Page 1

TÄNK PÅ MILJÖN! Läs bladet online

1

2016 no.2


2


3

LEDARE

MANNAMINNE Den varmaste vintern sedan mannaminne, eller i alla fall sedan 1927. Och inte verkar det bli någon riktig ”vinter” här på kusten i år. Skidorterna har haft problem med snö i backen, men själv har jag njutit… Ja, jag vet jag brukar gnälla på värmen – men även på kylan. Lagom är bäst! Undrar om det kanske kan betyda att jag är typisk svensk? Ja, ordet lagom, alltså! Som ni såg i förra numret av Bladet har vi gjort lite ändringar i pappersutgåvan, något vi fått bra respons på, det tackar vi för. Men för att återgå till lagom, det finns ju bara på svenska och det får mig osökt att tänka på ett önskemål ni läsare har haft – spanskkurs i Bladet. Nog har vi funderat på det alltid, men kommit fram till att läsa och lära sig några fraser på spanska i en tidning vare sig leder till det ena eller andra. Därför tipsar vi om Club Nordico i detta nummer, de har spanskkurser både för nybörjare och van, som börjar nu i februari. (sid.6) Annars är det ju ganska lugnt på våra evenemangssidor, Karnevalen kommer ju nu – men teatern i Torrevieja har ju just fyllt 5 månader som stängd, och någon kulturkalender har inte synts till. Faktum är att det stora kulturutbudet var något jag var väldigt stolt över innan – så fort det kom en ”ny” skröt jag gärna om stadens kulturutbud som dessutom var billiga om inte gratis. Men spanjorerna är snälla, de bråkar o klagar inte, även om det har börjat komma upp lite om kulturen på de sociala medierna. Utom en väldigt upprörd tjej som skrivit en insändare till ett av de större medierna – hon tyckte det var katastrof att alla tävlingar och uppträdanden i samband med karnevalen fick hålla till i ett provisoriskt tält – Ja, då är det tur att vi har varmaste vintern i mannaminne! /Monicha

Facebook: MiGi mia.gidlund@hotmail.com

692443296 Kontakt: post@skandinaviska-bladet.com www.skandinaviska -bladet.com

ISSN 2001-4058 –SE-löp. 80


NOTISER

NY TRAFIKÖVERVAKNING SER OM VI HAR BÄLTE

4

TVÅ SVENSKA BARN HAMNADE PÅ SPANSKT BARNHEM SPANIEN. Sundsvall Tidning uppger att en 45-årig kvinna olovandes tagit sina två bar till Spanien. Pappan hade vårdnaden om barnen som är tre och sju år gamla. En välplanerad flykt som tog slut strax före jul. På slutet ska barnen ha fått leva i ett spanskt barnhem, enligt tidningen.

SPANIEN. Enligt n332.es är det hela 77 procent av de som dör i trafiken utan bilbälte.

Kvinnan åtalas nu för grovt egenmäktigt förfarande med barn, hos Sundsvalls Tingsrätt. Två andra kvinnor står också åtalade för grov medhjälp till brottet.

Nu ha nya kameror börjat installeras längs vägarna – kameror som tar många fler bilder, så de kan fånga upp både om bilisten talar i telefon eller är utan bilbälte.

”Kammaråklagare Christina Edlund Nilsson hävdar i stämningsansökan att brotten är grova för att barnen ryckts upp ur sin invanda miljö och förts utomlands. Men också för att de har tvingats leva spartanskt i en främmande miljö. Till slut hamnade de på ett spanskt barnhem.”

Nu kan polisen endast fånga upp dessa syndare med helikoptern Pegasus, som är mycket effektiv i jakten på bältessyndare.

De två andra kvinnorna ska ha hjälpt till med pengar och bostad under Spanien vistelsen.

De nya kamerorna ser ut som de gamla trafikkamerorna.

Kvinnan häktades den 22 december 20515 och rättegången inleddes den 21 januari.

DGT har redan inrättat 70 nya kameror över hela landet.


5


VAR DU DÄR, ELER SKA DU DIT?

6

VILL DU LÄRA DIG SPANSKA? På Club Nordico startar en nybörjarkurs den 10 februari. Klubben erbjuder även fortsättningskurser och konversation. Anmälan görs på 966 704 661


7

HETA TIPET!

