Page 1

1

Skandinaviska

24 oktober 2012 No.21 Utkommer var 14:de dag www.skandinaviska-bladet.com

MITTEN

Bild: Eliseo Montesinos Lorente


2

Ricokebap.jimdo.com


3

Halloween! Halloween, med stök, utklädningar och ansiktsmålningar för oss som har barn. Skulle jag säga att jag gillade det, ja då skulle jag ljuga. Halloween är den helgen jag gillar minst, förmodligen har det att göra med att jag varje år tvingas gå ut med barn och barnbarn och göra bus eller godis. Jag tror att ni som varit ute och ”tiggt” har en viss förståelse för min inställning. Jag känner mig lika dum varje gång. Men ok, barnen har roligt och tycker hela stämningen med spöken och annat som hör helgen till är mer än spännande. Vi minns väl alla när vi var små och berättade spökhistorier...en mörk, mörk natt… Så det blir väl att tupera håret rakt upp och ge sig ut att tigga i år igen. För er som inte behöver ge er ut och tigga ger Teatern en Halloween Show onsdagen den 31 oktober. På flera restauranger kommer det finnas speciella Halloween menyer bland annat på Lilla Svensken där det blir buffé. Såvida inte vi varit hemma hos er och skrämt iväg alla tankar på att gå ut. Som vanligt önskar vi er en trevlig stund med Bladet! Monicha & Bessie

Utgivare & Redaktör: Monicha Blomberg Annonser: Bessie Laine bessie@skandinaviska-bladet.com Kontakt: 698 779 822 post@skandinaviska-bladet com www.skandinaviska-bladet.com ISSN 2001-4058 –SE

Nytt lågprisflyg Sverige – Spanien

Ett nytt lågprisflygbolag med säte på Gran Canaria börjar flyga juni 2013. De börjar med direktflyg Malaga, Mallorca Göteborg (ESGG), Stockholm (ARN), men har planer på att inom kort öka ut flygrutterna att även gälla Alicante, Barcelona och Ibiza. Bolaget heter Spanjet och har svenska intressenter. Biljettpriserna startar från 99 euro inkluderat skatter och avgifter. Det nya bolaget kommer att samarbeta med lokala mäklare och golfresebyråer, för att kunna anpassa utbudet efter de lokala önskemålen. Det kommer bli tillåtet med två bagage per person och per sträcka, max vikt per bagage är 20 kg, maxvikten för handbagage kommer bli 5 kg. Kostnaden för specialbagage upp till 25 kg är 250 SEK per väg. Flygningarna till Mallorca och Malaga utförs av det spanska flygbolaget Albastar som är FC Barcelonas officiella flygbolag för deras bortmatcher i La Liga. Biljettreglerna har gjorts enkla, du kommer kunna välja att få din biljett per mail eller SMS, detta SMS kommer då gälla som biljett. Ombord kommer finnas möjlighet att köpa mat, dryck och tax-free.


4

400 personer i protest mot nedskärningarna i skolorna i Torrevieja Föräldraföreningen AMPA genomförde i torsdags en demonstration på torget framför kyrkan. Det var omkring 400 personer som slöt upp för att protestera mot nedskärningarna i skolorna och att det medför att utbildningen i skolorna blir sämre.

förra året gav man i en av Torreviejas skolor ett bidrag på 120 euro till alla elever och böckerna kostade runt 350 euro, i år fick man utan bidrag betala 185 euro för böckerna. I samma skola hade AMPA samlat in begagnade böcker för att kunna låna ut till de elever som inte hade råd att köpa böcker utan bidrag, detta skulle ske mot en mindre kostnad och man var tvungen att bli medlem i AMPA, slutpriset för att låna böcker blev 170 euro. Under torsdagen pågick även en namninsamling för att stoppa nedskärningarna, en av de protesterande uppger till Bladet, när vi har 5 000 underskrifter stoppas nedskärningarna vid 19.00 på kvällen hade de 120 underskrifet, demonstrationen avslutades 19.20, då det blev kö till bordet där man skriver under.

BILD: BESSIE LAINE

Bland annat protesterades mot att med färre lärare blir klasserna större, en snittklass ligger idag på 22 elever. De vände sig även mot att beca (bidrag) hade försvunnit från skolböckerna och föräldrarna får betala allt själva. Vad som inte framgick under protesterna var det faktum att priset för skolböcker sjunkit rejält i jämförelse mot i fjol,

Den chockhöjda kulturmomsen har fått konsekvenser Det Spanska kulturlivet uppger att effekterna utav momshöjningen i september medför att 4 500 personer mister sitt jobb och en femtedel av teatrar, konserhus och biografer tvingas stänga, och får stöd av revisionsfirman Pricewaterhouse Coopers. Med dessa siffror i facit visar det sig att staten trots momshöjningen förlorar närmare 10 miljoner euro i stadskassan. Momsen på kultur chockhöjdes i september från 8 till 21 procent. Redan den första månaden föll teatrarnas biljettförsäljning med 30 procent.


