Page 1

1

Skandinaviska

12 september 2012 No.18 N채sta nummer 26 September www.skandinaviska-bladet.com


2

Ricokebap.jimdo.com


3

Sommaren är slut Stulna pengar – hitDet är konstigt, varje år inträffar samma sak: sista helgen i augusti åker alla turister hem. Även om många börjat droppa av redan i slutet av juli—början av augusti, är det just den här helgen som den stora skillnaden märks.

tade i hårborste

Det är inte bara turisterna som ger sig iväg även värmen verkar förstå att det är dags att sansa sig lite, samma varje år. Detta trots att sommar slutar den 21 september enligt almanackan. Men sommarens slut innebär även mycket för oss skandinaver; klubbarna återgår till sina vanliga rutiner, klubbtidningarna kommer ut, höstens program hos klubbarna presenteras. Skandinaviska skolan har startat för säsongen, detta kan ni läsa mer om inne i tidningen....och sist men inte minst, alla ”övervintrare” börjar komma tillbaka. Vi på Bladet hälsar er alla välkomna tillbaka till värmen (ja, den som nu finns kvar). För Bladet innebär sommarens slut att tidningen distribueras nu igen på de ”vanliga” ställena. Och för er läsare innebär det att allt fler annonsörer kommer tillbaka, vilket gör att tidningen kommer att bli tjockare igen, och det blir mer att läsa.

Trevlig ”höst” från oss på Bladet! Monicha

Utgivare & Redaktör: Monicha Blomberg Annonser: Bessie Laine bessie@skandinaviska-bladet.com Kontakt: 698 779 822 post@skandinaviska-bladet com www.skandinaviska-bladet.com ISSN 2001-4058 –SE

Fyra rumäner har rånat en 84-åring i Alicante på 850 euro. Mannen med rullator hade precis tagit ut pengarna från banken när de tre kvinnorna närmade sig honom. De presenterade sig från en välgörenhetsorganisation och bad mannen ansluta sig till organisationen genom att fylla i ett formulär. Distraherad av att fylla i formuläret passade kvinnorna på att stjäla kuvertet med pengarna från mannen. Kvinnorna sprang sedan till en väntande bil. Guardia Civil fick tag på personerna och bilen lite senare, vid en första undersökning hittades inga pengar. Så småningom hittades pengarna i en av kvinnornas hårborstar. De tre kvinnorna och chauffören har gripits.


4

Stal hundar ur kommunens hundstall En av polismännen som tidigare på dagen varit inne på hundgården kände igen pitbullen, och bestämde sig därför att konDe båda männen från Spanien trollera männens dokumentatoch Venezuela hade tagit sig ion. över det två och en halvmeter Det visade sig att varken mänhöga stängslet till Perrera Muninen eller hundarna hade nåcipal (kommunens uppsamlingsgon dokumentation. plats för herrelösa hundar) i Chefen för hundgården konTorrevieja. taktades och det visade sig att Där de fått med sig en Pitbull två av hundstallets burar var och en hund av okänd ras. tomma och att männen hade FOTO: ALEXANDER PEREZ Guardia Civil var på en obsertagit sig in och stulit hundarna. vationsrunda i området när de Hundarna har återförts till hundstallet och fick syn på de två männen och hundarna som hundtjyvarna kommer att åtalas. inte bar koppel. Guardia Civil har gripit två män 53 och 27 år för hundstöld.

Mindre arbetslösa i augusti i Torrevieja Augusti stängde med 9 491 arbetslösa i Torrevieja, 2,02 % mindre än i juli, som avslutades med 9 687 personer utan arbete, enligt Servef. Turismen i staden har gynnat tjänstesektorn, som minskade med 1,69 %, medan arbetslösheten inom byggsektorn sjönk med 1,99 %. Siffran för september väntas sluta på höjd arbetslöshet, när turistsäsongen är avslutad.


