investeras inte mindre än 90 miljoner kronor på att bygga om och bygga till hotellet i Klövsjö. Det är två familjeägda företag som står bakom satsningen: fastighetsaktiebolaget Lilium och Klövsjöfjäll AB med Lars Backskogs son Anders vid rodret. – Det finns definitivt ett sug efter denna typ av boende. Många vill ha service och den flexibilitet det innebär att kunna boka några dagar bara. Det finns en stark tilltro till tillväxt, inte minst när det gäller hotellboende.

Invigning i mars 2020 Byggnation av fem våningar med 39 dubbelrum, en ny restaurang, relax och en outletbutik. Investering 90 miljoner.

16 – Bokning skistar.com

1974 bygger Lars Backskog de första liftarna i Katrina, det skidområde som senare kom att kallas Klövsjö. Numera ett av Sveriges bästa områden för utförsåkning och för inte så länge sen utsett till Sveriges vackraste by. Men liftbyggnationen blev ingen omedelbar succé. Bland annat på grund av en osedvanligt mild vinter och det faktum att det inte fanns något boende eller restauranger på plats.

När hotellet står klart 2020 innebär det att Klövsjö får en komplett konferensanläggning och hotell vid foten av fjället med ski-in och ski-out. Här finns allt från ny restaurang, spa och gym till outletbutik och panoramautsikt över Klövsjö. Anders Backskog ser ljust på framtiden. – En så här rejäl satsning med ett fullservicehotell är stort, inte bara för Klövsjö utan för hela destinationen och kommunen. Efterfrågan på hotellrum har ökat under de sista åren och det finns inte så många hotellbäddar i området. Vi kommer bli starkare både under sommar- och vintersäsong och det kan utveckla hela skidområdet.


#simplyvolkl

voelkl.com

BAVARIAN TO THE CORE.

NEW DEACON 84 WITH 3D RADIUS SIDECUT Völkl‘s Bavarian engineers have done more to support frontside skiers than any other design team in the industry. The latest proof is the Deacon 84– light weight, lively, and versatile. With Titanal Frame construction, 3D Radius Sidecut, and the new iPT LOWRIDE binding system from Marker, you‘ll be laying down the best arcs ever. See the new Deacons and the rest of the 19/20 lineup at volkl.com.

HIGH TECH MADE WHERE WE LIVE AND SKI: BAVARI A , G ER M A N Y Bokning skistar.com –

17


Nyheter

vemdalen växlar upp...

FISKE

&

FRITID

större butik Ekbergs Fiske & Fritid i Vemdalen by drar tusentals besökare varje år. Butiken som är specialicerad på friluftsliv, har byggts om och till i omgångar och nu är det dags igen. Förutom större försäljningsyta, har butiken också fått stora skyltfönster mot vägen.

Liftar & Pister kommer i vinter ha öppet en timme längre under högsäsongsveckorna. För att skapa ett ännu bättre underlag i pisterna finns nu två nya pistmaskiner på plats i Björnrike och på Vemdalsskalet. På plats finns också fler liftvärdar och singelköer gäller vid de flesta liftarna. SKISTAR tog 2019 en dubbelseger med totalvinsten "Årets bästa sajt" samt kategorivinsten "Årets bästa turismsajt" i IDG´s Topp 100 som är Sveriges finaste utmärkelse för sajter och tjänster på internet. IDG´s motivering löd "Skistar har skapat ett digitalt ekosystem runt fjällupplevelsen, hela vägen från första bokningen till att mäta vem som är snabbast nedför backen. Med en snygg och enkel sajt som kompletteras av en interaktiv app placerar sig Skistar högst upp på årets Topp100-lista!" Till denna säsong utvecklas appen med pushfunktion så att du snabbare kan få info om bl.a. öppna och stängda liftar och pister. Vemdalsslalom är en av Sveriges största alpina ungdomstävlingar. I år växlar tävlingen upp och blir en del av SkiStar Winter Games – en tävling som även arrangeras i Hemsedal och Sälen. SkiStar Winter Games – Vemdalsslalom genomförs 10–12 januari 2020.

Vemdalen växer Vemdalen fortsätter att växa med fler spännande boenden. I Björnrike byggs Black Timber Lodge som är fyra nya parhus. På Skalets torg blir det ett helt nytt hus med lägenheter och kommersiella lokaler. Mitt emot Vemdalsskalets Högfjällshotell är man i full färd med att resa en gammal timmerstomme från Ockelbo. Där kommer det i framtiden bli ett pensionat. Nya Högåsvillorna vid barnområdet på

18 – Bokning skistar.com

Vemdalskalet har börjat ta form och redan i vintern är det flera nya stugägare som flyttar in. På Klockarfjället blir det tio nya lägenheter i Klockarporten som har Nääsbacken som närmaste nedfart. I Storhogna tillkommer det många nya stugor varje vinter med bästa möjliga fjälläge och i Klövsjö gör Hotell Klövsjöfjäll en investering på 90 miljoner i ett helt nytt hotell som kommer stå klart under nästa säsong.


catering

Hyr en kock! Vi kommer till er och lagar mat! Sen till Stugan? Vi kommer med maten! Kallskuret med sallader och såser.

160:Per PerSon

VeMdalencatering.Se

lunchbuffé Bra vegetariskt enklare rätter Pubmat på kvällen livesport på viasatkanaler lunch 11.30–14.30 afterski 15–17 Middag 17–21

HoVdeSPortBar.Se

Bokning skistar.com –

19


Nyheter

klimatsmart till Vemdalen Fler turer Förra säsongen ökade antalet gäster på skidbussen Snöpendeln med hela 36%. Bussen kör enligt fast tidtabell så länge backarna är öppna under dagen. Till den här säsongen utökas trafiken och du åker fritt på Snöpendeln med ditt SkiPass +6 dagar.

Inlandsbanan har fört ett långsiktigt arbete för att utveckla persontrafiken på banan från Mora via Vemdalen till Östersund. Nu har de investerat i fem nya motorvagnar som kan köras med fossilbränslefria drivmedel.

E

fterfrågan på hållbara resealternativ ökar ständigt och Inlandsbanan AB har under en längre tid arbetat med att locka länstrafikbolagen längs banan att flytta kollektivtrafik från väg till järnväg. Sedan hösten 2018 har Inlandsbanan AB, kommunerna Östersund, Berg, Härjedalen, Orsa och Mora bedrivit ett aktivt arbete och tagit ett samlat grepp för att utveckla kollektivtrafiken i inlandet. Som ett led i arbetet har nu Inlandsbanan investerat i fem nya motorvagnar för ökad komfort. Ytterligare modifiering kommer göras

med exempelvis en tillgänglighetsanpassad toalett i mitten av tåget samt en mindre kaffeservering i salongsdelen. Ett ökat behov av hållbart resande innebär också att det ska finnas plats för cyklar ombord. Dagens bana tillåter att köra tågen i en hastighet av 100 kilometer i timmen. Med en fullt rustad bana skulle tågens hastighet kunna ökas till 140 och därmed halvera restiden. Inlandsbanan arbetar nu med att verka för en upprustad bana som än mer skulle öka attraktionskraften för tågresande.

weekend med nattåg

Tågstationen Röjan/Vemdalen

20 – Bokning skistar.com

Förra säsongen ökade nattågstrafiken till Vemdalen med 36%. Till den här säsongen utökar därför Snälltåget med fler avgångar. I vinter är det nu även möjligt att åka tåg till Vemdalen över veckosluten. Bor du i Stockholm går du ombord på tåget under onsdag kväll. Då kan du krypa ned i sängen i din kupé och vakna upp

i Vemdalen på torsdag morgon, där du sedan har så mycket som tre och en halv härliga skiddagar framför dig. Tåget mot Stockholm avgår sedan på söndag eftermiddag Det här är det mest bekväma, tidseffektiva och hållbara resande du kan hitta. Längst bak i tidningen i Guiden finns förslag på boende som passar dig som reser med tåg.


NYHET smaka på vemdalen I Vemdalen finns gott om passionerade mathantverkare och många av dem har också fått omnämnande i White guide. Den 22:a till 29:e mars ger ett dussin av områdets restauranger bästa möjliga smakupplevelse för bästa möjliga pris.

Skummad skogssvampssoppa med gratinerad surdegsbröd.

Vemdalens bästa smaker En hel vecka med det absolut bästa som går att uppbringa i matupplevelser, det är vad Smaka på Vemdalen handlar om. Ett dussintal restauranger satsar på att presentera sin och områdets särprägel. Text Niclas sjögren

Halstrad fjällröding från Landön med en citronzucchinirisotto och friterad grönkål.

22 – Bokning skistar.com

Den 22 till 29 mars lägger många av de lokala restaurangerna manken till lite extra. Förra årets succé, Smaka på Vemdalen, upprepar konceptet med specialkomponerade menyer med fokus på smaksensationer, härlagat och skickligt mathantverk. Priset blir enligt arrangörerna avskalat vilket innebär prisvärt utöver det vanliga. Till själva måltidsupplevelserna kommer olika dryckesprovningar, pop-up

Foto Per Eriksson

stores av lokala producenter samt andra aktiviteter med anknytning till smak, mat och dryck. Robert Sjöström är kökschef på Vargen sedan 14 år

tillbaka och var med på förra årets premiär av Smaka på Vemdalen. Hans skummade skogssvampsoppa med gratinerat surdegsbröd samt den halstrade fjällrödingen med citronzucchini, risotto och friterad grönkål var några av de mest omtalade rätterna under veckan som arrangemanget pågick. – Jag gillar att jobba med lokala råvaror och sen kanske göra något mer med annorlunda tillbehör. Men det ska ändå vara tydliga, rena smaker. Är det svamp ska det smaka svamp. Jag kanske inte bryr mig så mycket om trender, det går ju lite i vågor det där. Jag vill visa vad vi på Vargen står för. Vi kör på det rustika. Vi är ju en av de äldsta restaurangerna i området. Liksom äkta och timrat istället för modernt och plast. Det handlar om fjällmat lagad från grunden – jag kommer från den gamla tyska skolan. Alltså till exempel hur man sätter såser och gör grunder men i nutida tappning. Jag gillar det här lite klassiska och sen att låta något modernare garnityr sätta en liten tvist på det hela.


STRANDA

Vår mest hållbara skidkollektion någonsin!

ÅTERVUNNA MATERIAL 100 % återvunnen polyester. 100 % återvunnet dun från Re:Down.

REDUCERAD VAT TENFÖRBRUKNING 75% lägre vattenförbrukning med SpinDye®-teknologin.

REN INFÄRGNING Från We aRe SpinDye® 90 % mindre kemikalier används vid tillverkning.

HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN


nyhet

Namn

Jan Sadat

Född

1993 i Paktikaprovinsen, Afghanistan. Bakgrund

Flydde talibanernas skräckvälde i Afganistan 1998. Kom till Sverige 2006 från Pakistan. Motto

”Om du delar maten med någon smakar det bättre än om du äter ensam.” Familj

Fru och två barn. Senast lästa

Petter Stordalen, Min hemlighet.

Äter helst

Pizza med löjrom.

Dricker helst

Vatten.

Tre viktiga

Fred, familj, och att dela med sig.

Nybakad idé

Han hade en för många ofattbart tuff start i livet. Idag är han framgångsrik pizzaentreprenör i Vemdalen med omnejd. Vi har pratat lokala delikatesser, plastpåseförsäljning i Karachi och framgångsrecept med Jan Sadat som föddes i Afghanistan under Talibanernas skräckvälde. Text Niclas Sjögren

Hårt arbete, lokala ingredienser och att baka med hjärtat – där har ni Jan Sadats framgångsrecept.

24 – Bokning skistar.com

foto Kalle vertergård & caroline fredin

En ytlig betraktelse ger vid handen en riktig solskenshistoria. En ung entreprenör som jobbar hårt och lyckas. Efter att framgångsrikt ha jobbat som säljare och jobbat på samt drivit grillkiosker i Härjedalen hade Jan Sadat äntligen sparat så mycket pengar att han kunde köpa Tonys pizzeria i Vemdalen, numera Nya Tonys pizzeria. Idag har han utökat verksamheten till att även baka fryspizza under varumärket Härjedalspizza, till en början främst för den lokala marknaden i och kring Vemdalen. Med bland annat rökt älgkött och kantareller har pizzan tagit den ganska tuffa marknaden med storm. Men historien om Jan Sadat från Afghanistan skulle kunna ha varit betydligt mörkare. Han flydde Afghanistan när Talibanerna härjade som värst. Den splittrade familjen kom till Pakistan. Farfar som ensam försörjde familjen bröt en dag båda benen. Lotten att försörja farmor, farfar, mamma och fyra småsyskon föll på Jan. Det enda jobb

som fanns var att sälja plastpåsar på marknaden i Karachi. Det uppskattades givetvis inte av de andra försäljarna som också kämpade för att överleva. Jan var minst och fick stryk dagligen. När de andra försäljarna inte slog honom blev han bortsjasad av polisen. Jan var då åtta år. – Jag var livrädd att vara där såklart. Jag var inte tvingad av någon men jag hade ändå inget val. Jag var den enda i familjen som kunde jobba. Till slut lyckades jag få några kompisar och så hjälpte jag butiksinnehavarna med att hämta te till exempel. Då fick jag sälja utanför deras butiker. När Jan var 12 lyckades familjen komma till Sverige. Idag är Jan 26 och historien har fått en betydligt ljusare nyans. Pizzaverksamheten går bra och satsningen på riktigt vällagade frysta kvalitetspizzor är på väg att ta verksamheten till en ny nivå. Varför har du lyckats så bra Jan?

– Lite beror det nog på att jag haft det så tufft. Jag fick verkligen lära mig att jag var tvungen att jobba hårt för att kunna ha bra ekonomi och på så sätt komma någonstans. Jag strävar alltid efter mer, även om jag faktiskt skulle klara mig i Sverige utan att göra det.


26 – Bokning skistar.com


Kvalitetstid på tåget Jag är enormt förväntansfull inför den här resan. Det finns en längtan efter att få åka iväg på en aktiv semester tillsammans med min sambo och våra två barn. Text Josefine swärM

foto Stefan Lindqvist

Bokning skistar.com –

27


Vi har laddat upp genom att köpa med lite matsäck och lördagsgodis. Mysfaktorn är hög och jag njuter av stämningen och familjetid. Det blir sen kväll och vi förbereder oss för att

Det är inte ofta vi får den kvalitetstid tillsam-

mans som jag skulle önska så nu ska jag njuta till fullo. Jag ska njuta av att andas fjälluft, av att få krama på mina barn hur ofta jag vill, av att få lära mig åka skidor, över att få se barnen lära sig åka skidor. Dom har längtat efter den här resan i flera veckor nu och jag har en förhoppning om att dom kommer att älska det! Tänk om vi kan bli den där familjen som varje år väljer att boka in skidsemester, något som jag har drömt om länge men inte tagit tag i innan. Nu kan det bli verklighet.

Vi stiger på tåget i Motala som ska ta oss till

Linköping där vi åker nattåget nästan hela vägen till Vemdalen. Så oerhört smidigt, och inte minst spännande för barnen. Dom går på tåget med lättsamma steg och förväntansfulla blickar. Jag kan inte låta bli att tänka att det här är deras resa, även om jag och sambon säkert kommer att njuta minst lika mycket. Väl inne på tåget letar vi upp vår alldeles egna kupé där vi alltså ska sova över natten. Imorgon kommer vi vakna och se ut över ett snöbelagt landskap berättar vi för barnen och dom längtar ännu mer till morgondagen. Men ännu är inte kvällen slut.

28 – Bokning skistar.com

lägga oss för natten. Barnen byter om till pyjamas och kryper ner i sängarna och vi lyssnar på en podd som barnen har valt ut. Så småningom hör jag hur deras andetag blir allt djupare och dom har båda somnat i sina sängar. Nu i denna stund mår jag riktigt bra. Lite nervös och full av förväntan inför morgondagen somnar jag också och senare även sambon.

