Page 1

Skandinaviska

1

Februari 2/27 2013 Utkommer var 14:de dag www.skandinaviska-bladet.com

1


2

Ricokebap.jimdo.com

2


3

KÄRA LÄSARE! Positiva reaktioner på förra Bladet! Vi vill börja det här numret med att tacka alla som hörde av sig till oss efter förra numret. Vi är verkligen glada för all uppmuntran vi fick. En äldre man hörde av sig och tyckte att detta var den bästa utgåvan, den berörde. Sånt värmer! Men vi tror inte vi kan ta åt oss äran, utan har förmedlat åsikten till Ronald Dodds, som skrev om Costa Concordia, återkomsten—1 år senare. Flera av er som hörde av sig hade ett önskemål om att Bladet skulle komma ut en gång per vecka. Det skulle vi också tycka var roligt, men tyvärr kära läsare har vi inte resurser till att klara av detta. Ni som följt oss från början vet att vi startade med 8 sidor i svart/vitt, där tanken var att ge skandinaver framför allt då svenskar information och kultur om vårt närområde på sitt eget språk. Men det växte, tack vare alla positiva läsare och alla annonsörer som vill annonsera med oss. Till det här numret har vi delat om texten lite; på reportage har vi två kolumner och på nyheter/notiser har vi tre kolumner, för att ni som läsare lätt ska kunna skilja ur vad ni vill läsa först. I det här numret kan ni läsa ett längre resereportage, som går till Costa Brava, en resa som anordnas i ett samarbete mellan Stop Travel och Bladet. För alla er som undrar om inte insamlingen för de mest fattiga i Torrevieja ska fortsätta är svartet JO, vi ska fortsätta! Men ännu har vi inte kommit fram till hur vi ska kunna göra det året runt på bästa sätt.

Som vanligt önskar vi er en trevlig stund med Bladet! Monicha & Bessie Utg iva re & R eda ktör: M onich a Blomberg Annons er: Be ssie Lai ne be ssie@ skandi navi ska -bladet.c om Konta kt: 698 779 822

3

post@skandin avi ska -bl ade t com www. skandin avi ska -bladet.c om ISSN 2001- 4058 –S E


4

Skärpning av reglerna för barn i bil

Bild från 40-talet

Trafikmyndigheten DGT vill införa nya trafikregler. Nya gångbroar till La Zenia Boulevard Tillstånd för att bygga 2 nya gångbroar över AP7 till La Zenia Boulevard har getts den 15 januari. Broarna kommer att bekostas av la Zenia Boulevard. 4

De nya reglerna gäller våra barns säkerhet, något som det varit lite si och så med här i Spanien, att se ”lösa” småbarn i baksätet är ingen ovanlig syn. Men nu vill DGT införa en ny trafikregel för barn under 18 kg, de ska sitta i barnstol

med ryggen mot färdriktningen. Det kommer även bli ett förbud mot att barn under 135 cm sitter i framsätet. Som det är nu får barn kortare än 135 cm placeras i framsätet. Om de anses sitta säkert och är fastspända med bältet. En av broarna kommer att Nyhetsbyrån Europapress byggas nära IES Orihuela Costa (skolan), den andra på uppger att 1 150 barn under 14 år omkom i trafikovägen till Villamartin. Gångbroarna kommer att bli lyckor mellan 2001 – 2011, utöver det skadades 60 000 tillräckligt breda för både barn. cyklister och gångtrafikanDGT kommer även se över ter. Kostnaden för broarna kom- landets hastighets begränsmer att hamna på 150000 €. ningar innan sommaren.


5

Valencia-regionen en tickande brandbomb Torkan och vinden den här vintern har vänt medelhavskusten till en tickande brandbomb. Valencia regionen har knappt sett en droppe regn på månader. Regionen har sedan december haft 48 skogsbränder. På bara två månader har 175 hektar skog bränts ner. Lite ovanligt med tanke på att vi är mitt i vintern, en period som traditionellt inte är någon större fara för skogsbränder. Även på Costa del Sol är brandfaran stor och de lokala myndigheterna uppmanar innevånarna att vara mycket försiktiga med öppen eld. Bara en liten gnista kan antända den torra buskmarken. 5

Flera kommuner skärper nu sina regler för bränning av trädgårdsavfall, för att vara på den säkra sidan kolla med din kommun.

Svensk man gripen för terrorbrott i Spanien I samband med att polisen förra veckan grep sex personer som är misstänkta för finansiering av den kurdiska terroristgruppen PKK, greps även en svensk medborgare misstänkt för terroristbrott. Mannen ska ha gripits i Madrid och UD uppger att han är hemmahörande i södra Sverige och av kurdiskt ursprung. Mannen har nu häktats.

MOPED TILL SALU Sym Fiddle 50cc til salu. Custom style. (Foto på mail) 2006 mod., men bare 4200 km Meget god stand..ITV til aug 2013. Pris: 1100 eur. Tel.620 477 528


6

V a r d u d ä r, e l l e r s k NORDISK KÖRKONSERT: Söndagen den 17 mars klockan 19.00 bjuder fyra nordiska körer på konsert, platsen är teatern och priset är 5€. Biljetter kan köpas i teaterkiosken.

OPERA

Onsdag 6 mars Verdioperan Nebukadnessar till Torrevieja för att framföra ”NABUCCO”, det blir solister, kör och orkester från Bulgarien. Biljetter mellan 25 och 35 euro. Tiden är kl. 21. 30 på Teatern. Biljetterna kan köpas i förväg i teaterkiosken eller beställas på www.servicam.com eller två timmar innan på teatern.

