Page 1

1

December 2/63 2014 /var 14:de dag

Bild: Bernt J채rnepalm


2


3

LEDARE

kära läsare… Det här numret av Bladet är det sista för i år. Och som en liten julklapp till er kommer ett långrepotage inskickat av en av våra läsare Eva Dahlqvist. Själv har jag också skrivit en långis – om Chiquitin! Jag vet att många av er kommer bli upprörda – både över storyn – och på mig – som ”har mage att gå och prata med en sån djurplågare” – texten jag fick i ett mail, efter att jag släppt på facebook att jag varit där och skulle släppa båda sidornas historia i nästa Bladet – jag kan bara säga sorry, men för att kunna göra en objektiv artikel MÅSTE jag höra båda sidor. Och i sanningens namn så fick jag ett par mail—som tyckte jag gjorde rätt. Detta har inget att göra med vad du eller jag tycker! Hur det än är med sanningen i hela historien, kan jag bara konstatera att de som tror Villa Salada gjorde det för att tjäna pengar förmodligen har fel, titta på hovarna – varför vårda ett par hovar – när en avlivningsspruta kostar det samma? Tjäna på transporten av Chiquitin – troligt – om det inte nu var för det att han var försäkrad – och det täckte transporten? Gjort av okunskap – knappast troligt – av bristande förståelse för att Chiquitin var en levande varelse – med känslor – ja troligt!!! Nu hoppas jag bara att jag inte gjort er för upprörda, julen är ju fridens högtid – och då får vi väl alla glädjas åt att Chiquitin till slut fick somna in och att någon hade kurage att ta upp det!

God jul på er alla önskar vi på Bladet! Monicha (Var du hittar storyn om Chiquitin, på sidan 16)

Nästa nummer av Bladet kommer ut efter alla helger den 16 januari 2015. Gunilla Nöjd som vann månadens bild i november, vann därefter 150 kronor på de två trisslotterna hon fick av Bladet. Grattis än en gång!

Kontakt: post@skandinaviska-bladet.com www.skandinaviska -bladet.com

ISSN 2001-4058 –SE


NOTISER

4

Mulltoa.pdf Gracias!


5


6

Viva España Manuel Escobar, spansk sångare. Han arbetade också som skådespelare i flera filmer. Manuel Escobar ligger bakom den folkkära sången Viva España. Manuel Escobar avled den 24 oktober 2013 i sitt hem i Benidorm. Nu ges en hyllningskonsert på teatern i torrevieja den 28 december klockan 20.00. Biljettpriset är 7 euro och biljett köper man i teaterkiosken eller 2 timmar före föreställning.

Go- Kart mästerskap För tredje året i rad arrangeras Championship, årets förare på Go-Kart Orihuela Costa. Datum: söndag 28 december 2014 Plats: Go Karts Orihuela Costa Tid: 10.30 Telefon 965 32 80 69


7

Julkonserter i Torrevieja

Torrevieja Julkrubba

För er som inte sett julkrubban i Torrevieja rekommenderas ett besök på stora torget.

21 decemberkonsert med Los Salineros på teatern klockan 19.00. Inträde 3 euro.

21 december klockan 19.30 blir det julkonsert på engelska på Palacio de la Musica med Coral Juventil, biljettpriset är 5 euro. 27 december klockan 19.00. Grupo Cantos Colorus ger konsert på Palacio de Musica. Gratis inträde med inbjudan som fås i teaterkiosken. 28 december ges barngala ”El arbol de navidad” på Virgen del Carmen. Fritt inträde med inbjudan. Tiden är 18.00. 6 Januari ges Nyårs och Los Reyeskonsert på Auditoriet i Torrevieja klockan 19.00 med Sinfonica de Torrevieja. Priser mellan 8—32 euro.

NYÅR! Firas som vanligt på Niki Beach. Supé 59.95


NYHETER

8

Efterfrågan från svenskar som vill köpa bostad i Spanien är enormt stark, uppger Fastighetsbyrån. Den spanska bostadsmarknaden har stabiliserats och de stora rasen är över. Ny statistik visar att prisnedgången i Spanien är bruten. Siffror från INE visar att de spanska bostadspriserna i genomsnitt steg med 0,2 % under tredje kvartalet jämfört med kvartal 2 2014.

Bland de utländska köparna är skandinaverna näst största gruppen efter britterna. Under 2014 beräknas svenska köp i Spanien ha ökat med hela 33,3 procent. Under tredje kvartalet 2014 stod utlänningar för 13 procent av alla bostadsköp i Spanien. Vi har länge sett att drygt två tredjedelar av våra svenska kunder väljer begagnat framför nyproduktion och nu har också totalmarknaden nått denna fördelning. Förklaringen ligger såklart i att antalet byggstarter sjunkit dramatiskt under flera år, men också att prisanpassningen på begagnat många gånger skett snabbare, säger Daniel Nilsson, regionchef på Fastighetsbyrån utland. Det som ökat mest är begagnatmarknaden och nu utgör 2/3 delar av bostadsmarknaden. Ser man det till områden ör det kustnära bostäder som ökat mest.