Jag vaknar upp till en fin morgon. Solen lyser

in i kupén och jag ser hur fint snön klär landskapet utanför tågfönstret. Vi är snart framme i Vemdalen. Jag dricker mitt morgonkaffe och äter en smörgås innan jag väcker barnen som skyndar sig till fönstret för att se ut på det vitklädda landskapet. Dom äter sin frukost innan det är dags att stiga av tåget för den sista etappen på resan. En kort bussresa från Röjan, Vemdalens egna tågstation till Vemdalsskalet. Behöver jag skriva att förväntningarna är höga?

Framme hos Gästservice och dags att bekanta

oss med området, hyra skidor och hämta nyckeln till stugan. Allt går fint trots, i det här läget, något rastlösa barn som vill börja åka skidor nu på studs.

"Barnen byter om till pyjamas och kryper ner i sängarna och vi lyssnar på en podd"


Bokning skistar.com –

29


"För Bella skapades ett fint minne i och med att Valle fanns där som en stor härlig snögubbe."

30 – Bokning skistar.com


Kvällen spenderas sedan med mys i soffan och vi pratar om hur morgondagen kommer att se ut och hur rolig skidåkningen ska bli. Vi bor bara ca 200 m från backen i en jättefin och nyrenoverad stuga. Allt vi behöver finns tillgängligt och vi känner oss redan som hemma. spenderar vi mycket tid i backen och jag kan inte låta bli att imponeras över hur snabbt barnen lär sig åka skidor. Dom går på Valles skidskola vilket gör att dom lär sig viktiga saker som inte vi som föräldrar lyckas förmedla på samma bra sätt. Redan efter den första lektionen så vill båda barnen upp i de längre backarna. Redan nu kan vi som familj åka de längre gröna och blåa backarna tillsammans. Så kul! Och jag som vuxen, som nästan aldrig tidigare har stått på ett par skidor lär mig också väldigt snabbt. Jag hade en föreställning innan om att det skulle vara svårt som vuxen att lära sig att åka, men det gick över förväntan. Det här är något som jag vill förmedla till andra familjer som önskar börja åka på skidresor. Både vuxna och barn lär sig snabbare än vad man kan tro.

Dagarna som följer

eftermiddag var det dags för Valle att äntra scenen efter en dag i backen. Det samlas en massa barn framme vid scenen och vår dotter Bella är en av dem. Hon ser så lycklig ut där hon står förväntansfull och tittar på Valle med glittrande ögon. Sen drar showen igång och det dansas för fullt framför scenen. Så rolig upplevelse för Bella! Efter showen får alla barnen krama Valle och Bella väntar ivrigt på sin tur där hon står i kön. Äntligen är det hennes tur och hon passar på att krama Valle hårt och länge. Gissa om hon var nöjd med dagen. Valle kommer tillbaka på onsdagen för att åka skidor med barnen och Bellas glittrande ögon kommer tillbaka. Valle, skriker hon och börjar trängas med alla andra glada ungar. Den där Valle måste vara ett framgångskoncept för anläggningen. För Bella skapades ett fint minne i och med att han fanns där som en stor härlig snögubbe.

På måndag

med lite mat i magen, så är vi redo för det första åket. Vi beger oss alla fyra till barnbacken där vi spenderar hela eftermiddagen. När liftarna stänger för dagen vill sonen fortsätta åka, men det är bara att vänta till dagen efter.

Någon timme senare,

Vi går till stugan, äter tacos, duschar av oss, badar i snön och bastar. Vi känner nog alla hur otroligt bra vi mår efter en eftermiddag i backen och varm mat i magen. Det här är livet tänker jag för mig själv och njuter. Dottern somnar i soffan i samband med att vi ser på en gemensam film. Jag kan inte minnas när hon senast somnade innan klockan 18.

Bokning skistar.com –

31


Efter fyra dagar i Vemdalen är det nu dags att

lämna den här härliga platsen. Vi går på bussen som ska ta oss till Röjan station, en liten charmig plats dit vi kommer fram i lagom tid till det lilla tåget som ska ta oss till Mora och som står på perrongen och väntar in oss.

Jag kan inte låta bli att imponeras av allas gästvänlighet. Det är så vänlig ton människor emellan och personalen på tågen är så trevliga. Kanske är det enkelheten och småskaligheten som gör att människorna här uppe är så tillmötesgående. Tågresan hem börjar riktigt spännande för barnen då vi ser många renar och även en björn bestiga en bergstopp. Sveriges natur är allt bra fin och att få se norra delarna av Sverige har verkligen varit en upplevelse. Resten av tågresan går fint och vi försöker se det som tid tillsammans genom att prata om resan, äta matsäck och se filmer på barnens Ipads. Efter flera dagar i fjällmiljö känns det faktiskt helt okej med lite skärmtid. Vi kommer att bära med oss många fina minnen och vi kommer garanterat tillbaka, troligtvis redan nästa säsong.

RESA Linköping – Vemdalsskalet

Nattåg 2 vuxna + 2 barn med Snälltåget inkl. busstransfer från tågstationen i Röjan

Restid 3,5 timmar tågmys + 9 timmar sovande i egen kupé + 30 minuter busstransfer Antal skiddagar

7,5 (Vecko-SkiPass gäller hela perioden)

Mysfaktor ***** Miljöpåverkan T/R

32 – Bokning skistar.com

6 kg CO2 (Att jämföras med 150 kg CO2 utsläpp med bensinbil)


Raka spåret till Fjällen! Åk med oss till Vemdalen i vinter. Med våra nattåg reser du enkelt och bekvämt från bland annat Malmö eller Stockholm till Röjans station på Inlandsbanan och därifrån vidare med transferbussar till Klövsjö, Storhogna, Vemdalsskalet och Björnrike. Läs mer och boka din resa på Snälltåget.se

Bokning skistar.com –

33


Ny

börjaren som tog tjuren vid hornen

Att sticka ut som nybörjare bromsar många vuxna från att prova nya saker. Men identiteten som färsking i backen var inget som hindrade Petréa Udd – när hon väl fick chansen att testa skidåkning tog hon den.

Namn Petréa Udd (Längst till höger) Ålder 23 Bor Östersund Gör pluggar till socionom

34 – Bokning skistar.com

Text Elisabet Aagård foto Johan Huczkowsky


D

et är inte lätt komma från Linköping på Östgötaslätten och råka flytta till vinterstaden Östersund. Där är vinteraktiviteter nämligen nästan det enda folk pratar om – och ägnar sig åt – under stora delar av året. Det var vad Petréa Udd kände, när hon började plugga i Östersund. Bara vid ett tillfälle, när hennes pappa fyllde 50, hade hon provat på skidåkning och vid det här laget var det, många, många år sedan. – Jag minns från när jag var tio år att jag lämnade den skidresan med så positiva känslor. Jag har alltid längtat efter att testa igen, men jag är en sådan som gärna vill kunna något innan jag visar upp mig så när kompisar har frågat om jag inte ska följa med och åka så har jag tackat nej.

Utan att hennes familj, som aldrig var särskilt intresserad av skidåkning, gjorde fler resor och utan att hon själv följt med vänner på skidresa. Men längtan bestod. Och det visste vännerna om. Så när SkiStar på Facebook lottade ut fyra platser med resa, boende i två dygn samt skidinstruktörer i Vemdalen blev Petréa taggad av en kompis. Och drog en av vinstlotterna! – Tre veckor senare var vi där. Jag åkte ensam, jag tänkte på det häromdagen, att det var ju rätt modigt… Med på resan var ytterligare tre nybörjare i olika åldrar och med lite olika erfarenheter från skidåkning. Tillsammans med två instruktörer fick de så sakteliga närma sig skidåkningens tjusning. – Det gjorde mycket att vi var en grupp nybörjare. Innan hade jag en bild av att jag skulle bli uttittad, att alla som kunde åka skulle hånle åt oss men så blev det inte på något sätt! Man blir så fokuserad på skidåkningen och förtränger allt annat. Första dagen provade gruppen ut pjäxor och skidor och tog sig till barnbacken. Där tränade de på att ta sig ner och tog rullbandet upp. Men redan senare samma dag kunde de ta sittliften högre upp och åka någon av de lättare backarna ner. Dag två tog de sig upp till toppen. – Det var så lyxigt att ha en skidlärare med! Ibland fick vi åka själva med en av dem och det märktes direkt att det var bra med individuell feedback. Alla som är nya borde ta en lektion minst, det är så otroligt bra! Petréa berättar att erfarenheten har satt spår, på flera sätt. Att hon överhuvudtaget vågade tar hon med sig in i andra personliga utmaningar. Hon vet att hon vågar prova nya saker. Utöver det vet hon också att hon numera klarar av att åka skidor. Hon tar sig ner för backar nu, på skidor, och har skaffat en ny hobby. – Tjusningen? Jag tror att det är känslan av farten. Jag är ju en danstjej och det är lite som att man dansar sig ner med vinden i ansiktet. Kroppen är trött och backen är lång och adrenalinet pumpar på! Det är en väldigt läcker upplevelse. Och så är det otroligt vackert! Bara det, att få se de här vyerna när man glider ner … Och så har åren gått.

Bokning skistar.com –

35


FJÄLLENS BÄSTA SPORTBUTIKER

Gida Ski Jacket 2 49 9 SEK AT EQ PE . SK I


EQPE.SKI


STREET


SPORT


Bakom kulisserna i skidbacken Bakom varje gästs skidupplevelse står en här av lojala medarbetare. Många timmars arbete läggs nämligen ner på att ordna det bästa för gästen. Men vad, egentligen? Text Elisabet Aagård foto Kalle vertergård & Daniel Penot

Någonstans vet man ju. Det är inte bara att klämma upp en lift eller två och ropa ”KOM VETTJA!” så är den perfekta skidsemestern fixad. Det krävs mer än så. Men generellt är vi lite dåliga på att berätta om vilket jobb som ligger bakom att du som gäst ska ha det bra. Att det inte skryts om handlar bland annat om att gästen bara ska få glassa och ha det bra när den väl är på plats. Men vi ska glänta lite på dörren, låta dig kika in bakom kulisserna.

40 – Bokning skistar.com


Boendet Förmodligen har du hyrt din vinterlya eller så är du själv stugägare. Här kan ni hasa runt i raggsockar (och med tandborsten i munnen mest för syns skull) i grupp kränga på er skidutrustningen, hämta hjälmar från hatthyllor och krokar, akta er för blöta pölar i hallen och knöla ner pjäxans innersko innan ni äntligen är ute ur huset. Om kvällen är stugan en plats för skidåkarpasta, kanske en bastu och en brasa med rödrosiga kinder.

Ytan som städas varje säsong motsvarar Göteborgs totala yta! SkiStar Vemdalens fastighetsavdelning ansvarar för ca. 1100 olika stugor och lägenheter i området. Om våren ska alla ställas av, om hösten ska samtliga kickas igång. Sommaren är högtid för underhåll och reparationer av boendena. Det är såklart en mängd olika saker som kan behöva åtgärdas, men till exempel spisar, varmvattenberedare, porslin eller en toalettstol. Och för att snabbt kunna fixa detta har vi ett lager med all möjlig utrustning och olika reservdelar. Varje vinter görs ungefär 7 000 avresestädningar som ska vara klara innan nästa gäng kan flytta in. Över 10 000 avsyningar görs också, när gästerna har valt att städa själva.

SkiStarShop

Om du inte beställt skipass innan så får du innan du drar ut i backen passera SkiStarshop. Här kanske du även hyr någon utrustning, kanske vill du satsa din svanskota och damma av dina gamla snowboardkunskaper? I shopen, finns i runda tal 24 000 olika artiklar och pinaler som, kanske i kombination med någon av våra kompetenta skidlärare, kan leda dig rätt i jakten på den perfekta skärande svängen. Alla de här 24 000 artiklarna ska inventeras innan säsongen dras igång. Olika utrustningar kompletteras och körs ut till respektive SkiStarshop.

Stålkanternas längd motsvarar sträckan Vemdalen – Sundsvall! Skidorna och brädorna du hyr ska vara i toppskick så runt 70 000 skidslipningar görs varje säsong. Stålkanternas längd motsvarar sträckan Vemdalen-Sundsvall! Efter varje avslutad uthyrning gås utrustningen igenom och sorteras tillbaka till rätt plats igen. Om det blir många sena kvällar? Well, ska gästen få skarpa kanter så är det kvällsarbete som gäller.

Bokning skistar.com –

41


snön

Snön kommer ju från himlen och är gratis i bästa fall. I realiteten håller inte riktigt försäsongens temperaturer för den mängd natursnö som krävs för att vi ska kunna öppna i god tid. Till vår hjälp har vi därför snökanoner som vi kör, främst under november och december. Säsongen för snötillverkning börjar dock mycket tidigare. Hela systemet ska gås igenom under barmarkssäsongen för att stå i toppskick när temperaturerna väl börjar falla. Då är det bland annat 1 200 uttagspunkter, där vattnet till snötillverkningen hämtas, som ska gås igenom.

Ett lastbilslass snö var sjätte sekund Under besiktningen ska samtliga ledningar provtryckas och där de springer läck måste vi reparera. Ute i backarna har vi 700 torn som sprider snön över pisterna. Så fort snön är lagd så plockas de ner och jo, du har rätt – varje höst placeras de ut igen. Ett lastbilslass snö var sjätte sekund har vi kapacitet till att göra och när produktionen är i full gång jobbar vi i skift dygnet runt för att det ska gå så smidigt som möjligt.

Skidåkningen

”Sen är det väl bara att åka?” tänker du. Nja, inte riktigt. Varje år görs cirka 8 400 000 åk i våra liftar. Åtta miljoner fyrahundra tusen. Det är rätt många ändå och nog för att vi har robusta liftsystem som ska klara biffen, men det sker en del slitage. Varje morgon, innan vi öppnar våra 35 liftar, varav sex stycken är expressliftar, kollar våra pistörer av området och alla liftar så att allt är okej.

En enskild stol hinner gå ett halvt varv runt jorden på en säsong Under sommarperioden görs en del service och underhåll på liftarna. En enskild stol i Grizzly Express till exempel, hinner gå ett halvt varv runt jorden på en säsong. När den sedan är slut ska samtliga liftar gås igenom. De smörjs, vi byter lager och gummihjul bland annat. Expressliftarna är lite som dyra racehästar. De besiktas och provbromsas regelbundet under säsongen och så röntgas både linklämmor och vajer.

42 – Bokning skistar.com


Varje säsong åks skidor utför i Vemdalen motsvarande 20 resor till månen!

Manchestern

Manchester är inte bara en randig bralla, det är även kanske det finaste man kan få vara med om att åka, en morgon när solens strålar precis letar sig över grantopparna. Det är då man kan få njuta som allra mest av det omisskännliga ljudet från skidor som skär genom fruffig manchester. Det här har vi alltså förberett under kvällen och natten, medan du satt i bastun med fötterna i högläge och nannade kudde. Totalt har vi nio pistmaskiner i området som vardera väger drygt 14 ton. Längst fram på pistmaskinen finns schaktbladet, som flyttar och forslar snö. Bak på maskinen sitter fräsen, den som skapar själva manchestern.

Bokning skistar.com –

43


skidlärarna

Nu är det snart dags att knyta ihop säcken. Allt är preppat för en grym dag i backen, nu är det bara de sista teknikdetaljerna som saknas. Det är här våra skidlärare kommer in. Medan du åt sirapslimpa och sög i dig en kaffe har de dukat upp i omgivningarna med olika samlingsplatser och banor att köra och så vidare. Nu väntar de bara på att du ska sladda förbi och bli en av ungefär 13 000 elever de träffar varje säsong. Ni är några stycken – och de kan sin sak.

De träffar 13000 elever varje säsong De 12 999 övriga blev samtliga lite bättre på att åka så chanserna är goda för att samma utveckling sker med dig. Du blir aldrig för skicklig för att inte kunna utvecklas ytterligare. Ingemar Stenmark undantaget. Det yngre gardet brukar dessutom kunna få sällskap i backen av Valle, vår magiska snögubbe. Som även vuxna får krama om de vill. Såklart.

