Page 1

Maj - december 2013

Den Gode

Historie Udvalgte arrangementer

i Toppen af Danmark

skagen frederikshavn sæby sindal hjørring løkken lønstrup hirtshals tversted


Udvalgte arrangementer i Toppen af Danmark

I Toppen af Danmark er vi fulde af gode historier... og vi deler dem gerne med vores gæster Tag på besøg hos de lokale fortællere og hør de kendte og ukendte egnsskrøner. Tag på byture og hør de personlige fortællinger. Eller få en helt anderledes oplevelse med et besøg i en af de spændende virksomheder, der åbner dørene til nutidig historie og et indblik i en verden, der ellers kun er få forundt. Der er en god historie i alle hjørner og kroge af Toppen af Danmark og fra side 74 finder du alle arrangementerne listet i datoorden.

Familievenligt / for the whole family / für de ganze familie. Symbolet angiver, at både børn og voksne sammen kan have en god oplevelse. Tilgængelighed / accessible / behindertenberecht. Symbolet angiver, at arrangementet i en vis udstrækning er tilgængeligt for personer med nedsat funktionsevne. Alle arrangementer er ikke nødvendigvis lige tilgængelige. Kontakt evt. det lokale turistbureau for nærmere oplysninger om det enkelte arrangement. Also for our English speaking guests. Auch für deutschsprachige Gäste.


Den Gode Historie

Smagen af Kunsthåndværk - mulighed for at komme helt tæt på Toppen af Danmark samler ikke kun på ”Gode historier”. I området finder du også de helt unikke arrangementer, hvor du kan opleve områdets fødevareproducenter og kunsthåndværkere side om side, selvom de sjældent sættes i samme båd. Netop det der gør Smagen af Kunsthåndværk til noget helt særligt. Arrangementerne findes på side 14.

Naturen på Toppen På siderne 4-13, finder du Naturstyrelsens udbud af guidede naturvejlederture i Toppen af Danmarks område. Området byder på nogle af Danmarks mest spændende landskaber og havområder. De vidt-strakte klitheder og plantager i vest, Skagens Odde med bl.a. Råbjerg Mile og Grenen i nord og de store moser, strandenge og fuglereservater i øst. Hirsholmene, eller de spændende boblerev i havområdet mellem Læsø og Hirsholmene. Alt i alt en helt unik natur. Læs mere om arrangementerne på side 4-13.

Indhold Naturen på Toppen

4

Smagen af kunsthåndværk

14

Der var engang

16

Besøg en spændende virksomhed

36

Rav

40

Lyset, mørket og farverne

42

Naturen netop nu

45

I kunstens tegn

54

Byens mange ansigter

58

Havet omkring os

64

Vær aktiv

67

Jul

70

Alle arrangementer i datoorden

74


Naturen på Toppen

Jennet Egekrat, Søndre stenslette og natravnen - Ålbæk Klitplantage

Natravnen, lydene og strandtudsen Bunken Klitplantage – Råbjerg Mile

Hvad betyder landskabet i dag, når vi tænker biodiversitet? Flere hundrede insektarter er tilknyttet egetræet. Kan det være medvirkende til, at småfuglene klarer sig godt i området, f.eks. Natravnen, som yngler i plantagen. Stensletterne i Ålbæk Klitplantage rummer habitater og biotoper, med stor betydning for biodiversiteten. Medbring kaffe/te til pausen. Turledere: Naturvejleder Villy K. Hansen og ornitolog Henning Schmidt. Arrangør: Naturstyrelsen, Vendsyssel. Knasborgvej Syd for Ålbæk, ved Nordspidsvej i Ålbæk klitplantage. Se efter ugleskiltet.

En aften med spændende lyde fra Råbjerg Mile og Bunken Klitplantage. Natravnen er en fugl, som er omgivet af sagn og mystik. Der er mulighed for at opleve fuglen jage insekter, i en lydløs og svalelignende flugt. I skumringen høres Natravnens snurrende sang. Solen har opvarmet søerne, kvækkelydene høres på stor afstand, det er strandtudserne som holder parringskoncert. Medbring kaffe/te. Turleder: Naturvejleder Villy K. Hansen og ornitolog Henning Schmidt.

Tidspunkt: kl. 19.00-22.30 Dato: 20.5

Tidspunkt: kl. 21.00-23.30 Dato: 31.5

Skagen købstadsjubilæum

Mølledage i Østerklit

Sagn og Strandings historie ved Skagerraks barske kyst Hvad har havet igennem tiden betydet for de mennesker som boede på Odden? Dagen den 8. juni er ”Verdens internationale Havdag” Pris: Fælles bustransport til Kandestederne, koster 30. kr. pr. person. Bemærk: Vi går fra Kandestederne til Høwi (Gl. Skagen). Vandreturen er på ca.11 km. Påklædning efter forholdene og godt bentøj. Tilmelding senest fredag 7.6 kl. 15 på mobil nr. 21 61 83 43.

I Tversted Klitplantage ligger laden til en gammel parallelgård med en stokmølle på taget. Møllen er den sidste fungerende af sin art i landet. Der fortælles om bygningen og stokmøllen. Er der vind nok sættes møllen i gang og det knirker og knager når der males grutning. Et stykke energi-damarkshistorie fortælles af medlemmerne i Østerklit Møllelaug. Turleder: Skovløber Lars Pedersen sammen med Østerklit Møllelaug Arrangør: Naturstyrelsen, Vendsyssel.

Kanalvej P-plads (Stranden 2 km.) en sidevej til Flagbakkevej, herfra køres der mod Vest. Se efter ugleskilt

Østerklit i Tversted Klitplantage. P-pladsen ved Tversted Søerne.

Tidspunkt: kl. 14.00-18.00 Datoer: 8.6

Tidspunkt: kl. 13.00-15.00 Datoer: 12.6 � 19.6 � 26.6 � 3.7 � 10.7 � 17.7 � 24.7 � 31.7 � 7.8

Skagen

P-pladsen ved Bunken Klitplantage på Råbjergvej over for Bunkenhus.

Tversted Klitplantage


55

De Vilde Blomsters Dag ved Liver Å

Natravnetur - Turen går til Ravklit

Turen foregår i det kuperede klitterræn med fugtige lavninger mellem Tornby Klitplantage og den yderste klitrække ved Liver Ås gamle åslynge. Her er et stort udvalg af både karakteristiske- og sjældne planter. Bl.a. orkidéer. Turledere: Naturvejleder Torben Stæhr, skovfoged Thomas Retsloff og botaniker Erik Hammer Arrangør: Naturstyrelsen, Vendsyssel

Natravnen er en spændende fugl, som er omgivet af sagn og mystik. Måske er der mulighed for at opleve den i sin lydløse svalelignende flugt, på jagt efter insekter. Fuglens sang er en vedvarende snurren, stigende og aftagende i styrke. Turledere: Naturvejleder Villy K. Hansen og ornitolog Henning Schmidt. Arrangør: Naturstyrelsen, Vendsyssel

P-pladsen for enden af Rævskærvej i Tornby Klitplantage, 9850 Hirtshals

P-pladsen ved Tversted Søerne, 9981 Bindslev

Tidspunkt: kl. 12.30-14.30 Dato: 16.6

Tidspunkt: kl. 21.00-ca 23.00 Dato: 16.6

Skagen købstadsjubilæum

Mårup Kirke

Gårdbo Egekrat og Gårdbo Tingsten. Egetræet beskrives i den Nordiske Mytologi som stærkt som jern. Netop på denne årets korteste nat, må hekse og troldfolk samle kraftfulde urter ved de gamle træer, hvor også forunderlige skrig og toner kan høres fra Natravnen. Som det bør sig ved solhverv, skal ilden brænde inden vi går hjem. Vi medbringer kaffe/te og en bjesk lavet på urter opkaldt efter den Hellige Hans. Turen er på ca. 5 km. Turledere: Naturvejleder Villy K. Hansen og Mikael Ax

Hør den spændende historie om Mårup kirke, der lå i Børglum Sogn, hvor Stygge krumpen i en periode var biskop. Der vil være særlig vægt på nedtagningen af Mårup Kirke, som Frank Normann Sørensen har været med til. Turleder: Murer Frank Normann Sørensen, Lønstrup Turistforening. Arrangør: Naturstyrelsen, Vendsyssel

P-pladsen på Gårdbovej, 2 km. Vest for Ålbæk by. Se efter Ugleskiltet.

P-pladsen ved Mårup Kirke, Mårup Kirkevej 70, Lønstrup, 9800 Hjørring.

Tidspunkt: kl. 19.30-ca. 23.00 Dato: 20.6

Tidspunkt: kl. 10.30-11.30 Datoer: 26.6 � 3.7 � 10.7 � 17.7 � 24.7 � 31.7 � 7.8

Tornby

Ålbæk klitplantage

Tversted Klitplantage

Lønstrup


Naturen på Toppen

Krøyers Hus

Skagens Museum - STEDSANS

Rundvisning i P.S. Krøyers Hus Krøyers hus åbnes for offentligheden. Efter at have boet til leje i Tuxens Villa flytter kunstnerparret Marie og P.S. Krøyer i 1894 ind i den gamle byfogedbolig. Parret bliver skilt i 1906 og Krøyer dør i 1909 efter flere år med svækket helbred. En medarbejder fra Naturstyrelsen viser rundt og fortæller om Krøyers Hus, som i dag rummer administrationen for Naturstyrelsen, og er daglig arbejdsplads for 11 medarbejdere.

Skagensmalernes landskaber og købstadsjubilæum (Tur nr. 1) I anledningen af udstillingen arrangeres der to cykelture fra Skagens Museum til de ni steder i og omkring Skagen, som udstillingen har fokus på. Den første tur går fra museet gennem Østerby til Fyrbakken, Sønderstrand og Grenen. Cykelturen er på ca. 7 km. samt 2,5 km. til fods. Turen foregår i et tempo som alle kan klare. Læs mere på www.skagensmuseum.dk Turledere: Naturvejleder Villy K. Hansen og Museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen, Skagens Museum.

Sct. Laurentiivej 148, 9990 Skagen

Skagens Museum, Brøndumsvej 4, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 16.00-17.00 Datoer: 26.6 � 3.7 � 10.7 � 17.7 � 24.7 � 31.7 � 7.8 � 14.8 � 21.8

Tidspunkt: kl. 19.00-22.30 Dato: 26.6 � 7.8

Jagten på vildtet, sund mad, sang og musik - Mosbjerg og Bjørnager

Rosernes plantage

Skagen

Skagen

Tornby Klitplantage

I den nyudsprungne skov taler vi om hvordan man jager råbuk? På Landbrugsmuseet nyder vi en jagtmiddag, med råbukken som centrum. Ved spisningen underholdes med korsang til en smuk buket af sommerens sange. Pris: 50 billetter til voksne á 180 kr. Billetter købes på Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring, tlf. nr. 96 24 10 50 - tilmelding senest mandag den 24. juni. Turledere: Naturvejlederne Villy K. Hansen, Søren O. Sørensen, Per Westermark Nielsen, Jakob Kofoed, Lars Danielsen og Niels Staun.

Lær de vilde roser at kende og mød deres kultiverede efterkommere. På den botaniske vandring besøger vi nogle af de spændende slugter, som igennem tusinder af år har præget landskabet her. Efter turen fremviser rosengartner Ellen Lykke fra Rosengartneriet på Djursland en række forædlede, gamle roser. Turledere: Naturvejleder Torben Stæhr og Ellen Lykke, Rosengartneriet. Arrangør: Naturstyrelsen, Vendsyssel

”Bjørnager”, Bjørnagervej 80, Mosbjerg, 9870 Sindal

P-plads ved Tornby Plantørbolig, Russerbakkevej i Tornby Klitplantage, 9850 Hirtshals

Tidspunkt: kl. 16.30-ca. 21.00 Dato: 28.6

Tidspunkt: kl. 14.00-17.00 Dato: 29.6


77

Fisketur – et familiearrangement

Natur, sæler og gøgeurter

Arrangementet er for børn fra 6 til 12 år ifølge med forældre/ bedsteforældre. I Bunken klitplantage, tæt ved Bunken Campingplads ligger Birkesøen. Kan man grille Skaller? Arrangementet handler om at fange skaller, men også hvilke søer det er tilladt at fiske i. Bemærk: Fiskegrej findes på pladsen, men medbring gerne selv fiskestang. Tag madpakken med for en sikkerheds skyld. Turleder: Skovarbejder Mikael Olesen Arrangør: Naturstyrelsen, Vendsyssel

Grenen er Danmarks mest kendte og unikke naturområde. Grenen er stedet hvor nyt land dannes og er enden af et kontinent. Ved Grenen er der en bestand af sæler, vi kan være heldige at se dem. Hvad gør man hvis de ligger ensomme, eller ser syge ud? Vi kører med Sandormen, til spidsen af Skagens Odde, og går tilbage igennem et vildt naturområde, med god mulighed for at se gøgeurter. Pris: Billet til Sandormen. Turleder: Naturvejleder Villy K. Hansen.

P-pladsen ved Bunken Camping overfor Bunken klitplantage.

P-pladsen på Grenen, ved Sandormen, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 10.00-ca. 13.00 Dato: 30.6

Tidspunkt: kl. 10.30-ca. 12.30 Dato: 1.7

Tversted Kommune Plantage og Vågholt Mose

Råbjerg Mile og soldug

Bunken Klitplantage

Tversted

Området er en del af Skagen Oddes ældste rimmedobbelandskab. Området er rigt på muligheder for oplevelser. I skoven findes der vandhuller, til fordel for dyr og fugle. I mosen findes vådområder, bl.a. efter tørvegravning, og også her trives planter, dyr og fugle. Mødested: Turledere: Naturvejleder: Villy K. Hansen og ornitolog Henning Schmidt Arrangør: Naturstyrelsen, Vendsyssel

Skagens Gren

Råbjerg Mile

En højhastigheds vandremile, Danmarks største ørkenlandskab og et monument over en sandflugts historie. Hvor kommer milen og sandet fra? Findes der stjernestøv i Milen? Hvordan mon strandtudserne har det? Findes der kødædende planter i Milen. Turleder: Naturvejleder Villy K. Hansen. Arrangør: Naturstyrelsen, Vendsyssel.

Kør ad Skagensvej mod Tversted, ca.1,5 km. Før (øst for) Plantørvej, drejes der mod syd ad Præstevejen.

P-pladsen ved Råbjerg Mile 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 19.00-22.00 (29.9 kl 14.00-17.00) Datoer: 4.7 � 29.9

Tidspunkt: 7.7 kl. 15.30-17.30. 15.7 kl. 20-22 23.7 kl. 10.30-12.30. 1.8 kl 15.30-17.30.


Naturen på Toppen

Handicapdag og rullende trapper

En smag af natur

Også denne sommer laver Naturstyrelsen kørestolsbane i Råbjerg Mile. Få svar på hvor Milen og sandet kommer fra? Hvilke dyr, planter og fugle trives i dette ørkenlandskab? Er der stjernestøv og kviksand i Milen? Kørestolsbanen vil være lagt ud i dagene 10.-15. juli, så rigtig mange med bevægelseshandicap kan få muligheden for en sommerudflugt og en oplevelse, der vil huskes længe. Turledere: Naturvejleder Villy K. Hansen og skovarbejder Mikael Olesen.

Cykeltur omkring Skagens natur. Tag på cykeltur til Grenen og Skagen Klitplantage. Turen afsluttes i plantagen med et spændende måltid mad, som Jesper Winter vil være mester for. Cykelturen er på ca. 25 km. Vi skal også smage på en lille bjesk. Bemærk: Bindende tilmelding til Skagen Fiskerestaurant på 98 44 35 44 senest 12.7. Der sælges 40 billetter á 275 kr., som dækker turen med mad og drikke. Turledere: Naturvejleder Villy K. Hansen og Jesper Winter Skagen Fiskerestaurant.

Ved toiletbygningen på Råbjerg Miles P-plads. (Der er handicaptoilet)

Skagen Fiskerestaurant, Fiskehuskajen 23, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 13.30-16.30 Dato: 10.7

Tidspunkt: kl. 10.30-17.00 Dato: 14.7

Stokfisk, røget fisk og snobrød

Skagen Købstadsjubilæum

En eftermiddag på stranden for hele familien, hvor vi bl.a. hører om stokfisk og bager snobrød. Vi skal også have noget at vide om fiskeri og fiskemetoder gennem tiderne. Vi har et lille fisketravl med, som børnene kan fornøje sig med i strandkanten samt nogle skraberedskaber, som kan bruges på lavt vand, hvor der måske er små rejer. Medbring kaffe, te, sodavand og grillmad efter behov. Turledere: Naturvejleder Villy K. Hansen, skovarbejder Mikael Olesen og naturvejleder Per Westermark.

”Ræset” ising med tranebær, og mosebølletærte. I anledning af Skagen købstads jubilæum opfordrer vi hermed gæster og godtfolk fra egnen, til at medbringe husflidsprodukter, bagværk, hjemmesyltet eller andet hjemmelavet, der kan smages på, byttes eller småhandles med. Der fortælles om kirken og området og der kan smages på bl.a. Ræset ising og mange andre vitaminrige sager. Spørgsmål - ring på 21 61 83 43. Turledere: Naturvejleder Villy K. Hansen samt tandlæge Jens Bjerregård og fiskeeksportør Jan B. Nielsen.

På stranden i Lønstrup, nedenfor redningshuset. Lønstrup, 9800 Hjørring

P-pladsen ved Råbjerg kirke, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 14.00-ca. 18.00 Dato: 18.7

Tidspunkt: kl. 14.00-17.00 Dato: 25.7

Råbjerg Mile

Lønstrup

Skagen

Råbjerg Kirke


99

Familiefisketur og aftenhygge

En eventyrlig nat med stjernedrys

Fisketur for børn fra 6 år til 12. år ifølge med forældre/ bedsteforældre. Arrangement handler om fiskeri og hvilke søer det er tilladt at fiske i. Der kan lånes fiskegrej på stedet. Medbring gerne eget fiskegrej. I søerne lever skallen, det er en spiselig, flot og farvestrålende fisk. De fisk der fanges kan grilles eller ryges på stedet. Vi laver også smagsprøver af fisk fra havet. Turledere: Naturvejleder Villy K. Hansen og skovarbejder Mikael Olesen. Bemærk: Medbring gerne madpakke, eller noget som kan grilles samt kaffe/te, saft.

Ved Råbjerg Mile, venter der os forhåbentlig en skyfri himmel, som vil kaste et eventyrligt drys af stjernestøv, over nattens ørkenlandskab. I disse dage, passerer Sct. Laurentiius Tårer over nattehimmelen. Man er velkommen til, at bidrage med lidt viden om nattehimlens stjernebilleder. Medbring noget varmt at drikke og vær opmærksomme på, at i mørket forstærkes lys og lyde. Turleder: Naturvejleder Villy K. Hansen. Arrangør: Naturstyrelsen, Vendsyssel.

Tversted Søernes P-plads ved Tversted Klitplantage.

P. pladsen ved Bunken Klitplantage på Råbjergvej over for Bunkenhus.

Tidspunkt: kl. 16.30-20.00 Dato: 5.8

Tidspunkt: kl. 23.00-ca. 02.00 Dato: 9.8

Madskole i skoven – Cykeltur

Bjesk tur

En smag af skov og klit. En cykeltur på ca.18 km. Lær hvordan man laver velsmagende mad og bjesk i naturen? Undervejs finder vi urter, som vi kan krydre maden med. Jesper Winter hjælper gæsterne med madlavningen. Bemærk: Bindende tilmelding og oplysninger på Skagen Fiskerestaurant på 98 44 35 44 senest 9.8. Der sælges 40 billetter á 275 kr., som dækker turen med mad og drikke. Turledere: Naturvejleder Villy K. Hansen og Jesper Winter.

På Stranden ud for Tversted Klitplantage og på sletterne ved Stokmøllen, går vi på opdagelse efter de nyttige bjesk-urter. Bjesk er et Vendsysselsk udtryk for urtesnaps eller kryddersnaps. Her i Vendsyssel har man altid haft kendskab til bjeskurternes helsebringende egenskaber, derfor vil vi også prøvesmage et par stykker, for det gode helbreds skyld. Turleder: Naturvejleder Villy K. Hansen. Arrangør: Naturstyrelsen, Vendsyssel

Skagen Fiskerestaurant. Fiskehuskaj 13, 9990 Skagen

Tversted Søernes P-plads, 9881 Bindslev

Tidspunkt: kl. 10.30-ca.17.00 Dato: 11.8

Tidspunkt: kl. 14.30-16.00 Dato: 24.8

Tversted Søerne

Skagen

Råbjerg Mile/Bunken klitplantage

Tversted Klitplantage


Naturen på Toppen

Dragebyggeri og inspirationsdag til Store Dragedag i Råbjerg Mile Skagens Bibliotek

Arrangementet afholdes hvert år på denne søndag i uge 33. På Skagens Bibliotek begynder vi med de forberedende øvelser, til byggeri af årets drage, eller er det den gode gamle drage, som igen gøres flyveklar? Der er byggematerialer på biblioteket, medbring gerne eget materiale. Turledere: Hans Nielsen og Villy K. Hansen er klar med en hjælpende hånd.

Store Dragedag Råbjerg Mile

Hele familien kan flyve med drager Vi bygger gode og stabile drager, efter de gamle modeller. Der er byggematerialer til rådighed. Der må gerne medbringes eget materiale. Det er selvfølgelig OK. at medbringe købte drager, da vi skal have sendt så mange flyvende og flagrende drager, som muligt op på himlen. I Milen skal både drager og forventninger stå deres prøve. Bemærk: Tag tøj på til opgaven og medbring proviant. Turledere: Naturvejleder Villy K. Hansen og Hans Nielsen.

Skagens Bibliotek, Skolevej 5, 9990 Skagen

Toiletbygningen ved Råbjerg Miles P-plads.

Tidspunkt: kl. 16.00-18.00 Dato: 29.8

Tidspunkt: kl. 10.30-15.00 Dato: 1.9

Skagen købstadsjubilæum

Fra kyst til kyst

Smag på naturen.Hvordan kan naturen have smagt i gamle dage? Nogle af de gamle metoder bliver taget i brug ved arrangementet. Da vi skal tænke på helbredet, ja så serveres der en bjesk eller to. Pris: 40 billetter kan købes på Skagen By og Egnsmuseum. Prisen for voksne er 180 kr. og for børn ifølge med voksne er prisen 80 kr. inklusiv en øl/vand eller et glas vin. Turledere: Museumsinspektør Mikael Ax og Naturvejleder Villy K. Arrangør: Naturstyrelsen, Vendsyssel og Skagen By og Egnsmuseum

Blå September En tur for rigtige vandringsfolk (Blå september). Ruten er lagt så vi besøger havet på hver side af Skagens Odde. Vi færdes i de naturtyper som Skagens natur kan byde på. Bemærk: Turen er på ca. 15 km., og kræver et godt bentøj. Medbring madpakke, væske og kaffe/te. Der er indlagt et par spise/kaffepauser. Turleder: Naturvejleder Villy K. Hansen Arrangør: Naturstyrelsen, Vendsyssel

Skagen By og Egnsmuseum på P.K. Nielsensvej 9990 Skagen

P-pladsen ved den Tilsandede Kirke. 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 15.30-20.30 Dato: 19.9

Tidspunkt: kl. 13.00-17.30 Dato: 21.9

Skagen

Skagen


11 11

Geologi og sæler

Skagen købstadsjubilæum

Grenen er stedet hvor nyt land dannes og er enden af et kontinent, hvor vi kan være heldige at se sæler. Hvad gør man hvis de ligger ensomme, eller ser syge ud? Vi kører med Sandormen, til spidsen af Skagens Odde og går tilbage igennem et spændende og vildt naturområde, med f.eks. materialevandring, plante-, fugle- og dyreliv på Skagens Odde. Pris: Billet til Sandormen. Turleder: Naturvejleder Villy K. Hansen. Arrangør: Naturstyrelsen, Vendsyssel.

Hvad har havet igennem tiden betydet for de mennesker som boede på Odden? Dagen den 8. juni er ”Verdens internationale Havdag”. Pris: Fælles bustransport til Kandestederne, koster 30. kr. pr. person. Bemærk: Vi går fra Kandestederne til Høwi (Gl. Skagen). Vandreturen er på ca.11 km. Påklædning efter forholdene og godt bentøj. Tilmelding senest torsdag den 10.10 kl. 15 på mobil nr. 21 61 83 43. Turleder: Naturvejleder Villy K. Hansen og Ane Bjerg Thomsen.

P-pladsen på Grenen, ved Sandormen. 9990 Skagen

Kanalvej P. plads (Stranden 2. km.) en sidevej til Flagbakkevej, herfra køres der mod Vest. Se efter ugleskilt

Tidspunkt: kl. 18.30-20.30 Dato: 26.9

Tidspunkt: kl. 15.00-19.00 Dato: 11.10

Kultur og natur i ødemarken

Et kanoniseret landskab

Vandretursfestival Vi går ad den gamle vej til Råbjerg Mile området. Turen går derefter ud til kysten, ruten går tværs i gennem et spændende område, med vandremiler. Skilles veje og stier i dag mellem kulturer? Glemmer vi i dag menneske- og natursyn? Bemærk: Medbring kaffe/te til pausen i vandremilerne. Turleder: Naturvejleder Villy K. Hansen. Arrangør: Naturstyrelsen, Vendsyssel

Vandretursfestival Vi kører fra Råbjerg Mile P-plads til Råbjerg Kirke. Vandreturen går over heden til Råbjerg Stene og til Studeli Rende. Her er vi ved kyst og hav, som vi følger til et sted, hvor vi kan forcere havklitten. Efter en kaffe/spisepause finder vi vej tilbage til Råbjerg Mile. Tilmelding: På mobil 21 61 83 43 senest fredag den 11. oktober. Pris: Den Fælles bustransport koster 30 kr. pr. person. Turleder: Naturvejleder Villy K. Hansen.

Redningshuset i Kandestederne, tæt ved Hjorts og Kokholms hotel.

P-pladsen ved Råbjerg Mile, bussen kører til Råbjerg kirke.

Tidspunkt: kl. 15.00-17.30 Dato: 12.10

Tidspunkt: kl. 13.00-17.30 Dato: 13.10

Skagens Gren

Kandestederne og Råbjerg Mile

Skagen

Fra Råbjerg kirke til Råbjerg Mile


Naturen på Toppen

Familien, Mørket og Milen

Kartoffelferie og familieaktivitetsdag

Sandheden om sand og en rigtig flot efterårs solnedgang. Solen går ned ca. kl.18:10. Inden vi når tilbage til P-pladsen er det næsten mørkt, eller er det? Lyser sandet op i mørket? Findes der virkelig stjernestøv? Har sand altid været sand? Kan man forsvinde i kviksand? Eller forsvinder vi i mørket? Turleder: Naturvejleder Villy K. Hansen Arrangør: Naturstyrelsen, Vendsyssel

I efterårsferien i gamle dage holdt børnene fri fra skole, fordi de skulle arbejde i kartoffelmarken, da vinterføden skulle i hus. Kom voksne som børn og prøv selv at deltage i kartoffelhøsten. Ved Landbrugsmuseet, kan børnene prøve at skyde med kartoffelbøsse og lave kartoffeltryk. Kl. 11 og 14 er der ture i det landskab, hvor mennesker har efterladt sig spor de sidste 6000 år. Pris voksne 40,- kr. Turledere: Naturvejl. Villy K. Hansen, Torben Stæhr og skovarb. Mikael Olesen.

P-pladsen ved Råbjerg Mile.

Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg Jerupvej 613, Mosbjerg, 9870 Sindal

Tidspunkt: kl. 17.30-19.30 Dato: 15.10

Tidspunkt: kl. 10.00-16.00 Dato: 16.10

Kultur og natur i ødemarken

Sulbæk, Solsbæk og Stensnæs

Hvordan har livsbetingelserne været i dette øde? Hvad fik de første mennesker til at bosætte sig i et, set med vore øjne, utrolig barsk landskab? Blev der her skabt et kulturgrundlag, for beboelse og overlevelse? Er vi i dag ved at glemme menneske- og natursyn i kraft af evner og viden? Hvad betød det at have tid, før den usynlige tid blev opfundet? Medbring kaffe/ te til pausen og madpakke. Turledere: Naturvejleder Villy K. Hansen og Museumsdirektør Mikael Ax.

