__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

BØGEVANGSKOLEN NR. 1 • DECEMBER 2018


IN & AROUND BØGEVANGSKOLEN • NR. 1

IN & AROUND BØGEVANGSKOLEN

Nr. 1 • December 2018

Bladet er udgivet af:

Bøgevang 18 • 7100 Vejle Tlf: 7582 1176 • mail@bvsk.dk • www.bvsk.dk

Forstander: Annette-Louise Arnholm Mobil: 6015 2308 Email: aa@bvsk.dk Formand for skolebestyrelsen: Søren Bøge Sørensen Tlf: 2027 4666 Grafik, layout og redigering: Daniel Holm Hansen Foto: Hvis ikke andet er angivet på s. 3 (Særlig copyright notice), er billederne taget eller produceret af skolens personale. In & Around Bøgevangskolen udkommer en gang om året. Bladets mission er at fortælle om livet på skolen, samt om det der foregår i forbindelse med skolens virke - blandt andet om vores skolekreds og tidligere elever. 2


IN & AROUND BØGEVANGSKOLEN • NR. 1

INDHOLD

g

og

lys e n i p på Kirst

kse

va vo ng g i skol en gjorde m

14

S

ko len s linjer

me

nho

ld

ge

12sam

8

dam

n

en Om skol

6

t

I rø

4

Sam

arbejde og

Særlig copyright notice: Siderne 8-12: Fotos af Daniel Holm Hansen Side 14: Oprindelig udgave af grafik i toppen er hentet på pixabay.com. Kunstner: Kaz (pixabay.com/da/users/Kaz-19203/)

3


IN & AROUND BØGEVANGSKOLEN • NR. 1

Du får en velstruktureret hverdag med passende udfordringer og med stor indflydelse på netop din uddannelsesplan.

OM SKOLEN Af: Annette-Louise Arnholm, Forstander

ET, TO ELLER TRE SKOLEÅR PÅ BØGEVANGSKOLEN - VEJLE FRI FAGSKOLE På Bøgevangskolen udvikler du dig både personligt, socialt og fagligt. Vores helt særlige fokus ligger på livsduelighed og på at kunne mestre eget liv. Eleverne på Bøgevangskolen er fælles om at have særlige behov eller vanskeligheder, der gør det svært for dem at tilegne sig ny læring. Måske kommer de tilmed fra læringsmiljøer, der ikke har været tilpasset deres særlige behov og læringsforudsætninger. Hos os bliver du en del af et velfungerende fællesskab i trygge rammer med forudsigelighed og mange gentagelser.

4

På vores skole bor du sammen med ca. 60 andre unge i alderen 16-25 år, som alle indgår i flere fællesskaber – både i forhold til skole, undervisning og det sociale sammenhold, og med gode muligheder for at udnytte fritiden positivt med kreativitet, sport og bevægelse. Bøgevangskolens mål er, at vores elever både opdager, men også lærer at udnytte deres potentiale. Vores pædagogiske praksis og helhedsindsats leder de unge gennem den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse og videre til et aktivt og ligeværdigt voksenliv. Vi vægter almendannende, kreative, kropslige, musiske, tværfaglige og praktiske tilgange i undervisningen, som mest af alt er gøremålundervisning. Gennem skolens samlede tilbud, som ligeledes tilbyder mange forskellige praktikmuligheder, bliver du forberedt til et relevant og tilpasset arbejdsliv. Vores kostskole med flere huse danner en god ramme for unge mennesker i nogle vigtige år af ungdomslivet. Vi lægger stor vægt på frihed under ansvar, og som kostelev lærer du selvstændighed og socialt ansvar – uden at stå fuldstændigt på egne ben.


IN & AROUND BØGEVANGSKOLEN • NR. 1

Hos os er din personlige udvikling og identitetsdannelse i fokus, og vi hjælper dig også med at finde en god og sund aktivitet, du kan dyrke i din fritid. Skolen er for dig, der ikke er klar til en ordinær ungdomsuddannelse, som skal have opbygget en robusthed, så du kan klare dig i samfundet – og mest af alt få skabt en fremtid med indhold og livskvalitet.