BAckrestaurangerna

Att driva en restaurang i ett skidområde och på ett fjäll är en smula mer utmanade än att ha en krog i stan. I Vemdalen finns inga matgrossister runt hörnet så varje dag kommer det transporter från bland annat Östersund som ligger 10 mil bort. Med andra ord är planering A & O för att inte råka ut för att stå utan varor. Men för restauranger som exempelvis Toppen återstår dessutom att frakta varorna med en snowmobil upp till Skalstoppen. Lägg då till att vissa dagar behöva skotta fram sin arbetsplats både så man själv kommer in och att gästerna kan se ut genom fönster och slå sig ner på verandan. Eller som det faktiskt har inträffat några gånger – att behöva övernatta på jobbet eftersom vädret sätter stopp för hemgång. Eller för den delen att plötsligt stå utan gäster som man planerat mat till när liftarna måste stänga på grund av storm.

Antalet kaffekoppar kan jämföras med 120 Skalstoppar på varandra Sedan har vi det där med vatten och avlopp. Kommunernas VA-ansvar sträcker sig inte till nästan 1 000 meters höjd över havet så på restaurang Toppen finns en 290 meter djup borrad brunn från Skalstoppen till närmaste vattenkälla. Och vatten behövs ju till bland annat kaffe. Och kaffe sörplas i mängd. Faktum är att om man staplade antalet kaffekoppar som sörplas i Vemdalen på varandra motsvarar det höjden av 120 Skalstoppar.

44 – Bokning skistar.com


Det är som att bygga upp ett alldeles nytt företag, varje år

hjältarna

Allt det här hade givetvis inte gått att fixa utan alla medarbetare! Det handlar i många fall om ungdomar som fått sitt första jobb efter skolan på någon av våra skidorter. Men det är inte bara ungdomar som säsongar. Vi har en lojal bas återkommande medarbetare som säsongsarbetare i Vemdalen vintertid men har en annan sysselsättning under sommaren. Rekrytering av medarbetare är i sig en verksamhet inom SkiStar. Någon sa att ”det är som att bygga upp ett alldeles nytt företag, varje år”. Rekryteringen sker varje augusti på www.skistar.com så titta in om du är nyfiken, eller känner någon annan som är sugen på en vinter i Vemdalen. Vi garanterar en minnesvärd vinter till fjälls! Och att skapa minnesvärda upplevelser för alla våra gäster är något att både njuta av och vara stolt över.

Bokning skistar.com –

45


THE LEGEND CONTINUES

©SALOMON SA. All Rights Reserved.


Vemdalen bucket list Don't stop

ex

p lo ri n g

Oavsett om du besöker Vemdalen för första gången eller tillhör en av stamgästerna – finns det alltid tillfällen att testa något nytt. Här ger vi dig Listan på det du inte bör missa. foto Per eriksson, Caroline Fredin, Jocke Lagercrantz & Alexander Eklund.

Bokning skistar.com –

47


Insta på skalstoppen

Vemdalen bucket list Don't stop

ex

p lo ri n g

SkiStar Fun Ride VEMDALSSKALET

I pist nummer 18 ligger lekplatsen för alla med skidor på fötterna. Velodromkurvor, broar, terrängvågor, figurer, tunnlar och hopp lockar till lek på snö. Den byggdes med tanke på barnen, men här har det visat sig att alla åldrar har lika kul.

Skicross Björnrike

Landslagsåkare eller hjälmfoting spelar ingen roll – vill du ha riktigt kul ska du utmana familjen eller kompisarna i skicross. Förra säsongen fick banan en ny sträckning och blev ännu bättre.

SkiStar Snow Park Björnrike

Det är här det händer och det är här man hänger. Björnrike Snow Park har börjat tala om sig som en av de viktigaste attraktionerna i Vemdalen. Här finns features för alla nivåer, skön stämning och en grillplats i svårslaget söderläge.

Samiska parken

48 – Bokning skistar.com


bowling på Storhogna M

Svartåshanget

Tolka efter vessla

Klövsjö/storhogna

VEMDALSSKALET

Svartåshanget i Klövsjö, nummer 10 på pistkartan, tillhör några av Sveriges tveklöst mest utmanande pister. Lutningen är hela 38 grader, så här gäller det att tåla mjölksyra i benen och få skidorna på kant. Valles skogsbrant

Från spårcentralen kan du med alpina skidor tolka efter vessla till Jaktstugan som serverar fjällens frasigaste våfflor. Tillbaka till pisterna glider du via en led som tar dig till Hildings backe.

Emma Brita´s Café Klövsjö/storhogna

Valles skogsbana Björnrike

Förra säsongen byggde Valle en egen spännande skogsbana i slutet av pist nummer 10. Här kan både stora och små ha kul i en böljande slinga genom skogen.

På toppen av Klövsjö vid förbindelseliften till Storhogna har EmmaBrita's Café tagit begreppet våffelstuga till en helt ny nivå. Här finns nämligen en hel meny med 14 olika våffelsorter, där Norrländska delikatesser samsas med de mer traditionella varianterna av sylt och grädde.

Bokning skistar.com –

49


Vemdalen bucket list Don't stop

ex

p lo ri n g

Valles skogsbrant Klövsjö/storhogna

Insta på Skalstoppen Vemdalsskalet

En extra hygglo nedfart uppe på Klövsjötoppen där man åker in genom den magiska Valleportalen. Sen är det bara att go with the flow. Lite gömt, lite hemligt, lite spännande med kurvor och velodromer, där både vuxna och barn kan ha kul.

Sonfjället tillsammans med Hovdes branta dramatiska baksida är kanske Vemdalens mest fotade fjäll. Bästa läget för en fotosession har du på Skalstoppen 940 m.ö.h och dit kommer du med Pass Express. Sen väntar en hel palett av pister, från blått till svart.

Lopme Laante Björnrike

Bowling

Ett besök i den samiska parken Lopme Laante i Björnvallen är en resa genom samernas historia. Barnen har sin egen lekstuga och i den stora kåtan kan du slå dig ner vid den öppna elden och ta en mysig gofika.

Klövsjö/storhogna

Ta skidbussen till Klövsjö/Storhogna

Vill du ha lite extra svängrum så rekommenderar vi Klövsjö/ Storhogna som är Vemdalens största skidområde med 14 liftar, 21 pister, spa-hotell med pool och 8 restauranger/caféer. Dit åker du enkelt med skidbussen som har avgångar flera gånger per dag.

50 – Bokning skistar.com

Storhogna M öppnar i vinter upp för ännu mer krogshower och restaurangen bygger ut med fler sittplatser och ytterligare en bar. Här finns fyra bowlingbanor med musik där du kan slå en strike och utmana dina vänner eller familj under en helkväll.


DU ÅNGRAR ALDRIG BRA STRUMPOR OCH UNDERSTÄLL

Bokning skistar.com –

51


Nyproduktion i Vemdalen

Högåsvillorna i Vemdalen

Övre björnbyn i Björnrike

Högåsvillorna är ett koncept framtaget av skidåkare för skidåkare. Samtliga bostäder är placerade med äkta ski-in/ski-out eftersom det skapas en skidbacke genom området på Vemdalsskalet

Husen som är i två plan erbjuder två olika planlösningar där båda har många fördelar. Projektören skapar här Övre Björnbyn vilket består av totalt 20st Duplex intill liftarna vid Björnidet.

JOAKIM WESTERLIND Fastighetsmäklare Bjurfors Åre Dir. 070-666 39 64 joakim.westerlind@bjurfors.se

JOAKIM WESTERLIND Fastighetsmäklare Bjurfors Åre Dir. 070-666 39 64 joakim.westerlind@bjurfors.se

VÄLKOMMEN TILL HOVDEDALEN Här skapar vi 80 tomter som nu är till salu

Tomter i Vemdalen

Lägenheter i Vemdalen

Dessa tomter erbjuder det som troligen blir Vemdalens bästa läge. Här får du ski-in/ski-out till barnbacken och hela skidsystemet.

Snart släpper vi äntligen projektet Tallhöjden med 32st fullt möblerade och utrustade lägenheter. Idag tar vi emot intresseanmälningar inför att projektet släpps i sin helhet inom kort med all ytterligare information.

JOAKIM WESTERLIND Fastighetsmäklare Bjurfors Åre Dir. 070-666 39 64 joakim.westerlind@bjurfors.se

CECILIA EDFELDT JIGSTEDT Fastighetsmäklare Bjurfors Åre Dir. 070-666 28 70 cecilia.jigstedt@bjurfors.se

BJURFORS ÅRE | 0647-66 39 00 | bjurfors.se/are Vemdals_annons.indd 1

2019-09-02 15:12


Mer eller mindre lyckade innovationer Du har kanske åkt på en Spademan? Eller med ”Vibrationsdämpare” som Ole Bramserud odödliggjorde i Lasse Åbergs klassiker Sällskapsresan II – Snowroller. Text John nilsson

foto Kalle vertergård

Bokning skistar.com –

53


Det kan idag te sig självklart att kliva i bindningen och sitta fast. Utan krusiduller och med simpel elegans så sitter pjäxan där den ska, och löser ut när det är tänkt. Om försäsongsträningen och tekniken dessutom sitter så färdas skidorna utan slag eller vibrationer nedöver pisten. Precis som fingret glider över paddan när vi sitter i soffan senare på kvällen och läser på om framtida skidprylsinköp. Hur kom vi fram till dagens lösningar, hur såg ritningen och utvecklingstrappan ut? Vi öppnade dörren till härbret. Letade längst in i djupaste vrår, under presenningar och bland takbjälkar, för att göra en tidsresa i skidbindningens och vibrationsdämparnas historia. Denna resa tar oss både till anhalter som pinsamma misslyckanden, med idéer som snarare stjälpte än hjälpte skidåkningen. Men också förbi uppfinningar som satt spår i dagens utrustning.

2 1

1 Marker Rotamat 1.0

Bindning med all säkerhetsfunktion i tådelen, den vridbara häldelen hade som uppgift att hjälpa skon att vridas ur tådelen. 60-tal. 2 Marker Rotamat 2.0

Nästa bindningsgeneration hade en utlösningsfunktion även i häldelen, som innebar att ena sidans fjäder hoppade ur vid för hög belastning. Det roliga var sen att pilla tillbaka fjädern i rätt läge i 20 minusgrader, helst stående med snö upp till midjan i offpisten. Tidigt 70-tal. 3 Geze

Plattbindning med en fjäderbelastad sfärisk kolv som stödde i en motsvarande urgröpning fram på plattan som spändes fast på pjäxan, medan bakre rundade delen av plattan gick in i en metallskål som gjorde att bindningen kunde lösa ut åt alla tänkbara håll. Föll på att kraftöverföringen blev lidande och att den var otroligt ful! Mitten 70-tal. 4 Spademan

Amerikansk bindning som blev populär under andra halvan av 70-talet. Unik på det sätt att den enda fixeringspunkten var en platta som skruvades fast i pjäxan och höll den på plats i bindningen med ”käftar” från sidan. Genial då den löste ut åt alla håll – problemen dök upp när skruvarna började reka upp hålen i pjäxan. Försvann från marknaden tidigt 80-tal.

54 – Bokning skistar.com

3

4


5 Salomon Suspension

Salomon Suspension var endast fäst i tådelen medan den långa plattan till bakdelen var dämpad med elastomergummi under tådelen som effektivt tog bort mycket vibrationer och slag! 6 Salomon Propulse

6

7

En bindning som skulle jämna ut trycket längs med skidan. Frågan är väl om den inte uppfanns eftersom Salomons skidor på den tiden ”hade en bit kvar” till de bästa – en bindning som motverkar skidans naturliga böjning var ett steg i tokfel riktning. Försvann lika fort som den dök upp.

8

7 Marker SC

(Selectiv control) 3-lägesswitch i tådelen som bestämde hur mycket (eller lite) som skidan skulle tillåtas flexa. Lite åt Salomon Propulse-hållet men aningen mer rätt. Lanserades i en tid då det hände mycket på marknaden – med bland annat carvingskidornas nära förestående intåg.

5

8 Salomon Pilot

10

9

Tanken var god: ett kort monteringsavstånd med enbart två bultar från skidans sidor för att ej påverka skidans flex. Problemet var att snön trängde in under tådelen och motarbetade flexet samt att bultarna hade en tendens att smälla av. Ridå! 9 Marker World Cup

Piston Control

Plattornas platta med inbyggd oljefylld dämpare för att eliminera vibrationer så skidorna kan ligga an mot snön på ett effektivt sätt och skapa fart. Funnits ett bra tag och är fortfarande ”Da shit!”. Multipel hålbild för montage på allt från slalomskidor till Störtloppsskidor. 10 Atomic Race

En ikon i racing-sammanhang med mängder av världscupsegrar. Med en spak i tådelen kunde man lösgöra hela bindningen för att flytta hela paketet framåt eller bakåt i flera hack. Framåt för tidigare svänginitiering, bakåt för mer fartstabilitet.

Bokning skistar.com –

55


11 Dynastars ”den röda pucken”

Den röda pucken skulle likt ett gyro få skidorna att ligga an mot underlaget på ett behagligt sätt. Funkade okej tills man uppgraderade till senare modeller med nytt innehåll i pucken som kraftigt skulle förbättra dämpningen. Det funkade initialt tills fukt eller kondens trängde in och vid första bästa minusgrad frös ihop till en klump – som istället för att eliminera vibrationer förstärkte dem.

11

12

12 Marker UVO

Ett gummiupphängt gyro placerat på skidans främre del som verkligen effektivt gör skidan lugnare. 13 Rossignol VAS

(Vibration Absorbtion System) En metallplatta som satt fast på prestandamodeller med ett gummiklister som motverkade vibrationer.

13

14

15

14 K2 Four

Lanserades som den första skidan med en hjärna. Hjärnan som delvis var hämtad från flygindustrin var ett piezoelektriskt material som försåg gummilameller med ström för att i samma ögonblick som en vibration avlästes avgav ström till lamellerna som dämpade vibrationerna. Det blev till och med ström över till den lilla inbyggda dioden som visualiserade hjärnans arbete. I nutid har Head likt F1 industrin KERS i sina racingskidor som lagrar kraft när skidan böjs i svängen, och frigör kraften för en extra push ut ur densamma. 15 Ross DUAL VAS

När skidorna blev bredare kom denna, som lite elakt uttryckt var en klyvd VAS-platta som monterades närmare kanterna. På en del racingskidor kom det till och med skidor med både VAS och DUAL VAS. 16 Salomon Prolink

Påminde om en bladfjäder på skidans ovansida som gick in under huvar. I huvarna fanns elastomergummi som eliminerade vibrationer. 17 Salomon Prolink 2

I ivern att utveckla sin produkt kom fransmännen med denna uppgradering, med en uppsjö av armar framåt och bakåt. Borta var bladfjädern och istället kom… sugrören! God natt. 18 Fischer Accellerator

Platta som är fixerad i en punkt på skidan men i övrigt fritt flytande. Från plattan går det långa fjädringsdämpande armar både framåt och bakåt som också gav extra acceleration ut ur svängen. Funkade kanonbra men hade mått bra av lite bättre materialval i framförallt armarna.

56 – Bokning skistar.com

16 17

18


VEMDALEN

Boka innan 30/11

20% på uthyrning & upplevelser

v e m da l e n s s t ö r s ta s kot e r u t h y r n i n g skoTersafari

konferenser & grUpper

VerksTad

N YH

ET

UTV-bana

15% v e m da l e n e x p e r i e n c e . s e

om du bokar service innan den 30/11

tel 0684-140 40

Sporthuset i Vemdalen By Restaurang

Skiduthyrning

Hyr skidor hos oss - spara hundralappar!

