Page 1

Skandinaviska

1

Juli/1 12-53-14 Utkommer var 14:de dag


2

(Ă–vriga Gallerian 10.00 - 15.00)

Dagens serveras klockan 13.00—17.00


3

Kära läsare… Nu har sommaren slagit till med all kraft, det märks inte minst på alla turister. I det här numret har vi räknat upp de tio populäraste Tapan, enligt spanjorernas smak. Vi som bor här nere hela eller delar av året har säkert våra egna favoriter. Listan hittar du på sidan 28 och bilderna på mittuppslaget, där du även kan läsa om Tapan Pincho. Detta är bara ett litet utbud av alla läckra tapas som erbjuds i Spanien. Vare sig du är bofast eller här som besökare, att gå in på de typiska spanska barerna, gärna där farbröderna sitter och spelar kort, brukar kunna ge en bra tapas-upplevelse. Att turisterna anlänt vår kust , livar upp staden för några månader, men ack så svårt att hitta parkering. Och värre lär det bli i augusti när Madridborna anländer med bil. Men vi får trösta oss med att gatulivet blir levande, barer och turistnäring får in lite pengar och vi som är bofasta kan reta oss på en och annan ”turistkörning”, vilket får oss att känna oss som ”urinnevånare”. Men lika lätt som att känna sig som en urinnevånare, är det att vara turist i sin egen stad. Går ni in på torrevieja.com, kan ni hitta en turistrutt de gjort. Rutten ska ta tre timmar att gå, kanske kan vara något? Önskar er god läsning! Monicha Kontakt: Telefon: 698 52 74 76 post@skandinaviska-bladet.com www.skandinaviska-bladet.com ISSN 2001-4058 –SE

C/ Diana 7-8 C.C Torremarina, Torrevieja


4

NOTISER

Det tio år långa sopkontrakt, som Torreviejas förra borgmästare Pedro Ángel Hernández Mateo tecknade och för samma kontrakt dömdes till tre års fängelse för korruption, har nu upphört.

dagliga haverier. De anläggningar som används av personalen är långt ifrån tillräcklig, med för få personliga hygienutrymmen och duschar. Nu, hävdar förbundet att bemanningen under hela sommaren kommer skäras ned, till nivåer som 2005, med många deltidsanställda och vikarier. Resultatet kommer att bli, varnar facket, mindre städning och smutsigare gator. Facket kräver nu att kontraktet lämnas ut på anbud för att se till att arbetstagarna har en viss trygghet i sina arbeten, och att servicen till medborgarna bibehålls.

Torrevieja har inte tecknat något nytt kontrakt för sophanteringen i Torrevieja. För tillfället har Torrevieja en temporär lösning på sophämtning och renhållning av gatorna. Det förra kontraktet tecknades 2004, till en årlig avgift på 9 700 000 euro, men som det senare visade sig blivit justerat uppåt, till 15 436 002 euro per år, vilket, när IVA och andra justeringar gjorts, resulterade i en total kostnad på 16,3 miljoner euro. I själva verket ledde detta avtal till att den före detta borgmästaren, Hernández Mateo, dömdes till tre års fängelse, ett straff han ännu inte avtjänat. Trots den tid avtalet har varit i kraft, har stadshuset ändå misslyckats med att hitta ett alternativ, eller till och med erbjuda tjänsten till anbud. Nu, när avtalet har löpt ut, har UGT, som företräder arbetstagarna i företaget Acciona, gjort ett uttalande som målar upp en dyster bild av vad invånare och turister kan förvänta sig nu till turistsäsongen. Många av de fordon som används är långt bortom deras förväntade livslängd, med många

Nu utlovas det skattesänkning i Spanien Den nuvarande minimiskatten på inkomst ligger för närvarande på 24,75 procent, till 2015 utlovas en sänkning till 20 procent och ytterligare en procent ned 2016. Samtidigt sänks skatten för de som tjänar över 60 000 euro från dagens 52 procent till 47 procent 2015 och ytterligare två procent till 2016. Skatten för låginkomsttagare sänks med enbart 5,75 procent, om man jämför med höginkosttagarnas som kommer sänkas med 7 procent. Även egenföretagarna kommer få sänkta skatter. De företagare som tjänar mindre än 12 000 euro om året får skattesatsen sänkt från 21 till 15 procent 2015. Regeringen hoppas att skattesänkningarna ska ge mer arbetstillfällen.