5

70-årigt Svenskt par lurade köpare i fastighetsaffär i Torrevieja Det började för över åtta år sedan när ett par från Söderhamns kommun sålde en fastighet i Torrevieja. Köparna från södra Sverige betalade nära 1,4 miljoner kronor för fastigheten. De firade nyår där och var i huset under en sommarmånad. När de kom dit med släkt och vänner för nästa nyårsfirande möttes de av utbytta lås och en kedja med hänglås runt gallergrinden. – Jag visste inte vad vi skulle göra, sa mannen som köpt huset. Efter det började historien rullas upp. Det visade sig att en annan person var lagfaren ägare till huset. Paret som sålt fastigheten hade ägt den, men lämnat den som delbetalning för ett annat hus till en byggmästare. Avtalet med byggmästaren drogs tillbaka, men under tiden hade byggmästaren redan lämnat

över fastigheten till en tredje person. Nu åtalas paret i 70-årsåldern för grovt bedrägeri. Mannen åtalas också för ytterligare ett grovt bedrägeri tillsammans med en annan man. Hösten 2008 ska de båda ha förmått en tredje person att betala 250 000 kronor för att bli delägare i ett bolag som aldrig bildades. Bolaget var tänkt att bland annat syssla med fastighetsaffärer i Spanien, skriver Hudiksvalls tidning. ” – Vi var så lyckliga över att vi hade fått ett fint hus. De verkade så trevliga och pålitliga, sa köparen om paret under rättegången. Paret i 70-årsåldern har olika inställning till anklagelserna. Mannen erkänner brott och har uppgett att han har agerat ensam vid försäljningen. Kvinnan nekar till brott och har uppgett att hon inte var med på affären.


6

Ruthin ja Josen isä syytteseen murhasta- luunjätteitä löydetty poltRuth ja Jose, 6 ja 2 vuotta nuoria hävisivät Gordobassa 8/10-2011. Lasten äiti on koko ajan kertonut epäilevänsä että lasten isä on vienyt ja tappanut lapset. Äidin mukaan olisi hänen vaatimansa avioero.

Vain muutama päivä katoamisen jälkeen poliisi teki kotietsinnän lasten isän sukulaisten omistamalla maatilalla. Lasten isä oli rakentanut uunin josta löytyi luiden ja hampaiden jäännöksiä. Poliisi arvioi aluksi että jäännökset olivat eläinten luita ja hampaita.

Lasten äiti ja sukulaiset maksoivat omilla rahoillaan uuden tutkimuksen joka osoitti että luut ja hampaat ovat lasten, ei eläinten. DNA- testi ei ole mahdollista johtuen siitä että uunin lämpö nousee jopa 800 asteeseen. Tästä huolimatta esitutkintatuomari on päättänyt nostaa syytteen. Lasten isä, Jose, on pidättynä. Hän on aikaisemmin ollut sotilaana Bosniassa. Lääkäri joka teki alkuperäisen raportin on " virkavapaalla"


7

Var du där, eller ska du dit? Lill-Babs kommer till Torrevieja för att fira SWEA-Dagen med sin Show den 24 oktober 2012. Pris: för medlem 15 €, ej medlem 20 €. Plats och tid meddelas senare. Middag efter showen på Masa Hotell för den som vill. Biljettförsäljning via SWEA, Club Nórdico och Mas Amigos. Lill-Babs som just nu befinner sig på Mallorca hälsar alla hjärtligt välkomna!

LILLA-SVENSKEN firar 3 år och har ”skördefest” fredagen den 18 september kl. 18.00. Det hela firas med ”skördefest” buffé och trubadur.

CAFE HUDIK hälsar alla välkomna till att fira ”Fiesta Nacional de Chile”. Fiestan firas i dagarna tre den 14—16 september, på fredag och lördag firas det från kl. 19.00 och på söndagen firas det från morgon till lunchdax. Café Hudik utlovar en mix av Chilensk/Svensk fiesta!

SAN LUIS PETANCA KLUBB anordna tävling den 1 oktober till förmån för cancersjuka barn. Läs mer på sidan 8.

SWEDENT firar hela 15 år på kusten den 19 oktober, vi får andledning att återkomma till detta senare, men att det kommer bli festligheter utlovas.


