Page 1

Skandinaviska

1

25 april 8-49-14 Utkommer var 14:de dag


2

Ricokebap.jimdo.com

Lettsaltat torsk, rökt torsk, torskrygg, seirygg, alaskatorsk, fiskpinnar, fiskgratäng, laxfiléer, grönlands räkor, kräftor, krabbklor, fylld krabba. Sill i olika sorter, även lösvikt. Fiskekaker, fiskepudding, karbonader, kjöttkaker, medisterkaker, medisterkorv, vossakorv, falukorv, wienerkorv, prinskorv, basturökt skinka, kokt skinka, hamburgerkött, leverpastej, lasagne, farmarbiff.

Dagens serveras klockan 13.00—17.00


3

KÄRA LÄSARE… Jag hoppas ni alla haft en underbar påsk! Visste ni att den Spanska traditionen med att äta en Mona på annandagen egentligen härstammar från Ryssland. Traditionen innebär att under påsk när man inte får äta kött, samlas alla ägg, för att senare bakas in i Monan som äts på annandag påsk. Fick reda på från spanska vänner att, det förr var det inte helt ovanligt att de familjer som hade det bättre ställt betalade en peng till kyrkan på påsken. På så sätt hade de ”gjort sitt” och kunde äta kött under påsken. Påsken har också slagit turist rekord i Spanien, mer om detta på sidan 19. Snart är det valborg, det kan man fira med grillning på Svenska Kyrkan. Annars har det varit lite dåligt med valborgstips, kanske beroende på att luften inte behöver värmas upp här nere…:-) Mycket ”strul” har det varit att få iväg Bladet på PDF. Glädjande nog kan jag meddela att vi nu till slut hittat en server som kan få iväg till så många!!! Kanonkul att så många vill ha Bladet på mail, tråkigt att ni behövt vänta!!! Men i och med det här numret, kom den iväg...jippi!!! Inte är det långt kvar till sommaren, och badsäsongen har redan börjat för vissa, själv är jag en badkruka, så det får nog vänta ett tag. Populärt är att varje år komma i strandform, med mer eller mindre lyckat resultat. En del kanske inte orkar, har muskelvärk, inte tid… (inte minst jag). För er kanske Sit Fit kan vara något, vi har testat om det fungerar, läs om detta på mittuppslaget.

Önskar er alla en trevlig valborg! Monicha

C/La Loma 37-39 Torrevieja Kontakt:post@skandinaviska-bladet.com www.skandinaviska -bladet.com ISSN 2001-4058 –SE


4

NOTISER

Hundstrand i Torrevieja? För en tid sedan startades en kampanj för att samla in namn, syftet är att få en strand i Torrevieja där man kan promenera och bada med sina hundar.

En ny studie visar att spanjorerna är de mest otåliga i trafiken. De mer benägna att ligga på tutan än andra europeiska trafikanter. Det är Frankrikes Vincikartor som genomfört en studie som jämför körvanor bland schweiziska, brittiska, belgiska, franska, tyska och spanska bilister. 63 procent av de spanska förarna uppger att de regelbundet tutar. Det är något mer än genomsnittet på 47 procent för de andra.

Dora Fernandez, Socialistiskt kommunalråd är en av förgrundsfigurerna till namninsamlingen säger att, - Det har funnits ett stort antal medborgare som spontant har varit aktiva med att samla in underskrifter och hittills har samlats in 1364 namn. Enligt Dora Fernandez är det fler och fler kommuner som uppmuntrar och möjliggör en bit strand där hundägare kan gå med sina husdjur. Många städer längs vår kust, har numera en ”hundstrand” där man kan bada med husdjur. Den närmsta stranden från Torrevieja där man kan bada med hund är El Campello.

Nu har de 1364 underskrifterna lämnats in till PROP kontoret, tillsammans med förslag och fotografier, om var man skulle kunna anlägga en hundstrand. ( Fotot är från en strand på Las Palmas)

Spanjorerna var också mer benägna att förolämpa andra trafikanter, 59 procent jämfört med genomsnittet på 56 procent. Att de kör om på högersidan, medger 35 procent av Spanjorerna, snittet är 28 procent. Spanjorerna har en optimistisk syn vad gäller att minska dödsantalet i trafiken, hela 79 procent tror att det är möjligt att uppfylla detta till 2020. Av spanjorerna är det 64 procent som anser att rattfylleri är den vanligaste dödsorsaken i trafiken, siffran för övriga Europa är 60 procent.

Brand på Calle Pedro Lorca En brand uppstod den 16 april på Calle Pedro Lorca 100. Räddningstjänsten fick larmet 12.45. Fastigheten fick evakueras. Den 79 åriga kvinna som bodde i lägenhet hittades livlös under släckningsarbetet inne i lägenheten. Räddningstjänsten kunde inte göra något för att rädda livet på den äldre kvinnan.


