Page 1

Skandinaviska

Invigning

Sommarsäsongen 2014, lördagen den 31 maj med en oförglömlig fest. Reservera ditt bord nu, även i vår nya Sushi bar.

1

Maj 9-50-14 Utkommer var 14:de dag


2

Ricokebap.jimdo.com

Dagens serveras klockan 13.00—17.00


3

Kära läsare... Söndag morgon klockan 06.00, barnledig, varför vaknar man då alltid tidigt? Jag menar jag fullkomligt ÄLSKAR att försova mig, händer så gott som dagligen, eller om sanningen ska fram varje dag. Vad göra vid den tiden om inte börja med det här numrets ledare tillsammans med en kopp kaffe. Svårt att koncentrera mig, alldeles för tidigt, kanske skulle vattna blommorna i pation istället, eller gå och sova igen, nja inget av de andra alternativen lockar. Stirrar tomt på skärmen, då händer det, det brakar, någon som är i pation? Nej, det måste vara katten, nu har jag vaknat till, nästan. Måste faktiskt gå ut för att fatta att det bara är regnet, men då ser jag min chans, ställer snabbt ut alla blommor som är i krukor under taket i pation, för att de ska få ta del av regnet och på så sätt slipper jag vattna dem. Sen går jag in och hämtar mitt kaffe, sätter mig under taket i pation och njuter av regnet. Ja, ni läser rätt, njuter av regnet. Ända sedan jag var liten har jag älskat regnet nästan mer än att försova mig, trots allt en härlig söndagsmorgon i Spanien. Nu är jag mer vaken och motiverad att skriva, då visar det sig att ”mitt” spaltutrymme är nästan slut. Som vanligt vill jag hälsa er välkomna till det här numret av Bladet. På mittupplaget kan ni läsa 10 korta berättelser om olika byar i Spanien, skrivna av Mattias Rad, tack Mattias! Kustenföretag gör ett uppehåll till hösten, då många övervintrare åkt hem och de små artiklarna i huvudsak vänder sig till de ”bofasta”. Även sommarutdelningen av Bladet har börjat, vilket innebär lite färre exemplar på de vanliga utdelningsställena, men delas på fler barer och butiker, för att vi ska nå turisterna i vårt paradis. Nu är definitivt platsen slut, som vanligt, hoppas ni kommer gilla den här utgåvan! Monicha Kontakt: Telefon: 698 52 74 76 post@skandinaviska-bladet.com www.skandinaviska-bladet.com ISSN 2001-4058 –SE


4

NOTISER

14 blå flaggor Torrevieja-Orihuela Costa Spanien har inför badsäsongen tilldelats blå flagg på 681 stränder 13 fler än i fjol. Utmärkelsen baserar sig på en helhetsbedömning av vattnet och strandens renlighet, service, skyltning och huruvida stranden är tillgänglig för handikappade.

I Valenciaregionen har 135 stränder tilldelats utmärkelsen, varav 74 i Alicante provinsen. Till Torrevieja och Orihuela Costa har det gått 14 kvalitetsflaggor. Costa del Sol har tappat tre av sina tidigare 20 flaggor i år, samtidigt som de blåflaggen ökat totalt i Spanien. Nerja har förlorat samtliga sina flaggor, vilket tros bero på att vattenreningsanläggningen inte är klar. Här är stränderna i Torrevieja och Orihuela Costa: La Mata, Los Locos, Del Cura, Los Naufragos, Cala Piteras, Real Club Nautico, Internationella Marinan, Punta Prima, Playa Flamenca, La Zenia, Cabo Roig, Cala Capitan, Aquamarina och Barranco Rubio Campoamor.