Klart är att de stora prisrasen har upphört i Spanien. Enligt färsk bostadsstatistik från INE, har bostadspriserna i planat ut på en jämn nivå sedan 2013. På Mallorca och Madrid, har bostadspriserna gått upp mest.

Nu satsar Fastighetsbyrån på att öppna fler kontor i Spanien för att möta den svenska efterfrågan, man satsar också på Portugal där de har öppnat sitt första kontor, i Algarve. 2015 planerar man även att öppna ett kontor i Lissabon. 2014 Barcelona/Costa Brava Costa Blanca Costa del Sol Gran Canaria/Teneriffa Mallorca

3 kvartalet 0,3 % 0,4 % 0,3 % -1,1 % 2,1 %

Monicha Blomberg

12 mån 1,1 % 0,9 % 0,0 % -0,6 % 0,5 %


9


NOTISER

HOSPITAL QUIRON GÅR UT TILL UTLÄNDSK PRESS TORREVIEJA Hospital Quirón höll den 10 december ett möte för all utländsk press på Costa Blanca och Costa Calida. Syftet med mötet var att de utlänningar som bor i området ska få kännedom om sjukhuset och dess service. Sjukhuset har mer än 20 medicinska specialiteter. De sa även att de skulle fortsätta hålla den utländska pressen informerad.

50 KILO MAT PER BANKKUND TORREVIEJA Caja Rual Central har beslutat att ge torrvaror till Alimentos Solidarios i Torrevieja nu i juletid. Banken kommer att ge 50 kilo torrvaror för varje kund som har lönekonto eller sin pension på banken. Projektet drivs även i andra kommuner.

SVENSK KVINNA OMKOMMEN I TRAFIKOLYCKA SPANIEN En 60-årig kvinna från södra Sverige har omkommit i en trafikolycka söder om staden Tarragona. Kvinnan färdades i en husbil, när vinden tog tag i den, och den störtade ned för en slänt på cirka 10 meter. Kvinnan avled av skadorna hon fått på sjukhus. Mannen som körde ska endast ha fått lindrigare skador.

POLIS JAGAR POLIS TORREVIEJA En chef vid Guardia Civil i Torrevieja anklagas, misstänks vara inblandad i drogaffärer Utredningen har orsakat kaos i en av de största Guardia Civil stationerna i provinsen, Torrevieja nästan 100.000 invånare (på sommaren upp till 600.000) och staden är utan Policia Nacional, skriver el Mundo. Flera gripanden utesluts inte. Samma Guardia Civil chef anklagas även för överträdelse mot besöksförbud på sin förra flickvän.

10

SPANIENS VÄRSTA FÖRARE SPANIEN En rapport från kelisto.es har mätt standarden på förare över hela landet. Rapporten visar att de sämsta bilförarna - det vill säga de förare som ofta bryter mot hastighetsgränserna, beter sig hänsynslöst mot fotgängare och allmänt kör oregelbundet - finns i Barcelona. På andra plats kommer Madrid, följt av Valencia. De bästa förarna befinner sig i Santa Cruz de Tenerife, Almeria och Caceres. Undersökningen behandlade data från 50 provinsiella huvudstäder och det ingår en rad aspekter som påverkar resultatet, befolkningstäthet, trafiktäthet och genomsnittliga väderförhållanden såsom regn.

FICK ÅSNA I TRÄDGÅRDEN ALMORADI En försummad åsna med hovarna svårt deformerade har räddats av Easy Horse Care Rescue Centre som nu driver på för åtal av ägaren. Åsnan var undernärd samt delvis lamslagen av sina gravt missbildade hovar, som hade orsakats av år av försummelse. Åsnan flydde från sin inhägnad och hamnade i trädgården hos en ung kvinna. Kvinnan tillkallade Rescue centret.

WORKSHOPS GÖR KUSTEN GRÖNARE ORIHUELA COSTA Personer som deltagit i en workshop på Orihuela Costa har förbättrat sex områden i zonen och projektet blev en succé. Workshopen kommer nu att fortsätta med att konstruera nya cykelvägar längst kusten. De 33 eleverna har deltagit i en anställnings workshop med titeln Costa Verde och har det senaste året tagit hand om sex grönområden.

Deltagarna har också konstruerat gångvägar kantade av stockar, byggt trä pergolas och ersatt gatumöbler såsom bänkar och staket. De har även byggt två petanca banor.


11

NOTISER


BLADET TAR PULSEN PÅ

12

Vi tar pulsen på Solveig Westerholm

Hon möter upp mig utanför området där hon bor, nästan vid kanten av havet. Man får en känsla att man är på väg in i ett andligt rum, ett kloster på något vis. En andlig känsla smyger sig på mig, om det är kvinnan i mitt sällskaps närvaro eller om det är den vackra parken vi promenerar igenom för att komma fram till hennes hus, det vet jag inte. Kanske båda sakerna påverkar mig. Vem är du? -Jag är Solveig, men vem är jag? De börjar jag ibland också att undra över. Det är ju inte så enkelt. Varje dag börjar jag tänka till och innerst inne så har jag kommit på att jag är nog en enastående person. Solveig skrattar, hon har lätt för att göra det och innan mötet med henne är över så har vi skrattat mycket tillsammans. Solveig Westerholm är en intressant kvinna, sett ur flera perspektiv. Hon är massör, hon arbetar med healing och hon är konstnär. Tre spännande sidor som tillsammans kan bli en fantastisk kombination.

