Page 1

1

September 1 13/75 2015 /var 14:de dag


2


3

LEDARE

Kära läsare… Nu är äntligen sommarledigheten över och tryckarens septemberledighet och Bladet börjar komma ut var annan vecka igen. Redan nu har vi börjat fundera på om det inte vore läge att helt enkelt ta ledigt under augusti och halva september. För utan tryckare kan vi inte göra mycket. Då vi använder oss av en liten tryckare, som har ett mycket bra pris, vilket kommer våra annonsörer tillgodo, vill vi inte gärna byta bara för han tar semester. Hur som måste det lösas till nästa sommar antingen genom att vi tar ledigt eller att vi anlitar en annan tryckare under dessa nummer. Som de flesta av er läsare redan vet är jag ingen badfantast, men i år har jag slagit alla rekord— jag har lyckats med att gå till stranden 0 gånger, och nu börjar jag nästan ångra mig och längta lite grann. Undrar om det fortfarande är varmt i vattnet?

Kanske kan det rentav medföra att jag börjar längta ordentligt och nästa sommar gillar stranden? Ja då blir nog alternativet sommaruppehåll aktuellt. Men nu är det nog med ledighet och vi på Bladet hälsar alla övervintrare välkomna tillbaka och ser fram emot en spännande höst med många nyheter.

Önskar er en trevlig stund med Bladet! Monicha

Kontakt: post@skandinaviska-bladet.com www.skandinaviska -bladet.com

ISSN 2001-4058 –SE


4

NYHETER

Två av Torrevieja kulturella byggnader har nyligen stängts, det rör sig om Stadsteatern och kulturhuset, Virgen del Carmensom som är en av de viktigaste knutpunkterna för sociala och pedagogiska fritidsaktiviteter i Torrevieja.

Det var torsdagen den 10 september kommunen tillkännagav att även Virgen del Carmen skulle stängas. Beslutet kom efter att kommunen diskuterat frågan med en stadsarkitekt, som rådde dem till stängning då centret inte hade någon öppningslicens och besökarnas säkerhet inte kunde garanteras. Beslutet att stänga byggnaden är bara tillfälligt och Torrevieja borgmästare Jose Manuel Dolon säger att han är övertygad om att situationen snabbt kommer att rättas till. Han bekräftade att stängningen inte är jämförbart med avstängning av Stadsteatern som har många fler frågor som måste lösas innan teatern kan öppnas på nytt.

Torreviejas nya ledning har även gått ut hårt mot PP och bland annat sagt, "Det är helt oansvarigt, att sätta säkerheten för medborgarna i riskzonen", sa Fanny Serrano. Kommunen har även begärt en utredning av den parkering som finns under teatern. Virgen del Carmen öppnade 2005, utan öppningslicens och vid undersökning visade det sig att många säkerhetsåtgärder för besökarna saknas. Centret är tre våningar och 1600 kvadratmeter. Med både teatern och Virgen del Carmen stängt kommer kulturutbudet vara mycket begränsat den närmsta tiden. Teatern som stängde veckan innan Virgen del Carmen, öppnade 2009 och beräknas vara stängt till årets slut. Bland annat saknas öppningslicens och flera säkerhetsåtgärder. Kommunen har även begärt en utredning av den parkering som finns under teatern. Kommunen har dessutom stängt flera diskotek under första halvan av september.


5

NYHETER


6

TROLLKONSTER Bjuds det på La Zenia Boulevard torsdagen den 24 september klockan 12.00. Det är trollkarlen Ferrán som visar upp sina bästa trick. Det hela pågår två timmar och inträdet är gratis. Plats: Zenia Boulevard, Plaza Mayor.

Och Den 27 september klockan 18.00 får alla barnen chans att fotograferas och titta på en parad med sina favorit prinsessor. Plats: Zenia Boulevard.

MR CROQUET ROCK AND BLUES Lördagen den 26 september blir det Rock & Blues på Monroes Rock Bar. Tiden är 23.00 och inträdet är gratis.


