Page 1

1 Oktober No.12/37-2013 Utkommer var 14:de dag

Skandinaviska

Castillo de Conesa bestulet


2

Ricokebap.jimdo.com


3

KÄRA LÄSARE! Julen närmar sig med stormsteg, något jag märker runt omkring mig hela tiden. Varje år tänker jag samma sak, jag ska vara lika bra förberedd som alla andra - köpa julklappar i oktober - laga mat och frysa - baka… men hur jag än försöker så har stormstegen sprungit förbi mig och jag springer förvirrat runt den 23 december för att handla julklappar. Då är tur att man bor i Spanien, man får ju en chans till den 6 januari. Som jag tog upp i förra numret har vi nu startat vår julinsamling, på sidan 15 har Anitha Kroglund skrivit om våra första resultat, Anitha berättar även vad vi haft för oss de senaste 14 dagarna. Jag kan inte berätta här vad det är, utan bara säga att det tagit nästan all min tid, så uppdateringarna på hemsidan har det blivit lite si och så med. Vilket får mig att tänka på stormstegen igen, från nästa vecka när vi är iordning, kommer det nya stormsteg på hemsidan. Otroligt glad har jag blivit efter förra numret, jag gjorde några små ändringar som jag knappt trodde ni läsare skulle märka. Men ni är uppmärksamma, och jag är glad över alla glada tillrop ni givit och att ni gillade det. TACK!!! Som ni vet är Bladet inget utan er läsare! Monicha Blomberg

TANDLÄKARSPECIAL Nummer 39 Boka annons redan nu

10-års jubileum kommer firas hela hösten! C/La Loma 37-39 Torrevieja www.gallerian.es

Kontakt: 698 779 822

post@skandinaviska -bladet com www.skandinaviska -bladet.com ISSN 2001-4058 –SE


4

NOTISER

I en stor bedrägerihärva i Elche har två svenska män lurat ett stort antal arbetslösa spanjorer att betala 49 euro för att de två svenska företagarna skulle skicka deras CV till ett svenskt företag Nordic Sol, där de skulle få arbete på solcellsfabriken, ett bättre liv och högre lön. De två svenska männen sökte upp arbetslösa spanjorer på barer och kaféer i Elche området. De lovades arbete i Sverige, arbeten som inte existePolisstation i Elche rade. Enligt Polica Nacional har ett trettiotal av de lurade gått ihop i en polisanmälan mot de två svenska männen. När anmälningarna mot de två svenska företagarna började strömma in inledde polisen i Elche en förundersökning. La Informacion skriver att polisen kontaktade den svenska ambassaden i Madrid. Det visade sig att Nordic Sol inte existerade, och

Varmare enligt FN:s klimatpanel Enligt FN:s klimatpanel IPCC visar undersökningar att kvicksilvret kan stiga upp till 50 grader i skuggan i de centrala och södra delarna av Spanien, i slutet av seklet. Mellan åren 1901 och 2012 har genomsnittstemperaturen i Spanien ökat med 0,89 grader. Samtidigt kommer nederbörden att minska med mellan tio till tjugo procent.

inte heller de arbeten på solcellsfabriken de arbetslösa spanjorerna blivit lovade. Flera av de drabbade har köpt flygbiljett till Sverige, tagit sina barn ur skolorna för att förbereda flytten till Sverige, andra är redan där och vet inte hur de ska komma hem igen. Det uppskattas att mer än hundra personer tecknat arbetsavtal på tre månader och betalt 49 euro. Den 15 september skulle arbetet i Sverige ha börjat, men när de drygt 30 kom till flygplatsen hade de bara ogiltiga biljetter. Fyra arbetslösa spanjorer som fått en chefsbefattning på företaget hade fått giltiga flygbiljetter och flugit till Sverige några dagar innan. En del har sagt upp sitt arbetskontrakt i Spanien, en del har sagt upp sin bostad och blivit bostadslösa. De båda svenska företagarna ska ha återvänt till Sverige, skriver Infoexpres.