Solveig med en av sina tavlor på balkongen, här kon hon också njuta av fåglarna


13

BLADET TAR PULSEN PÅ

Trädgården där Solveig finner en del av sin ro, ett stenkast från havet.

Hon är en känslig person med en stark själ. Kan gå ut på sin balkong, bara blunda och höra hur koltrasten sjunger och i nästa ögonblick släpper hon ut sin energi på duken som alltid står på hennes staffli. Hon har gjort klart med Sverige, hon lever numera i Spanien och känner ingen som helt lust att återvända hem igen. Hennes liv är här och nu och så vill hon att det skall vara. Det är tyst omkring Solveig, en visa för hennes själ. När hennes klienter kommer för att få massage så påverkar både hennes lugn och miljön i området där hon bor även dem. De kan slappna av och ta till sig det Solveig kommer att förmedla.

Hennes resa ner till Spanien började för 11 år sedan. Hon kom direkt ner till Torrevieja med sin massagebänk. Visste ingenting om Spanien, kunde inte ett ord spanska. Hon hade bara bestämt sig för att lämna Sverige, ville ha en förändring av sitt liv för att kunna må bättre. Fastnade för den lilla staden vid havet och kände med det samma att detta var platsen i hennes framtida liv. Solveig sökte ro i själen och detta fick hon av olika anledningar inte i Sverige. Hon är född i Ekenäs i Finland. Ett så kallat krigsbarn som kom till Stockholm med en adresslapp runt halsen 1942. Då var hon 2 år. Reste sedan tillbaka och gick i skolan. När hon var 13 år flyttade hon tillbaka till Sverige igen och har bott där sedan dess. Idag njuter Solveig av sitt liv. -Att ha kommit upp i en ålder där man genomgått olika faser av sitt liv och till slut ”hittat hem” att

få ro i själen, är en ynnest som alla människor borde få uppleva, säger hon och lutar sig tillbaka i stolen ute på balkongen. Hennes styrka sitter som alla förstår i hennes händer och även när det gäller hennes konstnärskap så är det oftast händerna hon använder när hon målar. Fingrarna istället för penslar och färgerna får flöda, hon låter även sin kraft komma fram där. Solveig är inte rädd för att ta i men har ändå en mjuk framtoning mitt i det starka. En kontrasternas kvinna, stark som stål men spröd som en liten blomma.

Går nu och väntar på att få se hennes tavlor ställas ut. Färgstarka, spännande dukar som förmedlar hennes känslor på ett för mig som betraktare mycket spännande sätt. Håll ögonen öppna och skulle du plötsligt få ont i ryggen eller nacken så tar du kontakt med Solveig. Hon kan hjälpa dig att må bättre både i kropp och själ.

Text & Bild Bernt Järnepalm bernt@skandinaviska-bladet.com


14

UTSTÄLLNING PÅ THINK PINK Calle Fuenstanta 28, Torrevieja ÖPPET: Tis– lö 12-15 och 19-23 Söndagar 12-16

QUAD BANA Kan man numera hitta hos Go-Karts, Orihuela Costa, ligger längst N-332 mellan Punta Prima och Horizonte rondellen. De arrangerar även utflykter med Quads


15


16

NYHETER

eller spanjor vs djurrättsaktivister ”Häst nära döden dras ut från Villa Salada du kan fortfarande se remmen runt bröstet på hästen. Sen när någon såg dem, dras hästen tillbaka till gården. Vänligen dela med alla så att vi kan stoppa detta. Polisen är nu involverade men vi kan fortfarande inte få tillgång till hästen då den är på privat egendom.”

Den bilde

Dessa rader tillsammans med 5 hemska bilder på en döende häst, startade den åttonde december en häxjakt på facebook. Det hela utmynnade i en hemlig grupp där folk spekulerade och anklagade helt vilt. Tyvärr har det förkommit en massa sakfel i gruppen av människor som inte vet något om hästar, personliga påhopp, anonyma mail… Alla som sett det på facebook blev nog lika chockade inklusive mig, så jag börjar höra mig för, kontakta personer som delat och naturligtvis Villa Salada där Chiquitin bodde. Det kommer fram två historier, som helt skiljer sig från varandra, vems sida ni står på eller hur ni tänker är helt upp till er själva, det är inget jag ska försöka påverka med de två historierna. Däremot ska jag berätta en annan historia, man kan se det som ett förband till den stora orkestern. Jag hade tidigare ett stall i Campoamor, det var innan de skulle bredda N-332 i och med breddningen fick det lov att rivas. Vi köpte en hel del hästar från Carlos i Balsicas, en av de största djurvänner jag träffat. En gång fick vi ett vackert föl på köpet som hoppade och lekte hela sommaren.