5

Borgmästarens pappa i blåsväder Eduardo Dolon (PP), borgmästare i Torrevieja har en pappa, som alla vi andra. Men den här pappan var nyligen i en konfrontation med Policia Local angående en felparkerad lastbil. Pappan driver en butik på Calle Joaquín Chapaprieta i Torrevieja. Polisen skriver i sin rapport att den varubil som kom med varor till fadern hade parkerat på ett övergångsställe, där han blockerade trafiken för både fotgängare och bilar.

Polisen hade då bett chauffören att vara vänlig att använda den lastzon som fanns i omedelbar närhet. Eduardo Dolons pappa ska då ha ilsknat till och skrikit ”vet du inte vem jag är, jag är far till Eduardo Dolon” och sedan skall han enligt uppgift från Información ha knuffat till konstapeln. Även mamman ska ha dykt upp på platsen och sagt åt kontapeln ” vet du inte vilka vi är, jag ska prata med din chef Eduardo Gil om den här saken”. Det hela ska ha startat med ett gräl mellan chauffören och den lokala polisen, där föraren startade med "vad fan är det, kan man inte lasta en låda med kycklingar”. Polisens rapport säger dock inget om vad polisen sa. Vi på Bladet har sökt pappan sedan incidenten , men butiken har varit stängd.


6

Bilder från Swedent 15 år Förra veckan berättade vi att Swedent fyllde 15 år och skulle fira med jubileum. För dig som inte hade möjlighet att ta dig dit har vi gjort ett litet bildcollage. Foto: Bessie Laine


7

Var du där, eller ska du dit? JAZZEN på "La granja" sätter i gång igen fredagen den 26/10 (Nu på fredag alltså!) och denna gång med "Just Friends Trio" som består av Jabi Bermejo: Piano, Andrez Lizon: kontrabas & Mikael Rösten: trummor. Precis som förra året så kör det i gång kl 20.00 i denna mysiga cafeteria/bar Som ligger i korsningen C/Maria Gil Vajellos och C/Diego Ramirez endast ett kvarter från skandinaviska centret/Gallerian. Iñaki & Mikael önskar alla hjärtligt välkomna, kom i tid om ni vill få en bra plats att sitta på! Fritt inträde/BIENVENIDOS!

HALLOWEEN SHOW Teatern 31 oktober kl.20.30 Pris 5€

INGMAR NORDSTRÖM håller konsert i SVENSKA KYRKAN tillsammans med SVEN-ÅKE NORMAN Onsdagen den 24 oktober kl. 18.00 Fredagen den 26 oktober kl. 18.00 Söndagen den 28 oktober kl. 15.00 , Idag även tillsammans med Coro Nòrdico. Kyrkans lokaler ligger vid Avenida de las Cortes Valencianas. Adress C/Luis Cánovas Rodriques 4, vid köpcenter Aquas Nuevas (Aldi parkeringen).

GALLERIAN har under hösten en rad temaeftermiddagar tiden är kl. 16.00 - 18.00 och inträdet är naturligtvis fritt. 6 november kommer Kamilla Portala bland annat att ta upp stress, sömn och minne. Den 13 november är det Cecilia Bornum som kommer till Gallerian för att tala om akupunktur. Alla hälsas hjärtligt välkomna!

Coro Nòrdico firar 25-års jubileum och håller konster i Musikpalatset den 9 november kl. 18.00 Inträde 10 euro inkl. förfriskning och lott. Biljetter finns att köpa i Svenska Kyrkan, på Club Nórdico och på Más Amigos. Foto: Christer Burhagen


8

Mysteriet med den döda Måndagen den 15 oktober hittades en mördad kvinna på C/ Orihuela i centrala Torrevieja. Löd det som släpptes till pressen, sedan dess har beskeden och turerna varit många. Vid en första undersökning av den döda kvinnan som var 48 år och hemmahörande i Alcoy, uppgavs att kvinnan hade fått flera slag mot huvudet och allt tydde på att kvinnan dog av ett av dessa slag, ansiktet hade varit ”vanställt”. Omedelbart lokaliserade polisen den före detta pojkvännen till busstationen i Torrevieja, där han greps. Mannen som är 45 år, var tidigare ägare till den aktuella lägenI det här huset hittas kvinnan. heten. BILD:BESSIE LAINE

Lägenheten skulle nu rengöras av ett städföretag för uthyrning, när städpersonalen kom till lägenheten kl.11.00 på förmiddagen upptäckte de den döda kvinnan i en garderob. Den nu gripna mannen blev omedelbart misstänkt då han tidigare hade misshandlat henne och hade nu besöksförbud gentemot kvinnan.