Nu kan du bli alko-testad om du går mot röd gubbe Regeringen har gett grönt ljus till att höja hastigheten till 130 km/h på vissa sträckor på motorvägarna. Reformen av den nya vägtrafiklagen innebär även att böterna för rattonykterhet höjs från 500 till 1 000 euro samt att barn måsta bära cykelhjälm. Den nya reformen innefattar även att man kan drog- och alkoholtesta fotgängare som bryter mot trafikreglerna.


5

NOTISER

120 veteranbilar i hamnen Mer än ett hundratjugu bilar, flest Seat/Fiat 600 kunde vi se köra runt Torrevieja den 28 september. Ett veteranbilsmöte som arrangerades av Asociación del 600 y

Autos Clásicos de Orihuela y Vega Baja. Som avslutning på sin tur parkerade sig bilarna i hamnen, där allmänheten kunde titta närmare på bilarna.

På söndagen var det dags för bilarna att dra vidare till Orihuela


6

REPORTAGE

och lönen är isolering, sömnproblem… i repotaget hittar du fler ”löneförmåner” Text: Monicha Blomberg

Del 2-Behandlingen Vi är många som dagligen möter människor som dricker för mycket alkohol – de flesta av oss ser dem inte – de har både familj och arbete. Detta är människor som är på väg nedåt. Men hjälp finns att få innan fredagswhiskyn förvandlas till ett heltidsjobb för att dölja – innan whiskyn isolerar den alkoholberoende helt och hållet – och uppträder som bff (best fake friend). Här kan AA Anonyma Alkoholister hjälpa till. AA finns i de flesta städer och även en nordisk grupp i Torrevieja. Förra nummret berättade jag om Addicted Rehab och Mona och Stefan som varit här på kusten för behandling. Mona och Stefan har efter sin behandlingsperiod i somras på .

det hela taget klarat sig bra, hur exakt det gått och den långa vägen dit kommer i nästa nummer. Till sin hjälp hade de Arne Stålberg som arbetar i La Marina med 12stegsgprogrammet enligt Minnesotamodellen. Arne som själv varit alkoholist lägger nu ner själ och hjärta på att hjälpa andra i samma situation. Arne jobbar med små grupper och har lite av ett nytänkande vad gäller behandlingen. Att den som behöver rehabil iteras också behöver en identitet är viktigt, att inte tappa allt i en grupp, säger Arne. Men hur jobbar då Arne? För att helt förstå vilka arbetsmetoder som används, kanske det är så att man själv behöver ha varit där i den situationen.

Men då Arne inte bara är en pedagog med de som kommer ner på behandling, har han lyckats förmedla det hela rätt bra till mig. Metoden Arne arbetar efter är en av väldens mest beprövade, enkelt kan man säga att det handlar om hjälp till självhjälp. Den som söker hjälp har inte alltid klart för sig när missbruket började och varför, så detta blir ett av de första stegen ta reda på när och orsak, Sedan gäller det att steg för steg förandra det gamla tankemönstret, det som är så farligt och gör det så svårt att ta sig ur missbruket. Arne är expert på att ändra missbrukarens tankar, känslor och beteende. Det låter lätt eller? Vägen till nykterhet är aldrig enkel – men med en bra hjälp och motivation – går det vägen! Träffa Mona och Stefan i nästa nummer!


7

Konflikt om ny lag – gällande betalning av medicin

Var du där, eller ska du dit? Det här numret bara en spalt för att ge plats åt höstens kulturkalender på sidan 24

GÖRAN ERIX Kan ni lyssna till varje fredag vid lunchtid på Gallerian

Piller och sprutor som räddar liv har varit gratis för kroniskt sjuka spanjorer. I slutet av september la hälsominister Ana Matos in ett förslag om att kroniskt sjuka patienter skulle börja betala för den medicin som delas ut på sjukhusen, det fick patentföreningar att rasa.

JAZZ!

Lagen skulle ha trätt i kraft de 1 oktober, men har hamnat i det runda arkivet tillsvidare efter att flera regioner sa klart nej till den nya lagen. De regioner som sagt nej är Andalusien, Baskien, Navarra, Asturien, Balearerna och Castilla y León. Madrid, Murcia, La Rioja, Galicien, Valencia regionen, Cantabria, Castilla La Mancha, Extremadura och Aragonien, har sagt ja, men kommer inte att införa den nya betalningen omedelbart, dessa regioner kan acceptera ett införande av lagen de närmsta månaderna. Om det nya förslaget införs kommer det röra sig om 157 mediciner.

