Page 1

1

2016 no.7

TÄNK PÅ MILJÖN! Läs Bladet online


2


3

LEDARE

Kära läsare… Jag har fått klagomål från min yngsta dotter om att jag aldrig skriver om henne - Men vad vill du att jag ska skriva? - Skriv att jag är bästa barnet på Costa Blanca och att jag är vegetarian!

Ja mina vänner nu är det gjort så då kan vi övergå till tidningen…:-) Vi har också fått in en del önskemål om att vi inte bara ska ha recept utan även skriva om den spanska maten. Genom åren har det blivit en hel del artiklar som rör den spanska maten. Alla ni som är nya på kusten kan gå in på vår hemsida och bläddra i äldre tidningar, så kommer ni hitta en hel del fördjupningar om mat. www.skandinaviska-bladet.com I den här utgåvan har vi gjort en liten snabbartikel över det enklaste, så ett recept utgår detta nummer.

Utlottning av reseguide! På sidan 18 lottar vi ut en reseguide över Andalusien. På mittuppslaget kan ni läsa lite om boken och ett par utdrag ur den samma.

Som vanligt ha en trevlig stund med Bladet! Monicha

Kontakt: post@skandinaviska-bladet.com www.skandinaviska-bladet.com

ISSN 2001-4058 –SE-löp. 84


NOTISER

Återigen visar statistik att svensk turism ökar i Spanien SPANIEN. Den Spanska luftfartsmyndigheten Aena, har just släppt siffrorna för januari och februari 2016.

4

Rysk passagerare tagen på Alicante flygplats med smuggelcigaretter till ett värde av 6 000 euro

De visar att visar antalet svenska resenärer ökar i jämförelse med samma månader 2015 – och Alicante står sig bra, med

en ökning av svenska resenärer med 1 055 personer, eller 6,65 procent till 16 915 personer under de aktuella månaderna. På listan över de populäraste orterna för svenskarna att åka till toppar gran Canaria med 101 948 resenärer, en ökning med 8,63 procent.

Alicante kom på femte plats efter Gran Canaria, Teneriffa, Malaga och Barcelona. Under Alicante på listan hamnade Fuerteventura, Madrid, Lanzarote, Mallorca och Girona. Den totala okningen mellan 2015 och 2016 var 10,47 procent eller 3 460 personer till 247 461 resenärer.

ALICANTE. Guardia Civil ar på Alicante flygplats gripit en rysk medborgare med 820 paket av cigarettmärket "Kopaha" värderade till 3 500 euro, plus 500 paket av "Winston" cigaretter, med ett värde på 2 500 euro. Passageraren hade helt enkelt packat in cigaretterna i två resväskor och stod och väntade på dem vid bagagebandet när polisen dök upp. Mannen fick öppna väskorna – polisen konstaterade att cigaretterna inte kunde vara för personligt bruk.


5


VAR DU DÄR, ELER SKA DU DIT?

6

VAMOS DE TAPAS! Vårens Ruta de la Tapa är inställd av Torrevieja kommun. Nu anordnar föreningen La Asociación de Empresas de Hostelería de Torrevieja y Comarca en egen tapasrunda den 21 april till 1 maj kallad VAMOS DE TAPAS! Mer info kommer att komma på www.aehtc.net

GOT A TALENT Från Telecinco kommer till Zenia boulevard den 30 april klockan 19.00. Kom in i sagornas värld och låt dig svepas med av den magiska skogen fylld med underliga varelser, vackra slott och sann kärlek, den elaka draken och…


7

FERIA DE SEVILLANAS (fd.Feria de Mayo) Kommer att hållas den 4 till 8 maj i Torrevieja. Den nya ferian kommer att innehålla 28 tält med mat och dryck samt sevillanasdans. Nyheter i år är bland annat häst & vagns tävling och musik i alla tält.

