Page 1

T N A R K O O SC? ve 1

4 - Uitga

L

Jaargang

1

Wie is Meester Bart? ‘Ik heb het gevoel dat ik lesgeven onder de knie heb. Het is ook het enige wat ik kan.’

Met deze keer: Het leven van mevr. Heuts Weetjes van mr. Cremers Een VAS14 ophangposter BroekhIN BroekhOUT: Apps en nog veel meer...


Hier is-ie dan, de langverwachte schoolkrant! Compleet met

2

een nieuw design, nieuwe redactie en… een nieuwe hoofdredacteur! Ik heb namelijk het stokje van Anne Kremer en Sanne Hadfy over mogen nemen. Ik heb natuurlijk niet alleen deze schoolkrant kunnen maken, want ook Atma Saam, Marlou Lamers, Stijn van Wandeloo en Quinn van Dongen hebben hier ook hard aan meegewerkt. We komen nog mensen tekort, en in deze schoolkrant kun je erachter komen hoe je je bij de redactie aan kan sluiten. Iedereen is welkom!

We hebben een druk, maar heel leuk schooljaar achter de rug. In deze editie kun je een recap over de Broekhindag lezen, een fotoreportage van de VAS bekijken en de examenstunt opnieuw herleven. Ook zit de schoolkrant weer bomvol weetjes van leraren! Wat wilde meneer Cremers vroeger worden? Wat is de volledige naam van mevrouw Heuts? Ook staat er een interview van schrijver Bart Ongering in en is er een leuke do it yourself die je de komende, welverdiende zomervakantie kunt maken. En vergeet vooral niet te lezen welke apps je wel en niet moet downloaden in de social media editie van Broekhin Broekout! Zelf heb ik meegedaan aan de nationale schrijfwedstrijd Talent voor Taal. Ben je benieuwd naar het verhaal waarmee ik de finale heb behaald? Blader dan snel verder. Ik wens iedereen een hele fijne zomervakantie en veel leesplezier toe! Met groet,

Luca Fischer


In deze uitgave: Intervieuws

Interview Mevrouw Heuts Interview Meneer Cremers

Wie is Meester Bart? DIY: Pimp je kaarsen! Horoscoop

Gebeurtenissen

Gemeenteraadsdebat Broekhindag Examenstunt

Social

BroekhIN BroekhOUT: Apps #heel #sociaal #allemaal

Verhalen

Jurkjesdag Beelddenkers Anna

blz. 4 blz. 7 blz. 8 blz. 6 blz. 24 blz. 13 blz. 16 3 blz. 17

blz. 18 blz. 20

blz. 12 blz. 22 blz. 23

Wil je meer lezen? Kijk dan op www.lrbroekhin.nl/schoolkrant


INTERVIEW: Mevrouw Heuts door Marlou Lamers

Het is altijd leuk om dingen van elkaar te weten te komen. Tegenwoordig is dat niet zo moeilijk; heel veel mensen tweeten wat ze gaan doen, werken op Facebook hun relatiestatus bij en plaatsen hun foto’s op Instagram. Maar iemand ouderwets het hemd van het lijf vragen is ook heel leuk. Dit keer was Nederlands lerares mevrouw Heuts aan de beurt…

Wat is uw leeftijd? Op 15 februari ben ik 37 jaar geworden.

4

Waar komt u vandaan? Ik kom uit Maastricht en ik heb in Meersen op school gezeten Wat is uw doopnaam? Maria Alexander moet er nog achteren, dat is van mijn opa en oma. Waarom wilde u lerares worden? En waarom Nederlands lerares? Dat was niet de bedoeling, dat is gewoon zo gekomen. Ik wilde iets met communicatie gaan doen, iets met wetenschap of voorlichting, en zo is het toevallig Nederlands geworden en lerares. Maar zelf had ik dat vroeger nooit gedacht. Vindt u het leuk om op Broekhin les te geven? Ja, anders was ik allang weg geweest hè. Wat vindt u van kinderen?

Pubers vind ik hartstikke leuk, van kleine kinderen moet ik echter niets hebben, en dat meen ik serieus.

“Het is nooit de bedoeling geweest dat ik lerares zou worden, dat is gewoon zo gekomen” Wat voor sport deed/doet u? Och god…*zucht* Sporten is echt dramatisch bij mij, ik vind sporten echt verschrikkelijk. Ik heb wel heel veel sporten uitgeprobeerd, ik vond het allemaal niet leuk. Dansen vond ik altijd het allerleukste. Ik heb pasgeleden ook nog een salsacursus gedaan. Met sport heb ik verder niks, ik spring alleen soms op mijn hometrainer en dan heb ik het al gehad.


Hoe was u als kind? Braaf, dat zou je misschien niet zeggen, maar het is echt zo.

waarmee je een bepaalde periode heel gelukkig mee bent. Maar of de ware bestaat, geen idee.

Heeft u vroeger op de middelbare school vaak straf gehad? Nee, ik was daar eigenlijk ook vrij braaf.

Zou u kinderen willen? Die wensen heb ik nooit echt normaal gehad, dat klinkt misschien heel vreemd maar dat is echt zo.