När vi en morgon kommer in i stallet står fölet helt still med uppsvällda ben och huden hade börjat spricka. Veterinär tillkallas och det vackra fölet får injektioner och annan behandling. Dagen efter var det ännu värre och jag tog beslutet att han skulle till djursjukhuset i Murcia. Ringer till Carlos för att få hjälp med transporten, och på spanskt maner svarar han mig lite senare. Medan jag väntar blir jag allt oroligare att Carlos


17

n här bilden tog den 17-åriga flickan, den infällda en visar området dit de tog Chiquitin

NYHETER

Vad vill jag då säga med detta ”förband”, när du läser dessa två historier måste du tänka på att den spanska kulturen är så helt olik vår, det som är djurplågeri för den ena är kanske inte det för den andra. Sanningshalten i dessa två storisar får stå för berättaren själv. Dock handlar båda två om hästen Chiquitin som blev 32 år. Djurrättsaktivisternas story

Chiquitin var sjuk, han släpades med en traktor från stallet till området du kan se på bilden. Händelsen ska ha bevittnats av ett fåtal personer. En av personerna, samma som senare gjorde en polisanmälan tog fotona. Personen i fråga såg sedan hur hästen släpas tillbaka, fortfarande levande. Naturligtvis försöker jag få till ett samtal med personen som lagt ut detta, framåt kvällen får jag ett meddelande på facebook, där hon lovar att ringa upp nästa dag. Nästkommande dag på förmiddagen blir jag upp ringd av Susan Weeding, ordförande på Easy Horse Care Rescue som säger att det är hon som ska prata med mig om det inträffade. inte ska hinna i tid, det vackra fölet blir allt sämre. Ringer hysteriskt upp igen, - Ta det lugnt kanske bättre han dör hemma så kastar vi honom bara på dyngstacken!!!!! Om, Carlos hann, ja, men det vackra fölet avled tio dagar senare på djursjukhuset, utan att någon kunnat lista ut vad han led av. Det var då jag fick höra, - Vad var det jag sa, nu är fölet dött och du fattigare.

Eftersom Susan är upptagen i föreningens välgörenhetsbutik i La Zenia, tar jag mig dit. Susan, berättar samma historia som ovan. Jag frågar henne om hon sett att hästen levde vid tillfället, med tanke på de stela frambenen. Det bedyrade hon att han gjorde, hon hade själv anlänt till Villa Salada samtidigt som Policia Local. Fortsättning på nästa sida


NYHETER

18

Fortsättning från föregående sida

eller spanjor vs djurrättsaktivister Först hade de inte hittat Chiquitin, men efter letande hade de hittat honom gömd bakom stallet. Polisen ska då ha kallat på en veterinär som omedelbart beordrade avlivning av Chiquitin. Susan berättar vidare att det inte är den enda hästen på Villa Salada som utsatts för att släpas ut för att dö. På frågan om hur många hästar det rör sig om, får jag svaret att det är ett femtontal på 2 år, - Men det här är första gången vi har bevis, första gången vi kan göra något, men vi har haft ögonen på dem länge. Susan uppmanar alla att anmäla vanvård av djur direkt, - Nu har polisen blivit så mycket bättre, det finns massor av bra konstaplar där ute, säger hon och ler. Jag vill naturligtvis veta mer om dessa femton hästar hon pratar om, Susan bjuder då in mig på ett möte samma kväll, där saken ska tas upp. Tyvärr kommer jag inte på mötet, då hon gett mig fel adress och jag var flera mil därifrån när mötet startade. Susan avslutar med att konstatera att allt fler får upp ögonen för djurhållningen i Spanien och att hon hoppas Chiquitins död ska medföra något gott för hästar i framtiden. Har sedan mailat Susan och frågat om det framkom något nytt på mötet. Det blev Karen som la ut bilderna på facebook som svarade. Att få kontakt med den som varit på plats och tagit fotona, var omöjligt då flickan som är 17 år inte kan uttala sig då det kan förstöra polisutredningen.

Karen ber mig också skriva att de andra femton hästarna det är tal om, är bara ett rykte, inget jag kan skriva ut som en sanning. Hon skriver också att i nuläget är det bara en person som gjort en anmälan, men att ytterligare en person ska vara på väg att göra en, den har hon ännu inte sett.

Villa Saladas story Chiquitin har varit sjuk en längre tid, vi har gett honom smärtstillande. De senaste två-tre dagarna blev han sämre och förlorade ännu mera vikt, mager var han innan. Vi har för vana att ta ut honom varje dag, säger Francisco Escribano, ägare av Villa Salada, - Ibland går han själv, ibland får vi ta ut honom med trucken i en sele, där han hänger i luften, ibland kunde han gå ibland inte.