5


6

Var du där, eller ska du

KONSERT Tisdagen den 26 augusti på teatern i Torrevieja. Konserten börjar klockan 22.00 och inträdet är 10 euro, som kan köpas i teaterkiosken.

HABANERAS TÄVLING I år arrangeras tävlingen i habanerssång för sextionde gången. Hela arton körer kommer delta i årets internationella tävling. Tävlingen pågar under tiden 19 – 26 juli. Biljetterna kostar mellan 7 och 14 euro.

MUSIKKONSERT Från Sant Petersburg kan man höra Olga Arbenina sopran, tillsammans med Francisco Moreno, tenor från Torrevieja. Tiden är den 10 juli klockan 20.30. Duetten kommer framföra populära operor såsom "La Traviata" och "Don Juan".


7

dit?

HETA TIPSET!

HABANERAS PÅ STRANDEN Blir det på Playa del Cura den 11 juli med början 22.30. Tusentals brukar sluta upp. Glöm inte stol!

QUAD BANA

Kan man numera hitta hos Go-Karts, Orihuela Costa, ligger längst N-332 mellan Punta Prima och Horizonte rondellen. De arrangerar även utflykter med Quads


8

NOTISER

Lite enklare vid födsel och dödsfall En ny reform har antagits av ministerrådet, både födslar och dödsfall ska numera kunna registreras direkt av sjukhuset. Den nya reformen kommer underlätta både för anhöriga till avlidna och nyblivna föräldrar. Som det var förut, var man tvungen att åka till civilregistret för att registrera sin nyfödda bebis. Nu kan man registrera sin nyfödda i sjukhusets databas, där sjukhuset även ska kunna anmäla en avliden person.

Anti-bajs kampanj

Kampanj skydda dig från solens skadliga strålar

Hospital Quirón, från Torrevieja och Murcia kommer under juli genomföra en upplysningskampanj på stränderna. Där de pratar om hur man bäst kan skydda sin hud mot solen. Sommarmånaderna är den tid vår hud utsätts för mest risk att bränna sig, något som i värsta fall kan utvecklas till hudcancer. Det finns en rad åtgärder för att stoppa solens strålar från att skada oss. Särskilt viktigt är det att personer med ljus hy, blont eller rött hår, blå ögon och massor av fräknar, skyddar sig på rätt sätt, då de bränner sig lättare. Sjukhusen kommer besöka de stränder där det finns mest soldyrkare. Här är tiderna: Tälten kommer att vara öppna 11.30 – 13.30, på följande dagar och platser. Juli

En nystartad kampanj i Torrevieja uppmanar alla hundägare att plocka upp efter att hunden gjort sina behov. Affischer över stan, berättar det självklara, plocka upp din hunds avföring med en plastpåse, knyt den och stoppa den i närmsta papperskorg. Det kommer även spelas gatuteater i Torrevieja och La Mata på temat, Den som inte plockar upp efter sin hund kan få böter mellan 30—601,01 euro. Vad Torrevieja anser om folk som inte plockar upp efter sin hund, visar bilden på affischen på ett rättframt sätt.

Tisdag 8 juli – Playa de La Puntica, Lo Pagán (San Pedro del Pinatar) Tisdag 15 juli – Playa de la Mata, Torrevieja Onsdag 16 juli – Los Alcázares Torsdag 17 juli – Playa de Los locos, Torrevieja Måndag 21 juli – San Javier Tisdag 22 juli – Playa de Santa Pola, Santa Pola Torsdag 24 juli – Playa de Campoamor, Orihuela Costa Måndag 28 juli – San Javier Augusti Måndag 4 augusti – Playa de La Mata, Torrevieja Tisdag 5 augusti – Playa de La Puntica, Lo Pagán (San Pedro del Pinatar) Torsdag 7 augusti – Playa de La Mata, Torrevieja Måndag 11 augusti – Playa de Campoamor, Orihuela Costa Tisdag 12 augusti – Playa de Santa Pola, Santa Pola Torsdag 14 augusti – Los Alcázares


9


10

NOTISER

Danske Venners Klub hjälper barnavdelningen på Torreviejas sjukhus Danske Venners Klub Venners har skänkt en stationär pulsoximeter, för övervakning av barn till Torrevieja sjukhus barnavdelning.