En op de basisschool? Toen was ik al helemaal braaf, maar ik vond de bassischool echt verschrikkelijk. Omdat je constant met dezelfde mensen zit, hetzelfde groepje, elke dag dezelfde juf‌ ik vond er echt niks aan. Middelbare school vond ik helemaal te gek. Welk niveau heeft u gedaan? Havo, mijn moeder wou graag dat ik vwo had gedaan, maar daar had ik geen zin in dus dat is niet gebeurd. Oehh slecht voorbeeld. Heeft u huisdieren? JA! Ik heb Eddy, Eddy is een konijn. Hoe vaak leest u? Ik lees niet heel veel, ik heb wel een boek op mijn nachtkastje liggen maar dat kan daar best een half jaar liggen, vrees ik. Ik kan me er moeilijk toe zetten, het duurt eigenlijk te lang tot ik het uit heb. Wat is uw favoriete boek? Ik ben natuurlijk bekend van de horror ďŹ lms bij jullie, en dat genre lees ik ook het liefste. Denkt u dat u ooit uw ware vindt? Ik weet niet of de ware bestaat. Geen idee. Misschien zijn er voor een mens wel meerdere ware en dan ligt het eraan wie je op dat moment tegenkomt. Ik denk wel dat iedereen iemand vindt

Wat was uw langste relatie? Die duurde vijf en een halfjaar. Is dat lang geleden? Een aantal jaren geleden, en verder ga ik het hier niet over hebben. Hoelang geeft u al les op Broekhin? Veertien jaar.

5


DIY: Pimp je kaarsen! door Marlou Lamers

We gaan je in deze do-it-yourself laten zien hoe je jouw saaie en eenvoudige glaasjes op kunt pimpen met flitsende kleurtjes nagellak. Wie had gedacht dat het zo makkelijk kon zijn om jouw volgende feestje op te leuken met originele glazen? Hoe feller en lichter de kleuren zijn, hoe meer jouw glazen zullen gloeien!

Je hebt nodig:

6

- glazen/kaarsenhoudertjes met een platte bodem - verschillende felle kleurtjes nagellak - een transparante nagellak - een wegwerp plastic bakje of bakje wat je daarna niet meer nodig hebt - nagellakremover - schilderstape - tandenstokers

Wat moet je doen?

1. Plak een rand schilderstape om de onderkant van het glas heen. 2. Doe wat water in een plastic bakje. Open al je nagellakesjes en druppel kleur voor kleur wat in het water. 3. Maak laagjes met de kleuren, de ene op de andere. Met een tandenstoker kun je een mooi zwierig patroon maken zodat de kleuren mooi door elkaar heen lopen. Werk wel snel, want de nagellak kan snel harder worden! 4. Dompel de onderkant van het glaasje in de nagellak. Laat de nagellak zich ook een beetje hechten aan de zijkant van het glas, en til het glas langzaam omhoog. Er kunnen kleine luchtbelletjes ontstaan maar dat is normaal! Voordat je verder gaat met het volgende glas haal je met een tandenstoker de overgebleven nagellak uit het water. 5. Laat het glaasje met nagellakbodem helemaal drogen voordat je er een laagje transparante nagellak overheen doet. 6. Wanneer ook de transparante laag helemaal droog is verwijder je de schilderstape. Werk eventuele vlekken of uitgelopen stukken bij met nagellakremover en een watje. 7. Je 'gloeiende, gemarmerde' glazen zijn klaar! Was ze allen met de hand om ze zo mooi mogelijk te houden! Je kan natuurlijk ook een potje of een vaas pakken hiervoor.


INTERVIEW: Meneer Cremers door Luca Fischer

Op de basisschool wisselden we fanatiek onze vriendenboekjes met elkaar uit, om vervolgens vragen als ‘mijn allergrootste droom..’ en ‘ik heb een oogje op…’ in te vullen. Tegenwoordig hebben we allemaal Twitter en Facebook, zodat we genoeg over elkaar te weten kunnen komen. Maar hoe zit dat met leraren? Ik vroeg meneer Cremers (de gymleraar) een paar typische vriendenboek-vragen.

Wat is uw favoriete ...

Eten: Italiaans eten Film: Ik ben niet zo’n enorme filmkijker; ik val vaak in slaap

of kijk ‘m niet dat omdat hij saai is. Maar ik houd wel van goede thrillers met een verrassend einde. Serie: Top Gear, maar dat is niet echt een serie. Muziek: Dat verschilt heel erg. Het ene moment wil ik dance of trance luisteren, het andere moment rock. Kleur: blauw Land: Mexico. Ik zou ook graag naar de Verenigde Staten gaan, maar hier ben ik nog niet geweest. Woord: Sport!

Wat is uw ...

Hobby: Volleyballen, wielrennen, sport kijken en wandelen met mijn hond Duuk. Slechtste eigenschap: Ik kan soms wel koppig zijn Beste eigenschap: ik probeer iedereen altijd een kans te geven. Ook al hoor ik van mensen dat ze niet aardig zijn. Ik wil het toch proberen. Allergrootste wens: Ik wilde vroeger piloot worden. Ik had een probleem met mijn ogen, en de vakken natuurkunde en wiskunde B waren te moeilijk voor me. Toch heb ik altijd de droom om, als ik wat ouder ben, mijn vliegbrevet te halen.

7


Wie is Meester Bart?

8

door Luca Fischer

Foto’s door Tatjana Almuli

Bart Ongering. Maar de meesten kennen hem als Meester Bart. Een leraar Engels aan de Open Scholengemeenschap in de Bijlmer, columnist voor de Spits en nu ook auteur van zijn boek ‘Meester Bart – ik hoef niet op te letten, ik weet alles al.’ Ik stelde hem vragen over zijn boek, baan en blog. Niet face to face, maar wél op Facebook. Allereerst: zijn er dingen waar ik géén vragen over moet stellen? Nee hoor. Leuke eerste vraag. Ik vind het nu al leuk. Nou, je boek ‘ik hoef niet op te letten, ik weet alles al’ ligt al een tijdje in de winkels. Maar wat waren je verwachtingen? Ik dacht er niets van; ik hoopte vooral dat het met enthousiasme ontvangen zou worden. Niet dat ik per se wil dat het goed verkocht zou worden, maar dat de mensen zouden voelen dat het boek uit liefde voor leerlingen en onderwijs gemaakt is.