Tre fantastiske naturperler. Vi besøger de tre naturområder og får en snak om landskabet, geologien, plante- og dyrelivet. Vi bevæger os langs bæk over lyng og enebærkrat og ser bl.a. hvad et Natura2000 område er for noget, og hvordan oddedannelse foregår. Bemærk: Der køres i egne biler fra sted til sted ca. 15 km. Turledere: Naturvejleder Villy K. Hansen og ornitolog Henning Schmidt. Arrangør: Naturstyrelsen, Vendsyssel

Skiveren Camping for enden af Råbjergvej Skiveren, 9982 Aalbæk

Sulbæk drej v/Svalereden Camping og kør ca.100. m. mod nord. Følg Strandhusevej til P-pladsen.

Tidspunkt: kl. 14.00-17.30 Dato: 27.10

Tidspunkt: kl. 13.00-17.00 Dato: 3.11

Råbjerg Mile

Skiveren

Mosbjerg - Sindal

Sæby


13 13

Det er ved at blive vinter, hvad sker der i Milen?

Nissekomsammen ved Den Tilsandede Kirke

Turen går over Milen til Shelterpladsen i Bunken klitplantage, hvor vi laver bål og varmer vand til kaffe og te, tilsat en bjesk og en snak om områdets natur. Findes der virkelig stjernestøv? Har sand altid været sand? Inden vi når tilbage til P-pladsen er det næsten mørkt, eller er det? Naturvejlederen medbringer bål, kaffe/te og en lille bjesk. Turleder: Naturvejleder Villy K. Hansen. Arrangør: Naturstyrelsen, Vendsyssel

Det er snart jul og traditioner skal jo holdes i hævd, derfor bliver man nødt til at tage en tur ud i vores hyggelige skov. Der bor de, altså nisserne, og de har boet der i mange hundrede år. På gåturen i skoven, kan vi være heldige at møde et rigtigt Nisseorkester og inden vi går hjem, er der kakao og julegløgg med æbleskiver til, mon ikke der pyntet op og julemusik i det gamle kirketårn. Turledere: Naturvejleder Villy K. Hansen og skovarbejder Mikael Olesen.

P-pladsen ved Råbjerg Mile.

P-pladsen ved den Tilsandede Kirke, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 14.00-16.30 Dato: 17.11

Tidspunkt: kl. 14.30-17.00 Dato: 8.12 (2. søndag i advent)

Råbjerg Mile

Skagen Klitplantage


Smagen af Kunsthåndværk

Kunst og den gode smag

Kaffe & Kopper

Billedkunst og smagsprøver fra Aurion Kom og oplev billedkunst sammen med udsøgte smagsprøver på Aurions økologiske brød, boller og chokolade i Galleri Tegn – et charmerende lille galleri i det gamle Hjørring med plads til et frikvarter i den hyggelige gårdhave. Malerierne er i perioden 20.420.5 af Birgit Berggren. Information om de øvrige udstillinger kan ses på www.galleri-tegn.dk.

Speciel ristet kaffe i lokal keramik Barista Thomas Abildgaard rister selv kaffen, som serveres i keramiker Janice Hunters kopper. Hør de to fortælle om deres respektive passioner, og nyd en velsmagende kop kaffe. Pris 50,-

Galleri Tegn Nørre Allé 5, 9800 Hjørring

Mygdalhus Skagen Landevej 658, Mygdal, 9800 Hjørring

Tidspunkt: kl. 10.00-14.00 Datoer: 18.5

Tidspunkt: kl. 19.00 Dato: 11.6

Kunsthåndværk & Smagsoplevelser

Stentøj & Sukkertøj

Marked med nordjyske kvalitetsprodukter Besøg det store markedstelt smukt placeret på Sæby Torv, hvor nordjyske kunsthåndværkere og fødevareproducenter præsenterer deres kvalitetsprodukter. Her kan opleves kød, fisk, honning, brød og pølser, såvel som kurveflet, stenhuggere, glaskunst, malerier og meget mere. Lyt til live-musik, mens du nyder en kold fadøl. Pris: voksne 20 kr.

Stentøj & Sukkertøj - ”Giebelhausen Keramik” og ”Bolcheriet”. Se de to kunsthåndværkere fra ”Giebelhausen Keramik” og ”Bolcheriet” arbejde side om side. Oplev Giebelhausen dreje og dekorere. Smag Bolcheriets lækre bolcher, der produceres med et “Giebelhausen” tema – og serveres i Giebelhausens fantastiske skåle. Hør Bolchefruens sang om sukkertøj & stentøj og historien om hvordan stentøj bliver til sukkertøj. Begrænset plads – kom i god tid.

Sæby Torv, 9300 Sæby

Bolcheriet Torvet 1, 9480 Løkken

Tidspunkt: kl. 10.00-17.00 Datoer: 20.7 • 21.7

Tidspunkt: kl. 11.00-13.00 Dato: 16.10

HJØRRING

SÆBY

MYGDAL

LØKKEN


Temaguider Savner du inspiration til oplevelser i Lysets Land? Toppen af Danmark har udgivet 4 tema-guider, der byder på masser af spændende oplevelser i Lysets Land. Hent dem på det lokale turistbureau, eller der hvor du bor.

Aktiv ferie – alle de sjove fysiske aktiviteter, du kan deltage i. Kunst & kultur – gallerier, kunsthåndværkere og arbejdende værksteder. Museer & slotte – oplevelser på kunstmuseer, museer, slotte og herregårde. Spis godt – restauranter i alle kategorier – fra enkle måltider til store gourmetoplevelser, og spændende specialbutikker. www.toppenafdanmark.dk


Der var engang

Grenen Badehotel – kaviar og cocktails

Skagens Museum

Månedens historie Fra 1898 til 1939 var Grenen Badehotel i Skagen et sted, som tiltrak internationalt high society fra hele verden. Den tilknyttede kurlæge kunne ved hav- og solbade love at helbrede adskillige sygdomme, og køkkenet diskede op med mange retter flere gange om dagen. 1.klasses underholdning, spændende konkurrencer og dans var en selvfølgelighed. Gratis for museets gæster.

Inspektøren fortæller Museumsinspektøren fortæller om baggrunden for udstillingen STEDSANS. Gratis for museets gæster. Pris: 125 kr. inkl. 1 glas vin.

Skagen By- og Egnsmuseum P.K. Nielsensvej 8-10, 9990 Skagen

Skagens Museum, Brøndumsvej 4, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 13.00-13.30 Datoer: 15.5 • 22.5 • 29.5 • 6.11 • 13.11 • 20.11 • 27.11

Tidspunkt: kl. 18.00-19.30 Datoer: 16.5 • 20.6 • 25.7 • 15.8

Skagens Museum

Historie time i Den Gamle Skole

Offentlige omvisninger Der afholdes offentlige omvisninger på Skagens Museum om særudstillingen STEDSANS. Gratis for museets gæster.

Spøgelser og blækskrift Oplev hvordan det var at gå i skole i gamle dage, når Den Gamle Skole i Tolne inviterer indenfor til blækskrift og spøgelseshistorier. Prøv at skrive med pen og blæk som man gjorde dengang, mens du lytter til spændende spøgelseshistorier om bl.a. Mørkhulebakken og offerstenen.

Skagens Museum, Brøndumsvej 4, 9990 Skagen

Galleri Vita Kirkevej 137, Tolne, 9870 Sindal

Tidspunkt: kl. 13.00 Datoer: 17.5 � 24.5 � 31.5 � 7.6 � 14.6 � 21.6 � 28.6 � 5.7 � 12.7 � 19.7 � 26.7� 2.8 � 9.8 � 16.8 � 23.8 � 30.8

Tidspunkt: kl. 10.00-14.00 Datoer: 19.5 � 23.6 � 28.7 � 25.8 � 29.9 � 27.10 � 24.11 � 22.12

SKAGEN

SKAGEN

SKAGEN

TOLNE


17 17

Skagens Købstadsjubilæum

Skagens Museum

Autentisk redningsauktion Først hører man foredraget ”Alle mand til årerne – Redningsvæsnet før og nu” og herefter går alle i samlet procession gennem byen mod Sønderstrand, mens Ane Bjerg Thomsen fortæller undervejs. Kort ophold ved Mindestøtten for at mindes de modige redningsfolk. Redningsauktionen starter foran Vippefyret. Her kan man opleve hvordan en redningsauktion gik for sig for 100 år siden ud for Skagens kyst.

Kunst til middag Eksklusivt helaftensarrangement i samarbejde med Brøndums Hotel. Særomvisning i udstillingen på Skagens Museum, efterfulgt af middag på Brøndums Hotel. Pris: 500 kr. Billetter købes på www.skagensmuseum.dk/billetter

Kulturhus Kappelborg Skolevej, 9990 Skagen

Skagens Museum, Brøndumsvej 4, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 11.00-14.00 Dato: 19.5

Tidspunkt: kl. 18.00 Datoer: 23.5 � 30.5 � 22.8 � 29.8

Skagen Købstadsjubilæum

Skagens Museum

Historisk Gudstjeneste TRINITATIS-GUDSTJENESTE fejret som i 1612. Sognehuset kl.12.00: Frokostservering i bedste Reformationsånd, med dertilhørende udstilling og opdatering på århundredet. Tilmelding nødvendig på tlf. 9844 2644

Offentlige omvisninger Der afholdes hele året offentlige omvisninger på Skagens Museum. Få genopfrisket din viden eller bliv introduceret til skagensmalerne og til museets historie. Gratis for museets gæster.

SKAGEN

SKAGEN

Skagen Kirke Ved Kirken 2, 9990 Skagen Tidspunkt: kl. 10.30 Dato: 26.5.

SKAGEN

SKAGEN

Skagens Museum, Brøndumsvej 4, 9990 Skagen Tidspunkt: kl. 11.00 Datoer: 27.5 � 3.6 � 10.6 � 17.6 � 24.6 � 1.7 � 8.7 � 15.7 � 22.7 � 29.7 � 5.8 � 12.8 � 19.8 � 26.8 � 1.9 � 8.9 � 15.9 � 22.9 � 29.9 � 6.10 � 13.10 � 20.10 � 27.10 � 3.11 � 10.11 � 17.11 � 24.11 � 1.12 � 8.12 � 15.12 � 22.12 Tidspunkt: kl. 18.00 Datoer: 5.6 � 12.6 � 19.6 � 26.6 � 3.7 � 10.7 � 17.7 � 24.7 � 31.7 � 7.8 � 14.8 � 21.8 � 28.8


Der var engang

Aftentur i Måstrup Mose

Bangsbo Fort

Tag med i Trynmose og Måstrup Mose Knud Christiansen vil indvi os i lidt egnshistorie, fortælle om hedeopdyrkning, rimmer-dobberlandskab og om tørvegravning. Vi vil få fortalt om råstofindvinding - den tørvegravning, som Knud Christiansen praktiserer. Vi ser på kulturpåvirkning for tørvemosens planter, især for den kødædende Rundbladet Soldug. Vi lytter til mosens fugle hvor naturvejleder Jakob Kofoeds vil fortælle. Tag kaffen med. Arrangør: DN i Hjørring og Naturvejleder Jakob Kofoed.

Dokumantarfilm Bangsbo Fort blev bygget af den tyske besættelsesmagt under 2. verdenskrig og blev efterfølgende brugt af det danske søværn under den kolde krig. Besøg forhørsbunkeren, hvor man kan få følelsen af at blive afhørt, via moderne medier. Bunkerbiograf som afspiller dokumentarfilm om besættelsen. I alt 80 bunkere. Rundvisning hver dag kl. 13.00. Pris: voksne 50 kr./ u. 18 år gratis.

Knud Christiansen, Europavej 39, 9881 Bindslev, turtelefon 3038 8613

Bangsbo Fort Understedvej 21, 9900 Frederikshavn

Tidspunkt: kl. 19.00-22.00 Dato: 28.5

Tidspunkt: Ma.-fr.: kl. 10-16, Lø.-sø: kl. 11-16 Datoer: 1.6-31.8 (1.9-30.9: Ma.-fr. kl. 10-16)

Noget om Drachmann

Originaler og lune historier fra Skagen

Causerier i fri luft Causerier i Drachmanns Have sommeren igennem på tirsdage og torsdage. I sjældne tilfælde af regnvejr rykker man ind i atelieret. Om tirsdagen fortælles om Drachmann & Damerne. Om torsdagen fortælles om Drachmann & Skagen. Pris: 50 kr. (entré til huset) + 10 kr. for foredraget. Billetter købes ved indgangen, i Drachmanns Hus i åbningstiden eller på mail drachmannshus@gmail.com.

Månedens historie Hver måned nye og spændende fortællinger om livet i Skagen. Tosse Elsie og Bonatzy er bare et par af de personligheder, som har været med til at sætte liv og farve på dagligdagen i Skagen for ca. 100 år siden. Få også et par muntre anekdoter med om de vejrbidte fiskeres møde med velklædte feriegæster og kunstnere. Gratis for museets gæster.

Drachmanns Hus Hans Baghs Vej 21, 9990 Skagen

Skagen By- og Egnsmuseum P.K. Nielsensvej 8-10, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 12.00-13.00 Datoer: 4.6 � 6.6 � 11.6 � 13.6 � 18.6 � 20.6 � 25.6 � 27.6 � 2.7 � 4.7 � 9.7 � 11.7 � 16.7 � 18.7 � 23.7 � 25.7 � 30.7 � 1.8 � 6.8 � 8.8 � 13.8 � 15.8 � 20.8 � 22.8 � 27.8 � 29.8 � 3.9 � 5.9 � 10.9 � 12.9 � 17.9 � 19.9 � 24.9 � 26.9

Tidspunkt: kl. 13.00-13.30 Datoer: 5.6 � 12.6 � 19.6 � 26.6

TVERSTED

SKAGEN

FREDERIKSHAVN

SKAGEN


19 19

Genhør med Drachmann

Skagens Museum

Drachmannaften Drachmann-kvartetten bestående af Anne Marie Gabrielsson, Jesper Hegaard, Birgit og Poul Bernth underholder og musicerer. En ”ren” Drachmann-aften, hvor der fortælles om digteren og gives eksempler på hans digtning. Pris: 120 kr. Billetter købes ved indgangen, i Drachmanns Hus i åbningstiden eller på mail drachmannshus@gmail.com

De tre stemmer fortæller på Skagens Museum Om udstillingen STEDSANS. Digtoplæsning og foredrag med forfatter Sten Kaalø, Museumsassistent Ane Bjerg Thomsen og naturvejleder Villy K. Hansen

Drachmanns Hus Hans Baghs Vej 21, 9990 Skagen

Skagens Museum, Brøndumsvej 4, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 20.00 Dato: 5.6

Tidspunkt: kl. 18.00-20.00 Dato: 6.6

Genbrug før & nu

Fladbåden Søsættes

Genbrug og Kreativitet I gamle dage genbrugte man af nød – og med stor kreativitet og opfindsomhed. Hør en ældre kvinde fortælle om den tid, og bliv inspireret til selv at lave brugs- eller pyntegenstande af genbrugsmaterialer. Tag børnene eller børnebørnene med til en lærerig og kreativ dag i det specielle ReMida hus. Medbring selv madpakke – kaffe/te kan købes for et mindre beløb.

Hvis vejret tillader til det Få fladbådens historie, med dig som roer. Det fortælles at der kun behøves 20 cm vand under kølen for at fladbåden kan flyde. Det fortælles yderligere, at fladbåden også blev brugt til bjergning af gods ved strandinger. Der er også fortællinger der siger, at når der skete strandinger var fladbåden hurtig ude for at bjærge, hvad der bjærges kunne, for egen vindings skyld. Kaffe og brød kr. 15,- kan købes på søndage.

ReMida Huset Dalsagervej 20, 9850 Hirtshals

Bjærgelauget, Bådehuset, Tversted strand Tannisbugtvej, Tversted, 9881 Bindslev

Tidspunkt: kl. 10.30-15.30 Dato: 8.6

Tidspunkt: Søndage kl. 10 og onsdage kl. 19. Datoer: 9.6 � 12.6 � 16.6 � 19.6 � 23.6 � 26.6 � 30.6 � 3.7 � 7.7 � 10.7 � 14.7 � 17.7 � 21.7 � 24.7 � 28.7 � 31.7 � 4.8 � 7.8 � 11.8 � 14.8 � 18.8 � 21.8 � 25.8 � 28.8 � 1.9

SKAGEN

HIRTSHALS

SKAGEN

Tversted


Der var engang

At rejse er at leve

Jernalder aktiviteter

Drachmannaften Både Holger Drachmann, H.C. Andersen og Evert Taube elskede at rejse. Drachmann-kvartetten bestående af Anne Marie Gabrielsson, Jesper Hegaard, Birgit og Poul Bernth underholder og musicerer. Pris: 120 kr Billetter købes ved indgangen, i Drachmanns Hus i åbningstiden eller på mail drachmannshus@gmail.com

Vi genopliver jernalderen i Mosbjerg På denne dag er der indrettet et område, der vil summe af forskellige jernalderaktiviteter bl.a. madlavning ved bål, smedning, pilefletning, keramik og milebrænding, plantefarvning, fåreklipning, gamle lege, snorefletning og spinding. Gå med på tur i museumsområdet til den udgravede jernalderboplads og til jernaldergravene. Arkæolog Per Lysdal vil fortælle om denne specielle historiske periode.

Drachmanns Hus Hans Baghs Vej 21, 9990 Skagen

Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg Jerupvej 613, Mosbjerg, 9870 Sindal

Tidspunkt: kl. 20.00 Datoer: 12.6 � 31.7 � 18.9

Tidspunkt: kl. 10.00-16.00 Dato: 16.6

Møllen maler

Havet og kærligheden

Vennebjerg Mølles historie Der males mel, hvis vinden er til det. Der fortælles desuden om møllen og egnens spændende historie.

Drachmannaften Holger Drachmann og Evert Taube. Drachmannkvartetten bestående af Anne Marie Gabrielsson, Jesper Hegaard, Birgit og Poul Bernth underholder og musicerer. Pris: 120 kr. Billetter købes ved indgangen, i Drachmanns Hus i åbningstiden eller på mail drachmannshus@gmail.com

Vennebjerg Mølle Skallerupvej 812, Vennebjerg, 9800 Hjørring

Drachmanns Hus Hans Baghs Vej 21, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 13.00-16.00 (dog til kl. 17.00 d.16/6) Datoer: 16/6 � 26/6 � 3/7� 10/7� 17/7� 24/7 � 31/7 � 7/8 � 14/8 � 21/8 � 16/10

Tidspunkt: kl. 20.00 Datoer: 19.6 � 7.8 � 11.9

Skagen

LØNSTRUP

MOSBJERG – SINDAL

SKAGEN


21 21

Skagen Købstadsjubilæum

Skagen Købstadsjubilæum

Historiske spil på stranden vest for Solnedgangspladsen De historiske spil er udendørs kulturarrangementer, hvor teater- og egnsspillere dramatiserer og formidler autentiske udpluk fra Skagens lange historie. I tilknytning til spillene udgives en kort tekst, der fortæller om den historie der udspilles. Forfatter Poul Bernth.

Historiske spil De fem historiske spil foregår ved Brøndums Hotel, Holst’s Gård, Tinghusets have, haven ved Drachmanns Hus og ved Kappelborg samme dag. De historiske spil er udendørs kulturarrangementer, hvor teater- og egnsspillere dramatiserer og formidler autentiske udpluk fra Skagens lange historie. I tilknytning til spillene udgives en kort tekst. Forfatter Poul Bernth.

Solnedgangspladsen, Gl. Skagen, 9990 Skagen

Sted: Oplyses senere

Tidspunkt: Oplyses senere Datoer: 21.6 � 11.7 � 26.7

Tidspunkt: Oplyses senere Datoer:22.6 � 13.7 � 27.7

Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals

Det ville glæde Holger

Fortællinger fra 10. batteri Hør historien om de tyske bunkeranlæg i Hirtshals, som var stærkt befæstet under 2. Verdenskrig. Kom med rundt til nogle af de 70 lokaliteter, der er i tyskernes gamle 10. Batteri. Vi vil på rundvisningen også færdes i løbegravene mellem bunkerne og måske få en fornemmelse af, hvordan det var at være tysk soldat i dette lille hjørne af den store krig. Pris: voksne 40 kr. Børn gratis.

Drachmannpigerne underholder Drachmannpigerne Inge Marie Brandhof, Grethe Smidt og Hanne Aavang fejrer i år 25-års jubilæum og dermed ”sølvbryllup” med Danmarks nationalskjald Holger Drachmann. Årets program afspejler de mange års samliv i med- og modgang bestående af fortællinger om og digte af Drachmann. Pris: 120 kr. Billetter kan købes i huset, på tlf. 9844 5188 eller på drachmannshus@gmail.com

Bunkermuseet, Fyret 2, 9850 Hirtshals

Drachmanns Hus Hans Baghs Vej 21, 9990 Skagen

SKAGEN

HIRTSHALS

Tidspunkt: kl. 14.00-15.30 Datoer: 23.6 � 30.6 � 1.7 � 3.7 � 5.7 � 8.7 � 10.7 � 12.7 � 15.7 � 17.7 � 19.7 � 22.7 � 24.7 � 26.7 � 29.7 � 31.7 � 2.8 � 5.8 � 7.8 � 9.8 � 12.8 � 14.8 � 16.8 � 19.8 � 21.8 � 23.8 � 26.8 � 28.8 � 30.8 � 8.9 � 15.9 � 14.10 � 16.10 � 18.10

SKAGEN

SKAGEN

Tidspunkt: kl. 20.00 Datoer: 25.6 � 2.7 � 9.7 � 16.7 � 23.7 � 30.7 � 6.8


Der var engang

Vin, kvinder og sang

Historisk festival

Drachmannaften Drachmann-kvartetten bestående af Anne Marie Gabrielsson, Jesper Hegaard, Birgit og Poul Bernth underholder og musicerer. En festlig aften med tekster af Holger Drachmann, Hans Hartvig Seedorf, Nis Petersen og Sigfred Pedersen. Pris: 120 kr. Billetter købes ved indgangen, i Drachmanns Hus i åbningstiden eller på mail drachmannshus@gmail.com.

Tordenskioldsdage Året er 1717. Skandinaviens største maritime 1700tals festival. Spændende marked med arbejdende stande, træskibe og 1.000 statister som gøgler, musikanter, soldater, officerer, adelige og andet godtfolk i 1700 tals dragter. Alt dette foregår på Knivholt Hovedgaard – Midtbyen – Havnen. Se program på www.tordenskiold.dk

Drachmanns Hus Hans Baghs Vej 21, 9990 Skagen

Knivholt Hovedgård Hjørringvej 180A, 9900 Frederikshavn

Tidspunkt: kl. 20.00 Datoer: 26.6 � 14.8 � 25.9

Tidspunkt: Oplyses senere Datoer: 28.6 � 29.6 � 30.6

Høbjergning i Mosbjerg

Skagens Museum

Høst en god oplevelse På denne dag kan du hjælpe med at svinge høtyven og lave en høstak. Desuden vil nogle af de gamle høbjergningsredskaber være i brug. En praktisk og oplevelsesrig dag hvor du sammen med din familie, kan høste nogle gode oplevelser. Tag madkurv og saftevand med. Turtlf. 3038 8613. Pris: voksne 40 kr.

Rosens dag på Skagens Museum Hør om P.S. Krøyers berømte maleri Roser fra 1893. I haven fortælles om rosens historie, plantning og pleje. Der vil være salg af roser, bl.a. arten Alba Maxima som er den der er gengivet på Krøyers maleri. Gratis for museets gæster.

Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg Jerupvej 613, Mosbjerg, 9870 Sindal

Skagens Museum, Brøndumsvej 4, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 10.00-16.00 Dato: 30.6

Tidspunkt: kl. 11.00 og kl. 13.00 Dato: 30.6

SKAGEN

MOSBJERG – SINDAL

FREDERIKSHAVN

SKAGEN


23 23

Sommeraktiviteter i Museumshaven

Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet

En hyggelig dag i Museumshaven Gamle fiskere og vodbindere demonstrerer deres færdigheder, og gæsterne kan blandt andet være med til at slå reb og bøde net m.m. Der fremstilles hængekøjer, flagskibe, sommerhusflag og meget andet. Fra ”Fiskekrogen” sælges velsmagende fiskeretter. I museumshaven kan man også se mange af de krydderurter, som er anvendelige til bjeskfremstilling. Pris: Voksne 30 kr. Børn gratis.

Livet i gamle dage I skolernes sommerferie er husmandsstedet på Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg beboet. Familierne lever, som man gjorde i første halvdel af 1900-årerne, det vil sige uden radio, fjernsyn, køleskab eller anden form for moderne bekvemmelighed. Publikum kan på nært hold opleve en stor del af hele dette liv, hvis de besøger stedet. Pris: voksne 40 kr.

Hirtshals Museum Sophus Thomsens Gade 6, 9850 Hirtshals

Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg Jerupvej 613, Mosbjerg, 9870 Sindal

Tidspunkt: kl. 10.00-16.00 Datoer: 1.7 � 2.7 � 3.7 � 4.7 � 5.7 � 8.7 � 9.7 � 10.7 � 11.7 � 12.7 � 15.7 � 16.7 � 17.7 � 18.7 � 19.7 � 22.7 � 23.7 � 24.7 � 25.7 � 26.7 � 29.7 � 30.7 � 31.7

Tidspunkt: kl. 10.00-17.00 Datoer: 1.7-9.8

Købmandsbutikken holder sommeråbent - HJØRRING

Besøg en gammel smedje

HIRTSHALS

Et eldorado for dine sanser Alle hverdage i juli er der mulighed for at udfordre sanserne. Den gamle Købmandsbutik i museumshaven holder åbent og du kan her opleve duften som vi alle kender fra de gode gamle dage. Købmændene sælger alt lige fra sukkerkringler, spegepølse, kaffe til lys, bolsjer og meget mere. Et eldorado for sanserne - duften af honninghjerter og synet af kandis og alt hvad hjertet kan begære.

Mosbjerg - sindal

TORNBY

Smedekunst og hårdt arbejde I Den Gl. Smedje ved Tornby Gl. Købmandsgaard er der frivillige, der arbejder og dyrker den gamle smedekunst. Besøg dem, og se når de smukke ting fremstilles efter gammeldags arbejdsmetoder.

Vendsyssel Historiske Museum Museumsgade 3, 9800 Hjørring

Den Gl. Smedje v/Tornby Gl. Købmandsgaard Hovedvejen 61, Tornby, 9850 Hirtshals

Tidspunkt: kl. 13.00-16.00 Datoer: Alle hverdage i juli

Tidspunkt: kl. 9.00-12.00 Datoer: 2.7 � 9.7 � 16.7 � 23.7 � 30.7


Der var engang

Rundvisning på Børglum Kloster LØKKEN

Spændende historier bag Vendsyssels historiske centrum. Konger, munke, bisper og herremænd har beboet bakken ved Børglum fra vikingetiden til i dag. Hør historien og gå på vandring i de over 3000 m² udstillingslokaler, i Klosterkirken og urtehaven m. gamle lægeurter fra 1200 tallet. Oplev også Munkekælderen m. historien om præmonstratenser¬kannikernes daglige liv på klostret. Pris: voksne 100 kr. 7-16 år 25 kr. 0-6 år gratis.

Alle kender Marie Krøyer – hvem kender Karoline Larsen? SKAGEN

Børglum Kloster Børglum Klostervej 255 B, Børglum, 9760 Vrå

Guidet tur. Turen går gennem Vesterby og slutter i Badehotel Marienlunds hyggelige stuer, hvor der bydes på en forfriskning. Turen giver indblik i to vidt forskellige kvindeskæbner. Hvor den ene, Marie Krøyer, levede et tilsyneladende priviligeret liv blandt kunstnere, blev den anden, Karoline Larsen dømt for i dølgsmål at føde et ”uægte” barn og derefter begrave det. Pris 125 kr. inkl. forfriskning. Skagen By- og Egnsmuseum P.K. Nielsensvej 8-10, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 13, foran billetsalget på Børglum Kloster. Datoer: 2.7 � 4.7 � 9.7 � 11.7 � 16.7 � 18.7 � 23.7 � 25.7 � 30.7

Tidspunkt: kl. 13.00-15.00 Datoer: 2.7 � 9.7 � 16.7 � 23.7 � 30.7 � 6.8 � 13.8 � 20.8 � 27.8

Tørfisk

Mågesteg på menuen – mad til hverdag og fest

SKAGEN

SKAGEN

For 200 år siden var tørfisk en daglig spise i Skagen. Den hårde, salte fisk kom på bordet morgen, middag og aften året rundt. På Skagen By- og Egnsmuseum kan du se, hvordan man fremstiller en vaskeægte tørfisk – og smage denne herlige egnsspecialitet kogt, stegt eller lige fra tørresnoren! Gratis for museets gæster.