HØR MERE I DAG Her i skolebladet kan du læse mere omkring dagligdagen på Bøgevangskolen, som ligger placeret i hjertet af Vejle, i gåafstand til byens mange tilbud og tæt på både bus- og togstation. Besøg også gerne vores hjemmeside for nærmere overblik og informationer om linjer, fag og fritid på Bøgevangskolen: www.bvsk.dk Vi anbefaler, at du – og evt. dine forældre – kommer på besøg. På den måde kan du selv mærke atmosfæren og stemningen, ligesom du får mulighed for at snakke med nuværende elever. DU ER MEGET VELKOMMEN TIL AT RINGE TIL OS PÅ 75 82 11 76 ELLER SKRIVE EN MAIL PÅ MAIL@BVSK.DK FOR AT AFTALE ET BESØG ELLER HØRE MERE OM SKOLEN. 5


IN & AROUND BØGEVANGSKOLEN • NR. 1

I  RØG OG DAMP PÅ KIRSTINELYST Af: Daniel Holm Hansen

6


IN & AROUND BØGEVANGSKOLEN • NR. 1

Hvert år omtrent tre uger inde i det nye skoleår tager elever og personale fra Bøgevangskolen på introtur ”ud af huset”. Målet er, at elever og ansatte bliver bedre ”rystet sammen” uden for skolens vante rammer. I år gik turen til Naturrum Kirstinelyst, der ligger i det utroligt flotte naturområde, Randbøl Hede, lidt syd for Billund.

MASSER AF OPLEVELSER Kirstinelyst byder på en masse oplevelser på selve grunden og i naturen omkring den. Derudover har de nogle kloge og søde naturvejledere. De havde, sammen med Bøgevangskolens ansatte, sammensat et program fyldt med oplevelser og lærende aktiviteter. På trods af den lange og tørre sommer var slutningen af august heldigvis blevet lidt mere normal.

Det betød, at det flere måneder lange forbud mod brug af grill og åben ild, der havde lammet grill- og outdoor-Danmark, heldigvis var ophævet, så der kunne tændes et bål. Det var et stort hit blandt alle, for der er altså noget over at sidde og kigge på gløderne i et bål, mens man lader tankerne vandre og hyggesnakker med hinanden. Efter en veltilberedt frokost slappede nogle af i de hyggelige shelters, mens andre fornøjede sig med Kirstinelysts mange aktiviteter - for eksempel et kæmpestort kryds-og-bolle-spil.

BILLEDER FRA TUREN På Bøgevangskolens online billedgalleri kan du se flere billeder fra den dejlige dag på Kirstinelyst. Du finder galleriet via skolens hjemmeside, www.bvsk.dk, hvor du klikker på ”Billeder” øverst til højre på siden.

7


IN & AROUND BØGEVANGSKOLEN • NR. 1

 BØGEVANGSKOLEN GJORDE MIG VOKSEN Af: Daniel Holm Hansen

8


IN & AROUND BØGEVANGSKOLEN • NR. 1

Foran mig sidder en smilende og livsglad ung mand. Han hedder Tobias Bønnelykke, er 21 år og arbejder til daglig i Rema 1000 i Bredballe. Tobias er ikke vant til at blive interviewet. Det tager han dog i stiv arm, for han er blevet meget mere udadvendt, end han var som teenager. Det skyldes dels et ophold på en efterskole, og dels de tre år Tobias var elev på Bøgevangskolen. Tobias startede på skolen i 2015, efter at en ven havde fortalt ham om skolen. ”Det var dejligt at gå på Bøgevangskolen, for der forstod lærerne mig, og hvis man havde brug for lidt luft, skulle man bare sige det til læreren. Det var ikke som på en almindelig skole, hvor man bare skal sidde ned i flere timer. Og så lærte man alle mulige ting på en god måde.” Bøgevangskolen er en fri fagskole for unge med særlige behov, så den passede rigtig godt til Tobias. ”Der er mere stille og roligt her, og man får et rigtig godt bånd til lærerne og de andre elever. Og så er der faste rammer og hjælp til de ting, der er svære.”

EN SVÆR OMSTILLING Jeg spørger Tobias, hvad han mener. Han svarer, at især alt det der følger med at blive voksen, kan være svært at forstå og endnu sværere at klare.

Siden han forlod Bøgevangskolen, har Tobias boet for sig selv i en lejlighed i Vejle. Det var en meget svær overgang, pludselig at skulle være ansvarlig for at komme i seng i ordentlig tid og at få klaret alle de dagligdags opgaver. ”Bøgevangskolen har lært mig alt det jeg ved om at lave mad, at komme op og på arbejde om morgenen og at få gjort rent,” siger Tobias, der indrømmer, at det alligevel var svært pludselig at stå på egne ben. Men uden Bøgevangskolen havde han slet ikke kunnet styre sin økonomi eller at komme op hver morgen klokken 6 for at møde på arbejde klokken 7.

