Page 1

.biz/e-store

e-store/ Cleckshop.com Cleckshop.com е интерактивен онлайн магазин, който не само предлага разнообразни продукти на потребителите си, но е и място, където те могат да споделят идеите, предпочитанията, мнението си и да станат част от общността на urban културата. Александър Кюркиев, собственик на магазина, разказва пред Маргарита Томова повече за идеологията на сайта и защо грижата за отделния клиент е толкова важна. .biz: Откога съществува вашият магазин и какви стоки предлага? АК: Cleckshop.com стартира през Октомври 2009 година. Cleckshop.com е независимо управляван проект, опериращ в сферата на градските спортове и уличната култура. Основната цел на проекта е да предлага всичко необходимо за развитието и прогреса на млади таланти в сферата на скейт, сноу, сърф и Bmx спортовете, графити и street art, както и предлага продукти на водещи марки в света на уличната мода. Cleckshop.com е платформа, където артисти предлагат собствените си творби на широката аудитория. Арт секцията e в постоянен процес на разработка и включва творби в различните сфери от urban културата – фотография, графики, платна и други, като същевременно се публикуват профили на авторите. .biz: Кое е вашето най-голямо предимство спрямо конкуренцията? АК: Cleckshop.com е включен и промотиран във веригата на всички други съществуващи проекти на нашата фирма - майка - Sandomax Distribution Ltd. (www.sandomaxdist.com, www.skatebg.com, www.virusskateboards.com, www.skatebgzine.com, www.hightimesthemovie.com, www.skatebgawards. com) , като е автоматично захранен с база данни, надхвърляща 12 000 потребители. Cleckshop.com е включен и промотиран във веригата на всички наши партньори от средите на сноу, скейт, сьрф, арт и музика. .biz: Какъв е социо-демографският профил на вашите клиенти? АК: Млади хора от цялата страна с интерес към екстремните спортове, уличната култура и изкуство, уличната мода и хубавите неща от живота. .biz: Как се развиват онлайн продажбите в България през последната година? АК: Ние се занимаваме с онлайн продажби от 2005 година. За последните две години определено все повече хора свикват с удобството да пазаруват в интернет. Имаме клиенти от цялата страна и много от тях са на десетки километри разстояние от магазини за подобна екипировка. Практически излиза много по-евтино и удобно да пазаруваш в интернет, въпреки куриерските разходи. .biz: Имате ли собствена складова база? АК: Да, разполагаме с 300 кв. метра складова база в центъра на София.

10 10

.biz юли 2011 .biz юли 2011

.biz: Какви трудности среща електронната търговия в България с доставките? АК: Като цяло сме доволни от обслужването на куриерите, с които работим. Основните проблеми са два - все още няма добре разработена куриерска схема за “multidrop service”. Това означава , че куриерските фирми все още нямат установена практика за взимане на пратки от различни места и доставката им на такива на преференциални цени. Все още всеки отделен адрес се таксува като отделна заявка. Друг основен проблем при нас е обслужването на клиенти под 18 години. Тиинейджърите са основна част от нашата клиентела, но тази възрастова група е и с най-висок риск за обслужване. Много пъти те променят мнението си, когато куриерът е вече на вратата - и всичко се връща при нас за наша сметка. След годините вече имаме установена практика на потвърждение от родители, но риск винаги има. .biz: Следенето на потребителските предпочитания нарушаване на личната свобода ли е, или удобство за клиента? АК: Според мен не би трябвало да има притеснения от подобен характер. Ние сме наясно с предпочитанията на нашата клиентела и зареждаме само селектирани продукти. Понякога се налага да проучим интерес към нещо ново и го правим чрез анкети и допитвания в социалните мрежи. .biz: Как най-често плащат клиентите в България (с наложен платеж, дебитна/ кредитна карта)? АК: Най- често клиентите ползват услугата “наложен платеж”. Вече куриерските фирми предлагат и опцията да пробваш или прегледаш дадената стока преди да си заплатил – това определено помага, когато купуваш нещо онлайн.