På söndagen tyckte jag han verkar mycket sämre, så jag ringer vår veterinär som inte kan komma för helgen, men som tycker vi ska få ut honom. På frågan varför detta var så viktigt svarar Francisco, - Han slog sig så i boxen för att han försökte resa sig, han behövde plats. Han visar och förklarar att de tar honom till straxt utanför stallplan (platsen stämmer med bilden), där finns fler hästar i lösdrift. De släpper ned honom och Chiquitin försöker att resa sig. Det ska vara vid det här tillfället fotona tas. De fyra som då är med om transporten beslutar att ta in honom till en typ maskinhall, som ligger 3-4 meter därifrån. Som anledning till att han flyttade in hästen där, uppger Francisco att de som fotade var två mycket unga kvinnor eller barn och allt fler hade börjat samlas så han ville att Chiquitin fick lugn och ro. Hela den här historien verifieras senare av Kim Forde från England, hon har två hästar inhyrda på Villa Salada och var en av de som hjälpte till att ta ut Chiquitin den här dagen. Kim säger också att Chiquitin hade kolik vid tillfället och att det därför var mycket viktigt att få honom ut och röra på sig. Francisco berättar att sedan kom Guardia Civil, de pratade en stund och sen gick de ned till Chiquitin


19

som fortfarande var vid liv. Guardia Civli tillkallade en veterinär från Guardamar, som inte kunde svara på om hästen var sjuk eller bara gammal, polisbefälen beordrade avlivning av hästen. Att Susan Weeding skulle varit på platsen, nekar han till. Chiquitin får sedan ligga kvar i maskinhallen till på tisdagen, för att det var helg och fiesta så en transport gick inte att ordna innan. På kvittot från transporten står det att Chiquitin vägde 410 kilo när han hämtades. Min fråga till Francisco är kanske inte helt oväntad, men varför avlivade du inte honom? Francisco svarar att han är emot att avliva djur att det är mer humant om de får självdö som ute i naturen. Sen berättar han att Chiquitin och en häst vid namn Bandelero båda kom till honom nästan samtidigt och på nästan samma sätt för cirka 14 år sen, övergivna av sina ägare i Villa Saladas stall. Där stod jag med både häst och de räkningar de lämnat efter sig, - Bandolero var i mycket dåligt skick, flera rådde mig att avliva honom, men jag vägrade och titta nu står han i stallet än idag.

Nu inför vi 1/8 annonser på höjden. Se annons till höger!

Kontakt: post@skandinaviska-bladet.com Tel. 688257237

NYHETER

Francisco avslutar med att säga, - Tror du jag tycker det är ok när ni utlänningar avlivar djuren för vad jag kallar småkrämpor, nej det gillar jag inte, men man måste respektera varandras åsikter.

Att låta sin häst somna in smärtfritt och i en trygg miljö är ett ansvar som varje hästägare måste ta. Det är vi skyldiga våra hästar efter all den glädje de gett oss. Men vem kan avgöra när hästägaren ska ta detta beslut. Vem vet vad som är sant och falskt i Chiquitin fallet: fick han smärtstillande, var det dragande efter en traktor eller upplyft med en truck, hade han kolik, var det en längre tids vanvård eller hade han snabbt förlorat vikt, vem var där, gömdes Chiquitin för polisen eller inte (har kontaktat polisen som inte får svara på denna fråga)? Frågetecknen är många och sanningen vet förmodligen bara Francisco, har han berättat den eller inte? Text: Monicha Blomberg Bild: Vittnet och Monicha Blomberg


UTFLYKTER

20

med avstickare till de blånande bergen Med smak för Spanien vill vi - Tom och jag- uppleva olika delar av Spanien. Costa Blanca, den vita kusten och Torrevieja känner vi oss hemma i men Spanien är så mycket mera. Efter de närliggande städerna Alicante, Murcia och Cartagena ville vi gärna vidga vyerna. Cordoba i södra Spanien besökte vi för ett år sedan och de historiska spåren i staden gav mig mersmak att få lära mig mera om Spaniens historia. Bakgrund Resan ordnades av Club Nordico, en förening för nordbor i Torrevieja. Resans mål var Malaga på sydkusten. Utgående från Malaga skulle vi göra bussturer längs kusten men också upp i små pittoreska städer i bergen. Särskilt bergen tyckte jag lät spännande. Dag 1 Mot Malaga

Vi reste med buss från Torrevieja klockan 8.00 på morgonen den 6.10 . Reseledare var Tommy Palmqvist från Club Nordico. Han berättade om Spaniens historia under bussturen. Spanien har nu 17 autonoma regioner. Mest självständiga är Katalonien och Baskien. Baskerna anser sig vara den ursprungliga befolkningen i Spanien. De stod emot den muslimska erövringen. Så småningom slog sig de olika kungadömena samman och de kristna kungarna kunde besegra muslimer i det som kom att kallas återerövringen. Då hade muslimerna styrt Spanien i 800 år. Språk, konst och byggnadssätt har i mycket sitt ursprung från araberna. På 1500- talet gifte sig Isabella I av Castilla de

Mancha med Ferdinand av Aragonien och de styrde tillsammans Spanien. De två mäktigaste kungarikena blev då ett. De regerade från Cordoba, södra Spanien. Där uppvaktades de av Columbus som ville få hjälp att utrusta en expedition till Indien. Det lyckades så småningom. Lite historia om sydkusten Fenicier var först med att erövra områden vid sydkusten, främst för handelsändamål. De kom från Nordafrika. Den äldsta staden vid sydkusten är Cadiz. Sedan kom Sevilla, som hade en viktig hamn vid floden Guadalquivir. Varorna som togs från Sydamerika bland annat silver och guld fraktades hit. Araberna kallade området vid sydkusten för Al Andaluz, därav namnet Andalusien. Huvudstaden i provinsen Andalusien är Malaga. Provinsen har åtta miljoner invånare.

