Page 1

Introducere

AF-S DX Zoom-Nikkor ED 17-55mm f/2.8G IF Ro

Manual de utilizare

Nici o reproducere sub nici o formă a acestui manual, în întregime sau parţial, nu poate fi realizată fără autorizaţia prealabilă a Nikon România.

Mulţumim că aţi cumpărat obiectivul AF-S DX Zoom-Nikkor ED 17-55mm f/2.8G IF. Performanţa optică a obiectivelor Nikkor DX este optimizată pentru aparatele foto digitale Nikon SLR (în format DX), precum seria D60 şi D90. Mărimea cercului imaginii este mai mică faţă de obiectivele normale de 35mm destinate formatului FX. Obiectivele pentru formatul DX au greutate redusă şi sunt mai compacte, permiţând astfel o utilizare mai simplă. Obiectivele Nikkor DX sunt proiectate pentru a fi folosite numai cu aparatele foto digitale Nikon SLR (format DX). Aceste obiective pot fi ataşate aparatelor foto SLR pe film, dar nu vor funcţiona in mod corect datorită dimensiunilor reduse ale cercului imaginii. Înainte de a folosi acest obiectiv, cititi cu atenţie instrucţiunile şi notele asupra utilizării în siguranţă din maualul de utilizare al aparatului foto. De asemenea, ţineţi la îndemână acest manual pentru referinţe ulterioare.

Specificaţii importante • Acesta este un obiectiv cu motor intern de focalizare (IF) de înaltă precizie, care foloseşte un motor ultrasonic de tip Silent Wave Motor pentru a pune in mişcare mecanismul de focalizare, de unde şi denumirea care conţine litera S. În consecinţa, focalizarea automată este lină, silenţioasă şi aproape instantanee. • Modurile de focalizare automată (A) şi manuală (M) pot fi accesate cu uşurinţă prin intermediul selectorului dedicat. • Este disponibil şi un mod de focalizare care permite schimbarea instantanee între modurile de focalizare automată şi manuală. • Un mod de control al expunerii mai precis este posibil când obiectivul este montat pe un aparat foto Nikon care dispune de sistemul 3D Matrix Metering, deoarece informaţia referitoare la distanţa la care se află subiectul este transferată de la obiectiv către corpul aparatului foto. • Utilizarea a trei elemente asferice şi trei elemente din sticlă ED (extra-low dispertion) asigură fotografii de înaltă definiţie, fară aberaţii optice. De asemenea, utilizând o diafragmă din 9 lame care produc o deschidere aproape circulară, obiectele neclare din faţa şi din spatele subiectului sunt redate plastic. • Cea mai apropiată distanţă de focalizare este de 0,36m la 35mm.

Focalizare, apropiere şi câmp de profunzime Mai intâi rotiţi inelul de zoom pana când compoziţia dorită este încadrată în vizor şi apoi focalizaţi. Dacă aparatul foto este dotat cu funcţia de previzualizare a câmpului de profunzime, acesta poate fi observat direct în vizor. Notă: Datorită caracteristicilor optice ale acestui obiectiv, atunci când fotografiaţi de la 0,6m sau mai aproape, lungimea focală se modifică puţin pentru realizarea punerii la punct. De aceea, reglati cadrul după ce faceţi punerea la punct atunci când selectorul modului de focalizare al aparatului foto este setat pe altceva decât C (Continous Servo AF).

A

B

C

Setarea diafragmei Setaţi diafragma din corpul aparatului foto.