Diskotek Revival, Los Montesinos har stängt för gott. Nattklubben som varit öppen i nästan två decennier var en fristad för elektronisk musik och droger. Revial har den sista tiden varit en politisk debatt i Los Montesinos, då det förekommit mycket bråk i och runt lokalen. Sista natten de hade öppet kom tusentals ungdomar från hela Alicante området. Guardia Civil var på plats för att övervaka samt kontrollera att ungdomarna inte tog sig därifrån alkohol- eller drog påverkade. Det hela avslutades utan någon anmärkningsvärd händelse. Bild: La Información Red. Anm. Lyckligtvis tror vi nästan alla nordbor missade detta!

6


7

ka du dit? HETA TIPSET!

NIKI BEACH öppnar efter en kort tids vinterledigt fredagen den 2 mars. Det blir stort öppningsparty. Även ett hett tips för dig som söker arbete och pratar skandinaviska.

JAZZ: En riktigt svängig jazzafton utlovas söndagen den 3 mars då alla jazzvänner får möjlighet att lyssna till Jeff Jerolamon’s Swing Thing på musikpalatset. Tiden är 20.00 och biljetterna kostar 10 euro i teaterkiosken eller två timmar innan på plats. Kan även köpas på www.servicam.com Jeff Jerolamon har även skrivit en pocket där han ”löser jazztrummisens mysterium”, på engelska.

Feria de Mayo, startar redan 8 maj. Kanske dags att förbereda festblåsan?

7


8

I krisens tecken är uppfinningsrikedomen att få in pengar stor. Det senaste året har det förekommit hela 24 fall av falsk kidnappning, där personer uppgett att de blivit kidnappade för att få ut lösesumman från familjemedlemmar, släktingar eller vänner. Det senaste i raden av falska kidnappningar rör en ung Svensk man bosatt på Costa del Sol. Mannen ska ha iscensatt sin egen kidnappning, för att kräva sin familj på 3 000 euro, dock avslöjades bluffen innan familjen betalat ut någon lösensumma. Policia Nacional uppger, ”Det finns de som organiserar sina egna kidnappningar för att kunna få ihop 8

pengar att betala skulder m.m., det inte bara är ett

Torrevieja polisen jagar man som överfaller butikspersonal med förskärare Guardia Civil letar sedan förra tisdagen efter en man i Torrevieja, som går runt och rånar småbutiker med en förskärare.

brott utan även en bluff som drabbar deras egna familjer”. Att organisera sin egen kidnappning, ger böter och fängelse på upp till ett år. Förutom de 24 falska kidnappningarna har det 2012 inträffat 17 riktiga kidnappningar. Av dessa 17 har minst 3 inträffat i Torrevieja området, enligt uppgift Bladet fått in, någon uppgift om falska kidnappningar i vårt område har inte förkommit.

Mannen har sedan förra tisdagen varit inne i tre butiker i centrala Torrevieja. Mannen ska vara runt 40 år med akne ärr i ansiktet och han ska täcka sig med en mörk luva och är förmodligen missbrukare. Kniven mannen använder ska vara liknande den man skär skinka med. Det första överfallet skedde på tisdags kvällen 20.15 i en klädbutik på Diego Ramirez. Både lokalpolisen och Guardia Civil har haft personal utplacerade i centrala Torrevieja för att försöka lokalisera mannen, dock utan framgång. De andra två överfallen skedde på onsdagen.


9

Det är inte så ofta vi får andledning att besöka vår Finska matbutik vi har här på kusten, en annan sak är det naturligtvis för kustens Finländska befolkning. Här hittar de allt som de saknar hemifrån. Men även för oss som inte förstår finska finns en hel del skatter i butiken, lakrits finns det som sig bör i långa banor, hembakat bröd och kanelbullar, eller varför inte prova något riktigt finskt? Då rekommenderar vi karelska piroger som finns i butiken till det äter man ägg-smör som man gör själv.

9

För den mer modiga kan det vara värt att prova memma, nu till påsk. Ärligt så vet jag inte vad det är, trots att jag ätit det flera gånger, något svart som äts med grädde och socker, men GOTT!!! Butiken drivs sedan 4 år av Pirjo som är svensktalande och till sin hjälp har hon Susanna. Men i butiken hittar du även varor som vi har i Sverige, samma produkt, men med text på både finska och svenska. För oss som gillar att krydda maten och för er som bakar, har den finska butiken ett mycket stort urval av dessa två att välja mellan.


10

Svenskarnas resvanor

Ticket har genomfört en Novus-undersökning som säger att 44 procent av svenskarna planerar att resa utomlands i sommar.

Det mest bokade landet är Spanien, medan den populäraste destinationen är Antalya i Turkiet. Svenskarnas reslust håller i sig och intresset för Spanien Ticket uppger i ett pressmed- är högre än på väldigt länge. delande att antalet bokade resor har ökat med hela tolv Med destinationer som Alicante, Gran Canaria och procent jämfört med samma Malaga ökar bokningarna period förra året. till landet med 18 procent i sommar. Därmed petas Turkiet ned från förstaplatsen på topplistan, för första gången på sex år. Nytt för i år är också att Thailand letat sig in på topplistan över de mest populära semesterländerna i sommar. Även om det är långt kvar till sommaren uppger resebyrån Ticket att de märker av ett stort tryck på sommarresorna.

