Page 1

Skandinaviska

1

1

Mars no. 4/29 2013 Utkommer var 14:de dag


2

Ricokebap.jimdo.com

2


3

KÄRA LÄSARE! Påsk nummer och Tema Restaurang! Så fort ni öppnar Bladet den här gången kommer ni märka det, den är inte som vanligt. Personligen tycker jag att det är riktigt roligt att så många restauranger valt att gå med i vårt temanummer, som faktiskt är det första tema nummer vi har. Det har gjort att det här numret har lite mer annonser en normalt, men då pratar vi inte vanliga annonser, utan en liten text finns tillagd på de som önskat där vi berättar lite om restaurangen och maten de serverar där. Att vi har ett temanummer är mycket tack vare er läsare, många är de som mailat in och saknar vår restaurangtest. Och vilket nummer skulle vara bättre än påsk numret, då kommer massor av turister, många som inte har varit här förut, så då passar det bra att lägga in det många läsare saknar i det här numret samtidigt som vi kan ge turisterna i vår stad en hjälpande hand. På tal om påsk, vet ni att det är den tiden på året det kommer flest turister till Torrevieja. Många Madridbor passar på att komma ned till sina semesterbostäder och njuta av havet, nu när vintern är över och våren har kommit. Något jag själv ska göra nu med en kaffe på terrassen och ”fira” att detta nummer av Bladet gått i tryck.

Glad Påsk till er alla från oss alla(2)! Monicha & Bessie Utg iva re & R eda ktör: M onich a Blomberg Annons er: Be ssie Lai ne be ssie@ skandi navi ska -bladet.c om Konta kt: 698 779 822

3

post@skandin avi ska -bl ade t com www. skandin avi ska -bladet.c om ISSN 2001- 4058 –S E


4

Nu kan du ”trycka gasen i botten” Socialtjänsten i Spanien undersöker en rad chockerande våldtäkter och sexuella övergrepp mot barn. De påstådda incidenterna ska ha ägt rum i en grundskola i Andalusien, där två pojkar 8 och 11 år ska ha blivit våldtagna av en 12 årig skolkamrat. Två flickor, båda 5 år, tros också ha utsatts för sexuellt våld. Fadern till en av de inblandade flickorna, har desperat kämpat för att få rådgivning och hjälp för alla barn, inklusive den 12-åriga pojken som påstås ha begått de chockerande brotten. Pappan har i engelsk press sagt: "Det är först nu, månader efter de händelser som socialtjänsten utreder. "Alla inblandade föräldrar har varit missnöjda då pojken fortsatt att gå i samma skola, men skolan uppger att de var maktlösa att göra någonting åt det.

Bild från 40-talet

4

Pappan uppger också att polisen vägrat ta emot en anmälan om händelsen. Han tillade: "Vår främsta angelägenhet har varit att få hjälp för barnen, inklusive pojken som har uppges ha begått brotten. "Hela episoden har varit förödande för alla inblandade familjer och jag förstår att det är ett mycket känsligt och obehagligt fall, men vi behöver hjälp och stöd från de spanska myndigheterna för att lösa detta på bästa möjliga sätt." Eftersom pojken som begick övergreppen är under 14, har spanska polisen har inga befogenheter att vidta åtgärder. Socialtjänsten i staden händelserna inträffade har bekräftat att de undersöker anklagelserna och har talat med alla berörda familjerna.

Nu kommer via rapidas, sträckor på motorvägen där det blir tillåtet med 130 km/h. Det är DTG som har gjort en grundlig genomgång av de nuvarande hastighetsgränserna, och nu föreslår ändringen. Den nya hastigheten kommer att gälla endast för personbilar och motorcyklar. Det kommer att krävas att alla i bilen har säkerhetsbälte, personer som har tex. medicinska skäl för att inte använda bälte, är inte undantagna regeln om bälte vid 130 km/h även för taxi passagerare gäller bälte. De nya reglerna kan hjälpa de konkurshotade motorvägarna att få in fler bilister som vill stampa gasen i botten och bränna mer bensin, antalet bilister som väljer motorvägen har de sista fem åren minskat med 30 procent. Förutom de nya fartsbegränsningarna kommer vissa radarvarnare förbjudas att installera i bilen.