Focalizare Setaţi selectorul modului de focalizare al aparatului foto conform tabelului de mai jos:

1. Parasolar 2. Buton de eliberare al parasolarului 3. Indice de cuplare al parasolarului 4. Indice de aşezare al parasolarului 5. Indice de montare al parasolarului 6. Scală de distanţă 7. Linie indice a distanţei 8. Inel de focalizare 9. Indice de lungime focală 10. Scală de lungime focală 11. Inel de apropiere 12. Indice de montare al obiectivului 13. Garnitură de cauciuc a monturii obiectivului 14. Contacte CPU 15. Selector al modului de focalizare

Aparate foto

Modul de focalizare al aparatului foto

Seria D300 Seria D90 D80 D60

AF ( C / S ) M

Modul de focalizare al obiectivului M/A M Focalizare automată cu prioritate manuală

Focalizare manuală (ajutorul de focalizare este disponibil)

Focalizare manuală (ajutorul de focalizare este disponibil)

Focalizare automată cu supracomandă manuală (Mod M/A) 1.Selectaţi modul M/A (fig. C) 2.Focalizarea automată este activată, dar puteţi reface punerea la punct operând inelul separat de focalizare în timp ce apăsaţi uşor declanşatorul sau butonul de pornire al funcţiei de focalizare automată (AF ON), la aparatele foto care sunt astfel dotate. 3.Ridicaţi degetul şi apoi apăsaţi declanşatorul uşor sau butonul AF ON din nou pentru a anula focalizarea manuală şi a relua focalizarea automată. Obţinerea de rezultate bune utilizând focalizarea automată Citiţi şi „Note privind utilizarea obiectivelor supra-angulare AF Nikkor” pe spatele acestei foi.

Fotografierea cu bliţ cu aparate foto care au bliţ incorporat Când folosiţi următoarele aparate foto, verificaţi lungimea focală şi distanţa de fotografiere înainte de fotografierea cu bliţ pentru a preveni vignetarea deoarece lumina emisă de bliţ poate fi obstrucţionată de corpul obiectivului.

Aparate foto

Lungime focală utilizabilă/Distanţă de fotografiere

D100

24mm / 1m (3.3ft.) sau mai mare

D70

20/24mm / 2.5m (8.2ft.) sau mai mare 35mm / 0.7m (2.3ft.) sau mai mare

28 mm sau mai lungă/Fără restricţii 28 mm / 1.5m (4.9ft.) sau mai mare 45 mm sau mai lungă/Fără restricţii


Utilizarea parasolarului HB-31 Ataşarea parasolarului (Fig. A) Aliniaţi indicele de cuplare al parasolarului cu indicele de montare de pe obiectiv şi întoarceţi parasolarul în direcţia opusă acelor de ceasornic (asa cum se vede dinspre aparatul foto) pana când se opreşte. • Fiţi siguri că indicele de cuplare de pe parasolar este aliniat cu indicele de montare de pe obiectiv • Dacă parasolarul nu este cuplat in mod corect poate apărea un efect de vignetare • Pentru a facilita cuplarea sau scoaterea parasolarului, ţineţi-l de bază mai degrabă decîât de exterior. • Pentru a depozita parasolarul, ataşaţi-l în poziţie inversă. Detaşarea parasolarului (Fig. B) În timp ce apăsaţi butonul de eliberare al parasolarului, rotiţi parasolarul in sensul acelor de ceasornic (aşa cum se vede dinspre aparatul foto) pentru a-l detaşa.

Îngrijirea obiectivului • Atenţie să nu pataţi sau să deterioraţi contactele electronice de lângă baionetă • Dacă garnitura de cauciuc a monturii este deteriorată va rugăm să vizitaţi cel mai apropiat dealer autorizat Nikon sau centru de service pentru a fi reparată. • Curăţaţi suprafeţele obiectivului cu o perie specială. Pentru a curaţa murdăria sau praful folosiţi o cârpă moale şi curată din bumbac sau un şerveţel special pentru lentile înmuiat în etanol (alcool) sau în substanţă speciala pentru curaţat lentile. Ştergeţi printr-o mişcare circulară din centru către exterior, cu atenţie, pentru a nu lăsa urme sau a atinge alte părţi ale obiectivului. • Nu utilizaţi niciodată diluant sau benzen pentru a curăţa obiectivul, deoarece aceastea pot sa îl deterioreze, să cauzeze incendii sau probleme de sănătate. • Pentru a proteja lentila frontală a obiectivului, este disponibil un filtru L37C. Un parasolar ajută, de asemenea, să protejeze lentila frontală. • Atunci când depozitaţi obiectivul în sacul flexibil, ataşaţi ambele capace, anterior şi posterior. • Atunci când obiectivul nu este utlizat pentru o perioadă îndelungată, depozitaţi-l într-un loc răcoros şi uscat pentru a preveni mucegăirea. De asemenea, depozitaţi obiectivul intr-un loc ferit de lumina directă a soarelui si de chimicale precum camforul sau naftalina. • Nu udaţi obiectivul sau să îl scăpaţi în apă deoarece aceasta poate strica componentele interne. • Plasticul ranforsat este utilizat pe anumite părţi ale obiectivului. Pentru a evita deteriorarea, nu lăsaţi niciodată obiectivul într-un loc excesiv de cald.

