Page 1

PORTFOLIO SJORS ONNEWEER


2 3 4 5 6 7

2012

2011

2010

2009

Turbinestraat gebouw 1 GvT architecten Van Goghstraat GvT architecten Crystal Court GvT architecten Hoogte Kadijk GvT architecten Klein wonen in groot Amsterdam DRO prijsvraag Museo el Vivo afstrudeeropdracht HvA Michelangelostraat 103 GvT architecten Het Utrechtseplein Academie van Bouwkunst Binnenkant GvT architecten Bankastraat GvT architecten Amsterdam in Balans Academie van Bouwkunst Music,Space and Architecture Academie van Bouwkunst Anna van der Vondelstraat GvT architecten Bouwen in Cuba 2010 Hoge school van Amsterdam Escuelas Nacionales de Cuba Postcardbook Beethovenstraat 48 GvT architecten Bickersgracht - Amsterdam | interieur/renovatie Bickersgracht GvT architecten Cultuurpaviljoen Academie van Bouwkunst Haarlemmerplein Academie van Bouwkunst P1b Haarlammerplein | ruimte Westeinde 2a Oud Alblas CS-AR Architecten Prinsengracht 403 CS-AR Architecten Newtonstraat 22 CS-AR Architecten Bouwen in Cuba 2011 Hoge school van Amsterdam P2a Villa - Carice van Houten Villa Carice van Houten Academie van Bouwkunst Bennebroekstraat 48 CS-AR Architecten Jakobien Burema CS-AR Architecten P2b Kleiburg Kleiburg Academie van Bouwkunst Gustave Pol CS-AR Architecten Nelleke Wijk CS-AR Architecten Uitbreiding en renovatie van monumentale villa Molendijk 48 CS-AR Architecten Hoefslag 10 CS-AR Architecten P3a The living landscape The Living landscape Academie van Bouwkunst Willemstraat 10 CS-AR Architecten Egelantiersgracht | nieuwbouw/renovatie Egelantiersgracht CS-AR Architecten Publicatie bouwen in Cuba 2011 Hoge school van Amsterdam Weesperzijde 99a | woningbouw Weesperzijde 99A Academie van Bouwkunst Excursie VenetiĂŤ Academie van Bouwkunst Paradijsvogelweg CS-AR Architecten Paradijsvogelweg | Renovatie Bouwen in Cuba 2012 Hoge school van Amsterdam P4 Rietkraag | public building Rietkraag Academie van Bouwkunst Excursie Lichtenstein en Zwiterland Academie van Bouwkunst Kleine Poorterweide | Interieur Kleine Poorterweide 5 CS-AR Architecten Prinsengracht 480 CS-AR Architecten Excursie Sint Petersburg Academie van Bouwkunst Masterclass New Amsterdam Central Academie van Bouwkunst Masterclass | New Amsterdam Central 1 8 9 10 11 10 12

INHOUDSOPGAVE

2008

0.0


2.0

Opgave: Locatie:

Bestaande dijk over plein heen.

Dubbel karakter van het plein benutten. Verkeer over oorspronkelijke dijk laten gaan, langs gevels verblijfsruimte maken.