Av de svenskar som planerar att resa utomlands i sommar uppger 19 procent att de kommer att vara bortresta i en vecka, medan 25 procent tänker vara bortresta i två veckor eller mer. Och blickar man framåt ser reslusten inte ut att plana. Mer än hälften av svenskarna uppger att de kommer att göra lika många resor det här året som i fjol 10

och nästan var fjärde (23 %) svensk svarar att de kommer att göra ännu fler resor i år. – Ökningen av inbokade sommarresor kan dels bero på att den svenska kronan fortfarande står sig stark gentemot de stora resevalutorna och dels på grund av att bolåneräntorna fortfarande är ovanligt låga. Förra årets dåliga sommarväder tycks inte vara en orsak till ökningen. Enligt Novusundersökningen har endast 13 procent av svenskarna låtit den faktorn påverka deras resplaner, säger Martin Durnik, marknadschef på Ticket. Trots att resandet ökar stadigt var förra året ett osäkert år för flera flygbolag. Vissa flygbolag gick i konkurs, medan andra snuddade på gränsen till konkurs, bland annat SAS. I Tickets Novusundersökning framkommer det att 3 av 10 svenskar har låtit detta påverka deras resplaner inför 2013. 13 procent av svenskarna svarar att de blivit noggrannare med vilket flygbolag de väljer att resa med, 11 procent bokar endast via etablerade aktörer och 5 procent ser nu alltid till att beställa ett


11

avbeställningsskydd då de bokar en resa. Svenskarnas ”måste” i handbagaget – en bok När resväskan rullar iväg på bandet vid incheckningsdisken kan det ta ett bra tag innan man återförenas med den. Därför är det väldigt viktigt att packa ner det man behöver under flygresan i handbagaget, särskilt om man reser långa distanser. Ticket frågade svenska folket vad de anser är viktigast att ha med sig i handbagaget. Det absolut viktigaste visar sig vara en bok, vilket 46 procent av svenskarna svarar. Därefter följer telefon (45 %), kamera (26 %), tidning (25 %) och hörlurar (21 %). Övrigt från undersökningen · 70 % av 18–29-åringarna använder sig av sociala medier på resan · 3 av 10 svenskar kan tänka sig att ha sex på ett flygplan · 44 % av svenskarna är beredda att betala extra för ordentligt med benutrymme · Fler kvinnor än män kan tänka sig att betala för en barnfri zon på flyget 11

Om undersökningen Undersökningen är genomförd av Novus med ett riksrepresentativt urval. Den genomfördes mellan den 17–23 januari 2013 och hade 1 059 respondenter. Ticket har tagit fram topplistorna för bokningar gjorda fram till och med den 7 februari med avresa under perioden 1/3 – 31/8, för alla typer av resor. Föregående års placering vid samma tidpunkt anges inom parantes.

1) Spanien (2) 2) Turkiet (1) 3) Grekland (3) 4) USA (4) 5) Italien (6) 6) Cypern (5) 7) Storbritannien (9) 8) Frankrike (7) 9) Kroatien (8) 10) Thailand (ny)

Torrevieja ”övervakas bäst i hela Spanien” 2011 lanserade Torrevieja sitt nya kamerasystem projekt Vyriato, med 192 kameror som bevakar gator och torg dygnet runt, 2012 var vårt ”Big Brothers” system fullt utbyggt, med 13 poliser som turas om att sitta vid TV-skärmarna dygnet runt. Systemet används av polisen för att övervaka och klara upp brott, hela 800 brott har det nya systemet hjälpt till att klara upp. Varje gång man åker in eller ut i Torrevieja registreras, ditt reg.nr. Dessa 31 trafikkameror registrerar i genomsnitt 40 000 bilar per dag, och på helgerna stiger siffran till 190 000 registreringar. Förutom trafiken övervakas större gator och parker runt om i stan, 94 av kamerorna är på vägar och torg och 12 finns i olika grönområden. Siffrorna presenterades på en presskonferens där Torreviejas borgmästare Eduardo Dolon var noga med att påpeka att all andvändning av systemet godkänts av Comunidad Valencia. Nu planeras två nya kameror i Torrevieja. Genomförandet av projektet har kostat 1,7 miljarder euro.


12

Självmord och gratis mat Under de senaste veckorna har det varit 5 självmord i Spanien, på grund av vräkning, det senaste i Alicante då en 55 årig man hängde sig. Men medan bankerna vrider om nyckeln och kastar ut folk på gatan, finns det de som går åt andra hållet. En restaurang i Huelva har beslutat att ge gratis mat till arbetslösa personer som verkligen inte har några pengar att äta. Det är restaurang Braseria Puesta de Sol i Huelva, som tagit initiativet med gratis

lunch varje vecka måndag till torsdag. Veronica Garrido ägare till restaurangen säger i en intervju att hon är trött på att titta på när medmänniskor letar efter mat i soporna och bestämde sig för att göra en insats.

