Page 1

Skandinaviska

1

28 mars 6-14 Utkommer var 14:de dag

Smaker fr책n Cartagena

...sid 16


2

Ricokebap.jimdo.com


3

EXTRAPRIS/TILBUD

Sejfilé Torskfilé Dagens serveras klockan 13.00—17.00

C/La Loma 37-39 Torrevieja www.gallerian.es


4

NOTISER


5

VÅR Vår, visst är det härligt, och just som vi alla sitter och njuter av solen på terrasser och caféer, kommer jag med mitt tjat… och förstör den vår-ro som ni njuter av nu… dags att tala om de fattiga igen… En färsk analys från OECD visar att gapet mellan fattiga och rika ökar, av OECD länderna mest i Spanien. Tio procent av Spaniens befolkning uppges vara fattiga, deras inkomster sjönk med 14 procent under åren 2007 till 2010. I andra länder som Grekland, Irland, Mexiko och Estland föll inkomsterna fem procent. Det offentliga i Spanien är inte inriktade på att hjälpa de mest drabbade av krisen visar rapporten från OECD. Några som däremot är inriktade på att hjälpa de fattiga är Caridad, den 7 april hålls det auktion i Gallerian, där hela behållningen går till de drabbade, se annonsen på sidan 18, kom och stödköp… ge bort prylar innan, så de har mycket att sälja… och därmed mycket pengar för att hjälpa de drabbade. Nog med tjat! Nu kan vi återgå till att njuta av solen, men glöm inte att solen tar mer än man tror den här tiden på året, så skydda er med en solkräm. Njuta kan man göra på flera sätt, boxning blir det i stan den 4 april, se reportage på sidan 30. Mikael Rösten & Co spelar Jazz var lördag, mer info hittar ni på ”Var ni där, eller ska ni dit?”, sidan där ni kan hitta evenemangstips, evenemang som varit och ni missat, men inte helt med tur kan ni hitta en bild i Bladet. Bosko på Skandinaviskt smide njuter av att han öppnat filial i Altea, sidan 26. På sidan 10 njuter Daniel av sitt arbete med täta kundkontakter. Själv har jag njutit av en dagstripp till Cartagena, som ordnades av den duktiga guiden Gerd och reseledaren Hans, på mittuppslaget berättar jag om denna.

Avslutar med att jag hoppas ni tar med er Bladet ut och njuter av tillsammans med solen! Monicha

Kontakt: 698 779 822

post@skandinaviska -bladet com www.skandinaviska -bladet.com ISSN 2001-4058 –SE


6

Var du där, eller ska du MINIMÄSSA Den 21 och 22 mars var det dags för den årliga ”minimässan” hos Danish Design, här bjöds på modevisning, mat… och sist men inte minst tillfälle att träffas och umgås, inte bara med varandra, utan även med de lokala företagarna. Vi på Bladet tackar Michel från Danish Design och Kjetil från Magasinet för ett par härliga dagar!

JAZZ & GRILLAT Jazz och grillning varje lördag på Cafeteria/Bar ”La Tortuga” i Los Balcones. Det är ”Pablo Mercader trio” som bjuder på jazz ute på terrassen varje lördag mellan klockan ett och fyra. För de som inte vill ha något grillat rekommenderas att ta något att dricka samtidigt som man njuter av jazzen och solen på terrassen. Pablo Mercado Trio består av Timo Lehtonen från Finland som spelar bas, Mikael Rösten ser vi som vanligt spela trummor och Pablo Mercader gitarr. Trion hälsar alla välkomna till en skön lördag. För att komma dit kör du förbi sjukhuset samt macken och efter några rondeller så ser du Mercadona till vänster och mitt emot deras parkering ligger cafeteria/bar ”La Tortuga”, ingång från gatan precis bredvid infarten till Mercadonas parkering.


7

dit?

HETA TIPSET!

BOKA Den 26 april för under hållning på Svensken vid Havet, mer info kommer...

MAGDANS Lördagen den 5 april klockan 21.30 blir det magdans på Virgen del Carmen. Priset är 12 euro och kan köpas i teaterkiosken tisdag till fredag 11.00-13.00 samt två timmar innan på plats

RUTA DE LA TAPA NY design och nytt upplägg för årets första Ruta de la Tapa. Tapa del la Casa 2 euro och Tapa Gourmet 2,50 euro 3 till 6 och 10 till 13 april 2014, går den 10;de rundan av stapeln. Tiderna är 12.00-16.30 och 19.30 till 23.00.