Verbeteren van de verblijfskwaliteit. Haarlemmerplein

Momenteel kent het Haarlemmerplein weinig verblijfskwaliteit. Het kent een aantal volgroeide bomen, welke onderdeel van een intieme ruimte kunnen vormen. Op het plein is een hoogteverschil te zien. Deze loopt van Zuiden naar het Noorden omhoog. Dit hoogteverschil is deels te verklaren doordat de Haarlemmerdijk nog altijd een dijk is. De historie van het plein en de sterke (voormalige) oriĂŤntatie naar de Willemspoort geven de plek karakter. Door de draaiing van het pleinvlak is dit deels verdwenen. Er is feitelijk sprake van twee karakters die in elkaar verstrengeld zijn. De doorgaande route vanuit de Haarlemmerdijk, gericht op de Willemspoort, en het pleinvlak dat is gedraaid en op de twee gevels is gericht. Om beide te accepteren en op een logische manier te laten bestaan zal het verkeer (auto en fiets) ook daadwerkelijk in het verlengde van de Haarlemmerdijk het plein oversteken. Het verkeer is weer georiĂŤnteerd op de Willemspoort. Het pleinvlak tussen de twee gevels zal een verblijfgebied worden. Het pleinvlak zal ondermeer geschikt zijn voor terrassen, voor de huidige horeca rondom het plein en de toekomstige nieuwbouw. Om het verblijfsgebied vorm te geven zal er door middel van betonnen balken ruimtes gemaakt worden, welke een letterlijke scheiding zijn tegen het verkeer. Doordat de Haarlemmerdijk nog steeds als dijk fungeert is het gepast om deze route, de verkeersroute, weer het hoogste punt van het plein te maken. Doordat de balken in een rechte lijn omhoog gaan bieden zij een grote diversiteit aan zitmogelijkheden. Om verblijf voor langere tijd een extra kwaliteit te geven zal ter plaatsen waar bomen staan de balken de gemiddelde zithoogte bereiken (40-45 cm). Door de bestaande bomen als uitgangspunt te nemen krijgt iedere balk een andere hoogte en krijgt het plein een diversiteit binnen dezelfde ingreep.

Haarlemmerplein P1b 2010

Draaiing van orientatie van het plein. Door het verkeer is de relatie met de Haarlemmerpoort bijna verdwenen.


2.1


3.0

Locatie: Fascinatie:

Het ontwerpen van een villa voor een specifiek persoon (Carice van Houten). Singelgracht te Amsterdam Vanuit de analyse van de Palladio’s villa Malcontenta.

1. Status Vanuit Palladio’s idee moet een villa de status van de bewoners vertegenwoordigen. Dit werd dikwijls bereikt door de villa in een open landschap te plaatsen, zodat deze van ver te zien was. Aan de grachtengordel heeft de villa maar een kleine gevel, waardoor er een heel kort moment ontstaat voor de passant om contact te maken met de villa. Dit kort moment van passeren kan goed gecombineerd worden met een centrale hal. Door deze aan de Singel te plaatsen en een raam partij op oog hoogte te maken, kan de passant, in het korte moment, in één keer de centrale hal in zich opnemen.

2. Programma Het theater dat aan het programma wordt toegevoegd zal plaats vinden in de centrale hal. Zo krijgt deze een dubbele functie. Hij kan gebruikt worden voor het onthalen van bezoekers, en ook het geven van congressen, en daarnaast fungeert de ruimte als theater. De trappen die naar de verdiepingen leiden zullen deels gebruikt worden als tribune. 3. Groen De villa had als primair doel om de stad te ontvluchten en je te bevinden in het midden van de natuur. Het kavel staat echter midden in de stad. Dit geeft aanleiding om een punt van groen en rust in het midden van de villa te realiseren. Door een volume in het achtergedeelte te plaatsen ontstaat er een verhoogd terras dat voor meer privacy zorgt dan een tuin op straatniveau. Het rustpunt in het hart wordt gevormd door een patio.

Villa voor CArice van Houten P2a 2011

Opgave:


3.0


4.0

De omtrek van het gebouw opgebouwd uit de verschillende vloer- en wandelementen, welke in lengte en breedte verschillen.