Återvinning av matolja i Torrevieja Torrevieja har placerat ut 20 behållare för att återvinna hushållsolja. Under juli och augusti kommer det placeras ut 20 till. Det finns många fördelar med att återvinna oljan, inte minst, kostnaderna för att rena vattnet och underhåll av avloppsrören. Det skulle också innebära en minskning av lukt och ohälsosamma organismer runt staden med tanke på att en enda liter olja förorenar 1000 liter vatten. Speciella plastflaskor för att samla in oljan finns hos komunnen. De första 20 behållarna finns på/i: - Avda . de la Asunción en Urb . Los Balcones - C / Dorada sv Urb. Rocío del Mar - Los Altos ( framför zona comercial ) - C / Churruca Mar Azul - C / Desiderio Rodríguez ( framför Dialprix ) - Miguel de Unamuno Urb . Torreta - Florida ( framför Mercadona ) - C / Guridi Urb. El Chaparral - Plaza de Tolosa Urb . San Luis - C / Luis Cánovas sv Sector 25 ( nära Mercadona ) - Avda . Alfredo Nobel ( framför Urb . El Palmeral ) - Avda . de La Mancha hörnet C / Alonso Quijano - C / Perseo hörnet C / Zorrilla - Avda . de Bélgica en La Mata


5


6

Var du där, eller ska du JAZZ & GRILLAT Jazz och grillning varje lördag på Cafeteria/Bar ”La Tortuga” i Los Balcones. Det är ”Pablo Mercader trio” som bjuder på jazz ute på terrassen varje lördag mellan klockan ett och fyra. För de som inte vill ha något grillat rekommenderas att ta något att dricka samtidigt som man njuter av jazzen och solen på terrassen. Pablo Mercado Trio består av Timo Lehtonen från Finland som spelar bas, Mikael Rösten ser vi som vanligt spela trummor och Pablo Mercader gitarr. Trion hälsar alla välkomna till en skön lördag. För att komma dit kör du förbi sjukhuset samt macken och efter några rondeller så ser du Mercadona till vänster och mitt emot deras parkering ligger cafeteria/bar ”La Tortuga”, ingång från gatan precis bredvid infarten till Mercadonas parkering.

KORTFILMSTÄVLING Blir det på Virgen del Carmen den 6 och 7 juni klockan 21.30. Inträdet är gratis, biljetter kan hämtas i teaterkiosken eller 2 timmar innan på plats.

BARNTEATER Plats: Teatern Pris: 4 € Barnteater "Den underbara historien om Oz"

onsdagen den 28 maj kl 22:00 på teatern i Torrevieja. Biljetter köps i teaterkiosken eller två timmar före föreställning.


7

dit?

HETA TIPSET!

FERIA DE MAYO Ferian är över, ett par bilder för dig som missade den

NIKI LOUNGE

Har invigning för säsongen den lördagen den 31 mars. Nytt för i år är en Sushi bar. En oförglömlig fest utlovas. Boka bord .

ASOCIACIÓN DE FAMILIARES Y AMIGOS DE ENFERMOS DE ALZHEIMER DE TORREVIEJA Den 1 juni anordnas ett lopp till förmån för alzheimers drabbade. Priset för att delta är 10 euro. Starten är vid Lagunas de la Mata (bredvid kykogården, La Mata). Registrera er på www.afatorrevieja.es


8

NOTISER

Brand Los Balcones

Turistmomsen för hög

I mitten av maj utbröt en brand i naturparken Salinas de Torrevieja, Los Balcones.

Spaniens skatteminister Cristóbal Montoro, anser att turistmomsen är för hög. 2012 höjdes turismomsen från åtta till tio procent. Cristóbal Montoro anser att nu är det dags att sänka momsen, så Spanien kan konkurera med de andra medelhavsländerna om turisterna.

Svensk pojke drunknad i Malaga Med tanke på torkan var risken för en snabb spridning stor. Brandmännen lyckades dock släcka elden innan den han sprida sig till ett allt för stort område, tvåtusen kvadratmeter av naturparken förstördes i branden. Området fick spärras av 4 timmar under kvällen. Brandorsaken är okänd.

Den fjärde maj drunknade en fyraårig svensk pojke i Nerja, Malaga. Pojken var från Göteborg och befann sig i Spanien, för att fira sin morfars födelsedag. Pojken föll i en privat pool. Pojken fördes till sjukhus där återupplivningsförsök gjordes, några dagar senare avled pojken.


9

NOTISER

Nytt rakbladsstaket Marocko har börjat bygga ett fem meter högt stängsel parallellt med det spanska stängslet, vid gränsen till Melilla. Stängslet bygg för att få stopp på den senaste tidens stora flyktingströmmar till Spanien. Stängslet byggs av rakbladstråd, som redan nu finns på vissa sträckor på det Spanska staketet, ett material som tidigare fått hård kritik. Det nya stängslet kommer stå klart i september och bli drygt en mil långt.