8

NOTISER

Spanska solkusten – maritim haschkorridor Spansk tull har bordat ett fartyg 30 sjömil utanför Malaga där de la beslag på 12 ton hasch, och det är inte första gången, sedan juni 2013 har den spanska tullen beslagtagit 75 ton cannabis på elva fartyg.

Spanska solkusten – maritim haschkorridor, kallar Drugsnews det. Tillslaget var ett samarbete mellan polis och tull från Spanien, Frankrike och Italien. Tullen misstänker att fartyget tjänat som moderskepp och att haschet kommit till kusten efter att det lastats över i mindre och snabbare båtar. Vid tillslaget greps åtta besättningsmän, alla från Syrien. Fartyget bär bekvämlighetsflagg från Sierra Leone. Iberiska halvön har länge varit den främsta inkörsporten för cannabis till Europa.


9

NOTISER

Skatteöverenskommelse Väntad storm av gränsen Vid gränsen mellan Marocko och Melilla och Spanien Sverige Ceuta är läget fortfarande spänt, efter att gränsFlera länder har kommit fram till en överenskommelse, de ska utbyta skatteinformation automatiskt.

bevakningen den 6 februari sköt gummikulor mot flyktingar i vattnet utanför Ceuta. 15 av de illegala invandrarna omkom.

Bland de länder som nått överenskommelsen finns Sverige och Spanien.

Den Spanska regeringen uppskattar att det i nuläget finns omkring 75 000 människor i Nordafrika som väntar att ta sig över gränserna.

Metoden är enligt amerikansk modell och känd under namnet Fatca, metoden har används i USA sedan 2010. Syftet med metoden är att förhindra skatteflykt. Det nya regelverket innebär att banker och andra kommer vara skyldiga att upplysa om kontoinnehavaren och dess tillgångar.

Statssekreteraren Francisco Martínez, uppger i spansk media att gränserna till de två enklaverna måste förstärkas, innan illegala invandrare stormar gränsen.


10

KUSTEN-FÖRETAG

Torrevieja Consult slog upp portarna för 18 år sedan av Helena Falk. Helena är det många av oss som kommer ihåg för hennes tid på det svenska konsulatet, där hon både arbetat som vice sekreterare och så småningom som konsul under åren 2000 – 2004. För några år sedan bestämde sig Helena för att det började bli dags att trappa ned, barnen fick ta över företaget 2008. Numera är det Daniel Pacheco Falk som är förgrundsfiguren i företaget, systern är en, för tillfället ”sleeping partner”.

För 130 euro per år kan man teckna serviceavtal med Torrevieja Consult, priset gäller för två personer, då får man hjälp med allt, skatterådgivning, skatterepresentation, råd och tips vad gäller allt som rör dina papper och din bostad, och all rådgivning är fri under året, har man sedan en eller tre bostäder, spelar det ingen roll, det ingår. Inte bara detta får man hjälp med, hjälp med autogiro, försäkringar, bygg, försäljning, testamenten, bouppteckningar, ja, listan kan göras lång.

Helena jobbar kvar och säger till Bladet, - Det börjar bli dags för en ny geHelena och Daniel utanför Torrevieja Consults lokaler neration att ta över familjeföretaget, Eller som Daniel säger, - För oss är det viktigt att och Daniel har vid det här laget full koll på alla detaljer, men ännu några år kommer kunderna att följa kundernas behov, här är vi som en stor familj, några kommer in bara för att byta några ord, få se mig som en bakgrundsfigur. en del av jobbet jag verkligen gillar, en nära kundKunderna har det hunnit bli ganska många av unkontakt är viktigt för mig. der årens lopp. För Daniel är det viktigt att ge den bästa service Att kundlistan vuxit sig stark under åren, har nog till sina kunder, - Det gäller att hänga med på alla både att göra med den familjära stämning som nya saker och regler, och förnya sig, avslutar Daråder på kontoret och det faktum att priserna för niel. servicekunder ligger riktigt bra. Text: Monicha Blomberg


11


12

NOTISER

En 50 åring och en 34 åring hemmahörande i Alicante av Kinesiskt ursprung har gripits av Guardia Civil. De två ska ha förfalskat över 300 elfordon, däribland de nya populära el-cyklarna. Förfalskningen ska ha gått till så att de köpte in billigare eldrivna fordon från Kina, för att sedan lacka om dem och förse dem med falska varumärkesetiketter, för att på så vis tjäna sig en hacka.