Slagen mot huvud och ansikte var orsaken att kvinnan inte kunde identifieras fullständigt på plats av polisen. Uppgifter har senare framkommit om att den döda kvinnan hade varit i garderoben upp emot en vecka, och att stanken i lägenheten var fruktansvärd. Åklagaren beslutar under måndagen att anhålla den 45-åriga mannen för mord. Under tisdagen kommer det in nya uppgifter till pressen. Obduktionen visade hon inte dog av våld, det skulle kunna vara en naturlig död. Orsaken till att hennes ansikte var vanställt var den förruttnelse som startat i kroppen. Dödsorsaken uppges nu vara chock och andningssvikt. Dock kan ingen rimlig förklaring ges på hur kroppen hamnade i en garderob. Åklagaren väljer att kvarhålla mannen, misstänkt för mord. Detta åtal ändras senare under dagen till dråp. Polisen uppger nu att nyckeln för att klargöra vad som egentligen hände kan ligga i drogtester av kvinnan. Flera vittnen uppgav att den döda kvinnans pojkvän frekvent tog narkotika.

Mc Donalds skapar drygt 3000 nya jobb i Spanien Många företag går på knäna och många är de som fått lägga ned de senaste åreni krisens tecken. Nu kommer nyheten att Mc Donalds tänker investera 160 miljoner euro i sina planer att öppna 60 nya restauranger i Spanien under 2012-2013. Denna investering kommer att ge drygt 3 000 nya jobb. Med de nyöppnade restaurangerna kommer Mc Donalds att ha 500 restauranger i Spanien.


9

a kvinnan i garderoben Testerna som ännu inte är klara ska visa om även kvinnan hade ett missbruk, då kan inte överdosering uteslutas som dödsorsak uppgav en källa insatt i fallet. Vad som ursprungligen sågs som ett slag mot huvudet och andra traumatiska skador var i verkligen ett resultat av den nedbrytning som startat av kroppen. Den nya expertrapporten måste nu klargöra orsakerna till bristen på syre som dödade kvinnan. Vittnen har nu uppgett att den döda kvinnan

levde med mannen igen. På onsdagen hölls en sk. snabbrättegång där mannen blev sänd till fängelse utan möjlighet till borgen, i domen fastslås att det kan vara mord av oaktsamhet. Kvinnan hämtas på måndagen. FOTO; ELISEO MONTESINOS LORENTE

En vän till den avlidne berättade inför domaren att kvinnan ofta blev misshandlad och att kvinnan var "rädd för att bli dödad". Både kvinnan och mannen är av Spanskt ursprung och mannen ska enligt uppgift vara på flykt från ett fängelsestraff. Nu väntar den ordinarie rättegången.

Den gripna 45-åringen, efter rättegången förra onsdagen FOTO: ELISEO MONTESINOS LORENTE

Text: M.Blomberg


10


11


12

Många av oss skandinaver som bor här på kusten, anser att det är ett måste med skandinavisk TV. Utbudet är stort och ”cowboyarna” är många.

satsat mer på efter uppköpandet av Iaksess. – Vi har precis tagit över Iaksess och jobbar för fullt på att föra över kunder och infrastruktur till vårt system, något Ketil beräknar vara klart till årsskiftet. Vi var på besök hos Scansat för att se hur de Internet servicen täcker i princip arbetar. samma område som TV sändningKetil Hovland arbetar som daglig en, ledare sedan 2006, på den tiden - Dock finns där några vita fläckar företaget hette Astrosat som berättar Ketil för oss. grundades 2003. En montör kommer ut för att 2008 skedde det en del ändringar checka om det finns signal innan i branschen, bland annat infördes själva installationen sker. nya kodningar för kanalerna. Behöver du fylla på din Mas Movil I samband med detta tog Ketil eller ett nytt nummer har du möjöver verksamheten tillsammans lighet att även göra detta hos med en kamrat och skiftade namn Scansat, då får du hjälp av någon till Scansat. av tjejerna i receptionen, Erika och Ett namn som vittnar om att de Ketil Hovland daglig ledare på Natalie. har skandinaviska kanaler, men Scansat När du ska välja TV och sändare även engelska kanaler ingår i utBild: Bessie Laine har de två olika utbud att välja budet. emellan, det ena är en parabol på Totalt rör det sig om 30 TV-kanaler och 7 radiotaket och det andra är en Ip-TV som går via inkanaler. ternet. Ketil berättar att hela 80 – 85 procent av deras För att använda det senare behöver man ha ett kunder är skandinaviska, och att kundservice på stabilt internet på minst 2 MB, säger Ketil samditt eget språk naturligtvis finns att tillgå. tidigt som han säger att utan att prata med Detta är något som Eva gärna hjälper dig med, kunden och se vad den har för behov är det hon har funnits på plats från 2006, någon måomöjligt att säga vilken som passar bäst. nad längre än Ketil. Vill du ha lite tips och ett kostnadsförslag på de Scansats sändare täcker kuststräckan Monte olika alternativen är det bara att du hör av dig Cid – La Manga och montörer finns i hela områ- till Scansat så får du hjälp och råd över ditt TVdet för att hjälpa dig. tittande. Även om TV är Scansats huvudsyssla kan de Text: Monicha Blomberg även hjälpa dig med internet, något de nu har