Förslag för N-332 Ett förslag om avskiljare i plast mellan filerna på N- 332 förbi Torrevieja, har lagts in till Trafico

Alicante. Dagligen passerar runt 30 000 bilar Torrevieja på N -332, en siffra som ökar markant på sommaren.

Toaletter Offentliga toaletter kommer installeras längst Paseon i Torrevieja, skriver La Informacion.


10

NOTISER

I samband med årets folkräkning I Spanien, konstateras att den registrerade befolkningen minskat med 404 619 personer under 2013. Sammanlagt har Spaniens befolkningsmängd sjunkit med nästan 3 miljoner människor, de senaste tio åren. Ser man på invandringen har alla nationer minskat, utom den kinesiska. Nu kanske vi får bättre plats på playan? Den största nedgången ligger bland britterna, som minskat med Rumänerna, som minskade med 74 000 personer. 87 000 personer under 2013. En annan Kineserna ökade med 3 500 personer 2013. Den nationalitet som sjönk mycket, var Rumänerna, region där den utländska befolkningen minskat som minskade med 74 000 personer. mest, är Valencia. 118 000 personer lämnade VaKineserna ökade med 3 500 personer 2013. lenciaregionen i fjol.


11

NOTISER

Det går på några sekunder – mitt bland folk – en krossad bilruta – hela semestern/dagen/veckan förstörd.

sommarhemmet. När vi kom tillbaka till parkeringsplatsen hade någon krossat bilrutan och stulit allt.

Känns det igen? Trots alla upplysningar från media, härjar tjyvarna fritt.

Det var ingenting kvar. Det enda vi hade var plånböckerna som vi haft med oss in i affären, berättar Elisabeth Höglund i Aftonbladet.

Nyligen blev Elisabeth Höglund, bestulen på sina ägodelar i Malaga, skriver Aftonbladet. När Elisabeth och hennes make landat på Malaga flygplats, hyrde de en bil. På väg till sin bostad skulle de bara stanna på ett shoppingcenter för att handla det viktigaste till

I bilen hade paret lämnat allt, datorer, pass, mobiltelefoner, nycklar till sina bostäder i både Sverige och Spanien. I datorn fanns ett bokmanus Elisabeth arbetat med en längre tid, en bok vi nu kanske aldrig kommer få läsa. I en intervju med Aftonbladet säger Elisabeth: - Det är som om någon skurit bort en del av min kropp. Något av oss själva är borta. Någon har tagit det. Stulit mitt hjärta. Låt inte tjyven stjäla ditt hjärta! Lämna inte saker synligt i bilen, vi befinner oss i ett land där många inte har mat för dagen, de kanske inte är tjyvar, men situationen gör dem till det.


12

NOTISER

Höll kvinnor i harem

Nya rondeller i Torrevieja

En brittisk miljonär har gripits i Spanien misstänkt för att hålla ett harem av kvinnor mot deras vilja, uppger The telegraph.

En handlingsplan har lanserats i Torrevieja för att förbättra stadens rondeller.

Shoja Shojai 56, ska ha lockat till sig unga kvinnor i London, kvinnor som hoppades på en modellkarriär. Shoja Shojai ska ha övertygat kvinnorna att flytta till hans palats nära Marbella. Shojai, som är född i Iran, men har ett brittiskt pass, tros ha skrutit till kvinnorna han var en oljemagnat, som var vän med Barack Obama och Vladimir Putin.

Arbetet med att förbättra rondellen som ligger mellan Calle Gotzone Mora och César Mateo Cid har nyligen avslutats. Arbetet utförs både för att öka trafikanternas säkerhet och ur estetisk synpunkt.

Brand Los Balcones Polisen kallades till den magnifika villan i arabisk stil, när en av kvinnorna påstod att han brukade våld mot henne. Där upptäckte polisen en grupp kvinnor, främst i 20-årsåldern, varav nio har anmält att de lockas till Spanien på falska förespeglingar och att de också utsatts för känslomässiga övergrepp och hot om fysiskt våld om de inte ville stanna. Radiosolymar uppger att Shoja Shojai ska vara gift med en 33-årig dansk kvinna, om den danska kvinnan befann sig i haremet är oklart. Mannen uppges att vara far till 7 barn i haremet. Mannen själv säger att kvinnorna gaddat ihop sig mot honom, och passade på att tömma lyxvillan på värdesaker under tiden han satt anhållen.