Månedens historie Hver måned nye og spændende fortællinger om livet i Skagen. Kroppehoveder, mågesteg, tørfisk, søsterkage og kogt anisvand er bare nogle af de retter, der dagligt stod på de hvidskurede spiseborde i Skagen i 1800-tallet. Hør mere om mad og drikke til hverdag og fest hos de nøjsomme fiskerfamilier. Gratis for museets gæster.

Skagen By- og Egnsmuseum P.K. Nielsensvej 8-10, 9990 Skagen

Skagen By- og Egnsmuseum P.K. Nielsensvej 8-10, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 10.00-12.00 Datoer: 3.7 � 10.7 � 17.7 � 24.7 � 31.7

Tidspunkt: kl. 13.00-13.30 Datoer: 3.7 � 10.7 � 17.7 � 24.7 � 31.7


25 25

Digternes Skagen

Bunkertur

Drachmannaften Drachmann-kvartetten bestående af Anne Marie Gabrielsson, Jesper Hegaard, Birgit og Poul Bernth underholder og musicerer. Pris: 120 kr. Billetter købes ved indgangen, i Drachmanns Hus i åbningstiden eller på mail drachmannshus@gmail.com.

Rundt om bunkere på Løkken Strand Løkken var under 2. verdenskrig en del af det tyske befæstningsanlæg ”Atlantvolden”, der strakte sig fra Norge til Spanien. På turen fortælles om den tyske strategi og Løkkens befæstning og selve bunkerbyggeriet. Ligeledes omtales bunkerne til beskyttelse af civilbefolkningen. Turlængde ca. 3 km. Turleder: cand. mag. Poul Wilhelmsen (KUN PÅ DANSK). Pris: voksne og børn 20 kr. (inkl. billet til Løkken Museum).

Drachmanns Hus Hans Baghs Vej 21, 9990 Skagen

Løkken Museum Nørregade 12, 9480 Løkken

Tidspunkt: kl. 20.00 Datoer: 3.7 � 21.8 � 2.10

Tidspunkt: kl. 18.30-20.30 Datoer: 4.7 � 11.7 � 18.7 � 1.8 � 22.8

Klinten & dens mange sten

Historiens spor

Guidet stenture Tag på en guidet tur ved Hirtshals Klint. Stenudstillingen på Hirtshals Fyr fremvises, og Henrik Arildskov fra Vendsyssel Stenklub fortæller om de mange forskellige sten. Hvor kommer de fra og hvordan er de kommet til Hirtshals? Efterfølgende går turen til stranden - i jagten på fossiler og eksempler på de spændende sten. Turen er ikke velegnet for gangbesværede.

Vandring i og omkring Vennebjerg Kirke To gamle og garvede, tidligere menigheds-”rødder” inviterer til en vandretur – med rundvisning og fortællinger, sagn og historier – i og omkring sognekirkerne i Skallerup og Vennebjerg sogne. I tilfælde af regn og rusk kan et lidt forkortet fortælleprogram og rundvisning holdes indendøre i kirken. Rundviser: tidl. Skoleinspektør Børge Christensen, tlf.: 98 96 82 38.

P-pladsen ved Hirtshals Fyr, Fyret 2, 9850 Hirtshals

P-pladsen ved Vennebjerg Kirke, Klangshøjvej 23, Vennebjerg, 9800 Hjørring

Tidspunkt: kl. 11.00 Datoer: 7.7 � 21.7 � 4.8 � 18.8 � 1.9

Tidspunkt: kl. 19.00 d. 9/7 & 23/7 & kl. 14.00 d. 13/8 Datoer: 9/7 � 23/7 � 13/8

SKAGEN

HIRTSHALS

LØKKEN

LØNSTRUP


Der var engang

Filmaften om 40- og 50erens Løkken

Tilbage til fortiden

Fra fiskerby til turistby Se og hør om Løkken i gamle i dage. Begge film vises hver gang. Arrangeret af Løkken Museumsforening. Pris: voksne 20 kr. Børn gratis i følge med voksen.

Skagen i gamle dage Tinghuset viser ”Tilbage til fortiden – en billedkavalkade om Skagen 1890-1940” i 4 dele. Gratis billetter kan bestilles på Skagens Bibliotek fra den 1. juli.

Løkken Centralskole Studievej 10, 9480 Løkken

Tinghuset Sct. Laurentiivej 113, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 19.30-21.00 Datoer: 9.7 � 16.7 � 23.7 � 30.7 � 6.8

Tidspunkt: kl. 20.00-21.00 Datoer: 10.7 � 17.7 � 24.7 � 31.7

Muserne og Drachmann

Middelalderdage på Voergaard Slot

Drachmannaften Hvilke kvinder inspirerede Drachmann til hvilke digte? Drachmann-kvartetten bestående af Anne Marie Gabrielsson, Jesper Hegaard, Birgit og Poul Bernth underholder og musicerer. Pris: 120 kr. Billetter købes ved indgangen, i Drachmanns Hus i åbningstiden eller på mail drachmannshus@gmail.com.

Middelalderens liv på Voergaard anno 1533 Biskop Stygge Krumpen fra Børglum Kloster og hans vedsoverske Elsebeth Gyldenstierne har her deres lysthus, hvor de fordriver tiden med besøg af borgere og adelsfolk fra nær og fjern. Der er masser af underholdning for både børn og voksne, der vil være gøgl, musik, ridderturneringer, ildshows, alt imens maden steger på grillen og brødene bages til biskoppens bord. Pris: 40 kr. Børn 0-6 år gratis.

Drachmanns Hus Hans Baghs Vej 21, 9990 Skagen

Voergaard Slot Voergaard 6, Flauenskjold, 9330 Dronninglund

Tidspunkt: kl. 20.00 Datoer: 10.7 � 28.8

Tidspunkt: kl. 10.00-17.00 Datoer: 13.7-21.7

LØKKEN

SKAGEN

SKAGEN

FLAUENSKJOLD


27 27

Oplev de gamle håndværk

Historiens spor

Sommermarked på Håndværkernes Hus Håndværkernes Hus er etableret midt i den gamle bydel. Bygningen er karakteristisk for det gamle Hjørring. Til sommermarkedet kan du opleve husets levende atmosfære, hvor man kan se, høre og mærke aktiviteten fra de arbejdende og kreative værksteder. Forskellige salgsboder med salg af færdigvarer, samt materialer til de kreative. Aktiviteter for børn og voksne. Pris: 20 kr. Børn u. 12 år gratis.

Vandring i og omkring Skallerup Kirke To gamle og garvede, tidligere menigheds-”rødder” inviterer til en vandretur – med rundvisning og fortællinger, sagn og historier – i og omkring sognekirkerne i Skallerup og Vennebjerg sogne. I tilfælde af regn og rusk kan et lidt forkortet fortælleprogram og rundvisning holdes indendøre i kirken. Rundviser: Tidl. gårdejer Erik Lyng Sørensen, tlf.: 96 23 93 57. Arrangementet varer ca. 1½ time.

Håndværkernes Hus Nørregade 27, 9800 Hjørring

P-pladsen ved Skallerup kirke, Grønne Klitvej 306, Skallerup, 9800 Hjørring

Tidspunkt: kl. 10.00-16.00 Datoer: 13.7 � 14.7

Tidspunkt: kl. 19.00 (16/7 & 30/7)kl. 14.00 (6/8 & 15/10) Datoer: 16/7 � 30/7 � 6/8 � 15/10

HJØRRING

Der var engang

LØNSTRUP

Bunkertour

SKAGEN

LØKKEN

Drachmannaften En eventyrlig aften om H.C. Andersen og Holger Drachmann. Drachmann-kvartetten bestående af Anne Marie Gabrielsson, Jesper Hegaard, Birgit og Poul Bernth underholder og musicerer. Pris: 120 kr. Billetter købes ved indgangen, i Drachmanns Hus i åbningstiden eller på mail drachmannshus@gmail.com.

Rund um die Bunker in Løkken Während des 2. Weltkrieges war Løkken ein Teil des Atlantikwalls, der deutschen Befestigungsanlage von Norwegen nach Spanien Berichtung über die deutsche Strategie und Løkkens Befestigung als auch über den Bau der Bunker und die Bunker für die Bevölkerung. Preis: 20 DKK (Eintritt für Løkken Museum) Strecke: ca. 3 Km. Tourleiter: Poul Wilhelmsen.

Drachmanns Hus Hans Baghs Vej 21, 9990 Skagen

Løkken Museum Nørregade 12, 9480 Løkken

Tidspunkt: kl. 20.00 Datoer: 17.7 � 4.9

Zeitpunkt: 14.00-16.00 Datum: 18.7 � 25.7 � 1.8 � 8.8


Der var engang

Skagen Købstadsjubilæum

Oldtid og natur – familietur

Historisk gudstjeneste Historisk gudstjeneste ved Den Tilsandede Kirke. Med salmesang og musik som i 1713. Efterfølgende i Skagen Kirke kl. 21.00: BAROK SOIRÈ. Elisabeth Zeuthen Schneider, violin Ian Heilmann. Herefter punch og kageværk i Sognehuset. Tilmelding nødvendig på tlf. 9844 2644

På tur i landskabet Her kan du komme med naturvejlederen rundt i landskabet omkring Landskabs- og Landbrugsmuseet. Der vil blive tur på oldtidsstien og på skovstien. Turtlf. 3038 8613. Pris: voksne 40 kr.

Den Tilsandede Kirke, Gl. Landevej 9990 Skagen

Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg Jerupvej 613, Mosbjerg, 9870 Sindal

Tidspunkt: kl. 19.30 Dato: 18.7

Tidspunkt: kl. 10.00-12.00 Datoer: 25.7 � 8.8

Skagens Museum

Madam Brøndum – et usædvanligt liv

Klematis dag på Skagens Museum Hør om Anna Anchers berømte maleri ”Interiør med klematis” fra 1913. I haven fortælles om klematissens historie, plantning og pleje. Salg af forskellige slags klematis, bl.a. den blå klematis som kan ses på Anna Anchers berømte maleri og i museets have. Gratis for museets gæster.

Månedens historie Som krokone på Brøndums hotel blev Anna Anchers mor, Madam Brøndum, vidne til kunstnernes liv og leben, som stod i stor modsætning til hendes egen tilværelse. På museet findes bl.a. et par af hendes slidte kageforme, som er udgangspunkt for historien om den karakterfaste kvindes liv, samt om hvordan tilværelsen i Skagen ændrede sig markant i 1800tallet. Gratis ved betalt entré.

Skagens Museum, Brøndumsvej 4, 9990 Skagen

Skagen By- og Egnsmuseum P.K. Nielsensvej 8-10, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 11.00 og kl.13.00 Dato: 28.7

Tidspunkt: kl. 13.00-13.30 Datoer: 7.8 � 14.8 � 21.8 � 28.8

SKAGEN

SKAGEN

MOSBJERG – SINDAL

SKAGEN


29 29

Skagens Museum

Skagens Museum

Kunst og natur på tur Fra museet gennem Vesterby, ad Gl. Kirkesti til Den Tilsandede Kirke, herfra videre igennem Skagen Klitplantage til Rødstensvej og kysten. Cykelturen er på ca. 20 km samt 2,5 km til fods. Læs mere på www.skagensmuseum.dk

1800-tallets danske friluftsmaleri Foredrag på Skagens Museum ved Bente Scavenius. Pris 125 kr.

Skagens Museum Brøndumsvej 4, 9990 Skagen

Skagens Museum, Brøndumsvej 4, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 18.30-22.00 Dato: 7.8

Tidspunkt: kl. 18.00-20.00 Dato: 8.8

Skagen Købstadsjubilæum

Høstdag i Mosbjerg

“Kongen, hyrden og Sct. Laurentii tårer” Festspillet ”Kongen, hyrden og Sct. Laurentii tårer” spilles på den store udendørs scene ved Den Tilsandede Kirke. På scenen kan man møde aktører fra egnsspilsgruppen i Skagen, kendt som Marianne Mortensen, Herborg Kråkevik og Benjamin Hasselflug samt operasangerne Poul Elming og Jens Christian Wandt. Musikken leveres af Kim Sjøgren m. fl. Forfatter Sten Kaalø

Høsten som i gamle dage Her er mulighed for at se de rutinerede høstfolk fra husmandslauget, der stadig kan kunsten at høste med le og binde op som i gamle dage, høste på husmandsstedets mark. Derudover bydes der på meget andet, bl.a. gamle maskiner, rebslagning, bivoks, naturvandring, souvenirsalg, og meget mere. Køkkenet serverer, traditionen tro, en gammeldags middagsret. Pris: voksne 40 kr.

Den Tilsandede Kirke, Gl. Landevej, 9990 Skagen

Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg Jerupvej 613, Mosbjerg, 9870 Sindal

Tidspunkt: kl. 19.30 Datoer: 8.8 � 9.8 � 10.8 � 11.8

Tidspunkt: kl. 10.00-16.00 Dato: 11.8

SKAGEN

SKAGEN

SKAGEN

Mosbjerg - sindal


Der var engang

Stützpunkt Nord

Høstdage

Besættelsen Bangsbo Fort markerer årsdagen for Danmarks befrielse med spændende aktiviteter og historier. Frederikshavn blev stærkt berørt af besættelsen og sporene kan findes endnu i dag. Bl.a. de mange befæstningsanlæg og den store krigskirkegård taler sine tydelige spor. Se mere på www.bangsbo.com

Tærskeværk i funktion I marken kan man se landmændene høste dels med le, og med den gamle selvbinder. Der kan opleves et gammelt tærskeværk i funktion og ses en flot udstilling af gamle redskaber. Der kan ses arbejdende værksteder som smeden, trædrejeren, stenfolkene, rebslageren og div. demonstrationer. I cafeen kan der nydes forskellige gammeldags retter.

Bangsbo Fort Understedvej 21, 9900 Frederikshavn

Knivholt Hovedgård Hjørringvej 180B, 9900 Frederikshavn

Tidspunkt: kl. 10.00-16.00 Dato: 17.8

Tidspunkt: kl. 10.00-16.00 Datoer: 17.8 � 18.8

Michael og Anna Anchers Hus

Skagen Købstadsjubilæum

Helgas fødselsdag I kunstnerparret Michael og Anna Anchers Hus, som står fuldstændig som på familiens tid med indbo og malerier o.s.v., fejres hvert år deres eneste datter Helgas fødselsdag med gratis adgang til huset. Denne aften vil huset være oplyst med stearinlys og i haven er de japanske lygter hængt op i træerne og tændt. Museets café i Saxilds Gård vil også være åben.

Historisk Gudstjeneste Aftensang i Sognehuset. Det er svære tider for landet og Skagen købstad har ikke længere nogen kirke at holde gudstjeneste i! Herefter kl. 18.00: Bespisning som denne krisetid bedst formår det! Tilmelding nødvendig på tlf. 9844 2644

Michael og Anna Anchers Hus Markvej 2, 9990 Skagen

Sognehuset Kirkevej 7, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 19.00-22.00 Dato: 19.8

Tidspunkt: kl. 17.00 Dato: 28.8

FREDERIKSHAVN

SKAGEN

FREDERIKSHAVN

SKAGEN


31 31

Naturvandring

Livet i Skagen under 2. Verdenskrig

Naturvandring med gamle fotos og kort Vi tager de gamle fotos og gamle kort fra museet med ud i området og lader dem styre de fortællinger, som bliver fortalt på denne tur. Vi starter på Højen og husmandsstedet, her findes mange spændende fotos som dokumenterer historien. Herefter fortsætter turen ad de gamle hulveje. Turen slutter på Bjørnager, hvor vi igen lader de gamle fotos fortælle. Turtlf. 3038 8613. Pris: voksne 40 kr.

Månedens historie Hver måned nye og spændende fortællinger om livet i Skagen. At se drivende miner var et dagligdags syn for fiskerne i besættelsesårene. Farvandene var flere steder afspærrede, og på Skagens luksuriøse badehoteller huserede tyske soldater. Langs kysterne skød flere og flere bunkers op og adgangsvejene til havnen blev spærret. Gratis ved betalt entré.

Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg Jerupvej 613, Mosbjerg, 9870 Sindal

Skagen By- og Egnsmuseum P.K. Nielsensvej 8-10, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 19.00 Dato: 3.9

Tidspunkt: kl. 13.00-13.30 Datoer: 4.9 � 11.9 � 18.9 � 25.9

Skagens Museum

Tæt på Skagen

Månedens billede En af museets omvisere fortæller om et udvalgt værk fra museets samling. Arrangementet varer ca. 20 min. og er gratis for museets gæster. Tilmelding er ikke nødvendig og alle er velkomne.

Offentlig omvisning Ny omvisning i anledningen af Skagens 600 års købstadsjubilæum. Der fortælles om afgørende tidspunkter, betydningsfulde personer og usædvanlige begivenheder i Skagens lange og spændende udvikling. En omvisning med fokus på udvalgte milepæle i Skagens tidligere historie og en appetitvækker til selv at gå på oplevelse på resten af museet og senere rundt i byen. Gratis ved betalt entré.

Skagens Museum, Brøndumsvej 4, 9990 Skagen

Skagen By- og Egnsmuseum P.K. Nielsensvej 8-10, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 14.00-14.20 Datoer: 5.9 � 19.9 � 3.10 � 17.10 � 7.11 � 21.11 � 5.12 � 19.12

Tidspunkt: kl. 13.00-14.00 Datoer: 5.9 � 12.9 � 19.9 � 26.9

MOSBJERG – SINDAL

SKAGEN

SKAGEN

SKAGEN


Der var engang

Middelalalderlig folkefest

Hirtshals under besættelsen

Stygge Krumpen dagene I en 3-dages folkefest genoplives middelalderens Hjørring, som byen var på Stygge Krumpens tid. Hjørring Midtby omdannes til en stor markedsplads. På forskellige scener opføres teater, sang og andre former for optræden, som bringer tilskuerne tilbage til første halvdel af 1500-tallet. Der kan også opleves middelaldergudstjeneste og smages på middelaldersuppegryde. Se program på www.krumpen.dk

Fra Hanstholm til Hirtshals – foråret 1943 Erna Elisabeth Christensen holder et billedforedrag om sin families evakuering fra Hanstholm til Hirtshals, foråret 1943. Hør om barndomshjemmet i Hanstholm. Om hvordan tyskerne kom til byen, byggede de store befæstningsanlæg og senere udstedte evakueringsordrer til beboerne i Hanstholm. Familien flyttede ind i en barak på Lillehedenvej i Hirtshals og startede en ny hverdag. Pris: 40 kr. m/ kaffe.

Hjørring Midtby Springvandspladsen, 9800 Hjørring

Hirtshals Museum, Sophus Thomsens Gade 6, 9850 Hirtshals

Tidspunkt: Oplyses senere Datoer: 13.9 � 14.9 � 15.9

Tidspunkt: kl. 19.00 Dato: 17.9

Pligt, trofasthed og dødsforagt – redningsmænd fra Skagen

Michael og Anna Anchers Hus

Hjørring

SKAGEN

Månedens historie Hver måned nye og spændende fortællinger om livet i Skagen. Redningsvæsnet i Danmark blev organiseret i 1852, og dermed blev redningsmændene aflønnet for deres barske arbejde. Den beskedne løn stod dog på ingen måde i forhold til mændenes indsats og kravene til dem: udholdenhed, lydighed, ædruelighed og selvopofrelse. Gratis ved betalt entré.

HIRTSHALS

SKAGEN

Offentlig omvisning Hør om huset, kunstnerne og værkerne på en tur rundt i Michael & Anna Anchers Hus. Da datteren Helga Ancher døde i 1964, gennemgik huset en nænsom restaurering og åbnede som museum. Huset står i dag helt som på kunstnernes tid.

Skagen By- og Egnsmuseum P.K. Nielsensvej 8-10, 9990 Skagen

Michael og Anna Anchers Hus Markvej 2, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 13.00-13.30 Datoer: 2.10 � 9.10 � 16.10 � 23.10 � 30.10

Tidspunkt: kl. 11.00 Datoer: 2.10 � 5.10 � 9.10 � 12.10 � 16.10 � 19.10 � 23.10 � 26.10 � 30.10 � 2.11 � 9.11 � 16.11� 23.11 � 30.11


33 33

Parforcejagt på Knivholt

Alle mand til årerne!

En gammel tradition Parforcejagt er en gammel tradition, som Knivholt prøver at genskabe. Rute på marker og i skov. Spændende tur for ryttere og publikum. Vildtmiddag med forsk. retter. Pynt med jagt som tema, jagthornsmusik m.m. Turleder: Naturvejleder Bo Storm og Knivholts Venner. Tilmelding med hest på mail til bost@frederikshavn.dk og tilmelding til middag kl. 18.00 senest 1/10. Pris: excl. drikke 190 kr.

Om redningsvæsen og redningsmænd. Arrangementet giver et grundigt indblik i redningsvæsnets tidligste historie og i redningsmændenes og deres familiers livsvilkår. Deltagerne får indblik i redningsbådens særlige indretning og mandskabets arbejde ombord. Eftermiddagen sluttes af med en hjemmelavet bjesk, kaffe og en dramatisk strandingsberetning. Gratis for museets gæster.

Knivholt Hovedgård Hjørringvej 180, 9900 Frederikshavn

Skagen By- og Egnsmuseum P.K. Nielsensvej 8-10, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 14.00-16.00 Dato: 5.10

Tidspunkt: kl. 13.30-15.00 Datoer: 7.10 � 14.10 � 21.10 � 28.10 � 4.11 � 11.11 � 18.11 � 25.11 � 2.12 � 9.12 � 16.12

På gensyn!

Den tyske besættelsesmagt i Skagen

Drachmannaften Gallaaften med højdepunkter fra sommerens programmer. Drachmann-kvartetten bestående af Anne Marie Gabrielsson, Jesper Hegaard, Birgit og Poul Bernth underholder og musicerer. Pris: 120 kr. Billetter købes ved indgangen, i Drachmanns Hus i åbningstiden eller på mail drachmannshus@gmail.com.

Rod i historien I foredraget vil vi bevæge os tilbage i tiden under besættelsen og se på, hvorfor Skagen var så vigtig, og hvad det egentlig var tyskerne opførte i og ved Skagen. Samtidig skal vi se på, hvad der skete i farvandet ud for Skagen, hvor krigen måske var tættere på, end mange skagboere var vidne om. Et spørgsmål er også, om Skagen helt slap for tyskerne efter den 5. maj 1945. Gratis ved betalt entré.

Drachmanns Hus Hans Baghs Vej 21, 9990 Skagen

Skagen By- og Egnsmuseum P.K.Nielsensvej 8-10, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 20.00 Dato: 9.10

Tidspunkt: kl. 13.30-14.30 Datoer: 10.10 � 24.10

FREDERIKSHAVN

SKAGEN

SKAGEN

SKAGEN


Der var engang

Plesner og Bindesbølls nye kirke SKAGEN

Historisk gudstjeneste I 1913 er Skagen Kirke netop blevet indviet efter en gennemgribende udvidelse og ombygning. Denne dag Kl. 17 er der aftensang i Skagen Kirke som for 100 år siden og efterfølgende kl. 18 er der bespisning i Sognehuset med mad som vore bedsteforældre lavede det. Tilmelding er nødvendig på tlf. 9844 2644

Da sørøveri blev lovlig – Englandskrige og kaperkaptajner SKAGEN

Rod i historien Englandskrigen fra 1807-1814 gik specielt hårdt ud over vores landsdel. Det var i det nordjyske de fleste kampe foregik, og det var både bønder og borgere det gik ud over, da samhandlen med Norge nærmest blev umuliggjort. For at redde, hvad reddes kunne, udrustede landsdelens købmænd adskillige sørøverskibe, som blev gjort lovlige gennem kongeligt udstedte kaperbreve. Gratis ved betalt entré.

Skagen Kirke Ved Kirken 2, 9990 Skagen

Skagen By- og Egnsmuseum P.K.Nielsensvej 8-10, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 17.00 Dato: 23.10

Tidspunkt: kl. 13.30-14.30 Datoer: 7.11 � 21.11

Fyraftenstur ved Rubjerg Knude Fyr LØNSTRUP - lØKKEN

113 år siden fyret tændtes første gang På denne dag er det 113 år siden, fyret blev tændt for første gang. Vær med til at fejre fyret og hør dets dramatiske historie. Turen afsluttes i klitgryden nord for fyret, hvor der serveres varm suppe. Medbring varmt tøj, varme drikke og gerne en lanterne eller flagermuslygte. Naturvejleder: Jakob Kofoed fra Vendsyssel Historiske Museum. Turtelefon: 30 38 86 13.

P-pladsen ved Rubjerg Knude Fyr, Fyrvejen 30, 9480 Løkken Tidspunkt: kl. 15.00-17.00 Dato: 27.12


35

Hjertevarme i yderste klitrække Venligheden strømmer jer i møde på Skallerup Klit feriecenter. Her er tænkt på den mindste detalje, så man i den grad føler sig velkommen og værdsat som gæst. Husene i Skallerup Klit ligger placeret i fredet naturområde direkte ud til det brusende Vesterhav. Ferien bliver en leg Plask i det tropiske vandland med hvirvelstrømme, vandkanoner, grotter og rutsjebaner eller leg timevis i indendørs legeland eller lad kreativiteten udfolde sig i Team Aktiv. Slip den indre Tarzan løs på junglestien, øv saltomortaler på trampolinen eller test formen i bowling, badminton og minigolf. På bondegården kan børnene hjælpe med at malke køer, fodre grise, geder og dådyr. For børn og voksne tilbydes guidet ridetur på islandsk hesteryg i det fredede klitområde. Forkælelse for voksne Wellnesafdelingen, er et besøg værd. Her får man en unik sanseoplevelse i de romersk inspirerede omgivelser med termalbade og rislende fontæner. Her er tid ligegyldig og man finder let den indre ro.

SKALLERUP KLIT FERIECENTER A/S Nordre Klitvej 21 · 9800 Hjørring www.skallerup.dk tlf. 9924 8400

HIRTSHALS

SKALLERUP KLIT LØKKEN

HJØRRING

AALBORG

SKAGEN FREDERIKSHAVN


Besøg en spændende virksomhed

Ølbrygningens kunst

Italy moves north

SKAGEN

HJØRRING

Rundvisning på Skagen Bryghus Få en guidet rundtur i bryggeri og tapperi. Hør om husets spændende historie og om hvordan man brygger øl. Efter rundvisningen smages der på bryghusets spændende øl, 5 forskellige typer x 10 cl. Varighed ca. 1 time i alt. Tilmelding i baren eller på tlf. 9845 0050. Pris: 150 kr.

From Italy to Hjørring What makes an Italian couple choose Hjørring to establish their café/restaurant? Hear their story of their journey to the Land of Light, the regional food they prepare is part of the traditional Italian culture and listen to the stories of the artists from the same region who exhibit their works in the café. Also taste a little piece of Italy and the specialties from the Piemonte (Piedmont) area.

Skagen Bryghus Kirkevej 10, 9990 Skagen

La Maschera di Ferro, Stokbrogade 5, 9800 Hjørring

Tidspunkt: Hver onsdag og lørdag i maj, juni, oktober, november og december: kl. 13.00. Hver mandag, onsdag, fredag og lørdag i juli og august: kl. 11.00 og kl. 13.00. Hver mandag, onsdag, fredag og lørdag i september: kl. 13.00.