13


14

Känslan när man kliver över tröskeln är som att komma hem, lite konstigt med tanke på att jag aldrig varit här förut. Var jag är, hos Michael Kjellman på Lilla Svensken, eller som gemene man säger, Micke på Lilla. Nu vet jag varför! På kort tid har Lilla Svensken blivit ett populärt ställe att gå och äta och umgås bland oss skandinaver, Micke har drivit Lilla sedan 2009 tillsammans med Zandra Blom- BILD: BESSIE LAINE kvist från Svensken på Hörnet. Det är faktiskt Patrik Blomkvist på Svensken på Hörnet vi har att tacka för att Micke nu lagar mat åt oss alla på Lilla. Micke och Patrik hade jobbat tillsammans i Sverige. En dag 2004 fick Micke ett telefonsamtal från Spanien med ett erbjudande om jobb hos Patrik och nappade direkt. Micke trivdes här på kusten och bor nu i San Luis tillsammans med sin nya sambo Limpan (blandrashund).

Micke har lång erfarenhet från restaurangbranschen han har tidigare arbetat på de bästa restauranger i Sverige, Amerika, Frankrike och Italien, vilket man kan utläsa på menyn. Micke berättar för oss på Bladet, Vi har en fast meny, men improviserar mycket, oftast brukar gästerna ta det jag rekommenderar. Nu lagom till halloween ordnar Lilla Svensken en oktoberfest med grill buffé där det kommer bjudas på underhållning av Geir och Annie, men som namnet säger, det är litet. Så vill du få plats bör du boka ”muy pronto”. Till sin hjälp med att driva Lilla Svensken har Micke, Kristin som serverar och Lucke i köket och ibland rycker även Limpan in för att charma gästerna. Vill du träffa Limpan kan du göra det på vardagskvällar och från klockan ett på helger. Naturligtvis passade vi på att äta hos Micke, lite synd är det att han är annonsör, då testar vi inte. Men hade vi gjort hade poängen blivit väldigt höga. Text: Monicha Blomberg


15

Då romarriket växte firades skördegudinnan Pomona, och som med många andra "hedniska" högtider övertogs den av kristendomen. Detta är grunden till firandet av halloween. Även om den kristna kyrkan utrotat de gamla gudar som tidigare firats, kunde den inte ta kål på fruktan för de övernaturliga väsen som sprang lösa den 31 oktober. Tvärtom hade folk fått ytterligare maror att vara rädda för i form av Satan och hans anhängare. Seden "Trick-or-treat" tog Irländarna med sig när de emigrerade till Amerika för 150 år sedan. Från början handlade det om practical jokes som de vuxna utförde. Man kanske hängde upp grannens möbler i ett träd, eller ändrade om gatuskyltarna. Meningen var att imitera de bus som utfördes av småfolket, i synnerhet ett retsamt släkte kallade pixies, en tradition som idag hör barnen till. Seden att knacka dörr kommer dock från England, där de fick betalt i ”själakakor” för att barnen bad för de avlidnas själar. Seden om pumpan, en Halloween kom Djävulen för att hämta Jack, som inte tyckte de behövde ha så bråttom, och undrade om han först ville ta ett glas med honom. Det gick Djävulen med på om Jack betalade supandet. Efter att ha tagit varsin hutt på den lokala krogen föreslog Jack att de skulle spela bartendern ett spratt. "Vad jag förstår kan du ändra skepnad som du vill. Förvandla dig till ett mynt som jag kan betala bartendern med. När jag lagt myntet i hans hand blir du ditt vanliga gräsliga jag igen!" Det tyckte Djävulen lät förbannat roligt, och gjorde genast Jack till viljes. Men istället för att hålla sitt löfte stoppade den sluge Jack myntet i en ficka där han redan hade ett silverkors. Nu kunde inte Djävulen göra något utan fick ligga där han låg. "Om du låter mig vara i ett helt år släpper jag dig", lovade Jack.