Lördagen den 19/10 startar Pablo Mercader Trios trevliga jazz eftermiddagar i Los Balcones med en speciell "Barbaque meny" på den trevliga serveringen mitt emot Mercadona i Los Balcones.

INNEBANDY fast ute Vi är ett gäng som träffas och spelar, vill du vara med kontakta Mikael 693 488 672


8

NOTISER

Domen mot den 36-åriga kvinnan, som höll sina barn gömda i Murcia

Tuppkam i yoghurt Tuppkamsextrakt mot ledvärk, ett tips från vår nya afrikanska medicinman?

Den svenska mamman som höll sina barn gömda i Murcia under fem månader har nu fått sin dom. Det blev villkorligt och 120 timmars samhällstjänst samt ett skadestånd på 50 000 kronor till barnen och pappan för den 36-åriga kvinnan från Helsingborg. Kvinnan greps i Sucina i Murciaregionen i somras. Kvinnan blev internationellt efterlyst då hon tog sina två barn till Spanien och höll dem borta från pappan i fem månader. Bladet berättade om kvinnan i våras och redan då pekade uppgifter på att hon kunde befinna sig i Alicanteområdet. Senare greps kvinnan i grannregionen Murcia. Tvåbarnsmamman har i sitt försvar uppgett att hon handlade i nöd och för barnens bästa. Hon döms nu för egenmäktighet med barn. Sucina är en liten ort med drygt 2000 invånare

Nej, upptäckten kommer från spanska forskare. Forskare på bioteknikföretaget Bioibérica har upptäckt att tuppkammen bland annat innehåller hyaluronsyra, vilket kan bidra till att lindra ledvärk, om det blir tillsatt i mat man äter dagligen. Tuppkams extraktet har nu godkänts, så det kan läggas till mat i USA och i Europa. Dock är det inte lagligt ännu, men EU diskuterar emellertid ett förslag om att legalisera det. I en testgrupp på 148 män över 50, alla med smärtor i knäna, fick hälften yoghurt med tuppkam, och den andra hälften fick yoghurt utan. Resultatet visade att efter tre månader hade gruppen som åt yoghurt med tuppkam mindre smärta i knäna.


9


10

NOTISER

En familj i byn Azuara, norra Spanien har förlorat hälften av sina ägodelar efter en vräkning. Deras hem plundrades av misstag. Azuara är en liten by med drygt 200 invånare, men det faktum att den har både en gata och ett torg som heter Iglesia ledde till en pinsam förväxling, där den lokala bankens företrädare genomförde en vräkning i fel hus.

Vräkningsfolket dök upp på den adress de trodde de fått, efter att de konstaterat att ing-

huset kom hem och fann det plundrat, skriver thelocal. Paret som äger huset antog att de blivit utsatta för rån, men grannarna berättade att de blivit vräkta. Mycket av möblerna hade plockats upp av lokalbefolkningen vid soptunnorna, en del har paret fått tillbaka, men hälften saknas fortfarande.

en var hemma, kontaktade de låssmed. Så började plundringen – en plundring som underlättades av spansk lag som säger att saker som blir kvar efter en vräkning anses som övergivna. Bankanställda och andra kunde fritt plocka det de ville ha, resten ställdes ut vid soptunnorna. Först ett par dagar senare upptäcktes det fatala misstaget, ägarna till

Ibercaja som beordrade vräkningen lämnade omedelbart över de nya nycklarna till huset till dess rättmätiga ägare. Fallet har tagits till domstol flera gånger sedan vräkningen i november 2011, utan att paret fått någon ersättning för sina förlorade ägodelar. Nu har paret valt att stämma bankchefen för inbrott, paret kräver 14 500 euro för sina förlorade ägodelar samt moraliska skador.

LOKALER Nu finns det ett fåtal lediga lokaler i Gallerian. Lokalerna är av varierande storlek. Vid intresse ring Hassan

686 53 61 38


11

NOTISER

Tropisk oktobernatt Natten mellan den 2 och 3 oktober, var varm – närmast tropisk. I Alicante mättes det upp 21,7 grader, den högsta nattemperaturen på 92 år. I Valencia och Castellon mättes 23,6 respektive 22,7 grader - och det är den högsta temperaturen på 71 år, enligt uppgifter från Meteorologiska institutionen. I Pego, Alicante och i Oliva, Valencia nådde natten temperaturer upp till 24 grader. Alicante måste gå tillbaka till 8 oktober 1921, då mättes 23 grader.