TEMA-RESTAURANG 5

Hög klass, klassiska smaker i modern tappning Så skulle man enkelt kunna beskriva Niki Beach och dess mat, men det är mycket mer än så... Vi serverades några ”provrätter” som alla smakade underbart, vi var fyra på provsmaket och alla hittade sin egen favorit. Generellt kan man säga att alla rätter var smakrika utan att för de skull vara starka, rätterna var både svenska och internationella alla presenterades med en väl jobbad uppläggning. Portionerna är inga ”små franska” och priset ligger bra till, utöver detta är det en härlig miljö att sitta i på soliga dagar och titta ut över småbåtshamnen. En av höjdarna var Pollo Collosal som vi varmt rekommenderar er att prova! 5


6

V a r d u d ä r, e l l e r s k MINI-MÄSSA För första gången arrangerade Kjetil Hammre och Danish Design skandinavisk mini mässa 8-9 mars, vädret strålade ikapp med nöjda företagare och besökare.

Foton: Alexander Ottosson & Monicha Blomberg

6


7

a du dit? HETA TIPSET!

SVENSKEN VID HAVET har startat upp med biff buffe på onsdagar mellan klockan 18.00-21.00 priset är 13,95€

Två av modellerna, konferenciär var Anitha Kroglund

Dags för ny tapasrunda

Bild: Bessie Laine

Bild:torrevieja.es

Cristina kläder På Gallerian hade mannekänguppvisning torsdagen den 14 mars, många damer slöt upp för att titta på vårens nyheter. Hela året kommer det bli festligheter på Gallerian, då det skandinaviska centret fyller 10 år i år. 7

I lördags öppnades anmälningstiden för de restauranger som vill vara med i vårens tapas runda. Rundan går 18—28 april


8 TEMA-RESTAURANG

Buffé med variation

Korvkorre…

Lilla slog till igen

Svensken vid havet bjöd på en mycket prisvärd buffé, där utbudet var stort. På buffen fanns både fisk och kött och köket visade sig från sin bästa sida. Söndagar till lunch kan du njuta av denna välsmakande buffé, och övriga dagar serveras dagens till en glimt av havet i en härlig miljö. Eller varför inte njuta en kväll på terrasen!

...i modern tappning. Tyvärr så blev det här ett missförstånd med vilket datum vi skulle komma, vi kom när det var stängt, och tiden innan tryck räckte inte till… då et förra veckan var två helgdagar. Därför har vi tyvärr inte kunnat testa Senap & Ketchup, men vi lovar att det kommer till nästa nummer!

Ibland när man återvänder , kan det upplevas annorlunda, men Lilla stod sig även i det här testet. Som vanligt serverade Micke en mycket vällagad måltid på den lilla mysiga restaurangen. När vi besökte lilla åt vi Toast Skagen och oxfile Cafe de Paris. Att man dessutom blir väl bemött, gör att man lämnar Lilla nöjd!

8


TEMA-RESTAURANG 9

Spansk Husmanskost

Kaffe i solen

Återkomsten

Asturias serverar många specialiteter från precis som namnet säger, Asturias. Typisk Spansk husmanskost med ibland en liten modern tuschs. Här kan man njuta av en stor terrass och vänlig personal. Festvåning, dans, underhållning… mycket händer för att underhålla och roa gästerna. Asturiansk cider, där glasen bara fylls en halv centimeter var en kul grej.

Bar Ruso är en typisk Spansk bar, ingen mat serveras men lite tilltugg går att få, dagen vi var där serverades hemmagjord tortilla, stort plus att det inte serverades köpt. Gott spanskt kaffe kan njutas på den nybyggda terrasen eller bord framför kyrkan. Inne fyllt av äldre spanjorer och spartansk inredning. Trevlig ute miljö.

Erkännas bör väl direkt att Hörnet för några år sedan var min favoritrestaurang, men sedan föll den som många saker i glömska. Men den här gången ska jag komma ihåg, vällagat, modernt med fina uppläggningar och ett glatt leende från servitören. Även här fick jag höra att jag inte var en mästerkock, Bättre en mammas! Shakira om köttbullarna. Läs mer i rep. Nästa nummer.