7

JAZZ PÅ EL TEMA Restaurant El Tema bjuder under hösten på ett urval av jazzkvällar (se separat annons). Jazzen kommer från världens fyra hörn, då inte bara London och St. Louis, New Orleans utan även vårt ”egna” san Javier. Vi på Costa Blanca har turen att nära ha en mängd utmärkta musiker från Alicante, Murcia och Vega Baja. Man kan njuta till pianisten Ramon Climent, basisten Jess ..., sångare i Lydia Arquellada, Pilar Munoz, Isa Costa och många andra. På El Tema kan man även hitta artister från Norge, Belgien och Storbritannien, inklusive den underbara norska saxofonisten Bernt Brinck-'Johnsen. Jazz är nu mer än bara musik, det är ett sätt att leva, det är en passion. El Tema erbjuder speciella Jazz & Rockmenyer de aktuella kvällarna.

Vill ni kolla vad som är aktuellt, titta in på deras Facebook sida: www.facebook.com/ eltemataberna.com

TORREVIEJAS KULTURKALENDER Torreviejas kulturkalender kommer ut först till nyår uppger kommunen. Detta på grund av att Teatern och kulturhuset är stängt (se föregående uppslag)


NYHETER

8

Pressmeddelande: Fastighetsbyrån

Nya siffror visar att de spanska bostadspriserna i genomsnitt steg med 4,0 % mellan kvartal 2 2014 och kvartal 2 2015. Även under andra kvartalet går priserna upp relativ kraftig, + 4,2 % jämfört med kvartal 1. Störst prisökning har Mallorca med + 7,3 %. Med något undantag ökar priserna på kustmarknader mer än rikssnittet. Under kvartal 2 ökar antal bostadsköp i Spanien med 11,1 % jämfört med samma period 2014. Per capita säljs flest bostäder på Costa Blanca och Costa del Sol, där den utländska efterfrågan är starkast sedan 2007. Antal köp från utländska köpare ökar och efterfrågan från britter ökar mest tack vare det starka pundet. Även efterfrågan från svenskar är stark samtidigt som färre norrmän och ryssar köper bostad i Spanien.

PRISUTVECKLING 2015 Kvartalsrapporten från Instituto Nacional de Estadísticas (INE) som släpptes 8 september visar att de spanska bostadspriserna i genomsnitt steg med 4,2 % under kvartal 2 2015. På tolv månader stiger priserna med 4,0 %. Störst ökning ser vi på Mallorca (7,3 %) samt i storstäderna Madrid (6,4 %) och Barcelona (5,5 %). Även under andra kvartalet går priserna upp relativ kraftig, + 4 % jämfört med kvartal 1.


9

- Som väntat stiger priserna under kvartal 2. Och som väntat är det exklusiva Mallorca samt storstadsmarknaderna som drar, säger Daniel Nilsson, VD för Fastighetsbyrån Utland. Vid sidan av att den inhemska efterfrågan ökar har dessa marknader ett stort inflöde av utländska investeringar. På Mallorca handlar det främst om nordeuropéer medan vi i Madrid och Barcelona även ser stark efterfrågan från USA och Kina. Värderingsföretaget TINSAs rapport för kvartal 2 2015 bekräftar prisuppgången i större städer som Barcelona (4,9 %), Málaga (2,6 %), Madrid (2,5 %), samt i Palma de Mallorca (0,9 %), medan kustmarknaderna närmar sig stabila priser. - TINSAs statistik bygger på värderingsdata och det är naturligt att siffrorna släpar efter. Det såg vi även i nedgången. Tendensen med återhämtning på Mallorca och i storstäderna är dock densamma, kommenterar Daniel Nilsson. Den spanska ekonomin växer och så gör efterfrågan på bostäder. Enligt rapporten för andra kvartalet 2015 från inskrivnings-myndigheten Registradores som släpptes 31/8 genomfördes 87 187 bostadsköp i Spanien under kvartal 2 2015, vilket är 11,1 % högre än under kvartal 2 2014. Begagnatmarknaden växer med hela 44 % medan nyproduktion minskar med 40 %. Just nu är fyra av fem bostäder som byter ägare i Spanien begagnade.