Norsk investerare köper hotell i Marbella

Den norska Investment Group Obsido, har köpt Hotel Diana Park i Estepona och Marbella Aparthotel Hotel i Marbella. Hittills har de norska investerarna lyckats rädda jobbet åt 39 personer. Bolaget kommer Gästerna serveras en tallrik att satsa 12 miljoner euro på att renovera och bygga varm mat, bröd och vissa om de två hotellen till ”lyx drycker. Garrido sade att hon skulle överväga att ut- och komfort” uppger La vidga försöket, om det visar Opinion. Företagets slogan kommer att bli: ”sova och sig vara en framgång och hoppas att andra barer och äta med komfort, allt till en vänlig och leende service”. restauranger kommer att följa efter

Tyrefekting kan bli beskyttet av staten Under første avstemning i kongressen var det få stemmer mot forslaget. Flere innenfor industrien forsøker nå å få tyrefekting beskyttet som en virksomhet av spesiell stor kulturell interesse, noe som vil gjøre det umulig å forby den i de forskjellige regionene. Det har vært en kraftig nedgang i antallet 'corriddas' de siste årene. Fra 2007 til 2011 sank antallet fra 3.650 årlig til 2.290, og av disse var det kun 560 md profesjonelle matadorer og fullvoksne okser. Regjeringspartiet PP har allerede lovet å stille seg bak forslaget . Skrevet av: esanne

12


13

Ja, nu måste jag genast börja med att återta det jag just skrev, Dan Selin är inte så värst lastgammal. Men en sak är säkert han är ”gammal på gården”, ja, på Gallerian. Något som kan komma honom väl till pass nu när han tagit över Gallerians matbutik. Dan som flera år arbetat på centret och i höstas tog över sin egen arbetsplats Skandinavisk Fisk & Delikatess, är nog en av de som vet bäst hur han kan få snurr på livsmedelsbutiken.

13

– En klar fördel är att känna till kunderna och vad de brukar fråga efter, sa Dan till Bladet, mitt i flytten. Skandinavisk Fisk & Delikatess har flyttat ”rakt över gatan”, till livsmedelsbutikens gamla lokaler. Dan berättar att han i och med de större lokalerna kommer att ta in mer livsmedel i butiken, - Jag kommer även se till att vi framöver kommer ha dagstidningar i butiken, säger Dan.


14

Carcassonne, Costa Brava, Pyreneérna kultur och avkoppling! Carcassonne som hämtad ur en saga! Carcassonne ligger på slätten mellan Pyrenéerna och Centralmassivet nio mil sydost om Toulouse och cirka 80 mil söder om Paris.

Costa Brava - en charmig kust! Redan på 50 talet blev den charmiga kusten norr om Barcelona turistområde. Men letar du efter stora hotellkomplex blir du besviken, här hittar du bara små gammaldags charmiga badorter, som är förvånansvärt orörda trots nutidens lågprisflyg och härliga stränder.

Carcassonne Plötsligt ligger Carcassonne där, högt uppe Tossa de Mar på en kulle omgiven av dubbla ringmurar Tossa de Mar är en av Costa Bravas största och med 52 vakttorn. turistorter, trots Man häpnar, det känns detta känns Tossa som att kliva rakt in i gemytligt och trevligt medeltiden, till en stad med sina låga hotell för tusen år sedan. längs vattnet. Att promenera över den Sanden på stranden 850 år gamla bron över är grov och beige och floden Aude, som rinner vid strandens slut i ner från Pyrenéerna och söder klättrar den genomkorsar staden, får gamla stadsdelen, Carcassonne en att tro man är många Vila Vella, bakom år tillbaka i tiden. stadsmuren. Stora delar av slottet är arkeologiskt muHär är kullerstensgatorna branta och kantas seum med mycket att titta på. Ett besök i av gröna buskar och krukväxter. Högst upp 1200-talsbasilikan Sankt Nazaires är också vakar fyren. ett måste, annars rekommenderas att bara Vila Vella hade sin storhetstid under 1400vandra i gränderna, njuta av atmosfären och och 1500-talen och är den enda medeltidsfika på uteserveringarna vid Place Marcou. staden med murar som finns kvar på KataloTröttnar du på medeltiden så ligger nya staniens kust. Från torget är huvudgatan Carrer den där nere och väntar med sina butiker, del Portal kantad av krogar. Flera är riktigt kaféer och små torg. bra varav Guide Michelin-krogen La cuína de Men var beredd, du blir inte ensam som tuCan Simon är mest känd. rist utan får dela upplevelsen av den medeltida staden med de tre miljoner turister som Cadaqués kommer årligen. I norra Katalonien, nära gränsen till FrankDen medeltida staden och dess befästning rike, ligger en av de mest pittoreska byarna sattes upp på UNESCOs världsarvslista 1997. 14


15

i Spanien. Vitmålade stenhus, blågrönt hav, omgivet av berg - det är Cadaqués. Den gamla fiskebyn är förutom sin skönhet även känd för att Dalí spenderade mycket tid här. Även Picasso, Miró och Duchamp har under kortare eller längre tid bott i byn. Cadaqués är en populär turistort. Men inte sönderexploaterad, vilket man nog får tacka bristen på fina stränder och den krokiga vägen hit för. De vita husen som klättrar längs smala gränder upp mot kyrkan, de färgglada små fiskebåtarna som ligger uppdragna vid vattnet och det milda ljuset lockade konstnärer och författare till Cadaqués

under hela 1900-talet. Marcel Duchamp bodde här i 15 år. Picasso, Matisse, García Lorca och Disney har alla bott på hotell La Residencia. Men den som verkligen satte Cadaqués på kartan var Salvador Dalí. Han vistades här redan som barn, träffade sin fru Gala här och flyttade med henne till grannbyn Portlligat. Hans hus med stora ägg på taket är i dag ett museum.