Uit je boek blijkt inderdaad dat je houdt van lesgeven, en dat het een passie van je is. Zie je jezelf over tien jaar nog steeds lesgeven? Dank je, leuk dat je dat eruit haalt. Over tien jaar geef ik absoluut nog steeds les. Ik heb het idee dat ik lesgeven onder de knie heb. Tegelijkertijd is het wel het enige wat ik kan. Je zet regelmatig uitspraken van je leerlingen op Facebook. Wat vinden zij daarvan? Of boeit het ze niet zo? De leerlingen zijn ervan op de hoogte; heb het vanaf het allereerste met ze gedeeld. Wanneer ik zou voelen dat ze er niet enthousiast over zouden zijn, had ik er ook nooit iets mee gedaan. De ene leerling volgt mijn blog op de voet, de ander is het allang weer vergeten. Zo zijn ze vooral bezig met datgene wat hén bezighoudt; ‘ik ben blij dat het niet mijn blog is. Hun leven is toch veel belangrijker. Dus er zijn ook nog nooit leerlingen verontwaardigd naar je toe gegaan om te zeggen dat je hem of haar belachelijk hebt gemaakt?

9 Absoluut. Ze weten dat ik dat ook nooit zou doen. Daarnaast vraag ik in de regel altijd of ze het goed vinden wanneer ik een uitspraak van hen wil posten. In de schoolkrant van onze school zetten wij gekke uitspraken van leraren. Hebben jouw leerlingen je ooit weleens betrapt op een vreemde uitspraak? Ik kan er ook wat van, zeggen de leerlingen. Ook lijk ik soms niet door te hebben wat ik er allemaal uitgooi tijdens het lesgeven. Zo hoorde ik een leerling ooit zeggen: ‘Meester, u zegt soms zulke rare dingen. Ik ga ook een blog aanmaken en ik noem het leerlingvanmeesterbart.tumblr.com’ Haha, bestaat deze pagina echt? Nee, dat dan weer niet. Er is er toen eentje aangemaakt door iemand na het publiceren van de quote; maar deze is nep. Ook niet door een leerling van mijn school, overigens.


Je hebt enorm veel uitspraken verzameld. Maar zit er een persoonlijke favoriet bij? Eigenlijk niet… ik snap je vraag wel. Ik hoor bijna dagelijks hele mooie uitspraken langskomen, maar ik denk dat ik alleen die uitspraken ‘waarneem’ die passen bij mijn gevoel van die dag. Daarnaast wil ik ook geen van mijn leerlingen tekort doen, natuurlijk. Even terug naar je eigen boek; was je eigenlijk al langer van plan om een boek te gaan schrijven? Eigenlijk niet. Natuurlijk is het – zoals voor velen – wel altijd een droom van me geweest. Met de launch van mijn blog oktober 2012 had ik nooit verwacht dat het zó veel animo zou krijgen. Toen ik eind november een verzoek van Lebowski kreeg samen een boekje te gaan maken, kon het niet meer stuk. Het was en is nog steeds een heel mooi cadeau voor mij geweest. Je zegt dat het een droom van je is om een boek te schrijven. Als je de kans zou krijgen om nóg een boek te schrijven, waar zou het dan over gaan?

10

Ik denk dat ik een verhaal zou willen maken over het leven van een docent. Dat hoeft niet eens per se over mezelf te gaan. Of misschien iets heel anders Of een bundel van gedichten. Je ziet al; ik droom weer… Dromen mag, dat doe ik ook, hoor! Ik neem aan dat je alleen de lerarenopleiding hebt gedaan, maar heeft je liefde voor schrijven je nooit laten twijfelen bij je studiekeuze? Ik wist nooit dat ik kon schrijven. Voordat ik de lerarenopleiding begon, heb ik vooral feestgevierd en was het (verplicht) moeten stoppen met opleidingen de orde van de dag voor me. De liefde voor het schrijven is een beetje gegroeid sinds mijn blog en dat is best een grappig geven. Ben je er nu wel van overtuigd dat je kan schrijven? Ik moet nog veel leren, maar vind het vooral leuk om te doen. Soms lukt het wel datgene wat ik voel en denk op mijn beeldscherm te krijgen, maar soms weet ik echt niet waar ik moet beginnen. Mijn hoofd is soms één chaos.


Hoe zou jij je schrijfstijl omschrijven? Of heb je die niet echt? Jeetje, daar vraag je me wat. Ik denk dat ik niet echt een eigen schrijfstijl heb. Ik ben een gevoelsmens, schrijf altijd wel vanuit mijn hart. Ik ben misschien soms wat te positief. Cynisme is niet aan mij besteed, daar wil ik ook nooit mee verbonden worden. Ten slotte; komt er nog een tweede deel van Meester Bart – ik hoef niet op te letten, ik weet alles al ? Wie weet. Het zou even geweldig zijn wanneer ik op een dag een tweede boek zou mogen maken.

Wil je het hele interview lezen? Ga dan naar lrbroekhin.nl/schoolkrant!

Bart in het kort:

Favoriete eten: phở gà – Een Vietnamees gerecht. Dit kan ik altijd en overal wel eten. Iedere keer voel ik me herboren na dit soepje gegeten te hebben Huisdier: Mijn poezen Ponyo (bijna 4 jaar) & Zusje (7 maanden oud) Favoriete woord: Vrijpostig Minst favoriete woord: Alle woorden die ik niet ken en waarvan ik de betekenis niet weet Hobby: Mijn familie en vrienden zien, koken, buiten de deur eten, koffie, mijn poezen, piano spelen, schrijven, voetballen, rennen Drijfveer: Liefde Het boek van Bart Ongering ‘Meester Bart – Ik hoef niet op te letten, ik weet alles al’ ligt nu in de winkels voor EUR 12,95.