Det hela uppdagades när en officiell distributör av cyklarna klagade hos Guardia Civil. Totalt rör det sig om 358 eldrivna fordon, till ett värde på över 1 miljon euro. 23 återförsäljare i hela Spanien ska ha haft fordonen för försäljning. Företaget ska ha uppgett att de tecknat ett exklusivt avtal för att få sälja el-cyklarna och motorcyklar, ett avtal som var skrivet hemma i skrubben.


13

NOTISER

60 företag sysslade med falska gasinspektioner Falska gaskontrollanter har lurat omkring 2 000 personer i Spanien, de flesta som blivit lurade är utländska pensionärer och handikappade, uppger Policia Nacional i ett pressmeddelande. När de falska gasinspektörerna dykt upp har de begärt upp till 400 euro, för det onödiga arbete de utfört. Har de inte blivit insläppta för att göra den enligt dem obligatoriska översynen, har de hotat med höga böter. De falska gasinspektörerna har jobbat i nätverk, där omkring 60 företag varit inblandade. Polisen gjorde i mitten av mars tillslag mot åtta regioner, däribland på Costa Blanca och Costa del Sol. De 60 företagen ska ha haft en skuld på nära fyra miljoner euro till social seguridad. Men själva verkade ”gaskontrollanterna” leva ett gott liv, polisen spärrade nära 230 bankkonton och beslagtog 10 terrängbilar.


14


15


16

RESA

Text: Monicha Blomberg

Vi flyger och far, kors och tvärs, lägger länder och kontinenter under våra fötter, vi pendlar mellan Norden och vårt nya hemland Spanien. Så dyker frågan upp, har du varit i Cartagena, Murcia? Nej! Men kanske i norra Spanien? Ja, då finns det fler som rest och upplevt! Vi åker till Rioja för att prova vin! Är verkligen gräset grönare på andra sidan? Nu måste jag svara nej på den frågan, efter min dagstripp med Gerd och Hans på Far & Flyg! Trippen startar från Torrevieja i precis lagom tid för att hinna med att jäkta lite på morgonen, lämna i skolan och hinna med bussen. Det första som slår mig är att man upplever allt så annorlunda på en buss, vägen mellan Torrevieja och La Zenia, där vi skulle stanna och plocka upp fler glada resenärer, var som ny för mig, såg saker jag aldrig sett eller såg det med nya ögon. Smaker från Cartagena, var namnet på trippen. Men vad kan då Cartagena ha att bjuda på, massor! Jag ska inte gå in på några detaljer, det sparar jag till vår duktiga guide Gerd att göra när det blir er tur att göra trippen. Gerd har en förmåga att berätta om de ställen vi besökte och däremellan om Spaniens historia på ett på ett sätt som gör att även om man inte är intresserad av någon del lyssnar man fascinerat. Vår första anhalt var ett besök på bodegan och vinodlingen Serrano 14 kilometer från Cartagena. En liten familjedriven bodega på 13 hektar, där man gör ett vin kallat ”Campo de Cartagena”. När vi 50 ”vinprovare” stigit av bussen fick vi börja med att titta på vinrankorna innan det var dags för välkomstdrinken Espumo Galtea Blanco Brut Nature, eller helt enkelt Cava som den inte får kallas, detta namn tillhör distriktet Cava precis som

Champagne tillhör distriktet Champagne, för er som är mer insatta i vinets mysterier än mig, kanske namnet rent av säger något. För mig var det bara gott! Därefter blev vi vallade runt bodegan för att titta på tillverkningen, nu måste väl erkännas att vin inte är mitt största intresse, men inom fem minuter var vintillverkning det, mest finurligt tyckte jag var hur man fick i Cavakorken i det som inte får kallas Cava. Efter vallning var det dags att prova viner, röda, vita, söta, torra… ja snåla kan man inte kalla dem.


