Page 1

västerläge

Älgön


Två intilliggande sjötomter med ett spännande västerläge. Vidsträckt och långsträckt utsikt. Klippor, strand och charmigt 30-talshus. Waxholmsbåt.

I bästa vädersträck, alltså väst, på vackra Älgön ligger dessa två sjötomter. Älgön 1:72 om 2 310 m² och Älgön 1:73 om 1 935 m². Fastigheterna säljs tillsammans för att de är planerade och hör ihop med huvudbyggnaden mitt på gränsen. Tomterna är mycket varierade med mjuk barnvänlig strand och fina klippor, skogsnatur med höga tallar och mjuka fina ängsytor. Runt om på fastigheterna finns flertalet naturliga uteplatser efter solens timmar. Solnedgången är mycket tilltalande och går ner över fastlandet. När de andra har skugga sitter man själv fyra timmar till i gassande solljus.


Huset är placerat på tomternas finaste platå och härifrån har man en mycket tilltalande vy. Snett bakom ligger det timrade härbret som fungerar som sovstuga. Planare naturytor finns bakom huvudbyggnaden och här står den lilla miljötoakuren. På väg ner mot stranden på tomternas södra sida ligger gästhuset. Inredd som sovstuga med öppen planlösning, två utgångar varav den ena via skjutdörrar till altan och sjösidan. På den norra sidan av tomten möter man vedbacken och redskapsförrådet på vägen ner mot stranden. Mitt på stranden ligger den långa bryggan med plats för flera båtar. Bryggan har rest sig på grund av de tuffa isarna de senaste åren. Följer man klipporna mot norr kommer man till den lilla vedbastun med tillhörande bad- och soldäck. En populär plats hela dagarna för strandlivet. Utanför är det segelbåtsdjup.

Gäststugan har en härlig altan mot sjösidan.


Huvudbyggnaden är byggd 1930 samtidigt som alla tomter på Älgön tillkom. Fastigheten har varit i samma familjs ägo sedan dess. Huset är mycket charmigt med inredning och detaljer bevarade sedan 30-talet. Glasverandan välkomnar med sin ljusmålade inredning och spröjsade fönster. Hallen som förbinder allrummet och köket har ett litet förråd och en trappa till övervåningen. Allrummet har murad öppen spis som går bra att elda i. Trägolv och trätak. Köket är litet och nätt med vedspis och enklare köksutrusning samt ett riktigt skafferi. Från köket kommer man ut på tomternas baksida. På övervåningen finns ett sovrum med snedtak och små sovkammare för barnen. Under huset finns en liten matkällare med ingång utifrån. Allt är mycket enkelt men trivsamt och funktionellt. Från fastigheterna är det en kort promenad på cirka fyra minuter till ångbåtsbryggan.


Fastighetsbeteckning: Älgön 1:72 och älgön 1:73 Pris/bud: 4 000 000 kr Sjönära avstånd: 0 min Byggnadstyp: 1 ½ plan Byggår: 1930 Boyta: 35 m² + 18 m² Antal rum: 4 rum, varav 2 sovrum Tomtareal: 4 245 m² Grund: torpargrund/ källargrund Stomme: trä Bjälklag: trä Fasad: stående träpanel Takbeklädnad: taktegel Fönster: 2-glasfönster med spröjs Ventilation: självdrag Vatten: egen borrad brunn Avlopp: avlopp saknas Uppvärmning: direktverkande el, öppen spis Typkod: 221, Småhusenhet, fritidsbostad för 1-2 familjer Taxeringsvärde: 2 187 000 kr (fastställt avs år 2009) driftskostnad: 13 250 kr/år Pantbrev: 520 000 kr servitut: Nyttjanderätt Tele, Avtalsservitut Villa och Årlig Avgäld rättigheter förmån: Officialservitut Väg, brygg-Och Båtplats Säljare: helena myrman och viveka myrman

Faktauppgifterna i denna objektsbeskrivning kommer från säljarna och fastighetsregistret.


Älgön eller Elgön, ”man får välja”, ligger i västra Saxarfjärden tillsammans med Mjölkön och Ekholmen. Mitt emot ligger Lervik och Flaxenvik och bakom Älgön på andra sidan går farleden med alla kryssningsfartygen. Till ön går reguljär Waxholmsbåt året om och med flera turer per dag under högsäsong, vilket gör det möjligt att pendla till jobbet i Stockholm, Lidingö, Nacka eller Vaxholm . Ön har trevliga promenad- och joggingstigar samt orörda allmänningar. Med egen båt tar det cirka 15 minuter till Vaxholm för att handla eller avnjuta en middag på någon restaurang. Cirka 15 minuter även till Linanäs på Ljusterö med affär, bageri och två sjökrogar. Nära även till Grinda med Wärdshuset och hela mellanskärgården inom 30 minuter.

Med egen båt tar det ca 15 min till Vaxholm.

Vaxholm


tom kallstenius 08-522 348 02, 070-753 48 12 tom@sjonara.se

Hamngatan 20, vaxholm | banĂŠrgatan 9, stockholm 08-522 348 00 | sjonara.se

Älgön_1.72_1.73