11


Jurkjesdag

door Luca Fischer

Gekleed in een skinny jeans, zwart t-shirt en blazer sta ik met tuitende lippen voor mijn kast. Het is warm, ik heb een feestje en mijn haar lijkt voor de verandering eens níet op een pluizig vogelnest. Kortom; het is een perfecte dag voor een jurkje. Tot mijn beschikking heb ik twaalf jurken om uit te kiezen. Dat zijn er eigenlijk veel te veel. Waarom moet een meisje zoveel jurken hebben? Maar het antwoord heb ik al klaarliggen voordat ik de vraag aan mezelf heb gesteld; omdat we het nodig hebben. Ik doe de kastdeuren open en ga één voor één de jurken af.

12

Ik vis een drietal zwarte jurkjes uit mijn kast. Eén met een missende knoop. Die valt dus af. Ik kan immers niet verschijnen op het feest met maar drie, in plaats van vier knopen op mijn jurk. Mensen zouden er nog wel eens een gespreksonderwerp over aan kunnen snijden (‘Hé, heb je vaker kleren aan die een beetje kapot zijn?’ waarna ik eigenlijk klakkeloos ‘ja’ kan zeggen, want kapotte kleren zijn nu eenmaal de trend.) Die valt dus af. Eigenlijk kan ik de andere twee ook wel weer terug hangen, want het is veel te warm voor een zwarte jurk. Straks gaan mensen nog zeggen dat ik er wat saai uitzie. Of dat ik wat onfris ruik. Een wit jurkje? Na lang zoeken vind ik er eentje in mijn kleren-die-ik-eigenlijk-in-dewas-moet-doen-maar-bang-ben-dat-ik-het-een-keertje-aan-wil-doen-mand. Sip kijk ik naar een groene grasvlek op de achterkant van het gewaad. Deze moet dus écht in de was. Ook kom ik tot de ontdekking dat ik geen enkel ander wit jurkje in mijn garderobe heb zitten. Next. Ik begin langzaam een beetje moeilijk te kijken. Nog maar acht jurkjes om uit te kiezen. Tussen mijn sokken kom ik een kort koraalkleurig jurkje tegen en verbaas me erover waarom ik deze nooit aan heb. Ik loop naar mijn spiegel en houd het jurkje voor me. De kleur vloekt volledig met mijn huidskleur en haar. Oh, daarom niet. Een bloemenjurkje dan? Maar na een tijdje zoeken kom ik erachter dat ik helemaal niet beschik over een bloemenjurkje. Ik houd ook eigenlijk helemaal niet van bloemen. Ik besluit mijn keuze flink te beperken door een kobaltblauw jurkje (ik wil geen Màxima lijken), donkerblauw strapless exemplaar (zakt teveel en te vaak af) en een grijze maxi jurk (hierdoor lijk ik zwanger) af te laten vallen en blijf met drie jurken achter – één bleek een jumpsuit te zijn, maar dat is zo lastig met naar het toilet gaan. Naast de andere acht jurken, liggen ook de drie overgebleven jurken uitgestald op mijn bed: een schattig zwart-witje, donkerblauwe tuniek en een bordeauxrode jurk. Met gefronste wenkbrauwen denk ik diep na. Door de tuniek lijk ik ineens een halve meter kleiner en de bordeauxrode is te winters. En die zwart-witte zit helemaal niet fijn. Ik plof neer op mijn bed, tussen de jurken in. Ik heb dus niks om aan te trekken. Maar eigenlijk is dat wat ik nu aan heb ook wel leuk. Ik loop naar mijn kaptafel, doe wat rode lipstick op en pak mijn clutch; ik wilde eigenlijk ook helemaal geen jurkje aan. Wel moet ik nog op zoek naar het juiste paar schoenen…


Gebeurtenis: GR-Debat

door Atma Saam

Zoals jullie misschien wel weten heeft Broekhin ook een debatgroep! Na wekenlang hard voorbereiden en oefenen zijn ze in februari zelfs 3e van Limburg geworden in de debatcompetitie ”Op Weg Naar Het Lagerhuis” waarin stellingen zoals ’Moet er een verenigd Europees leger komen’’ en “Belasting op lonen moet worden verlaagd en die op grondstoffen verhoogd“ werden behandeld waarbij je voor en tegenargumenten moet kunnen geven. Een dag later werd er op Broekhin een Gemeenteraadsdebat georganiseerd. Vertegenwoordigers van alle grote politieke partijen in Roermond (behalve D66) waren aanwezig en debatteerden tegen ons felle debatteam. Tijdens één-op-ééndebatten stonden de (toekomstig) gemeenteraadsleden soms met hun mond vol tanden tegenover de felle argumenten van ons team. Volgend jaar winnen we!