Djävulen gick med på detta och släpptes lös. Nästa år kom Djävulen tillbaka, men Jack lyckades otroligt nog spela den onde samma spratt igen och förhandlade nu fram tio års respit. Detta tjänade dock inget till, då Jack dog strax efter nyåret. I Himlen ville de inte släppa in honom, och vid Helvetets portar blev han också avvisad. "Det har inte gått tio år", påpekade Djävulen. "Och jag är inte så säker på att jag vill ha med dig att göra sedan heller." "Men det är mörkt och kallt ute i världen", gnällde Jack. "Hur ska jag ta mig fram på min vandring?" Djävulen kastade åt honom ett glödande kol ur en av helvetets ugnar. Detta kol lade sedan Jack inuti en urgröpt rova, och gjorde sig på så sätt en lykta till tröst på sina eviga irrfärder. I Irland och Skottland användes rovor och stora potatisar till att göra Jack-ó-Lanterns (Jack och lampan), men i USA var de stora pumporna mer tillgängliga. Jacks sorgliga anlete har med tiden övergått mer i den grinande pumpagubbe vi nu känner. Den amerikanska populärkulturen har också gjort sitt. Washington Irving, skrev under sitt liv (1783-1859) flera spökhistorier, den mest kända av dessa berättelser är nog "The Legend of Sleepy Hollow", där skolläraren Ichabod Crane blir jagad av den huvudlöse ryttaren på allhelgonanatten. Som ersättning för sitt förlorade huvud har ryttaren en grinande pumpa av klassisk modell. Historien har gjorts som tecknad film av Disney, och nu senast som en skräckfilmsvariant i Tim Burtons "Sleepy Hollow". Text: Monicha Blomberg Källor: Wikipedia, Svt.se

Spöket laban


16


17

Skandinavisk Smide firar jubileum

Den här veckan är det åter dags att presentera ett av de äldre skandinaviska företagen i vårt område nämligen Bosko Basa med sitt Skandinavisk Smide. Bosko kom till Torrevieja för drygt 10 år sedan och startade nästan direkt upp företaget, således firar Skandinavisk Smide 10 år på kusten 2012. Vi på Bladet har träffat Bosko för att höra hur det är att driva ett företag genom både bra och svåra tider här på kusten. Bosko berättar, När jag kom hit , var det inte bara jag som startade upp nya verksamheter för skandinaver, det var bra tider och det fanns ett stort behov för skandinaviska företagare. Att Bosko valde just branschen smide— aluminium var helt självklart, redan som liten har han fått hjälpa till och ”smida” på pappans företag i Kroatien, för att senare utbilda sig i yrket. Bosko berättar att han före krisen hade 8-9 killar som arbetade, - Med krisen har jag som alla andra fått dra ned, så nu är vi fyra stycken, två inom aluminium och två inom bygg. - Jag tycker inte att det stora problemet är att det finns mindre jobb, utan det faktum att det med krisen dök upp en massa ”vi gör allt och lite till, för billigaste pris” företag, säger Bosko. Skandinavisk Smide har flera gånger fått rätta till arbeten som dessa företag ibland lämnat helt efter betald deposition, helt enkelt inte slutfört eller bara gjort ett undermåligt arbete. Det är klart att med krisen har det dykt upp en massa lyckosökare, folk som har en lämplig bil, bara på med en dekal och vips så var man företagare. Vill du anlita dessa företag ”vi gör allt och lite till, för billigaste pris”

bör du kontrollera att de har ett registreringsnummer. Det här är viktigt både för säkerheten om att du får ett bra arbete utfört av en yrkesman och för framtida garantier på arbetet, samt en försäkran om att de betalar sina skatter och avgifter. Bosko berättar om ett Svenskt par i området, som anlitat ett av dessa företag; - Jag var med och räknade på jobbet, men låg ett par hundra över, så jobbet gick till de andra. Det hela handlade om att glasa in och sätta tak på en terrass, men redan en månad efter slutfört arbete kom kunden tillbaka till oss och berättade att taket hängde som en hängmatta. Då var det Bild: Bessie Laine bara att rycka ut och rätta till säger Bosko. ”Vi gör allt och lite till, för billigaste pris”, hade använt alldeles för tunt material och inte heller reglat taket enligt de normer som finns. Och som Bosko konstaterade, det hela blev en dyr historia i slutändan för kunden. En annan sak man kanske bör se upp med är den deposition man betalar vid beställning, de som har tänkt sig ”fusk” tar gärna ut upp emot 50% av priset, medan de etablerade ofta nöjer sig med en mindre procent, bara för att säkra sig om att du verkligen vill ha produkten innan den beställs. Skandinavisk Smide har i huvudsak kunder ifrån Skandinavien, men även andra nationaleteter hittar nu dit, då underlättar det att Bosko talar 5 språk förutom svenskan. För dig som är nyfiken på vad Bosko & Co kan hjälpa dig med är du alltid välkommen in till deras verkstad men i stora drag är det, Aluminium, Smide, Bygg, Inglasningar, Sandwichtak...kort sagt handlar det om ditt hus handlar det om Skandinavisk Smide. Text: Monicha Blomberg


