Bergen

Page 1

Pau l S i g v e Amundsen

Med tekster av C h r i s Tv e dt


20

Øv r e B l e k e v e i e n, S k a n s e n


21


92

Ut s i k t m o t L a n d å s o g Løv s ta k k e n


V e s t la n d e t e r m e s t hav og fjell, sau og pale. Vi er egentlig bønder og fiskere alle sammen. Handelen var det utlendingene som tok seg av. Noen av dem kom seg aldri herfra, og pü den müten ble bergenseren til, en bastard, en hybrid, en blanding av stormannsgal heimføding og selvgod internasjonalist.

93


124


N o e n s e n s o m m e r d a g e r er som vardøger, fulle av umerkelige varsler om at høsten snart skal komme. Og det som er på vei, vet vi, er en uendelig rekke av lavtrykk. De ruller inn fra vest, det ene etter det andre. Med piskende vind og plaskende regn tvinger de oss innendørs, i hi foran peisen med en bok eller krøllet opp i sofaen foran TV-en mens vi prøver å la være å tenke på hvor lenge det er igjen til våren. Det hadde ikke vært til å leve med i det hele tatt hvis det ikke var for at det gjemmer seg noen få, men herlige dager mellom nedbørsfrontene. De dagene er lyset gyllent, luften nyvasket, horisonten står knivskarp mot himmelen og byen er vakker som en ung brud.

125


148


149

F j ø s a n g e rv e i e n


F ot o g r a f o g f o r fatt e r har fanget Bergens unike karakter på kjærlig og ettertenksomt vis – fargerikt byliv omkranset av fjell og hav. Boken er for alle som bor i, besøker, flytter til eller forlater Bergen.

Pau l S i g v e Amundsen

Med tekster av C h r i s T v e dt

Pau l S igve Am u n ds en (f. 1976) har jobbet som fotograf siden 2000 og har arbeidsgiverer som Bergens Tidende, Dagbladet, VG, Dagens Næringsliv og The New York Times på lønningslisten. I 2011 vant han flere priser for fotodokumentaren A memoir of a boy. C h r i s Tv e dt (f. 1954) er tidlegere advokat som etter debuten med kriminal­ romanen Rimelig tvil i 2005 har jobbet som forfatter på heltid. I 2010 ble han tildelt den gjeveste utmerkelsen for krimforfattere, Rivertonprisen.

ISBN 978-82-7959-177-1