Restaurang Husky - Vemdalens bykrog

- Vi säljer nya och begagnade skidor - Vi utför service på dina skidor

- Á la carte - lunch och kväll - Stort sortiment av öl

Barnpaket fr. 295:-/vecka

Vuxenpaket fr. 495:-/vecka

Boka på nätet: www.sporthuset.nu

Delta i nöjen Bowling & Biljard

Njut av vår meny Lunch eller middag

Boka bord & Bowling: 0684 - 30002

CENTRUMGATAN 12, VEMDALEN BY • 0684 - 30002 • SPORTHUSET.NU

Bokning skistar.com –

57


Vare sig du kliver av Väst Express,

Toppliften eller Hovde Express på Vemdalsskalet har du hamnat rätt. Hovdestugan är immigt, stimmigt och lågt i tak. Öppen spis. Älghorn på väggen. Nybakat. Trivsamt och rustikt.

Alpmys på fjället En av svenska fjällens absolut mest ikoniska fjällstugor med servering är utan tvekan Hovdestugan. Här är gemytet utan gräns och läget i absoluta premiumsegmentet. Vi tog ett snack med Catharina Hellström, som drivit kafé- och restaurangverksamheten här i 21 år. Text Niclas sjögren foto Per eriksson & Jocke Lagercrantz

Om man på något sätt ska beskriva atmosfären när man kliver in och stampar snön av pjäxorna i Hovdestugan ligger det nära till hands att jämföra med gemytet i Österrike. Inne i stugan doftar det mat, bullar och ölen skummar. Men granskar man lite närmare är stugan snarare ett hopkok av flera mat- och dryckeskulturer. Främst hittar man här italienska viner. En välkänd Österrikisk kvalitetslager. Kulinariska inslag från både Schweiz och Frankrike. – Huset i sig är ju underbart, men det är även atmosfären. Vi har plockat inspiration från alpländerna helt enkelt. Jag tror att många vill ha det där lilla extra. Lite flärd, lite lyx, när man är på skidsemester. Men det behöver inte vara för dyrt. Sen är vi inte bara traditionella med klassisk skidåkarmat som gulasch, vi har även vegetarisk och vegansk mat, berättar Catharina Hellström som driver verksamheten.

DET ÄR NOG DENNA MIX av olika skidkulturer och traditioner som skapar atmosfären som gör Hovdestugan unik. Det är immigt, stimmigt och lågt i tak. Öppen spis. Älghorn på väggen. Nybakat. Sorl. Trångt. Trivsamt. På väggarna hänger nostalgiska skidbilder. Interiört är det rustikt. Exteriört har vädret patinerat träfasaden så den ser ut som drivved. Besöker du i januari är det inte ovanligt att stugan får grävas fram ur en gigantisk snödriva. Besöker du under någon sportlovsvecka är det förmodligen fullpackat både till förmiddagsfikat, lunchen och eftermiddagen. Besöker du under våren sitter det förmodligen flockar av soldyrkande skidåkare i solstolarna utanför.

har Catharina Hellström jobbat i krogsvängen, bland annat med legendariska

I hela sitt vuxna liv

krögare så som till exempel Bengt Wedholm som gjorde sig känd som krögare på Wedholms fisk, vilken var en av Sveriges första restauranger att belönas med en stjärna i Guide Michelin. Med ”Bengan”, som Catharina kallar en av våra största krögare någonsin, fick hon bland annat lära sig att fullkomligt hata diskvagnar, något som är strängeligen förbjudet på hennes etablissemang. För 21 år sedan tog hon över verksamheten högst upp på Hovde. – Då var det lite krångligare. Till exempel fick vi köra upp allt vatten i stora behållare på skoter. Det var verkligen ett kallt och blött arbete. Du kan ju tänka dig när det var minus 27 och medan man körde frös locken fast. Idag är det rena rama lyxen med både vatten och el här uppe. Enda begränsningen är om

Bokning skistar.com –

59


"Vårt framgångsrecept är att vi är ganska kompromisslösa"

Victor hedin har

bullat upp inför morgonens fikarusch.

liftarna inte går. Men det gör dom ju nästan jämt. Vi hade stängt en enda dag, en söndag, den här säsongen eftersom man flaggat för att liftarna skulle stå stilla då. Men det dök upp folk ändå, säger Catharina med ett skratt. etablerades verksamhet på toppen av Hovde. Hovdestugan har sedan dess, i alla väder varit den trygga oasen mitt uppe på fjället. Kom sol, kom regn, kom snöstorm. Hur strävt eller enkelt fjälltoppsbesöket än varit har man kunnat slinka in på något värmande, svalkande eller mättande. Själva byggnaden är en typisk härjedalsk parstuga, ursprungligen en del av gården Högen i Vemdalen by. Troligtvis härstammar den från sent 1700-tal. Klart är emellertid att stugan 1960 fraktades upp på Hovde 914 meter över havet, stock för stock med hjälp av en hemmasnickrad linbana med folkamotor. Och så fortsatte man. Att motsträvigt frakta upp saker på toppen alltså. I alla väder ska det levereras till denna ibland svårtillgängliga plats. Idag något enklare än i början av 1960-talet dock.

REDAN 1961

GIVETVIS är det lite av charmen att stugan ligger så exponerad. Mitt uppe på fjället. Att få värma de där kalla fingertopparna mot chokladmuggen med vispgrädde på toppen. Att kunna energitanka blodsockerlåga ungar med en rykande färsk kanelbulle. Eller täppa till truten på det där kurrande monstret nere i magen med en fyllig gulasch. – Jag tror lite av vårt framgångsrecept är att vi är ganska kompromisslösa. Våra råvaruinköp är relativt dyra men ska vi ha ett vin så ska det vara ett gott vin, ett vin som jag själv vill dricka. Eller en bra öl – inte den billigaste – utan en riktigt god öl. Eller maten. Eller kanelbullen. Eller brödet.

Catharina Hellström

tog över verksamheten i Hovdestugan på Vemdalsskalet för 21 år sedan.

Annars får det vara helt enkelt, då väljer jag något annat istället. Nu har vi ju sån tur att min man, min son och dotter driver Bageriet i Vemdalen, berättar Catharina. När levererar Hovdestugan den allra bästa upplevelseN?

– Kanske lyckas vi allra, allra bäst vecka sju eller åtta. Det är mycket folk men inte för mycket kaos. Vi har tid med både gäster och med varandra. Det är lite synd att en del bara besöker oss och ser hur det är under vecka nio, jul, nyår eller påsk. För då är det ju ett enormt tryck. Men det klart, det som levererades i påskas är ju svårt att slå. Att stå ute och grilla i stekande solsken liksom. Ett glas rosé till mamma, dricka till barnen, en öl till pappa. Bra hamburgare, sköna solstolar. En del satt till och med i bar överkropp. Det var helt sjukt fint. Sen kan man minnas att vi den åttonde april skottade oss in. Det var snö över dörren. Sofforna där man sitter och solar syntes inte ens. Den tolfte april var all snö borta, fram med grillen och sen var det sol och värme över hela påskhelgen, avslutar Catharina. Bokning skistar.com –

61


Elsa Fermbäck, Hildings backe, Vemdalsskalet


Pisternas historia Givetvis är inte namnen på pisterna i Vemdalen helt tagna ur luften. Vi grävde lite i arkiven, pratade med locals och fann en hel del intressant kuriosa kring några av våra pister. Text Niclas sjögren foto Per eriksson & Einar Montén


Hildings

Fakta Pist: Hildings Skidområde: Vemdalsskalet Lift: Pass Express (6-stols) Svårighet: Blå Nummer på pistkartan: 21 Pistlängd: 1600 meter Fallhöjd: 250 meter Invigd: 1970

När Skalsliften byggdes 1970 var Hildings backe bara en snitslad bana. Uthuggningen gjordes först några år senare. Namnet kommer från den Hilding Nyman som bodde i en stuga där Hildings krog numera huserar. Hilding var jord- och skogsbrukare som konverterade till turistverksamheten i och med att den första liften byggdes på Vemdalsskalet i början av 1960-talet. Hilding jobbade sedan inom liftsvängen ända fram till det att den gamla Hovdebanan stängde 1982. Då var han redan pensionär sedan sju år tillbaka och en välkänd profil för skidåkarna. Från och med 1970-talet, då de första pistmaskinerna jämnade till pisterna i Vemdalen, körde han pistmaskin men det var vid liften de flesta träffade Hilding.

Kodiak

Fakta Pist: Kodiak Skidområde: Björnrike Lift: Grizzly Express (6-stols) Svårighet: Röd Nummer på pistkartan: 16 Pistlängd: 2100 meter Fallhöjd: 470 meter Invigd 2010

64 – Bokning skistar.com

VEMDALSSKALET

björnrike

När Björnrikes grundare Edvin Kvarneland i början av 1960-talet började exploatera området som idag heter Björnrike var det vildmark. Edvin hade fascinerats av bland annat Blästerdalen där han brukade åka längdskidor. 1962 köpte han sitt första egna markområde. Det styckades sedan i tomter och såldes för att finansiera den fortsatta satsningen. 1966 började Edvin bygga vägen upp på Gråhognafjället. Annandag pingst det året satt han på toppen och såg en björn i Blästerdalen. Edvin tänkte att det är deras land och i samma sekund föddes namnet Björnrike. 1968 började hotellbygget (numera Björnrike Centrat) och till julen samma år stod det klart med 100 bäddar och en restaurang. 2010 byggdes Sveriges och än idag längsta expresslift, Grizzly Express. Därför är det knappast långsökt att den mest grandiosa av backarna skulle få ett storslaget namn, gärna med anknytning till namnet Björnrike. Och vad passade då bättre än att kalla den Kodiak, efter världens största brunbjörn.


Elsa Fermbäck på kant i Kodiak, Björnrike.


Charlie Sjelin rippar i Karl XI:s spĂĽr, Storhogna.


Katrina

K lövs j ö

De första liftarna i Klövsjö byggdes i Katrinadalen som fått sitt namn efter fäbodjäntan, eller på det lokala Klövsjömålet, ”butöusen” Katrina. Hon kom från gården Grubban och vallade sina kor och getter vid deras fäbod Grubbvallen, där det numera finns ett relativt nytt stugområde. Exakt när och hur Katrina levde och verkade är höljt i dunkel men hon gjorde detta med sån bravur att man från början döpte hela skidanläggningen till Katrina när de två första liftarna invigdes 1972. Då fanns inga stugor eller faciliteter utan anläggningen nyttjades bara av daggäster. Några år senare invigdes dock både Katrina Fjällby med fritidshus och Katrina Wärdshus med restaurang. När förbindelseliften till Storhogna byggdes, bytte skidområdet namn till Klövsjö/Storhogna. Numera har Klövsjö några av Sveriges tuffaste pister. Nedfarten Katrina som färdigställdes 2011 tillhör en av de snällare och är belägen vid barnområdet.

Kalles

Fakta Pist: Katrina Skidområde: Klövsjö/Storhogna Lift: Katrina (Knapplift) Svårighet: Blå Nummer på pistkartan: 1 Pistlängd: 350 meter Fallhöjd: 74 meter Invigd: 2011

Sto r h o g n a

I och med Karl XI:s Eriksgata som tog honom genom bland annat Klövsjö och Vemdalen, 9 och 10 juni 1686, har flera platser namngivits efter regenten. Kungen beordrade bland annat bönderna att ”gjöra en väg som var framkomlig med kärra”. Alltså den som kom att kallas Karl XI:s väg, vars sträckning vi kan se än idag. Den sträcker sig över stigar, grusvägar och asfalterade avsnitt. Ursprungligen gick vägen från Klövsjö via branta Rastdalen, över Storhogna och Vemdalsskalet förbi Vargen till Vemdalen by. Vägen upp till Vargen bär idag fortfarande kungens namn. Och den som åker skidor i Storhogna har knappast missat Kalles backe. Senaste blåblodiga besöket på Storhogna, gjorde kronprinsessan Victoria och prins Daniel med vänner. De besökte Fjällvistet, med utsikt över Kalles backe och de njöt bland annat av fjällvandring, bastu och badtunna.

Fakta Pist: Kalles backe Skidområde: Klövsjö/Storhogna Lift: Kalles lift (Knapplift) Svårighet: Grön Nummer på pistkartan: 20 Pistlängd: 200 meter Fallhöjd: 25 meter Invigd: 1987

Bokning skistar.com –

67


På grund av en oligark som gick under jorden, kunde Vemdalen begåvas med ett så gott som unikt hus. tack vare flera lyckliga och olyckliga tillfälligheter kunde Klockargården fraktas från Ryssland till Härjedalen. Text Niclas sjögren foto Per eriksson

68 – Bokning skistar.com


TI

MR AT Bokning skistar.com –

69


"Det var verkligen en no limitbeställning. Oligarken funderade nog aldrig på kostnaden över huvud taget".

HUSET är långt ifrån byggt i någon traditionell rysk stil. Snarare är det stramt modernt designat, om än storslaget. De största stockarna i huset är förmodligen ett par hundra år gamla och väger 700 kilo styck.

I

en normal västerländsk ekonomi finns så gott som alltid en ekonomisk och ofta rätt bister verklighet att förhålla sig till. Inte minst när det gäller att bygga hus. Vare sig du exploaterar i Vemdalen eller Vail. Givetvis finns undantag från denna grundregel, miljardärer har alltid kunnat ta ut svängarna.

Under senare år har några av de mest spektakulära rikedomarna skapats i öst. När Sovjetunionen föll sönder och några få inflytelserika ryssar lyckades manövrera sig genom Jeltsinbyråkratin och roffa åt sig miljardtillgångar sattes en ny standard för nyrik och löpande räkning. Under detta ekonomiska fåmannastyre, vars grund lades strax efter Perestrojkan, på 1990-talet, kom de så kallade oligarkerna att skapa sig förmögenheter som sällan skådats tidigare i världshistorien. Något som också avspeglade sig i hur dessa oligarker hanterade pengar. Det är med detta i bakhuvudet man ska betrakta det fullkomligt unika timrade huset Klockargården, med närhet till pisterna vid Väst Express i Skalspasset. Huset byggdes nämligen ursprungligen för en oligarks räkning. Och hur det kom till Sverige är inget annat än en ganska intressant historia.

driver sedan flera år tillbaka bland annat import av timmerhus i Sibirisk lärk till Sverige vilket satt honom i kontakt med bland annat en rysk timmerhustillverkare i premiumsegmentet.

MIKAEL NILSSON

70 – Bokning skistar.com

2012 beställde en rysk oligark ett mycket speciellt hus av denna ryska leverantör som Mikael hade kontakt med. Det var ett minst sagt vidlyftigt projekt. Ett rum planerades till exempel för att inhysa en flygel och då passar det ju bra att ha 10 meter i takhöjd så att klangen blir så där härlig. Byggmaterialet skulle givetvis vara absolut prima lärkträ. – Det var verkligen en no limit-beställning. Oligarken funderade nog aldrig på kostnaden över huvud taget. Bara stockarna är enorma och vägde tillsammans över 400 ton. Boytan var på över 800 kvadrat, vilket är rejält storslaget med tanke på att det skulle bli en så kallad datja, ett fritidshus alltså, berättar Mikael Nilsson. 
 Det visade sig dock att oligarken inte brydde sig om att fullfölja affären. När datjan var så gott som färdigbyggd kom inga pengar. Vis av erfarenhet förstod den ryske timmerhustillverkaren att det inte skulle gå att stämma en oligark så det var bara att leta nya köpare, något som inte var helt lätt i och med detta helt unika bygge. Mikael Nilsson såg dock potentialen och tände på idén att bygga upp huset utanför Ryssland. – Först försökte jag få bygga det i Thailand. Det var riktigt nära att det gick i lås. Jag hade köpare och det mesta på plats men det sprack precis före målsnöret. Senare försökte jag mig på att bygga huset i Stockholm men det var givetvis svårt att hitta en byggrätt.


"Stockarna är enorma och väger tillsammans över 400 ton."

gjordes i Vemdalen och där fick idén fäste och snart kunde projektet rulla igång på allvar. Huset hade stått i nästan sju år innan det fraktades till Sverige och återuppbyggdes. Stockarna hann få en härlig patina, ingen ytbehandling har använts. Naturmaterialen dominerar vilket borgar för att huset kommer att åldras med värdighet. – Lärk är ett helt fantastiskt material. Tänk dig en fura som fått växa väldigt långsamt och fått fin kärnved som är rötbeständig. Lärk har långt bättre rötbeständighet, faktiskt ungefär dubbelt så bra som fura. Dessutom har lärk kärnved i nästan hela stocken. När det gäller Klockargården i Vemdalen är allt annat än just kärnveden borttagen. – Klockargården kommer att stå så länge taket håller.