Locatie

Nieuwbouw in de Bijlmer

Kleiburg De opgave voor dit academieproject was het ontwerpen van een museum voor, van en over de Bijlmer. Als bouwelement kregen wij de prefabonderdelen die zijn gebruikt voor het bouwen van de Bijlmer flat Kleiburg. Tijdens de opgave zijn we er vanuit gegaan dat wij deze elementen konden herbruiken nadat de flat gedemonteerd zou zijn. Al snel realiseerde ik dat de echte structuur van de Bijlmer, wat daar nog van over is, alleen van bovenaf is te zien. Een museum over en voor de Bijlmer zou dus in feite het best vertegenwoordigd worden door een uitkijktoren welke uitzicht biedt op een hoogte dat de structuur van de Bijlmer te zien is. Mijn uitgangspunt vervolgens was om een uitkijktoren te stapelen van de beschikbare elementen uit de flat en een hoogte te bereiken die voldoende was, uiteindelijk is de toren een soort monument voor en van de bijlmer geworden. Om dit te bereiken heb ik alle verschillende vloeren en wanden op elkaar gestapeld en heb ik na een vormstudie een manier gevonden om een spiltrap mee te stapelen. Het element en de maat hiervan is leidend geweest in de zoektocht naar de architectonische expressie. De beperking van het element geeft tegelijk een hoop kansen en inzichten die anders ongezien zouden zijn gebleven.

ref.: http://www.jasperdehaanarchitecten.nl/nl/nieuws/kleiburg-kijkgrijp-17mei11.aspx

Kleiburg P2b 2011

Oorspronkelijke Bijlmer structuur


4.1


4.2


5.0 Monumentale Villa te Rhoon

In 2011 heeft CS-AR de renovatie en de ooit geplande uitbreiding uitgewerkt, welke is gebaseerd op het originele plan van Hoogstad. Bij dit project heb ik al het DO en bestek tekenwerk gedaan. Ik heb de hele villa ingemeten en ik ben betrokken geweest bij alle ontwerpbesluiten van SO naar DO.

Renovatie van monumentale villa te Rhoon 2011-2012

In 1958 ontwierp beginnend architect Jan Hoogstad een woonhuis voor zichzelf in Rhoon, een dijkdorp ten zuidwesten van Rotterdam. Voor Hoogstad werd dit een zoekttocht naar de ideale architectuur hetgeen resulteerde in het veelvuldig experimenteren met de indeling en inrichting van de woning. In 1978 verbouwde hij de woning grondig. Hierbij lag de nadruk op het bewegen door verschillende opeenvolgende ruimten waarbij de hoofdtrap werd verheven tot sculpturaal element.


5.1


5.2


Characteristics of landscape: A striking observation of the current landscape are the ditches and the strong orientation of them. If one looks at the history, these ditches are use to dig out the peat. The ditches are artificial and made with calculated precision. Before the installation of the ditches the landscape was rough and the ditches were implanted to make the landscape efficient.

Former ditches 1920

Current ditches 2011

Current development: If one looks at the old maps it is clear that the ditches were is a higher quantity than nowadays. It is also striking how many and how small the individual lots were. Through time the enlargement of the agriculture swallowed the different lots in the direction of the ditches (from East to West) and now this enlargement is occurring in the other direction (from North to South) and is slowly swallowing the ditches. The artificial landscape, which is a striking aspect of the history and the current landscape is disappearing.

Future ditches >2011

Veendam

1920

2011

>2011

Fascination, while working on models the leftovers fascinated me.

Stadskanaal

Location and act of village: To preserve a piece of the current, and former, landscape the new village will capture a number of ditches, so they cannot be swallowed by the occurring enlargement of the agriculture. Because preserving the landscape is in fact the main goal of the village, it will be made part of the landscape. By lifting the landscape, space for housing or other facilities will come into existing, while the landscape will continue. By shifting the houses or hills they will get openings for natural daylight. The ’houses’ will arise in the same orientation of the ditches, around the ditches a small centre of collective facilities will be located. The village will be developed in a line (the shortest way between the ditches) and will be enclosed by agricultural fields which belong to the inhabitants of the villages.

6.0

P3a The Living landscape

Assignment: To design a village (free-state) for about 100 inhabitants. Location: Area between Veendam en Stadskanaal


Target group/inhabitants: The new village will be a freestate. If one looks at the current freestates they are inhabited by people whom are looking for freedom which they cannot find in the current society. They try to live in a manner without rules made up by others and often like to build and extend their own houses. Because they group up they live in a communal way and share facilities and all contribute to their general foodsupply. Construction of landscape: To make the ‘houses’ in a unified manner, a general construction principal will be introduced. This construction is based on a truss which is made by small pieces of wood, preferably garbage or leftovers. Between two trusses beams will be placed, so the landscape can continue over the roofs of the houses. Because it concerns a unified construction people can produce them in series and are easily duplicated.

6.1


6.2


7.0

Een bestaande woning met twee bouwlagen in de Jordaan wordt met twee lagen en een kap verhoogd. De eigenaar wil aan de voorkant zoveel mogelijk aansluiten bij het huidige straatbeeld, maar wil aan de achterzijde een eigentijds karakter verkrijgen. De voorgevel wordt in feite, in dit voorstel, letterlijk gekopieerd naar boven toe. De achtergevel zal in staal en glas worden uitgevoerd en door worden gezet naar de kap om zo als een kas/dak te fungeren. Ik heb het meerendeel van de ontwerpstudies gedaan naar de achtergevel en hoe de ontsluiting ten opzichte van de indeling kan verlopen. Aangezien het om al twee bestaande lagen gaat moest hier op een of andere manier op aangesloten worden. Het interessante aan dit project is dat het, hoewel om renovatie gaat, er toch een aanzienlijk nieuwbouw gedeelte wordt toegevoegd en het een duidelijke invloed op de omgeving en het straatbeeld heeft.

Projectgegevens Naam: Programma: Locatie: Opdrachtgever Omvang projectteam: Onneweer Extrene contacten:

Egelantiersgracht woningbouw (optoppen) Amsterdam Particulier Anna van der Wedden/Sjors -Gemeentearchief -constructeur -opdrachtgever -gemeente afd. bouwen

Egelantiersgracht Amsterdam 2011

Egelantiersgracht:


7.1 Studie voor achtergevel


7.2 Studie voor plattegrond


Locatie:

1ste verdieping

2de verdieping

3de verdieping

Doelgroep: Wensen:

Concept: Iedereen wordt anders oud, maar toch bereikt iedereen het punt waarop de beweegvrijheid zo is beperkt dat hij of zij afhankelijk is van mogelijk een rolstoel en dat zelfs kleine hoogteverschillen een belemmering kunnen vormen. Uitgangspunt 1: qua functies moet het gebouw voorzienend zijn voor de basisbehoeftes, zodat als de beweegvrijheid van een bewoner beperkt is tot alleen het gebouw deze nog steeds zichzelf kan voorzien. De wens voor buitenruimte wordt vertaald door grote balkons aan de achterzijde te hangen waar veel collectieve ruimte gevormd wordt welke op het Zuiden is gericht. Deze buitenruimte vormt zich om het bestaande gebouw heen zodat alle woningen geschikt voor senioren toegang hebben deze ruimte. Door de balkons ten opzichte van elkaar te verspringen ontstaat er onderling contact en ontstaat er in feite een verticaal hofje, waarbij de bewoners veel onderling contact kunnen hebben. Uitgangspunt 2: Alle buitenruimte wordt collectief, zodat het onderlinge contact wordt bemoedigd. De bestaande gevels vallen stedenbouwkundig uit het ritme. Door het plotselinge verspringen in de hoogte van de hoogte in de gevel ontstaat er een gat op de hoek, terwijl hier ruimte is voor een afsluiting op dezelfde hoogte. Uitgangspunt 3: Het stedenbouwkundig afsluiten van het bouwblok door een nieuw volume op het bestaande gebouw te zetten, welke afwijkt in materialisering, maar toch aansluiting zoekt in het ritme van de gevelopeningen. De woningen worden zo opgezet dat deze makkelijk zijn aan te passen voor als iemand plotseling in een rolstoel belandt. Hierdoor ontstaat tevens een ruimte woning met veel ruimte. In combinatie met de functie op de begane grond en het aanbod van veel kwalitatieve buitenruimte ontstaan er woningen waar je wilt blijven tot het eind.