Cadaqués

Här finns fortfarande gott om motiv för konstnärer och mycket riktigt står målare med penslar och stafflier både här och där. Det är gott om gallerier och ateljéer. Fortsättning nästa sida

post@skandinaviska-bladet.com

15


16

Ampuriabrava Lloret de Mar Har du fått en överdos gröna gränder och gammaldags småskalighet, då tar du dig med fördel till Lloret de Mar en fyrkantig betongcharterort. Staden satsade på turism redan på 1950talet och är i dag Costa Bravas största badort med charterturister från framför allt Storbritannien och Tyskland. Det innebär att det inte är någon brist på fotbollspubar, discon och restauranger med blekta foton på panerad fisk eller korv i stället för skrivna menyer. Men även Lloret de Mar har sin charm och kultur att bjuda på, vackrast är 1500talskyrkan Sant Romà som byggdes till på 1920-talet med ett kapell i modern stil. Takets färgglada beläggning påminner om nonstop-pastiller. Empuriabrava (Ampuriabrava på spanska) För den båtintresserade är Ampuriabrava en guldgruva, här ligger en av de största småbåtshamnarna i världen. Ampuriabrava byggdes ursprungligen på ett träsk, och förvandlades till turistort i mitten på 60-talet. 2011 tog spanska staten över 4000 fastigheter utan ersättning, för att skydda den kustnära linjen, något som väckte stor uppståndelse. I Ampuriabrava hittar du mer än 40 kilometer kanaler och den grekisk-romerska Akropolis Sant Martí d'Empúries. 16

Figueres Här föddes och dog Salvador Dali 1904 – 1989. Figueres är en ganska liten stad med sina knappt 40 000 invånare, men har trots sin storlek förvånansvärt mycket sevärdheter att erbjuda. Förutom Dalímuseet finns det arkeologiska museet Museu de l’Empordà. Missa inte 1100-talskyrkan Església de Sant Pere eller den militära 1700talsförläggningen Castell de Sant Ferran. Byggnaden uppfördes på en låg kulle en kilometer utanför staden för att man skulle kunna bekämpa fiender därifrån. Men på grund av det fredliga läget på orten blev det aldrig något tillfälle att visa prov på styrka. Blanes Blanes är en känd ort, bland svenska golfoch solresenärer. Blanes är en av Costa Bravas större städer med nästan 40 000 invånare med ett typiskt spanskt centrum med trånga gränder och ett myllrande folkliv. Blanes I Blanes hittar man mycket kultur, men även ett berömt keramik museum. I Blanes kan man också besöka två botaniska trädgårdar: Mar i Murtra och Pinya Rosa.


17

Pyreneérna, lär känna ett riktigt paradis! Pyrenéerna är utan tvekan en av de vackraste platserna i Spanien. Är du ute efter naturen, oförglömliga platser och underverk – åk till Pyreneérna. Naturen är här ”vildare” och framför allt mindre exploaterad än i Alperna. Av många bedöms Pyreneérna som det vackraste bergsområdet i Europa. I Pyreneérna finns fantastiska vägar genom gigantiska raviner, öde pinjeskogar, sjöar, små byar och över bergspass som når hisnande höjder. Valle de Nuria I östra Pyrenéernas sköna dalar ligger pärlan Vall de Núria, 2 000 m ö h, endast tillgänglig till fots eller med bergbana från den katalanska sidan. Dramatiska toppar sträcker sig över 3 000 m. Här njuter vi av Pyrenéernas unika artrikedom och bergsformationer. Vall de Nuria är en vacker dal som har sitt epicentrum i staden Queralbs och vars huvudsakliga symbol är Santuario de la Virgen de Nuria, känd som den plats där man undertecknade den första stadgan för Kataloniens självstyre. Nuriadalen kan avnjutas under alla årstider och varje ögonblick ger dig något nytt och underbart. 17

En av de största fördelarna med att besöka platsen är att faciliteterna håller mycket hög klass vilket innebär komfort för besökarna utan någon negativ påverkan på miljön.

Nuriadalen Man behandlar Vall de Núria med respekt och det är en av anledningarna till att den här dalen fortfarande är en välbevarad pärla. Ribes de Freser Ribes de Freser är skyddad av de höga topparna i katalanska Pyrenéerna. Väl här kan man promenera på en av de mest pittoreska gatorna - Cerdanya. Den leder till kapellet Sant Cristofol och medeltida lämningar. Med sina fantastiska omgivningar är Ribes de Freser ett perfekt ställe för avkoppling. Gillar du honung bör du absolut köpa hem den honung som produceras i Ribes med traditionella metoder. Forts. sid 20


18

18


19

19


20

Katalonien, med förmåga att bevara sitt kulturarv!

Här hittar du förutom historiens vingslag även ett rituellt judiskt bad med anor från elfte eller tolfte århundradet. I Besalú föddes Katalonien är ett litet land (31.930 km2) Raimon Vidal, en med lite mer än sex miljoner invånare, över medeltida truba1.000 års historia och med sitt eget språk dur. Här hittar du och sin egen kultur. förutom historiI nordöstra hörnet mellan Medelhavet och ens vingslag även Pyrenéerna, är Katalonien en av de 19 själv- ett rituellt judiskt styrande regionerna som tillsammans bilbad med anor dar den Spanska Staten. från elfte eller tolfte århundraBesalú det. Nu när du ändå är på vift i norra Katalonien, stannar du till i Besalú, en fin stenbro, från Girona Sten 1200-talet tar dig in i byn och där har du Girona är norra många restauranger att välja mellan samt Kataloniens både kyrkor och synagogor. största stad och Besalú utsågs till historisk nationell egendom ligger 91 kilometer nordöst om Barcelona, 36 1966. Kyrkan Sant Pere invigdes 1003. kilometer från kusten Costa Brava.