9


10

Turistförbundet Costa Blanca har deltagit i ”Spaniens dag” i Oslo, för att förstärka den norska

turismen till vårt område. Initiativet, som anordnades av det spanska turistbyrån i Norge, vänder sig till både proffs och turister och åtföljs av en vinmässa med spanska viner. Flygbolag, researrangörer och stora norska myndigheter har samarbetat på detta PR-jippo. Costa Blanca deltog för att uppmuntra destination

10

Spanien, Joaquín Albaladejo vice ordförande regional turism på Costa Blanca, säger "den norska marknaden är särskilt viktigt för provinsen Alicante, våra varma vintrar tillsammans med vår livsstil har en mycket kraftfullt attraktion för norrmännen". Wines of Alicante tillsammans med Costa Blanca turism, bjöd på föredrag och provsmak.

21 mars 1829 drabbades Torrevieja av en förödande jordbävning som dödade nästan 400 personer och cirka 3000 hus kollapsade, Torrevieja ligger i en av de regioner i Alicante - Vega Baja där det registrerats flest jordbävningar de senaste 200 åren, enligt National Geographic Institute.

Bilbrand på Calle Fragata Tisdagen den 12 mars vid middagstid startade en bilbrand på C/ Fragata korsningen Avenida de la Purisima. Orsaken till branden är okänd.

5 mars 2013, showen kan börja. Dagen då det simulerades en falsk jordbävning i Torrevieja, jordbävningen


11

hade sitt epicentrum 7 kilometer S-W utanför Torreviejas hamninlopp. 500 personer deltog i övningarna däribland; brandkår, polis, civilgardet, räddningstjänst, nationella och internationella volontärer och representanter för vissa grupper som företagsledare och taxichaufförer. Det simulerades strukturella skador på hem, skolor, bilar, N-332, dricksvattnet och klockan 10.20 slogs mobilnätet ut i en timme. I närheten av sportcentret installerades ett fältsjukhus. Flera skolor evakuerades, Virgen del Carmen evakuerade 450 elever på två minuter. För att övningen skulle bli mer verklighetstrogen använde dig sig av högtalare med inspelat ljud från en 11

jordbävning i Mexiko med 7,2 på richterskalan. Att brandlarmet går och eleverna kontinuerligt ut-

lägenhet på fjärde våningen, ingen person kom till skada. I övningen som var avsedd för att få fram dokument med praktiska råd till allmänheten vid allvarlig katastrof deltog cirka hundra frivilliga, som utnyttjades som jordbävningsoffer. Varje år drabbas Torrevieja av mer än 10 jordskalv, om än nästan omätbara.

rymmer skolorna är inte en övning som brukar genomföras i Torrevieja, nej det har aldrig gjorts tidigare. På Avenida Paris hade en bil krossats under rasade stenar och betong – brandmännen fick här öva på att ta ut mannen som var fast i bilen. De dåliga väderförhållanden förhindrade dock den del av övningen där en skogsbrand skulle släckas med stöd från en helikopter. En eld som inte var simulerad uppstod också under övningarna på Avenida av Gregorio Marañón i en

Text: Monicha Blomberg

Foto: Fernando Guardiola

Regeringen säger nej till höjd moms 2013 trots påtryckningar från EU Europeiska kommissionen anser att Spanien bör höja den moms som infördes så sent som i september i fjol. Kommissionen anser att Spanien måste göra mer för att få sin ekonomi i balans, och har förslagit att fler varor och tjänster bör beläggas med den högsta momsen på 21 procent. Spaniens finansminister Luis de Guindos PP avvisar förslaget.


12

11 mars 2004 – Korruptions T-shirt Gangsterboss i kobombattentatet ett skämt eller ly- kainhärva gripen i sande affärside? Malaga i Madrid Den 11 mars var det nio år sedan bombattentatet i Madrid. Bomben i ett antal tågvagnar vid stationerna Atocha, El Pozo och Santa Eugenia detonerade straxt efter halvåtta på morgonen.

Vid attentatet dödades 191 personer och 2 050 skadades. Många av de omkomna var illegala invandrare vilket försvårade identifieringsarbetet då många familjer var rädda att de skulle bli utvisade om de gav sig till känna. Tre dagars landssorg utlystes i Spanien. Fortfarande är det nära hundra personer som går regelbundet till psykolog efter attentatet och av dessa uppger nära hälften att de mår sämre nu än precis efter bombningen. Runt om i Spanien skedde flera händelser för att hedra bombattentatets 12

T-shirten med ett tryck av Barcenas ökända redovisningsprinciper sattes ut på twitter, på mindre än två timmar hade bilden mer än 20 000 visningar.