Onsdag 4 maj 21.00 invigning 21.30 och 00.00 blir det sånguppvisning. Torsdag 5 maj 21.00 körsång och 00.00 Canto de la Salve Rociera Fredag 6 maj 21.00 Actuación de Raya Real 00.00 Canto de la Salve Rociera Lördag 7 maj 12.00 Mässa i Inmaculada Concepción, därefter föjer hästparad genom Torrevieja. 21.00 Konsert Söndag 8 maj 11.00 Hästar på festområdet 21.00 Konsert de El Mani 00.00 Sång av la Salve Rociera


FÖRETAGSNYTT

8

Text & Bild Bessie Gamarra

Det var med nöje Micke spelade med sitt Jazzband ALM trio den 1 april på Matkassens 1 års jubileum! Under eftermiddagen kunde man njuta av några timmar i solen med happy hour samtidigt som man lyssnade på det populära Jazz bandet! Matkassen öppnades första april förra året av Niclas och Pia. Pia har erfarenhet inom restaurangbranschen från Sverige och har lagat mat med Tina Nordström som är mer känd i Sverige som "Mat Tina".

Niclas är i grunden bagare men satsar nu på Matkassen där du i butiksdelen kan


NOTISER

9

125 år av golf i Spanien SPANIEN. Den första golfbanan i Spanien invigdes 1891 på Las Palmas, numera Real Club de Golf de Las Palmas. Den 21 till 23 april firar klubben sitt 125-årsjubileum med massor av aktiviteter. Idag finns det nästan 400 golfklubbar i Spanien och dessa har 280 000 medlemmar.

svenska matvaror, en delikatessdisk med till exempel svensk sill i olika smaker, det finns även ett utbud av Ekelunds väveris produkter till salu. I Matkassens restaurangdel serveras mat såsom revbensspjäll, hemgjorda hamburgare, pajer, baguetter med hemgjorda röror och till fikat hittar ni både kanelbullar och wienerbröd. Även smörgåstårta och vanliga tårtor på beställning! Niclas och Pia med personal önskar er hjärtligt välkomna!

Lyft för spansk husförsäljning Den spanska bostadsmarknaden rör på sig i rätt riktning. Husförsäljningen på årsbasis har visat en uppgång på 15,3 procent för februari. Antalet sålda bostäder gick upp 7,3 procent jämfört med januari. Sedan våren 2014 har bostäderna i Spanien visat en konstant försäljningsuppgång.


NOTISER

10

Spaniens premiärminister, Mariano Rajoy, har tagit upp ett förslag om ändringar i landets arbetstider, ett förslag som bland annat innehåller att man tar bort siestan och slutar tidigare. Mariano Rajoy ska ha jobbat på att få andra partier, fackföreningar och företagsledare att stödja idén, vilka flera är skeptiska till förslaget. – Jag kommer att försöka få ett samförstånd för att se till att arbetsdagen slutar klockan sex, säger han enligt The Times. Den traditionella arbetstiden i Spanien innebär att man börjar klockan tio för att sedan runt tvåtiden ta en längre lunchrast – siestan, detta gör att de flesta inte slutar sin arbetsdag förrän omkring klockan åtta på kvällen. Med det nya förslaget skulle arbetstiden ta slut vid klockan sex.

Frågan om siestans vara eller inte vara har tidigare varit på tapeten, bland annat flera statliga bolag använder sig inte längre av siestan och 2012 ändrades reglerna för butikers öppettider, så numera är allt fler butiker öppna under siestan.

Katterna på bilden verkar nöjda med traditionen siesta

Förslaget innebär också ett byte av tidszon, vilket vi skrivit om tidigare i Bladet. Forskningar har genom åren visat att siestan har en gynnande effekt för hälsan, bland annat ska man löpa mindre risk för hjärtsjukdomar.


11


12

NOTISER

Spaniens förra Helsingforsambassadör Marcos Vega Gómez åtalas i Spanien för oegentligheter under sin tid som ambassadör i Finland.

De pengar som ”blev över” varje månad hade han tänkt anställa en tredje kvinna för, kvinnan skulle arbeta i hans privata bostad enligt åtalet.

Enligt åtalet lät Marcos Vega Gómez flyga en filippinsk och en etiopisk kvinna till Finland för att arbeta på den spanska ambassaden med köks- och städarbete utan att ha arbets- och uppehållstillstånd.

Marcos Vega Gómez nekar inte direkt, men säger att han tänkte betala den nya kvinnan ur egen ficka.