Nya elmätare Chefen för Iberdrola i provinsen Alicante Javier Bon träffade borgmästaren i Torrevieja Eduardo Dolon förra veckan för att presentera bolagets planer på ett nytt "intelligent nät" för Torrevieja.

Systemet innehåller den senaste tekniken för digital signalbehandling som kan erbjuda exakta och tillförlitliga mätningar på patientens andningsstatus, den har också alarmfunktion. Föreningen Danske Venners Klub består av över 400 danskar som bor i och runt Torrevieja. Klubben som nu firar sitt tioårsjubileum samlar regelbundet in pengar, för att hjälpa i olika samanhang.

Flöt in på stranden i Torrevieja

Projektet kommer att innebära att ersätta 120 200 elmätare med nya "smarta mätare". Javier Bon sade att arbetet redan har påbörjats och hittills har cirka 14700 gamla mätare bytts ut. Dessa moderna mätare kommer att ge mer kraft distributionsnätet och kommer att leda till en förbättring av kvaliteten. Det kommer inte att bli någon kostnad för kunderna i och med bytet av elmätare.

Vaktmästare sålde droger till elever Nationalpolisen i Malaga har gripit en skolvaktmästare, mannen ska ha sålt droger till minderåriga elever på skolan, skriver ABC. Mannen ska ha distribuerat drogerna på skolområdet. I mitten av juni flöt det in en död sköldpadda och en död tonfisk, på stränderna i Torrevieja. Frivilliga från Röda korset bärgade.

Polisen fann hasch, marijuana och kontanter i mannens bostad. Förutom skolvaktmästaren greps även mannens fru och son.


11

NOTISER


12 UTFLYKT

Staden Alicante är ett av de viktigaste turistmålen i östra Spanien, belägen mitt på Costa Blanca. Den vackra hamnstaden som breder ut sig nedanför Santa Bárbara-slottet kan locka med Medelhavets lugna vågor, intressanta lämningar efter civilisationerna som passerat staden och en mängd golfbanor i omgivningarna. I den gamla stadskärnan nedanför borgen hittar man intressanta religiösa och civila byggnader. Där ligger också den berömda esplanaden Explanada de España, dit invånarna går för en stunds förströelse. I Alicante värnar man om de folkliga traditionerna, som festivalen Moros y Cristianos (Morer och kristna) och firandet av San Juan. I det smakrika köket har riset huvudrollen, tillagat på en mängd olika sätt.


13

Alicante strategiska läge, på östkusten, ledde till bosättningen av en av de främsta medelhavscivilisationerna under århundradena. Fenicier, greker, romare och senare araber nådde denna kust på jakt efter nya handelsvägar, vilka alla har bidragit till stadens karaktär. Santa Barbara fästningen är av arabiskt ursprung, byggnaden går tillbaka till 16-talet. Från toppen av de gamla murarna har du en imponerande utsikt över hela staden, du njuter av den imponerande kustlinjen och flera kilometer av den vackra naturen. Den gamla muromgärdade staden byggdes vid foten av denna fästning. En av de mest attraktiva byggnaderna i detta nätverk av smala gator och gränder är den gotiska kyrkan Santa María (1600-talet), byggd ovanpå en gammal arabisk moské. Mittemot kyrkan hittar ni Casa de la Asegurada Museum (1700-talet), som har en viktig samling av samtida konst, med konstnärer som Joan Miró, Pablo Picasso och Eduardo Chillida. Plaza del Ayuntamiento (Rådhustorget), som domineras av rådhusets barockfasad, är en annan

vacker plats i de gamla kvarteren. Bakom Rådhustorget hittar man templet Saint Nicholas, färdigt år 1662, vars inre döljer ett kloster från det femtonde århundradet. Explanada de España promenaden, som ligger mittemot hamnen, är en livlig boulevard med massor av terrasser och uteserveringar. Längs hamnens vågbrytare, finns också många barer och restauranger. Bredvid båda dessa är stranden i El Postiguet, en privilegierad plats för att njuta av havet och solen. Besöket i Alicante skulle dock inte vara komplett utan att prova på stadens läckra risrätter: arroz a banda (ris med fisk), arroz negro ("svart ris", med bläckfisk), arroz al horno (bakat ris), etc. Fisk och skaldjur är också något man bör prova när man är i Alicante. Till dessert, inget slår pan de Higo (ett slags bröd gjort på torkade fikon). Källa: Spaininfo