Bilden sattes in av en ung arbetslös från Sevilla, som ett skämt, men så började folk fråga vad de kostade. På en vecka såldes 200 tshirts för 20 euro styck.Den arbetslösa som inte har något företag tjänar 3 euro per t-shirt och uppger till media att alla pengar han får in nu kommer gå till välgörande ändamål. Men den unge mannen har nu patentsökt trycket och hoppas att i framtiden kunna tjäna pengar på korruptionen. Mannen säger vidare att han inte kan se något problem med upphovsrätten, ” Barcenas sa i domstol att skriften inte är hans, och jag skulle vilja se den som vågar stå upp och ta ansvar”

Den förre gangsterbossen och ledaren för Södertäljenätverket har gripits i Spanien. Han misstänks ha smugglat in ett par hundra kilo kokain till Frankrike. Den 39-åriga mannen har varit efterlyst sedan den 21 februari och greps den 5 mars på Costa del sol, i ett samarbete mellan svensk och fransk polis. Mannen misstänks vara en del i en liga som smugglade ett par hundra kilo kokain som beslagtogs i franska Dunkerque 2011. Enligt polisen har mannen pendlat mellan Colombia, Venezuela, Spanien och Södertälje sedan mitten av 2000-talet. Den senaste tiden har han bott i en hyrd lägenhet i en privat villabostad i närheten av Malaga. Han befinner sig nu i spansk arrest i avvaktan på att Frankrike ska begära honom utlämnad. Nu riskerar han fängelse i upp till 30 år.


TEMA-RESTAURANG 13

Roliga och smakfulla kombinationer Que Tal är en av de nyaste svenska restaurangerna i Torrevieja, men har på kort tid blivit populär bland både skandinaver och spanjorer, då deras kök går ut på att kombinera det bästa ur dessa två världar. Vi åt ett 10-tal olika tapas som vi var mycket nöjda med. Är man inte så hungrig kan man äta tapas eller bara något att dricka, samtidigt som man kan sitta på teatertorget och njuta folkvimlet.

13


14

Lo Ferris – naturpark Tre och ett halvt år i fängelse för mord på en Litauisk medborgare, så lyder den slutgiltiga domen från ett mordfall i Orihuela Costa 2007. Mordet skedde den 27 mars 2007 i en bostad i La Regia, Orihuela Costa. Den man som nu är 30 år och erkänt sig skyldig till mordet började argumentera med det då 42 åriga offret, det hela slutade med att 30 åringen gav sig på offret med slag, till sin hjälp använde han hårda föremål och två landsmän dök även upp på adressen för att delta i misshandeln. 30 åringen har även vid tidigare tillfällen attackerat och misshandlat offret. I domen från 2011 fastställdes att slagen var utförda på ett sådant sätt att det var uppsåt att döda den 42 åriga mannen. Efter attacken transporterade 30 åringen den livlösa kroppen till parkeringen utanför Hospital Torrevieja, där han lämnade offret livlös på marken och flydde från platsen. 14

Svaranden gäckade polisen och höll sig undan genom att fly från landet. Domaren i Torrevieja utfärdade en europeisk arresteringsorder på mannen som slutligen kunde gripas den 17 juni 2011 i Dublin, Irland. Mannen utlämnades till Spanien och dömdes i en rättegång den 15 juli 2011 till 12 års fängelse för mordet i Orihuela Costa. Nu har målets tagits upp igen, och domaren i Elche har sänkt svarandes straff från tolv år till tre år och sex månaders fängelse, mannen har redan avtjänat Carcassonne nästan två år av sitt straff, då försvaret hävdat att mannen handlat delvis i självförsvar. De två andra inblandade i dödsmisshandeln dömdes till fem år vardera i första rättegången som hölls i Torrevieja och fick ingen sänkning av straffen. Den mördade mannens dotter har dömds till ett skadestånd på 180.000 euro.

Socialistiska ledamöter i Torrevieja har lämnat in en begäran om att göra Cala lo Ferris till ett skyddat naturområde.

