Page 1

1

2017/06/101


2

VI HAR FLYTTAT! Calle Bautista Bertomeu Sober, Poligono Industrial Casa Grande, nr12 nave 2


3

LEDARE

Våren är här… Det märks inte minst på de som badar i poolen i området där vi bor. Det får mig verkligen att undra om det är mig eller de andra som inte mår riktigt bra? Till min stora glädje märker jag att det inte är skandinaver, det verkar som engelsmännen tycker det är badväder– själv har jag kofta. Idag kommer ett av mina barnbarn in på kontoret och säger: - Kan jag få fem euro? - Jaha, vad ska du göra då? - Jag ska gå till kinesen och köpa en bikini

-Jaha och vad ska du göra med den? -Jag ska gå till poolen! Jag har frysprickar än efter det uttalandet! Dock fick hon pengar till bikini, lite mer än fem då nioåringar inte har någon direkt prisuppfattning. Som tur var hann hon inte till poolen idag!

Som vanligt önskar jag er en trevlig stund med Bladet! Monicha

KOCK Vi söker erfaren kock med kunskap i svensk matlagning. Skicka CV med foto till nikibeachpuerto@hotmail.com

Kontakt: info@skandinaviska-bladet.com www.skandinaviska -bladet.com

ISSN 2001-4058 –SE-löp. 100


KULTUR

Det er nå flere steder hvor publikum kan gå ut å høre levende jazz på costa’en. Et av de lengstlevende spillesteder er Bar Carlos i Torrevieja. Der spiller det britiske fastboende musikere tradjazz med den svenske trompetisten Leif Blunck i frontlinja. Mange nordmenn og svensker møtes der på søndager kl. 14.oo.

4

I San Pedro del Pinatar ligger Estrella Cafè Jazz i hovedgata Avd. Generalisimo. Her spilles det blues og jazz på fredager og lørdager fra kl. 21.30, med servering av cocktails og tapas. Den norske saksofonisten Bernt Brinck-Johnsen har ofte opptreden der, gjerne med den svenske altsaksofonistenl Åke Thordendal. Disse

Brinck-Johnsen, Leif Blunck, Timo Lehtonen (bassist fra Finland) og Åke Thordendal

Ved La Zenia krysset på 332 er det også et spillested med jazz og jamsessions på lørdager fra kl 13.30. Det er Alfies Place. Der dukker det stadig opp profesjonelle jazzmusikere fra alle hjørner av Europa, mens basis blir ivaretatt av den rutinerte Torreviejianer Enrique Simon på piano.

to har spilt mye sammen i Spania og er etablerte navn. Nå har den norske bassisten fra Molde, Terje Venaas, også flyttet ned hit, og blir vel å høre både her og der. En relativt nystartet jazzclub i Alicante er nå etablert, og tilbyr jazz og annen


5

musikk med profesjonelle utøvere på kveldene, fortrinnsvis fredager og lørdager. Den heter La Cantina og ligger på paseo’en. I tillegg så er det stadig spisesteder som sporadisk serverer levende jazz til spisegjester. Et eksempel er La Vuelta Finca, en spennende Restaurant i Rojales/ Formentera, en ombygd bondegård på landet. Terje og Brinck har spilt der, og vil sikkert spille der igjen med det populære jentebandet sitt, Malu med sang og Carmen på piano. Den svenske trommeslager Mikael Røsten har egen jazztrio og spiller på en bar på torsdager, ‘Teatro Anfi’. Dette er et lite sted, men veldig populært. Særlig hvis man vil ut då spise i byen og droppe innom for en drink eller to.

Jazz på Bar Carlos

I mange år har også en sangfugl fra Lillehammer dukket opp på forskjellige spillesteder, og det er alltid hyggelig. Vesla Hagen har mange gode venner og beundrere i jazzkretsen her. Ellers er det store jazzfestivaler her, særlig verdt å nevne er San Javier International Jazzfestival og Cartagena Jazzfestival. Hvor alle disse stedene er? det finner man ut av hvis man søker på nettet. Text: Bernt Brinck-Johnsen


6

På stan!

SEMANA SANTA Påskfirandet med dess processioner pågar 9-17 april i Torrevieja, alla tider hittar ni på www.torrevieja.com

Info om Torrevieja gå in på aktivitorrevieja.com Svensk Podradio hittar du på www.costablancapoddradio.com Marknader, fiesta , konserter hittar ni på www.eurotourguide.com och www.allevents.in


7


8


9

Nivån för terrorhot 4 i Spanien SPANIEN. På sociala nätverk sprids det att Spaniens nivå för terrorhot skulle ha höjts till 5 efter attacken i London. Policia Nacional har gått ut och varnat för den falska ryktesspridningen och uppger att nivån för terrorhot fortfarande ligger på 4, på den 5-gradiga skalan. Samtidigt ber de allmänheten att inte fortsätta ryktesspridningen.