5


6

Var du där, eller ska du FULLT PÅ STRÄNDERNA I PÅSK Tusentals av människor fyllde som vanligt Torrevieja under påskhelgen. Något man kunde se på stränderna, otvivelaktigt var Playa del Cura den mest besökta. Bilden är från lördagen (påskafton).

LITE BILDER FRÅN PÅSKENS PROCCESIONER


7

dit?

HETA TIPSET!

AGILITY Den 10 maj blir det Agility tävling, med start klockan 15.30. Inträdet är gratis och biljetter kan hämtas i teaterkiosken. Plats: Agility Club, som ligger på C / Estay (bakom Torremascotas).

VALBORGSFIRANDE Fredagen den 30 april klockan 18.00 blir det grillfest på Svenska Kyrkan. Det kommer bli vårtal av Lars Wångdahl och sång av körerna C.A.T. från Halmstad och vår egen Coro Nordico.

Alla hälsas välkomna!

GRATISKONSERT Lördagen den 10 maj bjuder Coro Femenino Cantabile på konsert med andledning av europadagen (9 maj, då det är festligheter på stora torget 11.00). Gratis inträde, biljetter hämtas i teaterkiosken.


8

NOTISER

Tripadvisor har publicerat de tio populäraste spanska destinationerna. Andalusien och Mallorca är också representerade på topplistan, men Costa Blanca lyser med sin frånvaro. För Marbella är det första gången de hamnat på listan.

3, Sevilla, Andalusien

De tio mest populära destinationerna, enligt Tripadvisor:

8, Calvia, Mallorca

1, Barcelona

10, Soller, Mallorca

2, Madrid

4, Granada, Andalusien 5, Corralejo, Fuerteventura 6, Malaga, Andalusien 7, Marbella, Andalusien

9, Cordoba


9

NOTISER

Barn på stranden - nja En annan undersökning från Tripadvisor visade att 52 procent av spanjorerna tyckte att rökning borde bli förbjudet på allmänna badplatser, både stränder och pooler. När de besökte stranden blev de mest uppretade på folk som skakade av sina sandiga handukar. Av de tillfrågade verkar de som förutom handuken, barn vara ett problem , hela 36 procent tyckte det skulle vara barnförbud vid poolen, medan 25 procent tyckte att det borde finnas barnfria stränder. Hela 78 procent uppgav att de inte blev störda av topplessbadning. På 1960-talet tilläts bikini på de spanska stränderna och sedermera topless. Bild: Målad av José Navarro Llorens (1867-1923), finns på Fundación Banco Santander, Madrid

Los Verdes begär att alla oljeprojekt avbryts De gröna (los verdes) kräver ett uppskov med oljeprospektering i Medelhavet. De Gröna säger att regeringen ger efter för multinationella oljebolagen, och att detta kan äventyra överlevnaden för det marina ekosystemet.

I detta syfte har Los Verdes, Torrevieja lämnat in en motion för behandling och diskussion. I motionen begär de att alla projekt avbryts i Valenciaregionen. De gröna räknar med att få stöd från andra politiska grupper.


10

NOTISER

Spanien har det högsta antalet tomma bostäder i Europa, 3,4 miljoner i en tid då många står inför vräkningar. Huspriserna i Spanien är också på en rekordlåg nivå, enligt de senaste siffrorna från Instituto Nacional de estadística (INE) för december 2013. Det största antalet tomma bostäder ligger i Valencia och i Andalusien, i huvudsak på Costa Blanca och Costa del Sol. 18,5 procent av bostäderna i Andalusien är tomma. Valencia är inte långt efter på 14,7 procent. Det är höga siffror. Det intressanta är att, trots att de har det högsta antalet tomma bostäder - både i volym och i procent – har bostäderna i Andalusien och Valencia hållit sina priser långt bättre än andra regioner.

Andalusiska bostäder har 73 procent av sitt värde om man jämför med 2007 och för Valencia regionen är siffran 68 procent. En möjlig slutsats till varför, är att antalet utländska köpare trissar upp priset något i dessa regioner, där områdena kring Benidorm och Malaga blivit favoritplatser för utländska köpare. Vilka är det då som köper bostäder i dessa områden? Andelen utländska medborgare som köper fastigheter kan delas upp enligt fallande skala: Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Tyskland, Belgien, Sverige, Norge, Italien, China och Holland. För nya bostadslån 2013 svarade utlänningarna för 12,85 procent.