17

RESA

Över till höger Bodegan, till vänster likörfabriken. Under varje ”Cavakork” sätts på manuellt, 5 personer klarar 200 korkar på en timme.

Dags att dra vidare till nästa anhalt, likörfabriken där den anrika licor 43 tillverkas, också detta i utkanten av Cartagena. I bussen slår mig nästa tanke, det känns nästan som att vara på chartersemester, Spaniens vackra landskap utanför bussfönstret. Gerd har tidigare berättat att Murciaregionen kallas för Spaniens köksträdgård, och alla de nordbor på bussen som med bodegans hjälp nu är mer pratglada. Nu måste jag väl passa på att säga att ingen var ”för” pratglad, hela gänget var som handplockade för resan, får senare reda på att många är stammisar hos Gerd och Hans, och åkt tillsammans flera gånger, och jag förstår varför de återkommer gång på gång. Wow, vilken kontrast, den hypermoderna likörfabriken mot den lilla bodegan. Hela fabriken är byggd på returmaterial som Fortsättning nästa sida


18

RESA

Fortsättning från föregående sida målats i regnbågens alla färger, baren dit vi lotsas först är vit, modern och inbjudande. Här blir vi hälsade välkomna med en ”miniöl”, gjord av licor 43, bara den värd en resa till Cartagena.

Ja, vad dessa resor kan göra, jag gillar normalt mer de äldre anrika byggnaderna än de nya moderna, den gamla bodegan andades historia och jag blir förälskad i en modern fabrik i regnbågens färger, undrar vad det var i den likören? Trots att vi under hela dagen blivit bjudna på tilltugg är vi nu alla hungriga, så resan går vidare till nästa anhalt som är La Cartuja som ligger i La Union, stället där det finns, hästar, mat, flamenco och fest. Här blir vi bjudna på dagens tredje välkomstdrink, den här gången i form av Sangria och som tilltugg Jamon Serrano. Under tiden vi dricker och tuggar får vi titta på stallets hästar, de har tagit ut lite olika raser för beskådande däribland, Pura Raza Española och Potruges, den delen av resan jag var minst imponerad på, kanske för att jag är ”hästtjej” sedan urminnes tider (ja så gammal är jag), och redan kunde detta som ett rinnande vatten. De andra i gruppen tyckte däremot att det var ett spännande, roligt och lärorikt inslag. Som jag just nämnde har jag lång erfarenhet av hästar, har provat och dansat den spanska hästrasen, så nästa inslag imponerade stort på mig, en vacker hingst dansar flamenco med en man, vilken precision, vilket arbete! ( se omslagsbilden) Nu blir det mat, som Gerd förklarade för oss, - Egentligen skulle maten varit före hästuppvisningen, men nu blev det ett missförstånd och de har redan plockat fram hästarna.

Smakprov av ”miniölen”

På området finns inte bara fabriken, som vi fick den stora glädjen att besöka, utan även ett litet museum. Efter fabriks- och museibesök är det dags för shopping av likörer och glas samt avskedsdrink, naturligtvis gjord på den goda likören. Jag måste säga att det inte var utan en gnutta av vemod jag lämnade fabriken och baren, misstolka mig inte nu, det var inte för likören trots att jag absolut är mer en likör- än vinfan, nej det var i mina ögon bara så fint.

Uppdukat till en sen lunch


19

RESA Således blev det en ganska sen lunch, något som jag tror vi alla var rörande överens om att det inte gjorde något efter den uppvisningen. Vi bjöds på Ensalada Murciana, olika typer av chorizos, paella, Pan de Calatrava, dryck, och som avslutning kaffe asiatico, kort sagt smaker från trakten. Efter maten var det dags för gruppfotografering innan bussen åkte tillbaka mot La Zenia och Torrevieja. Under resan berättade Gerd på sitt medryckande vis om de ställen vi passerade, hon berättade så pass bra att det blev som en saga och jag somnade på sätet. Därmed blev det snipp, snapp, snut, så var sagan slut! Men med mina busstripper är det absolut inte slut! Monicha

Hela ”smakgänget” innan hemfärden


20

NOTISER

Väldens största vinproducent är Spanien Nya siffror från spanska jordbruksmyndigheten visar att vinproduktionen i Spanien var på över 5 miljarder liter i fjol. Det är över 40 procent mer än föregående år och gör Spanien till världens största vinproducent framför Italien och Frankrike.