Marcos Vega Gómez yrkar på en friande dom med motiveringen att det var svårt att hitta lämplig personal i Finland. Han redovisade falska arbetsavtal för kvinnorna där det stod att kvinnorna fick 1 200 respektive 1 400 euro i månaden. I verkligheten hade de avtal om 800 euro i månaden.

Diplomater har rätt till skattefria inköp, men via ett konto som ambassaden hade kunde också den personal som saknade diplomatstatus handla taxfree. Den förre ambassadören satte stopp för detta och anser sig nu vara utsatt för en hämndaktion. Marcos Vega Gómez säger att han stängde kontot och att ambassadens kanslichef angav honom som hämnd. Han kallades hem från Finland 2012 och har inte fått arbeta sedan dess. Han var ambassadör i Finland endast 10 månader, före det var han ambassadör i Jemen. Åklagaren yrkar på tio års fängelse för Marcos Vega Gómez för missbruk av tjänsteställning och offentliga medel samt dokumentförfalskning.


13

Liten pojke drunknad i Torrevieja TORREVIEJA. En brittisk pojke på 4 år föll den 7 aprili en pool i stadsdelen Rocio del Mar. Ambulans kom till platsen, men pojken gick inte rädda. Den brittiska familjen hade just anlänt Torrevieja, för att ha semester. Olyckan inträffade vid 18.00 tiden på kvällen.

NOTISER


14


15


RESEGUIDE

16

Tjurfäktning, tapas, flamenco och solfjädrar – allt detta härstammar från Andalusien. Området längst söderut i Spanien fångar det typiskt spanska, men är samtidigt väldigt mångsidigt med allt från storstäder och bergsmassiv till små pittoreska byar och milslånga stränder. Den inspirerande reseguiden Mitt Andalusien skriven av Anders Pihl, visar dig vägen till allt detta i en personlig och inspirerande guide om just Andalusien. Här delar Anders Pihl med sig av sina smultronställen. Få tips du hittar allt från Anders egna favoriter till de mer etablerade sevärdheterna. Anders Pihl är resejournalist och fotograf med stor kärlek till Spanien. Andalusien är den del av landet han gillar allra bäst. I reseguiden Mitt Andalusien delar han med sig av sina personliga tips och favoriter i den vackra regionen.

Här hittar du ett par kortare smakprov av reseguiden.

SMAKEN AV ANDALUSIEN

Andalusien är den mest särpräglade delen av Spanien. Många av våra schablonbilder av landet, skapade av begrepp som, tjurfäktning, flamenco, tapas och señoritas Klassiska sevärdheter blandas med gömda pärlor, såsom Sevillas bästa Tapas- med solfjäder har sitt ursprung härifrån.Det verkliga Andalusien är bättre än restaurang eller den fantastiska fladessa bilder. När du simmar ut i ett ljummencoklubben vid havet i Cádiz. met Medelhav…


17

RESEGUIDE

Staden Ronda i Malaga-provinsen kan med viss rätt hävda att den är tjurfäktningens vagga. Det var 1572 som ridskolan Real Maeastranza de Ronda öppnades för… … Tjurfäktning är ett omdiskuterat fenomen och starkt ifrågasatt av djurrättsorganisationer. Även i Spanien finns en debatt som stängt ett antal arenor. Denna debatt har inte alls förts i samma utsträckning i Andalusien. I tjurfäktningens hemtrakter går saker och ting sin gilla gång…

VILL DU LÄSA RESEGUIDEN?

Ronda i Andalusien TJURFÄKTNING Traditionen med tjurfäktning går tillbaka till sedvänjor som fanns i det medeltida Spanien då man rituellt dödade tjurar i samband med byarnas fiestor

Då kan du köpa den från nätbokhandeln, tex Adlibris och Bokus. Eller direkt hos utgivaren Karavan förlag på www.karavanforlag.se/bok/mittandalusien/. Eller om du har tur kan du vinna boken, se nästa uppslag. Text: Monicha Blomberg & Anders Pihl Bild: Anders Pihl