Efter fenicierna kom romarna och styrde i hela 500 år. De kallade området Iberiska halvön. Odlingen var intensiv och fälten brukades av slavar på de stora ägorna. Romerske kejsaren Trajanus var ursprungligen från Andalusien. Den kände filosofen Seneca var från Cordoba. Han blev rådgivare åt kejsare Nero. När romarriket föll samman på 300-talet e. Kr. kom grekerna. Efter dem kom araberna, med bara några års krigföring lyckades de lägga under sig de södra och mellersta delarna av Iberiska halvön. Då styrdes Spanien från kalifatet i Cordoba. Deras regeringstid varade i 800 år. Handel, odling och konsthantverk blomstrade under denna tid.


21

Under Isabella och Ferdinands regeringstid på 1500-talet förföljdes araber och judar. Senare tvingades de att konvertera till kristendomen eller fly ur landet. De konverterade muslimerna kallades morer eller morisker. Många valde att konvertera men att utöva sin religion i hemlighet. Språket arabiska förbjöds också. Många stridigheter med grymheter från båda håll blossade upp. Det berättas att muslimer kastade sig från klipporna hellre än att överge sin tro. De som fördrevs tog sig till Nordafrika. På grund av allt som hänt under århundradena är Spaniens befolkning mycket uppblandad.

Kusten vi åker längs med är backig och bergig. Vi ska stanna för lunch i Almunecar. Hotellet är ett spahotell med en imponerande reception. Vi blir visade till en matsal där vi själva får plocka ihop vår lunch. Det är en stor buffé som bjuds oss. Efter lunchen går vi runt och tittar på de fina bassängerna mitt i en tropisk grönska. Hotellet heter Playa Calida. Vi åker vidare mot Malaga. Vi ska bo på samma hotell i fyra nätter och åka på sightseeing därifrån. Malaga Denna första dag i Malaga gör vi en rundtur i staden. Vi ser strandpromenaden med restauranger, en av dem heter Picasso, Malaga är ju hans födelsestad.

Vi gör ett längre stopp vid Plaza de Toros, tjurfäktningsarenan för att ta foton. Det visar sig att porten är öppen så vi kan smita in och se oss omkring på arenan och åskådarplatserna. Byggnaden är rund till formen liksom alla andra tjurfäktningsarenor i Spanien. Vi kommer att få en förklaring till detta och mycket mera omkring tjurfäktning när vi kommer till Ronda, tjurfäktningens födelseplats. Utanför arenan ser jag en affisch som annonserar om en kommande tjurfäktning. Den ska äga rum i Fuengirola kommande söndag 12 oktober. Vi gör en stadspromenad i Malagas gamla kvarter. Här är det skönt att gå på de bilfria gatorna med restauranger och butiker. Den gamla fästningen Castillo de Gibralfaro ger oss en härlig utsikt över Malagas hamn och de vita villorna som klättrar på kullarna i bakgrunden. Vi fotograferar torn och tinnar, klättrar i stentrappor som gjorts i ordning för nyfikna turistfötter att snabbt röra sig runt i fästningen och kunna se staden övervakas ur olika perspektiv. På gångavstånd finns stadens gamla katedral med en vacker trädgård intill. När vi samlas för lunch har Tom och jag redan upptäckt skylten där det står el Pimpi. Det är en mysig bodega med berömda matadorer avbildade på affischer. Fortsättning nästa sida


22

Fortsättning från föregående sida

med avstickare till de blånande bergen

Jag fäster mig särskilt vid en från 30 maj 1918 med Aranjuez. Han syns bakifrån svängande sin röda mantel över tjuren som ligger dödligt sårad framför honom. Hans jacka har vackra broderier i guld på ryggpartiet och på ärmarna. En oljemålning intill visar en matadors vackra ryggtavla där guldbroderierna riktigt blänker mot matadorens bruna nacke och svarta bredbrättade hatt. Nu väntar en mycket spännande konstupplevelse, eftermiddagen är nämligen vikt åt Pablo Picassomuséet, (Museo Picasso Malaga). Gruppen går in samlad men vi sprider oss snart i det flera våningar stora muséet. I varje rum står vakter och besökarna lyssnar i bärbara telefoner på beskrivningar av konsten och Picassos uttalanden i olika frågor. Här finns inte Guernicatavlan för den finns på La Reina muséet i Madrid. Här finns ett urval av Picassos efterlämnade verk som Christine och Bernard Ruiz- Picasso ärvde och beslöt att visa för världen i Picassos födelsestad, Malaga. Flera målningar av kvinnor var samlade i ett rum. Där vänder Picasso på perspektiven och visar t.ex. ansiktet både i profil och framifrån. I butiken fanns små glastavlor med kvinnobilder inlagda. Vi valde en med motivet " kvinna med armar över huvudet". Jag uppskattade utställningen så mycket att Tom och jag stannade efter de andra och tog oss hem till hotellet på egen hand. Vi hann också med att ströva runt på gågatorna, insupa atmosfären och sätta oss med varsin drink. Dag 3 Vägen västerut mot Ronda På vår resa mot Ronda åker vi längs kusten, Costa del Sol, och gör korta stopp i de kända turistorterna Torremolinos, Fuengirola och Marbella. Här nere bor många svenskar numera fast engelsmännen var de som startade turismen här.