Nästa försök

om Klockargården Huset som ursprungligen var planerat som en enda sommarbostad, är nu omgjord för skidturism med nio

Naturmaterialen dominerar Träpaneler, massivt trägolv, träfiberisolering med mera. Det mesta som inte är trä är sten.

lägenheter och hyrs ut via SkiStar.com/ klockargarden 14 så kallade Eurotrailers, eller så kallade full size-lastbilar, behövdes för att frakta huset till Sverige. Frakten kostar ungefär 2400 Euro per lastbil. Bara timmerstommen kostade mellan tummen och pekfingret 4 000 000 kronor i inköp.

Byggår 2012 (Ryssland) och 2018/19 (Sverige/ Vemdalsskalet) Med källare och biutrymmen är huset på cirka 1000 kvadratmeter. Timmerhusdelen står för drygt 800 kvadrat och källaren 200.

Bokning skistar.com –

71


AFTER 3 0 Y E A R S O F I N N O V A T I O N , H E S T R A P R O U D L Y P R E S E N T :

THE SAME OLD GLOV E !

SUSTAINABLE DESIGN GETS BETTER WITH TIME. THE NEW PHILIPPE ROUX. #SAMEOLDGLOVES #HESTRAGLOVE S


Som ett av de första skidtesten i världen där damer testar skidor för damer vill vi härmed

ar TEST presentera Vemdalens allra

skönaste kvinnliga skidåkares favoriter. Årets modeller

är moderna. Årets modeller är

snygga. Och dom är sjukt stabila.

Text Berne Holmqvist

foto Per eriksson


Damernas först...

pist

Head Super Joy Malin Nääs Ålder: 50 år Åker helst: Nyslipat och nypistat med gott om plats och lagom lutning.

Lättvikt, lättåkta och störtstadiga pistskidor som älskar förmiddagens manchester mest av allt. Lagom sköna svängegenskaper gör dom roliga och hanterbara för en heldag i pisten innan afterskin. Jag gillar att de ger en känsla av att jag åker bra. Testlängd 163 cm. 129-75-108 mm. R 12,2 m. Med bindning: 5 999 kronor

pist

Völkl Deacon 74 Ronja Ståhlbrandt Ålder: 23 år Åker helst: Med kvalitet framför kvantitet och då helst i Björnrike.

Lite lyxigare åkafortskidor som levererar både kortare och längre svängar på framförallt hårdare underlag. Nästan lika bra som en renrasig raceskida. Kommer på mig själv med att le under åken när jag försöker utmana skidans geometri. Solklart min testvinnare. Testlängd 168 cm. 125-74-104 mm. R 15 m. Med bindning: 8 999 kronor

All mountain

Völkl Yumi Stina Olsson Ålder: 15 år Åker helst: Offpist med ett gäng kompisar eller pist i Persbacken på Skalet.

Lättåkta superstabila skidor som funkar på allt från riktigt hårt till vårslask. Kan slöåkas men också pressas rätt hårt utan att de släpper greppet ens när det blir isigare. Lagom bredd gör dom väldigt bra allround. Funkar bra även när det snöat mycket. Testlängd 161 cm. 123-84-104 mm. R 15,8 m. Utan bindning: 6 199 kronor

All mountain

Extrem Project 90 W Linnéa Frisk Ålder: 25 år Åker helst: Nypistat i Björnrike där Dalbacken är favoriten.

74 – Bokning skistar.com

Finfin och pålitlig cruisingskida som gör mig säker och jag åker fortare med dem, än jag vanligtvis gör. Jag känner att det finns betydligt mer i skidan som känns inspirerande. Att de är svenskbyggda och inte transporterade mer än 20 mil känns helt rätt. Testlängd 172 cm. 124-90-114 mm. R 16 m. Utan bindning: 7 499 kronor


TESTGRUPPEN bestod av idel ädla skidåkare med ett enda fokus: det vill säga att så objektiv som möjligt förmedla den subjektiva upplevelsen av en skida.


...och här herrarnas

Fischer RC One 78 GT

Wow. Fischer är tillbaka med besked. En av vinterns roligaste nyheter med isgrepp de luxe levererar 78:an. En åkupplevelse som ofta bara betydligt dyrare produkter klarar av. Med lånad teknologi på utvalda ställen som brätte och bakände från de hyllade Rangerskidorna är detta vinterns största överraskning. Testlängd 178 cm. 124-78-111 mm. R 16 m. Med bindning: 5 999 kronor

Völkl Deacon 76

Så mycket pistpremium det kan bli. 3D-Glass i tip och tail ger ännu bättre kraft och respons vilket gör att skidorna går som allra bäst i överljudsfart. Ändå är de förvånansvärt lättåkta även i moderata hastigheter. Den ultimata moderna pistmissilen. Punkt slut. Testlängd 176 cm. 122-76-103 mm. R 18,3 m. Med bindning: 8 999 kronor

Völkl Deacon 84 Lowride

Det forna prestandamonstret RTM 86 ersätts nu med denna två millimeter smalare skapelse. Kvar är tokstabiliteten, nytillkommet är lekfullheten. Helt ny konstruktion och bindningsinfästning gör att man nu står 10 millimeter närmre snön. Den nya konstruktionen har dessutom gjort UVO-pucken arbetslös från säsongen 2019/20. Testlängd 177 cm. 132-84-115 mm. R 16,9 m. Med bindning: 8 999 kronor

Extrem Project 90

Det bästa med Åre är inte vädret utan att skidkonstruktörerna på Extrem verkar ha hur mycket tid som helst att ständigt jobba fram förbättringar på sina modeller. Detta hade inte hänt i Vemdalen där man lägger alldeles för mycket tid på själva skidåkningen. Välkomna tillbaka nästa säsong för mer skidtestande Extrem! Tillverkade bara 20 mil från Vemdalen med 100 procent förnyelsebar energi. Testlängd 179 cm. 125-90-115 mm. R 18 m. Utan bindning: 7 499 kronor

Atomic Bentchetler 100

Om du inte vill lägga hela förmögenheten på skidor och du söker en lätt och lekfull skida för både i och utanför-pist behöver du inte leta en enda sekund längre. Med Atomic Bentchetler får du flyt i fluffet och bett i backen. Testlängd 180 cm. 129,5-100-120 mm. R 19,5 m. Utan bindning: 4 999 kronor

Bokning skistar.com –

77


Helen Lundberg och Egil Ellis är Sveriges kanske minst tävlade i slädhundskörning, sprintklassen. Under flera Sverige och byn Vemhån strax utanför Vemdalen, där de


Vemdalens världsmästare Text Niclas sjögren

foto Per eriksson

A

tt i slutet av 1990-talet åka över till Alaska och tävla i slädhundskörning med egna hundar från Sverige är väl ungefär som att åka till Brasilien för att lära dem spela fotboll eller att åka till Hawaii för att lära dem surfa. Men Egil Ellis och Helen Lundberg hade avlat och tränat på ett helt annorlunda sätt än det traditionella. Vintern 1998 deltog de i två tävlingar i Alaska. En vinst och en femteplats pekade på att de satsat rätt. Det visade sig direkt att något stort var på gång. De åkte hem till Sverige, analyserade situationen, tränade och tävlade sen i Alaska följande tre vintersäsonger, det vill säga turnerade två månader per vinter med 40 av sina pointerkorsningar och kom helt att dominera sprintklasserna. Klasser där man tidigare tävlat mest med de traditionella långdistanshundarna Alaskan husky. Med 100 hundar, bohag och tre katter flyttade de 2001 till Alaska och bodde där permanent i 13 år. Totalt 17 tävlingssäsonger alltså. – Vi kom över i precis rätt tid med den här nya typen av hundar. Vi körde två eller tre spann varje tävling i nästan två månaders tid. Och vi ”cleaned out” allt. Alla tävlingar är öppna, det vill säga man får köra med vilka hundar man vill och då fanns det ju nästan enbart den traditionella Alaskan husky-typen där, säger Egil.

allt blev en fin Ellisk och Lundbergsk tradition. Under flera säsonger sopade man i stort sett rent i sprintklasserna. Det visade sig att deras hundar hade avlats alldeles rätt för denna typ av tävlande. Dessutom hade paret Ellis och Lundberg en modernare hundhållning både när det gällde träning och hundomsorg i allmänhet.

”cleaned out”

kända världsmästare. I 13 år bodde de i Alaska och säsonger dominerade de totalt. Nu är de tillbaka i har kennel, kör slädhundar och hyr ut stugor. Bokning skistar.com –

79


Svenskarna slog rekord på rekord under de tretton år de bodde i Alaska. Till exempel åtskilliga världsmästerskapsvinster och inte mindre än sammanlagt 12 segrar på på både Open North American Championships och Tok Race of Champions (öppna klassen) är något ingen slagit än idag och något man fortfarande talar om over there, flera år efter att Egil och Helen flyttat hem till Vemhån för att driva uthyrning av stugor på Ellisgården. Slädhundskörning är enormt stort i Nordamerika. Egil jämför med längdåkningsscenen i Sverige. Man kan också lägga till att det handlar om ganska stora prispengar. Två gånger tävlade han hem nya bilar med värden över 30 000 dollar styck.

Hela sättet att hantera hundar förändrades i och med svenskarnas dominans. Penningvinsterna var också att räkna med. Men den viktigaste delen i den närmast professionella elitidrottstillvaron var kennelverksamheten. Som mest hade Egil och Helen mellan 80 och 100 hundar. Givetvis var amerikanerna snabbt med på tåget för att köpa och para sina egna hundar med svenskarnas pilsnabba hundar. Idag har nivån höjts ordentligt och det kan man utan tvekan tillskriva Egil och Helens idoga arbete. Hela sättet att hantera hundar förändrades i och med svenskarnas dominans: Hundhållning. Träning. Allt. Till och med oskicket med piskträning lyckades paret och några till få förbjudet.

Egil Ellis

Helen Lundberg

Född: 1970 i Härjedalen Yrke: Driver Ellis Gården i och kenneln Ellis Racing Sleddogs. Bakgrund: Uppvuxen i Spanien, Sverige och Kanada. Har bott i Alaska, USA, i 13 år. Civilstånd: Gift med Helen Lundberg. Tre viktiga: ”Think global, act local and be nice.” Äter: Allt utom inälvsmat. Dricker: Jadå Läser: Ja, om jag inte somnar före. Då blir jag trött på hundar: ”Man kan aldrig skylla på hunden, om

Yrke: Allt i allo på Ellis Gården Har bott: Västergötland, Kiruna, Gafsele (Västerbotten), Willow Alaska. Civilstånd: Gift med Egil Ellis. Tre viktiga: Egil, kaffe och ett gott liv. Djur: 24 hundar, 2 katter, 6 höns. Äter: Helst lokalt odlat. Läser: Land Då blir jag trött på hundar: ”Väldigt sällan… faktiskt aldrig.”

misstag görs är det mitt fel.” 80 ett – Bokning skistar.com

– Vi var ju helt dominerande i en sju åtta år, berättar Egil. För att klara av att finansiera verksamheten var vi tvungna att sälja många hundar. Och vi lät alla som ville få komma och para med våra bästa hanhundar. De sista åren vi bodde där, vi flyttade hem 2014, var det strid om sekunderna på de stora tävlingarna. Tidigare hade vi vunnit med minuter. Det klart att man vill vinna men när vi fick stryk ibland var det ändå av hundar som härstammade från våra. Väl hemma i Skandinavien tävlar paret fortfarande och driver kennel om än i mindre skala. Allt i kombinationen med arbetet med stugverksamheten i Vemhån. – Vi tänkte att vi kanske skulle sälja av alla hundar när vi flyttade hem från Alaska. Men de hade varit vårt allt i över 20 år. Vi hade fått fram en hundras som var helt dominant inom sprintkörning och det ville vi inte ge upp. Så vi tog med oss 15 i grundstammen hem, det vill säga pointerkorsningar på Alaskan husky. – Stugorna hyr vi ut främst till skidgäster, fiskare och vandrare. Vi brukar säga nej till slädhundsförare som vill komma hit och träna. Det blir för stökigt för de vanliga gästerna. Vi vill att det ska vara lugnt och skönt här.

E g i l s s l ä d h u n ds m e r i t e r : • Femdaldig vinnare Anchorage Fur Rendezvous Open World Championship • 12-faldig vinnare Open North American Championship • 12-faldig vinnare Tok Race of Champions Open class • Sexfaldig vinnare ExxonMobil Open Open class • Sexfaldig vinnare Stanley Dayo Open Class winner • Tvåfaldig vinnare Gold Run 10 dog, Fairbanks • Tvåfaldig vinnare Gold Run 6 dog, Fairbanks • Tvåfaldig vinnare Eagle River Classic • Femfaldig vinnare Su Valley Open Championship • IFSS World Champion Open class 2001 - guld • IFSS World Championship 8-dog 2015 – silver • IFSS World Championship Bessans Open class 2019 – brons • Norway Trail Stage Race – 2017 5:a, 2018 2:a, 2019 4:a.

• • • • •

Två gånger Europamästare öppen klass Åttafaldig vinnare ISDRA 1999 Team & Trail Musher of the Year award Triple Crownvinnare – 2000 7 gånger Svensk Mästare

H e l e n s s l ä d h u n ds m e r i t e r : • IFSS World Cup-vinnare 2000 • Tvåfaldig vinnare ExxonMobil • IFSS World Champion 2001 • Trefaldig vinnare LNAC • Sexfaldig vinnare Tok Race of Champions • Vinnare Fur Rondy Women's World Championship, Anchorage 2004 • Tvåfaldig vinnare Stanley Dayo Open class • Su Valley Champion • Svensk mästarinna • Vinnare svenska cupen


Nengal 3L PROOF Kurbits Parka Årets modeller är tillverkade för att bäras dagen lång under tuffa väderförhållanden och finns med ett helt nytt, kurbitsinspirerat mönster. Det här är en folkkonst som har sitt ursprung i våra hemtrakter, Dalarna. Kurbits är traditionella folkloremotiv som huvudsakligen används för att dekorera föremål i trä. I vår uppdaterade version lät vi oss inspireras av de djärva färgerna och omväxlande blommönstren, och skapade sedan vår egen moderna variant.

Dalarna Sweden Est. 1914

81

Bokning skistar.com – www.haglofs.com


Välkommen till Storhogna Högfjällshotell & Spa

Upptäck Storhogna Njut i vårt prisbelönta Spa och bad Ät gott i vår prunkande Vinterträdgård Besök Samevistet, vår våffelstuga på fjället Hyr Fjällvistet med bastu och bubbelpool Hyr skidutrustning och köp SkiPass i Sport & Eventhuset Öppettider och information: storhogna.se

S T O R H O G N A H Ö G F J Ä L L S H O T E L L & S PA • T E L 0 6 8 2 - 4 1 3 0 3 0 • S T O R H O G N A . S E

mat & vin

Vinbar À la carte

Vemdalsskalet 0684-590 800 Skalstorget.se

82 – Bokning skistar.com


Guide

HITTA RÄTT BOKA SKIDSEMESTER RESAN HIT HOTELL & BOENDE SKIPASS SKIDÅKNING BARNAKTIVITETER SKIDSKOLA KONFERENS EVENTKALENDER RESTAURANGER

VINTERN

2019/20

Text, idé och produktion SkiStar. Med reservation för ändringar och ev. tryckfel. Foto: Ola Matsson, Karl Hägglund, Johan Huczkowsky, John Nilsson & Daniel Penot


Guide

ALET

SK VEMDALS 2

2

Y LEN B

9

A VEMD

4

KE

SkiStarshop

I BJÖRNR

Restaurang Café Snöpendeln Mataffär Parkering för elbilar Sjukvård Tågstation

2

Längdspår Bensinstation

Björnrike

Vemdalsskalet

Hela familjens fjällsemester väntar alltid i Björnrike. Härliga dagar i långa och välpreparerade pister med fantastisk utsikt - här finns skidåkning som passar alla.