Blöt vinter COMUNIDAD VALENCIA. Vintern 2015/2016 var den torraste som registrerats i Valenciaregionen.

NOTISER

Har du padron ORIHUELA COSTA. Kommunen går ut och uppmanar sina utländska medborgare att se över sin padron att de fortfarande är giltiga. En EU-medborgare måste förnya sin padron vart sjätte år. Att ha padron, vara skriven i kommunen innebär att Orihuela Costa får mer bidrag till skolor, sjukvård, polis… För närvarande tror man att det finns omkring 6 000 oregistrerade utländska medborgare i området, detta minska kommunens inkomst med 18 miljoner euro.

Är det slut på ETA nu?

SPANIEN. Den baskiska terrororganiVintern 2016/2017 blev desto blötare. I sationen ETA har lovat att lämna över alla Det var ett glatt gäng lirare som mötte upp efter Alicanteprovinsen var det den blötaste på sina vapen till de spanska myndigheterna, träningen rest. Shannon 150 år, sedan 1864. Ser man påutanför hela Vaöverlämnandet ska ske den åttonde april. lenciaregionen har nederbörden varit den högsta sedan 1950. Inte bara regnet har gjort den här vintern ovanlig på Costa Blanca, i januari fick vi snö enda ner på stränderna och vågor på upp mot 6,5 meter uppmättes.

10 år för mord

ETA har sedan slutet av 2011 haft vapenvila.

BENIJOFAR. Den veterinär som Bladet tidigare skrivit om misstänkt för att ha drogat och sen dödat sin fru på sin klinik. Har nu dömts till 10 års fängelse.

De vapen som kommer överlämnas är mest omoderna äldre vapen. När överlämnandet är klart, förväntar sig Spaniens regering att ETA upphör.


INFO

Poolrenovering TORREVIEJA. Arbetet med att renovera inomhuspoolen på sportpalatset i Torrevieja är i full gång. Man ser över kakel och fogar samt ser över reningsverken. Ingen tid har angetts när arbetet ska vara färdigt.

10

Ny lag ska få spanjorerna (och vi andra) att dricka kranvatten SPANIEN. I Andalusien förväntas en ny lag snart slå igenom, en lag som redan finns i Frankrike. Alla barer ska tvingas erbjuda sina gäster gratis kranvatten. Man har tillverkat en speciell glasflaska för att slippa förvara kranvattnet i de omdiskuterade plastflaskorna i kylen. Med den nya lagen hoppas man kunna få folket att

Nytt internationellt bibliotek beroende av donationer ORIHUELA COSTA. Las Filipinas grannsamverkan, går i spetsen för rad nya aktiviteter på Las Filipinas Social Center, som ligger i Blue Laagon. Här finns lektioner i spanska, gympa samt var onsdag och fredag öppen förskola. Nu planerar man ett internationellt bibliotek, då det inte finns pengar för att köpa in böcker, hoppas föreningen att invånarna kommer att donera böcker som de inte längre behöver, på alla språk, för att få igång biblioteket.

dricka kranvattnet istället för köpevatten på plastflaska. Kvalitén på kranvattnet är garanterad och många gånger bättre än det som säljs på flaska, uppger myndigheterna.


11


NOTISER

12

Så många svenskar köpte i Spanien SPANIEN. Enligt den spanska inskrivningsmyndigheten gjordes 3 607 svenska köp under 2016 i Spanien. Förutom att det är en ökning med 30,9 procent jämfört med 2015 innebär det också att svenskar är den nationalitet som köper flest bostäder per capita här.


13

www.vel-vet.com


KUSTENBO

14

Text: Monicha Blomberg Bild: Ronnie Nordin

Ronnie Nordin, vem är det? Ja, ni som har Facebook har knappast missat killen från Stockholms södra förorter, som var kock och drev sin egen restaurang. Men sadlade om och blev ”medelhavsväxtexpert”. Ni som missat honom på Facebook, får en kort presentation här. Det var hemma på balkongen i Farsta Ronnie började odla sitt intresse för medelhavsväxter, där odlade han bland annat citroner och chili till sin restaurang vid Globen – inte lite imponerande, inte många restauranger i Stockholmsområdet där man får hemodlad chili i maten. När sedan hobbyn med medelhavsväxter allt mer tog över Ronnies liv, sålde han restaurangen. Och nu tre år senare har hans intresse lett honom till en plantskola i Elche. Resan hit till Costa Blanca har inte exakt gått på ett rakt spår, innan hann Ronnie med att besöka många odlingar för medelhavsväxter i Europa, för att till slut besluta sig för att köpa växterna till sin handelsträdgård i Sverige från Italien.