12

REPORTAGE

Text: Monicha Blomberg

Julen är här igen, i alla fall om man ska tro all julskyltning och reklam som kommer allt tidigare för var år som går och då ska väl inte vi på Bladet vara sämre än att vara först ut den här julen. När julen kommer börjar Torreviejas gator gnistra med ljus, presenter och julstämning. En palm med ljus och glitter i 20 graders värme kan ge mer julstämning än en traditionell gran i snön, julen är den tid på året vår stad näst intill kan kallas vacker. Traditionerna under juletid skiljer sig en del från Sverige – men det finns även mycket som är det samma eller liknande. En av dessa traditioner är att bygga en julkrubba. I Spanien bygger varje stad eller by en stor julkrubba på ”stora torget”, en julkrubba som stadens invånare sedan går runt och beundrar hela julen. I många av julkrubborna brukar det även finnas en önskebrunn som innehåller riktigt vatten där folk kunde slänga i en slant och önska något. Traditionen med önskebrunn

togs bort från julkrubban i Torrevieja 2011, efter problem med att de utan arbete eller mat plockade upp önskepengarna. Kanske kommer brunnen tillbaka i år, och då är det nog ett gott tecken på att landet är på väg att vända. Julkrubborna är traditionella, levande, innovativa, naturliga med många tekniska detaljer, skapade av lokala konstnärer… i vilken by du än väljer att se en Spansk julkrubba – kommer du bli imponerad.


13

200 personer klär ut sig till bibliska personer – sedan tar de rollerna som Jesus, Maria och Josef i stallet, herdarna och de tre vise männen ... Valladolid i Kastilien - León är också känd för sina levande krubbor. Av alla de föreställningar som erbjuds, föreslår vi att du ser det i Cabezón de Pisuerga. Du kommer att bli övertygad om att du har rest tillbaka i tiden.

Traditionen att skapa krubbor för att fira födelsen av Jesus i Spanien tros vara omkring sju hundra år. Stadens julkrubba brukar öppna runt 1 december och stänga runt 6 januari.

Traditionen av dessa julkrubbor är så utbredd i Spanien att det finns ett flertal museer tillägnade detta tema. I Alicante kan man hitta Crib museet, det innehåller olika krubbor från hela världen. Museet i Torrevieja, här kan man se världens minsta handgjorda krubba. Vill du se en julkrubba gjord enbart av sand? Detta är också nåDe spanska julkrubborna är gjorda för hand med tradition- got som du kan se här i Spanien, ella metoder och varje krubba en av dessa hittar man på stranden Las Canteras Gran Canaria. innehåller flera typiska berättelser från Bibeln. Spaniens Så ta en resa tillbaka i tiden – bli mest berömda julkrubba ligger åter barn – upplev stämningen i Buitrago, Madrid, 1988 star- och en julkrubba i år! tade man här en tradition,


14


15

INFORMATION

Text: Anitha Kroglund Bild: Monicha Blomberg

Det är glädjande idag att se hur artikeln ”Kex och mjölk” i förra numret av ”Bladet” ger utdelning på Gallerian. Välkomna ännu fler! Nu vidgar vi den välgörande verksamheten med att inom kort öppna ”CARIDAD”, fynderiet för secondhand kläder för barn, dam- och herr i Gallerian. CARIDAD betyder Ovan: Resultatet av första veckans insamling, i bakgrunden Antonio, Alimentos Solidarios chef och välgörenhet på kocken. Nedan: t.v Alimentos Solaidarios fina kök. T.h Ett av föreningens välorganiserade matförråd. spanska och denna verksamhet har inga privata intressen utan hela överskottet går till de hjälpbehövande i Torrevieja. Att kunna stödja spanjorerna i en tid som är svår för väldigt många ser vi som en hjärtesak för oss alla. Vi njuter av Spaniens sol och värme och många fina kulturupplevelser i detta land där vi är invandrare. Låt oss besvara spanjorernas sätt att ta emot oss nordbor genom att dela med oss av vårt överflöd – i det här fallet av kläder du inte längre använder..