11

Bingo är populärt, kanske speciellt här i Spanien och bland oss nordbor. Många klubbar och barer anordnar bingokvällar, inte minst bland den engelska befolkningen längst kusten. Nu verkar det som de spanska myndigheterna börjat reta upp sig på detta. Enligt tidningen Diario Sur, har det gjorts flera tillslag på ”illegala” spelklubbar, på Costa del Sol. Ett av tillslagen ska ha gjorts mot Club Nordico och deras bingokväll i slutet av mars.

Club Nordico hade anordnat en bingokväll för sina medlemmar, de flesta spelglada pensionärer från norden. Till sin hjälp hade de ett leksaksbingospel. Vid tillslaget kom polisen över drygt 250 euro. 35 glada nordbor ska ha deltagit i bingokvällen. Tidningen uppger vidare att statsguvernören i en kommuniké säger att reglerna för spelrättigheterna är strikta och att illegala bingospel, drabbar de lokaler som har rättigheter. Bingo handlar om att umgås och slappna av, speciellt då bland den äldre befolkningen. På de ”illegala” spel som klubbarna har för sina medlemmar, handlar det inte om stora summor, man satsar en liten slant och är med i gemenskapen. Att spela bingo är en tradition som tar oss till Italien och 1500-talet.


12

NOTISER

Ny lag säger ID för internetanvändare Snart kommer baren, butiken eller internetkafet be om dina identitetshandlingar om du vill ut på nätet, säger ett förslag, som nu är på väg att bli lag. De nya lagarna ska tillkomma för att ändra på de lagar som införts av den socialistiska regeringen under 1992, baserat på de stora förändringar som telekommunikation och Internet-tjänster har genomgått under de senaste 22 åren.

Ekologisk växthus på Skandinaviska skolan Skandinaviska skolan på Costa Blanca, närmare bestämt i Horizonte, har nyligen anlagt ett ekologiskt växthus. På skolan går fler än 50 elever från norden, på skolan lärs förutom de sedvanliga skolämnen

I det ursprungliga förslaget, som godkändes i november förra året, är nu på väg att bli lag. De internetleverantörer som inte begär identitetshandlingar av sina kunder, kan få böter på mellan 1 001 euro och 30 000 euro, det skulle klassas som en allvarlig administrativ förseelse. Enligt den nya lagen, kommer internetkafeerna ta kopior eller skanna ID för en klient eller motsvarande handling och lagra informationen, så administrativa myndigheter närsomhelst kan komma åt informationen.

Nu blir det billigare ITV i Valenciaregionen Regeringen i Valencia har godkänt en minskning av kostnaden för Inspección Técnica de Vehiculos eller ITV. Priserna kommer att sänkas 17,1 procent för bensindrivna personbilar och 18,3 procent för de som drivs med diesel. Tidigare har många valt att åka till en grannkommun för att besiktiga sin bil, på detta sätt hoppas regeringen i Valencia behålla besiktningskunderna i området.

Bild: Skandinaviska skolan

miljöfrågor. Det lilla växthuset har byggts av elever och lärare tillsammans, och allt material är återvunnet. Örter och annat som odlas i det nya växthuset ska användas av skolans kock. För sitt miljötänk har skolan försetts med ”grön flagg”.

PERSONAL SÖKES Skandinavisk Smide söker både killar och tjejer för olika arbetsuppgifter. Kontakta Bosko på telefon 667 299 879 eller maila till info@skansmide.com


13


14

NOTISER

Stressfri Spaniensemester

Grekisk – katolsk präst omkom i

Påskfirandet är just förbi – här kommer ett tips för dig som tyckte du firade för lite. Varför inte hyra ett ägg nästa år? Fira påsken nästa år genom att bo i ett eget påskägg.

Den 14 april skedde ytterligare en dödsolycka på N332 i höjd med Hospital Quiron till följd av en frontalkollision.

dödsolycka på N-332

Olyckan inträffade straxt före 18.00 på eftermiddagen, då en av de två inblandade bilarna av okänd anledning kom över på fel körbana. I den tragiska olyckan omkom tre personer, två män 52 och 37 år, samt en kvinna på 32 år.

Det annorlunda boendet erbjuds i Tarifa, Andalusien. Det är boendesajten Airbnb som tipsar om detta annorlunda boende.