-Tyvärr märkte jag att de inte kunde hålla kvalitén, vid ett besök i Italien, berättar Ronnie. Så vid tiotiden på kvällen började han Googla från hotellrummet i Italien och fann Asejar Viveros i Elche.


15

Ronnie berättar att de omedelbart fick en bra kontakt – något som gynnar oss svenskar här på kusten, Ronnie har tillbringat hela vintern på plantskolan och visat runt och berättat om växter och skötsel för alla intresserade. Härom veckan hade han en rundvandring för över 100 svenskar, som de avslutade på en äkta spansk restaurang med Paella.

- Det tog inte mer än 10 minuter så fick jag svar från ägaren till plantskolan, Jose Manuel Gil Garcia, fortsätter Ronnie.

Möjligheten att bo här över vintern har han fått, delvis för att hans egen handelsträdgård i Båstad är stängd över vintern, och delvis för Joses gästfrihet med husrum. Ronnie berättar att de blivit goda vänner och till hösten förmodligen partners i plantskolan utanför Elche till hösten. Fortsättning sidan 22


KULTUR

16

Karneval, lättklätt, dans och musik, en och en halv månad senare vänder det och även den icke troende spanjoren är med och firar Semana Santa. Det spanska påskfirandet med dess ritualer är en lång och viktig tradition. Processionen går långsamt genom gatorna, många hundra människor deltar ackompanjerade av dunkande trummor och en och annan dyster trumpetton. Folket ses med konstiga hattar och långa caper, bärandes på stora Jesus och Maria figurer.

Stämningen är magisk och har du inte sett en påskprocession, rekommenderar jag varmt att åka in till Torrevieja och titta. Hela staden andas forntida historia när folkmassan sakta rör sig genom stadens gator. Man kan se människor utan skor och en del har förbundna ögon, dessa människor ger ett löfte till Gud.


17

med bara små hål för ögonen, var i ett mörklagt Malaga när jag var runt 14 år, så rädd har jag nog aldrig blivit. Där gick jag och funderade på om det var strömavbrott i stan och runt hörnet dök de upp, jag lovar att jag la benen på ryggen och hem och flämtande berätta att ku-klux-klan var i stan. Senare fick jag veta att Ku-klux- klan tagit inspiration av de som bär denna klädsel i processionen. I Torrevieja pågar processionerna 9–17 april, alla tider kan ni se på www.torrevieja.com Text: Monicha Blomberg

Dagens påsktraditioner härstammar från slutet av 1400-talet, då de kristna återtog Spanien från muslimerna. Processionerna ska visa den katolska kyrkans makt över islam. Ritualen är även till för att minnas Jesus död. Första gången jag råkade ut för folk i höga hattar och långa fotsida dräkter


18

Foto: Kim Ekelund – ITCM España

I mitt skafferi har jag alla mina recept som jag samlat inspiration till runt om i världen. Här kommer ni kunna ta del av mina recept, jag fyllt på skafferiet med under mina snart 5 år i Spanien och även få ta del av nya recept när kreativiteten flödar av nya intryck. Alla recept är med råvaror som ni hittar på marknaden, lokala slaktaren eller i mataffären. Det ska vara kul att laga mat tillsammans och alla i familjen liten som stor ska kunna ta del av glädjen i att skapa det man äter. Jag själv heter Pia Ekelund Andersen och arbetar som kökschef på matkassens restaurang i La Zenia. Bor i Cabo Roig med min man, yngsta dotter och hund. I detta numret blir det en av mina favoriter, en rätt som passar bra när man kommer hem från jobbet eller stranden och inte vill stå i köket så länge.