Förutom ett naturskönt värde som en av de få orörda vikar som finns kvar på kusten har Lo Ferris ett system av sanddyner, palmer och timjan. 2009 var sista gången palmerna räknades i området, då var de 344 stycken. Palmer som kontinuerligt försämras, utan att det genomförs några underhållsåtgärder, menar de socialistiska ledamötena i sin begäran. För bara en månad sedan stängdes biltrafiken av mellan Mar Azul och Punta Prima, nu får man ta stora vägen istället för att leka safari i Lo Ferris sanddyner.


15

15


16

Handen på hjärtat! Hur duktiga är vi egentligen på att ”turista” i vårt eget område? Vet vi var vi hyr en cykel, om vi vill ta picknic korgen och ge oss ut på en tur, har vi varit på vinprovning. Vi har sammanställt ett mycket litet utbud, utöver detta finns massor av mer utflyktsmål och andra event här på Costa Blanca. ALFERIA CERAMICA: Här hittar du rationellt hantverk av spansk keramik, barnen som besöker får hjälpa till med tillverkningen. Calle pais Valenciano 127 AGOST (Alicante). Tel. 965 691 908. AQUOPOLIS: Vattenland även för de minsta. Öppet juni-juliaugusti. Avda. Delfina Viudes 99, Torrevieja Tel. 902 345 008, under 3 år gratis, rabattkuponger för vuxna brukar finnas på Turistinformationen. BENIDORM PALACE: Middag, show och dans varje Tisdag och Lördag 21.00. www.benidormpalace.es. Tel. 965 851 660. Boka i förväg. CASA DE LA HERMITA/ VINGÅRD: Gården är från 1999 och framställer unga Jumilla viner, en av de första vingårdarna i Murcia regionen. 16

Visning med vinprovning varje heltimme. Tel.968 783 035 Boka i förväg. CIUTAT LES ARTS I DE LES CIENCIES: Valencia: Består av 5 byggnader med en makalös arkitektur. Där finns Teater, Undervattensmuseum, Framtidsmuseum, Opera, Bio med 900kvm screen i taket. Valencia når du med tåg eller bil. Tel. 902 100 031 COSTA BOAT TRIPS: fisketurer, snorkling, badning. Charterbåt 4-24 timmar upp till 10 personer. Tel. 965 710 654 CYCKELUTHYRNING: Inter Bike Avda. Doctor Gregorio Maranon 43 Torrevieja Tel. 965 718 452 DEN GAMLA JÄRNVÄGSSTAIONEN i Torrevieja är numera ett museum, här hittar du en utställning med foton och souvernier av Maestro Ricardo Laufente Aguado. I samma byggnad även Saltindustrins Informationscenter. Tel. 965 705 888 Av. De la Estacion s/n Torrevieja EL MOLINO DEL RIO: Härbärge från 1500-talet, upplev lite av det äkta Spanien och njut den lokala gastronomin. Lägenhetshotell med Restaurang 6 mil nordväst om Murcia. Ring Jan (svensk) 606 301 409.

ELCHE: Även kallad palmernas stad. 13.000 kvm med ca. 1000 palmer samt 500 andra blommor och plantor El Jardin Huerto del Cura, Porta de la Morera 49. Tel 965 451 936. Elche är Spaniens huvudstad för skotillverkning och Europas största exportör. Här kan du fynda kvalitetsskor på Tex. Piccolinos museum/Shop 1.500 kvm. Calle German Bernacer 4 Parque Industrial Tel 965 681 488. HACIENDIA DEL CARCHE/ BODEGA: Denna bodega öppnade 2006 och har egen tillverkning av Jumilla viner. Tel. 902 947 324 Ctra. De El Carche- km.8,3- p.o. ,Jumilla, Murcia, Spain JARDIN DE LAS NACIONES: Ett av de största grönområdena i Torrevieja. 40.000 kvm. Här kan barnen titta på lite smådjur, åka tåg, hoppa hoppborg. Även lekpark med Dinosaurie kana samt kafé. Öppet till kl.24.00. KUSTBÅT: Avgår från hamnen i Torrevieja kl. 11.30, 12.30, 13,30, 19.00, 20.00 och 21.00. Turen tar 30 minuter. Telefon 966 702 122 KYRKOR: I Torrevieja finns det 4 st den äldsta är från 1789 , också den största och på Plaza de la Constitucion Torrevieja.