KARNEVALSYRA Söndagen den 7 februari klockan 16.00, går Karnevalen frånPlaza de María Asunción, längst Calle Ramón Gallud och avslutas vid Calle Orihuela. Efter avslutad karneval, omkring halv nio, blir det prisutdelning på Eras de la Sal

Lördagen den 13 februari klockan 22.00 är det dags för den mer vågade kvällskarnevalen, den går samma sträcka som karnevalen den 7 februari. Som avslutning blir det underhållning och fest på Eras del la Sal.


8


9


10

Det självklara valet för nyinflyttade skandinaver på Costa Blanca!


11

Orihuel Costa är kommunen som växer snabbast och mest bland nyinflyttade skandinaverna på Costa Blanca. Den skandinaviska skolan som har undervisning både på svenska och finska finns här och därför drar sig många till detta område straxt söder om Torrevieja och knappt 40 minuter till Flygplatsen El Altet. På Orihuela Costa bor det ca 25000 personer från 106 olika länder.

Stränder Badmöjligheterna är stora längst hela Orihuelakusten som är 16 km lång mellan Punta Prima och Campoamor. Stränder och vikar som finns här på kusten är: Playa de Punta Prima Cala Cabo Peñas / Punta Prima Playa Cabo Roig / La Caleta Cala La Mosca / Playa Flamenca Playa Aguamarina / Campoamor Cala La Estaca / La Flamenca Playa La Glea / Campoamor Cala Cerrada / La Zenia Cala del Bosque / La Zenia Cala Capitán/ Cabo Roig Barranco Rubio / Campoamor.

Hamnen i Cabo Roig Hamnen har 207 båtplatser med plats till båtar som är upp till 12 meter långa och djupa. Här finns faciliteter som båtkran (3ton) vilket är ovanligt för en hamn i den här storleken. Vädertjänst och radio hus finns självklart också i denna mindre men lyxiga hamnen. Klubbhus med duschar, toaletter och Restaurang är en självklarhet.

Hamnen i Campoamor Med 348 båtplatser, i huvudsak mest avpassande för motorbåtar är Campoamors hamn den största av Orihuelakustens hamnar med en båtkran som tar så mycket som 10 ton.

Här finns även en bensinmack för båtar och självklart klubbhus med restaurang och bar.

Stranden i Campoamor

I denna sportiga hamn kan man få lära sig både surfing och segling.


RESA

Fortsättning från föregående sida

Vakt tornet i Cabo Roig

12

Real Club de Golf Campoamor har 18 hål och invigdes 1988. Club de Golf Las Ramblas, invigdes 1990 och är känd som en av landets bästa banor. Club de Golf Villa Martin invigde sina 18 hål 1972 och är områdets äldsta golfbana. Club de Golf Las Colinas blev färdig för invigning 2011 och kunde då stolt visa upp sin bana som är byggd för att passa stora professionella golftävlingar.

Tornet är byggt på 1600 talet för att förhindra attacker av Barbary Pirater. Idag finns Restaurangen Cabo Roig i anslutning till tornet där man kan njuta av en kaffe och beundra utsikten eller varför inte prova deras typiska spanska "a la carte"

Vistabella Golf är en modernt byggd golfbana som erbjuder en 18 håls golfbana med utsikt över Saltsjön.

Zenia Boulevard

Golf! Orihuela erbjuder fem golfbanor och mer är 90 hål totalt. Alla är byggda i olika naturområden och därför är det lätt för alla att hitta sin egen favorit.

Bild; www.evergren.se

Shopping center för alla, här finner du allt från lågpris till dyrare märken. Med 150 lokaler och 160.000 kvm byggyta


13

är Zenia boulevard en av de största köpcentrumen i Spanien. Det finns bowling, 5D bio, casino, mini tivoli för barnen, fitnesscenter, restauranger och butiker. Köpcentrumet har öppet 365 dagar om året men vissa dagar har bara restauranger och nöjesavdelningen öppet. Deras normala öppettider är 10-22. För mer information se deras hemsida www.zeniaboulevard.es .