Marbella ser vi en vacker liten fyr byggd på en pir med utsikt över en liten sandstrand. Vi fotar varandra där. Nu styr bussen mot bergen och staden Ronda, målet för dagen. Vi åker på serpentinvägar som följer bergssidorna förbi pinjeskogar, uppåt över trädgränsen. Man ser långt i fjärran och bergen ser kala och öde ut. Staden Ronda ligger på 740 m över havet. När romarna styrde här lät de bygga en bro över floden Tajo för 2000 år sedan. Den ursprungliga bron restaurerades på 1700-talet och fick då namnet Puente Nuevo (nya bron) vilket den kallas än i dag. Det är en hisnande känsla att stå på bron och titta ner 120 m till floden. Nu syns lite vatten i den, och på båda sidor den djupa ravinen. Förr gick det en akvedukt på romerska bron. Mängder av människor strömmar fram och tillbaka över bron. Vi tappar bort varandra i gruppen men återses så småningom. En annan intressant byggnad är Plaza de Toros, tjurfäktningsarenan. Den byggdes på 1700-talet (år 1785). Den var den första i Spanien och blev modell för alla andra arenor. Tjurfäktning är i allra högsta grad levande i södra Spanien. Tidigare bedrevs spel med tjurar och andra djur ute på torgen, men kungen ville få ordning på det hela.


23

Dräkten som matadorerna uppträder i kom till genom kungligt beslut. Ritualen på tjurfäktningsarenan är också fastställd. Tommy, reseledaren, har själv varit på tjurfäktning och talar om detta som ett drama som har ett givet slut, nämligen dödandet av tjuren. Men ibland lyckas tjuren stånga matadoren så dödliga sår uppstår. Så var fallet med en av de mest kända, nämligen Manolete. Utanför tjurfäktningsarenan finns en stor staty av Gayetano Ordonez men en ännu större staty finns av den becksvarta tjuren med framhoven lyft och blicken skärpt, redo att försvara sig. Runt staden med vita hus och vackra balkonger breder odlingar ut sig.

När de klättrade in blev de lite rädda för dem såg rester av skelett och trodde att någon blivit instängd där. De bestämde sig för att hålla grottan hemlig, men det kröp snart fram vad de hade hittat. Stadens ledning beslöt att undersöka området och de förstod vidden av upptäckten. När grottorna öppnade för allmänheten blev de en stor framgång och de fem pojkarna belönades bl a med en skulptur. Två av dem blev guider i grottorna. Många grupper vandrar nu fram i salarna och häpnar över de formationer som bildats sedan tusentals år. Inuti grottorna finns belysning på vissa ställen och besökarvänliga trappor leder besökarna runt. En del av salarna har en höjd på 60 meter och grottan är 7 km lång.

Dag 4 mot Nerja och grottorna Dagens äventyr väntar, det är de berömda grottorma i Nerja, (uttalas Nercha). Det är 50 år sedan som de första grottorna upptäcktes. Fem pojkar klättrade på berget och lekte. Då upptäckte de en spricka i berget.

Efter Nerja åker vi till en liten vacker by med helt vita hus. Byn har fått utmärkelsen som den vackraste byn i Spanien. Den har en morisk historia med mycket vacker mosaik lagd med stenar på de smala gränderna. Alla hus är vitkalkade, ett beslut av ledningen. I många av de små butikerna finns färgglad keramik. Jag köper en liten målad skål, där jag tänker servera oliver i. Här omkring odlas mango och avokado. Byn heter Frigiliana. Fortsättning på nästa sida


UTFLYKT

24

Fortsättning från föregående sida

med avstickare till de blånande bergen

Almeria med en fantastisk borg Fortfarande befinner vi oss på Costa del Sol, nu åker vi mot en större stad. Här finns en enorm Alcazaba, dvs borg eller fästning med utsikt över staden och dess viktiga hamn. Liksom andra hamnstäder i Spanien så erövrades denna också av araber och styrdes av kalifatet i Damaskus, sedan från Cordoba. Under denna tid blomstrade jordbruket för araberna införde många viktiga grödor, som ris, dadlar, fikon, citrusfrukter mm. De byggde också kanaler för bevattning. Almeria var en viktig hamn för morerna fram till 1489 när det katolska kungaparet Ferdinand och Isabella övertog makten. Alcazaba, borgen som är från 1000-talet fick förfalla. Den renoverades först på 1800-talet. Där vi nu kan se vattendammar, vattentrappor, fontäner och trädgårdar fanns förr hundratals hus. Där kunde befolkningen söka skydd under oroliga tider. Almerias ekonomi gick bakåt efter att morerna fördrivits. Det dröjde fram till 1950-talet innan det vände.