14

NOTISER

Tidningsrubriken vi inte vill se! En rubrik som kan bli verklighet, om vi inte tänker till nu när vi står inför ändrade arvsregler i EU. Från och med 2015 kommer det nya regler som påverkar din arvsplanering. Sedan några år tillbaka har EU infört ett stort antal regler på det familjerättsliga området och flera är på väg, nya lagar tillkommer i rask takt. Lagarna skapas för att förenkla för alla EU medborgare. Dock behåller varje land sin egen ärvdabalk, äktenskapsbalk och andra lagar på familjeområdet. Vilket lands lag som kommer tillämpas, är dock mer osäkert. Som utlandssvensk kan du falla inom ramen för de spanska lagarna. Nästa år väntas en del förändringar som man som utlandssvensk bör vara medveten om. Den 17 augusti 2015 träder EU:s arvsförordning i kraft. En lag som går ut på att förenkla arvsskiftet där den avlidne är bosatt i ett EU-land och arvingarna i ett annat, eller om den avlidne har tillgångar i flera EU-länder. Den största förändringen kommer bli att lagen i det land där man har hemvist ska tillämpas på arvet. Detta kan innebära oförutsedda följder om man inte är påläst.

Exempel: Ett gift par som är bosatta i Spanien, med ett gemensamt barn i Sverige, mannen har även en dotter från tidigare äktenskap. Paret har en lägenhet i Spanien och en villa i Sverige. Före den 17 augusti 2015, gäller svensk lag, efter den 17 augusti 2015 gäller spansk lag, även på de tillgångar paret har i Sverige, vilket innebär att barnen får huvuddelen av arvet efter maken. Även om ett testamente upprättats, är makans rätt betydligt mindre än i Sverige. Men man kan reglera en hel del själv med de nya reglerna, man kan i sitt testamente själv bestämma vilket lands lag som ska tillämpas på arvet, om inget skrivs, gäller lagen i det land man är bosatt. Man kan välja på lagen i det land man är bosatt eller lagen i det land man är medborgare. En svensk medborgare skriven i Spanien kan således i ett testamente bestämma att svensk rätt ska gälla på kvarlåtenskapen.

Vill du ha Bladet direkt in på din mail? Gå in på vår hemsida www.skandinaviska-bladet.com och fyll i formulär, eller maila till post@skandinaviskabladet.com


15


16

REPORTAGE

1

2

20

Små snittar med tandpetare i. Innan Spaniens kuster blev helt invaderade av turister, fanns här små Pinchobarer. Pinchos kan man fortfarande få tag på, på var och varannan bar, men de gamla äkta Pinchobarerna hittar vi inte längre längst kusten.

3

4

På en äkta Pinchobar, tar man själv så många små smörgåsar man vill, när det sedan är dags att betala lämnar man över sina tandpetare som suttit i smörgåsarna och man betalar för hur många tandpetare man har. Undrar hur många som ”råkat” tappa en tandpetare på golvet? På de barer där man fortfarande kan betala per tandpetare, skiljs priserna på dina Pinchos på hur lång tandpetaren är.

19

18

Pinchos är särskilt förknippad med baskiska köket, och äts som förrätt gärna till ett glas rött vin. Ursprungliga ingredienser för en Pincho var ofta fisk, kummel, torsk,

17

16

15


17

REPORTAGE

5

6

7

8

ansjovis, tortilla, fyllda paprikor, kroketter. Numera görs de ofta med lite lyxigare inslag såsom, gravad lax, räkor, hummer… I Peru heter de anticucho eller brocheta, då Pincho betyder penis där. Många av oss skandinaver har provat Pinchos många gånger utan att faktiskt ha en aning om det, vi kallar det bara Tapas. Pinchon ingår under begreppet Tapas, som helt enkelt är en aptitretare före maten.

9

En Pincho (som betyder spett), behöver inte alltid innehålla bröd, det kan vare en grillad korv på spett, ett litet grillspett, räkor på spett… I Torrevieja och Orihuela Costa, kan man hitta ett stort utbud av Pinchos hos Lizzaran, även om man inte får betala per tandpetare, kan det vara väl värt besväret att prova en tradition från Baskien. 20 minutos har gjort en röstning på 20 populäraste Tapan, resultatet läser du på sidan 29, bilderna ser du här.