17

LO RUFETE MULTI AVENTURA: På denna gård straxt utanför San Miquel ( 1,5 mil från Torrevieja) kan du: Cyckla i bergen, Åka fyrhjuling, Hyra häst, Skjuta pilbåge, 5-kamp, Paintball, Pool även slutna grupper. Ctra. San Miquel-Orihuela Korrsningen Torremendo C.V. 951-km1. San Miquel de Salinas. Bokning 605 815 636 MARKNADER: Runt om Costa Blanca finns det dagligen olika marknader, närmast för området är fredagsmarknaden i Torrevieja som också är den största. Du hittar den nära busstationen. Bor du söder om stan kan du besöka marknaden i Playa Flamenca på lördagar. Norr om stan hittar du på onsdagar La Mata marknaden. 08.00-14.00/alla. MERCADO DE ABASTOS/ SALUHALL: I hjärtat av Torrevieja hittar du denna saluhall där du kan köpa, färsk fisk, fruktgrönt, blommor, chakuterierkött. Calle Joaquin Chapaprieta, Torrevieja. NAKENBAD: Raco del Con ill,Villajoyosa. Området ligger i en liten, stilla och vacker bukt. Stora berg gör att det kan vara lita svårt att ta sig dit, 3 kilometer från centrum mot Benidorm. Populärt bland naturister 17

PARQUE NATURAL DE LAS LAGUNAS DE LA MATA: Naturpark mellan Torreviejas 2 saltsjöar på 3.700 kvm med speciell växtlighet och djurliv för klimatet. Från Torrevija åk N-332 mot Alicante vid La Mata rondellen ta vänster och följ skyltar till flera utmärkta leder. RIO SAFARI: Zoo med över 200 djur. Här kan du göra allt som tillhör en djurpark, parken erbjuder dig även att bada med sjölejon. Ctra. Santa PolaElche 4km, Santa Pola. Tel. 966 638 288 SALT och HAVSMUSEUM (Museo del Mar y de la Sal): Detta museum visar Torrevieja bornas forna levebröd på saltproduktion och fiske. Försäljning av handarbeten gjorda av salt. Calle Patricio Perez 10, Torrevieja Tel. 966 706 838 TERRA MITICA: Stort tivoli och nöjespark utanför Benidorm både för stora och små. Öppet tider varierar lågsäsong/ högsäsong Tel. 902 020 220. TORREVIEJA SIM-SPORTHALL: Avda. Monge Y Bielsa-S/N. Torrevieja. Tel. 965 707 713. TORNET I LA MATA: Är ursprungligen från 1400-talet, 1928 vid kanalen Acequion

som förband La Mata sjön med medelhavet. Tornet ligger 5 km från centrum bredvid La mata stranden U-BÅYSUBMARINO S-61 DELFIN: U-båt som ligger i hamnen av Torrevieja. Här kan du se en u-båt inifrån samt föreställa dig hur besättningen levde. Tel. 966 706 838 VIA VERDE SERPIS: Vatten paradiset, Rio Serpris som rinner från Alcoi till Gandia. Vinrankor, olivträd, mandelträd samt majestätisk slottsruin. Den enda flod vi hittat i området som inte är kommersiell, väl värt ett besök. Ta gärna med cykel och pick-nick. Du badar i iskalltvatten med vattenfall. Inga telefonnummer, öppettider eller adresser. Du kan följa en led som startar från stationen Renfe regionales i Muro de Alcoi.. ÄTA UTE: I det här numret av Bladet får du massor av tips ÖN/ISLA DE TABARCA: Båt dagligen från hamnen i Torrevieja kl. 11.00 åter 19.00. Båtturen tar 40 minuter att nå Tabarca, vissa av båtarna har fönster i kölen för att kunna se på medelhavets flora och fiskar. Tel. 966 702 122 ÖVRIGT: Kontakta turistbyrån 96 570 34 33