18

Heidi Synnervåg startade sin och maken Roy Björkmans Salong Heidifrisör för 14 år sedan. Roy berättar för oss på Bladet, Heidi var först anställd på salongen men tog snabbt över när den blev till salu. Sedan dess har utveklingen gått framåt för det flitiga paret, redan 2005 öppnade de ytterligare en salong i Horizonte, Playa Flamenca. Efterfrågan på en frisör som pratar skandinaviska är och har alltid varit stort här på Costa Blanca, och det är klart att kunna prata sitt eget språk med frisören kan reda ut många av de ”hårproblem” jag tror vi alla drabbas av ibland. Heidi och Roy började komma till kusten på semester redan 85-86, men då var de inte ett par, Amors pilar träffade dem en dag här på vår vackra kust.

Numera sköter Heidi frisör delen och Roy tar hand om det administrativa. Heidifrisör är precis som det låter en ren frisörsalong, som Roy sa ”vi gör det vi är bra på, så får de andra göra annat”. Till Heidi och Roys salonger kommer det ofta unga Norska frisörer för att gästarbete ett år eller två. Roy berättar att de åker en gång per år till Norge för att hitta nya ”heta” frisörer, listan på skandinaviska frisörer som vill arbeta med oss ligger nu på 15-20 frisörer. På salongerna försöker de bidra till den


19

Spanska miljön och Roy har alltid varit ett stort namn här på kusten vad gäller att ordna olika välgörenhetsjippon, där alla vi skandinaver har möjlighet att dra vårt strå till stacken. Förutom de två frisörsalongerna driver paret tillsammans men Randi Veines, Spaniabröllop ett företag de startade redan för åtta år sedan. Ja, Heidis frisyrer blev Bild:Bessie Laine snabbt populära här nere och Sjömanskyrkan började även fråga efter annan service runt bröllopen som hålls där, det ena ledde till det andra och nu har vi en komplett service för de som vill gifta sig på Costa Blanca, berättar Roy.

På frisörsidan har de börjat märka av att det är ett generationsskifte på gång i vårt område, tvätt och läggning på salongerna har under åren mer och mer ersatts med klipp och fön. Salongen har 95 procent skandinaviska kunder, men till en och annan från andra länder har Heidis proffsklippningar spridit sig. San Fernando Roy är en man med många järn i elden och nästan alltid handlar det om att vi skandinaver ska trivas ännu bättre på kusten. Till nästa sommar tar han hit en skandinavisk fotbollsskola i samarbete med Torrevieja kommun, men redan till påsk kommer det mellan 2400 unga gästspelare från Norge. Vi får väl bara hoppas för Heidis skull att alla inte vill passa på att klippa sig hos den välrenommerade frisören. Text: Monicha Blomberg


20

Coro Nórdico väntar en intensiv höst Yvonne berättar att ofta blir det ”brandkårs Coro Nórdico firar i år 25 års jubileum med en utryckning” på repetitionerna, jubileumskonsert den 9 november i musikpa- Ja, det är lite anlatset. norlunda att leda en Vi på Bladet träffade kör här , medlemmarKörledare Yvonne Liss och na kan ändras från en körens ordförande Chrisvecka till annan. ter Johansson med anledJust nu håller kören ning av jubileet. tillsammans med Yvonne berättar, - Hela Yvonne Liss nu som hösten kommer att bli bäst på att repetera väldigt intensiv, nyligen inför sitt 25genomförde vi ett proNågra av Coro Nórdicos Medlemmar årsjubileum. gram i Inmaculada tillFOTO: CHRISTER BURHAGEN Christer berättar att sammans med en kören repeterar i Svenska kyrkan varje vecka, manskör från Wales, Carnon Valley Male Voice men påpekar att de inte är en kyrkokör. Choir. Hos oss är alla välkomna, vi försöker vara en Vi kommer också medverka i Svenska kyrkan den 28 oktober, då Ingemar Nordström kommer brygga mellan de olika nordiska föreningar som finns på kusten avslutar de. på besök fortsätter hon. Text: Monicha Blomberg Christer berättar för oss att ett av årets viktigaste framträdanden brukar vara 1:a advent, då de framträder i stora kyrkan där mellan 4-500 svenskar brukar sluta upp. Kören består av ett fyrtiotal medlemmar, men som Yvonne påpekar, - Det är väldigt sällan alla är här samtidigt, men oktober-november är vi som mest här. Många av medlemmarna är bara här några månader eller veckor per år, men det är absolut inte något hinder för att vara med i den populära kören.