9


IN & AROUND BØGEVANGSKOLEN • NR. 1

men ikke klogere på fremtiden. Det ændrede sig dog i løbet af tiden på Bøgevangskolen. ”Vi lærte en masse ting på Bøgevangskolen, som vi skal bruge som voksne. Og så kom vi i praktik forskellige steder, så vi kunne lære om det at have et arbejde, og finde ud af hvad vi var gode til. Jeg fandt ud af, at jeg elskede at have med mennesker og varer at gøre. Det er dejligt at kunne hjælpe folk i butikken,” siger Tobias med et stort smil. Og så er det et arbejde, der passer godt til mig, fordi man lærer tingene ude i butikken og ikke på en skole.”

”De første par måneder var jeg lidt for meget på netbutikkerne i starten af måneden, når der kom penge ind på kontoen. På skolen havde jeg lært noget om penge og opsparing, og pludselig kunne jeg se, hvor nødvendigt, det var. Nu er jeg blevet god til at styre pengene og til at huske, at jeg ikke skal være sent oppe, dagen før jeg skal på arbejde.” Tobias smiler, og tilføjer: ”Bøgevangskolen har gjort mig voksen.”

FRA PRAKTIK TIL UDDANNELSE Før Tobias startede på Bøgevangskolen, vidste han ikke, hvad han skulle efter skolen. Han vidste, at det ikke skulle være en almindelig uddannelse med en masse skolegang, men hvad skulle han så? Årene på efterskolen gjorde ham mere udadvendt og mindre genert, 10

Og de tre praktikker i butikker med vidt forskellige varetyper, gav Tobias blod på tanden for at prøve mere: ”Nu er jeg i virksomhedspraktik i Rema 1000 i Bredballe indtil nytår, og til januar starter jeg så i rigtig praktik her, fordi jeg starter på EGU.” EGU står for ”Erhvervsgrunduddannelserne” og er en to-årig uddannelse, hvor langt det meste af tiden foregår i praktik. Det passer Tobias rigtig godt, at der kun er en lille smule skole.


IN & AROUND BØGEVANGSKOLEN • NR. 1

EN MODEN, UNG MAND Tiden på Bøgevangskolen har i den grad forvandlet Tobias. Væk er den meget generte og indelukkede dreng, og frem er trådt en udadvendt og på mange måder livsklog, ung mand. Gang på gang har han overrasket mig med dybsindige tanker om fremtid og livet som voksen. For eksempel udtaler Tobias som var det den støørste selvfølge, ”at man jo bare skal tage en dag ad gangen” i stedet for at lægge meget langsigtede planer for sit liv. Store ord for en ung mand på 21 år.

Tobias har lært meget om det at blive voksen, som mange af hans jævnaldrene på gymnasier, HTX og sågar universiteter endnu ikke er nået til. Han er moden på en særlig måde, og ser meget lyst på livet. Eller for at bruge hans egne ord: ”Jeg har fået meget mere lyst til at møde livet og få noget ud af det. Det lærte jeg på Bøgevangskolen.” Og således imponeret over forvandlingen til en moden, ung mand afslutter jeg interviewet med Tobias Bønnelykke. Rema 1000 i Bredballe er heldige, tænker jeg, og Tobias går bestemt en lys fremtid i møde.

11


IN & AROUND BØGEVANGSKOLEN • NR. 1

 SAMARBEJDE OG SAMMENHOLD Af: Daniel Holm Hansen

12


IN & AROUND BØGEVANGSKOLEN • NR. 1

MÅLGRUPPEN Skolens målgruppe er unge med særlige behov. Eleverne har ofte brug for hjælp til at kunne klare et liv som voksen i en verden, der for mange er ufatteligt stor og forvirrende. En del af den hjælp som Bøgevangskolen giver de unge, er netop at forstå værdien i at være en del af gode og positive fællesskaber. En af måderne Bøgevangskolen hjælper eleverne ind i positive fællesskaber på, er ved at hjælpe dem med at finde gode og sunde fritidsaktiviteter uden for skolens rammer.

