Page 1

Skandinaviska

1

Juli/2 13-54-14 Utkommer var 14:de dag


2

(Ă–vriga Gallerian 10.00 - 15.00)

Dagens serveras klockan 13.00—17.00


3

Visst är det skönt med värmen… Men sommaren kan vara en plåga också - med myggor, glassklet och strandstölder, vilket jag inte har för avsikt att skriva om här, ville bara ta ner er på jorden lite… Solen är stark här och UV strålningen hög. Lätt att bränna sig, bli uttorkad eller få solsting. Men med några enkla knep kan man klara det hela galant. Mer om detta kan ni hitta på sidan 26, även om det inte är någon fördjupning i ämnet, kan det vara bra att friska upp minnet. Det självklara att använda solskyddsfaktor, står inte med i tipsen, faktum är att bränd hud gör ont och är skadligt. Om nu olyckan ändå varit framme och huden har blivit bränd så finns inget bättre än naturell yoghurt att lägga på. Den kyler snabbt och återfuktar på samma gång. Var generös och lägg ett tjockt lager på de ömmande områdena. När vi nu lever så här gott i värmen så vill vi ju unna sig lite extra. Iskalla öl, vin och kanske några drinkar. Barnen får kalla cola. Värmen torkar ut kroppen och alla alkohol- och koffeinhaltiga drycker driver ännu mer vatten ur kroppen. Man riskerar att bli uttorkad vilket inte är en rolig upplevelse. Men det är lätt att undvika! Ta för vana att till varje kopp te, kaffe, Cola och alkohol dricka ett glas vatten.

Simma lugnt och blöt inte ner Bladet! Monicha

Kontakt: Telefon: 698 52 74 76 post@skandinaviska-bladet.com www.skandinaviska-bladet.com ISSN 2001-4058 –SE

C/ Diana 7-8 C.C Torremarina, Torrevieja


4

NOTISER

Los Verdes vill att folket ska säga sitt Los Verdes har lämnat in en anmälan till kommunen på den tomt som stått orörd mittemot Guardia Civil, utmed Calle San Pasqual.

Los Verdes kräver uppskov med oljeprospekteringen i Medelhavet. De menar på att regeringen lyder under multinationella företag, samt att borrningarna kan äventyra överlevnaden för de marina ekosystemen.

Meningen var att Hotellkedjan Husa skulle bygga på tomten, som nu stått i åtta år. Los Verdes menar att tomten är en skamfläck för Torrevieja, trottoarerna utanför det fallfärdiga staketet är under all kritik, dessutom används den som hundtoalett. Trottoarerna är i så dåligt skick att fotgängarna tvingas ut på gatan, med fara för både de som går och bilister. Vidare menar Los Verdes att kommunen bör kräva att exploatören rensar upp och gör iordning trottoarerna på de fyra berörda gatorna: Morriones, San Pascual, Patricio Zammit och Avenida de las Habaneras samt gör något åt det fallfärdiga staketet.

Nyligen gjorde Los Verdes i Torrevieja, en tyst protest, riktad mot de badande på Torreviejas stränder. De har även skickat in motioner, för att få slut på provborrningarna. Därefter vill de genomföra undersökningar och enkäter bland Spaniens befolkning, angående borrningarnas vara eller icke vara.

Jordskalv 4,5 på richterskalan – Costa del Sol Onsdagen den 9 juli inträffade ett skalv på Costa del Sol. Skalvets epicentrum var Granada Arenas del Rey. Skalvet kändes ända till Malaga, där marken skakade på några ställen. Skalvet hade magnitud på 4,5 på richterskalan. Jordbävningen orsakade inga skador, vare sig materiella eller på personer.


5


6

Var du där, eller ska du dit? HÖSTENS UTFLYKTER & RESOR MED CLUB NORDICO

29.10 En utflykt till staden Villena, cuevas, vinprovning...

6.10 – 10.10 Costa del Sol med Malaga. En resa efter kusten via städerna Almeria och Almuñecar….