8

San Luis Petanca Klubb anordnar tävling till förmån för ASPION Den 1 oktober anordnar San Luis Boule Club en tävling till förmån för ASPANION (stiftelse för barn med cancer). Vill du själv San Luis Petanca Bild från en tidigare prova på att Klubb med sina spela petanca? 200 medlemmar lunch på petanca klubben har tagit ett fint Så går det bra initiativ genom att att komma upp den måndagen den till klubben på 1 oktober ordna en tävling till förmån deras träningstiför barn med cander på tisdagar, cer. torsdagar och Allt överskott från lördagar tävlingen kommer kl.12.00. att gå till föreningen ASPION. Klubben håller till några gator bakom Lilla Svensken i San Luis, och klot finns att låna för de som Vill du komma och titta börjar tävlingen kl 09.30 och det kommer att bli mellan 150-200 vill prova. tävlande spelare. Glöm inte att även du kan göra en insats! Varför inte ta dagen som en utflykt? Alla bidragsgivare kommer att presenteras här i Du kan titta på tävlingen, köpa varmkorv och Bladet och i Mas Amigos Bulletinen, men om du lotter, samtidigt som du gör en god insats. Du kan också hjälpa till genom att skänka en vill kan du naturligtvis vara anonym. liten slant, ingen donation är för liten för att Bidrag sätts in på San Luis Boule Clubs konto: välkomnas. CAJA MURCIA 2043 0414 81 9007003670. .


9

Välgörenhetsorganisation tackade nej till gratis fisk Cofradía de Pescadores fick förra tisdagen en stor fångst av sardiner, när deras kvot för hur mycket de får sälja sålts, återstod hela 30 lådor av sardiner. Fiskarna erbjöd då fisken till Alimentos Solidarios de Torrevieja, en förening som hjälper de mest krisdrabbade med mat. Föreningen tackade dock nej, med motiveringen transportproblem. Efter flera samtal med fiskarna kom de till slut och hämtade två lådor. En av fiskarna säger ”det finns ett stort behov av mat i Torrevieja, många letar i soptunnor, då är det förvånande att en välgörenhetsorganisation inte vill ta emot vår fisk”. Fiskaren uppger också att det inte är första gången föreningen tackar nej till gratis fisk. Slutligen delades den överblivna fisken upp mellan flanörer i fiskehamnen och en del kom och hämtades av privatskolan Hermanas Carmelitas.

300 smycken beslagtagna hos guldhandlare i Torrevieja Guardia Civil, har beslagtagit omkring 300 smycken i en guldhandel i Torrevieja.

Butikschefen kunde inte verifiera smyckena med vare sig fakturor eller annat. För att driva denna typ av handel måste även allt registreras i böcker, inte heller detta var gjort. Polisen misstänker att smyckena kan komma från inbrott i närområdet. Smyckena kommer nu visas upp för de som anmält stöld av liknande. Objekten är främst mindre guld och silver saker såsom; klockor, örhängen, kedjor, armband och mynt.


10

Skandinaviska skolan Costa B Alla skolor brukar fira att skolan slutar, men Skandinaviska skolan ville gärna göra oss uppmärksamma på att skolstarten är lika värd att firas. Skolstarten i augusti är ju början på ett nytt år av fantastiska möjligheter för eleverna att lära sig nya saker och utvecklas som människor. Därför bestämde sig Rektor Ingela Björklund, tillsammans med övrig personal på skolan att fylla första fredagen på terminen med gemensamma aktiviteter för att fira skolstarten.

Skolan som också fått en ny kock, Tomas i och med den obligatoriska skolmaten, bjöd barnen på sin dagliga frukt i köket efter Röris-passet. När barnen knaprat i sig sin frukt, var det dags för utdelning av årets skoltröjor. Rektorerna Ingela Björklund och Rita Kivimäki började med att läsa skolans vision på svenska och finska.

Skolan som nu satsar på en hälsoprofil; ”GRÖN FLAGG”, som du kan läsa om i Bladet nr.8, startade dagen med ett Röris-pass till häftig musik. Sanna Bengtsson, lärare på skolan, agerade som gympaledare för både elever och personal och visade hur rörelserna ska utföras.

Deras vision är att bli den bästa nordiska skolan i Spanien genom att vara en trygg skola där barn och vuxna kan vara sig själva, en skola som inspirerar eleverna att hela tiden lära sig mer, en skola som uppmuntrar till arbetsro och framtidstro. Ingen dålig vision!

Röris är en variant av Friskis&Svettis för yngre barn. All personal på skolan ska under hösten utbildas till Röris-ledare. Skolan kommer att ha någon form av rörelse på schemat varje dag, varav Röris med sin glada musik och skämtsamma instruktioner kommer att praktiseras en gång per vecka.