En brand har härjat i naturparken Salinas de Torrevieja, Los Balcones. Med tanke på torkan var risken för en snabb spridning stor. Brandmännen lyckades dock släcka elden innan den han sprida sig till ett allt för stort område, tvåtusen kvadratmeter av naturparken förstördes i branden. Området fick spärras av 5 timmar. Brandorsaken är okänd.


13


14

GEMENSKAP

Som vanligt när man kommer upp på Club Nordico, känner man sig välkommen.

Under hösten ordnas flera resor, som naturligtvis är billigare om man är medlem.

Den här gången var jag där för att träffa klubbens nya ordförande Bertil Sjöberg och höra mig lite för om hur klubben fungerade, dess historia och mål.

Vill man besöka klubben är den öppen i maj

Klubben är den äldsta klubben för oss nordbor i Torrevieja, 2015 firar de 35 år. Klubbens historia startade 1980, då de startade upp i Torrevieja med 33 medlemmar. Sedan dess har klubben vuxit och har nu drygt 1 200 medlemmar. Det dröjde inte länge innan jag förstod att det skulle löna sig att bli medlem i klubben, och då inte bara genom den sociala gemenskapen. Här anordnas resor, temakvällar, kurser, picknicar, här finns ett fik, ett bibliotek och sist men inte minst ett alldeles färskt avtal med Apymeco. Apymeco är Torreviejas företagarförening och Club Nordicos medlemmar får rabatt hos anslutna företag, enda upp till 25 %. Jag beslutade mig direkt att jag skulle åka med på någon av klubbens resor till hösten, här finns många att välja på. Vad sägs om, endagsutflykt till Orihuela och skalden Miguel Hernandez eller 6 dagar i Malaga.

måndagar och torsdagar klockan 11.00–15.00. Under sommarmånaderna kan du besöka klubben 10 juni, den 8 juli och den 12 augusti klockan 11.00–15.00. 1-29 september är det öppet som i maj och från 30 september måndag – fredag 11.00 – 15.00. Adressen är Calle Bazan 4, bredvid stora kyrkan i Torrevieja. Vi på Bladet hälsar klubbens nya ordförande Bertil Sjöberg välkommen, en ordförande som väl kommer passa in i den familjära atmosfären på klubben. Text: Monicha Blomberg


15


16

TURISM

Spanien är ju känd för sina stränder och det är framför allt på kusten som många av oss spenderar våra semesterdagar. Majoriteten av oss kan dessutom namnge de större städerna trots att vi aldrig varit på plats, men om man vill upptäcka en annorlunda men typisk sida av Spanien och allt det vackra som tillkommer får man ta sig lite längre in mot landet och bergen. Upptäck den andra sidan av Spanien genom att besöka de små byarna vi listar här.

Poble Espanyol, Barcelona OK, det här är egentligen inte en riktig by utan man kan se det som en finare version av Las Palmas på Gran Canarias Pueblo Canario. Byggd i en sluttning i Montjuïc inför Barcelonas Internationella utställning 1929 är det här egentligen ett friluftsmuseum som har bevarats i väldigt bra skick och här kan man avnjuta gammal och modern konst, arkitektur och gastronomi i en trygg och lugn miljö. Sammanfattat är detta en utflykt som passar hela familjen om man är i närheten av Barcelona.

Frigiliana När man tänker på en typisk andalusisk by kan man näst intill se en bild av Frigiliana. Denna traditionellt vitkalkade stad ligger sju kilometer norr om den eleganta semesterorten Nerja. Stilen i området är typiskt andalusiskt och här hittar man en kulle som erbjuder en fantastisk utsikt över Frigiliana och självklart området "El Fuerte". Detta är också platsen där den sista kampen som ledde till nederlaget av morerna i Axarquia hölls 1569


17

TURISM

I slutet av Augusti hålls det en festival med namnet "Festival de los tres culturas" vilket är en fest där man firar stadens historia och den samexistens som har pågått emellan de kristna, muslimska och judiska traditionerna.