21

NOTISER

Spanska flygplatsmyndigheten Aena har helt uteslutit att återuppta den gamla terminalen på AlicanteElche flygplats för passagerare eller godstrafik, men har uppgett ett intresse för att studera kommersiella projekt "som är fasta och livskraftiga". Eftersom den nya terminalbyggnaden kan ta hand om både nuvarande och framtida uppskattningar av flygtrafiken, det finns ingen lönsamhet i att återanvända den gamla terminalbyggnaden, eftersom detta skulle duplicera drift, underhåll och personalkostnader.

Förslag för att omvandla byggnaden till ett köpcentrum uppdagades i början av förra året, nu med detta meddelande, skulle det kunna bana väg för omvandling till en detaljhandel.

Abonnera på Bladet Ni vet väl att ni nu kan få Bladet direkt in på er mail! Det är naturligtvis helt gratis. Skriv bara ett mail till post@skandinaviska-bladet. com och uppge vart den ska skickas. Tidningen kommer att skickas ut i PDF, samma dag som den ges ut.


22

KUSTEN-FÖRETAG

Onocor Ronny Norström Hur länge har du bott på kusten? - 6 år nu Vad är det bästa med ditt jobb? - Livstilen här nere gör att man trivs med sitt jobb

Skandinavisk Smide Bosko Basa Hur länge har du bott på kusten? - 14 år Vad är det bästa med ditt jobb?

Vad är det sämsta med ditt jobb?

- Att möta nya människor och kunna lösa deras problem, man sitter inte bara i telefon och ser inget.

- Svårt att planera, man måste var tillgänglig 24/7

Vad är det sämsta med ditt jobb?

Om du fick välja och byta yrke med någon av de andra tre, vilken väljer du då?

- Stressen, ofta ska man vara på 3 ställen samtidigt, man är hos en kund och då vill även grannen ha hjälp, vilket är positivt, egentligen ett bra sämsta.

(Ingen beskrivning har getts, de har bara fått se annonsen)

- Skandinavisk Smide Varför detta val? - Då skulle jag få utlopp för min konstnärliga sida

Om du fick välja och byta yrke med någon av de andra tre, vilken väljer du då? (Ingen beskrivning har getts, de har bara fått se annonsen)

- Jag väljer Nordic Dental Clinic ONOCOR Ronny kommer från databranschen i Sverige, när han köpte sitt hus här på kusten, tänkte han, kanske skulle man bo här heltid och sälja bostäder det skulle vara något som passar mig. Sagt och gjort Ronny startar sitt samarbete med Lars som har 14 års erfarenhet av försäljning av bostader på kusten. Onocor satsar på att kunden ska kunna göra en trygg affär och en bra investering. - De flesta nyförsäljningar kommer genom rekommendationer, från nöjda kunder, säger Ronny. Det kan man också se på att många kunder nu köper både sitt tredje och fjärde objekt, av Onocor. Men lika viktigt som en investering och en trygg affär är att det ska vara en bostad att trivas i, företagets slogan är ”Homes with passion”

Varför detta val? - Det är lättare att byta tänder än fönster SKANDINAVISK SMIDE Att Bosko valde just branschen smide-aluminium var helt självklart, redan som liten har han fått hjälpa till och ”smida” på pappans företag , för att senare utbilda sig i yrket. Alldeles nyligen startade Skandinaviskt Smide upp i Altea, så våra grannar norröver får ta del av Boskos yrkesskicklighet. – Det är viktigt att man får arbetet utfört av yrkesmän, säger Bosko, något man bör tänka på för framtida garantier. Skandinavisk Smide har i huvudsak kunder ifrån Norden, men även andra nationaleteter hittar dit, då underlättar det att Bosko talar 5 språk . För dig som är nyfiken på vad Bosko & Co kan hjälpa dig med är du välkommen in till dem i stora drag är det, Aluminium, Smide, Bygg, Inglasningar...kort sagt handlar det om ditt hus handlar det om Skandinavisk Smide.