Den förstklassiga skidåkningen, det generösa nöjeslivet och de mysiga restaurangerna gör området populärt. Här finns närhet, tradition och puls.

BOKNING SKISTAR.COM

2


Guide

KLÖV

SJÖ

STORHOG

NA

3

3

RIKTIGA FJÄLL I SNÖSÄKRA VEMDALEN MED ÅKNING FÖR ALLA Snösäkra pister, moderna liftar och allsidig skidåkning gör att våra gäster återvänder hit. I Vemdalens tre skidområden finns utförsåkning med rejäla fallhöjder och varierande nedfarter. Hög höjd över havet i kombination med inlandsklimat och moderna snösystem gör Vemdalen snösäkert och vi kan ofta erbjuda en tidig säsongsstart, ofta redan i november. Allt detta sammantaget innebär att var tionde skidsväng i Sverige sker i Vemdalen – Sveriges tredje största skidort. Välkommen!

Storhogna Här åker du skidor i klassisk fjällmiljö. Du kan välja mellan att bo i nybyggda stugor eller hotell med spa. Här finns även bad, bowling och familjeunderhållning.

58 NEDFARTER, 35 LIFTAR OCH SKIDBUSS Vemdalens SkiPass ger dig skidåkning i alla tre skidområden; Björnrike,Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna. För att få den bästa fjällupplevelsen ska du förstås passa på att utforska alla när du besöker Vemdalen. Enklast och smidigast tar du dig runt i skidområdet med skidbussen Snöpendeln. Bussresan ingår i ditt SkiPass om du köpt ett som gäller för 6-8 dagar och uppåt.

AVSTÅND I TID Björnrike – Vemdalsskalet 20 min Björnrike – Vemdalen by 10 min Vemdalsskalet – Storhogna 10 min Vemdalsskalet – Klövsjö 20 min

FÖR MER INFORMATION PÅ PLATS LADDA NER SKISTARAPPEN!

Klövsjö Den lilla byn med den stora skidåkningen är också en av Sveriges vackraste fjällbyar. I Klövsjö finns bredden mellan Vemdalens vassaste och snällaste pister.

BOKNING SKISTAR.COM

3


Guide

Så här bokar du din fjällsemester På skistar.com finns allt för din fjällsemester - boende, SkiPass, skidhyra, skidskola samt aktuella paket och erbjudanden. Du kan även handla dina skidprylar på skistarshop.com. På plats i Vemdalen så är SkiStar-appen din bästa guide med uppdaterad information om väder, aktiviteter, öppna liftar/pister, restauranger med mera.

Boende bokar du enkelt via webben. Med hjälp av filtren hittar du en stuga eller lägenhet som passar just dina behov, till exempel antal bäddar eller avstånd till liften. Inför ankomsten får du ett sms med all information du behöver för att så snabbt och smidigt som möjligt checka in. SkiPass köper du enklast online på skistar.com, då kan du åka direkt till liften första dagen på skidresan. Boka senast 30 november så får du som MySkiStar-medlem 10% rabatt på utvalda SkiPass. Läs mer på skistar.com Tips! Maximera skidveckan genom att boka ditt vecko-SkiPass från ankomstdagen, så gäller det i hela åtta dagar. Skidskolan är mycket populär bland våra gäster, boka gärna lektionstid i förväg på skistar.com. På sidan 16 i denna guide kan du läsa mer om vår skidskola.

Att hyra utrustning är både bekvämt och enkelt. Smidigast blir det om du förbokar online på skistar.com.Vi väljer ut rätt utrustning – självklart modern och nyservad – efter dina önskemål och din åkstil. Grejerna är redo när du kommer och du kan snabbt hämta ut dem. Dessutom sparar du värdefullt bagageutrymme i bilen eller på bussen/tåget. Concept Store är SkiStars välsorterade sportbutik. Här hittar du det mesta du behöver för en perfekt skidsemester. Du kan även handla dina sportprodukter online på skistarshop.com Glöm inte att registrera dig på MySkiStar så får du erbjudanden via e-post och dessutom poäng på allt du handlar online! På Skistarshop kan du hyra utrustning, köpa skipass och boka skidskola. Här hittar du även enklare skidtillbehör.

BOKNING SKISTAR.COM

4

HÄR HITTAR DU CONCEPT STORE • Skalets torg • Björnrike torg HÄR HITTAR DU SKISTARSHOP I VEMDALEN • Björnrike torg • Björnrikecentrat • Skalspasset • Skalets torg • Storhogna M • Klövsjö skidområde


Guide

Resan till Vemdalen Du kan åka till Vemdalen på fler sätt än ett. Men vilket ska du välja? Det handlar kanske om vem och vilka du åker med? Hur länge du ska vara borta? Här följer några av resorna du kan göra till Vemdalen.

Umeå

Östersund

••• •• •

Vemdalen

Sveg

Mora

Sundsvall Hudiksvall

Gävle

• •• •

Örebro

Uppsala Stockholm

Linköping/ Norrköping

Läs mer och boka resan på: skistar.com

Göteborg

Köpenhamn TA TÅGET TILL VEMDALEN Starta semestern med att umgås i en egen kupé i Snälltågets nattåg och se Sveriges vinterlandskap susa förbi utanför fönstret. Det är inte bara ett trevligt och bekvämt sätt att resa, det är också det mest klimatsmarta.Vakna upp i fjällvärlden och kliv av på Vemdalens egen tågstation - Röjan, där transferbussen snabbt tar dig till våra olika resmål. Nya investeringar i Inlandsbanan innebär att dagtågen får nya bekväma vagnar framöver - perfekt för dig som kommer över dagen från Östersund , eller reser via Mora. En annan nyhet är att du nu också kan åka kortvecka och weekend med tåg till Vemdalen. Snälltåget går från: Malmö Lund Hässleholm Alvesta Nässjö Linköping Norrköping Stockholm Uppsala Inlandsbanan går från: Mora (anslutning SJ) Östersund (anslutning SJ/Norrtåg) Åk med SJ via: Ljusdal (vidare med länsbuss) Mora (vidare med inlandsbanan) Östersund (vidare med inlands-banan eller länsbuss)

EXPRESSBUSS MED HÄRJEDALINGEN Åk expressbuss till fjällen! Kliv på Härjedalingens bekväma bussar på Cityterminalen i Stockholm eller hoppa på utmed vägen. Bussen tar dig prisvärt och smidigt till Björnrike,Vemdalsskalet, Storhogna och Klövsjö. Härjedalingen går från: Stockholm Uppsala Gävle

Malmö

TÅG FLYG BUSS

TVÅ FLYGPLASTER Snabbaste sättet att ta sig till Vemdalen är med flyg. Du kan välja mellan två flygplatser: Östersund och Sveg. Från båda dessa tar du dig smidigt och enkelt till ditt boende med transfer, som du bokar på skistar.com. Självklart kan du även boka hyrbil på dessa flygplatser. Flyg till Östersund med cirka 1,5 timmes transfer till Klövsjö: Stockholm - Arlanda och Bromma Göteborg - Landvetter Malmö - Sturup Köpenhamn - Kastrup London - Gatwick Berlin - Tegel Flyg till Sveg med cirka 1 timmes transfer till Björnrike: Stockholm - Arlanda

BOKNING SKISTAR.COM

••

5

ENKELT MED BILEN Vemdalen ligger nästan mitt i Sverige, lika långt norrut som söderut. Från Stockholm och Östersjökusten går det snabbt och smidigt via E4:an för att sedan ta någon av vägarna som bär inåt landet. Kommer du från södra Sverige tar du E45:an. Det är relativt få vägskäl som GPS:en behöver instruera om, men akta våra vänner renarna som ofta finns längs vägen när du börjar närma dig. Avstånd i tid: Stockholm - 5 timmar och 20 minuter Sundsvall - 2 timmar och 50 minuter Gävle - 4 timmar Karlstad - 5 timmar och 30 minuter Göteborg - 8 timmar och 30 minuter Ca. tider vid optimalt väglag och trafik.


Guide

Skidåkningen

Böljande gröna backar eller tokbranta svarta pister. Vi har nedfarter både för nyfikna nybörjare och erfarna fartälskare. Vemdalens SkiPass gäller i samtliga 35 liftar och 58 nedfarter i Vemdalens tre skidområden Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna.

AKTIEÄGARRABATT

registra ditt SkisPass och få ännu roligare skidåkning

Du som äger 200 aktier i SkiStar har 15% rabatt på SkiPass, skidskola och skiduthyrning.

VECKOPASS MED MYSKISTAR Gäller i 6-8 dagar Gäller som biljett på skidbussen – Snöpendeln 20% rabatt på skidvård hos SkiStarshop

Läs mer på skistar.com

Klövsjö/Storhogna Skidområdet sträcker sig över två fjäll och imponerar med sin bredd på skidmenyn. Det är framförallt tre pister som gett Klövsjö epitetet "Skidåkarnas skidort". De heter; Svartåshanget, Storslalombacken och Supersvängen. Sällan är begreppet utmaningar en så exakt beskrivning som när

Fri morgon- och kvällsskidåkning En dags gratis SkiPass på annan SkiStar-skidort i Skandinavien Köp innan 30/11 på skistar.com så får du 10% boka tidigt-rabatt

det handlar om den trion. Och allra längst ner, intill nybyggda hotell och restaurang Klövsjöfjäll finns Klövsjös trygga barnområde med lätthanterliga liftar, snälla pister, nytt rullband och värmestuga. Där finns också Valles skidland som de yngre åkarna kommer att älska. De snälla och familjevänliga backarna väntar högst uppe på fjället och Klövsjö Express tar dig bekvämt till ett knippe grönblå pister med carving i absolut toppklass. Där ligger också Valles skogsbrant med en skogsbana för hela familjen. Från toppen går också liften till grannbyn Storhogna som bjuder på böljande familjeskidåkning med pister i blått och rött på snösäkra höjder. I Storhogna hittar du också fin längdåkning, och redan i november brukar de preparerade spåren vara i toppskick. Här, uppe på fjället, finns även många rösade turleder över vita gnistrande vidder – perfekta för äventyr som kanske toppas med en våffla eller två.

BOKNING SKISTAR.COM

6


Guide

Vemdalsskalet Skidåkningen på Vemdalsskalet kretsar runt två vackra fjäll, Hovde- och Skalsfjället, där Hovde är lite mer krävande medan Skalsfjället är fullt av rödblå carvingdrömmar samt SkiStar Fun Ride. Från de båda topparna går både de tuffaste och några av de snällaste nedfarterna – något för alla helt enkelt. Hedersgästerna är barnen, och i barnbacken finns liften Skalet Express, som förmodligen är fjällens mest hjälpsamma expresslift – med maximal säkerhet. I barnområdet finns också ett rullband, snälla knappliftar och Valles barnpassning som är perfekt när mamma och pappa vill åka på egen hand. Valle har så klart egen stuga med massor av kram, pyssel, lek och bus.

Från spårcentralen, ett stenkast från stora parkeringen, slingrar ett knippe utmanande längdspår iväg längs fjällsidan. Här finns även förbindelsespår mot Storhogna och Björnrike. Det senare har fått en ny dragning på senare år, men bjuder fortfarande på en spektakulär utsikt över Vemdalen by när du är på väg mot Högfjället. Vemdalsskalet är sammanfattningsvis en av fjällens verkliga klassiker, och har smakfullt och med känsla förvandlats till en unik fjällby med genuin härjedalsk profil. Samtidigt har SkiStar med satsningar på expressliftar och snösystem skapat ett av fjällens modernaste skidområden.

SE HANS FAHLÉNS BÄSTA VEMDALENTIPS OCH ANDRA RESMÅLSFILMER PÅ YOUTUBE.COM/ SKISTARCHANNEL

BOKNING SKISTAR.COM

7


Guide

Björnrike I Björnrike kan alla utnyttja hela systemet, oavsett åknivå. Från varje liftavstigning finns minst två nedfarter: en lite mer utmanande och en lite lättare. Tar du någon av backarna från avstigningen på Grizzly Express tillbaka ner till dalstationen får du dessutom maximalt med carvingsvängar och fallhöjdsmetrar i fina breda backar. SkiStar Snowpark med linjer från grönt till svart och Skicrossbanan är ytterligare två skäl till att pistkartan över Björnrike är vinterns bästa frukostläsning.

Björnrike är också en dröm för alla skidglada barnfamiljer. I barnområdet Björnvallen finns snälla liftar och lika snälla backar, och även Valles minipark och skogsbana med buskul åkning för de allra minsta. Denna vinter bjuder också på lite nyheter, till exempel får Valle en ny scen som ger mer plats för Valles show och skidskoleavslutningar. I anslutning till Björnvallen finns värmestuga och restauranger, samt Björnrike torg med SkiStarshop och Concept Store. Du som gillar längdåkning hittar ett elljusspår nedanför Björnrike torgs parkering, och vill du åka längre och närmare fjället hittar du spårcentralen längst upp i området mellan Högfjället och Gråhogna. BOKNING SKISTAR.COM

8


Guide

17

16 4

P

18

STORHOGNA M

P 6 7

9

5

WC

15

H

J 20

WC

I

M

KL

WC

11

HÖGFJÄLLSHOTELL

12

P WC

6

13

1

WC

7

WC

STORHOGNA

8

E

19

VALLES SKOGSBRANT

14

F

Klövsjö/ Storhogna

10

RACE ARENA

3

4

5

21

DC

SKIDLAND

A

WC

WC

3

WC

2

P

G

N

WC

P

B

KLÖVSJÖFJÄLL 2

WC

21 14 1 3 2 7 9 2 2

Högsta fallhöjd: 345 m Längsta pist: 2 010 m Kvällsskidåkning: 1-2 ggr/ vecka, (vecka 52 – vecka 10) Längdspår: Klassiskt/skating 3, 5 och 9 km. Förbindelsespår: till Vemdalsskalet och Björnrike Elljusspår: 3 km (Klövsjö stugområde)

11

1

Antal pister Antal liftar Park Svarta pister Röda pister Blå pister Gröna pister Barnområde Rullband

Vemdalsskalet WC

17

WC

4

7 12

1 2

SKALSPASSET

14

9

3

L

I

16

H

6

F

C D

17

5

21

P

VEMDALSSKALETS HÖGFJÄLLSHOTELL

SKALETS TORG

P

WC

P

1

21 10 2 5 8 4 4 1 3

Högsta fallhöjd: 360 m Längsta pist: 1 956 m Kvällsskidåkning: 2 ggr/vecka (vecka 52 – vecka 10) Längdspår: Klassiskt/skating 2,5, 5, 7,5, och10 km Förbindelsespår: till Björnrike och Klövsjö/Storhogna Elljusspår: 2,5 km

K J

G

3

Antal pister Antal liftar Park/Fun Ride Svarta pister Röda pister Blå pister Gröna pister Barnområde Rullband

6

WC

A B

18

P WC

12

6

1

21

13

10

8

3

20

15

11

E

19

14

5

4

7

2

Björnrike 9 11

16 15

2 1

11

7 8 2

9

6

5

1

7

8

15 VALLES SKOGSBANA

B A

9

3

12

P

D

4

BJÖRNRIKECENTRAT

C

WC

E

BJÖRNIDET

P

WC

16

15

SAMELAND

1

3

10 13

F

P

BJÖRNVALLEN WC

2

M

H

I

14

G

16 11 2 2 6 4 4 1 3

10

4

4

Antal pister Antal liftar Park Svarta pister Röda pister Blå pister Gröna pister Barnområde Rullband

15

BJÖRNRIKE TORG WC

N

BOKNING SKISTAR.COM

JK BLÄSTERVALLEN

P

L

9

WC

5

Högsta fallhöjd: 470 m Längsta pist: 2 200 m Kvällsskidåkning: 1-2 ggr/ vecka (vecka 52 – vecka 10). Längdspår: Klassiskt/skating 2, 3, 4,5 och 7,5 km Förbindelsespår: till Vemdalsskalet och Klövsjö/ Storhogna. Elljusspår: 1,6 km (Blästervallen)


Guide

Hotell eller stuga I Vemdalen ligger två tredjedelar av boendet i nära anslutning till pisten, men precis som med skidor och pister så gillar vi olika. Rätt stil, storlek och läge på boendet är sådant som förgyller semestern. Förutom mångsidig skidåkning med fokus på barnen har Björnrike väldigt mycket backnära boende. Det innebär att du lika lätt kan glida ned med barnen till skidskolesamlingen, som hem under fikapausen eller det akuta toalettbesöket – närhet till det som är viktigt helt enkelt, skidåkning och det trygga hemmet. SkiStarshop finns både på Björnrikecentrat och vid Björnrike torg, vilket gör att det är nära till skiduthyrning och SkiPass oavsett vilken del av området du bor i. I stort sett samtliga boenden ligger i glest sydsluttande tallskog med formidabel utsikt mot Sonfjället. Vemdalsskalets boenden är uppbyggda i fjällsluttningarna runt Hovde- och Skalsfjället. Här finns ett brett urval i både stugor, hotell och lägenheter, de flesta med utsikt över både kalfjäll och fjällbjörk. Extra stämningsfullt i morgon- eller kvällsljus! Väljer du att bo vid Skalets torg befinner du dig i hjärtat av området, med en noga avvägd mix av uteliv, restauranger, matbutik och shopping precis inpå knuten. Dessutom bor du bara ett stavtag från backarna och Skalet Express. Här avslutas många fina skiddagar med att glida hela vägen ner till torget och afterskin. Ytterligare ett alternativ är att bo i stuga eller lägenhet nere på Skalspasset. Här finns allt du behöver i form av måltider och Skistarshops trygga service – precis intill backen.

