Page 1

stephanie bauman

portfolio


“

I intend to provide practical and inventive solutions to design problems. I strive to supplement my learned skills with professional experience in order to create both functional and thought- provoking work. I am interested in working in a

“

creative field where innovative tactics and refined design are

+

used to convey big ideas.

E

stephanie.k.bauman@gmail.com

w stephaniebaumandesign.com

T

919. 624. 2873


WORK EXPERIENCE project designer ellumus llc

STEPHANiE bAUMAN E stephanie.k.bauman@gmail.com w

stephaniebaumandesign.com T 919. 624. 2873

EDUCATION professional degree bachelor of architecture north carolina state university Summa Cum Laude [May 2012]

undergraduate education bachelor of environmental design in architecture north carolina state university Summa Cum Laude [May 2011]

prague institute: czech republic GPA 4.0 [Fall 2010]

university of miami coral gables, florida GPA 3.9 [2007-2009]

SKILL SET computer Windows/ Mac OS Microsoft Office [ Word, Excel, Powerpoint, Outlook] Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign, Bridge Autocad Google Sketchup Revit Rhino [grasshopper]

technical Hand Drafting Computer Drafting Freehand Drawing Computer Rendering Graphic Design

tactile Model Building Bookbinding General Use of Shop Tools

additional skills Administrative Skills Organization + Prioritization Skills Strong Verbal + Written Communication Skills Ability to Manage and Delegate Tasks

Collaborate on medium to large scale mixed- use design projects to address client needs, programming, conceptual design, schematic design, and design development. Approach projects in holistic manner to integrate architecture, interior, graphics, and branding. [August 2013- present]

freelance retail upfit for luxury linen boutique opulence of southern pines @ cameron village

Responsible for the creative redesign, space planning, and product sourcing for a retail space. Prepared drawings for the fixture, lighting, electrical, and paint plans. Managed the project during construction. [January 2013- April 2013]

public relations + social media intern for yigal azrouel yigal azrouel women, men + cut25

Managed showroom, sample closet, and editorial requests. Prepared marketing materials for editors and e- commerce, contributed to social media accounts, generated sales reports. [October 2012]

assistant market editor + content coordinator fashion director kate moodie [health], “mood of living�

Managed apparel and accessories inventory for editorial photoshoots at Health Magazine. Researched brands, created visuals, and wrote articles for online lifestyle magazine start-up. Attended collection previews, covered Fashion Week, and interacted closely with public relations contacts. [July 2012- December 2012]

visual merchandiser for opulence of southern pines purveyors of luxury linens and goods Designed visual displays and served as a sales consultant for high- end linens. [March 2011- January 2012]

intern for instyle magazine czech republic office

Created trend reports, oversaw the pick- up and delivery of featured items, assisted at photoshoots. [November 2010- February 2011 Issues]

intern for the home shopping network quality + fit department

Received goods in database, measured garments, prepared top- of- production samples for fit, attended fit sessions. [Summer 2010]

AWARDS & RECOGNITION nominated for aia triangle scholarship north carolina state university [Fall 2011]

member of the golden key honor society north carolina state university [2009- 2012]

provosts honor roll university of miami [2007-2009]


dUrHAM wEllNESS cENTEr dUrHAM, NorTH cAroliNA north carolina state university [Fall 2011]

The Introspection Recreation and Wellness Center is a gym and spa located in Durham, North Carolina. Factories and warehouses populate Durham’s city fabric. The adaptation of these buildings into other uses by way of gENTrificATioN has occured. The building form is derived by mirroring and flexing the courtyard geometry from the adjacent building. Various activity centers are housed within the spaces that wrap around the courtyard- acting as a cAcooN from the busy streets. The celebration of this reflection area emphasizes the notion of public and private realms. The concept of “rEfUgE ANd rEvEAl” is carried out from the building form to the rhythm of the building’s skin. Channel glass wraps around the building diffusing light into the building’s interior spaces while still allowing for privacy. Operable windows and vents are placed along the facades of the building to accomodate for ventilation in high activity areas.