Deia, en härlig by med mycket att upptäcka. Denna by som ligger nära kusten har en fantastisk utsikt över "Serra de Tramuntana"och platsen har också varit en plats som inspirerat många litterära talanger som Robert Graves och Anaïs Nin. Här hittar man också en underbar natur med apelsin och olivträd som blickar nedåt över medelhavet.

Valldemossa, Mallorca En halvtimmes bilfärd från Deia, längs C-710 och PM-111 kan man hitta vår nästa favoritby, Valldemossa.

Deia, Mallorca, Sierra de Tramuntana Ta dig mot norra delen av Mallorca så hittar du

Liksom Deia har denna stad över loppet av historien lockat till sig många litterära besökare som t.ex. George Sand och Jorge Luis Borges. Även kompositörer som Chopin och Horovitz kunde inte låta bli att ta del av den inspiration som erbjuds av den otroliga skog och naturområden som idag främst består av mandelträd, olivträd och stora ek träd. Fortsättning nästa sida...


18

TURISM

Fortsättning från föregående sida

Canillas de Albaida, Malaga Canillas de Albaida har med sin moriska förflutna

Las Negras i Almeria är en av de få byar som har allt enligt oss. Byn ligger nästintill den vackra och omsorgsfullt bevarade naturparken Cabo de Gata-Nijar. Tydligen är det så att namnet till byn föddes när fiskare från närliggande San Pedro aldrig återvände från en katastrofal resa till sjöss. Detta ledde till att alla änkor, klädda i svart, vände sig till närliggande grannbyar för hjälp vilket till slut skapade grunden för namnet Las Negras.

Tenerife - Masca Kanarieöarna som är hem för lyxiga tillflyktsorter som Las Americas och Los Cristianos är också hem en historia likt Frigiliana. Denna by är värd ett besök särskilt runt tiden då Andalusiens Vin och Sol festival pågår, en tillställning som firats sedan 1300-talet. Tidigare har också byn varit känd som bara Albaida vilket betyder "vit", ett namn den har fått tack vare de vita blommorna som kan hittas blomstrande runt alla hörn området.

Las Negras village, Nijar till Spaniens också högsta berg, Teide. Här i närheten hittar man Masca, en liten by på ön Teneriffa. Trots att byn inte har mycket mer än sin centrala torg och en liten kyrka så kan man inte undvika att njuta av den fantastiska luften och den fina skogen som består av palmer och barr träd i överflöd.

Artenara, Gran Canaria Las Negras i Almeria är en av de få byar som har allt enligt oss.

På samma sätt som folk tror att Teneriffa endast har fina stränder så missar folk också allt det vackra på Gran Canaria utöver stränderna Playa del Inglés och Puerto Rico.


19

TURISM

du inte bli överraskad om du erbjuds måltider som består av rostad spädgris och liknande maträtter.

Grazalema village Inbäddat bland Andalusiens Sierra del Pinar ligger den härliga byn Grazalema, ännu en i raden av traditionellt vita byar i Spanien.

Bege dit mot mitten av ön till den högsta byn för att hitta Artenara. Här hittar du en riktig spansk by där lokalbefolkningen fortfarande lever i grottor i stil med familjen Flinta... nästan.

Pedraza village, Segovia, Castilla y Leon Res tillbaka i tiden med ett besök i Segovia där du kan uppleva den härliga medeltida Pedraza.

Byn ligger i den nordöstra delen av Cadizprovinsen och för den som planerar en aktiv semester är detta en bra bas för att utforska det lokala området. Under de första åren av 1900-talet, under frihetskriget drabbades Grazalema av angrepp och belägringar från Napoleons trupper som delvis förstörde byn.

Text: Mattias Rad Semester-bostad.se

Den lokala maten har inte utvecklats mycket sedan dess och områdets kockar bjuder på matlagning som fortfarande går i medeltida stil. Så om du tittar på menyn runtomkring i byn ska


20

NOTISER


21

NOTISER

Sveriges ambassad i Madrid har ansökt om att få en mobil fotostation för ansökan om pass. Monika Jagerman på svenska ambassaden säger till Bladet, Det stämmer att vi begärt att få en mobil fotostation för passansökan, frågan handläggs av UD. Svenska ambassaden har legat på flera år för att få en mobil fotostation och nu ligger beslutet hos UD. Från ambassaden uppger man att, man inte vet när beslutet ska tas, i bästa fall innan midsommar. Monika Jagerman säger, - Skulle det bli ett positivt beslut, vilket vi inte vet ännu, skulle vi kunna vara igång med detta till början av 2015.