Ett ögonvittne uppger till Bladet, - De måste ha omkommit omedelbart, bilarna var som dragspel och de var tvungna att skära upp fordonen för att få ut kropparna. En av de omkomna var den 52 åriga grekisk – katolska prästen; Fader Oleksander Dorykevych som arbetade som präst i San Pedro och

De sex ägghusen ligger i Andalusien, närmare bestämt i Tarifa. Hit kan man inte bara resa under påsken, utan året runt för att stressa av, vandra, träffa nya människor och utforska naturen. Detta påskägg-hotell har en policy som bannlyser mobiler och laptoppar. Perfekt för den stressade storstadsmänniskan som vill koppla av. Vandra i nationalparken “Los Alcornocales”, upptäck grottor och bada i några av sjöarna som finns i parken. Spela golf på Montenmedio golfklubb. Källa: Airnb

San Pablo, sedan 2000. Fader Oleksander som ursprungligen kom från Ukraina var även ett känt och omtyckt ansikte i Torreviejas kulturmiljöer. Det hela måste gått väldigt snabbt, då polisen inte hittat några bromsspår. Fader Oleksander var ensam i bilen, i den andra bilen omkom ett gift par från Toledo som var på väg till Costa Blanca för att fira påsk.


15


16

KUSTEN-FÖRETAG

Vi på Bladet har testat, och här presenterar vi resultatet.

Salonger som hjälper dig med träning via toning tables, är inget nytt, men i Torremarinacentret är det en nyhet.

Till vänster, Till höger, mi

I centret har Sergio nyligen öppnat upp Sit Fit, och vi på Bladet var inte sena att prova på. Vi ligger på en säng och låter den sträcka ut oss både till höger och vänster! Nu har det gått tre veckor sedan vi startade, och ni undrar naturligtvis; Fungerar det? Svaret kommer lite längre ned i artikeln. Toningsborden är en form av passiv träning, där borden arbetar genom att utnyttja kroppens naturliga stretch reflexer. Varje muskel reagerar automatiskt när den är utsträckt, oavsett om man gör det från en signal i hjärnan eller genom stimulans från en maskin. – Hjälper man sedan till och håller emot, blir det ett snabbare resultat, säger Sergio. En av fördelarna med att använda borden, är att de minskar skadorna för den otränade eller om man har fel teknik, kan man läsa på internetsajterna. Kul, tänkte vi direkt, måste testas, fel teknik på borden borde också medföra muskelvärk. Således bestämde vi oss för att Montse skulle göra så riktigt och rätt efter Sergios instruktioner som möjligt, medan jag skulle göra ”fel” på några maskiner, för att se vad som hände. Kanske stämmer det att man skonar musklerna, efter 15 träningspass har jag inte ont i en enda muskel, trots mina ”fel”. Borden ska dessutom vara bra för rehab, och kunna träna upp tidigare skador.

Toningsborden är ingen genväg till beach 2014 om du kanske lite med kosten, så verkar det fungera. Vill du v din satsning bli på beach 2015.


träning hos Sergio. in personliga favorit

är passiv, men hjälper du till att hålla emot och vara helt passiv tar det längre tid, så då får

17

KUSTEN-FÖRETAG

Ett pass tar 28 minuter att genomföra och avslutas med min favorit, rumpmassagen. Sergio säger att man bör komma minst tre gånger per vecka för att få något resultat. Vi på Bladet har varit i kontakt med sjukgymnast Mercedes Sanchez Soria, som säger att hon inte har någon personlig erfarenhet av toningsborden, men att det kan ta lång tid att träna upp och tona sina muskler, vare sig man har en skada eller inte. Mercedes säger också att man bör tänka på att en muskel tar kortare tid på sig att förlora styrka än att vinna den, så gillar man metoden bör man gå ett par gånger i veckan efter att man nått sitt mål, för att inte förlora det man jobbat för. Träning utan ansträngning, ja här måste jag hålla med, du svettas inte, du behöver inga speciella kläder och när du är klar känner du att du gjort något. Att toningsborden skulle förbättra din rörlighet och flexibilitet är något vi har märkt av på den här korta tiden. Toningsborden är en skonsam träningsform för både kropp och själ, medan borden tänjer på dina muskler ligger du skönt avlappad och lyssnar på musik. Just nu erbjuder Sit Fit en gratis provrunda på borden, så tveka inte, det kan vara något för dig. Nu tillbaka till frågan, Fungerar det? Ja, på oss har det fungerat, vi känner oss lättare och mer flexibla. Men med tanke på hur vi sköter oss för övrigt, får nog vår satsning ligga på beach 2015. Text: Monicha Blomberg


18

NOTISER

Natten mellan påskdagen och annandag Påsk uppstod en bilbrand med efterföljande explosioner i El Galan, Costa Villas.

som exploderade, det rör sig nog om 3-6 på biluthyrningens inhägnade område och ett par på gatan.

På en biluthyrningsfirma i det lilla centret började helt plötsligt en ny BMW cabriolet att brinna, sedan började en efter den andra bilen att explodera.