-ETBALL OUTDOOR BASKETBALL

exploded axon

EXISTING CORRIDOREXISTING CORRIDOREXISTING CORRIDOREXISTING CORRIDOR

CIRCULATION CIRCULATION

diagrams

CIRCULATION

CIRCULATION

SIMPLIFIED/ EXPANDED SIMPLIFIED/ GEOMETRYEXPANDED COURTYARD SIMPLIFIED/ GEOMETRYEXPANDED COURTYARD SIMPLIFIED/ GEOMETRYEXPANDED COURTYARD GEOMETRY- COURTYARD CARVED OPENING- OUTDOOR CARVED OPENINGBASKETBALL OUTDOOR CARVED OPENINGBASKETBALL CARVED OUTDOOR OPENINGBASKETBALL OUTDOOR BASKETBALL

STRUCTURE STRUCTURE

STRUCTURE

STRUCTURE

GEOTHERMAL GEOTHERMAL WELLS WELLSGEOTHERMAL WELLS GEOTHERMAL WELLS

CIRCULATION

CIRCULATION

CIRCULATION

CIRCULATION


RESTAURANTS

RESEARCH LAB

A

3

10

1

11 15

9

b

7 13 6

12

16

2 5

BRIGHTLEAF SQUARE 8

PEABODY PLACE

SITE PLAN

1/16”=1’

site plan

second floor plan

roof plan

PARKER + OTIS

4

LIGGET + MYERS TOBACCO CO.

14


PARKER + OTIS LIGGET + MYERS TOBACCO CO.

LIGGET + MYERS TOBACCO CO.

WEST MAIN STREET

ET

NORTH DUKE STREET

ELEVATIONS north elevation 1/16”=1’

PEABODY PLACE

PEABODY PLACE OYSTER’S OYSTER’S

WEST MAIN STREET

west elevation

PEABODY PLACE

WEST MAIN STREET

east elevation


2

1

aluminum coping epdm roofing over sloped insulation water collection drain

A

29’ 9- 1/4”

B

26’

C

24’8”

hss “6 x 6” girt double glazed translucent vertical channel glass- 2’ 3/8 deep channel flange 2” x 3” angle rigid insulation

2” interlocking rubber paving tiles 2” gravel for drainage waterproofing membrane 4” insulation 1.5” concrete

2” corrugated steel deck

drainage pipe for basketball court 4’ deep- 4’ bay vierendeel truss frame 6” light weight metal framing metal expansion clips sound absorbing suspended acoustic ceiling tiles

concrete slab pool coping/ overflow drain 2” rigid insulation 8” gravel

wall section detail

section model

D

16’3”

E

12’9”

F

11’


Nc STATE viTicUlTUrE + dEMo cENTEr rAlEigH, NorTH cAroliNA north carolina state university [Spring 2012]

The North Carolina State Viticulture and Demonstration Center doubles as a learning and leisure facility. The form of the building comes from an extended metaphor of being within the earth. The ExiSTiNg TUNNEl on the site is ExTrUdEd and serves as the major circulation path, connecting the parking lot [from accross the street] to the building, and ultimately to the private tasting room that hovers above Lake Raleigh. This path offers dirEcT ANd PASSivE iNTErAcTioN with the building and its facilities as the tunnel serves as a shared wall with the main building and offers views into the production facilities through angled skylights on the north side. The first floor houses the auditorium, permanent exhibition space, wine shop, prep kitchen, and restaurant. The bottom floor opens directly to the vines and houses wine production facilities as well as the library, classrooms, and offices.


