Page 29

SIDOR FÖR DIG SOM ARBETAR TILL SJÖSS, ALLTID SIST I SJÖRAPPORTEN Sjömansservice är en verksamhet där Sjöfartsverket erbjuder sjömän ett fritids- och kulturliv som ska kompensera för den service sjöfolket går miste om på grund av tjänstgöring till sjöss.

OMBORD Mikael Krysell: FLASKSKEPPET (Visto förlag)

Vi får följa forskningsfartyget Divona på en resa runt Sveriges kust, känna på det hårda arbetet ombord, det vresiga vintervädret och hur galghumor och galna upptåg blir ett sätt att härda ut. Författaren, forskare med lång erfarenhet av forskningsresor till havs, berättar en historia som till delar baseras på minnen från dessa färder, men kryddat med ett stort mått av fantasi och med mycket insprängd humor och livsfilosofi.

Jonas Karlsson: REGNMANNEN:

EN TRÄDGÅRDS­ BERÄTTELSE (Wahlström och Widstrand) Ingemar är en pensionerad regissör, änkeman sedan en tid, som lever lite desillusionerat, men nu har återfått glädjen i tillvaron på egen hand genom att ägna tiden åt sin frus rosenträdgård. Men sommaren är ovanligt het, det var väldigt länge sen det regnade och rosorna behöver vatten. På baksidan av huset, gömd bland sly och ogräs, hittar Ingmar en gammal rostig kran som visar sig ha oväntade egenskaper.

Boktips från sjömansbiblioteket Camilla Sten: STADEN (Norstedts)

Det har gått sextio år sedan hela befolkningen i den lilla gruvstaden Silvertjärn försvann. Niohundra människor spårlöst borta. Ingen vet hur det gick till. Kan stadens fanatiska väckelserörelse ha spelat en roll i försvinnandet? Staden är en klaustrofobisk nagelbitare om en ondska som inte borde finnas och en gåta som kanske aldrig borde lösas.

Niklas Kämpargård: SVEMESTER:

BOK TIPS? Läs om månadens boktips på ww w.seatime.se

SÅ RESER DU BÄST I SVERIGE (Mima förlag) Fördelen med att resa i Sverige är att det inte behöver kosta så mycket då både friluftsliv och naturupplevelser oftast är helt gratis och äventyret ligger hyfsat nära. Som att njuta av midnattssolen, spana efter varg, cykla dressin, paddla kajak eller besöka världsarvet i Karlskrona. Svemester ger dig råd och tips om hur du kan resa hållbart och klimatsmart. Det är nu det är dags att uppleva Sverige.

Fredrik Backman: FOLK MED ÅNGEST (Forum förlag)

”En man som heter Ove”författaren Fredrik Backman är tillbaka med sin sannolikt bråkigaste roman hittills. ”Folk med ångest” är en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra IKEA-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud.

2/2019 SJÖRAPPORTEN 29

Profile for Sjöfartsverket

Sjörapporten nr 2, 2019  

Att satsa på sjöfart betyder att vi också behöver satsa på människorna som jobbar och vill jobba i branschen. Hur är det att jobba med sjöfa...

Sjörapporten nr 2, 2019  

Att satsa på sjöfart betyder att vi också behöver satsa på människorna som jobbar och vill jobba i branschen. Hur är det att jobba med sjöfa...