11

Blanca firar att skolan börjar. Något som vi på Bladet tror kommer att lyckas, med tanke på allt engagemang som läggs ned för skolans elever.

De elever som läst 10 böcker fick pris och därefter lottades 3 fina priser ut genom att dragning av lottsedlarna.

Victoria, i klass 2-4, fick agera modell och visa hur årets skoltröja ser ut. Därefter assisterade hon rektor Ingela Björklund med att dela ut tröjorna.

Dagens lunch – Tacobuffé - intogs vid långbord i det fria. Dagen till ära bjöds även eleverna på glass till efterrätt. Hälsa innebär även att kunna njuta av något gott ibland!

Under sommaren har skolan haft en läsutmaning för eleverna. Alla elever utmanades att läsa 10 böcker under sommaren! Varje bok fick recenseras av eleven på ett papperslöv som även skulle användas som lottsedel. Ju fler lästa böcker desto större chans att få pris. Alla elever som läst minst en bok fick ett diplom som bevis på deltagande i utmaningen.

Som avslutning på dagen påbörjade elever och lärare ett gemensamt konstverk av sina självporträtt under ledning av den nya finska läraren Tiia Kokko. Självporträtten ska fästas vid ett träd och pryda matsalen. På det hela taget var det en mycket trevlig dag!


12

Nu åtalas pappan till Ruth och José för grovt överlagt mord – benrester efter barnen funna i brännugn Ruth och Jose, sex och två år gamla, försvann spårlöst i Cordoba i södra Spanien den 8 oktober i fjol. Mamman till barnen har hela tiden sagt att hon misstänkt att barnens far rövat bort dem och dödat dem, som hämnd för att hon ville separera från sin make. Bara några dagar efter det att barnens försvinnande gjorde polisen en husrannsakan på en gård utanför Cordoba tillhörande pappans familj. I den halvsläckta askan i en brännugn som pappan gjort av tegelstenar och ett metallbord på gården återfanns rester av ben och tänder, elden gjordes upp av pappan samma dag som barnen försvann. Polisen slog snart fast att det rörde sig om kroppsdelar från djur. En av polisens teorier har hittills varit att barnen fortfarande skulle vara vid liv, gömda hos någon bekant till pappan. Nya uppgifter från en oberoende teknisk utredning, som mamman och hennes familj bekostat visar att benresterna tillhört två barn i två och sexårsåldern.

KLIPP & FÖN från 25€

Brännugnen där de makabra fynden gjordes kunde nå en temperatur på 800 grader, vilket förstör det mesta av organiskt material. Det har därför inte varit möjligt att DNA-testa benresterna. Trots detta finner utredningsdomaren det bortom allt tvivel att benresterna som hittats i pappans familjegård tillhör de försvunna syskonen

Ruth och José. Pappan kommer nu åtalas för grovt överlagt mord, uppges i ett pressmeddelande. José Breton, barnens pappa som tidigare arbetat som soldat i Bosnien häktades den 21 oktober i fjol och har hela tiden hävdat att barnen försvann spårlöst i samband med ett parkbesök.


13 Domaren är övertygad om att José Breton som ligger i skilsmässa med mamman utfört detta grova brott för att hämnas på henne och orsaka så stor smärta som möjligt. Den sista oberoende rapporten har visat att polisen ägnat tio långa månader åt att finna andra spår och stora resurser har lagts ned både på att gräva upp den stora tomten i familjegården och dragga Guadalquivirfloden, helt i onödan. Den kvinnliga obducent som gjorde den första rapporten har nu avstängts från sin tjänst.

Polisutredningar ifrågasätts Polisens felaktiga analys av benresterna på gården"Las Quemadillas", tillhörande Jose Bretons familj, den häktade pappan till mördade Ruth 6 år och Jose 2 år gör att många andra analyser nu ifrågasätts. Polisen i på Gran Canaria har bett om en ny analys av ett fall från 2010, där benrester hittade i en brunn och uppgavs i analysen komma från en fågel. Polisen på GC undrar om det kan ha begåtts samma misstag som i Córdoba, och vill nu ha en ny analys för att se om de kan komma från saknade ungdomar i området. Totalt har det gjorts tre analyser i utredningen om Ruth och Jose och alla har visat att det i den första fanns många frågetecken, men först den fjärde kunde med säkerhet fastställa att benresterna kom från två små barn.