Sport

till Alicante, Torrevieja och Cartagena och dessa utgår från Playa Flamenca.

Restauranger! Det finns över 1000 restauranger i detta område, allt från indiskt till tapas! Så det är svårt att välja! Men vi på Bladet rekommenderar er att besöka Restaurante El Jardin som ligger i La Zenia och serverar asiatisk buffé. De serverar buffén på tallrikar till bordet och man beställer så mycket man vill. Text: Bessie Gamarra

CDM är sportcentret på Orihuela Costa och finns i Playa Flamenca. De firade sitt 5 års jubileum i november 2015. Här finns det många olika aktiviteter för både små och stora. Allt från badhus till tennis.

Åka buss på Orihuela Costa! Det finns två buss linjer som går runt i området Blå och röd linje. Båda två går cirka 1 gång i timmen. Förutom dessa bussar så finns det bussar


14


15


NOTISER

COSTA BLANCA. När du köper en bostad i Spanien måste du betala skatter och avgifter, inklusive överlåtelseskatt, (ITP). En skatt som köpare/ säljare före finanskrisen försökte få ner genom att sänka köpeskillingen på pappret och istället betala e viss del av köpeskillingen svart. Då skatten beräknas i procent på köpbeloppet. Det är den regionala myndigheten i Valencia, som är ansvarig för att skatten har betalats, dit har nu flera tusentals köpare klagat på att de fått en högre skatt än beräknat då myndigheterna räknat upp köpeskillingen. Det är ett system som hängt kvar sedan före krisen, då myndigheterna hade sina egna beräkningsmetoder för att fastställa värdet på bostaden. Om man misstänkte att köpesumman var nedskriven, har man en metod för att beräkna marknadsvärdet. Efter denna omräkning kunde det hända att köparen blev krävd på en högre skatt än den inbetalade.

16

När bostadspriserna rasade i och med krisen, åkte många köpare på denna extraskatt, även om de inte fuskat med köpesumman. Regionalmyndigheten i Valencia hade inte anpasssat sig efter prisraset. Nu har en köpare från Elche vunnit i rätten och fått sin köpesumma fastställd, köparen hade ålagts att betala 5000 euro extra i skatt, men rätten friade köparen från denna skatt då de ansåg att den skrivna köpesumman var riktig, skriver Las Provincias.es De regionala myndigheterna kan nu komma att förändra systemet för fastställandet av denna skatt. Sedan 2013 har drygt 18 000 personer klagat hos myndigheterna på att de fått betala för hög skatt och att köpesumman varit riktig. Domen i Elche är inget prejudikat, men troligt är att myndigheterna kommer ha det som riktlinje när de avgör alla de klagomål som kommit in angående extraskatten.


17


18


19

VIN & MAT

Asturien – en bit av Spanien eller ostarnas land. I grottorna lagras ostarna och får sin fina smak. Här bjuder vi på en ostresa för att reta dina smaklökar. Text: Monicha Blomberg


VIN & MAT

I

Asturien hittar man bördig jord, gröna betesmarker året runt och regn.

Det här är med andra ord ett område med perfekta förutsättningar för att hålla kor, getter och får. Bete året runt ger mycket mjölk till den lokala osttillverkningen. Helt fantastiska ostar tillverkas i Asturien det finns ingen enskild region i Europa som är så ”osttätt” som Asturien - här tillverkas över 100 sorter, allt från smakrika mögelostar till hårdostar lagrade i grottorna. I byn San Jorge de La Perlal tillverkas en av de spanska toppostarna. La Peral. La Peral som är gjord av komjölk lagras mellan 60 till 80 dagar för att få till dess karaktäristiska smak. Mögelosten är krämig och har nästan en lite söt smak, en ganska snäll ost. Den opastöriserade komjölkosten Afuega’l pitu har sin hemort i den lilla fiskebyn Cudillero.