BOKNING SKISTAR.COM

10


Guide

I Storhogna finns vidderna, kalfjället och närheten till naturen. Genuina fjällstugor dominerar boendeutbudet, men här finns också Högfjällshotellet och dess vinterträdgård som bjuder på goda middagar och härlig atmosfär. Storhogna M är den självklara utgångspunkten för skidåkaren. Här finns både SkiStarshop, restaurang och ett brett nöjesutbud. Här har du utsikt över Solbacken och de glest stående tallarna och granarna som högre upp på fjället övergår i fjällbjörk. Vägg i vägg ligger barnområdet, detta blir således ett självklart fikastopp för många. Om du vill kunna glida enkelt ut i backen är Klövsjö något för dig. Detta är skidåkarnas hjärteområde med en mängd nybyggda boenden precis vid backen och fjällets fot. Här finns också ett alldeles nytt hotell med restaurang, relax, konferens och outlet-butik. Här glider du dessutom direkt ned till barnområdet.Vid barnområdet ligger SkiStarshop och Klövsjö sportshop med all tänkbar service för skidåkarens behov. Klövsjö Express tar dig snabbt upp på fjället med skidåkning för hela familjen. I närliggande Klövsjö by finns matbutik och ytterligare ett antal restauranger. Klövsjö kallas ibland Sveriges vackraste fjällby – så missa inte ett besök här.

Vilket boende passar dig och ditt sällskap? På nästa uppslag har vi utformat tips utifrån några vanliga resebehov. Samma typ av resebehov kan du också använda dig av för att söka boende på skistar.com

BOKNING SKISTAR.COM

11


Guide

BARNFAMILJ

MED VÄNNERNA

Du och din familj vill tillbringa tid ihop och ha roligt tillsammans på skidor. Välj ett boende precis vid skidbacken, då är det bara att klicka i bindningarna och glida ut på morgonen, och hem igen om ni vill äta lunch i stugan. Självklart finns snögubben Valle på plats och ser till att alla har det extra bra på semestern, bland annat genom våra Valleinspirerade barnområden och barnpassning.

Vemdalen är den perfekta lekplatsen för kompisgänget och har något som passar alla. Skidåkning från morgon till kväll i branta pister, sedan matlagning, bastubad och umgänge i stugan. Eller lugn skidåkning, långlunch med ett stopp på afterski och därefter middag i vänners lag på restaurang.

TIPS PÅ BOENDE • Vemdalsskalet, Högåsvillorna och Sörgårdarna • Björnrike Grizzlyhusen och Skistarhuset • Klövsjö Solterrassen • Stuga i Storhogna

TIPS PÅ BOENDE • Vemdalsskalet Sport- och Bagerihuset • Björnrike SkiStarhuset, Björnrike torg • Klövsjö Katrinagården • Storhogna Utsikten • Vemdalsskalet Klockargården

PAR

Lämna vardagen hemma för att koppla av – få tid tillsammans och ladda batterierna i naturskön fjällmiljö. Njut av utförsåkning med långa fika- och lunchpauser i backen, lyxiga hotellupplevelser, avkopplande spa och förstklassig mat på trevliga restauranger. TIPS PÅ BOENDE: • Ski Lodge Skalspasset • Hovde Hotell Vemdalsskalet • Storhogna Högfjällshotell & Spa • Björnrike Björnterrassen • Hotell Klövsjöfjäll

BOKNING SKISTAR.COM

12


Guide

MED KOLLEGERNA

RESANDE UTAN BIL

En skidkonferens i fjällen är den optimala kombinationen av fysisk aktivitet och produktiva möten. I Vemdalen finns alla förutsättningar för en lyckad konferens – vare sig ni är en ledningsgrupp, ett mindre företag eller ett riktigt stort företag på upp till 700 personer. SkiStar Business hjälper er att sätta ihop ett upplägg som passar just er. På sidan 17 kan du läsa mer om vårt erbjudande.

Det går utmärkt att bo i Vemdalen utan bil eftersom flera boenden ligger centralt och det är nära till skidåkning, affärer och restauranger. Dessutom finns skidbussen som tar dig mellan de olika skidområderna.

TIPS PÅ BOENDE • Vemdalsskalet Ski Lodge Skalspasset • Vemdalsskalet Bergsgården • Hotell Klövsjöfjäll • Vemdalsskalet Hovde Hotell • Storhogna Högfjällshotell • Vemdalsskalets Högfjällshotell

TIPS PÅ BOENDE • Nära Skalets torg, exempelvis: Sörgårdarna, Högåsvillorna, Skalsbyn, Hovdebyn, Sport- och Bagerihuset, Hovde hotell, Torghuset • I närheten av Snöpendelns olika hållplatser – men tänk på att skidbussen bara går under dagtid

HYR UT DITT BOENDE MER TIPS OCH INSPIRATION OM VÅRA BOENDEN FINNER DU PÅ SKISTAR.COM

Att hyra ut genom SkiStar är både tryggt och enkelt, dessutom får både du och dina familjemedlemmar möjlighet att köpa säsongskort till rabatterat pris samt ta del av andra specialerbjudanden. KONTAKTA Fredrik.Stensson@skistar.com 070 282 36 26 skistarliving.com

BOKNING SKISTAR.COM

13


Guide

Buskul under Valles vinterveckor Skidåkning, familjetid, god mat och roliga aktiviteter – i Vemdalen finns en uppsjö härliga vinterupplevelser. Valles Vinterveckor kan du uppleva under vecka 3-5 och 13-14. Här har vi samlat några tips på sådant som sätter guldkant på semestern under dessa veckor.

Redan under resan upp brukar frågan om vad man ska hitta på dyka upp från de yngsta familjemedlemmarna. Och det finns verkligen många spännande aktiviteter att utforska för de små. Under Valles vinterveckor finns dessutom extra stora möjligheter att träffa Valle själv i skidområdet, något som brukar uppskattas stort bland knattar. Ett tips är också att bege sig till restaurang Stivale på Ski Lodge Skalspasset, som följer upp succén med Valles middag. Här kommer Valle på besök och dansar och kramas med barnen. BACKÄVENTYR MED VALLE SkiStar Fun Ride har blivit en succé och med roliga, lagom utmanande velodrom-kurvor är den perfekt för hela familjen. Du hittar den på Vemdalsskalet i nedfart 18. Andra roliga nedfarter för både barn och vuxna är Valles skogsbrant i Klövsjö, efter avstigningen vid Tornliften, och Valles skogsbana i Björnrike, strax efter avstigningen vid Björnvallsliften. I Björnvallen ligger även Valles Minipark där stora och små kan träna på sina trick eller kanske bara testa att åka i hopp för första gången. Motsvarigheten i Klövsjö heter Valles Skidland och är perfekt för nybörjare som vill lära sig hitta balansen på skidorna.

I Vemdalens backar finns dessutom mycket annat som gör skidåkningen extra kul – som att utmana sig själv eller familjen i Valles selftimer i Björnrike eller prova något av de skidrace som anordnas i backen. Kolla i SkiStars app för att se aktuella tider under din vistelse.

EGENTID FÖR MAMMA OCH PAPPA För föräldrar som vill passa på att ta några morgoneller eftermiddagsåk på egen hand erbjuder vi Valles barnpassning med lek, pyssel och aktiviteter för barn mellan två och nio år. Valles barnpassning hittar du på Vemdalsskalet, fem dagar i veckan.

MER KUL FÖR SMÅ OCH STORA Kexchokladjakten är en skidorientering där ni rör er över hela berget på Vemdalsskalet och i Björnrike – spännande för hela familjen. Kexchokladutmaningen är en annan tävling där du utmanar resten av familjen i en bana ned mot mål. I Björnrike kan ni också passa på att glida in i den samiska parken Lopme Laante intill Björnvallen – här finns mycket intressant att upptäcka.

EFTER SKIDÅKNINGEN Även när skidorna tagits av finns en uppsjö av roliga upplevelser för de mindre – som Valles show där Valle bjuder på underhållning. Kvällstid kan ni vara med på Valles minidisco och snöbus. Ett tips är att ladda hem Valles app för en massa kul pyssel samt spel som ger övning på Valles åkregler. Och varför inte avsluta kvällen med att åka häst och släde runt Skalets torg i skenet av stjärnor och lyktor? Det är ett alldeles eget, oförglömligt äventyr.

BOKNING SKISTAR.COM

14


VALLE

VALLE

Välkomm

en till Vall

es värld! Valle är ba rnens bäst a vän i skid och gör allt backen för att både barn och föräldrar sk a få upplev a en fenomenal fantastisk vintersemes ter!

I VEMDALEN

VALLES AKTI

Snögubben Valle bjuder på aktiviteter och bus nästan varje dag i veckan under vintersäsongen.

VITETER

Veckoprogr

am

MER AV VALL

E

Runt om i Vemdalens skidområden finns det möjlighet att träffa Valle många gånger under semestern. Dansa på Valles show, häng med Valle eller passa på att ta en åktur i skidbacken tillsammans med världens kramgoaste snögubbe.

Ladda ned Valles egen app! App Store lsker snØ Vi e

Sälen

Erbjudand

SKISTAR-APPEN

en

Pistkarta

Bokningar

I HITTAR DU AKTUELLT VECKOPROGRAM OCH ALL INFORMATION.

BOKNING SKISTAR.COM

15

Profil


Guide UNGDOMSSKIDSKOLA 10 – 15 ÅR

Hitta din skidskola

I Valles skidskola är barnen välkomna redan från tre års ålder. För de allra yngsta är alltid glädjen och skrattet viktigare än perfekta svängar. För lite äldre barn och ungdomar lockar guidade upplevelser i park, pist och offpist. Även vuxna tar enkelt nästa steg i sin skidåkning med våra duktiga skidlärare. Små tips gör stor skillnad!

VALLES SKIDSKOLA I Valles skidskola lär sig barn mellan tre och nio år att bli trygga skidåkare tillsammans med skidlärare och snögubben Valle. Det är så mycket mer än att bara lära sig åka lift, bromsa och svänga. Här finns inga krav på prestationer utan vi lär tillsammans genom lek. Det handlar om att träffa nya skidkompisar och lära sig åka säkert i backen samtidigt som man har riktigt roligt på snö. Ett tips är att ladda hem Valles app där man kan lära sig Valles åkregler och mycket annat användbart..

VALLES SKIDSKOLA 4 – 6 ÅR

VUXENSKIDSKOLA 16 ÅR +

Vuxenskidskolan har två nivåer LEVEL 1 och LEVEL 2, där den första är nybörjargruppen och den andra fortsättningsgruppen. Perfekt uppstart för dig som precis har börjat testa på vad skidåkningar har att erbjuda. SNOWBOARD 8 – 15 ÅR

Alla över åtta år är välkomna och väljer mellan två olika nivåer: LEVEL 1 – GRÖN Inga förkunskaper krävs. LEVEL 2 – BLÅ Du kan bromsa och svänga åt båda hållen i gröna och blå backar samt åka lift. LEVEL 1 – GRÖN Inga förkunskaper krävs. Barnet skall kunna vara borta från förälder hela lektionstiden.

VALLES SKIDSKOLA 3 ÅR

LEVEL 2 – BLÅ Ditt barn kan svänga och bromsa i gröna backar och åka knapplift själv. LEVEL 3 – RÖD Ditt barn kan på ett kontrollerat sätt svänga och bromsa i blå backar och åka knapplift själv. LEVEL 1 – GRÖN Inga förkunskaper krävs. Barnet skall kunna vara borta från förälder hela lektionstiden.

VALLES SKIDSKOLA 7 – 9 ÅR

Gruppskidskola för 10–15-åringar handlar om att lära och utvecklas genom att åka mycket skidor i varierad terräng, såväl i pisten och parken som i skogen. Gruppen jobbar med skidövningar som gör att ungdomarna utvecklar sin åkning väldigt snabbt. Även här finns fyra nivåer, från nybörjare i LEVEL 1 grön till full expert i LEVEL 4 svart. När du klarar att svänga ner snyggt och säkert med din grupp kan du kliva upp en nivå. För ungdomar finns även FREERIDE – LEVEL 4 – SVART som innehåller friåkning och hopp. Perfekt för unga som åker i alla backar och vill utveckla sin skidåkning, både i och utanför pisten och i park. Gruppen får lära sig att hantera skidorna i all typ av terräng och peppar varandra.

LEVEL 4 – SVART Ditt barn kör kontrollerat och med bra fart i röda backar och kan åka alla typer av liftar.

LEVEL 1 – GRÖN Inga förkunskaper krävs. LEVEL 2 – BLÅ Ditt barn kan svänga och bromsa i gröna backar, är redo för åkning i blå backar och med ankarlift. LEVEL 3 – RÖD Ditt barn åker kontrollerat i blå backar, är redo för åkning i röda backar och med alla typer av liftar. LEVEL 4 – SVART Ditt barn åker kontrollerat i röda backar, är redo för åkning i svarta backar och i alla typer av liftar.

Läs mer och boka på skistar.com

BOKNING SKISTAR.COM

16

PRIVATLEKTION

Det mest effektiva sättet att slipa på tekniken är tillsammans med en skidlärare som har fullt fokus på dig och din åkteknik.Välj mellan kurslängder från en timme till en halvdag för alpint, snowboard och längd. Skidskolan erbjuder även fler alternativ och utmaningar så som clinics och gruppskidskolor med fokus på äventyr och utveckling. Testa att åka i parken med parkintro-gruppen, eller häng med i prova-på-snowboardgruppen Skidclinic, Topptur by night och offpiståk – det finns mycket mer att läsa om på skistar.com


Guide

Konferens och grupp Byt storstadens brus mot äkta fjällmiljö och få genuint engagerade medarbetare. Kombinationen av arbete och fysisk aktivering skapar förutsättningar för en framgångsrik konferens med hög avkastning på investerad tid.

I Vemdalen finns boenden och konferensmöjligheter som passar både stora och små företag. Här kan ni bo på hotell med konferens- och mässanläggning eller ha en egen lodge där ni tar hand om er själva. SkiStar Business skräddarsyr konferenser som inkluderar skidåkning men också andra utomhusaktiviteter på fjället. Hör av dig till oss för att få en offert och förslag på konferensupplägg som bäst överensstämmer med era syften och mål. Under er vistelse finns vi på plats för att säkerställa att allt blir som ni förväntat er. Välkommen att kontakta konferens@skistar.com TRÄNINGSLÄGER I VEMDALEN Vemdalen har något för alla typer av grupper – oavsett om ni är en personalförening, skidklubb eller annat sällskap som vill njuta av härlig skidåkning i fjällmiljö. Vemdalens geografiska läge med höga höjder, inlandsklimat, långa perioder med minusgrader och väl utbyggt snöläggningssystem gör att backarna öppnar tidigt på säsongen. Ofta redan i början av november.