Lijkt het je leuk om volgend schooljaar mee te debatteren? Stuur dan een mailtje naar debatgroep@broekhin.nl

13


14


15


Gebeurtenis: Broekhindag door Luca Fischer

16

Geen D-day, maar B-day. Op dinsdag 22 april vond namelijk de eerste editie van de Broekhindag plaats; een dag vol activiteiten die als vervanging dienden voor de jaarlijkse sportdag. Elke klas heeft een bezigheid bedacht die tegelijkertijd leuk zijn, maar ook geld opleverden voor het goede doel. De sportdag is niet meer, máár de Broekhindag heeft natuurlijk niet alle sportieve activiteiten verbannen; de voetbaltoernooitjes en basketbalwedstrijden waren er nog. Voor de leerlingen die wat minder sportief waren, was er uiteraard ook genoeg te doen! Van sleutelhangers maken tot action painting; er was voor iedereen wat wils. Een docent heeft zelfs op een paard gereden! Aan lekkere hapjes was ook geen gebrek; voor een euro kon je een overheerlijke cupcake decoreren of een zakje popcorn kopen van de bonnen die er werden verkocht. Het geld dat uiteindelijk is opgehaald – wat toch nog een ruime 1800 euro was – is gegaan naar Stichting Leergeld, een organisatie die ervoor zorgt dat ook leerlingen uit een kleiner huishouden toch ondersteuning bij het leren konden krijgen, als dat nodig was. Het uitgangspunt van de Broekhindag is om iedereen te kunnen laten genieten van leuke activiteiten, die niet altijd sportgebonden zijn. Qua voorbereidingen was het wat meer werk dan een sportdag. Ook was de organisatie niet denderend, maar dat heeft tijd nodig… Volgend jaar beter!


Gebeurtenis: Examenstunt door Luca Fischer

In april vond de jaarlijkse examenstunt plaats; een dag die volledig om de eindexamenleerlingen draait. Heb je de examenstunt gemist? No worries, je leest hier alles terug over deze stunt! Dichtgeplakte lockers, gephotoshopte leraren en afgesloten deuren zijn vaste prik bij een examenstunt. Buiten waren restanten van een waterballonnengevecht te vinden, en er werd harde muziek gedraaid. Rondrennende eindexamenleerlingen én gewone leerlingen waren overal te vinden. Sommigen van hen lagen languit op het gras en anderen speelden een wedstrijdje softbal mee. Wat ook bij een examenstunt hoort, zijn geïrriteerde leraren. Docenten wezen iedereen erop alles op te ruimen en niet-examenleerlingen terug naar hun les te gaan. Maar je kon ook duidelijk zien dat een aantal van hen het duidelijk naar hun zin hadden. Enkelen reden op een stier en anderen dansten mee op de muziek. De factor die de stunt een hoog festival gehalte gaf, was het optreden van onze eigen schoolband, die ook op de VAS speelden onder de naam Bravilor Mondo – vernoemd naar het koffiezetapparaat in t keukentje bij de aula. Met lunchtijd stond er een barbecue klaar, maar niet voordat alles was opgeruimd. Omdat men het vlees niet wilde laten verpieteren, hebben ze keurig gedaan wat er gevraagd werd, en na het consumeren van een braadworst met rauwkost en een verkoelend drankje op deze warme dag, was het tijd voor de grande finale…

... Het Holi Powder Festival, that is. Kleurrijke zakken poeder werden in het rond gegooid, en binnen no time was iedereen voorzien van een kleurrijk palet op zijn t-shirt, schoenen en gezicht. En ondertussen kon je je schoon laten spoelen door een waterpistool. Het weer zat mee, de gezelligheid was overal te voelen… maar de dag deed haar naam niet eer aan. Want waar was de stunt? Ach, het zal heus niet aan de leerlingen en hun bruisende ideeën liggen. Nu maar hopen dat onze directeur wat milder zal zijn als ik volgend jaar examen doe… fingers crossed. Liever zien hoe de examenstunt verlopen is? Bekijk dan het afterparty filmpje op de site van de leerlingenraad!

17


BroekhIN

APP

Een smartphone heeft iedereen op Broekhin inmiddels wel. Niet alleen leerlingen, maar ook het gros van de leraren beschikt over een iPhone, Samsung, soms nog een Blackberry. Maar welke apps hebben we nu eigenlijk op onze telefoons staan? En welke hebben we eerst massaal gedownload, maar na een tijdje weer verwijderd? Zie hier een lijst met de meest populaire apps, maar ook de applicaties die we alweer vergeten zijn.

Twitter

18 Instagram

Facebook

Om emotionele quotes vanaf te halen, een samenvatting van een voetbalwedstrijd te lezen, om discussies tussen mensen te volgen en natuurlijk om te weten wanneer mensen gaan douchen, slapen, eten en opstaan; het social media platform is inmiddels al bijna acht jaar oud, maar zal zeker tot haar tiende verjaardag populair blijven. Toch heeft de blauwe vogel er een flinke concurrent bij… In 2012 werd het vooral beschouwd als een programma voor mensen die doormiddel van deze app ineens prachtige foto’s konden publiceren. Met een beetje hulp van de bijbehorende filters, natuurlijk. Inmiddels heeft Instagram bijna 32 miljoen aanhangers die gemiddeld vijf insta’s per dag posten. Dat is een flink fotoalbum, maar er kan er maar één de troon spannen en dat is… Hét platform dat MySpace in een verlaten gebouw heeft veranderd; Facebook viert dit jaar haar tienjarig jubileum, samen met de 1,11 miljard unieke gebruikers wereldwijd. Het is al lang niet meer de meest gedownloade app, maar staat wel bovenaan het lijstje van unieke bezoekers per maand met 103 miljoen mensen. Het schijnt ook dat Facebook ongeveer vier procent van alle foto’s die ooit gemaakt zijn, bezit. En daarmee is dat letterlijk bedoeld, want elke foto die jij maakt en publiceert, is daarna eigendom van Mark Zuckerberg…

Dat waren de apps die vooral worden gebruikt om iemands privéleven bloot te leggen, maar wat doen we als we onze tijdlijn al duizend keer hebben doorgelezen? Juist, een selfie maken met...

