Page 1

1

Skandinaviska

29 Augusti 2012 No.17 N채sta nummer 12 Seotember www.skandinaviska-bladet.com


2

Ricokebap.jimdo.com


3

Nu börjar alla skandinaver återkomma till Totrrevieja

Två företag utför olovliga gasinstallationer – i Torrevieja

Sommaren börjar lida mot sitt slut, och det märks att fler och fler ”bofasta” skandinaver rör sig i stan. Det här blir vårt sista sommarnummer från nästa utgåva kommer distributionen ske från de vanliga ställena. Och då får vi även andledning att läsa på finska igen, då den ”finska semestern” är över. I detta sista sommar nummer har vi ett kortreportage från Muela de Cortes, då många önskat reportage från olika delar av Spanien. Vi kommer då och då återkomma med reportage från olika delar av ”vårt” land, när plats finns i tidningen. Något som jag tror rör oss alla är Cancer hos barn, den 1 oktober håller San Luis Boule Club, tävlingar till förmån för ASPANION. Du kan läsa mer om detta på deras ”spalt” inne i tidningen. Aktuellt igen nu efter sommaren är även försäljningen av piratvaror på Paseon i Torrevieja (och övriga kuststäder), frågan alla ställer sig är: Ska polisen till slut få bukt med detta? En nyhet är att från och med detta Bladet, kan ni som är i Sverige och Stockholm, läsa den på Kungliga Biblioteket. Monicha Blomberg

Utgivare & Redaktör: Monicha Blomberg Annonser: Bessie Laine bessie@skandinaviska-bladet.com Kontakt: 698 779 822 post@skandinaviska-bladet com www.skandinaviska-bladet.com ISSN 2001-4058 –SE

Kommunens kontor för konsumentinformation (OMIC) Torrevieja, har under de senaste dagarna upptäckt två företag som installerar gas utan licenser från näringsdepartementet i Valencia, uppger José Riera (PP). José Riera rapporterade, att även om revideringarna är lagliga, har det visat sig från OMIC att företagen inte är lagliga, vilket gör att de förlorar rätten till att utföra gasinstallationer. Du kan själv kolla om ett företag har alla licenser genom att ringa 012, eller kontakta ditt lokala OMIC kontor. Red.anm. Detta inte att förväxla med den s.k. gasemannen


4

Ryanair ogillas av 369 000 personer på facebook Suzy McLeod tvingades att betala 240 euro extra till Ryanair, för familjens hemresa. Andledningen var att Suzy checkat in på hemsidan men inte skrivit ut familjens boarding-kort.

Suzy betalade, men skrev också ett inlägg om det på Ryanairs Facebook-sida, med tillägget: ”Snälla gilla om ni tycker att det här är orättvist.”, skriver Daily Telegraf.

Nu har över 369 000 personer gillat hennes Facebook-protest mot företaget.

Sent i torsdags kväll hade över 369000 personer klickat på ”gilla”-knappen.

Lågprisbolaget Ryanair har gjort sig kända för billiga resor, men också för sina många extraavgifter.

Över 18 000 har också kommenterat inlägget, men vissa ställer sig också på flygbolagets sida:

Suzy McLeod hade glömt att skriva ut familjens boarding-kort innan hon kom till flygplatsen förra veckan och fick därför i enlighet med Ryanairs villkor betala 60 euro per boarding-kort, totalt blev 240 euro för familjens hemresa från Alicante till Bristol, England.

”Dyrt? Oerhört. Men blev du varnad på förhand? Ja. Antingen får du läsa det finstilta och samtycka till villkoren eller så får du sluta flyga med lågprisbolag”, lyder en kommentar. Vi på Bladet har hittat två facebook-sidor, tillhörande Ryanair, dock kan vi inte hitta Suzys inlägg på någon av dessa sidor. Kommentarer från andra som läst inlägget går dock att hitta. På informationen om företaget går det på en av facebook-sidorna läsa: Ryanair is an airline with a great sense of humour! If you have none it is your own problem, not ours ;)