BOKNING SKISTAR.COM

17

Vemdalen har ett antal olika träningsarenor som även kan öppna tidigt på morgonen för träningsgrupper. Allt för att ni ska få de bästa möjliga förutsättningarna för er träning. I Vemdalen får ni möjlighet till träning i utvalda pister och personlig kontakt med skidområdets sportchefer. Om föreningen kommer ofta till Vemdalen under försäsong finns möjlighet till långtidshyra av boende. Kontakta SkiStar Business på group@skistar.com så hjälper vi er med ett skräddarsytt upplägg.


Guide

Kalendern

Här hittar du några av vinterns roligaste evenemang i Vemdalen, men självklart händer det mycket mer. Upptäck fler aktiviteter på skistar.com

LÄS MER PÅ SKISTAR.COM ELLER I SKISTARAPPEN

Vecka 3-5 & Vecka 13-14 VALLES VINTERVECKOR

Under Valles vinterveckor är veckoprogrammen fulladdade med härliga aktiviteter där alla barn får chansen att träffa Valle och hänga med på skidåkning, shower och afterski. Boka Valles vinterveckor under vecka 13 och14 så erbjuder vi gratis gruppskidskola, skidhyra och SkiPass för barn till och med sex år. Det finns ett begränsat antal platser så först till kvarn gäller!

28 november-1 december (skidtest fre & lör)

SKI TEST WEEKEND OCH FILMFESTIVAL Välkommen till Ski Test Weekend Vemdalen, den riktiga starten på vintersäsongen. De ledande skidleverantörerna finns på plats för stort produkttest med årets alla nyheter. Det blir självklart även afterski, samt filmfestival med bland annat Banff Mountain Film Festival och Untracked Film Festival by Åka Skidor. Läs mer och boka på skistar.com

BOKNING SKISTAR.COM

18


Guide

22-23 november

NOVEMBERKALASET Nordens största dansband Lasse Stefanz gästar Vemdalsskalets högfjällshotell!

6-7 december NYHET

SMÅSTADSLIV PÅ VEMDALSSKALET Showen "Småstadsliv går på krogen 2.0" kommer till Vemdalsskalets Högfjällshotell.

27-28 december

UNDER THE LIGHTS PubIiksuccén Under the Lights är tillbaka för åttonde året! Men denna gång uppe i Björnrike Snowpark och under dagstid. Här blir det korvgrillning, kaffe och full show precis som tidigare år. Som en upptakt bjuder juniorerna på session den 26 december.

10-12 januari NYHET

SKISTAR WINTER GAMES VEMDALEN Vinterns stora skidfest SkiStar Winter Games kommer äntligen till Vemdalen! Det traditionsstarka och arrangemanget kommer att bjuda på spännande ungdomstävlingar med bl.a.Vemdalsslalom och Klövsjösvängen där ca. 700 ungdomar deltar, och roliga kringaktiviteter. Allt i en inramning likt tävlingar på större arenor.

19-23 januari

STUDENT SKIWEEK Under en fartfylld kortvecka samalas studenter från hela Sverige i Vemdalen för att åka skidor och ha kul!

25 januari

VEMDALEN ÖLMARKNAD I slutet av januari är det dags för Vemdalen Ölmarknad på Vemdalsskalets Högfjällshotell. Hitta ny favoriter med malt och humle, och umgås med andra ölfantaster över immande glas.

26-29 mars NYHET

STAR FM I VEMDALEN Har du vänner som inte fått chansen att lära sig att åka skidor och ha kul i fjällen? Kom då till Vemdalen den 26-29 mars då STAR FM bjuder in till en nybörjarweekend för vuxna. Under vecka 3, 4 och 5 ska du lyssna extra noggrant på STAR FM då du har chansen att vinna en paketresa med dina nybörjarvänner inkl. boende på Ski Lodge Skalspasset, SkiPass, Skidhyra och förstås Nybörjarskidskola! STAR FM sänder dessutom live från Vemdalen under hela helgen! Läs mer på skistar.com

30 januari-2 februari & 6-9 februari

SKI & PARTY WEEKENDS Helgerna vecka 5 och 6 är Vemdalens traditionsenliga skid- och partyhelger. På bland annat Vemdalsskalets Högfjällshotell dansar och festar du till artister som De Sotos & Rydell & Quick. På Storhogna M blir det krogshow med akrobatik.

4 april

VEMDALSSTÖRTEN En störtkul vårvinterhelg där alla - nybörjare, barn och elitåkare - kan utmana sig själva och andra i en riktig störtloppstävling under lördagen!

4 april

GIRLS DAY OUT Girls Day Out är en återkommande succé som arrangeras av InspireUs. Det är precis vad det låter som - en skön lördag på berget med tjejerna.

9-12 april

PÅSKFEST I VEMDALEN Påsken i Vemdalen har något för alla - påskmaskerader, tävlingar, afterski och påskmat. Höjdpunkten är förstås Big Jump Session som går av stapeln på påskafton i SkiStar Snow Park i Björnrike!

16-19 april

VEMDALEN WINTER FINALE Fullspäckad nöjeshelg på Högfjällshotellet med härlig vårskidåkning, kul utomhusafterski och roliga tävlingar. Höjdpunkten är det spektakulära Dammracet, lördagen den 18 april, där personalen bjuder på show. Alla barn är välkomna att delta i Juniordammracet och resten av familjen kan utmana varandra i Parallellslalom. Läs mer och boka på skistar.com

23-26 april

SÄSONGSAVSLUTNING PÅ VEMDALSSKALETS HÖGFÄLLSHOTELL Fullspäckad nöjeshelg på Skalet med vårskidåkning i följande liftar under v. 17: Mini (B), Barnliften (C), Skalet Express (D), Mellanliften (F), Hovde Express (G), Toppliften (E). Övriga liftar i Vemdalen stänger 19 April.

BOKNING SKISTAR.COM

19


Guide Sibylla Backnära dagservering. torgEtt Backnära kvällsservering med soft afterski på Skalets torg. Har uppmärksammats i White Guide. Toppen Toppstuga med backnära fika och lunchservering samt afterski. Vargens Värdshus Lunch- och kvällsservering.

NYHET Varggransstugan Café och Våffelstuga uppe vid Varggranstjärn. STORHOGNA Storhogna M Backnära fika, lunchoch kvällsservering, bowling, dart och biljard. Storhogna Högfjällshotell & Spa Backnära vinterträdgård med lunchoch kvällsservering. Spa-anläggning med pool. Samevistet Fika, lunch och våfflor 3,5 km från Storhogna Högsfjällshotell. Vesselturer varje dag. Café 755 Backnära café med lunchservering. Ligger i aktivitetshuset i Storhogna.

Café, restaurang och nöjesliv

Jaktstugan Fika och våfflor 3,5 km från spårcentralen. Vesselturer varje dag. Linger Café Backnära bageri och café med lunchservering.

I Vemdalen finns det gott om caféer, pubar, afterski med liveunderhållning, restauranger och passionerade mathantverkare. White Guide rankar varje år Sveriges bästa restauranger och caféer. Vemdalen är stolta över att ett flertal av restaurangerna på denna lista även dyker upp i White Guide. BJÖRNRIKE Björnrikegården Backnära fika, lunch, kvällservering och afterski. Bräjks Backnära restaurang med fika, lunch-, kvällsservering. och afterski. Grizzly Bar & Grill Backnära fika, lunch- och kvällsservering. Lopme Laante Backnära fika och lunchservering i samisk miljö. Sportköket Backnära fika och lunchservering. VEMDALEN BY Åtgårdens Café Café och lättare luncher.

Nya Tonys Pizzeria Lunch- och kvällsservering. VEMDALSSKALET Anorak Backnära fika, lunch- och kvällsservering.

NYHET Loftet Afterski, kvälls-

underhållning och lättare servering på Vemdalsskalets Högfjällshotell. Pianobaren Liveunderhållning vissa kvällar på Vemdalsskalets Högfjällshotell.

Hovdestugan Toppstuga med backnära fika och lunchservering.

Benny's Bistro Backnära med lunch- och kvällsservering.

Restaurang Skalet Backnära lunch- och kvällsservering på Vemdalsskalets Högfjällshotell.

Klövsjö Stenugnsbageri Café, bageri och lunchservering som fått flera omnämnanden i White Guide.

Restaurang Stivale Backnära café, afterski, lunch- och kvällsservering som uppmärksammats i White Guide.

Restaurang N Mysig kvällservering.

LAD DA SKIS NER TAR A FÖR PPEN MER NÖJ OCH MAT E

Hildings Krog Relativt backnära lunch- och kvällsservering som fått flera omnämnanden i White Guide.

Husky Lunch- och kvällsservering, bowling och bar.

Emma-Britas Backnära café med hembakat och våfflor. Ligger på toppen i Klövsjö.

KLÖVSJÖ BY Humleliret Restaurang med kvällsservering som fått utmärkelser i White Guide. Även eget bryggeri.

BKK Kitchen Backnära Thairestaurang med lunch- och kvällsservering.

Hovde Sportbar & Kök Backnära frukost, lunch- och kvällsservering i Hovde Hotell.

Restaurang Klövsjöfjäll Backnära afterski, pub, lunch- och kvällsservering.

Pizzeria Skalet Backnära kvälls- och eftermiddagsservering på Vemdalsskalets Högfjällshotell.

Baggen Backnära afterski och nattklubb på Vemdalsskalets Högfjällshotell.

Bageriet Vemdalen Café, bageri och vedugnsbakad pizza.

KLÖVSJÖ Katrinastugan Backnära fika och lunchservering.

BOKNING SKISTAR.COM

20


Den smarta mäklartjänsten

emelie Jonsson Fastighetsmäklare

Anette CederwAll Fastighetsmäklarassistent

JuliA Fredin Fastighetsmäklare

vemdalen

I

Tel 0684-410 50

I

vemdalen@maklarhuseT.se

Hindrar värken dig från att njuta av längdspåren och skidbackarna? Lugn – vi hjälper dig!

Vi har 25 års erfarenhet av

Rygg • Nacke • Leder Muskler • Massage Idrottsskador

Upptäck de små och stora äventyren i Vemdalen Skalets Torg, Vemdalsskalet Tel 0684-300 75 • www.ryggklinik.com

/destinationvemdalen

Läs mer på vemdalen.se


KANE O B -LI .com t ON alsskale d

m ve

ett utfl kul ykt mål s-

1000 m2 Outletbutik kläder • skor • fritidsartiklar

BOKA REdAN IdAg VEmdALENs mEst cENtRALA BOENdE

Hotellrum • Ivarsgården • Fallmoran • Backengården Rösegården • Torglidret • Skalsgården Tel 0684-151 00

Boka on-line: vemdalsskalet.com

Hotell • Konferens • Lunch • Á la carte Pizzeria • Temakvällar • After Ski • Nattklubb • Pianobar

dagligen expReSSBuSSaR! Vemdalen STockholm nYheT! nu äVen aRlanda

Öppet 8.00-20.00 • Tel 0687-302 30 bokning@asarnaskicenter.se • www. asarnaskicenter.se

fjällvärldens kvalitetsmäklare Ska du sälja eller vill du förverkliga din dröm om ett eget fjällboende? Vi hjälper dig gärna. Ring oss eller besök oss i M-huset på Storhogna torg, så berättar vi hur. Varmt välkommen.

chartra egen buss till er konferens, skolresa eller personalaktivitet!

Evelin 070-658 30 40

WiFi ombord!

loe 070-542 30 40

Maria 070-612 30 40

Det självklara valet!

Boka billigast på harjedalingen.se Tel 0651-10 000

vemdalen / Funäsdalen vemdalen@skandiamaklarna . se


Tillsammans Villa på 1000 kvm med 16 bäddar 8 dubbelrum med eget badrum 3 boendedelar med eget kök och bastu Gemensam matsal, relax och storstuga med hög mysfaktor Konferenssal med plats för 50 personer Tel 0684-21 200 • villabjornrike.com

Annelieś Städ & Stugservice

Sveriges mest nöjda kunder för fjärde året i rad. Nu satsar vi på femte!

Avresestäd • Byggstäd • Flyttstäd Säsongsstäd • Veckostäd • Avsyn Kontorstäd • Nyckelutlämning Fönsterputs • Rut- & Rotavdrag

Välkommen till oss! Emma, Leif, Malin och My.

Snöskottning – även med traktor

lansfast.se/vemdalen Vemdalsskalet | 0684-310 00, vemdalen@lansfast.se

Mer info 070-655 86 97

En konferens att minnas – ett äventyr att upptäcka

Året runt!

.

MAT

AFTER SKI

FIKA

bräjks.se - info@brajks.se - 0684-800 770 BJÖRNRIKE TERRASSVÄGEN 40

K a f è – tå r t o r – s u r d e g s b r ö d

Skoterturer • Hundspann • Middag i fjällstuga m.m.

Vi fixar även resan, mat och boende. Kontakta oss och luta er tillbaka så ger vi er vad ni önskar. Välkomna!

Pizzar fredaga

Kafé: Våfflor • Tårtor • Chokladpraliner Bullar • Bröd fr. kl 8 på morgonen Delikatesser: Grillad lantkorv från Nybogård • Marmelader

070-675 16 94, 0682-41 36 00 • aventyrokonferens.se

klovsjostenugnsbageri.se • Tel 0682 - 214 00


Pia Alm Certifierad Inredare

INDOOR STYLING & DESIGN

Välkommen n medtill vår nya e k i t u b g r ä f lt! butik! a alstora

extr

0708-11 86 56 pia@indoorstylingdesign.se

Hede Färg & Måleri HEDE: Storgatan 18 tel: 0684-104 90 www.hedefargmaleri.se

VÄLKOMMEN TILL ERA DIN MÄKLARE I VEMDALEN. 0684-301 50

www.erasweden.com

Månd-Lörd 08.00-21.00 | Sönd 10.00-21.00 www.ica.se/svenstavik

Tel 0684-301 49

NYBAKAT VARJ E DAG! KALLSKÄNKSAV DELNING! SPELAVDELNIN Geller ! låt oss hjälpa Här finner du den perfekta sommarlunchen, RE CE PTfesten. dig med den stora FRIA LÄKEMED EL! ALLA Önskar Välkomna! Kurt DAG Amed R personal ÖPPET TILL KL. 21

t! www.ica.se Besök vår butik på näte

na! Välkom rsonal e P m Kurt

Schaktningsarbeten • Vägbyggen Transporter • Vatten & avlopp Grusförsäljning • Sprängningar • Snöröjning Verkstad • Däckbyten w w w. a ke r i e t . s e

Måndag-lördag 8-21, söndag 10-21, www.ica.se/svenstavik

STÄLLPLATS Boka en r! spaningstu

ÖPPET 12-17 ALLA DAGAR 17/6- 31/8

I sommar träffar du Birger - det lilla Storsjöodjuret hos oss. Varje dag! www.storsjoodjurscenter.se

Köp en snygg BirgerT-shirt!

i centrala Svenstavik med fullservice!

31 8 TOALETT, VATTENPÅFYLLNING & LATRINTÖMNING SAMT LADDPLATS FÖR ELBILAR N 62°46'02.4" (62.767342) E 14°26'04.3" (14.434536)

Tel 0684-305 82 • Vemdalen by


Returadress: SkiStar Vemdalen Nya landsvägen 58, 840 92 Vemdalen

AVS: 21 Grams AB, Box 90166, 120 22 STOCKHOLM

Vision Goggle 599 SEK

Gida Alpine Jacket 2 499 SEK

EQPE.SKI

Profile for SkiStar Vemdalen

Vemdalsjournalen 2019-2020