Snapchat

Maak nu schaamteloze selfies met Snapchat, want jij bepaalt hoe lang jouw foto op het beeldscherm van je contactpersonen blijft staan, want na minder dan tien seconden zal ‘ie weer als sneeuw voor de zon verdwijnen. Vergeet alleen niet de app goed af te sluiten, want anders kunnen hackers langer dan tien seconden genieten van je gekke gezichten.


PS

BroekOUT door Luca Fischer

En dit zijn de apps die je maar beter kunt laten liggen in de virtuele winkel;

Het werd massaal gedownload in 2012, om ‘m daarna weer snel in de virtuele prullenbak te mikken; Path. Een kruising tussen Twitter, Facebook en een navigatiesysteem, waarbij de belangrijkste focus op het vrijgeven van je locatie lag. Het is een beetje van alles wat, en daarbij niet echt iets nieuws. En het verschil met Facebook is dat je maximaal een vriendenlijst van 150 personen kunt hebben. En ja, wie plaatst daar nou een foto op, als je toch veel meer likes op andere 19 social media platforms kunt krijgen?

Het simpele spelletje Flappy Bird, waarvan de maker duidelijk heeft afgekeken van de Mario games, heeft een hoop bloed onder de nagels vandaan gehaald; menig speler heeft de neiging gehad om zijn telefoon het raam uit te werpen van frustratie omdat het vogeltje tegen van alles aan vliegt; het heeft er zelfs voor gezorgd dat een aantal zichzelf van kant hebben gemaakt. Het was leuk voor even, maar wij, en de maker van het spel, zijn blij dat het spel nu een stuk minder wordt gespeeld.


#Heel #sociaal #allemaal. door Luca Fischer

Een irritante, schelle ringtone wekt me uit mijn korte slaap. Ik reik naar mijn telefoon en veeg over het scherm. Het geluid verdwijnt en even heb ik de neiging om te blijven liggen. Dan begint de smartphone te trillen; de whatsapp berichten stromen binnen met mijn nog half dicht geknepen ogen staar ik naar het piepkleine klokje in de rechterbovenhoek van mijn scherm; het is tijd om op te staan.

20 Terwijl ik mijn Druppel app vernieuw om te kijken of het vandaag gaat regenen, loop

ik naar mijn kledingkast. Ik haal er met mijn ene hand een bordeauxrode broek uit, terwijl ik met mijn andere een bericht in elkaar zet voor vriendin T. om te vragen of zij niet heel toevallig dezelfde aan doet. Als ik mijn tanden poets, laad ik de pagina van Nu.nl, omdat ik gisteren geen tijd had om het nieuws te bekijken. Hierna tik ik het Twitter icoontje aan om een samenvatting te lezen over een voetbalwedstrijd, omdat natuurlijk iedereen daarover heeft getweet. Als ik klaar ben met lezen, ga ik naar de Broekhin-app die me precies vertelt wat er allemaal uitvalt vandaag en check ook even mijn cijfers. Tot mijn ergernis doet de applicatie het niet helemaal. Terwijl ik op de ďŹ ets zit vraag ik me af hoe koud het is. Ik haal mijn telefoon tevoorschijn en zie op mijn home scherm dat het zeven graden is. Een dubbel tap op het scherm geeft me meteen een overzicht van de rest van de week, die helaas ook niet al te best is. Gelukkig valt te ochtend wat minder vreselijk te maken door muziek te luisteren, en ik scroll over mijn lijst met muziek. Terwijl ik sta te wachten voor het stoplicht, reikt mijn hand automatisch naar de witte Samsung en gaat mijn vinger naar de Instagram app. Ik blijf even hangen bij een foto om de hashtags te tellen, en ďŹ ets weer door. Eenmaal aangekomen op school, merk ik dat ik iets te vroeg ben. Ik besluit onder het genot van een spelletje te wachten voor het lokaal.


Als het lunchpauze is, loop ik al typend door de gang om erachter te komen waar mijn vrienden zijn. Op het moment dat ik op ‘verzenden’ tik, krijg ik dezelfde vraag van hen. Terwijl ik mijn broodje aan het eten ben, zoek ik mijn mobiel in mijn overvolle tas; in de eerste instantie om te kijken hoe laat het is, maar dat herinner ik me pas weer als ik ‘m weer weg heb gelegd. Ik heb een tussenuur, maar helaas zit de mediatheek vol. Balen, want ik heb hierna een belangrijk SO. Gelukkig heb ik genoeg wifi om de WRTS applicatie te downloaden, zodat ik nog even kan leren. Helaas is de concentratie ver te zoeken; na enkele, onderbewuste gebaren met mijn hand bevind ik me ineens op Facebook, waar ik alle verslagen kan lezen van het afgelopen weekend en ook alle klachten dat het weekend afgelopen is, zijn daar te vinden. Na school heb ik honger, want veel eten had ik niet bij me. Ik besluit nog even naar de Albert Heijn te gaan, maar niet voordat ik mijn saldo op de ING app heb gezien. Als die niet meer zo hoog is als ik dacht, laad ik de Appie om te bonusartikelen te bekijken. Als ik in de rij sta om af te rekenen, haal ik snel mijn mobiele calculator tevoorschijn, om uit te rekenen of ik wel genoeg geld bij me heb. Na een lange dag kom ik eindelijk thuis en tref een leeg huis aan. Ik pak mijn mobiel en begin te scrollen door mijn apps. Even vraag ik me af welke ik moet gebruiken om mijn moeder te contacteren. Dan kijk ik op de tafel en zie een handgeschreven briefje met daarop een boodschap. ‘ Ben even weg zo terug’. Ik kan een glimlach niet onderdrukken en stop het briefje weer weg. Niet iedereen heeft hun complete leven op een mobiel staan. Maar ik heb eigenlijk geen idee hoe ze dat doen.