Polisen evakuerade 5 barer i omedelbar närhet till explosionerna. Flera brandbilar deltog i släckningsarbetet. – Jag och min man var på jobbet, bara en kilometer därifrån och hörde ingenting, så ringer min dotter och säger att alla bilar på gatan exploderar…lite läskigt, säger Mari till Bladet.

Mari Hegvall, som driver Leylitaz Restaurang, uppger till Bladet, - Jag vet inte hur många bilar


19

TURISM

Turismsektorn är optimistisk och klappar händerna, påsken 2014 var den bästa på flera år. Och för första gången sedan finanskrisen drabbat landet, har den inhemska turismen ökat, samtidigt som den utländska turismen håller i sig och ökar. Hotell och företag som servar den utländska turismen har all andledning att dra på smilbanden, antalet utländska turister är fortsatt skyhögt. Flera turistorter har rentav haft en boom, enligt statens turistbyrå Exceltur. Man räknar med en höjning av turister på lite över 1,5 procent i år. Förra året hade Spanien 60,6 miljoner utländska turister, vilket genererade mer än 45 miljarder euro. Det är framför allt den utländska turismen, som upprepade gånger slått rekord, och det har varit svårt för den del av marknaden som huvudsakligen livnär sig på den spanska turismen. Den inhemska marknaden har stagnerat, men till slut i år har man sett en tillväxt av spanjorernas reslust. I december förra året registrerades den första lilla ökningen i antalet bokningar och påsken 2014

visade sig sanningingen i denna positiva vändning, skriver Expansion.es. Hotellbranschen har rapporterat en ökning av bokningar för påsken mellan 15 och 20 procent, det är den största ökningen på tre år. Påskens hotellbeläggning har legat på 90 procent i Cadiz, på Costa del Sol, Costa Blanca och Kanarieöarna, medan landets större städer och landsbygdsturistmål rapporterar 80-85 procents beläggning. Bland de spanska semestermål som verkligen har återupplivats hittar man Mallorca. Här har hotellbokning för påsk ökat med 55 procent jämfört med förra året. Till sommaren väntas den nordiska turismen öka med tio procent. Spaniens turism är den viktigaste faktorn för tillväxten i ekonomin.


20

NOTISER

Teatern i Torrevieja hade en budget på 6,4 miljoner för att färdigställas, Torrevieja kommun betalade 9,6 miljoner euro. Byggandet av Teatro Municipal slutfördes 2006, 2011 betalade kommunen ut 4,5 miljoner till Accicona som byggt teatern. Nu har oppositionen i Torrevieja krävt ett svar vart på varför det har betalats ut mer pengar och vart de gått. Något som PP (Torreviejas sittande regering) inte kunde ge något svar på under kommunens senaste kommunalfullmäktigemöte. Kontraktet på att bygga teater tilldelades Acciona utan regelrätta anbudsförfaranden och utan godkännande från kommunens arkitekt.

Påskhelgens trafikoffer, blev 35 personer Preliminära siffror visar att det var nio fler som dog i påsktrafiken 2014, än i fjol. Minst 35 personer ska ha omkommit i trafiken under påskhelgen. Det är den första ökningen på flera år. Bild: Arkivbild från Guardiola Molina Fernando


21

NOTISER Acciona är samma företag som var inblandade i det sopkontrakt som Torreviejas förre borgmästare Pedro Ángel Hernández Mateo, blev dömd för korruption för att ha tecknat. Torreviejas förra borgmästare godkände avtalet mellan kommunen och Acciona, ett avtal som fått mycket kritik, bland annat ska det inte ha funnits bygglov för flera ändringar under byggtiden. Byggandet av Teatern överskred budget med 30 procent, för sådana här projekt är den rättsliga ramen 20 procent, annars ska man ta in nya anbud. Oppositionen i Torrevieja har sagt att de kommer gå vidare med ärendet.

Abonnera på Bladet Ni vet väl att ni nu kan få Bladet direkt in på er mail! Många är det som anmält sig redan, första utskicket kommer att bli i och med den här utgåvan. Det är naturligtvis helt gratis. Skriv bara ett mail till post@skandinaviska-bladet.com och uppge vart den ska skickas. Eller gå in på vår hemsida www.skandinaviskabladet.com så hittar du ett formulär att fylla i. Tidningen kommer att skickas ut i PDF, samma dag som den ges ut.