20

Byn kan förutom att skryta över sin ost bjuda på fantastiska vyer och undangömda sandstränder. Osten Afuega’l pitu tillverkas över ett ganska stort område, och varje år i januari samlas osttillverkarna i Morcín för att delta i den årliga Afuega’l pitu tävlingen. De olika tillverkarna håller sig alla till grundreceptet, men de har alla satt sin egen prägel på osten. Det kan röra sig om vilken typ av mjölk de använder, formen på osten eller mognadsgraden. Ostproducenterna från söder har runda ostar, medan de i norr föredrar konformade. Dock har de alla ”skyddad ursprungsbeteckning”. Söder om Cudillero ligger naturskyddsområdet Somiedo, som inte bara är hem till den utrotningshotade brunbjörnen, utan även kan stoltsera med några av regionens mest bästa ostar. Runt Picos de Europa National Park har ost tillverkats i århundranden, och den här


21

delen av Asturien bjuder verkligen på gräddan av ostar, med tre stycken sorter som sticker ut ur mängden, nämligen Gamonedo, Los Beyos och Cabrales. Gamonedoosten är lokalbefolkningens egen favorit, den tillverkas i området kring Canga de Onís, vilket också är ett utmärkt val av ort om man vill starta sin egen ostexpedition. Gamonedo är en fettrik och mogen, som tillverkas av ko-, får-, getmjölk, eller en blandning av dessa. Dessa ostar röks, vilket gör att deras utsida kan skifta i olika färger såsom blått, rött och grönt. Osten har en mild smak som är något rökig, med en eftersmak som påminner om hasselnötter. Los Beyos osten har fått sitt namn efterravinen med samma namn som har bildat i bergen av floden Stella. Det pågår en ständig debatt av ostens ursprung. I dagsläget tillverkas Los Beyos dock enbart i en handfull byar i området kring Amieva.

Den tillverkas av mjölk från får, get eller ko, men till skillnad från Gamonedoosten blandar man aldrig mjölksorterna med varandra. Ostens färg är elfenbensgul och när man skär i den smular den. En smakrik ost som passar utmärkt till ett glas Martini. Arenas de Cabrales, hemort till den välkända spanska mögelosten Cabrales, min personliga favorit bland de spanska ostarna. Cabrales har en kryddig och skarp smak, en favorit till såväl ostbrickan som i såser. (ni kan hitta recept på sidan 32). På grund av dess omåttliga popularitet har dåliga imitationer dykt upp på marknaden, någonting du bör se upp med ifall du tänkt köpa en bit Cabrales.

Detta kan du undvika genom att bara köpa ostar med märkningen Denominación de Origen Protegida Cabra les på. Märkningen garanterar nämligen att osten är tillverkad i regionen och har följt de rätta tillverkningsmetoderna till punkt och pricka.


22

KONSUMENTINFORMATION I TORREVIEJA TORREVIEJA. Kommunens nya kontor för konsumentinformation (OMIC) invigdes i mitten av januari.Kontoret låg tidigare i La Mata åtta kilometer från centrum, en placering som varit svår för många att nå. Det nya kontoret ligger på bottenvåningen i La Plasa – saluhallen. Kontorets öppettider är vardagar 08.00 – 14.00. Syftet med kontoret är at informera i konsumentfrågor samt ta emot klagomål och krav, och utbilda allmänheten i konsumentfrågor.

Varje stad som har ett invånarantal över 50 000 är skyldiga att ha ett konsumentkontor.

FERRARI PARK COSTA DORADA. Ett Ferrariand ska byggas på Costa Dorada i närheten av Tarragona. Parken kommer att byggas efter succéparken Ferrari World som ligger i Abu Dhabi. Parkprojektet kommer att kosta runt 100 miljoner euro att genomföra. Parken kommer bland annat att innehålla en rad olika åkattraktioner och ett Ferrari-museum. Ett 5-stjärningt Ferrari-hotell kommer att byggas i anslutning och man räknar med fyra miljoner besökare per år.


23


SVENSKAR PÅ KUSTEN

24

Mia Gidlund som är född i Växjö men levt sitt vuxna liv i Stockholm flyttade till Spanien i juli 2015 med sin son Vincent. Det var lite av en impulsflytt då det mesta Mia gör är impulsivt. Som hon själv sa Jag lever bara en gång och jag vill hinna med så mycket som möjligt och därför passar det oss att bo i Spanien. Att de valde att bo på Orihuela Costa beror på att det hittade ett hus som passade hela familjen där, ett extra plus är ju att det är nära till skandinaviska skolan där Vincent går. Mias man Hannes bor halvtid i Sverige då han arbetar där, men självklart är det en dröm för hela familjen att kunna bo alla tillsammans hela tiden. Mia har nu startat ett hobby företag, i början av 2016. Hon säljer handgjorda armband. Mia började redan under sommaren 2015 att göra design och prova material för armbanden. Nu är hon nöjd med allt och lanserar sina handgjorda armband.