21


Essay: Beelddenkers door Kyra van Esseveldt

Aan de scholen van Nederland, aan de ouders van beelddenkers, aan de beelddenkers! Er is te weinig aandacht voor kinderen in Nederland die beelddenkers zijn; op scholen wordt geen rekening gehouden met de manier van denken van deze kinderen. IK BEN EEN BEELDDENKER!

22

Op scholen wordt les gegeven op een verbale manier, de leraar vertelt, het kind luistert. Dit is een stuk lastiger voor beelddenkers, zij willen zien, zij willen doen. Ook gebruikt een beelddenker zoeveel mogelijk zintuigen om het beeld optimaal vorm te geven. Om dit beeld te verwerken hebben zij veel tijd nodig en het kost enige moeite. Beelddenkers zijn erg waardevol in de kenniseconomie, in verbetermanagement en in de creatieve sector, doordat ze gebruik maken van snel wisselende beelden en ze hebben vaak creatieve oplossingen. Dus het is van uiterst belang dat deze kinderen het onderwijs krijgen dat bij hen past, zodat zij dit later kunnen gebruiken in opleiding en werk. Er bestaat een stichting voor beelddenkers, waar men meer aandacht wil wekken voor beelddenkers in het onderwijs. Toch is er te weinig aandacht voor, het kan beter en meer. In heb vorig jaar workshops gegeven in groep 7/8 basisschool over beelddenken ; de kinderen hadden hier veel plezier in en zeker de helft van de klas gaf aan dat ze deze maner van leren fijner vond. Een meisje zei zelfs dat ze nu een manier had gevonden die leren leuk maakte voor haar. Ik heb met de kinderen gepraat over hoe zij de dingen zagen en hoe ze leerden en bij vijf van die kinderen kan ik zeggen dat zij beelddenkers zijn. Vijf van de vijfentwintig, dus één op vijf is beelddenker. Dat zijn veel kinderen. Die kunnen we niet verwaarlozen en hun gewoon vertellen dat ze beter moeten opletten en meer moeten doen. Die kinderen moeten een speciale manier van onderwijs krijgen! In dit speciale onderwijs moeten die kinderen leren in beelden, in geuren en kleuren en in geluiden. Alles wat hen helpt om een beeld te vormen, alles wat deze kinderen helpt om betere prestaties te leveren. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat je, wanneer je een beelddenker bent, echt beter presteert als je daadwerkelijk leert in beelden. Dus hierbij roep ik iedereen op, ouders, leraren, kinderen! Help de beelddenkers, help de toekomst. We kunnen deze, vaak intelligente kinderen, niet op een voor hen zo lastige manier door de schooljaren heen slepen. Ik doe een oproep voor aangepaste scholing: beelddenkscholing! Ik zal alles doen wat in mijn macht ligt om deze kinderen te steunen. Jij ook? Kyra van Esseveldt Beelddenker.

Wil je meer essays lezen? Ga dan naar lrbroekhin.nl/schoolkrant!


Anna

door Luca Fischer

Een zonnestraal schijnt op me neer, terwijl we op het zachte tapijt in mijn slaapkamer zitten. Ik knijp mijn ogen tot spleetjes, en zie nog net dat zij hetzelfde doet. We glimlachen allebei, maar haar mond is duizend keer mooier. De mond waarmee ze eindeloze verhalen vertelt, die de mijne hardop laat lachen. De mond die dingen fluistert in mijn oor, en de mond die me laat zweren ze nooit te vertellen aan iemand. Enkele secondes kijken we elkaar aan. Onze blonde lokken schijnen in het zonlicht en het laat ze glanzen. We hebben dezelfde moedervlek op onze neus en een stel dunne, lange lippen. We lijken zoveel op elkaar. Toch verschillen we als dag en nacht. De manier waarop ik reageer op dingen is anders. Waar mijn reacties onzeker en twijfelend zijn, zijn die van haar juist sterk en eerlijk, soms zelfs beledigend. Maar ze vertelt dat het geen zin heeft tegen haar te liegen, want ze weet alles van me. In feite zijn we twee handen op één buik, maar dan wel twee verschillende handen op die buik. ‘Is er nog nieuws?’ vraagt ze me. Ik schrik op uit mijn gedachtes en kijk weg. Ik begin nerveus met mijn elastiekje te spelen dat elke dag sinds ik haar heb ontmoet, om mijn pols zit. Het kalmeert me, maar vandaag blijf ik onrustig. Waarom moet ze dat weten? Heeft ze me soms iets horen zeggen tegen mijn ouders? Ik ga rechtop zitten en schraap mijn keel, waarna ze mijn handelingen herhaalt. ‘Niets.’ Ze blijft me ongelovig aankijken en neemt niet genoegen met mijn korte antwoord. Ze zegt altijd dat mijn gezicht boekdelen spreekt, en ik weet dat ze nu de woorden van mijn voorhoofd leest. ‘Ga je soms afscheid van me nemen?’ De manier waarop ze de woorden uitspreekt, veroorzaakt een prop in mijn keel. Opeens hoor ik een snik. Ik wend mijn blik terug naar haar, en zie haar huilen. En dan stromen de tranen ook over míjn wangen. Ik zou willen dat ik haar kan knuffelen. ‘Natuurlijk niet, ik laat ze je niet van me afpakken’, zeg ik zacht, en begin ook te snikken. Kort laat ik haar doordringende blik even los om naar de koekoeksklok te kijken, en ik weet dat het bijna tijd is. ‘Je bent mijn beste vriendin. Als ik je kwijtraak, wie heb ik dan nog om mee te praten?’ Ik begin lichtelijk in paniek te raken en probeer mijn tranen in bedwang te houden voordat iemand me zo zou zien. Ze sust me, door te zeggen dat ze altijd bij me zal blijven waar ik ook heen zal gaan. Ik hoor voetstappen op de gang richting mijn kamer. Mijn deur gaat krakend open en ik zie mijn vader in de opening staan. ‘Anna, het is tijd voor therapie. Kom je zo naar beneden?’. Ik knik en sta op. Zij staat ook op, maar als ik naar de deur loop om weg te gaan, loopt ze niet met me mee; ze blijft staan, met tranen in haar ogen en gevangen in de spiegel van mijn klerenkast.