20


21

Girona brer ut sig i en dal och har en medeltida stadskärna med smala gator. De lite mer moderna stadsdelarna ligger längs med floden. Den majestätiska barockkatedralen Santa Maria ligger mitt i staden, lätt tillgänglig från alla håll. Girona bär inte bara spår från romartiden. Staden har en rik judisk historia nbron i Besalú som delvis fortfarande syns i dag. Gastronomi Den katalanska gastronomin har i alla tider

21

varit öppen, gästfri och generös, genom att ta emot produkter från avlägsna länder, till exempel asiatiska kryddor och sydamerikanska grönsaker. För att lära sig har man dragit fördel av den geografiska närheten till en av världens största gastronomier, den franska, utan att skada influenserna av det italienska köket. Den katalanska gastronomin bygger på traditioner och hantverk, på ingredienser från sin egen jord, på mormödrars kunskaper och på det skiftande landskapet. Det är det som gör den katalanska gastronomin så förförisk bland Medelhavsländerna. Bra att veta I Katalonien är katalanska första språk för många. Alla talar dock spanska och många även engelska. Text: Monicha Blomberg


22

Polisen har arresterat, en 55-årig köksassistent för att ha förgiftat minst tio personer bland personalen, gäster och restaurangens ägare, som länge haft illamående och orolig mage. Restaurangen i Gijon där det hela utspelade sig hade bytt ägare och även den förra ägaren hade klagat på ont i magen. Cyanamid och askorbinsyra Mannen arbetade i köket på en lokal restaurang i Gijona distriktet sedan 7 år tillbaka. Här njöt han genom att hälla en blandning av cyanamid och askorbinsyra i mat och dryck, som han serverade personal, ägare och gäster. Preparatet mannen ändvände säljs på apoteket under namnet "Colme" och

22

används för att behandla kronisk alkoholism. Om det tas med alkohol, kan det orsaka allvarliga reaktioner såsom kräkningar, yrsel eller hjärtklappning. Mannen greps den 4 februari i sitt hem efter flera månaders utredning, som inleddes efter upprepade klagomål från gäster och personal som sade att de hade blivit dåliga efter att ha ätit restaurangens mat. Kocken dog Alla var sjuka, med undantag för den arresterade,

och det var därför polisen började misstänka mannen. Köksassistenten kan nu ha ett liv på sitt samvete, restaurangens 60-åriga kock dog den 20 Maj 2011 av en hjärtattack. Det var åtminstone förklaringen läkaren gav till kockens oväntade död och familjen begärde ingen obduktion. Kocken hade under en längre tid känt sig obekväm och föll plötsligt, just som han höll på att förbereda dagens special. Ägarna tror att mannen är en psykopat, och att mannen använde gift varje gång han grälade med sina kollegor eller chefer. Om ingen olaglighet hade uppenbarats, kunde det ha slutat med tyst död för flera av de inblandade.


23

En skamfläck i Torreviejas gatubild I sju år har byggnaden La Ballena på Calle Pedro Lorca stått tom, efter att lägenhetsägarna tvingades flytta från sina hem. Tjyvar och husockupanter tog över byggnaden och plundrade allt av värde, medan lägenhetsägarna inte fick gå in och hämta sina personliga tillhörigheter. Husets har inte bara plundrats på lösa föremål, utan även fönster, dörrar ochel- och VVS installationer har plockats ur lägenheterna.

23

Byggnaden tömdes i all hast på boende, då den ansågs farlig att bo i, då bland an

Huset från baksidan. Bild: Marco Valencia Moreno

nat tak och balkonger börjat rasa in. Efter de sju år som nu byggnaden stått övergiven, är förhållandena ännu sämre, det har börjat regna in

genom de fönster och dörrar som saknas. Nu anmäler Los Verdes Torrevieja kommun, de säger bland annat, som vanligt misslyckades myndigheterna de har varken lyckats sätta upp ett säkert stängSan Fernando sel eller övervaka området. Under sju år har lägenhetsägarna varit utan bostad, samtidigt som grannar är rädda för att huset ska rasa. Nu kräver Los Verdes att byggnaden ska rivas eller rustas upp, den är en skamfläck för Torreviejas gatubild.


24

De 140 träbodar som för fullt byggs på Paseo de la Libertad, populärt kallat Hippiemarknaden beräknas vara klara i mars. Torrevieja kommun räknar med att de nya bodarna ska hjälpa upp att göra marknaden till en hantverksmarknad samt försvåra för de illegala gatuförsäljarna. Båsen kommer få en "skyltyta” på 3 meter, vilket är betydligt större än i de gamla tälten.

24

Till påsk väntas alla marknadsknallar ha installerat sig, efter en del problem med att flera dragit sig ur få de inte har råd att betala de

1 500 euro som bodarna kostar till kommunen.

Båsen kommer inte bara ändra Torreviejas gatubild till en bättre, utan även förbättra säljarnas arbetsförhållanden. För att ytterligare försvåra för de illegala gatuförsäljarna kommer polisen nu kunna ge böter till den som köper falska varor på våra gator. Kommunen väntar nu in anbud på att bygga nya toaletter i området. Hippiemarknaden är en av de mest besökta platserna av turister i Torrevieja.


25

Motion om att se över tvångsvräkningarna antagen En folkmotion som lämnats in till den spanska regeringen kräver att man ser över alla de vräkningar som förekommer runt om i landet. 1, 4 miljoner människor har skrivit på motionen, PP har röstat enhälligt för att motionen ska antas. Motionen kräver att det ska räcka att lämna över sin bostad till banken, för att bli av med skulden till banken. Vidare står i motionen att alla tomma bostäder görs om till sociala bostäder, där vräkta familjer kan bo till en låg månadshyra. Motionen säger också att alla vräkningar tillsvidare bör stoppas.