Mann kuttet av fingre for forsikringspenger Saken kom fram etter at barn fant flere fingre og en blodig kniv i byparken. Det katalanske politiet har arrestert en 31 år gammle mann fra Girona for å ha forsøkt å svindle et forsikringsselskap etter at han kuttet av sine egne fingre for så å kreve erstatning. Etterforskningen startet 9 februar i år etter at noen barn fant to avkuttede fingre, en kniv og en blodig skjærefjøl i en park i bydelen Montilivi i Girona. Politiet benyttet fingeravtrykk til å lokalisere 'eieren', en pakistansk foretningsmann. Dagen før den blodige oppdagelsen hadde mannen troppet opp på et sykehus i byen der han fikk behandling for det han kalte en hendig ulykke; han hadde kuttet av seg to fingre mens han skar opp kjøttpålegg. På grunn av tiden som hadde gått var det umulig for legene å få sydd fingrene på igjen. Skrevet av: esanne


22

KUSTEN-FÖRETAG

SweDent Dental Group Monika Bramsell

Hur länge har du bott på kusten? - 17 år Vad är det bästa med ditt jobb? - Tillfredställelsen av att ha kunnat ge medmänniskor sitt strålande leende tillbaka, så de kan behålla den sociala säkerheten i kontakten med andra människor. Vad är det sämsta med ditt jobb? - Att det trots all kunskap och moderna hjälpmedel ändå inte alltid blir så som man ville. Vi kan bara vara näst bäst efter det verkligt optimala, nämligen naturen själv. Om du fick välja och byta yrke med någon av de andra tre, vilken väljer du då? (Ingen beskrivning har getts, de har bara fått se annonsen)

- Emellanåt hos Christina, då jag är en klädfreak, skulle även kunna tänka mig att åka med Djuvfeldt genom vårt vackra Europa. En skön, solig fredagseftermiddag skulle jag vilja vara med teamet på Svensken vid havet. Varför detta val? (se ovan) SWEDENT DENTAL GROUP Monika tog sin tandläkarexamen 1992 på Karolinska Institutet, Stockholm. Efter avslutad AP-tjänstgöring, arbetade Monika på Folktanvården i Stockholm. Därefter blev det egen klinik under namnet Lidingö TandhälsoCenter. 1996 blev det Berlin, Tyskland. 1997 var det dags för det stora klivet, och Monika startade SweDent Dental Group. Hon var då den första svenska tandläkaren här i Torrevieja. 2006 flyttade SweDent in i TRES CORONAS, som ligger i La Zenia. Monika är tillsammans med Stefan Bramsell, ägare av fastigheten. Målsättningen är ”Dedicated to quality of life”. Tandvård är en förtroendefråga, och språkkunskap är därför mycket viktigt. Därför talas det 11 olika språk inom fastigheten! Kvalitets- och Prisbilden på de olika behandlingarna har mottot: Svensk Vård – Spanska Priser.

Cristina Kläder & Skor Kirsti Selin Hur länge har du bott på kusten? - Nästan 14 år Vad är det bästa med ditt jobb? - Det är trevligt att träffa människor, jag tycker om att ha med människor att göra. Vad är det sämsta med ditt jobb? - Ja, jo, vad är det, vet faktiskt inte vad det skulle vara, långa arbetsdagar kanske. Om du fick välja och byta yrke med någon av de andra tre, vilken väljer du då? (Ingen beskrivning har getts, de har bara fått se annonsen)

- Svensken vid Havet Varför detta val? - Med tanke på min restaurangbakgrund CRISTINA KLÄDER & SKOR Kirsti Selin har 1, 5 år drivit Cristina Kläder och skor, ett jobb hon älskat, trots detta väjer hon nu att gå över till maken Dan Selins butik. - Jag väljer att gå och jobba med Danne så vi kan driva Skandinavisk Fisk och Delikatess framåt, det har ju gått otroligt bra för Danne och efter moget överväganden, så flyttar även jag alla mina krafter dit. Nu säljer Kirsti ut kläderna i sin butik, 50 procents rabatt eller mer får man. Nu går sista chansen, så skynda fynda. Försäljningen av Joyaskorna kommer att vara kvar på centret, det är endast kläderna Kirsti säljer ut. Lite synd för oss nordbor att vi inte längre kommer kunna köpa kläder på centret, men en stor glädje att glada Kirsti stannar kvar på centret.


23

KUSTEN-FÖRETAG

Djuvfeldts Transport AB

Svensken vid Havet

Niclas Djuvfeldt

Anna Pernilla Blomkvist

Hur länge har du bott på kusten? - Jag bor i Sverige, men åker upp och ned var månad, har bostad här också Vad är det bästa med ditt jobb? - Det är fritt, man får se många olika platser, ibland känner man sig som jultomten, när man levererar ett paket till kunderna Vad är det sämsta med ditt jobb? - Det sämsta är nog att man är borta hemifrån länge

Hur länge har du bott på kusten? - 15 år Vad är det bästa med ditt jobb? - Att få träffa nya människor och trevliga! Plus att jag älskar att servera och le…:-) Vad är det sämsta med ditt jobb? - Tror det enda är alla trapporna och tunga tallrikar. Om du fick välja och byta yrke med någon av de andra tre, vilken väljer du då? (Ingen beskrivning har getts, de har bara fått se annonsen)

Om du fick välja och byta yrke med någon av de andra tre, vilken väljer du då?