Överst ser vi två av Mias handgjorda armband på bilden under den nya familjemedlemmen Baby


25

Mia & Vincent

Mia har i Sverige alltid arbetat med barn och ungdomar inom skola och fritids. Men är i grunden utbildad till journalist. Hon kände att hon inte hade tillräckligt med tid för sig själv och sin familj, så det fria jobb med tillverkning av armband som hon har nu – passar henne som handen i handsken. Skulle Mia få välja vad hon skulle arbeta med så skulle hon ta hand om katter, det är hennes favoritdjur och hon är en riktig djurvän. Hon använder sig av slitstarkt läder och nickelfria metaller för att dekorera dem, även Swarowski kristaller är något man ser bland hennes unika designer. För Mia är det en avslappning att göra handarbete och hon försöker hela tiden komma på nya saker. Hennes nästa steg är att stansa in både fraser och namn på lädret. Hon kommer att göra home-partys och förmodligen börja sälja lite på marknad. Men just nu jobbar hon via beställning. För att titta mer på dessa mysiga och personliga armband är det bara att kontakta henne. (Se annons sid.3)

Just nu delar hon ut sin kärlek till hela områdets gatukatter och även den lilla nya familjemedlemmen Baby, en liten hundvalp vars mamma hittades dräktig på gatan. De andra valparna från kullen är nu i fosterhem men söker nya ägare. Förutom detta har hon sina tre hemmakatter varav två är med från Sverige och den tredje en katt hon hjälpt att komma bort från det hemska livet på de spanska gatorna. Text: Bessie Gamarra


KULTUR

26

Vi har just lämnat Jul och nyårsfirandet bakom oss, så börjar förberedelserna för påsken. International Cofradia i Torrevieja håller för fullt på att förbereda årets påskprocessioner. Det är Cofradia har äran att bära Jesus runt stan - "paso" under två av de processioner som äger rum under Semana Santa. Cofradia, består av män och kvinnor av olika nationaliteter, även om de flesta är britter. Många av bärarna är pensionärer, men åldern är inget hinder för att bli en costalero (bärare). Varje år behövs det rekryteras ett tjugotal nya costaleros. Att engagera sig i påskfirandet erbjuder en unik möjlighet för integration för dem av oss som bor i Spanien och vill delta i vad som är en verkligt magnifik kulturell och religiös händelse. Alla de som deltagit i processionerna tidigare år kan vittna om att det är en oerhört känslomässig upplevelse, inte minst på grund av den glädje de har gett

invånarna i Torrevieja – när Jesus bars fram genom gatorna. Innan Cofradia bildades färdades “paso” genom gatorna på ett lastbilschassi. Den första träffen för de som vill bli bärare


27

bära paso i år och välkomnar alla nya potentiella medlemmar. Efter detta första möte kommer det bli flera träningstillfällen, för att lära sig bäraoch marschera rätt, för att det ska väga så lite som möjligt. Datumen för träning är 18 och 25 februari samt 2, 10 och 17 mars. Cofradia kommer sedan att delta I två av påskens processioner, den första är på måndagskvällen den 21 mars och den andra är på fredagskvällen 25 mars. Under Torreviejas påsk-processioner brukar gatorna kantas av tusentals personer för att se på när paso går förbi. Hur manga nya costaleros som kommer behövas i år är osäkert fram till första mötet.

kommer att vara den 11 februari klockan 19.30, i hallen intill Semana Santa Museet och bakom den kinesiska restaurangen på Avenida Baleares i Torrevieja. Detta första möte är ett möte för registrering av dem som kommer att fortsätta att

Så tror du att detta kan vara något för dig, gå på första mötet – och representera oss skandinaver! Om du vill ha ytterligare information kan du ringa David McLachan på 966 700 056. Text: Paul Mutter översatt och redigerat


NOTISER

KANARIETOMATEN MINSKAR KANARIEÖARNA. Exporten av tomater från Kanarieöarna har fått stark konkurrens från Marocko.