14

Flera olagliga bostäder på Orihuela Costa

"Det finns medborgare som bor på första eller andra linje och betalar ingenting, men drar nytta av de tjänster som kommunen tillhandahåller,” tillade Moreno.

Kommunen Orihuela har mer än 12 000 illegala bostäder, en situation som förhindrar kommunen från att ta in fastighetskatt och även gör att stadsplaneringen försvåras. Kommunalrådet

Skulden av obetald IBI kan överstiga flera hundratusen. Moreno undrade varför "det inte har varit en enda rivningsorder under de senaste 25 åren", med hänvisning till att flera av dessa bostäder varit kända av PP Orihuela. En firma har nu anlitats för att fotografera och kartlägga de olagliga bostäderna. När kommunen har en fullständig rapport i sin hand ska den lämnas över till åklagaren.

Antonio Moreno på planering och projekt uppger att flera av dessa bostäder ligger i Orihuela Costa. "Det finns hus, till exempel i Orihuela Costa som inte betalar IBI, bara för att kommunen inte vet var de finns," säger Moreno.


15

Direktförsäljning och networking – allt vanligare yrkesval i krisen Direktförsäljningen i Spanien hade 2011 en omsättning på 494 850 000 euro fördelat på 6 380 000 order, uppger föreningen för direktförsäljning DSA. Siffran är nästan exakt lika som slutresultatet för 2010, men föreningen har noterat en ökning i antalet personer som har valt att arbeta med direktförsäljning och networking. Branschen domineras av kvinnor och hade en ökning med 13,8 % i fjol, de män som valde att syssla med direktförsäljning eller networking ökade mest, totalt arbetar nu 31 021 män i branschen. Totalt arbetar 210 000 personer med att distributera produkter, varav 59 % arbetar heltid. "Vid direktförsäljning kan du tjäna pengar nu i vårt land den genomsnittliga inkomsten för direktförsäljning är 15 euro per person och år, jämfört med andra länder som USA, där de ligger på 70 euro per person och år eller Japan, med 120 euro per person och år " sade föreningens ordförande, Carlos José Manuel Barroso.

A

ny e M e t r a la C


16

Turismen ökade i år – men nya turistbyrån dröjer "Även om det inte är politiskt korrekt att säga det, men de som är på semester i Orihuela Costa har uppfattningen att de är i Torrevieja", säger Luis Maria Pizana, Torrevieja turism. Torrevieja har varit ett stort dragplåster för turismen i området den här sommaren. Torrevieja har ca 3000 hotellrum och beläggningen har varit 80 % på vardagar och 90-100% på helgerna. Torrevieja turism uppger även att antalet turister ökat med hela 8, 1 % denna sommar, särskilt turister från andra länder. Storbritannien och Skandinavien

står som vanligt för en stor del av turisterna, men även Franska och Ryska turister har varit en väldigt stor grupp i år. Pizana, medgav också att det blivit en fördröjning av öppnandet av ny turistbyrån på gamla Miramar restaurangen, öppnande väntades i augusti. Orsaken säger Torrevieja turism vara "Vissa komplikationer", " det är bättre att göra det rätt även om det tar lite längre tid." Det kan även innebära att öppnandet av nya turistbyrån medför nedläggning av någon annan existerande turistbyrån.


17

SUDOKU 5

6

3

4

HÖST I SPANIEN! 7

1

Bilden är från Xinso de Limna i Galicien den 1 november 2010.

5 6

9 4

2

7 3 3

6

7

5

2 3

9 9

1

Tycker du att sommaren tagit slut ? Alberto Marco Ruiz 27 år Torrevieja - Ja, det börjar bli kallt på

kvällarna och om man tänker på turismen så märks det också väldigt mycket att de åkt hem och lämnat semesterlivet bakom sig.

Hasan Barlas Eurokebab 48 år Torrevieja

- Jag tycker inte att sommaren är slut, det kommer fortfarande nytt folk, märker man i september månad.

Anastasia Babchur 21 år Ryssland

- Jag tycker inte att sommaren är slut ännu men det är olika i olika områden ex. Torrevieja är det mycket mindre turister men i Alicante och andra större städer har de fortfarande mycket turister

German Ruiz Arenas 24 år Torrevieja

- Jag tycker att sommaren har tagit slut mest för att i restaurangbranschen märks det mycket att det inte kommer lika mycket folk nu.