22.10 En utflykt till Orihuela, en gâng i tiden huvudstad i vâr provins….

24.10 Golf de Lux – äventyrsgolf. Ett golfspel med bara putting som kan spelas av alla…

10.11 – 14.11 gâr färden via Jaén mot Córdoba och Sevilla. I Jaén besöker vi bl a de arabiska baden…. Tillägg: 13.11, Dagsutflykt till…

10.12 En annorlunda dagsutflykt till staden Elche, känd för sin ”La Dama”, palmer, skor…

Den 29 september är det temakväll på Club Nordico, då berättas det mer om resorna. Eller titta på http://www.clubnordico.com/


7

HETA TIPSET! Kool and The Gang Kommer till Torrevieja och Eras de la Sal den 20 augusti. Biljettpriset ligger på mellan 40 och 95 euro och kan köpas i teaterkiosken eller på ticketmaster.es

QUAD BANA

Kan man numera hitta hos Go-Karts, Orihuela Costa, ligger längst N-332 mellan Punta Prima och Horizonte rondellen. De arrangerar även utflykter med Quads


8

NOTISER

Text: Lasse Karlqvist

En 18-årig från Island dog den 7 juli i en olycka på nöjesfältet Terra Mitica, Benidorm. Tonåringen ska ha kastats ur bergochdalbanan Inferno och dött av skadorna han fick i fallet. Berg- och dalbanan snurrar 360 grader och åker i en hastighet uppemot 60 km/h. 18- åringen besökte Bergochdalbanan på Terra nöjesparken tillsamMitica, infällt Isane på Gröna mans med sin pappa, Lund och Borgbacken i syster, styvmamma, Helsingfors bror och en vän. Familjen ska ha varit på semester i Torrevieja, och tagit sig en dagstripp till Terra Mitica. Orsaken till olyckan tros vara att säkerhetsselen släppte. Tonåringen slungades ur attraktionen Inferno och föll cirka 15 meter. Pojken var vid liv när ambulansen kom till platsen, efter cirka 20-25 minuter. Han avled av de svåra skador han fått på väg till sjukhuset. Attraktionen Inferno stängdes omedelbart av och en utredning har inletts om vad som orsakade olyckan. Inferno tillverkas av tyska Stengel Engineering och både Gröna Lund och Borgbacken i Helsingfors har liknande bergodalbanor från samma tillverkare.

Både Gröna Lund och Borgbacken har beslutat att stänga sina bergodalbanor, i väntan på att utredningen i Benidorm ska fastställa olycksorsaken. Inferno invigdes 2007. Isane heter Gröna Lunds motsvarighet. Isane har stått still ett par gången, med folk hängande i luften. Enligt Gröna Lund är det ett tecken på att säkerhetssystemet fungerar som det ska, när det slår till.


9


10

NOTISER

Den 4 juli meddelade Torreviejas borgmästare Eduardo Dolon i ett pressmeddelande, att expressbussen ska börja gå den 15 juli. Det är bussbolaget ALSA, som tilldelats kontraktet av Torrevieja kommun. De nya expressbussarna kommer att göra resan mellan Madrid och Torrevieja både enklare och snabbare. Beräknad restid mellan Madrid och Torrevieja ligger på tre timmar och tio minuter. Busshållplatsen i Torrevieja ligger vid Era de la Sal, i centrum. Expressbussen kommer vara i trafik 15 juli till 15 september, med avgång från Villena 19.20 och Torrevieja 09.00

Första svenska Falk utlämnad till Spanien fotbollsskolan i Nu har beslutat kommit från Stockholms tingsTorrevieja rätt rörande arresteringsordern – Jonas Falk ska utlämnas till Spanien. Efter drygt tre år i häkte släpptes Jonas Falk, av Svea hovrätt. Men bara ett dygn efter att han släppts på fri fot av hovrätten greps han igen, efter att ekobrottsmyndigheten i Spanien utfärdat en europeisk arresteringsorder. Han misstänks för skattebrott, penningtvätt och medlemskap i en kriminell organisation i Spanien. Fallet handlar om 35 miljoner kronor som spanska polisen tror kommer från narkotikahandel. Blir Falk utlämnad och dömd i Spanien, riskerar han 20 års fängelse. Den 10 juli, fattade Stockholms tingsrätt beslut om att överlämna 41-åringen till Spanien. Han kommer att kvarbli i häktet i väntan överlämningen. Text: Lasse Karlqvist

Första eleverna i ”svenska fotbollsskolan”

Nu satsar Tm Sportstravel, på fotbollsresor till Torrevieja. Resorna riktar sig till fotbollssugna svenskar. Under juli har den första fotbollsskolan gått av stapeln, 10 glada elever har instruerats i specialiserade tekniker och taktik av Eija Feodoroff. Dessa elever var de första i ”svenska fotbollsskolan”, flera grupper är inbokade till hösten.


11

NOTISER

Böter för att stänga för tidigt Flera handlare på saluhallen i Torrevieja, har fått böter från kommunen. Böterna är på 30 euro och har getts för att de stänger för tidigt. Handlarna menar att på eftermiddagarna är det tomt i saluhallen och kassan, inte en euro. Orsaken till att det är tomt beror på att handlarna vill sälja färska varor och kunderna vill ha färskt, således handlar de få morgonen. Handlarna protesterar nu mot böterna.

Guardia Civil i fängelse – efter misshandel En Guardia Civil har dömts till fyra års fängelse och tre andra officerare till vardera två år, efter att ha befunnits skyldig till misshandel av två britter som befann sig arresten. Det hela skedde i Palmanova på Mallorca, uppger ABC. De två britterna hamnade i ett barslagsmål med en civil klädd officerare från Guardia Civil.


12

NOTISER

I december 2013 kom det nya lagförslaget i Spanien upp, ett förslag kallat munkavlelagen av motståndarna, och de är många. I slutet av maj skrevs det en insändare i SVD, där en lång rad svenska politiker skrev under ”stoppa munkavlelagen”. Det är inte första gången man kan se ett inlägg i svensk press mot det som klassas som inskränkningar av grundläggande rättigheter i Spanien. I Aftonbladet, skrev Ulrika Kärnborg en artikel, där hon kallade lagen författningsvidrig, kanske lite för starkt, Spanien är ju trots allt en demokrati. Den 11 juli antog den spanska regeringen reformen, om än väldigt nedbantad på många punkter, till en följd av alla protester som sa att lagen stred mot grundlagen. Den nya reformen som nu antagits, har väldigt få likheter med den ursprungliga ”munkavlelagen”. Även om den nya reformen är nedbantad, innehåller den flera av de punkter som tidigare diskuterats, den ska nu behandlas av parlamentet. Den nya lagen innebär att en hel rad överträdelser som i nuläget klassas som brott och handhas av domstol kommer att hamna på polisens bord, i form av ordningsfrågor. Detta innebär att polisen direkt kan utfärda böter, vilket inskränker möjligheten att överklaga beslutet. Den nya lagen innebär stora inskränkningar i demonstrationsrätten, numera räcker det att delta i en demonstration som saknar tillstånd för att få böta flera tusen kronor.

Överträdelserna delas upp i tre kategorier, lindrig, måttlig och grov. Bötesbeloppen ligger för lindrig överträdelse på mellan 100 och 600 euro, för måttlig mellan 601 och 30 000 euro medan de grövsta överträdelserna kan medföra böter på hela 600 000 euro. Den som förolämpar eller utrycker sig olämpligt om Spaniens poliser, myndighetspersoner, institutioner, nationalsymboler eller nationalsången riskerar också dessa böter. Nya lagen innebär också att det numera råder förbud mot att fotografera eller filma de poliser som övervakar demonstrationerna, detta gäller även vid polisövergrepp, när någon vill dokumentera med sin mobil. Även om lagen inte tidigare gällt, känner vi på Bladet till flera fall där polisen ogillat fotograferingen, vi själva fick mobilen tömd på alla fotografier (även privata) för något år sen i samband med ett bråk med piratsäljarna i Torrevieja, helt nyligen var jag på polisstationen i San Miguel, en turist stod utanför och fotade gatan åt alla håll, däribland stationen. Ett herrans liv uppstod på stationen, och två poliser tog sig ut och bad turisten tömma kameran på de aktuella fotona. Den nya lagen kommer inskränka pressfriheten ytterligare. En annan punkt som har kritiserats hårt är att polisen tillåts hålla personer upp till sex timmar utan anklagelse, för identifiering. Text: Monicha Blomberg


13

Casting på Orihuela Costa Victor Mondejar, Pablo Riquelme och Stephen R.Scott en trio spanska filmskapare, var i Orihuela Costa i mitten på juli för att söka en kvinna född på 60-talet, för en roll i sin nya film.

Lokal filmtrio söker skådespelerska

De tre var ute efter att rekrytera en engelsktalande kvinna, för att spela rollen som mor till en av huvudpersonerna i filmen. Trion förklarade att de ville göra filmen på engelska, för att den skulle få en större spridning. Alla tre filmmakarna kommer från ursprungligen från Costa Blanca, och vill gärna försöka hitta skådespelare från detta område. De kommer även filma vissa scener i Orihuela Costa. Av de många människor som dök upp, var tre damer som gick vidare till ytterligare tester, kanske får vi snart en lokalkändis på vita duken. Filmen ska spelas in i augusti.

Efter år av invändningar, strider, protester och diskussioner, har byggaren som köpte marken vid Cala Mosca, Gomendio, lämnat in reviderade planer som företaget hoppas kommer att möjliggöra för att bygga på Orihuela Costas sista orörda tomt.

Kommunen meddelade i veckan att bolaget har ändrat projektet, efter att de gjort en miljöstudie. När det gäller de reviderade planerna är det överraskning att antalet bostäder inte minskat, trots miljöstudien. Enligt det ursprungliga förslaget, skulle 1 500 bostäder byggas, samma siffra gäller för den nya planen, så riktigt hur studien har förändrat utvecklingen är oklart. På området växer en utrotningshotad växt "Jarilla cabeza de gato" )Helianthemum Caput-felis). 2013 samlade Claro in 1 000 underskrifter för att inte bygga på området, dessa las till de 7 000 underskrifter som redan fanns. Oavsett hur vi ser på problemet med Cala Mosca, det finns de mot utvecklingen, och de som är för, har nu de nya planerna presenterats i Valencia. Där kommer de att undersöka om och hur de uppfyller kraven i miljökonsekvensbedömningen, steget efter blir att eventuellt tillåta att det börjas bygga på området. En utbyggnad av området skulle medföra en gångbro över N-332.


14

NOTISER

Palm blåste omkull Eftersökta nordi Torrevieja bor – grips på

löpande band

En palm har fallit på CV-898 (avd. Alfredo Nobel), kustvägen mot Torrevieja. Inga personer kom till skada, då det vid tillfället inte passerade någon fotgängare eller bil. En parkerad bil och en lyktstolpe kom till skada. Palmen har flyttats bort av brandmän.

Och ett par dagar senare i Elche En sju meter hög palm störtade till marken i Elche. Palmen ramlade över markisen till en uteservering. Inte heller här blev det några personskador, då cafét vid tillfället var stängt.

På solkusten levde den 57-årige mannen gott som lägenhetsförmedlare. I Sverige var han dömd för ekobrott och internationellt efterlyst. För ett par veckor greps han av spansk polis. Mannen ska ha befunnit sig på solkusten sedan november-13. Att han flydde dit, ska enligt flera oberoende källor till varandra, ha berott på att kriminella gäng jagar honom för indrivning av skulder, uppger Norrköpings tidning. I Spanien har mannen bland annat arbetat som lägenhets- och fastighetsförmedlare åt olika mäklarfirmor. Några dagar senare var det dags för nästa gripande på solkusten. Den här gången rörde det sig om en 46 årig finsk man. Mannen ska vara misstänkt för grovt rån och internationellt efterlyst, och greps i sin bostad i Malaga. Båda sitter i förvar hos polisen i väntan på utlämning.

Vill du ha Bladet direkt in på din mail? Gå in på vår hemsida www.skandinaviska-bladet.com och fyll i formulär, eller maila till post@skandinaviskabladet.com


15


16

NOTISER

En ung kvinnlig turist har hittats mördad på en strand på Mallorca. Den unga kvinnan hittades misshandlad och strypt på en strand i Port d'Alcudia, Mallorca. Ingen vet vem hon är. En busschaufför har känt igen henne som en passagerare han körde till hamnområdet. Han säger att hon var utländska som pratade lite spanska. Kvinnan hade blivit brutalt lemlästad och strypt. Polisen fruktar att hon kan ha blivit utsatt för ett sexualbrott, eftersom hon hade varit avklädd, när hon dödades. Efter mordet, drog gärningsmannen på henne klänningen igen och dumpade liket i havet. När man hittade kvinnan var hon endast klädd i en svart klänning och skor, underkläder saknades. Den preliminära obduktionen visar dock inga omedelbara tecken på sexuella övergrepp. Det skriver periodistadigital.com. I omedelbar närhet till fyndplatsen hittade polisen flera föremål som kan ha tillhört kvinnan. Kvinnan tros vara mellan 25 till 30 år gamla och hade anlänt till hamnen i Alcudia som alla andra unga turister. Kroppen av kvinnan hittades på La Playa de Alcanada i Alcudia av en slumpmässigt förbipasserande turist. Kroppen flöt en meter ur vattnet och bredvid en liten ryggsäck.