DET FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB En af Bøgevangskolens værdier er det forpligtende fælleskab. Udgangspunktet for dette er en positiv indstilling til, at når mennesker er sammen om noget, kan og er de mere, end hvis de var alene om tingene. Skolens elever kommer fra vidt forskellige kår og med mange negative oplevelser i bagagen, såsom mobning og besvær med at klare skolegangen. Bøgevangskolens opgave er at møde eleverne i øjenhøjde, og vise dem at et stærkt, positivt fællesskab er en vigtigtig grundsten i livet og at fællesskab forpligter.

Skolen træner også eleverne i at indgå i et arbejdsliv eller en uddannelse, ved at give dem værktøjerne til at kunne samarbejde. Begge indsatser giver eleverne viden om, at fællesskaber og sammenhold er vigtigt, og at udbyttet afhænger af deres egen indsats. Kimen til det forpligtende fællesskab lægges i hverdagen på Bøgevangskolen, og planten høstes hele livet igennem.

13


IN & AROUND BØGEVANGSKOLEN • NR. 1

Erhvervslinjen er særligt rettet mod, at eleverne kommer tættere på et job eller finder en praktikplads.

 SKOLENS LINJER Bøgevangskolen har tre linjer, som eleverne er delt ind på: ”Anderledes 10.-klasse”, STU Basislinjen og Erhvervslinjen. Alle linjer har det tilfælles, at de har fokus på personlig udvikling og afklaring i forhold til fremtidig uddannelse og job. Eleverne er kostelever, hvilket vil sige, at de bor i skolens bygninger ligesom på efter- og kostskoler. Alle elever har eget værelse, som man har ansvar for ser pænt og ryddeligt ud. I fællesområderne deles man om oprydning og rengøring. Typisk går eleverne på Bøgevangskolen i tre år. Første år er et basisår, hvor STU-elever og eleverne i 10. klasse undervises og bor sammen. På andet og tredje år fortsætter man som STU-elev eller på Erhvervslinjen. 14

Alle elever, uanset linje, har en lang række fag, som de ”deler med hinanden”. Det vil sige, at man som elev på Bøgevangskolen ikke kun er sammen med ens stamhold - tværtimod. Man er ofte sammen på kryds og tværs af linjer og årgange. På den måde styrkes elevernes personlige kompetencer og personlige bånd knyttes. Undervisningen på Bøgevangskolen er inddelt i obligatoriske fag, valgfag og en lang række temauger og fælles pædagogiske aktiviteter. På næste side kan du læse mere om, hvilke fag linjerne arbejder med, og hvilke valgfag eleverne kan vælge sig ind på. På skolens hjemmeside, www.bvsk.dk/indholdsplaner, kan du læse mere om Bøgevangskolens fag, aktiviteter og temadage.


IN & AROUND BØGEVANGSKOLEN • NR. 1

ALLE LINJER

BRANCHEFAG

Alle linjer undervises i BOTRÆNING, PRAKTIK, VEJLEDERTID, ALMEN DAGLIG LIVSFØRELSE samt IDRÆT.

Alle linjer undervises i INDUSTRI OG HÅNDVÆRK, BEKLÆDNING & DESIGN samt GASTRONOMI.

Derudover deltager alle i de pædagogiske aktiviteter, herunder morgensamling, temadage og lejrskole.

På disse hold arbejdes der med praktisk gøremålsundervisning. Det sker på små hold i vores værksteder.

VALGFAG På valgfagene arbejdes der på tværs af stamhold og årgange, og eleverne vælger fag efter egne interesser og personlige mål. Fagene, man kan vælge mellem, er: MUSIK, DANSK/MATEMATIK/ENGELSK, CARE, GAMEDESIGN, KREA og MOTION & OUTDOOR.

15


L

VAN E G BØ M O .D K K RE S E V M ET W.B G W E PÅ W ÆS M

EN L O K GS BLIV BØG MEDLEM EVAN AF SKOL GSKOLEN EKRE S D S: RING ELLER TIL HEIDI PÅ MAIL PÅ: H 7582 117 6 H@B V S K.D K

BØGEVANG 18 • 7100 VEJLE TLF: 7582 1176 • MAIL@BVSK.DK •WWW.BVSK.DK

Profile for Skævt

In & Around Bøgevangskolen  

In & Around Bøgevangskolen er et skoleblad med udsyn. Vi dækker ikke kun det, der foregår på Bøgevangskolen (Vejle Fri Fagskole), men også d...

In & Around Bøgevangskolen  

In & Around Bøgevangskolen er et skoleblad med udsyn. Vi dækker ikke kun det, der foregår på Bøgevangskolen (Vejle Fri Fagskole), men også d...

Profile for skavt

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded