Page 1

PLAKATI SVUDA OKO NAS Posvuda smo okruženi posterima i plakatima koji nešto predstavljaju, reklamiraju, oglašavaju ili su jednostavno mala umjetnička djela bez posebne poante. Pružaju nam informacije ili nas nasmijavaju.


PLAKATI SVUDA OKO NAS Posteri su, posebno na početku, bili umjetnički produkti koji su donijeli novu dimenziju reklami i likovnom djelu. Moglo bi se reći da su nastali u Francuskoj u 19. stojeću, iako su i Rimljani u starom vijeku imali svoje metode oglašavanja.


PLAKATI SVUDA OKO NAS Rimljani su obavijesti ispisivali na zidovima, kao mi danas grafite, ili na drvenim pločicama, a najčešće su reklamirali neku predstavu za koju su ispisali imena glumaca. Tako bilo je sve do pojave tiskarskog stroja polovicom 15. stoljeća. U 16. stoljeću javljaju se letci manjeg formata s tekstom i ilustracijama u drvorezu ili bakrorezu. U sljedeća se dva stoljeća plakati i posteri razvijaju sadržajno – donose političke karikature ironično i kritički se odnoseći prema društvu. To bi mogao biti početak nove dimenzije koja se zadržala do danas.


PLAKATI SVUDA OKO NAS Odlučujući su korak poduzeli umjetnici u 19. stoljeću. Stvoreni su posteri velikog formata koji reklamiraju najnoviji proizvod i njihova upotreba proširila se po Francuskoj i ostatku Europe te su služili kao promotori kazališnih predstava, opera i drugih velikih događanja.


PLAKATI SVUDA OKO NAS Jules Cheret, 'otac postera', Jules Cheret, 'otac postera', bio je prvi koji im je dao umjetnički štih i važnost. 1867. upotrijebio je novu tehniku višebojne litografije te stvorio visoko stilizirani oblik kojim je spojio duhoviti tekst i sliku. On je ujedno bio i prvi koji je započeo masovnu produkciju plakata.

Cheretov stil: lagan, duhovit, poznat po svojim prpošnim ženskim likovima… Po njegovu imenu do danas ostao poznat pojam 'šeretski'.


PLAKATI SVUDA OKO NAS


PLAKATI SVUDA OKO NAS Osim njega u razvoju plakata istakao se Henri de Toulouse-Lautrec. Toulouse-Lautrec je pridonio shvaćanju plakata kao 'ulične slike' pa se kopije njegovih djela još uvijek mogu naći u mnogim kafićima u Zagrebu. Svatko će prepoznati njegov poster 'Moulin Rouge' ili specifične ženske likove u pokretu, najčešće dok plešu kankan u širokim polučipkastim haljinama.


PLAKATI SVUDA OKO NAS


PLAKATI SVUDA OKO NAS Plakati su uvijek imali veliku ulogu ne samo kao reklame već zato što su izražavali mišljenja, kritizirali aktualnu situaciju i pomagali ili odmagali javnim osobama. Na početku 20. stoljeća odigrali su važnu ulogu u avangardnom pokretu koji se, miješajući stilove i umjetnosti te rušeći sve moguće konvencije i zakonitosti, sukobljavao sa stvarnošću.

Danas rijetko susrećemo plakat kao umjetničko djelo. Njegova je poanta danas šokirati, provocirati, biti zapažen.


PLAKATI SVUDA OKO NAS Bez postera se više ne može. O njima ovise tvrtke, javne i privatne, medijske zvijezde, spektakli, a za njih se odvaja velika svota novaca koja bi se upravo reklamom trebala vratiti.


PLAKATI SVUDA OKO NAS Plakati služe, naravno, i u predizbornim kampanjama, ali zabavniji je onaj dio kada su već išarani duhovitim komentarima i dodacima. Na neki su način postali dio popularne kulture kao grafiti. Zbog toga bi trebali malo više iskazivati stanje u društvu i kritizirati ga, a ne samo oponašati.

plakati  

posters, presentation

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you