които или не предлагат почти нищо или претендират, че са заредени, но всъщност стоката им присъства само под формата на изображения. Това само обърква излишно потребителите и те губят доверие в този тип пазаруване. Предизвикателствата са естествено неограничените възможности, които предлага интернет. Нашата система е направена по начин, по който може да се работи от всяка една точка на света. .biz: Смятате ли да добавите нови категории стоки в магазина си? АК: Определено смятаме да развием много нови идеи в магазина си. .biz: Каква маркетингова стратегия следвате за налагането на марката на вашия магазин? АК: Основната стратегия, на която сме заложили, е имиджът ни. Нашият проект е изграден изцяло “custom build”. Ние не използваме готови темплейти за нито един от нашите сайтове. Това е единственият начин да се открояваме от безбройните еднолични онлайн магазини. Вярваме, че въпреки онлайн статуса на магазина ни, клиентът трябва да се чувства комфортно при посещение в сайта. Много онлайн търговци не оценяват важността на това – и залагат на безплатни темплейти. Cleckshop. com също така партнира с редица културни проекти, спонсорира събития, рекламира в списания както и организира серия от едни от най популярните клубни партита Cleckshop Party Kings.

.biz: Каква е сигурността на плащанията онлайн във вашия магазин? АК: Всички плащания с кредитни и дебитни карти се извършват чрез нашия акаунт в EPay или Paypal, които са едни от найдобре защитените системи за разплащане в интернет.

.biz: Планирате ли да разширите дейността си към други държави (версии на сайта на други езици)? АК: Нашият сайт оперира на български и английски от самото начало. В момента планираме разширение на пазара си – много от куриерските фирми отвориха офиси в редица държави в Европа и цените за доставки започват да спадат. Ние сме много внимателни и се съобразяваме с политиката на дистрибуторите, с които работим в България, защото много от тях имат уговорки с централите в Европа за различните пазари.

.biz: Кои са най-големите проблеми и предизвикателства пред електронната търговия в България? АК: Проблемите се пораждат от прекаленото засипване на пазара с “онлайн” магазини,

.biz: Къде ще бъде cleckshop.com след 10 години? АК: Надяваме се, че магазинът ни ще се развива успоредно с развитието на интернет като цяло.


.biz/e-store Отблизо Cleckshop.com

1

Изчистен и опростен дизайн, който дава възможност на потребителите да направят бърз и ефективен избор;

2

Визуално представяне на всички артикули, което е изключително важно при продажбата на такъв тип стоки (дрехи, обувки, спортни принадлежности);

3

Създаване на потребителски акаунт, който дава възможност на клиента, както да проследява поръчките си, така и да споделя с нас мнението си за нашите стоки;

4

Блог с новини, в който информираме клиентите си за всички новости, свързани с нови тенденции, артикули и колекции продукти;

5

Грижа за клиента - oсновната цел на проекта е да предлага всичко необходимо за развитието и прогреса на млади таланти в сферата на скейт, сноу, сьрф и Bmx спортовете, графити и street art, както и предлага продукти на водещи марки в света на уличната мода.

A K Ц Е Н Т И

Избор на размер

Търсене по марка Всеки потребител, който е фен на конкретна марка може за секунди да осъществи търсенето и да види като резултати само наличните продукти на съответната марка.

Двойна навигация

Сайтът предоставя опция за избор на размер от всички налични, като по този начин клиентът може да разбере какви налични цветове и размери има и да купи продукта, който наймного му харесва.

Сайтът е разделен на секции (вертикално), представляващи тематичните раздели на сайта, всяка от които съдържа категории и подкатегории на продуктите. Това дава възможност на клиентите бързо и лесно да изберат артикул, дори и да не знаят каква точно марка търсят.

11

.biz юли 2011

Cleckshop Interview  

Recent interview with Alex Kyourkiev- chief Cleckshop.com

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you