LAKE RALEIGH TASTING ROOM

PATIO

RESTAURANT

PREP KITCHEN

PERMANENT WINE SHOP EXHIBIT BREEZEWAY AUDITORIUM LEISURE

OFFICES

CLASSROOMS

LIBRARY

INDOOR/ OUTDOOR SPACE

SEASONAL EXHIBIT WINE EDUCATION

WINE PRODUCTION

DEMONSTRATION CLASSES

GRAPE RECEIVING GRAPE CRUSHING FERMENTATION + SETTLING [VAT ROOM] WINE AGING [BARREL ROOM] BOTTLING

HOME

PLANT

CULTIVATE COLLECT

TUNNEL

PARKING


17

17

11

15

15

15

15 14

14

16

16

16

16 16

16

13

9 10 11 12 13 14 15 16 17

12

5 4

4

10

10

9

9

GRAPE DROP- 9OFFGRAPE DROP- OFF 10 STORAGE STORAGE 11 GRAPE CRUSHING GRAPE CRUSHING 12 EXHIBIT EXHIBIT 13 LIBRARY LIBRARY 14 MEETING ROOM MEETING ROOM 15 OFFICE OFFICE CLASSROOM 16 CLASSROOM 17 BOTTLING ROOM BOTTLING ROOM

1

1

8

1312

11

8

7

7

1 2 3 4 5 6 7 8

6

6

5

3

3

2

BIORETENTION BASIN BIORETENTION 1BASIN AUDITORIUM 2 AUDITORIUM BREEZEWAY 3 BREEZEWAY 4 EXHIBIT EXHIBIT 5 WINE SHOP WINE SHOP PREP KITCHEN 6 PREP KITCHEN RESTAURANT 7 RESTAURANT TASTING ROOM 8 TASTING ROOM

first floor

17

9 10 11 12 13 14 15 16 17

11

15

15

14

16

16

16

13

12

5

4

10

9

GRAPE DROP- OFF STORAGE GRAPE CRUSHING EXHIBIT LIBRARY MEETING ROOM OFFICE CLASSROOM BOTTLING ROOM

ground floor`

1

8

7

6

3

2

2


west elevation

ELEVATION_ WEST 1/8”= 1’-0”

ELEVATION_ WEST 1/8”= 1’-0”

TION_ SOUTH

’-0”

ELEVATION_ SOUTH

south elevation

1/8”= 1’-0”


tunnel section detail

section a

section b

green roof detail


wood roof 1/2” x 3 1/2” furring 16” o.c. roof membrane 6” rigid insulation 3” wood deck

3/4” wood plank flooring 8” sleepers

1/2” wood siding 1/2” x 3 1/2” furring 16” o.c. 6” stud wall

operable window

2” rigid insulation 3/4” plank wood flooring 2” sleepers 4” concrete slab 4” rigid insulation 8” gravel 8” soil drainage pipe


archaeological museum details vitoria, spain north carolina state university [Fall 2011]

This wall section and three detail drawings of the archaeological museum by Francisco Mangado in Vitoria, Spain were completed with Shawna Hammon and Douglas Crawford.


Francisco Mangado Vitoria, Spain

a

b

Francisco Mangado Vitoria, Spain

5mm laminated safety glass 10mm cavity b 6mm high strength glass

5mm laminated safety glass 10mm cavity 6mm high strength glass

100mm i-section

wenge wood floor

wenge wood floor 5mm steel angle frame

5mm steel angle frame

7mm sheet steel bent to form

145mm i-section 7mm sheet steel bent to form

2mm steel u-section

5mm steel angle plate 5mm laminated safety glass

5mm laminated safety glass

a

2mm steel u-section

5mm laminated safety glass

10mm cavity 32cm reinforced concrete slab

32cm reinforced concrete slab

6mm high strength glass

b

10mm cavity

10mm cavity

6mm high strength glass

6mm high strength glass

5mm laminated safety glass 10mm cavity 6mm high strength glass 100mm i-section

5mm steel angle frame 20mm wenge wood suspended ceiling

ARCHAEOLOGY MUSEUM

5mm steel angle frame Francisco Mangado 20mm wenge wood Vitoria, Spain suspended ceiling