Tidspunkt: kl. 11.00-12.00 Datoer: 18.5 � 20.5 � 25.5 � 27.5 � 1.6 � 3.6 � 8.6 � 10.6 � 15.6 � 17.6 � 22.6 � 24.6 � 29.6 � 3.8 � 5.8 � 10.8 � 12.8 � 17.8 � 19.8 � 24.8 � 26.8 � 31.8

Hør om hør i Hørhuset

Mølledag og høstmarked hos Aurion A/S

En fortælling om hør i Lønstrup Else Marie, fra Hørhuset i Lønstrup, fortæller om hør - et fantastisk naturmateriale, der har været kendt siden stenalderen, og som i disse år gennemlever en renæssance pga. dets skønhed og holdbarhed. Under en rundvisning kan man se de mange forskellige former for hør og kunsthåndværk i hør. Der serveres desuden en lille forfriskning. Læs mere på www.klassbols.dk. Tilmelding ikke nødvendig.

Nybagte boller og formaling af korn Åbent hus hos Aurion. Du bliver vist rundt af Jørn Ussing Larsen, som fortæller om de gamle kornarter. I mølleriet kan du se kornet blive formalet til mel, og mølleren Bjarne Nielsen viser stenkværne og kornrensemaskiner frem. Der er tændt op i stenovnene i bageriet, og bageren giver smagsprøver på brød og boller.

Butik Hørhuset, Rubjergvej 40, Lønstrup, 9800 Hjørring

Aurion A/S, Guldagervej 525, 9800 Hjørring

Tidspunkt: kl. 15.00 Datoer: 29.5 � 18.9 � 16.10

Tidspunkt: kl. 10.00-15.00 Datoer: 16.6 � 31.8

Lønstrup

HJØRRING


37 37

Åbent Hus hos Søværnet FREDERIKSHAVN

Guidet fiskeauktion, Nordsøen Oceanarium

Søværnets spændende hverdag og historie Kom til åbent hus, se skibene og det andet materiel og hør mere om Søværnets spændende hverdag og historie. Frederikshavn, eller Fladstrand som det tidligere hed, har ved mange lejligheder været udgangspunkt for søværnets operationer igennem Flådens 400 årige historie. Endnu i dag er Flådestationen en vigtig del af byen og med sine ca. 1850 ansatte er den en af områdets største arbejdspladser.

HIRTSHALS Autentisk havneoplevelse for de morgenfriske Oplev en ægte fiskeauktion med guide. Kom tæt på nattens fangst, og hør om arterne og auktionen. Bagefter er der gåtur på havnen, hvor guiden fortæller om de store og små fiskefartøjer, og om livet på havnen. Vi besøger Cosmos Trawl og Fiskernes Kasseudlejning. Køb billet i Nordsøen Oceanariums webshop, senest dagen før kl. 15. Pris: voksne kr. 100. Børn u/12 år gratis. www.oceanarium.dk

Flådestation Frederikshavn Europavej 2, 9900 Frederikshavn

Udenfor Gaardboe’s Fiskehandel Norgeskajen 10, 9850 Hirtshals

Tidspunkt: kl. 10.00-16.00 Dato: 22.6

Tidspunkt: kl. 6.45-8.45 Dato: 1.7 � 5.7 � 8.7 �12.7 � 15.7 � 19.7 � 22.7 � 26.7 � 29.7 � 2.8 � 9.8 � 16.8

Aktive sommerdage

Hirtshals Redningsstation

Arbejdende værksteder Aktivitetsdage hvor der vil være gang i de arbejdende værksteder, der vil være boder med gedigne hjemmelavede produkter, hestevognskørsel og oplev Knivholts enorme ølsamling.

Med havet som arbejdsplads Få en omvisning på Hirtshals Redningsstation. Hør dens historie og få en demonstration af udstyret der informerer om, hvilke skibe der er i området samt fart og kurs. Gå ombord i Margrethe Gaardbo, et af stationens 2 højteknologiske redningsskibe. Tilmelding på Hirtshals Turistbureau tlf. 9894 2220 dagen før. Der forbeholdes ret til aflysning ved akutudrykning/ nødopkald.

Knivholt Hovedgård Hjørringvej 180B, 9900 Frederikshavn

Hirtshals Redningsstation Nordvestkajen 35, 9850 Hirtshals

Tidspunkt: kl. 10.00-14.00 Datoer: 2.7 � 9.7 � 16.7 � 22.7 � 30.7

Tidspunkt: kl. 10.00 Datoer: 2.7 � 9.7 � 16.7 � 23.7 � 30.7 � 6.8 � 13.8 � 20.8 � 27.8 � 15.10

FREDERIKSHAVN

HIRTSHALS


Besøg en spændende virksomhed

Besøg Vera’s Vine

Markvandring på Orkidegården

Italiensk stemning i Harken Midt i Harken ligger det atmosfærefyldte Ca’del Vino. Vera og Jens Jensen driver dette unikke sted med passion og hygge. Kom indenfor i åbningstiden og hør den gode historie om hvordan det er at opbygge og drive vinbutik i Harken. Oplev og smag på en bid af Italien. Den 2.7, 16.7 og 15.10 inviterer parret indenfor til den udvidede historie om deres store passion og byder på et glas Lambrusco. I øvrigt åbent to. og fr. kl. 13.0017.30. Lø. kl. 10.00-13.00.

Usprøjtede lokalt dyrkede grøntsager Orkidegården inviterer til en aften med markvandring og gode smagsoplevelser. Hør indehaver Dorte & Trolle Kettel fortælle om deres 8 ha store gartneri og det tidskrævende arbejde det er at dyrke usprøjtede, lokalt dyrkede grøntsager. Efterfølgende aflægges besøg i den hyggelige gårdbutik, hvor der serveres lidt godt til ganen. Husk praktisk fodtøj til gåturen.

Vera’s Vine Aalborgvej 602, Harken, 9800 Hjørring

Orkidegården Hovedvejen 83, Tornby, 9850 Hirtshals

Tidspunkt: kl. 14.00-16.00 Datoer: 2.7 � 16.7 � 15.10

Tidspunkt: kl. 19.00-20.30 Dato: 9.7

HARKEN

Økologi, ideologi og unik natur ASTRUP

Historien om Butik Køster og tur i Bøgsted Skov Oplev Butik Køster – den økologiske købmand i Astrup ved Hjørring, hvor deltagerne vil blive taget med på en kort rejse gennem tankerne og visionerne bag butikken. Bagefter vil naturvejleder, Jakob Kofoed, tage deltagerne med på en eksklusiv tur ind i Bøgsted Skov, som gennem generationer har været fredskov. Forfriskning med i prisen efter turen. Pris: voksne 40 kr. Børn 20 kr. Tlf.6028 8274. Butik Køster Astrupvej 746, Astrup, 9800 Hjørring Tidspunkt: kl. 10.00-14.00 Datoer: 27.7 � 28.9

TORNBY


Cafe & restaurant

ON THE EMPIRE BEACH SECOND TO NONE Husk !

Grill

Vi har lånt Sæby Søbad denne sommer og der bliver tændt op i grillen fra uge 27. Vi glæder os til at servere det bedste fra Empires menukort.

“ Its all about the Homemade burgers, spareribs, tex mex food..... specialiteter, stor salatbar og naturligvis soft ice, kolde and having drinks og god sommer musik. a good Bordreservationer: fra 1 juni på:“ 9842 6002 time Vi glæder os til at sig jer på Sæby Søbad

EMPIRE ON THE mød- os på BEACH !

BORDRESERVATION: 9842

6002

EMPIRE Tordenskjoldsgade 3, 9900 Frederikshavn empire-online.dk + hermanbang.dk


Rav - havets guld

SÆBY

Lær at finde rav

Rav - Havets- og Nordens guld MYGDAL

Kom tættere på de gode ravfund! Hør om hvordan man finder rav, samt sandfærdige historier om ravfund ved Sæby. Ravsliber Frants Kristensen viser rundt i ravmuseet og demonstrerer, hvordan man bearbejder rav til smykker. Der sluttes af med en tur til stranden for at finde rav. Der serveres en forfriskning inden turen til stranden. Tilmelding til Ravsliberen, tlf. 9844 5527 senest kl. 17.00 på dagen. Pris: voksne 35 kr.

Ravets historie og foranderlighed Rav - også kaldet ”Nordens guld”, hvordan er det blevet til og hvor finder man det? Lad Andreas guide dig igennem ravets fascinerende historie, mens han sliber. Duft til ravstøvet og føl dets lethed. Se de mange forskellige former og udseende rav har og hør om det kan skifte farve. Tilmelding på Tversted Turistbureau tlf. 9893 1166.

Ravsliberen Algade 12A, 9300 Sæby

Højer`s Ravsliberi Højtvedvej 7, Mygdal, 9800 Hjørring

Tidspunkt: kl. 19.00-21.00 Datoer: 27.6 � 4.7 � 11.7 � 18.7 � 25.7 � 1.8 � 8.8

Tidspunkt: kl. 10.30-11.30 Dato: 10.7 � 31.7

Bernstein - das Gold des Nordens

Lær at finde rav

MYGDAL

SÆBY

Die Geschichte des Bernsteins Andreas erzählt eine spannende Geschichte über Bernstein, auch das Gold des Nordens genannt, seine Entstehung und wie man ihn finden kann. Nehmen Sie ein Stück Bernstein in die Hand und spüren Sie, wie er sich anfühlt. Sehen Sie Andreas beim Schleifen und Polieren zu und erleben Sie den Duft von Bernstein. Erfahren Sie wie Bernstein die Farbe verändern kann. Anmeldung Tlf. 9893 1166.

Kom tættere på de gode ravfund! Hør om hvordan man finder rav, samt sandfærdige historier om ravfund ved Sæby. Ravsliber Frants Kristensen viser rundt i ravmuseet og demonstrerer, hvordan man bearbejder rav til smykker. Der sluttes af med en tur til stranden for at finde rav. Der serveres en forfriskning inden turen til stranden. Tilmelding til Ravsliberen, tlf. 9844 5527 senest kl. 14.00 på dagen. Pris: voksne 35 kr.

Højer`s Ravsliberi Højtvedvej 7, Mygdal, 9800 Hjørring

Ravsliberen Algade 12A, 9300 Sæby

Zeit: 10.30-11.30 Uhr. Datum: 17.7 � 7.8

Tidspunkt: kl. 16.00-18.00 Dato: 18.10


41 41

På jagt efter rav – Nordens guld VOERSÅ

Hvordan finder man rav? De forstenede dråber af harpiks fra de vældige fyrreskove, som voksede for millioner af år siden, skyller til stadighed op på vore strande. Ravsliber Frants Kristensen og naturvejleder Bo Storm vil på denne tur fortælle om, hvordan du finder de fascinerende ”guldklumper”. Hvor ligger de henne og hvornår det er bedst at tage på ”ravtur”. Tag børnene med, de har oftest bedre øjne end dig selv. Voerså Havn Havstokken 11, Voerså, 9300 Sæby Tidspunkt: kl. 13.30-15.30 Dato: 9.11


Lyset, mørket og farverne

Sommersolhvervs vandring Lønstrup - Løkken

Sommersolhverv ved verdens eneste solhvervssøjle LØKKEN

Oplev landskabet ved fyret svøbt i smukt aftenlys Vandring til kystklinten, hvor det er muligt at opleve solskiven forsvinde under horisonten kl. 22.22, efter mere end 18 timers vandring over himlen. Der fortælles om solhverv, tusmørke og lyse nætter. Der bliver desuden nedgravet en flaske bjesk, som kan smages ved vintersolhverv. Medbring evt. aftenkaffen. Arrangør: Naturvejleder Jakob Kofoed, VHM. Turtelefon: 30388613. Pris: 40,- Børn gratis.

Solnedgang og musik ved Solhverssøjlen I Løkken findes noget, som ikke ses noget andet sted i verden: En solhvervssøjle, der markerer, hvor solen går ned i Vesterhavet på årets længste og korteste dag. Ved sommersolhverv går solen ned i Løkken kl. 22.22 og mange fastboende og turister mødes hvert år ved Solhvervssøjlen for sammen at se solen gå ned. Der vil være en lille tale og lidt underholdning.

Strandfogedgården, Langelinie 2, Rubjerg (2 km syd for fyret), 9480 Løkken

Ved Vandtårnet, Sdr. Strandvej, 9480 Løkken

Tidspunkt: kl. 20.30-23.00 Dato: 20.6

Tidspunkt: kl. 22.00 Dato: 21.6

Stjernetur

Kystvandring i oktober

Guidet tur på stjernehimlen Her i oktober tæt på nymåne er landskabsmuseet det perfekte sted at kigge på stjerner. Nattehimlen er meget mørk og stjernehimlen kan præsentere sig imponerende flot. Aftenen indledes med et foredrag om stjerner ved lektor Svend Ove Thimm. Herefter vil han lede en tur ud og guide os rundt på stjernehimlen. Medbring gerne en alm. kikkert. Husk varmt tøj. Turtlf. 3038 8613. Pris: voksne 40 kr.

En tur med mange spændende natur- og kulturspor Naturvejlederen arrangerer en vandring i det fredede landskab i oktober. Her kan du opleve årstidernes utrolige skift. Arrangør: Naturvejleder Jakob Kofoed, Vendsyssel Historiske Museum Turtelefon: 30388613. Pris: 40,- (børn gratis).

Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg Jerupvej 613, Mosbjerg, 9870 Sindal

Strandfogedgården, Langelinie 2, Rubjerg (2 km syd for fyret), 9480 Løkken

Tidspunkt: kl. 19.00-22.00 Dato: 7.10

Tidspunkt: kl. 14.00-16.00 Dato: 13.10

MOSBJERG – SINDAL

Lønstrup - Løkken


43 43

Vintersolhvervsvandring Lønstrup - Løkken

Vintersolhverv ved verdens eneste solhvervssøjle LØKKEN

Vandring fra Strandfogedgården til klinten Hvis det lykkes solen at komme frem inden dens nedgang over havet, er det muligt at opleve de flotte farver og det fantastiske lys på himlen. Ved den yderste klint smages på bjesk, som har ligget nedgravet her siden sommersolhverv. Turen afsluttes på Strandfogedgården med gløgg og æbleskiver. Naturvejleder: Jakob Kofoed, VHM. Turtelefon: 30388613. Pris: 40,(børn gratis).

Solnedgang og musik ved Solhverssøjlen I Løkken findes noget, som ikke ses noget andet sted i verden: En solhvervssøjle, der markerer, hvor solen går ned i Vesterhavet på årets længste og korteste dag. Ved vintersolhverv går solen ned i Løkken kl. 15.35 og rigtig mange fastboende og turister mødes hvert år ved Solhvervssøjlen for sammen at se solen gå ned. Der vil være en lille tale og lidt underholdning.

Strandfogedgården, Langelinie 2, Rubjerg (2 km syd for fyret), 9480 Løkken

Ved Vandtårnet Sdr. Strandvej, 9480 Løkken

Tidspunkt: kl. 14.30 Dato: 15.12

Tidspunkt: kl. 15.00 Dato: 21.12


44

Restaurant Holger Drachmann Vi serverer sæsonbestemte retter, som forandres i takt med årstiderne. Hotellets kokke benytter naturens vilde bær og urter, der er samlet og plukket på heden omkring hotellet. Se den aktuelle menu på: www.colorhotels.dk. Udover den sæsonbestemte menu byder á la carte restauranten også på en klassisk menu, som er uforanderlig.

Bestil bord på tlf. 98 45 43 63. Vi har pianist i restauranten alle ugens 7 dage. Vi glæder os til at byde jer velkommen!

Gl. Landevej 39 · DK-9990 Skagen · Tel. +45 98 44 22 33 · skagen@skagenhotel.dk · www.colorhotels.dk


45

Naturen netop nu

Fugletur i Mosbjerg

Forårsfest i Nellemanns Have

Fugle i landskabet Tag med rundt i landskabet og bliv præsenteret for de fugle som holder til i landskabet mellem gravhøje og i de forskellige skovtyper. Hvis vejret er ideelt, og pinsesolen danser, kan rovfugletrækket være i gang og så venter der en stor oplevelse. Ornitolog Carlo Pedersen vil fortælle om fuglene på denne tur. Turtlf: 3038 8613. Pris: voksne 40 kr.

Besøg haven og hør historier, du ikke har hørt før I maj måned står den 6 ha. store haves mange paradisæbletræer i blomst – det bliver ikke flottere! Der er gratis adgang og hele dagen er der underholdning for alle generationer med udstillinger, opvisninger, oplevelser i naturen, friluftssjov, salg af planter og træer m.m. Ligeledes er der telte og boder, hvor man kan købe mad og drikkevarer.

Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg Jerupvej 613, Mosbjerg, 9870 Sindal

Nellemanns Have Langtvedvej 23, 9300 Sæby

Tidspunkt: kl. 10.00-12.00 Dato: 19.5

Tidspunkt: kl. 10.00-15.00 Dato: 25.5

Forårstur i Nielstrup Plantage

Aftentur i Elling Plantage

Åben og lyspræget Skov Nielstrup Plantage, som er en af Frederikshavn Kommunes mindste plantager, gemmer sig vest for Skagensvej lige nord for Nielstrup. Den er plantet engang i 1950`erne og er under forvandling til en mere åben og lyspræget skov. Derfor findes flere insekter og fugle, stil spørgsmål hvorfor. Hvad er FSC-certifiseretf? Tag kaffe med, vi nyder den samlet. Turleder: Naturvejleder Bo Storm.

Gammel skov og nyplantet skov Elling Plantage stor kommunal skov, rummer mange forskellige naturtyper. Gammel og nyplantet skov. Igennem skoven løber Elling Å, der findes både isfugle og oddere, de kan høres men ses sjældent (måske er vi heldige). Den røde glente ses ofte, det er en stor rovfugl som er meget nysgerrig. En fin aftentur i starten af sommeren. Turleder: Naturvejleder Bo Storm.

Tennisbanerne, Råsigvej 100, Nielstrup, 9981 Jerup

Amunitionsarsenalets p-plads Tuenvej 119, Elling, 9900 Frederikshavn

Tidspunkt: kl. 19.00-20.00 Dato: 28.5

Tidspunkt: kl. 19.00-21.00 Dato: 4.6

MOSBJERG – SINDAL

FREDERIKSHAVN

SÆBY

FREDERIKSHAVN


Naturen netop nu

46

De vilde blomsters dag

De vilde orkideers dag

Smuk og hyggelig tur ved havet I den vilde natur trives de forskellige blomster og græsser på forskellig jordbund, og ved stranden ved Lyngså er alle vækster påvirket af det høje saltindhold i jorden. Botaniker Marianne Kristiansen vil på turen fortælle om de forskellige blomster og desuden skal vi høre om et spændende naturprojekt på strandengene. Området kan være meget fugtigt, så gummistøvler anbefales.

Gøgeurt i tusindvis Familien på Østerskoven inviterer sammen med Sindal Camping til dette lokale sidestykke til ”De vilde blomsters dag”, som afholdes i hele Norden. Man vil møde tusindvis af gøgeurter (orkideer), engblommer, hjertegræs og et utal af andre blomster, i søer, på bakker, i skov og enge. Gårdejer Niels Regnar Sørensen vil guide denne tur. Alle er VELKOMNE. (evt. fællesafgang fra campingpladsen kl. 9.45)

Lyngså Kirke, Østkystvejen 202 B, 1 km syd for Lyngså, 9300 Sæby

Østerskoven Karlsmindevej 63, 9870 Sindal

Tidspunkt: kl. 10.00-12.00 Dato: 16.6

Tidspunkt: kl. 10.00-12.00 Dato: 16.6

Aftentur i Landbrugslandet

Snapseurter og orkidéer

Natur, kultur og landbrug side om side På denne tur vil vi vise landbrug og natur på én gang. Se hvordan man dyrker marker i 2013 og hvordan man kan indpasse natur og kultur samtidig med, at man driver et effektivt landbrug. Nyd de fantastiske udsigter fra bakkerne ved gården Siverslet, hvor gravhøjene gemmer sig på højderyggene. Gåtur med naturvejleder Bo Storm og ejerne Kristiane og Arne Skovsgaard, der ved turens afslutning byder på kaffe.

Find urter til en ægte Skagens snaps På turen ser vi på hedemosens karakteristiske planter, samler urter til en rigtig Skagens snaps, snakker opskrifter og nyder smagsprøver. Pris: 40 kr. Varighed ca. 2 timer.

Siversletvej 1, 9352 Dybvad

Naturhistorisk Museum Flagbakkevej 30, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 19.00-22.00 Dato: 18.6

Tidspunkt: kl. 10.00 Datoer: 19.6 � 25.6 � 2.7 � 9.7 � 16.7 � 23.7 � 30.7 � 6.8 � 13.8 � 20.8 � 27.8 � 4.9 � 10.9

LYNGSÅ

DYBVAD

SINDAL

SKAGEN


47

Historien om natravnen og myreløven

Råbjerg Mile

En tur for natteravne! Et af de få steder man kan opleve natravnen er i Skagen Klitplantage. Se natravnen på helt tæt hold og hør dens sang i sommernatten. Inden tusmørket sænker sig ser vi på myreløver. Pris: voksne 35 kr./ børn 10 kr.

Ørkenvandring i milen Vi går ad milens bagdør, hvor vi kigger efter dyrespor og ser på tilpasning til det ørkenagtige miljø. Vi snakker sandflugt, Skagens lys og meget mere. En tur for hele familien hvor vi, hvis vi er heldige, kan møde alt fra traner til strandtudser. Pris: voksne 35 kr./ børn 10 kr.

Naturhistorisk Museum Flagbakkevej 30, 9990 Skagen

Naturhistorisk Museum Flagbakkevej 30, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 22.00 Dato: 20.6 � 26.6 � 3.7 � 10.7

Tidspunkt: kl. 10.00 Datoer: 27.6 � 17.7 � 7.8 � 21.8 � 11.9

Natur og gourmetoplevelser på skinner

Natur og gourmetoplevelser på skinner

Nu er det forsvundet Orientekspressen og togene i gamle dage havde det. At sidde i en spisevogn og nyde landskabet og få en unik oplevelse, er svært i dag. Få en fantastisk opl. med mad af lok. råvarer i samarb. med rest. De 2 Have, Ålbæk Gl. Kro og Snerlen krydret med historier om naturen. Tag en gåtur i Fr.havn inden retur til Skagen, se www.frederikshavn.dk. Turleder: Naturvejleder Bo Storm. Pris: inkl. mad og drikke 890 kr.

Nu er det forsvundet Orientekspressen og togene i gamle dage havde det. At sidde i en spisevogn og nyde landskabet og få en unik oplevelse, er svært i dag. Få en fantastisk opl. med mad af lok. råvarer i samarb. med rest. De 2 have, Ålbæk Gl. Kro og Snerlen krydret med historier om naturen. Tag en gåtur i Skagen inden retur til Fr.havn, se www.frederikshavn.dk. Turleder: Naturvejleder Bo Storm. Pris: inkl. mad og drikke 890 kr.

Banegården Sct. Laurentii Vej 22, 9990 Skagen

Banegården Havnepladsen 30, 9900 Frederikshavn

Tidspunkt: kl. 18.00-22.00 Dato: 28.6

Tidspunkt: kl. 18.00-22.00 Dato: 29.6

SKAGEN

SKAGEN

SKAGEN

FREDERIKSHAVN


Naturen netop nu

Sæsonåbning af Strandfogedgården Lønstrup - Løkken

48

Bjeskforedrag HIRTSHALS

Sæsonåbning af StrandfogedgårdenRubjerg Knudes kultur- og naturhistorie. Strandfogedgården ligger i en enestående natur tæt ved Rubjerg gamle kirkegård og få kilometer syd for Rubjerg Knude. Afdelingen fortæller i en ny udstilling om Rubjerg Knudes kultur- og naturhistorie. Der er dagligt åbent kl. 11.00-17.00 i perioden 1.7.-31.7.

Lær om bjesk og de aktuelle planter Hirtshals Museum inviterer indenfor, hvor der fortælles om bjesk. Her kan man få indblik i bjeskplanter og fremstillingen af bjesk. Medbring evt. selv en flaske klar Brøndum-snaps og få den forvandlet til en flaske bjesk efter bedste Signe Hansen-tradition. Arrangementet er en del af alle de aktiviteter som de frivillige arrangerer i haven i hele juli måned. Pris: Voksne 30 kr. Børn gratis.

Strandfogedgården,Langelinie 2, Rubjerg (2 km syd for fyret), 9480 Løkken

Hirtshals Museum Sophus Thomsens Gade 6, 9850 Hirtshals

Tidspunkt: kl. 11.00-17.00 Dato: 1.7

Tidspunkt: kl. 10.30 Datoer: 2.7 � 4.7 � 9.7 � 11.7 � 16.7 � 18.7 � 23.7 � 25.7� 30.7

Natur og Nostalgi

Vulkanske sten på Skagens strande

Naturvandring med lune Ejeren af Østerskoven, Karlsmindevej 63, Niels Regner Sørensen fortæller på lun vendelbovis og guider rundt i den skønne natur på sine enge med bl.a. gøgeurt og engblomme og sine fem kunstige søer med ikke mindre end otte stødhæverter, der får vandet til at springe 12 m! Området er anlagt på naturens præmisser og har et rigt fugleliv. Transport i egne biler. Tilmelding tlf. 9893 6530. Pris: 10 kr.

De kom med isen! En tur for hele familien. Turen starter på museet med en introduktion om stenenes oprindelse. Herefter går turen til stranden. Undervejs kan man bl.a. få svar på hvorfor alle Skagens strandsten er runde? Hvor stenene kommer fra og hvordan de kan bestemmes? Pris: voksne 35 kr./ børn 10 kr.

Sindal Camping og Kanoudlejning Hjørringvej 125, 9870 Sindal

Naturhistorisk Museum Flagbakkevej 30, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 19.45-21.00 Datoer: 15.7 � 29.7

Tidspunkt: kl. 10.00 Dato: 3.7 � 24.7 � 16.10

SINDAL

SKAGEN


49

Rubjerg Knude Fyr

Insektsafari – familietur

Hvor kommer sandet fra - og hvor er det på vej hen? Her besvares alle de spændende spørgsmål om fyret: Falder fyret snart i have? Hvor kommer sandet fra og hvor er det på vej hen?. Der laves små eksperimenter for at finde ud af, hvad sandet egentlig består af, og hvordan man kan dæmpe sandflugten. Naturvejlederen fortæller om fyrets dramatiske historie, kampen mod sandflugten og dannelsen af det imponerende landskab. Turtelefon: 30 38 86 13. Pris: 40,børn gratis (inkl. entre til Rubjerg Knude udstillingen).

På jagt efter insekter & ”Vortebideren” v/Rubjerg Knude Bevæbnet med net og fangstglas går vi på insektjagt. Vi prøver at fange nogle af de spændende rovbiller, tæger og sommerfugle, som gemmer sig i området. Måske er vi også heldige at se Vortebideren, Danmarks største græshoppe. Naturvejleder: Jakob Kofoed, Vendsyssel Historiske Museum. Turtelefon: 30 38 86 13. Pris: 40,- (børn gratis) (inkl. entre til udstilling på Strandfogedgården).

P- pladsen ved Rubjerg Knude Fyr, Fyrvejen, 9800 Hjørring.

Strandfogedgården, Langelinie 2, Rubjerg (2 km syd for fyret) 9480 Løkken

Tidspunkt: kl. 10.30-12.00 Datoer: 3.7 � 23.7 � 31.7 � 7.8

Tidspunkt: kl. 13.00-15.00 Datoer: 3.7 � 24.7

Naturen på skinner

Rovfugle

Se landskabet fra vinduet i et tog Betragt landskabet fra vinduet i et tog. Hvad ser du, hvilke historier gemmer der sig mellem Frederikshavn og Skagen? Der køres langsomt og der holdes pauser. Der fortælles om Elling Å Skibet, kronvildt, traner og ikke mindst om befolkningen før og nu. I Ålbæk holdes pause med kaffe og kringle. Turleder: Naturvejleder Bo Storm. Tilmeld. senest 3/7. Pris: 120 kr.

Falkoneropvisning og rovfugleshow Lær om den mere end 4000 år gamle jagtmetode og alle dens traditioner. I opvisningen fremvises og frit flyves både høg, falk og ugle. Måske får du chancen for selv at holde en rovfugl eller ugle. Mød falkoneren Flemming Sanggaard med fugle - helt ekstraordinært på Børglum Kloster - 4 fredage i juli 2013. Pris: entré til Børglum Kloster.