RESEGUIDE

Bladet i samarbete med Magasinet Spania lottar ut 2 exemplar av MITT ANDALUSIEN. Det enda du behöver göra för att delta i utlottningen är att sända ett mail till post@skandinaviskabladet.com senast den 15 maj. Märk din mail med ”MITT ANDALUSIEN” och glöm inte ange dina kontaktuppgifter. Vinnare meddelas per telefon och i de båda tidningarna. TITEL: Mitt Andalusien FÖRFATTARE: Anders Pihl BOKTYP:

Mjukband

ÄMNE: Resor ISBN9789187239540 SIDANTAL: 216 UTGIVEN: 2016 ILLUSTRERAD: Rikt illustrerad med färgfoton och kartor UTGIVARE: Karavan förlag

18


19


NOTISER

20

Siffror över Torreviejas invånare TORREVIEJA. Just nu har vi 98 034 personer registrerade i Torrevieja. Städer över 100 000 räknas som storstäder i Spanien, en status som Torrevieja nu förlorat. För bara två år sedan låg siffran på drygt 108 000 invånare. Drygt halva befolkningen är spanjorer, resten är uppdelat på 115 olika nationaliteter. Här är de länder som har flest personer boende i Torrevieja. Notera att sedan 2012 låg svenskarna på cirka 3 500, även norrmännen har gåt ner och Finland har helt kommit bort från listan. Storbritannien 8 518 Ryssland 5 210 Marocko 3 460 Ukraina 2 642 Rumänien 2 564 Bulgarien 2 559 Tyskland 2 135 Sverige 2 069 Norge 1 574

Bor du här utan att du har registrerat dig, skaffat padron? Tänk på att det kan vara värt att registrera sig, för att kommunen ska få mer pengar, som täcker alla viktiga tjänster, såsom, hälsa, polisarbete, skola, socialtjänst och andra tjänster vi är beroende av för att njuta vårt liv i solen.

Investerade i aktier – då la banken ner – nu får det äldre paret tillbaka sina pengar ORIHUELA. Caja de Ahorros del Mediterraneo (CAM) beslagtogs i juni 2011 av Banco de España och samma år köpte Banco Sabadell CAM-banken för en euro.

Nu har Banco Sabadell blivit dömda att betala ut drygt 3 800 euro till ett äldre par i Orihuela. Det pensionerade paret som helt saknar utbildning hade 2010 uppmanats av sitt CAM-kontor att köpa aktier i banken till ett värde av 3 822 euro. Det är föreningen APDEF som drivit frågan för flera småsparare som köpt aktier i CAM, detta var deras första mål och första seger. Beslutet kan överklagas.


21

NOTISER

SANTA POLA. Den 1 maj beräknas hundstranden i Santa Pola öppna. Barnen i skolorna i Santa Pola har fått till uppdrag att döpa stranden, en av favoriterna är "Playa guau guau", guau gaau är den spanska motsvarigheten till vov vov. Innan det är dags för den officiella invigningen ska det ordnas med parkering, informationsskyltar, och avfallsbehållare helst vill de också få till ett område som är kontrollerat,

där hundarna kan utföra sina behov. Kommunens personal kommer att patrullera på stranden för att se till att hundägarna plockar upp efter sig samt göra stickprov på att hundarna är microchippade. Stranden kommer att städas dagligen, en mer grundlig månadsstädning kommer också utföras, där man även rengör i vattnet.


TURISM

22

För första gången i historien så har den spanska festen från Alicante som heter ”Les Fogueres de Sant Joant” arrangerats utanför Alicante, detta för att göra reklam för Costa Blanca runt om i Europa!

Andra helgen i april var de i Göteborg, de som rest till Göteborg för att vara med på gatufesten och representera Costa Blanca, var Eduardo Dolon Sanchez som var Torreviejas borgmästare fram till förra året, Cesar Sanchez som är president för Alicante provinsen och Gabriel Echavarri som är Alicantes nuvarande borgmästare.

Göteborg, då det politiska partiet PP Torrevieja vill lägga ner mer energi på att lära känna de skandinaviska länderna och på så sätt komma ett steg närmare alla oss skandinaver här på kusten.