4mm laminated glass panes with rice paper

20mm wenge wood suspended ceiling 4mm laminated glass

7mm sheet steel bent to form

panes with rice paper

2mm steel u-section b

4mm laminated glass panes with rice paper

Francisco Mangado Vitoria, Spain

ARCHAEOLOGY MUSEUM 5mm steel angle plate

Francisco Mangado Vitoria, Spain

32cm reinforced concrete slab

32cm reinforced concrete slab

wenge wood floor 5mm steel angle frame

100mm i-section

b

145mm i-section 7mm sheet steel bent to form 1:2 detail sections

1:2 detail sections

5mm laminated safety glass 5mm laminated safety glass 10mm cavity 10mm cavity 6mm high strength glass

a

2mm steel u-section

b 5mm laminated safety glass

a

b

a

5mm laminated safety glass 10mm cavity 6mm high strength glass a

a

wenge wood floor 5mm steel angle frame

ARCHAEOLOGY MUSEUM

145mm i-section

b

a

5mm steel angle frame

5mm steel angle plate

10mm cavity 6mm high strength glass

i-section 6mm high100mm strength glass

b

5mm laminated safety glass 1:2 10mm detail cavity sections 6mm high strength glass 100mm i-section

145mm i-section

wenge wood floor

7mm sheet steel bent to form

5mm steel angle frame

145mm i-section 5mm steel angle plate

2mm steel u-section

7mm sheet steel bent to form 5mm laminated safety glass

2mm steel u-section 5mm steel angle plate

32cm reinforced concrete slab

5mm steel angle frame 20mm wenge wood suspended ceiling

roof assembly axonometric

32cm reinforced concrete slab

laminated safety glass roof assembly5mm axonometric

4mm laminated glass panes with rice paper

10mm cavity 6mm high strength glass

10mm cavity a

6mm high strength glass

b

roof assembly axonometric

5mm steel angle frame

1:2 detail sections

20mm wenge wood suspended ceiling

4mm laminated glass panes with rice paper

7mm sheet steel bent to form

2mm steel u-section

5mm steel angle plate

32cm reinforced concrete slab

100mm i-section

145mm i-section

145mm i-section

wenge wood floor

5mm steel angle plate

5mm laminated safety glass 10mm cavity 6mm high strength glass

100mm i-section

5mm steel angle frame

Francisco Mangado Vitoria, Spain

5mm steel angle frame

Francisco Mangado Vitoria, Spain

A R C H A E O L O G Y M U S E aU M b a

ARCHAEOLOGY MUSEUM

wenge wood floor

ARCHAEOLOGY MUSEUM

ARCHAEOLOGY MUSEUM

5mm steel angle frame 20mm wenge wood suspended ceiling

4mm laminated glass panes with rice paper

5mm steel angle frame

a

a

20mm wenge wood suspended ceiling

b

b 4mm laminated glass panes with rice paper 1.5/185mm bronze sheeting with saw-tooth ribs at 150mm on center, matt waxed

25mm silkscreen printed glass

1.5/185mm bronze sheeting with saw-tooth ribs at 150mm on center, matt waxed

a 1:2 detail sections

1:2 detail sections

roof assembly axonometric

b 25mm silkscreen printed glass

1:2 detail sections

200mm concrete masonry unit

1.5/185mm bronze sheeting with saw-tooth ribs at 150mm on center, matt waxed

200mm concrete masonry unit

roof assembly axonometric 50mm insulation

25mm silkscreen printed glass 50mm insulation wenge wood floor

1.5/185mm bronze 200mm concrete sheeting with saw-tooth unit ribs at 150mm onmasonry center, matt waxed

roof assembly axonometric

wenge wood floor

25mm silkscreen printed glass

roof assembly axonometric

50mm insulation 200mm concrete masonry unit

1.5/185mm bronze

wenge wood floor sheeting with saw-tooth 50mm insulation

wenge wood floor

ribs at 150mm on center, matt waxed

25mm silkscreen printed glass

200mm concrete masonry unit

1.5/185mm bronze sheeting with saw-tooth ribs at 150mm on center, matt waxed

50mm insulation

1:2 building corner section

1:2 building corner section


ARCHAEOLOGY MUSEUM Francisco Mangado Vitoria, Spain

1.5 mm bronze sheeting,bent to form, matt waxed

40 mm concrete slab 400/400 mm to bear foot traffic

PVC supports 50 mm polyurethane insulation neoprene roof seal lightweight concrete 320 mm reinforced concrete roof stainless-steel ventilation grating spotlight as direct lighting for showcase