18

Rubrikannonser

”Krubb”-testet

JOBB /BOSTAD/VÄRDFAMILJ SÖKES Mitt namn är Patricia Henriksson, 21 år, bosatt i Stockholm. Jag söker en värdfamilj eller liknande som kan ta emot inneboende alt. hyra ut ett rum. Jag är skötsam ,passar barnen i familjen om det finns några och hjälper till i hushållet. Jag letar främst i Torrevieja-området, Letar även arbete. Tveka inte att kontakta mig! patriciahenriksson@hotmail.com

RUBRIKANNONS ? Här 5€ web gratis post@skandinaviska-bladet.com

Hade ingen elektricitet hemma – Levande ljus orsakade brand i San Luis En brand härjade den 4 september i ett hus i San Luis.

Elden utbröt klockan 01.00 på natten, när hyresgästen en Irländsk medborgare 65 år hade glömt att släcka de levande ljusen. Bostaden var utan elektricitet. Branden spred sig i bostaden och tvingade brandkåren att utrymma även de närliggande husen. Branden var släckt klockan 02.20, och inga personskador har rapporterats.

Denna vecka ”gästtestare” Den här vecka blev testet en middag, på ett ställe man kanske i första hand inte förknippar med mat. Tennisklubben i Los Balcones.

Club de Tenis Avd. Alemania s/n, Los Balcones På tennisklubben kan du äta typisk Spansk mat, utan nämnvärt med kryddor. Men här överaskar kocken, som för övrigt gör allt själv, även serverar. Han lyckas få fram smakerna på råvarorna utan att överösa de med kryddor. Inte heller är det torrt, vilket är något som ofta kan drabba Spansk mat om det inte serveras i form av gryta. En rolig detalj var den kokta potatisen, nästan som ”hemma”. På klubben finns det inte en låst meny, utan du beställer vad du vill äta; kött, fisk, vegetariskt och sen väljer du potatis. Men du får förbereda dig på att det tar lite tid, att kocka och servera går inte alltid ihop. Stämningen är personlig och trevlig. Priset ligger bra till. Du behöver inte var medlem för att äta på klubben. Betyg . Det här testet kommer från en av våra läsare som vill vara anonym, har du också ett test kan du få det publicerat här i Bladet!


19

Spanien – som ett land i tredje världen "Irrationellt och organiserat som ett land i tredje världen." Sådan är den dom om Spanska företag som uttalas av Ignacio Buquera. Han är ordförande för den nationella kommissionen för rationalisering av spanska företag (ARHOE), skriver ABC. ARHOEs ledare anser att Spanien måste rationalisera med sin tid. Kommissionen anser att arbetstiden ska börja mellan klockan sju och nio på morgonen och avslutas före klockan sex på eftermiddagen, med en lunch mellan 45 – 60 minuter.World Economic Forum har beräknat en rangordning 2011/2012 där Spanien på 119 plats av 142 länder, beräknat på förhållandet mellan löner och produktivitet. Den genomsnittliga arbetstiden i Spanien är 1690 timmar per år, i Tyskland ligger de på 1413 timmar per år och i Sverige på 1644. Men varför Spanien har så lång arbetsdag? Experterna tror att Spanien aldrig ändrade sina arbetstider efter andra världskriget, där andra europeiska länder ställde sin tid efter Berlin. "Spanien bör ha samma schema som Kanarieöarna, Portugal och England”, menar Buqueras. De spanska arbetarna förlorar även tid och pengar på siestan med transporter till och från arbetet fyra gånger om dagen, säger experterna. Att vara borta från hemmet 10-12 timmar per dag är inte ovanligt. Ibedrola var det första företaget i Spanien som för ett och ett halvt år sedan ändrade sina arbetstider, och har nu blivit mer effektiva. Buquera nämner vidare en Svensk komedi som tar upp ämnet ”arbetstiden i Spanien”. Enligt Buqueras mening finns det även ett problem med oordning, bland företagen.


20

Nyheter och reportage för oss på Costa Blanca!

Skandinaviska– Bladet

Skandinaviska bladet  

Nyheter från torrevieja & Orihuela Costa, Spanien

Skandinaviska bladet  

Nyheter från torrevieja & Orihuela Costa, Spanien

Advertisement