8.0

Weesperzijde 99a 2011

Begane grond

Weesperzijde 99, voormalige hoofdkantoor brandweer Senioren vanaf ongeveer 60 a 65. Veel buitenruimte, gelijk vloers.


8.1

bestaande gevel

nieuwe gevel


9.0

Een bestaande woning in Almere moest worden gemoderniseerd. De wens was om een extra slaapkamer te maken op de verdieping en een dakkapel te maken. Om de relatie met binnen en buiten te versterken zijn de dakkapellen als ĂŠĂŠ element doorgezet naar de begane grond en naar binnen toe, waar de wand fungeerd als een boekenkast . Beide dakkapellen geven de slaapkamers voldoende licht en meer vrijehoogte. Het SO heb ik grotendeels alleen gedaan, het ontwerp en de 3D uitwerking hiervan. De presentatie is door een collega gedaan.

Paradijsvogelweg Almere

Paradijsvogelweg Almere


NAP -1M

-3M

peat

1700 intensification of peatwinning

1878 arise of Bethunepolder

water-land land

1900

2000 water-land

Mainstructure (dike)

Substructure (small ditches)

1881 bankrutpcy of owners due to the high costs

1930city of Amsterdam starts to pump drinkwater from polder. It finally is possible to keep it properly dry 1940 last time the polder was put under water 2013 part of polder has been given back to the water

Substructure (largeditches)

Where the polder is too wet nature takes over

The structure of reed shows a head on a column (stalk). Alone the head is a small volume, close together they form a collar, one big volume. To translate this in the building the mainstructure will be made of the same element, seperated from each other.

Head

Roof Column (stalk)

Floor

d

Groun

Dutch landscape; land vs water: Holland has a tradition to make land out of water. This results in a constant fight against water and it requires a lot of effort to maintain these, self-made, landscapes. Through the centuries we changed the landscape so drastically that in fact most of it is artificial. The Bethunepolder (project area) is a landscape where upcoming (ground)water comes so fast (1000 m3/s) that it is barely able to keep it dry. The appearance of the landscape constantly fluctuates between land and water. Is the land or the bottom of a lake? In a kind of way it is not real land and not real water. This thin line between water and land makes the landscape more extreme than general. The facilities for this event will be build somewhere in the polder. The focus lies to make a building fit for the EYOF, but also fit for a ‘second’ live which will start after only three days of the festival. Rietkraag is a monument for nature, an information centre for all the surrounding nature, a start for bike-, sail-, and walkroutes but also fit for the EYOF festival. A building formed out of the landscape and which translates its poetry. The rowing lane shall be placed in the polder, to show the ‘border’ of the land between the water. It shall be intergrated into the landscape, being a lake which is fit for rowing, instead of a rowinglane. Artificial vs natural: Due to the location of the ‘rowing lane’ the three sports are divided. As each sport requeres essential functions three buildings will arise. One for rowing, one for surfing and sailing and one mainbuilding with the main functions. The floor and the roof elements follow the rational structure of the polder, the size is formed by the landscape inself. The facade represent the nature which has its own ‘freedom’ between the structure of the polder/building.

10.0

Rietkraag P4

1800

arise of 1815-1885 peatwaters ‘veenplassen’ construction of Hollandse waterlinie

water

1700

Assignment: To design a public building for the EYOF (European Youth Olympic Festival). Number of countries: 35 Duration: 3 days Sports: Sailing, rowing and windsurfing Location: Bethune polder


Finish

Terras for rowing

10.1

Building for sailing and surfing

Main building

Centre A

Building for rowing

Finish

Every element has four colums. The basic element has on every corner one column. To make different space in the structure the columns will be moved along the diagnals.