På svenska ambassaden finns det tre personer, som handlägger passansökningarna, skulle det bli aktuellt med en mobil station, måste en av dessa följa med till honorärkonsulaten. Stationerna kommer inte att finnas permanent på honorärkonsulaten runt om i landet, - Vi kommer att stanna några dagar på varje ställe, uppger Monika Jagerman. Det är inte heller beslutat vilka platser det kan bli aktuellt att besöka, platser som kan bli aktuella är Torrevieja, Málaga, Barcelona, Palma de Mallorca och Las Palmas.

Lidl investerar i Spanien Tyska varuhuskedjan Lidl har aviserat ett omfattande investeringsprogram för sitt spanska nätverk, med en investering av 180 miljoner euro i år. Lidl planerar att öppna ytterligare 20 stormarknader, samt modernisera 50 av sina befintliga butiker. Goda nyheter är att detta har lett till en rikstäckande rekryteringskampanj, 400 nya jobb kommer skapas över hela landet. Det krävs inga formella kvalifikationer för den som söker till någon av tjänsterna, företaget erbjuder ett omfattande utbildningsprogram.


22

NOTISER

Eldningsförbud Inrikesministeriet har meddelat en strängare och längre tid för årets eldningsförbud, i syfte att bättre kunna skydda mot risken för skogsbränder.

Spanien anmäler sig själv till Bryssel Skatteflykt, bedrägerier och korruption är näst intill vardagsmat i Spanien. Nu har de som arbetar med skatteflykt på Técnicos del Ministerio de Hacienda, fått nog och anmäler förhållandena till Bryssel.

Eldningsförbud råder nu från den 15 maj till den 30 september, i stället för i början juli som lagen föreskriver. Förbränning av grödor, vass, buskar och annat man kan tänkas elda, måste ha en zon med en radie på 500 meter, där det inte finns något brännbart. En av orsakerna till de skärpta reglerna är den torkan som drabbat Spanien den sista tiden.

Jämfört med EU-genomsnittet har Spanien bara hälften så stor arbetsstyrka som jobbar för att bekämpa skatteflykt och bedrägerier. Och nu anmäler Spanien sig själva i Bryssel. Landets svarta ekonomi motsvarar nästan 25 procent av BNP eller 253 000 miljoner euro.

Ett av de värst drabbade områdena är Valenciaregionen, där vattenmagasinen ligger på drygt 50 procent. I vissa delar av regionen går det enda ner till 25 procent i vattenmagasinen.

Nu kommer rapporter om att det spanska skatteverket är underbemannade, Spanien har endast hälften andelen personal som ska bekämpa skatteflykt, om man jämför med EUgenomsnittet.

Statistiskt sett uppstår cirka 80 procent av alla skogsbränder varje år i Valencia, som ett resultat av människors eldning, vare sig det är avsiktligt eller av oaktsamhet.

I samband med ett möte mellan det spanska skatteverket och Bryssel nyligen kritiserade de spanska skatteteknikerna förhållandena i Spanien.

Genom att strängt begränsa hur man får elda, är förhoppningen att det också kommer att minska risken för att bränder ska ta fäste.

En faktor som kopplas ihop med skatteflykt, bedrägerier och korruption är den stora arbetslösheten i landet.

Regnbristen har också lett till att Valenciaregionens grödor fått stora skador.


23


24


25

NOTISER

Skådespelaren Antonio Banderas ska spela huvudrollen i en film om Spaniens legendariska målare Pablo Picasso. Filmen ska handla om terrorbombningar under inbördeskriget i staden Guernika, där Picasso målade ett av sina mest kända verk med samma namn. Banderas har tidigare fått frågan om att gestalta Picasso i film, men avböjt, nu uppger han

i tidningsintervjuer, att han är mer insatt i Picassos liv. Filmen ska gestalta Picasso när han var 55 år, Antonio Banderas fyller 54 till sommaren. Filmen heter 33 dagar, något premiärdatum är inte utsatt då produktionsbolaget som äger rättigheterna gått i konkurs. I värsta fall får vi vänta något år på premiären. Både Picasso och Banderas är födda i Malaga.