23


Horoscoop

door Luca Fischer

Waterman (21 januari – 18 februari) Jij wilt graag zwemmen! Maar pas op, als Mars en Jupiter op één lijn staan, kun je beter ver uit de buurt blijven van water. Vissen (19 februari – 20 maart)

Mercurius staat op een gunstige plek voor jou, vis; je zal deze week iets vinden dat je al heel lang kwijt was. Op dinsdagen moet je niet te dicht in de buurt komen van papier, want je kunt je er lelijk aan snijden.

Ram (21 maart – 20 april) Als de nieuwe maan opkomt, zal je enorme behoefte hebben aan een waterijsje. Maar eet er vooral geen op de derde woensdag van de maand, anders zal ‘ie van je stokje vallen.

24

Stier (21 april – 21 mei)

De planeet Venus staat in de schaduw van de zon op de 18e, dus kun je beter niet naar buiten gaan; een enorme regenbui valt niet te vermijden. Een week later zal de zon echter wel gaan schijnen en dan kun je met een gerust hart gaan picknicken.

Tweelingen (22 mei – 21 juni)

Saturnus staat over een tijdje op een gunstige positie, net als het bedrag op je bankrekening. Koop die nieuwe schoenen pas wel na de 4e, want anders zal je er meteen mee in een hondendrol gaan staan.

Kreeft (22 juni – 23 juli) Als een krab vind jij het leuk om veel te feesten, maar blijf voor de verandering eens lekker thuis, zeker wanneer de aarde niet helemaal lekker om zijn as draait. Leeuw (24 juli – 23 augustus)

De positie van Uranus zorgt ervoor dat alles in de soep loopt, vooral op de 2e, 8e en 10e van de maand. Ga dus goed voorbereid deze hectische periode in en neem ook veel rust.


Maagd (24 augustus – 23 september) Maagden nemen graag het initiatief en houden van de leiding nemen, maar met volle maan kun je dit beter niet doen en andere hun zin laten geven. Weegschaal (24 september – 23 oktober)

Je bent helemaal uit balans door dit drukke schooljaar, maar door de stand van Neptunus zal dit weer helemaal goedkomen, het is bijna vakantie!

Schorpioen (24 oktober – 22 november) Je hebt ongelofelijk veel behoefte om naar de kapper te gaan, en jezelf een compleet nieuwe look aan te meten. Maar pas op; de tweede zaterdag van de maand zijn er alleen maar slechte kappers aan het werk, sla deze dag dus over. Boogschutter (23 november – 22 december) Je hoofd is één grote chaos, en de enige manier om hier vanaf te komen is door je kamer op te ruimen. Als je dit hebt gedaan, zullen Mercurius en de Aarde op één lijn staan en zal je een beloning krijgen. Steenbok (23 december – 20 januari)

Je hebt heel veel zin om op vakantie te gaan, maar let wel op dat je je koffer goed checkt; door de eigenwijze stand van Saturnus zal je gegarandeerd iets vergeten.

25


De leerlingenraad We organiseren elk jaar een hele hoop acties voor het goede doel (en een leuke sfeer) op Broekhin. Zo hebben jullie waarschijnlijk een paar weken geleden lekker ijs kunnen kopen voor Stichting Opkikker. Met die ijsactie hebben we zelfs een winst behaald van ruim ₏240,-! Behalve foto’s maken van schoolfeesten, acties houden en lessen missen praten we ook elke maand met de directrice over dingen die jouw aangaan! Als leerling heb je veel meer te zeggen over Broekhin dan je denkt! Wil jij ons team van gezellige leerlingen versterken? Of heb je gewoon een vraag? Stuur dan een mail naar leerlingenraad@broekhin.nl. Iedereen is welkom!

26

Check

www.lrbroekhin.nl

Voor het laatste nieuws over Broekhin En lees extra artikelen van de schoolkrantredactie of discussieer mee over dingen die jouw aangaan!


Redactie Luca Fischer Atma Saam Marlou Lamers Stijn van Wandeloo Quinn van Dongen

- Hoofdredactie - Opmaak - Redactie - Redactie - Redactie

Begeleiders:

Dhr. Wieldraaijer Dhr. Peters Dhr. Merry

Met dank aan:

Mevr. Reer, Mevr. Heuts, Dhr. Cremers, Dhr. Mallie, JuliĂŤtte Sartorius, Kyra van Esseveldt, Meester Bart, Marjolein de Wit, Hajar Messaoudi, Tessa Stehouwer, Alma Velic

27

We hebben ons best gedaan iedereen die ons heeft uitgeholpen te noemen. Mocht dit niet het geval zijn kun je ons mailen via schoolkrant@broekhin.nl en we zullen ons best doen de fout te herstellen.


“Tupac is een Alien”

28

Dhr. Afman

Sch??lkrant Juli 2014  

De schoolkrant van B.C. Broekhin Roermond.