NYHETER

Huvudstaden Madrid uppvisar störst efterfrågan och här säljs var sjunde bostad just nu. I övrigt är efterfrågan störst i kustområdena och Costa Blanca, Costa del Sol och Barcelona står tillsammans för 25 % av alla bostadsaffärer. Efterfrågan per capita är också störst på Costa Blanca, Costa del Sol, Almería och Costa Brava. Att efterfrågan är störst i dessa kustområden är intimt kopplat till den utländska efterfrågan, som verkar ha stabiliserat sig kring 13 % av totalmarknaden. Under kvartal 2015 utgör utländska köp 12,8 % av totalen. - Antal utländska köp ökar med 10,6 % under den senaste 12-månadersperioden. För den utländska efterfrågan är valutaeffekten betydande och vi ser att britterna ökar kraftigt i antal kopplat till ett stigande pund medan antal ryssar och norrmän minskar då rubeln och norska kronan tappat i värde. Men efterfrågan ökar även inom eurozonen, säger Daniel Nilsson. Registradores rapport visar att skandinaverna fortsätter att vara näst största grupp (9,9 %) medan den brittiska efterfrågan växer ytterligare (19,9 %). Sedan följer efterfrågan från Benelux (8,9 %), Frankrike (8,1 %), samt Tyskland (7,7 %). Den ryska efterfrågan fortsätter nedåt (3,9 %).

Text & Bild: Fastighetsbyrån


NYHETER

10


11


NOTISER

12

DÖMD KYRKTJUV ÅTALAD IGEN

RIVNING FÖR LA BALLENA

SVERIGE. Den man som misstänks ha stulit ovärderliga medeltida föremål från fem kyrkor i Sverige mellan 2010-2014 åtalades på tisdagen.

Bostadsblocket La Ballena på Calle Pedro Lorca i Torrevieja, ska nu rivas efter att ha stått tomt i nio år.

Mannen som är spansk medborgare, åtalas också för inbrott i fem hembygdsgårdar. Han dömdes redan 2006 till sex års fängelse och utvisning för att ha begått inbrott i 19 svenska kyrkor. De flesta men inte alla föremål har spårats till Portugal, Spanien, Frankrike, Tyskland, Belgien, Holland och Danmark.

DYR TÄVLINGCYKEL FÖR SMÅPENGAR MALAGA. Simon Gerrans cykel, som stals efter den tredje etappen av Vuelta Espana, har hittats till salu för 120 euro.

Numera ser blocket ut som en ruin, efter att det blivit plundrat på möbler, fönster, dörrar, ledningar…

Den spanska polisen har meddelat att man hittat Simon Gerrans cykel. Cykeln var till salu i en secondhand butik.

De som bodde i huset var tvungna att överge sina bostäder 2006, efter att huset blivit utdömt. Reparationerna skulle gå på 1,7 miljoner euro, och det hade inte ägarna råd med.

Tävlingshojen som kostade 12 000 kunde man fynda till skrattretande 120 euro i en secondhandbutik i Malaga. Enligt polisen är det en gammal bekanting som stulit cykeln. En man från Malaga är gripen och han har sedan tidigare ett långt brottsregister. – Vi erbjuder tjuven en randig tröja. Hans sista etapp går till fängelset, skrev polisen på twitter.

UNGA DANSKAR FLYTTAR TILL SPANIEN SPANIEN. Antalet danska invandrare i Spanien har ökat under de senaste sex åren, där särskilt danska ungdomar som flyttar till Spanien. Den danska invandringen till Spanien har ökat med 65 procent sedan 2008, och de allra flesta av dem som flyttar till Spanien är ungdomar mellan 20 och 35 år. Enligt siffror från statistiska centralbyrån i Danmark har det praktisk tagen inte flyttat in någon över 35 år sedan 2008.

Det var i mars 2006 som Torrevieja kommun, klassade blocket som ” inte tjänligt som bostäder” och tvingade de boende att flytta. Turerna kring La Ballena har varit många, de närboende har klagat på både vandalism och att huset bitvis varit bebott av uteliggare. Gata och trottoar har varit avstängt med staket, trots det har bilar blivit skadade av nedfallande stenar. Många har ansett att La Ballena varit en skamfläck för Torrevieja. Allt tyder nu på att byggnaden till slut kommer att rivas, och räkningen på 300 000 euro kommer de 30 lägenhetsägarna få stå för. Flera av de 30 lägenhetsägarna har under åren inte betalat sina lån till banken, som nu äger flera lägenheter i byggnaden. Torrevieja kommun kommer att föra en rättslig process mot de lägenhetsägare som inte är med och betalar rivningen.