FAKTA: Pablo Ruiz Picasso, fullständigt namn Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso, född 25 oktober 1881 i Málaga i Andalusien, död 8 april 1973 i Mougins i Provence, var en spansk konstnär och poet. Pablo Picasso är sannolikt den mest berömda och dominerande gestalten i 1900-talets måleri tillsammans med Matisse och Warhol. Han utvecklade tillsammans med Georges Braque en egen stil, kubismen. Källa; Wikipedia

C/ Diana 7-8 C.C Torremarina, Torrevieja


26

INFORMATION

Stoppa Stop Travel, kan man läsa på Mas Amigos hemsida och de senaste utgåvorna av Vikingposten. Hassan Mirzakhani ledare på det skandinaviska centret går ut med en vädjan till de nordiska medierna om att hjälpa till att upplysa allmänheten och på så sätt stoppa företaget. Innan vi går in på den ojusta behandling resebyrån utsatt sina kunder för måste vi reda ut vilket företag det handlar om. Stop Travel är en franchisekedja, resebyrån på det Skandinaviska Centret är sedan länge utkastad ur kedjad. Huvudkontoret för kedjan heter Servicom, vi på Bladet har talat med Veronika på huvudkontor som säger – Raquel Gonzalez är sedan länge utesluten ur kedjan, då hon inte betalt sina avgifter. Hon fortsätter vi har flera gånger bett henne ta ned våra dekaler och skyltar från sin lokal i Gallerian, utan resultat. Raquels resebyrå heter El Gato con Bota eller Lowtraveltour Travelagency, just nu verkar det som hon arbetar under båda namnen. Raquel Gonzalez har systematiskt tömt sina kunders bankkonton på pengar, nyligen rapporterade Vikingposten om ett fall där hon länsat ett bankonto för en norsk man på 76 000 euro, och han är inte den enda. Hassan Mirzakhani berättar för oss på Bladet att resebyrån är en skamfläck för centret. Samtidigt uppmanar han folk som blivit drabbade att vända sig till centret, för att få ett slut på denna tragiska historia ställer nu Gallerian upp för de kunder som drabbats, med tolkhjälp och polisanmälan KOSTNADSFRITT.

Resebyrån på Gallerian med Raquel Gonz Hör av dig innan fler drabbas och för att medverka till ett avslut på resebyråns tid och agerande i Gallerian. Polisanmälan är nödvändig för att få en lösning till stånd. Hittills har det kommit in ett tiotal anmälningar till centret, däribland flera svenskar, säger Hassan. Vid våra samtal med Hassan säger han, - Hon har bara gett sig på nordbor, och då de äldre pensionärerna. Något som vi på Bladet ser som utstuderande, de flesta glada pensionärer här på vår kust pratar inte spanska. Något Raquel Gonzalez dragit nytta av, hon kan regelverket bra och vet svårigheterna med en polisanmälan när man inte talar språket. Ett lurendrejeri mot oss nordbor, som vi gemensamt måste verka för att få ett slut på. Raquel Gonzalez har inte bara blåst resebyråns kunder på tusentals euro, hon har inte heller


27

INFORMATION

betalt hyran på 14 månader för sina lokaler på Gallerian.

Vi på Bladet tog kontakt med Raquel för att se vad hon hade att säga, - Jag vet inte vad du talar om, jag har hört rykten om att det skrivs något om mig, men då jag inte kan språket vet jag inte vad det handlar om, eller vem som skulle ha skrivit något. Vi på Bladet påpekar då att Vikingposten har suttit inne hos henne i en timme zalez ifälld. för att försöka få någon komentar, - Nej, jag har aldrig blivit kontaktad av dem, svarar hon på det. Bladet har hört sig runt på centret, och Vikingposten har varit inne hos Raquel Gonzalez i försök att få en komentar, uppger vittnen. Vi fortsätter fråga om de obetalda hyrorna, - Ja, det stämmer till viss del, det är ett par månader jag inte har betalat, för att det är vattenläcka här svarar hon på det. Verkligheten ser ut på ett annat sätt hon har inte betalat sin hyra på 14 månader, samt vägrat skriva på någon delgivning om avhysning eller stämning. Även här verkar det som Raquel Gonzalez kan regelverket bra, ingen underskrift = ingen vräkning. Den 15 maj (dagen innan vi pratar med henne) kom stämningsmannen ytterligare en gång för underskrift av Raquel.