5

Rekordmånga turister till Spanien Golfen, maten, stränderna och de varma vattnen i Spanien är några av de viktigaste skälen för turister att semestra i Spanien. Bara i juli besökte rekordmånga 7,7 miljoner utländska turister Spanien. Det motsvarar en ökning med 4,4 procent jämfört med samma månad förra året. Över 80 procent av de utländska besökarna kom från andra EU-länder. Majoriteten av dem bodde på hotell, men andelen som valde det ofta billigare alternativet att hyra lägenhet eller hus steg med 26,5 % jämfört med förra sommaren. Intäkter från turismen utgör 10 procent av Spaniens ekonomi. Trots den kommande moms- Världens 10 populäraste resmål 2011: höjningen i Spanien, väntas en • Frankrike – 79.500 000 besökare, en ökning med tre procent från 2010. ökning av antalet golfspelande • USA – 62,3 miljoner besökare, en ökning med 4,2 procent. skandinaver till Spanien i höst. • Kina – 57,6 miljoner besökare, en ökning med 3,4 procent. Där finns resmålen som är • Spanien – 56 700 000 besökare, en ökning med 7,6 procent. heta tack vare den låga euro• Italien – 46 100 000, en ökning med 5,7 procent. kursen, skriver golf.se. • Turkiet – 29 300 000 besökare, en ökning med 8,7 procent. Spaniens Hotell däremot rasar • Storbritannien – 29 200 000, en ökning med 3,2 procent. mot de privata uthyrningarna • Tyskland – 28 400 tusen, en ökning med 5,5 procent. och ifrågasätter om husägarna • Malaysia 24 700 000, en ökning med 0,6 procent. betalar skatt. • Mexiko 23 400 000, en ökning med 0,5%. (Källa: UNWTO)


6

Den här veckan har finska spalten semester, tillbaka nästa nummer.

HJÄLP BARN MED CANCER Den 1 oktober anordnar San Luis Boule Club en tävling till förmån för ASPANION (stiftelse för barn med cancer). Alla intäkter från tävlingen kommer att skänkas till stiftelsen. Du kan också hjälpa till genom att skänka en liten slant, ingen donation är för liten för att välkomnas. Alla bidragsgivare kommer att presenteras här i Bladet och i Mas Amigos Bulletinen, men om du vill kan du naturligtvis vara anonym. Bidrag sätts in på San Luis Boule Clubs konto: CAJA MURCIA 2043 0414 81 9007003670. I nästa nummer av Bladet kan du läsa mer om det här fina initiativet av San Luis Boule Club.

17-åring omkom i Cabo Roig I en olycka natten till förra måndagen omkom en 17 årig brittisk medborgare. Pojken var ute och cyklade med två kamrater, när de tvingades att bromsa in i en tvär sväng. Pojken miste kontrollen över cykeln och föll ned i ett dike som var en halvmeter djupt och bröt nacken. Olyckan inträffade på lokalgatan parallellt med N-332. 17-åringen bar inte cykelhjälm.


7

Var du där, eller ska du dit?

Foto: Guardiola Molina Fernando

Royal Swedish Navy Cadett Band (Marinens ungdomsmusik kår) På besök i Torrevieja, överaskade Spanjorerna rejält med sin svängiga musik. Bandet består av 70 ungdomar mellan 15 och 25 år, dirigerad av Nils-Gunnar Burlin.

Home & Lifestyle Expo den 11 & 12 september i Castillo de Conesa, San Miguel de Salinas. Arrangören The Leader lovar massor av utställare, marknad, underhållning och kul för barn.

Asturiska Föreningen söndagen den 9 september bjuder föreningen på sång och dans i brokiga färger. Inträdet är gratis och du kan hämta dina biljetter i teaterkiosken tisdag—fredag kl. 11.00-13.00 eller 2 timmar innan föreställningen. Plats teatern Torrevieja. Tid kl. 20.00.


8

La Generalitat Valenciana, har betalat ut 60 miljoner euro till apoteken i Valencia regionen, vilket täcker 55 procent av skulden till apoteken gällande mars månad. Dent totala skulden uppgick till 117 miljoner euro för mars. Detta är ett kapitaltillskott som kan lindra situationen för kommunens apotekare, som nu fått lite medel för att köpa in nya mediciner. På vissa apotek i Alicante regionen har situationen varit så illa att apoteken tvingats neka kunder sina mediciner, när dessa varit slut på hyllorna, i Torrevieja har dock situationen varit något bättre. Dock återstår mycket av skulden, vilket gör att det på en del apotek fortafarande kan saknas vissa mediciner.