De sista 15 åren har exporten å kanarietomater sjunkit med hela 82,7 procent. För femton år sedan, närmare bestämt år 2000 exporterades 352 000 ton kanarietomater, en siffra som var nere på 63 000 i fjol. För den kommande säsongen fruktar tomatbönderna att siffran kommer sjunka till 32 000 ton. En arbetare i Marocko får motsvarande 20 cent per timme, på kanarieöarna ligger timlönen på 6 euro. Tidigare arbetade 25 000 personer med tomaterna på kanarieöarna, en siffra som nu är nere på 10 000 personer.

28

SVENSK CYKLIST INBLANDAD I BILOLYCKA ALICANTE. Proffscyklisten Fredrik Ludvigsson blev nerprejad av bilist som körde på fel sida av vägen. Olyckan inträffade lördagen den 23 januari på CV-720 i höjd med Benigembla, Alicante.

Han och fem andra cyklister i storlaget Giant-Alpecin frontalkrockade med en bil under ett träningsläger i Spanien. Enligt nyhetsbyrån AP, som hänvisar till spansk räddningstjänst, ska en kvinnlig bilist från Storbritannien kört över på fel sida av vägen och krockat med de sex cyklisterna i Giant-Alpecin.

Alla cyklisterna ska ha förts till sjukhus med stabilt tillstånd. De andra åkarna i olyckan var John Degenkolb, Warren Barguil, Chad Haga, Ramon Sinkeldam och Max Walscheid.


29

HUR MÅNGA HUNDRAÅRINGAR FINNS DET I ALICANTE-PROVINSEN?

NOTISER

ALICANTE LEDANDE FÖR NJURTRANSPLANTATIONER ALICANTE. Alicante sjukhus har utfört över 50 procent fler njurtransplantationer 2015 jämfört med föregående år. Sjukhuset utförde 103 njurtransplantationer. Elva av dessa var från en levande donator, en ökning med 37,5 procent jämfört med 2014.

ALICANTE. Under de senaste månaderna, har 119 personer firat sin 100-årsdag i Alicante-provinsen. Det finns nu 508 hundraåringar i provinsen, varav 339 är kvinnor och 169 män. I Alicanteprovinsen finns det 1 842 963 registrerade personer, av dessa är 358 435 eller 19 procent över 65 år. Under första halvåret 2015 dog 8 286 personer i provinsen, medan det föddes 7 312 bebisar. För hela Valenciaprovinsen var det dock fler födslar 29 913 under samma period och 23 863 dödsfall, säger siffror från INE.

Det är första gången som sjukhuset har fler än 100 njurtransplantationer och är det första sjukhuset i Valenciaregionen, med över 100. Den genomsnittliga tiden för att vänta på en njure är sju månader, medan det i övriga landet är en genomsnittlig väntetid på nästan två år. Nu i regionen, finns det 105 patienter på väntelistan. Vid utgången av 2014 fanns det 135 patienter som väntade. Denna nedgång har till stor del med att göra att det nu finns fler givare.


INFO

30

TORREVIEJA. Den 25 januari var det öppet-hus på Torrevieja kommunala hundgård. Det visades upp de förbättringar som gjorts för de hundar som av olika anledningar hamnat på hundgården. Man informerade och sökte stöd från allmänheten, samt lyckades adoptera ut ett par hundar. Kommunalråd i djurskyddsfrågor Carmen Morate, uppgav att hon var nöjd med dagen och kan tänka sig fler dagar av den här sorten.


31


VIN & MAT

32

Entrecote med Queso Cabrales Cabrales osten är en av de viktigaste blå ostarba i världen. Den är gjord av komjölk eller get och fårmjölk. Dess namn kommer från den asturiska staden där det har gjorts sedan urminnes tider. Med en stark smak och genomträngande lukt, är det en fet ost, med en naturlig skorpa, normalt produceras den med en blandning av rå ko, get- och fårmjölk. Ostarna åldras i naturliga bergsgrottor med en temperatur mellan 8º och 12° i mellan två till fyra månader.