Banegården Havnepladsen 30, 9900 Frederikshavn

Børglum Kloster Børglum Klostervej 255 B, Børglum, 9760 Vrå

Tidspunkt: Formiddag (tidspunkt annonceres senere) Dato: 4.7

Tidspunkt: kl. 13.00 Datoer: 5.7 � 12.7 � 19.7 � 26.7

Lønstrup - Løkken

FREDERIKSHAVN

Lønstrup - Løkken

Børglum v/Løkken


Naturen netop nu

Tingfindertur til klinten og stranden

50

Bjesktur i Åsted Ådal

Lønstrup - Løkken Familietur ved Rubjerg Knude: Naturens egne skatte På klinten kan man finde ting fra både stenalderen og jernalderen. I strandkanten kan man finde muslinger, snegle og søstjerner, som fortæller os om naturen i havet, hvor vi bader. På turen fortælles om landskabet, klinten, kysten, havet og om de ting, vi finder. Naturvejleder: Jakob Kofoed, VHM. Turtelefon: 30 38 86 13. Pris: 40,- (børn gratis) (inkl. entre til Rubjerg Knude udstillingen).

Ro og fordybelse Åsted Ådal er en naturperle gemt i bakkerne bag Frederikshavn. Rigsarkivar P. V. Glob elskede stedet. En af Danmarks flotteste haver lå engang her. Her findes sjældne, fredede planter og svampe. Området er egnet til ro og fordybelse. Prøver om vi kan finde planter til bjesk. Der fortælles historier om denne smukke ådal og vi smager en lødig bjesk. Turleder: Naturvejleder Bo Storm.

Strandfogedgården, Langelinie 2, Rubjerg (2 km syd for fyret), 9480 Løkken

P-pladsen ved Faurholtvej nærmest Ravnshøj, 9900 Frederikshavn

Tidspunkt: kl. 13.00-15.00 Datoer: 31.7 � 7.8

Tidspunkt: kl. 18.30-21.00 Dato: 15.8

Hestevognstur på Kragskovhede

Bjesktur

Traner og kronvildt Statsfængslet Kragskovhede har lyngklædte arealer, traner og flokke af kronvildt. Vi kører rundt i hestevogn, får lidt godt til ganen, krydret med historier om naturen og fængslet nu og dengang. Tur velegnet for kørestolsbrugere, plads til 4 i speciel hestevogn. Turleder: Naturvejl. Bo Storm og repr. fra Statsfængslet Kragskovhede. Tilmeld. senest 15/8 tlf. 28486001. Pris inkl. mad & drikke: 350 kr.

Guidet bjesktur ved Rubjerg Knude På en tur i klitten omkring Strandfogedgården skal der findes planter, som er velegnede til bjeskfremstilling. Der fortælles, hvordan man selv kan fremstille bjesk, og på Strandfogedgården vil der være en lille udstilling om bjesk. Naturvejleder: Jakob Kofoed, VHM. Turtelefon: 30 38 86 13. Pris: 40,- børn gratis (inkl. entre til Rubjerg Knude udstillingen).

Rundkørslen i Jerup Skagensvej, 9981 Jerup

Strandfogedgården, Langelinie 2, Rubjerg (2 km syd for fyret), 9480 Løkken

Tidspunkt: kl. 17.00-21.00 Dato: 20.8

Tidspunkt: kl. 10.00-13.00 Dato: 24.8

jerup

FREDERIKSHAVN

Lønstrup - Løkken


51

Naturmad i jordovn

Svampetur i Mosbjerg

Lær om jordovne og madlavning på bål? Sammen med restauratør Frank Størup, grøn guide Hanne Lauritsen og naturvejleder Bo Storm starter vi med at lægge kød i jordovnen og cykler derefter en tur i området ved Lyngså, for at samle urter og evt. svampe. Når vi kommer tilbage til Professorens Plantage, åbner vi jordovnen og laver tilbehør i fællesskab, mens vi nyder et godt glas vin. Tilmelding på www. frederikshavn.dk senest 4.9. Pris kr. 200,-.

Kan svampen spises? Kom med på en dejlig travetur i efterårets løvfald. Vi traver med kurven i hånd ud for at samle svampe i det naturskønne område. Vi prøver at sætte navne på nogle af svampene og håber at der er gode spisesvampe iblandt. Turtlf: 3038 8613. Pris: voksne 40 kr.

Professorens Plantage, P-pladsen på Solsbækvej, 5 km. syd for Sæby, 9300 Sæby

Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg Jerupvej 613, Mosbjerg, 9870 Sindal

Tidspunkt: kl. 11.00-15.00 Dato: 7.9

Tidspunkt: kl. 10.00-13.00 Dato: 21.9

Spor i landskabet

Bøf, Brøl og Bordeaux

Sporet ved Børglum Kloster I Hjørring Kommune er der oprettet to spor i Landskabet. Det ene besøger vi på denne dag. Turen starter ved Bomhuset og går ad markvejen til Heden. Undervejs bliver der fortalt om Bispegården, teglværket og Munkebroen. Alle er velkommen. Turtelefon: 30388613. Arrangør: VHM (læs mere på: spor.dk).

En lødig jagthistorie Efterår Bangsbo, hjorte i brunst, gåtur i en smuk efterårsskov, god mad og drikke. Start med velkomstdrik og introduktion. Fortælling om hjorte og natur. Buffet serveres i Skovhuset. Hygge og måske servering af en lødig historie. Terrænet vil være lidt ujævnt, men turen er stadig egnet for kørestolsbrugere. Tilmelding 26/9. Turleder: Naturvejleder Bo Storm. Pris: inkl. drikkevarer 425 kr.

Det røde Bomhus (mellem Børglum Kloster og Vrensted), Munkebrovej, 9480 Løkken

Skovhuset i Bangsbo Dyrehave Dr. Margrethesvej 6, 9900 Frederikshavn

Tidspunkt: kl. 14.00-16.00 Dato: 22.9

Tidspunkt: kl. 17.00-21.00 Dato: 27.9

SÆBY

Børglum v/ Løkken

MOSBJERG – SINDAL

FREDERIKSHAVN


Naturen netop nu

52

Jægerne kommer til byen

På svampetur

Vildtet er i fokus denne dag Mød op og hør jægere fortælle om natur- og vildtpleje. Hør hvad man gør, hvis man kommer til at påkøre et råvildt? Der vil selvfølgelig også være demonstration af grej og udstyr. Ligeledes uddeles der smagsprøver på vildtkød og du kan få en gratis kogebog med hjem, så du selv kan blive inspireret til at lave spændende retter med lækkert vildtkød. Tag børnene med, der vil være en spændende børnekonkurrence med dyr.med dyr.

Tag med på svampejagt Tirsdag i efterårsferien afholder museet sin traditionelle svampetur. Her kan både børn og voksne få sig en dejlig skovtur med svampekurven. Hvis sommeren har været god, vil der også være mulighed for at komme med museets biologer på svampetur allerede sidst i september. På denne tur kan du lære Skagen områdets mest almindelige svampe at kende. Pris voksne 35 kr./ børn 10 kr.

Sæby Torv, 9300 Sæby

Naturhistorisk Museum Flagbakkevej 30, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 10.00-14.00 Dato: 12.10

Tidspunkt: kl. 13.00 Dato: 15.10

Bjeskforedrag

Naturperler i Frederikshavn Kommune

Bjeskaften på Hirtshals Museum Hirtshals Museum inviterer til bjeskaften, hvor man kan få indblik i bjesk-planter og fremstilling af bjesk. Aftenens tema er julebjesken, som frigives på laboratoriets hylder fra i aften. Medbring evt. selv en flaske klar Brøndum-snaps og få den forvandlet til en flaske bjesk i bedste Signe Hansen-tradition. Pris: 50 kr. inkl. smags-prøver.

Sjovt og spændende naturforedrag Frederikshavn Kommune har en fantastisk natur med stort set alle former for naturtyper. Naturvejleder Bo Storm vil guide os gennem et spændende foredrag med flotte naturbilleder og fortælle en masse sjove historier om menneskene og naturen.I pausen er Vinspecialisten i Sæby vært ved en lille smagsprøve. Tilmelding til Sæby Bibliotek på tlf. 9845 9300 eller Østervrå Bibliotek tlf. 9895 1788.

Hirtshals Museum Sophus Thomsens Gade 6, 9850 Hirtshals

Ældrecentret Vrængmosevej 2a, 9750 Østervrå

Tidspunkt: kl. 19.00 Dato: 12.11

Tidspunkt: kl. 19.00-21.00 Dato: 14.11

SÆBY

HIRTSHALS

SKAGEN

ØSTERVRÅ


Din kro ved

Skagen

Hyggelige Aalbæk gl. Kro ligger midt mellem Frederikshavn og Skagen og har 2 restauranter. Krostuen hvor der bydes på traditionelle danske retter som stegt flæsk med persillesauce, smørrebrød og pariserbøf mm.

Restauranten byder på et varieret menukort med fiskeretter så som vores populære rødspætte a la Aalbæk samt hjemmerøget kød og fisk. Hele året tilbydes der en sæsonmenu, som køkkenchefen tilpasser efter årstidens råvarer.

Om sommeren serveres krostuens retter også udenfor i vores gårdhave. I krostuen kan du opleve ægte dansk hygge med stemning og afslappende atmosfære.

Aalbæk gl. Kro har selskabslokaler med plads til op til 100 personer og mødefaciliteter med plads til 40 personer.

Skagensvej 42 · 9982 Aalbæk : Tlf. +45 98 48 90 22 www.aalbaek-gl-kro.dk · aalbak@aalbak-gl-kro.dk


I kunstens tegn

Stevns og freskerne i Hjørring HJØRRING

54

Galleri Nordenvind inviterer til Art Collectors day SÆBY

Omvisning i særudstillingen Ved museumsinspektør Karin Andersson. Den første store særudstilling i Niels Larsen Stevns Videnscenter fortæller historien om Stevns og de fresker, som han skabte i 1936 til den gamle biblioteksbygning i Brinck Seidelinsgade i Hjørring. Kom med bag om udstillingen og hør mere om Stevns’ arbejde med freskerne, deres motiver og betydning for landsdelen. Pris: entré til museet. Årskort VKM: gratis.

Art Collectors day, Art Books Eric Kaare inviterer til Art Collectors day i Galleri Nordenvind, som er beliggende i en af Sæbys historiske bygninger ”Retfærdigheden” i Algade. Kom og se fabrikation af flotte og spændende kunstnerbøger. Du kan denne dag overvære hvordan man fremstiller unikabøger i galleriet. Fri entré. Tilmelding ikke nødvendig.

Vendyssel Kunstmuseum P. Nørkjærs Plads 15, 9800 Hjørring

Galleri Nordenvind Algade 14, 9300 Sæby

Tidspunkt: kl. 16.00 Dato: 16.5

Tidspunkt: kl. 12.00-17.00 Datoer: 17.5 · 31.5 · 14.6 · 28.6 · 23.8 ·6.9

Fiskerne maler

Tid og Tegn – VKM 50 år

Oplev kunstneriske eksempler på malende fiskere Løkken Billedsamlingens udstilling i 2013 viser kunstneriske eksempler på malende fiskere fra Løkken suppleret med moderne kunst og kunsthåndværk. Udstillingen er åbent alle 3 dage.

Omvisning i særudstillingen V/ museumsinspektør Karin Andersson. På jubilæumsudstillingen ”Tid og tegn” sættes Vendsyssels Kunstmuseums samling i spil i mødet med værker af ni samtidskunstnere. Omvisningen vil give en introduktion til udstillingen, dens motiver, udtryk og temaer og klarlægge sammenhænge, fællesskaber og modsætninger værkerne imellem. Pris: entré til museet. Årskort VKM: gratis.

Kulturhus LøkkenStrand (Løkken bibliotek) Nørregade 28, 9480 Løkken

Vendsyssel Kunstmuseum P. Nørkjærs Plads 15, 9800 Hjørring

Tidspunkt: kl. 11.00-16.00 Dato: 18.5 · 19.5 · 20.5

Tidspunkt: kl. 16.00 Dato: 23.5

Løkken

HJØRRING


55

Keramik og Kina

Glaskunstens forunderlige verden

Keramik og kinesisk kultur Keramiker Janice Hunter fortæller og viser billeder fra en nylig rejse i Kina. Janice har ladet sig inspirerer af den kinesiske kultur til nye keramiske produkter, og servere te i små skåle og af en tepotte inspireret af Zodiak tegnet 2013; ”Slangen”.

Fra råt glas til færdig form Besøg den unikke glaskunstner Jytte Meier, der har sit arbejdende værksted på Tronsmark Gl. Skole. Jytte giver dig et indblik i glaskunstens farvetrylleri og viser dig forvandlingen fra råt glas til færdig kunst. Med en levende og farverig fortælling om de forskellige arbejdsgange og processer der bliver arbejdet med, vil du blive guidet rundt i Jyttes galleri og glasverden. www.jyttemeier.dk

Mygdalhus, Skagen Landevej 658, Mygdal, 9800 Hjørring

Jytte Meier, Tronsmark Gl. Skole Hirtshalsvej 11, 9881 Bindslev

Tidspunkt: kl. 19.00 Dato: 18.6

Tidspunkt: kl. 16.30-17.30 Datoer: 3.7 · 10.7 · 17.7 · 24.7 · 31.7 · 7.8 · 14.8 · 21.8 · 28.8

Arbejdende værksted m/ mange farver

BunkerLove 2013

Glaskunst og natur Med inspiration hentet i naturen, kan du se hvordan Lone Eeg laver unik kunst af glas og sand hentet fra Vesterhavet. I et levende værksted med mange farver, vil du blive guidet rundt blandt de unikke værker og høre Lone fortælle om, hvordan stedet og kunsten blev til. Tilmelding på Tversted Turistbureau tlf. 9893 1166.

Den Atlantiske Mur & Kunst BunkerLove repræsenterer en kunstnerisk transformation og nytænkende funktion af bunkerne som udstillingsplatform og symboler på fred. BunkerLove bevæger sig trinvist ned ad den nordjyske vestkyst med start i Hirtshals bunkeranlæg. Du kan opleve arkitektonisk installationskunst, drama, performance og musik. Lad børnene udfolde sig kunst-nerisk i børnebunkeren. Se www.bunkerlove.com

Lone Eeg Tuenvej 587, Tuen, 9881 Bindslev

Bunkerne i Hirtshals Fyret 2, 9850 Hirtshals

Tidspunkt: kl. 13.00-16.00 Datoer: 4.7 · 18.7

Tidspunkt: Hele dagen Dato: 7.7

MYGDAL

TUEN

BINDSLEV

HIRTSHALS


I kunstens tegn

56

Storytelling på Herregården Odden

Vraget i tid og rum

J. F. Willumsen samlingen Rundvisning på Odden ved naturvejleder Jakob Kofoed med fortælling om Oddens historie. Rundvisning i J.F. Willumsen samlingen ved kunsthistoriker Troels Andersen. Derefter mødes alle i den nyrenoverede hestestald. Her vil der være et kort indlæg v. lektor Jørgen Jørgensen, om et mexicansk tæppe med relation til Willumsens kunst. Der serveres kaffe m. kage - hele arrangementet koster 50 kr.

Vraget ved Kærsgård Strand Vraget i tid og rum er udstillingens tema. På Kærsgård strand, vest for Hjørring dukker der – afhængigt af vejr og strøm af og til et skibsvrag op i havstokken. Naturvejleder og fotograf Jørgen Stubgaard har i en årrække fulgt dets kommen og gåen. Og tæt ved ligger andre vrag – de tre betonbunkers fra en anden tid. Jørgen Stubgaard og Peter Duetoft fortæller undervejs historierne til de mange fotos. Udstillingen åbnes af historiker Peter Duetoft.

Herregården Odden Oddenvej 31, 9800 Hjørring

Galleri Tegn Nørre Allé 5, 9800 Hjørring

Tidspunkt: kl. 19.00 Dato: 22.8

Tidspunkt: kl. 15.00-17.00 Dato: 6.9

MYGDAL

J.F. Willumsen 150 år MYGDAL

Folkefest og rundvisninger i Willumsens samling I år fejres 150-året for J.F. Willumsens fødsel, det fejres med en stor folkefest med masser af aktiviteter. Med udgangspunkt i forskellige temaer om Willumsens kunstneriske virke vil der i dagene være flere forskellige guidede rundvisninger. Lær mere om Willumsens spændende liv.

Herregården Odden Oddenvej 31, 9800 Hjørring Tidspunkt: Lørdag: kl. 11.00, 12.30 & 15.15. Søndag kl. 11.00 & 13.00. Datoer: 7.9 - 8.9

HJØRRING


57

Besøg et af Danmarks største Wellness Centre

Velkommen til Hotel Viking Aqua, Spa & Wellness Resort 2700 kvadratmeter eksklusiv velvære og rendyrket afslapning. Lad dig forkæle med massage, luksus ansigtsbehandlinger udført af wellnessafdelingens professionelle massører og hudplejeeksperter eller lad doktorfiskene i vores Garra rufa-spa gøre arbejdet. Svøm hen i de store opvarmede inden- og udendørs wellnessbasiner, nyd spabadenes blide massage eller styrk blodcirkulationen i koldtvandsbassinet efter et afslappende dampbad. Glæd dig til at nyde udsigten ud over Kattegat fra vores 36 grader varme udendørs saltvandsbassin og 15 personers spabad. Skulle sulten melde sig, serverer vi lækker mad i vores wellness cafe.

Frederikshavnsvej 70-72 · 9300 Sæby · Tlf. 98 46 17 00 · www.hotelviking.dk


Byens mange ansigter

Guidet kirkegårdsvandring

Guidet bunkertur

Byen, personerne og kunstnerne På perronen fortælles om Skagensbanen og dens betydning for byen. Herfra går vi til Skagen Kirkegård og ud fra udvalgte gravsteder fortælles om personer der har betydet noget for byen. På Assistens Kirkegård ser vi bl.a. kunstnergravene. Vi hører om de steder vi passerer og slutter i kirken hvor vi hører om Skagens kirker. Tilmelding og betaling på turistbureauet. Max. 20 deltagere. Pris: 90 kr.

På tur i ”Bunkernes verden” Michaël Svejgaard fortæller om al den ”beton” langs kysten ved Skagen, hvorfor ligger den her og hvad er den blevet brugt til? Få svar på spørgsmålene - mød op og få en uforglemmelig dag. Turene finder sted på Sønderstrand i klitterne ved Grenen. Tilmelding og betaling til Skagen Turistbureau. Max. 35 deltagere. Pris: 90 kr.

Perronen på Skagen Station Sct. Laurentii Vej 22, 9990 Skagen

P-pladsen ved Det Hvide Fyr Fyrvej, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 14.00-16.00 Datoer: 15.5 · 22.5 · 29.5 · 5.6 · 12.6 · 19.6 · 26.6 · 3.7 · 10.7 · 17.7 · 24.7 · 31.7 · 7.8 · 14.8 · 21.8 · 28.8 · 4.9 · 11.9 · 18.9 · 25.9 · 2.10 · 9.10 · 16.10 · 23.10 · 30.10

Tidspunkt: kl. 14.00-16.00 Datoer: 19.5 · 24.6 · 1.7 · 8.7 · 15.7 · 22.7 · 29.7 · 5.8 · 12.8 · 19.8 · 16.10

Byvandring i Østerby

Byvandring i Skagen

Oplev den gamle bydel til fods Vi går gennem den hyggelige by ad de små veje og stier og hører om Skagens gule huse med de røde tage og hvide blonder. Historien starter ved Skagen Havn og der fortælles bl.a. om traditioner i Skagen, den berømte kunstnerkoloni fra det forrige århundrede, Brøndums Hotel og Vippefyret. Turen slutter ved Skagens Museum. Tilmelding og betaling på Skagen Turistbureau. Max. 20 deltagere. Pris: 90 kr.

I digternes fodspor Skagenkunsten handler også om digtere og forfattere. Turen starter ved Brøndums Hotel og her fortælles om St. St. Blicher, H.C. Andersen og Karen Blixen som boede her under deres ophold i Skagen. Herfra går turen rundt i byen til de huse hvor de mange forfattere og digtere som i tidens løb har opholdt sig i Skagen boede. Tilmelding og betaling på turistbureauet. Max 20 deltagere. Pris: 90 kr.

Fiskerstatuen på havnen Vestre Strandvej, 9990 Skagen

Brøndums Hotel Anchersvej 3, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 14.00-15.30 Datoer: 27.5 · 3.6 · 10.6 · 17.6 · 24.6 · 27.6 · 1.7 · 4.7 · 8.7 · 11.7 · 15.7 · 18.7 · 22.7 · 25.7 · 29.7 · 1.8 · 5.8 · 8.8 · 12.8 · 15.8 · 19.8 · 26.8 · 2.9 · 9.9 · 16.9 · 23.9 · 30.9 · 7.10 · 14.10 · 21.10 · 28.10 · 4.11 · 11.11 · 18.11 · 25.11 · 2.12 · 9.12 · 16.12 · 23.12 · 30.12

Tidspunkt: kl. 10.00-11.45 Datoer: 4.6 · 11.6 · 18.6 · 25.6 · 2.7 · 9.7 · 16.7 · 23.7 · 30.7 · 6.8 · 13.8 · 20.8 · 27.8 · 17.10

SKAGEN

SKAGEN

SKAGEN

SKAGEN


59 59

Kirkegårdsvandring

Byvandring i Vesterby

Hjørring Kirkegård på kryds og tværs Kirkegårdsleder Allan Vest viser rundt fra den gamle kirkegård i øst til Urnelunden i vest. Undervejs fortælles om begravelser før og nu samt de tendenser, der er oppe i tiden. Hjørring Kirkegård er en grøn oase i bymidten, men også en stor del af byens historie kommer til syne ved at se på gravsten og indskrifter.

Vesterby og fiskernes røde skurby På turen hører vi bl.a. om Den svenske Sømandskirke og Karstensens Skibsværft. Vi besøger ”Den røde skurby” - fiskernes tilholdssted med de gamle arbejdsskure - og hører nogle skrøner fra før og nu. Herefter passerer vi Elektromarine og den nye skipperskole på Vestre Havn med kig til Klitgården og Den Tilsandede Kirke. Tilmelding og betaling på Skagen Turistbureau. Max. 20 deltagere. Pris: 90 kr.

Kirkegårdskapellet Kirkegårdsvej 17, 9800 Hjørring

Fiskerstatuen på havnen Vestre Strandvej, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 19.00-20.30 Datoer: 6.6 · 9.7 · 17.7

Tidspunkt: kl. 10.00-11.30 Datoer: 7.6 · 14.6 · 21.6 · 28.6 · 5.7 · 12.7 · 19.7 · 26.7 · 2.8 · 9.8 · 16.8 · 23.8 · 30.8

Byvandring i det gamle Hjørring

Historisk parkvandring

Bispeby og kongelige aktiviteter Hjørring er en meget gammel købstad – ingen ved præcist, hvor gammel. Der har boet mennesker siden oldtiden, og byen var engang både bispeby og hjemsted for kongens aktiviteter. På rundgang til de ældste dele af byen fortæller museumsdirektør Mogens Thøgersen om, hvorfor byen kom til at ligge, hvor den ligger, og om grundlaget for byens liv gennem de mange hundrede år. Pris: 50 kr. (inkl. entré til museet)

Aftenvandretur i Hjørrings grønne områder På en lille aftenvandretur i Christiansgave og Svanelunden fortælles om baggrunden for Hjørrings grønne områder - hvorfor de er blevet anlagt, og hvad de har været brugt til gennem tiden. Kom og hør museumsdirektør Mogens Thøgersen fortælle historien om den hvide og den sorte konge, Danmarks første naturfredning, Vendelboernes mindepark, og om Sankt Hans fester med udsmykkede køer. Pris: 40 kr.

Vendsyssel Historiske Museum Museumsgade 3, 9800 Hjørring

Hovedindgangen til parken Christiansgave Skolegade mellem nr. 19 og 21, 9800 Hjørring

Tidspunkt: kl. 15.00-17.00 Datoer: 25.6 · 30.7 · 27.8

Tidspunkt: kl. 19.00-20.30 Dato: 25.6

HJØRRING

HJØRRING

SKAGEN

HJØRRING


Byens mange ansigter

Byvandring i Lønstrup LØNSTRUP

Fra fiskerleje til turistby En vandring gennem Lønstrup, hvor Allan Normann Sørensen levende fortælles om folk, byens historie, herunder naturkatastrofen i 1877, og om byens udvikling mod turisme. Fortæller: Allan Normann Sørensen

Guidet byvandring i Vrå

Ein historischer Stadtrundgang in Vrå A Guided City Walk in Vrå En spændende fortælling fra Vrå En historisk guidet byvandring i Vrå med fokus på byens udvikling. Der fortælles bl.a. om stationen, højskolen, kirkerne, forfatteren Thomas Olesen Løkken og andre spændende personer, der har betydet noget for byen. Der fortælles desuden om enkelte skulpturer og mindesten. Der er mulighed for at besøge Kunstbygningen i Vrå med Engelundsamlingen. Egenbetaling til Kunstbygningen. Fortæller: Per Wilhelmsen.

Redningshuset ved bådepladsen i Lønstrup, 9800 Hjørring

Foran stationsbygningen i Vrå, Jernbanegade 7, 9760 Vrå

Tidspunkt: kl. 10.30-12.00 Datoer: 27/6 · 4/7 · 11/7 · 18/7 · 25/7 · 1/8 · 8/8 · 17/10

Tidspunkt: kl. 13.00-15.00 Datoer: 27.6 · 18.7

Stranden nu og da

Sæby Miniby

En anderledes solnedgang Vi går tur langs stranden, hvor Bent fortæller om Tversteds forandring gennem tiden, fra landbrug og kystfiskeri til turisme. Vi hører om hvilken påvirkning vand, vind, vejr og strømforhold har haft for Tversted og lidt om bunkerne på stranden. Vi slutter af med solnedgangen fra en bakketop og får dagens sidste historie. Tilmelding på Tversted Turistbureau tlf. 9893 1166. Min. 6 max. 25 pers.

Guidet tur rundt i Sæby Miniby I Sæby Miniby kan du opleve de frivillige ”Minimurere” arbejde med at opføre en original model af Sæbys gamle bydel anno 1900 i forholdet 1:10. Alt bliver fremstillet på almindelig vis, selv de små teglsten bliver brændt på det lokale teglværk. Du kommer på en ca. 1 times guidet rundvisning blandt de små huse. En oplevelse der kan nydes af hele familien. Pris: voksne 20 kr. Børn gratis.

Tanniskunst, Tannisbugtvej 124, Tversted, 9881 Bindslev

Sæby Miniby Solsbækvej 39, 9300 Sæby

Tidspunkt: kl. 20.00-22.00 Datoer: 1.7 · 8.7 · 5.8 · 12.8

Tidspunkt: kl. 09.00-16.00 Datoer: 2.7 · 3.7 · 9.7 · 10.7 · 16.7 · 17.7 · 23.7 · 24.7 · 30.7 · 31.7 · 6.8 · 7.8

Tversted

SÆBY


61 61

Byvandring i Aalbæk

Guidet byvandring i Hirtshals

Guidet bytur i det hyggelige fiskerleje Aalbæk Turen starter ved Aalbæk Gl. Kro, hvor vi hører om kroens spændende historie. Vi går til det lokalhistoriske museum Simons Raalling, byens ældste hus, hvor vi hører om jernbanens betydning for byen og om relieffet af Danmarks mest lærde bonde A.P. Gaardbo. Vi fortsætter til havnen, skibsværftet og tilbage til kroen, hvor vi slutter. Tilmelding og betaling: Aalbæk Gl. Kro. Max. 20 pers. Pris: 90 kr.

Fortælling om byens og havnens historie Tag med på en spændende vandring gennem Hirtshals by - vi begynder ved” Trappe & Monument” med udsigt over Hirtshals Havn. Mens vi passerer/ besøger nogle af byens seværdigheder, f.eks. Hirtshals Kro, Hirtshals Museum & Hirtshals Kirke fortælles der sjove og spændende anekdoter. Distance ca. 3 km. Varighed ca. 2 timer. Pris: 20 kr. Tilmelding på Hirtshals Turistbureau tlf. 9894 2220 dagen før.