.

Maria Teresa Guardiola, ordförande för apotekarna i Valencia regionen säger, ”Regeringen måste börja betala i tid, för att undvika en stockout”. Nästa betalning till apoteken ska ske inom en månad, om betalningsplanen håller. Efter mars betalningen återstår dock fortfarande 500 miljoner euro att betala till apoteken i Valencia regionen. För närvarande finns det 300 apotek i regionen som har valt att stänga för semester, en siffra högre än vanligt, augusti är liksom för alla andra högsäsong för apotekarna, vilket kan bero på att de inte har lager för att hålla öppet


9

Planering av nya cykel- och gångbanor i Torrevieja Stadsbyggnadskontoret i Torrevieja, arbetar just nu med ett projekt för att skapa en ”grön korridor”. Projektets skapare, Francisco Moreno, uppger att planen är att knyta samman större grönområden i området med gångbanor och cykelkörfält. Tanken är att skapa en sammanlänkad rutt som omfattar hela kustlinjen från Punta Prima till La Mata inkluderat naturparkerna. Nu finns det bara ett officiellt spår som löper längs den gamla järnvägen mellan Torrevieja och Los Montesinos.

Ett annat önskemål är en väg mellan Torrevieja och Hospital Torrevieja, Los Balcones som kan komma till glädje för gångtrafikanter och cyklar. Utförs projektet skulle det göra Torrevieja betydligt mer tillgängligt för cykel- och gångtrafik. Innan förslaget klubbas, kommer Torreviejas invånare ges chansen att, komma med synpunker. Bild;La Mata Naturpark

Projektgruppen arbetar också på en plan att se över och iordningsställa vissa av de vikar och små stränder som finns mellan Torrevieja och La Mata.


10

Muela de Cortes bara två timmar till ett annorlunda reservat ATT ÅKA PÅ SEMESTER ÄR NÅGOT SOM MÅNGA AV OSS LIKSTÄLLER MED RESOR LÅNGT BORT, VARMARE KLIMAT OCH KLARARE VATTEN ÄN I SPANIEN. DET MÅSTE TILL NÅGOT MER EXOTISKT FÖR OSS SOM BOR HÄR, DET HÄR MED SANGRIA, STRANDEN OCH FLAMENCO KAN VI REDAN. MEN ÄVEN PÅ NÄRA HÅLL KAN DU HITTA SMÅ ”PARADIS” OCH KULTURELLT INTRESANTA PLATSER. GE VÅR EGEN REGION VALENCIA EN CHANS ATT ÖVERASKA DIG.

Muela de Cortes är en en enorm platå mellan 800 och 900 meter över havet, omgiven av raviner. Landskapet du ser från platån är hisnande. Från norr och öster, skär floden Jucar en djup och brant ravin som är mycket spektakulär att se. I väster, har du en mycket vacker utsikt på den ensamma dalen Sacaras, och från söder ett vackert nätverk av raviner och bäckar. En vandring genom detta område är en riktig höjdare för naturälskaren.

Naturen en fröjd för ögat Hela området är ett nationellt jaktreservat som skapades redan 1973, för att skydda och bevara djurlivet i området. Vill du besöka hela området, har du att göra en stund då det är på hela 36 000 hektar. Men har du tålamod och tycker det är kul med bergen, så betalar det sig, du kan få se småvilt som vildkanin eller rapphöna men även större djur som vildsvin och bergsgetter och över ditt huvud kretsar det kungsörnar och hökar. Dock är reservatets viktigaste innevånare stenbock och mufflon.

Jakt finns för de som önskar För dig som inte bara vill vandra, utan ha en mer aktiv tripp till Muela de Cortes anordnas


11 jaktresor av staden Valencia. Vildsvinsjakten har släppts till alla med en gällande jaktlicens, detta för att de förstör för jordbrukarna i området. Vill du jaga småvilt får du nog vända dig till ett annat område, småviltsjakten i området är endast för fastboende i de samhällen som gränsar till reservatet.