25

Populäraste sökordet bland bostadsannonser i utlandet är Spanien enligt färska siffror från Blocket. Enligt Mäklarringen Spanien är de mest efterfrågade orterna Marbella, Fuengirola, Benalmadena, Nerja och Torrevieja. Bostäderna ska ha ett centralt läge med gångavstånd till shopping och strand. Ett område där intresset blir allt större är Barcelona. Det svenska intresset för att köpa bostad i Spanien håller inte bara i sig, det ökar.

populärt ser vi tydligt i fritextsökningarna bland Blockets utlandsannonser under 2012. Fler spanska platser kliver in på tio-itopp-listan där Barcelona och Nerja är nykomlingar, säger Linnéa Aguero, pressansvarig på Blocket. Spanien var det populäraste sökordet på Blocket inom kategorin bostäder utland under 2012. Populärast är bostäder där bil egentligen inte behövs. Centrala lägen med gångavstånd till shopping och strand är attraktivt.


26

Spanska bilt I Sverige råder stor brist på biltekniker. I krisens Spanien går hundratals arbetslösa. Den obalansen kan starta en ny våg av arbetskraftsinvandring, inte bara till Sverige, utan över hela norra Europa. Alla inblandade är vinnare De kan bli väldigt många vad det lider, men än så länge handlar det om Martin Perez, 30, från Madrid, och Valerio Azzolina, 31, från Barcelona, men även om Volkswagens återförsäljare Din Bil i Södra Hammarbyhamnen i Stockholm, där de båda teknikerna arbetar. Både Martin Perez och Valerio Azzolina har lång erfarenhet från Volkswagen-verkstäder i Spanien, båda har varit arbetslösa i omgångar, men sedan den 1 november arbetar de på verkstaden i Hammarby. I Spanien tjänade de cirka 1 000 euro i månaden. I Sverige är lönen 25 000-35 000 kronor i månaden. – För mig och min fru handlar det om att byta liv. Vi vill bygga vår framtid i Sverige, så för mig är det här inte ett tillfälligt jobb, säger Valerio. De båda spanska bilmekanikerna i Hammarby kan mycket väl bli en förebild för Volkswagen i hela Europa. Intresset är stort på huvudkontoret i Wolfsburg, och det är med ledningens aktiva medverkan som arbetskraftsutbytet mellan Sverige och Spanien fått status som pilotprojekt. Det hela kom i rullning av en tillfällighet I våras, vid en konferens i Berlinför importörer och större återförsäljare, hamnade Tommy Gustavsson, som arbetar med större projekt inom Volkswagen Service, och Tobias Rückert, chef Volkswagen Stockholm, bredvid kollegorna från Spanien. Spanjorerna berättade om nationalekonomisk kris, om halverad bilförsäljning och stor 26


27

ekniker får jobb i Sverige arbetslöshet bland biltekniker. Varför svenskarna genast svarade att ”skicka dem till oss, vi söker välutbildade mekaniker med ljus och lykta!”. När spanska Volkswagen annonserade på internet efter tekniker som var intresserade av jobb i Sverige fick de snabbt ett femtiotal svar. Bland dessa valdes slutligen två personer. Föll på engelskan Väldigt många kandidater var tekniskt och erfarenhetsmässigt mycket bra, men de föll på sina bristande kunskaper i engelska. Att läsa och tala engelska är nödvändigt för att klara jobbet hos oss, säger Lennart Ljungström. Valerio Azzolina och Martin Perez har nu jobbat i Sverige sedan november och trivs utmärkt på sin nya arbetsplats. – Jobbet är samma som det jag gjorde i Spanien, men arbetsgemenskapen här är större, här jobbar vi mer som ett lag, säger Valerio som är född och uppvuxen i norra Italien. När han träffade sin fru bosatte han sig i hennes hemland Spanien. Martin Perez är född och uppvuxen i Mexiko och flyttade till Spanien 2004.

KLIPP & FÖN från 25€

27

– Arbetsuppgifterna är samma här som i Barcelona, kollegorna är toppen och chefen är riktigt juste, säger Martin. Importera arbetskraft Att importera duktiga, välutbildade yrkesmänniskor är inget nytt. De svenska rekordåren under 1950-, 1960- och 1970-talen grundades bland annat på att industrin kunde hålla hjulen igång med hjälp av arbetskraftsinvandring. Idag väljer svenska ungdomar bort yrken som biltekniker. – Det finns en bild av att jobbet är smutsigt och dåligt betalt, säger Tommy Gustavsson. Men det är en gammal fördom, som inte stämmer alls. Bra lön – Det finns biltekniker i Stockholmstrakten som tjänar upp till 35 000 kronor i månaden. Behovet av kompetenta biltekniker är stort i Sverige och det kan inte fyllas med de som utbildas i det svenska skolsystemet, säger Tommy Gustavsson, som bedömer att Volkswagen omedelbart skulle kunna placera 50 mekaniker på märkesverkstäder runt om i landet.


28

Spanskt kasino blir störst i Europa Spanska myndigheter har gett klartecken till det amerikanska företaget Las Vegas Sands planerade megakasino i Madridförorten Alcorcon.

Populär bild som gått runt i Spanska medier.