20 mm wenge wood boarding 20 mm wenge boarding on batten 50/50 mm steel SHS supporting structure

fluorescent tube in recess 40/40 mm steel angle 10 mm sheet aluminum

1.5/185 mm bronze sheeting with saw-tooth ribs at 150 mm on center, matt waxed

6 mm toughened glass gallery space

40/40/4 mm steel SHS supporting structure

hidden concrete column

50 mm polyurethane insulation 150 mm concrete block 75 mm cavity steel bearer 2x 13 mm plasterboard

50/80/3 mm galvanized steel RHS window frame

10 mm toughened glass 10 mm cavity 2x 6mm laminated safety glass

20 mm cedar t + g boarding, sealed


oPUlENcE of SoUTHErN PiNES rAlEigH, NorTH cAroliNA retail upfit

[Winter 2012/ Spring 2013]

Opulence of Southern Pines is a boutique that specializes in luxury bed and bath linens. The store relocated from its Cary location to a former women’s boutique. The new site is not only smaller, but now hosts Duxiana, a premier Swedish mattress company. The Cameron Village store presented multiple existing conditions from previous tenants that needed to be addressed. An existing “cloud” covered the HVAC systems in the ceiling, but offered no light, and tinted film on the glass protected goods from the Southern exposure, but left the space dim. The challenge was to MAxiMizE rETAil SPAcE, crEATE STorAgE oPPorTUNiTiES without building a back room, and oPTiMizE ANd SUPPlEMENT THE NATUrAl ligHT. Many of the fixtures were retained and or retrofitted for the new space. I prepared drawings for the fixture plan, lighting, electrical, and paint. I also managed the project during construction. The store opened in April 2013.


plan


east interior elevation

south interior elevation

north interior elevation


THE rEfiNEry SATElliTE SAloN SoUTHErN PiNES, NorTH cAroliNA conceptual design

[SUMMER 2013_ DURATION: 1 WEEK]

The Refinery is an Aveda hair salon. The business moved from a suburban location to a Main St. storefront, leaving its previous space vacant. Instead of selling the building, the owner proposed turning the space into a SATElliTE SAloN location to function as a day spa, offering services that the main salon does not provide. The owner stressed the idea of creating a practical solution for a flexible space that allowed for both social and private spa experiences. The ModUlE stations respond to that request by providing operable curtains.


EllUMUS SHANgHAi officE SHANgHAi, cHiNA

conceptual space plan + elevation study [Winter 2013]

Upholding the brANd idENTiTy and demonstrating the firm’s aesthetic through its own office design proved to be the most challenging task for this project. The small space accommodates three distinct zones; an employee workspace, a conference room, and a flexible entryway/communal table. These areas are defined by movable partitions that allow for multiple activities to occur simultaniously when closed, and for a large social gathering space when opened.


exploded axon

plan

elevation


ciTy coNNExT

bEijiNg, cHiNA conceptual masterplanning competition [SPRING 2014]

The 120,000 square meter parcel is located between the third and fourth ring road in Beijing, China. This area of the city is often referred to the “cHiNESE SilicoN vAllEy� where many tech company headquarters are located. A large university is located to the north, and a competitive high school is located to the east. A historic courtyard house sits on the south-east corner of the site, adjacent to the pedestrian street that connects to the existing shopping mall. 200,000 square meters of unsuccesful retail space occupies the basement level. Creating a compelling retail strategy with an innovative architectural expression revives and activate the parcel. Due to the size of the site, creating three activity nodes that respond to the immediate surroundings and open up the basement level allows for increased flow through the development. Since TEcHNology coNNEcTS THE PAST To THE PrESENT ANd fUTUrE, this concept is expressed through the overall programming.


existing condition

3 main plazas: past, present, future


programming strategy

1. east plaza 2. park 3. fashion retail center 4. central plaza 5. sky bridge 6. hi- tech experience 7. west plaza 8. west zone underground retail 9. supermarket 10. bar street 11. underground parking 12. ring sky bridge

site plan


west plaza

central plaza

east plaza


l1 retail strategy

b1 retail strategy

b2 retail strategy


Stephanie Bauman Selected Works  
Stephanie Bauman Selected Works  
Advertisement