10

Text: Monicha Blomberg

14

13

12

11


18

NOTISER

Ett telesäljbolag lovade unga anställda fast lön men betalade ut en bråkdel – sedan stängde de kontoren i Göteborg och Spanien och gick under jorden, uppger Metro. Företaget bildades för drygt ett år sedan, och sökte febrilt folk till sitt kontor i Fuengirola, bland annat hos Arbetsförmedlingen. I annonsen stod det att de sökte eldsjälar och ”telefonterrorister” som älskar pengar. I en annons uppgavs den fasta lönen vara från 120 kronor i timmen, plus möjlighet att tjäna mer. I Metro kan man läsa att lönerna låg långt under det – eller inte betalades ut alls. Från februari till april ska företaget ha drivit ett försäljningskontor i Fuengirola på, ett kontor som saknade nödvändiga licenser från de spanska myndigheterna. ”De lämnade oss där själva och gav oss instruktioner om hur vi skulle sälja produkten, och så sa de om någon knackar så får ni absolut inte öppna dörren”, säger en 20-åring till Metro och tillägger att han inte har fått någon lön för varken mars eller april. De flesta som åkte till Spanien hade redan jobbat i Göteborg – och ansökte via Facebook och sms om att följa med till Spanien.

Nu ska en grupp med tidigare anställda skicka in fordringar till Kronofogden, för att sedan kunna begära företaget i konkurs. Bakom företaget ligger en man som är i 30-årsåldern, han ska ha lämnat landet och befinna sig i Thailand. Han bytte även namn i höstas. Mannen är tidigare dömd till fängelse – två gånger, bland annat för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. En annan man i företagets ledning också han i 30-årsåldern, registrerade sig i Spanien i februari. Enligt en tidigare anställd på företaget sparkades han senare efter att ha haft sex och tagit kokain med anställda tjejer på kontoret i Fuengirola. Han dömdes i höstas till villkorlig dom med samhällstjänst för bokföringsbrott under åren 20092012 i ett bolag som sattes i konkurs i februari 2012. Enligt tidigare anställda arbetade omkring 20 personer heltid på företaget. Samtidigt ska det ha varit stor personalomsättning och många som arbetade deltid. Spänningen och vädret gör att svenska ungdomar accepterar lägre löner och otrygga jobb utomlands.


19

NOTISER

Mercadona satsar på ny bageriavdelning

Mercadona investerar 26 miljoner euro, på att förbättra sina bagerier i hela landet. De nya bagerierna kommer att ha ett större utbud av olika brödsorter, där sortimentet kommer att anpassas efter efterfrågan på varje ort. Även mer lokala produkter kommer att finnas på de nya bageriavdelningarna.

Brand hotade spansk turistby Omkring 600 personer, däribland turister, fick söndagen den 29 juni evakueras ur byn Competa nära Malaga, på grund av en brand i en naturpark intill.

Branden hotade att sprida sig till bostadshusen och fler än 100 brandmän, flygplan och helikoptrar sattes in för att bekämpa elden. Under kvällen ska branden ha varit under kontroll.


20

NOTISER

”Korsfäst” polis i Torrevieja

Skulle till Granada hamna i Grenada

En Policia local i Torrevieja ”korsfäster” sig 10 meter upp i luften, utan fönstret till pågående kommunalfullmäktigemöte.

Ett amerikanskt par på besök i Portugal, beslöt att de skulle flyga till Granada och se Alhambra när de ändå var i Europa. De beställde flygbiljetter via telefon hos British Airways, till Granada. Men de landade på Grenada, beläget norr om Trinidad och Tobago. På planet började paret undra över tiden och frågade en flygvärdinna, ”Spanien, vi är på väg mot Karibien”. Grenada och Granada stavas och uttalas nästan likadant, men de är inte exakt nära varandra. Mannen uppger att han gjorde det väldigt klart för bokningsagenten att han ville Granada i Spanien. De kom aldrig till Spanien. Paret fick i stället en längre flygning till den karibiska ön Grenada. Paret insisterade på att flygas till Granada i Spanien, men den idén var British Airways inte med på.