21

Snålt Nationaldagsfirande Årets parad i Madrid var den minst påkostade, för att inte kalla den snål på många år. Militärparaden i år hade en budget på knappt en miljon euro vilket var knappt 30 procent av förra årets budget. I årets parad deltog varken jaktplan eller pansarfordon. För Mariano Rajoy var det första året som regeringschef dock uteblev de ovationer som kungahuset fick när de anlände, men vår nya regeringschef var nog lycklig att slippa de busvisslingar som Zapatero utsattes för 2011. Prinsessan Cristina och hennes make Iñaki Urdangarín deltog inte på hedersläktaren i år. Det var även glest bland landets regionalpresidenter, endast 10 av 17 deltog i årets firande i Madrid. Till mottagningen efter paraden valde Katalonien att inte närvara alls, varken med president eller representant. Katalonien valde även att hålla skolor och myndigheter öppna igår, för att markera sitt avståndstagande till firandet av nationaldagen. Motståndet mot nationaldagen är stor runt om i landet, då den firar Columbus ankomst till Amerika och med det början på ett folkmord andra anser att nationaldagen minner för mycket om Franco.

Nära en miljon har utvandrat från Spanien Mellan januari 2011 och oktober 2012 har 927 890 personer emigrerat från Spanien, enligt uppskattningar från landets nationella statistikbyrå INE. Den massiva utvandringen i kombination med den avtagande invandringen har gjort att Spaniens befolkning minskat i den ekonomiska krisens spår. 2011 var första gången på tio år som fler utvandrade än invandrade, och 2012 är det första året som befolkningen minskar i samtliga spanska regioner, skriver El Pais./TT

Avled på Ryanair flygning På tisdagen förra veckan avled en Dansk man på flyget emellan Malaga och Danmark . Mannen började plötsligt må dåligt och Ryanair valde att nödlanda i Madrid, för att mannen skulle få läkarhjälp snarast möjligt. När planet landade i Madrid, var det dock för sent mannen hade redan avlidit. Med på flyget var också mannens hustru. Ryanair har sänt sina kondoleanser till mannens anhöriga.


22

Polisen har gripit 80 personer tillhörande ”Kinesiska maffian”

Polica national har förra veckan gjort ett antal stora tillslag mot flera grosshandlarlokaler i industriområden runt om i landet. Enligt polisen handlar det om bedrägeri, människohandel och narkotikahandel. Poliser har gått in i lager och butiker för att söka dokument och pengar tillhörande den kinesiska organiserade brottsligheten. Tidningen ABC uppger att det finns kinesiska kriminella organisationer som utgår från Spanien, huvudnäringen för organisationerna tros vara penningtvätt. Förra veckans tillslag går under namnet ”operation kejsaren”, där polisen grep ett 80tal personer, domstolsbeslut finns på att ta in ytterligare 110 personer. Tillslag gjordes mot 235 företag och 120 bostäder med 500 deltagande poliser. Interpol hade 3 agenter på plats i Spanien. Förutom de gripna personerna la polisen beslag på 6 000 000 euro och 202 fordon. 17 personer greps även i andra länder. Operationen inleddes på tisdagen i Madrid och Barcelona, där 12 personer greps däribland porrskådespelaren Ignacio Jordá González, mera känd som Nacho Vidal. Han greps i sin bostad utanför Barcelona. Enligt poliskällor är han misstänkt för penningtvätt.

Feria Outlet Torrevieja – välbesökt

När Feria Outlet stängde förra söndagen hade de haft lite drygt 10 000 besökare. De 89 utställarna uppger genom Apymeco att de är väldigt nöjde med resultatet. I själva verket var de så nöjda att de vill att mässan arrangeras två gånger per år. Mässan är en av de viktigaste försäljningsperioderna för de små butikerna i Torrevieja. En nyhet på mässan i år var att det fanns flera olika aktiviteter för att locka barnfamiljer. Det faktum att det var långhelg och fint väder hjälpte nog också till att få upp besöksantalet.

Torrevieja ger bonus till arbetslösa Eduardo Dolon, borgmästare i Torrevieja har presenterat ett antal bonusar för de boende i staden. Bonusarna är menade att gynna de mest drabbade av krisen. Personer som bott i Torrevieja i över fem år och är arbetslösa kommer att få bonusar på mellan 50 – 90 procent, på sådant som kommunen tillhandahåller, även det gratis busskortet kommer att behållas 2013. Eduardo Dolon uppger att trots att vi har drabbats av en stor ekonomisk kris och har fortsatt nedgång i intäkterna kommer de att fortsätta med sin politik till stöd för de mest missgynnade.