Aalbæk Gl. Kro Skagensvej 42, 9982 Aalbæk

Ved ”Trappe & Monument” Den Grønne Plads, 9850 Hirtshals

Tidspunkt: kl. 10.30-12.00 Datoer: 3.7 · 10.7 · 17.7 · 24.7 · 31.7

Tidspunkt: kl. 10.30 Datoer: 4.7 · 11.7 · 18.7 · 25.7 · 1.8 · 8.8 · 15.8 · 22.8 · 29.8 · 17.10

Guidet byrundtur

Rundvisning i Nellemanns Have

Sæby Kirke og den gamle bydel Kom med på en spændende vandring gennem Sæby’s gamle bydel med guiden Joan Christensen. Turen begynder i Sæby Kirke, der er opført som klosterkirke omkring år 1470. Derefter går turen gennem den gamle hovedgade Algade med de små gule huse og adskillige kunsthåndværkere. Hvert hus har spillet sin helt egen rolle i Sæby’s historie. Gratis adgang.

Nordeuropas største paradisæblehave I 1925 overtog Nic. Nellemann nogle store arealer af jord i Sæby tæt ved Sæbygaard Skov. Efterhånden blev haven kendt som Nellemanns Have og blev et helt specielt sted med særlige krydsninger af paradisæbler. Haven fremstår nu som den største paradisæblehave i Nordeuropa. Hør den spændende historie om havens udvikling gennem snart 100 år. Guide: Joan Christensen.

Sæby Kirke Strandgade, 9300 Sæby

Nellemanns Have, indgangen til det hvide hus. Langtvedvej 25, 9300 Sæby

Tidspunkt: kl. 17.00 Datoer: 8.7 · 10.7 · 15.7 · 17.7 · 22.7 · 24.7 · 29.7 · 31.7 · 5.8 · 7.8 · 12.8

Tidspunkt: kl. 10.00-11.00 Datoer: 9.7 · 16.7 · 23.7 · 30.7 · 6.8

SKAGEN

SÆBY

HIRTSHALS

SÆBY


Byens mange ansigter

Guidet havnetur

Führung mit Guide

SKAGEN

SÆBY

Skagen Havn – for de morgenfriske Vi overværer fiskeauktionen og hører om auktionen og de forskellige fisk. Vi besøger Skagen Redningsstation og hører om det livsvigtige arbejde og herefter går vi til det store vodbinderi Cosmos Trawl. Vi går havnen rundt og hører bl.a. om Fiskernes Fiskeindustri, Skipperskolen og Karstensens Skibsværft. Tilmelding og betaling på turistbureauet senest kl. 16 dagen før. Max. 20 delt. Pris: 125 kr.

Sæby Kirche und die alte Stadtteil Jeden Montag in der Hochsaison können Sie an dem kostenfreien Rundgang durch Sæby teilnehmen und Interessantes über die Geschichte des Städtchens erfahren. Kostenlos.

Auktionshallen Auktionsvej, 9990 Skagen

Sæby Kirche Strandgade, 9300 Sæby

Tidspunkt: kl. 7.00-10.30 Datoer: 10.7 · 17.7 · 24.7

Zeit: 14.00 Uhr Datum: 15.7 · 22.7 · 29.7 · 5.8 · 12.8

Forfattere, malere og andre kendisser - Løkken

Guidet havnerundfart i Hirtshals

Fortællinger om berømte Løkkenborgere Tur i Løkkens gader, hvor der fortælles om forfattere og malere, der boede i Løkken. Hør om forfatterne Thomas Olesen Løkken og Knud Holst, malerne Christian Valentinussen og Erik Larsen og andre berømte Løkkenborgere, der har fået veje opkaldt efter sig, samt feriegæster der har betydet noget for Løkken. Fortæller: cand. mag. Per Brønnum Wilhelmsen. Pris: voksne/ børn 20 kr.(inkl.billet til museet).

Havnen fra havsiden Tag på havnerundfart med museumsskibet HG 159 Johs. Hejlesen og se byen og havnen fra ’den anden side’. Der fortælles om havnens udvikling og om erhvervsaktiviteterne, som foregår på havnen. Turen med den gamle snurrevodskutter varer ca. 20 min. og er i sig selv en oplevelse. Pris: 40 kr.

Løkken Museum Nørregade 12, 9480 Løkken

Sydvestkajen, Nedenfor ”Trappe & Monument”, 9850 Hirtshals

Tidspunkt: kl. 18.30-ca. 20.00 Datoer: 25.7 · 8.8 · 15.8

Tidspunkt: Fredag: hver ½ time fra 11-16 Lørdag: hver ½ time fra 12-15 Datoer: 2.8 · 3.8

HIRTSHALS


63 63

Løkken Miniby LØKKEN

Oplev modeller af Løkkens huse anno 1900 blive til I minibyens arbejdende værksted opføres bl.a. modeller af Løkkens huse anno 1900 af små mursten og teglsten i målestok 1:10. Måske har du allerede set eller købt en model i målestok 1:100 på Løkken Museum eller Sverigesvej 5. Besøg det hyggelige værksted, og se og hør om tilblivelsen af denne spændende attraktion.

Løkken Miniby Vendelbogade 2, 9480 Løkken Tidspunkt: kl. 8.00-12.00 Datoer: 14.10 · 17.10


Havet omkring os

Skagen Købstadsjubilæum

Marinbiologisk sejlads

Åbent skib og fiskerliv Skagens 600 år som købstad benyttes til at fortælle om fisk, fiskeri, fiskefartøjer og fangstredskaber gennem tiderne ved, at interesserede kan få adgang ombord på flere typer af skibe. Denne autentiske oplevelse kobles med ”Den gode historie” – fortalt af fiskerne selv. Se efter skilt på skibene hvor der står ”Åbent skib”

Se en kammusling svømme eller klø en guldmus på maven – hvis du er heldig! En tur for både små og store ”biologer”. Tag med fiskekutteren ”Hansa” og oplev de mange forskellige dyr, der lever på havbunden ud for Skagen. Vandet er iltrigt og dyrene fulde af liv. På museet ser vi herefter nærmere på dyrene under mikroskopet. Bemærk kun 12 pladser pr. tur. Billetter købes på Skagen By - og Egnsmuseum mellem kl. 10-15. Pris: 175 kr. uanset alder.

Skagen Havn 9990 Skagen

Naturhistorisk Museum Flagbakkevej 30, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 10.00-13.00 Datoer: Hver dag i juni måned.

Tidspunkt: kl. 10.00-ca. 12.00 Datoer: 21.6 · 28.6 · 5.7 · 12.7 · 19.7 · 26.7 · 2.8 · 9.8 · 16.8 · 23.8 · 30.8

Kanotur på Voer Å

Dissektion af haj

Oplev Voer Å fra vandsiden Kanotur for hele familien, der starter i Præstbro. Vi padler stille og roligt ned gennem det smukke ålandskab. I vil blive introduceret til teknikker, der gør det lettere at styre kanoen. Turen varer 3-4 timer, så medbring selv frokostkurv, drikkevarer og praktisk tøj. Vi slutter ved Voerså Havn, hvor der serveres kaffe/ kakao og kage ved bålet. Tilmelding på www.frederikshavn.dk senest 25.6. Pris: voksne 150 kr. Børn 75 kr.

Hej haj! Vi dissekerer en haj og ser på hvordan hajer adskiller sig fra andre fisk, og hvad vi mennesker har til fælles med hajer. Til dette arrangement er der begrænset antal pladser. Pris: voksne 35 kr./ børn 20 kr. Billetter skal reserveres ved henvendelse til museet på tlf. 9845 0706.

Trekanten, Hovedgaden ned til Voer Å, Præstbro

Naturhistorisk Museum Flagbakkevej 30, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 11.00-16.00 Dato: 2.7

Tidspunkt: kl. 10.00 Datoer: 4.7 · 11.7 · 18.7 · 25.7 · 1.8 · 8.8 · 15.8 · 17.10

SKAGEN

PRÆSTBRO

SKAGEN

SKAGEN


65 65

Fangst i brændingen

Hirtshals Fiskefestival

Spændende miljødage omkring Løkken Kystfiskerimuseum Naturvejledere fortæller om planter og dyr, samt kystens dannelse og livet i vandet ud for Løkken. Vi samler ting, som havet har skyllet op på stranden, og fisker i vandkanten. Fangsten samles i et bassin. Til slut koges og spises rejerne på stedet. Mulighed for at komme ombord på kystbåden ”Bent II” på Kystfiskerimuseet og høre om fiskeredskaber og redningsudstyr, som blev brugt ved kystfiskeri.

Få smag for frisk fisk Oplev tre dage i ”fiskens tegn” med levende formidling om fisk og fiskeri. Hør om, rør ved og smag på de fisk, der fanges i Nordsøen, og køb evt. frisk fisk med hjem. Tag en havnerundfart med museumsskibet ”Johs. Hejlesen” og hør om Hirtshals Havn - i dag en af Danmarks største fiskerihavne. Oplev en autentisk fiskeauktion tidlig fredag morgen, og besøg nogle af havnens virksomheder.

Kystfiskerimuseet Ndr. Strandvej, 9480 Løkken.

Den Grønne Plads, Nørregade, Sydvestkajen og Nordsøen Oceanarium, 9850 Hirtshals

Tidspunkt: kl. 16.00 (Rundvisning på museet starter kl. 15) Datoer: 18.7 · 25.7 · 1.8 · 8.8

Tidspunkt: kl. 10.00-17.00 Datoer: 1.8 · 2.8 · 3.8

Snorkeldykning på Palmestranden

Bølger, Bjesk og Beskøjter

Lige der hvor vi bader Hvordan ser det ud under vandet. Kom og prøv at snorkeldykke, undersøg verden du ikke ser. Frederikshavn Sportsdykkerklub tilbyder vejl. og udlån af udstyr. Lavvandet og spændende ting at se ved høfderne. Alt efter vejret og forholdene kan der ske ændringer. Mød op og se hvad der sker. Turledere: Grøn Guide Hanne Lauritsen og medlemmer fra Frederikshavn Sportsdykkerklub.

Det gode træskib W. Klitgård Med det gode træskib W. Klitgård sejler vi en dejlig, flot tur langs kysten mod kommunegrænsen. Vi hører historier fra lodseri, kaperi, natur, kultur osv. Der smages på beskøjter og bjesk. Mad og drikke kan medbringes. Turen aflyses ved dårligt vejr eller henvises til ny dato. Turleder: Naturvejleder Bo Storm og Grøn Guide Hanne Lauritsen. Tilmeld. senest 19/8 (25 pladser). Pris: 300 kr.

Palmestranden Nordre Strandvej 22, 9900 Frederikshavn

Frederikshavn Havn Pier 3, 9900 Frederikshavn

Tidspunkt: kl. 13.00-16.00 Dato: 11.8

Tidspunkt: kl. 16.00-21.00 Dato: 29.8

LØKKEN

FREDERIKSHAVN

HIRTSHALS

FREDERIKSHAVN


GRATIS PARKERING

Besøg Nordeuropas

største akvarium

r e d n u d e m Kom

e d a fl r e v o s t e v a H

i akvariet i Hirtshals

Nordsøen Oceanarium

HIRTSHALS

E39

NYHED

Udend

ørs

røreb ass Maj 2 in 013

www.oceanarium.dk Willemoesvej 2 · DK 9850 Hirtshals · Tel +45 9894 4444

www.facebook.com/ekspedition


67 67

Vær aktiv

Yxenskovens hemmelighed

Robin Hood på Knivholt

Rollespil i landsbyen Yxengaard i Yxenskoven Byen Yxengaard er befolket af Nordboer og Sidianere. Spillet foregår i en tid der til forveksling ligner brydningstiden mellem asetro og kristendom. Der opstår konflikter i byen imellem de to folkeslag medmindre skoven byder på farligere fjender. Den eneste mulighed for overlevelse er sammenhold. Spillet er for +12 år. Pris: 50 kr. Praktisk information og regler, se www.yxenskoven.dk

Datidens gøremål Eventyret om Robin Hood og hans fredløse svende har fået nyt liv. Det store tidshjul er drejet godt 800 år tilbage. Der vil være telte og stande med trædrejere, knivmagere, skjolde og riddere til hest med lanse og rustninger. Grillning af pølser over bålstedet.

Tornby Klitplantage, P-pladsen ved Horsedammen, Tornby, 9850 Hirtshals

Knivholt Hovedgård Hjørringvej 180B, 9900 Frederikshavn

Tidspunkt: kl. 11.00-17.00 Datoer: 19.5 · 16.6 · 21.7 · 18.8 · 15.9 · 20.10 · 24.11 · 15.12

Tidspunkt: kl. 10.00-16.00 Datoer: 25.5 · 26.5

Spor i Landskabet

Geocaching på Landskabsmuseet

Sporenes Dag og nattergaletur i Tollestrup Mose I Hjørring Kommune er der oprettet to Spor i Landskabet. Den ene besøger vi på Sporenes Dag (læs mere på spor.dk). Sporet blev anlagt i 2003-04. Turen er en aftentur ad sporet ud i landskabet, hvor nattergalen er fast ynglefugl. Vi lytter til fuglesangen og ser på engens blomster. Der er flere fugtige steder, så gummistøvler anbefales. Alle er velkommen. Turtlf. 3038 8613.

Udforsk landskabet med GPS Her kan du prøve geocaching og blive ledt rundt på landskabsmuseet ved hjælp af GPS. Man skal løse forskellige opgaver under vejs. Vi har GPS, men medbring gerne selv. Turtlf: 3038 8613. Pris: voksne 40 kr.

DN Hjørring og VHM (Hos Orla Nielsen) Mosevej 16, Tollestrup, 9760 Vrå

Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg Jerupvej 613, Mosbjerg, 9870 Sindal

Tidspunkt: kl. 21.00-22.30 Dato: 9.6

Tidspunkt: kl. 13.00-15.00 Datoer: 4.7 · 1.8

TORNBY KLITPLANTAGE

TOLLESTRUP

FREDERIKSHAVN

MOSBJERG – SINDAL


Vær aktiv

Overnatning i Bangsbo Dyrehave

Træklatring -efterårsskoven set fra oven

Tur i mørket i dyrehaven Vi går tur i mørket, ved skovhuset fortællinger i skær fra bålet. Vi laver kakao, kaffe og en bid brød, inden sengetid. Mulighed for overnatning i telt, eller på gulvet i Skovhuset. Husk sovepose. Vi har madrasser. Gåtur i dyrehaven, når solen står op. Fælles morgenmad og oprydning inden vi siger farvel. Velegnet for kørestolsbrugere med hjælper. Tilmeld. senest 16/9. Turleder: Grøn Guide Hanne Lauritsen og Naturvejleder Bo Storm. Pris voksne: 100 kr. børn 25 kr.

Se efterårsskoven fra oven Prøv at klatre i et bøgetræ og se efterårsskoven fra oven. Der er sikring på – uden risiko for at falde ned. Vi har udstyr, børn kan også være med. Praktisk tøj, få en fantastisk oplevelse og historie i toppen af et bøgetræ. Arr. laves i samarb. med Fr.havn Klatreklub, varetages af uddannede instruktører. Aflyses ved kraftig regn. Turleder: Grøn Guide Hanne Lauritsen. (Kør ned gennem skoven fra Brønderslevvej ved Cloostårnet - Parker på p-pladsen midt i skoven)

Bangsbo Dyrehave Dr. Margrethesvej 6, 9900 Frederikshavn

Vandværksskoven, 9900 Frederikshavn

Tidspunkt: kl. 19.00-10.00 Datoer: 20.9 - 21.9

Tidspunkt: kl. 13.00-16.00 Dato: 6.10

FREDERIKSHAVN

Hjorte i Bangsbo FREDERIKSHAVN

Hjortene i Bangsbo Om efteråret er hjortene i Bangsbo i brunst, en helt speciel stemning. Vi går tur i Bangsbo Dyrehave. Tæt på hjortene, hører historie om Bangsbo Dyrehave og hjortevildt i Danmark. Terrænet er kuperet og kan være vådt, husk praktisk fodtøj. Turleder: Naturvejleder Bo Storm.

P-pladsen ved Krydderurtehaven, Vrangbækvej ved Bangsbo Museum, 9900 Frederikshavn. Tidspunkt: kl. 10.00-12.00 Dato: 12.10

FREDERIKSHAVN


69

VELKOMMEN TIL ACTION HOUSE - FUN CENTER FOR HELE FAMILIEN Action House er et stor indendørs fun center med noget for alle aldre

ACTION PAKKE • 1 times bowling • 10 min gokart • 12 min lasergame Pris pr. pers.

199,-

SPIS OG ACTION • 1 times bowling • 10 min gokart • 12 min gokart • Spisning

(excl skoleje og hjelmhue)

Pris pr. pers.

SPIS OG BOWL • 1 times bowling • Spisning Pris pr. pers.

309,-

(excl. skoleje og hjelmhue)

149,-

(excl. skoleje)

FORMEL 1 • 5 min opvarmning • 10 min tidstagning • 10 min finale Pris pr. pers.

279,-

(excl. hjelmhue)

PRISLISTE Legeland 50,- pr. barn (voksne kommer gratis ind)

1 times bowling 140,(pr. bane pr. time)

10 min gokart 130,15 min gokart 180,20 min lasergame 80,-

Åbent hver dag fra kl. 10.00 til kl. (22-24) Industrivej 1 - 9480 Løkken Tlf. (+45) 99 67 67 10 - CVR. 17 62 88 95 ww.actionhouse.dk - info@actionhouse.dk


Jul

Juleweekend på Børglum Kloster

Gammel-Jul på Sæbygaard Slot

Farmors jul Familien Rottbøll byder velkommen i den private del af herregården. Kongesalen, stuerne og kirken vil stråle af julepynt og levende lys. Nyd julens sange i klosterkirken og nisseorkestret i klostergården, alt imens I kan handle fra de over 30 boder. Hent inspiration til din egen jul og nyd et glas gløgg og klejner i det gamle herregårdskøkken. Pris: voksne - 100 kr. 13-16 år- 25 kr., 0-12 år gratis.

Nordjyllands hyggeligste Julemarked Julemarkedet byder foruden et omfattende underholdnings-program både på brugskunst, kunsthåndværk og kulinariske oplevelser m.m. Der vil være mulighed for at købe kaffe, gløgg, kage, æbleskiver, grillpølser m.m. rundt omkring på markedet. Kom og oplev den hyggelige stemning i fantastiske omgivelser. Pris: voksne 50 kr. Børn under 12 år gratis ifølge med voksne.

Børglum Kloster Børglum Klostervej 255 B, Børglum, 9760 Vrå

Sæbygaard Slot Sæbygaardvej 49, 9300 Sæby

Tidspunkt: kl. 10.00-17.00 Datoer: 22.11 · 23.11 · 24.11 · 29.11 · 30.11 · 1.12

Tidspunkt: kl. 10.00-16.00 Datoer: 30.11 · 1.12

Jul i de gamle værksteder

Skagen Købstadsjubilæum

Julemarked på Håndværkernes Hus Håndværkernes Hus er etableret midt i den gamle bydel. Bygningen er karakteristisk for det gamle Hjørring. Til julemarkedet kan du opleve husets levende atmosfære, hvor man kan se, høre og mærke aktiviteten fra de arbejdende og kreative værksteder. Forskellige salgsboder med salg af færdigvarer. Der kan købes gløgg og æbleskiver. Aktiviteter for børn og voksne. Pris: 20 kr. Børn u. 12 år gratis.

Historisk Gudstjeneste ADVENTS- OG JUBILÆUMSGUDSTJENESTE. Festgudstjeneste med kor, solister, trompeter, festkantate og det helt store udtræk. Herefter frokost i Sognehuset. Tilmelding nødvendig på tlf. 9844 2644

Håndværkernes Hus Nørregade 27, 9800 Hjørring

Skagen Kirke Ved Kirken 2, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 10.00-16.00 Datoer: 30.11 · 1.12

Tidspunkt: kl. 10.30 Dato: 1.12

BØRGLUM v. LØKKEN

HJØRRING

SÆBY

SKAGEN


71 71

Juledekorationer og naturens julepynt

Julemarked

Bål og god julestemning Lav juledekorationer med dygtige og kreative mennesker, med ler, gran mm. eller suppler med noget hjemmefra. Bålet tændes, god julestemning, køb en kop gløgg. Børn kan lave fuglekasser eller foderkugler. Begrænset pris for enkelte af tingene. Turleder: Naturvejleder Bo Storm og Grøn guide Hanne Lauritsen samt blomsterdekoratører Anette Weesgaard og Svend Erik Christensen.

Julearrangement Velkommen på det julepyntede museum, hvor man denne dag kan købe hjemmelavede gaver, trække gevinster og smage æbleskiver med museumsinspektørens svenske jule gløgg. Hos den rige fisker tager fiskerkonerne imod i køkkenet med kaffetår og søsterkage, og i vesterstuen spiller spillemændene julens dejlige sange. Kl. 15.30 skal alle ud og kalde julemanden frem fra museets gamle mølle. Gratis entré.

Skovhuset i Bangsbo Dyrehave Dr. Margrethesvej 6, 9900 Frederikshavn

Skagen By- og Egnsmuseum P.K. Nielsensvej 8-10, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 13.00-16.00 Dato: 1.12

Tidspunkt: kl. 14.00-17.00 Dato: 1.12

Julens gæstebud og lystighed

Sild, snaps og sange!

Månedens historie Hver måned nye og spændende fortællinger om livet i Skagen. Storslåede julegilder med masser af kogt flæsk og fisk, saltet kød, sennepssovs og søsterkage – sådan fejrede nogle af skagboerne julen. Andre måtte gå rundt og bede om hjælp til jul ved dørene. Kom og få lidt mere at vide om juletraditionerne i Skagen i 1800-tallet. Gratis ved betalt entré.

Julearrangement En hyggelig og stemningsfyldt aften, hvor der bydes på hjemmelavede sild med rugbrød, karrysalat, krydderfedt samt en øl/vand og en hjemmelavet bjesk. Underholdning med lokale spillemænd, fællessang og en dramatiks strandingshistorie samt kaffe, hjemmebagt marmorkage og søsterkage. Pris 125 kr. inkl. forfriskning. Billetterne købes på hverdage kl. 11-15 på Skagen By- og Egnsmuseum indtil 27.11

Skagen By- og Egnsmuseum P.K. Nielsensvej 8-10, 9990 Skagen

Skagen By- og Egnsmuseum P.K. Nielsensvej 8-10, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 13.00-13.30 Dato: 4.12 · 11.12 · 18.12

Tidspunkt: kl. 17.30-20.00 Dato: 4.12

FREDERIKSHAVN

SKAGEN

SKAGEN

SKAGEN


Jul

Jul på Voergaard Slot

Jul i Johanne Grønbechs hus

Kom i julestemning på Voergaard Jul på Voergaard er blevet en tradition - et eventyrligt samlingssted, hvor slottets pompøse sale er pyntet med overdådige dekorationer specielt skabt til Voergård. Slottets riddersal, kældre og på gårdspladsen er der boder med bl.a. salg af forskelligt julepynt, arbejdende værksteder osv. Pris: voksne 100 kr. inkl. gløgg/æbleskiver Børn 5-14 år 40 kr. inkl. sodavand/ æbleskiver

Julestue på Løkken museum Traditionens tro serveres der gløgg og friskbagte vafler fra køkkenets komfur i det gamle Johanne Grønbechs Hus fra 1860. Det gamle skipperhus danner nu rammen om Løkken Museum og udstillinger om handel, håndværk, fiskeri og turisme i Løkken. Fri entrè til julestue.

Voergaard Slot Voergaard 6, Flauenskjold, 9330 Droninglund

Løkken Museum Nørregade 12, 9480 Løkken

Tidspunkt: kl. 11.00-17.00 Datoer: 6.12 · 7.12 · 8.12

Tidspunkt: kl. 14.00-17.00 Dato: 8.12

Jul i den gamle købmandsbutik

Julemarked på Knivholt Herregård

Et eldorado for dine sanser Op til den søde juletid er der mulighed for at udfordre sanserne i Den gamle Købmandsbutik i museumshaven. Her kan du opleve duften som vi alle kender fra den gode gamle jul. Købmændene sælger alt lige fra sukkerkringler, spegepølse, kaffe til lys, bolsjer og meget mere. Et eldorado for sanserne - duften af honninghjerter og synet af kandis og alt hvad hjertet kan begære.

Hyggelig Herregård oser af jul Laderne er fyldt med spændende stande og gode oplevelser, der vil være noget for alle sanser. Friskmalet kaffe, suppe, friskbrændte mandler. Hyggelig café i stuehuset med kaffe, te, æbleksiver m.m. Rundt omkring findes alle de mange arbejdende værksteder.

Vendsyssel Historiske Museum Museumsgade 3, 9800 Hjørring

Knivholt Hovedgård Hjørringvej 180 B, 9900 Frederikshavn

Tidspunkt: kl. 13.00-16.00 Datoer: 9.12 · 10.12 · 11.12 · 12.12 · 13.12

Tidspunkt: kl. 10.00-16.00 Datoer: 14.12 · 15.12

FLAUENSKJOLD

HJØRRING

LØKKEN

FREDERIKSHAVN


73 73

Julestue

Julecabaret

Julehygge i den gamle skolestue Besøg keramiker Janice Hunter i hendes hyggelige værksted, og få indblik i det traditionelle håndværk. Janice Hunter lader sig inspirere af den lokale natur, og det ses i hendes produkter. Der serveres rygende varm hjemmebrygget gløgg i værkstedets krus, som man efterfølgende kan købe til fordelagtig pris – såfremt man selv klarer opvasken!

Drachmanns Hus holder åbent 2. juledag hvor Drachmann-kvartetten underholder med en lille julecabaret.

Tornby Gl. Skole Gl. Skolevej 4A, Tornby, 9850 Hirtshals

Drachmanns Hus Hans Baghs Vej 21, 9990 Skagen

Tidspunkt: kl. 10.00-18.00 Datoer: 14.12 · 15.12

Tidspunkt: kl. 12.00 Dato: 26.12

Tornby Gl. Skole

SKAGEN


Oversigt - arrangementer

74 74


75 75

Oversigt

alle arrangementer

Fælles for arrangementerne i denne brochure er, at man bliver klogere på fortid og nutid i Lysets Land, fordi en engageret fortæller sætter en ære i at formidle en historie på levende og medrivende vis. Året rundt stiller dygtige fortællere sig til rådighed og øser af deres viden om mange emner.

På de næste sider er alle arrangementerne i brochuren listet i datoorden, så du nemt kan få et overblik over de arrangementer, der foregår på netop den dag eller de dage, du besøger Lysets Land. Sidetallene henviser til den uddybende beskrivelse af arrangementet.