Vid ett tidigare samtal Bladet haft med Eduardo Dolon och Luis Maria Pizana kommunalråd från Torrevieja så ville även Luis väldigt gärna åka med till

Efter ett intensivt program under dessa dagar i Göteborg har vi fått ett glatt besked att Eduardo D nu är hemma hos sin familj i Torrevieja, han har berättat


23

för oss att de var på Gustav Adolfs Torg i Göteborg och gjorde en gigantisk Paella med skaldjur som befolkningen fick smaka på.

TURISM

det kan vara för vädret, vädret i Göteborg är ju lite varmare än i nordligaste Norrland och spanjorerna är inte så vana med kylan. Under sin tripp till Göteborg har han skickat bilder till oss och skrivit att han känner sig väldigt nöjd i Sverige med cirka 5 grader och sol.

Förutom just denna speciella maträtt från Alicante/ Valencia så har de bjudit på en karnevals parad som leddes av Bellea del Foc, följt av Carmen Caballero och hennes tärnor, tillsammans har de glänst i rampljuset under helgen i den näst största staden i Sverige. När vi frågade Eduardo D om varför de valt just Göteborg som inledningsstad för starten av deras projekt att lära känna de skandinaviska länderna så svarar han att

I nästa nummer av Bladet kommer ni att få läsa ett lite mer personligt reportage om Eduardo Dolon där jag kommer försöka få fram vem han egentligen är och vad just han brinner för! Text: BESSIE GAMARRA


24

MAT

Text: Monicha Blomberg

Spanjorernas huvudmål äts vid lunch, både hemma och på restaurang serveras då 3-rätters ofta med vin till. På kvällen äter de oftast lite lättare som exempelvis tapas, men på de flesta restauranger kan man beställa in ett riktigt mål lagad mat fram till elva på kvällen.

Paella Vi utlänningar pratar gärna om Paella som Spaniens nationalrätt, något som inte helt stämmer, det är Valenciaregionens maträtt. Paellans ursprung kommer från Albufera -lagunen.

Tapas Tapas är en viktig del av Spaniens matkultur, vilket man snabbt märker på alla Tapasbarer. Tapas kan vara vilken rätt som helst, men en liten portion.

Skinka Den mest kända är den spanska lufttorkade skinkan som heter Jamòn Serrano eller Jamòn ibèrico. Vill man ha lite högre kvalité väljer man Pata negra eller Jamòn ibèrico de Bellota dessa två sorter kommer från grisar som bara ätit ekollon.

Sommarsoppa Gazpacho denna kalla grönsakssoppa är perfekt nu när värmen börjar återkomma. En annan traditionell kall soppa är Ajo Blanco, även denna en bra sommarsoppa. Den tillagas på mandel, vinäger, vitlök, salt, vatten och olivolja.

Oliver Oliver serveras både på ängden och tvären – i salladen, som tilltugg, på mackan, i drinken… Kort sagt, en viktig ingrediens i det spanska köket, kanske ska du prova att lägga in egna när de blir mogna till hösten!

Matdryck Vanligast att dricka till maten är vin, vatten, gaseosa eller öl. ”Una cerveza por favor”, hur många svenskar har inte lärt sig det, som sin första spanska fras! Sangria är också en dryck som man förknippar med Spanien. För att göra en Sangria behövs vin, skuren citrusfrukt, ett sötningsmedel och lite konjak, detta är ett grundrecept som kan varieras i det oändliga.

Bröd Bröd äts till alla måltider!


25


26

MARKNADER Veckomarknaderna på Costa Blanca är ett viktigt inslag i det spanska folklivet, men även för oss fastboende skandina-

ver och inte minst en upplevelse för turisterna. De flesta marknader håller öppet 09.00 – 14.00. Här finner ni några av de närmsta marknaderna: Måndagar: San Pedro del Pinatar, Santa Pola och Elche Tisdagar: Benidorm, Orihuela, Mil Palmeras (kvällsmarknad) Los Alcazares och San Fulgencio Onsdagar: La Mata Guardamar, Palop, San Miguel de Salinas och Santiago de la Ribera Torsdagar: Gran Alacant, Alicante, Rojales, San Fulgencio (urb. La Marina) och San Javier Fredagar: Torrevieja, Los Montesinos (kvällsmarknad) och Pilar de Horadada Lördagar: Alicante, Almoradi, Torre Pacheo, Elche, Santa Pola och Playa Flamenca Söndagar: Alicante, Quesada Zuco, Guardamar Citronmarknaden och Elche