Accesorii standard • Capac anterior LC-77 de 77mm • Capac posterior LF-1 • Parasolar HB-31 • Sac flexibil pentru depozitare CL-1120

Accesorii opţionale • Filtre cu filet de 77mm

Accesorii incompatibile • Teleconvertoare (toate modelele) • Inel Auto BR-4 şi toate modelele de Inel Auto Extensie PK, K şi sistem de punere la punct cu cremalieră şi burduf. Alte accesorii pot sa fie incompatibile cu acest obiectiv. Pentru detalii citiţi cu atenţie manualul de utilizare a accesoriilor.

Specificaţii Tipul obiectivului: Lungimea focală: Diafragmă maximă: Unghiul de fotografiere: Scala lungimii focale: Informaţie despre distanţă: Controlul zoom-ului: Focalizare:

Scala distanţei de fotografiere: Cea mai apropiată distanţă de focalizare: Diafragmă: Măsurarea expunerii: Mărimea filtrului pentru accesorii: Dimensiuni: Greutate:

AF-S DX Zoom Nikkor tip G cu CPU incorporat şi montură F 17mm-55mm f/2.8 79°– 28°50´ 17, 20, 24, 28, 35, 45, 55mm Din corpul aparatului foto Manual, prin intermedul inelului dedicat Sistem intern de focalizare (IF) (utilizează un motor intern Silent Wave Motor); manual prin intermedul inelului dedicat Gradată în metrii şi picioare de la 0,36m (1.25ft) la infinit (∞) 0,36m (1.25ft) la 35mm Total automată Prin intermediul metodei de deschidere maximă a diafragmei 77mm (P=0,75mm) Aproximativ 85,5mm diametru X 110,5mm lungime de la montura aparatului foto Aproximativ 755g

A

B O persoană care stă în faţa unui plan secund îndepartat

Un câmp acoperit cu flori

Note asupra utilizarii obiectivelor Nikkor AF grandangulare În următoarele situaţii focalizarea automată poate să nu funcţioneze în mod corect atunci când fotografiaţi folosind obiective Nikkor AF grandangulare. 1. Când subiectul principal aflat în zona de focalizare este relativ mic. Aşa cum este ilustrat în figura A, atunci când persoana care stă in zona de focalzare este depărtată de planul secund, acesta din urmă poate fi focalizat, pe când persoana nu. 2. Atunci când subiectul principal este o scenă fără detalii sau conţine elemente asemănătoare. Aşa cum este ilustrat în figura B, atunci când subiectul este repetitiv sau în contrast mic faţă de planul secund, precum un câmp acoperit cu flori, focalizarea automată va fi difiil de obţinut. In aceste situaţii: 1. Focalizaţi pe un subiect diferit aflat la aceeaşi distanţă de aparatul foto, folosiţi opţiunea Focus Lock, reîncadraţi şi fotografiaţi. 2. Sau setaţi selectorul de focalizare pe M (manual) şi focalizaţi manual pe subiect • De asemenea, consultaţi capitolul „Obţinerea de rezultate bune cu Focalizarea Automată” din manualul aparatului foto.

Manual_AFSDX17-55_2.8G3  
Manual_AFSDX17-55_2.8G3  

Advertisement