76 76

Maj 2013 onsdag den 15. maj ·· Grenen Badehotel - kaviar og cocktails (Skagen)

- side 16

·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36

torsdag den 16. maj Torsdag den 16. maj ·· Skagens Museum - Inspektører fortæller (Skagen) - side 16 ·· Stevns og freskerne - omvisning i særudstillingen (Hjørring) - side 54 fredag den 17. maj ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 16 ·· Art Collectors day, Art Books (Sæby) - side 54 lørdag den 18. maj ·· Kunst og den gode smag (Hjørring) - side 14 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Italy moves north (Hjørring) - side 36 ·· Historietime i Den Gamle Skole (Tolne) - side 16 ·· Fugletur i Mosbjerg (Mosbjerg /Sindal) - side 45 ·· Yxenskovens hemmelighed (Tornby Klitplantage) - side 67 søndag den 19. maj ·· Historie time i Den Gamle Skole (Tolne) - side 16 ·· Skagens Købstadsjubilæum - Autentisk redningssaktion - side 17 ·· Fugletur i Mosbjerg (Mosbjerg /Sindal) - side 45 ·· Guidet bunkertur (Skagen) - side 58 mandag den 20. maj ·· Jennet Egekrat (Ålbæk Klitplantage) - side 4 ·· Italy moves north (Hjørring) - side 36 onsdag den 22. maj ·· Grenen Badehotel - kaviar og cocktails (Skagen) - side 16 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36

torsdag den 23. maj ·· Skagens Museum - Kunst til middag - side 17 ·· Tid og Tegn - VKM 50 år (Hjørring) - side 54 fredag den 24. maj ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 16 lørdag den 25. maj ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Italy moves north (Hjørring) - side 36 ·· Forårsfest i Nellemans Have (Sæby) - side 45 ·· Robin Hood på Knivholt (Frederikshavn) - side 67 søndag den 26. maj ·· Skagen Købstadsjubilæum - Historisk Gudstjeneste - side 17 ·· Robin Hood på Knivholt (Frederikshavn) - side 67 mandag den 27. maj ·· Skagens Museum- offentlig omvisning- side 17 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Italy moves north (Hjørring ) - side 36 tirsdag den 28. maj ·· Aftentur i Måstrup Mose (Tversted) - side 18 ·· Forårstur i Nielstrup Plantage (Frederikshavn) - side 45 onsdag den 29. maj ·· Grenen Badehotel - kaviar og cocktails (Skagen) - side 16 ·· Hør om hør i Hørhuset (Lønstrup) - side 36 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 torsdag den 30. maj ·· Skagens Museum - Kunst til middag - side 17 fredag den 31. maj Fredag den 31. maj ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 16 ·· Art Collectors day, Art Books (Sæby) - side 54 ·· Natravnen, lydene og strandtudsen (Råbjerg Mile) - side 4


77 77

Juni 2013 lørdag den 1. juni

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Italy moves north (Hjørring) - side 36 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 Søndag den 2. juni

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 Mandag den 3. juni

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Italy moves north (Hjørring) - side 36 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning- side 17 Tirsdag den 4. juni

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 ·· Byvandring i Skagen - side 58 ·· Aftentur i Elling Plantage (Frederikshavn - side 45

·· Kirkegårdsvandring (Hjørring) - side 59 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 Fredag den 7. juni

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - Offentlig omvisning - side 16 ·· Byvandring i Vesterby i Skagen - side 59 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 Lørdag den 8. juni

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Genbrug før & nu (Hirtshals) - side 19 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Italy moves north (Hjørring) - side 36 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 ·· Sagn og strandings historie ved Skagerraks barske kyst (Skagen) - side 4 Søndag den 9. juni

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 ·· Sporenes dag og nattergaletur i Tollestrup Mose ( Tollestrup) - side 67

Onsdag den 5. juni

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Originaler og lune historier fra Skagen - side 18 ·· Genhør med Drachmann (Skagen) - side 19 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 Torsdag den 6. juni

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Skagens Museum - De tre stemmer fortæller - side 19

Mandag den 10. juni

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Italy moves north (Hjørring) - side 36 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning- side 17

tirsdag den 11. juni

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Kaffe & Kopper (Mygdal) - side 14 ·· Nogen om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Byvandring i skagen - side 58


78 78

Juni 2013 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 Onsdag den 12. juni

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Originaler og lune historier fra Skagen - side 18 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Mølledage i Østerklit (Tversted) - side 4 ·· At rejse er at leve (Skagen) - side 19 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 Torsdag den 13. juni

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 Fredag den 14. juni

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 16 ·· Byvandring i Vesterby i Skagen - side 59 ·· Art Collectors day, Art Books (Sæby) - side 54 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 Lørdag den 15. juni

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 ·· Italy moves north (Hjørring) - side 36 Søndag den 16. juni

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· De Vilde Orkideers Dag (Sindal) - side 46 ·· Jernalder aktiviteter (Mosbjerg /Sindal) - side 20 ·· Møllen maler (Lønstrup) - side 20 ·· De vilde blomsters dag (Lyngså) - side 46

·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 ·· Yxenskovens hemmelighed (Tornby Klitplantage) - side 67 ·· De Vilde Blomsters Dag ved Liver Å (Tornby) - side 5 ·· Natravnetur (Tversted) - side 5 ·· Mølledag og høstmarked hos Aurion (Hjørring) - side 36 mandag den 17. juni

Mandag den 17. juni

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Italy moves north (Hjørring) - side 36 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 Tirsdag den 18. juni

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Keramik og Kina (Mygdal) - side 54 ·· Byvandring i Skagen - side 58 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 ·· Aftentur i landbrugslandet (Dybvad) - side 46 ·· Fiskerne maler (Løkken) - side 54 Onsdag den 19. juni

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Fiskerne maler (Løkken) - side 54 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Originaler og lune historier fra Skagen - side 18 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Mølledage i Østerklit (Tversted) - side 4 ·· Havet og kærligheden (Skagen) - side 20 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Snapseurter og orkideer (Skagen) - side 46 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 Torsdag den 20. juni

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Fiskerne maler (Løkken) - side 54


79 79

Juni 2013 ·· Skagens Museum - Inspektører fortæller (Skagen) - side 16 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Sommersolhvervs vandring (Lønstrup/Løkken) - side 42 ·· Historien om natravnen og myreløven (Skagen) - side 47 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 ·· Gårdbo Egekrat og Gårdbo Tingsten (Skagen) - side 5 fredag den Fredag den 21. 21. junijuni ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - Offentlig omvisning - side 16 ·· Skagen Købstadsjubilæum - Historiske spil på stranden vest for Solnedgangspladsen - side 21 ·· Byvandring i Vesterby i Skagen - side 59 ·· Sommersolhverv ved verdens eneste solhvervssøjle (Løkken) - side 42 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 ·· Marinbiologisk sejlads (Skagen) - side 64 lørdag den Lørdag den 22. 22. junijuni ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagen Købstadsjubilæum - Historiske spil - side 21 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Italy moves north (Hjørring) - side 36 ·· Åbent Hus hos Søværnet (Frederikshavn) - side 37 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 søndag den Søndag den 23. 23. junijuni ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Historie time i Den Gamle Skole (Tolne) - side 16 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 ·· Historie time i Den Gamle Skole (Tolne) - side 16

mandag den 24. juni ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Guidet bunkertur (Skagen) - side 58 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Italy moves north (Hjørring) - side 36 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 tirsdag den 25. juni

Tirsdag den 25. juni

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Det ville glæde Holger (Skagen) - side 21 ·· Byvandring i Skagen - side 58 ·· Byvandring i det gamle Hjørring - side 59 ·· Historisk parkvandring (Hjørring) - side 59 ·· Snapseurter og orkideer (Skagen) - side 46 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsubilæum - side 64 onsdag den Onsdag den 26. 26. junijuni ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Originaler og lune historier fra Skagen - side 18 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Mølledage i Østerklit (Tversted) - side 4 ·· Møllen maler (Lønstrup) - side 20 ·· Mårup Kirke rundvisning (Lønstrup) - side 5 ·· Krøyers Hus (Skagen) - side 6 ·· Vin, kvinder og sang (Skagen) - side 22 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 ·· Skagensmalernes landskaber og Købstadsjubilæum - side 64 ·· Historien om natravnen og myreløven (Skagen) - side 46 torsdag 27. juni Torsdag denden 27. juni ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Byvandring i Lønstrup - side 60 ·· Guidet bytur i Vrå (Løkken) - side 60


80 80

Juni - Juli 2013 ·· Lær at finde rav (Sæby) - side 40 ·· Ørkenvandring i milen (Skagen) - side 47 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 Fredag den 28. juni ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 16 ·· Byvandring i Vesterby i Skagen - side 59 ·· Natur og gourmetoplevelser på skinner (Skagen) - side 47 ·· Tordenskjoldsdage (Frederikshavn) - side 22 ·· Art Collectors day, Art Books (Sæby) - side 54 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 ·· Marinbiologisk sejlads (Skagen) - side 64 ·· Jagten på vildtet, sund mad, sang og musik (Mosbjerg) - side 6 lørdag den 29. juni ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Italy moves north (Hjørring) - side 36 ·· Tordenskioldsijldsdage (Frederikshavn) - side 22 ·· Natur - og gourmetoplevelser på skinner (Frederikshavn) - side 47 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 ·· Rosernes Plantage (Tornby) - side 6 Søndag den 30. juni ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Høbjergning i Mosbjerg (Mosbjerg /Sindal) - side 22 ·· Rosens dag på Skagens Museum - side 22 ·· Tordenskjoldsdage (Frederikshavn) - side 22 ·· Åbent skib og fiskerliv - Skagen Købstadsjubilæum - side 64 ·· Fisketur for familien (Bunken) - side 7

mANDAG DEN 1. JULI ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg /Sindal) - side 23 ·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Guidet bunkertur (Skagen) - side 58 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Stranden nu og da (Tversted) - side 60 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Guidet fiskeauktion, Nordsøen Oceanarium (Hirtshals) - side 37 ·· Historien og natravnen og myreløven (Skagen) - side 47 ·· Natur, sæler og gøgeurter (Skagen) - side 7 ·· Sæsonåbning af Strandfogedgården (Lønstrup/ Løkken) - side 48 TIRSDAG DEN 2. JULI ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Det ville glæde Holger (Skagen) - side 21 ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Besøg en gammel smedje (Tornby) - side 23 ·· Rundvisning og fortælling på Børglum Kloster (Løkken) - side 24 ·· Alle kender Marie Krøyer - hvem kender Karoline Larsen? (Skagen) - side 24 ·· Byvandring i Skagen - side 58 ·· Guidet tur i Sæby Miniby - side 60 ·· Aktive sommerdage (Frederikshavn) - side 37 ·· Kanotur på Voer Å (Præstbro) - side 64 ·· Hirtshals Redningsstation (Hirtshals) - side 37


81 81

Juli 2013 ·· Besøg Vera’s Vine (Harken) - side 38 ·· Snapseurter og orkideer (Skagen) - side 46 ·· Bjeskforedrag - Lær om Bjesk og de aktuelle planter (Hirtshals) - side 48 ONSDAG DEN 3. JULI

Onsdag den 3. juli

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Mølledage i Østerklit (Tversted) - side 4 ·· Møllen maler (Lønstrup) - side 20 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Mårup Kirke rundvisning (Lønstrup) - side 5 ·· Krøyers Hus (Skagen) - side 6 ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Tørfisk (Skagen) - side 24 ·· Mågesteg på menuen - mad til hverdag og fest (Skagen) - side 24 ·· Digternes Skagen - side 25 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Guidet tur i Sæby Miniby - side 60 ·· Byvandring i Aalbæk - side 61 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Hvor kommer sandet fra - og hvor er det på vej hen? (Lønstrup - Løkken) - side 49 ·· Insektsafari-familietur (Lønstrup/Løkken) - side 49 ·· Glaskunstens forunderlige verden (Bindslev) - side 55 ·· Historien om natravnen og myreløven (Skagen) - side 47 ·· Vulkanske sten på Skagens strande - side 48 TORSDAG DEN 4. JULI ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Lær at finde rav (Sæby) - side 40

·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg /Sindal) - side 23 ·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Rundvisning og fortælling på Børglum Kloster (Løkken) - side 24 ·· Naturen på skinner - se landskabet fra vinduet i et tog (Frederikshavn) - side 49 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Byvandring i Lønstrup - side 60 ·· Guidet byvandring i Hirtshals - side 61 ·· Bjeskforedrag - Lær om Bjesk og de aktuelle planter (Hirtshals) - side 48 ·· Falkoneropvisning og rovfugleshow (Børglum) - side 49 ·· Glaskunst og natur (Tuen) - side 55 ·· Dissektion af Haj (Skagen) - side 64 ·· Geocaching på landskabsmuseet (Mosbjerg/Sindal) - side 67 ·· Tversted Kommune Plantage og Vågholt Mose (Tversted) - side 7 freDAG DEN 5. JULI ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 16 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Byvandring i Vesterby i Skagen - side 59 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Guidet fiskeauktion, Nordsøen Oceanarium (Hirtshals) - side 37 ·· Historien og natravnen og myreløven (Skagen) - side 47 ·· Marinbiologisk sejlads (Skagen) - side 64 ·· Falkoneropvisning og rovfugleshow (Bøglum) -side 49


82 82

Juli 2013 ··

lørDAG DEN 6. JULI

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg /Sindal) - side 23 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 søndag den 7. JULI Søndag den 7. juli ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Glaskunst og natur (Tuen) ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg /Sindal) - side 23 ·· Klinten & dens mange sten (Hirtshals) - side 25 ·· Bunkerlove 2013 (Hirtshals) - side 55 ·· Råbjerg Mile og soldug (Skagen) - side 7 mandag 8. JULI Mandag denden 8. juli ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum- Offentlig omvisning- side 17 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals- side 21 ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Guidet bunkertur (Skagen) - side 58 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Stranden nu og da (Tversted) - side 60 ·· Guidet byrundtur (Sæby) - side 61 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Guidet fiskeauktion, Nordsøen Oceanarium (Hirtshals) - side 37 tirsdag den 9. JULI Tirsdag den 9. juli ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Det ville glæde Holger (Skagen) - side 21 ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23

·· Besøg en gammel smedje (Tornby) - side 23 ·· Rundvisning og fortælling på Børglum Kloster (Løkken) - side 24 ·· Alle kender Marie Krøyer- hvem kender Karoline Larsen? (Skagen) - side 24 ·· Filmaften om 40- og 50erens Løkken (Løkken) - side 26 ·· Byvandring i Skagen - side 58 ·· Kirkegårdsvandring (Hjørring) - side 59 ·· Guidet tur i Sæby Miniby - side 60 ·· Rundvisning i Nellemanns Have (Sæby) - side 61 ·· Aktive sommerdage (Frederikshavn) - side 37 ·· Hirtshals Redningsstation (Hirtshals) - side 37 ·· Markvandring på Orkidegården (Tornby) - side 38 ·· Bjeskforedrag - Lær om Bjesk og de aktuelle planter (Hirtshals) - side 48 ·· Vandring i og omkring Vennebjerg Kirke (Lønstrup) - side 25 ·· Snapseurter og orkideer (Skagen) - side 46 onsdag den 10. JULI Onsdag den 10. juli ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum- Offentlig omvisning- side 17 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Mølledage i Østerklit (Tversted) - side 4 ·· Møllen maler (Lønstrup) - side 20 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Mårup Kirke rundvisning (Lønstrup) - side 5 ·· Krøyers Hus (Skagen) - side 6 ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Historien om natravnen og myreløven (Skagen) - side 47 ·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Tørfisk (Skagen) - side 24 ·· Mågesteg på menuen - mad til hverdag og fest (Skagen) - side 24 ·· Tilbage til fortiden (Skagen) - side 26 ·· Muserne og Drachmann (Skagen) - side 26 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58


83 83

Juli 2013 ·· Guidet tur i Sæby Miniby - side 60 ·· Byvandring i Aalbæk - side 61 ·· Guidet byrundtur (Sæby) - side 61 ·· Glaskunstens forunderlige verden (Bindslev) - side 55 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Ravets historie og foranderlighed (Mygdal) - side 40 ·· Handicapdag og rullende trapper (Råbjerg Mile/ Lønstrup) - side 8 ·· Guidet havnetur for de morgenfriske (Skagen) - side 62

·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Byvandring i Vesterby i Skagen - side 59 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Guidet fiskeauktion, Nordsøen Oceanarium (Hirtshals) - side 37 ·· Falkoneropvisning og rovfugleshow (Børglum) - side 49 ·· Marinbiologisk sejlads (Skagen) - side 64

torsdag den 11. JULI Torsdag den 11. juli

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagen Købstadsjubilæum - Historiske spil - side 21 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Middelalderdage på Voergaard Slot (Flauenskjold) - side 26 ·· Oplev de gamle håndværk (Hjørring) - side 27 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Skagen Købstadsjubilæum - Historiske spil på stranden vest for Solnedgangspladsen - side 21 ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mos bjerg/Sindal) - side 23 ·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Rundvisning og fortælling på Børglum Kloster (Løkken) - side 24 ·· Bunkertur (Løkken) - side 25 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Byvandring i Lønstrup - side 60 ·· Guidet byvandring i Hirtshals - side 61 ·· Dissektion af Haj (Skagen) - side 64 ·· Lær at finde rav (Sæby) - side 40 fredag den 12. JULI

lørdag den 13. JULI

søndag den 14. JULI

Søndag den 14. juli

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Middelalderdage på Voergaard Slot (Flauenskjold) - side 26 ·· Oplev de gamle håndværk (Hjørring) - side 27 ·· En smag af natur - Cykeltur omkring Skagens Natur (Skagen) - side 8 mandag den 15. JULI

Fredag den 12. juli

Mandag den 15. juli

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Bjeskforedrag - Lær om Bjesk og de aktuelle planter (Hirtshals) - side 48 ·· Skagens Museum - Offentlig omvisning - side 16 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Middelalderdage på Voergaard Slot (Flauenskjold) - side 26


84 84

Juli 2013 ·· Guidet bunkertur (Skagen) - side 58 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Guidet byrundtur (Sæby) - side 61 ·· Führung mit Guide (Sæby) - side 62 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Guidet fiskeauktion, Nordsøen Oceanarium (Hirtshals) - side 37 ·· Råbjerg Mile og soldug (Råbjerg) - side 7 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Natur og Nostalgi - Naturvandring med lune (Sindal) - side 48 tirsdag den 16. JULI ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Det ville glæde Holger (Skagen) - side 21 ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Besøg en gammel smedje (Tornby) - side 23 ·· Rundvisning og fortælling på Børglum Kloster (Løkken) - side 24 ·· Alle kender Marie Krøyer - hvem kender Karoline Larsen? (Skagen) - side 24 ·· Filmaften om 40- og 50erens Løkken - side 26 ·· Middelalderdage på Voergaard Slot (Flauenskjold) - side 26 ·· Vandring i og omkring Skallerup Kirke (Lønstrup) - side 27 ·· Byvandring i Skagen - side 58 ·· Guidet tur i Sæby Miniby - side 60 ·· Rundvisning i Nellemanns Have (Sæby) - side 61 ·· Bjeskforedrag - Lær om Bjesk og de aktuelle planter (Hirtshals) - side 48 ·· Aktive sommerdage (Frederikshavn) - side 37 ·· Hirtshals Redningsstation (Hirtshals) - side 37 ·· Besøg Vera’s Vine (Harken) - side 38 ·· Snapseurter og orkideer (Skagen) - side 46

onsdag den 17. JULI ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Mølledage i Østerklit (Tversted) - side 4 ·· Møllen maler (Lønstrup) - side 20 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Mårup Kirke rundvisning (Lønstrup) - side 5 ·· Glaskunstens forunderlige verden (Bindslev) - side 55 ·· Krøyers Hus (Skagen) - side 6 ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Tørfisk (Skagen) - side 24 ·· Mågesteg på menuen - mad til hverdag og fest (Skagen) - side 24 ·· Tilbage til fortiden (Skagen) - side 26 ·· Middelalderdage på Voergaard Slot (Flauenskjold) - side 26 ·· Der var engang - Drachmannaften (skagen) - side 27 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Kirkegårdsvandring (Hjørring) - side 59 ·· Guidet tur i Sæby Miniby - side 60 ·· Byvandring i Aalbæk - side 61 ·· Guidet byrundtur (Sæby) - side 61 ·· Guidet havnetur for de morgenfriske (Skagen) - side 62 ·· Die Geschichte des Bernsteins (Mygdal) - side 40 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 torsdag den 18. JULI

Torsdag den 18. juli

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23


85 85

Juli 2013 ·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Rundvisning og fortælling på Børglum Kloster (Løkken) - side 24 ·· Lær at finde rav (Sæby) - side 40 ·· Dissektion af Haj (Skagen) - side 64 ·· Bunkertur (Løkken) - side 25 ·· Bunkertour (Løkken) - side 27 ·· Skagen Købstadsjubilæum - Historisk gudstjeneste - side 28 ·· Glaskunst og natur (Tuen) - side 55 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Byvandring i Lønstrup (Lønstrup) - side ·· Stokfisk, røget fiks og snobrød (Lønstrup) - side 8 ·· Guidet bytur i Vrå (Løkken) - side 60 ·· Guidet byvandring i Hirtshals - side 61 ·· Ørkenvandring i milen (Skagen) - side 47 ·· Bjeskforedrag - Lær om Bjesk og de aktuelle planter (Hirtshals) - side 48 ·· Miljødage - Løkken Kystfiskerimuseum - side 65 fredag den 19. JULI ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 16 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Middelalderdage på Voergaard Slot (Flauenskjold) - side 26 ·· Byvandring i Vesterby i Skagen - side 59 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Guidet fiskeauktion, Nordsøen Oceanarium (Hirtshals) - side 37 ·· Falkoneropvisning og rovfugleshow (Børglum) - side 49 ·· Marinbiologisk sejlads (Skagen) - side 64

lørdag den 20. JULI ·· ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Kunsthåndværk & Smagsoplevelser (Sæby) - side 14 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Middelalderdage på Voergaard Slot (Flauenskjold) - side 26 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 søndag den 21. JULI

Søndag den 21. juli

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Kunsthåndværk & Smagsoplevelser (Sæby) - side 14 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Klinten & dens mange sten (Hirtshals) - side 25 ·· Middelalderdage på Voergaard Slot (Flauenskjold) - side 26 ·· Yxenskovens hemmelighed (Tornby Klitplantage) - side 67 mandag den 22. JULI ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Guidet bunkertur (Skagen) - side 58 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Guidet byrundtur (Sæby) - side 61 ·· Führung mit Guide (Sæby) - side 62 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Guidet fiskeauktion, Nordsøen Oceanarium (Hirtshals) - side 37 ·· Aktive sommerdage (Frederikshavn) - side 37


86 86

Juli 2013 tirsdag den 23. JULI

Tirsdag den 23. juli

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side ·· Det ville glæde Holger (Skagen) - side 21 ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Besøg en gammel smedje (Tornby) - side 23 ·· Rundvisning og fortælling på Børglum Kloster (Løkken) - side 24 ·· Alle kender Marie Krøyer - hvem kender Karoline Larsen? (Skagen) - side 24 ·· Råbjerg Mile og soldug (Råbjerg) - side 7 ·· Vandring i og omkring Skallerup Kirke (Lønstrup) - side 27 ·· Filmaften om 40- og 50erens Løkken - side 26 ·· Byvandring i Skagen - side 58 ·· Guidet tur i Sæby Miniby - side 60 ·· Rundvisning i Nellemanns Have (Sæby) - side 61 ·· Hirtshals Redningsstation (Hirtshals) - side 37 ·· Bjeskforedrag - Lær om Bjesk og de aktuelle planter (Hirtshals) - side 48 ·· Hvor kommer sandet fra - og hvor går det hen? (Lønstrup/Løkken) - side 49 ·· Snapseurter og orkideer (Skagen) - side 46 Onsdag den Onsdag den 24. 24. juliJULI ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Mølledage i Østerklit (Tversted) - side 4 ·· Møllen maler (Lønstrup) - side 20 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Vulkanske sten på Skagens strande - side 48 ·· Mårup Kirke rundvisning (Lønstrup) - side 5 ·· Krøyers Hus (Skagen) - side 6 ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23

·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Tørfisk (Skagen) - side 24 ·· Mågesteg på menuen - mad til hverdag og fest (Skagen) - side 24 ·· Tilbage til fortiden (Skagen) - side 26 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Guidet tur i Sæby Miniby - side 60 ·· Byvandring i Aalbæk (Skagen) - side 61 ·· Guidet byrundtur (Sæby) - side 61 ·· Guidet havnetur for de morgenfriske (Skagen) - side 62 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Insektsafari- familietur (Lønstrup/Løkken) - side 49 ·· Glaskunstens forunderlige verden (Bindslev) - side 55 torsdag den 25. JULI ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - Inspektører fortæller (Skagen) - side 16 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Rundvisning og fortælling på Børglum Kloster (Løkken) - side 24 ·· Bunkertour (Løkken) - side 27 ·· Oldtid og natur - familietur (Mosbjerg /Sindal) - side 28 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Byvandring i Lønstrup - side 60 ·· Guidet byvandring i Hirtshals - side 61 ·· Forfattere, malere og andre kendisser i Løkken - side 62 ·· Lær at finde rav (Sæby) - side 40 ·· Bjeskforedrag - Lær om Bjesk og de aktuelle planter (Hirtshals) - side 48 ·· Dissektion af Haj (Skagen) - side 64 ·· Miljødage - Løkken Kystfiskerimuseum - side 65 ·· Ræset ising med tranebær og mosebølletærte (Råbjerg) - side 8


87 87

Juli 2013 fredag den 26. JULI ·· ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 16 ·· Skagen Købstadsjubilæum - Historiske spil på stranden vest for Solnedgangspladsen (Skagen) - side 21 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Byvandring i Vesterby i Skagen - side 59 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Guidet fiskeauktion, Nordsøen Oceanarium (Hirtshals) - side 37 ·· Falkoneropvisning og rovfugleshow (Børglum) - side 49 ·· Marinbiologisk sejlads (Skagen) - side 64 lørdag den 27. JULI

Lørdag den 27. juli

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagen Købstadsjubilæum - Historiske spil på stranden vest for Solnedgangspladsen (Skagen) - side 21 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Økologi, ideologi og unik natur (Astrup) - side 38 ·· Historie time i Den Gamle Skole (Tolne) - side 16 søndag den 28. JULI

Søndag den 28. juli

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Historie time i Den Gamle Skole (Tolne) - side 16 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Muserne og Drachmann (Skagen) - side 26 ·· Skagens Museum - Klematis dag - side 28

MANdag den 29. JULI ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Guidet bunkertur (Skagen) - side 58 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Natur og Nostalgi - Naturvandring med lune (Sindal) - side 48 ·· Guidet byrundtur (Sæby) - side 61 ·· Führung mit Guide (Sæby) - side 62 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Guidet fiskeauktion, Nordsøen Oceanarium (Hirtshals) - side 37 tirsdag den 30. JULI ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Det ville glæde Holger (Skagen) - side 21 ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Besøg en gammel smedje (Tornby) - side 23 ·· Rundvisning og fortælling på Børglum Kloster (Løkken) - side 24 ·· Alle kender Marie Krøyer - hvem kender Karoline Larsen? (Skagen) - side 24 ·· Filmaften om 40- og 50erens Løkken - side 26 ·· Vandring i og omkring Skallerup Kirke (Lønstrup) - side 27 ·· Byvandring i Skagen - side 58 ·· Byvandring i det gamle Hjørring - side 59 ·· Guidet tur i Sæby Miniby - side 60 ·· Rundvisning i Nellemanns Have (Sæby) - side 61 ·· Aktive sommerdage (Frederikshavn) - side 37


88 88

Juli - August 2013 ·· Hirtshals Redningsstation (Hirtshals) - side 37 ·· Bjeskforedrag - Lær om Bjesk og de aktuelle planter (Hirtshals) - side 48 ·· Snapseurter og orkideer /Skagen) - side 46 onsdag den Onsdag den 31. 31. julijuli ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagen Museum - Offentlige omvisninger - side 17 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Mølledage i Østerklit (Tversted) - side 4 ·· At rejse er at leve (Skagen) - side 19 ·· Møllen maler (Lønstrup) - side 20 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Mårup Kirke rundvisning (Lønstrup) - side 5 ·· Krøyers Hus (Skagen) - side 6 ·· Sommeraktiviteter i Museumshaven (Hirtshals) - side 23 ·· Glaskunstens forunderlige verden (Bindslev) - side 55 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Købmandsbutikken holder sommeråbent (Hjørring) - side 23 ·· Tørfisk (Skagen) - side 24 ·· Mågesteg på menuen - mad til hverdag og fest (Skagen) - side 24 ·· Tilbage til fortiden (Skagen) - side 46 ·· Tingfindertur til klinten og stranden (Lønstrup/Løkken) - side 50 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Guidet tur i Sæby Miniby - side 60 ·· Byvandring i Aalbæk (Skagen) - side 61 ·· Guidet byrundtur (Sæby) - side 61 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Hvor kommer sandet fra - og hvor går det hen? (Lønstrup - Løkken) - side 49 ·· Ravets historie og foranderlighed (Mygdal) - side 40 torsdag den 1. august ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23

·· Bunkertur (Løkken) - side 25 ·· Bunkertour (Løkken) - side 27 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Byvandring i Lønstrup - side 60 ·· Lær at finde rav (Sæby) - side 40 ·· Dissektion af Haj (Skagen) - side 64 ·· Miljødage - Løkken Kystfiskerimuseum - side 65 ·· Hirtshals Fiskefestival - side 65 ·· Robin Hood på Knivholt (Frederikshavn) - side 67 ·· Geocaching på Landbrugsmuseet (Mosbjerg /Sindal) - side 67 ·· Råbjerg Mile og soldug (Råbjerg) - side 7 fredag den 2. august ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 16 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Byvandring i Vesterby i Skagen - side 59 ·· Guidet havnerundfart i Hirtshals - side 62 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Guidet fiskeauktion, Nordsøen Oceanarium (Hirtshals) - side 37 ·· Marinbiologisk sejlads (Skagen) - side 64 ·· Hirtshals Fiskefestival - side 65 lørdag den 3. august Lørdag den 3. august ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Guidet havnerundfart i Hirtshals - side 62 ·· Hirtshals Fiskefestival - side 65 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Italy moves north (Hjørring) - side 36 ·· Ravets historie og foranderlighed (Mygdal) ·· Vulkanske sten på Skagens strande (Skagen) Søndag den 4. august søndag den 4. august ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23