”Bra att ha nummer” Allmänt nödnummer: 112 Ambulansnödnummer: 112 , 965 144 000 Hospital Torrevieja: 965 721 400 Hospital Vega Baja: 965 877 500 Hospital Quiron: 966 921 313 Vårdcentraler/ Centro de Salud: La Loma: 96 670 46 24/ 96 670 08 77 Acequión: 96 571 27 23 La Mata: 96 692 60 32 La Siesta: 96 678 69 70 Orihuela Costa: 965322965 Cruz Roja/Röda Korset: 96 571 18 18 S.A.M.U. Ambulans: 96 514 40 00 Guardia Civil: nödnummer 062, inte akut 965 710 113 – 965 710 190 Policía Local: akut 092 övriga ärenden: Torrevieja: 965 70 53 26 Orihuela Costa: 966 736 793 Brandstationen/Bomberos: Torrevieja 966 704 433 – 966 704 453 Orihuela Costa: 965303241 Turistkontor: Torrevieja 965 70 34 33 Orihuela Costa 966 76 00 00 – 966761250 Agamed: 965 710 966 Iberdrola: Torrevieja: 965 710 248 Orihuela: Costa 965 711 600 Taxi Flygplatsservice: 622157212/SV Konsulat och ambassader Danska: 965 207 938, 914 318 445 Finska: 966 766 412, 913 196 172 Isländska: 965 850 863, 944 315 013 Norska: 966 704 501, 914 363 840 Svenska: 965 705 646, 917 022 000


27

Dog i båtolycka TABARCA. En man, 71 år gammal, dödades i början av april i en båtolycka utanför ön Tabarca. Det ska ha varit en segelbåt, framförd av en man på 60 år som kolliderat med en mindre båt av typen fiskebåt. Guardia Civil undersöker omständigheterna kring dödsfallet.

Vill du ha Bladet direkt in på din mail? Gå in på vår hemsida www.skandin aviskabladet.com och fyll i formuläret


NOTISER

28

Många äldre poliser i Alicante

Ändring i svenska passlagen

ALICANTE. Nästan hälften av de 522 lokala poliserna i Alicante, 47 procent är över 50 år. Medelåldern ligger på 47 år, men prognoser för de kommande fem åren visar att 51 procent kommer överstiga 55 år, inom fem år.

SVERIGE/SPANIEN. Från den 15 april ändrades den svenska passlagen. Ändringarna har kommit till för att färre pass ska komma på villovägar. Drygt 177 000 giltiga svenska pass ska vara ute på drift. Problemet med att pass tappas eller försvinner på andra sätt har blivit omfattande.

Fackföreningen SPPLB, säger att situationen är kritisk och att något måste göras, skriver El Mundo. De menar att det första som måste göras är att ersätta de poliser som går i pension eller avlider. Något som inte görs till 100 procent i nuläget. De menar att detta skulle vara möjligt då polisyrket är en viktig tjänst och inte bör omfattas av det anställningsstopp som råder i Alicante kommun.

Här är ändringarna: Som svensk medborgare får du högst tre ordinarie pass, under en femårsperiod. Tar man ut ett provisoriskt pass, spärras automatiskt det vanliga. Giltighetstiden för vanligt pass blir tre år för barn under 12 år, för övriga gäller fem år som tidigare.


29

Vad är det på TV? Av utrymmesskäl kan vi inte publicera TV-utbudet, men ni hittar de svenska och nordiska kanalerna på vår hemsida www.skandinaviska-bladet.com


30


31


32

Grillmix onsdagar 12.00-16.00 vi grillar ute ร–PPETTIDER: Vardagar 10.00-19.00 Lรถrdagar 10.00-15.00 C/ Diana 7-8 C.C Torremarina,Torrevieja Telefon: 697 350 453

Bladet  
Bladet  
Advertisement