Hela området spärrades omedelbart av. I ryggsäcken fanns bland annat en bussbiljett, och det var den som ledde polisen till föraren. Han vet dock ingenting till den unga kvinnans identitet. Det fanns ingen plånbok, pass eller ID-kort i ryggsäcken. Polisen har sökt i hela området, i hopp om att hitta fler ledtrådar i fallet, men allt förgäves. Kvinnan beskrivs som ljushyad med mörkbrunt hår. Polisen efterlyser personer som vet något om kvinnan. Man misstänker att kvinnan dödades på annat håll och att gärningsmannen sedan försökte bli av med kroppen genom att kasta den i havet i ett öde område, som endast är tillgänglig till fots. En obduktion visade att kvinnan blev strypt av att någon täckte hennes mun och näsa samtidigt som något tungt trycktes på hennes bröst. Hon fick flera hårda slag mot huvudet och kroppen, men inget av dessa var dödliga. Kvinnan ströps till döds. Polisen ber allmänheten om hjälp i ärendet. Text: Monicha Blomberg


17

Vem kan motstå valpen som bara vill ur buren? Nya regler ska förhindra impulsköp av djur!

Nu skärper Spaniens regering reglerna vad gäller försäljning av djur i djuraffärerna. Det kommer att införas en strikt reglering, för att på detta sätt förhindra impulsköp av valpar och andra djur. Spaniens jordbruksminister Isabel García Tejerina har tidigare sagt att hon överväger att förbjuda försäljning av sällskapsdjur i affärer. Nu kommer beskedet att det inte kommer förbjudas i nuläget, men strikt regleras. Åtgärder kommer att behöva vidtas av djuraffärerna för att, så långt det är möjligt, behandla det djur som ska säljas på ett ansvarsfullt sätt med respekt, på det sätt man tar hand om sitt eget

sällskapsdjur. Den nya djurskyddslagen kommer också att omfatta uppfödare och enskilda djurägare. Straffen för om man misshandlar eller dumpar sitt djur kommer att skärpas. Enligt djurhem över hela landet, har Spanien ett av de sämsta förhållandena för katter och hundar i Europa. Den nya lagen är ett steg i rätt riktning, men många djurälskare är oroliga för att åtgärderna inte är tillräckliga och att uttrycket ”så långt som möjligt” kommer att ge kryphål till de skrupelfria djuraffärerna.


18

NOTISER

Skattjakt i Malaga Den internationella flygplatsen i regionen Murcia har byggts i byn Corvera och har nu gått in i sin tredje sommar utan passagerare efter att den färdigställdes för två och ett halvt år sedan.

En rapport från Deloitte säger att öppnandet av Corvera flygplatsen utanför Murcia, skulle skapa 5 800 jobb och ge turistnäringen 1,8 miljarder euro. Av detta belopp, skulle 326 miljoner gå till stadskassan, skriver la opinion. Rapporten visar även att det skulle ta ända till 2051, innan effekterna av ett öppnande skulle komma regionen tillgodo fullt ut.

Miljonären Jazon Buzi twittrar under @hiddencasch. För att få följare brukar han dela ut pengar, lördagen den 12 juli var det Spanien och Malagas tur. Men den här gången föll det inte väl ut, utom för de lyckliga som hittade ett kuvert med 50 euro. Letandet ledde till vandalisering i Malaga, efter att miljonären försovit sig och blev sen med att meddela vart folk skulle leta. Meningen var att det skulle meddelas på morgonen, var i Malaga man skulle leta, först på eftermiddagen vaknade miljonären till och la ut en twitt.