- Djuvfeldts Transport

(Ingen beskrivning har getts, de har bara fått se annonsen)

Varför detta val?

- Svensken vid Havet

- Har sedan lien drömt om att köra lastbil

Varför detta val?

SVENSKEN VID HAVET I femton år har Blomkvistarna haft restaurang i Torrevieja. 2007 var det dags att förnya sig lite och öppna Svensken vid Havet. Pernilla berättar för Bladet att hon älskar sitt jobb på den lilla mysiga restaurangen, hon säger att hennes passion är att lära känna nya mäniskor. - Jag lever för mitt jobb. Hon fortsätter, - Varje dag är en ny erfarenhet, då jag dagligen lär mig något nytt av gästerna. Restaurangen har en härlig terrass varifrån man kan se havet vid Los Locos. I Källaren, nu uppstår ett problem, - Vi kan väl inte kalla det källaren, säger Pernilla, - Det är ju en restaurang en trappa ned. Nej, det kanske man inte kan...men Operakällaren, den kan kallas källare. Och restaurangen en trappa ned är lika mysig.

- Ja, jag passar ju inte till tandläkare med mina stora händer och damkläder...tror inte kvinnorna skulle gilla mig som säljare…:-) DJUVFELDTS TRANSPORT AB Djuvfeldts ett litet transportföretag med hög service, har sin bas i Motala. Här i Spanien har de ett lager straxt utan för Quesada, där man kan magasinera möbler och annat. Djuvfeldts utför bohagsflyttningar mellan Spanien och Sverige, även transport av fordon, allt med sin nya lastbil en Scania R420 av miljöklass 5. I Spanien har de en mindre lastbil, som kör ut och hämtar. De utför även packning om så önskas. – Man kan flytta allt med oss, enstaka kubik till hela bohag, säger Niclas. När man väljer sitt transportföretag är det viktigt att man kollar upp att de har alla tillstånd och försäkringar, för en trygg flyttning, något Djuvfeldts naturligtvis har.


24

NOTISER

Guardia Civil trafikavdelningen har lanserat en minikampanj för att kontrollera registreringsskyltarna på landets fordon. Kontrollen är tänkt att vara en förberedelse för de nya trafikreglerna som träder i kraft i maj, då radarvarnare förbjuds. Nu är den Spanska polisen rädd för att, linser, spray med mera kommer att användas för att dölja sin registreringsskylt. Guardia Civil kontrollerar nu om man på något sätt försökt kamouflera sin registreringsskylt.

Ett utbud av olika metoder för att förhindra fartkamerorna att fånga din nummerskylt på bild finns på marknaden, de är knappt synliga för blotta ögat, men gör bokstäver och siffror osynliga för trafikkameror. När den nya lagstiftningen som träder i kraft den 9 maj kommer det att finnas en paragraf som säger, 200 euro i böter för de som använder en radar detektor. Guardia Civil har också sagt att de kommer att fortsätta att övervaka webbplatser för sociala nätverk som varnar för dess närvaro.

FUSKMETODERNA Lins: Det finns flera olika linser som skyddar mot fartkamerorna. Kamerorna sitter i en speciell vinkel och med hjälp av linserna kan kameran varken läsa nummerplåten eller identifiera ditt fordon. Nummerplåtarna kan utan problem läsas av det mänskliga ögat, så ingen kan se att skylten är manipulerad. Skyltgardin: Via kontrollpanelen eller en bärbar fjärrkontroll kan du inifrån bilen, med ett enkelt knapptryck, fälla ner skyltgardinen över registreringsskyltarna. Med ett knapptryck kan du sedan lyfta upp gardinerna igen. Skyltvändare: Med en knapptryckning vänder sig nummerplåten fram eller bak på tre sekunder. Resultatet blir att endast en svart skylt syns i stället. Sprej: Fungerar bäst mot polisens fartkameror. När kamerorna fotograferar nummerplåt och förare används en stark blixt. Med hjälp av sprayen reflekteras blixten tillbaka mot kameran. Resultatet blir en överexponerad och oläsbar bild. Ingen kan se att nummerplåten är sprejad. Plastlinser: Som kan sätta över nummerskylten vilket gör att trafikkameror får suddiga bokstäver och siffror. Tittar man på skylten ser den helt vanlig ut och desamma gäller om man tar kort på skyltarna med en vanlig kamera. Men i fartkamerorna suddas registreringsskylten ut och du kan inte identifieras.