Nu väntade han utanför resebyråns lokal tills hon dök upp, berättar Hassan. Stämningsmannen fick sin påskrift, så nu väntar rättegång med efterföljande avhysning i juni. Risken för att Raquel Gonzalez fortsätter att lura oss nordbor är stor då hon för några månader sedan öppnade hon en ny lokal på Calle San Pasqual 251, där hon arbetar under namnet El Gato con Botas. På fönstret kan man se norska och svenska flaggan, vilket inte bådar gott för reselystna pensionärer. På facebook startade hon den 3 maj en vänskapssida " Lowtraveltour Travelagency”, en sida där hon i princip bara sökt nordiska vänner, här annonserar hon ut resor, någon adress eller telefon går inte läsa ut, bara en mailadress man ska kontakta om man vill boka resa. Att Raquel Gonzalez fortsatt att arbeta under namnet Stop Travel, är något som även drabbat Ismael Fernandez som driver Stop Travel på Calle Maria Parodi. – Vi får dåligt rykte av dessa skriverier, det hjälper ju inte direkt upp i dessa kristider, säger Ismael till Bladet. Folk tror att vi har något med detta att göra, speciellt som min svärson Isak ett kort tag arbetade för Raquel och nu hjälper mig med översättningar till svenska. Förutom Stop Travel på Maria Parodi finns ytterligare en i Agua Nuevas.

Stoppa INTE Stop Travel! Stoppa Raquel Gonzalez! Text: Monicha Blomberg


28


29

NOTISER

Återbäring på elen Spaniens elabonnenter kan se fram mot en återbäring på elräkningen, återbäringen gäller det första kvartalet i år. Regeringen har beslutat att elbolagen ska betala igen mellanskillnaden för den rörliga kostnaden, till sina abonnenter. Kostnaden för elen har mellan januari och mars varit 51 procent lägre än den kostnad de fakturerat för. 17 miljoner abonnenter kommer att få dela på 310 miljoner euro, i snitt blir det 25 euro per abonnent.

Nya regler för spanskt medborgarskap Bladet har tidigare skrivit om att Spanien kommer att införa ett språktest för de utlänningar som söker medborgarskap. Nu säger Spaniens justitieminister Alberto Ruiz Gallardón, att språktestet även kommer att ökas ut med ett kulturtest. För att få medborgarskap i Spanien nu krävs kännedom om språket och att man är integrerad i det spanska samhället, hur teserna utförs avgörs från kommun till kommun. Språk och kulturtestet kommer att vara elektroniskt.


30

NOTISER

Nu ska svartbyggena rivas Präst vägrade ge ogifta Totalt rör det sig om 200 svartbyggen, som måste rivas i Torrevieja, skriver la Informacion. Många av dessa har stått i flera år, trots att kommunledningen känt till förhållandena. Svartbyggena ska bort under en period på fyra år, något som kommer kosta kommunen en miljon euro. I första hand är det husägaren själv som får stå för rivandet, om byggnaden inte rivs blir det böter för ägaren. Svartbyggen i kommunen har ökat gradvis de sista åren, böter till trots har husägarna låtit sina byggnader stå kvar.

kvinnor nattvarden Församlingsmedlemmarna i byn Punxín , Orense har kört sin präst på porten. En längre konflikt har pågått mellan byborna och prästen Jesus Conde. Byborna har bojkottat kyrkan, i mitten på maj gick det så långt att de vägrade släppa in prästen i kyrkan. Orsaken till konflikten i byn beror på prästens nedvärderande attityd mot kvinnor, i sina predikningar kallar han dem synderskor. Har kvinnan levt med en partner utan att vara gift, har hon nekats nattvarden.


31


32

Bladet på mail  
Advertisement