23

A

ny e M e t r a la C

KLIPP & FÖN från 25€


24

Odling av 600 marijuanaplantor i La Siesta

FOTO: ELISEO MONTESINOS LORENTE

En villa belägen i La Siesta har omvandlats till en specialiserad produktionsanläggning av marijuana. Polisen slog till mot villan förra veckan efter en tids spaning. De fann över 600 plantor marijuana samt 100 kilo marijuana färdigt för leverans. Villan innehöll allt för att framställa marijuana och var försedd med säkerhetsåtgärder som övervakningskameror samt hade höga grindar och staket, i ett försök att inte dra uppmärksamheten åt sig. Polisen la även beslag på två lyxbilar och ett stort antal halogenlampor samt andra redskap som används för att skapa ett växthus inomhus. Villan är stängd av polisen som inte utesluter ytterligare gripanden i fallet utöver den man som redan är gripen.


25

SUDOKU

Gumman på kyrkogården

1

5

6

2

1

9

4

6

3

3 7

5

2

6

2

2

8

1

2

5

7

9

8

3

9

3

Det var en flicka som skulle ta genvägen hem över en kyrkogård mitt i natten. Det var mörkt och hon var rädd. Då kom en gammal gumma och frågade om de skulle göra sällskap. Damen såg snäll ut så det ville flickan gärna. "- Är du rädd för att gå över kyrkogården när det är mörkt?", frågade gumman. "- Ja, det är jag", svarade flickan. "Det var jag också när jag levde", sa gumman då.

Hur ska du fira Halloween ? Claes Lindh 71 år Torrevieja - Jag har bott i Amerika många år, där klär alla ut sig för att gå ut med barnen och göra "Trick-or-treat". Man smyckar även hus och trädgård, de som inte vill fira släcker lamporna. Nu firas det med mindre godis och mer frukt. För mig är halloween en stor grej, jag har 8 barn varav 4 uppvuxna i Amerika, så man hamnar alltid på något party. I år kommer vi gå ut med barnbarnen, men bara till bekanta.

Alonso Carlos Serrano 39 år Callosa de Segura

- Som alla år njuta med mina söner Ruben och Christian.

Agnetha Tigerberg Specerian 46 år San Miguel

- Fest med vänner, vi kommer spöka ut och larva oss.

Elina Tyry Gallerian 21 år Torrevieja

- Det är min födelsedag samma dag, så jag kommer fira den.

Raquel Gonzalez Stop Travel 37 år Torrevieja

- Vi firar inte Halloween, det är inte sed hos oss.


26

Som utlovat i förra numret, börjar vi från det här numret utföra ”tester” på olika produkter i vår närmiljö. Tyvärr kommer vi inte kunna erbjuda er några vetenskapliga tester, inte heller några tester av stora produkter, då det skulle vara alldeles för kostsamt att köpa in ex. 4-5 tvättmaskiner. Alla tester kommer att utföras av glada amatörer, du som läsare får gärna vara med i vår testpanel, eller komma med uppslag. Vårt första ”test” har vi gjort på något så udda som toalettpapper. Valet var egentligen ganska enkelt, lätt första produkt, billigt och något ingen egentligen pratar om, eller har du hört någon ställa frågan ”hur är ditt toapapper, suger det upp tillräckligt bra”? 4 personer har deltagit i veckans panel

MÄRKE

Pris per

Meter per rulle

Uppsugnings förmåga , provat på 2 cl.

Mjukhet, testat, snyta sig, ta bort smink

Hur klarar pappret en snabbputs av badrumspegeln

Rullens tjocklek, går den in i rullhållaren?

Mercadonas 0.16 euro Bosque Verde 2 lager

20 m

4 rutor

Mjukt går sönder

Luddar mycket

Utan problem

Domti eget märke

0.33 euro

Ej uppgett

3 rutor

Mycket Luddar lite mjukt håller

Nej för tjock

Carrefour eget märke

0,23 euro

Ej uppgett

6 rutor

Halvmjuktgår sönder vid smink. bort.

Luddar lite

Ja går in

Bosque Verde 4 lager

0,34

20.9

3 rutor

Jättemjukt men ändå starkt

Luddar lite

Något för tjock för normal hållare

rulle

ÖVRIGT: Alla utom Bosque Verde testades i 2 lager, som testades i 2 och 4 lager. Bosque Verde 4 lager är WWF märkt och en rulle sägs räcka till 170 toalettbesök, enligt tillverkaren. Domti enligt tillverkaren räcker en rulle till 333 toalettbesök. Bosque Verde 2 lager. Räcker enligt tillverkaren för 163 toalett besök. WWF märkt. Carrefour Discount , löspackad, ej uppgett av tillverkaren hur många toalettbesök. Bosque Verde båda sorter var de som hade mest upplysningar på paketet, tex tillverkningsland, gram per rulle m.m.


27


28

Vi pรฅ bladet รถnskar alla en trevlig halloween!

SKANDINAVISKA BLADET  

BLADET! Din svenska tidning i Torrevieja och Orihuela Costa, Costa Blanca. Nyheter och reportage som rör oss utlands-skandinaver på kusten.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you