O.B.S ALLA METODERNA ÄR OLAGLIGA I SPANIEN


25

NOTISER

C/ Diana 7-8 C.C Torremarina, Torrevieja

Arbetslösheten Torrevieja Torrevieja stängde mars månad med 10 465 arbetslösa, 1,24 procent lägre än i februari, enligt Servef. Tjänstesektorn minskade mest med 117 färre arbetslösa.


26

HÄLSA/NOTIS

Rosmarin som växer vilt här i Spanien är populärt att plocka bland de spanska husmödrarna på söndagsutflykten. Nyligen bestämde sig 3 yngre män för att rosmarin kunde vara bra, så de plockade 1,5 ton av örten. I Spanien råder ingen allemansrätt, och de tre hade ingen tillåtelse att plocka rosmarinen. Det hela skedde i ett bergsområde som ligger i kommunen Cehegin, Murcia. Männen upptäcktes när Guardia Civil gjorde en kontroll av områdets flora. En av männen var dessutom efterlyst i Caravaca de la Cruz (Murcia), mannen arresterades omedelbart och kommer ställas inför rätta.

Alla tre männen kan nu vänta ett åtal gällande brott mot vilda växter och djur.

ROSMARIN Rosmarin är en av de mest mångsidiga inom medicinalväxter, men används också flitigt till olika maträtter och i parfymindustrin. Den sägs bland annat stimulera blodcirkulationen, vara en antioxidant och verka antiinflammatorisk. Här i Spanien dricks den ofta i vin före maten, för att stimulera magen. Rosmarin i vattnet när man sköljer håret ska göra det friskt och blankt. Latinskt namn; Rosmarinus officinalis Rosmarin hör hemma i Medelhavsområdet, särskilt i områden där marken är torr, sandig och stenig. Rosmarinbuskarna blir upp till två meter. Men innan ni ger er ut och plockar, tänk på att allemansrätten inte finns här.

ALLEMANSRÄTTEN Länderna kan i stora drag indelas i tre grupper beroende på vilken möjlighet markägaren har att begränsa andras rätt att hålla till i hans område. I de nordiska länderna (med undantag för Danmark) är det i princip tillåtet att röra sig på en annans marker. I somliga länder, såsom Belgien och England, är det i lag förbjudet att ta sig fram på en annans mark. I bland annat i Spanien, är det markägaren som kan ge ett sådant förbud.


27


28


29

NOTISER

Farligt restaurangbesök Två holländska turister har bränts på en Restaurang i Nerja. Det äkta paret hade beställt in en tallrik med flamberad chorizo, paret tyckte inte att det var varmt nog och bad om mer alkohol för att tända på ytterligare en gång. Paret en man, 51 och en kvinna 48, var på semester i Malaga regionen fick andra gradens brännskador. Paret vistades till att börja med på sjukhuset i Malaga, men har nu förflyttats till ett sjukhus i Holland.

12 400 bankkontor har stängt Förra året visade banksektorn i Spanien ett positivt resultat, siffror som döljer åtstramningar. Åtstramningarna har fortsatt och förra året stängdes fler bankkontor än någonsin tidigare, hela 4 451 bankkontor bommade igen. Sedan krisen kom har nära 12 400 bankkontor stängts, eller 26,7 procent om man ser till antalet bankkontor innan krisen kom 2008. Bankernas personal har krympt med drygt 22 procent eller drygt 62 000 personer, uppger UGT.


30

NOTISER

En falsk läkare har gripits i Bigastro Mannen drev en privatklinik inom osteopati och sjukgymnastik. Mannen arbetade med naturläkemedel, men saknade diplom i Spanien. Polisen från Elche grep mannen i hans hem, där han också drev kliniken. Polisen hade börjat sin utredning flera veckor innan gripandet, med att kontrollera de diplom som fanns på väggarna på kliniken, det visade sig att inget var äkta. Den falska läkaren erkände och uppgav till polisen att han saknade de kvalifikationer som krävs i Spanien. Mannen har tidigare gripits, för några år sedan för ett liknande brott. Mannens nationalitet är inte känd.

Spanien föreslår gas från Algeriet Spanska politiker och företagare föreslår sina partner i EU som är bekymrade över Europas beroende av rysk gas att använda gasen från Algeriet. Det finns gasinfrastrukturen mellan Nordafrika och Pyreneiska halvön. Den spanske utrikesministern Jose Manuel Garcia -Margallo är säker att Alegeriet kan årligen leverera 50-60 miljarder kubikmeter gas till Europa genom Spanien. Ryssland levererar enligt den tyske tidskriften Spiegel cirka 167 miljarder kubikmeter om året. Källa: Rysslands röst


31


32

Hemsida no 49 8  
Advertisement