18

18


19

19


20

20


21

Rätten i Sevilla har dömt danska Lars Sepúlveda Madsen, före detta polischef för den nationella polisens narkotika division till 17 års fängelse för att ha stulit 150 kg narkotika i polisens centrallager. Dessutom har Lars Madsen dömds att betala böter på 6,5 miljoner euro för olaglig narkotikahandel och penningtvätt. Lars Madsens medbrottsling, Manuel Alonso Núñez fick ett straff på 15 års fängelse, och de två männens hustrur, María Teresa Márquez och Violeta Sanchez, som anklagades för inblandning i penningtvätten,

21

har fått ett straff på två och ett halvt års fängelse och böter på 1,5 miljoner euro vardera. Åklagaren ville även ha kvinnorna dömda för narkotikahandel, men på den punkten frikändes

kvinnorna. Lars Madsen åberopade sig icke skyldig under rättegången, men domaren fann det bevisat att Lars Madsen kopierat nycklar till polisens förråd för narkotika i Sevilla, där han och

kumpanerna tog sig in och stal 150 kilo narkotika i form av kokain och heroin, detta ska de sedan ha sålt för 2.700.000 €, uppger El País. I åtalet fanns även en post där det försvunnit fem kilo kokain som hade beslagtagits på flygplatsen i Sevilla, men enligt domen fanns inga bevis för att de åtalade låg bakom stölden. Misstankarna mot Lars Madsen kom efter hans personliga förmögenhet plötsligt ökade med 280.080 €, medan hans kollegas förmögenhet ökade med 805.278 €. Lars Madsen Sepúlveda köpte ett hus för 210.000 euro, han har också köpt en Mercedes. Allt köpt för pengar som inte passar i linje med hans deklaration.


22

22


TEMA-RESTAURANG 23

Svenska smaker Ju fler kocker desto sämre soppa brukar man säga, det utrycker är nog inte något man ska använda sig av här. Ola och Björn som kockar på Restaurante Santana, Gallerian är näst intill en perfekt kombination av gräddigt och smörigt svenskt tillsammans med lätta och fräscha smårätter, varje kock med sin egen nisch. Vi provade fredagsbuffèn, som genomsyrades av att det var “svenska smaker” och mycket vällagad. Buffen var prisvärd och tillräckligt att välja på för att alla ska kunna hitta sin favorit. Bästa betyget var nog när Bessie sa; Bättre än mammas!, om potatissalladen. Till det bjuds det på fredags-jazz med Mikael Rösten & Co. Dagens serveras måndag - lördag, för dig som vill äta skandinaviskt i en miljö där du både kan shoppa och umgås skandinaviskt. Hela 2013 firar Gallerian sin 10 åriga födelsedag, något som även kommer firas på Restaurante Santana, med olika specialaftnar och ibland veckor, nu senast var det torsk-vecka, följ med på Gallerians eller Bladets hemsida för att se vad som är på gång! Missa inte ett besök hos de glada kockkillarna, alltid till lags för att just du ska bli nöjd med den mat de serverar.

www.gallerian.es

23

San Fernando


24

24


25

Högre pensionsålder - massuppsägningar Regeringen antog den 15 mars den del av pensionsreformen från 2011, som försvårar förtidspension för spanjorer. Nu kommer villkoren skärpas, i och med detta väntas det leda till många uppsägningar under andra halvan av mars. De nya reglerna innebär skärpta krav på hur många år arbetstagaren varit inskriven i försäkringskassan, minimiåldern kommer att höjas och minimibeloppet kommer att sänkas. Ett av EU:s grundkrav är att Spanien höjer sin verkliga pensionsålder så att den hamnar så nära övriga EU som möjligt. Nu väntas en mängd kollektiva uppsägningar undertecknas före månadsskiftet, spanska storföretag som Bankia och Iberia ligger i förhandlingar om massuppsägningar. 25


26

90 personer fick evakueras från sina hem efter att vattennivån i floden Guadalquivir hade stigit till farliga höjder. Gatorna stod under vatten och de boende försökte desperat hålla vattnet utanför husen. 70 personer från militärtjänst och räddningstjänst, skickades till staden Ecija, som ligger i Sevillaprovinsen för att hjälpa till att försöka sänka vattennivån. Det är inte första gången som människor evakueras i samband med stigande vatten i Guadalquivir

26

floden, som rinner genom provinserna Córdoba och Sevilla. I februari 2010 översvämmades ett stort antal hus och hundratals människor evakuerades. Vatten reservoaren El Tranco har nu vattenmagasinet på 90 procent, och det får inte falla mycket mer regn innan det blir nödvändigt att öppna dammluckorna, då kommer risk för allvarliga översvämningar. Nu arbetas det för att bygga en 40 meter hög stödmur intill Genil floden, en biflod till Guadalquivir.