Som det är nu kostar flygplatsen Murcia 22 000 euro per dag, en internationell flygplats med kapacitet för tre miljoner passagerare och 23 000 flygningar per år. Manuel Campos, minister för Fomento de Murcia, säger i en tidningsintervju: "Flygplatsens öppnade i december betyder inte att planen börjar flyga i december". Corvera internationella flygplats planerades och byggdes under en fastighets-boom i syfte att locka turister till regionen Murcia. Här skulle erbjudas bostäder, resort och golfbanor i väldsklass. Castellón, en annan öde flygplats i Spanien, här har kaninerna invaderat, låt oss hoppas det inte går samma väg med Corvera.

Detta medförde att folk letade igenom, mer eller mindre hela Malaga på morgonen, med panik, detta medförde oaktsamhet och mycket blev förstört. Malaga kommun har anmält händelsen. Totalt delades 14 kuvert med 50 euro i varje ut.


19

Rösta på La Mata

La Matastranden är en av 36 kandidater för att få ett erkännande av nationell karaktär “Playa accesible a los fans”. Det är företaget ThyssenKrupp Encasa som startat en kampanj för att hitta den bästa spanska stranden, tillgänglig för personer med rörelsehinder och som främjar turismen. Företaget har sökt kandidater genom sociala medier, och nu är Playa de La Mata en av kandidaterna. Alla som vill rösta går in på http://www.salvaescaleras.com/laplayamasaccesible Fram till mitten av augusti kan ni rösta. Vinnande stranden får ytterligare en flagga att stoltsera med.


20

NOTISER

Medellivslängden ökar i Spanien, sedan 1970 har medellivslängden för kvinnor ökat från 75 till 85 och för männen från 69 till 79. Detta tillsammans med låga födelsetal håller på att göra Spaniens befolkning till en av de äldsta i världen. Tittar man på statistiken är drygt 17 procent över 65 år, en siffra som tros öka till 34 procent 2050. Skulle dessa siffror hålla i sig hamnar spanjorerna på tredje äldsta befolkningen i världen efter den japanska och sydkoreanerna. En annan faktor som påverkar den höga medelåldern är det låga födelsetal de spanska kvinnorna har. I Spanien föds 1,3 barn per kvinna, i de nordiska länderna ligger denna siffra på närmare två per kvinna. I europeiska länder där barnafödandet är lågt förvärvsarbetar också kvinnor som minst. I länder där kvinnorna är mest välutbildade föds det också fler barn. I europeiska länder där det finns barnomsorg för barn under tre år föds det också fler barn.

2050

Ökad livslängd i kombination med det låga födelsetalet, kan i framtiden få ekonomiska konsekvenser. För att ett land ska kunna reproducera sig självt krävs att varje kvinna i snitt föder 2,1 barn. Undersökningar visar att kvinnor avstår barn om de inte kan försörja sig själva. Inte bara Spanien utan även andra länder med låg barnafödsel är länder där arbetslösheten är stor.


21

Helg , turister, fest och 4 poliser - Torrevieja

Hektisk juni för El Altet

Nu på sommaren når vi upp i nära en halvmiljon människor i Torrevieja. En halv miljon människor som skulle betjänas av fyra Policia local, nattetid, en helg i juli. Denna schemaläggning har lett till mer protester bland polis och fackförening. Fackföreningen hävdar att dessa fyra poliser skulle vara för lite även under omständigheter när innevånarantalet är normalt, 100 000 mäniskor. Förutom lokalpolisen finns i Torrevieja cirka 200 Guardia Civil under sommaren, för att tjäna turister och allmänhet.

Under juni fick flygplatsen en stor ökning av passagerare, nästan 5 procent mot 2013. Jämför man siffrorna 2013 mot 2012 är ökningen på elva procent. Av de 1 043 130 passagerarna flygplatsen hade under juni, var det bara 10 procent som var nationella passagerare. De resterande var turister, toppade gjorde engelskmännen med 463 071 passagerare, Norge kom in på tredje plats med 68 125 passagerare på flygplatsen i Alicante