Polisen åker upp i en kranbil och lyckas på det sättet stoppa mötet som pågick innanför i 15 minuter. Korsfästningen är den sista i en rad protester från polisen I Torrevieja, själva korsfästningen var en protest mot att Policia local saknar kollektivavtal. Torrevieja borgmästare Eduardo Dolon, konstaterade bara att akten med korsfästningen var olaglig. Innan har polisen demonstrerat utan för rådhuset, stormat kommunalfullmäktigemötet med bara överkroppar. Konflikten växer! Faktum är att polisen var en skådespelare bosatt i Torrevieja, Fernando Esteso, utklädd till polis.

Grenada, inte helt fel det heller

Paret hade betalt 3 300 euro för sina biljetter mellan Portugal och Granada, nu kräver paret ersättning från British Airways. Flygbolaget erbjöd 276 euro per biljett plus 50 000 bonusmil med British Airways. Paret uppger att de kommer stämma British Airways.


21

NOTISER

I Spanien är vart drygt Torrevieja ber om pengar för att förbättra fjärde barn fattigt infrastrukturen I Unicefs årsrapport framgår det att drygt 2,3 miljoner barn lever i fattigdom i Spanien. Samtidigt framgår det att Spanien är ett av de länder inom EU, som avsätter minst pengar i sin budgeten för att motverka fattigdomen. I rapporten jämförs Spanien med länder som, Bulgarien, Italien, Rumänien och Grekland. Grekland är också det land som avsätter allra minst pengar för att motverka fattigdomen. Den här sommaren kommer flera skolbespisningar hålla öppet, för att kunna ge de fattigaste barnen ett mål mat. Hela 27 procent av Spaniens barn uppges leva i fattigdom.

Torrevieja kommun har bett provinsstyrelsen i Alicante om pengar för att förbättra vägar, gator, parker och grönområden. Kommunen har bett Alicante om 420 000 euro, varav 240 000 är avstatta för att förbättra Avenida Gregorio Marañón, både körfält och trottoar. Pengarna kommer även användas till att förbättra grönområden. 180 000 euro är avstatta för att byta gatubelysningen i Barrio del Acequión, där kommer 267 föråldrade och energislukande lampor att ersättas med energieffektiva LED-lampor, som förbrukar 60 % mindre energi än de nuvarande, en besparing på uppskattningsvis 12 000 per år.


22

NOTISER

Ironiskt att Ryanair kompenserar med dricka – när det inte finns toaletter på planet

Höll flickvän och barn inlåsta ett år Polisen i Elche har gripit en 26-årig man, efter att han hållit sin flickvän inlåst i nära ett år.

Ett dygns väntan på att planet ska ta dig till Spanien, så äntligen dags för avgång, då kommer beskedet: Gå på toa nu – vi har inga toaletter, detta uppger Expressen. Det gäller Ryanairs flight FR2525 som skulle lyfta från Säve mot Malaga den 27 juni – men försenades med ett dygn. När passagerarna återvände till flygplatsen ett dygn efter beräknad avgång, kom beskedet. Flickvännen som är 22 år hölls inspärrad i parets hem, som ligger i ett ödsligt område i Hondon de los Frailes. Parets 1-åriga son hölls också fången i hemmet. Kvinnan uppger att det ibland kunde gå dagar utan att de fick mat eller dryck. Offret berättade för polisen att förhållandet var normalt tills de fick sin son för ungefär ett år sedan, då pojkvännen låste in henne och kontrollerade henne hela tiden, uppger 20 minutos. Under året kvinnan satt inspärrad, fick hon prata med sin familj ibland, via en hands-free telefon. Det finns inga toaletter på planet. Ryanair såg till att kompensera sina passagerare när de väl var på planet, de fick varsin dricka, med bäst före datum 23 januari 2014. På avgångsdagen fick passagerarna sitta på flyget i tre timmar, innan de fick beskedet att planet hade tekniska problem och skickades hem i väntan på avgång. Under väntan blev passagerana inte ens erbjudna vatten.

Kvinnan ska under året även utsatts för fysiska och sexuella övergrepp. Kvinnan lyckades till slut fly, och tog sig till polisstationen i Elche, där hon omedelbart fick hjälp. Den 26-åriga pojkvännen greps omedelbart, även pappan till pojkvännen som även han bodde i det ensliga huset greps. Mannen och pappan är av spansk nationalitet, kvinnans nationalitet är inte känd.