13

BLADET TAR PULSEN PÅ


NOTISER

14

Harrys Horses Hjälpcenter för hästar! Hos Harrys kan du träffa på hästar, hundar och även se några höns! Harrys Horses startades av mig Bessie och min mamma Monicha i början av året, vi hade invigning den 3 maj! Efter det så har det hänt mycket hos oss! Vi kan starta med att berätta att vi flyttat, stallet var mycket fint där vi var tidigare men pga. många anledningar har vi valt att förflytta oss 500m därifrån till ett annat stall som vi delar med en spansk man som heter Antonio, Antonio kom till våra trakter från Andalusien för cirka 25 år sedan och bodde sina första 2 veckor här uppe i Torrevieja, men då han är uppväxt på landet så flyttade han snabbt till San Miguel där han träffade sin nuvarande fru. De har tre barn var av den äldsta heter Juan och jobbar i stallet. Antonio själv jobbar på ett stuteri i Almoradi och har häst kunskap sedan vaggan. På sin lediga tid så är han i sitt "eget" stall tillsammans med oss och tar hand om hästar. Han är vad vi kallar en riktigt Djurvän!!! Ja visst det trodde ni inte va? Att det finns spanjorer som är djurvänner. Men så är det, det finns många som älskar sina djur och han är en utav dem. Han föredrar att svettas i stallet en varm dag istället för att ligga på playan med en exotisk drink. Nog talat om Antonio. Vi går över till hästarna.

Antonio på sitt arbete

Just nu har vi nio hästar som vi tar hand om. De flesta av dessa är eller var väldigt magra när de kom till oss. Vi försöker att hitta hästarna innan de gått "för långt". Vi tar emot tips från vänner, bekanta, grannar och okända personer om hästar som inte har det bra och vi tar oss till platsen och försöker komma överens med ägaren till hästarna att de har det bättre hos oss och på så sätt får vi in en del hästar. Andra hästar kommer till en gård utanför Murcia till några hästhandlare som vi känt i över 13 år,


15

Bisutti Pink en av de hästar som förutom mat och husrum söker någon som vill älska honom!

de arbetar med fina PRE hästar och får på så sätt kontakt med personer över hela Spanien och de kan ta in flera hundra hästar i månaden, en del mår bra, en del mår sämre och i värsta fall måste det avlivas för att de inte har någon chans.

Vi på Harrys kan tyvärr inte ta hand om alla hästar de får in, utan vi är en del av deras verksamhet, vi tar in de hästar som vi kan ta hand om. Vi försöker därför ha lite verksamhet med hästarna för att få in pengar, uteriter, lektioner, kurser mm. Vi har även en del företags sponsorer och söker ständigt nya. Vi hoppas på att nu till hösten kunna ta in fler hästar, och för att vi ska kunna göra det så ber vi om allas hjälp! Hur kan DU hjälpa oss? Det är något som bara just du vet! Kanske har du ett barn eller barnbarn som alltid drömt om att börja rida? Varför då inte låta dem rida hos oss? Och på så sätt får vi in en liten peng till hästarna. Eller kanske passar det bättre för dig och ditt sällskap med en tur med häst och vagn? Kanske ha en "egen" häst 1-6 dagar i veckan? En del av våra hästar är även till salu (till rätt person). Vi vill passa på att tacka ALLA som stött oss med donationer, sponsring och de som kommer för att rida & hjälpa till med hästarna regelbundet! Text: Bessie Camarra

Conguito nyligen inkommen till Harrys, på ett välbehövligt grönbete.


INFO

16

H채r delas natur, religion och historia


17

RESA

Covadonga ligger nordväst om bergskedjan Picos de Europa, i hjärtat av Asturien, promenaderna och vandringarnas land. Det är också mycket nära till turiststaden Cangas de Onis och är en absolut "måste" att besöka för alla turister som kommer till denna del av Spanien. Enkelt, om du semestrar i Asturien och du inte besöker Covadonga, skulle många säga att du har haft en bortkastad resa. På grund av skönheten och betydelsen av detta område och även sin roll som inkörsport till Picos de Europa, är detta även ett ”måste” för oss, att ha med. Vi hoppas att vi kan förmedla och ge dig en känsla och uppfattning om vad Covadonga verkligen är. Det enda verkliga sättet att uppleva denna magiska plats är att besöka den själv. Beskrivningar och bilder kan helt enkelt inte förmedla auran och atmosfären av området. Sevärt i Covadonga Katedralen i

Som tidigare sagts Covadonga är en fantastisk plats med sin naturliga skönhet med de omgivande bergen.