Terras for rowing

Centre A


10.2 ce

ra

er

t of

m

ro

.9

10

ce

an

tr

7m

en

6.

e

ac

rr

7m

of

7.

m .6 11 m 7 7.

2m

e

7.

ac

rr

7m

te

ro

2m

8.

7m

8.

te

8.

Centre A -first aid -massage centre -installation room

Centre B -kitchen -storage -dishes

-informationdesk -shop -toilets

-bar -restaurant -toilets

-library -reading table -cafĂŠ

-offices -staff


10.3

-The inside of the panels will be coated with multiplex. Due to the different prefab panels the same lines of the outside facade will be shown in the inside of the building, so the facade is more than a skin between in- and outside, but has a relation in dynamic and aestetic.

-The space between the concrete panels will be covered with glass, to let the light pass through (to keep the scale ‘small’)

-The steel columns will have a relation in height with the concrete panel they cut.

-Prefab isolated concrete panel, for roof and floor.

-Red Cedar prefab panels of 0.5 m and 1m height, to cover the various differences in height. To change the order of postition of the panels the facade will be more dynamic. During the festival the panels look brand new, after the festival nature influence the facade making it grey by the rain and sun.


Due to its connection to Schiphol the South-axe is well connected with the world.

The ground floor of the station has astrong connection with the surrounding buildings, which all have there own ‘red carpet’.

The buildings at the Zuidas are icons, eyecatchers which are more or less self-sufficient; they do not need to interact with eachother. Station Zuid and the A10 are the reason they are here.

From a platform station threatened to be put underground to a highly visible infrastructure box, supplying all the needs of short and long distance travellers from the Zuidas to the rest of the world.

The power of infrastructure: Currently the South-axe is cut by the highway and the tracks of the train and the metro. This is seen as a big border which separates North and South. When you look closer to the nature of the Southaxe and its (financial) meaning for the country and the world a station and its infrastructure fulfill a very important role. Due to its location near Schiphol the station give quick access to the world and could even act as a ‘waiting-room’ for the airport. The current Central Station will stay the ‘cultural’ entrance and the new station south will be the ‘financial’ entrance of the city. The infrastructure can be seen as the veins of the economy and the station as its organs. As the infrastructure plays a crucial role for the economy one should not put it underground but rather keep it visible, to let people experience it when they use it. Black box Our proposal for the new station is to centre all the tracks into one box. The station as box does not want to make a connection between North and South. The South-axe is characterized by iconic buildings and companies. Hereby it is not necessary to connect North and South, but to make the station a final location or a start-point. Each company in the direct surrounding of the station will get a entrance on their own, a ‘red carpet’. The ground floor of the station will get a close relation with the public space between the buildings. The space inside the black box will function on its own as the ‘waiting-room’ for Schiphol, with program as hotels, clubs, offices and meeting. Here one can drive in, park his car, check in his luggage and can spend his time before he has to go to the airport to take his flight.

12.0

New Amsterdam Central

Assignment: Now the decision has been made to tunnel the A10 on the South-axe a new train station has to arise. During the master class we had to give an answer for the role the station should have and to propose a design. The master class took 4 and half day and was guided by Ton Schaap and Felix Claus.


Experience: To centre all the various transportation one can experience them all at the same time and there is more space for light to enter. The train will stay on it current level. The metro will be levelled to the first and second layer, the bus to the first and the tram will be placed on the ground floor. When entering the station and waiting to leave one can see all the different movements inside the station. Besides the experience the transfers between the various transports is optimal, which makes the station function even better. The space inside the black box will be shaped by the movement of the tracks and the vide for the light. Some of the program even has a direct entrance from the metro platforms. The construction for the black box will play a crucial role in the experience. The beam will go from track to track and will follow the movements they make, giving the construction a subtile dynamic movement, making them a spine for the station.


12.2


Portfolio Sjors Onneweer  

A selection of my projects during the last few years in study and working at architecture studios.