23

KUSTEN-FÖRETAG

Svensk Rörservice

Nordic Dental Clinic

Anders Källström

Allan Tekan

Hur länge har du bott på kusten?

Hur länge har du bott på kusten?

- Sen 97, sjutton år

- Sedan 2006

Vad är det bästa med ditt jobb?

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Friheten att vara egen företagare och kunna bestämma sina egna arbetstider.

- Att kunna erbjuda högkvalitativ vård, att kunna ge människor utan tänder, egna fasta implantat. Förmånen att hjälpa människor som har värk.

Vad är det sämsta med ditt jobb? - Det sämsta är nog all byråkrati här i Spanien, det blir en massa onödigt pappersarbete. Om du fick välja och byta yrke med någon av de andra tre, vilken väljer du då? (Ingen beskrivning har getts, de har bara fått se annonsen)

- Nordic Dental Clinic Varför detta val? - Då får man plåga andra, och få betalt för det SVENSK RÖRSERVICE Anders startade Svensk Rörservice direkt när han kom till kusten, men hade ett kort avbrott, då han drev en bar. På Svensk Rörservice får man hjälp med allt som rör VVS och vatten. Vill man ha ett helt renoverat kök eller bad, tar Anders in sin samarbetspartner Alberni som driver Jalomo S.L. - Vi har jobbat som ett team i många år, det är två företag, men det blir nästan som ett, säger Anders. Anders gör bara det han är utbildad till, något annat ger han sig inte på. Vill man ha hela badet omgjort, använder sig Svensk Rörservice av sin partner. Det är inte bara utbildning Anders har, hela 38 år har han arbetat som rörmokare.

Vad är det sämsta med ditt jobb? - Att behöva lugna de personer som sedan tidigare har tandläkarskräck och är nervösa Om du fick välja och byta yrke med någon av de andra tre, vilken väljer du då? (Ingen beskrivning har getts, de har bara fått se annonsen)

- Onocor Varför detta val? - Skulle tro att det är ett roligt och fritt jobb att vara mäklare. NORDIC DENTAL CLINIC Allan har varit tandläkare sedan 1991, efter sin utbildning på Karolinska Institutet. Norden Dental Clinic här på kusten öppnade han 2006. - Jag tycker om att vara ”Up To Date” och arbeta med den senaste utrustningen inom tandvård, säger Allan. Kliniken som ligger i en trevlig hemmiljö, får om ett par veckor en ny 3-D röntgen, en ny högteknologisk utrustning som tar röntgen i 3D perspektiv. Allans specialitet är tandkirurgi och implantat. En trevlig klinik i hemmiljö med personligt mottagande.


24

NOTISER

Nu har beskedet kommit att den nya trafikreformen i Spanien går igenom. En lång rad av nya lagar, ska hjälpa till att nå målet noll dödsolyckor i trafiken. Här är några av nyheterna: Högsta tillåtna hastighet på vissa avsnitt på motorvägarna blir 130 km/h. På 80-90 vägar minskas hastigheten med 10 km/h. Radarvarnare förbjuds, de som finns inbyggda i GPS är fortfarande tillåtna. Kör man med narkotika i kroppen, skärps reglerna. Borta är de dagar man kunde köra med en utländsregistrerad bil, kontrollen kommer skärpas. I bostadsområden kommer det skapas 20 och 30 zoner.

Det kommer bli lättare för Trafikpolisen att spåra förövaren i andra EU länder. Alla under 16 år måste bära hjälm på cykel. Böter för att köra alkoholpåverkad ökar från 500 euro till 1 000 euro. Barn under 135 centimeter behöver bilbarnstol. Vid olyckor som orsakats av djur på vägen, kommer ägaren av djuret hållas ansvarig, såvida det inte kan påvisas att djuret var inhägnat. Tidsfristen för invändningar och frivillig betalning av trafikböter sätts upp från 15 till 20 dagar. Ändringen omfattar totalt 20 punkter och kommer att påverka både bilister och cyklister.


25

NOTISER

C/ Diana 7-8 C.C Torremarina, Torrevieja


26

KUSTEN-FÖRETAG

Skandinavisk Smide, har med sina 12 år i Torrevieja blivit väl känt bland oss nordbor.