Slottet Chirel för dig som gillar historia Chirels slott är byggt på femtonhundratalet och ligger på en av kullarna i reservatet.

Enda sättet att nå slottet är till fots, men väl på toppen får vi se slottet som ligger på gränsen mellan rikena Kastilien och Valencia, på medeltiden. Slottet med sin svåråtkomlighet var på den tiden perfekt för skydd och utsikt. Även här som i så många andra byggnader i Spanien, kan man se spår av muslimska traditioner även om det mesta vittnar om att det var ett tydligt kristet och ståtligt hem. Avstånd från Torrevieja är ca. 20 mil, reservatet ligger ungefär 5 mil nedanför Valencia och 5 mil in i landet. Monicha Blomberg

Ett av många vattenfall i reservatet

Slottet Chirel med muslimska anor


12

Vattenskoter körde på badare på Playa Los Naufragos KLIPP & FÖN från 25€

Olyckan inträffade på söndags eftermiddagen kl. 14.25, på Playa Los Naufragos i närheten av Club Náutico. Den 27-årige mannen var ute och simmade när han blev påkörd av en vattenskoter. Mannen fördes till Hospital de Torrevieja där han fick sys flera stygn i huvudet, mannen behölls för observation över natten. Red.anm. Playa Los Naufragos är granne med Playa del Acequión

Blå-flagg i all ära – men här finns stränder som inte är stränder! Eller? Oron höjs över en av de mest populära stränderna i Torrevieja Playa del Acequión. Tjänstemän vid kommunen säger nu att stranden inte kvalificerar sig som en strand, och därför inte omfattas av samma säkerhetskrav som andra stränder i Torrevieja, och att simning och bad normalt är förbjudet i denna typ av områden. Stranden är populär bland barnfamiljer då vattnet är mycket lugnare än de kringliggande stränderna, till stor del på grund av hamnens bryggor som mildrar effekten av vågorna. Playa del Acequión har dessutom en annan fördel bland många av stadens badare, den har en högre salthalt med sin närhet till stadens salttillverkning, vilket gör det lättare att flyta i vattnet. På senare år har området genomgått något av en förvandling, och blivit en förlängning av den södra sidan av hamnen, med 3 000 båtplatser.

Playan har fot duschar, soptunnor och andra funktioner som vi kan förvänta oss att finna på en "strand", men området som leder land ut i havet, klassar hela området som en hamn, åtminstone enligt fullmäktige Eduardo Gil. Simning i hamnar är förbjudet, vilket man kan förvänta sig, på grund av båttrafiken som rör sig runt dessa områden. Båttrafiken skulle kunna innebära en uppenbar risk för simmare som kan komma i kollision med båtar. I själva verket är det oro från simmare som frekvent besöker stranden, som har föranlett till kommentarer från fullmäktige. Det ser dock ut som om stadshuset har täckt allt ansvar för olyckor om de inträffar, och ingen av de badande vi talat med har uttryckt någon avsikt att avstå från att använda stranden. Så status quo kommer att fortsätta, tills en dag när det oundvikliga kanske inträffar. Så är en strand eller inte? Det kan nog bara Rådhuset svara på. Monicha Blomberg


13

A

ny e M e t r a la C

11 13

15


14

Piratförsäljningen fortsätter, nu tas det nya tag av kommunen Enligt, José Eduardo Gil Rebollo, polischef, har två personer från Senegal gripits förra veckan.

Gripandena kom som en följd av en påstådd misshandel av polisen. Dessutom har kommunala källor bekräftat att man har upptäckt att ett stort antal ”piratförsäljare” flyttat till Torrevieja. Dessa kommer främst från olika delar av angränsande regioner såsom, Murcia, men man har även hittat säljare från Italien. På vår hemsida har vi även rapporterat om att piratförsäljningen nu spridits till andra nationaliteter såsom britter och spanjorer. I slutet av juni, var Torrevieja skådeplats för flera upplopp mellan polis och piratsäljarna, över hundra Policia local och Guardia Civil var med om sammandrabbningarna, då flera gator fick stängas av. Hela sommaren har olagliga försäljare gäckat polisen i Torrevieja, och även hittat nya ”marknadsplatser”, på Waldo Calero torget har de byggt upp en helt egen ”marknad”, om än olaglig.