Covadonga

För turister erbjuder Covadonga underbara utsikter med nära tillgång till det berömda Picos de Europa och några fantastiska fjällsjöar. Men kanske ännu viktigare, har Covadonga också en religiös fristad med en strålande historik i La Basílica de Santa María la Real, en mytisk grotta, ett museum och både en staty och gravplats för, Asturiska och spanska hjälten, Pelayo. Till höger om grottan, hittar du den strama och klassiska byggnaden ”skolkyrkan” San Fernando, som drivs av benediktinermunkar.

Fontänen

Listad som ett historiskt konstnärligt monument, denna byggnad föregår alla utom grottan i Covadonga. Andra något mindre attraktioner är den "Den stora klockan" som egentligen är en dårskap, en "fontän med sju vattenstrålar" och en liten park.

Kung Pelayo Än viktigare är dock statyn av kung Pelayo. Detta monument finns på förgården till katedralen, på en stor graverad sten sockel och skildrar Pelayo, med ett svärd i hand, och med ett kristet kors som tornar upp bakom honom.

Statyn över Kung Pelayo

Fortsättning nästa sida...


18

RESA

Fortsättning från sidan 17

Santuario de Covadonga (helgedomen) ligger ca 11 kilometer från staden Cangas de Onís. För befolkningen i Asturien är detta är en plats full av mening där natur, religion och historia delas. Anläggningen består av Katedralen, grottan där Jungfru Covadonga sägs ha dykt upp, med sitt lilla kapell inuti, vissa kyrkliga byggnader och ett hotell. Det finns också en parkeringsplats som verkligen inte är tillräckligt stor för att rymma den mängd turister som kommer under högsäsong. Från Covadonga komplexet kan du enkelt komma åt Covadongas sjöar (Lagos de Covadonga) antingen till fots eller med bil.

La Basílica de Santa María Klättra till helgedomen är brant och blåsigt men en gång på toppen är det värt ansträngningen bara för att se den magnifika Katedralen och det spektakulära landskapet. La Basílica de Santa María byggdes mellan 18771901. Rose-färgade stenar från Covadonga berget användes i konstruktionen. Kung Alfonso XII invigde bygget genom att göra det första borrhålet i berget.

Grottan Covadonga Grottan, det finns ett litet kapell inne i grottan och några bänkar för dem som vill vila och be. Det finns en staty av jungfru Covadonga inne i kapellet. Det finns också en grav inne i grottan som har en inskription som säger: "Här vilar kung Pelayo, avled 716. Restaureringen av Spanien började i denna mirakulösa grotta där morerna besegrades. Det finns två sätt att komma till grottan, ett genom att gå över La Basílica de Santa María, kallad Esplanaden. Det andra är att gå på de steg som ofta används av pilgrimer som går ned på knä, och håller ett löfte som de har gjort till en jungfru eller kanske de ber om något.

Enol sjön

Kapellet i grottan

San Fernando Är listad som ett historiskt konstnärligt monument, denna värdiga byggnad, som genomgått flera renoveringar, byggdes i mitten av sextonhundratalet, när Filip IV regerade, närmare bestämt 1635.

Denna rektangulära byggnad, har två våningar, med sitt kubiska klocktorn kopplat till bergväggen, kyrkan på södra sidan och ingången till grottan på den motsatta sidan.

Text: Monicha Blomberg


19

ÖPPETTIDER: Vardagar 10.00-19.00 Lördagar 10.00-15.00

Hjärtligt välkomna!