Dessa förhållanden gynnar Penicillium möglet, vilket skapar de karakteristiska blågröna ränder. Förutom att ätas ensam, passar den som en bas för såser. Det är skyddad av en ursprungsbeteckning sedan 1981.

RECEPT Ingredienser för 4 personer: 4 entrecote 125 gram Cabrales ost 100 g smör 1 dl grädde olivolja brandy Recept Smält smöret och blanda det med osten, tillsätt konjak och flambera. Tillsätt grädden och reducera såsen tills den tjocknar. En artikel om fler spanska ostar hittar du på sidan 19.


33

VÄXANDE KLYFTOR I SPANIEN

NOTISER

STRANDPROMENADEN I TORREVIEJA

SPANIEN. Hjälporganisationen Oxfam har publicerat en rapport som visar att klyftorna i Spanien ökar. Endast i Grekland, Portugal och Italien r klyftorna större. Under den ekonomiska krisen har klyftan mellan rik och fattig växt tio gånger mer än i övriga Europa. I rapporten skylls en del av klyftan på Spaniens skattesystem – som inte är tillräckligt hårt mot landets rikaste. Under 2015 ökade de rikas tillgångar med 15 procent medan övriga 99 procent av befolkningen förlorade 15 procent. ALICANTE LEDANDE FÖR NJURTRANSPLANTATIONER ALICANTE. Alicante sjukhus har utfört över 50 procent fler njurtransplantationer 2015 jämfört med föregående år. Sjukhuset utförde 103 njurtransplantationer. Elva av dessa var från en levande donator, en ökning med 37,5 procent jämfört med 2014. Det är första gången som sjukhuset har fler än 100 njurtransplantationer och är det första sjukhuset i Valenciaregionen, med över 100. Den genomsnittliga tiden

TORREVIEJA. I februari börjar arbetet med att rusta upp strandpromenaden i Torrevieja, ett arbete som ursprungligen var budgeterat till drygt 1,1 miljoner euro – men som nu bantats till drygt 800 000 euro.

Torrevieja stad betalar 60 procent av denna kostnad, de resterande 40 procenten betalas av Valencia. Projektet omfattar sträckan mellan Punta Margalla (nedanför Sunset Beach) och Avenida Habaneras. Det kommer bytas kantsten, det kommer bli nya bänkar och belysning samt nya soptunnor. Det kommer också bli lekpark, ute-gym och planteringar, dessutom utlovar kommunen att förbättra tillgängligheten. Arbetet beräknas vara klart i början av juni.


NOTISER

SVENSK 1-ÅRING FÖLL FRÅN BALKONG PÅ GRAN CANARIA - DOG

34

SWEDENT SAMLAR MOT POLIO

Flickan föll från fjärde våningen, en höjd på drygt fem till åtta meter. En svensk ettårig flicka har avlidit efter att ha fallit från fjärde våningen från hotell Sunving Resort på Gran Canaria. – Det är så oerhört tragiskt det som hänt, säger Vings informatör Charlotte Hallencreutz. Flickan föll från fjärde våningen, en höjd på drygt fem till åtta meter, flickan ska ha landat på ett plåttak. Ambulans och polis var snabbt på plats och flickan fördes till sjukhus. Ett dygn senare meddelade svenska utrikesdepartementet att flickan avlidit. Enligt Ving har det inte förekommit några synpunkter kring säkerheten på balkongerna. Det görs säkerhetsrevisioner regelbundet av ett externt företag och det har inte funnits några anmärkningar. En polisutredning pågår, det finns inga misstankar om brott.

ORIHUELA COSTA. Swedent har under mellandagarna och i januari gjort en insamling tillsammans med Rotary. Under mellandagarna och januari sålde de hembakade kanelbullar på kliniken. Under mellandagarna fick de ihop pengar för att vaccinera 50 barn mot polio. När Bladet går i tryck är räkningen för januari inte gjord. Swedent vill på detta sätt tacka alla patienter, som har bidragit till deras aktion mot polio tillsammans med Rotary.


35

VI GRATTAR!