"Eurovegas", som spanska medier kallar projektet, kommer att bli den största anläggningen av sitt slag i Europa när den står färdig. Enligt Alcorcons borgmästare, David Perez, kommer fyra tusen arbetslösa byggarbetare sysselsättas omgående när bygget startar senare i år. Om byggets första fas går som planerat ska kasinot öppna under 2017. Det innebär att uppskattningsvis 80 000 personer kan få anställning på kasinot med tillhörande hotellanläggningar och butiker. Trots att arbetstillfällen är en bristvara i det krisdrabbade Spanien höjde oppositionen ilskna röster mot kasinot, som man menar kommer leda till korruption och miljöförstöring. Las Vegas Sands har efter klartecknet bett om att casinot inte ska omfattas av de spanska reglerna för rökning. 28


29

GÅTOR

SUDOKU/LÄTT

8

4

9

2

3

3 5 8

7

6

6

4

9

7

6

4

2

3

1

9

8

2 2 9

7

3

6

2

SUDOKU/SVÅRT

1. En polis jagar en förgrymmd bankrånare som till vardags har jobb på ett bageri, vad gjorde bankrånarbagaren när polisen sökte honom på jobbet? 2. Om du tar dig förbi den person som ligger sist i en tävling, vilken position har du då? 3. Kan du översätta det här till normal svenska? Ett tillstånd av fullt välbefinnande i fysisk bemärkelse manifesterar sig inte vokalt. 4. Ett eltåg är på väg norrut med en hastighet av 100 km i timmen. Det blåser full storm söderifrån, ca 25 sekundmeter. Åt vilket håll går röken? 5. En dövstum kom in i en järnaffär för att köpa en sax. Han gjorde sig förstådd genom att klippa med fingrarna. Expediten begrep och tog genast fram ett antal saxar. Senare kom en blind in i samma ärende. Hur gjorde han?

TANKENÖTEN: 8

1

Vad är klockan, när det för tre timmar sedan var dubbelt så långt till klockan 10, som det är om en timme?

4 7

1

3 4

2

9

7

2

HISTORIER

5

9

3 8 5

8

2 3

4

”Den enda skillnaden mellan mig och en galning är att jag inte är galen” Salvado Dali

29

5

7

En man och en kvinna hade varit gifta i 30 år. De bestämde sig för att återuppleva sin bröllopsresa och åkte till Florida. De tog in på hotellet där de för 30 år sedan hade spenderat natten. På morgonen vid frukostbordet, tittade kvinnan ömt på sin make och sa: - Vet du, det bränner lika mycket i bröstvårtorna när jag ser dig idag som för trettio år sedan! - Inte så konstigt, min älskade, svarade maken. Den ena hänger i teet och den andra ligger i gröten! SVAR: GÅTOR: 1, Smet. 2, Hur kan man ta sig förbi den som är sist? . 3, Hälsan tiger still . 4,Eltåg avger inte rök 5, han talar om vad han vill ha. TANKENÖTEN: Klockan är 5, för tre timmar sedan, kl.2 var det åtta timmar kvar till kl.a0 och om en timme, kl.6 är det, 4 timmar till kl.10

6


30

Jobba och bo i Spanien Martin Fransson Födelseort: Karlskrona Bostadsort: Torrevieja Hur länge har du bott här? Jag har haft lägenhet sedan 1969, mer eller mindre permanent har jag bott i 7-8 år.

Varför valde du Torrevieja? En ren händelse, sprang på några grabbar (på den tiden 1969) när jag var här på golfresa, vi satt och prata om att det skulle vara trevligt att bo här. Ovanpå baren vi var, låg Svenska konsulatet, så jag gick dit för att fråga, träffade på dåvarande konsuln Conesa, som var både mäklare och konsul, så blev jag med lägenhet samma som jag fortfarande har kvar. (Conesa är ägare till det fina slottet i San Miguel, Castillo Conesa).

Vad är sämst/bäst med Torrevieja? Framför allt klimatet, att det bor mycket skandinaver här är inte avgörande. Det är en helt annan livsstil, jag är ingen bar människa, men här är det lätt att gå ut på en bar och få kontakt med människor. Ska jag gå på bar går jag gärna på en Spansk, för deras goda tapas. Det sämsta är gatorna och trafiken.

Vad jobbar du med? Jag förmedlar bostäder till skandinaver.

Har du bytt bransch när du kom till Spanien? Ja, det kan man säga. I Sverige hade jag en liten företagsgrupp med sex företag, alla inom familjen. Vi riktade oss mot den mekaniska verkstadsindustrin, med både egen tillverkning och import. Våran största kund var Dynapac följt av LM Ericson och Karlskrona varven. 1990 sålde vi företagen.

Varför har du bytt bransch? Här ska jag använda mig av Astrid Lindgrens uttryck ” Jag hade för mycket spring i benen”, jag tycker också det här citatet av någon för mig okänd passar bra ” Antingen lever du för att arbeta, eller så arbetar du för att leva”, jag lever för att arbeta.

Vad ar den största skillnaden mellan att jobba i Sverige och Spanien? I Sverige skällde man på byråkratin, men jag tror Spanien har lika mycket av den varan, så egentligen är det väl ingen skillnad, utom att spanjorerna älskar stämplar förstås.

Vad är ditt drömjobb? Det jag håller på med.

VILL DU VARA MED OCH SVARA PÅ FRÅGORNA? Hör av dig till oss på Bladet! Telefon 698 779 822 eller mail post@skandinaviska-bladet.com 30


31

31


32

32

Skandinaviska Bladet  
Skandinaviska Bladet  

Nyheter och reportage om Spanien

Advertisement