Nu har kommunen beslutat att de 130 lagliga marknadssäljarna i Torrevieja, kommer att inhysas i små träbås från januari 2013. Detta kommer medföra en trevligare bild av staden och bidra till arbetet med att stoppa den olagliga piratförsäljningen. Enligt källor som Bladet pratat med, väntas det bli nya sammandrabbningar nu när turistsäsongen är slut och polisen kan sluta ”titta genom fingrarna”, med hänsyn till att vi ska behålla en lugn stad för turisterna. Torrevieja kommun har också kommit med nya regler rörande marknader från 2013, bland annat så måste de som söker plats på någon av ”hippiemarknaderna” på Paseon i Torrevieja eller i La mata kunna visa upp att de har uppehållstillstånd i landet. De många privata små marknader som förekommer i kommunen kommer att ses över. Det kommer att bli både svårare och dyrare att hålla en privat marknad då bland annat licensavgifterna för arrangören kommer att ökas, och kontrollen av att ”knallarna” har tillstånd för försäljning kommer att skärpas.

Fakta: För att få marknadsplats måste alla papper vara iordning redan idag, men det är inte helt ovanligt att ”byta identitet”, bland knallarna.


15

Stal järnvägssyllar i Almeria Ytterligare en person från Ikaros-listan gripen i Spanien Saoud Rezgani, 36, har gripits av Guardia Civil i Malaga. Saoud Rezgani har varit på rymmen från ett sexårigt fängelsestraff i Sverige för grovt narkotikabrott. I samband med ett sjukhusbesök 2004 fritogs Saoud Rezgani av beväpnade kumpaner och har sedan dess varit på rymmen. Källor bekräftar för Bladet att Saoud Rezgani, gripits på solkusten i slutet av juli. Rymlingen befinner sig nu hos polisen i Malaga, i väntan på utlämning till Sverige.

ny e M e Det 6 åriga fängelsestraffet i Sverige är en dom t r a i samband la C med att han ska ha smugglat in 50

Saoud Rezgani är Marockansk medborgare och har varit internationellt efterlyst sedan 2004.

Akg cannabis från Danmark.

Polisen misstänker att Saoud Rezgani fortsatt med sina ”affärer” i Spanien, att smuggla knark från Marocko. I Sverige beskrivs Saoud Rezgani som ”knarkkung” i media.

Guardia Civil gjorde förra veckan ett tillslag mot en bondgård i Almeria, där en man hade lagrat drygt 300 järnvägssyllar till ett värde av 4852 euro. Stölderna har skett runt Santa Fe de Mondújar, där det försvunnit järnvägssyllar under sista tiden. Guardia Civil har varit medveten om problemet och därför gjort regelbundna kontroller sträckan Linares Baeza-Almeria. En 55 årig man har gripits för stölderna.


16

Järnvägsbolaget RENFE delas upp i fyra privata bolag – inom ett år Spanien har fått många krav på sig av EUkommissionens ett av dem är privatiseringen av Renfe senast till slutet av 2014. Nu har den Spanska regeringen beslutat sig för att påskynda privatiseringen. Regeringen räknar med att privatiseringen ska vara klar till juli 2013, något som också medför att andra privata bolag kan komma in och konkurera om Spaniens tågtrafik. Renfe har nu ett årligt underskott på 447 miljoner euro och en total skuld på drygt 20 miljarder euro.

Enligt uppgift har Renfe på 52 sträckor mindre än 15 % beläggning och 178 stationer har inte ens en passagerare om dagen. Fackföreningar runt om i landet har sammankallat till strejker för att protestera mot privatiseringen.


17

SUDOKU 1 9

4 7

3

4

4

5

3

8

1

5

8

7 6

8 3

3 5

I juli föll huspriserna i Spanien med 11,2 procent, den kraftigaste nedgången sedan mars 2011.

2

6 6

8

2

7

4

4

1

1

4

7 6

5 3

Huspriserna fortsätter rasa Sedan 2008 har därmed de spanska huspriserna i snitt rasat med 31 procent samtidigt som landet beräknas ha 2 miljoner osålda bostäder. Inte nog med det The Economist uppger att vidare nedgångar är att vänta, på grund av den stora arbetslösheten.