Verkstaden i Torrevieja kommer även serva kunderna på den norra delen av kusten.

För något år sedan träffade vi på Bladet Bosko Basa som driver företaget, då hade finanskrisen minskat antalet anställda från åtta till fyra.

I och med starten i Altea gick Bosko in i ett partnerskap med Victor Borisov, som är importör av kyl-och värmeprodukter, så nu erbjuder företaget även A/C och därmed en helt komplett lösning för den som vill bygga om.

En trend som nu Bosko & Co vänt, med gedigen yrkeskunskap och nöjda kunder är nu åter antalet anställda åtta stycken. Företaget har genom åren fått fler och fler förfrågningar från Costa Blanca nord, därför startades det upp en filial i Altea, den sista februari var invigningen. Skandinaviskt smide erbjuder ett komplett utbud av bygg och hantverktjänster för offentliga byggnader, affärslokaler, industrifastigheter och bostäder. Företagets tjänster kännetecknas av rätt kvalitet, ett tydligt miljöansvar och omsorg om deras kunder och medarbetares arbetsmiljö. På verkstaden i Torrevieja, sker tillverkningen av fönster, dörrar, aluminium, smide m.m.

Nu var tiden mogen, och en filial i Altea gör att vi kan ge våra kunder i norr en ännu bättre service, säger Bosko Basa. Naturligtvis ger Skandinavisk smide full garanti på alla sina arbeten och produkter. Bosko & Co hälsar alla välkomna att besöka både de nya och gamla lokalerna. – Kom gärna in och prata lösningar för ditt hem med oss, en offert är alltid gratis, säger Bosko. Text: Monicha Blomberg


27


28


29

NOTISER

La Caixa har utfört en studie som visar att det finns cirka en miljon svartjobb i Spanien. Studien visar också att var tredje spanjor känner någon som arbetar svart. Sju av tio spanjorer skulle ta ett svartjobb. Att risken för att åka fast, skulle vara stor anser inte de tillfrågade, 29 procent uppger att de anser risken för att åka fast är väldigt liten. Av de som jobbar svart, är det 19 procent som gör det på grund av höga avgifter i socialförsäkringen, eller högt skattetryck.

23 procent väljer att ta ett svartjobb, för den högre lönen. Samtidigt visar Eurobarometern för 2013, att bara fem procent av spanjorerna uppger att deras arbetsuppgifter kan beskrivas tillhöra den svarta sektorn, en procent högre än EUs genomsnitt. Att köpa varor eller tjänster utan moms är det åtta procent av spanjorerna som gör, motsvarande siffra är 11 procent i Sverige.


30

NOTISER

Första spanska mästerskapen som hålls i Torrevieja. Den 4 april går 2014 års boxningsgala av stapeln i Torrevieja, matcherna kommer att kunna ses på Cecilio Gallego Sport Palace. Det är det allra första spanska mästerskapet i professionell boxning som någonsin ägt rum i Torrevieja. För oss nordbor är det lite extra roligt, då vi har Norge representerade på olika Emiliano Casal tillsammans med Daniel Plaza från Torrevieja kommun, på den sätt, Torreviejas egen presskonferens som hölls på Danish Design under öppet hus dagarna. Emiliano Casal ska försvara sin titel och Iberiaevent, med Roy Förutom Emilianos match blir det sju andra kamBjörkman i spetsen håller i trådarna. per, med boxare från Spanien, England, Irland och Emiliano själv tränas av Ulf Johansen och även Norge. hans fru är från Norge. Det kommer att bli Det finns mycket förväntan i kampen, då Emiliano en historisk dag ska försvara sin titel. för Torrevieja, Totalt kommer det visas 8 matcher med start borgmästaren klockan 20.30 den 4 april där huvudattraktionen kommer att närnaturligtvis kommer att vara Torreviejas egen vara och det hela Emiliano, biljetter kan man få tag på hos Heidi kommer förevigas Frisör. med både lokal och nationell TVEmiliano kommer ursprungligen från Argentina, och flyttade hit 1999 med sin familj, valet Spanien täckning. beror nog på Emilianos spanska mamma.


31


32

6 2014  
6 2014  
Advertisement