22

NOTISER

Text: Monicha Blomberg

Reach Out välgörenhetsförening i Torrevieja, har nu lanserat en bostadsfond, då det är stor efterfrågan på akuta bostäder i området. Karolina Leonard chef för Reach Out säger, "Vi har haft några desperata fall på sista tiden. En 19-årigig hemlös flicka upptäckte att hon var gravid, för närvarande är hon uteliggare. Vi har också en änkling med tre små barn (den yngsta är bara två). Hans fru gick bort förra året och han är i en verkligt ond cirkel, han kan inte hitta arbete eftersom han tar hand om barnen, han inte ta hand om barnen eftersom han inte kan arbeta - och helt nyligen blev han och hans barn vräkta och är nu hemlösa. Lyckligtvis kunde han placera barnen tillfälligt (men separat) i olika familjer. " Karolina fortsätter, "Den nya bostadsfonden är ett separat konto som gör att vi kan hjälpa till med akutboende i särskilda fall. I vissa fall kan de bostadslösa få hjälp av socialen pappersarbetet tar lång tid att gå igenom, så de får stanna på gatan ett tag, i väntan på ett formulär som skall stämplas eller en ansökan ska godkännas. " Reach Out hjälper för närvarande cirka 90 hemlösa män och kvinnor och 35 familjer som lever i fattigdom. De hemlösa erbjuds frukost och lunch på

centrets lokaler. De hemlösa erbjuds också möjlighet att ta en dusch, få sina kläder tvättade. Ofta är deras egna kläder i dåligt skick, så föreningen skänker secondhand kläder till de hemlösa. Karolina, "Vi försöker att återställa en del av den värdighet som de har förlorat genom att bli hemlösa. Något så enkelt som en varm måltid och en dusch, ett byte av underkläder och rena kläder kan göra en sådan skillnad för en person som har ingenting och ingen att vända sig till. " För mer information www.reachouttorrevieja.com, eller ring Karolina 688 348 189.


23


24


25

NOTISER


26

NOTISER

Sommaren är här och flera kommuner runt om i landet ger ut rekommendationer om hur man bäst klarar värmen. Vi på Bladet har listat några av tipsen. 

Sök skugga mitt på dagen

Drick ett glas vatten varannan timme

Fönster mot solsida bör ha persiennen neddragen

Använd AC eller fläkt under de varmaste timmarna

Använd solhatt

Försök att alltid sitta i skuggan på fik och andra ställen.

Placera madrassen på golvet.

Varm luft stiger. Takfläkten vispar bara runt den varma luften och gör därför bara rummet varmare. Placera en bordsfläkt på golvet och blås den svala golvluften uppåt.

Bygg din egen AC: placera en hink med is framför fläkten

Till sist Bladets egna tips, gå och bada


27


28


29

NOTISER

Socialistpartiet PSOE valde den 13 juli ny generalsekreterare, Pedro Sánchez Castejón, som fick 48,7 procent av rösterna. Närmast efter kom Eduardo Madina med 36,14 procent. PSOE har de sista åren haft allt sämre opinionssiffror, och nu hoppas PSOE att med den 42-årige Pedro Sánchez Castejón vid spakarna vinna det allmänna valet nästa år. Sist PSOE var vid makten leddes partiet av Zapatero, som vägrade erkänna att landet var i kris. Då störtade inte bara ekonomin utan även väljarsiffrorna för partiet. Med den nya partiledaren, väntas partiet gå mer åt vänster.


30

NOTISER

Nytt parti slår sig in på den politiska banan Det nystartade partiet PODEMOS (VI KAN), får rekordhöga siffror i Metrocopias valmätning utförd i juni 2014. Podemos får hela 21,5 procent av väljarsympatierna, mer än PSOE (socialdemokraterna). Tillsammans med Izquierda Unida (vänstern) får partierna hela 27,4 procent i junimätningen, vilket gör dem till Spaniens största politiska konstellation. I EU-valet i juni fick PODEMOS 5 platser i parlamentet. Podemos framgång tros bero på att spanjorerna är trötta på krispolitik och åtstramningar. Podemos förbereder ett samarbete med Izquierda Unida och miljöpartiet EQUO till nästa års kommunalval, för att tillsammans få majoritet. Så här gick undersökningen i helhet: PP 26,5%, PODEMOS 21,5%, PSOE 17,5%, UPyD 6,2%, IU 5,9%, övriga 22,3%

PERSONAL SÖKES Skandinavisk Smide söker både killar och tjejer för olika arbetsuppgifter. Kontakta Bosko på telefon 667 299 879 eller maila till info@skansmide.com

Kan du lära ut svenska? Två barn 4 och 6 år behöver hjälp 3-4 timmar per dag med att lära sig svenska. Kontakta Bosko 667 299 879


31


32

54 13 14  
54 13 14  
Advertisement