Har du påverkats av att huspriserna rasat i Spanien? Michael Blomberg 38 år Åkersberga - Ja visst, vi funderar på att

köpa semesterlägenhet/ investering nu, men väntar på ytterligare ras.

Jarmo Laine 57 år Värmdö

- Det har påverkat mitt intresse att skaffa ett hus i värmen. Skulle kunna tänka mig något i Los Balcones, med stora grindar och pool i mitten och helst finska grannar

Miguel Medina 23 år Torrevieja

- Ja, tack vare att priserna gått ned, har jag haft råd att köpa.

Gerry de Graaff 61 år San Miguel de Salinas

- Ja, klart det har, det är ju min bransch.

Mia Niemi MJ Vision

46 år Gran Alacant

- Nej, vi köpte nytt hus i april för ett bra pris och sålde vårt gamla hus för mer än vi gav för 4 år sedan. Det enda som påverkat är att Euron gått ner sedan första köpet.


18

”Krubb”-testet

Rubrikannonser LOKAL TORREMARINA TORREVIEJA TILL SALU Säljer min lokal i shoppingcenter Torremarina 40m2 butik samt 10 2m lager/kök, mycket bra läge i passagen med bl.a tips/tidningsbutik o Marcadona precis utanför. Det bor mycket Scandinaver i området. 9000 € eller högstbjudande. Vid intresse ring 634377516 eller maila milo042@live.se.

JOBB /BOSTAD/VÄRDFAMILJ SÖKES Mitt namn är Patricia Henriksson, 21 år, bosatt i Stockholm. Jag söker en värdfamilj eller liknande som kan ta emot inneboende alt. hyra ut ett rum. Jag är skötsam ,passar barnen i familjen om det finns några och hjälper till i hushållet. Jag letar främst i Torrevieja-området, Letar även arbete. Tveka inte att kontakta mig! patriciahenriksson@hotmail.com

RUBRIKANNONS ? Här 5€ web gratis post@skandinaviska-bladet.com

Ekonomisk hemsida – endast 6 428 euro per månad Kommunalråd Domingo Perez PSOE, har kritiserat PP. Kommunen betalar 6 428 euro i månaden för underhåll av kommunens hemsida enligt ett kontrakt som gäller tiden den 20 juli och åtta månader och 12 dagar bakåt. "Även i tider av ekonomiskt välstånd skulle det vara oacceptabelt för en stad kasta pengar i sjön på det här sättet", säger Domingo Perez. Enligt Domingo Perez ska kommunen under den här tiden ha betalt sammanlagt 54 000 euro för denna tjänst.

Den här veckan har varit varm, så att äta har kanske inte varit vårt största intresse. Trots värmen lyckades vi i alla fall ta oss till Meson la Huertica, vinnare av Routa de Tapa 2011 och tvåa 2012. Deras tapa provade vi inte, men det kommer säkert bli av någon dag, då det är lite svalare.

Meson La Huertica C/ Patricio Perez No.45, Torrevieja Det här var en Spansk Restaurang med överaskning. Maten var rakt igenom vällagad och hemlagad i ”dagens” som vi åt. Den enda ”missen” var potatisen som var en skivad variant av pommes, den hade mer kryddor än vad man är van vid på en spansk restaurang, men tyvärr badade den i fett. Hälsolinjen var dock annars något som de verkade tänka på, ingen av desserterna innehöll socker, sötningsmedel användes i de som behövde sötma. Och de smakade underbart! Personalen var trevlig och hjälpsam, vid bordet bredvid oss satt en fransk familj som inte förstod ett enda ord, men kyparen visade bilder, tallrikar, menyer tills de visste vad de ville ha, allt med ett leende på läpparna. Priset på dagens var 12 euro. Betyg .

Vill du att vi testar någon speciell restaurang? Hör då av dig till oss!


19

23


20

Nyheter och reportage för oss på Costa Blanca! Skandinaviska– Bladet

Skandinaviska Bladet  

Svensk tidning i Torrevieja & Orihuela Costa Spanien

Skandinaviska Bladet  

Svensk tidning i Torrevieja & Orihuela Costa Spanien

Advertisement