Tack alla ni som kommer att bidraga och välkomna redan nu att lämna kläder till Hassan på Gallerian

( Scandinaviskt Shoppingcenter) c/ La Loma 37 Torrevieja.


16

FÖRDJUPAD NOTIS

I slutet av september upptäcker Antonio Conesa, ägare av slottet Castillo de Conesa, San Miguel de Salinas, att tomma hål gapade i hans stora konstsamling. Enligt Antonio fanns inga tecken på att tjyvarna tagit sig in med våld, varken fönster eller dörrar var uppbrutna. De stulna verken har ett marknadsvärde på 12 000 euro, och är små och lätta att transportera. Med tanke på vad som stals och tillvägagångssättet har stölden förmodligen utförts av någon eller några med god kännedom om slottet. Stölden är polisanmäld, och Guardia Civil har redan börjat begränsa cirkeln av misstänkta.

San Miguels slott öppnades för allmänheten 2008 efter en omfattande renovering av ägaren Don Antonio Conesa Morales.

Nu är gipsfabriken ett vackert slott, en plats populär bland inte minst bröllopspar som söker det romantiska.

Antonio Conesa var den förste svenska konsuln i Torrevieja och köpte för 18 år sedan en gammal gipsfabrik i San Miguel, nu ser man gipsfabriken torna upp sig stolt i det karga landskapet. Berättelsen om Castillo de Conesa är en fantastisk historia om mannen och hans slott. Det hela började med en nedlagd gipsfabrik och en ritning i grova drag, en ritning på ett nytt Alhambra.

De stulna konstverken

Castillo de Conesa byggnaden och omgivande mark omfattar 300 meter grottor och underjordiska tunnlar.


17

NOTISER

300 jordskalv på några veckor – ligger förvaring av naturgas bakom?

Slottet innehåller Don Antonios livslånga samling av antikviteter, konst och skatter.

hämtade från gamla hus i trakten. Inne i slottet är väggarna klädda med konstsamlingar, antika möbler står på golven och allt får sitt dagsljus genom små klassiska välvda fönster från en innergård med sina traditionella fontäner - tecken på stor rikedom under antiken. I anslutning till slottet har det byggts en stor festlokal, designad för bröllop och fester som rymmer flera hundra gäster. Lekpark för barnen och restaurang, tre dammar med fåglar och vattenfall – en mycket rofylld plats. Text: Monicha Blomberg

Gasförvaring kan ligga bakom de senaste veckornas jordskalv i Castellón. Under de senaste veckorna har det varit inte mindre än drygt 300 jordskalv i det lilla samhället Vinaròs, Castellón. Industriministern José Manuel Soria har nu beordrat att pumpandet av gas ska stoppas, efter ett skalv på 4,1 grader på Richterskalan.

Det är inte bekräftat att det är pumpningen som ligger bakom skalven, men i väntan på utredning är arbetet stoppat. Zapateroregeringen gav klartecken till förvaring av gas i området trots att flera experter varnat för risker.

Don Antonio har verkligen lyckats i sin vision att skapa en speciell plats att besöka, varje detalj i slottet är noga utvald och


18


19


20

Torrevieja förlorar strid om marken kring saltsjöarna Torrevieja stadshus har förlorat ett mål i högsta domstolen, där de försökte att omklassificera marken i omedelbar närhet av saltsjöarna. Syftet var att häva mark som inte täcks av kustlagen, alltså ta bort mark från det offentliga kust området, vilket skulle ha möjliggjort för uppförande av byggnader och andra funktioner på stranden av sjöarna. Saken har diskuterats sedan 2012, men nu har alltså högsta domstolen slagit fat att marken är ”kustmark”. I överklagandet som gjordes av en stadsarkitekt, hävdade Torrevieja att saltsjöarna är " två inre vattendrag, som sedan urminnes tider hållits isolerade från den marina miljön och kan inte anses vara våtmarker, laguner eller kärr. Domen innebär att Spa/snigeln där kommunen investerat över 1 miljon euro, nu måste rivas eller flyttas.