KYCKLINGGRYTA MED RIS Receptet är för 4 personer

4 kycklingfileer 2 msk smör till stekningen vatten 4 st hönsbuljongtärningar 4 msk senap 2 tsk salt 2 tsk svartpeppar 2 dl grädde Soja, smaklös för färgens skull. Ris


19

Börja med att dela kycklingen i mindre bitar eller strimlor. Bryn dem i en stekpanna med smör tills dem fått lite färg. Salta och peppra. Lägg över dem i en gryta och täck med vatten. Lägg i senapen och buljongtärningarna och låt koka på svag värme i 15 minuter. Skiva under tiden champinjonerna och koka riset. Häll sedan i grädden och champinjonerna och låt koka 5 minuter. Ta i lite soja för att få lite färg och vill du ha lite tjockare konsistens så red med lite maizena mjöl ut vispat i vatten. Servera gärna med något grönt till. Foto: Kim Ekelund – ITCM Espana


20


21


KUSTENBO

22

Fortsättning från sidan 15 Vi på Bladet gick själva en rundvandring med Ronnie, en rundvandring som var både spännande och lärorik. Faktum är att även jag tror jag ska börja odla, avokado, minikiwi kanske en ananas och lite annat spännande på terrassen.

Tyvärr brinner det i knutarna då Ronnie åker hem runt den 15 april, men till hösten är han tillbaka igen.

Jag ska inte tråka ut er med att rabbla upp allt som fanns där, men det var allt från det flera hundra år gamla olivträdet till en späd palm, citrus till fikon, och allt däremellan. Det jag föreslår är att du själv gör ett besök på plantskolan, jag lovar att det är värt det även för den som inte gillar odling.

Dock kan man inte komma oanmäld till plantskolan, då den inte är öppen för allmänheten, men hör ni av er till Ronnie (fb eller genom Bladet) så ordnar han med en visning. Ronnie har en passion för växterna och är noga med att ge rätt information, han vill ju att alla ska lyckas med sina växter. Text: Monicha Blomberg Bild: Ronnie Nordin


23


KUSTENBO

24

Hemma i Sverige glider hon omkring på en lilalackad HD med guldinlägg, Birgitta Österlin är en kaxig kvinna hela hon. Diplomerad nagel-terapeut och franssytylist som just nu lever och verkar här i Torrevieja. -Jag funderar skarpt på att ner min HD hit, kanske åka ner med dem, vi får väl se säger hon när jag träffar henne på mässan nere vid Toro Del Moro. Hon berättar att hon sysslat med naglar de senaste 15 åren och då gäller det inte bara förlängningar och dekor utan hela nageln inifrån och ut. Det finns så många klåpare som sysslar med detta att det är hemskt. Istället för att vårda naglarna så förstör man dem . Jag har fått ta hand om så många som fått felaktig genom felaktig behandling. behandling och rättat till dem så det kan du inte tro.


25

Birgitta berättar om det senaste, en mannekäng som blivit så illa behandlad på en skönhetssalong att alla hennes naglar var gröna närmast nagelbanden. - Sånt gör mig både ledsen och förbannad, säger hon. Nu återstår att se om vi får se en liten tuff kvinna komma puttrande på en lila HD till sommaren, vem vet. Jag blir inte förvånad!

Bokningen öppen 10-

Text & Bild Bernt Järnepalm


26

Första gången jag hörde någon försöka vara ”Spanien-rolig” var när jag pratade med en skåning som hade flyttat till Spanien. Skåningar brukar inte säga hink utan istället ”spann” och jord kan uttalas ”jor”. Mannen sa leende: -Jag tyckte det var lika bra att flytta till Spanien redan nu för jag hade ju ändå förr eller senare blivit en spann-jor. Jag erkänner att det tog lite tid innan jag förstod … Här kommer några andra försök där svenskar försöker vara Spanien-roliga … haha eller suck … det är upp dig. Och kanske att det är så att humor ska man inte skämta om! Vilket är Spaniens favoritdjur?

Hunden – eftersom den är mest katt-olik. - Hur vet man att en bil kommer från Spanien? - Växellådan är Manuel.

-Ursäkta men kommer din katt från Spanien? -Nää … vadå? -Den spann igen. Förr en tid sedan snöade det i Torrevieja. Det var VittSen.

Med glimten i ögat. Text: Anita Kinberg-Å


27

KNEP & KNÅP

Med hjälp av åtta ledtrådar ska du klura ut vilka åtta ord som avses. Orden som består av fyra bokstäver ska sedan flätas samman i rutmönstret. Naturligtvis behöver du inte först lista ut samtliga åtta ord utan kan försöka börja fläta innan dess och därmed få hjälp på traven när du ska klura ut resterande ord.

KLIPPER TILL

URDÅLIGA

DÄR FINNS KARL JOHANS GATE

HAR ANSTÄLLDA

DASSET

PRECIS

MÄNNISKOR SOM INTE HAR VÄXT FÄRDIGT

ÄR MÅNGAS ÖGON I SVERIGE

FACIT

A

B

L

B

S

O

U

J

R Å L S

N A O T

Konstruktör: Anita Kinberg-Å


28

MARKNADER Veckomarknaderna på Costa Blanca är ett viktigt inslag i det spanska folklivet, men även för oss fastboende skandinaver och inte minst en upplevelse för turisterna.