Fredagen den 22 januari hade Fastighetsbyrån sin årliga kickoff samt firade 50 år, på Globen i Stockholm. Totalt var det 1600 personer från 260 kontor som deltog i kickoffen. Fastighetsbyrån Torrevieja vann den ärofyllda titeln årets kontor 2015 för hela kedjan. Men vinnarteamet Torrevieja nöjde sig inte med det Paulina Sundqvist vann Årets mäklare utland och Martin Wastehed tog hem titeln som Årets rookie utland. Av de svenskar som köper i Spanien, från Barcelona i norr till Teneriffa i söder väljer var åttonde svensk att köpa med Fastighetsbyrån i Torrevieja. Kontoret öppnade i maj 2010 och har i dagsläget 21 medarbetare. Vi på Bladet grattar naturligtvis till de fina utmärkelserna!

Paulina Sundqvist vann titeln årets mäklare och Martin Wastehed tog hem titeln årets rookie

STORT Grattis till Fastighetsbyrån Torrevieja


36


37


38

Vad är det på TV? Av utrymmesskäl kan vi inte publicera TV-utbudet, men ni hittar de svenska och nordiska kanalerna på vår hemsida www.skandinaviska-bladet.com


39

MARKNADER Veckomarknaderna på Costa Blanca är ett viktigt inslag i det spanska folklivet, men även för oss fastboende skandinaver och inte minst en upplevelse för turisterna. De flesta marknader håller öppet 09.00 – 14.00.

Här finner ni några av de närmsta marknaderna: Måndagar: San Pedro del Pinatar, Santa Pola och Elche Tisdagar: Benidorm, Orihuela, Mil Palmeras (kvällsmarknad) Los Alcazares och San Fulgencio Onsdagar: La Mata Guardamar, Palop, San Miguel de Salinas och Santiago de la Ribera Torsdagar: Gran Alacant, Alicante, Rojales, San Fulgencio (urb. La Marina) och San Javier Fredagar: Torrevieja, Los Montesinos (kvällsmarknad) och Pilar de Horadada Lördagar: Alicante, Almoradi, Torre Pacheo, Elche, Santa Pola och Playa Flamenca Söndagar: Alicante, Quesada Zuco, Guardamar Citronmarknaden och Elche Vi reserverar oss för ändringar, tänk på att marknaderna kan byta dag om de inträffar på en helgdag

”Bra att ha nummer” Allmänt nödnummer: 112 Ambulansnödnummer: 112 , 965 144 000 Hospital Torrevieja: 965 721 400 Hospital Vega Baja: 965 877 500 Hospital Quiron: 966 921 313 Vårdcentraler/ Centro de Salud: La Loma: 96 670 46 24/ 96 670 08 77 Acequión: 96 571 27 23 La Mata: 96 692 60 32 La Siesta: 96 678 69 70 Orihuela Costa: 965322965 Cruz Roja/Röda Korset: 96 571 18 18 S.A.M.U. Ambulans: 96 514 40 00 Guardia Civil: nödnummer 062, inte akut 965 710 113 – 965 710 190 Policía Local: akut 092 övriga ärenden: Torrevieja: 965 70 53 26 Orihuela Costa: 966 736 793 Brandstationen/Bomberos: Torrevieja 966 704 433 – 966 704 453 Orihuela Costa: 965303241 Turistkontor: Torrevieja 965 70 34 33 Orihuela Costa 966 76 00 00 – 966761250 Agamed: 965 710 966 Iberdrola: Torrevieja: 965 710 248 Orihuela: Costa 965 711 600 Taxi Flygplatsservice: 622157212/SV

Konsulat och ambassader Danska: 965 207 938, 914 318 445 Finska: 966 766 412, 913 196 172 Isländska: 965 850 863, 944 315 013 Norska: 966 704 501, 914 363 840 Svenska: 965 705 646, 917 022 000


40

Grillmix onsdagar 12.00-16.00 vi grillar ute

ร–PPETTIDER: Vardagar 10.00-19.00 Lรถrdagar 10.00-15.00 C/ Diana 7-8 C.C Torremarina,Torrevieja Telefon: 697 350 453

skandinviska bldet 2-2016  
skandinviska bldet 2-2016  
Advertisement