Självmorden i Spanien har ökat de sista åren, 2012 var det 3 180 personer som tog sitt liv i Spanien, 22 fler än 2011. Per 100 000 innevånare har Spanien ett snitt på 6,8 självmord, en siffra som bör ställas i relation till att övriga EU ligger på ett snitt på 10,2. Detta är den senaste statistiken från INE. Under fjolåret rapporterades i media om flera självmord i samband med vräkningar, dock verkar det inte vara många som väljer den utvägen. De flesta som tar sitt liv i Spanien är män.


27

27


28

KLIPP & FÖN från 25€

28


29

SUDOKU/LÄTT

1

2

4

Spaniens utbredda svarta arbetskraft – står under lupp 2013 8

2

9

4

1

6 9 7

1

4

6

3

8 9

5 3

7

4

2

2

8

7 3

6

1 3

4

6

2

1

9

SUDOKU/SVÅRT

7

4

2

3 6

4

8

1

6

7

3

5 3

6

3

Det är inspektörer från arbetsmarknadsdepartement et och social seguridad som i samarbete ska gå ut till främst detaljhandel, hotell och byggsektorn för att kontrollera att arbetsgivarna följer de regler som gäller för anställningskontrakt. Även arbetsmiljö och anställningstryggheten kommer att ses över. De arbetsgivare som uppdagas med att ha svart arbetskraft kommer att beläggas med 6 000 euro i böter.

9

7 6

29

9

2 5

1

Under 2013 kommer den Spanska staten att utöka sina oanmälda besök hos arbetsgivarna, för att kartlägga svart arbetskraft.

2

Inspektörerna kommer även i under sina inspektioner kontrollera att; varje företag som har fler än 50 anställda ska uppfylla sin skyldighet att två procent av de anställda är funktionshindrade.


30

De ”tester” vi utfört i det här numret har i huvudsak varit på svenska restauranger, resultatet är förbluffande bra. Det var otroligt nog ingen vi var missnöjd med, vi har inte utsett någon ”vinnare”. Man skulle kunna säga att alla är vinnare, en tråkig gammal klyscha, varför tävla om man inte satsar på vinst, enkelt det var ingen tävling! Vi har helt enkelt kollat upp lite av stans utbud på då främst svenska restauranger, fått några provsmak och skrivit ned vår upplevelse. För oss var det en otroligt bra test om man jämför med förra året då vi testade ”turistfällor” på Playa del Cura, för er som önskat testet igen hoppas vi att även detta test var till nytta för er, när ni ska välja restaurang nästa gång. Till ämnet ”turistfällor” får vi nog anledning att återkomma till turistsäsongen. Generellt är vårt råd att vill man vara nöjd, äter man på skandinavisk restaurang! Nu inte sagt att alla andra är dåliga, men för den som vill ha ett ”säkert kort”!

Den regionala hälsovårdsmyndigheten i Valencia har ställt in alla ambulanser nattetid i Orihuela Costa. Beskedet från hälsovårdsmyndigheten är att Torreviejas ambulanssjukvård kan täcka även Orihuela Costa. Kritik har kommit om att Torreviejas ambulanspersonal nu ställs inför dillemat, att välja ett lokalt nödsamtal eller ett från Orihuela Costa. Risken att det skulle komma så många samtal samtidigt 30

liv eller död säger kritikerna. Orihuela Costas egna ambulanser kommer nu bara finnas i området 09.30 – 21.30, det betyder att hela 12 timmar på natten står kusten utan egen ambulans för sina 33 000 innevåbedöms som minimal beräknat på antalet innevånare. Men för den som drabbas av någon form av allvarlig sjukdom kan den långa transporttiden handla om

nare. Ledamot för kusten Martina Scheurer har fördömt de nedskärningarna, och uppger att försök till att upphäva beslutet pågår.


31

31


32

32

SKANDINAVISKA BLADET  

Nyheter och reportage Costa Blanca Spanien

SKANDINAVISKA BLADET  

Nyheter och reportage Costa Blanca Spanien

Advertisement