89 89

August 2013 ·· Klinten & dens mange sten (Hirtshals) - side 25 ·· Råbjerg Mile og soldug (Råbjerg) - side 7 mandag den 5. august Mandag den 5. august ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Guidet bunkertur (Skagen) - side 58 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Stranden nu og da (Tversted) side 60 ·· Guidet byrundtur (Sæby) - side 61 ·· Führung mit Guide (Sæby) - side 62 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Italy moves north (Hjørring) - side 36 ·· Familiefisketur og aftenhygge ved søerne (Tversted) - side 9 tirsdag den 6. august Tirsdag den 6. august ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Det ville glæde Holger (Skagen) - side 21 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Alle kender Marie Krøyer - hvem kender Karoline Larsen? (Skagen) - side 24 ·· Filmaften om 40- og 50erens Løkken (Løkken) - side 26 ·· Vandring i og omkring Skallerup Kirke (Lønstrup) - side 27 ·· Byvandring i Skagen - side 58 ·· Guidet tur i Sæby Miniby - side 60 ·· Rundvisning i Nellemanns Have (Sæby) - side 61 ·· Hirtshals Redningsstation (Hirtshals) - side 37 ·· Snapseurter og orkideer (Skagen) - side 46 onsdag den 7. august Onsdag den 7. august ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Mølledage i Østerklit (Tversted) - side 4 ·· Møllen maler (Lønstrup) - side 20 ·· Havet og kærligheden (Skagen) - side 20

·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Mårup Kirke rundvisning (Lønstrup) - side 5 ·· Krøyers Hus (Skagen) - side 6 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg/Sindal) - side 23 ·· Madam Brøndum - et usædvanligt liv (Skagen) - side 28 ·· Rosens Dag på Skagens Museum - side 22 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Guidet tur i Sæby Miniby - side 60 ·· Guidet byrundtur (Sæby) - side 61 ·· Glaskunstens forunderlige verden (Bindslev) - side 55 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Die Geschichte des Bernsteins (Mygdal) - side 40 ·· Ørkenvandring i milen (Skagen) - side 47 ·· Tingfindertur til klinten og stranden (Lønstrup/ Løkken) - side 50 ·· Skagensmalernes landskaber og Købstadsjubilæum - side 6 ·· Hvor kommer sandet fra - og hvor er det på vej hen? (Lønstrup - Løkken) - side 49 ·· Skagens Museum - Kunst og natur på tur - side 29 torsdag den 8. august Torsdag den 8. august ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg /Sindal) - side 23 ·· Bunkertour (Løkken) - side 27 ·· Oldtid og natur - familietur (Mosbjerg /Sindal) - side 28 ·· Skagens Museum - 1800-tallets danske friluftsmaleri - side 29 ·· Skagen Købstadsjubilæum - Kongen, hyrden og Sct. Laurentii tårer (Skagen) - side 29 ·· Dissektion af Haj (Skagen) - side 64 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Byvandring i Lønstrup - side 60 ·· Guidet byvandring i Hirtshals - side 61 ·· Forfattere, malere og andre kendisser i Løkken - side 62


90 90

August 2013 ·· Lær at finde rav (Sæby) - side 40 ·· Miljødage - Løkken Kystfiskerimuseum - side 65 fredag den 9. august ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - Offentlig omvisning - side 16 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet (Mosbjerg /Sindal) - side 23 ·· Skagen Købstadsjubilæum - Kongen, hyrden og Sct. Laurentii tårer (Skagen) - side 29 ·· Byvandring i Vesterby i Skagen - side 59 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Guidet fiskeauktion, Nordsøen Oceanarium (Hirtshals) - side 37 ·· Marinbiologisk sejlads (Skagen) - side 64 ·· En eventyrlig nat med stjernedrys (Råbjerg) - side 9

·· Guidet byrundtur (Sæby) - side 61 ·· Führung mit Guide (Sæby) - side 62 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Italy moves north (Hjørring) - side 36 tirsdag den 13. august

Tirsdag den 13. august

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side ·· Alle kender Marie Krøyer - hvem kender Karoline Larsen? (Skagen) - side 24 ·· Byvandring i Skagen - side 58 ·· Hirtshals Redningsstation (Hirtshals) - side 37 ·· Vandring i og omkring Vennebejrg Kirke (Lønstrup) - side 25 ·· Snapseurter og orkideer (Skagen) - side 46 onsdag den 14. august

Onsdag den 14. august

lørdag den august Lørdag den 10. 10. august ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagen Købstadsjubilæum - Kongen, hyrden og Sct. Laurentii tårer (Skagen) - side 29 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Italy moves north (Hjørring) - side 36 søndag den 11. august

Søndag den 11. august

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Skagen Købstadsjubilæum - Kongen, hyrden og Sct. Laurentii tårer (Skagen) - side 29 ·· Høstdag i Mosbjerg (Mosbjerg /Sindal) - side 29 ·· Snorkeldykning på Palmestranden (Frederikshavn) - side 65 ·· Madskole i Skoven (Skagen) - side 9 mandag den 12. august

Mandag den 12. august

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum -offentlig omvisning - side 17 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Guidet bunkertur (Skagen) - side 58 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Stranden nu og da (Tversted) side 60

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Møllen maler (Lønstrup) - side 20 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Krøyers Hus (Skagen) - side 6 ·· Vin, kvinder og sang (Skagen) - side 22 ·· Madam Brøndum - et usædvanligt liv (Skagen) - side 28 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Glaskunstens forunderlige verden (Bindslev) - side 55 torsdag 15. august Torsdag denden 15. august ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - Inspektører fortæller (Skagen) - side 16 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Guidet byvandring i Hirtshals - side 61 ·· Forfattere, malere og andre kendisser i Løkken - side 62 ·· Bjesktur i Åsted Ådal (Frederikshavn) - side 50 ·· Dissektion af Haj (Skagen) - side 64


91 91

August 2013 fredag den 16. august ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - Offentlig omvisning - side 16 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Byvandring i Vesterby i Skagen - side 59 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Mølledag og høstmarked hos Aurion (Hjørring) - side 36 ·· Guidet fiskeauktion, Nordsøen Oceanarium (Hirtshals) - side 37 ·· Marinbiologisk sejlads (Skagen) - side 64 lørdag den 17. august ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Stützpunkt Nord (Frederikshavn) - side 30 ·· Høstdage (Frederikshavn) - side 30 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Italy moves north (Hjørring) - side 36 søndag den 18. august . august ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Klinten & dens mange sten (Hirtshals) - side 25 ·· Høstdage (Frederikshavn) - side 30 ·· Yxenskovens hemmelighed (Tornby Klitplantage) - side 67 mandag den 19. august Mandag den 19. august ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Michael og Anna Anchers Hus (Skagen) - side 30 ·· Guidet bunkertur (Skagen) - side 58 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Italy moves north (Hjørring) - side 36 tirsdag den 20. august Tirsdag den 20. august ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Alle kender Marie Krøyer - hvem kender Karoline Larsen? (Skagen) - side24 ·· Byvandring i Skagen - side 58

·· Hirtshals Redningsstation - side 37 ·· Hestevognstur på Kragskovhede (Jerup) - side 50 ·· Snapseurter og orkideer (Skagen) - side 46 onsdag den 21. august ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Møllen maler (Lønstrup) - side 20 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Krøyers Hus (Skagen) - side 6 ·· Digternes Skagen (Skagen) - side 25 ·· Madam Brøndum - et usædvanligt liv (Skagen) - side 28 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Ørkenvandring i milen (Skagen) - side 47 ·· Glaskunstens forunderlige verden (Bindslev) - side 55 Torsd

torsdag den 22. august

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - Kunst til middag - side 17 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Bunkertur (Løkken) - side 25 ·· Guidet byvandring i Hirtshals - side 61 ·· Storytelling på Herregården Odden (Mygdal) - side 55 fredag den 23. august ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - Offentlig omvisning - side 16 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Byvandring i Vesterby i Skagen - side 59 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Art Collectors day, Art Books (Sæby) - side 54 ·· Marinbiologisk sejlads (Skagen) - side 64 lørdag den 24. august ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Italy moves north (Hjørring) - side 36 ·· Bjesktur i Tversted Klitplantage (Tversted) - side 9


92 92

August - September 2013 søndag den 25. august

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Historie time i Den Gamle Skole (Tolne) - side 16 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19

·· Dragebyggeri og inspirationsdag (Skagen) - side 10 ·· Bølger, Bjesk og Beskøjter (Frederikshavn) - side 65

mandag den 26. august Mandag den 26. august

fredag den august Fredag den 30. 30. august

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Italy moves north (Hjørring) - side 36

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - Offentlig omvisning - side 16 ·· Omvisning på Bunkermuseet i Hirtshals - side 21 ·· Byvandring i Vesterby i Skagen - side 59 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Marinbiologisk sejlads (Skagen) - side 64

T Søndag den 25. august

tirsdag 27. august irsdag den den 27. august ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Alle kender Marie Krøyer - hvem kender Karoline Larsen? (Skagen) - side 24 ·· Byvandring i Skagen - side 58 ·· Byvandring i det gamle Hjørring (Hjørring) - side 59 ·· Hirtshals Redningsstation (Hirtshals) - side 37 ·· Snapseurter og orkideer (Skagen) - side 46 onsdag den august Onsdag den 28. 28. august ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Madam Brøndum - et usædvanligt liv (Skagen) - side 28 ·· Muserne og Drachmann (Skagen) - side 26 ·· Skagen Købstadsjubilæum - Historisk Gudstjeneste (Skagen) - side 30 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Glaskunstens forunderlige verden (Bindslev) - side 55 torsdag den 29. august Torsdag den 29. august ·· Skagens Museum - Kunst til middag - side 17 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Guidet byvandring i Hirtshals - side 61

lørdag den 31. august

Lørdag den 31. august

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Italy moves north (Hjørring) - side 36 ·· Mølledag og høstmarked hos Aurion (Hjørring) - side 36 søndag den 1. september Søndag den 1. september ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Fladbåden søsættes (Tversted) - side 19 ·· Klinten & dens mange sten (Hirtshals) - side 25 ·· Store Dragedag - for hele familien (Råbjerg) - side 10 mandag den 2. september Mandag den 2. september ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 tirsdag den 3. september Tirsdag den 3. september ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Naturvandring (Mosbjerg /Sindal) - side 31 onsdag den 4. september Onsdag den 4. september ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Der var engang - Drachmannaften (Skagen) - side 27 ·· Livet i Skagen under 2. Verdenskrig (Skagen) - side 31redag den 6. september


93 93

September 2013 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Snapseurter og orkideer (Skagen) - side 46

tirsdag den 10. september ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Snapseurter og orkideer (Skagen) - side 46

torsdag den 5. september ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Skagens Museum - Månedens billede - side 31 ·· Tæt på Skagen (Skagen) - side 31 ·· Kuttertræf - Historiske og aktive skibe (Skagen) - side 66 fredag den 6. september ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Art Collectors day, Art Books (Sæby) - side 54 ·· Vraget ved Kærsgård Strand (Hjørring) - side 56 ·· Kuttertræf - Historiske og aktive skibe (Skagen) - side 66 L

lørdag den 7. september

·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Kuttertræf - Historiske og aktive skibe (Skagen) - side 66 ·· Naturmad i jordovn (Sæby) - side 51 ·· J.F Willumsen 150 år (Mygdal) - side 56 ·· Storytelling på Herregården Odden (Mygdal) - side 55 søndag den 8. september ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Kuttertræf - Historiske og aktive skibe (Skagen) - side 66 ·· J.F Willumsen 150 år (Mygdal) - side 56 ·· Storytelling på Herregården Odden (Mygdal) - side 55 mandag den 9. september ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36

onsdag den september Onsdag den 11. 11. september ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Havet og kærligheden (Skagen) - side 20 ·· Livet i Skagen under 2. Verdenskrig - side 31 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Ørkenvandring i milen (Skagen) - side 47 torsdag den 12. september

Torsdag den 12. september

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side ·· Tæt på Skagen (Skagen) - side 31 fredag den september Fredag den 13. 13. september ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Stygge Krumpen dagene - Middelalderlig folkefest (Hjørring) - side 32 lørdag den 14. september Lørdag den 14.september ·· Stygge Krumpen dagene - Middelalderlig folkefest (Hjørring) - side 32 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 søndag den 15.. september

Søndag den 15. september

·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Yxenskovens hemmelighed (Tornby Klitplantage) - side 67 ·· Stygge Krumpen dagene - Middelalderlig folkefest (Hjørring) - side 32 mandag den 16. september Mandag den 16. september ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36


94 94

September - Oktober 2013 tirsdag den 17. september

Tirsdag den 17. september

·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side ·· Hirtshals under besættelsen (Hirtshals) - side 32 onsdag den Onsdag den 18. 18.september september ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· At rejse er at leve (Skagen) - side 19 ·· Livet i Skagen under 2. Verdenskrig - side 31 ·· Hør om hør i Hørhuset (Lønstrup) - side 36 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 torsdag den 19. september Torsdag den 19. september ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Skagens Museum - Månedens billede - side 31 ·· Tæt på Skagen (Skagen) - side 31 ·· Smag på naturen (Skagen) - side 10 fredag den 20. september ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Overnatning i Bangsbo Dyrehave (Frederikshavn) - side 68 lørdag den september Lørdag den 21. 21. september ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Svampetur i Mosbjerg (Mosbjerg /Sindal) - side 51 ·· Fra kyst til kyst - vandringstur (Skagen) - side 10 søndag den september Søndag den 22. 22. september ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Sporet ved Børglum Kloster (Børglum) - side 51 mandag den 23. september Mandag den 23. september ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 tirsdag den 24. september Tirsdag den 24. september ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18

onsdag den 25.september 18.september ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Vin, kvinder og sang (Skagen) - side 22 ·· Livet i Skagen under 2. Verdenskrig - side 31 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 Torsdag den 26. september torsdag den 26. september ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Noget om Drachmann (Skagen) - side 18 ·· Tæt på Skagen (Skagen) - side 31 ·· Geologi og sæler (Skagen) - side 11

fredag den september Fredag den 27. 27. september ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Bøf, Brøl og Bordeaux (Frederikshavn) - side 51 lørdag den 28. september Lørdag den 28. september ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Økologi, ideologi og unik natur (Astrup) - side 38 Søndag den 29. september søndag den 29. september ·· Historie time i Den Gamle Skole (Tolne) - side 16 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Tversted Kommune Plantage og Vågholt Mose (Tversted) - side 7

mandag den 30. september Mandag den 30. september ·· Bangsbo Fort (Frederikshavn) - side 18 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 onsdag den 2. oktober Onsdag den 2. oktober ·· Digternes Skagen (Skagen) - side 25 ·· Pligt, trofasthed og dødsforagt - redningsmænd fra Skagen - side 32 ·· Michael og Anna Anchers Hus (Skagen) - side 32 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 torsdag den 3. oktober

Torsdag den 3. oktober

·· Skagens Museum - Månedens billede - side 31


95 95

Oktober 2013 lørdag den 5. oktober ·· Michael og Anna Anchers Hus (Skagen) - side 32 ·· Parforcejagt på Knivholt (Frederikshavn) - side 33 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 søndag den 6. oktober ·· Skagens Museum - offentlig omvisning- side 17 ·· Træklatring - Efterårsskoven set fra oven (Frederikshavn) - side 68

mandag den 14. oktober ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Alle mand til årerne! (Skagen) - side 33 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Løkken Miniby - side 63 tirsdag den 15. oktober Tirsdag den 15. oktober

·· Alle mand til årerne! (Skagen) - side 33 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Stjernetur (Mosbjerg /Sindal) - side 42

·· Vandring i og omkring Skallerup Kirke (Lønstrup) - side 27 ·· Hirtshals Redningsstation (Hirtshals) - side 37 ·· Besøg Vera’s Vine (Harken) - side 38 ·· På svampetur - tag med på svampejagt (Skagen) - side 52 ·· Familien, Mørket og Milen ( Råbjerg) - side 12

onsdag den 9. oktober Onsdag den 9. oktober

onsdag den oktober Onsdag den 16. 16. oktober

·· Pligt, trofasthed og dødsforagt - redningsmænd fra Skagen - side 32 ·· Michael og Anna Anchers Hus (Skagen) - side 32 ·· På gensyn! Drachmansaften (Skagen) - side 33 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36

·· Stentøj & Sukkertøj (Løkken) - side 14 ·· Møllen maler (Lønstrup) - side 20 ·· Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21 ·· Vulkanske sten på Skagens strande - side 48 ·· Pligt, trofasthed og dødsforagt - redningsmænd fra Skagen - side 32 ·· Hør om hør i Hørhuset (Lønstrup) - side 36 ·· Michael og Anna Anchers Hus (Skagen) - side 32 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Guidet bunkertur (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Kartoffelferie og familieaktivitetsdag (Mosbjerg) - side 12

Mandag den 7. oktober Mandag den 7. oktober

torsdag den 10. oktober Torsdag den 10. oktober ·· Den tyske besættelsesmagt i Skagen - side 33 fredag den oktober Fredag den 11. 11. oktober ·· Skagen Købsstadsjubilæum - Sagn og strandings historie ved Skageraks barske kyst (Skagen) - side 11 lørdag den oktober Lørdag den 12. 12. oktober ·· Michael og Anna Anchers Hus (Skagen) - side 32 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Jægerne kommer til byen - (Sæby) - side 52 ·· Hjortene i Bangsbo (Frederikshavn) - side 68 ·· Kultur og natur i ødemarken - Vandretursfestival (Råbjerg) - side 11 Søndag den 13. oktober

torsdag den 17. oktober

Torsdag den 17. oktober

·· Skagens Museum - Månedens billede - side 31 ·· Byvandring i Skagen - side 58 ·· Byvandring i Lønstrup - side 60 ·· Guidet byvandring i Hirtshals - side 61 ·· Løkken Miniby - side 63 ·· Dissektion af Haj (Skagen) - side 64

Søndag den 13. oktober

·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Natur - og kulturspor ved Rubjerg Knude - side 42 ·· Et kanoniseret landskab (Råbjerg) - side 11

fredag den 18. oktober FOmvisning på Bunkermuseet Hirtshals - side 21

··

Lær at finde rav (Sæby) - side 40


96 96

Oktober - November 2013 lørdag den 19. oktober

Lørdag den 19. oktober

lørdag den 2. november

·· Michael og Anna Anchers Hus (Skagen) - side 32 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36

·· Michael og Anna Anchers Hus (Skagen) - side 32 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36

søndag den oktober Søndag den 20. 20. oktober

søndag den 3. november Søndag den 3. november

·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Yxenskovens hemmelighed (Tornby Klitplantage) - side 67

·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Sulbæk, Solsbæk og Stensnæs - Tre fantastiske naturperler (Sæby) - side 12

mandag den 21. oktober Mandag den 21. oktober

mandag den 4. november Mandag den 4. november

·· Alle mand til årerne! (Skagen) - side 33 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58

·· Alle mand til årerne! (Skagen) - side 33 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58

onsdag den oktober Onsdag den 23. 23. oktober

onsdag den 6. november Onsdag den 6. november

·· Pligt, trofasthed og dødsforagt - redningsmænd fra Skagen - side 32 ·· Michael og Anna Anchers Hus (Skagen) - side 32 ·· Skagen Købstadsjubilæum - Historisk Gudstjeneste (Skagen) - side 34 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36

·· Grenen Badehotel - Kaviar og cocktails (Skagen) - side 16 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36

torsdag den oktober Torsdag den 24. 24. oktober ·· Den tyske besættelsesmagt i Skagen - side 33 lørdag 26. oktober Lørdag denden 26. oktober ·· Michael og Anna Anchers Hus (Skagen) - side 32 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 søndag den oktober Søndag den 27. 27. oktober ·· Historie time i Den Gamle Skole (Tolne) - side 16 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Kultur og natur i ødemarken (Skiveren) - side 12 mandag den 28. oktober Mandag den 28. oktober ·· Alle mand til årerne! (Skagen) - side 33 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 onsdag den 30. oktober Onsdag den 30. oktober ·· Pligt, trofasthed og dødsforagt - redningsmænd fra Skagen - side 32 ·· Michael og Anna Anchers Hus (Skagen) - side 32 ·· Guidet kirkegårdsvandring (Skagen) - side 58 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36

torsdag den 7. november

Torsdag den 7. november

·· Skagens Museum - Månedens billede - side 31 ·· Da sørøveri blev lovligt - Englandskrige og kaperkaptajner (Skagen) - side 34 lørdag den 9. november

Lørdag den 9. november

·· Michael og Anna Anchers Hus (Skagen) - side 32 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· På jagt efter rav - Nordens Guld (Voerså) - side 41 søndag den 10. november

Søndag den 10. november

·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 mandag den 11. november Mandag den 11. november ·· Alle mand til årerne! (Skagen) - side 33 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 tirsdag den 12. november

Onsdag den 13. november

·· Grenen Badehotel - kaviar og cocktails (Skagen) - side 16 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 onsdag den 13. november ·· Bjeskforedrag (Hirtshals) - side 52


97 97

November - December 2013 torsdag den 14. november

OTorsdag den 14. november

mandag den 25. november Mandag den 25. november

·· Sjovt og spændende naturforedrag (Østervrå) ·· Naturperler i Frederikshavn Kommune - side 52

·· Alle mand til årerne! (Skagen) - side 33 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58

lørdag den november Lørdag den 16. 16. november

onsdag den 27. november Onsdag den 27. november

·· Michael og Anna Anchers Hus (Skagen) - side 32 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36

·· Grenen Badehotel - Kaviar og cocktails (Skagen) - side 16 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36

søndag den 17. november Søndag den 17. november

fredag den 29. november

·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Det er ved at blive vinter - Hvad sker der i Milen? (Råbjerg) - side 13

·· Farmors Jul - Juleweekend på Børglum Kloster - side 70

mandag den 18. november Mandag den 18. november

lørdag den 30. november Lørdag den 30. november

·· Alle mand til årerne! (Skagen) - side 33 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58

·· Michael og Anna Anchers Hus (Skagen) - side 32 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Farmors Jul - Juleweekend på Børglum Kloster (Børglum) - side 70 ·· Gammel Jul på Sæbygaard Slot (Sæby) - side 70 ·· Jul i de gamle værksteder (Hjørring) - side 70

onsdag den 20. november nsdag den 20. november ·· Grenen Badehotel - Kaviar og cocktails (Skagen) - side 16 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36Torsder ·· Skagens Museum - Månedens billede (Skagen) - side 31 ·· Da sørøveri blev lovlig - Englandskrige og kaperkaptajner (Skagen) - side 34 fredag ov ember den 22. november ·· Farmors Jul - Juleweekend på Børglum Kloster - side 70 lørdag den 23. november

Lørdag den 23. november

·· Michael og Anna Anchers Hus (Skagen) - side 32 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Farmors Jul - Juleweekend på Børglum Kloster (Børglum) - side 70 søndag den 24. november Søndag den 24. november ·· Historie time i Den Gamle Skole (Tolne) - side 16 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Yxenskovens hemmelighed (Tornby Klitplantage) - side 67 ·· Farmors Jul - Juleweekend på Børglum Kloster - side 70

Fredag den 29. november

søndag den 1. december ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Farmors Jul - Juleweekend på Børglum Kloster (Børglum) - side 70 ·· Gammel Jul på Sæbygaard Slot (Sæby) - side 70 ·· Jul i de gamle værksteder (Hjørring) - side 70 ·· Skagen Købsstadsjubilæum - Historisk Gudstjeneste - side 70 ·· Juledekorationer ognaturens julepynt (Frederikshavn) - side 71 ·· Julemarked (Skagen) - side 71 mandag den 2. december Mandag den 2. december ·· Alle mand til årerne! (Skagen) - side 33 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 onsdag den 4. december Onsdag den 4. december ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Julens gæstebud og lystighed (Skagen) - side 71 ·· Sild, snaps og sange (Skagen) - side 71


98 98

December 2013 torsdag den 5. december ·· Skagens Museum - Månedens billede - side 31 fredag den 6. december ·· Jul på Voergaard Slot (Flauenskjold) - side 72 lørdag den 7. december ·· Jul på Voergaard Slot (Flauenskjold) - side 72 ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 søndag den 8. december ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Jul på Voergaard Slot (Flauenskjold) - side 72 ·· Jul i Johanne Grønbechs Hus (Løkken) - side 72 ·· Nissekomsammen ved Den Tilsandede Kirke (Råbjerg) - side 13 mandag den 9. december ·· Alle mand til årerne! (Skagen) - side 33 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 ·· Jul i den gamle købmandsbutik (Hjørring) - side 72 tirsdag den 10. december ·· Jul i den gamle købmandsbutik (Hjørring) - side 72

lørdag den 14. december ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Julemarked på Knivholt Hovedgård (Frederikshavn) - side 72 ·· Julehygge i den gamle skolestue (Tornby) - side 73 søndag den december Søndag den 15. 15. december ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 ·· Yxenskovens hemmelighed (Tornby Klitplantage) - side 67 ·· Julehygge i den gamle skolestue (Tornby) - side 73 ·· Julemarked på Knivholt Herregård (Frederikshavn) - side 72 ·· Vintersolhvervsvandring (Løkken/Lønstrup) - side 43 mandag den 16. december Mandag den 16. december ·· Alle mand til årerne! (Skagen) - side 33 ·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58 tirsdag den 18. december

tirsdag den 18. december

·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Julens gæstebud og lystighed (Skagen) - side 71 torsdag den 19. december

Torsdag den 19. december

·· Skagens Museum - Månedens billede - side 31 onsdag den 11. december ·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Julens gæstebud og lystighed (Skagen) - side 71 ·· Jul i den gamle købmandsbutik (Hjørring) - side 72 torsdag den 12. december ·· Jul i den gamle købmandsbutik (Hjørring) - side 72 fredag den. 13. december ·· Jul i den gamle købmandsbutik (Hjørring) - side 72

lørdag den 21. december

Lørdag den 21. december

·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 ·· Solnedgang og musik ved Solhvervssøjlen (Løkken) - side 43 søndag den 22. december

Søndag den 22. december

·· Historie time i Den Gamle Skole (Tolne) - side 16 ·· Skagens Museum - offentlig omvisning - side 17 mandag den 23. december

Mandag den 23. december

·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58


December 2013 torsdag den 26. december ·· Julecabaret i Drachmanns Hus (Skagen) - side 73 fredag den 27. december ·· Fyraftenstur ved Rubjerg Knude Fyr (Lønstrup/ Løkken) - side 34 lørdag den 28. december

Lørdag den 28. december

·· Ølbrygningens kunst (Skagen) - side 36 mandag den 30. december

Mandag den 30. december

·· Byvandring i Østerby (Skagen) - side 58

99 99


Den Gode

Historie

Udvalgte arrangementer

Yderligere oplysninger fås på et af turistbureauerne i Toppen af Danmark

Frederikshavn Turistbureau,

tlf. 98 42 32 66

Hirtshals Turistbureau,

tlf. 98 94 22 20

Hjørring Turistservice,

tlf. 72 33 48 78

Løkken Turistbureau,

tlf. 98 99 10 09

Lønstrup Turistbureau,

tlf. 96 25 22 20

Skagen Turistbureau,

tlf. 98 44 13 77

Sæby Turistbureau,

tlf. 98 46 12 44

Tversted Turistbureau,

tlf. 98 93 11 66

Vrå Turistinformation

tlf.

72 33 48 87

Facebook.com/lysetsland www.toppenafdanmark.dk E-mail: tad@toppenafdanmark.dk

Den gode historie 2013  

Udvalgte arrangementer i Toppen af Danmark - Maj til december 2013

Den gode historie 2013  

Udvalgte arrangementer i Toppen af Danmark - Maj til december 2013