21

NOTISER

Nu är sommarens statistik för Röda Korsets livräddningsservice sommarsäsongen 2013 i Torrevieja klar. Statistiken gäller stränderna Cala Piteras, Los Náufragos, El Cura, Piscinas Naturales, Los Locos, Cabo Cervera och La Mata. Totalt har 75 badvakter arbetat under högsäsongen (juli-sept.), den rastrerande säsongen har det varit i snitt 44 badvakter. Nytt för denna sommar var att det infördes stolar som

funktionshindrade för att njuta ett dopp i medelhavet, 558 personer har använt sig av den möjligheten. Under säsongen har det varit mer än sextusen incidenter på våra playor, så som: 1586 småskador och sår, 825 personer som blivit brända av maneter, 254 fiskbett, 202 insektbett,

213 större blåmärken, 100 allergier, 51 personer svimmade och 17 fick solsting, vidare fick flera personer värmeslag, osv. 215 gånger fick badvakterna ge sig ut i havet för att rädda personer som höll på att drunkna. 1992 gånger fick de bistå med borttappade personer, varav 1003 var barn. Ambulans har tillkallats 106 gånger, varav de fått ta med patienten 66 gånger. Slutligen rapporterades att 2 personer drunknat i Torrevieja under sommaren 2013.


22

KUSTEN-FÖRETAG Text: Monicha Blomberg

Det är i år det händer – många nordiska företag här på kusten firar 10 och 11 årsjubileum – För CJ Bygg och Claus Jensen är det lite annorlunda, vi firar 12, 5 år skrattar han.

sidan, själv jobbar han med båda. Som om inte det vore nog driver han Scandinova, ett litet minicenter där flera nordiska företag håller till.

Här hittar du Veronica som säljer telefonkort och mobiler samt hyr ut babyutrustning, Anki som tar hand om allt när du vill hyra ut din lägenhet, städning, CJ Bygg, bygger om, nyckelservice… eller bygger till, bygger nytt… om du bara vill hyra allt det man kan få ROTlakan och handukar avdrag för, även här i fixar hon det med, ÖySpanien. vind som skyddar ditt Men för att få det måste hus från fukt genom företaget ha ett skuldfriECO-Beton, PC y Mas hetsintyg, något som som hjälper dig med företaget måste söka PC service och allt du var 6 månad för att du behöver för att kunna ska få ditt ROT-avdrag. se skandinavisk TV, Claus Jensen som är Claus hade tid med ett snabbfoto på Avd. Habaneras mellan Torrepost som servar född i Danmark av din dator… alla byggjobben danska föräldrar kom Ja, nog bygger han till Sverige när han var 8 månabroar alltid - mellan kund och der. snart vartefter företaget växte företagare på Scandinova samt var det dags att ombilda till ett Till Spanien kom han som de gör det enklare för oss att hitta AB. flesta av oss andra som vuxen många nordiska företag på och startade upp det enskilda Nu har Claus 5 killar som jobbar samma ställe. företaget CJ Bygg, men ganska på byggsidan och 1 på ACDet betyder i konkreta siffror att han har fått skuldfrihetsintyg 25 gånger – en siffra värd att fira.


23


24


25


26


27


28


29

SÖKORDSKRYSS

ORD

Konstr. Anna Björklund

Här följer några ord på svenska, krysset går ut på att översätta ordet till spanska

NÄRA NEDAN—NEDANFÖR OVAN—OVANFÖR UT—UTOM STOR LÅNGT (BORT) KLAR-REDO PINSAMM-TAFFLIG


30

ALPE-barnen på utflykt Ett femtiotal barn från ALPE, skolan i Torrevieja för barn med speciella behov, på utflykt i parken. Barnen tillsammans med lärare lämnade skolan för en dag och besökte parken La Estacion. Här fick de titta på fåglar, leka samt njuta en lunch i det fria. Det är inte första gången ALPE-barnen är på utflykt, ALPE skolan är en skola där barnen då och då får njuta av ett avbrott i skolans alla övningar. Dagen avslutades med att alla barn fick med sig en godispåse hem.

De minsta på skolan njuter av en dag i parken


31


32

BLADET No 12 oktober 2013  

Spanien: Nyheter och reportage

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you