Senap & Ketchup

C/ Diana 7-8 C.C Torremarina,Torrevieja


20

NYHETER

Text: Monicha Blomberg

I den baskiska staden Galdácano sätter invånarna in sina matrester i kylskåpet – som överallt runt världen. Men i Galdácano sätter många av de cirka 30 000 invånarna sina matrester i kylskåp på gatan. Ja, det är inte så tokigt som det låter, det är nämligen en ny form av matbank kallad "Solidaritet kylen". Iden kommer från en av stadens invånare, Alvaro Saiz, när han såg hur folk gick igenom soptunnorna i jakt på mat tänkte han att det måste finnas ett bättre sätt att ta tillvara resterna både för privatpersoner och restauranger.

Så kom han på iden med kyl på gatan och gick till stadens borgmästare med förslaget, ett kylskåp på gatan där man kunde sätta sina rester och de fattiga fick mat. Borgmästaren tyckte att iden var både galen och lysande på samma gång, ”Jag kunde ju inte säga nej!”. Men först var man tvungen att göra en liten lagändring, så kommunen inte kunde bli stämd om någon som ätit mat från kylarna blev sjuk och skaffa fram 5 500 euro till projektet. Nu finns det kylar på gatan, har maten stått mer än fyra dagar måste den kastas, men de som sköter om kylarna säger att ingenting står mer än max ett par timmar. I kylarna kan man hitta överblivna Tapas från

restaurangerna och faktum är att en del husmödrar lagar hela måltider bara för att sätta i kylarna. Skolorna organiserar studiebesök för att lära eleverna att inte vara slösaktiga. Undrar vad som händer när det blir riktig högkonjunktur i Spanien igen, är det ostron och champagne det bjuds då?


21

BÖNDERNA JUBLAR ÖVER REGNET ALICANTE. Det regn som kom i början på september har sparat upp emot 25 miljoner euro till bönderna i Alicante provinsen. Besparingarna har de gjort på vattenutgifter uppger spansk media.

Det hittills torra året har varit ett stort bekymmer för traktens jordbrukare så även för en del skogsområden som hotades att dö av torka, men räddades i sista stuns av regnet. Inte sedan april 2013 har det regnat så mycket i Alicante provinsen, det har talats om siffror uppemot 120 mm på ett par dygn i vissa zoner.


22


23


NYHETER

Det senaste spanska dödsfallet i en tjurrusning var en man i 40-årsåldern som den 22 augusti spetsades flera gånger av hornen från en tjur i Borriol några mil norr om Valencia. Sommaren 2015 har skördat tio liv vid tjurrusningar, den högsta siffran sedan 2009. Dock återstår andra halvan av september för att se var siffran slutar. Hur många som skadats är inte klarlagt, men det rör sig om många. Ofta är det personer utan erfarenhet av tjurar som dessutom druckit alkohol som utsätter sig för stora risker framför tjurarna. I år arrangeras nästan 16 000 festivaler/ tjurrusningar i städer och byar runt om i Spanien, 2 000 fler än förra sommaren.

24

En siffra som förvånar mitt i den ökade medvetenheten hos den spanska befolkningen att både tjurfäktningar och tjurrusningar är djurplågeri. De här festivalerna innebär en fara för både människor och djur. Spansk tjurfäktning har under många år kritiserats av djurrättsaktivister för behandlingen av tjuren, som dödas efter att ha stressats på olika sätt på arenan. Försvararna brukar framhålla att tjurarna fram till den korta kampen på arenan har levt bättre liv än de flesta nötkreatur. Kritiken har lett till att tjurfäktning förbjudits i delar av landet, men tjurrusningarna verkar alltså öka.


25


NOSTALGI

26

kostnaden skulle vara 600 000 euro enligt anbudet från NecsoAcciona. Men restaureringsprojekt var ett fiasko och under förevändning att det var något fel på en fasad beslutade kommunfullmäktige att genomföra rivningen av byggnaden, utan hänsyn till att den var skyddad enligt stadsplanen 1987.

El Teatro Nuevo Cinema, var föregångaren till stadsteatern i Torrevieja. Den invigdes den 6 december 1925 och stängdes den 2 juni 1997. Den hade 1045 sittplatser och det sista som visades var filmen "In Love and War ". 1988 enades dåvarande borgmästare Mateo Hernández om en swap med affärsmannen Ramon Espadas, där han gav stadens bio-byggnad i utbyte mot kommunal mark i Punta Prima som hade ett ekonomiskt värde mycket högre än bion. År 1998 kom kommunen med ett rehabiliteringsprojekt för byggnaden som var kulturmärkt,

2003 påbörjades bygget av nuvarande stadsteatern, en byggnad inte alls lik den gamla bion. Den nya lokalen hade plats för 650 personer. Projektet tilldelades Necso-Acciona med en ursprunglig budget på 6,429,191 euro, men sen tillkom ytterligare 3,4 miljoner euro. Stadsteatern öppnade sedan den 28 juni 2006, för att stängas nu den 3 september, för att den inte hade öppningslicens. Den gamla byggnaden var kulturmärkt i likhet med Casinot i Torrevieja.