23


24


25

NOTISER


26

NOTISER

I Alicante planeras att bygga en så kallad Holländsk turbo-rondell. Allt som kan förbättra säkerheten i de spanska rondellerna för både bilister och cyklister är välkommet. Rondellen är helt enkelt en cirkulationsplats som uppmuntrar föraren att välja fil innan - och hålla fast vid den. Turbo rondellen eller turboglorieta är redan en realitet i flera spanska städer. Rondellen är utarbetad i Holland för att förbättra kapaciteten i mycket trånga rondeller, studier visar att de förbättrar trafikflödet samtidigt som de minskar antalet olyckor. Körfält kommer att ha plast separatorer, vilket kommer att uppmuntra trafikanterna att stanna i rätt körfält, layouten ger också cyklister prioritet. Resultatet är att filbyte och sidokollisioner mellan fordon undviks.

I Spanien finns det redan flera städer som har detta system av rondeller. Den första installerades Asturien 2009 och sedan dess har de också genomförts i Oviedo, Mallorca och Talavera. Nu är det bara hoppas att dessa rondeller kan hjälpa upp det som verkar vara ett fullständigt mysterium för många bilförare i Spanien – rondellkörning. Trafikreglerna i Spanien är lite annorlunda, en bil i höger körfält har alltid förkörsrätt, även om föraren vill göra en 360° sväng, utan blinkers.

Här var tjyven apelsinsugen Sju personer har gripits av Guardia Civil, norr om Alicante – brottet – apelsinstöld. Ytterligare sju personer släpptes i avvaktan på ytterligare utredning. Ligan ska ha stulit totalt 300 000 kilo apelsiner. Med falska fakturor ska de sedan ha sålt apelsinerna vidare. De gripna är mellan 18 och 56 år, från Algeriet, Ryssland, Spanien och Ecuador.


27


28


29

NOTISER

Här kan ni läsa listan, på sidan 16-17 hittar ni numrerade bilder, för att se vad varje Tapas är. P står för poäng 1. TORTILLA( DE PATATAS) 7 063 p 2. JAMON IBERICO 7 050 p 3. PATATAS BRAVAS 6 029 p 4. JAMON SERRANO 5 619 p 5. PULPO A LA GALLEGA 5 609 p 6. CROQUETAS 5 489 p 7. QUESOS 5 184 p 8. MONTADITO 5 158 p 9. PESCAÍTO FRITO 5 039 p 10. PATATAS ALIOLI 4 939 p

11. GAMBAS AL AJILLO 4 856 p 12. CALAMARES FRITOS 4 827 p 13. PAN TOMACA 4 720 p 14. PINCHO MORUNO 4 422 p 15. SERRANITO 4 370 p 16. ENSALADILLA RUSA 4 181 p 17. BOQUERONES EN VINAGRE 4 143 p 18. ACEITUNAS 4 111 p 19. GAMBAS EN GABARDINA 4 058 p 20. EMBUCHADO 4 040 p


30

NOTISER

Juridiskt skydd för Juan Carlos

Prinsessan Cristina åtalas

Spaniens förre kung står inför risken att dras inför 2 faderskapsmål, uppger BBC.

Utredningsdomaren i Palma de Mallorca har beslutat att åtala prinsessan Cristina för skattebedrägeri och penningtvätt. Förutom prinsessan kommer hennes make Iñaki Urdangarin och ett dussin andra personer åtalas.

Nu vill den spanska regeringen, att Juan Carlos ska få juridiskt skydd. Enligt grundlagen i Spanien kan inte kungen åtalas. Juan Carlos förlorade sitt juridiska skydd i samband med sin abdikation. Regeringen arbetar nu för att kvickt få fram en reform som kan skydda Juan Carlos. Detta skydd innebär att han bara kan åtalas inför Högsta domstolen. Oppositionspartierna kommer rösta emot denna favorisering av Spaniens förre kung.

Provinsdomstolen satte den 25 juni punkt för den tre år långa utredningen. Utredningen pekar på förskingring och skattebrott. Trots statsåklagarens protester kommer prinsessan Cristina ska ställas inför rätta, då hon äger 50 procent av bolaget Aizóon, dit en stor del av de förskingrade pengarna gick. Justitieministern meddelar att han respekterar domarens beslut men tillägger att statsåklagaren kommer att överklaga åtalet av prinsessan Cristina.


31


32

No 12 2014  
No 12 2014  
Advertisement