Det var till stor del Amerikas förtjänst. Inte så att de gav ekonomisk hjälp utan det var filmindustrin som behövde bra inspelningsplatser. Många westernfilmer spelades in här bla Sergio Leones filmer; För en handfull dollar och Den gode, den onde och den fule med Clint Eastwood. Lawrence av Arabien liksom Cleopatra spelades också in här. Tabernasöknen, som var inspelningsplats, är Europas enda halvöken och passade tydligen väl in i dessa filmer. Sammanlagt har ett hundratal filmer spelats in runt Almeria. En annan amerikan välkänd i Spanien är Hemingway. Hans romaner om inbördeskriget i Spanien har blivit film och gav honom också nobelpriset i litteratur. I Marbella gick Tom och jag ner till den stora båthamnen. Där stötte vi på en bar med namnet la Habana de Hemingway. Hur detta hör ihop med Hemingway är en helt annan historia, väl värd att fördjupa sig i. Dessa fyra dagar var intensiva men gav många inblickar i Spanien av idag och igår.

TEXT & BILD: EVA DAHLQVIST


25


KUSTEN FÖRETAG

26

BLOTTARE GRIPEN

SÖKT ASYL FÖR SEXUELL LÄGGNING

COSTA DEL SOL De senaste sju åren har polisen fått in ett dussintals anmälningar om sexuellt ofredande på Costa del Sol från minderåriga. Nu har en man från Östeuropa, bosatt i Marbella gripits för i första hand tre av anmälningarna. Mannen ska ha blottat sig och onanerat inför barn mellan 8 och 15 år. Mannen ska ha gett vissa medgivanden.

TORREVIEJA En marockansk kvinna bosatt i Torrevieja, har sökt asyl för sin sexuella läggning, hon är homosexuell. Kvinnan som tidigare avtjänat ett fängelsestraff gifte sig med en medintern i Torrevieja den 4 oktober. De försöker nu få utvisningsbeslutet ogiltigförklarat, då de är äkta makar. I Marocko ses homosexualitet som ett brott.

GOGGLE STÄNGER NED SAJT I SPANIEN SPANIEN En ny upphovsrättslag röstades igenom i oktober i Spanien, den nya lagen innebär att spanska medier får betala skatt på varje textrad de har på Google news vare sig de vill eller inte. Lagen ska börja gälla från den 1 januari, men Google talar om att stänga ned den spanska sajten redan från 16 december.

Google news publicerar ”short news” av nyheter från medier och driver stora mängder trafik vidare till mediernas egna sidor. Google news har fått kritik för att bryta mot upphovsrätten.

ORIHUELA COSTA VILL HA AUDITORIUM ORIHUELA COSTA Ännu finns en smula hopp för att få ett auditorium till Orihuela Costa. Kommunen har sökt finansiell hjälp med projektet hos Ecofin, som just nu söker projekt som kräver finansiering på över en miljon euro, som kommer att vara av samhällsnytta.

FRYSTA MOTORVÄGSAVGIFTER SPANIEN Den spanska regeringen har meddelat att motorvägsavgifterna 2015 inte kommer att höjas, det är första gången på fem år.

TORREVIEJA DELAR REKLAM FÖR ORIHUELA COSTA TORREVIEJA/ORIHUELA COSTA Los Verdes har kritiserat Torrevieja kommun, för att de tillåter reklam för Zenia Boulevard på turistkontoret. De menar att detta innebär en stor förlust för de lokala handlarna.

ÄNDRADE BÄST FÖRE PÅ LIVSMEDEL COSTA BLANCA Ett ryskt par och deras dotter har dömts till ett års fängelse för att ha ändra utgångsdatum på livsmedelsprodukter de köpt från Ryssland. Vissa av produkterna var mer än två år efter förbrukningsdatum. De märkte om produkterna och sålde dem vidare till ryska butiker i provinsen.

NYA HÄLSOMINISTERN SPANIEN Spaniens nya hälsominister, är 47-årige Alfonso Alonso Aranegui. Alonso har varit en parlamentarisk talesman i underhuset sedan 2011. Han möter den föga avundsvärda uppgiften att hantera sidoeffekterna av Rajoys kontroversiella hälsopolitik och nedskärningar.


27


TIDSFÖRDRIV

VISSTE DU…

28

att du kan få bladet direkt på din mail, beställ på www.skandinaviska -bladet.com att du kan skicka in dagens bild, de tre bilder var månad som får flest gillamarkeringar på fb kommer att få priser. Månadens pris meddelas i första numret var månad att du kan få din bild på omslaget, att vi blir glada för både ris och ros (även om en ros värmer lite mer…: -) att Bladet är den svenska tidning som kommer ut med flest nummer per år i Spanien


29

C/ Diana 7-8 C.C Torremarina,Torrevieja


30


31


32

63 22 14  
63 22 14  
Advertisement