De flesta marknader håller öppet 09.00 – 14.00. Här finner ni några av de närmsta marknaderna: Måndagar: San Pedro del Pinatar, Santa Pola och Elche Tisdagar: Benidorm, Orihuela, Mil Palmeras (kvällsmarknad) Los Alcazares och San Fulgencio Onsdagar: La Mata Guardamar, Palop, San Miguel de Salinas och Santiago de la Ribera Torsdagar: Gran Alacant, Alicante, Rojales, San Fulgencio (urb. La Marina) och San Javier Fredagar: Torrevieja, Los Montesinos (kvällsmarknad) och Pilar de Horadada Lördagar: Alicante, Almoradi, Torre Pacheo, Elche, Santa Pola och Playa Flamenca Söndagar: Alicante, Quesada Zuco, Guardamar Citronmarknaden och Elche Vi reserverar oss för ändringar, tänk på att marknaderna kan byta dag om de inträffar på en helgdag

”Bra att ha nummer” Allmänt nödnummer: 112 Ambulansnödnummer: 112 , 965 144 000 Hospital Torrevieja: 965 721 400 Hospital Vega Baja: 965 877 500 Hospital Quiron: 966 921 313 Vårdcentraler/ Centro de Salud: La Loma: 96 670 46 24/ 96 670 08 77 Acequión: 96 571 27 23 La Mata: 96 692 60 32 La Siesta: 96 678 69 70 Orihuela Costa: 965322965 Cruz Roja/Röda Korset: 96 571 18 18 S.A.M.U. Ambulans: 96 514 40 00 Guardia Civil: nödnummer 062, inte akut 965 710 113 – 965 710 190 Policía Local: akut 092 övriga ärenden: Torrevieja: 965 70 53 26 Orihuela Costa: 966 736 793 Brandstationen/Bomberos: Torrevieja 966 704 433 – 966 704 453 Orihuela Costa: 965303241 Turistkontor: Torrevieja 965 70 34 33 Orihuela Costa 966 76 00 00 – 966761250 Agamed: 965 710 966 Iberdrola: Torrevieja: 965 710 248 Orihuela: Costa 965 711 600 Taxi Flygplatsservice: 622157212/SV Konsulat och ambassader Danska: 965 207 938, 914 318 445 Finska: 966 766 412, 913 196 172 Isländska: 965 850 863, 944 315 013 Norska: 966 704 501, 914 363 840 Svenska: 965 705 646, 917 022 000


29


SAGA ELLER VERKLIGHET

30

Text: Monicha Blomberg

Tjuren Ferdinand är den klassiska berättelsen om tjuren som hellre luktar på blommor än stångas med de andra tjurarna.

En folkstorm med demonstrationer för att inte döda Civilion for genom hela Spanien. Alla vet ju vilket öde som väntar en stridstjur. Trots protester åkta han till Barcelona i juni 1936, 25 000 människor hade samlats för att se hur det gick för Civilion och protestera.

SVT har gjort en dokumentär om Tjuren Ferdinand – som i verkligheten hette Civilion. Civilion föddes på en gård utanför Salamanca, där han som i filmen hade sin favorit ek, även om han inte luktade på blommorna kunde man mata honom med dem och han lät sig klappas, något helt omöjligt för en stridstjur. Så en dag precis som i filmen dök picadorerna, bandiljärerna och matadoren upp för att ta Civilion till Barcelona för tjurfäktning.

Protesterna hjälpte Civilion togs av arenan för att få åka hem till sin ek.


31

Så blev det dock aldrig, inbördeskriget bröt ut samma natt och Civilion dödades troligen av fascister i jakt på kött. Uppfödaren av verklighetens Ferdinand Don Juan Cobadela, lämnade gården och uppfödningen vidare till sin dotter Pilar, som aldrig hört talas om Disneys film. Hon säger dock när hon sett filmen att den väl stämmer överens med Civilions liv. SVT upptäcker i sin dokumentär en bok som kom ut 1937, en bok som väl stämmer överens med Disneys film.

Boken har spridits över hela världen, utom i Spanien där Franco lyckades förbjuda den med hjälp av Hitler. Nu blir det en animerad film om Tjuren Ferdinand, som kommer ha premiär i december.


32

Bladet!  
Bladet!  
Advertisement