27


TIDSFÖRDRIV

28


29


NOTISER

DRUNKNINGOLYCKOR SPANIEN. Fram till den 1 september är det 271 personer som drunknat i Spanien under 2015. Flest drunkningsolyckor sker mellan klockan 12 och 16. Det är flest män i åldersgruppen 65 – 74 år som drunknar, men även barn under 10 år kommer högt upp i statistiken.

MAMMAN VÄGDE 25 KILO SPANIEN. En 39-årig man från Teneriffa har gripits misstänkt för dråp på sin egen mor. Mannen kontaktade den 28 augusti kommunen för att söka bidrag till sin mors begravning, mamman hade avlidit i hemmet ett dygn tidigare. Socialen sände ut personal till bostaden, som fann den 76-åriga kvinnan död i sängen. Kvinnan vägde 25 kilo och man fann förutom misstänkt undernäring stora liggsår på mamman.

30

SPANSKA LÄKARE PÅ OLAGLIGT KONTRAKT I SVERIGE SPANIEN/SVERIGE. Företaget Doxbridge med säte i Jämtland rekryterar spanska läkare åt landstinget i Norrbotten, läkare från Spanien som har mycket hög arbetslöshet får jobb i Sverige, här borde historien vara slut!

Men så enkelt är det inte, det svenska företaget har använt sig av olagliga metoder, de spanska läkarna får upp emot åtta år betala en viss procent av sin lön till rekryteringsbolaget för att få jobb i Sverige. Landstinget i Norrbotten har vetat om villkoren i 9 månader och de spanska läkarna har trott att det var ett lagligt kontrakt i Sverige. Efter att det uppmärksammats i media har nu Doxbridge upphävt kontrakten.

Mannen har aldrig sökt om hjälp för sin mor.

FOLKRÖRELSE FÖR KATALONIENS SJÄLVSTÄNDIGHET

GÖMDE SIG 10 ÅR PÅ COSTA BLANCA

SPANIEN. På fredagen den 11 september samlades över en miljon människor i en marsch för självständighet för Katalonien– den 27 september går invånarna i regionen till val.

COSTA BLANCA. En 59-årig man I från Italien har gripits I Alcoy efter 10 år på rymmen. Mannen är dömd i sitt hemland till 26 års fängelse för bland annat dråp. Han har lyckats hålla sig undan rättvisan med hjälp av falska identitetshandlingar.

TRE UTELIGGARE DÖDA I SKYFALL ALMERIA. Tre personer har hittats döda efter de kraftiga skyfallen i början av september i en tunnel i Albuñol, Almeria.

Tre av kropparna hittades en meter under lera i en tunnel, det tre som hittades bland påsar med kläder, madrasser och övriga tillhörigheter, bodde i tunneln. De tre var utländska medborgare från Litauen och Ryssland mellan 45 och 62 år gamla. De tre låg troligtvis och sov när skyfallet kom och fyllde tunneln med vatten och lera. En av de omkomna har följt med strömmen och hittades på stranden, nära 30 kilometer från tunneln.

Polisen uppger att 1,4 miljoner människor deltog i marschen i Barcelona. Arrangörerna uppger att det rörde sig om 2 miljoner människor. Hur som helst är folkrörelsen gigantisk. Men rörelsen har stött på motstånd. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har gång på gång upprepat sitt mantra. ”Under inga omständigheter blir det självständighet för Katalonien, det är galenskap.”

TILL SIST TORREVIEJA. Vill vi meddela att under sommarmånaderna har hotellen i Torrevieja haft 95 procent beläggning.


31


32

75 12 15  

Din skandinaviska tidning i Spanien!

75 12 15  

Din skandinaviska tidning i Spanien!

Advertisement